Förslagen i rapporten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslagen i rapporten"

Transkript

1 R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt för den ideella sektorn m.m.,(ds 2009:58). Förslagen i rapporten I syfte att anpassa mervärdesskattelagen (1994:200), ML, till Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet, föreslås i rapporten att begreppet yrkesmässig verksamhet i ML ersätts av begreppet beskattningsbar person. Vidare föreslås att den generella skattefrihet som gäller för ideella föreningar och registrerade trossamfund slopas. Som en konsekvens av nu nämnda förslag kommer ideella föreningar och registrerade trossamfund att bli beskattningsbara personer och därmed som utgångspunkt skattskyldiga till mervärdesskatt avseende transaktioner som utgör ekonomisk verksamhet. I rapporten förslås därför att viss typ av allmännyttig verksamhet som normalt bedrivs av allmännyttiga ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund ska undantas från beskattning. I rapporten föreslås vidare att frivillig skattskyldighet för uthyrning av lokal slopas och ersätts med en obligatorisk skattskyldighet för sådan uthyrning. För småföretag föreslås införandet av en generell skattebefrielse. Slutligen föreslås vissa kompensatoriska åtgärder för de ideella föreningar m.fl. som med anledning av övriga förslag i rapporten kan förväntas få en ökad ekonomisk börda avseende kostnad för mervärdesskatt.

2 2 Sammanfattande synpunkter Sveriges advokatsamfund delar utredarnas uppfattning att det är angeläget att anpassa ML till mervärdesskattedirektivet. Härvid uppkommer behov av att på olika sätt kompensera viss verksamhet som kan antas komma att påverkas negativt av anpassningen. Advokatsamfundet tillstyrker förslagen om införandet av begreppet beskattningsbar person, slopandet av det generella undantaget i 4 kap. 8 ML avseende ideella föreningar och trossamfund samt införandet av en ny definition av ideella föreningar m.fl. subjekt vars verksamhet till viss del ska undantas från skatteplikt. Advokatsamfundet tillstyrker vidare i huvudsak förslagna undantag från skatteplikt för subjekt som omfattas av den nya definitionen av ideella föreningar m.fl. I dess nuvarande utformning avstyrker dock Advokatsamfundet förslaget om undantag från skatteplikt för själavård. Advokatsamfundet anser vidare att ytterligare överväganden och/eller analyser bör göras beträffande kommersiella aktörers tillhandahållanden av allmännyttiga tjänster och avseende risken för snedvridning av konkurrensen. Advokatsamfundet anser att det är positivt att initiativ tas till minskad regelhantering och administrationskostnader för företag och tillstyrker därför förslaget om obligatorisk skattskyldighet vid lokaluthyrning. Advokatsamfundet tillstyrker vidare huvuddragen i förslaget om befrielse från skattskyldighet för småföretag. I den del förslaget avser oriktig uppgift vid överskridande av omsättningsgränsen avstyrker dock Advokatsamfundet förslaget. Advokatsamfundet tillstyrker förslaget om kompensatoriska åtgärder för den ideella sektorn. Anpassning av ML till EU-rättens begrepp beskattningsbar person I rapporten föreslås att begreppet beskattningsbar person införs i ML och att begreppen näringsidkare, företagare och yrkesmässig verksamhet utmönstras ur lagstiftningen. Förslaget syftar till att den svenska lagstiftningen ska anpassas till mervärdesskattedirektivet. Av de skäl som framgår av rapporten, torde det stå klart att de nuvarande begreppen i ML inte överensstämmer med mervärdesskattedirektivet. Att det i ML används andra begrepp än de som används i mervärdesskattedirektivet är inte tillfredställande. Detta gäller särskilt då det är fråga om grundläggande förutsättningar för beskattningen, bl.a. i form av skattskyldighetens inträde. I rapporten presenteras en rad skäl till varför den föreslagna ändringen bör genomföras. Advokatsamfundet delar denna analys. Särskilt bör framhållas att införandet av begreppet beskattningsbar person skulle underlätta tillämpningen av mervärdesskattelagstiftningen och tillhörande praxis. Förutsebarheten i rättstillämpningen skulle komma att öka.

3 3 Även tidigare utredningar har föreslagit att begreppet beskattningsbar person införs i ML (se Mervärdesskatteutredningens betänkande, SOU 2002:74). Advokatsamfundet vill understryka vikten av att förslagen i rapporten leder till ändrad lagstiftning. Slopandet av regeln i 4 kap. 8 ML I rapporten föreslås att regeln i 4 kap. 8 ML om ideella föreningars och registrerade trossamfunds yrkesmässighet slopas, med följden att dessa subjekt kommer att omfattas av ML:s allmänna regler avseende beskattningsbara personer. Enligt rapporten strider ML:s undantag från skattskyldighet avseende verksamhet som bedrivs av vissa organ mot mervärdesskattedirektivet. Advokatsamfundet delar bedömningen i rapporten. Det är angeläget att den svenska lagstiftningen på mervärdesskatteområdet står i överensstämmelse med mervärdesskattedirektivet. Om viss verksamhet som bedrivs av ideella föreningar m.fl. inte skall beskattas, bör ett sådant undantag utformas på annat sätt. Enligt förslaget i rapporten bör ett synsätt som utgår ifrån transaktionens karaktär anläggas, i stället för att utgångspunkten för skattefriheten är vilket organ som utför en viss transaktion. Advokatsamfundet delar bedömningen i rapporten att ett sådant synsätt skulle stämma bättre överens med mervärdeskattedirektivets uppbyggnad och systematik. Definition av allmännyttiga ideella föreningar m.fl. samt undantag från skatteplikt avseende vissa transaktioner Allmänna synpunkter I rapporten föreslås en definition av allmännyttig ideell förening, stiftelse eller registrerat trossamfund (Definitionen). För att en aktör ska omfattas ska den uppfylla ett ändamålskrav, ett verksamhetskrav och ett icke-vinstkrav. I rapporten föreslås även vilka typer av transaktioner som ska undantas från skatteplikt, om de utförs av en aktör som omfattas av Definitionen (se avsnitt ). De transaktioner som föreslås blir undantagna från skatteplikt bygger på artikel i mervärdesskattedirektivet, vari anges ett flertal typer av transaktioner som medlemsstaterna med hänsyn till allmänintresset ska undanta från skatteplikt. Enligt artikel 133 i mervärdesskattedirektivet får vissa av undantagen göras beroende av villkor avseende den aktör som utför transaktionen. Advokatsamfundet anser att förslagen i rapporten i huvudsak är förenliga med bestämmelserna i mervärdesskattedirektivet. Samfundet vill dock göra följande erinringar mot förslaget.

4 4 Kommersiella aktörers tillhandshållanden av allmännyttiga tjänster Advokatsamfundet konstaterar att artikel 133 i mervärdesskattedirektivet ger medlemsstaterna en möjlighet att föreskriva vissa villkor för att undantagen enligt artikel ska vara tillämpliga. Den begränsning som följer av Definitionen får enligt Advokatsamfundets mening i och för sig anses fall inom ramen för vad som är tillåtet enligt artikel 133. Det ska emellertid uppmärksammas att Definitionen utesluter bl.a. kommersiella aktörers tillhandahållanden av allmännyttiga tjänster. Att kommersiella aktörers tillhandahållanden av ifrågavarande allmännyttiga tjänster är skattepliktiga, medan sådana tillhandahållanden av ideella aktörer är undantagna från skatteplikt, strider mot likabehandlingsprincipen. Om syftet med undantaget av vissa allmännyttiga tjänster är att priset på dessa inte ska belastas med mervärdesskatt, och därmed vara billigare för konsumenten, finns ingen principiell anledning att göra skillnad på vem som tillhandahåller tjänsten. Advokatsamfundet anser att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet bör övervägas om en skillnad i skattemässig behandling mellan olika aktörer är motiverad. Risk för snedvridning av konkurrensen Den begränsning som följer av Definitionen får i och för sig anses fall inom ramen för vad som är tillåtet enligt artikel 133 i mervärdesskattedirektivet. I artikel d stadgas emellertid att undantag som föreskrivs genom en tillämpning av artikeln inte får riskera att skapa sådan snedvridning av konkurrensen som skulle kunna skada kommersiella företag som måste betala mervärdesskatt. Enligt Advokatsamfundets mening kan det inte uteslutas att en sådan snedvridning av konkurrensen skulle kunna uppstå med anledning av förslagen i rapporten. Advokatsamfundet konstaterar att utredarna i anslutning till förslaget om undantag från skatteplikt avseende tjänster inom det sociala området berör förslagets förenlighet med principerna om skatteneutralitet och likabehandling. Avseende undantaget för penninginsamlingsevenemang analyserar utredarna de konkurrensmässiga effekterna av förslaget (jfr artikel o i mervärdeskattedirektivet, där upprätthållandet av konkurrensen särskilt anges som villkor för att sådana evenemang ska få undantas från skatteplikt). I rapporten saknas emellertid en generell analys av om Definitionen tillsammans med föreslagna undantag från skatteplikt kan riskera att skapa sådan snedvridning som är otillåten enligt artikel d i mervärdesskattedirektivet. En sådan analys borde enligt Advokatsamfundets uppfattning genomföras innan förslaget leder till lagstiftning. Advokatsamfundet efterlyser en generell analys enligt artikel d i mervärdesskattedirektivet av om förslaget kan leda till snedvridning av konkurrensen som skulle kunna skada kommersiella företag.

5 5 Särskilt angående undantaget för själavård I rapporten föreslår utredarna ett undantag från skatteplikt för tillhandahållanden av vissa tjänster avseende själavård och att undantaget knyts till Definitionen, vilket medför att tillhandahållandet av sådana tjänster enbart undantas från skatteplikt om de görs av en ideell förening, en stiftelse eller ett trossamfund. Vidare ska tillhandahållandet ske i samband med vissa andra tjänster (bl.a. sjukvård och hjälparbete). Undantaget avseende själavård är baserat på artikel k i mervärdesskattedirektivet. I artikeln anges att från skatteplikt ska undantas tillhandahållande av personal av religiösa eller filosofiska institutioner för vissa aktiviteter i syfte att ge själavård. I artikel 133 i mervärdesskattedirektivet, som avser möjligheten att begränsa undantag från skatteplikt till vissa aktörers tillhandahållanden, anges emellertid inte undantaget avseende själavård. Advokatsamfundet gör bedömningen att förslaget att begränsa undantaget från skatteplikt avseende själavård till de aktörer som omfattas av Definitionen inte har stöd i mervärdesskattedirektivet. Förslaget bör därför inte genomföras i sin nuvarande utformning. Slopande av regler om frivillig skattskyldighet för lokaluthyrning I rapporten förslås att möjligheten att vara frivilligt skattskyldig för uthyrning av loka ersätts med en obligatorisk skattskyldighet för sådan uthyrning. Förslaget föranleds bl.a. av önskemål från företrädare för näringslivet att reglerna om frivillig skattskyldighet ska förenklas. Förslaget ligger även i linje med regeringens ambition att minska den administrativa bördan för företag och kostnaderna härför. I rapporten pekas på ett antal förhållanden (bl.a. omfattande administration, osäkra bedömningar och jämkningsregler) som gör att nuvarande ordning inte är att föredra. Samfundet delar denna bedömning och välkomnar förslaget om obligatorisk skattskyldighet för uthyrning av lokal. Utredarna analyserar i rapporten om den obligatoriska skattskyldigheten bör förenas med en möjlighet till frivilligt utträde. Advokatsamfundet delar bedömningen att en sådan möjlighet får flera negativa konsekvenser som följd. En möjlighet till frivilligt utträde bör därför inte införas. I rapporten övervägs omfattningen av skatteplikt och undantag bl.a. avseende uthyrning av stadigvarande bostad. Advokatsamfundet delar bedömningen i rapporten om omfattningen av skatteplikt och undantag.

6 6 Särskilda regler för småföretag Allmänna synpunkter Utredarna föreslår i rapporten att företagare med en omsättning som uppgår till maximalt kronor per år ska befrias från skattskyldighet. Befrielse från skattskyldighet ska föregås av en ansökan och beslut av Skatteverket. Vissa särskilda regler föreslås avseende beskattningsbara personer och transaktioner som inte ska omfattas av skattebefrielse samt när befrielse upphör på grund av en för hög omsättning. Vidare föreslås regler om avdragsrätt, jämkning, fakturering och förfarande. Syftet med förslaget är att småföretag inte ska besväras med hantering av redovisning m.m. av mervärdesskatt. Den föreslagna regeln är generell på så vis att alla beskattningsbara personer med en omsättning under kronor kan ansöka om att bli skattebefriade. Förslaget är omgärdat av viss administrativ börda för de företag som önskar bli befriade (ansökan m.m.). I händelse av att företaget överskrider den stipulerade omsättningsgränsen uppkommer fler frågor att hantera (skattskyldighetens inträde, jämkning m.m.). Advokatsamfundet konstaterar att när en särreglering som den nu aktuella ska införas, måste en avvägning göras mellan de positiva konsekvenser som regleringen får för en grupp beskattningsbara personer, och de negativa konsekvenser som kan uppstå för vissa beskattningsbara personer. Ändamålet att från skattskyldighet befria verksamhet med låg omsättning och behovet av kontroll av denna befrielse får enligt samfundets mening anses överväga de negativa följder som kan uppstå för vissa företagare. Advokatsamfundet välkomnar därför förslaget i dess huvuddrag. Samfundet ställer sig emellertid kritiskt till en del av den föreslagna ordningen. Särskilt angående oriktig uppgift vid överskridande av omsättningsgränsen I händelse av att en företagare, som är befriad från skattskyldighet, kan förutse att omsättningen ett visst år kommer att överstiga omsättningsgränsen, ska denne enligt förslaget omedelbart börja debitera och redovisa mervärdeskatt. En anmälan ska även göras till Skatteverket. Om företagaren inte fullgör nu nämnda skyldigheter menar utredarna att oriktig uppgift ska anses föreligga. Skattetillägg kan således påföras företagaren för den oredovisade mervärdesskatten. Av den föreslagna lagtexten (9 a kap. 10 ML) framgår att företagaren utan dröjsmål ska börja debitera mervärdesskatt om det framstår som sannolikt att omsättningen kommer att överstiga beloppsgränsen. I rapporten preciseras inte vilka faktorer som ska beaktas vid bedömningen om en företagare kan förutse eller att det framstår som sannolikt att omsättningsgränsen kan komma att överskridas. Att knyta möjligheten att påföra skattetillägg till i den grad vaga formuleringar som föreslås, och som dessutom avser förhållanden i framtiden, strider enligt Advokatsamfundet mot principerna om rättsäkerhet och förutsebarhet. Det ska härvid beaktas

7 7 att skattetillägg innefattar en anklagelse om brott enligt artikel 6 i Europakonventionen (jfr RÅ 2000 ref. 66). Vid utformningen av bestämmelser som kan föranleda skattetillägg bör därför särskild hänsyn tas till rättssäkerheten och förutsebarheten för den enskilde. Enligt Advokatsamfundets mening bör inte oriktig uppgift kunna föreligga förrän det kan konstateras att omsättningen överstiger aktuell gräns. Bedömningen skulle kunna utgå ifrån redovisad omsättning enligt företagets bokföring. I vart fall bör förutsättningarna för oriktig uppgift närmare preciseras för att erforderlig hänsyn till intresset av förutsebarhet och rättssäkerhet ska anses ha tagits. Samlade konsekvenser och kompensatoriska åtgärder för den ideella sektorn I rapporten analyseras de samlade ekonomiska konsekvenserna för den ideella sektorn av aktuella förslag och föreslås vissa kompensatoriska åtgärder för de negativa konsekvenser som förslagen kan antas få. Utredarna konstaterar dock att det i stora delar saknas tillförlitligt underlag för att konsekvenserna av förslagen ska kunna bedömas. I dessa delar får en utvärdering efter införandet av aktuella förslag tjäna till ledning för vilka ytterligare åtgärder som bör vidtas. Rapportens förslag till kompensatoriska åtgärder för den ideella sektorn framstår enligt Advokatsamfundets mening som lämpliga. Mot bakgrund av det bristande underlaget för bedömningen av konsekvenserna välkomnar Advokatsamfundet den utvärdering som föreslås. I rapporten föreslås även att Skatteverket ska ges i uppgift ett genomföra en utbildnings- och informationsinsats gentemot aktörer inom den ideella sektorn. I rapporten anförs att [f]örslaget om EG-anpassning av mervärdesskatten skiljer sig från gällande bestämmelse avseende struktur och begrepp och är dessutom förhållandevis komplicerade. Utöver ett behov av allmänt utformad information kan det enligt Advokatsamfundets mening förutses att enskilda aktörer inom den ideella sektorn, framför allt inledningsvis, kommer att vara i behov av individuell rådgivning. Förslagen i rapporten innefattar i vissa delar även regleringar som kan antas ge upphov till gränsdragningsproblem och andra bedömningsfrågor som måste lösas i praxis (se t.ex. undantagen för tillträde till idrottsevenemang och för omsättning vid penninginsamlingsevenemang). Det kan därför förutses att ansökningar om förhandsbesked och antalet skatteprocesser kommer att öka som en konsekvens av förslagen i rapporten. Med anledning av vad som således kan förväntas bli effekten av förslagen vill Advokatsamfundet erinra om Skatteförfarandeutredningens förslag om ökade möjligheter att erhålla ersättning för kostnader i ärenden och mål om skatt (se SOU 2009:58). Skatteförfarandeutredningen föreslår bl.a. att ersättning för kostnader ska utgå då den skattskyldige är i behov av biträde. Beslut om rätt till ersättning ska vidare kunna erhållas innan en process inleds. Såsom Skatteförfarandeutredningens förslag är utformat torde aktörer inom den ideella sektorn kunna få nytta av de föreslagna reglerna. Genomförande av

8 8 Skatteförfarandeutredningens förslag skulle således kunna vara en betydelsefull kompensatorisk åtgärd för dessa aktörer. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58)

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) KKV1007, v1.1, 2010-03-04 YTTRANDE 2010-03-25 Dnr 729/2009 1 (5) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Fi2009/1548 Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58).

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58). PM 2010: RI (Dnr 001-2731/2009) Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1. Som svar

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

Remissvar angående Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58)

Remissvar angående Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Hägersten 2010-03-30 Finsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Sammanfattning Svenskt Friluftslivs uppfattning är att utredningens

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor. R-2007/0688 Stockholm den 26 juni 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4031 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Läs mer

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 Till Finansdepartementet Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 maj 2004 beretts tillfälle att avge yttrande över Egendomsskattekommitténs huvudbetänkande

Läs mer

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter PM till riksdagen 2005-10-21 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ekofinrådets möte den 8 november 2005 Dagordningspunkt: MOMS: En enda kontaktpunkt. Lägesrapport Dokument: Tidigare dokument

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Yrkesmässig verksamhet i mervärdesskattelagen

Yrkesmässig verksamhet i mervärdesskattelagen Promemoria 2008 12 08 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ulrika Hansson Telefon +46-08-405 1720 Mobil +46-070-624 5600 Uppdrag avseende översyn av mervärdesskattereglerna om yrkesmässig verksamhet

Läs mer

---f----- Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien

---f----- Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien ---f----- REG ERI NGSKANSLIET 2010-01-20 Utri kesdepartementet Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien Svar på motiverat yttrande angående

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Vasakronan Malmöfastigheter AB, 556376-7267 Ombud: AA Svalner Skatt & Transaktion

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/027 Er referens: Fi2017/02886/DF 2017-09-29 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Remissvar 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Fi2018/00390/S2

Läs mer

Stockholm den 1 november 2011

Stockholm den 1 november 2011 R-2011/1272 Stockholm den 1 november 2011 Till Finansdepartementet Fi2011/3586 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 augusti 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Nya faktureringsregler

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 juni 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AB SKF, 556007-3495 Ombud: Roger Treutiger Ernst & Young AB 401 82 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 20 april 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Salaortens Ryttarförening, 879500-3519 Vallby Ryttargård 100 733 91 Sala ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200)

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 62 Bestämmelserna om frivillig skattskyldighet har ansetts tillämpliga när en fastighetsägare har för avsikt att kontinuerligt under flera kortvariga hyresperioder upplåta butikslokaler för

Läs mer

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Bygeln Factoring AB Birger Jarlsgatan 41 A 111 45 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-08 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland

Läs mer

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Skatteutskottets betänkande Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2019 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 5 juni 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 22 En femdagarskurs i redovisning som äger rum i ett annat EU-land än Sverige och tillhandahålls beskattningsbara personer omfattas av begreppet tillträde till evenemang i 5 kap. 11 a mervärdesskattelagen

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

124 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen.

124 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen. Skatteutskottets betänkande 2012/13:SkU24 Begreppet beskattningsbar person en teknisk anpassning av mervärdesskattelagen Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet regeringens förslag i proposition

Läs mer

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande.

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande. 2008-11-19 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter, S2 Christoffer Andersson Calafatis Telefon +46 8 405 12 30 Telefax +46 8 10 98 41 E-post christoffer.andersson-calafatis@finance.ministry.se

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

Advokatsamfundet vill inledningsvis hänvisa till de synpunkter som förs fram av experten Annika Fritsch i ett särskilt yttrande.

Advokatsamfundet vill inledningsvis hänvisa till de synpunkter som förs fram av experten Annika Fritsch i ett särskilt yttrande. R-2017/2283 Stockholm den 5 mars 2018 Till Finansdepartementet Fi2017/04533/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 december 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Beräkning

Läs mer

Advokatsamfundet är således positiv till det framlagda förslaget men vill oaktat detta framföra vissa synpunkter.

Advokatsamfundet är således positiv till det framlagda förslaget men vill oaktat detta framföra vissa synpunkter. R-2008/0247 Stockholm den 30 maj 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/4949 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 februari 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Prissättningsbesked

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.10.2009 KOM(2009)608 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Republiken Estland och Republiken Slovenien att tillämpa en åtgärd

Läs mer

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03 Dnr Fi2010/2622 Finansdepartementet 2010-05-03 Promemoria Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor I promemorian föreslås nya bestämmelser avseende undantaget från skatteplikt

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30 Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2015-05-27 STY 2015-288 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se 2015-04-07 Fi2015/1931 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

R 10246/2002 Stockholm den 4 juni 2003

R 10246/2002 Stockholm den 4 juni 2003 R 10246/2002 Stockholm den 4 juni 2003 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 december 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt

Läs mer

Stockholm den 18 december 2014

Stockholm den 18 december 2014 R-2014/2076 Stockholm den 18 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/4044 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 november 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Utkast till lagrådsremiss

Läs mer

När en tjänst som definieras i undantagsbestämmelsen i 3 kap. 11 a första stycket omsätts av någon annan, t.ex. en kommersiell aktör, och undantaget

När en tjänst som definieras i undantagsbestämmelsen i 3 kap. 11 a första stycket omsätts av någon annan, t.ex. en kommersiell aktör, och undantaget HFD 2013 ref 65 Reparation och service av sportutrustning har inte ansetts utgöra sådana tjänster för vilka reducerad skattesats ska tillämpas. Förhandsbesked angående mervärdesskatt. Lagrum: 7 kap. 1

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 21 maj 2018 KLAGANDE Botrygg Förvaltningsfastigheter AB, 556730-2905 Box 335 581 03 Linköping MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 7 juni 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Medcura AB, 556642-6242 Sturegatan 56 114 36 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 juni 2018 KLAGANDE Allmänna ombudet hos Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Insamlingsstiftelsen Vi planterar träd, 802012-8081 105 33 Stockholm

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200)

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 22 En huvudetablering i tredje land har tillhandahållit tjänster åt sin filial i Sverige som ingår i en mervärdesskattegrupp. Av EU-rätten följer att tjänsterna ska anses ha tillhandahållits

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54 Målnummer: 1966-06 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2009-05-13 Rubrik: Stiftelse vars verksamhet endast delvis medför skattskyldighet har bedömts som näringsidkare

Läs mer

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande:

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande: R-2005/0939 Stockholm den 14 september 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/2479 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Krav på kassaregister

Läs mer

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister

Skatteverkets Promemoria Beskattningsdatabasen, bouppteckning och äktenskapsregister REMISSYTTRANDE Vår referens: 2015/03/005 Er referens: Fi2012/4241 1 (6) 2015-04-30 Skatte- och Tullavdelningen Att. Helena Persson Finansdepartementet S-103 33 Stockholm Via e-post till fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. Skattefrihet för ideell secondhandförsäljning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-26 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Utbyte av upplysningar om förhandsbesked i gränsöverskridande

Läs mer

R 7622/ Till Näringsdepartementet

R 7622/ Till Näringsdepartementet R 7622/2001 2001-06-13 Till Näringsdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 mars 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian E-handelsdirektivet genomförande av direktivet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 18 september 2019 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 11 oktober 2018 i ärende dnr

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 15 februari 2011 KLAGANDE Göteborgs kommun 404 82 Göteborg MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Skatteverkets promemoria Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige

Skatteverkets promemoria Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 125/2017 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2017/02786/S3 2017-10-02 Remissvar Skatteverkets promemoria Beskattning och betalning av skatt

Läs mer

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller R 7021/2000 2001-01-22 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över LVU-utredningens betänkande Omhändertagen - Samhällets

Läs mer

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras.

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras. R-2009/0016 Stockholm den 23 mars 2009 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2008/3541/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 december 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Förslag

Läs mer

Ett bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal är inte undantagen från skatteplikt. Förhandsbesked om mervärdesskatt.

Ett bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal är inte undantagen från skatteplikt. Förhandsbesked om mervärdesskatt. HFD 2018 ref. 41 Ett bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal är inte undantagen från skatteplikt. Förhandsbesked om mervärdesskatt. 3 kap. 4 första stycket och 5 första stycket mervärdesskattelagen

Läs mer

Innehåll. 8 Skattesubjekt... 1

Innehåll. 8 Skattesubjekt... 1 Innehåll 8 Skattesubjekt... 1 8.1 Inledning...1 8.2 Företagsformer m.m. som beskrivs i 6 kap. ML...1 8.2.1 Handelsbolag, kommanditbolag och europeiska ekonomiska intressegrupperingar...1 8.2.2 Enkla bolag

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-06-04. Ändringar i lagen om elcertifikat. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-06-04. Ändringar i lagen om elcertifikat. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-06-04 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Ändringar i lagen om elcertifikat Enligt

Läs mer

1 kap. 2 första stycket 2, 1 kap. 15, 5 kap. 5 och 6 a kap. 1 mervärdesskattelagen (1994:200), artikel 11 i mervärdesskattedirektivet

1 kap. 2 första stycket 2, 1 kap. 15, 5 kap. 5 och 6 a kap. 1 mervärdesskattelagen (1994:200), artikel 11 i mervärdesskattedirektivet HFD 2018 ref. 42 Ett bolag kan bli skattskyldigt för tjänster som bolagets huvudkontor i Sverige tillhandahålls från en filial i ett annat EU-land på grund av att filialen ingår i en mervärdesskattegrupp

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 18 oktober 2018 KLAGANDE Strömma Turism & Sjöfart AB, 556051-5818 Ombud: AA och BB Svalner Skatt & Transaktion KB Smålandsgatan 16 111 46

Läs mer

Momsföreläsning 1. Grundläggande om moms. Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby

Momsföreläsning 1. Grundläggande om moms. Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsföreläsning 1 Grundläggande om moms Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsprinciper Generell skatt på konsumtion -Indirekt skatt -Flerledsskatt Bakgrund till momsbeskattning Rättskällor

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 juni 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Srf konsulterna AB, 556099-2520 Klarabergsgatan 33 111 21 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet.

Med undantag för de invändningar som följer nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i betänkandet. R-2010/1025 Stockholm den 11 oktober 2010 Till Näringsdepartementet N2010/4944/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 juli 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Utländsk

Läs mer

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R

Stockholm den 21 augusti 2006 R-2006/0556. Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R R-2006/0556 Stockholm den 21 augusti 2006 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet M2006/1831/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Frihet och inflytande kårobligatoriets avskaffande

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Frihet och inflytande kårobligatoriets avskaffande 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-03-10 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Frihet och inflytande kårobligatoriets

Läs mer

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation 1 Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation Riksdagen antog i december 2003 regeringens proposition 2003/2004:26 om nya regler för fakturor när det gäller mervärdesskatt. De

Läs mer

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och. radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster.

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och. radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster. Skatteutskottets betänkande Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 07.03.2002 KOM(2002) 113 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om tillåtelse, i enlighet med artikel 8.4 i direktiv 92/81/EEG, för Luxemburg att tillämpa en

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Finansdepartementet 2017-01-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 811 Förslag

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 52 Målnummer: 5018-11 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-09-13 Rubrik: Undantaget från skatteplikt för tjänster som utgör social omsorg

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

Stockholm den 30 oktober 2014

Stockholm den 30 oktober 2014 R-2014/1112 Stockholm den 30 oktober 2014 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2014/2170/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Stockholm den 27 juni 2012

Stockholm den 27 juni 2012 R-2012/0892 Stockholm den 27 juni 2012 Till Justitiedepartementet Ju2012/2869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 april 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Snabbare

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

Sverige har invändningar mot kommissionens uppfattning.

Sverige har invändningar mot kommissionens uppfattning. 2008-10-09 Fi2008/4219 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Ulrika Hansson Telefon 08-405 1720 Telefax 08 10 98 41 E-post ulrika.hansson@finance.ministry.se

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 11 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 11 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 11 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 FÖRSLAG från: inkom den: 9 augusti 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 juni 2018 KLAGANDE Skandinaviska Enskilda Banken AB, 502032-9081 Ombud: Skattejurist Anna Berggren Group Tax, E10 106 40 Stockholm MOTPART

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt Enligt

Läs mer

Stockholm den 29 november 2007

Stockholm den 29 november 2007 R-2007/1258 Stockholm den 29 november 2007 Till Näringsdepartementet N2006/10823/MK Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Näringsdepartementets

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt Momsföreläsning Introduktion till momsbeskattning Föreläsning den 1 december 2014, Mikaela Sonnerby Disposition Bakgrund till momsbeskattning Grundläggande bestämmelser Urval av specialregler Bakgrund

Läs mer

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Johan Lindqvist 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/2482 Vår ref: Dnr 127/2013 2013-08-05 Remissvar avseende promemoria om

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

~ Ekobrottsmyndigheten

~ Ekobrottsmyndigheten ~ Ekobrottsmyndigheten YTTRANDE Datum 2012-11-19 l (5) Verksjurist Liselotte Westerlind Rättsenheten Ert dn r Ju2012/54311 DOM D nr EBM A-2012-0385 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 3944/1998 1998-03-26 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 januari 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över Försäkringsgarantiutredningens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-13 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 6 februari

Läs mer

R 7515/ Till Justitiedepartementet

R 7515/ Till Justitiedepartementet R 7515/2001 2001-05-30 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 februari 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Distansavtalslagen och fritidsevenemang,

Läs mer

Stockholm den 1 mars 2011 R-2010/1892. Till Finansdepartementet. Fi2010/5772

Stockholm den 1 mars 2011 R-2010/1892. Till Finansdepartementet. Fi2010/5772 R-2010/1892 Stockholm den 1 mars 2011 Till Finansdepartementet Fi2010/5772 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över Grönbok om mervärdesskattens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Fair Pay Please AB6 105 24 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 oktober 2014 Per Bolund Pia Gustafsson (Finansdepartementet)

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 645 final 2016/0315 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2007/884/EG om bemyndigande för Förenade kungariket att fortsätta

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-10-25

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-10-25 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-10-25 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 17 oktober

Läs mer