LEDARHANDLEDNING.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LEDARHANDLEDNING. www.allapasno.nu"

Transkript

1 LEDARHANDLEDNING

2 ALLA PÅ SNÖ! Alla på snö vänder sig först till fjärdeklassare men också till alla som vill lära sig glida och hoppas på snö genom grenar som alpint, längd, skicross, snowboard, backhoppning, freeskiing, puckelpist, telemark och speedski. Alla på snö-dagen är till för att eleverna att få pröva att glida på snö. Syftet är att väcka ett livslångt intresse för snösport genom att ha massor av kul på snö. Vi ska skapa trygga skidupplevelser för våra deltagare, du ska alltid bära med dig en sjukvårdsväska, det du kan göra på plats gör ofta skillnad. LÄR KÄNNA DIN ALLA PÅ SNÖ-ANLÄGGNING: Vem är ansvarig när en skada sker? Hur går räddningsarbetet till? Vad är ditt ansvar? Hur ska du informera vuxna och barn?

3 SKAPA EN MILJÖ ATT LYCKAS I! HUR KAN NI LÄGGA UPP ALLA PÅ SNÖ-DAGEN? Dagen ska bestå av samling/uppvärmning, huvudmoment och avslutning. EXEMPEL PÅ HÅLLTIDER FÖR ALLA PÅ SNÖ-DAGEN 08:00 Samling för ledare/ tränare Samling för fjärdeklassarna berätta om dagen 09:20 Dela in eleverna i mindre grupper alpint, längd, pulka mm 10:00 Börja med snöaktiviteter hjälp och stöd till de som behöver 11:30 Lunch Cirka 12:00 13:00 Snöaktiviteter 13:30 Avslutning och summering av dagen SAMLING Samla alltid deltagarna i en ring, gnuggis stå arm mot arm, då hamnar ingen bakom eller framför, så alla ser och hör! Här kan man ta alla praktiska detaljer som presentation av ledare, upplägg och planering för Alla på snö-dagen, kolla deltagarlistor, regler, samlingsplatser, toaletter, om någon gör illa sig hur går vi till väga då! Målet med dagen: uppleva snöglädje tillsammans! TIPS! Ta det lugnt som ledare/tränare det kommer att smitta av sig till deltagarna! Ni har hela dagen på er! UPPVÄRMNING Uppvärmningen har ett viktigt syfte för att få igång gruppen, minska anspänningen, höja stämningen, förbereda kroppen för aktiviteter samt att förebygga skador. TIPS! Fråga gärna om deltagarna har någon rolig lek som de vill leka! HUVUDMOMENT Under huvudmomentet utvecklas nya färdigheter oavsett gren som till exempel att röra sig runt, glida på snö, stanna, svänga och hoppa AVSLUTNING Syftet med avslutningen är att samla hela gruppen och summera dagens träff. Här kan du berömma barnen för deras insatser, fråga hur deltagarna har haft det under dagen, har vi nått målet och upplevt snöglädje tillsammans? Berätta om möjligheterna att fortsätta åka tillsammans med Svenska Skidförbundet och Friluftsfrämjandet i framtiden.

4 ÖVNINGAR Att lära sig nya saker och att träna kroppen är kul! Skid- och Snowboard åkning bygger på många olika fysiska egenskaper som kan utvecklas och tränas. Med allsidig träning bygger vi en bra rörelsegrund. Allsidig träning skapas genom att variera, anpassa och kombinera kända rörelser till nya situationer med hög lyckasfaktor. Där glädje och gemenskap finns sker utveckling. Tips på bra träning för hela kroppen innan snön kommer kan genomföras både inne och ute. STYRKA OCH SNABBHET Benböj, upphopp, landa och bromsa rörelsen till stillastående i stolen. Du tränar fram- och baksida lår och rumpa. Stå som om du skulle göra en armhävning och förflytta dig i sidled och tillbaka. Du tränar armar, ben samt mage och rygg.

5 BALANS TESTA DIN BALANS GENOM ATT: Stå på ett ben Stå på två ben tätt ihop och raka ben Stå på två ben med mellanrum samt böjda ben Balansera på en bom eller på en liggande stock eller på ett sträck på olika sätt.

6 KOORDINATION OCH KONDITIONS BANA START: 1. Spring slalom mellan koner 2. Skridskohopp från de ena benet till det andra. Vila på varje fot vid markeringen och använd armarna diagonalt i varje hopp. 3. Jämfotahopp med armdrag till varje markering. 4. Gör en 180 eller 360 vid varje markering

7 RÖRLIGHET Rotera i överkroppen från sida till sida, lägg staven bakom skuldrorna vila händer och armar på staven Håll kvar staven och gör sidböjningar från sida till sida. 3. Baksida lår och rumpa SINNEN Genom att ta bort ett sinne blir andra sinnen starkare, se bild. Rör dig som en skid- eller snowboard åkare hur känns det när du inte hör eller inte ser? HOPPAS VI SES UTE I BACKAR OCH SPÅR! LYCKA TILL!

8 ÖVNINGSBANK Här finns uppvärmningar, lekar, huvudmoment/teknikmoment och övningar. Tänk på att anpassa efter deltagarnas nivå ni hittar också tips på hur ni kan bygga ett skidlekområde. UPPVÄRMNINGAR Gå, skutta eller spring framlänges, baklänges, i sidled, lätta eller tunga steg. Gå med långa steg och rör armarna som när du åker längd. Sträck er upp och plocka äpplen och böj er ner och plocka blommor. Små hopp på stället och i sidled. Knäuppdragningar. Sparka dig själv i rumpan. Twisthopp. Krigsdansa som indianer. Stå på ett ben växla. Hinderbana där ni exempelvis springer slalom runt koner, kryper under en båge och hoppar över koner eller käppar. LEKAR OCH STAFETTER PÅ PLAN MARK MED ELLER UTAN SKIDOR VAD HETER DU? Barnen står i en ring. En boll kastas, rullas eller skickas mellan barnen. Den som skickar bollen frågar vad heter du? Den som tar emot säger jag heter... Bollen ska passera alla. HÄRMA DJUR Ledaren/deltagarna härmar ett djur, ledaren/deltagarna gissar och gör lika. SISTA PARET UT Barnen står två och två i ett led. Längst fram står jägaren som ropar sista paret ut. Paret längst bak i ledet springer framåt på var sin sida om ledet och försöker finna varandra och ställa sig längst fram, utan att bli kullade av jägaren. Den som blir kullad blir ny jägare. TUPPFÄKTNING Barnen står två och två med armarna hålls i kors på ryggen. Sedan hoppar de på ett ben och försöker att få varandra ur balans. TUSENFOTINGEN Barnen står i ett eller flera led med fattning om varandras midja. Förste man är huvud på tusenfotingen och förflyttar sig på olika sätt genom att t.ex. springa, gå på tå, gå med böjda ben, hoppa kråka. De övriga följer John och försöker göra på samma sätt. På signalen bryt från ledaren, ställer sig förste man sist i ledet och leken fortsätter med andre man som huvud. STAVSTAFETT Sätt två eller flera parallella banor med deltagarnas skidstavar. Dela upp gruppen i två eller flera lag. Låt sedan barnen springa slalom mellan stavarna utan skidor eller med en skida på.

9 TRÄ PÅ NÅLEN Dela upp gruppen i två eller flera lag. Lagen ställer sig på led med benen isär (grenstående). På signal kryper förste man trådändan mellan benen på de övriga i ledet. Direkt när förste man har passerat andra man, kan nästa man börja krypa osv. Alla ska krypa igenom och det lag som först står uppställda i ursprungsordningen vinner. KLÄDNYPEKULL Barnen får varsin klädnypa som de sätter fast i jackan från midjan och bakåt. Nu ska man skydda sin egen klädnypa och samtidigt ta klädnypan av sin kompis. När man har tagit en klädnypa fäster man den på sin egen jacka. Har man själv inga kvar hämtar man en ny hos ledaren. DOPPBOLL Gör ett mål på var kortsida. Dela in gruppen i två lag. Lagen ska passa bollen mellan sig genom att kasta bollen till varandra. Man får inte förflytta sig med bollen. När man fångar bollen doppar man den i marken innan man kastar den vidare till en lagmedlem. Målet görs genom att man doppar in bollen i målet. Variant kan vara att man sparkar bollen. STJÄRNSTAFETT Gruppen delas in i 2 4 lag, beroende på antalet barn. En bana märks med ut med fyra konor. Lagen placerar sig i mitten, vid var sin kona. På given signal åker en i varje lag ut i banan, kör ett varv och återvänder till mitten för att växla. Obs! Runda lagets startkona både på vägen ut och på vägen tillbaka till växlingen.

10 HUVUDMOMENT/TEKNIKMOMENT MED SKIDOR RÖRA SIG RUNT PÅ PLAN MARK OCH UPPFÖR BACKEN Sätt upp en käppbana eller koner att ta sig igenom eller runt. Lyft ena och andra foten. Hoppa små skutt på stället. Snurra/kliv runt 360 grader. Följa John. Blomman: Gruppen bildar en ring med skidspetsarna inåt mitten. Låt skidornas bakändor glida ut så att skidorna formar ett V och blomman slår ut. Trampa eller hoppa sedan tillbaka skidorna till ursprungsläget. Gör detta några gånger så alla hänger med. Ta av en skida och åk runt och balansera på bara en skida. Kull med skidorna på. Skidfotboll: Dela in gruppen i två lag där man har en skida på och spelar fotboll med den fria foten. Sätt upp mål med käppar eller stavar. Stafett med en skida: Dela in gruppen i två lag. Barnen har en skida på och sparkar sig fram med den andra foten. Man rundar t.ex. en stav, sparkar tillbaka till laget och nästa fortsätter. En variant är att man binder ihop sparkbenen och jobbar ihop, två och två. Gör fiskbensmönster upp för backen. Saxa. Trampa i sidled uppför backen. Ta små steg i början. ÅKA UTFÖR Börja inte för högt upp de första försöken, då det kan bli för höga farter och viss rädsla. Man rör sig stegvis upp när tiden är mogen. Åk och var stor som en jätte, liten som en mygga. Härma djur t.ex. åka brett som en björn, högt som en giraff, liten som en mus, hoppa som en hare osv. Gissa vilket djur man föreställer. Lyft på ena och andra foten. Kör bil, motorcykel, flygplan. Åk två eller flera hand i hand eller med stavar mellan sig. Plocka guldklimpar, svampar, ärtpåsar med händerna. Kan göras två och två, där man ger varandra den upplockade saken. Åk utan stavar. Hur långt klarar de att åka på en skida? Hur många småhopp kan de klara av på vägen ner? Stor rörelse i överkroppen med armarna där man snurrar armarna bakåt, framåt, i kors framför bröstet, simmar, flaxar mm. Åk under tältportar eller bågar. PLOG TILL STOPP Det kan vara svårt, att vrida/peka stortårna mot varandra och forma en plog. Prova utan skidor först. En glasstrut som är olika stor beroende på hur mycket glass man stoppar i den. En plogbil som plogar mycket eller lite. Spetsarna är vänner puss, puss Stanna vid markeringar, t.ex. koner eller käppar. SVÄNGAR Spring fram och tillbaka. Barnen åker i plog rakt mot ledaren. Ledaren springer fram och tillbaka nedanför barnen och försöker fånga deras uppmärksamhet. Dit man tittar vill gärna skidorna också följa.

11 PEKA MED TÅRNA DIT MAN VILL ÅKA Barnen får reda ut vart vänster stortå pekar och vart höger stortå pekar. Ge tårna ett namn t.ex. Pannkaka och sylt. Först glider barnen nedför backen och pekar med pannkakstån för att forma en sväng, sedan glider de nedför backen och pekar med sylttån för att forma en sväng. Sätt upp koner: Sätt en konbana ganska rakt i fallinjen med gott om plats. Låt barnen åka runt konerna. FLER LEKAR OCH ÖVNINGAR Åk olika banor med pinnar, koner, kottar, bågar, kortkäpp mm. Åk i hopp eller i skogen. Följa John där man hoppar, snurrar, rullar, trampar, sjunger, flaxar, flyger mm. Åk baklänges. (Välj mycket enkel terräng och en säker plats!) Håll en käpp mellan varandra. Två och två med vanlig plastkäpp mellan varandra. Den ena kan lyfta eller sänka käppen och den andra följer med i svängarna. Åk över terrängvågor, orgeltramp, pucklar, hopp, velodromer mm. Polisen: Ledaren (polisen) står nedanför gruppen och visar med armarna rött eller grönt ljus, höger eller vänster. Barnen stannar, åker rakt, till höger eller till vänster på polisens tecken. Koppla bort sinnen: T.ex. åk och blunda eller håll för öronen. För att utmana balansen och använda andra sinnen när ett är bortkopplat Åk och sjung, andas eller räkna för rytm och rörelse i åkningen. Levande slalom: Barnen i gruppen är portarna i banan. Siste man åker runt sina kompisar (portarna) och bildar en ny port längst fram osv. Håll goda avstånd mellan åkarna och uppmana till försiktighet när man svänger runt sin kompis. Utmaningar: Ge barnen utmaningar som t.ex. hur långt kan du glida, hur högt kan du hoppa, hur länge kan du balansera på en skida etc. Rundbana Gör en rundbana där olika tekniker används, t.ex. diagonal, stakning, saxning, utför. Slalom mellan koner. Kasta bollar i en hink eller träffa träd. Backa runt koner eller träd. Tipspromenad/runda med bilder eller frågor. Orienteringsbana med 4 6 orienteringsskärmar med bilder eller frågor.

12 TIPS PÅ ETT SKIDLEKOMRÅDE Ett skidlekområde inbjuder till snösportsaktiviteter oavsett gren. Här kan ni med enkla medel skapa ett område som inbjuder till rolig aktivitet och rörelse på snö. TERRÄNGVÅGOR Runda vågor i snön med mjuka övergångar att åka över. Kan formas redan på hösten. Använd er av jord, bark, spån, halmbalar mm. Avståndet bör vara cirka 5 10 meter mellan vågorna. Höjden kan variera mellan 25 cm 1 meter. Vågorna kan gärna vara breda, så att fler får plats samtidigt. HOPP Hur långt kan jag hoppa och går det att hålla balansen? Det går enkelt att bygga färdiga hoppramper i ohyvlat virke eller med snö i sluttning med lagom lutning. Hoppet bör vara cirka 60 cm brett, 2 3 meter långt och ha en höjd på cirka 2 dm i framkant. ORGELTRAMP Orgeltramp är terrängvågor som ligger vid sidan om varandra. När den ena vågraden har toppar/kullar så har den andra svackor/dalar. Orgeltrampen kan läggas på plan mark eller i svag sluttning. Avstånden mellan vågtopparna bör vara 4 meter. Höjden mellan våg och dal bör vara 40 cm. Låt snön frysa till ordentligt innan kanterna skärs till och putsas. Ett bra förarbete gör att orgeltrampet håller längre. Liksom med terrängvågorna kan förberedelser göras innan snön faller. SVÄNGAR Svängar kan man göra runt koner, under bågar gjorda av böjbara plaströr, käppar, kvistar mm. Man kan t.ex. utmana kompisen i en parallellslalombana. TIPS! Ha alltid spadar, snöskyfflar och en rejäl kratta tillgängliga vid skidleken. Preparera skidlekområdet efter varje träff så att området kan frysa till inför nästa tillfälle.

13 KALVTRÄSKSKIDAN VÄRLDENS ÄLDSTA SKIDA - KALVTRÄSKSKIDAN På 1920-talet hittades några träbitar som låg i en våtmark vid byn Kalvträsk. Det visade sig vara rester av ett par skidor och en stav som tillverkades för över år sedan. Experter är överens om att skidåkning för så länge sedan användes för att förlytta sig mellan platser och vid jakt. De äldsta tävlingar med skidor på längden eller utförsåkning finns beskrivna i de isländska sagorna. För över hundra år sedan var det vanligt med organiserade tävlingar på skidor, speciellet i Sverige och Norge. Då tävlade man mest i backhoppning och längdåkning. Sedan dess har skidsporten utvecklats och nya grenar har tillkommit, skidorientering, slalom, skidskytte, snowboard, puckelpist och så vidare. Bilden är hämtad från Västerbottens museums hemsida

14 KORT OM KOST För att kunna träna och prestera krävs det att vi tillgodoser kroppen med energi i form av mat och vätska. Ju mer vi tränar och gör av med energi desto mer måste vi fylla på. Enkelt är bra. För att prestationsutveckling ska ske måste det vara balans mellan träning, mat och återhämtning. En väl sammansatt kost innehållande tillräcklig energimängd täcker kroppens behov av näringsämnen utan att kosttillskott behöver användas. Vi behöver äta mat som innehåller kolhydrater, proteiner, fett, vitaminer och mineraler. TIPS PÅ GODA MATVANOR: Ät tillsammans i lugn och ro. Ät regelbundet. Varm mat mättar mer än kall. KOLHYDRATER Den energi som kolhydrater genererar lagras som glykogen i muskler och är viktig för att klara fysik aktivitet. Exempel på kolhydratrika livsmedel är: rotfrukter, frukt, bröd, spannmål (havregryn, mjöl), pasta, och potatis. Socker är också en kolhydrat. Därför innehåller läsk, godis och kakor kolhydrater men dessa kolhydrater ger sämre energi till musklerna. FETT Fett är viktigt för immunförsvaret, cellfunktionen och för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig av några av de viktiga vitaminerna, nämligen A, D, E och K. Fett är ett energirikt näringsämne och därmed ett viktigt näringsämne för den som tränar mycket. Det finns olika typer av fett. Det är viktigt att fett kommer från olika källor i väst och djurriket. Exempel på fettrika livsmedel av olika typ: ost, smör, vispgrädde, avokado, nötter och oljor.

15 PROTEINER Protein bygger våra muskler och är viktigt att tillföra kroppen när man tränar för god återhämtning. Protein består av aminosyror och är mycket viktigt för många av våra kroppsfunktioner t.ex. immunförsvaret. Exempel på proteinrika livsmedel är: fisk, kött, kyckling, ärtor, bönor och ägg. VITAMINER OCH MINERALER Vitaminer och mineraler är små byggstenar som är livsnödvändiga. Utan vitaminer och mineraler kan kroppen inte fungera. Framförallt kan vi inte utvinna energin ur maten. Varierad kost med ett högt intag av frukt, grönsaker samt fullkornsprodukter tillgodoser behovet av vitaminer och mineraler. ENERGIBALANS Kroppen förbränner energi dygnet runt och hur mycket beror på bl.a. på ålder, kön och hur fysiskt aktiva vi är. Tack vare att vi kan känna hunger, aptit och mättnad äter vi oftast lika mycket som vi gör av med. Om vi äter för lite riskerar vi att få näringsbrist, sämre immunförsvar och skador eller sjukdomar som följd. Ett överskott av fett i kroppen kan leda till sänkt prestationsförmåga och sämre hälsa. Det gäller att hitta balans mellan kost, fysisk aktivitet, och vila. MÅLTIDSUPPLÄGG OCH INNEHÅLL Hela kroppen fungerar bättre om man äter regelbundet - frukost, lunch, middag och något bra mellanmål däremellan. Ät i god tid innan fysisk aktivitet och direkt efter. Planera måltiderna utifrån aktiviteter och se till att maten innehåller kolhydrater, proteiner, fett, vitaminer och mineraler enligt tallriksmodellen. MÅLTIDSEXEMPEL Frukost Gröt, fil eller yoghurt med frukt och müsli, smörgås med pålägg. Mellamål Smörgås med ost, frukt/bär och mjölk. Lunch Fisk med grönsakser och ris. Mellanmål Frukt/nötter med yoghurt/smoothie. Middag Kyckling, nöt- el fläskkött med grönsaker och potatis. Kvällsmål Smörgås med pålägg och mjölk.

16 Illustrationer: Anders Worm ALLEMANSRÄTT CODE OF CONDUCT ALLEMANSRÄTTENS CODE OF CONDUCT Kan du skriva under på att du vet vad som gäller i naturen? Visa att du är rädd om din arena genom att läsa på och skriva under allemansrättens Code of conduct på 3. Jag eldar inte på klippor eller om det finns en brandrisk. 1. Jag håller mig tillräckligt långt bort från någons hem. 2. Jag tältar bara så länge jag får och där jag får. 4. Jag tar med mig mitt skräp. 6. Jag skadar inte skog och mark. 5. Jag vet hur jag gör mina behov i skogen. 9. Jag håller koll på vad som gäller när jag är i ett skyddat område. 7. Jag stänger alltid grinden. 8. Jag plockar bara de blommor som jag får plocka. 12. Jag badar där jag får och jag lägger min båt där det är ok. 10. Jag har koll på min hund. 13. Jag kör bara motorfordon där jag får. 11. Jag visar alltid hänsyn mot djur och människor i naturen. I samarbete med Naturvårdsverket

17

18 Hej! Här kommer ett viktigt uppdrag till er. Det sker konstiga saker i skogarna här i närheten. Mystiska människor smyger runt och stjäl ägg ur fåglars bon. Det kallas boplundring och är verkligen en sorglig historia. Äggtjuvarna säljer äggen till människor som samlar på dem. Har ni hört nåt så dumt!? Ju ovanligare fåglar desto mer pengar får de för äggen. Så ägg från rovfåglar som örnar och falkar är speciellt värdefulla. Men deras ägg är ju också extra viktiga eftersom det inte finns så många sådana rovfåglar! Nu råkar det vara så att två örnar just byggt ett bo i en skogsdunge en bit härifrån. Det är kungsörnar, som är bland de största rovfåglarna i Europa. De kan ha drygt två meter mellan vingarna! Ett örnpar kan hålla ihop i flera år eller till och med livet ut och de kan bli mer än 30 år gamla. Deras ägg är nu i stor fara eftersom flera bon blivit plundrade i närheten. Men tillsammans kan vi göra något för att stoppa äggtjuvarna. Om vi hjälps åt att vakta boet så vågar sig inte tjuvarna fram. Då kan äggen kläckas och fågelungarna flyga ut och vi får flera vackra och fria kungsörnar i våra skogar. Kan ni ta er an uppdraget att bosätta er under en period i skogen och vakta örnarnas bo? Ta er först en titt på landskapsbilden. Ni ser stationen där ni kliver av bussen. Därifrån gäller det för er att ta er till skogsdungen och hitta örnarnas bo. Kom ihåg att ni måste tänka på allemansrätten när ni tar er fram! När ni kommit till skogsdungen och hittat boet kommer nästa utmaning, att bestämma var ni ska ha ert läger och hur det ska se ut. Titta noga på landskapsbilden och fundera på var det bästa stället är att placera lägret. Vad behövs i ert läger för att ni ska kunna bo där en tid? Ni kommer inte kunna ha med er hur mycket mat som helst så fundera på om ni kan hitta någon mat i skogen. Och just det, det gäller att hålla det rent och snyggt där ni bor så ni får klura ut sätt att ta hand om ert skräp och avfall. Lycka till med ert viktiga uppdrag! Vänliga hälsningar Svenska Örnföreningen Uppdraget i korthet Ta er från busshållplatsen till skogen. Bestäm var ni ska ha ert läger. Bestäm hur ni ska bygga ert läger och hur det ska se ut. Hur kan ni öka på ert matförråd? Hur ska ni göra med ert skräp och avfall? Till dig som pedagog eller ledare Det lilla Örnäventyret Aktivitet I det här uppdraget får ni hjälpa till att skydda ett örnbo från att bli plundrat av äggtjuvar. Barnen får genomföra uppdraget utefter egna tankar och idéer men med kravet att hela tiden respektera allemansrätten. Tanken är att aktiviteten ska skapa engagemang och inlevelse och samtidigt ge kunskaper och insikter i hur vi bör bete oss i skog och mark. Gör de föreslagna aktiviteterna tillsammans ute för att skapa eller fördjupa barnens relation till naturen. Gör så här: Dela in barnen i grupper och ge varje grupp landskapsbilden som medföljer. Läs brevet från Svenska Örnföreningen högt eller kopiera det och ge till varje grupp. Låt barnen diskutera, skriva, rita och använda bilden som en karta för att lösa uppdraget. Lämna ut frågorna till grupperna eller diskutera dem tillsammans. Barnen får sedan berätta för varandra hur de valt att genomföra uppdraget, hur deras läger ser ut och om sitt liv i lägret. Exempel på frågor att diskutera * Hur kan ni ta er från busshållplatsen till skogsdungen på ett bra sätt? * Får man gå genom hagar med betande djur i? * Vad tror ni är bra att ha nära en lägerplats och vad bör ni hålla er på avstånd ifrån? * Vem tror ni äger marken där skogen ligger? * Vad tror ni att ni kan använda för material att bygga med? * Hur ska ni laga er mat? * Finns det något annat ni behöver i ert läger? * Vad tror ni det är bra att tänka på om man träffar på djur i skogen? * Får ni bada var ni vill till exempel vid någon annans brygga? * Är det något ni ska tänka på när man åker båt på sjön? * Vad menas med naturreservat? * Får ni gå på en privat väg? * Vad tror ni att det blir för skräp när ni campar ute i naturen? * Vad tror ni händer med skräpet om det lämnas kvar i naturen? * Hur längre tror ni skräpet blir kvar om det grävs ned? Kan saker som bryts ner slängas i naturen? * Hur kan man tänka innan man åker ut i naturen så att det blir så litet skräp som möjligt där? Ett miniatyrlandskap som en karta Börja träna på att använda kartor och förstå hur de fungerar. Gå ut i närmiljön och välj ut ett litet område och inom det en kvadrat på fem gånger fem meter (eller större). Se till att området innehåller både träd, buskar, stenar och annat. Låt deltagarna göra en egen kvadrat på marken med pinnar. I den lilla kvadraten ska de avbilda den stora kvadraten genom att bygga upp samma landskap men i miniatyr. Träd kan byggas av pinnar och något grönt, stenar av småsten och så vidare. Prata om hur en karta avbildar ett landskap genom symboler och vad som menas med skala. När era miniatyrlandskap eller kartor är klara kan deltagarna gå ihop två och två. Den ena gömmer något i den stora kvadraten medan den andra blundar. Sedan markeras platsen i miniatyrlandskapet och så får den som blundat gå på skattjakt. Aktivitet Gör en mobil återvinningsstation Många gånger när man är ute i skogen slängs allt skräp i en och samma påse. Plast och papper blandas med konservburkar och petflaskor i en enda röra som sedan slängs i soptunnan. Egentligen ska ju dessa material återvinnas eller pantas. Varför inte skapa en mobil återvinningsstation som ni kan ha med er ut? Så hamnar rätt sak på rätt plats direkt. Ni kan till exempel dela in en gammal resväska i olika fack för olika material. Eller en ryggsäck så man kan bära allt på ryggen. Ett annat sätt kan vara att ta större plasthinkar från skolmatsalen och surra ihop till en blomma och sätta på ett handtag. Låt gärna deltagarna vara uppfinnare och skapa den ultimata mobila återvinningsstationen! Mer kul på webben! Fakta och mer information Vill du veta mer om allemansrätten? Besök eller Hela Örnäventyret, tipspromenad, sagan om Allemansråttan och mycket annat skoj hittar ni på Här kan ni också skriva ut diplom som bevis på att barnen nu kan mycket om allemansrätten och skriva under allemansrättens Code of Conduct! Stiftelsen Håll Sverige Rent. Ett utdrag ur Det stora Örnäventyret. Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent. Illustrationer: Fia Sjögren. Grafisk form: Johanna Nordin och Hanna Nyström, Håll Sverige Rent Vill du veta mer om allemansrätt läs mer på:

19 FUNKTIONELL SKIDÅKNING Att skapa tillgänglighet för alla är ett viktigt samhällsmål. Tillgänglighet handlar inte bara om den fysiska miljöns utformning, utan också om attityder och bemötande. Alla barn med eller utan fysiska funktionsnedsättningar har rätt till lika tillgång till utbildning enligt den svenska skollagen (Nilholm, 2006,s. 31). Lärares kunskaper och förhållningsätt är därför avgörande faktorer för om dessa barn ska känna att de erbjuds verklig delaktighet i klassens och skolans aktiviteter. (Jacobsson, 2011, s.229) I Sverige har vi haft en tradition av att vara aktiva utomhus även vintertid, både i skolan och på fritiden, detta tack vare att vårt klimat har möjliggjort ett rikt utbud av aktiviteter. Samtidigt har vårt förhållande till naturen förändrats idag, där urbanisering och en stillasittande miljö blivit allt vanligare, framförallt bland personer med funktionsnedsättning. (Ericsson, 2002, s.3). Alla på snö är en satsning på att göra snölek och snöupplevelser under skoltid till en självklar rättighet och möjlighet för alla barn i Sverige, oavsett bakgrund och förutsättningar ( ). För lärare i skolan är det viktigt att skapa trygga och utvecklande situationer där alla barn får uppleva känslan av att lyckas och att få möjligheten att uppleva tjusningen med att vara fysisk aktiv på snö. (Carlsson, 2012 s.46) UTFÖRSÅKNING Vid utförsåkning har allt fler anläggningar tillgång till anpassad utrustning, hjälpmedel och utbildad personal för att ta hand om barn med speciella behov. Det finns många olika alternativ i utförsåkning för såväl stående som sittande åkare. De vanligaste alternativen för sittande utförsåkning är Sitski eller skicart. För Sitski krävs det inte någon utbildning men man rekommenderar detta ändå, men för att få åka skicart krävs det utbildning eller att eleven har licens att åka själv. Friluftsfrämjandet har samarbete med handikappsidrottsförbunden på vissa orter och arbetar för att alla ska kunna ha möjlighet att åka utför. Personer med synnedsättning åker oftast tillsammans med en ledsagare, som beskriver nedfarten och varnar för eventuella hinder. Vid inlärningen kan man åka bredvid varandra och hålla en slalomkäpp mellan sig. Ledsagaren ger instruktioner oftast via en högtalare som förstärker rösten eller en walkietalkie för att kunna kommunicera. Personen med synnedsättning mottar detta via hörlurar eller en öronmussla. (

20 Andra hjälpmedel som man kan använda sig av vid utförsåkning är skidspetshållare, som sätts på skidorna för att de inte skall korsas över varandra eller åka isär för mycket men man kan också använda dessa för att lättare kunna ploga. Det finns även sele/tömmar som är ett hjälpmedel som fästs kring höfterna på skidåkaren för att göra det lättare att svänga, bromsa eller hålla farten nere. Även kryckskidor är ett hjälpmedel som man använder i stället för stavar när man åker stående åkning för att förbättra balansen ( Vill man veta mer om anpassad utförsåkning finns totalskidskolan i Åre, som under många år utbildat ledare samt erbjudit barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar läger och skidskola. Där kan man även hyra/låna utrustning. Du kan läsa mer om Totalskidskolan på deras webbplats ( totalskidskolan.z.se/). LÄNGDSKIDOR Längdåkning har under de senaste åren blivit mer och mer populärt bland allmänheten. Tyvärr har utvecklingen i längdskidåkning för funktionshindrade inte gått lika fort fram. Få föreningar erbjuder idag träning i längdskidåkning för personer med en funktionsnedsättning. Det finns heller inte så många platser att hyra eller att låna på. Men förhoppningsvis håller detta på att utvecklas och kanske om några år har längdskidåkning för funktionshindrade vuxit och etablerats sig mer runt om i Sverige. Beroende på funktionsnedsättning, använder personer som har funktion i övre delen av kroppen en sits som sitter fast på ett par längdskidor. Stavarna är vanliga längdstavar som man kapar till en längd som passar. Nyligen har man också utvecklat en kombikälke som man kan kombinera längdskidåkning och långfärdsskridsko på. Till kombikälken ingår längdskidor med specialbindning eller långfärdsskridsko med stavar. Kälkarna kan köpas från länder som Kanada, USA eller Norge där det finns ett större intresse för längdskidåkning. Det senaste året har det även utvecklats balansstöd med skidor på. Skidåkare med synskada/blindhet åker med en ledsagare som leder dem rätt. ( handikappidrott.se/) En mycket viktig aspekt vid alla vinteraktiviteter är, att vissa elever med funktionsnedsättning, kan ha nedsatt eller ingen känsel alls i olika kroppsdelar. Det är därför mycket viktigt, att kontrollera ofta så att personen inte fryser, se till att det finns möjligheter att kunna komma inomhus vid pauser och att vara noggrann med att eleven har ordentlig klädsel så att man inte blir för kall. På svenska handikappsidrottsförbundets webbplats ( finns förslag på anpassning, tips på aktiviteter, utrustning och föreningar för personer med funktionsnedsättningar.

21 INFORMATION Namn Sitski Skicart Stående Skidskola Biski Längdskidor Totalskidskolan Åre X X X X X Friluftsfrämjandet Umeå X X X X Friluftsfrämjandet Luleå X X X X Friluftsfrämjandet Lidingö X X X Friluftsfrämjandet Huddinge Flottsbro skidanläggning X X X X X Stockholm Rehab Station X Jämtland-Härjedalens Handikappidrottsförbund X X X Västernorrlands HIF X X X Namn Sitski Skicart Stående Skidskola Biski Storstenshöjdens skidanläggning Örebro HIF mfl aktörer X X X X Södermanlands HIF Branäs Skidanläggning X X X X Vermulsåsen Hagfors X X Ski Sunne skidanläggning X X X Valfjället Charlottenberg X X X X Hundfjället - Tandådalen X X X X Idrefjäll skidskolan X X X X Stöten Sälen X X X X X Namn Sitski Skicart Stående Skidskola Biski Isabergs skidanläggning X X X X Vångabacken Kristianstad X X Stötens skidanläggning X X X X Hemavans skidanläggning X X X Friluftsfrämjandet i Bollnäs X X X X Borlänge Alpina Dalarnas HIF X X X X Växjö hjälpmedelscentral X X Sandviken Friluftsfrämjandet Kungsbergets skidanläggning X X X X Nolby Alpina, Sundsvalls Hif mfl X X X X Klimpfjäll skidanläggning Saxnäs X X X Kiruna alpinanläggning Loussabacken X X X X Sollefteå- Härnösand Habilitering X X SMU-Gården Hemavan X X X X Friluftsfrämjandet Orsa X X Granberget Leksand X X X X

22 LITTERATURFÖRTECKNING Carlsson, T (2012). Skidor för barn. 2., [rev.] uppl. Stockholm: SISU idrottsböcker Ericsson, Gunilla (2002). Lära ute: [upplevelser och lärande i naturen] : Friluftsfrämjandets handledning i att leda och lära barn i och om naturen genom friluftsliv och upplevelser. Hägersten: Friluftsfrämjandet Jakobsson, I-L & Nilsson, I (2011). Specialpedagogik och funktionshinder. Stockholm: Natur & kultur Nilholm, Claes (2006). Inkludering av elever i behov av särskilt stöd [Elektronisk resurs] : vad betyder det och vad vet vi?. Stockholm: Myndigheten för skolutveckling. Tillgänglig på Internet: skolverket.se/publikationer?id=1824 Digitala källor Staende-utforsakning/

23 ANTECKNINGAR

24

25 INFORMATION OM SKIDRÅDETS ORGANISATIONER VILL DU UTVECKLA DITT LEDARSKAP OCH GÅ FLER KURSER? SVENSKA SKIDFÖRBUNDET ska genom sina olika grenar erbjuda förutsättningar för alla åldrar, bredd och elit, att hitta aktiviteter som bidrar till en livsstil som leder till förbättrad folkhälsa genom snösport. Vill du bli ledare/tränare hos oss? Läs mer på FRILUFTSFRÄMJANDET erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet. Häng med oss på små och stora äventyr! Vill du bli ledare eller medlem? Läs mer på SLAO är en branschorganisation för Sveriges alla skidanläggningar som tillvaratar deras intressen, där bland annat utbildning av kompetenta medarbetare är en av huvuduppgifterna. SLAO utbildar blivande skidinstruktörer till ett 40-tal skidskolor runt om i landet från Steg 1 4. Läs mer på SVENSKA SKIDLÄRARFÖRENINGEN är en kompetens-, event- och kunskapsorganisation som förenar Sveriges alla snösportledare. Vi satsar därför på verksamheter som Kunskapsbanken, kvalitativa utbildningar och events. Föreningen verkar i samarbete med andra skidorganisationer, såväl i Sverige som internationellt. SKISU Skidåkning i skola och universitet, fortbildning för lärare i Vinterfriluftsliv och snösport. SKIDLÄRARGYMNASIET Finns för dig som vill arbeta inom Sveriges snabbast växande näring turismen. Du är intresserad av att arbeta med människor i en trendkänslig och utåtriktad bransch och får behörighet att arbeta som skidlärare. SKANDINAVISKA TURISM- OCH SKIDLÄRARPROGRAMMET (SCoTT) är en yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen ger bred kompetens inom hela rese- och turistindustrins område med tydlig inriktning på skidskola, aktiviteter och värdskap. För en student på SCoTT ingår över 200 skiddagar och efter utbildningen är studenten behörig att pröva för svensk skidlärarexamen. ÅRE SPORT OCH SKIDLÄRARLINJE är en ettårig utbildning som leder till yrkeshögskoleexamen som internationell skidlärare med specialkompetens inom sporthandel och försäljning med inriktning mot vinteridrott.

26 TACK TILL VÅRA PARTNERS: KOMPIS MED ALLA PÅ SNÖ:

LEDARHANDLEDNING. www.allapasno.nu

LEDARHANDLEDNING. www.allapasno.nu LEDARHANDLEDNING www.allapasno.nu 1 INNEHÅLL ALLA PÅ SNÖ 3 SKAPA EN MILJÖ ATT LYCKAS I 4 TRYGGHETSARBETE SOM LEDARE SKAPA TRYGGA GRUPPER 5 SKALFRÅGOR LEDARE 8 BARN 10 ÖVNINGAR STYRKA OCH SNABBHET 11 BALANS

Läs mer

HEJ! Gillar du att åka på snö?

HEJ! Gillar du att åka på snö? SNÖKUNSKAP HEJ! Alla på snö-dagen är till för alla fjärdeklassare på din skola, där ska vi tillsammans testa att glida på snö och skapa snöglädje. Roligt i snö kan du ha på många olika sätt. Under en Alla

Läs mer

Rätt kläder för snöglädje!

Rätt kläder för snöglädje! Snökunskap Hej! Alla på snö-dagen är till för alla fjärdeklassare på din skola, där ska vi tillsammans testa att glida på snö och skapa snöglädje. Roligt i snö kan du ha på många olika sätt. Under en Alla

Läs mer

Övningar skidteknik klassiskt

Övningar skidteknik klassiskt Övningar skidteknik klassiskt Uppvärmning Tävling på plats - Samla alla i en ring. Lek att ni åker en riktig skidtävling. Hitta på vad som kommer utefter banan - diagonala på platten, staka, spring uppför

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Att skapa ett skidaktivitetsområde

Att skapa ett skidaktivitetsområde Att skapa ett skidaktivitetsområde Behovet och intresset för att bygga säkra och attraktiva skidaktivitetsområden vid våra längdarenor ökar. Svenska skidförbundets vision är att alla skidarenor ska ha

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Att äta för f r prestation Kroppen är r ditt verktyg och viktigaste instrument för f r att bli bra. Mat

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

KOM IGÅNG-TRÄNING. Hållbarhet Jämlikhet Livslång Livsstil UTIFRÅN SVENSKA SKIDFÖRBUNDETS KÄRNVÄRDEN

KOM IGÅNG-TRÄNING.  Hållbarhet Jämlikhet Livslång Livsstil UTIFRÅN SVENSKA SKIDFÖRBUNDETS KÄRNVÄRDEN KOM IGÅNG-TRÄNING UTIFRÅN SVENSKA SKIDFÖRBUNDETS KÄRNVÄRDEN Hållbarhet Jämlikhet Livslång Livsstil www.allapasno.nu INNEHÅLL 3 Snöglädje självklart! 4 Vad är Alla på snö? 5 Vad är ett kom igång-tillfälle?

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul Idrot t i s kolan 2011 Skidkul 1 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 LÄTTA LEKAR Vem är rädd för snögubben? 4 Hundarna ylar i natten 4 Fruktsallad 4 Formula 1 5 Hundkojan 5 Sista paret ut 5 Katt och råtta 5 X-tafatt

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Handledarguide Inledning Vill du skapa förutsättningar för barnen att vara aktiva, lära själva och reflektera? Vill du skapa en miljö där barnen

Läs mer

Träningslek. Killekillekill! 1. Nudda fingertoppar

Träningslek. Killekillekill! 1. Nudda fingertoppar Lek dig stark Träningslek, skratta, rulla, kryp och hoppa i roligaste höstträningen! Gröngräset är som gjort för träningslek. Varsågod här är 9 övningar du kan göra med barnen. 1 1. Nudda fingertoppar

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS

Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Lekar och övningar för Fotbollsskolan Kareby IS Bollövningar Mål Dribbla en boll mellan koner och skjut på mål. Fråga gärna om någon spelare vill stå i mål. Man kan utöka denna övning med att när man dribblat

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Åsa IF:s Innebandyskola

Åsa IF:s Innebandyskola Åsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer när du tränar

Läs mer

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer när du tränar

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna Äta Vila Om du inte äter och vilar så ökar risken för Skador Sjukdomar Trötthet Maten blir till energi. Mat Mycket träning = mycket mat! Bensin

Läs mer

Inledning. Varför är det viktigt med mat

Inledning. Varför är det viktigt med mat Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren inleder

Läs mer

Sommarträning office 2015

Sommarträning office 2015 Sommarträning office 2015 Träningsprogrammet skall följas och kommer att kontrolleras med tester när vi startar igen (BIP samt Coopertest). Ju mer du tränar desto lättare blir det under säsong. Syftet

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Anatomi, hälsa och livsstil

Anatomi, hälsa och livsstil Anatomi, hälsa och livsstil Allmänt om hälsa För att må psykiskt, fysiskt, socialt och existentiellt bra behöver man tillgodogöra sig flera delar i sitt liv. Man är själv ansvarig för att leva upp till

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Det här händer i kroppen då du tränar Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör

Läs mer

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Nervsystemet Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Få ut det mesta

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

KICK OFF Lördag 18 mars, Hässelby IP Träning Teori Träning Dusch, bastu Middag Gemensam aktivitet

KICK OFF Lördag 18 mars, Hässelby IP Träning Teori Träning Dusch, bastu Middag Gemensam aktivitet HSK P06-3 18-19 mars Lördag 18 mars, Hässelby IP Träning Teori Träning Dusch, bastu Middag Gemensam aktivitet Söndag 19 mars, Hässelby IP Frukost Teori Träning Campen startar kl 15 och avslutas kl 12 Rasmus

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Enkla tips för att ditt barn ska må bra.

Enkla tips för att ditt barn ska må bra. Enkla tips för att ditt barn ska må bra. 1177.se/Vastmanland Fr u k t & bär Gr ön s ak Po t a t Köt t, fisk &ä gg er &o r st i s & ro t fruk te, fl Mj ölk Brö d in g,g or ry n, pa sta & ri s M at fe tt

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn Nivå 1 & 2 6-12år Daterad: 2015-02-27 Reviderad: En bild med blandade Vaksala SK spelare i bakgrunden? Glädje! Sida 2 av 7 Fysträning för prepubertala barn

Läs mer

Träna rätt och bli en stjärna

Träna rätt och bli en stjärna Träna rätt och bli en stjärna Höja verksamhetens kvalitet på alla nivåer inom vår idrott Elitplanen beskriver viktiga steg i en triathlets utveckling från unga år ända upp i senioråldern Målsättningen

Läs mer

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger.

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger. Flexövningar 6 effektiva övningar med fokus på core Hela kroppen sitter ihop i långa muskelkedjor. Genom att tänja ut dem i de här flexflödena kan du som gymmare och löpare vidareutvecklas. Upprepa varje

Läs mer

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Mat på äldre dar - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Det naturliga åldrandet När vi blir äldre sker många förändringar i vår kropp. Många av förändringarna är en del av det naturliga åldrandet.

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Nyttjande av energikälla

Läs mer

Så minskar du risken att falla. Lättläst svenska

Så minskar du risken att falla. Lättläst svenska Så minskar du risken att falla Lättläst svenska Så minskar du risken att falla Lättläst svenska Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Glöm inte av att ha en underbar sommar, så ses vi v.30 Mvh Tränarna

Glöm inte av att ha en underbar sommar, så ses vi v.30 Mvh Tränarna Hej! För att underhålla och bibehålla formen du kämpat dig till under vintern och våren gäller det att hålla igång även under sommaren. Vad som är bra är att det räcker med 3 pass i veckan för att just

Läs mer

Exempelpass med skidgång

Exempelpass med skidgång Skidgång Tekniker Gående skidgång: Genomförs ofta i brantare terräng. Sätt i hälen och rulla på foten från häl till helfot och skjut ifrån med fotbladet. Likna diagonal skidåkning och arbeta med tyngdöverföring,

Läs mer

KOST OCH SKADOR. Träff 1: Äta rätt. 1. Varför är det viktigt att äta ordentligt? 2. Ge exempel på hur en lunch/middag kan se ut?

KOST OCH SKADOR. Träff 1: Äta rätt. 1. Varför är det viktigt att äta ordentligt? 2. Ge exempel på hur en lunch/middag kan se ut? Träff 1: Äta rätt 1. Varför är det viktigt att äta ordentligt? 2. Ge exempel på hur en lunch/middag kan se ut? 3. Vad är kolhydrater? 4. Ge exempel på mat som innehåller mycket kolhydrater. 5. Varför är

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Tummen upp! Idrott och hälsa kartläggning åk 3

Tummen upp! Idrott och hälsa kartläggning åk 3 Tummen upp! Idrott och hälsa kartläggning åk 3 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Natur och utemiljö Följande provlektion

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min)

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min) SPELKLAR Del 1 Löpning (8 min) Löpning - rakt fram Löpövningarna går mellan 6-8 parallella konor. Avstånd mellan käglorna ca 6-7 meter. Alla löpövningar utförs 2 ggr. Två spelare startar samtidigt vid

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com Övningskompendium SBTF UTBILDNING NIVÅ 1 Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Framställt av Emanuel Christiansson & Sandra Rusk www.svenskbordtennis.com

Läs mer

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE TRÄNING MAT SÖMN För att bli bra som fotbollsspelare krävs det så klart träning. Ju mer du tränar, desto viktigare blir det med bra och tillräcklig vila och sömn samt mat.

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN 1. Trollen är skickliga på att ta sig över hinder i skogen. Hur kan ni ta er över en sten, en stor gren eller ett omkullfallet träd? 2. Trollen tycker

Läs mer

Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd, ett unikt kostprogram och personlig rådgivning.

Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd, ett unikt kostprogram och personlig rådgivning. Studiehandledning Energibalans är ett Internetbaserat kursmaterial där man får lära sig att äta på ett sätt som ger viktkontroll, hälsa och välbefinnande. Här får man viktig kunskap, smarta tips och råd,

Läs mer

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN Lågstadiet INLEDNING Materialet Hälsa på skolan är framtaget av Aktiv Skola och har som syfte att främja den goda hälsan. Men vad är hälsa? De flesta skulle nog säga att må bra och att vara frisk är att

Läs mer

Nu är det dags för vinterns träning som skall se till att ni kommer i toppform till våren så vi kan ta nästa steg i vår utveckling!

Nu är det dags för vinterns träning som skall se till att ni kommer i toppform till våren så vi kan ta nästa steg i vår utveckling! P00 vinterfys 2012 P00 i toppform 2012! Vi i P00 har gått framåt mycket och speciellt det senaste året. Detta är vår bästa säsong hittills när det gäller utveckling och det har även visat sig i resultaten.

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA Teorihäfte

IDROTT OCH HÄLSA Teorihäfte IDROTT OCH HÄLSA Teorihäfte Mentala effekter av träning och annan fysisk aktivitet Avspänning och avslappning Om man ofta är spänd, psykiskt och/eller fysiskt blir man lätt trött. Den psykiska spänningen

Läs mer

Jag kan, jag vill och jag vågar!

Jag kan, jag vill och jag vågar! Jag kan, jag vill och jag vågar! Här guidar Wilda och Walter dig i att upptäcka vad du gör och lyckas med under träning. Gör gärna äventyret tillsammans med någon vuxen som kan hjälpa dig om du behöver.

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Göteborg 20170621 Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Av Christan Greven Tips och råd Anpassa schemat efter dig. Till exempel om du känner att 8 st armhävningar är för lite. Gör 10 st på varje set, eller

Läs mer