En modern klassiker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008"

Transkript

1 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att beställa platser där. Det finns handikapptoalett. Du kan låna rullstol. Det finns inga trösklar i museet. Det finns skötrum med skötbord. Du kan låna sittvagn. Det finns hiss mellan våningarna. Det finns skåp där du kan låsa in värdefulla saker. Det finns garderob, men ingen vaktar kläderna i garderoben. Det finns hörslinga i entrékassa, biograf och auditorium. Det finns museivärdar, som gärna svarar på frågor. Lättläst Olle Bærtling En modern klassiker (Framsidan) Sergai, 1962 Olle Bærtling/BUS Verket är beskuret.

2 Olle Bærtling, Stockholm Fotograf okänd. Olle Bærtling är känd för sina målningar med spetsiga färgfält i lysande klara färger och svarta linjer. Han ville att det skulle kännas som om formerna fortsätter utanför målningarna, ut i rymden. Olle Bærtling föddes i Halmstad Han flyttade till Stockholm, utbildade sig till och arbetade som bankman. Han dog 1981 då han var sjuttio år gammal. Han lärde sig själv att måla och gick inte på någon konstskola. Han målade när han var ledig från arbetet i banken. Bærtling tyckte om att gå på bio. Där såg han science fiction-filmer som är fantasiberättelser om framtiden. När han var ung målade han föreställande konst, det vill säga att han målade av det han såg. Han fick idéer av tavlor som han sett av den franske konstnären Henri Matisse. På 1950-talet reste han till Paris. Där såg han den nya konkreta konsten. Det är en konst där bara färgerna och formerna är viktiga och inte liknar eller berättar något. Han sökte upp andra konstnärer som tyckte om samma sorts konst som han. Han lärde sig mer om måleri av dem. Vid mitten av 1950-talet började Olle Bærtling måla konkret konst. Han målade spetsiga trekantiga former i starka färger och med svarta linjer. Han målade linjerna och färgfälten så att det såg ut som om de fortsatte utanför målningarna, ut i rymden. Olle Bærtling kallade det sättet att måla för den öppna formen.

3 De svarta linjerna ser raka ut men han målade dem lite böjda. Det går nästan inte att se. De starka färgerna målade han i flera lager så att det blev en alldeles slät yta. Han ville att man skulle få en känsla av rörelse och kraft när man ser på målningarna. Målningarna skulle inte likna något verkligt. Färgerna skulle inte vara färger vi ser i naturen. Bærtling blandade egna färger. En av dem kallas bærtlingvitt, som är en blandning av vitt och grönt som han hittade på själv. Titlarna på målningarna skulle inte betyda något särskilt. De fick olika namn som han hittade på. Idéerna till namnen fick han bland annat från namn på egyptiska gudar, till exempel Tot, Ra och Amon. Olle Bærtling ville att konsten skulle uttrycka människors andliga liv, det som ger dem kraft och fantasi. Olle Bærtling ville inte förändra samhället med sin konst. Han sade att konstnärer måste få arbeta som de ville utan att någon annan bestämde om vad konsten skulle användas till. Konstnären skulle bara arbeta med sina egna tankar och känslor. På det sättet tyckte Bærtling att konsten skulle bli viktig för hur samhället och kulturen utvecklas. Arekryam, 1964 Olle Bærtling/BUS Verket är beskuret.

4 Rymdfärderna i mitten av 1950-talet var något nytt som fick Bærtling att tänka på framtiden. Han ville att den konkreta konsten skulle finnas i framtiden och han kallade den för Rymdålderns konst. Olle Bærtling gjorde också skulpturer. De bestod av metallstänger som var öppna ut mot rymden, precis som de svarta linjerna i hans målningar. Bærtling ville att skulpturerna skulle vara stora och höga. Han gjorde ett förslag till en skulptur på Sergels torg i Stockholm. Den skulle vara mycket högre än husen som finns runtomkring. Han döpte skulpturen till Asamk. Den blev aldrig gjord utan finns som en mindre skulptur och modell. Olle Bærtling var intresserad av hur det såg ut där människor bodde, arbetade och levde. Han gjorde stora målningar på väggarna till ingången i ett av höghusen vid Hötorget i Stockholm. Han gjorde en stor ridå av tyg till Kulturhuset i Stockholm och Celsiusskolan i Uppsala. De ser ut som målningarna. Olle Bærtling blev en känd konstnär. Idag räknas han som en modern klassiker, det vill säga en konstnär som många känner till och kommer att känna till i framtiden. Asamk, 1961 Olle Bærtling/BUS (Modell)

5 Kort om Olle Bærtlings liv 1911 Olle Bærtling föds 6 december i Halmstad Olle Bærtling flyttar till Stockholm och utbildar sig till bankman Han arbetar på Skandinaviska Banken. Han har som hobby att måla Bilder av den franske konstnären Henri Matisse visas i Stockholm och Bærtling får idéer och tankar av dem Han börjar måla bilder som inte är föreställande Han åker till England och målar mörka bilder av London efter kriget Han reser till Paris och lär sig av bland andra konstnären Fernand Léger. Sedan blir färgerna i hans målningar mindre lika verklighetens färger Bærtlings första egna utställning är på Konstsalongen Samlaren i Stockholm. Nu målar han stora fält med klara färger och svarta linjer Bærtling visar sin konst i Frankrike Han skapar sin öppna form, där färgfälten dras ut mot kanterna och ser ut att fortsätta utanför bilden Han arbetar vidare med den öppna formen. Linjerna är inte helt raka, vinklarna är spetsiga och öppna. Bilderna blir mer spännande av de starka färgerna. Bærtling arbetar vidare med den öppna formen fram till sin död Bærtlings första egna utställning i Paris Han visar sina målningar på Liljevalchs Konsthall i Stockholm och gör sina första skulpturer. Nu slutar han arbeta på banken Han gör väggmålningar i ingången till ett av höghusen vid Hötorget Han gör ett förslag på en skulptur till Sergels torg i Stockholm. Den var tänkt att bli 84 meter hög och vara världens högsta skulptur ute. Men den gjordes aldrig Nu använder Bærtling mest färgen lila och svart och en särskild vit färg, som kallas bærtlingvitt Han gör kompositioner med bild och ton för TV och samarbetar med tonsättaren Jan W. Morthensson. Han har sin första egna utställning i New York Han har många egna utställningar i Nordamerika och Europa Han prövar att arbeta med tyg och gör flaggor för att placera sina verk direkt i rymden Han gör ett förslag på ett torn, som ska bli trehundra meter högt och stå i Förenade Arabemiraten. Det blir aldrig genomfört Olle Bærtling dör 2 maj alldeles innan hans utställning ska öppna på Malmö Konsthall och Moderna Museet och som visade konstverk han gjort under hela sitt liv som konstnär.

6 VISNINGAR Visningarna av utställningen tar cirka 45 minuter. De ingår i entréavgiften. Gratis till och med 18 år. Det finns plats för ett visst antal personer. Du kan inte anmäla dig i förväg. Söndagar 7 oktober 6 januari klockan Tisdagar 9 oktober 18 december klockan Torsdagar 13 december 3 januari klockan Visning för synskadade 20 december klockan Teckentolkade visningar 16 oktober klockan november klockan Babyvisning 8 november klockan Visning i lugn takt för vuxna med barn i ålder 0 15 månader. Hämta biljetter i entrékassan från klockan 10 samma dag. Visning och Verkstad för dig som bor i gruppbostad eller arbetar inom daglig verksamhet 15 november klockan Specialvisningar Inbjudna gäster och museets personal ger en personlig visning av utställningen. Lördag 20 oktober klockan 14.00: Professor Teddy Brunius visar Olle Bærtling En modern klassiker. Tisdag 20 november klockan 18.00: Utställningarna på Moderna Museet och Arkitekturmuseet visas av John Peter Nilsson, som gjort utställningen om Olle Bærtling, och Martin Rörby, som gjort utställningen om David Helldén. Är ni en grupp kan ni boka en egen visning. Vill du veta mer om visningarna eller boka en gruppvisning? Läs på museets webbsida Arisi, 1957 Olle Bærtling/BUS Verket är beskuret.

7 PROGRAM Sex föreläsningar Modernismen tur och retur Du kan lyssna på sex intressanta föreläsningar om konst från början av 1900-talet och fram till nu. På Liljevalchs konsthall visas konst av Otto G. Carlsund, och på Moderna Museet konst av Olle Bærtling. På Arkitekturmuseet visas hur arkitekten David Helldén samarbetade med Olle Bærtling i höghuset vid Hötorget. Föredragen handlar om hur konstnärer och arkitekter samarbetat kring staden som en plats för konst. 2, 9, 16 och 23 oktober 13 och 20 november klockan Föreläsare är Anders Wahlgren, Niclas Östlind, Håkan Nilsson, Helena Mattsson, Martin Rörby, John Peter Nilsson och Henrietta Palmer. Föreläsningarna är ett samarbete mellan Moderna Museet, Liljevalchs konsthall och ABF. Familjesöndag Söndagar 2 september 16 december Klockan 11.00: Minivisning och verkstad för barn 2 6 år. Klockan 13.00: Visning och verkstad för barn 7 14 år. Söndagarna 2, 9 och 16 december arbetar vi med Olle Bærtlings konst. Hämta biljetter i entrékassan från klockan 10 samma dag. Det finns ett visst antal platser. Du kan inte anmäla dig i förväg. Om det finns plats kan du vara med på Drop-in klockan Jullovsprogram 26 december 6 januari Vi ser på Olle Bærtlings konst och arbetar sedan i Verkstan. Hämta biljetter i entrékassan från klockan 10 samma dag. Det finns ett visst antal platser. Du kan inte anmäla dig i förväg. Rudra, 1955 Olle Bærtling/BUS Läs mer om programmen på

8 När är museet öppet? Museet är öppet: Tisdagar klockan Onsdagar-söndagar klockan Måndagar är museet stängt. Vad kostar det? Det är gratis för alla som är 18 år och under och för elever på gymnasiet och SFI-grupper som har en lärare med sig. För vuxna kostar det 80 kronor och för pensionärer 60 kronor. Adress om du ska besöka Moderna Museet Skeppsholmen Stockholm Hur åker du till Moderna Museet? Du kan åka till museet med buss 65 från Centralstationen. Du kan ta tunnelbana till Kungsträdgården och gå över bron till Skeppsholmen. Du kan åka med Djurgårdsfärjan. Postadress Moderna Museet Box Stockholm Hemsida En katalog till utställningen finns att köpa i butiken. Olle Bærtling, Stockholm 1959, ur Riksarkivet. Fotograf okänd.

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk

Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk Karta Moderna Museet Till Plan 1 och 2 Med stöd av: Välkommen till Moderna Museet! Moderna Museet visar konst från år 1900 till idag. Här kan du se

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Robert Rauschenberg, Monogram, 1955-59 Estate of Robert Rauschenberg/BUS 2012, Stockholm/VAGA, NY. Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Välkomna till visningar och verkstad

Läs mer

Skulptur efter skulptur

Skulptur efter skulptur Jeff Koons, Balloon Dog, 1994-2000 Jeff Koons Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Skulptur efter skulptur Välkomna till visningar och verkstad för dig som bor på gruppbostad eller arbetar i daglig

Läs mer

Dansa Salsa En kurs för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet.

Dansa Salsa En kurs för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. Dansa Salsa En kurs för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. Välkommen på Salsakurs. Salsa är en dans från Cuba som dansas över hela världen. Klicka här så får du se en film om

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Lördagsateljén. Anmäl dig på vår hemsida:

Lördagsateljén. Anmäl dig på vår hemsida: Anmäl dig på vår hemsida: www.krita.nu Lördagsateljén Öppen konstateljé där du självständigt kan skapa konst och vara kreativ. Erfarna ledare kan vid behov assistera dig. Välj om du vill måla, teckna,

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

Sprallsång höst 2014. Välkommen till Stallet och Sprallsången. Kom klockan 11.00 12.00 eller klockan 13.00 14.00. 18 okt 8 nov 22 nov 6 dec

Sprallsång höst 2014. Välkommen till Stallet och Sprallsången. Kom klockan 11.00 12.00 eller klockan 13.00 14.00. 18 okt 8 nov 22 nov 6 dec Sprallsång höst 2014 Välkommen till Stallet och Sprallsången Kom klockan 11.00 12.00 eller klockan 13.00 14.00. 18 okt 8 nov 22 nov 6 dec Stallet Folk- och världsmusik, ingång från Blasieholms torg 10,

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

FRA:S VETERANFÖRENING

FRA:S VETERANFÖRENING 1 FRA VET informerar 2015 NR 3 FRA VETERANFÖRENING Anmälan senast måndagen den XX augusti till Olle Sandelid: sndelid@compaqnet.se eller till mobiltelefon: 076-800 50 25 Ange färdsätt och om du vill äta

Läs mer

Välkommen till Moderna Museet!

Välkommen till Moderna Museet! Välkommen till Moderna Museet! Moderna Museet visar konst från år 1900 till idag. Här kan du se målningar, skulpturer, fotografier och videokonst av svenska och utländska konstnärer. Moderna Museet visar

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

HANS GEDDA & MÖRKRETS MÄSTARE

HANS GEDDA & MÖRKRETS MÄSTARE HANS GEDDA & MÖRKRETS MÄSTARE 5.12.2013 30.3.2014 VARMT VÄLKOMMEN I VINTER! Museibyggnaden på Blasieholmen är stängd inför renovering men verksamheten har flyttat ut och fortsätter på annat håll, bland

Läs mer

Visning av utställning om brott i Stockholm

Visning av utställning om brott i Stockholm Visning av utställning om brott i Stockholm Guiden heter Marit Inbjudan till dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. Söndag 6 april kl 14 på Medeltidsmuseet Vi ser hur man dömdes

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

STORGÅRDEN AKALLA BY. Kurser i höst

STORGÅRDEN AKALLA BY. Kurser i höst STORGÅRDEN AKALLA BY Kurser i höst Skapande konst Vi målar och skulpterar i olika material 10 gånger, start 6/10 Måndagar kl. 17.00-20.00 Deltagaravgift: 1 500 kr, material ingår Ledare: Margaretha Ruotsalainen

Läs mer

Öppet Hus på KRITA! Öppet hus 22/1 kl /1 kl i sal 216

Öppet Hus på KRITA! Öppet hus 22/1 kl /1 kl i sal 216 Öppet hus 22/1 kl. 17-20 31/1 kl. 11-15 i sal 216 Öppet Hus på KRITA! Kom och se vår ateljé, prata med våra lärare, ta en fika eller delta i en kreativ drop-in workshop. Du får prova på olika material,

Läs mer

Program våren januari kl Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Gary Svensson,

Program våren januari kl Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Gary Svensson, Program våren 2017 25 januari kl. 1800 Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Föreläsare: Gary Svensson, bitr professor och docent i Konstvetenskap och visuell

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Assyriska Föreningen i Södertälje inviger sina lokaler

Assyriska Föreningen i Södertälje inviger sina lokaler Nr 114, oktober 2013 Assyriska Föreningen i Södertälje inviger sina lokaler Assyriska föreningen i Södertälje inbjuder alla till invigningen av nya Assyriska Kulturhuset. Invigningen firas med ett fullspäckat

Läs mer

Prova på tennis på SALK

Prova på tennis på SALK Prova på tennis på SALK Under vecka nio så ordnar TAP Sweden Prova-på-tennis för all personer med funktionsnedsättningar. Det spelar ingen roll vilken funktionsnedsättning du har, alla är välkomna! Tider:

Läs mer

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun Evenemang våren 2012 Biblioteken i Lessebo kommun Kurt Henriksson Boda Kurre berättar om sitt artistliv Glasblåsaren från Boda blev rikskändis som akrobaten Boda-Kurre. Tid. måndag 9/1 kl. 17.00 LCHF:

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA HÖSTEN 2016

VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA HÖSTEN 2016 VÄLKOMMEN TILL MUSIKSCENEN CAFÉ KATARINA HÖSTEN 2016 Under hösten kan du sjunga karaoke varje gång det är kvällscafé! Vi återkommer i augusti med ett mer detaljerat program. Vi har öppet kl 18 20 följande

Läs mer

Höstprogram 2014. Torsdag 4 september. Tisdag 30 september. Helgen 4-5 oktober. Onsdag 5 november. Onsdag 12 november. Torsdag 20 november

Höstprogram 2014. Torsdag 4 september. Tisdag 30 september. Helgen 4-5 oktober. Onsdag 5 november. Onsdag 12 november. Torsdag 20 november Höstprogram 2014 Torsdag 4 september Tisdag 30 september Helgen 4-5 oktober Onsdag 5 november Onsdag 12 november Torsdag 20 november Dramat i Arles - om van Gogh, Gaugin och Bernhard Föredrag av intendent

Läs mer

Vad vill du göra på din fritid?

Vad vill du göra på din fritid? Vad vill du göra på din fritid? Aktiviteter som kan anpassas efter dina behov våren 2019 WWW.SUNDBYBERG.SE/FUNK Sidan 2 av 12 Vad vill du göra när du är ledig? Vad är du intresserad av? Vill du träffa

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

NYPREMIÄR 22 MARS UNIKA DV STADSHAGEN PRESENTERAR MUSIKALEN. BILJETTPRIS 120:Boka biljetter på

NYPREMIÄR 22 MARS UNIKA DV STADSHAGEN PRESENTERAR MUSIKALEN. BILJETTPRIS 120:Boka biljetter på UNIKA DV STADSHAGEN PRESENTERAR MUSIKALEN NYPREMIÄR 22 MARS FÖRESTÄLLNINGAR 22 mars, 24 mars, 29 mars, 30 mars, 5 april, 11 april, 3 maj, 4 maj BILJETTPRIS 120:Boka biljetter på boka@unika.nu Alla föreställningar

Läs mer

Undrar du något ta kontakt med Ann-Kristin Olsson ,

Undrar du något ta kontakt med Ann-Kristin Olsson , Höstlovsprogram 2019 Friskis och Svettis Alla skolungdomar tränar gratis på alla våra gruppträningspass och för att träna på gymmet kostar det 20 kr under Novemberlovet. Höstlov på Museet Så kul att pyssla

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Välkommen till Tingströms läktare!

Välkommen till Tingströms läktare! Välkommen till Tingströms läktare! Säsongen 2014 satsar Hammarby Fotboll vidare på att utöka supporterservicen till alla supportrar på våra hemmamatcher. En del i satsningen är Tingströms Läktare, ett

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

KULTURVECKA 13-19 APRIL DAG FÖR DAG Hela veckan Plats: Galleri Boken Öppet måndag fredag 10-18 Arrangör: Entré Ungdom

KULTURVECKA 13-19 APRIL DAG FÖR DAG Hela veckan Plats: Galleri Boken Öppet måndag fredag 10-18 Arrangör: Entré Ungdom KULTURVECKA 13-19 APRIL DAG FÖR DAG Hela veckan Plats: Galleri Boken Öppet måndag fredag 10-18 Arrangör: Entré Ungdom UNGA KONSTNÄRER En konstutställning av och med barn och unga från vårens konstkurser

Läs mer

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 12 14 maj 2017 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 14 maj 2017 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

När du kommer till Tekniska museet

När du kommer till Tekniska museet Inför ditt besök När du kommer till Tekniska museet Med buss Du går av på hållplatsen som heter Museiparken. Den ligger på bilvägen precis utanför museet. Från hållplatsen till entrén är sträckan ca 100

Läs mer

Kulturveckorna för alla i Enköping. 9 november 21 november 2015

Kulturveckorna för alla i Enköping. 9 november 21 november 2015 Kulturveckorna för alla i Enköping 9 november 21 november 2015 Illustration: Pelle Carlsson Vinnaren i teckningstävlingen sida 2 3 Teckningsutställning på tema jubileum sida 4 Invigning sida 5 Jubel i

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS DELTÄVLINGAR!

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS DELTÄVLINGAR! - en musiktävling av och med personer med funktionsvariationer VÄLKOMMEN TILL ÅRETS DELTÄVLINGAR! 12 oktober Fanfaren i Farsta Centrum - Kulturskolan Stockholm, Farstagången 8 21 oktober Blå Huset i Tensta

Läs mer

Aktiviteter i Eslövs kommun Vår och sommar 2008

Aktiviteter i Eslövs kommun Vår och sommar 2008 Aktiviteter i Eslövs kommun Vår och sommar 2008 AKTIVITETSHUSET KARIDAL Karidal är en mötesplats för kommunens alla pensionärer där alla är lika välkomna! På Karidal finns det möjlighet för dig att träffas

Läs mer

Funka Varberg. Fritidsprogram våren 2019

Funka Varberg. Fritidsprogram våren 2019 Funka Varberg Fritidsprogram våren 2019 2 Innehåll Allmän information...4-5 19/1 Bokfika... 6 21/1 Funkisdrama... 8 25/1 Dans i Falkenberg... 9 10/2 Bowling på Bruket... 11 16/2 Ishockey Frölunda - Skellefteå...12

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Badet har öppet för personer med funktionsnedsättning. Medföljare får också bada. Badkort för sommaren kostar inget. Badet öppnar lördagen den 3 juni

Badet har öppet för personer med funktionsnedsättning. Medföljare får också bada. Badkort för sommaren kostar inget. Badet öppnar lördagen den 3 juni Badet har öppet för personer med funktionsnedsättning. Medföljare får också bada. Badkort för sommaren kostar inget. Badet öppnar lördagen den 3 juni Stora Sköndalsbadet har en handikappanpassad 25-metersbassäng.

Läs mer

Höstlov i Motala. 1-5 november. motala.se/ung. Se programmet och läs om att som sker under året på:

Höstlov i Motala. 1-5 november. motala.se/ung. Se programmet och läs om att som sker under året på: Höstlov i Motala 1-5 november Se programmet och läs om att som sker under året på: motala.se/ung Bowling Motala Bowlinghall Öppettider Måndag 31/10 13.00-16.00 Tisdag 1/11 13.00-16.00 Onsdag 2/11 13.00-16.00

Läs mer

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl ÖppEttIDEr Måndag, onsdag, fredag söndag kl 10 18. tisdag och torsdag kl 10 20. ENtréAvGIFt 100 kr ordinarie pris, 80 kr för studerande, pensionärer och grupper om fler än 15 personer. Fri entré för barn

Läs mer

Konsten att ta sig in i konstvärlden

Konsten att ta sig in i konstvärlden LÖRDAG 13 JANUARI KULTUR Konsten att ta sig in i konstvärlden Charlotta Kåks Röshammar 7 Okt 2016 Meira Ahmemulic i Gårdsten, Göteborgsförorten hon växt upp i. Foto: Emelie Asplund Foto: Emelie Asplund

Läs mer

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se Foto: Daniel Hjalmarsson Stadsvandringar 2018 event.katrineholm.se MAJ Konstvandring Torsdag 17 maj klockan 18.00 19.30 En vandring där vi berättar om både äldre och nyare offentliga konstverk i Katrineholm.

Läs mer

Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se. Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr

Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se. Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr medborgarskolan Läs mer om kurserna på www.altakulturknut.se Akustisk gitarr Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 760 kr Västafrikansk dans Onsdagar 5/ 0 8.00 9.30 0 ggr 800 kr Fredagskväll med dans Fredag 7/

Läs mer

Allt du behöver veta om... SOMMARveckan

Allt du behöver veta om... SOMMARveckan Allt du behöver veta om... SOMMARveckan 2015 Program tisdag 23/6 11.00 11.30 Sjung igång sommaren! Stora Klara 11.30 11.45 Invigning av sommarveckan! Kurserian 11.00 12.30 Lunch Kurserian 13.00 17.00 Allsång

Läs mer

Sponsorer till projektet: Halmstads kommun Högskolan i Halmstad Alecta c/o Aberdeen Property Investors Nordic AB Fragerus Fastigheter AB

Sponsorer till projektet: Halmstads kommun Högskolan i Halmstad Alecta c/o Aberdeen Property Investors Nordic AB Fragerus Fastigheter AB KVARTERET BÆRTLING Ett stort tack riktas till Baertlingstiftelsen som generöst deponerat de verk av Olle Bærtling som finns inom Kvarteret Bærtling till Halmstads kommun. Sponsorer till projektet: Halmstads

Läs mer

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3 Läskort 1 Simon är 12 år. Han tycker mycket om att resa. Han har varit i många länder. Han tyckte mest om Italien, Spanien och USA för att maten är godast där. Nästa gång vill han resa till Sydafrika.

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden

Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden Kommunfullmäktige 2007-02-26 43 88 2008-02-25 33 69 Kommunstyrelsen 2008-02-11 28 61 Arbets- och personalutskottet 2008-01-14 3 6 Dnr 07.74-008 Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden febkf37 Ärendebeskrivning

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Café 9:AN Program för våren 2014

Café 9:AN Program för våren 2014 Bra att veta: Kontaktuppgifter: Fia 08-508 18280 ann-sofie.ekstrand@stockholm.se Ralf 076-1218632 ralf.greback@stockholm.se Café 9:AN Program för våren 2014 Om du åker färdtjänst se till att din hemresa

Läs mer

Konstutställning - Monica Sanborn (glaskonst) Inga i Kristallsalen, Rådhuset, på Marstrand. 20 juli-26 juli.

Konstutställning - Monica Sanborn (glaskonst) Inga i Kristallsalen, Rådhuset, på Marstrand. 20 juli-26 juli. Måndag 23 Juli Konstutställning - Monica Sanborn (glaskonst) Inga i Kristallsalen, Rådhuset, på Marstrand. 20 juli-26 juli. MÅNDAG 23 JULI (PÅGÅR T.O.M. 26 JULI)KRISTALLSALEN, RÅDHUSET MARSTRAND, MARSTRAND

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs!

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Ett besök på Vårsalongen tillsammans med fröken Sara inleds med att vi tillsammans utforskar konsten i konsthallen. Vi funderar på hur man tittar på konst

Läs mer

Visning och verkstad utan krångliga ord

Visning och verkstad utan krångliga ord Visning och verkstad utan krångliga ord Välkomna till visning och verkstad på Moderna Museet. Vi ser på konstnären Niki de Saint Phalles Skjutmålning. Snezana möter er i foajén vid huvudentrén. Sen går

Läs mer

Stödverksamhetens. Sommaraktiviteter

Stödverksamhetens. Sommaraktiviteter Stödverksamhetens Sommaraktiviteter 2012 Vem kan anmäla sig till aktiviteterna? Du som har en funktionsnedsättning är välkommen att anmäla dig. Så här anmäler du dig om du bor på gruppbostad: Tala om för

Läs mer

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 2019-06-26 1. Vilken utställning besöker du nu? Varde ljus 33 30 Mellan Konst & Verklighet 27 24,5 Vårsalongen 26 23,6 Kulturskolans bildelever 8 7,3 Bosse

Läs mer

Matcher. 21 okt Hammarby IF - Östersunds FK. Välkommen till Tingströms läktare!

Matcher. 21 okt Hammarby IF - Östersunds FK. Välkommen till Tingströms läktare! Välkommen till Tingströms läktare! Nu finns en möjlighet för dig som är lindrigt handikappad och vill se Hammarbys hemmamatcher på Tele2 arenatill ett lägre pris. Nedan är spelschemat för de matcher som

Läs mer

ROBERT JACOBSEN ( )

ROBERT JACOBSEN ( ) HYLLNING TILL ROBERT JACOBSEN (1912 1993) Roberts ikoner Nr 20 STOCKHOLM Roberts ikoner Robert Jacobsen föddes 1912 och avled 1993. Han var under sitt långa liv intensivt verksam som konstnär, mest känd

Läs mer

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk!

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! Evenemangslista NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! www.konsthantverkarnakarlstad.se Vår förhoppning är att kunder från när och fjärran skall

Läs mer

Sommar på Aktivitetshuset Slottet 2015!

Sommar på Aktivitetshuset Slottet 2015! Sommar på Aktivitetshuset Slottet 2015! Allmän information om sommaraktiviteterna på Aktivitetshuset. Under tre veckor (25, 26, 27) kommer vi att erbjuda roliga aktiviteter för dig som är mellan 7-15 år,

Läs mer

Sveavägen 20 Butik, Stockholm 318 kvm

Sveavägen 20 Butik, Stockholm 318 kvm Sveavägen 20 Butik, Stockholm 318 kvm Denna fastighet använder klimatneutral fjärrvärme. Välkommen till Sveavägen 20 Fastigheten Kontorsbyggnaden uppfördes 1964-1967 i åtta våningar mot Sveavägen. 2006

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

KULTURFESTIVALEN 2013

KULTURFESTIVALEN 2013 VARMT VÄLKOMNA TILL 22 25/10 2013 MEDBORGARHUSET, VÄNNÄS Kulturfestivalen 2013 har som mål att visa på mångfalden och att lyfta fram de intellektuellt funktionshindrade och övriga funktionshindrade i ett

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6 Moderna Museet på egen hand Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till idag. Gå tillsammans

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Veckans fråga: Vilka ord och fraser är viktiga att lära sig när man är ny i ett land? Hjälpverb behöver, borde, brukar, får, kan, måste, ska, vill

Veckans fråga: Vilka ord och fraser är viktiga att lära sig när man är ny i ett land? Hjälpverb behöver, borde, brukar, får, kan, måste, ska, vill Häfte v22-25 Resa till Amerika Läxa med meningar till torsdag den 1 juni På 1800-talet var det fattigt i Sverige och människorna hade det inte bra. Pengarna räckte inte till mat, hyra och kläder. Många

Läs mer

BENGT ORUP ( )

BENGT ORUP ( ) BENGT ORUP (1916-1996) Född i Lindesberg, bodde och verkade i Domsten, Helsingborg. Utbildad 1933-1938 på Otte Skölds målarskola i Stockholm, och akademierna Grande Chaumière och Colarossi, Paris. De många

Läs mer

Socialpsykiatrins. Aktiviteter Hösten 2014

Socialpsykiatrins. Aktiviteter Hösten 2014 . Socialpsykiatrins Aktiviteter Hösten 2014 Hösten är inte bara slutet på sommaren. Hösten kan vara en nystart och ett tillfälle att komma igång med sånt man tänkt men inte blivit av. Tillsammans kan det

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Medlemsbrev 2:2012. För styrelsen i Linköpings Domkyrkas Vänner

Medlemsbrev 2:2012. För styrelsen i Linköpings Domkyrkas Vänner Medlemsbrev 2:2012 Efter en kall vinter och vår så går vi nu mot en skön sommartid för rekreation och njutning. Sommaren är också en tid då vår Domkyrka erbjuder ett rikt och varierat utbud. Domkyrkokaplan

Läs mer

Mattecentrum på skolan Mattecentrum har räknestuga i matematik (och i fysik i mån av möjlighet)

Mattecentrum på skolan Mattecentrum har räknestuga i matematik (och i fysik i mån av möjlighet) Studiestöd i samhällskunskap och historia Stöd ges på onsdagar 14.20-15.20 i sal 113: Samhällskunskap: jämna veckor. Historia: udda veckor. På stödlektionerna tar vi upp det som ni arbetar med just nu

Läs mer