Datum Vår referens Ersätter Elisabet Ohlsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson"

Transkript

1 YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation Ingemar Hamskär Stockholm Datum Vår referens Ersätter Elisabet Ohlsson Ert meddelande Ert nummer Utländsk näringsverksamhet i Sverige. En översyn av lagstiftningen om utländska filialer i ett EU-perspektiv. Betänkande av Filiallagsutredningen (SOU 2010:46) Förslaget i huvuddrag Lagen (1992:160) om utländska filialer (filiallagen) reglerar formerna för näringsverksamhet som bedrivs i Sverige av utländska företag och utomlands bosatta svenska eller utländska medborgare. I betänkandet SOU 2010:46 föreslås stora förändringar av filiallagens bestämmelser. Här kommer enbart att beröras de förändringar som har störst betydelse för arbetstagarna, nämligen förslaget att skyldigheten att driva verksamheten med filial respektive att utse föreståndare vid tillfällig verksamhet ersätts med anmälningsskyldighet och skyldighet att utse kontaktperson. Lagens viktigaste regel, att utländska företag ska bedriva sin verksamhet genom en filial (ett avdelningskontor med självständig förvaltning) föreslås ändras på flera sätt. Förslaget förtydligar att utländska företag som väljer att etablera sig i Sverige kan göra det genom filial, dotterbolag eller agentur. Regeringen anser att denna valfrihet finns även idag. Någon sådan valfrihet framgår dock inte av lagen, något som EU-kommissionen kritiserat Sverige för. 1 (7)

2 Från kravet på filial, dotterbolag eller agentur undantas i förslaget näringsverksamhet som omfattas av EU:s bestämmelser om fri rörlighet för varor och tjänster. Undantaget avser tillfälligt tillhandahållande av varor och tjänster, bland annat sådana tjänster som omfattas av tjänstedirektivet. Först då det är fråga om en stadigvarande etablering av en verksamhet i Sverige, omfattas verksamheten av filiallagens krav på etablering genom filial, dotterbolag eller agentur. Detta undantag gäller i huvudsak redan idag, det infördes i slutet av december 2009 genom en ändring av 2 i förordningen om utländska filialer. Förslaget innebär att dessa regler förtydligas och förs in i filiallagen. För att underlätta bedömningen av om det är fråga om etablering eller tjänst föreslås att en presumtionsregel införs i 3 i förordningen (1992:308) om utländska filialer m m. Regeln definierar begreppet fri rörlighet för tjänster i 2 filiallagen såsom näringsverksamhet i Sverige som inte är stadigvarande med hänsyn till dess varaktighet eller regelbundenhet. Om inte särskilda skäl föreligger ska näringsverksamhet som avses pågå under en tid av högst ett år inte betraktas som stadigvarande. För verksamhet som bedrivs i Sverige av medborgare som är bosatta utomlands gällde tidigare att det skulle finnas en i Sverige bosatt föreståndare. Efter kritik från EU-kommissionen, ändrades filiallagen så att det endast är utländska medborgare bosatta utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) som måste utse föreståndare. Betänkandet innebär ingen ändring i denna del. Utländska företag och enskilda näringsidkare som bedriver näringsverksamhet i Sverige och som inte omfattas av krav på filial eller föreståndare, ska enligt förslaget göra en anmälan till Bolagsverket om verksamheten i Sverige avses pågå mer än 6 månader eller bedrivs med i Sverige anställda personal. Bedrivs verksamheten med i landet anställd personal och om verksamheten pågår längre än 8 dagar föreslås att en särskild kontaktperson ska utses. Denna kontaktperson ska vara behörig att ta emot delgivningar. Bakgrund till ändringarna Europeiska kommissionen inledde i slutet av 2008 ett fördragsbrottsförfarande gentemot den svenska staten. EU-kommissionen ansåg att bestämmelser i filiallagstiftningen stred mot EU:s regler om det fria tillhandahållandet av tjänster, etableringsfriheten samt mot tjänstedirektivet. Kommissionen kritiserade Sverige för kravet på att etablering ska ske genom filial, då det ansågs strida mot friheten att tillhandahålla tjänster. Vidare ansågs kravet på en i Sverige bosatt föreståndare, då verksamheten inte drivs genom företag utan av fysiska personer, som ett fördragsbrott. Kommissionen har också riktat kritik mot kravet på registrering innan verksamheten inleds, då det allt för mycket påminner om förhandstillstånd, vilket inte anses som ett proportionerligt krav. Fristerna för handläggning var också för långa ansåg kommissionen. 2 (7)

3 Som en följd av kommissionens kritik togs kravet på en i Sverige bosatt företrädare bort för medborgare bosatta inom EES-området. Vidare infördes i filialförordningen ett undantag från skyldigheten att etablera filial för tjänsteleverantörer som endast tillfälligt bedrev verksamhet i Sverige. Den 21 december 2009 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över att bestämmelserna i filiallagen och filialförordningen var i överensstämmelse med EU-rätten. Vidare gavs utredningen i uppdrag att överväga om det var förenligt med EU-rätten att införa en bestämmelse som innebar en skyldighet att registrera en behörig företrädare med adress i Sverige. Möjligheterna att kräva att verksamheten drivs genom filial eller att en företrädare utses Med hänsyn till reglerna om varor och tjänsters fria rörlighet och till tjänstedirektivet är det viktigt att göra åtskillnad mellan etablering och tjänst. Tillfälligt tillhandahållande av tjänster skiljer sig från etablering genom att tjänsteutövaren har kvar sin fasta punkt i hemlandet och endast tillfälligt finns i det andra landet. Av betänkandet framgår att en medlemsstat inte får uppställa samma krav vid tillfälligt utövande av tjänster som vid etablering. Utredningen gör bedömningen att det vid tjänsteutövning inte kan ställas krav på registrering av filial eller utseende av föreståndare, då sådana krav strider mot fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (liksom mot tjänstedirektivet). Kravet på etablering genom filial Beträffande kravet på etablering genom filial har kommissionen i den första formella underrättelsen hävdat att detta krav strider mot friheten att tillhandahålla tjänster. Kommissionen anger att ett sådant krav endast kan upprätthållas om det är oundgängligt. Unionen bedömer att ett krav på att verksamheten ska bedrivas genom filial knappast kan anses som oundgängligt. Skyldigheten att utse en i Sverige bosatt föreståndare Angående skyldigheten att driva verksamheten genom en i Sverige bosatt föreståndare har kommissionen ansett att en sådan skyldighet strider mot friheten att tillhandahålla tjänster. Kommissionen har vidare angett att även om tvingande hänsyn skulle motivera kravet, skulle detta med hänsyn till praxis inte stå i proportion till syftet, då det finns mindre ingripande sätt att komma i kontakt med företaget och utöva tillräcklig kontroll. 3 (7)

4 I betänkandet anges att det av EU-domstolens rättspraxis följer att krav som utgör hinder för eller gör det mindre attraktivt att utöva en grundläggande frihet, t ex varor och tjänsters fria rörlighet, ändå kan vara tillåtet om 1. det är motiverat av tvingande hänsyn till samhällsintresset 2. ägnat att säkerställa det eftersträvade målet 3. inte går utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målet. Kravet ska alltså stå i proportion till syftet och det får inte finnas mindre ingripande sätt att uppnå syftet. Krav på behörig företrädare i Sverige Ett krav på en företrädare i Sverige, som är behörig att förhandla enligt medbestämmandelagen, ingå kollektivavtal och ta emot delgivning, är mindre långtgående än ett krav på en i Sverige bosatt föreståndare. För att kravet ska vara tillåtet ska de tre ovanstående syftena vara tillgodosedda. Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på att förhandlingar kan komma till stånd i viktiga frågor för arbetstagarna och för att träffa kollektivavtal. Finns ingen behörig företrädare i Sverige, fungerar inte den svenska modellen. Utan en möjlighet att kräva att utländska näringsidkare som verkar i Sverige med anställd personal utser en företrädare som finns tillgänglig i Sverige, kan detta syfte inte uppnås. Det finns då i praktiken inga möjligheter för arbetstagarorganisationerna att kontrollera att svenska arbetstagare som är anställda hos en utländsk näringsidkare som tillfälligt bedriver verksamhet har samma villkor som övriga arbetstagare i Sverige. Inte heller kan arbetstagarorganisationerna kontrollera att utstationerade arbetstagare får kollektivavtalens miniminivåer eller i övrigt tillvarata arbetstagarnas rätt till drägliga arbetsvillkor. Kravet på behörig företrädare är således motiverat av tvingande hänsyn till samhällsintresset. Syftet, att tillvarata rättigheterna hos arbetstagare anställda hos dessa arbetsgivare, kan inte tillgodoses på något mindre ingripande sätt än att det finns en företrädare i Sverige. Det är inte praktiskt genomförbart att hålla arbetsrättsliga förhandlingar i andra delar av Europa. Kravet på en delgivningsbar kontaktperson tillgodoser inte heller dessa intressen. För att förhandlingsväsendet ska vara effektivt krävs att det är möjligt att en förhandling kan komma till stånd snabbt. Måste förhandlingsframställningar gå via en kontaktperson, ökar risken för att det inte inom rimlig tid går att få till stånd en förhandling. Dessutom saknas i dessa situationer ofta påtryckningsmöjligheter gentemot en arbetsgivare som vägrar infinna sig till en förhandling. Däremot är det knappast möjligt att kräva att företrädaren är bosatt i Sverige, då syftet kan uppnås på mindre ingripande sätt. Näringsidkaren kan t ex utse en av arbetstagaren som verkar här till företrädare, alternativt använda sig av ett juridiskt ombud. Det viktiga är inte att företrädaren är bosatt i Sverige, utan att personen finns tillgänglig i Sverige. 4 (7)

5 Det går inte med säkerhet att säga att ett krav på företrädare är förenligt med EUrätten, eftersom frågan inte har prövats av EU-domstolen. Hur skyldigheten utformas spelar givetvis också in på bedömningen. Utifrån ovanstående resonemang och med tanke på att det i Finland finns en skyldighet att utse en företrädare vid utstationering som pågår mer än 14 dagar, anser Unionen att det även i Sverige borde vara möjligt att ställa krav på en behörig företrädare. Unionens synpunkter på förslaget Unionen delar utredningens bedömning att det för tjänster som tillfälligt tillhandahålls i Sverige inte går att uppställa krav på att verksamheten drivs genom filial, dotterbolag eller agentur. Unionen är positiv till att det införs en presumtionsregel i filialförordningen för att underlätta gränsdragningen mellan då tillhandahållandet av en tjänst är tillfällig eller stadigvarande. Härigenom tydliggörs att skyldigheten att bedriva verksamheten genom filial, dotterbolag eller agentur enbart gäller då det är fråga om en stadigvarande etablering (normalt en verksamhet som avses pågå mer än ett år). Tydligare skydd mot missbruk av reglerna Unionen vill framhålla att det är viktigt att det i filiallagen finns reella skydd mot missbruk och kringgående av reglerna. Här anser Unionen att Filiallagsutredningens förslag inte är tillräckligt långtgående och tydliga. Det finns som Unionen ser flera möjligheter till missbruk för näringsidkare som inte vill omfattas av kravet på filial. En risk, som även nämns i betänkandet, är att i Sverige bosatta fysiska personer väljer att förvärva ett företag med säte i utlandet för att bedriva verksamhet i Sverige genom det utländska företaget i syfte att undandra sig olika skyldigheter, t ex skyldigheten att förhandla med arbetstagarorganisationerna. Det är viktigt att det finns sanktioner mot utländska näringsidkare som, för att kringgå kravet på etablering genom filial, felaktigt anmäler att verksamheten inte är avsedd att vara varaktig. I förslaget finns det i 29 sanktioner i form av böter då en näringsidkare inte gör en anmälan enligt 2 a. Däremot finns det som Unionen förstår reglerna inga sanktioner mot att näringsidkare medvetet lämnar felaktiga uppgifter. Detta ser Unionen som en stor brist som riskerar öppna dörren för att oseriösa arbetsgivare missbrukar systemet, något som kan göra att arbetstagare anställda av dessa arbetsgivare får en sämre arbetssituation än övriga arbetstagare i Sverige. För att reglerna ska fungera tillfredsställande är det viktigt att näringsidkaren anmäler då verksamheten övergår från att vara tillfällig till att bli en stadigvarande etablering. Unionen ser en uppenbar risk att detta inte görs av mindre seriösa 5 (7)

6 näringsidkare. Av 2 a 2 st i förslaget till ändring av filiallagen framgår att om verksamheten förändras på ett sätt som har betydelse för tillämpningen av bestämmelserna i första stycket ska anmälan ske till Bolagsverket. Av avsnitt i betänkandet framgår att som verksamhetsförändring räknas bl a att den som tillfälligt tillhandahåller sin tjänst utvidgar sin verksamhet och därmed kommer att omfattas av skyldigheten att registrera filial. Unionen anser att det borde framgå direkt i lagtexten att ett bolag vars verksamhet ändras från tillfällig till stadigvarande är skyldigt att anmäla detta till Bolagsverket. Vidare kan inte Unionen se att skyldigheten att anmäla förändringar har någon skadeståndssanktion om den inte fullgörs. Unionen anser att det är viktigt att 29 ändras så att det klart framgår att böter kan utgå för såväl felaktig information om verksamhetens varaktighet som då information inte lämnas till Bolagsverket om sådana förändringar som påverkar skyldigheten att etablera en filial. En annan möjlighet som Unionen ser att förebygga missbruk vore om verksamhet som varat i mer än ett år åläggs att registrera en filial, dotterbolag eller agentur om inte näringsidkaren inkommer med skäl som medför att verksamheten alltjämt ska bedömas som tillfällig. En sådan skyldighet skulle kunna förenas med vite för att bli effektiv. Behörig företrädare Unionen anser att förslaget att det ska utses en särskild kontaktperson ska ändras till att det i stället ska utses en företrädare. Företrädaren ska (i vart fall) vara behörig att förhandla enligt medbestämmandelagen, ingå kollektivavtal och ta emot delgivningar. Förhandlingsrätten är grundläggande för den svenska arbetsmarknadsmodellen och såsom förslaget är utformat blir det i praktiken mycket svårt att genomföra MBL-förhandlingar med utländska näringsidkare som inte har en filial. Unionen anser att det är nödvändigt att utländska näringsidkare som har personal som arbetar i Sverige utser en i Sverige tillgänglig behörig företrädare. Saknar verksamheten i Sverige en behörig företrädare, försvåras de fackliga organisationernas möjligheter att tillse att arbetstagare som utför arbete i Sverige för en utländsk näringsidkare har bra arbetsmiljö och skäliga anställningsvillkor. Särskilt med hänsyn till att gränserna mellan etablering och tjänst är flytande, och att det kan förekomma missbruk av reglerna, är det viktigt att det finns en möjlighet att tillse att även dessa arbetstagare har en acceptabel arbetssituation. Såsom ingående redovisats i föregående avsnitt gör Unionen bedömningen att ett sådant krav bör vara förenligt med EU-rätten. Möjligtvis skulle kravet på behörig företrädare kunna förenas med ett undantag för situationer då det föreligger särskilda skäl. Ett sådant särskilt skäl skulle kunna vara om näringsidkaren är väldigt liten, t ex med bara någon enstaka anställd. Om särskilda skäl anses 6 (7)

7 föreligga, ska det i stället utses en kontaktperson med behörighet att ta emot delgivningar, om verksamheten avses pågå längre tid än 8 dagar och bedrivs med anställd personal. I övrigt är Unionen positiv till de förtydliganden och regelförenklingar som förslaget innebär. Avtalsenheten Niklas Hjert 7 (7)

Sammanfattning TCO har sammanfattningsvis följande huvudsakliga synpunkter på rubricerad promemoria;.

Sammanfattning TCO har sammanfattningsvis följande huvudsakliga synpunkter på rubricerad promemoria;. Dokument Sida YTTRANDE, prel 1 (8) Datum Referens: Samhällspolitik och analus/ingemar Hamskär 2010-07-23 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM UTLÄNDSK

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet.

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet. R-2010/1025 Stockholm den 11 oktober 2010 Till Näringsdepartementet N2010/4944/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 juli 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Utländsk

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18. Utländsk näringsverksamhet i Sverige

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18. Utländsk näringsverksamhet i Sverige 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75)

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75) DATUM DIARIENUMMER 2009-01-19 20080566 ERT DATUM ER REFERENS 2008-10-15 UD2008/33742/FIM Utrikesdepartementet Gustav Adolfs torg 1 103 39 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande

Läs mer

LOs yttrande över utredningen EU:s reviderade insolvensförordning m.m., SOU 2016:17

LOs yttrande över utredningen EU:s reviderade insolvensförordning m.m., SOU 2016:17 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Claes-Mikael Jonsson 2016-06-13 20160151 ERT DATUM ER REFERENS [F 11 Datum] Ju2016/01882/L2 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM LOs yttrande över

Läs mer

Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Promemoria upprättad i Näringsdepartementet Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorian innehåller ett förslag till ändringar

Läs mer

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen YTTRANDE Enheten för EU:s inre marknad 2014-04-16 Dnr 4.1.1-2014/00464-2 Finansdepartementet Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen Kommerskollegium saknar en bedömning om huruvida tjänstedirektivet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31. Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land. samarbetsområdet (EES) med stöd av EG-fördraget

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31. Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land. samarbetsområdet (EES) med stöd av EG-fördraget 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Ersättning för kostnader för vård

Läs mer

Utländsk näringsverksamhet i Sverige

Utländsk näringsverksamhet i Sverige Näringsutskottets betänkande 2010/11:NU19 Utländsk näringsverksamhet i Sverige Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2010/11:87 om utländsk näringsverksamhet i Sverige samt fyra motioner,

Läs mer

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Kommittédirektiv Utstationering på svensk arbetsmarknad Dir. 2012:92 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska utvärdera de ändringar som gjordes

Läs mer

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar 1(5) Svarsdatum Lise Donovan 2014-05-26 +46 (0)8 782 91 98 Lise.donovan@tco.se JUSTITIEDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat

Läs mer

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut?

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut? Vad är ett interimistiskt beslut i Arbetsdomstolen? Om det uppstår en tvist om en stridsåtgärd är lovlig kan en av parterna vända sig till Arbetsdomstolen och be domstolen avgöra frågan. Eftersom det då

Läs mer

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras.

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras. R-2009/0016 Stockholm den 23 mars 2009 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2008/3541/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 december 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Förslag

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom 2015-03-19 i mål B 2912-14

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Västra Sveriges dom 2015-03-19 i mål B 2912-14 Sida 1 (9) Mål nr meddelad i Stockholm den 29 mars 2016 B 2048-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART PW Ombud och offentlig försvarare: Advokat AS SAKEN Bokföringsbrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Anmälningsskyldighet vid utstationering samt förtydligande avseende missbruk av visstidsanställningar enligt anställningsskyddslagen

Anmälningsskyldighet vid utstationering samt förtydligande avseende missbruk av visstidsanställningar enligt anställningsskyddslagen Ds 2011:22 Anmälningsskyldighet vid utstationering samt förtydligande avseende missbruk av visstidsanställningar enligt anställningsskyddslagen Arbetsmarknadsdepartementet Ds 2011:22 Anmälningsskyldighet

Läs mer

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444 Lavaldomen Betydelse för småföretag? Bakgrund November 2004. Det lettiska byggbolaget Laval un Partneri i blockad av fackförbundet Byggnads. Laval vill inte teckna svenskt kollektivavtal. Enligt EU:s utstationeringsdirektiv

Läs mer

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ * I alla fall då hänvisning sker till kommissionens förslag, avses Ordförandeskapets skuggförslag. 1 Alternativ 1: Att ULP byts ut mot

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM 1(8) Svarsdatum 2015-06-01 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM Delbetänkande till utredningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs och Camilla Molina, Utredningen om upphandling och villkor

Läs mer

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2011/533/ARM 2011-04-27 Remissyttrande SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Läs mer

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats

Yttrande över Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare och om identifikationsnummer för en byggarbetsplats Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74)

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74) AD. 41-549/2006 851 81 Sundsvall 2006-08-11 1 (5) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Betänkande

Läs mer

Utrikesministeriet Juridiska avdelningen

Utrikesministeriet Juridiska avdelningen 1 Utrikesministeriet Juridiska avdelningen 31.01.2006 Finlands regerings skriftliga kommentarer till de Europeiska gemenskapernas domstol i målet C-341/05 Laval un partneri (EG, artikel 234) 1. En svensk

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2014:81 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2014:81 Sammanfattning Kommittédirektiv Genomförande av tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Dir. 2014:81 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur

Läs mer

EU och arbetsrätten. Per-Ola Ohlsson

EU och arbetsrätten. Per-Ola Ohlsson EU och arbetsrätten EU:s regler om arbetstagare m.m. Per-Ola Ohlsson Unionsfördraget Grundläggande och övergripande bestämmelser EUF art. 2 Unionens värden EUF art. 3 Art. 3.2 Fri rörlighet för personer

Läs mer

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt HFD 2014 ref 52 Fråga om nedsättning av årsbelopp enligt 4 kap. 13 1 studiestödslagen då låntagaren bedriver studier i ett annat EU-land och där uppbär stöd motsvarande svenskt studiestöd. Lagrum: 4 kap.

Läs mer

Anmälningsskyldighet vid utstationering

Anmälningsskyldighet vid utstationering Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2012/13:AU9 Anmälningsskyldighet vid utstationering Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2012/13:71 Anmälningsskyldighet vid utstationering

Läs mer

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar:

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar: R-2015/0659 Stockholm den 28 maj 2015 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/1050/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tillämpningsdirektivet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: 41/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm A 2015/734/ARM 2015-05-29 Remissvar Tillämpningsdirektivet 2015:13) till utstationeringsdirektivet

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling

Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Arbetsrättsliga villkor och offentlig upphandling Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Oskar Taxén, jurist, Kommunal Upphandlingsreglernas syfte Upphandlingsreglernas syfte Offentlig upphandling av

Läs mer

LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I, SOU 2015:13

LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I, SOU 2015:13 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Robert Sjunnebo [F11 Datum] 20150122 ERT DATUM ER REFERENS [F 11 Datum] A2015/734/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2014 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 20.3.2017 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från den franska senaten över

Läs mer

Utländsk näringsverksamhet i Sverige. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Utländsk näringsverksamhet i Sverige. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Utländsk näringsverksamhet i Sverige Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 februari 2011 Maud Olofsson Dan Sandberg (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2)

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) YTTRANDE 2015-05-25 Dnr 4.1.1-2015/00788-2 Arbetsmarknadsdepartementet Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) Er ref: A2015/1050/ARM Sammanfattning Kollegiet anser att

Läs mer

Remissvar. Remiss av promemorian Utstationering och vägtransporter (Ds 201 7:22) SVENSI(T NÄRINGSLIV

Remissvar. Remiss av promemorian Utstationering och vägtransporter (Ds 201 7:22) SVENSI(T NÄRINGSLIV SVENSI(T NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 173/2017 Hanna Schmidt och Linnéa Blommé Er referens/dnr: 10333 Stockholm A2017/01 158/ARM 2017-70-02

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Rnr 35.14 1(5) Stockholm 21 augusti 2014 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Yrkeskvalifikationsdirektivet - ett samlat genomförande (SOU 2014:19) Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden Dir. 2017:70 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga vissa ändringar

Läs mer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Näringsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 STOCKHOLM Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Sammanfattning Stiftelsen Ackordscentralen kan inte tillstyrka promemorians

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

EU och arbetsrätten. Vad är EU? 5/31/2012. Per-Ola Ohlsson. Historia? Omfattning? Motiv/Syfte? Framtid? En vilja att samarbeta

EU och arbetsrätten. Vad är EU? 5/31/2012. Per-Ola Ohlsson. Historia? Omfattning? Motiv/Syfte? Framtid? En vilja att samarbeta EU och arbetsrätten Per-Ola Ohlsson Vad är EU? Historia? Omfattning? Motiv/Syfte? Framtid? En vilja att samarbeta Ekonomiska motiv Säkerhetsmotiv Sociala motiv Vad är EU? Ett mellanstatligt samarbete med

Läs mer

LOs yttrande över promemorian En enklare ledighetslagstiftning (Ds 2009:15)

LOs yttrande över promemorian En enklare ledighetslagstiftning (Ds 2009:15) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Sofie Rehnström/CA 2009-06-15 20090243 ERT DATUM ER REFERENS 2009-04-16 A2009/1375/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över

Läs mer

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Den inre marknaden och arbetskraftens rörlighet Miljökrav och sociala krav (Artikel 18.2 OU) Artikel 18

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-20

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-20 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-20 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Ökad säkerhet vid beslut om och utbetalning

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. 2016:54 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni 2016. Utvidgning av och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-11-07 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ändrade regler för uppskov med

Läs mer

Undantag från skyldigheten att ge in förbindelse om att lämna kontrolluppgift

Undantag från skyldigheten att ge in förbindelse om att lämna kontrolluppgift Lagrådsremiss Undantag från skyldigheten att ge in förbindelse om att lämna kontrolluppgift Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 juni 2006 Sven-Erik Österberg Fredrik Löfstedt

Läs mer

TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV*

TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV* TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV* Markos Montmar Stavroulakis** Möjligheterna till tillsyn och förhandling framhålls i debatten som centrala för att säkra den svenska

Läs mer

~ nr 6. ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring FÖRSLAG

~ nr 6. ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring FÖRSLAG f ~ LANDSKAPSSTYRELSENS FRAMSTÄLLNING ~ Ny landskapslag om rätt att utöva näring ~ 1995-96 nr 6 FÖRSLAG Landskapsstyrelsen föreslår att lagtinget antar en ny landskapslag om rätt att utöva näring, istället

Läs mer

REMISSVAR (A2015/02501/ARM) Översyn av lex Laval (SOU 2015:83)

REMISSVAR (A2015/02501/ARM) Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) 2016-02-04 Rnr 103.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/02501/ARM) Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) Sammanfattning Saco anser att Utstationeringskommitténs förslag företrädesvis

Läs mer

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad J Arbetslivsinstitutet ILO:s konstitution (1919) Whereas the failure of any nation to adopt humane conditions of labour is an obstacle

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Anmälningsskyldighet vid utstationering

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Anmälningsskyldighet vid utstationering 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-01-07 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Per Virdesten och Margit Knutsson. Anmälningsskyldighet vid utstationering Enligt

Läs mer

YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM

YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den 2019-09-16 Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM Remiss angående förslag till om hur Europaparlamentets och rådets direktiv 2018/957 om ändring av

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

3 rennäringsförordningen (1993:384) har följande lydelse. Det föreslås att 3 rennäringsförordningen ska ha följande lydelse.

3 rennäringsförordningen (1993:384) har följande lydelse. Det föreslås att 3 rennäringsförordningen ska ha följande lydelse. Promemoria 2015-12-04 N2015/08441/RS Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändring i rennäringsförordningen Förslag 3 rennäringsförordningen (1993:384) har följande lydelse. 3 Rätt till sådan småviltsjakt

Läs mer

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Försörjningskrav vid anhöriginvandring. Dir. 2008:12. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Försörjningskrav vid anhöriginvandring Dir. 2008:12 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag som innebär att

Läs mer

Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m.

Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m. 1 (4) Datum 2011-03-21 Identitet TN 1103-056 Trafiknämnden Yttrande över motion 2010:11 om krav på kollektivavtal vid upphandlingar och leverantörsavtal m.m. Bakgrund Landstingsstyrelsens förvaltning har

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004.

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Kommittédirektiv Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal Dir. 2004:98 Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att lämna

Läs mer

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(6) Näringsdepartementet Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen har erhållit rubricerade remiss för yttrande och lämnar här följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25)

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) 1(8) 2019-09-12 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar Stockholm 072-5273120 Sverige sofia.rasmar@tco.se Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) Refnr: A2019/01110/ARM 2018

Läs mer

SFIR - Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd

SFIR - Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd SFIR - Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd 2001-01-15 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM Remiss: Mönsterutredningens delbetänkande Mönster Form

Läs mer

DOMSTOLENS BESLUT (fjärde avdelningen) den 10 maj 2007 *

DOMSTOLENS BESLUT (fjärde avdelningen) den 10 maj 2007 * A OCH B DOMSTOLENS BESLUT (fjärde avdelningen) den 10 maj 2007 * I mål C-102/05, angående en begäran om förhandsavgörande enligt artikel 234 EG, framställd av Regeringsrätten (Sverige) genom beslut av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar 1 [11] Tillämpningsanvisningar Särskilda kontraktsvillkor med arbetsrättsliga villkor vid upphandling av städtjänster A. Inledning Upphandlingsmyndigheten har tagit fram särskilda kontraktsvillkor för

Läs mer

REMISSVAR (A2015/734/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I (SOU 2015:13)

REMISSVAR (A2015/734/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I (SOU 2015:13) 2015-06-01 Rnr 22.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/734/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I (SOU 2015:13) Övergripande synpunkter Saco har beretts

Läs mer

Kommittédirektiv. Främjandeförbudet i lotterilagen. Dir. 2014:6. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Främjandeförbudet i lotterilagen. Dir. 2014:6. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Främjandeförbudet i lotterilagen Dir. 2014:6 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning Snabba insatser från statens sida och verkningsfulla sanktioner vid överträdelser

Läs mer

Genomförande av tjänstedirektivet

Genomförande av tjänstedirektivet Näringsutskottets betänkande 2009/10:NU6 Genomförande av tjänstedirektivet Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2008/09:187 om genomförande av tjänstedirektivet tillsammans med två motioner.

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Översyn av lex Laval (SOU 2015:83).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Översyn av lex Laval (SOU 2015:83). R-2015/2102 Stockholm den 1 februari 2016 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/02501/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av reglerna för flyttningsbidrag. Dir. 2009:108. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009

Kommittédirektiv. Översyn av reglerna för flyttningsbidrag. Dir. 2009:108. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009 Kommittédirektiv Översyn av reglerna för flyttningsbidrag Dir. 2009:108 Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska formulera förslag till

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

Anpassningar av studiehjälpen till EU-rätten

Anpassningar av studiehjälpen till EU-rätten YTTRANDE 2010-110-1667 2010-01-25 U2010/359/SV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Anpassningar av studiehjälpen till EU-rätten Centrala studiestödsnämnden (CSN) är positiv till att samma villkor

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir.

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir. Kommittédirektiv Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag Dir. 2009:85 Beslut vid regeringssammanträde den 24 september 2009 Sammanfattning

Läs mer

RP 79/2008 rd. ansvariga för betalning av farledsavgiften.

RP 79/2008 rd. ansvariga för betalning av farledsavgiften. RP 79/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om farledsavgift PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om farledsavgift

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 28 maj 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 18 april 2013 i mål nr 6051-12

Läs mer

RP 20/2008 rd. dock alltid vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte registermyndigheten

RP 20/2008 rd. dock alltid vara bosatt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om inte registermyndigheten RP 20/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 6 i lagen angående rättighet att idka näring och 13 a i handelsregisterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

2001-01-09 1427-2000. Till Justitiedepartementet. Juridiska sekretariatet

2001-01-09 1427-2000. Till Justitiedepartementet. Juridiska sekretariatet Datum Dnr 2001-01-09 1427-2000 Juridiska sekretariatet Till Justitiedepartementet Yttrande över bisyssleutredningens betänkande Offentligt anställdas bisysslor (SOU 2000:80) (Ert diarienummer Ju2000/4719/PP)

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-08 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Samverkan för att förebygga ungdomsbrottslighet

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom bokföringsbrott

Överklagande av hovrättsdom bokföringsbrott ÖVERKLAGANDE Sida 1 (2) Rättsavdelningen Datum Dnr 2015-04-16 ÅM 2015/2426 Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom bokföringsbrott

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL. 1 Rätt att dra av på lönen AD 2012 NR 1... 2. 2 Fråga om ett bolag fullgjort sin förhandlingsskyldighet AD 2012 nr 2...

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL. 1 Rätt att dra av på lönen AD 2012 NR 1... 2. 2 Fråga om ett bolag fullgjort sin förhandlingsskyldighet AD 2012 nr 2... GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev, februari 2012 Rättsområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslaus arbetsrättsgrupp Datum: Februari 2012 Så var det nytt år och vi på Gärde Wesslau ser fram emot nya utmaningar

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2015 COM(2015) 181 final 2015/0094 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

Kommissionens förslag rörande Utstationering

Kommissionens förslag rörande Utstationering YTTRANDE 2012-04-17 Dnr 3.4.1-2012/00559-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman, UD-FIM Ewa Wennberg, representationen Bryssel Sara Bratberg, SB, EU-kansliet Enheten för EU:s inre marknad

Läs mer