Verksamhetsplan med budget Årsplan 2016 (17-18)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget Årsplan 2016 (17-18)"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget Årsplan 2016 (17-18) Version för hantering i förbundsdirektionen

2 Innehåll Process 2 Uppdrag och styrsystem 4 Ekonomisk styrning 4 Syfte 4 Perioden 2016 (17-18) 5 Större aktiviteter under perioden 6 Verksamheten ur olika perspektiv under perioden 2016 (17-18) 8 Medborgarperspektivet 8 Trafikförsörjningsperspektivet 10 Medarbetarperspektivet 12 Ekonomiskt perspektiv 14 Måluppfyllelse för perioden 2016 (17-18) 17 Funktionsmålet Tillgänglighet 17 Funktionsmålet Attraktivitet 18 Funktionsmålet Miljö 18 Funktionsmålet Effektivitet 18 Funktionsmålet Regional utveckling 19 Finansiella mål 20 Ekonomiska tabeller 21 Resultatbudget Fördelning per medlem Särskild kollektivtrafik 23 Fördelning per medlem Allmän kollektivtrafik 24 Process Verksamhetsplan och budget dvs Årsplan 2016 (17-18), är upprättad för att fungera som styr och stöddokument för att fokusera myndighetens åtagande och uppgifter. En tidig version av Årsplan 2016 (17-18) upprättades inför samråd med medlemmarna, vilka genomfördes under mars och april månad. Denna version är en revidering kopplat till medlemmarnas uppdrag givna samråden samt efter intern beredning bland annat avseende medarbetarperspektivet. Årsplan 2016 (17-18) kommer att behandlas hos myndigheten vid två tillfällen. Dels vid beslut om verksamhet och budget för länsgemensamma aktiviter och kostnader, dels efter den komplettering som genomförs efter att medlemmarna ingivit sina trafikbeställningar till myndigheten är respektive datum för denna behandling den 6 maj respektive den 19 november. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 2( 34)

3 Inledning Sörmlands läns kommuner och medborgare finns som en del i en växande Mälardalsregion, med ett gynnsamt läge, omgiven av andra attraktiva län och kommuner som vi knyter funktionella band till men som också driver kostnaden för kollektivtrafik. År 2014 gjordes nära 10 miljoner påstigningar i den busstrafik som upphandlats av Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet. Till detta kommer 2,4 miljoner påstigande i den regionala tågtrafiken till och från Sörmland. Flera perspektiv måste tillgodoses med fyra tågbanor som trafikerar länet och busstrafik, som varje dag kör drygt km på länets vägar. I omvärlden märks en medvetenhet kopplat till hållbarhet och klimatpåverkan utan större avkall på snabbhet och bekvämlighet. I kommunerna runt om i landet och länet ser vi en ökad medvetenhet om biltrafikens påverkan på stadsmiljöerna. Som en konsekvens av detta kan vi se en förändrad riktning där kollektivtrafik tillsammans med gång och cykel får en ökad prioritet. Kompletterande strategier som parkeringspolicy, busskörfält och vägtullar är exempel på styrmedel till förmån för hållbara transportslag. Samtidigt ser vi i nationella mätningar att förtroendet för kollektivtrafiken i Sörmland alltjämt är för lågt. En förutsättning för att kunna bedriva en bra verksamhet är en stabil ekonomi där intäkter och kostnader är i balans, inklusive driftkonsekvenser av investeringar och långsiktiga åtaganden. Effektivt resursutnyttjande och en god ekonomistyrning ger en stabil ekonomi. Perioden 2016 (17-18) kommer att präglas av tidigare fattade beslut, i och utanför länet. Det gäller beslut om etablering av Ostlänken, om Ny Trafik 2017, satsningar på ny teknik och beslut kopplat till samordning av den allmänna och den särskilda kollektivtrafiken. Under perioden kommer även Citybanan att öppnas vilket bland annat ger ökad kapacitet för regionaltågen. Inom ramen för En Bättre Sits kommer en ny regional systemanalys fastställas under perioden som ger vägledning i utvecklingen av Mälardalsregionen. Perioden kommer även inledas med att länet har ett nytt fastställt Trafikförsörjningsprogram som tar sin utblick i 2030 och fastställda strategiska mål för kollektivtrafiken, etappvis nerbrutna, vilka i sin tur ger ekonomisk påverkan. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 3( 34)

4 Uppdrag och styrsystem Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet ska svara för att den regionala kollektivtrafiken utförs på ett kvalitativt och kostnadseffektivt sätt så att den bidrar till regional utveckling, god miljö och tillgodoser invånarnas behov av kollektivtrafik. Härutöver har medlemmarna under 2014 överlåtit vissa uppgifter inom den särskilda kollektivtrafiken till myndigheten. Till sin hjälp har myndigheten bland annat Lag (2010:1065) samt Förbundsordning med bilagor såsom Avtal om fördelning av ansvar och kostnader för kollektivtrafiken i Sörmland och Planeringsprocess och beslutsordning för kollektivtrafikmyndigheten. I enlighet med lagstiftningen ska myndigheten bland annat regelbundet i ett trafikförsörjningsprogram fastställa mål för den regionala kollektivtrafiken, verka för att den regionala kollektivtrafiken är tillgänglig för alla resenärsgrupper, verka för en tillfredsställande taxiförsörjning i länet samt fatta beslut om allmän trafikplikt. Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram vilket fastställdes i september 2012 ska under 2015 uppdateras med fastställande under Under 2015 planeras myndigheten ha certifierats i enlighet med ISO 9001 som är en ledningssystemstandard för kvalitetsprocesserna i en organisation. Myndigheten har tidigare och pågående utvecklat Kartan där myndighetens processer har identifierats och adresserats. Till stöd finns även myndighetens fastställda Kvalitetspolicy. Ekonomisk styrning Frågor om budget och ekonomisk styrning avhandlas i förbundsordningens 15 där bland annat framgår att direktionen varje år ska fastställa budget för förbundets verksamhet, inom den plan som medlemmarna beslutat om. Till budgeten ska en plan för verksamheten medfölja. Direktionen ska samråda med medlemmarna om förslaget till budget senast under april månad. Direktionen ska fastställa budgeten senast den 15 maj. Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets medlemmar, Landstinget Sörmland och de nio kommunerna, har sedan den 1 januari 2013 ett nytt sätt att fördela ansvar, kostnader och intäkter för kollektivtrafiken i Sörmland. Den nya modellen ger medlemmarna en högre grad av inflytande och varje medlem påverkar verksamhetens ekonomiska utfall genom trafikbeställning. Syfte Verksamhetsplan med budget, Årsplan 2016 (17-18), är ett styrande dokument för att fokusera och följa upp myndighetens åtagande. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 4( 34)

5 Perioden 2016 (17-18) Perioden 2016 (17-18) kommer att präglas av tidigare fattade beslut, i och utanför länet. Det gäller beslut om etablering av Ostlänken, om Ny Trafik 2017, satsningar på ny teknik och beslut kopplat till samordning av den allmänna och den särskilda kollektivtrafiken. Under perioden kommer även Citybanan att öppnas vilken bland annat ger ökad kapacitet för regionaltågen. Inom ramen för En Bättre Sits planeras även en ny regional systemanalys fastställas under 2016 som vägledning i utvecklingen av Mälardalsregionen. Perioden kommer även inledas med att länet har ett nytt fastställt Trafikförsörjningsprogram som tar sin utblick i 2030 och med fastställda strategiska mål för kollektivtrafiken, etappvis nerbrutna, vilka i sin tur ger ekonomisk påverkan. Det nu pågående arbetet med att skapa nya kriterier för regionaltågens nytta i tilldelningsprocessen för tåglägen och det pågående arbetet med förslag till ny samlad lagstiftning för kollektivtrafiken har förhoppningsvis tydliggjorts fram till periodens inträde och kan i sin tur ge förutsättningar för kollektivtrafiken i Sörmland. En av de största utmaningarna för myndigheten är att öka kundnöjdheten och att fortsatt attrahera människor att välja kollektivtrafiken. Även Sörmlands gynnsamma läge innebär en fortsatt utmaning och den förväntade utvecklingen handlar om regionbildning och eventuell regionförstoring. Bilateralt behöver starka band fortsätta knytas, utöver Stockholm och Södertälje mellan attraktiva noder såsom Eskilstuna-Västerås/Örebro, Nyköping-Norrköping/Linköping, Flen/Katrineholm/Norrköping och Strängnäs-Enköping/Uppsala. Flera faktorer som påverkar vårt ekonomiska resultat är utanför vår direkta kontroll. Det omfattar bland annat kostnadsutveckling för bränsle och väder där exempelvis milda vårvintrar och höstar ger direkt effekt på våra biljettintäkter. En ekonomi i balans är avgörande för att klara av att hantera dylika avvikelser och är fortsatt högt prioriterat. Under perioden har regionens beställda tåg börjat att levererats och driftsatts. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 5( 34)

6 Större aktiviteter under perioden Ny Trafik 2017 Under perioden fortsätter förberedelser om genomförande av Ny Trafik Arbetet sker i samverkan mellan kollektivtrafikmyndigheter i Stockholm, Uppsala, Sörmland, Östergötland, Örebro och Västmanland under ledning av MÄLAB. Landstinget Sörmland som har finansieringsansvar för tågtrafiken samverkar nära med kollektivtrafikmyndigheten. Under 2015 förväntas viktiga beslut relaterat till kostnaden för trafiken fattas. Det omfattar bland annat tilldelningsbeslut för fordonsleverantör och beslut om prissättning (Mälardalstaxa). För närvarande är budget för tågtrafiken under perioden enbart indexuppräknad utifrån nuvarande tågkostnad. Revidering av Sörmlands Regionala Trafikförsörjningsprogram Enligt lag (2010:1065) om kollektivtrafik ska den regionala kollektivtrafikmyndigheten regelbundet i ett trafikförsörjningsprogram fastställa mål för den regionala kollektivtrafiken. Programmet ska enligt lagtexten uppdateras vid behov. Riktlinjer rekommenderar att programmet uppdateras en gång per mandatperiod. Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram fastställdes i september Med anledning av de nationella, regionala och lokala erfarenheter som numera kunnat dras med anledning av den nya lagstiftningen samt det förhållandet att det nu inleds en ny mandatperiod finns skäl att uppdatera programmet. Det finns även skäl att revidera mål samt tidsätta och kvantifiera vissa mål. Myndighetens direktion beslutade därför vid mötet den 9 oktober att programmet ska uppdateras. I processen med att uppdatera programmet föreslås kontinuerliga tjänstemanna- respektive politiska beredningar. Programmet förväntas fastställas första halvåret Under perioden 2016 (17-18) är framförallt aktiviteter kopplade till remisshantering, utformning, tryck och distribution. Trafikavtal Myndigheten har idag fem trafikavtal på busstrafiksidan, Nyköping/Trosa, Katrineholm/Vingåker/Flen, Eskilstuna, Strängnäs samt Trosabussen. Åkerbergs Trafik AB kommer att driva Trosabussen kommersiellt från juni Övriga avtal går ut 2019, 2020 samt 2021 (förutsatt att optioner utlöses). Under perioden kommer därför förberedelser inför upphandling att ske. I detta ingår att överväga avtalsformer, geografisk indelning med mera, genomföra samråd samt genomföra trafikpliktsutredning. Samråd ska ske innan beslut fattas om trafikplikt för att stämma av med trafikföretag huruvida intresse finns att bedriva trafik i hela eller delar av det aktuella området på kommersiell grund. De nyligen upphandlade avtalen för Serviceresor och annan anropsstyrd trafik i Sörmland och som ännu inte trätt i kraft är upphandlade för en avtalstid fram till 13 juni Härutöver finns möjlighet att teckna option om upp till ett års förlängning. Detta innebär att förberedelser för ny upphandling kommer att behöva företas under perioden 2016 (17-18). Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 6( 34)

7 Trafiken ska upphandlas enligt branschgemensamma avtalsrekommendationer. Områden, innehåll och omfattning i de planerade upphandlingarna kan komma att avvika gentemot dagens indelning. Utökad samordning I samband med överlåtelse av delar av ansvaret för den särskilda kollektivtrafiken företogs översyn av framtida affärsform för funktioner avseende beställning, kundtjänst och avtalsuppföljning. För den allmänna kollektivtrafiken driver kollektivtrafikmyndigheten sedan tidigare dessa funktioner i egen regi. För den särskilda kollektivtrafiken har dessa funktioner upphandlats och utförs på entreprenad. Efter utredning om affärsform och strategiskt val planeras etablering av utökning av verksamheten hos kollektivtrafikmyndigheten vilket möjliggör samordning och harmonisering av allmän och särskild kollektivtrafik och ökar inflytandet över tjänstens fungerande. Vid årsskiftet planeras uppstart för transportörer i den särskilda kollektivtrafiken och i februari 2016 finns Servicecenter Sörmland etablerat. Därefter kommer arbete att påbörjas att, utifrån resultat från kommunöversyner 2.0 (genomförs under 2015) samt erfarenhet dragna utifrån verksamhet vid Servicecenter Sörmland och med de nya trafikavtalen, utveckla samordning mellan den allmänna och särskilda kollektivtrafiken. Detta med sikte på att kunna bli en viktig input i medlemmarnas kommande trafikbeställningar. Satsning tekniska system och kanaler De tekniska systemen i Sörmland är generellt sett ålderstigna och med låg funktionalitet. I samband med prioriteringar i Länsplan tilldelades medel för att satsa på tekniska system och kanaler. Detta innehåller bland annat nytt biljett- och realtidssystem i Sörmland, internet ombord, automatisk trafikanträkning, signalprioritering, kommunikationsradio samt de kanaler som blir skillnaden för kund appar, hemsida mm. Under 2014 och 2015 har upphandling skett. Under 2015 inleds införandeprojektet så snart kontrakt har tecknats. Därefter ska biljettsystem vara i drift inom ett år. Härutöver kommer ett arbete genomföras kopplat till prissättning, produktutbud, ombud, varumärkesfrågor, realtidsutbyggnad etc. (se vidare under verksamhetsperspektiv). För projektet finns prioriterade medel i Länsplanen. Medfinansiering om 25 % finns för de planerade aktiviteterna i myndighetens budget för perioden. I budget för 2016 har hänsyn tagits i budget för biljettintäkter som följd av redovisningsmässiga justeringar och eventuella driftstörningar i samband med migrering på totalt 4,8 miljoner kr. Utveckling av fastigheter och depåer Under 2015 genomförs en inventering av samtliga bussdepåer. Inventeringen kommer mynna ut i en investerings- och utvecklingsplan som kommer genomföras under perioden. I Eskilstuna innebär dessutom högre krav kopplade till införande av fordon som drivs på el samt hantering av biogas att depån måste ses över särskilt. Aktiviter inom området utförs internt med externt konsultstöd. Investeringsmedel finns avsatta för perioden men beroende på utfall i inventering kan ytterligare medel behöva tillkomma senare i perioden. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 7( 34)

8 Verksamheten ur olika perspektiv under perioden 2016 (17-18) Medborgarperspektivet Medborgarperspektivet speglar resenärer och medborgares behov och önskemål. Myndighetens verktyg är bland annat information och kommunikationsinsatser, försäljningskanaler, informationskanaler och uppföljning av våra trafikavtal och relation till våra trafikbolag för att säkerställa att de tjänster som vi erbjuder ger högsta resenärsnytta. Mål Nöjdheten ska vara i nivå med riket (allmänhet, kund och senaste resa). Vid utgången av 2014 var kunder och medborgares nöjdhet med kollektivtrafiken Nöjdhet med den senaste resan 80 % i jämförelse med rikets 81 % Allmän kundnöjdhet 60 % i jämförelse med rikets 62 % Nöjdhet allmänhet 42 % i jämförelse med rikets 51 %. Nöjdhet allmänhet avviker signifikant från rikets nivå. Planerade åtgärder Under åren kommer informations- och kommunikationsinsatser framförallt koncentreras till etableringen av Ny Trafik 2017, samordningen av särskild och allmän kollektivtrafik och kunskapsökande insatser i syfte att öka användningen av de tekniska stöd som då omgärdar trafiken. Under 2016 införs nya tekniska system med följd att nuvarande produktsortiment kommer att bytas ut och prissättning att justeras. Med införande av realtidssystem i hela länet kommer också informationskanalerna som till exempel hemsida, app och realtidsskyltning att utvecklas för att ge förbättrad resenärsinformation, i synnerhet vid planerade och oplanerade störningar. I samband med att de tekniska systemen implementeras ges myndigheten också bättre förutsättningar att kunna arbeta mer aktivt och etablera fler försäljningsombud i Sörmland, som kunder och medborgare kan vända sig till vid frågor eller köp av reskort. Myndigheten tar fram en ombudsstrategi för att bland annat säkerställa att försäljningsombuden finns geografiskt spridda i Sörmlands kommuner och tillgängligt för kund ska varumärket Länstrafiken Sörmland ersättas med ny grafisk profil, något som kräver särskilda resurser för såväl kommunikationsinsatser och utbyte av befintligt material. Ökad kundnöjdhet är ett fokusområde och kräver kunskap. För detta ändamål föreslås Sörmland under perioden utveckla egna kundundersökningar för att bättre identifiera och följa upp våra resenärers behov och önskemål. Det kan också kopplas till framtida trafikavtal för att skapa ersättningsmodeller som tydligare styr mot ökad kvalitet. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 8( 34)

9 Aktiviteter Behov Verktyg Mål Ekonomiska konsekvenser och osäkerheter jämfört med tidigare plan Ökade kommunikations- och marknadsinsatser 2016 som följd av nya tekniska system, utökad kundtjänst och ny profil. Genom det utökade uppdraget att etablera funktioner för bland annat beställningsmottagande och övrig kundtjänst även för den särskilda kollektivtrafiken kommer befintlig kundtjänst av den allmänna kollektivtrafiken att utökas. En samordning kommer att ske mellan allmän kollektivtrafik och särskild kollektivtrafik. Kvalitets- och servicenivåer samt öppettider kommer att arbetas fram och fastställas under 2015, för att sedan träda i kraft 2016 när Servicecenter Sörmland invigs. Servicecenter Sörmland beräknas fortsatt bära en kostnad om ca 17,3 miljoner kr givet nuvarande servicenivåer och resandevolym. Detta är utöver nuvarande kundtjänst. En effektivisering förväntas i samband med samordning av de båda verksamheterna. Utveckling av hemsida samt nya informations- och försäljningskanaler. Medborgarperspektiv Öka nöjdhet kund minst i nivå med riket Ökad nöjdhet allmänhet - minst i nivå med riket Försäljnings kanaler Tillgänglig Web med försäljning Tekniska system Prissättning och produktutbud Användbara biljettprodukter och konkurrenskraftiga priser Förbättrad störningsinformation med utvecklade informationskanaler Utveckling och lansering av ny hemsida Realtidsinfo vid större hållplatser och via web/mobil Nytt produktsortiment och priser att införas i samband med införande av nytt betalsystem Avtalsuppföljning Ökad kvalitet i trafik och vid hållplatser Kunskap om attityder och behov Genomföra egna kundundersökningar Utveckla avtalsmodeller Tillgänglig kollektivtrafik Attraktiv kollektivtrafik Strategiska funktionsområden Lansering nytt varumärke Utökad kundtjänst Exempel målmodell med verksamhetens aktiviteter för medborgarperspektivet Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 9( 34)

10 Trafikförsörjningsperspektivet Trafikförsörjning omfattar bland annat att tillhandahålla en attraktiv, tillgänglig och effektiv kollektivtrafik för regionens medborgare. Bland verktyg som står oss tillhanda kan nämnas vår storregionala samverkan genom exempelvis MÄLAB och processen En Bättre Sits, förbundsordning med planeringsprocess och beslutsordning, tekniska system för bland annat trafikplanering och samordning, depåer och avtalsuppföljning. För perioden handlar mycket om aktiviteter om tidigare effektuerade beslut såsom Ny Trafik 2017 (regionaltågstrafik) och samordning för den särskilda och mellan den särskilda och allmän kollektivtrafiken. Mål Antalet påstigande (allmänhet) och marknadsandel ska öka (2014 6,1 miljoner respektive 13 %). Andel fordon som drivs med förnybara bränslen ska öka ( %). Utsläppen ska minska, vid utgången av 2014 var utsläppen (emissioner) följande: Kväveoxid (NOx) 50 ton och 5,22 gram/resa Partiklar (P) 0,38 ton och 0,04 gram/resa Kolväten (HC) 3,3 ton och 0,35 gram/resa Planerade åtgärder Från 2017 effektueras succesivt Ny Trafik 2017 genom MÄLAB. Från 2016 och fram till det att samtliga tågfordon för etapp 1 är levererade behöver övergångsavtal tecknas där entreprenör tillhandahåller fordon. Detta är något som kommer att ske under 2015 och effekten är i dagsläget inte känd och därmed inte budgethanterad. Genom samordningen av allmän och särskild kollektivtrafik och när resultaten av Kommunöversyner succesivt verkställs under perioden kan vi även öka beläggningsgraden ombord på fordonen genom att trafikera lågt belagda turer med mindre fordon. Perioden 2016 (17-18) inleds med att samtlig busstrafik i Sörmland bedrivs på så kallade förnybara bränslen. Detta genom en överenskommelse som tecknades i början av 2015 med entreprenören Nobina. Sedan tidigare drivs busstrafiken enligt avtal i Eskilstuna på biogas och RME och busstrafiken i Strängnäs på RME. Vilket bränsle (RME eller HVO) som kommer att användas i övrig busstrafik från och med 2016 är i skrivande stund inte klart där valet av bränsle kan få eventuell budgetkonsekvens. I slutet av 2015 kommer två helt batteridrivna bussar (100 % el) att trafikera Eskilstuna stadstrafik. Om denna fordonstyp uppnår stabil och tillförlitlig drift kommer beståndet kompletteras med ytterligare fordon och rekommenderas för fler stadstrafikområden. Under 2015 ska en fastighetsplan tas fram för samtliga våra bussdepåer. Detta kommer resultera i en åtgärdsplan för underhållet av depåerna under perioden. Depåerna behöver också utrustas för att hantera drift på förnybara bränslen. En handlingsplan ska tas fram utifrån de tillgänglighetsriktlinjer som beslutades Ytterligare åtgärder identifieras av medlemmarnas trafikbeställningar. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 10( 34)

11 Aktiviteter Behov Verktyg Mål Ekonomiska konsekvenser och osäkerheter jämfört med tidigare plan Konsekvenser av övergångsavtal för tågtrafiken innebär eventuellt förändrad kostnadsbild för tågtrafiken 2016 och 2017 som idag inte är kända. Trafikverket har för avsikt att under perioden succesivt anpassa banavgifterna till den nivå som järnvägslagen förutsätter. Detta innebär ökade kostnader och en osäkerhet i kostnadsgruppen Övrigt trafikrelaterat. Ökad budget avseende fastighetsunderhåll som följd av identifierade behov i fastighetsplan. Nya tekniska system med stöd av länsplanemedel ger lägre kostnader succesivt från Införande av nytt betalsystem förväntas ge en temporär reducering av intäkter som följd av periodiseringseffekter och tillfälliga driftstörningar i samband med systemmigrering. Trafikkostnader justeras öka utifrån indexuppräkning samt utifrån medlemmarnas trafikbeställningar som är kända från sommaren. Trafikförsörjningsperspektiv Ett sammanhållet och integrerat trafiksystem Öka antalet påstigande i allmänna kollektivtrafiken (+ 100 % 2020 jmf 2006) Ökad kostnadstäckningsgrad i allmänna kollektivtrafiken (50 % 2025) Ökad marknadsandel (20 % 2025) Minskade emissioner Trafikplanering och analys Ökad beläggning och samordning Tillgängliga fordon och bytespunkter Tekniska system Kommunöversyner 2.0 Effektivt fordonsnyttjande och fordon anpassade till uppgiften Ökade biljettintäkter Nationell standard Ny Trafik 2017 Storregional samverkan Funktionella depåer Stabilitet och kapacitet Avtalsuppföljning Planeringsprocess och beslutsordning Trafik anpassad utifrån efterfrågan Framkomlighet och prioritering Övergångsavtal Tågtrafik Införande verktyg för statistik och uppföljning, baserat på ATR, realtid och biljettstatistik Tillgänglig kollektivtrafik Attraktiv kollektivtrafik Effektiv kollektivtrafik Miljöeffektiv kollektivtrafik Regional utveckling Strategiska funktionsområden Nytt produktsortiment och priser att införas i samband med införande av nytt betalsystem Fastighetsplan med åtgärdslista Handlingsplan tillgänglighetsriktlinjer Utökad kundtjänst med trafikledning Exempel målmodell med verksamhetens aktiviteter för trafikförsörjningsperspektivet Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 11( 34)

12 Medarbetarperspektivet Medarbetarperspektivets syfte är att stödja måluppfyllelsen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet. Perspektivet skall vara till stöd för varje medarbetare att utifrån sitt uppdrag, sin kompetens och sitt samverkande arbetssätt kunnat bidra till myndighetens mål. Medarbetarperspektivet ska vila på vår värdegrund Den moderna myndigheten som är hållbar, professionell och lyhörd. Mål Ledningen upprättade i början av 2015 tre kvalitetsmål som är relevanta för kollektivtrafikmyndighetens organisation. Det första målet handlar om kundnöjdhet, det andra om allmänhetens nöjdhet och det tredje om medarbetarnas nöjdhet. Mål 3 Det hållbara medarbetarengagemanget (HME) är 85 år Delmål 2017: HME 80 Kommentar Mäts i årliga medarbetarundersökningar. HME (Hållbart medarbetarindex) för myndigheten 2014 är 75. Vision Visionen är att ha ett HME på 100. Mätning Mäts via årliga medarbetarundersökningar. HME är framtaget av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Myndighetens HME-värde ska öka från till Högsta värde i landet 2014 hade Trosa kommun med 85. Medelvärde för offentliga verksamheter ligger mellan Sedan tidigare har myndigeten satt ett mål att prestationsnivån, utifrån resultatet på medarbetarenkäten, skall öka från till Efter 2015 års medarbetarenkät kan vi sätta mål inom detta område för Planerade åtgärder 2015 har inletts med att myndigheten fastställt mål för personalperspektivet (medarbetarnas nöjdhet). På detta följer att utarbeta aktiviteter som ska leda till att våra mål uppfylls. Utifrån medarbetarenkäten 2014 har handlingsplaner skapats där åtgärder och aktiviteter sker inom myndigheten i varje chefsområde. Vi har också arbetat fram en gemensam handlingsplan med åtgärder som aktiverar grupper över chefsområdena. Detta är det arbetssätt vi fortsatt kommer att använda oss av under De handlingsplaner som medarbetarna arbetar fram är också en viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Genom att myndigheten arbetar med att planera, genomföra och följa upp insatser som främjar hälsan och utvecklar arbetsmiljön bidrar det till möjligheten att leva upp till sin värdegrund och nå sina mål. Organisationsöversyn påbörjades 2015 utifrån att myndigheten växer. Då det är troligt att myndigheten fortsatt kommer att växa behöver vi hitta sätt att möta detta. Detta ställer högre krav inom många olika områden på myndigheten. Vi vill bevara det goda som några medarbetare utryckte det. För att kunna göra det behöver vi ta reda på vad det goda är. I medarbetarenkäten 2014 har vi följande svar: Vi är många som uttrycker att chefen har förtroende för oss och som känner att arbetet är meningsfullt. Vidare svarar vi att arbetskamraterna i mycket hög grad ställer Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 12( 34)

13 upp för oss och att vi har stor frihet att bestämma över hur vi utför vårt arbete. Därtill ser vi att vi har stor möjlighet att ha kommentarer/synpunkter på den information vi får från vår närmaste chef. Dessa delfrågor i medarbetarenkäten behöver vi bevaka extra noga. Vi behöver också vaska fram aktiviteter som bevarar detta höga ingångsvärde. Ett sätt är att lyssna in best practice. Bland annat är Trosa kommun bäst i Sverige enligt HME. Vid sidan av detta behöver vi själva utforska vad vi gör bra och här behöver vi arbeta fram en aktivitet inom detta tema till någon av verksamhetsdagarna. Det goda hos oss och best practice hos andra är utgångspunkten i detta arbete även under (17-18) kommer ett betydande antal nya medarbetare vara anställda, främst för att bemanna, förvalta och utveckla Servicecenter. Vid utgången av 2014 hade myndigheten 34 anställda och vid ingången av 2016 bedöms myndigheten ha 60 medarbetare. Viktigt är då att vi arbetar med myndighetens identitet utifrån att vi är delar av en helhet. Introduktionen av nya medarbetare ska prioriteras liksom att vi alla behöver fortsätta vara kända för varandra, utifrån vad medarbetare uttryckt. Vi vill bevara det goda i att fortfarande vara en relativt liten myndighet. Vi ska kunna vara stolta över vårt eget bidrag, andras inom myndigheten och myndighetens som helhet. Här är våra verksamhetsdagar mycket viktiga för alla på myndigheten. Vi behöver se till att så många som möjligt har möjlighet att följa med på dessa uppskattade dagar. Detta kräver god planering och att vi har introducerade timvikarier att tillgå. Att våra verksamhetsdagar är viktiga vet vi men vi kommer också att utveckla övriga forum såsom medarbetarsamtal, formaliserade arbetsplatsträffar och facklig samverkan. Myndigheten kommer att se över möjligheten att ingå samverkansavtal med ökad delaktighet som mål. Kompetensutveckling är en naturlig del för medarbetare vid Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet. Varje medarbetare skall senast ingången av 2016 ha en individuell kompetensutvecklingsplan. Ett led i detta är också att inventera kompetensen på myndigheten. Under 2015 kommer varje medarbetares kompetens kartläggas genom enkät och intervju kommer varje medarbetare ha en aktuell kompetensutvecklingsplan. Sjukfrånvaron låg vid utgången av 2014 på 1,9 %, och hade en ökning mellan åren 2013 och Sjukfrånvaron är fortsatt låg men den ökar och det skall följas upp varje kvartal för att se var eventuella hälsofrämjande insatser kan behövas. Genom att ha tyngdpunkten på hälsofrämjande insatser, utan att göra avkall på behov av tidig rehabilitering, har myndigheten som mål hålla sjukfrånvaron på en fortsatt låg nivå. Vi har ingått samma avtal som Landstinget Sörmland vad gäller företagsvård. Ekonomiska konsekvenser och osäkerheter jämfört med tidigare plan Personalkostnaden inklusive lönekostnaden är budgeterad utifrån antagandet om ökad personalstyrka och med löneökning för nuvarande personalstyrka i samband med årlig lönerevision. Med utgångspunkt ur dagens servicenivå avseende öppet- och svarstider uppskattas att Servicecenter Sörmland för den särskilda och allmänna kollektivtrafiken dimensioneras med omkring 24 årsarbetare. Utökning av verksamhet via Servicecenter beroende på val av kvalitets- och servicenivåer. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 13( 34)

14 Ekonomiskt perspektiv Under 2016 fortsätter arbetet för en god ekonomisk hushållning. Huvudverksamheten tillika huvudkostnaden vid Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet är trafik och står för drygt 90 % av myndighetens kostnader vid bokslut Som stöd för denna finns infrastruktur bland annat i form av depåer, teknik, försäljningskanaler och medarbetare. Serviceresor 13% Anropsstyrd allmän trafik 0% Förvaltningskostnader 4% Trafikrelaterade kostnader 5% Servicecenter Sörmland 2% Tåg 16% Landsbygd buss 39% Stadstrafik 21% Fördelning av myndighetens kostnader i enlighet med utfall 2014 respektive i enlighet med nu liggande plan för 2016 (exklusive Citybanan). Värdena anges i procent (%). Ekonomiskt läge 2015 Kollektivtrafikmyndighetens ekonomi blir mer och mer stabil och arbetet mot en budget i balans och ökad intäktsutveckling fortsätter under En förutsättning för att kunna bedriva en bra verksamhet är en stabil ekonomi där intäkter och kostnader är i balans, inklusive driftkonsekvenser av investeringar och långsiktiga åtaganden. Effektivt resursutnyttjande och en god ekonomistyrning ger en stabil ekonomi. Ekonomiskt visar utfallet januari till mars på en budget som är i balans. Negativ avvikelse finns gällande intäkter från skolkort och biljettintäkter i stadstrafik medan biljettintäkter från landsbygdstrafiken generellt är i nivå eller något bättre än budget. På kostnadssidan är trafikkostnaderna som helhet något lägre än budgeterat beroende på en för oss fördelaktig indexutveckling. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 14( 34)

15 Kollektivtrafikmyndighetens ekonomiska utfall under perioden januari mars 2015 uppgick till tkr. Den ekonomiska prognosen visar på helår, givet nuvarande trafikbeställning och tidtabell, ett positivt resultat på tkr jämfört med budget Biljettintäkterna under perioden uppgår till 29 miljoner kronor, vilket är något högre, ca 2,3 procent, jämfört med samma period föregående år. Mål Myndighetens utgångspunkt är att säkerställa en långsiktig stabil ekonomi och en trygghet för medlemmarna. Detta innebär bland annat att myndigheten strävar efter ett positivt resultat uppgick årets resultat till kronor. Årets förvaltningskostnader står för fyra procent av myndighetens totala kostnader enligt modellen för fördelning av kostnader, intäkter och ansvar. Den procentuella andelen intäkter från allmänheten uppgick till 18,2 procent av de totala intäkterna, vilket är en ökning med 0,3 procent jämfört med tidigare år. Förväntad utveckling under perioden Under perioden förväntas kostnadsrelationen mellan huvudverksamhet och sidoverksamhet i allt väsentlighet kvarstå. Det nytillkomna uppdraget till myndigheten att samordna och upphandla den särskilda kollektivtrafiken i länet ger möjlighet till ökad samordning mellan den allmänna och den särskilda kollektivtrafiken, såväl avseende trafikens utformning och kringtjänster som bokning, kundtjänst, avtalsuppföljning och betallösningar. Målet med dessa insatser är att verksamheternas resurser används effektivt och med låg miljöpåverkan. Då kvalitets- och servicenivåer ännu inte är fastställda finns i skrivande stund inte beräknad effekt av effektiviseringen. Nu liggande plan omfattar möjlighet att bedriva förvaltningsverksamhet motsvarande nuvarande ambitionsnivå och nu kända förutsättningar. Resultat av organisationsöversyn kommer att bli känd under vårvintern 2015 och resultat avseende översyn av våra depåer kommer bli känd senare under året. Dessa två faktorer tillsammans med intäktsutvecklingen är för närvarande de mest svårprognosticerade. Intäkterna är beräknade utifrån budgeterade intäkter 2015 uppräknat med 2 % per år. I samband med införandet av nytt betalsystem kommer en översyn att göras av prissättning och produktutbud. Det finns därför en grad av osäkerhet kring framtida intäkter men utgångspunkten är att framtida prissättning i så stor utsträckning som möjligt ska vara intäktsneutral. Införande av nya betalsystemet, baserat av erfarenhet, riskerar skapa en negativ ekonomisk engångseffekt. I budget 2016 har vi skruvat ner intäkterna motsvarande tkr. Denna minskning är en följd av tillfälliga driftstörningar i samband med systemmigrering samt redovisningsmässiga förändringar i periodisering av biljettintäkter. Med erfarenhet ur verksamhetens utfall 2014 har kostnaderna i de länsgemensamma kostnadsgrupperna omdisponerats. Den stora förändringen är högre försäljningskostnader och lägre Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 15( 34)

16 kostnader för tekniska system. Omdisponeringen av kostnader påverkar inte det ekonomiska utfallet eller summan varje medlem betalar till myndigheten. Effekter av organisationsöversynen visar i dagsläget att myndighet behöver utöka budgeten för personalkostnader med upp till tkr. Under 2014 påbörjades upphandlingen av betal- och realtidssystem och systemen planeras vara i drift under Detta kommer på sikt innebära lägre kostnader då 75 % av leasingkostnaden finansieras med medel ur Länsplanen och underhållskostnaden kommer sjunka. I samband med införande av tekniska system föreslås en utökning av kostnader för information och marknadsföring. I de trafikrelaterade posterna finns höga risker för ökade ekonomiska behov och främst avseende banavgifter och stationsavgifter samt omfattande investeringbehov i depåerna. En effekt av de ökade investeringarna i Länstrafiken Sörmlands depåer är att hyreskostnaden till Länstrafiken Sörmland kommer öka från Trafikkostnader styrs i huvudsak utifrån medlemmarnas trafikbeställningar och har här när det gäller busstrafik enbart räknats upp utifrån indexering med schablon 3 %. För tågtrafiken kommer MÄLAB:s trafikplan 2017 att börja slå igenom från och med december Tills vidare är kostnaderna endast uppräknade med 3 % per år. En mer noggrann korrigering för 2017, i samråd med Landstinget, kommer göras under nästa års budgetprocess. Den särskilda kollektivtrafiken planeras utifrån behov och har därför inte samma planeringscykel som den allmänna kollektivtrafiken. Trafikkostnaden under perioden 2016 (17-18) är beräknad utifrån 2013 års volym uppräknat med index samt ökad kostnad enligt de priser som presenterades i tilldelningsbeslutet i oktober Den finns en stor säkerhet i den uppskattade trafikkostnaden framförallt då tilldelningsbeslutet i upphandling av serviceresor och annan anropsstyrd trafik är överprövad. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 16( 34)

17 Måluppfyllelse för perioden 2016 (17-18) Myndighetens mål styr utvecklingen, så även den ekonomiska. Under 2015 och tidiga 2016 kommer, som följd av arbete med uppdataring av Sörmlands Regionala Trafikförsörjningsprogram, de strategiska målen för kollektivtrafiken att revideras. Under 2015 kommer strategiska mål för medarbetarperspektivet att fastställas. Nedan definierad måluppfyllelse utgår ur vissa kända villkor men främst på faktorer som inte är kända eller som vi kan avgöra. Öka Minska Ligga still Utformningen av myndigheten tog sin utgångspunkt i vissa grundläggande principer för att skapa en organisation, lämpad för att hantera dess uppdrag och uppnå ägarnas vision. Dessa så kallade designprinciper, som påverkar den organisatoriska strukturen, har under delårsperiod , och som en del i arbetet med organisationsöversyn reviderats och föreslås kompletteras till Kunden i centrum, Strategisk ledning för kollektivtrafiken, Ansvar för uppdraget och Effektiv organisation. De fyra designprinciperna är i sin tur nerbrutna med två kriterier. Kollektivtrafikmyndighetens övergripande mål Skapa en attraktiv kollektivtrafik för hållbar tillväxt och utveckling är uppdelad på fem olika funktionsområden: Tillgänglighet Attraktivitet Miljö Effektivitet Regional utveckling Var och dem har i sin tur en uppdelning i strategier och indikatorer. Funktionsmålet Tillgänglighet Kollektivtrafiken ska ge invånare och besökande goda förutsättningar för ett smidigt vardagsresande i första hand mellan bostad, arbete och utbildning samt bidra till ökad tillgänglighet och rörlighet Samverka med kommuner och Trafikverket för att anpassa gångvägar, hållplatser och terminaler Stärka kopplingen mellan kollektivtrafik- och bebyggelseplanering Öka samordningen mellan allmän och särskild kollektivtrafik Utveckla information gentemot resenärsgrupper med särskilda behov, såsom äldre och funktionsnedsatta Indikatorer för funktionsmål tillgänglighet och mått för måluppfyllelse 2016 Nöjdhet allmänhet och kund (i relation till nöjdhet för riket) Andel tillgänglighetsanpassade fordon Andel tillgänglighetsanpassade hållplatser Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 17( 34)

18 Funktionsmålet Attraktivitet Kollektivtrafiksystemet håller en god kvalitet, är användarvänligt, sammanhållet och samordnat Trafikutbudet ska differentieras och resurser ska prioriteras till stomstråk och strategiska målpunkter Koncentrera marknadsarbetet till att kommunicera sådana faktorer som ökar resandet Etablera avtalsformer som ger incitament att öka resande och marknadsandel Indikatorer för funktionsmål attraktivitet och mått för måluppfyllelse 2016 Nöjdhet allmänhet och kund (i relation till nöjdhet för riket) Antal påstigande (exklusive skolkort) Restidskvot i större pendlingsrelationer Punktlighet Marknadsandel totalt och av arbetspendling i starka stråk Funktionsmålet Miljö Kollektivtrafiken planeras och utformas så att miljöpåverkan minskar och energieffektiviteten ökar Öka satsningen på förnybara bränslen Öka beläggningsgraden ombord på fordonen Indikatorer för funktionsmål miljö och mått för måluppfyllelse 2016 Andel fordon som drivs med förnybara bränslen Fordonens utsläpp (emissioner) totalt och per resa Energiförbrukning per resa Funktionsmålet Effektivitet Kollektivtrafiken planeras och utförs för ökad kostnadseffektivitet Öka beläggningsgraden ombord på fordonen Grunda kollektivtrafikens taxesättning på marknadsmässiga bedömningar av resenärernas betalningsvilja Stimulera etablering av trafik på rent kommersiell basis Arbeta för lösningar som lutar sig mot nationell standard Indikatorer för funktionsmål effektivitet och mått för måluppfyllelse 2016 Intäktsutveckling Kostnadstäckningsgrad: totalt och per linje och/eller stråk Nettokostnad per personkilometer Utbud av regional trafik som drivs kommersiellt Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 18( 34)

19 Funktionsmålet Regional utveckling Kollektivtrafiken utvecklas för att stödja regionens täthet och flerkärnighet och stärker förutsättningarna för en sammanhållen och utvidgad arbetsmarknadsregion Utveckla strategiska noder för enkla och bekväma bytesresor Öka den storregionala samverkan i trafikfrågor Indikatorer för funktionsmål regional utveckling och mått för måluppfyllelse 2016 Arbetspendlingens utveckling Marknadsandel av arbetspendling i starka stråk Resmöjligheter mellan ett urval av kommunhuvudorter och viktiga målpunkter för arbetspendling i angränsande län Mål medarbetarperspektivet På Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har medarbetarna en nyckelroll att utifrån sitt uppdrag, sin kompetens och ett samverkande arbetssätt bidra till att uppfylla myndighetens vision för framtiden. Medarbetarna är en förutsättning för att verksamheten ska nå resultat och utvecklas i rätt riktning. Det övergripande medarbetarmålet är god hälsa. I början av 2015 upprättades förslag till tre kvalitetsmål som är relevanta för kollektivtrafikmyndighetens organisation. Det första målet handlar om kundnöjdhet, det andra om allmänhetens nöjdhet och det tredje om medarbetarnas nöjdhet. Mål 3 Det hållbara medarbetarengagemanget (HME) är 85 år Delmål 2017: HME 80 Kommentar Mäts i årliga medarbetarundersökningar. HME (Hållbart medarbetarindex) för myndigheten 2014 är 75. Vision Visionen är att ha ett HME på 100. Mätning Mäts via årliga medarbetarundersökningar. HME är framtaget av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Myndighetens HME-värde föreslås öka från till Medelvärde för offentliga verksamheter ligger mellan Prestationsnivån, utifrån resultatet på medarbetarenkäten, föreslås öka från till Efter 2015 års medarbetarenkät kan vi sätta mål inom detta område för Utöver detta följs även frisknärvaro upp i samband med respektive bokslut. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 19( 34)

20 Finansiella mål Enligt kommunallagen 8 kapitel 5 ska en kommun, varmed jämställs kommunalförbund, för sin verksamhet ange ekonomiska mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. Myndighetens utgångspunkt är att säkerställa en långsiktig stabil ekonomi och en trygghet för medlemmarna. Detta innebär bland annat att myndigheten strävar efter ett positivt resultat. Fastställda finansiella mål för god ekonomisk hushållning lyder: Årets resultat ska vara positivt. Förvaltningskostnader får årligen uppgå till högst fem procent av totala kostnader (enligt modellen för fördelning av kostnader, intäkter och ansvar) förutsatt att nuvarande uppdragsvolym inte väsentligen förändras. Den procentuella andelen intäkter från allmänheten ska årligen öka (enligt modellen för fördelning av kostnader, intäkter och ansvar) förutsatt nu känd subventioneringsnivå. Efter att de finansiella målen fastställts har kollektivtrafikmyndighetens uppdragsvolym förändrats och följande år kommer effekten av denna öka. Myndigheten kommer se över och uppdatera de finansiella målen i samband med att Verksamhetsplan med budet 2016 (17-18) behandlas vid förbundsdirektionens sammanträde den 19 november. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 20( 34)

21 Ekonomiska tabeller Budgetsammanställning med referensmaterial inför kommande trafikbeställningar Allmän kollektivtrafik Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Intäkter (tkr) Intäkter från medborgarna Varav Biljettintäkter Biljettintäkter landsbygd Biljettintäkter stadstrafik Övriga intäkter Varav Reklamintäkter Viten Intäkter från medlemmarna Varav Medlemsavgifter Skolkort Summa intäkter Kostnader (tkr) Förvaltningskostnader Varav: Personalkostnader, intern personal Arvoden inkl. konsulter Lokalkostnader Förbrukningsinventarier Föreningsavgifter (MÄLAB, Sv.Koll) Övrigt kontorsrelaterat Trafikrelaterade kostnader Varav: Tekniska system Försäljningskostnader Infrastrukturkostnader (depåer mm) Övrigt trafikrelaterat (banavgifter, stationsavgifter, periodkortsavtal) Trafikkostnader Varav Landsbygd buss Stadstrafik Tåg Anropsstyrd trafik Summa kostnader Periodens resultat Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 21( 34)

22 Särskild kollektivtrafik Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 belopp i tkr Etablering beställningsfunktion, samordning och övrig kundtjänst för den särskilda kollektivtrafiken Förvaltningskostnader 676 Tekniska system 199 Försäljningskostnader 125 Servicecenter Sörmland Förvaltningskostnader Tekniska system Serviceresor och annan anropsstyrd trafik Trafikkostnader Serviceresor Skolskjuts Nyköping Summa medlemsavgift Eskilstuna Station360 Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 belopp i tkr Intäkter Förvaltningskostnader Tekniska system Försäljningskostnader Summa medlemsavgift Resultatbudget 2016 Resultaträkning, belopp i tkr Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar -540 Verksamhetens nettokostnader Medlemsbidrag Övriga bidrag Finansiella intäkter 2 Finansiella kostnader -5 Periodens resultat 1 Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 22( 34)

23 Fördelning per medlem Särskild kollektivtrafik Fördelning per medlem serviceresor Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Landstinget Eskilstuna Flen Gnesta Katrineholm Nyköping Oxelösund Trosa Vingåker Summa Fördelning per medlem Servicecenter Sörmland Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Landstinget Eskilstuna Flen Gnesta Katrineholm Nyköping Oxelösund Trosa Vingåker Strängnäs Summa Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 23( 34)

24 Fördelning per medlem Allmän kollektivtrafik Totalt (tkr) Budget 2015 Prognos 2015 Budget 2016 Budget (plan) 2017 Budget (plan) 2018 Intäkter Biljettintäkter, Landsbygdstrafik Biljettintäkter, Stadstrafik Skolkort/elevkort Övriga intäkter Viten Kostnader Förvaltningsavgifter Trafikrelaterade nettokostnader Trafikkostnader Landsbygdstrafik Buss Stadstrafik Tåg Övrig trafik Nettokostnad

25 Landstinget (tkr) Budget 2015 Prognos 2015 Budget 2016 Budget (plan) 2017 Budget (plan) 2018 Intäkter Biljettintäkter, Landsbygdstrafik Biljettintäkter, Stadstrafik Skolkort/elevkort Övriga intäkter Viten Kostnader Förvaltningsavgifter Trafikrelaterade nettokostnader Trafikkostnader Landsbygdstrafik Buss Stadstrafik Tåg Övrig trafik Nettokostnad Andel trafikarbete: 36.0%

26 Eskilstuna Kommun (tkr) Budget 2015 Prognos 2015 Budget 2016 Budget (plan) 2017 Budget (plan) 2018 Intäkter Biljettintäkter, Landsbygdstrafik Biljettintäkter, Stadstrafik Skolkort/elevkort Övriga intäkter Viten Kostnader Förvaltningsavgifter Trafikrelaterade nettokostnader Trafikkostnader Landsbygdstrafik Buss Stadstrafik Tåg Övrig trafik Nettokostnad Andel trafikarbete: 25.3%

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Tid: Onsdagen den 23 september, kl Gruppmöte majoriteten: kl Gruppmöte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Trosa Radikaler: kl. 18.

Tid: Onsdagen den 23 september, kl Gruppmöte majoriteten: kl Gruppmöte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Trosa Radikaler: kl. 18. Kallelse till sammanträde med kommunfullmäktige 2015-09-14 Tid: Onsdagen den 23 september, kl. 19.00 Plats: Folkets hus - Trosa Gruppmöte majoriteten: kl. 18.30 Gruppmöte Socialdemokraterna, Miljöpartiet

Läs mer

Budget (16-17) med fördelning per medlem

Budget (16-17) med fördelning per medlem Budget 2015 1 (16-17) med fördelning per medlem 1 Fastställd i förbundsdirektionen 2014-11-20 Innehåll Inledning... 3 Ekonomiskt läge 2014... 3 Allmän kollektivtrafik... 5 Intäkter... 5 Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Årsplan 2016 (17-18)

Verksamhetsplan med budget Årsplan 2016 (17-18) Verksamhetsplan med budget Årsplan 2016 (17-18) Version för hantering i förbundsdirektionen 2015-11-19 Innehåll Inledning 3 Uppdrag och styrsystem 5 Ekonomisk styrning 5 Syfte och process 5 Perioden 2016

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Verksamhetsplan och Budget 2018 ( )

Verksamhetsplan och Budget 2018 ( ) Verksamhetsplan och Budget 2018 (2019-20) Sida 1 av 46 Sammanfattning Perioden kommer att präglas av att det 2019 med största sannolikhet konstitueras en nybildad Region Sörmland, vilken har hög påverkan

Läs mer

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Uppdragsavtal träffat mellan å ena sidan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands

Läs mer

Verksamhetsplan och Budget 2018 ( )

Verksamhetsplan och Budget 2018 ( ) Verksamhetsplan och Budget 2018 (2019-20) avseende länsgemensam verksamhet och kostnader För hantering i förbundsdirektionen den 12 maj 2017 Sida 1 av 48 Sammanfattning Perioden kommer även att präglas

Läs mer

Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 1( 50) Box 591, NYKÖPING tfn

Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 1( 50) Box 591, NYKÖPING tfn Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Sida 1( 50) Box 591, 61110 NYKÖPING tfn 0155-20 20 50 Innehåll Sammanfattning 3 Uppdrag och styrsystem 7 Ekonomisk styrning 7 Syfte och process 7 Mål

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling

Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling KOMMUNALFÖRBUNDET Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet SAMRÅDSUNDERLAG FÖR SÖRMLANDS REGIONALA TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM Strategisk plattform för kollektivtrafikens utveckling Ska bytas ut mot högupplöst

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Sammanfattning Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har genomfört trafikpliktsutredning gällande skärgårdstrafik Nyköping. Slutsatsen av utredningen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Verksamhetsplan och Budget 2019 ( )

Verksamhetsplan och Budget 2019 ( ) Verksamhetsplan och Budget 2019 (2020-21) Version för hantering i förbundsordningen den 3 maj 2018 Sida 1 av 39 Sammanfattning Perioden kommer att präglas av att det 2019 med största sannolikhet konstitueras

Läs mer

Samrådsversion av Verksamhetsplan och Budget 2019 ( )

Samrådsversion av Verksamhetsplan och Budget 2019 ( ) Samrådsversion av Verksamhetsplan och Budget 2019 (2020-21) Sida 1 av 43 Sammanfattning Perioden kommer att präglas av att det 2019 med största sannolikhet konstitueras en nybildad Region Sörmland, vilken

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2016 Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Kommunalförbundet Norrbottens läns Kollektivtrafikmyndighet Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08 Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti Dnr TN 2014-08 Innehållsförteckning I korthet 1 Medborgarperspektivet 2 Kollektivtrafiken ett naturligt val vid resor 2 Processperspektivet

Läs mer

238 Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets verksamhetsplan och budget 2019 ( ) (KSKF/2018:7)

238 Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets verksamhetsplan och budget 2019 ( ) (KSKF/2018:7) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(1) 238 Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets verksamhetsplan och budget 2019 (2020-21) (KSKF/2018:7) Beslut Förslag

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige

Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige Samverkansavtal träffat mellan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer

Budget 2013 Länstrafiken

Budget 2013 Länstrafiken Budget 2013 Länstrafiken Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Kollektivtrafiken ska ses som Det naturliga resvalet och bedrivas med omtanke om kunderna samt erbjuda prisvärda, enkla

Läs mer

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Kommunstyrelsen 2016-05-12 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF2016:339 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2019 ( ) Förslag för beslut i direktionen den 21 november Sida 1 av 56

Verksamhetsplan och budget 2019 ( ) Förslag för beslut i direktionen den 21 november Sida 1 av 56 Verksamhetsplan och budget 2019 (2020-21) Förslag för beslut i direktionen den 21 november 2018 Sida 1 av 56 Uppstart av TUPP05 enligt plan Antal levererade nya tåg 20 av 33 2020: 31 av 33 2021: 33 av

Läs mer

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Delårsrapport 2013 Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Inledning 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Ekonomiperspektivet 4 Fördjupad

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik 2017 Samråd inför upphandling (SIU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SIU-processen Detta Samråd inför Upphandling (SIU)

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

Årsredovisning 2012. Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten

Årsredovisning 2012. Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten Årsredovisning 2012 Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten Förord Kollektivtrafiken utgör en viktig del i den infrastruktur som är nödvändig för att Norrbotten ska kunna bibehålla den starka tillväxt

Läs mer

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017

Mål och strategier för Skånetrafiken. KTN den 6 februari 2017 Mål och strategier för Skånetrafiken KTN den 6 februari 2017 Skånetrafikens uppdrag Verksamhetsplan vs Trafikförsörjningsprogram 2016 Grunder för kollektivtrafikens utveckling i Trafikförsörjningsprogrammet

Läs mer

250/16 Tillägg till inriktning för kollektivtrafiken

250/16 Tillägg till inriktning för kollektivtrafiken Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-13 LS-LED16-1963-2 250/16 Tillägg till inriktning för kollektivtrafiken 2016-2017 Diarienummer: LS-LED16-1963 Behandlat av

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

Sammanträdande organ. Tid 2016-01-27 kl. 08:15 Plats. Kommunstyrelsen. KTS-salen, Vita Huset. Information

Sammanträdande organ. Tid 2016-01-27 kl. 08:15 Plats. Kommunstyrelsen. KTS-salen, Vita Huset. Information KALLELSE Datum KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-01-20 Sammanträdande organ Kommunstyrelsen Tid 2016-01-27 kl. 08:15 Plats KTS-salen, Vita Huset Ärende Beteckning Information 1. Kommunstyrelsens ansvarsområde

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 För tiden 2016-01-01-2016-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2017-12-07 Diarienummer:

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen 1(9) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 14 TN 2019-0524TN 2019-0524-1 Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339)

125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-31 Sida 1(2) 125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Delårsrapport 2 januari-augusti 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet med Länstrafiken Sörmland AB

Delårsrapport 2 januari-augusti 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet med Länstrafiken Sörmland AB Delårsrapport 2 januari-augusti 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet med För hantering i förbundsdirektionen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2014-10-09 Sammanfattning Perioden januari till och

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2018 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala Kollektivtrafikens uppdrag Kollektivtrafiken ska bidra till hållbar utveckling Långsiktig uthållig ekonomisk tillväxt Social sammanhållen utveckling Hållbar

Läs mer

SL Access lägesrapport och förslag till fortsatt utveckling samt projektavslut

SL Access lägesrapport och förslag till fortsatt utveckling samt projektavslut 1 (5) Datum 2011-05-31 Identitet TN 1106-152 Trafiknämnden SL Access lägesrapport och förslag till forts utveckling samt projektavslut Sammanfning SL:s nya biljett- och betalsystem SL Access med biljetter

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

RESENÄREN OCH MEDBORGAREN

RESENÄREN OCH MEDBORGAREN Sida 1 av 5 RESENÄREN OCH MEDBORGAREN 1. Vad vill man uppnå med den här upphandlingen? Upphandlingen syftar till att säkerställa transporter och för att tillgodose medborgarnas behov av trygga och säkra

Läs mer

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016

Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Sida 1(1) Bilaga 1.1 Datum 2014-09-09 Diarienummer KT-09-2014 Till Västtrafik Uppdrag till Västtrafik 2015-2016 Kollektivtrafiknämnden beslutar om följande uppdrag till Västtrafik 2015-2016; Inriktning

Läs mer

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare:

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare: Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00 Deltagare: Leif Nilsson, ordf. Region Dalarna Claes Annerstedt, VD Dalatrafik Bengt Benjaminsson, Trafikchef Dalatrafik Bakgrund: Idag den 9 februari presenterar

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Jönköpings Länstrafik - JLT

Jönköpings Länstrafik - JLT Jönköpings Länstrafik - JLT JLT är en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län Landstinget är kollektivtrafikmyndighet skatteväxlat kollektivtrafiken 2012 (34öre) skatteväxlat färdtjänsthandläggning,

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2014

Granskning av årsredovisning 2014 www.pwc.se Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor April 2015 Granskning av årsredovisning 2014 Kommunalförbundet Norrbottens läns Kollektivtrafikmyndighet Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Delårsrapport 2 januari-augusti 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet med Länstrafiken Sörmland AB

Delårsrapport 2 januari-augusti 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet med Länstrafiken Sörmland AB Delårsrapport 2 januari-augusti 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet med För hantering i förbundsdirektionen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet den 2015-10-08 Sammanfattning Delårsperioden januari

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

1 (5) Kollektivtrafikmyndigheten Dokumentnamn Skapat datum Diarienummer Delårsrapport januari-april 2013 Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Dok.nr. Version Kollektivtrafiknämnden Stefan Öhlander Delårsrapport

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577)

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Sörmlands Regionala Trafikförsörjningsprogram

Sörmlands Regionala Trafikförsörjningsprogram Samrådsunderlag Inför revidering av Sörmlands Regionala Trafikförsörjningsprogram Foto: Matthias Pfeil Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram utgör en plattform för arbetet med att utveckla kollektivtrafiken

Läs mer

Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram

Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram KOMMUNALFÖRBUNDET Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 1 Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram 2 Innehåll Förord 3 Kollektivtrafikens viktiga roll i Sörmland 4 I detta kapitel ges en översikt av

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Jönköpings Länstrafik

Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik Jönköpings Länstrafik AB bildades 1980. 1 januari 2012 - en förvaltning i Landstinget i Jönköpings län - Jönköpings Länstrafik. Landstinget är den nya kollektivtrafikmyndigheten.

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

Östergötlands ståndpunkter rörande utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Östergötlands ståndpunkter rörande utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige 1(4) Östergötlands ståndpunkter rörande utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige Bakgrund Östergötlands utgångspunkter Länen i Mälardalen (Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland och

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering 2018-2029 SJU LÄN: STOCKHOLM, UPPSALA, VÄSTMANLAND, ÖREBRO, SÖRMLAND, ÖSTERGÖTLAND OCH GOTLAND

Läs mer

35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-10 LS-LED16-0867-2 35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Diarienummer:

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Kommersiellt erbjudande Region Skåne riktar detta erbjudande till trafikföretag som vill bedriva kommersiell regional kollektivtrafik i Skåne enligt

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer