Mentorskap. Mentorskapets uppdrag på Osbeck

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mentorskap. Mentorskapets uppdrag på Osbeck"

Transkript

1 Mentorskap Mentorskapets uppdrag på Osbeck

2 Detta material har tagits fram och sammanställs av följande arbetsgrupp: Osbecks ledningsgrupp Ingela Månsson Rektor Bosse Wahlin - Rektor Janne Alvstrand Biträdande rektor Daniel Fingal Biträdande rektor Följande har varit med och fört en dialog kring uppdraget i mentorskap på Osbeck: Elevhälsoteamet: Anna Kristensson Petra Nordström Pontus Johansson Osbecks Förstelärargrupp Monika Hamilton Andreas Ottosson Fredric Persson Alan Lord Lena Perttu Lennart Holmgren Helen Paulsson Uppdraget är förankrat i Osbecks LOSAMgrupp, datum:

3 Mentorskap Detta material riktar sig till mentorerna på Osbeck. Mentorskapet innebär ett särskilt förhållningssätt till eleven, med fokus på handledning och stöd. En stor del av mentorskapets uppdrag handlar också om att skapa bärkraftiga relationer till sina elever och vårdnadshavarna där mentorn kan möta sina elevers behov. Det är viktigt att mentorn utnyttjar sitt arbets-/lärlag till planering av arbetet och gemensamma diskussioner som rör mentorskap uppdraget. Under lärlagstiden kan mentorerna samarbeta och stötta varandra det är därför viktigt i mentorskapet att avsätta tid till detta. Här anges vilka uppgifter mentorn har och vilka riktlinjer som mentorn ska följa. Följande delar finns i mentorns uppdrag och beskrivs här: kommunikation och planering kunskap och utveckling handledning och stöd dokumentation sammanhållning och trygghet närvaro- och frånvarohantering överlämningar mentorn och elevhälsoarbetet

4 KOMMUNIKATION OCH PLANERING Hålla regelbunden och nära kontakt med elevernas vårdnadshavare Hålla kontakt med EHT samt medverka vid relevanta möten och föra anteckningar samt upprätta åtgärdsprogram i samarbete med EHT. Föräldramöten genomförs minst en gång per termin på IM och vid uppstart i åk1 för högskoleförberedande- och yrkesprogram Fungera som kanal mot övriga lärare och personal Förbereda inför samt sammankalla till utredningsmöten Kommunikation och planering Kommunikation är en viktig del av mentorns uppdrag. Mentorn fungerar som en länk både till sina elever och deras vårdnadshavare samt till elevernas övriga lärare och skolpersonal. Mentorn håller också regelbunden kontakt med skolans elevhälsoteam (EHT) och signalerar i god tid om det uppstår oro för en elev. Det finns många sätt mentorn kan kommunicera på. Elevernas vårdnadshavare kan hållas underrättad till exempel genom personliga möten, via telefon eller via e- post. Mentorns ansvarar för att föräldramöten hålls vid höstterminens start för förstaårselever samt för IM elever minst en gång per termin och att innehållet på dessa består av både pedagogisk diskussion samt relevant information till vårdnadshavarna. I mentorns uppdrag ingår också att planera med arbetslaget och annan personal på skolan och att förbereda inför samt sammankalla berörd personal till utredningsmöten på avtalade tider. Det är mentorns uppdrag att föra anteckningar vid utredningsmötena samt upprättande av åtgärdsprogram i samarbete med EHT. 1 Mentorn ska avsätta tid varje vecka till planering av de uppgifter som ingår i mentorskapets uppdrag. 1 EHT = Elevhälsoteam (Kurator, Specialpedagog, Skolsköterska). Utredningsmöten innebär möten där en specifik grupp elevers eller en enskild elevs situation (utifrån en särskild frågeställning) behandlas. Vanligt är att bitr.rektor, elever, vårdnadshavare, elevhälsoteam, studie- och yrkesvägledare eller annan skolpersonal deltar i dessa möten.

5 KUNSKAP OCH UTVECKLING Hålla utvecklingssamtal som skall dokumenteras i Osbecksmallen med varje elev och dennes vårdnadshavare minst en gång per termin. Uppdatera och detaljplanera den individuella studieplanen i samarbete med Studieoch Yrkesvägledare Regelbundet följa upp elevens kunskap och utveckling. Upprätta (skriva), följa upp och utvärdera åtgärdsprogram. Kunskap och utveckling Mentorn är utifrån sin nära kontakt med sina elever ansvarig för både möten och dokumentation kring elevernas kunskap och utveckling. Utvecklingssamtalet, där även vårdnadshavare är med för omyndiga elever, är ett bra redskap för individuell handledning av elever. Utvecklingssamtal ska hållas minst en gång per termin med varje elev och vårdnadshavare (om eleven är omyndig). STUDIEPLANEN Mentorn uppdaterar och detaljplanerar studieplanen i samarbete med elev och vid förändringar och/eller frågor tas kontakt med Studie- och Yrkesvägledare. Studieplanen skall finnas med som diskussionsunderlag vid utvecklingssamtal.

6 HANDLEDNING OCH STÖD Mentorns ansvarar för att: Bygga bärkraftiga relationer till sina elever Regelbundna mentorsamtal genomförs Eleverna får hjälp med struktur kring schema, läxor, olika studietekniker och arbetsuppgifter Handledning och stöd För att en mentor ska kunna möta sina elever utifrån deras behov krävs att mentorn arbetar med att bygga bärkraftiga relationer till sina elever. Här ingår ömsesidig respekt, förtroende och tillit så att mentorn kan fungera som stöd för sina elever. Det innebär också att mentorn har kännedom om sina elevers kunskapsutveckling och trivsel samt skolrelaterade behov och deras intressen. För att detta ska vara möjligt ska mentorn varje vecka uppmärksamma alla sina elever. För att ge handledning och stöd och för att bygga en relation med eleverna hålls regelbundna mentorssamtal både individuellt med varje elev och i grupp. Mentorn hjälper också sina elever att få struktur kring schema, läxor, olika studietekniker och arbetsuppgifter.

7 DOKUMENTATION Omdömen inför utvecklingssamtal är fullständigt ifyllda Dokumentation sker enligt Osbecksmallen vid utvecklingssamtal Upprätta, följa upp och utvärdera innehållet i åtgärdsprogram All dokumentation kring elevernas omdöme är i ordning inför konferens Dokumentera kränkande behandling Dokumentation Dokumentation är ett inslag i mentorsuppdraget som genomsyrar alla delar. Mentorn ansvarar för att omdömen inför utvecklingssamtal är ifyllda. Åtgärdsprogrammen upprättas, dokumenteras, följs upp och utvärderas. Mentorn är också ansvarig för att dokumentera när det förekommer fall av kränkande behandling. För mer information se Planen för kränkning och diskriminering, Osbeck.

8 SAMMANHÅLLNING OCH TRYGGHET Avsätta tid till elevgruppen Agera i ärende som rör Planen för kränkningar och diskriminering och förebygga i detta arbete. Eleverna får samtala kring värdegrundssyn och demokratiska förhållningssätt. Eleverna förstår skolans trivsel- och ordningsregler Sammanhållning och trygghet Mentorns uppgift är att skapa relationer med mentorsgruppen för att skapa sammanhållning i gruppen och trygghet både för elevgruppen men också för den enskilde eleven Mentorn ska avsätta tid för att skapa utrymme för sammanhållning, skapa utrymme för att föra samtal kring Planen för kränkningar och diskriminering och skapa utrymme för att föra samtal kring demokratiska förhållningssätt utifrån värdegrundssyn. Därför är det viktigt att skolans Plan för kränkning och diskriminering är uppdaterad och följs. Mentorn tillsammans med eleverna går regelbundet igenom trivsel- och ordningsregler för att främja en god sammanhållning och trygghet i skolan.

9 NÄRVARO- OCH FRÅNVAROHANTERING Följa upp och hantera närvaro- och frånvaro Bevilja ledighet för elev max 3 dagar sammanlagt per läsår Närvaro- och frånvarohantering Mentorn ansvarar för närvaro- och frånvarohantering för sina elever. Vid hög frånvaro kontaktas EHT och berörd biträdande rektor för skyndsamma åtgärder. Mentorn beviljar ledighet för elev max 3 dagar sammanlagt per läsår. Rektor beviljar ledigheter som överstiger mer än 3 dagar sammanlagt per läsåret.

10 ÖVERLÄMNING Elevens kunskapsutveckling Särskilda behov Finns diagnos, Särskilt stöd/åtgärdsprogram skall detta alltid överlämnas! Överlämning Mentorn ansvarar för att signifikant information gällande en elevs särskilda behov överlämnas till elevens samtliga undervisande lärare. Information om åtgärdsprogram och särskilda stödåtgärder måste alltid överlämnas. Viktigt att tänka på då elev t.ex. byter kurs/program eller då ny lärare börjar eller tar över en kurs.

11 MENTORN OCH ELEVHÄLSOARBETET Uppmärksamma kunskapsmässiga och sociala svårigheter Upprätta/uppmärksamma på åtgärdsprogram Föra dialog med EHT(elevhälsoteamet) kring ev. elevstöd Mentorn och elevhälsoarbetet Mentorn har alltid det övergripande ansvaret för sin elevgupp. Mentorn har därmed ansvar för att uppmärksamma både kunskapsmässiga och sociala svårigheter hos sina elever och, då det behövs, anmäla detta till Biträdande rektor via Blankett 1 i Elevutredning/Åtgärdsprogram se nedan. Mentorn kan även i ett första skede ta direkt kontakt med berörd personal ur EHT (Elevhälsoteamet) för enskilt elevärende för stöd och förslag hur ärendet skall hanteras. Om Biträdande rektor/eht bedömer att mentorn kan arbeta vidare med ärendet själv, skickas ärendet tillbaks till mentorn med information om vem i EHT som samarbetet kan fortskrida med (Processen når endast steg 1 i Process Elevutredning/åtgärdsprogram nedan). I annat fall uppdrar Biträdande rektor åt mentorn att starta en utredning enligt nedan Process Elevutredning/Åtgärdsprogram. Mentorn kan också bjudas in till EHT:s beredningsmöten för en diskussion kring ärendet. Det är viktigt att mentorn och elevansvarig i EHT gemensamt sköter kommunikationen kring den specifika eleven (när utredningen öppnats).

12 Process Elevutredning/Åtgärdsprogram 1. Så fort Läraren/mentorn (eller annan personal på skolan) befarar att en elev inte når upp till kunskapskraven skall detta uppmärksammas för rektor. Mentorn fyller i - Blankett 1 och skickar till Bitr. Rektor (ev. kan frågan lyftas i elevhälsoteam redan här). Mentorn uppmärksammar elev och vårdnadshavare om processen. 2. Bitr. rektor återremitterar blankett 1 till aktuell mentor med uppmaning att redovisa en utredning med blankett 2 (fördjupning) 3. Aktuell mentor gör utredning och sammanställer och fyller i blankett 2. Utredning kan ske i samarbete med signifikanta personer ur elevhälsan, kurator, Skolsköterska, specialpedagog. Utredning kan också göras i samarbete med extern expertis som psykolog, logoped etc. Tidigare eller nya dokument/utredningar skall bifogas. Utredning ligger till grund för förslag till beslut (OBS utredning skall vara klar inom en till tre veckor). 4. Förslag till beslut fattas av Elevhälsoteam/Bitr. Rektor (vid elevhälsoteamets möte) om åtgärdsprogram skall upprättas. Biträdande rektor lyfter förslag till beslut med blankett 3 till Rektor. 5. Rektor beslutar ex. att åtgärdsprogram skall eller inte skall upprättas vilket fastställs i blankett 3. Rektor kontaktar vårdnadshavare om beslut. 6. Vid beslut om åtgärdsprogram - Mentor får uppdrag att snarast upprätta förslag på åtgärdsprogram (åtgärdsprogrammet upprättas dock officiellt på nytt möte men förslaget bör ha delgivits all personal digitalt som skall delta i detta möte) Om Rektor beslutar att åtgärdsprogram inte ska upprättas skall Mentorn ändå upprätta ett dokument med Särskilda stödåtgärder som i punktform kan delges alla som berörs av elevens pedagogiska process punkterna 7-10 nedan är då inte aktuella utan hanteras i de ordinarie pedagogiska situationerna med visst stöd av elevhälsoteam Mentor kallar till personligt möte (Biträdande rektor sätter tid för möte)med berörda personer ur elevhälsoteam (och ev. annan signifikant aktör från ex. socialförvaltning, studieoch yrkesvägledare) samt aktuell elev och dess vårdnadshavare. Tid skall avsättas för ett föregripande möte minst 15 minuter för enhetlig syn/förståelse på elevens problematik. 8. Vid personligt möte upprättar Mentor det officiella åtgärdsprogrammet (blankett 4) i samspråk med berörda parter vid aktuellt möte lämnas digitalt till Rektor och Biträdande rektor för Rektors underskrift. Delges elev och Målsman samt skickas till Administratör som arkiverar i akt. 9. Efter två veckor sker uppföljningsmöte 1 med främst Mentor, elev, ev. vårdnadshavare (om elev inte är myndig). Eventuellt deltar medlemmar ur elevhälsoteam, Studie- och yrkesvägledare Bitr. rektor, eller annan signifikant person). 10. Efter 7 9 veckor sker uppföljningsmöte 2 med utvärdering med främst Mentor, elev, ev. vårdnadshavare (om elev inte är myndig). Eventuellt deltar medlemmar ur elevhälsoteam, Studie- och yrkesvägledare Bitr. rektor, eller annan signifikant person. Vid uppdatering av åtgärdsprogram ifylles tillägg i summering på dok 4.

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Sida 1 (8) Rinkebyskolan ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Beslutad 2013-04-12 Reviderad 2014-11-11 Reviderad 2015-08-21 Reviderad 2016-08-02 SID 2 (8) Innehåll Inledning... 3 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan lå 15/16 Elevhälsoplanen för Eklidens skola revideras varje år Nästa revidering: juni 2016 Ansvarig: Bitr. rektor Maria Kiesel

Läs mer

Elevhälsoplan

Elevhälsoplan Elevhälsoplan 2016-10-31 Inledning Lyrfågelskolan är en F-9 skola belägen i de östra delarna av Trollhättan. På skolan går idag ca 820 elever fördelat på tre skolenheter, F-3, 4-6 och 7-9. Skolan bedriver

Läs mer

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN

ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN RINKEBYSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN ELEVHÄLSA FÖR RINKEBYSKOLAN Beslutad 13-04-12 SID 2 (7) Innehåll Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 3 Elevhälsoteamet... 5 Rutin för skolans arbete med elever i

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Syfte... 3 Styrdokument... 3 Handlingsplan för

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Innehåll Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019... 1 Inledning... 3 Harmoni och kunskap... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 6 Arbetsgång

Läs mer

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret

Pilskolans elevhälsoplan. Läsåret Pilskolans elevhälsoplan Läsåret 2016 2017 Pilskolans vision Alla elever har rätt att lyckas! 2016-09-26 1 Syfte: Syfte med elevhälsoplanen är att beskriva elevhälsoarbetet, dess arbetsgång och ansvarsfördelning.

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje år upprättas en plan mot kränkande behandling och diskriminering som innehåller en översikt över det som behöver göras för att främja lika rättigheter

Läs mer

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan 2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan Elevhälsoplan 2012/2013 2013-04-03 2 (8) Inledning Elevhälsoarbetet på Herrestorp är betydelsefullt för att lyckas med uppdraget att ge varje barn/elev ledning och stimulans

Läs mer

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret

ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN. Läsåret ELEVHÄLSA PÅ GRANSÄTERSKOLAN Läsåret 2018-2019 Elevhälsa i Håbo Kommun Reglerna för elevhälsoarbetet finns beskriven i Skollagen kapitel 2, 25-27 elevhälsa och kapitel 3, 6-12 där bestämmelser om särskilt

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden

Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Elevhälsoplan och arbetsgång vid elevärenden Vallhamra skola år 7-9 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN FÖR VALLHAMRA SKOLA Dokumentet är konkret utformat efter vårt områdes organisation och kompetenser samt beskriver

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet i. Grundsärskolan

Plan för elevhälsoarbetet i. Grundsärskolan Plan för elevhälsoarbetet i Grundsärskolan 12 01 25 Alla vi som arbetar i grundsärskolan har ett gemensamt ansvar för våra elevers välbefinnande under skoldagen och att erbjuda dem en god lärandemiljö.

Läs mer

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan Läsår 2015/16 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan

Läs mer

Elevhälsoplan. Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande.

Elevhälsoplan. Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande. Elevhälsoplan Elevhälsa handlar om att främja hälsa hos alla elever, men ha fokus på elever som är i behov av stöd och hjälp för sitt lärande. Petri Partanen Att utveckla elevhälsa 2012, sid 43 29 september

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19

BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19 BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2018/19 Innehåll BJÖRKVALLSKOLANS ELEVHÄLSOPLAN... 1 Inledning... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 5 Arbetsgång för elevhälsoarbetet... 6 Rutiner för

Läs mer

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd

JOKKMOKKS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Rutiner vid arbete med elever i behov av stöd Elevansvarig pedagog Klasslärare, mentor Arbetslag Spec. ped Skollagen 3kap, 3 Info till rektor B E S L U T S P R O T O K O L L ej ÅP REKTOR Utredning Skollagen,

Läs mer

Elevhälsoplan Österskärsskolan

Elevhälsoplan Österskärsskolan Elevhälsoplan 2018-2019 Förskoleklass, grundskola, skolbarnomsorg Trygghet - Hälsa - Lärande - Allt hänger ihop! Rektor: Thordis Sjöstrand E-post: thordis.sjostrand@osteraker.se Hemsida: http://www.osteraker.se/osterskarsskolan

Läs mer

Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola

Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola Specialpedagogisk handlingsplan för Tolg skola Läsåret 2015-2016 Joachim Åberg Rektor Tolg skola Ewa-Lena Eliasson Specialpedagog Tolg skola Rev. 1 augusti-15. 1. Vision Skolans vision ska vara möjlig

Läs mer

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm

Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Elevhälsoplan för Sjölins gymnasium Södermalm Vad är elevhälsa? Enligt skollagen (2 kap, 25-28 ) är det övergripande gemensamma målet för skolans elevhälsoarbete att stödja elevernas utveckling mot utbildningens

Läs mer

Elevhälsoplan Ådalsskolan

Elevhälsoplan Ådalsskolan Elevhälsoplan Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 5 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Elevhälsans ansvar och organisation... 3 Arbetsgång och elevhälsomöten... 3 Dokumentation... 4 Utvärdering och uppföljning...

Läs mer

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan Läsår: 2016/17 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan

Läs mer

Elevhälsoplan för PeterSvenskolan 2

Elevhälsoplan för PeterSvenskolan 2 Elevhälsoplan för PeterSvenskolan 2 Huvudman: Pysslingen förskolor och skolor AB Skola: PeterSvenskolan 2 Rektor: Jessica Lundin Kristiansson Planens giltighetstid: 2015/2016 Resultat av föregående års

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och Elevhälsoplan för Pysslingen Skola: PeterSvenskolan 2 Rektor: Jessica Lundin Kristiansson Version: 2017-10-12 11:27:15 Resultat av föregående års utvärdering Klassarbete -återkoppling till dessa. För att

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN FAGERSJÖSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN SID 1 (9) 2013-08-05 ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN SID 2 (9) Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förebyggande och stödjande elevhälsoarbete sid. 4 Rutiner för

Läs mer

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Elever i behov av särskilt stöd har enligt styrdokumenten rättighet att få det stöd de behöver för sin skolgång och utveckling. I Lgr-11 kan vi läsa Läraren ska i samarbetet särskilt uppmärksamma elever

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd

TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd TÅNGVALLASKOLANS HANDLINGSPLAN för arbete med elever i behov av särskilt stöd Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd, och samverka för att göra skolan till

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA LÄSÅRET 2011/12 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA LÄSÅRET 2011/12 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA LÄSÅRET 2011/12 HANDLINGSPLAN FÖR ELEVHÄLSA SKOLANS MÅL Eleven mår bra, trivs och är trygg i skolan, utvecklar färdigheter och klarar kunskapskrav. Mentor, den enskilda läraren

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja elevens

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan

Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Plan för elevhälsoarbetet på Aroseniusskolan Gäller från augusti 2012 2012-06-26/CO 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Arbetsgång vid stödinsatser 4 Flödesschema vid stödinsatser

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För Wämöskolan Läsåret 15/16

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. För Wämöskolan Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling För Wämöskolan Läsåret 15/16 Inledning Denna plan handlar om hur arbetet på Wämöskolan ska bedrivas för att metodiskt främja likabehandling samt för att

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Elsa Brändströms skola

ELEVHÄLSOPLAN. Elsa Brändströms skola ELEVHÄLSOPLAN Elsa Brändströms skola 1 Innehållsförteckning Sida Inledning 3 Elevhälsans uppdrag 3 Resurser och ansvar 3 Syfte generellt 3 Syfte elevnivå 4 Arbetsformer och samverkan 5 Rutin vid frånvaro

Läs mer

Extra anpassningar och särskilt stöd

Extra anpassningar och särskilt stöd Extra anpassningar och särskilt stöd Förebyggande arbete. Organisationen på en skola påverkar elevernas skolgång och möjligheter att nå målen. Rektorn beslutar hur den övergripande organisationen ser ut

Läs mer

Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016

Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016 Elevhälsoplan för Pluggparadiset Skola och Fritidshem 2015/2016 Bakgrund Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och sin personliga utveckling. Det innebär att elevhälsan

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Elevhälsoplan Svenstaviks skola

Elevhälsoplan Svenstaviks skola Elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2019-2020 Rektor Jenny Eriksson Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Svenstaviks skola... 2 Skolans vision... 2 Skolans elevhälsa... 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Arbetsbeskrivning för mentorer åk 4-9

Arbetsbeskrivning för mentorer åk 4-9 Arbetsbeskrivning för mentorer åk 4-9 Grundskolans syfte "Grundskolan ska ge eleverna kunskaper och värden och utveckla elevernas förmåga att tillägna sig dessa. Utbildningen ska utformas så att den bidrar

Läs mer

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1.

Elevhälsoteamets representanter har en tydlig roll-, ansvars- och arbetsuppgiftsfördelning. Bilaga 1. Utbildningsförvaltningen Elevhälsoteamets uppdrag och organisation Verksamhetsplan år 2017 Elevhälsoteam BECKOMBERGASKOLAN Skolans elevhälsa Elevhälsoteamet (EHT) består av: (befattningar som ingår inklusive

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

STÖDMATERIAL. för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet. Reviderat

STÖDMATERIAL. för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet. Reviderat STÖDMATERIAL för elevhälsoarbetet på Vartofta Enhet Reviderat 20131029. Arbetsprocessen Arbetsprocessen kan beskrivas i följande steg, vilka skall dokumenteras fortlöpande under processens gång. 2 Förebyggande

Läs mer

Fredrika Bremerskolan Lokal elevhälsoplan Läsåret

Fredrika Bremerskolan Lokal elevhälsoplan Läsåret Fredrika Bremerskolan Lokal elevhälsoplan Läsåret 2016-2017 Uppdaterad 160824 Att främja hälsa är att lära eleverna livet just som det är" Lars H Gustafsson, 2009 Bakgrund Elevhälsa är en verksamhet i

Läs mer

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolans individuella program Läsår: 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2017-2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskolan Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

HAMMARBACKSSKOLAN. Elevhälsoplan 2010/2011. Trygghet Respekt - Ansvar

HAMMARBACKSSKOLAN. Elevhälsoplan 2010/2011. Trygghet Respekt - Ansvar HAMMARBACKSSKOLAN Elevhälsoplan 2010/2011 Trygghet Respekt - Ansvar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Elevhälsoarbetets syfte och mål 3 3. Elevhälsoplan 4 3.1 Förebyggande arbete 4 3.2 Åtgärdsprogram

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för elevhälsan, Torsbergsgymnasiet 2014/2015

Plan för elevhälsan, Torsbergsgymnasiet 2014/2015 Torsbergsgymnasiet 2015-04-29 Plan för elevhälsan, Torsbergsgymnasiet 2014/2015 Syfte Planen syftar till att ge en tydlig struktur för de olika typer av insatser och åtgärder som är tänkbara för att främja

Läs mer

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutinen är skapad efter att bestämmelserna kring stödinsatser förändrats från och med den 1 juli 2014. I de nya bestämmelserna används

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Gamla Uppsala skola Lokal elevhälsoplan Läsåret

Gamla Uppsala skola Lokal elevhälsoplan Läsåret Gamla Uppsala skola Lokal elevhälsoplan Läsåret 2016-2017 Uppdaterad 160919 Att främja hälsa är att lära eleverna livet just som det är" Lars H Gustafsson, 2009 Bakgrund Elevhälsa är en verksamhet i skolan

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Vår vision... 1. Ansvariga för planen... 3. Elevernas delaktighet... 3. Förankring av planen... 3. Utvärdering... 3. Främjande insatser...

Vår vision... 1. Ansvariga för planen... 3. Elevernas delaktighet... 3. Förankring av planen... 3. Utvärdering... 3. Främjande insatser... Vår vision... 1 Ansvariga för planen... 3 Elevernas delaktighet... 3 Förankring av planen... 3 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 4 Kartläggning.... 5 Resultat och analys... 5 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem.

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev. 2017-08-01. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor

ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor ELEVHÄLSOPLAN 2017-2018 ALSALAMSKOLAN Ansvarig: Mats Olsson rektor Innehåll Elevhälsoteamets organisation Elevhälsans uppdrag Främjande elevhälsoarbete på Alsalamskolan Främjande/förebyggande arbete Åtgärdande

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

Skolenhet: Magnus Åbergsgymnasiet

Skolenhet: Magnus Åbergsgymnasiet Skolenhet: Magnus Åbergsgymnasiet Riktlinjer för plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan Skolan ska varje år ta fram två planer, en plan mot kränkande behandling enligt skollagen (http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/skollag-2010800_sfs-2010-800

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Östra Skolan 2012/2013. Planen reviderad 2012 08 01 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Katedralskolan i Uppsala kommun 1 (6) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter om Katedralskolan

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret 2019 2020 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att

Läs mer

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm.

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. HT 15 VT 16 Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. Grunden för definitioner och hur rutinen ska se ut för elever på skolan som

Läs mer

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2019/2020 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan

HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN. Håkantorpsskolan HANDLINGSPLAN ELEVHÄLSAN Håkantorpsskolan Läsåret 2017/2018 0 Innehåll Elevhälsan Håkantorpsskolan...2 Ansvarsfördelning i elevhälsoarbetet...2 Rektor...2 Specialpedagog...2 Skolsköterska...2 Skolkurator

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handlingsplan elevhälsoteamet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Geijerskolan 2016-2017 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2018/2019 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer