Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras."

Transkript

1 R-2009/0016 Stockholm den 23 mars 2009 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2008/3541/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 december 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123). Sammanfattning Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras. Utredningens uppdrag är att föreslå lösningar som i så liten utsträckning som möjligt påverkar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Advokatsamfundet har valt att ta utredningsdirektiven till utgångspunkt för detta remissvar. Med denna utgångspunkt delar samfundet slutsatsen i betänkandet, att den valda lösningen är rättsligt möjlig att genomföra. Advokatsamfundet som alltså inte uttalar sig om lämpligheten av den valda lösningen delar därmed utredningens slutsats att det inte enligt EG-rätten krävs att kollektivavtal ges offentlig sanktion genom s.k. allmängiltigförklaring eller motsvarande åtgärd. Advokatsamfundet uttalar sig därutöver angående vissa andra delförslag, i huvudsak i anslutning till utredningens slutsatser. Advokatsamfundet menar dock att det med hänsyn till förutsebarheten bör finnas en reell möjlighet för utländska tjänsteutövare att få kännedom om vilka kollektivavtalsvillkor som kan komma att understödjas av stridsåtgärder. Det bör därför finnas en sanktionerad skyldighet för fackliga organisationer att ge in sådana kollektivavtal till Arbetsmiljöverket. Ett sådant krav får enligt samfundets mening anses vara en måttlig inskränkning i den svenska arbetsmarknadsmodellen, särskilt som motsvarande sanktioner redan finns (se nederst sid. 4 och överst sid. 5).

2 2 Bakgrund Uppdraget att reglera intressefrågor på arbetsmarknaden har av staten överlåtits på arbetsmarknadens parter. Modellen präglas av synsättet att staten ska iaktta neutralitet i sådana intressefrågor, särskilt lönefrågor, samt ett godtagande av att parterna äger vidta arbetsrättsliga stridsåtgärder mot varandra i syfte att reglera intressefrågor. Den svenska arbetsmarknadsregleringen utgår därmed från ett civilrättsligt synsätt, till skillnad från vad som gäller i de flesta andra länder. I den mån det finns lagregler gäller dessa enligt huvudregeln direkt mellan enskilda. På områden där det inte finns lagregler är det upp till vardera parten arbetsgivar- respektive arbetstagarsidan att genom förhandlingar hävda och försvara sina intressen och rättigheter. Metoden innebär att det saknas tillsynsmyndigheter och andra statliga organ som bestämmer eller övervakar regleringen. En sådan modell brister naturligen i förutsebarhet i någon mening. På de områden där det saknas lagregler bestäms rättsförhållandets innehåll av vad som kan komma ut av förhandlingar, ytterst understödda av arbetsrättsliga stridsåtgärder. Det är därvid generellt inte möjligt för någon myndighet att med säkerhet upplysa om, och än mindre föreskriva, vilka regler som ska vara gällande. En utländsk näringsidkare kan i ett sådant system inte med säkerhet på förhand känna till vilka löneregler som kommer att vara gällande, såvida inte denne på förhand tecknar ett kollektivavtal med en svensk arbetstagarorganisation. En enskild arbetstagare vet lika lite exakt vilka rättigheter som erbjuds i värdlandet. Utredningsdirektiven är uttryckliga vad gäller utredningens utgångspunkter. Målet ska vara att vidmakthålla den grundläggande principen på den svenska arbetsmarknaden, nämligen att huvudansvaret för reglering av löne- och anställningsvillkor har överlåtits på arbetsmarknadens parter. Advokatsamfundet som inte finner anledning att anlägga egna politiska värderingar i sitt yttrande tar detta som utgångspunkt för remissvaret. Advokatsamfundet noterar att denna utgångspunkt innebär att förutsebarheten liksom på alla områden som regleras genom civilrätten blir tämligen liten och att frågan om insatser för att öka tydligheten för de utländska parterna måste vara prioriterad. Utredningens huvudförslag (Avsnitt ) Advokatsamfundet instämmer i huvudsak i utredningens slutsatser, att det finns en möjlighet att på det sätt som beskrivs i betänkandet utsträcka svenska minimivillkor avseende arbets- och anställningsvillkor genom sådana kollektivavtal som det redogörs för i artikel 3.8 andra stycket första strecksatsen i utstationeringsdirektivet. EG-rätten utgör inte, enligt samfundets bedömning, hinder mot att krav på sådana kollektivavtal understöds genom arbetsrättsliga stridsåtgärder.

3 3 Advokatsamfundet delar därmed utredningens slutsatser, att det inte enligt utstationeringsdirektivet behövs någon offentlig sanktion i form av allmängiltig förklaring eller liknande för att ett kollektivavtal av det slag som beskrivs i förslaget ska kunna hävdas gentemot en utstationerande arbetsgivare. Ett sådant system skulle vinna i förutsebarhet, men skulle onekligen öka statens engagemang i arbetsmarknadsregleringsfrågor. Advokatsamfundet instämmer i utredningens slutsatser i den del utredningen kommer fram till att en fjärde modell, så som den redogörs för i utredningen, inte är att föredra. Samfundet instämmer också i utredningens slutsatser gällande begreppet minimilön, dvs. att det är respektive medlemsstat som har att avgöra vad som skall utgöra och omfattas av begreppet. Sverige har ingen i lag reglerad minimilön eller bestämmelser om vilken ersättning som ska ingå i begreppet minimilön. Advokatsamfundet anser liksom utredningen att begreppen minimivillkor och minimilön inte enligt EG-rätten kan få en hur vid omfattning som helst samt tillstyrker, i anslutning till den svenska arbetsmarknadsmodellen, den rättstekniska konstruktionen att saken kan få en prövning i Arbetsdomstolen i anslutning till ett mål gällande frågan om arbetsrättsliga stridsåtgärder varit lovliga. Utredningens övriga förslag Advokatsamfundet konstaterar att förslaget inte innehåller någon absolut rätt till någon viss lön för en enskild utstationerad arbetstagare. Någon skyldighet att skapa några sådana generella skyddsregler kan samfundet inte läsa in i Lavaldomen, under förutsättning att sådana skyddsregler inte generellt tillhandahålls för arbetstagare vars anställningsavtal faller under svensk rätt. Advokatsamfundet noterar att enligt svensk rätt finns inte några sådana generella rättigheter för arbetstagare och att det därmed inte finns något behov understött av EG-rätten att införa regler på området. Den svenska arbetsmarknadsmodellen ger inte heller några direkta rättigheter till arbetstagare som inte är medlemmar i den avtalsslutande organisationen. Med hänsyn till syftet, att skapa skydd för enskilda arbetstagare som ligger bakom utstationeringsdirektivet, tillstyrker Advokatsamfundet en regel av innebörd att ett kollektivavtal kan åberopas av en enskild utstationerad arbetstagare. Advokatsamfundet delar utredningens slutsats att den nuvarande regleringen inom arbetstidsområdet faller utanför den hårda kärnan. Samfundet tillstyrker därmed ändringsförslaget. Den s.k. Lex Britannia måste justeras för att nå överensstämmelse med EG-rättens krav. Advokatsamfundet tillstyrker med hänvisning till den svenska arbetsmarknadsmodellen utredningens val av rättsteknisk metod. Den föreslagna bevisregeln när det gäller vilka förmåner som utgår till de utstationerade arbetstagarna som skulle kunna vara strängare utformad föranleder inget särskilt yttrande.

4 4 Advokatsamfundet ställer sig däremot frågande till vilken verkan en invändning från en utstationerande arbetsgivare ska ha, gällande att de villkor som krävs antingen överstiger minimivillkoren enligt utstationeringsdirektivet eller att arbetsgivaren redan tillhandahåller motsvarande villkor. Enligt den praxis som utvecklats i Arbetsdomstolen i anslutning till medbestämmandelagen har en invändning om fredsplikt i sig fredspliktsverkan. Det är därefter upp till den angripande parten att genom ett interimistiskt beslut från Arbetsdomstolen åstadkomma befrielse från fredplikten. Utredningen har inte utvecklat om detta är avsikten även beträffande utstationeringslagen. Med hänsyn till principen om likställdhet och icke-diskriminering är det samfundets bedömning att EG-rätten förutsätter att det inom ramen även för utstationeringslagen inträder en sådan rättsverkan vid en fredspliktsinvändning. Detta förhållande förtjänar att tydliggöras i lagtext. Särskilt om transparens och Arbetsmiljöverkets roll Enligt utstationeringsdirektivet kan en medlemsstat fatta beslut om att artikel 3.8 andra stycket i direktivet ska tillämpas när det saknas ett system för att förklara att kollektivavtal eller skiljedomar har allmän giltighet. Det är, som har uttryckts ovan, Advokatsamfundets bedömning att utredningens författningsförslag i denna del (5 b utstationeringslagen) i och för sig når upp till vad som krävs för att utgöra ett sådant beslut som omtalas i utstationeringsdirektivet. Därmed är det dock inte sagt att lösningen är tillräcklig för att åstadkomma transparens. Detta har utvecklats i avsnitt 10.8 på ett klargörande sätt. Utredningen har kommit fram till att det är viktigt att en utstationerande arbetsgivare har kännedom om vilka villkor som kan komma att ställas och att det av detta skäl finns behov av att ge Arbetsmiljöverket en aktivare roll. Utredningen har dock inte föreslagit någon sanktionerad skyldighet för fackliga organisationer att ge in eller registrera kollektivavtal hos Arbetsmiljöverket. Advokatsamfundet vill särskilt peka på följande förhållanden. Utredningen har kommit fram till att mer än ett kollektivavtal inom en bransch kan vara allmänt tillämpligt i den mening som avses i artikel 3.8 andra stycket första strecksatsen i utstationeringsdirektivet. Utredningen har vidare funnit att begreppet minimilön inte har någon entydig innebörd enligt svensk rätt och att det därmed kan handla om olika nivåer enligt skilda kollektivavtal. Det kan även skilja sig vad gäller de typer av förmåner som kan omfattas av en minimireglering. Det måste för ett utländskt företag, som befinner sig i en något annan situation än en svensk, finnas reella möjligheter att få klarhet i vilka villkor som kan komma att understödjas av stridsåtgärder. Advokatsamfundet menar därmed att det just gällande utstationering av arbetstagare finns anledning att göra ett mindre avsteg från den svenska modellen för reglering av arbetsmarknadsförhållanden i syfte att skapa förutsebarhet och tydlighet för utländska företagare och arbetstagare.

5 5 Advokatsamfundet anser mot denna bakgrund att det inte är tillräckligt med en information om att ett kollektivavtal kan komma att krävas (5 a utstationeringslagen). Man kan tänka sig olika typer av åtgärder för att understödja att kollektivavtal ska finnas tillgängliga för de utländska parterna. a) Arbetsmiljöverket ska godkänna sådana villkor som en facklig organisation avser att ställa mot en utstationerande arbetsgivare (jfr Arbetsmiljöverkets roll som tillsynsmyndighet gällande arbetstidsbestämmelser och avtal om förhandlingsordning enligt 47 b tredje stycket medbestämmandelagen) b) Arbetsmiljöverket ska registrera kollektivavtal och kan vitesförelägga fackliga organisationer som träffar kollektivavtal med utstationerande arbetsgivare och inte fullgör denna skyldighet (jfr 4 kap 3 diskrimineringslagen och den roll som ligger på Nämnden mot diskriminering) c) En stridsåtgärd till stöd för villkor som inte finns ingivna till Arbetsmiljöverket är att betrakta som olovlig (jfr den föreslagna 5 b utstationeringslagen) d) En stridsåtgärd till stöd för villkor som inte har givits in till Arbetsmiljöverket viss tid före en stridsåtgärd ska utgöra en särskilt sanktionerad ordningsförseelse (jfr brott mot varselskyldigheten enligt 45 medbestämmandelagen). Man kan tänka sig även andra sanktioner. Redovisningen visar dock att det inom ramen för arbetsmarknadsreglering i vid bemärkelse finns sanktioner offentligrättsliga eller civilrättsliga utan att det har betraktats som ett kritiskt avsteg från den svenska arbetsmarknadsmodellen. Av de redovisade tänkbara sanktionerna framstår enligt Advokatsamfundet d) som mest lämplig och minst ingripande i förhållande till den svenska modellen för arbetsmarknadsreglering. Advokatsamfundet vill i anslutning till detta framhålla att författningsförslaget ger en bild av att kollektivavtal som inte har lämnats till Arbetsmiljöverket inte kan komma att göras gällande mot utstationerande arbetsgivare. Samfundet är av uppfattningen att lydelsen i nu föreslagna 9 a utstationeringslagen mot bakgrund av förslagets innebörd är vilseledande och därmed bidrar till en ytterligare rättsosäkerhet. Advokatsamfundet konstaterar slutligen att ett stort ansvar och utökad arbetsbörda kommer att läggas på Arbetsmiljöverket som förbindelsekontor. Detta gäller även om Arbetsmiljöverket, som utredningen konstaterar (s. 331), inte ska ägna sig åt avtalstolkning eller göra bedömningar av vilket kollektivavtal som kan vara tillämpligt, och än mindre lämna rådgivning. Arbetsmiljöverket måste dock skapa sig en tydlig bild av förhållandena gällande kollektivavtalsregleringen för att kunna upplysa om vilket kollektivavtal som kan vara tillämpligt och vem som kan lämna närmare information om exempelvis tolkningen.

6 6 Arbetsmiljöverkets roll och ansvar måste ytterligare specificeras och klargöras. Det bör säkerställas att Arbetsmiljöverket har tillräckliga förutsättningar och resurser för att ta sig an det utökade arbetet och ansvaret. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Översyn av lex Laval (SOU 2015:83).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Översyn av lex Laval (SOU 2015:83). R-2015/2102 Stockholm den 1 februari 2016 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/02501/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar:

Advokatsamfundet tar därmed i detta remissvar utgångspunkt i följande tre förutsättningar: R-2015/0659 Stockholm den 28 maj 2015 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2015/1050/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tillämpningsdirektivet

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2)

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) YTTRANDE 2015-05-25 Dnr 4.1.1-2015/00788-2 Arbetsmarknadsdepartementet Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) Er ref: A2015/1050/ARM Sammanfattning Kollegiet anser att

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2014 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25)

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) 1(8) 2019-09-12 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar Stockholm 072-5273120 Sverige sofia.rasmar@tco.se Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) Refnr: A2019/01110/ARM 2018

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Kommittédirektiv Utstationering på svensk arbetsmarknad Dir. 2012:92 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska utvärdera de ändringar som gjordes

Läs mer

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut?

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut? Vad är ett interimistiskt beslut i Arbetsdomstolen? Om det uppstår en tvist om en stridsåtgärd är lovlig kan en av parterna vända sig till Arbetsdomstolen och be domstolen avgöra frågan. Eftersom det då

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: 41/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm A 2015/734/ARM 2015-05-29 Remissvar Tillämpningsdirektivet 2015:13) till utstationeringsdirektivet

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen Dir. 2008:38 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget Den särskilde utredaren ges i uppdrag

Läs mer

REMISSVAR (A2015/02501/ARM) Översyn av lex Laval (SOU 2015:83)

REMISSVAR (A2015/02501/ARM) Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) 2016-02-04 Rnr 103.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/02501/ARM) Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) Sammanfattning Saco anser att Utstationeringskommitténs förslag företrädesvis

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I, SOU 2015:13

LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I, SOU 2015:13 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Robert Sjunnebo [F11 Datum] 20150122 ERT DATUM ER REFERENS [F 11 Datum] A2015/734/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över

Läs mer

YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM

YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den 2019-09-16 Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM Remiss angående förslag till om hur Europaparlamentets och rådets direktiv 2018/957 om ändring av

Läs mer

Dnr SU FV

Dnr SU FV 1 (7) 2016-02-05 Dnr SU FV-1.1.3-4118-15 Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) Sammanfattning Det är en mycket svår uppgift att sammanjämka

Läs mer

REMISSVAR (A2015/734/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I (SOU 2015:13)

REMISSVAR (A2015/734/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I (SOU 2015:13) 2015-06-01 Rnr 22.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/734/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I (SOU 2015:13) Övergripande synpunkter Saco har beretts

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 18/ Saknr 124

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 18/ Saknr 124 ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 18/2016 2016-07-01 Saknr 124 A2016/00736/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Entreprenörsansvar och svenska kollektivavtalsvillkor vid utstationering

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

Nya utstationeringsregler

Nya utstationeringsregler Pressträff om proposition: Nya utstationeringsregler Ylva Johansson Arbetsmarknads- och etableringsminister 17 februari 2017 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Det här är den svenska modellen Arbetsmarknadens

Läs mer

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123)

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) YTTRANDE Dnr 27/2009 Stockholm den 18 mars 2009 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr A2008/3541/ARM Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) Svenska institutet för europapolitiska

Läs mer

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2011/533/ARM 2011-04-27 Remissyttrande SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-01-25 Ert dnr: A2018/01812/AR M Arbetsrättssektionen Anna Svanestrand Arbetsmarknadsdepartementet Gunilla Qvarsebo 103 33 STOCKHOLM Fredsplikt på arbetsplatser där det finns

Läs mer

Stockholm den 16 januari 2013

Stockholm den 16 januari 2013 R-2012/1860 Stockholm den 16 januari 2013 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2012/3134/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 oktober 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Uppsägningstvistutredningens

Läs mer

Cirkulär Nr 22 December 2012

Cirkulär Nr 22 December 2012 Cirkulär Nr 22 December 2012 Ny bemanningslag (Genomförande av bemanningsdirektivet) Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/104/EG av den 19 november 2008 om arbetstagare

Läs mer

yid Remissvar Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) SVENSKT NÄRINGSLIV Vår referens/dnr: Arbetsmarknadsdepartementet Niklas Beckman Dnr 216/2015

yid Remissvar Översyn av lex Laval (SOU 2015:83) SVENSKT NÄRINGSLIV Vår referens/dnr: Arbetsmarknadsdepartementet Niklas Beckman Dnr 216/2015 yid SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet 10330 STOCKHOLM Vår referens/dnr: Niklas Beckman Dnr 216/2015 Er referens/dnr: A201 5/02501/ARM 2016-02-01 Remissvar Översyn av lex Laval (SOU 2015:83)

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2014:81 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2014:81 Sammanfattning Kommittédirektiv Genomförande av tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Dir. 2014:81 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-01-17 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Nya utstationeringsregler Enligt

Läs mer

LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II, SOU 2015:38

LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II, SOU 2015:38 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Robert Sjunnebo [F11 Datum] 20150183 ERT DATUM [F 11 Datum] ER REFERENS Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över Tillämpningsdirektivet

Läs mer

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen Betänkande av Lavalutredningen Stockholm 2008 SOU 2008:123 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM 1(8) Svarsdatum 2015-06-01 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM Delbetänkande till utredningen

Läs mer

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad J Arbetslivsinstitutet ILO:s konstitution (1919) Whereas the failure of any nation to adopt humane conditions of labour is an obstacle

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Genomförande av bemanningsdirektivet Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag kommer att genomföras

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Lag om uthyrning av arbetstagare Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 66/ Saknr 124

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 66/ Saknr 124 ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 66/2018 2018-02-04 Saknr 124 A2018/01812/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal

Läs mer

Entreprenörsansvar och svenska kollektivavtalsvillkor vid utstationering

Entreprenörsansvar och svenska kollektivavtalsvillkor vid utstationering Ds 2016:6 Entreprenörsansvar och svenska kollektivavtalsvillkor vid utstationering Arbetsmarknadsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers

Läs mer

Internationell kollektivavtalsreglering särskilt om utstationering och allmängiltigförklaring. Høstseminar i Oslo den 26 oktober 2017 Erik Sinander

Internationell kollektivavtalsreglering särskilt om utstationering och allmängiltigförklaring. Høstseminar i Oslo den 26 oktober 2017 Erik Sinander Internationell kollektivavtalsreglering särskilt om utstationering och allmängiltigförklaring Høstseminar i Oslo den 26 oktober 2017 Erik Sinander Vad ska vi prata om? Hur påverkar den internationella

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38)

REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) 2015-06-01 Rnr 42.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) Övergripande synpunkter Saco har

Läs mer

Begäran om förhandsavgörande enligt artikel 234 i EG-fördraget

Begäran om förhandsavgörande enligt artikel 234 i EG-fördraget ARBETSDOMSTOLEN Mål nr A 268/04 2005-09-15 Aktbil. 133 Europeiska gemenskapernas domstol L - 2925 LUXEMBURG Begäran om förhandsavgörande enligt artikel 234 i EG-fördraget Bakgrund 1. 1. Laval un Partneri

Läs mer

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs och Camilla Molina, Utredningen om upphandling och villkor

Läs mer

Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet)

Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremiss Lag om uthyrning av arbetstagare Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 juli 2012 Hillevi Engström Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444 Lavaldomen Betydelse för småföretag? Bakgrund November 2004. Det lettiska byggbolaget Laval un Partneri i blockad av fackförbundet Byggnads. Laval vill inte teckna svenskt kollektivavtal. Enligt EU:s utstationeringsdirektiv

Läs mer

Remissvar Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38)

Remissvar Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-01 Erik Ageberg (A2015/734/ARM) Remissvar Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) Företagarna

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/2018 2018-09-24 Saknr 124 A2018/01388/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Allmänt

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir.

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir. Kommittédirektiv Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag Dir. 2009:85 Beslut vid regeringssammanträde den 24 september 2009 Sammanfattning

Läs mer

Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nya utstationeringsregler Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 december 2016 Ylva Johansson Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Advokatsamfundet har ingen erinran mot förslagen i sina huvuddelar, med de reservationer och påpekanden som anges nedan i avsnitten 2-4.

Advokatsamfundet har ingen erinran mot förslagen i sina huvuddelar, med de reservationer och påpekanden som anges nedan i avsnitten 2-4. R-2010/1354 Stockholm den 15 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/7476/EMA Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 oktober 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet EU:s

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:48

Regeringens proposition 2009/10:48 Regeringens proposition 2009/10:48 Åtgärder med anledning av Lavaldomen Prop. 2009/10:48 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 5 november 2009 Beatrice Ask Sven Otto Littorin

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:178

Regeringens proposition 2011/12:178 Regeringens proposition 2011/12:178 Lag om uthyrning av arbetstagare Prop. 2011/12:178 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 september 2012 Fredrik Reinfeldt Erik Ullenhag

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ * I alla fall då hänvisning sker till kommissionens förslag, avses Ordförandeskapets skuggförslag. 1 Alternativ 1: Att ULP byts ut mot

Läs mer

Denna bestämmelse är inte tillämpning i de situationer som avses i 41 d

Denna bestämmelse är inte tillämpning i de situationer som avses i 41 d 1 20180531/EO 41 d En arbetstagare får inte vidta eller delta i en stridsåtgärd mot en arbetsgivare som redan är bunden av ett kollektivavtal för arbetet ifråga 1. om åtgärden inte har till ändamål att

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-06. Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. 3. lag om ändring i skollagen (2010:800).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-06. Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. 3. lag om ändring i skollagen (2010:800). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-06 Närvarande: F.d. justitieråden Torgny Håstad och Sten Heckscher samt justitierådet Göran Lambertz. Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:107

Regeringens proposition 2016/17:107 Regeringens proposition 2016/17:107 Nya utstationeringsregler Prop. 2016/17:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 16 februari 2017 Stefan Löfven Ylva Johansson (Arbetsmarknadsdepartementet)

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation Ingemar Hamskär 114 94 Stockholm Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson Ert meddelande 2010-07-16 0059 Ert nummer Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004.

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Kommittédirektiv Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal Dir. 2004:98 Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att lämna

Läs mer

Sammanfattning TCO har sammanfattningsvis följande huvudsakliga synpunkter på rubricerad promemoria;.

Sammanfattning TCO har sammanfattningsvis följande huvudsakliga synpunkter på rubricerad promemoria;. Dokument Sida YTTRANDE, prel 1 (8) Datum Referens: Samhällspolitik och analus/ingemar Hamskär 2010-07-23 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM UTLÄNDSK

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister PM Rotel VI (Dnr KS 2018/1523) Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid den 31 januari 2019 Borgarrådsberedningen

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 35/ Saknr 124

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 35/ Saknr 124 ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 35/2017 2017-09-22 Saknr 124 A2017/01344/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen (Ds 2017:30)

Läs mer

Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat

Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat sätt. Är det tillåtet att gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga

Läs mer

REMISSVAR (A2008/3541/ARM) Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123)

REMISSVAR (A2008/3541/ARM) Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) 2009-04-14 Rnr 118.08 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (A2008/3541/ARM) Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) Inkomna remissvar från medlemsförbunden Sveriges

Läs mer

{Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk} EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/71/EG. av den 16 december 1996

{Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk} EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/71/EG. av den 16 december 1996 21.1.97 Europeiska gemenskapernas officiella tidning Nr L 18/1 I {Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk} EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling24, Upphandla med miljökrav och sociala krav Stockholm 2015-12-01 professor Niklas Bruun 2014 års upphandlingsdirektiv År 2014 kom

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Den inre marknaden och arbetskraftens rörlighet Miljökrav och sociala krav (Artikel 18.2 OU) Artikel 18

Läs mer

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande:

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande: R-2005/0939 Stockholm den 14 september 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/2479 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Krav på kassaregister

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Lena Maier/LE Till Justitiedepartementet LÖNEGARANTI VID FÖRETAGSREKONSTRUKTION (Ds 2003:17) ---------------------------------------------------

Läs mer

Stockholm den 27 juni 2012

Stockholm den 27 juni 2012 R-2012/0892 Stockholm den 27 juni 2012 Till Justitiedepartementet Ju2012/2869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 april 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Snabbare

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) 2015-09-30 1 (5) FÖRSLAG YTTRANDE KFKS 2015/638-109 Finansdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Sammanfattning Nacka kommun

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden Dir. 2017:70 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga vissa ändringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-08

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-08 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-08 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 31 januari

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Nyhetsbrev Rättområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslau Advokatbyrås Arbetsrättsgrupp Datum: 2010

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Nyhetsbrev Rättområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslau Advokatbyrås Arbetsrättsgrupp Datum: 2010 GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev Rättområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslau Advokatbyrås Arbetsrättsgrupp Datum: 2010 Arbetsrättsgruppen inom Gärde Wesslau Advokatbyrå presenterar härmed årets

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

Lag om uthyrning av arbetstagare m.m.

Lag om uthyrning av arbetstagare m.m. Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2012/13:AU5 Lag om uthyrning av arbetstagare m.m. Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:178 Lag om uthyrning av arbetstagare

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75)

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75) DATUM DIARIENUMMER 2009-01-19 20080566 ERT DATUM ER REFERENS 2008-10-15 UD2008/33742/FIM Utrikesdepartementet Gustav Adolfs torg 1 103 39 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande

Läs mer

Remissvar. Remiss av promemorian Utstationering och vägtransporter (Ds 201 7:22) SVENSI(T NÄRINGSLIV

Remissvar. Remiss av promemorian Utstationering och vägtransporter (Ds 201 7:22) SVENSI(T NÄRINGSLIV SVENSI(T NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 173/2017 Hanna Schmidt och Linnéa Blommé Er referens/dnr: 10333 Stockholm A2017/01 158/ARM 2017-70-02

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-1088 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Föredragande

Läs mer

Stockholm den 25 november 2008

Stockholm den 25 november 2008 R-2008/0961 Stockholm den 25 november 2008 Till Miljödepartementet M2008/2824/Kk Sveriges advokatsamfund har genom remiss som inkom den 8 september 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över REACH-utredningens

Läs mer

Särskilda arbetsrättsliga villkor

Särskilda arbetsrättsliga villkor Särskilda arbetsrättsliga villkor Carin Carlsson, Upphandlingsstrateg Upphandlingsenheten SLK The Capital of Scandinavia Bakgrund och nuläge Möjligheten att ställa olika typer av sociala krav har funnits

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Stridsåtgärder en grundläggande rättighet som kan begränsas av den fria rörligheten

Stridsåtgärder en grundläggande rättighet som kan begränsas av den fria rörligheten Stridsåtgärder en grundläggande rättighet som kan begränsas av den fria rörligheten 865 Stridsåtgärder en grundläggande rättighet som kan begränsas av den fria rörligheten BIRGITTA NYSTRÖM* Redan före

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM R-2007/0326 Stockholm den 1 juni 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/1311/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 februari 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Målsägandebiträdet

Läs mer

CIRKULÄR 17:38. Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik

CIRKULÄR 17:38. Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik 2017-06-30 1 (8) CIRKULÄR 17:38 Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik Cirkulärnr: 17:38 Diarienr: 17/03586 Handläggare: Magnus Ljung Avdelning: Juridik Datum: 2017-06-30 Mottagare: Upphandling,

Läs mer

Anmälningsskyldighet vid utstationering

Anmälningsskyldighet vid utstationering Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2012/13:AU9 Anmälningsskyldighet vid utstationering Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2012/13:71 Anmälningsskyldighet vid utstationering

Läs mer

LOs yttrande över Ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen Ds 2017:30

LOs yttrande över Ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen Ds 2017:30 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Enheten för avtalsfrågor Claes-Mikael Jonsson 2017-08-28 20170267 ERT DATUM ER REFERENS [F 11 Datum] A2017/01344/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs

Läs mer

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord:

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, arbetsrätt, arbetstid, kollektivavtal, rast, måltidsuppehåll Arbetsrättssektionen

Läs mer

Förhandlingsordning. Innovations- och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna. Innovations-

Förhandlingsordning. Innovations- och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna. Innovations- Innovations- Innovations- PROTOKOLL Ärende Parter Tid Plats Närvarande för Förhandlingsordning IKEM - och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna 31 Mars 2017 IKEM - och kemiarbetsgivarna

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (SOU 2014:41)

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (SOU 2014:41) 1(6) Beredningsdatum 2014-09-26 Arbetsmarknadsdepartementet Ulrika Hagström 103 33 Stockholm +46 70-555 1220 ulrika.hagstrom@tco.se Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (SOU 2014:41) A 2014/2355/DISK

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet

Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet PM 2012:84 RI (Dnr 001-723/2012) Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen

Läs mer