Införande av Eget val inom daglig verksamhet, LSS samt fastställande av förfrågningsunderlag för godkännande av utförare m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Införande av Eget val inom daglig verksamhet, LSS samt fastställande av förfrågningsunderlag för godkännande av utförare m.m."

Transkript

1 1 (10) Omsorgskontoret Dnr Ann Henriksson Eva Lundin Ann-Britt Olofsson Anders Karlsson Omsorgsnämnden Införande av Eget val inom daglig verksamhet, LSS samt fastställande av förfrågningsunderlag för godkännande av utförare m.m. FÖRSLAG TILL BESLUT Omsorgsnämnden föreslås besluta att införa ett valfrihetssystem (eget val), enligt lagen om valfrihetssystem, inom daglig verksamhet, LSS för personkrets 1 och 2, fr.o.m , att godkänna omsorgskontorets förslag till förfrågningsunderlag avseende valfrihetssystemet, att ge omsorgskontoret i uppdrag att, i samråd med lokalstrategen, överlåta hyreskontrakt avseende daglig verksamhet från omsorgsnämnden till utförarstyrelsen, att ge utförarstyrelsen (Leanlink) i verksamhetsuppdrag att vara ickevalsalternativet i valfrihetssystemet, att i samband med införandet av eget val inom daglig verksamhet LSS, införa en LSS-lots för vägledning, information samt nivåbestämning,, att ge omsorgs- och socialförvaltning i uppdrag att verkställa införandet av LSS-lots att ge omsorgs- och socialförvaltningen i uppdrag att planera och genomföra nivåmätning per person för fastställande av ersättningsnivå att ge omsorgs- och socialförvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för informationsinsatser i samband med införandet av eget val, att ge omsorgskontoret i uppdrag att i samarbete med FOU-centrum ta fram en plan för uppföljning och utvärdering av införandet av eget val inom daglig verksamhet, samt

2 2 att ge omsorgskontoret i uppdrag att ta fram förslag på verksamhetsuppdrag med utförarstyrelsen (Leanlink) avseende Händelserikets verksamhet. SAMMANFATTNING Omsorgsnämnden beslutade den 21 maj 2008 att ge omsorgskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa eget val inom området daglig verksamhet. Kommunfullmäktige beslutade 25 augusti 2009 att ge omsorgsnämnden rätt att införa valfrihetssystem enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) inom daglig verksamhet. Mot bakgrund av detta beslut har ett förslag på förfrågningsunderlag tagits fram som är avsett att tillämpas i valfrihetssystemet inom området daglig verksamhet LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade), för personer som tillhör personkrets 1 och 2 LSS. Valfrihetssystemet syftar till att ge den enskilde större möjlighet att påverka tjänsternas kvalitet och innehåll samt stimulera och möjliggöra tillkomsten av fler och mer varierade verksamheter. I ett valfrihetssystem enligt LOV har utförare som uppfyller samtliga villkor i förfrågningsunderlaget och ansöker om det rätt att bli godkända. När en utförare blivit godkänd skall ett kontrakt tecknas med utföraren. Kontraktsvillkoren finns i förfrågningsunderlaget och är skrivna så att de möjliggör framtida ändringar av godkännandekrav och avtalsvillkor. Den enskilde har rätt att välja och välja om daglig verksamhet inom ramen för de verksamheter som erbjuds av godkända utförare. Omsorgsnämnden föreslås införa eget val inom daglig verksamhet LSS från och med 1 april 2010 med krav i enlighet med bifogat förfrågningsunderlag. Omsorgsnämnden föreslås införa eget val, fastställa föreslaget förfrågningsunderlag, uppdra till utförarstyrelsen (Leanlink) att vara ickevalsalternativ i valfrihetssystemet, införa en funktion i form av LSS-lots samt ge omsorgs- och socialförvaltningen i uppdrag att tillsammans planera för genomförande och verkställa införande av LSSlots, nivåmätning och informationsinsatser. Omsorgskontoret föreslås också få i uppdrag att tillsammans med lokalstrategen överlåta hyreskontrakt avseende daglig verksamhet från omsorgsnämnden till utförarstyrelsen, ta fram en plan för uppföljning av införandet av eget val i samarbete med FOU-centrum samt ta fram ett förslag på verksamhetsuppdrag med Leanlink avseende Händelserikets verksamhet.

3 3 BAKGRUND Omsorgsnämnden beslutade den 21 maj 2008 att ge omsorgskontoret i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa eget val inom området daglig verksamhet. Utredningen avseende ett inriktningsbeslut om att införa valfrihetssystem inom daglig verksamhet, presenterades för omsorgsnämnden 17 juni Omsorgsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att ge omsorgsnämnden möjlighet att införa valfrihetssystem enligt lagen om valfrihet (LOV) inom daglig verksamhet. Kommunfullmäktige beslutade 25 augusti att omsorgsnämnden fick möjlighet att införa valfrihetssystem enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) inom daglig verksamhet. Mot bakgrund av detta beslut har ett förslag på förfrågningsunderlag tagits fram gällande daglig verksamhet LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade), för personer som tillhör personkrets 1 och 2 LSS. I utredningen; Ställningstagande till införande av Eget val inom daglig verksamhet, presenterades i bilaga ett förslag till modell för införandet: Förslag till eget val daglig verksamhet. Förfrågningsunderlaget har tagits fram i enlighet med detta förslag. KOMMUNALA MÅL Alla med någon form av funktionsnedsättning ska utifrån sina förutsättningar ha möjlighet att leva ett med andra medborgare likvärdigt liv Alla ska uppleva att kommunen aktivt bidrar till att skapa arbete åt alla Alla som befinner sig i en utsatt och svår situation ska stödjas på ett värdigt och utvecklande sätt Alla ska känna sig bemötta med värdighet och respekt Förslaget till eget val inom daglig verksamhet har utgått ifrån olika måldokument, kommunfullmäktiges budget, Allians för Linköpings program samt omsorgsnämndens uppdragsbeskrivning. Sammanfattningsvis syftar utvecklingen till att: - Öka den enskildes möjlighet att välja utförare och byta utförare, - Skapa ett större incitament för kvalitetsutveckling genom ökat fokus på kundnöjdhet, - Öppna möjligheten för brukargrupper att få särskilda behov tillgodosedda genom specialisering/profilering, - Stärka den enskildes självbestämmande, vid val och utformning av insatser, - Förhindra monopol och främja konkurrens i den kommunalt finansierade verksamheten, - Stimulera till nyföretagande, etablering av nya utförare, - Öka möjligheten för personal att välja arbetsgivare, - Motverka negativa effekter av utförarbyten.

4 4 INFÖRANDE AV EGET VAL Införandet av eget val inom daglig verksamhet LSS föreslås gälla fr.o.m. den 1 april 2010, då nuvarande avtal med Leanlink upphör. Utförare inom daglig verksamhet som har längre avtalstid än 1 april 2010, kan välja att ansöka om godkännande för att övergå i valfrihetssystemet 1 april eller avvakta till dess deras avtalstid löper ut. Detta gäller Wurzels dagliga verksamhet, vars avtal löper t.o.m Eget val omfattar daglig verksamhet i enlighet med LSS, personkrets 1 och 2, år (från och med avslutad skolgång, dock lägst 18 års ålder). BoDa verksamheterna föreslås i dagsläget inte omfattas av eget val. Med BoDa menas verksamhet där både boende och daglig verksamhet erbjuds samlat. I daglig verksamhet finns i nuvarande system 15 platser som erbjuds till personer som har beslut enligt SoL, socialtjänstlagen. Dessa personer har vid införandet av eget val inom daglig verksamhet (LSS), fortsatt rätt till daglig verksamhet. Ersättningen till utföraren för dessa SoL insatser föreslås hanteras i enlighet med det ersättningssystemet som införs inom daglig verksamhet, LSS. Rätten till daglig verksamhet gäller för personer upp till 67 år. Det är viktigt att personer över 67 år har fortsatt möjlighet till en meningsfylld vardag och gemenskap. För vissa personer kan daglig verksamhet vara den mest lämpliga insatsen även efter att personen fyllt 67 år. För fortsatt deltagande i daglig verksamhet efter 67 år krävs dock särkilt beslut av socialnämnden. I dag finns en daglig verksamhet som särskilt är riktad till personer som är äldre, äldregruppen. Ersättningssystemet inom daglig verksamhet LSS föreslås tillämpas på samma sätt för personer som är över 67 år och som deltar i daglig verksamhet. Inom nuvarande system för daglig verksamhet finns Händelserikets verksamhet. Händelseriket är ett aktivitetscentrum som erbjuder stimulans i en anpassad miljö för barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder. Händelserikes verksamhet föreslås inte ingå i valfrihetssystemet utifrån att villkoren för denna verksamhet avsevärt skiljer sig från övrig daglig verksamhet. Utifrån detta behöver ett nytt avtalsförslag avseende verksamheten tas fram. Ett verksamhetsuppdrag föreslås ges till utförarstyrelsen (Leanlink). VALFRIHETSSYSTEMETS VILLKOR Syftet med valfrihetssystemet är att ge den enskilde större möjlighet att påverka tjänsternas kvalitet och innehåll. Genom införande av valfrihetssystem enligt LOV, lagen om valfrihetssystem, vill kommunen stimulera och möjliggöra tillkomsten av fler och mer varierade verksamheter. I valfrihetssystemet har utförare som uppfyller samtliga villkor i förfrågningsunderlaget rätt att bli godkända. Den enskilde har rätt att välja daglig verksamhet inom ramen för de verksamheter som erbjuds av godkända utförare.

5 5 En av grundpelarna i ett valfrihetssystem är den enskildes rätt att byta utförare. Möjligheten till omval medför att utförare måste göra verksamheten attraktiv både för att bli vald och inte bortvald. Den enskilde har rätt att få sitt behov av daglig verksamhet tillgodosett. Utgångspunkten är att möta den enskildes önskemål så långt det är möjligt. Möjligheten att välja kan dock komma att begränsas utifrån tillgång på ledig plats i viss önskad verksamhet. Om det inte finns plats ledig inom önskad verksamhet kan den enskilde välja att ställa sig i kö, och under tiden delta i annan daglig verksamhet. För enskilda som inte vill eller kan välja ska det enligt LOV finnas ett förutbestämt ickevalsalternativ. Utförarstyrelsen (Leanlink) föreslås utgöra ickevalsalternativet. I ett valfrihetssystem enligt LOV har utförare som uppfyller samtliga villkor i förfrågningsunderlaget och ansöker om det rätt att bli godkända. När en utförare blivit godkänd skall ett kontrakt tecknas med utföraren. Kontraktsvillkoren finns i förfrågningsunderlaget och är skriva så att de möjliggör framtida ändringar av godkännandekrav och avtalsvillkor samtidigt som hänsyn tagits till utförarnas behov av tid för anpassning till nya krav samt en uppsägningsklausul för det fall utföraren inte kan eller vill uppfylla de nya/ändrade kraven. Utföraren skall själv ha lokal för verksamheten. När det gäller Leanlinks verksamheter har idag Omsorgsnämnden lokalerna. För att konkurrensneutralitet skall råda i systemet föreslås att dessa lokalers kontrakt överlåts på utförarstyrelsen. Någon överlåtelse i civilrättsligt hänseende är det dock inte fråga om då Linköpings kommun externt kvarstår som avtalspart gentemot hyresvärdarna. INFORMATION Kommunen har skyldighet att lämna information till enskilda om samtliga utförare som kommunen tecknar avtal med. Informationen ska vara saklig, relevant, jämförbar, lättförstålig och lättillgänglig. I samband med införandet av valfrihetssystemet är information en nyckelfråga. Utifrån detta kommer en särskild informationsplan att upprättas. Informationsmaterial om eget val och om de utförare som ingår i valfrihetssystemet kommer att tas fram. De personer som har daglig verksamhet när eget val införs kommer att få en skriftlig information om möjligheten att välja utförare och vart man kan vända sig. De personer som önskar fortsätta arbeta/delta i den verksamhet som man redan har behöver inte göra ett aktivt val, under förutsättning att nuvarande utförare blir godkänd. De personer som efter att möjligheten till eget val införts får beslut om daglig verksamhet enligt LSS, kan vända sig till de utförare som bedriver dagligverksamhet. Information och rådgivning om eget val kommer att ges av kommunens LSS-lots.

6 6 Information om vilka utförare som är godkända och därmed möjliga att välja mellan ges också av biståndshandläggare/lss-lots i samband med ansökan och beslut om bistånd i form av daglig verksamhet. Önskar den enskilde inte använda möjligheten att välja utförare går beställningen till den kommunala utföraren, vilken utgör ickevalsalternativet. Omsorgsnämnden har erhållit statliga stimulansmedel för informationsinsatser. LSS LOTS I samband med införandet av eget val inom daglig verksamhet LSS, föreslås en väglednings och informationstjänst i form av LSS-lots införas (1 åa). Syftet är att LSS-lotsen bl.a. ska: - ge personlig information och stöd i samband med val av daglig verksamhet - genomföra nivåbedömning för fastställande av ersättning - genomföra uppföljning av insats och verksamhet - arbeta förebyggande och uppsökande. LSS-lotsen ska vara väl förtrogen och ha kunskap inom hela LSS-området samt ha ett nära samverkan med utförarna inom valfrihetssystemet. Organisatoriskt föreslås LSS-lotsen inledningsvis ha sin tillhörighet till socialkontoret. ERSÄTTNINGSSYSTEMET Det fastställda förfrågningsunderlaget gäller alla leverantörer som blir godkända. I förfrågningsunderlaget ska alla krav och avtalsvillkor framgå. Systemet för ersättning ska vara lika för alla som utför tjänst inom valfrihetssystemet. Utgångspunkter för det nya ersättningssystemet är att: det är lätt att förstå och tillämpa det inte är kostnadsdrivande det inte skapar onödig administration fördelningen av resurser ska utgå från den enskildes behov och vara neutralt mot utförare. (Schablonerna är endast en metod för att fördela medel.) Ett ersättningssystem som bygger på att leverantören får ersättning utifrån de enskildas behov, förutsätter att det finns ett bedömningssystem. Utgångspunkter för bedömningssystemet är att: den enskildes behov ska vara avgörande för ersättningens storlek det finns kriterier för fördelning som kan möta och utgöra indikation på behovet systemet ska vara enkelt att förstå och tillämpa. Utifrån dessa kriterier föreslås Södertörnsmodellen utgöra grund för ersättningsmodellen. Denna modell har använts i samband med genomförd kartläggning av behovet inom daglig verksamhet under utredningsprocessen.

7 7 Södertörnsmodellen är en resursfördelningsmodell som används i Södertörnskommunerna under många år, en av dessa kommuner är bl.a. Nacka. Även vid införandet av valfrihetssystem inom daglig verksamhet i Uppsala utgjorde Södertörnsmodellen grund för ersättningssystemet. Det föreslagna ersättningssystemet inom eget val i Linköping bygger på Södertörnsmodellen. Ersättning till utföraren utges efter uppskattat behov av personalstöd, ersättning utges från nivå 0-5 I Linköping har deltagare i daglig verksamhet möjlighet att välja att delta i mer än en verksamhet, varför ersättningen till utföraren föreslås utges per verksamhetsdag, hel och halv dag. Hel dagsersättning utges för deltagande 6 timmar eller mer. Halv dagsersättning utgår då deltagandet underskrider 6 timmar. Beskrivning av nivåer och ersättning per nivå: Beskrivning av nivå 0 Personen har daglig verksamhet som är individuellt integrerad på ordinarie arbetsmarknad. Arbetshandledare från daglig verksamhet följer upp och kan vid behov ge stöd till personen och eller arbetsplatsens personal. 1 Personen arbetar i ett arbetslag/-grupp med stöd av arbetshandledare inom daglig verksamhet. Personen är självständig i sitt arbete men behöver handledare som finns till hands vid behov, i regel en kortare kontakt per dag. 2 Arbetshandledaren behöver i regel stödja personen med att komma igång med arbetsuppgifter/aktiviteter. Arbetshandledaren kan även behöva medverka i enstaka moment, men behöver inte vara med hela tiden som arbetet/aktiviteten pågår. 3 Arbetshandledaren är ofta närvarande och kan ge stöd vid flera moment när olika aktiviteter/arbetsuppgifter utförs. Arbetshandledaren ger kontinuerligt stöd till personen av fysiska, psykiska och/eller sociala skäl. 4 En arbetshandledare är närvarande i stort sett hela tiden för personen som kräver nästan oavbruten uppmärksamhet av omfattande fysiska, psykiska eller sociala skäl. Det krävs även tid för motiveringsarbete. 5 Personen behöver minst en arbetshandledare för att kunna delta i verksamheten. Ofta krävs speciella lösningar i den dagliga verksamhetens utformning och/eller läge. Ersättning per hel dag 2010 års pris 150 kr/dag 460 kr/dag 560 kr/dag 780 kr/dag 1 050/dag 1 390/dag För personer som har exceptionellt stort behov av personalstöd som bedöms ligga över nivå 5 görs en särskild prövning om extra medel ska tillföras.

8 8 KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Den kommunala utföraren Leanlink ansvarar för hemsjukvård i samtliga dagliga verksamheter för personer med utvecklingsstörning enligt avtal med omsorgsnämnden. Hemsjukvårdsinsatser från Leanlink ges upp till läkarnivå och finns tillgänglig dygnet runt alla dagar året om. Utförarens personal skall vid behov medverka vid kontakt med läkare. Rehabilitering/ADL-träning/hjälpmedel Den kommunala utföraren Leanlink (Kommunrehab LSS) ansvarar för att rehabilitering erbjuds inom ramen för kommunens hälso- och sjukvårdsansvar i daglig verksamhet enligt avtal med omsorgsnämnden. Utförarens personal skall dock efter instruktion av arbetsterapeut och sjukgymnast hjälpa den enskilde med individuell träning. Kostnader för sådan rehabilitering och träning ska ingå i den ersättning utföraren erhåller. Kommunrehab LSS ansvarar för all utprovning av personliga tekniska hjälpmedel och för kostnaderna för enklare, personliga tekniska hjälpmedel för personer som bor i särskilt boende. För personer som bor i ordinärt boende står Landstinget för insatsen och kostnaden för personliga tekniska hjälpmedel. Utöver rehabilitering inom ramen för hälso- och sjukvårdsansvaret ska all personal arbeta rehabiliteringsinriktat. Utföraren ansvarar för och bekostar arbetstekniska hjälpmedel. FINANSIERING Införandet av eget val inom daglig verksamhet medför att ett helt nytt ersättningssystem behöver införas. Vid införande av nya system är det svårt att med säkerhet bedöma vilka ekonomiska effekter det får. De ekonomiska effekterna påverkas av flera olika variabler, ex de enskildas deltagandenivå (heldag, halvdag, ledig dag), fördelningen inom de olika behovsnivåerna samt antalet deltagare som har daglig verksamhet. Föreslagen modell bedöms utifrån genomförd kartläggning kunna finansieras inom omsorgsnämndens budget. Under utredningen har en kartläggning av den dagliga verksamheten genomförts i enlighet med Södertörnsmodellen. Kartläggningen visar att det i dag är drygt 400 personer som deltar i daglig verksamhet, varav ca 30 % av deltagarna arbetar deltid.

9 9 Nedan redovisas fördelningen angående antal personer som uppskattas inom varje nivå. Nivå 0 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Nivå 5 60 personer 76 personer 137 personer 61 personer 48 personer 24 personer Utifrån fördelningen har en resursfördelning gjort som utifrån kartläggningen ryms inom budget. I föreslagna ersättningsnivåer ingår samtliga kostnader för att driva verksamheten, ex personalkostnader, lokalkostnader m.m. Omsorgsnämndens totala budget för daglig verksamhet är 54,3 mnkr för året 2009 i 2010 års pris motsvarar budgeten drygt 55 mnkr. Enligt kartläggningen bedöms kostnaden för den dagliga verksamheten med föreslagna ersättningsnivåer motsvara 49.4 mnkr. Utöver rena verksamhetskostnader har 5.6 mnkr reserverats till: Händelseriket, som i dag är en verksamhet som är budgeterad inom daglig verksamhets (1 mnkr) LSS-lots (1 åa) (0.58 mnkr) Extra ersättning samt ev. utökade rehabiliteringsinsatser (0.8 mnkr) Habiliteringsersättning (2.5 mnkr) Reserv för korrigering av nivåsättning (0,75 mnkr) Sammantaget innebär förslaget en kostnad motsvarande 55 mnkr vilket motsvarar budgeten för området daglig verksamhet. LEGALITET Några legala hinder mot att införa valfrihetssystem föreligger inte. Juridikgruppen tillstyrker föreslaget valfrihetssystem. SAMRÅD Utredningsuppdraget har genomförts tillsammans med socialkontoret. Arbetsgruppen har bestått av företrädare för såväl omsorgskontor som socialkontor. Under utredningsprocessen har dialog förts med utförare inom området. Den kommunala utföraren har bidragit i utredningsarbetet genom att genomföra en kartläggning enligt Södertörnsmodellen på nuvarande målgrupp. Dialog har förts med såväl brukare och brukarföreträdare och utförare för att tillvarata kunskap. En redogörelse för framförda synpunkter finns i handlingen; Ställningstagande till införande av Eget val inom daglig verksamhet Dnr On där även genomförd riskanalys redovisas.

10 10 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING Uppföljning och utvärdering ska ske i enlighet med omsorgsnämndens fastställda kvalitetsuppföljningsplan. En särskild plan avseende uppföljning av införandet av valfrihetssystemet inom daglig verksamhet föreslås tas fram i samarbete med FOU-centrum under hösten ÅTGÄRDSFÖRSLAG Omsorgsnämnden föreslås införa ett valfrihetssystem, eget val, inom daglig verksamhet LSS för personkrets 1 och 2 från och med 1 april 2010 i enlighet med bifogat förfrågningsunderlag. Mot bakgrund av detta förslag föreslås omsorgskontoret få i uppdrag att tillsammans med lokalstrategen överlåta hyreskontrakt avseende daglig verksamhet från omsorgsnämnden till utförarstyrelsen. Utförarstyrelsen (Leanlink) föreslås också få i uppdrag att vara ickevalsalternativet. Vidare föreslås att en funktion i form av LSS-lots införs för vägledning, information samt nivåbestämning. Omsorgs- och socialförvaltning föreslås få i uppdrag att verkställa införandet av LSS-lots samt planera och genomföra nivåmätningen för fastställande av ersättningsnivå på individnivå. Utifrån att information är en nyckelfråga vid införande av valfrihetssystem föreslås omsorgs- och socialförvaltningen ta fram en särskild plan för informationsinsatser utifrån införandet av eget val. Omsorgskontoret föreslås också ta fram en plan för uppföljning av införandet av eget val i samarbete med FOU-centrum. Omsorgsnämnden föreslås vidare ge omsorgskontoret i uppdrag att ta fram förslag på verksamhetsuppdrag med utförarstyrelsen (Leanlink) avseende Händelserikes verksamhet. MBL MBL-information ges i samband med omsorgsnämndens sammanträde. OMSORGSKONTORET Peder Ellison Ann Henriksson

FÖRSLAG TILL EGET VAL - DAGLIG VERKSAMHET

FÖRSLAG TILL EGET VAL - DAGLIG VERKSAMHET 1 (8) Omsorgskontoret 2009-05-26 Dnr On 2009-58 Bilaga 1 FÖRSLAG TILL EGET VAL - DAGLIG VERKSAMHET En förutsättning för att införa Lag om valfrihetssystem, LOV är att det finns ett förfrågningsunderlag

Läs mer

Daglig verksamhet i Linköping Eget val

Daglig verksamhet i Linköping Eget val Daglig verksamhet i Linköping Eget val Dagsläget i Linköping och utredningsuppdraget Frågor att ta ställning till vid införande av valfrihetssystem. Krav på leverantör och krav på tjänst Ersättningssystem

Läs mer

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget

Föreningsbidrag för år till Frälsningsarmén, Brobygget OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrika Jansson 2018-06-01 OSN-2018-0349 Omsorgsnämnden Föreningsbidrag för år 2019 2021 till Frälsningsarmén, Brobygget Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet

Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet Bilaga tjänsteskrivelse 1(8) 2016-09-23 Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet Syfte Socialnämnden har lämnat följande utredningsdirektiv. Daglig verksamhet inom LSS är våra brukares arbetsplats.

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Ställningstagande till införande av Eget val inom daglig verksamhet

Ställningstagande till införande av Eget val inom daglig verksamhet 1 (20) Omsorgskontoret 2009-05-26 Dnr On 2009-58 Ann Henriksson Eva Lundin Kristina Wahlström Ann-Britt Olofsson Eva Svensson Omsorgsnämnden Anders Peterson Elisabeth Ulvenäs Anders Karlsson Ställningstagande

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-02 7 Uppdrag om LOV för korttidsvistelse och korttidstillsyn (SN 2016.001) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

Valfrihet med politiska våndor

Valfrihet med politiska våndor Valfrihet med politiska våndor Lagen om valfrihetssystem LOV Stefan Elg Allego AB www.allego.se De gemenskapsrättsliga principerna EGdirektiven Beslut 1 Beskriva vad Beskriva hur Beskriva när AVTAL Beslut

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-01 DNR 1.6-0641/2011 Överenskommelse mellan SLL och kommunerna

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Vård- och omsorgskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Vård- och omsorgskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Micael Svanström 2015-05-18 Sidan 1 av 1 Dnr 2015/0202 VON-1 Diariekod: 710 Vård- och omsorgsnämnden Revidering av förfrågningsunderlag i samband med kommunens övertagande

Läs mer

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-22 SN-2014/2246.183 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 maria.jonsson@huddinge.se Socialnämnden Införande av kundval daglig verksamhet, LSS Förslag

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen 12 Tjänsteutlåtande Madeleine H Nordholm Systemförvaltare 2011-11-10 Sidan 1 av 1 Dnr 2011/6 VON.023 Vård- och omsorgsnämnden Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Ersättningsnivåer för dagverksamheter

Ersättningsnivåer för dagverksamheter 2016-09-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Ersättningsnivåer för dagverksamheter Förslag till beslut 1. Äldrenämnden beslutar att de tre ersättningsnivåerna för dagverksamheter tas

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c) 1(16) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.30 Beslutande: Ingalill Jonsson, (m) ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Övriga deltagande: Agneta Nygren, (s), ersättare Pirjo

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg

Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2017-06-07 Dnr ÄN 2017-401 Malin Visell Verksamhetsuppföljning, Ekollongatans vårdboende, Berzelii Vård & Omsorg Sammanfattning MAR och kvalitets- och utvärderingskontoret

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet

Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet Gäller från 1 juni 2010 Reviderat genom beslut i Sociala omsorgsnämnden 2012-01-02 Reviderat genom

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Riktlinjer för nordisk konvention om socialt bistånd och sociala tjänster avseende nordiska medborgare

Riktlinjer för nordisk konvention om socialt bistånd och sociala tjänster avseende nordiska medborgare Sida 1 Vård, omsorg och IFO Datum 2017-09-13 Antagen av Kommunstyrelsen Diarienummer Dnr KSN 2017 000746 Paragraf KS 199 Riktlinjer för nordisk konvention om socialt bistånd och sociala tjänster avseende

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK Regeringsbeslut 111:38 REGERINGEN Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN VLK Ink : 2008-04- 2 1 2008-04-10 S2008/3609/ST Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM (delvis) Doss Hand. Dnr Uppdrag att fördela stimulansbidrag

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande 2013-05-24 Sidan 1 av 3 Dnr 2013/0261 KS-3 Diariekod: 711 Kommunstyrelsen Införande av LOV-bostad med särskild service och korttidstillsyn

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder,

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder, Riktlinje 2014-10-16 Träffpunkt Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-10-16. Nämnden

Läs mer

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-06-20 Dnr 2011-7098 1 Socialnämnden Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

Kriterierna gäller från 2012-01-01

Kriterierna gäller från 2012-01-01 Fastställt av Omsorgs- och utbildningsutskottet 2011-10-20 104 Kriterierna gäller från 2012-01-01 Följande kvalitetskriterier för hemtjänst i ordinärt boende i Östra Göinge kommun är antagna av kommunstyrelsens

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Daglig verksamhet

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Daglig verksamhet OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen Daglig verksamhet INNEHÅLL 3 Vem får daglig verksamhet 3 Dagcenter 4 Försäkringar 4 Habiliteringsersättning 5 Resor 5 Sjuk- och hälsovård 6 Hjälpmedel 7 Fritids- och

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ...

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ... modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28

Läs mer

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde. Ärende 11 Ändrad avdragsrätt för räntor utgår från dagens sammanträde

Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde. Ärende 11 Ändrad avdragsrätt för räntor utgår från dagens sammanträde 1 Kommunstyrelsen 2009-08-11 Pressinformation inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 11 Ändrad avdragsrätt för räntor utgår från dagens sammanträde Ks tar upp ärendet efter möte med Stadshus AB, som

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning.

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. Socialförvaltingen Eva A Lindholm Datum Sid 2009-03-17 Dnr 1 (5) LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. I yttrandet

Läs mer

Dnr. 100/

Dnr. 100/ Socialnämnden i Täby kommun vill bjuda in leverantörer att ansöka om att ingå i kommunens valfrihetssystem för dagverksamhet. Täby kommun arbetar aktivt med att öka valfriheten för kommunens invånare inom

Läs mer

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-11-02 Handläggare: Krisztina Buki Tornbjörk Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2012-11- 22 Remiss

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Borås Stads valfrihetssystem för LSS daglig verksamhet

Borås Stads valfrihetssystem för LSS daglig verksamhet Borås Stads valfrihetssystem för LSS daglig verksamhet Förfrågningsunderlag Gäller från 1 januari 2017 Upphandlande myndighet: Borås Stad genom Kommunstyrelsen Innehåll Förfrågningsunderlag för godkännande

Läs mer

Gränsdragningsproblem

Gränsdragningsproblem Gränsdragningsproblem Ellinor Englund ellinor.englund@skl.se 1 Kommunernas och landstingens allmänna kompetens 2 kap. 1 kommunallagen Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter

Läs mer

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Riktlinje Utgåva nr 3 sida 1 (6) Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV)

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV) Vård- och omsorgskontoret Tjänsteutlåtande Johanna Bång Sidan 1 av 5 Diariekod: 110 Vård- och omsorgsnämnden Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration LSS Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov.

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-05-30 Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till Kommunstyrelsen Förslag på ersättningsmodell för basservice i

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Promemoria 2017-12-20 S2017/07480/FST Socialdepartementet Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sammanfattning... 2 1 Författningsförslag...

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson FALKENBERGS KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08.30-12.00 1 NÄRVARANDE Ledamöter Lars Glimvik, ordf (m) Jerry Karlsson, v. ordf (s) Monica Hansson (c), gick

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Fritt val i vård och omsorg LOV

Fritt val i vård och omsorg LOV Fritt val i vård och omsorg LOV Bakgrund till LOV Två modeller Entreprenadmodellen valfrihetsmodellen Så byggs ett valfrihetssystem Exempel på valfrihetssystem Utveckling i andra länder Bakgrund LOV Politiskt

Läs mer

UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER

UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER Västerås stad LOV - HVB UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER Upphandling av HVB och stödboende enligt LOV Ni inbjuds härmed att inkomma med ansökan i upphandlingen Vi emotser Er ansökan med stort intresse. Västerås

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Stöd till familjer med sammansatta problem, metodutveckling i samverkan ansökan ur sociala investeringsfonden

Stöd till familjer med sammansatta problem, metodutveckling i samverkan ansökan ur sociala investeringsfonden 1 (8) Omsorgskontoret 2014 03 12 Dnr On 2013-80 Ingalill Thor Dnr Sn 2014-82 Ann Henriksson Dnr Bn 2014-10 Mats Ericsson Dnr Bou 2014-142 Socialkontoret Ewa Pettersson Utbildningskontoret Klas Lind Fredrik

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF)

Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 Christina.backstrom@vastervik.se 2017-12-04 Kommunstyrelsen Disponering av medel från resultatutjämningsfond (RUF) Bakgrund Från och med 2012 införde Västerviks

Läs mer

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS 2016-11-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2015/48 Socialnämnden Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förslaget till ändringar i de specifika auktorisationsvillkoren

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård 2012-01-18 Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård Bakgrund För att klargöra hur den kommunala hälso- och sjukvårdens organisation ska utformas har socialförvaltningen samarbetat

Läs mer

Tjänstedeklaration. för LSS-insatsen daglig verksamhet inom omsorgen om funktionshindrade i Vimmerby kommun

Tjänstedeklaration. för LSS-insatsen daglig verksamhet inom omsorgen om funktionshindrade i Vimmerby kommun Socialförvaltningen Tjänstedeklaration för LSS-insatsen daglig verksamhet inom omsorgen om funktionshindrade i Vimmerby kommun Foto: Ekbacken Beslutad av omsorgsnämnden 2011-06-16, 94 Övertagen av socialnämnden

Läs mer

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin.

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. 2013-06-19 En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. (Detta dokument, 2013-06-19, innehåller smärre modifieringar

Läs mer

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM Regeringsbeslut I:3 2009-03-12 S2006/9394/HS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag till kommuner som upphandlar sysselsättning eller erbjuder sysselsättning

Läs mer

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER

KVALITETSDOKUMENT OCH KVALITETSKRITERIER SOCIALFÖRVALTNINGEN Pm och riktlinjer Dokumentnamn Kvalitetsdokument och kvalitetsrutiner Utarbetad av Pia Berg med PLU som arbetsgrupp Fastställd av Socialnämnden 2011-02-23 Godkänd Gäller från 2011-03-01

Läs mer

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen

Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna för införande av valfrihetssystem inom äldreomsorgen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämndens handling nr 23/2009 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vård- och omsorgsnämnden Förslag till direktiv för utredning om förutsättningarna

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

PROJEKTPLAN 2009-05-05

PROJEKTPLAN 2009-05-05 PROJEKTPLAN 2009-05-05 Projekt: Utredning och införande av valfrihetssystem i hemtjänsten enligt LOV samt slutrapport och uppföljning i juni 2011. Uppdragsgivare: Socialchefen i Mellerud. Bakgrund: I september

Läs mer

Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och familjerådgivning

Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och familjerådgivning 1 (6) Omsorgs och socialförvaltningen 2009-03-17 Dnr On 2009-37 Anders Peterson Ingalill Thor Inga-Lill Strand Eva Svensson Omsorgsnämnden Justering av avgifter vid insatser enligt Lag om stöd och service

Läs mer

Funkisglädje, svar på motion (KD)

Funkisglädje, svar på motion (KD) Tjänsteskrivelse 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen Anders Petersson 2018-03-08 Dnr ON 2017-549 Dnr KS 2017-500 Omsorgsnämnden Funkisglädje, svar på motion (KD) Förslag till omsorgsnämndens beslut 1.

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Upphandling av boendestöd för personer med funktionsnedsättning

Upphandling av boendestöd för personer med funktionsnedsättning för personer med funktionsnedsättning Lagen om valfrihetssystem (LOV) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Del 1 ALLMÄN ORIENTERING OM UPPHANDLINGEN 1.1 Insatsen boendestöd 1.2 Valfrihet för kunden 2 Så här ansöker du

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

YTTRANDE SÖDERTÄLJE KOMMUN 2009-01-30

YTTRANDE SÖDERTÄLJE KOMMUN 2009-01-30 YTTRANDE SÖDERTÄLJE KOMMUN 2009-01-30 Socialdepartementet 103 33 Stockholm LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1(5) Reglemente för socialnämnden Detta reglemente är beslutat av kommunfullmäktige den 28 februari 2011, 102. Utöver vad som anges i kommunallagen (1991:900) och i Trelleborgs kommuns reglemente med gemensamma

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten. Information till dig som vill bli utförare av hemtjänst

Eget val inom hemtjänsten. Information till dig som vill bli utförare av hemtjänst Eget val inom hemtjänsten Information till dig som vill bli utförare av hemtjänst Vad innebär eget val inom hemtjänsten? Från och med den 28 november 2011 inför Hjo kommun eget val inom hemtjänsten enligt

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Förfrågningsunderlag Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Bilagor: a) Avtal m avtalsbilagor 1-4 b) Blankett Ansökan om tillstånd att utföra servicetjänster c) Blankett Intyg d) Blankett

Läs mer

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad?

➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare. Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? ➎ Om kommuner, landsting och beslutsfattare 32 Kunskap kan ge makt och inflytande. Vem bestämmer vad? Så mycket har skrivits och sagts om långtidssjukskrivna den senaste tiden. Man kan känna sig utpekad.

Läs mer

Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun. Kapitel 1 - Inbjudan

Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun. Kapitel 1 - Inbjudan Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun Kapitel 1 - Inbjudan Innehållsförteckning 1. Inbjudan att lämna ansökan... 3 1.1 Så här ansöker du om att få utföra hemvård... 3 1.2 Administrativa föreskrifter...

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje Antagen den 12 februari 2014 Korttidsboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen VON 2014/0068-6 003 Riktlinjen är fastställd av vård- och omsorgsnämnden den

Läs mer

Verksamheten "Vi vill Bidra"

Verksamheten Vi vill Bidra Sida 1 (8) 2019-05-08 Handläggare Stephanie Kilander Telefon: 08-508 25 061 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2019-06-18 Verksamheten "Vi vill Bidra" Ansökan om tidsbegränsat bidrag

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer