Patientnämndens Årsberättelse 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Patientnämndens Årsberättelse 2013"

Transkript

1 Patientnämndens Årsberättelse 2013

2 Layout Pia Aprea 2014

3 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2013 Inledning Under 2013 registrerades ärenden hos Patientnämnden i Skåne, vilket är en kraftig ökning (23%) jämfört med föregående år. Till detta ska läggas ett 100-tal patientkontakter per månad som inte resulterar i något ärende. Vår ärendemängd är ändå bara en bråkdel av alla de vårdkontakter som sker i Region Skåne. Detta är viktigt att ha i åtanke att när man tar del av det budskap som förs fram i denna årsberättelse. En stor anledning till att många vänder sig till oss är att man inte vill att andra ska drabbas på samma sätt som man själv. Efter överenskommelse med patienten eller närstående kommunicerar vi med ansvariga chefer i vården. Eventuella problem kan då redas ut eller förklaras. Patienten får oftast ett svar i en positiv anda som denne för det mesta är nöjd med. Av många svar framkommer det att vården tar patientens erfarenheter på stort allvar och att dessa också leder till förändringar som kommer andra patienter till nytta. I vår årsberättelse vill vi delge en sammanfattning av de upplevelser och synpunkter som patienter och närstående förmedlat till oss.

4 Sammanfattning Den stora ärendeökningen, 23%, som Patientnämnden har haft under verksamhetsåret kan bero på flera faktorer: De största är förmodligen bättre tillgänglighet på Patientnämndens kansli, ett intensifierat informationsarbete samt massmedias fokusering på sjukvården. Detta har sannolikt bidragit till att patienterna blivit mer medvetna om sina rättigheter. När de inte fått den vård eller det bemötande de anser sig ha rätt till har många reagerat och kontaktat Patientnämnden. En gemensam nämnare för majoriteten av de ärenden som kommer in till Patientnämnden är att de speglar patientens upplevelse av ett vårdtillfälle. Denna personliga upplevelse tas alltför ofta inte på allvar av vårdens aktörer, vilket medför att patienten känner sig kränkt eller negligerad. Vårdgivarens information till och kommunikation med patienten är ett annat närliggande område som kan förbättras. Att det ofta finns stora brister inom detta område, visar de erfarenheter som Patientnämnden drar av ärendena Patientnämnden anser med detta som grund att Region Skåne har en stor uppgift i att utveckla hälso- och sjukvårdens förhållningssätt till den enskilde patienten, så att begreppet patientcentrerad vård gör bättre skäl för namnet. Idag vet man att en nöjd patient främjar goda vårdresultat. Därför är det ett stort problem när vården inte alltid ges med respekt och lyhördhet för individens specifika behov, förväntningar och värderingar. I detta hänseende kan Region Skånes hälso- och sjukvård bli bättre.

5 Mer specifikt är nedanstående punkter några av de vanligast förekommande anledningarna till att man kontaktar Patientnämnden: Vårdsystemets olika delar hänger inte ihop, patienter glöms bort, de får vänta orimligt länge på behandlingar och svar, vilket leder till att patienten hamnar mellan stolarna. Patienten bemöts av vårdpersonal med olika varianter av argumentet: Du har ett behov, men vi har inte resurser. Foto: Roger Lundholm Långa väntetider/dålig tillgänglighet. Remisser som försvunnit eller inte blivit skrivna som utlovats. Svårt att få receptförnyelse. Vården informerar felaktigt eller inte alls om till exempel vårdgarantier, avgifter, regler, rättigheter eller hur man tar sig fram i vårdsystemet. Många patienter är idag pålästa och krävande och har en annan uppfattning om sin vård och behandling än vad den behandlande läkaren har. Patienten har blivit drabbad av vårdskada och vill ha ersättning.

6 Vad handlar ärendena om Primärvård Patienterna klagar framför allt på tillgängligheten, både vad gäller att komma fram på telefon och möjlighet att boka läkarbesök. Tillgänglighetsärenden inom primärvården har ökat med 70% och vård och behandlingsärendena har ökat med 68% sedan föregående år. Klagomålen på tillgängligheten har ökat

7 Exempel på ärenden: När patienten vill boka tid hos läkare får man besked att läkartiderna är slut och att man får återkomma om två veckor, när nya scheman är lagda. Patienter som gett upp i sina försök att nå vårdcentralen via telefon beger sig dit istället. Där avvisas de med beskedet att sjuksköterskan endast bedömer deras vårdbehov per telefon. Många ärenden handlar om problem med receptförnyelse. Det finns vårdcentraler som kräver att patienten ska kontakta dem fyra veckor innan deras medicin tar slut. När detta inte fungerar måste patienter sitta i telefonköer under flera timmar för att komma fram och begära akut receptförnyelse. Systemet Mina vårdkontakter fungerar inte tillfredställande överallt, patienter anmäler att de inte får svar när de skriver till sin vårdcentral. Uteblivna provsvar är en annan frustration för patienterna. Många ärenden visar att patienterna själva får ringa till vårdcentralen för att få tag på en läkare som kan informera om ett provsvar. Patienter som vänder sig till en vårdcentral där de inte är listade, nekas medicinsk bedömning och att lista om sig till vårdcentralen ifråga.

8 Sjukhus Ungefär hälften av alla inkomna ärenden berör sjukhusens verksamhet. Under år 2013 har flera verksamheter förekommit i media och deras problem avspeglar sig också i Patientnämndens ärenden. Flest ärende har Skånes universitetssjukhus (SUS) med Akutklinikens (211), Ortopediska klinikens (126) samt kvinnoklinikens (103). Utifrån detta har vi valt att här särskilt belysa ärenden från Akutkliniken och Kvinnokliniken på SUS (Malmö och Lund). Foto: Roger Lundholm

9 Akutkliniken SUS (Malmö och Lund) Det finns ett flertal enskilda ärenden som rör utebliven, felaktig eller försenad diagnos vilket fått mer eller mindre allvarliga följder. Av dessa finns det några ärenden som visar att patienter med strokesymtom har kommit in i tid till akuten. Trots detta har de sedan fått vänta så länge att det har varit för sent att ge dem propplösande medicin. Exempel på ärenden: Samverkan mellan akutklinik och primärvård fungerar mycket dåligt i flera fall. Ärenden visar att akutläkarna anser att patient som remitterats in från primärvården aldrig borde ha kommit till akuten, varför patienten remitteras tillbaks till primärvården. Det finns flera patienter som därför har fått gå fram och tillbaka mellan primärvård och akutklinik tills patientens hälsotillstånd blivit så försämrat att de blivit akut inlagda. Väntetiden på läkarundersökning är oftast mycket lång. Många patienter har fått vänta upp till 14 timmar på bedömning av läkare. De känner sig inte sedda av personalen, som inte alltid har haft kontroll över situationen. Patienter som varken kan stå eller sitta på grund av smärtor berättar att de har nekats brits att ligga på. Mat och dryck samt toalettbesök blir ett problem för många när det är lång väntetid. Patienters personliga tillhörigheter som försvinner medan man väntar, är också ett stort problem. Patienter och anhöriga blir bemötta med att vårdpersonalen berättar att de har en hög arbetsbelastning och platsbrist. Patienter med tand- och käkskador har fått bestående tandskador när personalen missat att tillkalla jourhavande käkkirurg. Felaktig medicinering när patient inkommer med felaktig läkemedelslista från hemsjukvården eller när sjukhuset använder sig av gammal befintlig lista.

10 Kvinnokliniken SUS (Malmö och Lund) Det finns också här ett flertal enskilda ärenden som rör utebliven, felaktig eller försenad diagnos och/eller behandling vilket fått mer eller mindre dramatiska följder. Det har rört sig om utomkvedshavandeskap, moderkaksavlossning, havandeskapsförgiftning och otillräcklig smärtlindring. Exempel på ärenden: Patienter har i berättelser uttryckt hur kränkande de upplever att läkare eller annan personal under utbildning finns med vid gynekologiska undersökningar utan att patienten har lämnat sitt tillstånd eller ens informerats i förväg. Kvinnorna för fram att de hade önskat ett bättre psykologiskt omhändertagande när deras foster dött. Svårigheter att få besökstid hos läkare och barnmorskor. Patienter har upplevt att de inte har fått adekvat information av sin läkare före eller efter operation. Foto: Pia Aprea

11 Psykiatri När det gäller patienternas upplevelser inom detta område handlar ärenden ofta om brister i förtroende och tillit. Exempel på ärenden inom: Vuxenpsykiatri Flera patienter saknar en vårdplan och kontinuitet i vården när de skrivs ut från vårdavdelning. Det kan innebära att väntetiden blir en till tre månader innan de får kontakt med öppenvården. Patienter upplever en brist på delaktighet, deras vård förändras utan att de kan påverka den. Patienter som haft löpande behandlingssamtal med psykolog eller annan profession lämnas utan uppföljning eller erbjudande om annan ersättare om deras behandlare blir långtidssjuka eller slutar sin anställning. Patienter som hamnar mellan stolarna när psykatrin och primärvården remitterar dem fram och tillbaka utan att någon av parterna tar ansvar. Det tar för lång tid att få receptförnyelse genom Mina vårdkontakter, eftersom vårdpersonal inte alltid har tillgång till läkare som kan bedöma behovet. Patient får besked av läkare om att han/hon skall läggas in på vårdavdelning, men det finns inga platser och patienten får istället vänta många timmar i mottagningens väntrum. Vid utskrivning får patienter inte någon hänvisning till någon öppenvårdsmottagning som kan svara för uppföljningen.

12 Rättspsykiatri Flera ärenden handlar om att patienter inte har uppfattat varför vården vidtar åtgärder mot dem, exempelvis förflyttning till en annan enhet. Barn- och Ungdomspsykiatri Vårdpersonal och föräldrar har inte kännedom om den förstärkta vårdgarantin som gäller för vård inom denna verksamhet. Flera ärenden visar på problem med licensmediciner, då barn- och ungdomspsykatrin inte har förnyat licenserna i den omfattning som behövts. Problem att få förnyat licensmediciner Foto: Pia Aprea

13 Kommunal hälso- och sjukvård Antal ärenden som rör den kommunala hälso- och sjukvården har genom åren varit relativt få. Det finns förmodligen flera orsaker till detta. En är säkert att Patientnämndsverksamheten är för okänd ute i kommunerna. Exempel på ärenden: Gränsdragningstvister kring den så kallade tröskelprincipen i hemsjukvården (patient som själv kan ta sig till vårdcentral är inte längre kommunens ansvar). Dessa tvister mellan kommunens hemsjukvård och regionens primärvård har drabbat patienter som hamnat mellan stolarna och blivit utan vård. Detta är extra anmärkningsvärt och oacceptabelt eftersom det också har drabbat patienter som har svårt att föra sin talan, till exempel de som vårdas inom Lagen om Stöd och Service (LSS) eller psykatrin. Det kan vara brister i omvårdnaden när patienter från kommunal hemsjukvård kommit in till sjukhus med problem som uttorkning, förstoppning eller sår som är i så dåligt skick att kallbrand har tillstött. Information om patientförsäkring i kommunerna saknas oftast och kommunal personal saknar kunskap om denna. Kommunerna har oftast ingen rutin för hur en skadeanmälan ska göras när en vårdskada har inträffat. Brist på information till anhöriga när patient skadas i olycksfall eller när patient skickas till sjukhus. Patienter får inte den tandvård de har rätt till, då man i samband med att man beviljar hemsjukvård inte samtidigt ansöker om sådan.

14 Tandvård Flertalet ärenden här rör ekonomiska frågor och synpunkter. Exempel på ärenden: Patienter önskar att tandläkarna blir bättre på att informera om vad som ska göras och kontrollera att patienten är införstådd med detta innan man utför någon behandling. Kommunikation kring stora behandlingar och kostnadsförslag på dessa är ibland ett problem. En del patienter har fått betala betydligt mer än det som var angivet från början. Dialogen mellan specialistklinik och allmäntandvård fungerar inte alltid optimalt. Det har lett till att man har missat att kontrollera om tandläkaren hinner avsluta behandlingen inom karensperioden vilket fått till följd att patienterna drabbats ekonomiskt. Bristande information gällande frågor kring regelverk och intyg. Det finns inga tydliga rutiner gällande behandling för remitterade patienter på specialistklinik när socialtjänsten är den som ska stå för kostnaden. Problem med mycket långa väntetider till specialisttandläkare. Sjukresor Flera ärenden visar på problem vid sjukresor då vårdpersonalen idag har ett stort ansvar för korrekt beställning av sådan resa. Exempel på ärenden: Det blir problem för patienter med omvårdnadsbehov när resor beställs till en vårdinrättning och man inte tänker på att det inte finns vårdpersonal på plats som kan ta emot. Anhöriga informeras inte när patient åkt hem från sjukhus, vilket gör att patienten inte kommer in i sin bostad. Patienter som utan tillsyn eller hjälp har fått sitta och vänta ensamma i timmar på hemtransport från akutmottagningen.

15 Patientnämndens övriga verksamhet Stödpersonverksamhet Patientnämnden har ett uppdrag att utse stödpersoner till patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) och Smittskyddslagen. Under år 2013 uppgick antalet pågående stödpersonuppdrag till 112, vilket är marginellt något färre än föregående år. Sammanlagt under året inkom 93 förfrågningar angående stödperson. Av dessa påbörjades 47 nya uppdrag. De anmälningar som inte resulterat i något uppdrag beror dels på att patienten har missuppfattat innebörden av stödpersonuppdraget och dels på att patientens tvångsvård upphört när kansliet har tagit kontakt med avdelningen. Tiden mellan att en ansökan om stödperson inkommit, fram till uppdraget påbörjats har en median på nio arbetsdagar. Förutom individuell handledning till stödpersonerna har Patientnämnden erbjudit stödpersonsträffar vid tre tillfällen under året. Våra nya broschyrer Foto: Pia Aprea

16 Informationsverksamhet Under 2013 tog Patientnämnden fram en kommunikationsplan för verksamheten. Ambitionen är att vi ska bli mer kända för allmänhet och vårdpersonal. Sammanlagt har Patientnämnden medverkat vid 38 informationstillfällen under året, vilket är 13 fler än under För att synliggöra verksamheten har vi: förnyat informationsmaterial som broschyrer till allmänheten och informationsbildspel att använda vid informationstillfällen. utökat våra kontaktvägar genom att man numera kan inkomma med synpunkter genom Mina vårdkontakter som är ett säkert sätt att skicka känslig information genom. tillsammans med TV4 producerat en informationsfilm. Den har visats under tre tvåveckorperioder på olika privata vårdcentraler. Då Patientnämnden nu äger filmen kommer vi att använda den vid mässor/bokbord och förhoppningsvis på fler vårdcentraler. deltagit vid mässor med roll up monter/bokbord på olika platser i Skåne bland annat Seniormässan, Nationella primärvårdskonferensen och Region Skånes Psykiatridagar. föreläst vid Patientsäkerhetsdagar för personal, vid en introduktionskurs för nyanställda på SUS och föreläsningar för allmänheten anordnade av PIL (Patientforum för information och lärande). föreläst för vårdpersonal, studenter, patientföreningar med flera.

17 Patientnämndens monter vid Seniormässan i Malmö Foto: Pia Aprea Nämndens arbete Patientnämnden består av elva ordinarie ledamöter samt nio ersättare som under året har sammanträtt sex gånger. Till sitt förfogande har Patientnämnden ett kansli, bestående av femton tjänstemän som svarar för det praktiska arbetet. Nämndens ledamöter läser en sammanfattning av samtliga ärenden. Vid sammanträdena diskuteras dessa och de eventuella budskap till verksamheterna som framkommer av ärendena. Företrädare för nämnden har under året träffat presidierna för Regionfullmäktige, Hälso- och sjukvårdsnämnden samt Vårdproduktionsberedningen. Vid dessa möten har man diskuterat de erfarenheter och slutsatser som Patientnämnden har dragit av de ärenden som hanterats under året.

18 Statistik Under 2013 registrerades ärenden hos Patientnämnden. Det är en kraftig ökning (23%) jämfört med föregående år. Till dessa skall läggas ett 100-tal patientkontakter per månad som inte resulterar i något ärende. Här följer en redogörelse över antalet ärenden under tid och under vilka rubriker ärendena registrerats. Vi har också valt att visa de ärenderubriker som ökat mest sedan förra året. Antal ärenden under tiden

19 Hur ärendena registrerats Vård o behandling Bemötande/kommunikation Organisation regler o resurser Övrigt De ärenderubriker som ökat mest jämfört med förra året Diagnos och behandling Tillgänglighet/väntetid Bemötande Information/kommunikation Medicinering Provtagning/undersökning/remiss

20 För mer information kontakta oss på eller

Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012

Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012 Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2012 Sammanfattning - Budskap Patientnämnden i Skåne har under 2012 handlagt 4036 ärenden. Patienter och anhöriga som vänder

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli 216-3 juni 217 Februari 218 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling,

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården Patientnämnden en länk mellan patienten och vården 2013 Patientnämndens uppdrag Lag 1998:1656 Utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-01-01 tom 2018-03-31 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnden

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården En patientförsäkring för alla När en patient skadas i vården När en patient skadas i vården 1. Förklara vad som hänt 2. Lyssna på patientens upplevelse av skadan 3. Beklaga att patienten fått en skada

Läs mer

Patientnämndens rapport 2014

Patientnämndens rapport 2014 Patientnämndens rapport 2014 1 Sammanfattning Rapporten avser patientnämndens verksamhet för 2014 med inkomna synpunkter samt stödpersonsuppdrag. Främst ses ärenden rörande felaktig, fördröjd eller utebliven

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Rapport Område: Patientnämnden Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Inledning Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående när

Läs mer

Patientnämndens Årsberättelse Hur upplever patienten vården?

Patientnämndens Årsberättelse Hur upplever patienten vården? Patientnämndens Årsberättelse 2014 Hur upplever patienten vården? Patientnämnden i Skåne Årsberättelse 2014 Inledning Under 2014 registrerades 5246 ärenden hos Patientnämnden Skåne, vilket är en ökning

Läs mer

Patienters och närståendes synpunkter på psykiatrisk vård

Patienters och närståendes synpunkter på psykiatrisk vård Dnr: VSP/2018-13A Rapport 2018:3 Patienters och närståendes synpunkter på psykiatrisk vård Patientnämnden i Jämtlands län 1(7) Innehåll BAKGRUND... 2 METOD... 2 RESULTAT... 2 Synpunkter på läkemedelsbehandling...

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Problem i samband med remittering

Problem i samband med remittering Förvaltningschef: Eva Ljung PaN 2015-12-01 P 12 1 (1) Problem i samband med remittering Ärendet På uppdrag från nämnden har förvaltningen genomfört en särskild analys av ärenden avseende problem med remisser/remittering.

Läs mer

Rätten till ny medicinsk bedömning

Rätten till ny medicinsk bedömning Rätten till ny medicinsk bedömning Du som har fått veta att du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada har rätt att få en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion. Det innebär

Läs mer

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård PSYKIATRI Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg I Hälso- och sjukvårdslagen anges bland annat att

Läs mer

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs.

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs. PROTOKOLL 23 Organ Plats Patientnämnden Silvergruvan, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 11 december 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice

Läs mer

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2013-08-16 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen

Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen Patientnämndernas rapportering till Socialstyrelsen Enligt regleringsbrevet 2001 skall Socialstyrelsen utifrån patientnämndernas årliga verksamhetsredogörelse redovisa effekterna av de förändringar rörande

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 27 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 42,9 45,3 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning för 2017 När en patient eller närstående har någon form av missnöje med vården finns det flera sätt att framföra sitt klagomål. Varje

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Vår uppgift. är en fråga om förtroende

Vår uppgift. är en fråga om förtroende Vår uppgift är en fråga om förtroende Patientnämnden Patientnämndens ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får

Läs mer

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention.

Kvalitet. vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden. Mål och aktiviteter Patientärenden. Stödpersoner. Prevention. 2017-12-15 PaN A1711-0021443 Kvalitet vid handläggning av klagomålsoch stödpersonsärenden Mål och aktiviteter 2018 Patientärenden Stödpersoner Prevention Öka kunskap Främja kontakter 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Patientnämnden. - När patienten inte är nöjd med vården

Patientnämnden. - När patienten inte är nöjd med vården Patientnämnden - När patienten inte är nöjd med vården PATIENTNÄMNDEN Oberoende instans för utredning av problem i vården Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter

Läs mer

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 13 Organ Plats Patientnämnden Bubbholmen, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 11 juni 2015 klockan 13:30-15:00 Ledamöter Anna Maria Romlid (V), Ordförande Johanna Skottman (S), 1:e

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2017 Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Bakgrund Lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: 2 Patientnämndernas huvudsakliga uppgift

Läs mer

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne

Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2017 Varför ökar antalet klagomål? Patientnämnden Skåne Bakgrund Lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: 2 Patientnämndernas huvudsakliga uppgift

Läs mer

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4

A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter 4 2. Några frågor om hur du uppfattar tillgängligheten

Läs mer

61 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

61 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 14 Organ Plats Patientnämnden Lovö, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 4 september 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 Övergripande statistik ÄRENDESLAG INKOMNA BESLUTADE UTREDDA VARAV KRTIKBESLUT 2014 6832 7559 4630 1503 2015 6198 8678 6102 1932 2016 (T1 & T2) 4717 4543 2644

Läs mer

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 2 1. Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter

Läs mer

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl 0930-1130 2018-05-21 Plats: Pulsen konferens, Borås Representanter äldre: Ulla Wahlin, Eva-Britt Eriksson, Inger

Läs mer

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-03-25 Diarienummer PNS2018 00034 Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Rapport patientnämndernas kansli 2 Förord I denna rapport presenteras

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av den interna kontrollen inom Patientnämnden. Mats Renborn

Revisionsrapport. Granskning av den interna kontrollen inom Patientnämnden. Mats Renborn Revisionsrapport Granskning av den interna kontrollen inom Patientnämnden Mats Renborn 2008-12-18 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. Uppdrag...3 3. Patientnämnden...4 4. Intern kontroll...6

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Brukarinflytande-samordnare, BISAM Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Allmänt... 3 Förutsättningar för intagning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Mänskliga rättigheter och rätten till hälsa. En analys av anmälningar till patientnämnderna i Västra Götaland

Mänskliga rättigheter och rätten till hälsa. En analys av anmälningar till patientnämnderna i Västra Götaland Mänskliga rättigheter och rätten till hälsa. En analys av anmälningar till patientnämnderna i Västra Götaland Annelie J Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap Högskolan i Borås, leg sjuksköterska

Läs mer

Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122)

Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122) Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122) Bakgrundsfakta Region Norrbotten 80 60 40 20 0 Synpunkter/klagomål registrerade i verksamheten Patient/närstående - klagomål/synpunkt

Läs mer

Förvaltningschef PaN E

Förvaltningschef PaN E PaN 2011-09-27 P 6 Staffan Blom TJÄNSTEUTLÅTANDE Förvaltningschef 2014-07-10 PaN E1108-00069-56 Principärende Nedgång av förordnanden av stödpersoner Ärendet Patientnämndens förvaltning har enligt 30 och

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Justerat 2014-04-29 2014-04-16 PAN 2/2014 Patientnämnden Tid Onsdagen den 16 april kl. 9 12.10 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet, landstingets kansli,

Läs mer

Synpunkter på vården gällande personer över 80 år

Synpunkter på vården gällande personer över 80 år Dnr: VSP/2019-9A Rapport 2019:1 Synpunkter på vården gällande personer över 80 år Patientnämnden i Jämtlands län 1(7) Innehåll BAKGRUND... 2 Metod... 2 RESULTAT... 2 Omvårdnad... 3 Vård i livets slutskede...

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Primärvården Inkomna klagomål 201 8

Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNÖ 2018-00033,PNV 2018-00034, PNS 2018-00034, PNN 2018-00048, PNG 2018-00034 Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Rapport patientnämndernas

Läs mer

ANMÄLNINGAR TILL LÖF 2017

ANMÄLNINGAR TILL LÖF 2017 En patientförsäkring för alla ANMÄLNINGAR TILL LÖF 2017 FÖR HELA SVERIGE OCH REGION HALLAND 1 av 5 1 LÖF PÅ TRE MINUTER Löf (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) är ett rikstäckande försäkringsbolag

Läs mer

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 5 Organ Plats Patientnämnden Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 16 april 2018 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Uppföljning av ärenden januari juni 2015

Uppföljning av ärenden januari juni 2015 Förvaltningschef Staffan Blom 1 (1) PaN 214-9-22 P 11 ANMÄLAN 214-9-2 PaN A147-196-43 Uppföljning av ärenden januari juni 215 Ärendet Ärendet innehåller förteckning över inkomna ärenden till patientnämndens

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Patientens rättigheter Patienters rättigheter finns beskrivna i flera olika lagar inom hälso- och sjukvårdens område. I denna skrift ligger tonvikten på: Patientsäkerhetslagen (2010:659) Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) beslut Anmälan om fel i vården

Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) beslut Anmälan om fel i vården ANMÄLNINGSÄRENDEN LANDSTINGSTYRELSEN 2015-06-01 LD 1 (6) Catharina Fontander, sekr Ert datum Er beteckning Datum Beteckning/diarienr Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) beslut Anmälan om fel i vården

Läs mer

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012

Bilaga 3. Kvalitetspolicy. Gäller från och med 2012 Bilaga 3 Kvalitetspolicy Gäller från och med 2012 Uppdaterad januari 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 3 1 STYRNING... 3 1.1 LAGAR... 3 1.2 REGLEMENTE... 3 1.3 EXTERNA SAMVERKANSAVTAL... 3 1.4 ÖVRIGT...

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Patienter och närståendes synpunkter påverkar vården Patientnämnden Skåne

Patienter och närståendes synpunkter påverkar vården Patientnämnden Skåne Patientnämndens Årsberättelse 2016 Patienter och närståendes synpunkter påverkar vården Patientnämnden Skåne Årsberättelse 2016 Antal registrerade ärenden under 2012-2016 5200 5000 4800 4600 4400 4200

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård vad innebär den nya lagstiftningen? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning Tillit och förtroende

Läs mer

December November Medborgarpanel 4. Synpunkter och klagomål på vården

December November Medborgarpanel 4. Synpunkter och klagomål på vården December 2012 November 2012 Medborgarpanel 4 Synpunkter och klagomål på vården 1 Medborgarpanel 4 november 2012 Synpunkter och klagomål på vården Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna

Läs mer

Introduktion och innehåll

Introduktion och innehåll UPPLAGA 3/2012 Vårdgaranti vad handlar det om egentligen? Detta är en utbildning som riktar sig till dig som är vårdpersonal inom Västra Götalandsregionen och som dagligen möter patienter i ditt arbete.

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD

PSYKIATRISK ÖPPENVÅRD Slutenvården bedömer att patienten har behov av insatser efter utskrivning. Inskrivningsmeddelande skickas till berörda enheter i: Öppenvården och/eller Kommunen Öppenvården svarar inom 24 timmar på vardagar

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Patientnämndens förvaltning

Patientnämndens förvaltning Patientnämndens förvaltning Din oberoende instans för utredning av problem i vården Stödpersonsverksamhet Milana Bosnic Kapfält Stödpersonssamordnare Ledamöter 2015-2018 Ordf Eva Lannerö (KD) Pia Helleday

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Maria;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Maria; Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket Den x månad 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Maria;

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB.

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB. Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB. År 2012 Datum 2013-03-01 Camilla Nilsson, vårdcentralchef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2018-05-31 PN 26 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 27 Rapport stödpersonsverksamheten PN 28 Rapport från kansliet PN 29 Ekonomi PN 30 Patientsäkerhetskonferensen:

Läs mer

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN OM DU SKADAS I VÅRDEN Om du drabbas av en skada i vården kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Alla Sveriges landsting och regioner

Läs mer

Årsrapport. Patientnämnden i Sörmland 2011

Årsrapport. Patientnämnden i Sörmland 2011 Årsrapport Patientnämnden i Sörmland Förord... 2 Kvalitetsutveckling och patientsäkerhet... 4 Gemensamma patientnämnden i Sörmland och dess uppgifter... 4 Handläggning av ärenden... 5 Ärenden hos patientnämnden...

Läs mer

Uppföljning av lex Maria-anmälningar

Uppföljning av lex Maria-anmälningar Uppföljning av lex Maria-anmälningar Sammanställning bilaga till beslut 2017-04-03 Avdelning sydöst IVO:s tillsyn ska bidra till lärande och förändring IVO vill genom tillsyn och återföring av resultat

Läs mer

Sammandrag av Socialstyrelsens handbok Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Direktlänkar till mer information Socialstyrelsens

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer