Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen"

Transkript

1 1(6) Näringsdepartementet Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen har erhållit rubricerade remiss för yttrande och lämnar här följande synpunkter. Sammanfattning Vi anser att det är en fördel att det finns ett samlat register för företagens uppgiftslämnande, men det är viktigt att sekretess och rättssäkerhet säkerställs. Vi är tveksamma till förslaget att inrätta en ny myndighet. Det borde istället vara mer kostnadseffektivt att inordna ansvaret under någon myndighet som hanterar liknande uppgifter idag. Det vore en fördel om även andra uppgifter än de som har författningsstöd kan hanteras. Dvs även sådana kontakter som sker där vi är antingen leverantör eller beställare. Vi anser att uppdatering och överföring av uppgifter ska ske med hög automatiseringsgrad. Register bör utformas så att uppgifter som lämnats till en myndighet kan återfinnas om en annan myndighet har behov av samma uppgifter. Uppgifter som lämnas till en myndighet och som där omfattas av sekretess, får inte genom att uppgifter lämnas mellan olika myndigheter, bli offentliga Viktigt att det lämnas tidsutrymme för myndigheterna att anpassa system och rutiner och att anslutningen kan ske successivt efter förordningens ikraftträdande. Det kan vara positivt om även övrig offentlig verksamhet kan ges möjlighet att anslutas till Servicetjänsten. Liksom en möjlighet att utvidga registret att omfatta även utländska företag. Anslutning till Servicetjänsten får inte hämma myndighetens egna möjligheter att utveckla sin verksamhet. En nivåindelning av uppgiftslämnandet skulle kunna förenkla ytterligare. Vi har inte haft möjlighet att i nuläget i detalj klargöra effekterna för vår hantering och anpassning av system och tjänster till de föreslagna förutsättningarna. Vi har inte heller kunnat bedöma kostnads- och nyttoeffekterna. Vi ser gärna att berörda myndigheter involveras som rådgivande och som referens i arbetet med utformningen av servicetjänsten.

2 2(6) Kommentarer till förordningstexten Förslaget till förordning s kommentarer 1 Denna förordning gäller för myndigheter under regeringen. 2 Denna förordning syftar till att minska och förenkla företagens uppgiftslämnande till myndigheterna Vi anser att det är en fördel att det finns ett samlat register för företagens uppgiftslämnande för de uppgifter som lämnas på flera ställen. Rättssäkerhet och sekretess måste säkerställas Förordningens innehåll 3 I denna förordning finns bestämmelser om 1. ett register över uppgiftskrav (5 8 ), 2. arbetet med samordning av uppgiftskrav m.m. (9 11 ), 3. en elektronisk servicetjänst för företagens uppgiftslämnande (12 16 ), och 4. behandling av personuppgifter inom ramen för servicetjänsten (17 21 ) Definitioner 4 I denna förordning avses med företag: fysisk eller juridisk person som bedriver eller avser att bedriva näringsverksamhet i Sverige, uppgiftskrav: en skyldighet enligt lag eller annan föreskrift för företag att lämna uppgifter till en myndighet med viss regelbundenhet, efter att en viss händelse inträffat eller vid en ansökan eller liknande, grundläggande uppgifter: uppgifter om ett företag som regelmässigt eller ofta efterfrågas av myndigheterna när ett uppgiftskrav ska fullgöras och som kan hanteras inom ramen för servicetjänsten. Register över uppgiftskrav 5 Det ska finnas ett register över gällande uppgiftskrav (Uppgiftskravsregistret). Registret ska föras av Företagsdatamyndigheten. Vi är tveksamma till att inrätta en ny myndighet för detta ändamål. Vi föreslår att uppgifter hanteras under en redan befintlig myndighet, som hanterar liknande uppgifter idag. Vi anser att detta, åtminstone initialt, skulle vara mer kostnadseffektivt.

3 3(6) Uppgiftskravsregistrets innehåll 6 Uppgiftskravsregistret ska för varje uppgiftskrav innehålla uppgifter om 1. författningsstöd 2. vilka verksamheter som avses 3. grundläggande uppgifter som företaget lämnar när uppgiftskravet ska fullgöras 4. andra uppgifter än grundläggande uppgifter som företaget lämnar när uppgiftskravet ska fullgöras 5. de olika tillvägagångssätt som företagen kan använda för att fullgöra uppgiftskravet Det vore en fördel om även andra uppgifter än de som har författningsstöd kan hanteras. har dels uppgifter som myndighet, men är också i flera fall att betrakta som leverantör åt företag och medborgare, t ex avseende kapacitet på järnväg eller transportdispenser på väg. Dessutom är den offentliga sektorn en stor beställare där vi kan se fördelar om de företag som är leverantörer till denna, kunde besparas att lämna uppgifter t ex i samband med anbudslämning. 6. uppskattad belastning för företagen att fullgöra uppgiftskravet. Företagsdatamyndigheten får meddela närmare föreskrifter om vilken information som ska ingå i registret. Tillgång till uppgiftskravsregistret 7 Registret över uppgiftskrav ska hållas tillgängligt elektroniskt för var och en samt kunna vidareutnyttjas. Det är viktigt att sekretess och rättssäkerhet säkerställs Anmälan och redovisning av uppgiftskrav 8 När ett uppgiftskrav införs, ändras eller upphör att gälla ska den myndighet till vilken företagen ska lämna uppgifter anmäla förändringen till Företagsdatamyndigheten och även ändra i registret över uppgiftskrav. När informationen som avses i 6 ändras ska den myndighet till vilken företagen ska lämna uppgifter anmäla förändringen till Företagsdatamyndigheten och ändra i registret över uppgiftskrav. Lösningen för hur registren ska utformas är inte beskriven i förslaget, men vi anser att uppdatering och överföring av uppgifter ska ske med hög automatiseringsgrad. Därmed undviks onödig administration hos berörda myndigheter. Samordning av uppgiftskrav, m.m. En skyldighet att förenkla uppgiftskrav 9 Myndigheter ska utforma sina uppgiftskrav och administrativa rutiner kring uppgiftskraven så att företagens uppgiftslämnande minskas och förenklas. Uppmaning att samverka 10 Om Företagsdatamyndigheten finner att företag lämnar samma eller likande uppgift till flera myndigheter får Företagsdatamyndigheten uppmana myndigheterna att samverka för att underlätta eller begränsa företagens uppgiftslämnande. De myndigheter till vilken uppmaningen riktas ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits i anledning av uppmaningen för att Register bör utformas så att uppgifter som lämnats till en myndighet kan återfinnas om en annan myndighet har behov av samma uppgifter. Det undantar inte att myndigheter ska samordna sig. Uppgifter som lämnas till en myndighet och som kan användas av

4 4(6) underlätta eller begränsa företagens uppgiftslämnande. Har inga åtgärder vidtagits ska skälen för detta anges. annan myndighet bör kunna användas utan kostnad för myndigheterna. Servicetjänst 11 Det ska finnas en säker servicetjänst för företagens uppgiftslämnande. Servicetjänsten ska tillhandahållas av Företagsdatamyndigheten. Till servicetjänsten ska myndigheters e-tjänster där företagen kan fullgöra ett eller flera uppgiftskrav anslutas. Sekretess och offentlighet måste säkerställas. Uppgifter som lämnas till en myndighet och som där omfattas av sekretess, kan inte genom att uppgifter lämnas mellan olika myndigheter, bli offentliga. 12 Servicetjänsten ska visa de uppgiftskrav som företaget ska eller kan fullgöra samt visa företagets grundläggande uppgifter. 13 Servicetjänsten ska överlämna företagets grundläggande uppgifter till anslutna e-tjänster när dessa besöks via servicetjänsten. 14 De myndigheter som anges i bilagan ska när de har kännedom om att ett företag (eller en grupp av företag) är skyldiga att fullgöra ett uppgiftskrav som anges i bilagan meddela Företagsdatamyndigheten vilket företag och uppgiftskrav som avses samt när kravet ska fullgöras. Vi anser att uppdatering och överföring av uppgifter ska ske med hög automatiseringsgrad. Därmed undviks onödig administration hos berörda myndigheter Myndigheterna ska meddela Företagsdatamyndigheten när ett företag fullgjort ett uppgiftskrav som avses i första stycket. 15 Företagsdatamyndigheten får meddela föreskrifter för inrättande och förvaltning av servicetjänsten. Behandling av personuppgifter inom servicetjänsten m.m. 16 Personuppgiftslagen (1998:204) gäller vid behandling av personuppgifter inom ramen för servicetjänsten om inte annat följer av denna förordning. 17 Företagsdatamyndigheten är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som myndigheten utför inom ramen för servicetjänsten. 18 Företagsdatamyndigheten får behandla personuppgifter i den utsträckning som krävs för att föra en förteckning över enskilda personer som besökt servicetjänsten och de individuella anpassningar av servicetjänsten som denna gjort. Av förteckningen får vidare framgå vilka företag den enskilda personen företräder.

5 5(6) Företagsdatamyndigheten får behandla personuppgifter i den utsträckning som krävs för att överlämna grundläggande uppgifter från servicetjänsten till ansluten e-tjänst. Företagsdatamyndigheten får behandla personuppgifter i den utsträckning som krävs för att visa den enskilde de uppgiftskrav som avses i Personuppgifter som behandlats för de ändamål som anges i 18 får också behandlas för att fullgöra uppgiftsutlämnande som sker i överensstämmelse med lag eller förordning. I övrigt gäller 9 första stycket d och andra stycket personuppgiftslagen (1998:204). 20 Bestämmelserna i personuppgiftslagen (1998:204) om rättelse och skadestånd gäller för behandling av personuppgifter enligt denna förordning. Gallring 21 Uppgifter om enskilda personer som besökt servicetjänsten ska gallras senast fem år efter att denna senast besökte servicetjänsten. Sammanställningar av grundläggande uppgifter som upprättats när den enskilde besöker servicetjänsten ska gallras omedelbart efter besöket. Uppgifter om att ett företag är skyldigt att fullgöra ett uppgiftskrav ska gallras senast ett år efter det att uppgiftskravet skulle ha fullgjorts. Uppgifter om att ett företag fullgjort ett uppgiftskrav som avses i tredje stycket ska gallras senast sex månader efter det att Företagsdatamyndigheten mottog uppgiften. Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser Denna förordning träder i kraft den 1 januari Ytterligare kommentarer Vi har ingen synpunkt på datumet för ikraftträdande, men vid införandet är det är viktigt att det lämnas tidsutrymme för myndigheterna att anpassa system och rutiner och att anslutningen kan ske successivt Det är en fördel om alla kontakter med företag kan ske genom Servicetjänsten. Det sker i första hand genom att göra tjänsten attraktiv så att den uppfattas som en tydlig förenkling i kontakten med myndigheterna. Här ligger ett stort ansvar på respektive myndighet att bidra till detta. Risken är i annat fall att parallella system måste tillhandahållas och därmed skulle en del av effektiviseringen gå förlorad.

6 6(6) Även övrig offentlig verksamhet bör ges möjlighet att anslutas till registret för att ytterligare underlätta för både företag och myndigheter. I vår verksamhet förekommer också kontakter med utländska företag. En möjlighet att utvidga registret att omfatta även sådana företag bör övervägas. Anslutning till Servicetjänsten får inte hämma myndighetens egna möjligheter att utveckla sin verksamhet. En nivåindelning av uppgiftslämnandet skulle kunna förenkla ytterligare för företagen och för de myndigheter som berörs. Som exempel skulle uppgifter kunna delas in i: - Gemensamma myndighetsuppgifter, som gäller alla myndigheter - Branschgemensamma uppgifter, t ex transportsektorn - Myndighetsspecifikt, t ex Vi har inte haft möjlighet att i nuläget i detalj klargöra effekterna för vår hantering och anpassning av system och tjänster till de föreslagna förutsättningarna. Vi har inte heller kunnat bedöma kostnads- och nyttoeffekterna. Vi tror emellertid att kostnaderna initialt att anpassa s system kommer att överstiga de i utredningen antagna 4-8 Mkr per år. Vi ser gärna att berörda myndigheter involveras som rådgivande och som referens i det fortsatta arbetet med att utforma servicetjänsten

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm Stockholm Ert dnr: 2015-10-26 N2015/3074/FF Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen QTEMA har beretts

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter inom socialförsäkringens administration; SFS 2003:763 Utkom från trycket den 25 november 2003 utfärdad den 13 november 2003. Enligt riksdagens

Läs mer

LAGEN.NU. Lag (2003:763) om behandling av personuppgifter inom socialförsäkrin... administration. Nyheter Lagar Domar Begrepp

LAGEN.NU. Lag (2003:763) om behandling av personuppgifter inom socialförsäkrin... administration. Nyheter Lagar Domar Begrepp 1 of 11 27/09/2010 13:03 LAGEN.NU Nyheter Lagar Domar Begrepp Lag (2003:763) om behandling av personuppgifter inom socialförsäkringens administration Departement Socialdepartementet Utfärdad 2003-11-13

Läs mer

Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet

Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet Tullkodex m.m./vissa andra tullförfattningar 1 Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens tillämpningsområde 1 [4301] Denna lag tillämpas vid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om register över europeiska grupperingar för territoriellt samarbete; SFS 2009:705 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om polisens allmänna spaningsregister; SFS 2010:362 Utkom från trycket den 1 juni 2010 utfärdad den 20 maj 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänt spaningsregister

Läs mer

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188)

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188) Rubrik: - Handelsregisterförordning (197:188) Databas: SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet

Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-09-18 Dnr KS 2014-686 Fredrik Eriksson Kommunstyrelsen Bättre juridiska förutsättningar för samverkan och service (SOU 2014:39) Yttrande till Näringsdepartementet KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsregisterlagen (1997:934); SFS 2001:413 Utkom från trycket den 15 juni 2001 utfärdad den 7 juni 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet; SFS 2001:85 Utkom från trycket den 20 mars 2001 utfärdad den 8 mars 2001. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet

Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet 1 Lag (2001:185) om behandling av uppgifter i Tullverkets verksamhet 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens tillämpningsområde [4301] Denna lag tillämpas vid behandling av personuppgifter i Tullverkets verksamhet,

Läs mer

Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)

Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) REMISSYTTRANDE 1 (7) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) Inledning Försäkringskassan anser att utredningens förslag

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ... modell plan policy program riktlinje för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2015-12-16

Läs mer

EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet (SOU 2017:49)

EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet (SOU 2017:49) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (9) 2017-07-07 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 339 26 Till Utbildningsnämnden 2017-08-24 EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet

Läs mer

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm Stockholm Ert dnr Vårt dnr 2015-10-26 N2015/3074/FF 2015/138 Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behandling av personuppgifter inom Kustbevakningen; SFS 2003:188 Utkom från trycket den 13 maj 2003 utfärdad den 30 april 2003. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Lag (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet

Lag (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet Lag (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet Lag om uppgifter i tullbrottsdatabasen [3701] Lagens tillämpningsområde 1 [3701] Denna lag gäller vid Tullverkets behandling

Läs mer

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun 2014-06-17 1 (8) YTTRANDE SÄN 2014/223-709 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun Social- och äldrenämnden har blivit inbjuden att lämna synpunkter på förslag till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter om totalförsvarspliktiga; SFS 1998:938 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) ISF1007, v1.1, 2015-09-22 REMISSVAR 1 (5) Datum Diarienummer 2015-11-16 2015-87 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Att: Nils Sjöblom 103 33 Stockholm Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Inspektionen för

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Brottsdataförordning Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10)

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-11 LS 1403-0354 Landstingsstyrelsen Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Finansdepartementet. EU:s dataskyddsförordning: Anpassade regler om personuppgiftsbehandling inom skatt, tull och exekution

Finansdepartementet. EU:s dataskyddsförordning: Anpassade regler om personuppgiftsbehandling inom skatt, tull och exekution Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/02899/S3 EU:s dataskyddsförordning: Anpassade regler om personuppgiftsbehandling inom skatt, tull och exekution 1 Innehållsförteckning 2 1 Författningsförslag...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Åklagardatalag; utfärdad den 25 juni 2015. SFS 2015:433 Utkom från trycket den 7 juli 2015 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens syfte och tillämpningsområde

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal 1 Personuppgiftsbiträdesavtal Parter Klubb Organisationsnummer Adress Postadress Nedan: ansvarig Bolag Organisationsnummer Adress Postadress Nedan: biträdet Kontaktperson: Telefonnummer: Mejladress: Kontaktperson:

Läs mer

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande Sammanfattning Hanteringen av personuppgifter som inte ingår i personregister underlättas Personuppgiftslagsutredningen har haft i uppdrag att göra en över-syn av personuppgiftslagen. Syftet har varit

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN Göteborgs universitet Kristina Ul gren November 2013

PERSONUPPGIFTSLAGEN Göteborgs universitet Kristina Ul gren November 2013 Göteborgs universitet Kristina Ullgren November 2013 2 Personuppgiftslagen i sammandrag 1. Syftet att skydda den personliga integriteten 2. PuL gäller inte för privat behandling av personuppgifter 3. Vardaglig

Läs mer

Förordning (2001:720) om behandling av personuppgifter i verksamhet enligt utlänningsoch medborgarskapslagstiftningen

Förordning (2001:720) om behandling av personuppgifter i verksamhet enligt utlänningsoch medborgarskapslagstiftningen 1 of 5 21/09/2010 13:57 immi Förordning (2001:720) om behandling av personuppgifter i verksamhet enligt utlänningsoch medborgarskapslagstiftningen Tillbaka SFS nr: 2001:720 Departement/ myndighet: Utrikesdepartementet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Utlänningsdatalag; utfärdad den 4 februari 2016. SFS 2016:27 Utkom från trycket den 5 februari 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens syfte 1 Syftet med

Läs mer

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM LANTMÄT E RI E T 1,, b lm + 1(10) REMISSVAR 2014-03-12 Dm 102-2014/133 REGERINGSKANSLIET N äringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ert Dnr N2013/5588/ENT SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18. Utländsk näringsverksamhet i Sverige

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18. Utländsk näringsverksamhet i Sverige 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-02-18 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80)

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) YTTRANDE 2014-03-12 N Fi2009:01/2014/1 E-delegationen N Fi 2009:01 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) Sammanfattning: E-delegationen anser att

Läs mer

Skälen för Socialstyrelsens ställningstagande

Skälen för Socialstyrelsens ställningstagande 2012-10-25 Dnr 1.4-37472/2012 1(5) Avdelningen för regler och tillstånd Linda Hindberg, jurist linda.hindberg@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-12 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Genomförande av EG-direktivet om mänskliga

Läs mer

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-07-12 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 894/2017 1 (5) Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad 103 33 Stockholm

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PARTER Brf Föreningen 769600-9999 (nedan kallad Personuppgiftsansvarig) och Nordstaden Stockholm AB 556646-3187 (nedan kallad Personuppgiftsbiträde) har denna dag ingått följande

Läs mer

Malmö stads riktlinjer för sociala medier

Malmö stads riktlinjer för sociala medier Malmö stads riktlinjer för sociala medier Bakgrund Sociala medier är i första hand en plats för dialog och inte en traditionell reklamkanal. Det handlar först och främst om kommunikation, konversation

Läs mer

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28)

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28) Yttrande Diarienr 2012-04-13 1825-2011 Ert diarienr Ju2011/1164 Ju2011/7648 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare Datum 2017-11-09 Diarienr 2017/3781 1(10) Tillsynsenheten Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare 1. Beskrivning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om inlåningsverksamhet; SFS 2004:299 Utkom från trycket den 2 juni 2004 utfärdad den 19 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde 1 Denna

Läs mer

Svensk författningssamling (SFS)

Svensk författningssamling (SFS) Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

BESKRIVNING AV PERSONUPPGIFTSHANTERING

BESKRIVNING AV PERSONUPPGIFTSHANTERING BESKRIVNING AV PERSONUPPGIFTSHANTERING Elisabeth Bexell BRIZAD BEHANDLINGSKONSULT AB 1. Inledning Det här dokumentet beskriver regler och riktlinjer för hantering av personuppgifter inom Brizad Behandlingskonsult

Läs mer

Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde en anpassning till EU:s dataskyddsförordning. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde en anpassning till EU:s dataskyddsförordning. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde en anpassning till EU:s dataskyddsförordning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 8 februari 2018 Åsa Regnér

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling SFS 0668-0666.fm Page 1 Tuesday, June 7, 2011 3:31 PM Svensk författningssamling Fastighetsmäklarförordning; utfärdad den 19 maj 2011. Utkom från trycket den 10 juni 2011 Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 14 myndigheter i samverkan för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande N2013/311/ENT Sammanfattning Att förenkla vardagen för företagare skapar förutsättningar

Läs mer

Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital post från myndigheter och kommuner Samlat och säkert var du än är Håkan Johansson Sylve Johnsson hakan.l.johansson@skatteverket.se sylve.johnson@skatteverket.se Inger Greve inger.greve@skatteverket.se

Läs mer

Anpassning till den allmänna dataskyddsförordningen av lagen (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen m.m.

Anpassning till den allmänna dataskyddsförordningen av lagen (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen m.m. Framställning till riksdagen 2017/18:RS7 Anpassning till den allmänna dataskyddsförordningen av lagen (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen m.m. Sammanfattning

Läs mer

Lag (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen

Lag (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen Start / Dokument & lagar / Lag (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen Lag (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern 1 (5) Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2010, 193. Inledning Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och

Läs mer

Registrering av gåvor till riksdagsledamöter och registrering av vissa skulder m.m.

Registrering av gåvor till riksdagsledamöter och registrering av vissa skulder m.m. Konstitutionsutskottets betänkande 2016/17:KU9 Registrering av gåvor till riksdagsledamöter och registrering av vissa skulder m.m. Sammanfattning Utskottet tillstyrker med vissa ändringar riksdagsstyrelsens

Läs mer

SUNDBYBERGS STAD SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

SUNDBYBERGS STAD SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Auktorisationsvillkor för arbetsmarknadsinsatser SUNDBYBERGS STAD SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Förord Enligt social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsplan för 2017 är nämndens främsta och

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 Allmänt Detta Personuppgiftsbiträdesavtal utgör en integrerad del av avtalet om Directory ( Avtalet ) mellan Leverantören och Kunden. Leverantören kommer

Läs mer

Utökat sekretesskydd i verksamhet för teknisk bearbetning och lagring

Utökat sekretesskydd i verksamhet för teknisk bearbetning och lagring Konstitutionsutskottets betänkande Utökat sekretesskydd i verksamhet för teknisk bearbetning och lagring Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-02-07 Närvarande: F.d. justitieråden Eskil Nord och Lena Moore samt justitierådet Dag Mattsson Personuppgiftsbehandling i viss verksamhet som rör allmän

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Uppgiftskravstjänsten Beskrivning av XML-schema för uppgiftskrav som öppna data. Version 2.0

Uppgiftskravstjänsten Beskrivning av XML-schema för uppgiftskrav som öppna data. Version 2.0 Uppgiftskravstjänsten Beskrivning av XML-schema för uppgiftskrav som öppna data Version 2.0 1 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 XML-schema... 3 2.1 Element för paketering av uppgiftskrav... 3 2.1.1

Läs mer

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 Detta avtal har dagen för undertecknanden ingåtts mellan parterna; 1) XXX ( XXX ), org. nr 123456-7890, (Personuppgiftsansvarig) och 2) [ ],

Läs mer

Riktlinjer för dataskydd

Riktlinjer för dataskydd 1 Riktlinjer för dataskydd Inledning Följande riktlinje syftar till att konkretisera policyn för dataskydd samt ge vägledning och råd vid hantering av personuppgifter i X kommun. Riktlinjen, som grundar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Studiestödsdatalag; utfärdad den 2 april 2009. SFS 2009:287 Utkom från trycket den 16 april 2009 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde 1 Denna

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Beslutad av: Kommunstyrelsen 2018-10-30 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Kommunikationsavdelningen Ärendenummer: 18/KS/187 Riktlinjer för sociala medier Användandet

Läs mer

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen.

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen. Lag (1996:1156) om receptregister SFS nr: 1996:1156 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1996-11-28 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1021 Inledande bestämmelser 1 För de ändamål som anges i 6 får

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Parter. 3. Definitioner

1. Bakgrund. 2. Parter. 3. Definitioner Personuppgiftsbiträdesavtal samt fullmakt för såväl direktansluten vårdgivare som Inera AB att teckna personuppgiftsbiträdesavtal enligt 30-31 Personuppgiftslagen (1998:204) Modellavtal 2 riktar sig till

Läs mer

Betänkandet Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation (SOU 2019:14) - remissvar

Betänkandet Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation (SOU 2019:14) - remissvar 1 (2) Handläggare Maria Sundblad Maria.Sundblad@huddinge.se Ert datum Er referens 2019-04-26 Ju2019/0128/L4 Justitiedepartementet Betänkandet Ett säkert statligt ID-kort - med e-legitimation (SOU 2019:14)

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)

Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) 1(2) Näringsdepartementet Er referens N2013/5588/ENT Diarienummer Utr 2014/3 Datum 2014-03-14 Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) har anmodats

Läs mer

Förrättare av vigsel och partnerskapsregistrering

Förrättare av vigsel och partnerskapsregistrering Lagrådsremiss Förrättare av vigsel och partnerskapsregistrering Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 november 2005 Thomas Bodström Dag Mattsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 februari 2013 Göran Hägglund Lars

Läs mer

Integritetspolicy. AriVislanda AB

Integritetspolicy. AriVislanda AB Integritetspolicy AriVislanda AB Om AriVislanda AB och denna policy Behandling av dina personuppgifter AriVislanda AB org.nr. 556392-1617 ( Bolaget eller vi ) har som policy att vidta alla nödvändiga åtgärder

Läs mer

Framställan om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438)

Framställan om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) 1 (9) Upprättad av Mari Karlsson/Christine Vallhagen Sjö- och luftfart Enheten för juridik och internationell samordning om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) Upphävande av krav på att befälhavaren

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-05-03 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson En ny regional planering Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Lag (2001:99) om den officiella statistiken

Lag (2001:99) om den officiella statistiken SFS nr: 2001:99 Departement/myndighet: Finansdepartementet MSS Utfärdad: 2001-03-15 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:945 Tillämpningsområde m.m. 1 Denna lag innehåller bestämmelser om officiell statistik. Regeringen

Läs mer

Samarbetsavtal behandling av personuppgifter 1. Bakgrund och syfte 2. Samarbetsavtalets giltighetstid

Samarbetsavtal behandling av personuppgifter 1. Bakgrund och syfte 2. Samarbetsavtalets giltighetstid Samarbetsavtal behandling av personuppgifter Följande parter: 1) Svenska Båtunionen (802002-3431), nedan kallad SBU, 2) till SBU anslutna Båtförbund, nedan kallade Båtförbunden och 3) till dessa anslutna

Läs mer

Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer

Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer 4 maj 2018 2 Dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen Den 25 maj 2018 börjar EU:s nya regelverk för personuppgiftsbehandling, dataskyddsförordningen

Läs mer

Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter

Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter Tillägg om Zervants behandling av personuppgifter Detta tillägg om behandling av personuppgifter är en bilaga till användaravtalet mellan Zervant och kunden och är underkastad dess användarvillkor i den

Läs mer

Detta dokument beskriver identifierade konsekvenser av att införa föreslagen infrastruktur för säker elektronisk myndighetspost.

Detta dokument beskriver identifierade konsekvenser av att införa föreslagen infrastruktur för säker elektronisk myndighetspost. * Skatteverket 1(6) Eva Sartorius Datum 010-574 87 86 2011-12-18 Konsekvensutredning Detta dokument beskriver identifierade konsekvenser av att införa föreslagen infrastruktur för säker elektronisk myndighetspost.

Läs mer

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Livsmedelsföretagen och Li Service AB / maj 2018 För Livsmedelsföretagen och Li Service AB är personlig integritet mycket viktigt. Vi eftersträvar därför alltid

Läs mer

Schrödingers handlingar

Schrödingers handlingar KUNDNAMN ELLER ÄMNE ETC. 1 Schrödingers handlingar NÄR ÄR EN ELEKTRONISK HANDLING GALLRAD? Håkan Nordling Specialist Counsel, Setterwalls Advokatbyrå 2 Varför detta ämne? sen trycker man radera och så

Läs mer

FOI rekommenderar inte outsourcad IT-drift och förvaltning.

FOI rekommenderar inte outsourcad IT-drift och förvaltning. Vid korrespondens åberopa FOI beteckning Socialdepartementet Enheten för statlig förvaltning 103 33 Stockholm Er referens Karin Edin Vår handläggare Jessica Norlin Remissvar gällande betänkandet ett myndighetsgemensamt

Läs mer

BILAGA 5 - Fö reskrifter fö r Sambiömbud Versiön: 1.0.1

BILAGA 5 - Fö reskrifter fö r Sambiömbud Versiön: 1.0.1 BILAGA 5 - Fö reskrifter fö r Sambiömbud Versiön: 1.0.1 Innehåll 1 Inledning... 2 Om detta dokument... 2 Samverkan... 2 2 Sambiombudets tekniska tjänst... 5 3 Tillitsgranskning av Sambiombud... 5 Initiala

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

GDPR och hantering av personuppgifter

GDPR och hantering av personuppgifter GDPR och hantering av personuppgifter Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla. Den är baserad på EU-direktivet General Data Protection Regulation (GDPR). Det innebär att Personuppgiftslagen

Läs mer

Inledning. Handlingsplan EU:s nya dataskyddsförordning Dorotea kommun

Inledning. Handlingsplan EU:s nya dataskyddsförordning Dorotea kommun GDPR Handlingsplan Inledning Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla som lag i Sverige och ersätta den nuvarande personuppgiftslagen. Mycket av det som finns i den nya förordningen

Läs mer

AVTAL. om gemensamt personuppgiftsansvar för gemensamt låntagarregister

AVTAL. om gemensamt personuppgiftsansvar för gemensamt låntagarregister AVTAL om gemensamt personuppgiftsansvar för gemensamt låntagarregister Parter Detta avtal ingås mellan följande personuppgiftsansvariga parter, gemensamt benämnda Parterna. Bakgrund Essunga kommun, Utbildningsnämnden

Läs mer

Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har givits möjlighet att lämna synpunkter på rubricerat förslag.

Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har givits möjlighet att lämna synpunkter på rubricerat förslag. 1(7) 2011-10-25 Ert Dnr Fi2011/2588/S3 SO Dnr 177/11 Finansdepartementet 103 33 Stockholm registrator@finance.ministy.se Yttrande från SO över: Månadsuppgift snabbt och enkelt (SOU 2011:40) Arbetslöshetskassornas

Läs mer