Stockholm den 1 november 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 1 november 2011"

Transkript

1 R-2011/1272 Stockholm den 1 november 2011 Till Finansdepartementet Fi2011/3586 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 augusti 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Nya faktureringsregler vad gäller mervärdesskatt. Sammanfattning Advokatsamfundet delar uppfattningen att det är angeläget att anpassa mervärdesskattelagen (ML) till det nya faktureringsdirektivet. Det nya faktureringsdirektivet har till syfte att modernisera, harmonisera och förenkla reglerna kring fakturering samtidigt som vissa regler införs med ändamålet att förhindra skatteundandragande. Advokatsamfundet ställer sig i huvudsak positivt till de föreslagna ändringarna, men avstyrker förslagen om elektronisk åtkomst till fakturor och utformningen av regler kring säkerställande av fakturors äkthet m.m. I den förra delen innebär förslaget att advokat i lag åläggs en skyldighet vars uppfyllande skulle innebära att advokaten måste bryta mot god advokatsed. Faktureringsregler vid gränsöverskridande handel I promemorian föreslås att det införs en regel om vilket lands faktureringsregler som ska tillämpas vid gränsöverskridande handel. En sådan regel saknas i dag. Advokatsamfundet välkomnar förslaget som innebär ett förtydligande, som är ägnat att skapa större förutsebarhet och säkerhet för beskattningsbara personer.

2 2 Huvudregeln är att faktureringen omfattas av reglerna i det EU-land där omsättningen sker. Detta är i allt väsentligt den princip som redan tillämpas och innebär således ingen förändring i praktiken. Även de undantag från huvudregeln som föreslås, bl.a. i fall då säljaren saknar etablering i omsättningslandet, har fog för sig. Innehåll i fakturan Reglerna om innehåll i fakturor ska enligt förslaget förenklas och förtydligas i olika avseenden. I linje med nya faktureringsdirektivet ska endast särskilda begrepp anges på fakturan vid vissa typer av omsättningar (omvänd betalningsskyldighet, vinstmarginalbeskattning för resebyråer/begagnade varor etc., självfakturering osv.). Förslagen har också till syfte att förbättra möjligheten till skattekontroll. Förslagen innebär att reglerna om fakturans innehåll blir tydligare och enklare att tillämpa. I vissa situationer behöver färre uppgifter anges på fakturan. Förslagen medför också att färre valmöjligheter står till buds för beskattningsbara personer, där i stället för flera alternativa angivelser på fakturan endast ett enda begrepp kommer att godtas. Som mycket riktigt uppmärksammas i promemorian, ställer detta högre krav på att korrekt term används vid utfärdande av faktura. Det är därför viktigt att tydlig och relevant information offentliggörs inför reglernas ikraftträdande; detta för att beskattningsbara personer lätt ska kunna få vägledning och anpassa sig till den nya ordningen. Förenklad faktura, samlingsfaktura m.m. I promemorian föreslås att en fast beloppsgräns införs för när reglerna om förenklad faktura kan tillämpas. Den beloppsgräns som i praktiken tillämpas i dag är kronor. Denna föreslås kodifieras. Det kan noteras att förenklad faktura enligt nya faktureringsdirektivet får användas upp till belopp om 400 euro. En avvägning får här göras mellan intresset att förenkla regelverket och behovet av att bedriva en effektiv skattekontroll. Advokatsamfundet har ingen erinran mot den avvägning som har gjorts. Till detta kommer att det är en fördel att kodifiera det som redan gäller i praktiken. I övrigt föreslås anpassning av reglerna i ML avseende förenklad fakturering vid bl.a. distansförsäljning och när säljaren inte är etablerad i det land skatten ska betalas. Vidare föreslås vissa förändringar för samlingsfaktura, självfakturering och valuta. Vissa av förändringarna innebär en förenkling i förhållande till nuvarande regler, vilket välkomnas av Advokatsamfundet. De nya reglerna kan dock även medföra ytterligare börda för små och medelstora företag, vilket är negativt. Samtliga ändringar har emellertid sin grund i bestämmelser i nya faktureringsdirektivet, varför krav på att dessa införs i svensk rätt föreligger. ML bör således anpassas i enlighet härmed.

3 3 Skatt- och redovisningsskyldighet vid handel med varor och tjänster inom EU I promemorian föreslås dels att en regel införs om skattskyldighetens inträde vid unionsinterna leveranser av varor som pågår kontinuerligt, dels en bestämmelse om redovisningens inträde och tidsfrist för utfärdande av faktura. Skattskyldighetens inträde är av avgörande betydelse för redovisningsskyldigheten. Det är lämpligt att reglerna om detta är så tydliga som möjligt. Advokatsamfundet välkomnar därför förslaget om en regel för skattskyldighetens inträde vid unionsinterna leveranser av varor som pågår kontinuerligt och där tveksamhet kring skattskyldighetens inträde annars kan föreligga. Det föreslås en fakturametod för redovisning av unionsinterna förvärv och en tidsfrist om 15 dagar i den månad som följer på den månad då skattskyldigheten inträdde, inom vilken redovisning ska ske. Även faktura ska utfärdas senast vid nu sagda tidpunkt (både avseende omsättning av varor och tjänster). Förslagen är en harmonisering av reglerna som följer av nya faktureringsdirektivet. Det är en fördel att samma och tydliga regler gäller i aktuellt avseende inom hela unionen. ML bör således anpassas i enlighet härmed. Redovisning enligt kontantmetoden Enligt nya faktureringsdirektivet kan redovisning av moms göras enligt en kontantmetod av företag med en årlig omsättning om maximalt euro (eller, efter samråd med mervärdesskattekommittén, euro). Enligt ML gäller att sådan metod får användas av företag som har högst kronor i årsomsättning. Denna regel är samordnad med redovisningsreglerna i bokföringslagen. Bokföringslagens regler sågs över så sent som 2009/2010. Det kan konstateras att utrymmet enligt nya faktureringsdirektivet till redovisning enligt kontaktmetoden är betydligt större än vad den svenska regleringen tillåter. Nya faktureringsdirektivets regel om omsättningsgräns är fakultativ. Sverige har således ingen skyldighet att införa liberalare regler än vad som följer av nuvarande ordning. Det kan också anses lämpligt att reglerna i ML och bokföringslagen sammanfaller. Det kan dock tänkas att likviditetsproblem kan uppstå även för företag vars omsättning överstiger det gällande tröskelvärdet, vilket kan motivera att gränsen höjs. Att ett sådant utrymme också finns enligt det nya faktureringsdirektivet kan enligt Advokatsamfundets mening motivera att en översyn och en samordning av regelverken görs, i syfte att uppnå enklare regler för aktuella företag. Beskattningsunderlaget när detta uttrycks i en utländsk valuta I promemorian föreslås att artikel 91.2 i mervärdesskattedirektivet avseende omräkningskurs införs i ML. I brist på regler har denna fråga hittills fått lösas i praxis, vilket har föranlett viss rättsosäkerhet. Bestämmelsen kommer att förtydliga vad som gäller och välkomnas därför av Advokatsamfundet.

4 4 Elektronisk åtkomst till fakturor för kontrolländamål I promemorian föreslås att när en beskattningsbar person lagrar fakturor som denne utfärdar eller mottar på sådan elektronisk väg som säkerställer åtkomst online till uppgifterna, de behöriga myndigheterna i den medlemsstat där den beskattningsbara personen är etablerad samt, när mervärdesskatten ska betalas i en annan medlemsstat, de behöriga myndigheterna i den medlemsstaten, har rätt att för kontrolländamål få åtkomst till, ladda ned och använda dessa fakturor. Bestämmelsen innebär en utvidgning av rätten till åtkomst till fakturor som lagras på elektronisk väg och följer av nya faktureringsdirektivet. Vad gäller Skatteverkets möjligheter till åtkomst, bedöms nuvarande svenska regler uppfylla nya faktureringsdirektivets krav. Någon förändring av svensk rätt föreslås därför inte vad gäller Skatteverkets åtkomst. Däremot följer inte av nuvarande svensk reglering att behöriga myndigheter i andra medlemsstater har rätt till sådan elektronisk åtkomst som följer av nya faktureringsdirektivet. En sådan myndighet måste i dag göra en begäran om bistånd till Skatteverket, enligt förordningen om administrativt samarbete. Enligt promemorian måste därför en ny regel införas i svensk rätt, som innebär att behöriga myndigheter i andra EU-länder ges möjlighet att för kontrolländamål få elektronisk åtkomst till fakturor som bevaras på elektronisk väg av näringsidkare som är etablerade i Sverige. Begäran att få ta del av fakturor kommer hädanefter således ske direkt av den utländska myndigheten till den aktuella näringsidkaren i Sverige. Den nya regeln ska endast ge den utländska behöriga myndigheten rätt att framställa en begäran, inte att vidta några sanktioner mot näringsidkaren i fråga. Detta ankommer i stället på Skatteverket efter begäran om bistånd enligt ovan nämnda förordning. Den rätt som enligt förslaget ges till utländska motsvarigheterna till Skatteverket innefattar myndighetsutövning. Myndighetsutövning mot företag etablerade i Sverige bör av rättssäkerhetsskäl utföras av svenska myndigheter. Det kan uppstå svårigheter för den enskilde näringsidkaren att förstå att det verkligen är en behörig utländsk myndighet man har att göra med och vad som efterfrågas. Det ska beaktas att en faktura ofta innehåller uppgifter som är företagshemligheter och som således är känsliga att lämna ut. Advokatsamfundet vill särskilt framhålla att promemorians förslag om omedelbar åtkomst för utländska behöriga myndigheter till fakturor har en särskild implikation vad gäller advokatverksamhet, närmare bestämt för svenska advokater som har klienter i andra EUländer. Advokatens fakturor innehåller som huvudregel namn på klienten och en beskrivning av det utförda uppdraget, vilket är uppgifter som omfattas av advokatsekretess. Förslaget innebär en möjlighet för utländska myndigheter att utan formellt förfarande bereda sig tillträde till uppgifter, som enligt lag omfattas av advokatens tystnadsplikt.

5 5 Enligt 3 kap. 13 taxeringslagen ska på den enskildes begäran från föreläggande om revision undantas sådan handling som inte får tas i beslag enligt 27 kap. 2 rättegångsbalken. Detta lagrum stadgar att beslag inte må läggas på skriftlig handling, om dess innehåll kan antagas vara sådant, att befattningshavare eller annan som avses i 36 kap. 5 rättegångsbalken ej må höras som vittne därom. Enligt 36 kap. 5 andra stycket får advokater som inte höras som vittnen om något som i denna deras yrkesutövning anförtrotts dem eller som de i samband därmed erfarit såvida inte klienten medger detta. Detta innebär att allt som advokaten erfarit som ett resultat av skyddad kommunikation omfattas av denna reglering. Allt som klienten har uppgett i förtroende till advokaten och de intryck och den information som advokaten har fått med anledning av sitt uppdrag omfattas således av det s.k. frågeförbudet i 36 kap. 5 rättegångsbalken. Advokaternas tystnadsplikt är dessutom reglerad i 8 kap. 4 rättegångsbalken, i 34 i stadgarna för Sveriges advokatsamfund och i 2.2 Vägledande regler om god advokatsed. Redan den uppgiften att en viss klient har konsulterat eller begärt biträde av en advokat är en uppgift som omfattas av advokatens tystnadsplikt. En advokatbyrå är därför förhindrad att lämna ut namn på byråns klienter. På samma sätt är advokatbyrån förhindrad att lämna ut uppgifter om vad advokatuppdragen har avsett. När det gäller frågan om att förebringa fakturor vari uppdragets art och omfattning m.m. framgår, kan följande påtalas. Avgörande för om dessa uppgifter omfattas av tystnadsplikten är beroende av uppgiftens art, omfattning och detaljnivå. Om det exempelvis av fakturan enbart framgår att den avser juridisk rådgivning, torde inte denna uppgift avslöja något om uppdraget. Om fakturan däremot innehåller en redogörelse av uppdragets art och omfattning är uppgifterna av det slaget att de måste anses inbegripet i de omständigheter som advokaten har erhållit i förtroende. En sådan redogörelse omfattas därför av 36 kap. 5 rättegångsbalken. Om Skatteverket skulle begära att få ut uppgifter från en advokat angående namn på klient eller uppgifter om vad uppdraget avsett, finns således laglig möjlighet att undanta uppgifter som omfattas av advokatens tystnadsplikt. Att då införa möjlighet för motsvarande utländsk myndighet att ta del av denna typ av uppgifter, är helt oacceptabelt. Advokatsamfundet avstyrker det aktuella förslaget, men konstaterar dock att Sverige, för att uppfylla sina åtaganden mot EU, har att implementera den föreslagna bestämmelsen. Skyldigheten för advokat att lämna ut fakturor till utländsk myndighet måste dock bli föremål för särreglering. Säkerställande av ursprungets äkthet, innehållets integritet och läsbarhet vad gäller fakturering I promemorian föreslås att det införs en regel som förtydligar att den som utfärdar och tar emot fakturor är skyldig att säkerställa ursprungets äkthet, innehållets integritet och läsbarhet vad gäller fakturor från utfärdandet och under hela lagringstiden. Enligt

6 6 promemorians bedömning innebär detta ingen materiell förändring i förhållande till vad som i dag gäller enligt bokföringslagen. Av tydlighetsskäl och för att det inte ska råda något tvivel om att den aktuella bestämmelsen i nya faktureringsdirektivet är implementerad i svensk rätt, bör dock en särskild regel införas i ML. Det är upp till näringsidkarna att själva fastställa hur ovanstående krav ska uppfyllas. Kraven gäller från det att faktura utfärdas och under hela lagringstiden. Det som ska säkerställas är något förenklat att fakturan är äkta, att uppgifterna som krävs i fakturan är oförändrade och att fakturan är läsbar. Detta kan göras genom att skapa administrativa kontroller, som skapar en tillförlitlig verifikationskedja mellan en faktura och en leverans och ett tillhandahållande. Det är i och för sig positivt att skyldigheterna vad gäller fakturors äkthet m.m. tydligt anges i lagen. Det förefaller dock oklart hur ansvarsfördelningen mellan den som utfärdar fakturan och den som mottar densamma ser ut. Vissa av formuleringarna i både den föreslagna lagtexten och i promemorian tyder på att skyldigheten att säkerställa fakturans äkthet åvilar både den som utfärdar fakturan och den som mottar den från det att fakturan utfärdas och under hela lagringstiden. Advokatsamfundet ställer sig frågande till om det är praktiskt genomförbart att både utfärdaren och mottagaren av en faktura ska ha en fullständig verifikationskedja, från det att en faktura utfärdas. Det förefaller mer lämpligt att den som utfärdar en faktura har ansvar för att dokumentera dess äkthet och att detta ansvar inträder för mottagaren först när denne faktiskt har mottagit fakturan. En sådan ordning torde inte heller strida mot nya faktureringsdirektivets lydelse. Det förefaller såsom näringsidkarna själva ska komma överens om hur verifikationskedjan ska säkerställas. Om en sådan uppdelning har gjort mellan två näringsidkare, att viss information finns hos ena parten och denne inte tillmötesgår Skatteverket i en utredning, kan Skatteverket då med stöd av den nya bestämmelsen kräva informationen från den andra parten? Sammanfattningsvis avstyrker Advokatsamfundet förslaget och efterlyser ett klargörande, vad gäller ansvarsfördelning mellan beskattningsbara personer i förhållande till den nya regleringen om fakturors äkthet m.m. I övrigt innebär nya faktureringsdirektivet att det blir lättare att använda elektronisk faktura. Då några särskilda regler inte finns i svensk rätt i dessa avseenden, föranleder direktivet ingen ändring. Det är positivt att reglerna om elektronisk faktura nu blir mer harmoniserade inom EU, eftersom detta torde förenkla administrationen för näringsidkare och underlätta handeln inom unionen. Överföring av varor för värdering Förslaget innebär ett förtydligande av rättsläget och välkomnas av Advokatsamfundet.

7 7 Krav på faktura för avdragsrätt vid unionsinterna förvärv av varor Reglerna i ML, som under vissa förutsättningar tillåter att avdragsrätt medges utan att avdragsrätten kan styrkas genom en faktura, föreslås gälla även vid unionsinterna förvärv av varor. Förslaget innebär en förenkling och minskning av den administrativa bördan för beskattningsbara personer. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg/ genom Maria Billing

Nya faktureringsregler för mervärdesskatt m.m.

Nya faktureringsregler för mervärdesskatt m.m. Skatteutskottets betänkande 2011/12:SkU18 Nya faktureringsregler för mervärdesskatt m.m. Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet regeringens förslag i proposition 2011/12: 94 Nya faktureringsregler

Läs mer

NEA. Genomgång av EU:s nya faktureringsdirektiv

NEA. Genomgång av EU:s nya faktureringsdirektiv NEA Genomgång av EU:s nya faktureringsdirektiv 2 Agenda Inledning Elektronisk fakturering Vad är en elektronisk faktura Krav vid elektronisk fakturering Fakturan äkthet, integritet och läsbarhet Definitioner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2012:342 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Nya faktureringsregler för mervärdesskatt Enligt

Läs mer

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation 1 Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation Riksdagen antog i december 2003 regeringens proposition 2003/2004:26 om nya regler för fakturor när det gäller mervärdesskatt. De

Läs mer

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV

(Lagstiftningsakter) DIREKTIV 22.7.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 189/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV RÅDETS DIREKTIV 2010/45/EU av den 13 juli 2010 om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt

Läs mer

Nya faktureringsregler för mervärdesskatt. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Nya faktureringsregler för mervärdesskatt. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nya faktureringsregler för mervärdesskatt Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 2 februari 2012 Peter Norman Eva Posjnov (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

SKEPPSBRON SKATT NEA-RAPPORT NYHETER I DET ANDRA FAKTURERINGSDIREKTIVET FEBRUARI 2011

SKEPPSBRON SKATT NEA-RAPPORT NYHETER I DET ANDRA FAKTURERINGSDIREKTIVET FEBRUARI 2011 1 NEA-RAPPORT NYHETER I DET ANDRA FAKTURERINGSDIREKTIVET FEBRUARI 2011 2 INNEHÅLL INLEDNING...3 ELEKTRONISK FAKTURERING...3 VAD UTGÖR EN ELEKTRONISK FAKTURA?...3 GODKÄNNADE AV ELEKTRONISK FAKTURERING...4

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Remiss av promemorian Nya faktureringsregler vad gäller mervärdesskatt

Remiss av promemorian Nya faktureringsregler vad gäller mervärdesskatt Remiss Fi2011/3586 REGERINGSKANSL1ET 2011-08-29 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter, S2 Christoffer Andersson Calafatis Telefon +46 8 405 12 30 E-post

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/027 Er referens: Fi2017/02886/DF 2017-09-29 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

EU:s nya faktureringsregler hot eller möjlighet?. Svenskt Näringsliv. Ett seminarium om en angelägen fråga

EU:s nya faktureringsregler hot eller möjlighet?. Svenskt Näringsliv. Ett seminarium om en angelägen fråga EU:s nya faktureringsregler hot eller möjlighet?. Svenskt Näringsliv Ett seminarium om en angelägen fråga Moderator Gunnar Rabe Föreläsare Ulrika Hansson, Bird & Bird Anna Sandberg Nilsson, Svenskt Näringsliv

Läs mer

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU NEA seminarium 6 mars 2007 Mats Holmlund 08-440 41 59 1 Momslagen och EG-rätten Mervärdesskattelagen 1968/1994 Sjätte mervärdesskattedirektivet - 1967

Läs mer

Kraven på faktura i momshänseende. Ulrika Hansson 20 september 2016

Kraven på faktura i momshänseende. Ulrika Hansson 20 september 2016 Kraven på faktura i momshänseende innehåll och format Ulrika Hansson 20 september 2016 1 Regler om faktura och faktureringsskyldighet 11 och 11 a kap. mervärdesskattelagen, 1994:200, ML Flest regler om

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen

2. Förslaget att även kupongskatt ska omfattas av skatteflyktslagen R-2015/0776 Stockholm den 18 maj 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/2314 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Begränsad skattefrihet

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.10.2009 KOM(2009)608 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Republiken Estland och Republiken Slovenien att tillämpa en åtgärd

Läs mer

NEA webinar

NEA webinar NEA webinar 2009-05-13 EU-kommissionens förslag till ändringar i momsdirektivet (2006/112/EC) Lars Dykert, LRD Revision och Rådgivning Agenda Bakgrund till EU-kommissionens förslag Kommissionens utredning

Läs mer

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter PM till riksdagen 2005-10-21 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ekofinrådets möte den 8 november 2005 Dagordningspunkt: MOMS: En enda kontaktpunkt. Lägesrapport Dokument: Tidigare dokument

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 28.1.2009 KOM(2009) 20 slutlig MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET Den tekniska utvecklingen på området e-fakturering och åtgärder för att

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

Fakturering och internationell handel

Fakturering och internationell handel Fakturering och internationell handel Översikt över direktiv, medlemsstaternas lagstiftning, avvikelser etc 11 november 2004 Mats Holmlund Innehåll! Vad reglerar faktureringsdirektivet och korresponderande

Läs mer

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning

Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Skatteutskottets betänkande 2009/10:SkU12 Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för tjänster, återbetalning till utländska företagare och periodisk sammanställning Sammanfattning I betänkandet tillstyrker

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 28.1.2009 KOM(2009) 21 slutlig 2009/0009 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt,

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 28.1.2009 KOM(2009) 21 slutlig 2009/0009 (CNS) C6-0078/09 Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt,

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 15/2013 Generalsekreteraren. PM angående uthyrning av advokater och biträdande jurister, s.k.

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 15/2013 Generalsekreteraren. PM angående uthyrning av advokater och biträdande jurister, s.k. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 15/2013 Generalsekreteraren Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund PM angående uthyrning av advokater och biträdande jurister, s.k. secondment Styrelsen har vid

Läs mer

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03 Dnr Fi2010/2622 Finansdepartementet 2010-05-03 Promemoria Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor I promemorian föreslås nya bestämmelser avseende undantaget från skatteplikt

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2015 COM(2015) 552 final 2015/0256 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av genomförandebeslut 2013/53/EU om bemyndigande för Konungariket Belgien

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Finansdepartementet 2017-01-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 811 Förslag

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.11.2017 COM(2017) 659 final 2017/0296 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Lettland att tillämpa en särskild åtgärd som avviker

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radiooch tv-sändningar och elektroniska tjänster

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radiooch tv-sändningar och elektroniska tjänster Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/01451/S2 Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radiooch tv-sändningar och elektroniska tjänster Mars 2018 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Förklarande anmärkningar Regler för fakturor med mervärdesskatteuppgifter

Förklarande anmärkningar Regler för fakturor med mervärdesskatteuppgifter Förklarande anmärkningar Regler för fakturor med mervärdesskatteuppgifter (Rådets direktiv 2010/45/EU) Varför behövs förklarande anmärkningar? Syftet med förklarande anmärkningar är att förbättra förståelsen

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Enklare redovisning (SOU 2008:67).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Enklare redovisning (SOU 2008:67). R-2008/0815 Stockholm den 15 oktober 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/5460/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Enklare

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.11.2012 COM(2012) 667 final 2012/0316 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Slovenien att tillämpa en åtgärd som avviker från artikel 287 i direktiv

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-04-08 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland

Läs mer

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen.

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen. R-2007/0475 Stockholm den 20 april 2007 Till FAR SRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 mars 2007 beretts tillfälle att yttra sig över FAR SRS revisionskommittés förslag till rekommendation

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor. R-2007/0688 Stockholm den 26 juni 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4031 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.10.2018 COM(2018) 714 final 2018/0367 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Nederländerna att införa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.8.2017 COM(2017) 451 final 2017/0205 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Polen att införa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:295

Regeringens proposition 2017/18:295 Regeringens proposition 2017/18:295 Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tvsändningar och elektroniska tjänster Prop. 2017/18:295 Regeringen överlämnar denna proposition

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.1.2017 COM(2016) 833 final 2016/0417 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/677/EU om bemyndigande för Luxemburg att tillämpa en åtgärd

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 644 final 2016/0314 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2013/678/EU om bemyndigande för Republiken Italien att fortsätta

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2018/00285/S2 Vår ref: 14/2018 2018-02-22

Läs mer

35 Periodiska sammanställningar... 1

35 Periodiska sammanställningar... 1 Innehåll 35 Periodiska sammanställningar... 1 35.1 Innehåll...1 35.2 Vad ska lämnas i en periodisk sammanställning?...2 35.2.1 Uppgiftsskyldighet...2 35.2.1.1 Uppgifter om varor...2 35.2.1.2 Uppgifter

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

Eva Posjnov (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Eva Posjnov (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tvsändningar och elektroniska tjänster Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 juni 2018

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.12.2006 KOM(2006) 802 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Estland, Slovenien, Sverige och Förenade kungariket att tillämpa en särskild

Läs mer

Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till

Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till

Läs mer

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2016/04592/S2 Vår ref: 260/2016 2017-01-31 Remiss avseende

Läs mer

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Skatteutskottets betänkande 2010/11:SkU13 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2010/11:16)

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.1.2018 COM(2018) 5 final 2017/0361 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Malta att tillämpa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

Stockholm den 1 september 2014

Stockholm den 1 september 2014 R-2014/0870 Stockholm den 1 september 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/2963/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 maj 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Genomförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2003:1134 Utkom från trycket den 19 december 2003 utfärdad den 11 december 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande:

Advokatsamfundets inställning till utredningens olika förslag kan sammanfattas enligt följande: R-2005/0939 Stockholm den 14 september 2005 Till Finansdepartementet Fi2005/2479 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Krav på kassaregister

Läs mer

Nya faktureringsregler när det gäller mervärdesskatt (prop. 2003/04:26 och 2002/03:99 delvis)

Nya faktureringsregler när det gäller mervärdesskatt (prop. 2003/04:26 och 2002/03:99 delvis) Skatteutskottets betänkande Nya faktureringsregler när det gäller mervärdesskatt (prop. 2003/04:26 och 2002/03:99 delvis) Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2003/04:26

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om ny definition av fastighetsbegreppet i mervärdesskattelagen Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-18. Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering av varor, m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-18. Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering av varor, m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-18 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

3 Mervärdeskattebelopp som angetts på faktura

3 Mervärdeskattebelopp som angetts på faktura R-2007/0837 Stockholm den 14 augusti 2007 Till Finansdepartementet Fi2007/4942 Sveriges advokatsamfund har genom remiss, den 18 juni 2007, beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Mervärdeskatt

Läs mer

Faktureringsdirektivet Några intryck från implementeringen. Intryck från implementeringen Slide n 1

Faktureringsdirektivet Några intryck från implementeringen. Intryck från implementeringen Slide n 1 Några intryck från implementeringen Europeiska Kommissionen - DG Taxud D4 Intryck från implementeringen Slide n 1 Varför finns reglerna om fakturering i skattelagstiftningen? Dåvarande lagstiftning Tidigare

Läs mer

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2019/1224 Stockholm den 15 oktober 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/02372/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletteringar

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.10.2016 COM(2016) 665 final 2016/0326 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2009/790/EG om bemyndigande för Republiken Polen att tillämpa

Läs mer

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen föreskrivs

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Ur rättegångsbalken [Ändringar införda t.o.m. SFS 2003:1149]

Ur rättegångsbalken [Ändringar införda t.o.m. SFS 2003:1149] Ur rättegångsbalken [Ändringar införda t.o.m. SFS 2003:1149] 8 Kap. Om advokater. 1 För riket skall finnas ett allmänt advokatsamfund. Stadgar för samfundet fastställas av regeringen. Advokat är den som

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 9 juni 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 9 juni 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 9 juni 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0124 (NLE) 10201/17 FISC 137 FÖRSLAG från: inkom den: 8 juni 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU,

Läs mer

Skyldigheter på mervärdesskatteområdet för tillhandahållande av tjänster och distansförsäljning av varor

Skyldigheter på mervärdesskatteområdet för tillhandahållande av tjänster och distansförsäljning av varor 23.11.2017 A8-0307/ 001-021 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-021 från utskottet för ekonomi och valutafrågor Betänkande Cătălin Sorin Ivan Skyldigheter på mervärdesskatteområdet för tillhandahållande av tjänster och

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 4 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 4 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0183 (NLE) 11618/17 FISC 172 FÖRSLAG från: inkom den: 3 augusti 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET

Läs mer

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Augusti 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

UTKAST. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019.

UTKAST. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019. 3.5.2018 UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av mervärdesskattelagen och 25 c i lagen om undantag för Åland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 januari 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 20 januari 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 20 januari 2017 (OR. en) 5469/17 FISC 20 FÖLJENOT från: inkom den: 19 januari 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

23 Personbilar och motorcyklar... 1

23 Personbilar och motorcyklar... 1 Innehåll 23 Personbilar och motorcyklar... 1 23.1 Inledning...1 23.2 Begreppen personbil och motorcykel...1 23.3 Verksamheter i allmänhet...1 23.4 Bilhandel, biluthyrning, taxi, begravningsbyråer och trafikskolor...1

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 44/23

Europeiska unionens officiella tidning L 44/23 20.2.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 44/23 RÅDETS DIREKTIV 2008/9/EG av den 12 februari 2008 om fastställande av närmare regler för återbetalning enligt direktiv 2006/112/EG av mervärdesskatt

Läs mer

1 kap. 2 första stycket 2, 1 kap. 15, 5 kap. 5 och 6 a kap. 1 mervärdesskattelagen (1994:200), artikel 11 i mervärdesskattedirektivet

1 kap. 2 första stycket 2, 1 kap. 15, 5 kap. 5 och 6 a kap. 1 mervärdesskattelagen (1994:200), artikel 11 i mervärdesskattedirektivet HFD 2018 ref. 42 Ett bolag kan bli skattskyldigt för tjänster som bolagets huvudkontor i Sverige tillhandahålls från en filial i ett annat EU-land på grund av att filialen ingår i en mervärdesskattegrupp

Läs mer

38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl... 1

38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl... 1 Innehåll 38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl.... 1 38.1 Utländska beskickningar, organisationer m.fl. verksamma inom landet...1 38.1.1 Undantag för import och unionsinterna förvärv...1 38.1.1.1

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Skatteutskottets betänkande Ändrade mervärdesskatteregler för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Generalsekreteraren

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Generalsekreteraren SVERIGES ADVOKATSAMFUND Generalsekreteraren Cirkulär nr 4/2007 Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund Föreliggande promemoria, som innehåller förslag till stadgeändringar, har remitterats till avdelningarna

Läs mer

Stockholm den 8 september 2015

Stockholm den 8 september 2015 R-2015/1072 Stockholm den 8 september 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/3438 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förstärkt

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 5/2002 Generalsekreteraren

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 5/2002 Generalsekreteraren SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 5/2002 Generalsekreteraren Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund Vid förestående årsmöten inom samfundets avdelningar kommer att behandlas bl.a. följande ärende

Läs mer

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Databas: SFST Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-26 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Utbyte av upplysningar om förhandsbesked i gränsöverskridande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål genomförande av direktiv 2006/24/EG

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål genomförande av direktiv 2006/24/EG LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande

Läs mer

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Remissvar 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Fi2018/00390/S2

Läs mer

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002

R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 R 8558/2001 Stockholm den 11 januari 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 november 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över 1. Departementspromemorian Ändringar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); utfärdad den 30 maj 2013. SFS 2013:369 Utkom från trycket den 10 juni 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m.

Promemoria Finansdepartementet. Deklarationsombud m.m. Promemoria 2004-09-08 Finansdepartementet Deklarationsombud m.m. Skatteverket har till regeringen ingivit en promemoria från den 21 april 2004 om deklarationsombud m.m. I promemorian finns ett förslag

Läs mer

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 5426/1999 1999-10-12 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 juni 1999 beretts tillfälle att avge yttrande över av skattemyndigheten upprättad

Läs mer

Stockholm den 5 mars 2010 R-2010/0178. Till Justitiedepartementet. Ju2009/9247/L2

Stockholm den 5 mars 2010 R-2010/0178. Till Justitiedepartementet. Ju2009/9247/L2 R-2010/0178 Stockholm den 5 mars 2010 Till Justitiedepartementet Ju2009/9247/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 5 februari 2010 beretts tillfälle att avge yttrande angående ett förslag till

Läs mer