PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom"

Transkript

1 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom dess verksamhetsområde. anser att LOV skall införas inom respektive område var för sig. Initialt föreslås att lag (2008:962) om valfrihetssystem införs inom hemtjänst och familjerådgivning. Vidare föreslås att socialnämnden får i uppdrag att utreda införandet av LOV inom särskilda boenden. Utredning skall redovisas för fullmäktige senast under juni månad Bakgrund Riksdagen fattade den 20 november 2008 beslut om en ny lag - lag (2008:962) om valfrihetssystem - som trädde i kraft den 1 januari Lagen reglerar vad som ska gälla för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala och landstingskommunala verksamheter genom att överlåta valet av utförare av stöd, vård- och omsorgstjänster till brukaren. Valfrihetssystem definieras som ett förfarande där den enskilde har rätt att välja den leverantör som ska utföra tjänsten och som en upphandlande myndighet har godkänt och tecknat kontrakt med. Lagen är ett alternativ till upphandling enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) och kan tillämpas inom vissa sociala tjänster bl.a. omsorgs- och stödverksamhet för äldre och för personer med funktionsnedsättning samt på hälso- och sjukvårdstjänster. socialnämnden beslutade vid sitt sammanträde , SN 2008/0173, att ansöka om stimulansmedel för att utreda möjligheterna om att införa ett nytt valfrihetssystem enligt bestämmelserna i LOV inom äldreomsorgen. Stimulansmedel beviljades och har använts för att starta ett projektarbete utifrån nämnda syfte. Socialnämnden har anställt en projektledare. Projektplan har upprättats och arbetsgrupper har tillsatts och påbörjat sitt uppdrag. Information om LOV har presenterats för förtroendevalda, utförare och det kommunala pensionärsrådet. Socialkontoret har i tjänsteutlåtande den 29 maj 2009, reviderat den 16 juli och den 24 augusti 2009, bilaga 1, lämnat en redogörelse i ärendet. Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, bilaga 2, följande:

2 1 Godkänna socialkontorets reviderade förslag av den 16 juli 2009, SN 2009/0088, om upphävande av nuvarande auktorisationsmodell inom socialnämndens ansvar, 2 Godkänna att socialnämnden i de delar inom nämndens ansvarsområde där det bedöms lämpligt och juridiskt möjligt tillämpa ett valfrihetssystem i enlighet med bestämmelserna i lag om valfrihetssystem, LOV (2008:962). 3 Hemställa att kommunstyrelsen ger socialnämnden i uppdrag att bedöma och godkänna vilka delar som är möjliga samt att besluta om kommande förfrågningsunderlag inom nämndens ansvarsområde samt godkänna/avslå ansökningar och teckna avtal med leverantörer. 4 Hemställa att socialnämnden i samband med beslut om förfrågningsunderlag även får besluta om datum för införande inom varje verksamhetsdel 5 Hemställa att kommunstyrelsen beslutar att upphäva överenskommelsen med Täby kommun kring kundvalssystemet inom äldreomsorgens särskilda boenden, samt 6 Överlämna förslag om upphävande av nuvarande auktorisationsmodell och införande av LOV till kommunstyrelsen för vidare handläggning. 2(5) Lägesbeskrivning Danderyds kommun har, inom socialnämndens verksamhetsområde, ett auktorisationssystem för hemtjänst, familjerådgivning och för särskilda boenden. En översiktlig lägesbeskrivning redovisas i bilaga 3. Avsikten är att auktorisationssystemet som sådant skall ersättas med ett system med valfrihet i enlighet med LOV. Lagen om valfrihetssystem omfattar sådana tjänster inom hälsovård och socialtjänster, som är upptagna som B-tjänster i kategori 25 i bilaga 3 till lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, se bilaga 4. Beträffande överenskommelsen med Täby Kommunfullmäktige beslutade den 15 maj 2001, 81, att införa ett system för kundval inom äldreomsorgens särskilda boenden. Beslutet byggde bland annat på en för Danderyd och Täby kommuner gemensam utredningsrapport som förespråkade en gemensam marknad för sina invånare. Täby kommun har sagt upp överenskommelsen kring kundvalssystemet inom äldreomsorgens särskilda boenden. Överenskommelsen upphörde, enligt Täby kommun, vid årsskiftet 2008/2009.

3 På grund av överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län är uppsägelsen av mindre betydelse (se bilaga 5). Enligt länsöverenskommelsen bekostar utflyttningskommunen platsen samt ansvarar för den fortsatta myndighetsutövningen och övriga eventuella beslut, inklusive betalningsansvar för medicinskt färdigbehandlade, så länge behovet kvarstår. s yttrande är av den uppfattningen att Danderyds kommun skall införa LOV inom hemtjänsten, familjerådgivningen, särskilda boenden eller andra områden inom nämndens verksamhetsområde där det bedöms som lämpligt. anser dock att respektive område skall införas var för sig. Utöver vad som redan redovisats i socialkontorets yttrande vill kommunledningskontoret peka på ett antal frågeställningar. Beträffande egen regi LOV i sig innebär att det är möjligt för en kommun att införa LOV samtidigt som kommunen bedriver en egen regiverksamhet. bedömer att den verksamhet som bedrivs i egen regi skall bedriva sin verksamhet i enlighet med de villkor som socialnämnden fastställer i förfrågningsunderlagen. Danderyds kommun behöver dock fastställa hur relationen skall vara för att uppnå en konkurrensneutralitet. Detta är emellertid en fråga som socialnämnden och produktionsstyrelsen behöver utreda ytterligare. Beträffande särskilda boenden bedömer att införandet av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilda boenden är komplicerat. En av anledningarna till detta är att det i ersättningen skall ingå en ersättning för lokaler. I nuvarande auktorisationssystem disponerar utförarna, genom ett lokalupplåtelseavtal med tekniska nämnden, kontor, gemensamt kök och personalutrymmen kostnadsfritt. Dessa lokalupplåtelseavtal behöver genomlysas. De enskilda boende har vanliga hyreskontrakt för sina lägenheter. I deras hyresunderlag ingår värdet på de gemensamma utrymmena. I LOV är kommunen skyldig att ta en marknadsmässig hyra för sina lokaler. Eftersom det skall debiteras en marknadsmässig hyra för lokalerna måste en kompensation för detta införas i den kommunala ersättningen. bedömer att detta är en fråga som behöver konsekvensutredas innan beslut om införande av LOV på särskilda boenden kan fattas. Detta måste även synkroniseras med ett fullmäktigebeslut där ersättningen fastställs. Vidare behöver socialnämnden utreda om viss verksamhet skall upphandlas med LOU. För vissa objekt kan det vara lämpligt att verksamheten handlas upp enligt LOU. De kan exempelvis vara verksamhet som bedrivs i nybyggda lokaler, där marknadshyran kan vara högre än övriga lokaler. 3(5)

4 Innan fullmäktige kan besluta om att inrättande LOV för särskilda boenden bedömer kommunledningskontoret att socialnämnden behöver redovisa ett mer genomarbetat underlag inför ett ställningstagande. Denna utredning skall utarbetas i samråd med tekniska nämnden.32 4(5) Beträffande hemtjänst Eftersom införandet av LOV inom hemtjänsten inte berör några lokalfrågor är frågan inte lika komplicerad. Valfrihetssystem inom samma tjänstekategori kan ha skilda inriktningar. Det måste framgå av förfrågningsunderlaget vilka krav som ställs för varje enskild tjänst. Detta är frågor som socialnämnden avgör i samband med att nämnden fastställer förfrågningsunderlaget. Vidare bör frågan om hur kommunen skall ställa sig i relationen mellan verksamhet som bedrivs av privata utförare och egen regiverksamhet. Detta med hänsyn tagen till bland annat momsavdraget. Socialnämnden kan även ta ställning till huruvida leverantörerna skall kunna utföra tilläggstjänster. Oavsett det faktum att socialnämnden behöver utreda vissa frågor ytterligare tillstyrker kommunledningskontoret att LOV införs på hemtjänst. Socialkontoret behöver dock i det kommande budgetarbetet tillse att kommunledningskontoret erhåller underlag som möjliggör att hemtjänsten kan verkställas på verksamhet som bedrivs både enligt nuvarande auktorisationssystem och LOV under samma år. Beträffande familjerådgivning tillstyrker att kommunen inför LOV inom familjerådgivning. Socialkontoret behöver dock i det kommande budgetarbetet tillse att kommunledningskontoret erhåller underlag som möjliggör att familjerådgivning kan verkställas på verksamhet som bedrivs enligt nuvarande auktorisationssystem och LOV under samma år. Medelsanvisning En förutsättning för införande av LOV inom hemtjänsten eller familjerådgivningen är att införandet är kostnadsneutralt för kommunen. Om nämnden upptäcker i sitt fortsatta utredningsarbete att så inte blir fallet, måste nämnden återkomma till fullmäktige för nytt ställningstagande. Om fullmäktige beslutar om en utgift under löpande budgetår, skall beslutet innefatta också anvisning om hur utgiften skall finansieras. Tid för införande Vid underhandskontakter med socialkontoret har framkommit att 1 maj 2010 bedöms som en lämplig tidpunkt för införande av LOV inom hemtjänst och familjerådgivning. Detta förutsätter att socialnämnden publicerar sina förfrågningsunderlag på Kammarkollegiet hemsida senast första veckan

5 under januari månad Kammarkollegiet har av regeringen fått uppdraget att ansvara för en nationell webbplats för annonsering av tjänster enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). s förslag till beslut 1 Kommunfullmäktige beslutar att upphäva nuvarande auktorisationsmodell för hemtjänst och familjerådgivning från och med 1 maj Kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att för hemtjänst och familjerådgivning tillämpa ett valfrihetssystem i enlighet med bestämmelserna i lag om valfrihetssystem, LOV (2008:962), från och med 1 maj Kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att fastställa ett förfrågningsunderlag i enlighet med LOV för hemtjänst och familjerådgivning, godkänna/avslå ansökningar och teckna avtal med godkända leverantörer. 4 Kommunfullmäktige beslutar att uppdra till socialnämnden att, i samråd med tekniska nämnden, utreda införande av LOV för särskilda boenden. Utredningen skall ligga till grund för fullmäktiges beslut att införa LOV för särskilda boenden. 5 Kommunfullmäktige beslutar att socialnämnden skall redovisa utredningen rörande införande av LOV för särskilda boenden för fullmäktige senast under juni månad 2010, detta för att LOV för särskilda boenden skall kunna införas senast den 1 januari Kommunstyrelsen beslutar att upphäva överenskommelsen med Täby kommun kring kundvalssystemet inom äldreomsorgens särskilda boenden. 5(5) Johan Haesert Kommundirektör Bilagor Kommunjurist 1 Socialkontorets tjänsteutlåtande den 29 maj 2009, reviderat den 16 juli och den 24 augusti Socialnämndens beslut den 24 augusti 2009, Lägesbeskrivning auktorisationssystem för hemtjänst, familjerådgivning och för särskilda boenden. 4 B-tjänster i kategori 25 i bilaga 3 till lagen (2007:1091) om offentlig upphandling 5 Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilda boendeformer i annan kommun inom Stockholms län

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Philip Ribera/Millie Lindroth

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Philip Ribera/Millie Lindroth Philip Ribera/Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-06-04 1(8) Socialnämnden 2010-06-16 SN 2010/0075 Rapport och förslag angående införande av kundval inom särskilt boende enligt lag (2008:962) om valfrihetssystem,

Läs mer

1(7) Konkurrensprogram. Styrdokument

1(7) Konkurrensprogram. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2012-10-31, 182 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Eda kommun 3(7) Innehållsförteckning...4 1. Syfte... 4 2.

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Agneta Sjöberg Tjänsteutlåtande rev.2014-01-27, rev. 2014-01-28 Dnr: KS 2011/0117 1(2) Värdighetsgaranti inom äldreomsorg Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Valfrihet med politiska våndor

Valfrihet med politiska våndor Valfrihet med politiska våndor Lagen om valfrihetssystem LOV Stefan Elg Allego AB www.allego.se De gemenskapsrättsliga principerna EGdirektiven Beslut 1 Beskriva vad Beskriva hur Beskriva när AVTAL Beslut

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-02 7 Uppdrag om LOV för korttidsvistelse och korttidstillsyn (SN 2016.001) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

PROJEKTPLAN 2009-05-05

PROJEKTPLAN 2009-05-05 PROJEKTPLAN 2009-05-05 Projekt: Utredning och införande av valfrihetssystem i hemtjänsten enligt LOV samt slutrapport och uppföljning i juni 2011. Uppdragsgivare: Socialchefen i Mellerud. Bakgrund: I september

Läs mer

Revisionsrapport - förstudie

Revisionsrapport - förstudie Revisionsrapport - förstudie Styrning och anpassning av kundvalssystem till LOV Lotta Ricklander Joanna Hägg Ekerö kommun Januari 2013 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 1 1 INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND

Läs mer

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Kommunstyrelsen Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi Ärende Socialnämnden har i beslut föreslagit att kommunstyrelsen ska avveckla hemtjänsten i

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK Regeringsbeslut 111:38 REGERINGEN Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN VLK Ink : 2008-04- 2 1 2008-04-10 S2008/3609/ST Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM (delvis) Doss Hand. Dnr Uppdrag att fördela stimulansbidrag

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Fritt val i vård och omsorg LOV

Fritt val i vård och omsorg LOV Fritt val i vård och omsorg LOV Bakgrund till LOV Två modeller Entreprenadmodellen valfrihetsmodellen Så byggs ett valfrihetssystem Exempel på valfrihetssystem Utveckling i andra länder Bakgrund LOV Politiskt

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Lag om valfrihet tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (12) 2009-02-03 Handläggare: Maria Laxvik Telefon: 08-50829424 Till kommunstyrelsen Lag om valfrihet tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Öster Kommunstyrelsens kontor Björn Moe Datum 2015-04-22 Dnr Till Kommunstyrelsen Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare Program med riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamheter som bedrivs av privata utförare 2016 2019 Antaget av kommunfullmäktige 2016-09-26 DOKUMENT 1 (4) DATUM 2016-07-06 Dnr KS/2016/0240 KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Österåkers kommun Rev 2015-06-15 Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med syfte att

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Utlåtande 2002:83 RVI (Dnr 1052/02) Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning.

Uppföljningsarbetet ska genomsyras av ett systematiskt arbete för att förbättra kvalitet och uppföljning. ! " # " Region Kronoberg har med stöd av kommunallagen möjlighet att lämna över vården av en kommunal angelägenhet till privata utförare, enligt KL 3 kap 16. Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande 2013-05-24 Sidan 1 av 3 Dnr 2013/0261 KS-3 Diariekod: 711 Kommunstyrelsen Införande av LOV-bostad med särskild service och korttidstillsyn

Läs mer

Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Datum Socialförvaltningen 2009-11-08 Sonja Holm, controller/utredare Tel 08/57829179 Mobil 070-4889179 Diarienummer Socialnämnden Intern boendepeng inom äldreomsorg och omsorg

Läs mer

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen SIDAN 1 Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen Kundval- /valfrihetssystem Hemtjänst 1 januari 2002 Ledsagning och avlösning 1 januari 2002 Vård- och omsorgsboende 1

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Ändring av organisatorisk tillhörighet för egenregiverksamheterna inom äldreomsorgen och LSS från kommunstyrelsens produktionsutskott till socialnämnden

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 Policy för Konkurrensutsättning Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 1 Policy för konkurrensutsättning i Upplands-Bro kommun Bakgrund I kommunens

Läs mer

PM Rev DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia Lövrup

PM Rev DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia Lövrup 1(5) KS 2010/0349 Handlingsplan för hur äldreomsorgen ska kunna nå högsta nationella klass Sammanfattning Kommunfullmäktige gav 2010-11-23 socialnämnden i uppdrag att senast i februari 2011 återkomma till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling

Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2014-08-06 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se KS/2014:230 20922 Kommunstyrelsen Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling Förslag

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem. Proposition 2008/09:29

Lag (2008:962) om valfrihetssystem. Proposition 2008/09:29 Lag (2008:962) om valfrihetssystem Proposition 2008/09:29 1 Lagens disposition 1 kap. Lagens tillämpningsområde 2 kap. Definitioner 3 kap. Annonsering 4 kap. Förfrågningsunderlagets innehåll 5 kap. Ansökan

Läs mer

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen.

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Nämndernas redovisning av program för uppföljning och insyn av verksamhet

Läs mer

Yttrande över motion om att utreda LOV (lagen om valfrihetssystem) och därefter ett införande

Yttrande över motion om att utreda LOV (lagen om valfrihetssystem) och därefter ett införande Sammanträdesprotokoll Blad 1 (3) Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2016-02-23 Von 12 Dnr VON.2015.94 Yttrande över motion om att utreda LOV (lagen om valfrihetssystem) och därefter ett införande

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Dokumenttyp: Styrdokument Antaget av: Kommunfullmäktige 101/2018-08-28 Diarienummer: 2018:137 Ansvarig handläggare: Kommundirektör Senast aktualitetsprövad:

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg Plan Process: Planering, ledning Giltig fr.o.m: 2015-07-0109-30 Giltig t.o.m: 2018-12-31 Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Region Kronoberg 1

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 2017-04-05 Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Dnr. 100/

Dnr. 100/ Socialnämnden i Täby kommun vill bjuda in leverantörer att ansöka om att ingå i kommunens valfrihetssystem för dagverksamhet. Täby kommun arbetar aktivt med att öka valfriheten för kommunens invånare inom

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2013/294.709 1 (3) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Ändring av egenavgiften för familjerådgivning Förslag till

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2012-09-27 2 SN 113 Dnr Återkoppling arbetslagsutbildning Lessebo hemtjänstområde, muntig redovisning Enhetschef Anna Hultmark redovisar sammanställning över arbetslagsutbildningen för Lessebo

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt boende

Läs mer

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län

Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län 1. Inledning 1.1 Sammanfattning av överenskommelsen Personer i behov av särskilt boende

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 86 KS 225/17 Program för uppföljning och insyn av privata utförare Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-21 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros-Endrell Kommunsekreterare Telefon 08 555 010 03 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Remiss: Förslag till överenskommelse vid flyttning till

Läs mer

81 Justering och fastställande av föredragningslista 82 Utvärdering LOV 83 Uppföljning ekonomi oktober 85 Faderskapsutredning

81 Justering och fastställande av föredragningslista 82 Utvärdering LOV 83 Uppföljning ekonomi oktober 85 Faderskapsutredning Protokoll 2 av 2 Innehåll 81 Justering och fastställande av föredragningslista 3 82 Utvärdering LOV 4 83 Uppföljning ekonomi oktober 5 84 Faderskapsutredning 6 85 Faderskapsutredning 7 86 Utredning enligt

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN KF 11 10-11 dec 2018 5 (34) upp, 919 KOMMUNSTYRELSEN SA_MMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-11-21 193 Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

Utlåtande 2012: RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2012: RV (Dnr /2012) Utlåtande 2012: RV (Dnr 327-117/2012) Begäran om gemensamt utträde ur överenskommelsen om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskild boendeform i annan kommun inom länet Förslag från äldrenämnden

Läs mer

att Judiska servicehuset upphör att definieras som kommunövergripande

att Judiska servicehuset upphör att definieras som kommunövergripande Utlåtande 2005:77 RVII (Dnr 421-863/2001, 327-4326/2004) Judiska servicehuset upphör att vara en kommunövergripande verksamhet Hemställan från Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2001 Hemställan från Skarpnäcks

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 9 Paragraf Diarienummer KS-2013/294.709 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1.Egenavgiften för familjerådgivningens

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare

Program med mål och riktlinjer för privata utförare med mål och riktlinjer för privata utförare 1 1 Bakgrund 1.1 Kommunallagens krav på program Kommuner får enligt kommunallagens 10 kap. 1 lämna över verksamhet till privata utförare. Gentemot kommuninvånarna

Läs mer

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-03-15 Dnr 2019/126-003 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 1995 06 12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996 12 02, 271, i kommunfullmäktige 2001 10 08, 147, 2003 01 20, 5, 2005 10 24, 20, 2008 12 08, 213, 2013 06 11 22, 2014

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Program för mål och uppföljning av privata utförare för mandatperioden 2015-2108 Antaget av fullmäktige 2016-09-15, 104, Dnr 2016/0042 KS.103 Innehållsförteckning 1. Lagstiftningen samt dess syfte och

Läs mer

Höjning av hemtjänstcheck 2012

Höjning av hemtjänstcheck 2012 1(6) Höjning av hemtjänstcheck 2012 Ärendet Socialnämnden beslutade 2012-05-28 61 om att föreslå kommunfullmäktige att höja hemtjänstchecken med 1 %. Höjningen föreslogs ske retroaktivt från 1 januari.

Läs mer

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS PROMEMORIA 2010-10-05 Marianne Aggestam Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS Bakgrund I verksamhetsplanen år 2009/2010 finns uppdraget att

Läs mer

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 97 Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Förslag till beslut

Läs mer

att föreslå socialnämnden att inte längre godkänna Jakob Care AB som utförare av hemtjänst för service och omvårdnad, samt

att föreslå socialnämnden att inte längre godkänna Jakob Care AB som utförare av hemtjänst för service och omvårdnad, samt Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-13 55 Hävning av avtal med hemtjänstutförare Jakob Care AB SN-2015/300 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att inte längre

Läs mer

Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare 1/5 DATUM 2017-08-23 DIARIENUMMER KS/2017:570-059 Program för uppföljning av och insyn i verksamhet som utförs av privata utförare Antaget av kommunfullmäktige 2017-09-25, 83 En kommun kan, efter beslut

Läs mer

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2)

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen Utredningen tillsattes i september 2012, betänkande i januari 2014 Särskild utredare Greger Bengtsson Experter

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten. Information till dig som vill bli utförare av hemtjänst

Eget val inom hemtjänsten. Information till dig som vill bli utförare av hemtjänst Eget val inom hemtjänsten Information till dig som vill bli utförare av hemtjänst Vad innebär eget val inom hemtjänsten? Från och med den 28 november 2011 inför Hjo kommun eget val inom hemtjänsten enligt

Läs mer

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM Regeringsbeslut I:3 2009-03-12 S2006/9394/HS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag till kommuner som upphandlar sysselsättning eller erbjuder sysselsättning

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden

Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Förvaltningschef Jonas Sverkén 2016-06-20 1 (5) Program med mål och riktlinjer för privata utförare mandatperioden 2015 2018 Bakgrund

Läs mer

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Kerstin Gustafsson, 0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-17 Ks/2016:25 Sida 1(4)

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Målsättning med att införa valfrihetssystem

Målsättning med att införa valfrihetssystem Målsättning med att införa valfrihetssystem En studie av kommuners och landstings utredningar och tjänsteutlåtanden kopplat till Lagen om Valfrihetssystem (LOV) Rapport 0114 Målsättning med att införa

Läs mer

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare Malmö stad Kommunstyrelsens ordförande Malmö 2018-12-18 Till kommunfullmäktige i Malmö Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare I det följande lämnas förslag till utformning av

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för Uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för Uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för Uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet S i d a 2 Dokumentnamn: Riktlinjer för uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet Berörd

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Titel: Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Diarienummer: KS17-1612 Styrdokumentet beslutades av: Kommunfullmäktige Datum för

Läs mer

KS JANUARI 2014

KS JANUARI 2014 KS 12 15 JANUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2013-12-09 Diarienummer KSN-2013-0544 Kommunstyrelsen Motion av Malena Ranch m fl (alla MP) och Eva Christiernin m fl (alla

Läs mer

Västerviks kommun. Förstudie om kommunens styrning och uppföljning av verksamheter som bedrivs av privata utförare

Västerviks kommun. Förstudie om kommunens styrning och uppföljning av verksamheter som bedrivs av privata utförare Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Västerviks kommun Förstudie om kommunens styrning och uppföljning av verksamheter som bedrivs av privata utförare Innehåll 1. Inledning...2

Läs mer

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162)

95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden (KSKF/2016:162) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1(2) 95 Riktlinjer för insyn och uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare mandatperioden 2015-2018 (KSKF/2016:162) Beslut

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret 14 SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-10-31 Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 2 Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Dnr 2012/0625 KS-1 Diariekod: 801 Kommunstyrelsen Revidering

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden Nummer: 50:1 Blad: (1) Reglemente för Socialnämnden A Socialnämndens uppgifter Verksamhetsområde 1 Socialnämnden har att enligt gällande lagstiftning fullgöra kommunens uppgifter vad avser individ- och

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten 3

Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 2 Plats och tid: Almdalen, Krokom torsdag den 25 februari 2010, kl 16.00-17.00 Beslutande: Cristine

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun

Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun RAPPORT 2008-11-17 Marie Björkman/ Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun Inledning Täby ingår som en av nio kommuner i nätverket Framgångsrik tillväxt, som är en del av det så kallade Jämförelseprojektet

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-22 SN-2014/2246.183 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 maria.jonsson@huddinge.se Socialnämnden Införande av kundval daglig verksamhet, LSS Förslag

Läs mer

Program för uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet

Program för uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet Program för uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet i Östersunds kommun mandatperioden 2015-2018 Program för uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet i Östersunds kommun mandatperioden

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S) 1 (18) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna, kl 16.00 17.10 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande

Läs mer