Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen"

Transkript

1 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen föreslår kommunledningskontoret att LOV införs från och med 1 januari Samtidigt avvecklas nuvarande auktorisationssystem per december Vidare följer kommunledningskontoret socialnämndens förslag om LOV-område, dvs. det geografiska området ska avgränsas till att omfatta Danderyds kommun och de närliggande kommunerna Lidingö, Solna, Täby, Vallentuna och Österåker. I och med att LOV införs kommer utföraren även ansvara för lokaler och betala hyra till fastighetsägaren. De boende kommer betalar hyra till utförarna. Lokalkostnaden för gemensamhetsytor kommer således ingå som en delmängd i vårddygnsersättningen till utföraren. Ersättning för gemensamhetsdelen av lokalhyran bör utformas som en schablon. För att bestämma nivå har utgångspunkten varit hyreskostnad för befintliga boenden i kommunen (både i egen och privat regi) där kommunen äger fastigheterna. Snittkostnaden/schablonen uppgår till 193 kronor per boende och vårddygn för kommunal utförare respektive 198 kronor för privat utförare. s förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige beslutar att den av kommunen beslutade auktorisationsmodellen för kundval inom särskilt boende upphör 31 december Kommunfullmäktige beslutar att kundval inom LOV införs inom särskilt boende gällande både privata och kommunala utförare 1 januari Kommunfullmäktige beslutar att socialnämnden kan besluta om förfrågningsunderlag för särskilt boende inom nämndens ansvarsområde enligt bestämmelserna i LOV.

2 4. Kommunfullmäktige beslutar att lokalschablonen som ska ingå i vårddygnsersättningen uppgår till 193 kronor per boende/vårddygn för kommunal utförare respektive 198 kronor för privat utförare. 5. Kommunfullmäktige beslutar att nuvarande utförare för särskilt boende ersätts med faktisk lokalhyra för gemensamma utrymmen till dess nya boenden är färdigställda, dock längst till och med december Bakgrund Socialnämnden initierade genom beslut , 132, att lag (2008:962) om valfrihet (LOV) införs inom dess verksamhetsområden. Kommunfullmäktige beslutade , 98, att uppdra till socialnämnden att införa LOV inom hemtjänst och familjerådgivning. Samtidigt beslutade kommunfullmäktige att uppdra till socialnämnden, att i samråd med tekniska nämnden, utreda möjligheter till införande av LOV för särskilda boenden. Socialnämndens förslag återremitterades av kommunstyrelsens arbetsutskott för färdigställande av utredningen. Socialnämndens beslutsunderlag saknade förslag på ersättning, ersättningsmodell, lokalfrågor samt lokalpeng. I PM från kommunledningskontoret daterat konstaterades att LOV kan införas stegvis och i första hand för de företag som själv äger eller hyr egna lokaler samt för egenregin. Socialnämnden beslutade , 24, om att föreslå införande av LOV i särskilt boende. Ärendet innehåller analys av organisatoriska förutsättningar för socialkontoret, lokalfrågor samt LOV-område. I detta beslut föreslås att kommunfullmäktige beslutar att nämnden inför ersättningsmodell med nuvarande vårddygnsersättning och lokalschablon och att nämnden i budget 2015 får uppdrag att föreslå nivå för vårddygn och lokalschablon. I budget 2015 beslutades om ersättningsmodell med en vårdnivå samt höjning av äldrepengen med 6,7 procent. Parallellt med socialnämndens utredning om LOV har kommunledningskontoret löpande redovisat uppdraget att lokalisera lämplig mark för särskilda boenden. Kommunstyrelsen gav kommunledningskontoret i uppdrag , 97, att utreda möjliga former för fastighetsägande och drift av särskilda boenden. återkom med PM Utredning om former för fastighetsägande och drift av nya särskilda boenden för äldre i Danderyd. I beslut , 6 bedömer kommunstyrelsen att uppdraget är slutfört. I promemorian finns ett antal rekommendationer för införande av särskilda boenden för äldre. En revisionsgranskning som presenterades i oktober 2014 styrker vad som framkommit i promemorian. Revisionsrapporten pekar på behovet av att kommunen har en långsiktig och strategisk styrning och planering inom äldreomsorgen. Revisorerna konstaterar att utredningen om former för fastighetsägande och drift av särskilda boenden tillsammans med pågående detaljplaneprocess kommer kunna ligga till grund för erforderliga beslut av kommunfullmäktige beträffande införande av LOV. 2(5)

3 s utredning/yttrande Socialnämnden redogör i sitt beslutsunderlag om effekterna av införande av LOV eller LOU alternativt en kombination av båda. Med LOV fastställer kommunfullmäktige årligen ersättningen vilken då blir lika för alla leverantörer. Dessa konkurrerar enbart med kvalitet. Kommunen annonserar tjänsteran löpande. Det finns ingen övre gräns för antalet leverantörer. För de brukare som inte själva kan välja finns möjlighet att första lediga plats som ligger närmast det egna hemmet erbjuds. I LOU vinner förmånligaste anbud där även priset är en del i utvärderingen. Leverantörer tilldelas ett tidsbegränsat avtal. Socialnämnden föredrar LOV då de ser det som en naturlig övergång från nuvarande auktorisationsmodell. LOV har utvecklats för att underlätta uppbyggnaden av en konkurrerande marknad med fri etablering av företagare som säljer tjänster som är offentligt finansierade t ex genom vårdpeng och hemtjänstcheck. I promemorian från kommunledningskontoret framgår nackdelen med LOU genom att lagen endast medger förhållandevis korta avtalstider. Det kan skapa oro för både boende och personal inför eventuellt byte av vårdentreprenör vid ny upphandling. Med hänsyn till risk för monopol-/oligopolställning om en enskild vårdutövare på sikt kommer behärska flertalet särskilda boenden i kommunen bör kommunen äga eller på annat sätt långsiktigt behärska en andel av lokalerna för de särskilda boendena. Val av LOV-område I socialnämndens beslut föreslås att LOV-område, dvs. det geografiska området ska avgränsas till att omfatta Danderyds kommun och de närliggande kommunerna Lidingö, Solna, Täby, Vallentuna och Österåker. Val av lokalschablon I nuvarande auktorisationssystem betalar den boende hyra enligt bruksvärdet till Danderyds kommun, fastighetsnämnden. Hyran består i lägenhetshyra plus en del av de gemensamma ytorna. Utföraren erhåller idag lokaler såsom sköterskeexpedition och personalutrymmen vederlagsfritt från kommunen. Socialnämnden betalar för övriga lokalkostnader vilket innebär att fastighetsnämnden har full täckning för sina kostnader. I och med att LOV införs och auktorisationsmodellen avvecklas kommer utföraren även ansvara för lokaler och de boende betalar då hyra till utförarna. Lokalkostnaden för gemensamhetsytor kommer således ingå som en delmängd i vårddygnsersättningen till utföraren. Denna betalar hyra till fastighetsägaren. Ersättning för gemensamhetsdelen av lokalhyran bör utformas som en schablon. För att bestämma nivå har utgångspunkten varit hyreskostnad för befintliga boenden i kommunen (både i egen och privat regi) där kommunen 3(5)

4 äger fastigheterna. Snittkostnaden/schablonen uppgår till 193 kronor per boende och vårddygn för kommunal utförare respektive 198 kronor för privat utförare. Det senare beloppet inkluderar mervärdesskatt om 2,5 procent. Socialkontoret har även tittat på andra kommuner som infört LOV. Stockholms stad och Lidingös schabloner för egen regi/privat ligger på nivåerna 105 kr/130 kr respektive 163 kr/172 kr. I Solna ligger schablonen på 150 kr privat regi och Upplands Väsby 185 kronor. I Nacka är den ospecificerad. I kontakt med Lidingö stad framgår att staden har utgått från sin internhyressättning i bedömning av lokalschablon. De kunde konstatera att i jämförelse med Stockholm vilka även utgått från interhyresnivåren låg Lidingö markant över. föreslår en lokalschablon om 193 kronor att ingå i dygnsersättningen per boende. Eftersom lokalkostnaden för gemensamma ytor i befintliga boenden varierar kraftigt mellan olika hyresobjekt, föreslår kommunledningskontoret att dessa erhåller kompensation för faktisk hyreskostnad istället för schablonersättning, till dess nya boenden är färdigställda, dock längst till och med december Samtliga nuvarande utförare erbjuds vara kvar och driva verksamheten enligt LOV. Lokalerna i Mörbylund och Odinslund uppfyller inte gällande krav på äldreboenden. Mörbylund drivs med dispens från arbetsmiljöverket. Markanvisningstävlan kommer utlysas för fastigheterna Ginnungagap och Kabbelekan med anbudsutvärdering i juni månad. I en översyn av samtliga interhyror i kommunen under april-maj 2015 kommer även hyresmodellen för särskilda boende ingå. Det kan komma att innebär en omfördelning av hyror inom det kommunala beståendet. Därefter kommer samtliga utförare att ersättas med en lokalschablon i dygnsersättningen. Tidplan för införande av LOV Att bestämma tidplanen för införande av LOV är avhängigt markanvisningstävlingen vilken beräknas vara slutförd genom beslut om vinnande anbud i juni Förfrågningsunderlaget, vilket utgör själva inbjudan till potentiella utförare, kommer enligt socialkontroet kunna läggas ut under april månad I nuvarande auktorisationssystem finns generellt inga avtal upprättade mellan parterna. De tre befintliga kontrakten innehåller villkor om uppsägning. föreslår att auktorisationsmodellen avslutas och att LOV införs fr o m 1 januari (5) Åsa Heribertson

5 Kommundirektör Ekonomichef 5(5) Bilaga: Socialnämndens protokoll , 24 inkl. tjänsteutlåtande daterat (reviderat) , dnr SN 2014/0027 Exp: Socialnämnden, Fastighetsnämnden, Produktionsstyrelsen -

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Philip Ribera/Millie Lindroth

Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Philip Ribera/Millie Lindroth Philip Ribera/Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-06-04 1(8) Socialnämnden 2010-06-16 SN 2010/0075 Rapport och förslag angående införande av kundval inom särskilt boende enligt lag (2008:962) om valfrihetssystem,

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Förslag om införande av lagen om valfrihet (LOV) inom vård- och omsorgsboende

Förslag om införande av lagen om valfrihet (LOV) inom vård- och omsorgsboende Tjänsteutlåtande Avdelningschef 2014-02-12 Stina Strid Hovmöller 08-590 973 06 Dnr: stina.strid.hovmoller@upplandsvasby.se KS/2013:433 20711 Kommunstyrelsen Förslag om införande av lagen om valfrihet (LOV)

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0411 Cecilia von Sydow DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Ändring av organisatorisk tillhörighet för egenregiverksamheterna inom äldreomsorgen och LSS från kommunstyrelsens produktionsutskott till socialnämnden

Läs mer

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Kommunstyrelsen Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi Ärende Socialnämnden har i beslut föreslagit att kommunstyrelsen ska avveckla hemtjänsten i

Läs mer

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Joakim Nygren, Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 2014-01-14 Dnr: KS 2004/0154 1(3) Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården Ärendet Fastighetsnämnden slutredovisar

Läs mer

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Agneta Sjöberg Tjänsteutlåtande rev.2014-01-27, rev. 2014-01-28 Dnr: KS 2011/0117 1(2) Värdighetsgaranti inom äldreomsorg Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-02 7 Uppdrag om LOV för korttidsvistelse och korttidstillsyn (SN 2016.001) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende

Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende PM 2015:5 RVIII (125-604/2014) Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Höjning av hemtjänstcheck 2012

Höjning av hemtjänstcheck 2012 1(6) Höjning av hemtjänstcheck 2012 Ärendet Socialnämnden beslutade 2012-05-28 61 om att föreslå kommunfullmäktige att höja hemtjänstchecken med 1 %. Höjningen föreslogs ske retroaktivt från 1 januari.

Läs mer

Utredning om former för fastighetsägande och drift av nya särskilda boenden för äldre i Danderyd

Utredning om former för fastighetsägande och drift av nya särskilda boenden för äldre i Danderyd 1(7) Utredning om former för fastighetsägande och drift av nya särskilda boenden för äldre i Danderyd Utredningsuppdraget Kommunstyrelsen gav vid sammanträde 2013-06-17, 97, KS 2013/0163, kommunledningskontoret

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande 2013-05-24 Sidan 1 av 3 Dnr 2013/0261 KS-3 Diariekod: 711 Kommunstyrelsen Införande av LOV-bostad med särskild service och korttidstillsyn

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2018-10-05 Diarienummer KSN-2018-2977 Kommunfullmäktige Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

PM Rev DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia Lövrup

PM Rev DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia Lövrup 1(5) KS 2010/0349 Handlingsplan för hur äldreomsorgen ska kunna nå högsta nationella klass Sammanfattning Kommunfullmäktige gav 2010-11-23 socialnämnden i uppdrag att senast i februari 2011 återkomma till

Läs mer

Fastställande av besöksavgift och villkor, familjerådgivning 8 SN

Fastställande av besöksavgift och villkor, familjerådgivning 8 SN Fastställande av besöksavgift och villkor, familjerådgivning 8 SN 2018.209 72 Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2019-02-05 10 Fastställande av besöksavgift och villkor, familjerådgivning

Läs mer

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 2016-1788 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-06 Allmänmedicin och geriatrik Elisabeth Höglund

Läs mer

Motion om att ge berörda organ i uppdrag att bygga två äldreboenden och ett korttidsboende på kommunens mark, Kabbelekan och Ginnungagap.

Motion om att ge berörda organ i uppdrag att bygga två äldreboenden och ett korttidsboende på kommunens mark, Kabbelekan och Ginnungagap. Till kommunfullmäktige i Danderyd Motion om att ge berörda organ i uppdrag att bygga två äldreboenden och ett korttidsboende på kommunens mark, Kabbelekan och Ginnungagap. Det finns i Danderyd ett stort

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KSN KF 11 10-11 dec 2018 5 (34) upp, 919 KOMMUNSTYRELSEN SA_MMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-11-21 193 Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Vårdboende Ginnungagap

Vårdboende Ginnungagap Vårdboende Ginnungagap 1 Bakgrund 2013 våren 2015 Kommunstyrelsen gav 2013-06-17 kommunledningskontoret i uppdrag att utreda möjliga former för fastighetsägande och drift av särskilda boenden. Kommunstyrelsen

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Upphandling av kommunal vuxenutbildning i samverkan med andra kommuner inom ramen för KSL

Upphandling av kommunal vuxenutbildning i samverkan med andra kommuner inom ramen för KSL UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-09-30 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2010-10-21 Upphandling av kommunal

Läs mer

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21.

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 AU 9:27 Dnr. KS 2014/0294 Revidering av policy för upphandling Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Revisionsrapport - förstudie

Revisionsrapport - förstudie Revisionsrapport - förstudie Styrning och anpassning av kundvalssystem till LOV Lotta Ricklander Joanna Hägg Ekerö kommun Januari 2013 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 1 1 INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0184 011 Socialnämnden Upphandling av nytt gruppboende enligt LSS för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53

Policy för Konkurrensutsättning. Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 Policy för Konkurrensutsättning Upplands-Bro kommun 2013-01-15,rev 2013-03-06 Antagen av Kommunfullmäktige den 6 maj 2013, Kf 53 1 Policy för konkurrensutsättning i Upplands-Bro kommun Bakgrund I kommunens

Läs mer

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 97 Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Förslag till beslut

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:65 RI (Dnr 110-160/2016) Ersättning för s.k. dold mervärdesskatt vid upphandling av luftburen ambulanssjukvård (SOU 2014:78) Översyn av ersättning för kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt

Läs mer

1. Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 6 maj Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl

1. Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 6 maj Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Läs mer

Tid och plats 19:00-21:00 Kulturrummet, kulturhuset. Övrig information. Ordförande. Sekreterare Tfn:

Tid och plats 19:00-21:00 Kulturrummet, kulturhuset. Övrig information. Ordförande. Sekreterare Tfn: KALLELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-11-12 Tid och plats 19:00-21:00 Kulturrummet, kulturhuset Övrig information Ordförande Sekreterare Tfn: 08-587 850 00 1 Förslag till beslut 2 (2) Kommunfullmäktige 2018-11-12

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell

Översyn fördelning av schablonersättningar från Migrationsverket förslag till reviderad fördelningsmodell KF 20: 1 KF 20: 2 KF 20: 3 KF 20: 4 KF 20: 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2016:647-109 2017-03-07 1/4 Handläggare Per Malmquist 0152-293 48 Översyn fördelning av schablonersättningar från

Läs mer

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni 2011 73 (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden

Läs mer

Socialkontoret, Mörby centrum

Socialkontoret, Mörby centrum 1(17) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-20:15 Paragrafer 21-35 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Lena Ringstedt (C) Bertil Grahn (C) Ingar Beckman Hirschfeldt (S)

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0370 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin och geriatrik Camilla Westin 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Upphandling av geriatrisk

Läs mer

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-22 SN-2014/2246.183 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 maria.jonsson@huddinge.se Socialnämnden Införande av kundval daglig verksamhet, LSS Förslag

Läs mer

Uppdrag till Skolnämnden att se över möjligheten att införa ett system med lokalpeng för idrottshallarna i Österåkers kommun

Uppdrag till Skolnämnden att se över möjligheten att införa ett system med lokalpeng för idrottshallarna i Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0338 Uppdrag till Skolnämnden att se över möjligheten att införa ett system med lokalpeng för idrottshallarna

Läs mer

Motion om att avskaffa LOV inom hemtjänsten, yttrande

Motion om att avskaffa LOV inom hemtjänsten, yttrande KF 13:1 KF 13:2 PROTOKOLLSUTDRAG KF 13:3 Socialnämnden SN 128 Sammanträdesdatum 2014-10-28 1/2 Dnr SN/2014:272 034 Motion om att avskaffa LOV inom hemtjänsten, yttrande Beslut Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar PROTOKOLLSUTDRAG 13:1 Kommunstyrelsen KS 40 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:70-003 Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 6 maj

Läs mer

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen Ärende I mars 2015 beslutade kommunstyrelsen att ge fastighetsnämnden i uppdrag att påbörja projektering

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Säryrkanden framförda av Danderydscenterns ledamöter och reservation till budget 2018

Säryrkanden framförda av Danderydscenterns ledamöter och reservation till budget 2018 Säryrkanden framförda av Danderydscenterns ledamöter och reservation till budget 2018 Danderydscenterns kommunfullmäktigegrupp har yrkat bifall till och ställer sig bakom kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde: Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 2.2.2.-633/2015 Sida 1 (3) 2016-01-11 Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Läs mer

Svar på medborgarförslag om översyn av de orättvisa hyressättningarna på demensboende i Svedala kommun

Svar på medborgarförslag om översyn av de orättvisa hyressättningarna på demensboende i Svedala kommun 1(1) SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-10-23 106 Svar på medborgarförslag om översyn av de orättvisa hyressättningarna på demensboende i Svedala kommun Dnr 2017-000148 Beslut Socialnämnden

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2017-11-13 Diarienummer KSN-2017-3764 Kommunfullmäktige Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 Förslag

Läs mer

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx

Hemtjänst Danderyd Handlingsplan för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 1(5) för kommunal hemtjänst med budget i balans 2013 Antagen av produktionsstyrelsen xxxx 2(5) Inledning Den kommunalt drivna hemtjänsten har under de senaste åren redovisat ett underskott i verksamheten.

Läs mer

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen.

Kommunen följer årligen upp den verksamhet som utförare bedriver i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-16 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Nämndernas redovisning av program för uppföljning och insyn av verksamhet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta 0 Os», 2^ Tjänsteutlåtande Tillväxt- och marknadsenheten Jill Kommunstyrelsen Datum 2014-10-21 Dnr KS 2014/0294 Revidering av policy för upphandling Sammanfattning Kommunens policy för upphandling har

Läs mer

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet.

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet. Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-10-07 AU 10:10 Dnr. KS 2015/ Policy för fastigheter inom skola och förskola Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen 12 Tjänsteutlåtande Madeleine H Nordholm Systemförvaltare 2011-11-10 Sidan 1 av 1 Dnr 2011/6 VON.023 Vård- och omsorgsnämnden Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S) 1 (18) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Vallentuna, kl 16.00 17.10 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande

Läs mer

Centrum för samhällsorientering

Centrum för samhällsorientering VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-10-23 DNR SN 2012.193 DAVID MATSCHECK SID 1/2 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Centrum för samhällsorientering

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S

Måndagen den 4 mars 2019, kl. I Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ai II i-ci II isline F urustrand-ffi P[»ti S Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsen Tid Plats Närvarande Måndagen den 4 mars 2019, kl. I 6.00-16.13 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad närvarolista Utses att justera, 3:2 Ai

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 PROTOKOLLSUTDRAG 14:1 KS 38 2018-02-28 1/4 Dnr KS/2018:77-047 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket, förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 Beslut föreslår

Läs mer

PM 2011-03-03. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden

PM 2011-03-03. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Christer Mörk. Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden 1(5) KS 2011/0056 Utredning gällande behov av fastigheter för särskilda boenden och gruppboenden Kommunstyrelsens arbetsutskott har 2011-02-14 uppdragit åt kommunledningskontoret att, i samråd med socialförvaltningen,

Läs mer

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN

PROTOKOLL SOCIALNÄMNDEN Sida 1 av 30 NÄRVARANDE BESLUTANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Peter Schölander (M) Lars-Anders Ottosson (M) Gunilla Tengvall

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till reviderad fördelningsmodell 2018

Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till reviderad fördelningsmodell 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2018:77 2018-02-08 1/4 Handläggare Sanela Cehic Tel. 0152-29 732 Översyn av fördelningsmodellen 2017 gällande ersättningar från Migrationsverket - Förslag till

Läs mer

Valfrihetssystem för SFI och grundläggande vuxenutbildning

Valfrihetssystem för SFI och grundläggande vuxenutbildning 2017-02-08 1 (10) Social- och arbetsmarknadsnämnden Valfrihetssystem för SFI och grundläggande vuxenutbildning Beslutsunderlag Social- och arbetsmarknadsförvaltningens skrivelse den 8 februari 2017 Sammanfattning

Läs mer

Dorothea Hårleman (KD) Margareta Heimer, socialdirektör Britt-Marie Ekström, avd chef

Dorothea Hårleman (KD) Margareta Heimer, socialdirektör Britt-Marie Ekström, avd chef 1(12) Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby centrum, kl 18:30-18:55 Paragrafer 1-11 Beslutande Carina Erlandsson (M) Ersättare Birgitta Lindgren (L) Anita Dath (M) Ruby Rosén (MP) Elisabeth Frostell

Läs mer

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018

Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 KF 249 11 december 2017 Diarienummer KSN-2017-3764 Kommunfullmäktige Ersättning inom Lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende och hemvård 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (4) HSN 1511-1378 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 36 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 15 KS

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 15 KS Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 15 KS 2016.056 3 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträ desprotokol I 20L6-O3-2L 18 (23) 561 Program för uppföfjning

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers kommun Tjänsteutlåtande 0 Öster Kommunstyrelsens kontor Björn Moe Datum 2015-04-22 Dnr Till Kommunstyrelsen Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag från Österåkers

Läs mer

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS PROMEMORIA 2010-10-05 Marianne Aggestam Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS Bakgrund I verksamhetsplanen år 2009/2010 finns uppdraget att

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten 3

Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Valfrihet inom hemtjänsten 3 Sammanträdesdatum Sida 2 Plats och tid: Almdalen, Krokom torsdag den 25 februari 2010, kl 16.00-17.00 Beslutande: Cristine

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2013/294.709 1 (3) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Ändring av egenavgiften för familjerådgivning Förslag till

Läs mer

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Cristine Dahlbom Nygren, enhetschef. Anna-Karin Öhrström. Anna-Karin Öhrström

Margareta Heimer, socialdirektör Maria Victorin, nämndsekreterare Cristine Dahlbom Nygren, enhetschef. Anna-Karin Öhrström. Anna-Karin Öhrström Sammanträdesdatum Plats och tid Socialkontoret, Tranholmen Mörby C 17.00 20.00 Paragrafer 85-99 Beslutande Isabella Jernbeck (M) Ersättare Dorothea Hårleman (KD) 85-93 Ewa Bergman (FP) 94-99 Anna-Lena

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-26 Kommunstyrelsen Juliana Varli Ekonom Telefon 08 555 010 14 Juliana.varli@nykvarn.se Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden

Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan. Skolnämnden Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal utbildade pedagoger i förskolan Skolnämnden 2017 05 19 Handlingsplan för ökad personaltäthet, minskade barngrupper och ökat antal

Läs mer

Utvärdering av konkurrensutsättning m.m.

Utvärdering av konkurrensutsättning m.m. PM 2004 RI (Dnr 019-4234/2003) Utvärdering av konkurrensutsättning m.m. Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Förslaget till genomförande av utvärdering avseende konkurrensutsättningarnas

Läs mer

Fritt val i vård och omsorg LOV

Fritt val i vård och omsorg LOV Fritt val i vård och omsorg LOV Bakgrund till LOV Två modeller Entreprenadmodellen valfrihetsmodellen Så byggs ett valfrihetssystem Exempel på valfrihetssystem Utveckling i andra länder Bakgrund LOV Politiskt

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS!

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS! K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-12-13 OBSERVERA TID OCH PLATS! Socialnämnden kommer även att få en rundtur på Väsbygården i anslutning till sammanträdet och julbordet (separat inbjudan till julbordet har

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta att

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta att Tjänsteutlåtande 0 Österåker Budget- och kvalitetsenhet Mohammed Khoban Datum 2016-12-22 Dnr 2016/0410 Till Kommunfullmäktige Revidering av budget 2017 Beslutsförslag Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371 TJÄNSTESKRIVELSE 2014-12-23 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Överenskommelse avseende boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn KS/2014:371

Läs mer