Vad gör volontärerna inom äldreomsorgen?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gör volontärerna inom äldreomsorgen?"

Transkript

1 SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 3 Vad gör volontärerna inom äldreomsorgen? November 2007

2 2 Omslagsbilden Fri och villig om ideellt arbete i välfärdslandet Tillsammans med förlaget Premiss har SKTF tagit fram en bok i syfte att få igång en bred diskussion där olika ingångar och perspektiv kring frivilligarbetet lyfts fram i rampljuset. Boken är skriven av journalisten Hans Nordén och är gratis. Du beställer den på Denna rapport bygger dock på en helt fristående undersökning inom samma tema.

3 3 Inledning Idag har ideella arbetsinsatser blivit ett allt vanligare inslag i välfärden. Allt fler människor vill själva ta ett personligt ansvar. Samtidigt ser vi hur kommuner och landsting får det svårare ekonomiskt när bland annat demografiska faktorer såsom en allt större äldre befolkning skapar ökande välfärdsbehov. SKTFs medlemmar jobbar mitt i skärningspunkten mellan behov och ekonomiska förutsättningar. Vi vill initiera en bred debatt om vart vi är på väg. Var ska gränsen gå mellan ideellt och frivilligt arbete? Vilka förutsättningar och politiska ställningstaganden krävs innan kommuner och landsting överlämnar delar av välfärdsverksamheten till frivilliga krafter? Hur ska frivilligarbetet organiseras på bästa sätt? SKTF ser gärna en utveckling där fler vill och kan engagera sig i frivilliga insatser. Som ett stöd för en god välfärd utan att samhället retirerar från sitt ansvar för välfärdens grunder. SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga nyckelpersoner är äldreomsorgschefer, verksamhetschefer, områdeschefer, enhetschefer, biståndsbedömare/handläggare, heminstruktörer och administrativ personal. De, precis som många andra i samhället är oroade över, och engagerade i, hur vi ska kunna behålla och utveckla välfärden i ett samhälle med allt fler äldre. Vi vet att just äldreomsorgen är ett område inom kommuner och landsting där volontärer idag förekommer. Vi har i denna rapport ställt frågor om hur det ser ut med volontärers medverkan idag, om det har förändrats något under de senaste åren, vilka uppgifter volontärer utför och vilka uppgifter man ser att volontärer är lämpliga att utföra respektive olämpliga. Bakgrunden till rapporten är dels att fortsätta den diskussion om frivilligarbete som SKTF initierat men också som ytterligare ett inspel till den expertgrupp där jag som SKTFs ordförande ingår och som är knuten till regeringens utredning om en värdighetsgaranti inom äldreomsorgen. SKTF har, med anledning av utredningen och deltagandet i expertgruppen, inbjudit de som dagligen arbetar med att planera, genomföra och utvärdera välfärdstjänster inom socialtjänsten, och som berörs av regeringens planer på att införa en värdighetsgaranti, att ingå i en panel. Denna panel består i huvudsak av enhetschefer inom äldreboende. Avsikten är att panelen vid ett antal tillfällen under hösten/förvintern ska besvara frågor som berör utvecklingen av äldreomsorgen och hur ett värdigt liv inom äldreomsorgen ska kunna uppnås. Resultaten av denna undersökningsserie kommer dels att användas som ett underlag i deltagandet i expertgruppen och dels för att bidra till den allmänna debatten om utformningen av den framtida äldreomsorgen. Denna rapport, som är den tredje i rapportserien handlar alltså om volontärers roll inom äldreomsorgen idag. Tidigare rapporter har handlat om vad ett värdigt liv inom äldreomsorgen innehåller och om biståndshandläggarnas syn på sitt arbete. Eva Nordmark Förbundsordförande SKTF

4 4 Sammanfattning Undersökningen visar att volontärer förekommer idag i relativt stor utsträckning samt att deras medverkan de senaste två åren har ökat. Ganska många av panelens deltagare anser att volontärernas medverkan är en förutsättning för en hög kvalitet inom verksamheten: - Drygt hälften, cirka 55 procent, av paneldeltagarna uppgav att det förekommer att volontärer medverkar i den verksamhet man arbetar inom. - Av dem som svarat att volontärer medverkar så menade nästan 60 procent att deras medverkan är en förutsättning för att man ska kunna hålla en hög kvalitet inom verksamheten. - Av dem som svarat att volontärer medverkar i verksamheten så uppger också varannan att volontärernas medverkan har ökat under de senaste två åren. En av tre anser att volontärers medverkan är oförändrad medan några få anser att den har minskat. - På frågan om vilken typ av verksamhet som volontärer medverkar i så är det allt dominerande svaret olika typer av social verksamhet. Både besök hemma hos pensionärer för att fika och samtala men också som arrangörer av promenader och andra aktiviteter. - På frågan om vilken verksamhet som lämpar sig för medverkan av volontärer så överensstämmer svaren ganska väl med det som volontärerna faktiskt idag verkar utföra, det vill säga sociala uppgifter såsom att vara vän och medmänniska samt för att sätta guldkant på tillvaron för de äldre genom att ordna sociala aktiviteter. - När det gäller vilken verksamhet som inte lämpar sig för volontärer att utföra var samstämmigheten stor bland de svarande om att vård, omvårdnad och omsorgsuppgifter inte är lämpliga. Likaså arbetsuppgifter som rör den äldres personliga integritet, exempelvis hygien. Hjälp med den personliga ekonomin lyftes också fram som ett område som inte alls är lämpligt att någon annan än personal eller anhöriga utför.

5 5 Så här görs undersökningsserien Inför expertgruppens möten skickas en webbaserad enkät till de cirka 150 individer som ingår i panelen. Panel består i huvudsak av enhetschefer inom äldreboende. Resultaten av undersökningarna sammanställs i delrapporter. Undersökningarna gör inte anspråk på att vara vetenskapliga, men resultaten ger en direkt och spontan fingervisning hur de som i sitt dagliga arbete har att verkställa de politiska besluten upplever situationen så som den ser ut från tid till annan. Undersökningsresultaten kan användas för att bidra till en bredare allmän debatt om den framtida äldreomsorgen. Innehållet i denna undersökning: I undersökningen ställdes följande frågor till panelen: Förekommer det att volontärer medverkar i den verksamhet du arbetar inom? Anser du att volontärernas medverkan är en förutsättning för att hålla en hög kvalitet på verksamheten? Har volontärers medverkan förändrats under de senaste två åren? Vilken typ av verksamhet är volontärer involverade i? Vad tycker du är lämpliga områden/uppgifter för volontärer? Vad tycker du är direkt olämpliga områden/uppgifter för volontärer?

6 6 Resultat SKTF har inte tidigare undersökt volontärers roll i äldreomsorgen varför det inte finns något jämförelsematerial bakåt i tiden. Den här undersökningen ger en första bild av hur det ser ut idag. Förekommer det att volontärer medverkar i den verksamhet du arbetar inom? Av de svarande i panelen uppger idag över hälften att volontärer finns med som ett inslag i den verksamhet man arbetar inom (se bild 1). Bild 1 visar hur stor andel som uppger att volontärer medverkar i verksamheten Anser du att volontärernas medverkan är en förutsättning för att hålla en hög kvalitet på verksamheten? Av dem som på föregående fråga svarade att det förekommer volontärer inom verksamheten uppger nästan sextio procent att volontärerna också i dagsläget är en förutsättning för att kunna hålla en hög kvalitet på verksamheten (se bild 2).

7 7 Bild 2 visar hur stor andel som uppger att volontärernas medverkan är en förutsättning för att hålla en hög kvalitet på verksamheten. Har volontärers medverkan förändrats under de senaste två åren? När vi bad panelen svara på om volontärernas medverkan i verksamheten ökat, minskat eller förblivit oförändrad de senaste två åren så svarar återigen drygt hälften att volontärers medverkan har ökat. En relativt stor grupp anser att läget är oförändrat jämfört med tidigare medan ganska få uppger att volontärernas roll har minskat. Bild 3 visar hur volontärernas medverkan har förändrat under de senaste två åren.

8 8 Vilken typ av verksamhet är volontärer involverade i? Frågan hade inga fastlagda svarsalternativ utan var öppet ställd och det gavs möjlighet för fria svar. När man sammanställer svaren kan man dock konstatera att de volontärer som idag finns inom äldreomsorgen i allra största utsträckning deltar i den sociala verksamheten för att höja kvaliteten i den. De ger vad någon kallar lite guldkant åt tillvaron för de äldre. De allra vanligaste svaren är att volontärerna möjliggör promenader eller promenadgrupper med de äldre. De gör också hembesök till äldre för samtal och fikastunder. De medverkar vid utflykter, samkväm och annan festverksamhet. Annan social verksamhet vid äldreboenden som volontärer ansvarar för är exempelvis högläsning, sångstunder, baka med de äldre, minnescirklar, bingo, gymnastik, högläsning ur tidningar och dylikt. Därutöver uppger också många av de svarande att volontärerna följer med vid läkarbesök och agerar ledsagning till lasarett och andra ärenden såsom till affärer, tandläkare, frisör med mera. Några uppger också att volontärer utövar frivilligverksamhet i form av dagcentraler eller träffpunkter för pensionärer där de kan utöva sociala aktiviteter under dagtid. Någon har också svarat att volontärer driver fixarservice i form av att de hjälper äldre med praktiska saker som att måla, byta glödlampor, sätta upp gardiner etc. Bland dem idag som utför volontärverksamhet nämns flera olika organisationer, de vanligaste är Röda Korset, Svenska kyrkan, Lions och Väntjänst. Vad tycker du är lämpliga områden/uppgifter för volontärer? Även denna fråga var öppen och hade inga fastlagda svarsalternativ utan det fanns fritt utrymme för svaranden att tycka till. När man sammanställer svaren kan man se att uppfattningen om vad volontärer bör syssla med i stort sett faktiskt samstämmer med vad man på föregående fråga också svarade att volontärerna idag sysslar med nämligen företrädelsevis social verksamhet. Social samvaro, ge de äldre bekräftelse och kvalitet, vara vän, kamrat, samtalspartner och medmänniska uttrycks av många. Någon beskriver det som allt som kan definieras som sällskap. Ett annat sätt att se på det är som någon beskriver det att se till att de äldre får vara individer med både känslor och önskningar och bli sedda som enskilda individer mer av empowerment perspektiv i äldreomsorgen. Med det menar man att äldre inte är en homogen grupp utan individer med olika behov och önskningar. De har dessutom mycket kunskap och erfarenhet att bidra med som man bör ta till vara. Därtill uttrycker man att handräckning, skjuts och ledsagning kan vara lämpliga aktiviteter för volontärer att hjälpa till med. Liksom småsysslor i hemmet som att byta glödlampor med mera, fixartjänst kallar några detta. Rasta hunden kan väl också sägas ingå i detta.

9 9 Att vara arrangörer av olika sociala aktiviteter där nämns en lång rad olika typer av aktiviteter och att ge kulturell stimulans är ett av de allra vanligaste svaren vilket också verkar stämma väl överens med vad volontärerna idag gör. Flera nämner även att vara med och göra måltidsstunderna lite mysigare, man får någon att äta tillsammans med och samtala med under måltiden. Några svaranden lyfter fram att driva eller arrangera dagcentraler eller liknande med olika typer av verksamhet. Ett något mer överraskande svar är att volontärerna kan vara en kanal mellan den äldre och kommunen. Volontärer skulle kunna hjälpa äldre och deras anhöriga med samtalsstöd och rätt kontakter i den kommunala verksamheten. Ett flertal var dock inne på samma synpunkt om än uttryckt på olika sätt, nämligen att man egentligen inte tycker att det borde behövas volontärer i vårt land, att kommunen ska klara sin verksamhet utan volontärer. Någon svarade också att volontärerna gör idag uppgifter som anställd personal skulle kunna göra för att orka till pensionen. Nu blir det istället så att personalen får ta de tyngre bitarna av jobbet. Det uttrycks också att de som flyttar in på särskilda boenden idag är mycket sämre och kräver mer omvårdnad vilket gör att det blir mindre tid och möjlighet till sociala aktiviteter för personalen. Flera uttrycker att det är viktigt att tankesätt hos anställda och volontärer följs åt och någon påpekar att tydliga skiljelinjer mellan volontärer och professionell verksamhet är av godo för alla inblandade. I anslutning till det tar någon upp att i den egna kommunen är gränsdragningen inget problem för där har man en volontärdelegation som är antagen av socialnämnden och den förtydligar ansvaret och ansvarfördelningen. Vad tycker du är direkt olämpliga områden/uppgifter för volontärer? Även denna fråga var öppen och hade inga fastlagda svarsalternativ utan det fanns fritt utrymme för svaranden att tycka till. När man sammanställer svaren ser man att det allt övervägande svaret från paneldeltagarna är att vård, omvårdnadsuppgifter och omsorgsarbete är något som absolut inte ska utföras av volontärer. Dit hör också arbetsuppgifter som har med personlig integritet att göra, hygien lyfts särskilt fram, där menar man att det krävs ett professionellt förhållningssätt Ett annat väldigt vanligt svar är att det inte är okej för volontärer att sköta en del personliga saker, särskilt ekonomi och hantering av de äldres pengar. Bankärenden och liknande ingår i detta. Flera tycker också att det är fel att nyttja volontärer för läkarbesök, det bör personal eller anhöriga följa med vid. Där kan man notera att det uppgavs av några som sådant som volontärer idag utför och också av någon som en lämplig uppgift. Meningarna om detta går alltså lite isär. Medicinhantering lyfts också fram som helt oacceptabelt att det sköts av någon annan än ordinarie personal. Att städa, gå och handla och utföra hemsysslor menar flera är fel att volontärer ska göra det ska istället hemtjänsten eller annan ordinarie personal göra. Någon uttrycker det som att allt som anställda ska göra, ordinarie arbetsuppgifter, är inte okej att volontärer utför. De får ej ersätta ordinarie personal.

10 10 Myndighetsutövning nämns av någon som en olämplig arbetsuppgift. Anhörigkontakt är ett annat område som någon tycker att personalen bör sköta. Många nämner ju i förra frågan att samtalspartner är en av de viktigaste uppgifter en volontär kan utföra. Här lyfter dock någon upp att det också finns risker med att vara ett allt för stort samtalsstöd om man tar över kuratorers roll utan utbildning kan det bli fel. Några få tycker också att det inte finns några olämpliga områden, särskilt inom äldreomsorgen, utan om brukaren ger sitt samtycke så är det okej med volontärer oavsett uppgift. Någon lyfter dock upp att det är viktigt med vägledning för volontärer kring vad de gör och förväntas göra eller inte göra och hur verksamheten fungerar så att det inte uppstår konflikter med personalen.

11 11 SKTF är ett partipolitiskt obundet fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. Idag är vi cirka medlemmar. För frågor om undersökningens genomförande, kontakta marknadsanalytiker Gerry Andersson För frågor om undersökningen innehåll, kontakta SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark eller SKTFs samhällspolitiske chef Therese Svanström-Andersson Presskontakter: Presschef Peter Bloch SKTF Direkt Facklig rådgivning varje vardag måndag till fredag mellan 8 och 20. Telefon e-post sktfdirekt@sktf.se

Del 1. Ett värdigt liv inom äldreomsorgen. Vad är det?

Del 1. Ett värdigt liv inom äldreomsorgen. Vad är det? SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 1 Ett värdigt liv inom äldreomsorgen Vad är det? Augusti 2007 2 Inledning Samma dag som förslaget från Göran Hägglund och Maria Larsson om att

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuner och landstings syn på lönekartläggning. Lönekartläggning behövs!

SKTFs undersökning om kommuner och landstings syn på lönekartläggning. Lönekartläggning behövs! SKTFs undersökning om kommuner och landstings syn på lönekartläggning. Lönekartläggning behövs! December 27 2 Inledning SKTF har under många års tid hävdat, och jobbat för, att lönekartläggning är ett

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras!

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras! Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Samtal pågår men dialogen kan förbättras! En undersökning kring hur ekonomer uppfattar sin situation angående

Läs mer

Chefer och den kommunala lönesättningsprocessen

Chefer och den kommunala lönesättningsprocessen Chefer och den kommunala lönesättningsprocessen En undersökning om lönesättande chefers syn på sin uppgift och sina möjligheter inom ramen för lönesystemet. 18 april 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder,

Läs mer

Ojämställt ledarskap

Ojämställt ledarskap SKTFs undersökning om det ojämställda ledarskapet en jämförande studie om chefers förutsättningar inom mansdominerad respektive kvinnodominerad verksamhet. Ojämställt ledarskap Oktober 2008 1 Inledning

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 2010 - Medborgarnas syn på lokalt politiskt inflytande i den största kommunen i alla län och regioner Augusti 2010 Inledning I september i år är det val. Välfärden och

Läs mer

Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna

Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna En undersökning om vilka konsekvenser det får om stadshusledningens förslag att ta bort 5-7 administrativa tjänster verkställs. 7 februari 27

Läs mer

SKTFs socialsekreterarundersökning Allt längre köer till socialkontoren

SKTFs socialsekreterarundersökning Allt längre köer till socialkontoren SKTFs socialsekreterarundersökning Allt längre köer till socialkontoren - socialsekreterare möter nya grupper som söker försörjningsstöd efter förändringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen Juni 2009

Läs mer

SKTFs personalchefsbarometer 2010.

SKTFs personalchefsbarometer 2010. SKTFs personalchefsbarometer 2010. April 2010 Inledning SKTF publicerar nu vår personalchefsbarometer som vi i lite olika former presenterat ett par år tillbaks och som från och med nu är en årlig undersökning.

Läs mer

SKTFs undersökning om socialchefers roll och ansvar Det behövs en politisk kompass för socialtjänsten!

SKTFs undersökning om socialchefers roll och ansvar Det behövs en politisk kompass för socialtjänsten! SKTFs undersökning om socialchefers roll och ansvar Det behövs en politisk kompass för socialtjänsten! - Socialchefer efterlyser klarare prioriteringar. Oktober 2009 Förord SKTF är fackförbundet för dig

Läs mer

Lönekartläggning behövs!

Lönekartläggning behövs! SKTFs utökade undersökning om personalchefers syn på lönekartläggning. Lönekartläggning behövs! (Uppdaterad version) Mars 28 2 Inledning SKTF har under många års tid hävdat, och jobbat för, att lönekartläggning

Läs mer

SKTFs personalchefsbarometer. Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 2009

SKTFs personalchefsbarometer. Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 2009 SKTFs personalchefsbarometer Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 29 Januari 29 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden. SKTF och våra medlemmar vill tillsammans med

Läs mer

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs medlemmar inom socialtjänsten upplever en försämrad arbetsmiljö med en större arbetsbörda och mer psykiskt press. Augusti 2009

Läs mer

ResursPoolen frivilliga uppdrag i Linköping

ResursPoolen frivilliga uppdrag i Linköping Joakim Nyman 2015-03-19 Utvecklingsledare 0490-25 52 95 ResursPoolen frivilliga uppdrag i Linköping Information från Siv Nordkvist, ordförande, och Jan-Erik, volontär, vid möte med Synskadades Riksförbund

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om lokal politisk information i den största kommunen i alla län och regioner Juni 21 Inledning I september i år är det val.

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Luleå Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Min väg till lycka behöver inte vara din väg till lycka

Min väg till lycka behöver inte vara din väg till lycka Vad tycker enhetschefer och biståndsbedömare/ handläggare inom äldreomsorgen om regeringens budget? Min väg till lycka behöver inte vara din väg till lycka SKTFs kommentarer till regeringens förslag på

Läs mer

SKTFs undersökning om situationen inom äldreomsorgen ur ett chefsperspektiv. Ökat fokus på kvaliteten i verksamheten men en tuff egen arbetsmiljö.

SKTFs undersökning om situationen inom äldreomsorgen ur ett chefsperspektiv. Ökat fokus på kvaliteten i verksamheten men en tuff egen arbetsmiljö. SKTFs undersökning om situationen inom äldreomsorgen ur ett chefsperspektiv Ökat fokus på kvaliteten i verksamheten men en tuff egen arbetsmiljö. November 2009 Inledning Äldreomsorgen är under utveckling

Läs mer

1 (5) Vägledarens. Årsrapport 2010. Februari 2010. Ewa Karlsson Vägledare

1 (5) Vägledarens. Årsrapport 2010. Februari 2010. Ewa Karlsson Vägledare 1 (5) Vägledarens Årsrapport 2010 Februari 2010 Ewa Karlsson Vägledare 2 (5) Inledning I Oskarshamns kommun finns, sedan 2006, en tjänst som Vägledare inrättad. Vägledarens arbetsplats finns i Kulturhuset

Läs mer

Att skotta framför dörren. SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare

Att skotta framför dörren. SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Att skotta framför dörren SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Mars 2005 2 SKTFs snabbenkät till enhetschefer och biståndshandläggare Mars 2005 Inledning Under de senaste åren har

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission

SKTFs rapport. Slut på rean i kommuner och landsting. dags för en jämställdhetskommission SKTFs rapport Slut på rean i kommuner och landsting dags för en jämställdhetskommission Mars 2011 Inledning SKTF fortsätter sitt arbete med att påvisa hur ojämställd den svenska arbetsmarknaden är och

Läs mer

Har förändringarna i a-kassan påverkat socialsekreterarnas arbetssituation?

Har förändringarna i a-kassan påverkat socialsekreterarnas arbetssituation? SKTFs undersökning om socialsekreterares arbetssituation efter förändringarna i a-kassan. Har förändringarna i a-kassan påverkat socialsekreterarnas arbetssituation? Januari 2008 2 Förord SKTF är fackförbundet

Läs mer

En värdig äldreomsorg?

En värdig äldreomsorg? En värdig äldreomsorg? Äldreomsorgschefers syn på kvaliteten i äldreomsorgen november 2011 En värdig äldreomsorg? En undersökning om äldreomsorgschefers syn på kvaliteten i äldreomsorgen Inledning Ingen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET Bilaga 3 KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET BAKGRUND GR-kommunernas sociala styrgrupp beslutade i oktober 2008 att kartlägga omfattningen av volontär-/frivilligverksamheter

Läs mer

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Till dig som är senior. Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få.

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Till dig som är senior. Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få. SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2018 Till dig som är senior Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få. Dagcentral Kommunens dagcentraler är värdefulla mötesplatser

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR SENIOR

TILL DIG SOM ÄR SENIOR TILL DIG SOM ÄR SENIOR SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2016 Östansjö Folkets hus 2016, Foto: Ove Andersson DAGCENTRAL Kommunens dagcentraler är värdefulla mötesplatser där man dagligen kan äta

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM 1 Hjälp och stöd vid demenssjukdom Minnesstörning behöver inte alltid vara ett tecken på demenssjukdom och en anledning till oro. Det är ändå

Läs mer

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport Praktikrapport Praktik - Fackförbundet SKTF Omfattning: 2010-09-01-2011-01-21. 20 veckor (30 hp), heltid. Handledare: Besöks-/Postadress: Therese Svanström Andersson, Stabschef SKTF. 08-7896533 / 070-2983244

Läs mer

Varför inte låta administratörerna operera?

Varför inte låta administratörerna operera? Varför inte låta administratörerna operera? En konsekvensanalys av landstingsledningens förslag att spara 5 miljoner. 8 mars 27 2 Inledning I Stockholmsmedia läckte det i slutet av januari 27 ut att Stockholms

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006

Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006 Redovisning av brukarenkät inom hemtjänsten (Ä-O) 2006 Bakgrund I ett av de mål som formulerades i Socialplanen framhölls vikten av att undersöka vad äldreomsorgens brukare tycker om de insatser som ges.

Läs mer

Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden

Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-06-11 pm Aktiviteter och socialsamvaro i vård- och omsorgsboenden Vid en rundringning till stadsdelsnämndernas äldreomsorg har sju frågor ställts.

Läs mer

För dig som vårdar eller stödjer en anhörig

För dig som vårdar eller stödjer en anhörig Härryda kommun/sektorn för socialtjänst/kraftkällan/januari 2016. Layout: Mansås Grafisk Form. För dig som vårdar eller stödjer en anhörig Härryda kommun 435 80 Mölnlycke 031 724 61 00 kommun@harryda.se

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE Social verksamhet SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE SEPTEMBER DECEMBER 2014 Maria Toll Samordnare anhörigstöd/volontärarbete/förebygga Postadress: Besöksadress: socialverksamhet@grastorp.se

Läs mer

Undersökning bland Biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Anna Ihrfors Wikström Oktober 2011

Undersökning bland Biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Anna Ihrfors Wikström Oktober 2011 Undersökning bland Biståndshandläggare inom äldreomsorgen Anna Ihrfors Wikström Oktober 2011 1 Sammanfattning Sju av tio biståndshandläggare anser att antalet arbetsuppgifter har ökat Sex av tio biståndshandläggare

Läs mer

Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig Stöd till dig som är anhörig Information om vilket stöd som finns till dig som hjälper en närstående www.umea.se/anhorig Innehåll Stöd till dig som är anhörig... 3 Anhörigkonsulenterna ger dig stöd...

Läs mer

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar

Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 15 (28) Ks 389 Motion om att skapa fler träffpunkter för äldre och långtidssjuka förslag till svar Dnr 2018/147 109 Bo Karlsson (SD) har 16 april 2018 lämnat

Läs mer

INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga

INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga TÖREBODA KOMMUN 2011-03-01 Vård och omsorg INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga Äldreomsorgens dagverksamhet i samarbete med föreningslivet Om du undrar över något eller känner någon som

Läs mer

Anhörigstöd. i Gällivare kommun. Foto: andreaslundgren.com

Anhörigstöd. i Gällivare kommun. Foto: andreaslundgren.com Anhörigstöd i Gällivare kommun Foto: andreaslundgren.com Utgiven av: Gällivare kommun Socialförvaltningen i samband med projekt utveckling av anhörigstöd år 2007 t o m 2008. Text: Ann-Louise Lundgren.

Läs mer

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Vård- och äldreförvaltningen Borås Stad erbjuder många former av stöd till dig som är äldre

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Uppsökande verksamhet för äldre

Uppsökande verksamhet för äldre Uppsökande verksamhet för äldre LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 701-17067-2006 FÖRORD Länsstyrelsen har tillsyn över den socialtjänst som kommunerna inom länet svarar för. I tillsynen ingår bland annat

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Omvårdnads- och serviceinsatser inom äldreomsorgen Antaget av Omsorgsnämnden 090526 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör

Läs mer

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun

Guide. Information om äldreomsorg i Timrå kommun Guide Information om äldreomsorg i Timrå kommun Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro

Läs mer

Landsbygdskommunen, civilsamhället och de äldsta invånarna

Landsbygdskommunen, civilsamhället och de äldsta invånarna Landsbygdskommunen, civilsamhället och de äldsta invånarna Marianne Abramsson Avdelningen åldrande och social förändring (ASC) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier Campus Norrköping, Linköpings

Läs mer

Brukarenkät hemtjänsten 2011

Brukarenkät hemtjänsten 2011 Rapport 0-0-0 (5) Handläggare Johan Norbelie Planeringssamordnare 0-5 90 johan.norbelie@bollebygd.se Brukarenkät hemtjänsten 0 Omsorgsförvaltningen i Bollebygd genomför varje år en enkätundersökning bland

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Meddelande 2005:17 Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Utgiven av: Meddelande

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser inom hemtjänsten

Omvårdnads- och serviceinsatser inom hemtjänsten Omvårdnads- och serviceinsatser inom hemtjänsten 2012-01-16 Reviderad 2012-03-12 2012-05-30 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör en ansökan

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Frukostseminarium Äldrecentrum 16 maj 2017 Marta Szebehely, Anneli Stranz & Rebecka Strandell Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Vem ska arbeta

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning Beslutad av: Socialnämnd, den 29-05-2019 Dokumentansvarig: Ingela Holmström Diarienummer:

Läs mer

Meddelandeblad. Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer.

Meddelandeblad. Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer. Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för äldreomsorg, förvaltningschefer och enskilda verksamheter som bedriver hemtjänst Nr 3/2018 Juni 2018 Ny bestämmelse om förenklat

Läs mer

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle

Hemtjänst. Du är med och planerar. omvårdnad gävle omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Hemtjänst Vem kan få hemtjänst? Funktionsnedsättning eller sjukdom kan göra att du behöver stöd och omsorg från andra för att leva ett bra liv i vardagen. Då kan du få

Läs mer

Stöd i hemmet. Omsorg och hjälp i Motala kommun

Stöd i hemmet. Omsorg och hjälp i Motala kommun Stöd i hemmet Omsorg och hjälp i Motala kommun I denna broschyr får du en kortfattad beskrivning av den service och det stöd som Motala kommun kan erbjuda dig om du behöver hjälp. De flesta av tjänsterna

Läs mer

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

Hagalund. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål Hagalund Hagalund Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål På Hagalund arbetar vi med

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23 Ansvarig: Verksamhetschef

Läs mer

Ensam är inte stark. En undersökning om behandlingsassistenternas utsatthet november 2011

Ensam är inte stark. En undersökning om behandlingsassistenternas utsatthet november 2011 inte stark En undersökning om behandlingsassistenternas utsatthet november 211 En undersökning om behandlingsassistenternas utsatthet november 211 Inledning Vision har många medlemmar som arbetar inom

Läs mer

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner.

Det viktigaste valet. (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. Det viktigaste valet (del 2) SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala demokratin i Sveriges 15 största kommuner. 2 April 2006 Det viktigaste valet SKTF undersöker medborgarnas syn på den kommunala

Läs mer

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014 Mötesplatser för Seniorer Program för hösten 2014 Välkommen! I Lidköpings kommun finns flera trevliga mötesplatser där vi erbjuder olika aktiviteter, matservering och framförallt gemenskap! Du som är äldre

Läs mer

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar

Information om uppsökande verksamhet för 80-åringar 1 (7) Datum 2016-12-05 Diarienummer SN 2016-129 Handläggare Christina Nilsson Direkttelefon 0380-51 85 07 E-postadress Christina.nilsson@nassjo.se Socialnämnden Information om uppsökande verksamhet för

Läs mer

Välkommen till kundval

Välkommen till kundval Välkommen till kundval I den här mappen finns information om de företag som är godkända och därför får vara verksamma i Kungsbacka kommun. Så här går det till När du fått ett beslut från kommunens biståndshandläggare

Läs mer

Hemtjänst i Ljungby kommun

Hemtjänst i Ljungby kommun Hemtjänst i Ljungby kommun Information Hemtjänst i Ljungby kommun Människors förutsättningar förändras när vi blir äldre. För att du ska kunna bo kvar i det egna hemmet med en väl fungerande vardag stöttar

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Välkommen till kundval

Välkommen till kundval Välkommen till kundval I den här mappen finns information om de företag som är godkända och därför får vara verksamma i Kungsbacka kommun. Så här går det till När du fått ett beslut från s biståndshandläggare

Läs mer

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder,

Riktlinjen ersätter : Riktlinje för Aktivitetscenter för vuxna personer med psykiska funktionshinder, Riktlinje 2014-10-16 Träffpunkt Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2014-10-16. Nämnden

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Borgmästarens hemvård

Borgmästarens hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning Borgmästarens hemvård ger stöd och hjälp till ungefär 300 personer.

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23, reviderad 2018-09-26

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Sida 1 (10) 2016-11-11 Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Inspektionsrapport Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion stockholm.se Sida 2 (10) INSPEKTIONSRAPPORT

Läs mer

Grästorps kommun Socialförvaltningen

Grästorps kommun Socialförvaltningen SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGEFORMULÄRET I PROJEKTET FALLFÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER 75-80 år MARS SEPTEMBER 2011 Marianne Henström Maria Toll Resursenheten. Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning..4 Syfte.

Läs mer

Meddelandeblad. Trygghetslarm och befogenhetslagen. Befogenhetslagen

Meddelandeblad. Trygghetslarm och befogenhetslagen. Befogenhetslagen Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg av äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, avdelnings- och enhetschefer och biståndshandläggare.

Läs mer

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15

BYGDEVÄGEN Välkommen till Bygdevägen 15 BYGDEVÄGEN 15 2016-09-23 Välkommen till Bygdevägen 15 2 (5) Bygdevägen 15 Bygdevägen 15 är ett äldreboende som ligger i samhället Östra Husby på Vikbolandet. I närområdet finns grönområden, affär, apotek

Läs mer

Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen. En rapport från SKTF

Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen. En rapport från SKTF Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen En rapport från SKTF Maj 3 Inledning SKTF har genomfört en medlemsundersökning med telefonintervjuer bland ett slumpmässigt

Läs mer

Frivilligcentralen i Umeå

Frivilligcentralen i Umeå Frivilligcentralen i Umeå Idéer och arbetssätt Ett sätt att skapa sociala nätverk Mattias Gillow 2009 Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 2 Syfte...3 3 Avgränsning...3 4 Metod...3 5 Vad är en frivilligcentral?...3

Läs mer

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen

Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg? Konsekvenser av förändrade arbetsvillkor i äldreomsorgen Äldreforskardagen 22 mars 2017 Marta Szebehely Professor Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Personalchefsbarometern

Personalchefsbarometern Personalchefsbarometern kommuner maj 2011 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Det här tycker SKTF... 4 Sammanfattning... 5 Fakta om undersökningen... 6 Resultat... 7 Viktiga personalstrategiska frågor...

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Pengar är inte allt. (men inte heller helt oviktigt )

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Pengar är inte allt. (men inte heller helt oviktigt ) Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Pengar är inte allt (men inte heller helt oviktigt ) En undersökning kring vad ekonomer förknippar med en attraktiv

Läs mer

Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer

Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-10-30 Socialnämnden Dnr Son 2018/435 Förslag till politiker - Stöd till kulturaktiviteter för friska pensionärer Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende

Tips och råd inför val av äldreboende. En guide för dig som ska välja äldreboende Tips och råd inför val av äldreboende En guide för dig som ska välja äldreboende Inledning SPF arbetar med ett långsiktigt program kring ålderism, d.v.s. diskriminering på grund av ålder. Inom detta program

Läs mer

Anhörigstöd i Bodens kommun

Anhörigstöd i Bodens kommun Anhörigstöd i Bodens kommun Vad är anhörigstöd Anhörigstöd är insatser som syftar till att underlätta för dig som ger stöd och omsorg till någon närstående. Insatserna kan vara biståndsbedömda, dvs. ges

Läs mer

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 1 (9) Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 2 (9) SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 METOD... 3 RESULTAT... 3 HEMTJÄNST... 3 SÄRSKILT BOENDE OCH VÄXELVÅRD... 4 NÖJD-KUND-INDEX

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för hemtjänst Hemtjänst 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal eller privat utförare Innehåll Kundval Hemtjänst Hemsjukvård Privat utförare Kommunal utförare Valet Kommunens ansvar I 3 I 3 I 4 I 5 I 5 I 5 I 6 På följande

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT. Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom

PROJEKTSLUTRAPPORT. Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom 1(8) PROJEKTSLUTRAPPORT Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Projekt: Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom Idnr: Siffor Delprojekt: Text Idnr: Siffor Beställare:

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer