Marja-leena Sillanpää

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marja-leena Sillanpää"

Transkript

1 KONSTHANDLEDNING Marja-leena Sillanpää Örebro konsthall 10/10 15/

2 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro Konsthall tillsammans med sina barn eller till den besökare som vill ha fler ingångar till konstupplevelsen. Örebro konsthall är en kommunal konsthall som visar samtida konst. Det är gratis att komma hit och det är öppet för alla! För kommunala skolor och friskolor i Örebro är även visningar och verkstäder gratis. För företag eller skolor utanför Örebro kommun, debiterar vi en avgift på 500 kr. för visningar dagtid och material under verkstäder till självkostnadspris. Örebro konsthall förvaltar även kommunens konstsamling som i dag består av ca 8300 konstverk. Dessa är till största delen utlånade till kommunens alla verksamheter, omkring 300 konstverk är placerade utomhus. Det finns en liten guide som heter Stadens galleri som gjordes 2013 i användarvänligt format där många av stadens offentliga konstverk tas upp en utmärkt utgångspunkt för konstvandringar på egen hand i Örebro! Denna guide finns att köpa på Konsthallen. Den konstpedagogiska verksamheten Jag som har skrivit denna konsthandledning är konstpedagog på Örebro Konsthall och håller i visningar och verkstäder. Förhoppningen är att konsthandledningen ska kunna fungera som en ingång till konstupplevelsen och bidra till ett fördjupat möte med konsten. Konsthandledningen kan fungera som ett underlag både inför, under och efter utställningsbesöket. Vi erbjuder visningar där barnens och elevernas egna reflektioner och tankar ges utrymme samtidigt som vi vill ge en fördjupad förståelse av konsten. Vi erbjuder även skapande arbete under ledning av konstpedagog utifrån de aktuella utställningarna i vår ateljé i anslutning till utställningen. Vårt förhållningssätt till konsten är undersökande, nyfiket och öppet. Vår utgångspunkt är att mötet med konsten ska kunna vara en ögonöppnare, och bidra till att bredda perspektiven och vår syn på tillvaron. Vi hoppas på ett lustfyllt och givande besök! Att besöka Örebro Konsthall Du kan besöka Örebro Konsthall på egen hand med olika grupper, och då hoppas vi att denna konsthandledning kan vara till hjälp. Visningar kan bokas i överenskommelse med oss! Vill ni boka en visning och skapande utifrån utställningen är det också möjligt! För att besöket på Örebro Konsthall ska bli så bra som möjligt, vill vi ge några råd om vad man ska tänka på när man är här. Fotografering är tillåten! Det är däremot inte tillåtet att röra vid konstverken, eftersom de kan bli smutsiga och få fettfläckar som inte går bort. Det finns krokar och hatthylla där man kan hänga av sig ytterplagg och väskor. Att besöka ÖBKHL är gratis och dessa är våra öppettider för allmänheten: Måndag: stängt Tisdag - torsdag: Fredag - söndag: 12 16

3 Samtidskonst vad är det? Samtidskonst är nutida konst som förhåller sig till vår samtid i någon mening. Ofta är konstens idé och innehåll viktigare än vilket material och teknik konstnären använder sig av, och därför ser man idag ofta blandade uttrycksmedel som måleri, teckning, grafik, foto, skulptur, installation, performance och videokonst. Gränserna för vilka material som kan användas inom konsten förflyttas ständigt liksom gränserna för vad konst är eller kan vara. Konsten behöver inte vara estetiskt tilltalande, den kan lika gärna vara provocerande, ful och grotesk. Samtidskonsten speglar och kommenterar vårt samhälle, ställer frågor och får oss ibland att se med nya ögon på tillvaron. I äldre eller traditionell konst är materialet och tekniken av större betydelse än inom samtidskonsten. Förut var man som konstnär ofta målare eller skulptör och hade därmed sin tillhörighet inom en viss konstgenre. Idag föregår ofta idén valet av material och uttryck. Rummets betydelse är stor inom samtidskonsten. Det finns s.k. platsspecifika verk som är gjorda utifrån och för just en plats, men även om konstverket inte är platsspecifikt så har konstnären ofta en tanke med var och hur konsten visas upp. Det är inte längre bara bilden i sig som är av betydelse, utan hela rummet, omgivande konstverk, färgen på väggarna, golvet och vilka andra människor som finns på plats samtidigt - allt påverkar vår upplevelse av konsten. Konstnärerna hänger därför sina konstverk tillsammans med oss på ÖBKHL. Ofta är den samtida konsten mer relationell, och kan också inkludera betraktaren i verket. Betraktarens upplevelse är minst lika viktig som konstnärens avsikt, och det finns ingen tolkning eller association som är rätt eller fel. Tidigare var den essentiella uppfattningen att det finns någonting i konstverket i sig vanlig. Idag är det fler som menar att konsten blir till i mötet med en betraktare. Det fina med konsten är att den är öppen för tolkning och att alla upplever konst på olika sätt. Vi är olika individer och har olika erfarenheter och kunskaper med oss vilket gör att ingen konstupplevelse är identisk med någon annan.

4 Om konstnären Marja-Leena Sillanpää Marja-leena Sillanpää föddes 1965 i Björneborg, Finland och bor nu i Stockholm. Utbildad först på den Nordiska konstskolan i Finland och sedan på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Nu är hon verksam som konstnär och huvudlärare i skulptur och installation på Örebro konstskola. I Marja-leenas konstnärliga arbete rör hon sig fritt mellan olika tekniker och uttryck som exempelvis teckning, måleri, skrivande, installation, performance och ljudkonst. Om utställningen på Örebro konsthall Utställningens titel är Dit ljuset inte når. Det stora utställningsrummet ramas in av svarta sammetstyger som hänger på varsin sida om pelarna. Presentationen av utställningen är visuellt stilren, svartvit och stram. Utställningens innehåll är spirituellt och Marja-Leena Sillanpää har länge arbetat med döden som tema. Hennes arbetsmetod är en kombination av ett samlande, skrivande och ateljéarbete med visuella bilder och objekt. Utställningen är en redovisning av samlandet som handlar om det vi inte ser och "dit ljuset inte når". Samlande och arkiverande Det som kallas för MUSEUM 1 består av nio podier på golvet i mitten av det stora utställningsrummet. På de svartmålade podierna finns olika objekt som Marja-leena har samlat ihop, alltifrån hårpapiljotter till fiskbenshuvuden, ormskinn och fågelskelett. På ett podium finns en sten med texten Död, ett tema som genomsyrar hela utställningen. Vissa objekt består av stängda skåp och lådor som väcker nyfikenheten om vad som finns däri, och det är just det vi inte ser som utställningen handlar om. I sitt konstnärskap undersöker Marja-leena mångbottnade fenomen. Podierna i utställningen har hon omsorgsfullt målat svarta, de vita lakanen har blivit svärtade av färg och hon ställer sig frågan om det fortfarande är vita podier och vita lakan under färgen eller om det vita har förvandlats till svart.

5 I ett veckat tyg är det ganska lite av tygets helhet vi ser men vi förstår att även ytorna inne i vecken ändå existerar, eller insidan av en stängd låda. Frågan är om de vita lakanen som dolts med svart färg fortfarande innerst inne är vita även när vi inte ser det vita? I glasmontrarna finns fler saker att upptäcka. Marja-leena har samlat på saker under en stor del av sitt liv, och besöker gärna second-hand-butiker, men hon har också fått många föremål. Hon menar att sakerna numera kommer till henne utan att hon behöver söka upp dem. Hon arbetar konstnärligt utifrån en intuitiv metod där det handlar om att ha tillit i skapandet. Hennes samlande, kategoriserande och redovisning av fynden i glasmontrar och på podier liknar en arkivaries arbete och utställningens olika delar kallas också just för Museum 1-5. Att sortera och kategorisera är något vi gör hela tiden utan att tänka på det. Vi sorterar alla intryck vi får och placerar personer, händelser och platser i olika fack. Marja-leena sammanför i sina lådor olika objekt som tillsammans kan forma en ny mening eller berättelse. Ofta handlar de olika objekten om tid, minne, förändring och död. I en

6 glasmonter ligger exempelvis en klocka, ett fågelskelett och ett ormskinn. I en annan monter ligger hennes eget arbetsmaterial; anteckningsböcker, skissböcker och svartmålade böcker. Hon berättar att hon tycker om gamla saker, delvis därför att hon intresserar sig för och porträtterar människor som levde i en nu förfluten tid. Sakerna i montrarna kan ses som dessa personers gamla saker och som spår av liv. Samlar ni på någonting särskilt och vad i så fall? Vilka saker sparar ni, vilka kan ni slänga och vad beror det på? Vilket värde lägger vi i saker? Vilka olika slags avtryck finns i vår tid efter människor som har levt och som nu är döda? Färgernas symbolik Marja-leenas utställningar har antingen varit vita eller svarta. Den här utställningen går i svart, men visas i ett vitt utställningsrum, så kontrasterna blir tydliga. Mörker är frånvaro av ljus eller brist på solens strålar. Den mörkaste delen på dygnet infaller på natten. I den västerländska kulturen ses svart som sorgens och allvarets färg. Svart kan definieras som frånvaron eller som närvaron av alla andra färger och orsaken till att något verkar svart för ögat är att inga synliga färger reflekteras. Svart representerar det ursprungliga tomrummet som associeras med rädsla och även det okända eftersom mörker förhindrar seendet. Svart har kopplats samman med revoltörer, och det berättas att någon tog av sin svarta sidenunderkjol inför en demonstration i Paris 1883, hängde den på ett kvastskaft och anarkismen hade fått sin flagga. Vilka andra färger har ett symbolvärde? Undersök färgerna rött, grönt och blått och vilka associationer som de olika färgerna väcker hos eleverna. Hur kan man använda sig av färgernas symbolik i måleri? Finns det en universell tolkning av färgernas betydelse eller skiljer det sig kulturellt och kanske från person till person?

7 Rymden och planeterna Nio planeter och en frusen stjärna. Av gamla fodral till LP-skivor har Marja-leena gjort cirkelformade målningar som kan ses som månar eller planeter. Hon har i detta konstverk utgått från Harry Martinssons Aniara från Aniara är i berättelsen namnet på en rymdfarkost som förflyttar människor från Jorden till Mars, för att vi har förstört jorden med kärnvapenkrig och miljöförstöring. Rymdfarkosten slås ur sin bana och hamnar i det evigt okända ute i rymden. Att målningarna är gjorda på LP-fodral påverkar upplevelsen av konstverket, då frånvaron av ljud kan kopplas till den tystnad man kan tänka sig finns utanför vårt solsystem. Just det som inte finns, frånvaron av färg, ljus eller ljud intresserar sig Marjaleena för. Titta först på konstverken i sig själva och läs sedan titeln och den tillhörande texten, exempelvis till Rymden runt omkring är evig natt. (texten finns i verkslistan) Se om er uppfattning om konstverken förändras! Diskutera Marja-leenas inspirationskälla Harry Martinssons Aniara. Berättelsen skriven på vers gavs ut På vilket sätt är den aktuell i vår tid? Nu har vi börjat undersöka möjligheterna till vatten och liv på Mars, och planerar att kolonisera planeten exempelvis genom projektet Mars One där människor from 2025 planeras bosätta sig under resten av sina liv på Mars. Vad tänker ni om det?

8 Hjärtat i utställningen Utställningens hjärta är enligt Marja-leena det stora stilleben som är placerat mitt framför det stora fönstret täckt av mörkt tyg, bestående av en klädhängare, resväskor, stolar, skor, tomma tavelramar och mitt i allt en spegel där du kan se dig själv. I byggandet av utställningen har Marja-leena utgått från det stora fönstret, höjden i rummet och golvet. Fotot som använts till affischen (och som omslag till den här handledningen) föreställande en stor säng tog Marja-leena på Metropolitan museum i New York. Efter en hel dag på museet kände hon sig lockad att lägga sig där, omgiven av tunga tyger. Sängen motsvaras i utställningen av det förtäckta fönstret. De svarta draperierna kan ses som en ridå till en teaterscen. Fundera på vad som kan ha hänt där, vems skor det är, vilka som har suttit på stolarna, och skapa tillsammans en scen av vad som skulle kunna ha hänt här! 12 porträtt av kända kvinnor Det draperade fönstret kan ses som en portal till andra sidan, dödsriket om man vill. I utställningen finns många döda människor avporträtterade. Marja-leena säger skämtsamt att hon rekommenderar alla att samarbeta med de döda, för att de är lätta att ha att göra med. Hon ser porträtten som en hyllning till de döda och menar att de görs i samarbete med dem, i en ordlös kommunikation där de meddelar när porträttet är färdigt. Marja-leena börjar med att måla av foton, sedan fördunklar hon målningarna mer eller mindre. Porträtten föreställer kvinnor som haft stor betydelse i historien och för Marja-leena personligen, ofta författare, konstnärer eller forskare.

9 Ett porträtt föreställer Marie Curie som fick nobelpriset som första kvinna i historien, 1903 och 1911 för sin forskning om radioaktivitet. En annan igenkänningsbar kvinna är Emma Goldman, författare och anarkist, ateist och feminist under början av 1900-talet. Konstnären Helene Schjerfbeck är mest känd för sina starka, modernistiska självporträtt. Övriga porträtt är anonyma eller i alla fall okända för andra än konstnären själv. Vilka människor, nu levande eller döda, beundrar ni? Berätta för varandra om en person som ni ser upp till av någon anledning. Diskutera kändisskap. Är det något eftersträvansvärt att vara känd, och spelar det någon roll vad man blir känd för? Diskutera några viktiga kändisar som finns i vår tid, som ni tror att vi kommer minnas även efter deras död. 66 döda författare och porträtten i blyerts Som en inramning av hela utställningen hörs ett konstant ljud inifrån det gamla bankvalvet. Ljudet är ett verk som består av imitationer av 66 döda kända författare och det heter Universums alla ljud. Rösten är Marja-leenas och hon har härmat dessa författares röster utifrån hur hon tror att de skulle kunna låta nu, efter sin död. Hon är inspirerad av något som kallas för EVP Electronic Voice Phenomena med ljudupptagningar av sådant som hävdas vara inspelningar av de döda. Marja-leena säger sig inte spela in de döda utan härmar istället hur hon tänker sig att de låter.

10 I högra hörnet i det stora utställningsrummet hänger porträtt i blyerts av konstnärer, forskare och författare. Porträttet längst till höger föreställer Marja-leenas avlägsna släkting Frans Eemil Sillanpää som fick nobelpriset i litteratur Gemensamt för porträtten i blyerts är att ansiktena är mer realistiskt avbildade än kroppen. Kroppen är svagt tecknad, liksom upplöst och otydlig och Marja-leena berättar att ansiktet visar den döda så som han eller hon såg ut när de levde, medan kroppen är en teckning och en tolkning av hur de ser ut på den andra sidan. Teckningarna gjordes under Marja-leenas tid i New York när hon började urskilja vilka döda personer som var betydelsefulla för henne och som hon ville porträttera. Lager av svärta och mötet med Eva Braun i det inre rummet Bakom nio svartmålade vita lakan som hänger ner från taket som svarta fanor, finns tre porträtt. Porträttet i mitten föreställer Eva Braun som hette Paula i andranamn. Eva Braun var Adolf Hitlers älskarinna och fru som tillsammans med Hitler tog sitt liv vid andra världskrigets slut. På varsin sida om henne hänger porträtt av hennes två systrar Ilse och Gretl, men dessa i dessa porträtt är det svårare att se motivet. Varför har hon valt att avbilda Eva Brauns halva ansikte och så lite av systrarnas ansikten tror du? De svarta fanorna har tidigare visats i andra utställningar men då varit vita. Hur förändras besökarens upplevelse av dem när de har målats svarta tror ni?

11 Skrivandet som konstnärligt arbetssätt och uttryck En stor del av Marja-leenas konstnärliga arbete handlar om ord, att låta det visuella och orden samspela, att skriva poesi och att ge ut böcker innehållande ord, bilder eller båda delarna. Böckerna finns till hands i utställningsrummet att bläddra i och kan vara en utgångspunkt för eget skrivande och skapande. I hennes 777 sidor tjocka diktsamling Jag är clairvoyant börjar varje mening med ordet jag. Verkslistan till utställningen är även den poetisk, vilket är ganska ovanligt. Titlarna eller texterna ger inga förklaringar eller beskrivningar av konstverken men tillför ändå något till upplevelsen. I glasmontrarna visar Marja-leena upp sitt arbetsmaterial som konst: anteckningsböcker, skissböcker och sådant som hon har läst. Här samsas övermålade modeteckningar som hon gjorde i tonåren med ofärdiga skissböcker. Skriv fem eller tio egna meningar som alla börjar med Jag. Skriv en mening på varje rad och vips så har du en egen dikt! Skriv en poetisk text utifrån ett valfritt konstverk i utställningen tillsammans. Skriv ett, två eller tre ord var och skicka sedan vidare papperet. Låt nästa person fortsätta. Läs upp era gemensamma texter och prata om konstverkens innehåll och budskap utifrån texterna, om era texter förändrar något i upplevelsen av konstverken. Övergripande frågor utifrån utställningen: Diskutera i klassen hur ni ser på det övernaturliga. Kan man ha kontakt med de döda tror ni? Har ni någon gång varit med om saker som är svåra att förklara vetenskapligt? Tror ni att det finns saker som vi inte ser? Utställningen handlar om det mörka i tillvaron och det som vi kanske helst inte pratar om med ingen är helt opåverkad av döden och förgängligheten. Kan det vara viktigt eller meningsfullt av någon anledning att tänka på det mörka, sorgliga i tillvaron? Finns det sådant som vi inte så ofta talar om som vi kanske borde prata mer om? Vad tror ni händer efter livet när vi dör? Svart och vitt kan ses som närvaro eller frånvaro av ljus och färg och anses ibland inte vara färger i sig själva. Undersök hur vårt färgseende fungerar vetenskapligt. Frånvaron av ljus gör att vi inte kan se färg. Ta reda på och vad det är som gör att vi uppfattar vitt som vitt och svart som svart.

12 För mindre barn: Tips på skapande utifrån utställningen: Bygg ett eget rum i kartong och tyg. Utställningen består av flera olika rum, med tyger som hänger ner från taket. Bygg först ett rum i kartong och tejp. Klistra på tyg på kartongen eller häfta fast tyg som hänger ner, måla och Tavelramar, ord och bilder. Samla ord som du kommer att tänka på när du tittar på utställningen. Skriv ner alla ord på ett stort papper och måla sedan det som orden handlar om. Rama in bilden som ni har gjort. Bläddra i en tidning, klipp ut ord som du tycker passar in i bilden och klistra fast dem. Bli sakletare! Gå runt i rummet och gör en lista på saker som ni ser. Vad finns på de olika podierna? Dokumentera, skriv och rita vad du ser. För större barn och ungdomar: Gör ett idolporträtt! I Marja-leenas konstnärliga arbete ingår en hel del porträtt, ofta av författare eller andra kända personligheter. Vem är du mest imponerad av, nu levande eller död? Gör ett porträtt av din största förebild i svartvitt med ett fotografi som förlaga eller skriv ut ett foto (har du tillgång till bildbehandlingsprogram så kan du gärna rastrera bilden i datorn innan) som du målar ovanpå. Kanske använder du svart papper med vit krita/färg eller vitt papper med svart krita/färg. Välj om du vill att det tydligt ska framgå vilken kändis du porträtterar eller om det ska vara ett mer mystiskt porträtt! Skriv några rader om vad det är du beundrar hos personen. Ha en utställning i klassrummet eller någon annanstans på skolan med porträttbilderna. Porträttera varandra. Med vita kritor på svart papper sätter ni er mitt emot varandra och ritar av varandras ansikten. Först under en minut utan att titta på papperet, sedan får ni mer tid för att göra ett mer genomarbetat porträtt. Öva seendet och fokusera på ljusa och mörka fält Hitta motsatser och skriv en dikt! Gå runt i utställningen och skriv ner de ord som du kommer att tänka på. När du har skrivit ner tio ord så skriver du ner motsatsorden till dem. Motsatsord kan exempelvis vara: svart/vitt, ljus/mörker o.s.v. Skriv sedan tillsammans eller enskilt en dikt på tio rader som innehåller alla motsatsorden! Om du vill kan du gestalta dikten i bild

13 Anteckningar

14 Varmt välkomna för att möta och lära mer om konst Visningar kan bokas i överenskommelse med oss! Om du vill du boka en visning eller visning och skapande i ateljén utifrån utställningen, eller om du har frågor är du välkommen att ringa till Örebro konsthalls telefon eller maila: Kata Wennberg kata.wennberg@orebro.se Besök oss på: Örebro konsthall, Olaigatan 17B, Örebro

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall KONSTHANDLEDNING TOMMY HILDING Målningar Örebro konsthall 28/2 2015 5/4 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam 870902-6630 Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Jag är inte någon annan. Men ibland vill jag vara någon annan. Gå i fotspår och utforma

Läs mer

Jesper Nordahl Handlingar

Jesper Nordahl Handlingar KONSTHANDLEDNING Jesper Nordahl Handlingar Örebro konsthall 21/11-3/1 2015-2016 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02 Porträtt Detta är ett utlåningsmaterial från Falsterbo konsthall på tema porträtt. Syftet med mappen är inspirera till att betrakta, upptäcka, prata och skapa. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska.

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska. Arbetsmaterial till Arg Skriven av: Anna Fiske Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Arg. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att övningen

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Helene Billgren & Stefan Uhlinder BU Höst 2017 Örebro konsthall 23 september 5 november 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt

Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt Jag heter Linus Alfredsson. Jag är född 1970. Jag bor på Gotland. Mitt arbete är ett samarbete. Jag samarbetar med stenar och med människor. Jag kan och

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen

SKRÄCK I FÖRRÅDET Jørn Jensen SIDAN 1 Boken handlar om: Viktor är hemma hos Emma. Där läser han en rysare för Emma. Boken heter Den vita handen. När Viktor ska gå hem, tycker han att det är lite läskigt. Det är mörkt ute. På väg till

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna Peter Hahne Det som gör konst till konst är hävdandet av en idé utan hänsyn till andra aspekter. Ett konstverk existerar i sig självt; en stol existerar i sig själv som stol. Och idén om en stol är inte

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Konst åt alla En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Paula Hoffmann Box 17194 104 62 Stockholm Tel 08-452 25 31 E-post: paula.hoffmann@fhp.nu

Läs mer

Den uttrycksfulla människan

Den uttrycksfulla människan Den uttrycksfulla människan Illustration: Ellen SYFTET MED TEMAT: att du bli bekant med olika tekniker, samt att få öva på använda dessa tekniker, att du öva på att skapa egna bilder med olika uttryck,

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY Örebro konsthall 10 nov 30 dec 2018 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

att leda utvecklande bildsamtal

att leda utvecklande bildsamtal INSPIRATION FÖR att leda utvecklande bildsamtal Att ha med sig kultur i livet är som att ha en ryggsäck med redskap att möta tillvaron med. I mitt arbete med kultur och hälsa har jag förundrats över kulturens

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

Tips på appar med känslor Någonting

Tips på appar med känslor Någonting StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar med känslor Någonting En blandning av appar att Plats för bild i textruta använda när man vill prata om känslor Juli 2015 Känslor

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover nya media KONST & DESIGn FRIA FÖRBEREDANDE KONSTLINJEN Du söker med 5-10 verk digitalt. Det är valfritt att söka med måleri, skulptur, teckning, video, foto, ljud, objekt osv. Digitala arbetsprover kan

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE Fra dokumentasjon til pedagogisk dokumentasjon, - konsekvenser for praksis. Maria Hedberg ALLT HÖR IHOP! Barnsyn/ Kunskapssyn Syn på lärande föräldrarna reflektion BARNS

Läs mer

Konstpedagogiska program 2014

Konstpedagogiska program 2014 Konstpedagogiska program 2014 Upplev, skapa och kommunicera BROR HJORTHS HUS Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman

Läs mer

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. H som i häxa. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Vera som är häxa. Hennes kompis Sira fick en häxkvast när hon fyllde år. Vera vill också ha en kvast. Problemet är att hennes föräldrar

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer