Bilaga 1 Användarscenario, idéskiss och arbetsflöde, Enkelhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 Användarscenario, idéskiss och arbetsflöde, Enkelhet"

Transkript

1 1 (12) 1 december Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, Stockholm Vxl: Tel: Anna Dahlström anna.dahlstrom@inera.se info@cehis.se Bilaga 1 Användarscenario, idéskiss och arbetsflöde, Enkelhet Introduktion Den vanligaste sjukskrivningssituationen i Sverige idag är den korta sjukskrivningen, där prognosen ofta är förutsägbar och läkaren bedömer att individen ska tillfriskna och återgå till arbete eller annan sysselsättning. Scenario Enkelhet illustrerar projektets lösningsförslag för den framtida intygsprocessen i dessa fall. Förslaget är inte detaljerat och för att realiseras krävs det fortsatt utredningsarbete. Aktörerna är individen, arbetsgivaren, vården och Försäkringskassan. Viktiga principer som tas upp i scenariot är vårdens och Försäkringskassans behov av att göra så lite som möjligt, men att göra rätt individens och arbetsgivarens behov av kontroll och delaktighet ett framtida försäkringsmedicinskt kunskapsstöd för rekommenderad sjukskrivningstid. Efter användarscenariot och idéskissen finns en arbetsflödesmodell som stödjer scenariot genom att visa upp en grafisk bild över det tänkta arbetsflödet. En arbetsflödesmodell beskriver en rad aktiviteter som är beroende av varandra och som utförs i en viss ordning samt visar vem som utför dem. Syftet med en arbetsflödesmodell är således att visa vad som ska göras, av vem, i vilken ordning det utförs samt de krav på information som ställs i de olika arbetsstegen. Användarscenario Inför vårdbesöket Björn arbetar i en skolbespisning och har de senaste sex måndarena haft återkommande smärta i handleden och tummen. Hittills har han kunnat utföra sitt arbete men en dag vaknar han och har så ont att han ringer sin arbetsgivare (AG) och sjukanmäler sig. Efter det ringer han till sin vårdcentral för att boka tid för besök. Sjuksköterskan bokar en tid och tipsar om möjligheten för Björn att logga in på Tjänsten (som till exempel nås via Mina vårdkontakter) där han kan beskriva sina besvär och sitt arbete (arbetsuppgifter, arbetstid och arbetsmoment). Den informationen kan läkaren sedan använda om en sjukskrivning skulle bli aktuell. Om Björn har varit sjukskriven tidigare kan han uppdatera befintlig information. Där finns också Björns sjukpenninggrundande inkomst (SGI) från Försäkringskassan (FK). Om den inte är aktuell kan Björn informera FK om sin aktuella lön så att FK kan räkna ut en ny SGI. Center för ehälsa i samverkan koordinerar landstingens och regionernas samarbete för att förverkliga strategin för Nationell ehälsa tillgänglig och säker information inom vård och omsorg. Centret ska skapa den långsiktighet som krävs för att utveckla och införa gemensamma ehälsostöd, infrastruktur och standarder som förbättrar informationstillgänglighet, kvalitet och patientsäkerhet. Center för ehälsa i samverkan styrs av representanter från landsting och regioner, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), kommunerna och de privata vårdgivarna.

2 2 (12) Under vårdbesöket Innan eller i samband med vårdbesöket kan läkaren se att det finns information om Björn i Tjänsten. Läkaren undersöker Björn, ställer ytterligare frågor och fastställer diagnos. Björn har en inflammation i senskidan vid tumbasen. Läkaren dokumenterar i journalsystemet och bedömer att det är aktuellt med sjukskrivning. Hon öppnar Tjänsten och får med sig diagnosen från journalen samt den information som Björn har matat in själv: arbetsuppgifter och information om sina besvär. Det försäkringsmedicinska kunskapsstödet rekommenderar en sjukskrivningstid på fyra veckor. Läkaren tycker att det verkar rimligt eftersom det inte finns några komplicerande faktorer. Björn får information om att han kan återgå i arbete tidigare om symtomen försvinner. Läkaren informerar Björn om att ett intyg kan tillgängliggöras för Björns AG och FK redan nu men att han också har möjlighet att läsa intyget hemma och sedan tillgängliggöra det. Björn vill tillgängliggöra det när han kommer hem. Björn går hem och loggar in i Tjänsten. Han ser över sina inställningar och läser hur de fungerar. Han bestämmer sig för att tillgängligöra intyget för sin AG och FK. Han ändrar inga inställningar eftersom de från början överensstämmer med vad han vill lämna samtycke till. AG notifieras om att intyget finns och konstaterar att Björn kan få sjuklön från AG fram till och med dag 14. När dag 14 närmar sig notifieras han via SMS om hur sjukpenning från FK fungerar. Björn ansöker om sjukpenning. Avslutning alternativ 1 Björn känner sig bättre och går tillbaka till jobbet efter tre veckors sjukskrivning. Han loggar in i Tjänsten och friskanmäler sig. Björn kan också få information från FK om planerat datum för utbetalning. Avslutning alternativ 2 Björns sjukskrivning går mot sitt slut och besvären har inte gått över. Han får ett meddelande via SMS att sjukskrivningstiden går mot sitt slut. Han bokar ett återbesök på vårdcentralen. Under vårdbesöket Vid återbesöket på vårdcentralen bedömer läkaren att Björn behöver opereras. Eftersom väntetiden på operationen är två veckor och läkningen brukar ta två veckor enligt det försäkringsmedicinska kunskapsstödet förlänger läkaren sjukskrivningen med fyra veckor genom att uppdatera de befintliga uppgifterna. Eftersom det inte heller denna gång finns några komplicerande faktorer räknas det fortfarande som ett enkelt ärende och ingen ny information behöver tillföras. Läkaren informerar Björn om att ett intyg kan tillgängliggöras för Björns AG och FK redan nu men att han också har möjlighet att läsa intyget hemma och sedan tillgängliggöra det. Björn vill tillgängliggöra det när han kommer hem. Efter vårdbesöket Björn går hem och loggar in i Tjänsten. Han bestämmer sig för att tillgängligöra intyget för sin AG och FK. Björn ansöker om sjukpenning. Han opereras enligt planerat, operationen går bra. När fyra veckor har gått är handen läkt och smärtan borta. Björn börjar återigen arbeta.

3 3 (12) Idéskiss Det är en utvecklingsfråga hur lösningen kommer se ut i framtiden men projektet har skissat på en idé över hur vyerna och den dynamiska intygsprocessen skulle kunna fungera utifrån scenario Enkelhet. Se skiss nedan.

4 4 (12) Läkarens vy 1. Läkaren dokumenterar medicinsk information i journalen och bedömer att Björn behöver vara sjukskriven Tjänsten öppnas och visar Björns uppgifter. 2. I läkarens vy i Tjänsten syns uppgifter som Björn (via sin vy) tillgängliggjort om sysselsättning. Där finns även Björns egen beskrivning av sina besvär. 3. Björns diagnos hämtas från journalen. Kunskapsstödet kan föreslå information för detta underlag och kan omfatta en eller flera: diagnoser med ICD-koder behandlingar med KVÅ-koder föreslagna ICF-koder för beskrivning av funktionsnedsättning eller aktivitetsbegränsning i förhållande till diagnosen. 4. För vissa koder (eller kombinationer av ICD, ICF, KVÅ plus ev. arbetsrelaterade koder) rekommenderar kunskapsstödet längd för sjukskrivning. Om läkaren väljer en längre sjukskrivningstid än vad kunskapsstödet rekommenderar dyker ett fält upp där läkaren behöver motivera varför. 5. Läkaren signerar intyget och informerar Björn om att den nu finns synlig i hans vy i Tjänsten, till exempel för att tillgängliggöra den vidare till arbetsgivaren och Försäkringskassan.

5 5 (12) Björns vy 1. Björn kan välja att tillgängliggöra intygsinformationen för olika mottagare. I detta exempel tittar Björn på sitt intyg och kan där välja att visa olika delar av intygsinformationen för olika mottagare (Försäkringskassan respektive arbetsgivaren Skolan Y). Han väljer att lägga till dessa som mottagare men ändrar inga detaljerade inställningar. Björn kan i sin vy överblicka alla mottagare och sina inställningar. Han kan där även välja att automatisera tillgång till intygsinformationen för bestämda mottagare, eller välja att ge tillgång från gång till gång utifrån händelser i intygsprocessen. Vid ett specifikt intyg kan Björn också se vilka delar av intygsinformationen som inte är ett krav att tillgängliggöra för olika mottagare. Det går att välja att visa eller dölja viss intygsinformation. 2. Björn kan se de uppgifter läkaren baserat sin bedömning på vid tillfället när intygsinformationen signerades.

6 6 (12) Björns vy 1. Björn blir uppmärksammad på att intyget tagits emot av arbetsgivaren och får veta hur han ansöker om sjukpenning om han inte är tillbaka på sitt arbete innan dag 15.

7 7 (12) Läkarens vy 1. Läkaren kan se att Björn har en pågående sjukskrivning som tar slut samma dag. 2. Uppgifter om Björns arbete är oförändrade sen förra vårdbesöket. 3. Information om diagnos syns från Björns tidigare sjukskrivningstillfälle. Behandling med tillhörande KVÅ-kod har tillkommit för bedömning av sjukskrivning. 4. Kunskapsstödet föreslår 2 veckors sjukskrivning utifrån KVÅ-kod. Väntetiden för Björns operation är två veckor. Läkaren bedömer att sjukskrivningen därför totalt kommer att vara fyra veckor och ändrar slutdatumet som kunskapsstödet föreslagit. Läkaren kan välja att se mer om kunskapsstödets rekommendation. 5. Läkaren behöver ange varför sjukskrivningstiden bedöms bli längre än den kunskapsstödet föreslagit. 6. Läkaren signerar intyget och informerar Björn om att kolla inställningarna i Tjänsten. Den nya informationen behöver vara tillgänglig för Försäkringskassan och ansökan om sjukpenning kan behöva aktiveras.

8 1 december 8 (12) Arbetsflödesmodell, del 1

9 1 december 9 (12) Arbetsflödesmodell, del 2

10 1 december 10 (12) Arbetsflödesmodell, del 3

11 11 (12) 1 december Förklaringar till arbetsflödet En arbetsflödesmodell beskriver en rad aktiviteter som är beroende av varandra och som utförs i en viss ordning samt vem som utför dem. De olika komponenterna i modellen utgörs av aktiviteterna (gröna rutor), rollerna som utför aktiviteterna (de horisontella uppdelningarna till vänster märka med rollernas benämning), informationslagren (de horisontella gula fälten längst ner) samt informationsmängderna (pilarna som går till/från informationslagren). Nedan följer en beskrivning av de roller, informationslager och informationsmängder som förekommer i detta arbetsflöde. Roll/aktör Individ Arbetsgivare Läkare (Vårdcentral) Läkare (Kirurg) Försäkringskassan Individen deltar aktivt i intygsprocessen, och kan själv administrera intyg via Tjänsten. Hos arbetsgivaren har patienten sin anställning. Arbetsgivaren blir en part i patientens sjukskrivning och därmed i denna process då arbetsgivaren tar emot sjukanmälan, tar del av intyg, betalar ut sjuklön samt tar emot friskanmälan. Intygsskrivande läkare på vårdcentral. Den läkare som i denna process utför en operation. Rollen Försäkringskassan kan egentligen delas upp i Försäkringskassan som organisation och FK-handläggare. I detta sammanhang tillför det dock ingenting för tydligheten att göra denna uppdelning, utan Försäkringskassan ses som en aktör. Försäkringskassans interna processer omfattas inte heller av detta projekt, varför de endast beskrivs summariskt. Informationslager Tjänsten Vårdsystem Försäkringsmedicinskt kunskapsstöd (FMKS) Projektets framtida system för hantering av individens personliga val för behandling av intygsinformation, samt kommunikation kring denna. Journalsystem, inte specifikt inriktat på sjukskrivning, håller bred information t.ex. anamnes och status. Kan även vara andra vård- och patientadministrativa system. Projektets framtida utveckling och utvidgning av dagens försäkringsmedicinska beslutsstöd (FMBS).

12 12 (12) 1 december Informationsmängd Anamnes, Diagnos, Prognos Anamnes, Diagnos, Prognos, Planerad åtgärd AoSp Befintlig intygsinformation Datum för utbetalning Friskanmälan Första sjukskrivningsdag Info om utbetalning Inställningar Intyg (4 veckor) Intyg (+ 4 veckor) Notifiering SGI Individens beskrivning Individens beskrivning: Arbetsuppgifter/ Arbetsmoment/Arbetstid Individens beskrivning: Besvär Individens ev. tidigare beskrivning Rekommendation Samtycke intyg Uppdatering SGI Information om anamnes, diagnos, prognos. Information om anamnes, diagnos, prognos samt planerad åtgärd. Ansökan om sjukpenning till Försäkringskassan. Intygsinformation som sedan tidigare finns sparad i Tjänsten. Information om Försäkringskassans planerade datum för utbetalning av sjukpenning. Individens friskanmälan till Försäkringskassan. Arbetsgivarens information om individens (den anställdes) första sjukskrivningsdag. Försäkringskassans noteringar i samband med att utbetalning av sjukpenning görs. Individens inställningar om vilken intygsinformation denne vill dela, samt vilka aktörer informationen ska delas med. Vid specifikt tillfälle, av läkare, signerad intygsmängd. Innehållande bl. a. en sjukskrivningstid på 4 veckor. Vid specifikt tillfälle, av läkare, signerad intygsmängd. Innehållande bl. a. en förlängd sjukskrivningstid med 4 veckor. En upplysning om att det finns ny information i Tjänsten som berörd aktör bör ta del av. Information om patientens sjukpenninggrundande inkomst. Individens egen beskrivning av sina besvär, sina arbetsuppgifter och arbetsmoment samt sin arbetstid. Individens egen beskrivning av sina arbetsuppgifter och arbetsmoment samt sin arbetstid. Individens egen beskrivning av sina besvär. Individens eventuellt sedan tidigare sparade egen beskrivning av sina besvär, sina arbetsuppgifter och arbetsmoment samt sin arbetstid. Det försäkringsmedicinska kunskapsstödets rekommenderade sjukskrivningstid. Individens samtycke till att dela ett visst intyg med valda aktörer. Uppdatering av sjukpenninggrundande inkomst.

Bilaga 2 Användarscenario och arbetsflöde, Delaktighet

Bilaga 2 Användarscenario och arbetsflöde, Delaktighet 1 (13) Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Vxl: 08-452 70 00 Tel: Anna Dahlström anna.dahlstrom@inera.se www.cehis.se info@cehis.se Bilaga 2 Användarscenario och arbetsflöde,

Läs mer

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 3 2. FK AF1 - Skapa medicinskt vid

Läs mer

Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda

Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda Malin Ahrne, utredare, Socialstyrelsen Linda Ahlqvist, utredare, Socialstyrelsen Försäkringsmedicinskt beslutsstöd Nationella

Läs mer

Leveransinformation försäkringsmedicinskt beslutstöd (FMB)

Leveransinformation försäkringsmedicinskt beslutstöd (FMB) Leveransinformation försäkringsmedicinskt beslutstöd Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/7 1. Inledning... 3 1.1 Syfte med FMB... 3 1.2 Information som hanteras av FMB... 3 2. Hur FMB används... 4 3. Filer

Läs mer

Läkaren och sjukintyget. Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014

Läkaren och sjukintyget. Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014 Läkaren och sjukintyget Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014 Dagordning Ramar och regelverk Klinisk tillämpning Plats för frågor Seminarium med patientfall Sjukskrivningsuppdraget är komplext

Läs mer

Intygstjänster

Intygstjänster Intygstjänster 2018-09-26 Vad är Intygstjänster? Navet för hantering av elektroniska intyg mellan vård, myndigheter och invånare. Omfattar en infrastruktur och flera webbapplikationer som vänder sig till

Läs mer

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Din väg tillbaka så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Allmänt Det är Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning Att vara sjukskriven är en aktiv behandling. Det ska finnas en plan

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

Övergripande principer gällande all sjukskrivning. Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser

Övergripande principer gällande all sjukskrivning. Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser Övergripande principer gällande all sjukskrivning Specifika rekommendationer för enskilda diagnoser Sjukskrivning är en del av vård och behandling Sjukskrivning en aktiv åtgärd Patientens delaktighet är

Läs mer

Exempel på AB dok. arkitekturella beslut

Exempel på AB dok. arkitekturella beslut 1 (5) Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Vxl: 08-452 70 00 Tel: 08-xx xx xx ARK_0024 Förnamn Efternamn www.cehis.se info@cehis.se Exempel på AB dok. arkitekturella beslut (Beslut

Läs mer

Information om försäkringsmedicin. Thomas Edekling

Information om försäkringsmedicin. Thomas Edekling Information om försäkringsmedicin Thomas Edekling Vad är försäkringsmedicin? Ett kunskapsområde om hur funktionstillstånd, diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av sjukdom och skada påverkar

Läs mer

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Slutrapport Datum: 2003-12-08 1(10) Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Rätt förmån Rätt ersättning 2003-12-08 Projektledare: Kristina Hylén Bengtsson och

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Förhållningssätt i sjukskrivarrollen. Doktorns dilemma

Förhållningssätt i sjukskrivarrollen. Doktorns dilemma Förhållningssätt i sjukskrivarrollen Doktorns dilemma http://lartorget.sll.se/public/courseid/65894/langsv/publicpage.do?item=32877256 Vad som kan vara problematisk med Försäkringsmedicin? Sjukpenning

Läs mer

En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess. Med hälso- och sjukvården

En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess. Med hälso- och sjukvården En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess Med hälso- och sjukvården Insikter från nulägeskartläggningen: Olika sjukskrivningssituationer olika behov Kunder som behöver ersättning för den tid de varit

Läs mer

Försäkringskassan Sverige

Försäkringskassan Sverige Försäkringskassan Sverige Statlig myndighet Ca 13 000 medarbetare Utreda rätten till ersättning och betala ut ersättning inom bla. socialförsäkringen. Totala utbetalningar 228 miljarder se kr (2017 årsredovisning)

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

Release notes. Webcert 6.0

Release notes. Webcert 6.0 Release notes Webcert 6.0 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Förbättrad funktionalitet... 3 2.1 Utfasning av läkarintyg FK 7263... 3 2.2 Besvara kompletteringsbegäran... 3 3. Ny design... 4 3.1 Sidhuvudet...

Läs mer

Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra

Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra Strategier för att öppna upp och göra din organisations information tillgänglig för andra David Svärd 2014-10-21 Nuvarande projekt 1. Direktåtkomst till ett registret för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Uppdaterat Fråga Svar

Uppdaterat Fråga Svar Uppdaterat 2018-09-19 Fråga Svar Att tänka på inför start Hur tar man bort favoritmappen för gamla läkarintyg? I min favoritmapp ligger även "intyg för tillfällig föräldrapenning" det vill jag ju inte

Läs mer

Intygstjänster. En plattform som skapar möjligheter. 7 april Lena Furubacke

Intygstjänster. En plattform som skapar möjligheter. 7 april Lena Furubacke Intygstjänster En plattform som skapar möjligheter 7 april 2016 Lena Furubacke Lena.furubacke@inera.se Intygsplattformen idag 2011 LAGRAR INTYG REGISTRERAR SAMTYCKE JOURNALSYSTEM OCH SKICKAS TILL WEBCERT

Läs mer

avgör om ett läkarintyg innehåller tillräcklig information för att bedöma rätten till sjukpenning och behovet av samordning av insatser och

avgör om ett läkarintyg innehåller tillräcklig information för att bedöma rätten till sjukpenning och behovet av samordning av insatser och 8.3 Metodstöd kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg I metodstödet beskrivs hur handläggaren avgör om ett läkarintyg innehåller tillräcklig information för att bedöma rätten till sjukpenning

Läs mer

Vad ska ett medicinskt underlag innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett medicinskt underlag (FK 7263) behöver innehålla.

Vad ska ett medicinskt underlag innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett medicinskt underlag (FK 7263) behöver innehålla. Vad ska ett medicinskt underlag innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett medicinskt underlag (FK 7263) behöver innehålla. Läkarens försäkringsmedicinska uppdrag I arbetet med sjukskrivning

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer

Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling

Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling Kombinera behandling med arbete en möjlighet för dig Att få diagnosen cancer innebär att mycket i vardagen förändras. Sjukdomen påverkar ork och förmåga.

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Arbetsprocess Denna vägledning har utformats av en arbetsgrupp med representanter från universitet med läkarutbildning

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Vilka uppgifter behöver ett medicinskt underlag (FK 7263) innehålla och vad ska beskrivas?

Vilka uppgifter behöver ett medicinskt underlag (FK 7263) innehålla och vad ska beskrivas? 1 (7) Vilka uppgifter behöver ett medicinskt underlag (FK 7263) innehålla och vad ska beskrivas? Inledning Syftet med detta dokument är att beskriva, och skapa förståelse för, vilka uppgifter ett medicinskt

Läs mer

Nya situationsanpassade intyg förenklar hanteringen av sjukskrivning

Nya situationsanpassade intyg förenklar hanteringen av sjukskrivning Nya situationsanpassade intyg förenklar hanteringen av sjukskrivning Peter Lindgren, projektledare, Inera AB Catarina Asplund, projektledare, Försäkringskassan Framtidens intyg Nationella ehälsodagen 2013-10-24

Läs mer

PATIENTENS VÄG. Dokumentet följer filmen Patientens väg i bild och text Område kommunikation, SUS 1

PATIENTENS VÄG. Dokumentet följer filmen Patientens väg i bild och text Område kommunikation, SUS 1 PATIENTENS VÄG Här beskrivs patientens väg genom sjukskrivningsproseccen. Du får förståelse för Rehabkedjan och kan använda dokumentet som en kom ihåg. Dokumentet följer filmen Patientens väg i bild och

Läs mer

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering JUNI 2018 Foto: Jonas Kullman Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Att du som medarbetare ibland

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer

Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur

Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur Ulf Hallgårde Överläkare Projektledare Sjukskrivningsprojektet Region Skåne Ulf.hallgarde@skane.se 1 Övertro på läkaren förmåga?? Det är

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Sjukskrivning. och. rehabilitering

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Sjukskrivning. och. rehabilitering TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Sjukskrivning och rehabilitering I arbetsmiljöpolicyn framhåller Hudiksvalls kommun vikten av tidig och aktiv rehabilitering för att sjukskrivna medarbetare så fort det är

Läs mer

Informationsspecifikation levnadsvanor

Informationsspecifikation levnadsvanor 1 (15) 140217 Informationsspecifikation levnadsvanor Alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och matvanor 2014-02-17 Center för ehälsa i samverkan koordinerar landstingens och regionernas samarbete för att

Läs mer

Rekommendationer avseende sjukskrivningsansvaret för primärvården resp. berörda sjukhuskliniker i Kalmar Län

Rekommendationer avseende sjukskrivningsansvaret för primärvården resp. berörda sjukhuskliniker i Kalmar Län Försäkringsmedicinska kommittén Rekommendationer avseende sjukskrivningsansvaret för primärvården resp. berörda sjukhuskliniker i Kalmar Län Bra sjukskrivning Sjukskrivning ska enligt Socialstyrelsens

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen 1 Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen En gemensamt överenskommen lokal rutin för sjukskrivningsprocessen är enhetens kvalitetsinstrument

Läs mer

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018 Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland Agenda för dagen Sjukförsäkringens regelverk Sjukskriven vad händer? Olika roller i sjukskrivningsprocessen Alternativ till

Läs mer

2. Är utlåtandet även baserat på andra medicinska utredningar eller underlag? i Ja. Fyll i nedan.

2. Är utlåtandet även baserat på andra medicinska utredningar eller underlag? i Ja. Fyll i nedan. 1 (6) Använd fortsättningsbladet som finns i slutet av blanketten om utrymmet i fälten inte räcker till. Vem kan få arbetsskadelivränta? Arbetsskadelivränta är en ersättning för den som till följd av arbetsskada

Läs mer

Vad ska ett läkarintyg innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett läkarintyg (FK 7263) behöver innehålla.

Vad ska ett läkarintyg innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett läkarintyg (FK 7263) behöver innehålla. Vad ska ett läkarintyg innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett läkarintyg (FK 7263) behöver innehålla. Innehållet är i huvudsak uppdelat i två delar. En första del behandlar läkarens

Läs mer

Vad ska ett läkarintyg innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett läkarintyg (FK 7263) behöver innehålla.

Vad ska ett läkarintyg innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett läkarintyg (FK 7263) behöver innehålla. Vad ska ett läkarintyg innehålla? Den här informationen beskriver vilka uppgifter ett läkarintyg (FK 7263) behöver innehålla. Innehållet är i huvudsak uppdelat i två delar. En första del behandlar läkarens

Läs mer

Handlingsplan - Rehab Bengtsfors kommun

Handlingsplan - Rehab Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, personalenheten POLICY Antagen av Diarienummer 1(13) Handlingsplan - Rehab Bengtsfors kommun 2 Handlingsplan för rehabilitering Syftet med handlingsplan för rehabilitering är att

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinskt beslutsstod

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinskt beslutsstod Försäkringsmedicinskt beslutsstöd socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinskt beslutsstod Beslutsstödet Framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan Ge vägledning för de frågor som läkare,

Läs mer

De nya riktlinjerna för sjukskrivning. Michael McKeogh Företagsläkare

De nya riktlinjerna för sjukskrivning. Michael McKeogh Företagsläkare De nya riktlinjerna för sjukskrivning Michael McKeogh Företagsläkare Nationellt beslutsstöd för sjukskrivning Regeringsuppdrag Socialstyrelsen och Försäkringskassan Kvalitetssäkrad, enhetlig, rättssäker

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

Vi är Försäkringskassan

Vi är Försäkringskassan Vi är Försäkringskassan www.forsakringskassan.se Sid 1 April 2016 Om Försäkringskassan Film? https://youtu.be/cu8xiyvt394 Sid 2 April 2016 Om Försäkringskassan Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att utreda,

Läs mer

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan Välkommen till en dag kring sjukskrivning Agenda för dagen 8:30-9:15 Inledning 9:15-9:35 Fika 9:35-10:35 Sjukskrivning ur ett samhällsperspektiv 10:40-12:00 Våra olika uppdrag och vad vi har att förhålla

Läs mer

Inera Medcert Testspecifikation

Inera Medcert Testspecifikation Inera Medcert Testspecifikation Inledning Innan man kan börja testa måste man ha tillgång till en installation av Medcert, och för att Medcert skall fungera korrekt måste samtliga funktioner vara rätt

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - vägledning för f r sjukskrivning

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - vägledning för f r sjukskrivning Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - vägledning för f r sjukskrivning Uppdraget Regeringsuppdrag Socialstyrelsen och Försäkringskassan Kvalitetssäkrad, enhetlig, rättssäker sjukskrivningsprocess Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF)

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1105-0439 Handläggare: Britt Arrelöv Elisabet Erwall Yttrande över remiss av promemoria:

Läs mer

Information om nya webcert via Cosmic och nya läkarintyget för sjukpenning (FK7804)

Information om nya webcert via Cosmic och nya läkarintyget för sjukpenning (FK7804) Information om nya webcert via Cosmic och nya läkarintyget för sjukpenning (FK7804) g nya S Felanmäl alla tekniska fel till 010-241 41 41, internt 141 41 f S län Länk till informationssidan om Webcert

Läs mer

ELEKTRONISKA INTYG WEBCERT

ELEKTRONISKA INTYG WEBCERT ELEKTRONISKA INTYG WEBCERT WEBCERT Webcert används för att utfärda elektroniska läkarintyg och skicka dessa till anslutna mottagare samt att kommunicera med Försäkringskassan. Webcert kan användas av hälso-

Läs mer

Ett bättre och enklare intygsarbete

Ett bättre och enklare intygsarbete 1 (85) Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Vxl: 08-452 70 00 Tel: Anna Dahlström anna.dahlstrom@inera.se www.cehis.se info@cehis.se Ett bättre och enklare intygsarbete Slutrapport

Läs mer

Användarmanual. Webcert integration

Användarmanual. Webcert integration Användarmanual Webcert integration Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Syfte och målgrupp... 3 1.2 Referenser... 3 1.3 Versionshistorik... 3 2. Roller och behörigheter i Webcert... 3 2.1 Läkare...

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

Användarmanual. Webcert integration version 6.4

Användarmanual. Webcert integration version 6.4 Användarmanual Webcert integration version 6.4 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Syfte och målgrupp... 3 1.2 Referenser... 3 2. Roller och behörigheter i Webcert... 4 2.1 Läkare... 4 2.2 Tandläkare...

Läs mer

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen 1 (5) Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen Aktuellt läge Pascal ordinationsverktyg används hos 700 vårdgivare för cirka 185 000 dospatienter och antalet inloggningar från start är nu

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

Arbetsresor istället för sjukpenning

Arbetsresor istället för sjukpenning SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2017:17 Arbetsresor istället för sjukpenning En granskning av Försäkringskassans utredning av merkostnader för arbetsresor i sjukpenningärenden Detta är en sammanfattning av en

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare 2017-01-26 Schema för dagen: 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, rehabkoordinatorns roll 09:15 FIKA 09:35

Läs mer

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Trondheim Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur

Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige. Trondheim Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Strategi för utveckling av arketyper och terminologibindning i Sverige Trondheim 20100922 Jessica Rosenälv Expert informationsstruktursarkitektur Page 2 Agenda Bakgrund till arbete med Nationell Informationsstruktur

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd.

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. Försäkringsmedicinskt beslutsstöd www.socialstyrelsen.se/riktlinjer Beslutsstödet Framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan Ge vägledning för de frågor som läkare, handläggare på Försäkringskassan

Läs mer

Effektivare triage med stöd av rehabkoordinator för patienter som söker för sviktade psykisk hälsa på Lerums vårdcentral

Effektivare triage med stöd av rehabkoordinator för patienter som söker för sviktade psykisk hälsa på Lerums vårdcentral 2017-05-16 Effektivare triage med stöd av rehabkoordinator för patienter som söker för sviktade psykisk hälsa på Lerums vårdcentral Verksamhetschef Björn Widell Rehabkoordinator Johanna Unander Processledare

Läs mer

Ökad patientdialog med digitala formulär

Ökad patientdialog med digitala formulär Ökad patientdialog med digitala formulär Nationell Handlingsplan 2013-2018 Målbild 2018 Ökad medverkan från individen, smartare e-hälsotjänster och samarbete över organisationsgränser Individen Kunna nå

Läs mer

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod

Försäkringsmedicinskt beslutsstöd. socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod Försäkringsmedicinskt beslutsstöd socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod Beslutsstödet Framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan Ge vägledning för de frågor som läkare,

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

RIV Tekniska Anvisningar Release notes

RIV Tekniska Anvisningar Release notes 1 (12) Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Vxl: 08-452 70 00 ARK_0009 CeHis AR www.cehis.se info@cehis.se RIV Tekniska Anvisningar Release notes Revision C 2013-06-20 Center för

Läs mer

FÖRSÄKRINGSMEDICIN. Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun

FÖRSÄKRINGSMEDICIN. Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun FÖRSÄKRINGSMEDICIN Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan mellan arbetsgivare och

Läs mer

Förbättring och effektivisering av vårdens arbete med intyg. Sammanfattning av delrapport från förstudien Framtidens intygsprocess

Förbättring och effektivisering av vårdens arbete med intyg. Sammanfattning av delrapport från förstudien Framtidens intygsprocess Förbättring och effektivisering av vårdens arbete med intyg Sammanfattning av delrapport från förstudien Sammanfattning Inledning Beskrivning av uppdraget Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Frukostmöte Försäkringskassan 9 oktober 2014. Välkomna!

Frukostmöte Försäkringskassan 9 oktober 2014. Välkomna! Välkomna! Försäkringskassan i Sverige Försäkringskassans uppdragsgivare är regeringen Myndigheten leds av en generaldirektör (GD) Uppdraget Medborgarna Ska snabbt och rättssäkert få beslut om det ekonomiska

Läs mer

Läkarutlåtande för arbetsskadelivränta 1 (6)

Läkarutlåtande för arbetsskadelivränta 1 (6) 1 (6) Använd fortsättningsbladet som finns i slutet av blanketten om utrymmet i fälten inte räcker till. Vem kan få arbetsskadelivränta? Arbetsskadelivränta är en ersättning för den som till följd av arbetsskada

Läs mer

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 jan-95 jan-96 jan-97 jan-98 jan-99 jan-00 jan-01 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

Kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna

Kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna 1 (8) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna Uppdraget Försäkringskassan ska redovisa kvaliteten på intyg och utlåtanden från läkarna. En redovisning ska lämnas

Läs mer

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning Rehabiliteringskedjan Tidsgränser sjukpenning Övriga förmåner

Läs mer

Intygstjänsterna sparar tid och pengar och höjer kvaliteten

Intygstjänsterna sparar tid och pengar och höjer kvaliteten Intygstjänsterna sparar tid och pengar och höjer kvaliteten Intygstjänsterna effektiviserar hanteringen och höjer kvaliteten Christoffer Andersson Lena Furubacke 6 oktober 2015 Kort om Inera Inera ägs

Läs mer

Rehabkoordinatorns manual för att arbeta med flödesschema.

Rehabkoordinatorns manual för att arbeta med flödesschema. Rehabkoordinatorns manual för att arbeta med flödesschema. För att se patientens väg genom sjukskrivnings- och rehabiliterings processen ska Rehabkoordinator på vårdcentralen/ enheten följa två sjukskrivna

Läs mer

Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik

Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik Förbättra sjuktalen med Sjukanmälan Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik O M TA N K E + H A N D L I N G S K R A F T + N Y TÄ N K A N D E Så här funkar det DAG EURO ACCIDENT DAG FÖRSÄKRINGSKASSAN

Läs mer

Användarmanual Intygsstatistik. Nationell statistik

Användarmanual Intygsstatistik. Nationell statistik Användarmanual Intygsstatistik Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaring... 3 1.2 Bortfall av läkarintyg... 4 1.3 Jämställd uppföljning... 4 2. Rapporter i nationell statistik... 5 2.1 Sjukfall...

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län Begreppstrappan Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering 1 Begreppstrappan Begreppstrappan har utarbetats som ett stöd för medarbetare inom de fyra parterna Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Den kliniska processen i ett ehälsoperspektiv. Helena Nilsson Stockholm 2012-05-10

Den kliniska processen i ett ehälsoperspektiv. Helena Nilsson Stockholm 2012-05-10 Den kliniska processen i ett ehälsoperspektiv Helena Nilsson Stockholm 2012-05-10 Innehåll ehälsa i Sverige Processer ehälsokarta Praktiskt arbete (GIK) 3 Utveckling av ehälsa i samhället Nationella strategin

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=r9yuidnmcsw&feature=youtu.be Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning

Läs mer

Ifyllnadsstöd i läkarintyg för sjukskrivning. https://www.youtube.com/ watch?v=zpfxl_tjzzw

Ifyllnadsstöd i läkarintyg för sjukskrivning. https://www.youtube.com/ watch?v=zpfxl_tjzzw Ifyllnadsstöd i läkarintyg för sjukskrivning. https://www.youtube.com/ watch?v=zpfxl_tjzzw 1 Syfte Gemensamt språk Skapa ett intyg som är patientsäkert Tydlighet för patient, sjukskrivande läkare, Försäkringskassan

Läs mer

Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna

Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/06555 2017-01-20 - Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ansvar för de försäkringsmedicinska utredningarna Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring 1 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring Bakgrund Reumatikerförbundet organiserar människor med reumatiska sjukdomar, sjukdomar

Läs mer

Sjukskrivning i den kliniska vardagen

Sjukskrivning i den kliniska vardagen Sjukskrivning i den kliniska vardagen Kurs i försäkringsmedicin för ST 14 februari 2018 Julia Region Eisenberg, Östergötland distriktsläkare, Kungsgatans VC, Linköping Sjukskrivning < Rehabilitering 2

Läs mer

Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan

Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan Förändringar i sjukförsäkringen i Sverige Försäkringsdirektör Birgitta Målsäter Nordiskt möte i Tammerfors 2012, Birgitta Målsäter Sida 1 Varför

Läs mer

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Sid 1/6 1. Syfte I projektets uppdrag ingår att granska och utreda de legala aspekterna av projektet Mina intyg. Syftet med den preliminära rapporten är att initialt

Läs mer

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral Dokumenttyp Revisionsansvarig Version Antal sidor Rutin Försäkringsmedicinska kommittén 7 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Bengt Hansson Chefläkare, division allmänmedicin Mathias

Läs mer

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Nytt namn Nytt uppdrag Inera koordinerar landstingens och regionernas gemensamma

Läs mer

ICF och läkarintyg

ICF och läkarintyg ICF och läkarintyg 2016-10-18 Om att strukturera psykiska symtom för att underlätta diagnos och dokumentation i journalen samt för det medicinska underlaget (= läkarintyget) till Försäkringskassan Bakgrund

Läs mer

Användarmanual. Webcert Fråga/Svar

Användarmanual. Webcert Fråga/Svar Användarmanual Webcert Fråga/Svar Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och målgrupp... 2 1.3. Definitioner och benämningar... 2 2. Användning av Webcert... 3 2.1. Att logga

Läs mer