Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes."

Transkript

1

2 Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. De oerfarna slutade också, ofta efter kort tid. Majoriteten var till slut nyanställd, oerfaren ny personal. Det fanns inte många kvar att fråga och lära sig av. Många klagade på att introduktionen var dålig, att de kastades in i jobbet och att de aldrig hann lära sig. Kvaliteten på arbetet blev sämre.

3 Syfte: Att bidra till att nya kollegor får en strukturerad och genomtänkt introduktion på sin nya arbetsplats så att de kan utvecklas väl i sin roll som socialsekreterare. Målsättning: Att minska personalomsättningen och förbättra kvaliteten på arbetet.

4 Mentorer. Strukturerad introduktionsplan för nyanställda.

5 Barn- och ungdomsenheten Enhetschef (1) Mentorer (3) Barngrupp, två team Biträdande enhetschefer (2) Ungdomsgrupp, två team Biträdande enhetschefer (2) Familjevård Biträdande enhetschef (1) Socialsekreterare (ca 12) Socialsekreterare (ca 12) Socialsekreterare (4) Oftast ca 30 socialsekreterare i tjänst.

6 Arbetet började i januari På ett år introducerade 32 stycken socialsekreterare. 5-6 pågående mentorsuppdrag per person. Fullt upp! Mycket begränsad relevant erfarenhet. Mycket få erfarna att gå bredvid. Mycket liten kunskap om rutiner och nästan ingen erfaren kollega att fråga. Stor osäkerhet.

7 32 personer Två personer Reflektion hade mer 1: än två års erfarenhet som socialsekreterare inom När det barn inte och finns ungdom. erfarna att lära sig av, så är det tydligt att utbildningen Sju personer hade erfarenhet, men kortare än än två år. inte alls förbereder för verkligheten. Reflektion 2: Tio stycken var helt nyutexaminerade. Erfarenhet av annat socialt arbete överskattas klart av cheferna som anställer. Resterande 13 hade erfarenhet av socialt arbete, men inte som socialsekreterare inom barn och ungdom.

8 Det praktiska arbetet (handläggning, dokumentation, juridik mm). Tålamod. Förmåga att lära ut. Förmåga att reflektera och hjälpa andra att reflektera (Handledande förhållningssätt). God förmåga till anpassning och flexibilitet.

9 Stockholm stads introduktionsprogram 5-6 dagar Checklista med innehåll för introduktionsperioden Strukturerade gruppträffar Individuella samtal: Mentor och socialsekreterare Utbildning till mentorer: handledande förhållningssätt Gemensamma möten: Chef, mentor och socialsekreterare Gemensamma möten: Chef och mentor Utvärdering individuellt och i grupp Extern handledning till mentorerna Traineeprogram

10 Vi utgick från Stockholms stads mall för introduktion - Introduktionsprogram för nyanställda socialsekreterare. Lärdomar: Kontinuerlig revidering nödvändig. Alla utvecklas väldigt olika. Strikt checklista som prickas av av vid bestämda tidpunkter fungerar inte optimalt. Se dock till att stämma av givna teman. Chefer och mentorer arbetade gemensamt fram en övergripande struktur och checklista med innehåll till de gemensamma samtal där chef, mentor och nyanställd träffas. Koppling till introduktionsmallen. Strukturerad introduktion i tre-sex månader. (Beroende på erfarenhet). Rollfördelning Chefer mer fokus på ärenden och ärendedragning. Fattar alla direkta beslut. Mentorer har ingen delegation och fattar inga beslut. Reflektioner för lärande snarare än bedömningar i enskilda ärenden. [Svårt!]

11 Chef, mentor och handläggare träffades en gång per vecka, v.1-4. Därefter varannan vecka under ett antal månader. Glesare mot slutet. Chefer och mentorer hade möte ungefär varannan vecka. (Varierade) Mentor och handläggare träffades en gång per vecka, v Sedan varannan vecka. Sex gruppträffar där alla mentorer och nya handläggare träffas. Varierade över tid. Mentorer var inte handläggare i ärenden.

12 Sex träffar (1.5-2 timmar). Teman: Hantera information som kommer till socialtjänsten (förhandsbedömning). Planera utredning. Samla in information (kartlägga barnets situation). Analys och bedömning av informationen. Riskbedömning, identifiera barns behov, formulera mål vid insats, skapa förutsättning för bra insats. Vårdplan, genomförandeplan (behandlingsplan), uppföljning av insats. Utvärdering av gruppträffarna, i grupp. Har gruppträffarna varit till någon hjälp? Om ja, på vilket sätt? Vad hade man kunnat göra annorlunda? Vad hade du velat ha mer respektive mindre av på gruppträffarna? Finns det något moment som du tycker hade varit bättre att ta individuellt? Hur ser du på din egen medverkan?

13 Teman för samtal hämtades bland annat från introduktionsmallen. Både praktiskt arbete och reflekterande innehåll. Tonvikt på praktiskt. Fånga upp handläggaren där den befinner sig. Mer ordentlig utvärdering tänkt att ske efter ca tre respektive sex månader. Hur uppfattar jag vad vi gjort? Hur uppfattar du vad vi har gjort? Vad har jag/du sett för utveckling? Hur ser du på din egen insats? Vad har du för goda råd till mig som mentor?

14 Rollfördelningen mellan chefer och mentorer viktig att tydliggöra. Vilka förväntningar har vi på varandra? Hitta sätt att prata (chefer-mentorer) om samarbete och introduktion. Olika utgångspunkter kan leda till att man ibland tycker olika. Påminna sig om det! Mötas och prata om det. Komma ihåg att när mentorerna handleder på ärenden så sker det utifrån de bilder som ges och det kan se olika ut i olika situationer. Mentorer vara uppmärksamma på risken att ryckas med. Advokatrollen. Kommunicera mentorernas roll och uppdrag även gentemot övriga i gruppen. De har också tankar och förväntningar. Fundera över: Hur ser vi på oss? Hur ser cheferna på oss? Hur ser handläggare på oss?

15 Mentorer ska inte ta hand om allt men Hjälplöshet i förvånansvärt hög utsträckning. Kunskapsluckor större än förväntat. så hur hittar vi balansen i detta? Curling vs. press/stress. Lärdom: Det chefer säger till nyanställda att de ska göra, måste stämmas av bättre. Har de uppfattat vad ni sade, vad det innebär att de ska göra samt hur de ska göra det? Nya oftast mer inriktade på att lära sig hur man skriver och hur man ska registrera saker än att reflektera över jobbet. Svårt hitta lagom nivå. Vi läser journaler och beslutsunderlag mm för att ge feedback. Manualtörst! Svårt för nya att hantera att det inte alltid finns rätt svar.

16 Vi ser ett stort behov av att fylla kunskapsluckor. Ett generellt utvecklingsarbete på gruppnivå skulle stärka den positiva processen. Men samtidigt ser vi tydligt att För många kortare utbildningar första året är kontraproduktivt. Skapar mer stress och ger inte särskilt mycket verkar det som. Prioritera!!! Hur lär man ut det praktiska? Vi sitter inte med på besök normalt. Vi är inte medhandläggare. [Svårt]

17 Utmaning att handleda de nya i situationer utan att skapa problem eller göra saken värre (i synnerhet om missnöje finns). Hoppande lojaliteter och att hamna i kläm. Mentorer måste vara tydliga mot både handläggare och chef med att: Vi pratar inte illa om chefen. Om chefen tror det eller undrar, så ska hen prata med mentorn. Mentor och chef har rätten att tycka väldigt olika men att om chefen sätter ned foten så är det det som gäller. Samsyn mellan mentorer och chefer, så långt möjligt. Tillit krävs!!!

18 Produktion och reflektion Avvägningar, möjligheter. Hur mycket inne i ärenden ska man vara? Ju mer inne i ärenden desto mer expertroll kommer det att handla om. Mentorerna tenderar att dras in i produktion från både handläggare och chefer men troligen är ökat fokus på reflektion mer verkningsfullt. Det beror ju på syftet med mentorskapet dock. Överbelastning? Mentorer måste kunna lyfta tillbaka ansvar. Mycket som lätt läggs på mentorerna. Mentorer behöver enligt oss egen handledning och tid för egen reflektion.

19 Rutiner är viktiga. De måste vara lättillgängliga. Hög tillgänglighet uppskattat. Administrativ hjälp efterfrågat i hög grad. Upprepning! Ta upp förväntningar, krav, oskrivna regler och liknande. Det här är en utredning och det här ska du göra för alla arbetsmoment. Inget är självklart! Ge feedback. Främst styrkebaserad. Alltid fundera över hur vi kan bidra till individens KASAM (om målet är att personal ska bli trygga i sin roll, må bra och stanna).

20 Alla som uttalat sig har varit övervägande positiva till gruppträffarna. Man kommer fortare kommer in i arbetet såsom riktlinjer och BBIC. Diskussionerna i gruppen har varit till stor hjälp. Klimatet har upplevts som öppet och tillåtande för diskussion och funderingar och de flesta uttrycker att det varit givande. Positiv återkoppling från både mentorer och kollegor har upplevts som stärkande. Gruppträffarna har liknande upplägg som Stockholms övergripande introduktion och det är bra. Bra att bjuda in till samtal snarare än att pressa folk att säga något.

21 Bra med träffar en gång per vecka. Oftast bra med 90 minuter långa träffar, men ont om tid vissa gånger. Viktigt att det inte blir av-/ombokningar av dessa tider. Det stör processen. Det upplevs som viktigt att alla är med eftersom då de lär känna varandra, lär sig av varandra och skönt med samma personer varje gång. Det har också varit ett bra tillfälle att lära känna mentorerna. Det är bra med läsanvisningar och krav på att man ska vara med och att man ska läsa, även om alla inte läst till varje gång.

22 Extremt viktigt att mentorerna har hög närvaro och tillgänglighet. Ofta behövs hjälp nu och då måste man kunna fråga. Planerade träffar passar bäst för särskilda teman, metod och reflektion. Mentorer behöver förmedla hopp och framtidstro. Mentorerna kunniga och pedagogiska. Bra att kunna ventilera och reflektera med mentor.

23 Jämfört med åren var det färre av de nyanställda som sade upp sig inom ett år under Mentorernas bedömning är att introduktionsprogrammet med stöd av mentorer har en positiv effekt men att andra faktorer såsom ledning och organisationen sannolikt spelar en större roll för hur det blir efter avslutad introduktionsperiod, när det gäller möjligheten att behålla befintlig personal.

24

Erfarenheter, funderingar och slutsatser

Erfarenheter, funderingar och slutsatser Erfarenheter, funderingar och slutsatser Uppdraget Utgick från Göteborgsrapporten Struktur och arbetssätt inom socialtjänsten 2013 Ta fram förslag på ett flerårigt introduktions- och kompetensprogram för

Läs mer

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel Upplägg för studiecirkel YA-delegationens handledarutbildning består av tre fristående delar: Grundutbildning innehållande avsnitten Att vara handledare, Förbereda arbetsplatsen samt Avsluta handledningen

Läs mer

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR PERSONAL PÅ HVB FÖR BARN OCH UNGA 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för personal på

Läs mer

Mötesplats IFO. Rekrytering i framkant, introduktion för nya medarbetare av medarbetare i Östra Göteborg

Mötesplats IFO. Rekrytering i framkant, introduktion för nya medarbetare av medarbetare i Östra Göteborg Mötesplats IFO Rekrytering i framkant, introduktion för nya medarbetare av medarbetare i Östra Göteborg Myndighetsgemensam rekrytering och introduktion - Vilka är vi? 2 Då - Samtliga chefer framförde oro

Läs mer

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun W:\Götene\Dokument\020620\Bunt 1\Introduktionsprogram.doc Innehållsförteckning! Inledning och bakgrund sid. 3! Programinnehåll

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Organisationsutvärdering

Organisationsutvärdering Organisationsutvärdering UNDERHANDUTVÄRDERING AV BROMMA STADSDELS OMORGANISATION INOM SOCIALTJÄNST OCH FRITID Rapport SWECO STRATEGY 2 ORGANISATIONSUTVÄRDERING SWECO FÖRORD I mars 2015 fick Sweco Strategy

Läs mer

Program för stabilitet och kompetensutveckling. En överenskommelse mellan kommunerna i Uppsala län

Program för stabilitet och kompetensutveckling. En överenskommelse mellan kommunerna i Uppsala län , Program för stabilitet och kompetensutveckling En överenskommelse mellan kommunerna i Uppsala län Enköping Håbo Tierp Älvkarleby Heby Knivsta Uppsala Östhammar Bakgrund Kompetensutveckling i social barnavård

Läs mer

Socialförvaltningen i Linköping - Kompetensutveckling

Socialförvaltningen i Linköping - Kompetensutveckling Socialförvaltningen i Linköping - Kompetensutveckling En viktig framgångsfaktor Ett samlingsbegrepp Ett kontinuerligt lärande - ständiga förbättringar av verksamheten. Kompetenstrappan Tydliggöra utvecklingsmöjligheter

Läs mer

Handledning av. AT-läkare i Region. Kronoberg. Praktisk Manual

Handledning av. AT-läkare i Region. Kronoberg. Praktisk Manual Handledning av AT-läkare i Region Kronoberg Praktisk Manual Innehållsförteckning Sida 3. Inledande information Sida 4. Första mötet Sida 5. Fortsatta handledningssamtal Sida 6. Feedback Sida 7. Tid för

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Inledning Detta material innehåller tre delar: Del 1. En introduktion till metodstödet för handläggare

Läs mer

Välkommen till Upplands-Bro kommunen som ger plats

Välkommen till Upplands-Bro kommunen som ger plats Välkommen till Upplands-Bro kommunen som ger plats Min utredning www.upplands-bro.se Välkommen till Upplands-Bro och seminariet om arbetet med Min utredning Eva Folke, socialchef Webbsändning och möjlighet

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-12-01, 312 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-01-01 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Examinerad introducerad legitimerad!

Examinerad introducerad legitimerad! Examinerad introducerad legitimerad! Roller och ansvar under introduktionsperioden Åsa Morberg Ingrid Nordqvist Högskolan i Gävle, oktober 2012, Gävle, Ovanåker, Ljusdal Lärarlegitimation ett uppdrag till

Läs mer

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-03 Social- och omsorgskontoret Socialnämnden Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen Dnr: SN 17/064 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Systematisk uppföljning och BBIC- erfarenheter och lärdomar

Systematisk uppföljning och BBIC- erfarenheter och lärdomar Systematisk uppföljning och BBIC- erfarenheter och lärdomar Systematisk uppföljning och BBIC - erfarenheter och lärdomar Sofie Dahl, Socialt ansvarig samordnare/ kvalitetssamordnare, Hammarö kommun Ulrika

Läs mer

Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning

Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning STÖDINSATSER tolk bokas vid behov Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning Borådet följer upp arbetet med att hjälpa barnfamiljer till mer varaktiga boendeformer. Borådes sammansättning, samtliga

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Bilaga 3 Anvisning och checklista för introduktion av socialsekreterare i Göteborgs Stad

Bilaga 3 Anvisning och checklista för introduktion av socialsekreterare i Göteborgs Stad En handledning till introduktionsansvarig i stadsdelen Denna programbeskrivning är en övergripande förteckning över de kunskaper och färdigheter som ska förmedlas till den anställde. Att som nyutexaminerad

Läs mer

Socialsekreterare om sin arbetssituation

Socialsekreterare om sin arbetssituation Socialsekreterare om sin arbetssituation SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig Marika Lindgren Åsbrink 2008-04-01 S-114862 Synovate 2008 1 Om undersökningen Synovate har på uppdrag av Akademikerförbundet

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Introduktionsperiod och mentorskap

Introduktionsperiod och mentorskap Introduktionsperiod och mentorskap Handlingsplan för stöd till nyutexaminerade lärare och förskollärare i Ludvika kommun. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Om jag vill lyckas med

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Kvalitetssäkring av utredningar ensamkommande barn

Kvalitetssäkring av utredningar ensamkommande barn Framtidskraft i Sigtuna kommun Kvalitetssäkring av utredningar ensamkommande barn www.sigtuna.se Utgångsläget i januari 2014 Många ensamkommande transitbarn hade blivit kvar i kommunen (anvisades inte

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Östra Göinge kommun. Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare!

Östra Göinge kommun. Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare! Östra Göinge kommun Ditt förstahandsval som socialsekreterare och biståndshandläggare! Välkommen till oss! Östra Göinge kommun är en kommun på frammarsch med goda ekonomiska resultat och satsningar för

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för baspersonal inom

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation

Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation april 2019 Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation Stöd för den sociala barn- och ungdomsvården Innehåll Aktualisera 02 Planera utredning 05 Beslutsunderlag 08 Vårdplan 12 Genomförandeplan

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2012. Södertälje kommun. Granskning av socialsekreterarnas arbetssituation

Revisionsrapport 1 / 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2012. Södertälje kommun. Granskning av socialsekreterarnas arbetssituation Revisionsrapport 1 / 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2012 Södertälje kommun Granskning av socialsekreterarnas arbetssituation Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion

Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Inledning Detta material innehåller tre delar: Del 1. En introduktion till metodstödet för handläggare

Läs mer

Introduktion av nyanställda

Introduktion av nyanställda Personalavdelningen Ärendenr: KS 2016/111 Fastställd: KS 2016-09-07 Reviderad: RIKTLINJE Introduktion av nyanställda 2/5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Introduktion...3

Läs mer

R.O.P. mentorprogram

R.O.P. mentorprogram Förändring, utveckling R.O.P. mentorprogram Svensk Fjärrvärme AB erbjuder mentorprogram för medarbetare i branschen Svensk Fjärrvärme AB erbjuder åter igen sitt uppskattade mentorprogram för medarbetare

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Utredning. Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ

Utredning. Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ Utredning Hur går en utredning för barn och ungdomar till? SOCIALFÖRVALTNINGEN BARN, UNGA OCH FAMILJ Vi finns till för dig som är barn eller ungdom i åldern 0-20 år, och för dig som är förälder Socialförvaltningen

Läs mer

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom Socialtjänsten

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom Socialtjänsten Välfärdens processer för myndighetsutövning inom Socialtjänsten Ekonomisk hållbarhet Social hållbarhet Ekologisk hållbarhet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vilka är vi Robert Hjerdt Pernilla Nylén HÅLLBAR

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Mer kvalitetstid på jobbet

Mer kvalitetstid på jobbet Mer kvalitetstid på jobbet Sätt människan i fokus med ett HR-system som skapar smarta processer mellan anställda, chefer och HR och effektiviserar era interna rutiner. Med Simployer sätter du ledaren i

Läs mer

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta Därför ska insatser följas upp Genom att följa upp placeringen ska socialtjänsten säkerställa att vården är rättssäker och trygg samt att den utgår från barnets behov Den kontinuerliga uppföljningen ska

Läs mer

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och

Klassarbete -återkoppling till dessa. För att arbeta med studiero och relationer för ett fungerade klassrum- och Elevhälsoplan för Pysslingen Skola: PeterSvenskolan 2 Rektor: Jessica Lundin Kristiansson Version: 2017-10-12 11:27:15 Resultat av föregående års utvärdering Klassarbete -återkoppling till dessa. För att

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN

FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN S V E R I G E S A R K I T E K T E R FOTO: ISTOCK MENTORBANKEN INLEDNING Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i profession och som person. Mentorskapet innebär att

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

Strategi för stabilitet och kompetensutveckling. För personal i den sociala barn- och ungdomsvården

Strategi för stabilitet och kompetensutveckling. För personal i den sociala barn- och ungdomsvården Strategi för stabilitet och kompetensutveckling För personal i den sociala barn- och ungdomsvården 5 December 2016 Strategi för stabilitet och kompetensutveckling i den sociala barnavården, Uppsala Län

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

Utvecklingssamtal. med doktorand

Utvecklingssamtal. med doktorand Utvecklingssamtal med doktorand Inledning tillbakablick Arbetsmiljö hälsa Uppdrag uppgifter Utvecklings- plan Februari 2014 2(5) En av chefers viktigaste uppgifter är att kontinuerligt kommunicera verksamhetens

Läs mer

Enheten för ensamkommande barn

Enheten för ensamkommande barn Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-29 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15 Enheten

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140116 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört en kartläggning om arbetssituationen för socialsekreterare.

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport - Granskning av rutiner för placering i familjehem eller hem för vård och boende

Yttrande över revisionsrapport - Granskning av rutiner för placering i familjehem eller hem för vård och boende Yttrande Sida 1 av 5 2017-12-12 Dnr: IFN-2017/00148 Ernst & Young Box 4017 904 02 UMEÅ Yttrande över revisionsrapport - Granskning av rutiner för placering i familjehem eller hem för vård och boende Ernst

Läs mer

Institutionen för socialt arbete & IFO-chefsnätverket Välkommen! GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Institutionen för socialt arbete & IFO-chefsnätverket Välkommen!   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Institutionen för socialt arbete & IFO-chefsnätverket 2017-12-15 Välkommen! www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Idag kl 8 30-10 30 1 Välkommen och sammanhang Monica Fundin 2 Varför Yrkesresan?

Läs mer

Stämmer inte alls III IIIIIII 1 IIIII IIIIIII

Stämmer inte alls III IIIIIII 1 IIIII IIIIIII UTVÄRDERING AV UTVECKLINGSSAMTAL Vt. 2013 Inlämnade utvärderingar: 87 st. Jag har fått tillräckligt med information inför utvecklingssamtalet Var ditt barn förberedd inför samtalet? Tycker du att det här

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201406 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201-10-01 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall - Genomförda intervjuer

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Yttrande till IVO, diarienr /2017-9

Yttrande till IVO, diarienr /2017-9 YTTRANDE 1 (5) Skapad 2017-12-05 Antaget 2017-12-18 Bildnings- och omsorgsnämnden Helena Sparrfeldt Enhetschef 033-430 57 84 helena.sparrfeldt@bollebygd.se Dnr : BON2017/126-8 IVO Yttrande till IVO, diarienr

Läs mer

En bra introduktion är en bra investering

En bra introduktion är en bra investering En bra introduktion är en bra investering Bakgrund Brist på vikarier stressig tillvaro, sjukskrivningar, minskad kvalitet på vården och patientsäkerheten. Enkäten till sommarvikarier 2015 visar att introduktionen

Läs mer

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal

Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 2013-09-25 Personalavdelningen Information och handledning för utvecklingssamtal och lönesamtal 1 (7) Utvecklingssamtal Utvecklingssamtal ska vara ett återkommande samtal som sker i dialog mellan medarbetare

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

Tryggare organisering, tryggare barn? Strategisk kompetensförsörjning genom ett aktivt arbetsmiljöarbete

Tryggare organisering, tryggare barn? Strategisk kompetensförsörjning genom ett aktivt arbetsmiljöarbete Tryggare organisering, tryggare barn? Strategisk kompetensförsörjning genom ett aktivt arbetsmiljöarbete Social- och arbetsmarknadsförvaltningen Mölndals stad Strategisk kompetensförsörjning i Mölndals

Läs mer

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Det har varit tydligt att kollegiala samtal mellan lärare i olika årskurser, skolor och mellan de två tätorterna är mycket viktigt för kommunen. När vi känner

Läs mer

Förändrad organisation inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid

Förändrad organisation inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-07-08 Uppdat 2014-08-26 Handläggare Peter Dacke Telefon: 08-50806065 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. En förändrad

Läs mer

Handledning av AT-läkare PRAKTISK MANUAL

Handledning av AT-läkare PRAKTISK MANUAL Handledning av AT-läkare PRAKTISK MANUAL Handledning av AT-läkare PRAKTISK MANUAL MATERIALET ÄR FRAMTAGET AV: Arbetsgruppen för handledning, huvudansvarig Richard Börjesson, AT-läkare, Caterina Finizia,

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

ADHD på jobbet. En guide till arbetsgivare och medarbetare

ADHD på jobbet. En guide till arbetsgivare och medarbetare ADHD på jobbet En guide till arbetsgivare och medarbetare En guide till arbetsgivare och medarbetare Denna folder riktar sig till dig som är chef med personalansvar och till dig som är medarbetare. Här

Läs mer

Utvecklingssamtal. med doktorand. Inledning och tillbakablick. Uppdrag och uppgifter. Arbetsmiljö och och hälsa. Utvecklings- plan

Utvecklingssamtal. med doktorand. Inledning och tillbakablick. Uppdrag och uppgifter. Arbetsmiljö och och hälsa. Utvecklings- plan Utvecklingssamtal med doktorand Inledning tillbakablick Arbetsmiljö hälsa hälsa Uppdrag uppgifter Utvecklings- plan Mars 2016 Institutionen för språkdidaktik 2(5) En av chefers viktigaste uppgifter är

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Bergshamra förskoleenhet är en enhet i förändring och utveckling. Med nytt ledarskap arbetar vi

Läs mer

Mätningen är gjord 10 april 30 september Av 9 utskickade enkäter har 9 svar inkommit vilket ger en svarsfrekvens med 100 %.

Mätningen är gjord 10 april 30 september Av 9 utskickade enkäter har 9 svar inkommit vilket ger en svarsfrekvens med 100 %. ABDCE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning -1-5 LÄRLINGSSYSTEM VÅRD, OMSORG, SKOLA OCH FÖRSKOLA ANN MARONT, PROJEKTLEDARE TFN 5 53 Resultat; Lärling Rekrytering svar från handledarna Rekryteringens

Läs mer

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län våren 2017.

Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län våren 2017. 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Utbildningscentrum, Berit Eriksson, 20170705 Leg Psykolog/studierektor Utvärdering av psykologkandidatpraktiken(vfu) inom Region Örebro Län våren 2017.

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning aplhandledare.skolverket.se Webbaserad handledarutbildning din roll som utbildare Du är viktig som utbildare av

Läs mer

Beslut. en Skolinspektionen

Beslut. en Skolinspektionen en Skolinspektionen Beslut Landskrona School of Sports AB Box 654 261 25 Landskrona 2017-05-23 Dnr 400-2016:6993 Roland Schoultze roland.schoultzealasos.se Beslut för LA School of Sports i Landskrona kommun

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd

Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALSEKRETERARE INOM EKONOMISKT BISTÅND 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion

Läs mer

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN ansvar engagemang respekt VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG: KRONOBERGARNAS BÄSTA Alla vi som är medarbetare

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 20141017 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjningsplan

Personal- och kompetensförsörjningsplan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning BILAGA 4:5 Personal- och kompetensförsörjningsplan 2016 Inledning En personal- och kompetensförsörjningsplan ska innehålla förvaltningens kända förändringsbehov för en viss

Läs mer

Förväntansdokument. Hämtad från Eiraskolan. Uppdaterad:

Förväntansdokument. Hämtad från Eiraskolan. Uppdaterad: Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (8) Förväntansdokument Hämtad från Eiraskolan Uppdaterad: 2018-08-22 Vi ser att Förväntansdokumentet kan ha fler användningsområden förutom

Läs mer

Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING. Prevent

Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING. Prevent Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING Innehållsförteckning Börja här!...3 Inledning...4 Om webbutbildningen...5 Webbutbildningens syfte... 5 Att få tillgång till webbutbildningen... 5 Innehåll och disposition...

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2013-06-20 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Kursutvärdering P O Ågren per-olof.agren@umu.se Vårterminen 2017 Sid 1 (13) Sammanställning av kursutvärdering Examensarbete i informatik, 15 hp, VT 2017 Kursansvarig: Per-Olof Ågren Samlad bedömning 1

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer