Webbskribentutbildning i InfoGlue

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbskribentutbildning i InfoGlue"

Transkript

1 Webbskribentutbildning i InfoGlue

2 Innehåll Övningsuppgift 1: Logga in...1 Övningsuppgift 2: Att redigera texten i startsidans artikel...3 Övningsuppgift 3: Att ladda upp och länka in bilder och dokument...7 Övningsuppgift 4: Att lägga in länkar och relaterat innehåll till en artikel...12 Övningsuppgift 5: Att skapa en ny artikel...15 Övningsuppgift 6: Att byta en bild i högerkolumnen...17 Övningsuppgift 7: Att redigera Miniartikel...18 Övningsuppgift 8: Att skapa/redigera kontaktinformation...19 Övningsuppgift 9: Publicering...21 Övningsuppgift 10: Att läsa och redigera en intervju...23 Övningsuppgift 11: Att puffa för en artikel...24 InfoGlue...25 Roller i InfoGlue...25 Svar på kursiva frågor...26

3 Sid 1 Övningsuppgift 1: Logga in Syfte med uppgiften: Att logga in till InfoGlue Att hantera inställningar i InfoGlue Uppgifter: Logga in i webbpubliceringssystemet 1. Starta en webbläsare, Firefox 3 rekommenderas, och gå till URL 2. Logga in med din CAS-användare OBS! När ni får tillgång till InfoGlues skarpa miljö kommer ni att gå via för att logga in med din CAS-användare. Du kommer nu fram till startsidan.

4 Sid 2 Ändra inställningar 3. Klicka på My settings eller Mina inställningar som du hittar i fönstrets övre högra hörn. 4. Här väljer du hur InfoGlue ska bete sig vid kommande inloggningar. Föredraget språk i verktygen svenska, engelska eller franska Default repository vid login önskad källa (webbplats) som du vill ha som standard. Öppet verktyg efter inloggning vilken av flikarna som du vill ha som standard. OBS! Change password används inte då du loggar in med CAS-användare.

5 Sid 3 Övningsuppgift 2: Att redigera texten i startsidans artikel Syfte med uppgiften: Att bekanta sig med direktredigering och redigering via Edit-on-Sight Att lära sig textformattering via WYSIWYG (What You See Is What You Get) editorn Att få en första inblick i hur innehålls- och sidstrukturen är uppbyggda Uppgifter: 1. Välj fliken Struktur och källa som har din CAS-användare. 2. Markera Institutionens namn som ligger längst upp i listan till vänster. 3. Högerklicka någonstans i webbsidan till höger och välj Öppna i nytt fönster i den meny som kommer fram.

6 Sid 4 Du kommer nu fram till startsidan i läget Edit-on-sight. 4. Högerklicka på texten Välkommen till institutionens namn och välj Redigera text i sidan i den meny som kommer fram, alternativt dubbelklickar du på texten.

7 Sid 5 5. Skriv text i de olika fälten och spara. Vilken är skillnaden i presentation mellan text som skrivs in i de olika fälten? Vad skiljer sig i formateringsmöjligheter mellan de olika fälten? 6. Prova på att använda några enkla textformateringsfunktioner i WYSIWYG editorn. Fet, Kursiv, Teckenformat (Brödtext, Underrubrik, Styckerubrik), punktlistor etc. Klicka på Spara när du är klar för att se resultatet. Att fetmarkera en text kan göra att den visuellt ser ut som en rubrik, men den är det inte rent tekniskt, en skärmläsare kan inte se att det är en rubrik. Fetmarkering bör alltså endast göras när man vill markera något visst ord. Texten i rubriker på sidan har

8 Sid 6 dessutom större värde hos sökmotorer än vanlig text. Använd därför hellre rubriker (underrubrik/styckesrubrik) för att dela upp en sidas innehåll än enbart fetmarkerade ord. Rubriker underlättar också för dem som använder screenreaders. En sida börjar alltid med h1 (rubriken på artikeln är alltid en h1), underrubriker är h2. Finns det fler nivåer formateras de som styckesrubriker, h3. Rubrikerna ska alltså påvisa hur du som författare tycker att rubriker och textstycken förhåller sig till varandra. Detta är en mycket viktig del av väl skriven text. Testa skapa rubriker i din text. 7. Gå till sidan Utbildning som du hittar i vänstermenyn, fortsätt till undersidan Utbildning på forskarnivå 8. Högerklicka på texten och välj Redigera text 9. Skriv in valfri text i de olika fälten och spara. 10. Välj Redigera artikel som du hittar nedanför artikeln. 11. Skriv in valfri text i de olika fälten och spara. Vad är skillnaden mellan redigeringslägena Redigera text, redigera artikel och Redigera text i sidan?

9 Sid 7 Övningsuppgift 3: Att ladda upp och länka in bilder och dokument Syfte med uppgiften: Att lära sig att ladda upp en bild eller ett dokument till InfoGlue på två olika sätt Att lära sig använda bilden/dokumentet på webbsidan Både bilder och dokument (pdf, word, Excel, etc.) måste laddas upp från din lokala dator till webbpubliceringssystemets databas för att kunna användas på en webbsida. Bilder och dokument kan antingen bifogas direkt till artikeln de ska användas i eller läggas på en särskild innehållsram i en separat bildmapp respektive dokumentmapp i innehållsträdet. Det enklaste sättet är att bifoga bilden/dokumentet direkt till själva artikeln, men det blir då svårare att återanvända bilden/dokumentet i andra sammanhang. Man kan ladda upp mer än ett dokument till samma artikel, det är då viktigt att de inte har samma nyckelord. Uppgifter: Att ladda upp en bild till innehållsträdet i InfoGlue Notera att detta görs för bilder som ska kunna användas på olika sätt i InfoGlue: i artiklar, i bildkomponenter och i intervjuer. 1. Gå till innehållsträdet (via fliken Innehåll) 2. Klicka dig fram till det ställe där du vill spara bilden, t ex Forskning/Bilder 3. Klicka på knappen Nytt innehåll (i verktygsfältet) 4. Nu kommer du till Skapa nytt innehåll. Fyll där i Innehållsramens namn. Det du skriver där kommer sedan visas som namn på innehållet i innehållsstrukturen. Säkerställ att UMU Bild är valt som innehållstyp i rullistan. Klicka på Spara. 5. Nu kommer du till Innehållsversion. Fyll i fälten för UMU Bild (Bildens titel, Länktext, Upphovsperson etc. )och klicka sedan på Spara. I samband med att du klickat på Spara så utökas verktygsfältet med ett antal nya knappar, bl a Bifoga fil. 6. Klicka på knappen Bifoga fil. Ett nytt fönster Bifoga fil öppnas.

10 Sid 8 7. Klicka på knappen Bläddra och leta upp och välj en bild som du vill lägga in i InfoGlue. Klicka på Spara och avsluta. Nu ser du att filen finns bifogad till innehållet. På liknande sätt kan man ladda upp dokument som PDF, Word- och Excel-dokument. Testa gärna att bifoga ett dokument på liknande sätt, tänk bara på att spara innehållet i lämplig mapp ämnad för dokument. Att lägga in en bild från innehållsträdet i en artikel 8. Lägg in en bild genom att markera var du vill ha bilden och klicka på 9. I fönstret Bildegenskaper som kommer upp klickar du på knappen Välj från InfoGlue.

11 Sid I det nya fönstret som kommer fram klickar du på fliken Bläddra bland innehåll och väljer _UmU Gemensamt. Där hittar du universitetsgemensamma resurser såsom exempelvis bilder. Välj mappen Bilder. Du söker nu bland bilder som ligger på InfoGlue-servern i ett gemensamt utrymme. 11. Välj en bild genom att markera bilden till höger och klicka på Använd markerad.

12 Sid 10 Du kommer nu tillbaka till Bildegenskaper och kan nu se bilden i Förhandsgranska. 12. Använd alla fem bildformaterings möjligheter som finns under Image style. Vad som händer med bilden och texten ser du först när du klickar på OK och sedan Spara & Stäng. o Fullbredd o Halvbredd vänster o Halvbredd höger o Liten bild vänster o Liten bild höger Image style är förinställningar av mått på bilder du bifogar. Du ska alltså inte fylla i rutorna för Kant, Horis. marginal, Vert. marginal eller Justering. Välj alltid ett av alternativen under Image style 13. Lägg in en Alternativ text till bilden. Alternativ text, sk alt-text, ska alltid anges för en bild då den är "meningsbärande", dvs lämpligen på fotografier och liknande. Denna text bör beskriva bilden. Exempel: "Student vid campusdammen". Icke meningsbärande grafiska objekt ska ha en tom alt-text. 14. Klicka på Spara och stäng. Att ladda upp en bild direkt till en artikel Notera att detta görs i de fall man vill lägga till en bild till InfoGlue som specifikt knuten till den artikel man jobbar med. Det är svårare att återanvända bilden/dokumentet i andra sammanhang. 15. För att bifoga en bild så högerklickar du på texten och väljer Redigera text alt. använder länken Redigera artikel. 16. I det fönster som kommer upp klickar du fliken Bifogade filer.

13 Sid Klicka på knappen Bifoga ny fil som du hittar längst ner på sidan. Ett nytt fönster kommer fram. 18. Skriv in ett eget nyckelord för den bifogade bilden. GeneralImage = standardvalet för uppladdade bilder. Kan bytas till valfritt namn. HeadlineImage = bilden läggs över och endast över artikeln. PuffImage = vanlig bild som också visas i ev. puff. Tas upp i övningsuppgift Klicka på Bläddra för att välja en bild som du hittar i mappen Webbkurs på skrivbordet. 20. Klicka på Spara & avsluta så sparas bilden ner på servern som en bilaga till artikeln. 21. Välj sedan fliken Textinnehåll. Nu ska vi lägga in bilden i texten. 22. Ställ markören där du vill ha bilden och klicka på 23. I fönstret Bildegenskaper som kommer upp klickar du på knappen Välj från InfoGlue. 24. Nu ser du din bild till höger. Markera bilden och klicka på Använd markerad. 25. Nu ska du komma till Bildegenskaper. Välj Image style och klicka på OK. Obs! att om du vill ladda upp egna bilder i InfoGlue så ska dessa ha en bredd på 562 px! Att infoga Headline Image 26. Gör om ovan men välj HeadlineImage som nyckelord. Visas bilden på något vis ihop med artikeln?

14 Sid 12 Övningsuppgift 4: Att lägga in länkar och relaterat innehåll till en artikel Syfte med uppgiften: Att lägga in olika typer av länkar Att definiera relaterat innehåll till en artikel Uppgifter: 1. Gå till fliken Struktur och sidan Forskning som du hittar i vänstermenyn. 2. Gå in i redigeringsläge av artikeln och skriv en text som du ska använda som länk. 3. Markera texten och klicka på. Ett nytt fönster, Länk, kommer fram. Länka till interna sidor. 4. Klickar på Välj från InfoGlue och i det fönster som kommer fram väljer du en intern sida under fliken Länk till intern sida. 5. Klicka sen på Infoga länk till xyz. Nu är du tillbaka i fönstret Länk. 6. Klicka sen på OK och Spara & stäng. 7. Testa länken. 8. Lägg in en ny länk i texten men under Link style väljer du Relaterad länk Vad är skillnaden på länkarna None och Relaterad länk? Med denna metod kommer eventuella uppdateringar och namnändringar av målsidan inte att bryta länkningen. Vi rekommenderar starkt att länkar inom det universitetsgemensamma webbpubliceringssystemet görs som interna länkar.

15 Sid 13 Länka till externa sidor. 9. Gå in i redigeringsläge av artikeln och skapa ny länk. 10. Skriv önskad webbadress i fältet URL, t ex Under Link style väljer du typ av länk (None eller Relaterad länk) 12. Klicka sen på OK och Spara & stäng. 13. Testa länken. Länkar gjorda med denna metod bryts om länkadressen ändras. Länka till ett dokument 14. Gå in i redigeringsläge av artikeln och skapa ny länk. 15. Klicka på Välj från InfoGlue I det fönster som kommer upp klickar du på fliken Länk till intern fil och väljer källan _UmU Gemensamt. 17. I mappen Dokument kan du välja ett PDF-dokument att länka till. 18. Markera ett dokument och klicka sen på Använd markerad. Nu är du tillbaka i fönstret Länk. 19. Under Link style väljer du typ av länk och i detta fall PDF. 20. Välj fliken Mål och ange att dokumentet ska öppnas i Nytt Fönster (_blank). Notera att denna inställning alltid måste göras vid länkning till dokument.

16 Sid Klicka sen på OK och testa länken. Vad är skillnaden på länkarna? Relaterade länkar 22. Gå in i redigeringsläge med Redigera text eller Redigera artikel. 23. Nedanför artikeltexten hittar du tre fält där du kan lägga i text i form av länkar. Fälten är till för interna länkar, externa länkar samt relaterade dokument. 24. Skriv in några externa länkar i formatet länknamn=url (ex anställda= 25. Välj en intern länk genom att klicka på Edit relations. 26. Markera en sida som du vill länka till och klicka på Add. Klicka sedan på Spara och därefter Stäng. Spara och stäng artikeln. 27. Notera att länkarna dyker upp till höger på sidan. Där ligger en UMU relatedinfo Component som lyssnar på artikeln och visar upp eventuella länkar som finns i något av de tre fälten interna länkar, externa länkar samt relaterade dokument.

17 Sid 15 Övningsuppgift 5: Att skapa en ny artikel Syfte med uppgiften: att skapa en ny artikel och spara den i Innehåll Uppgifter: 1. Gå i fliken Struktur till sidan Utbildning som du hittar i vänstermenyn. 2. Skapa en helt ny artikel via länken Skapa ny artikel som ligger mitt på sidan. 3. Välj först var artikeln skall sparas i källa Utbildning Artiklar. 4. Klicka på Nästa. 5. Under Innehållsramens namn skriver du ett unikt namn på artikeln. OBS! Publiceringsdatum och Avpubliceringsdatum behöver du inte ändra på. Det är förinställt så att innehållet skapas med dagens datum och tas bort om 50 år. 6. Klicka på Nästa. 7. Det kommer sedan en sida, Bifogad fil. Vi bifogar ingen fil utan klicka på Nästa.

18 Sid 16 Nu kommer fönstret upp som du ska skriva i. 8. Skriv in en rubrik, ingress och en kort artikeltext och klicka på Nästa för att spara och avsluta. 9. Välj fliken Innehåll i InfoGlue läget och se var artikeln sparades i mappträdet.

19 Sid 17 Övningsuppgift 6: Att byta en bild i högerkolumnen Syfte med uppgiften: att lära lägga till en bild i Bildkomponenten Uppgifter: 1. Gå till sidan Utbildning 2. Klicka på länken Välj bild under Bildkomponenten i höger kolumn. 3. Välj ut en bild från mappen Bilder under _UmU Gemensamt. 4. Markera bilden och klicka på Använd markerad. Bilden dyker upp till höger. 5. Klicka på Spara. 6. Du ser nu komponentens egenskaper (properties) Klicka på Spara och avsluta. OBS! Fotograf måste alltid anges. I artikelkomponenten fungerar ej bildtext, i det fallet måste man ange fotograf längst ner i artikeln

20 Sid 18 Övningsuppgift 7: Att redigera Miniartikel Syfte med uppgiften: att lära känna en Miniartikel Uppgifter: 1. Gå till sidan Samverkan som du hittar i vänstermenyn. Här hittar du två Miniartikelkomponenter i högerkolumnen, inget innehåll är valt ännu så komponenterna vet inte vad den ska presentera. 2. På den översta så klicka du på länken Välj. Välj källa _UMU Gemensamt. 3. Klicka därefter på mappen Miniartikel. Välj en miniartikeln. 4. På den undre komponenten så skapa du en ny Miniartikel via länken Ny under komponenten. Spara den på din egen webbplats med valfritt namn. 5. Skriv in lite inledande text, med en länk i textmassan. 6. Lägg in en intern länk, välj länkstil Relaterad länk i länkdialogen. 7. Lägg in en extern länk, välj länkstil Relaterad länk i länkdialogen. 8. Lägg in en dokumentlänk, välj valfri dokumentlänkstil. 9. Bifoga en godtycklig bild. 10. Ändra komponentegenskapen Visa titel Vad händer? 11. Flytta upp komponenten en position genom att högerklicka på bilden och välj Flytta upp komp. 12. Flytta ner komponenten på motsvarande sätt. Vad skiljer en Miniartikel från en vanlig Artikel vad gäller följande: Tillgängliga knappar i texteditorns meny? Fördefinierade nyckelord (assetkey) för bifogade bilder? Bredd på textarean där du skriver in texten?

21 Sid 19 Övningsuppgift 8: Att skapa/redigera kontaktinformation Syfte med uppgiften: att bekanta sig med kontaktformuläret Uppgifter: 1. På sidan Om institutionen finner du två Kontaktkomponenter i högra spalten. 2. Välj textlänken Välj kontakt i den översta för att ange vilken kontaktinformation som ska visas. 3. I källan Utbildningsinnehåll finns mappen Kontaktinformation, välj där innehållet Contact Information 4. Välj länken Ny kontakt i den undre Kontaktkomponenten och spara i mappen Om institutionen/kontaktinformation. Ge Kontaktinformationen namnet Min kontaktinfo. Bifoga ingen fil utan gå vidare till nästa steg. 5. Du ser nu innehållsformuläret. Skriv in innehåll i alla fält, även kontaktperson och e-postadress till kontaktperson. Ange en e-postadress du kan komma åt e-posten från utbildningssalen. Spara och stäng.

22 Sid Klicka nu på Kontaktformulärlänken i din nya kontaktinformation, du kommer då till kontaktformulärsidan. Kan du se någon e-postadress på kontaktformulärsidan? 7. Skriv lämplig text i formuläret och Skicka meddelande. 8. Läs din e-post. Studera det e-postmeddelande som du fått. Vilken information förutom den text som användaren matat in finns i e- postmeddelandet? OBS! Informationen ändras på alla ställen där samma informationsinnehåll används. E-posten kan se ut på detta sätt när det kommer fram.

23 Sid 21 Övningsuppgift 9: Publicering Syfte med uppgiften: Att bekanta sig med publiceringsverktyget och de uppgifter du ska utföra där Uppgifter: 1. Gå till sidan Utbildning. 2. Högerklicka på sidan och välj Publicera i menyn som öppnas eller klicka på knappen Publicera akt. sida. Gällande knapparna Publicera akt. sida och Begär publicering: Du kan publicera en sida till din publika webbplats genom att markera sidan i strukturträdet och sedan klicka på menyknappen Publicera akt. sida. En sida innehåller ofta en mängd olika delar så som flera artiklar eller länkar till andra sidor. I listan som du får upp listas alla innehåll och sidor som den markerade sidan använder och som just då är opublicerade. Markera de sidor och innehåll som du vill publicera. Om du markerar en mapp och väljer menyknappen Begär publicering så föreslår systemet allt opublicerat innehåll i den markerade mappen och alla opublicerade sidor som använder något av dessa innehåll. Markera de sidor och innehåll som du vill publicera.

24 Sid 22 Längst ner i dialogen finns ett antal knappar. Studera dessa två alternativ: Publicera Väljer du denna kommer det du markerat att direktpubliceras utan någon godkännande process. Skicka till publicerare Väljer du denna kommer det du markerat att läggas i en publiceringskö. En annan person kan då gå in och godkänna innehållet/sidan via fliken Publicering. 3. Kryssa i det som du vill publicera 4. Välj knappen Skicka till publicering. Se det du har publicerat 5. Gå nu till fliken Struktur Hur har färgkodningen i trädet på din sida du nyss begärt publicerat ändrats?

25 Sid 23 Övningsuppgift 10: Att läsa och redigera en intervju Syfte med uppgiften: att lära känna intervjukomponenten Uppgifter: 1. Gå till sidan Utbildning, där ligger en Intervjukomponent i högerkolumnen. 2. Klicka på länken Välj intervju och välj en intervju från mappen Intervjuer på källan _UmU Gemensamt. 3. Ändra egenskapen Endast puff till Ja 4. Konfigurera komponentegenskapen Visa intervju för komponenten i högerspalten så att den pekar på sidan För våra studenter. 5. Klicka på länken Läs hela intervjun. Vad händer? Vad är skillnaden på presentationen mellan intervjun i huvudspalten respektive högerspalten? OBS! Informationen ändras på alla ställen där samma informationsinnehåll används.

26 Sid 24 Övningsuppgift 11: Att puffa för en artikel Syfte med uppgiften: att lära känna Puffkomponenten Uppgifter: 1. Gå till sidan För våra studenter, där ligger en Puffkomponent i högerkolumnen. 2. Klicka på länken Välj artikel 3. Välj artikeln Startsidans artikel från din egen webbplats, den artikeln ligger direkt under innehållsträdets rotnod. 4. Klicka på Spara. Syns någon text i komponenten? 5. Klicka på Läs artikel. Syns någon text nu? Slutsats, vad presenteras från en artikel som puffas? En text, men ingen bild? Åtgärda genom att bifoga bild till artikeln du puffar för, välj nyckelord PuffImage.

27 Sid 25 InfoGlue Det webbpubliceringssystem som används av Umeå universitet heter InfoGlue. Ett webbpubliceringsverktyg - CMS (Content Management System) - är ett webbaserat verktyg för att publicera och administrera information. En huvudprincip är att man skiljer på form och innehåll. Med Umeå universitets publiceringsverktyg InfoGlue använder du en vanlig webbläsare för att skapa och publicera en webbplats. I dagsläget rekommenderar vi Mozilla Firefox i minst version 2.0 (och helst Firefox 3.0). Roller i InfoGlue Rollbeskrivning webbskribent Jobbar i ett enklare förhandsvisningsläge Arbetar med befintligt innehåll och befintliga webbsidor, kan inte skapa nya sidor Anordnad utbildning i Infoglue rekommenderas, men kan ges av webbproducent/webbansvarig Utbildningens längd: ca 4 timmar Rollbeskrivning webbproducent Kan göra allt som en webbskribent kan, samt Har övergripande ansvar för hela eller delar av sin webbplats innehåll och grundläggande struktur Samordnar, och stöder webbskribenter Arbetar i ett mer avancerat läge i Infoglue (än webbskribent) Kan lägga till och ta bort sidor och komponenter Skall finnas minst en webbproducent för/vid varje institution, högskola eller fakultet Anordnad utbildning i Infoglue rekommenderas, men kan ges av annan webbproducent/webbansvarig Utbildningens längd: 2 st halvdagar Rollbeskrivning webbansvarig Kan göra allt som en webbproducent kan, samt: Ansvarar för institutionens del av UmU-webben Kan göra något mer avancerade inställningar, har tillgång till fler komponenter, kan sätta behörigheter på mappar och har tillgång till HTML-koden Skall finnas en webbansvarig per institution, högskola eller fakultet, men kan delas med andra Anordnad utbildning i Infoglue krävs för att få denna behörighet Utbildningens längd: webbproducentutbildning (två st halvdagar) + ca 4 timmar

28 Sid 26 Svar på kursiva frågor Uppgift 2 Vilken är skillnaden i presentation mellan text som skrivs in i de olika fälten? - Ingressen blir automatiskt fetstilt till skillnad mot innehållet i textfältet. Vad skiljer sig i formateringsmöjligheter mellan de olika fälten? - Användaren kan endast formatera innehållet i textfältet med hjälp av WYSIWYGeditorn. Formateringen i ingressfältet sköts automatiskt. Uppgift 3 Vad är skillnaden mellan redigeringslägena Redigera text, redigera artikel och Redigera text i sidan? - Om användaren klickar på Redigera text i sidan byts artikelns visningsvy till en redigeringsvy. Inget nytt fönster öppnas. - Om användaren klickar på Redigera text öppnas ett nytt fönster där användaren har möjlighet att redigera artikeln. Det finns även fler alternativ för användaren (flikar och fler textfält under artikeltexten). - Om användaren klickar på länken Redigera artikel öppnas på samma sätt som ovan ett nytt fönster där användaren har möjlighet att redigera artikeln. Skillnaden är att detta fönster går att flytta. Visas bilden på något vis ihop med artikeln? (gällande Headline Image) - Bilden visas ovanför artikelns rubrik. Uppgift 4 Vad är skillnaden på länkarna None och Relaterad länk? - Länkstilen Relaterad länk innebär att en pilsymbol visas framför länken. Om denna länktyp används i löpande text sker radbrytning både före och efter länken. Länkstilen ska därför användas vid listningar eller för fristående länkar. - None innebär att länken inte har någon speciell länkstil, utan är den typ som ska användas i löpande text. Länken är blåfärgad och stryks under när användaren för musen över. Vad är skillnaden på länkarna? (gällande länkstilarna) - Länkar som har någon av länkstilarna PDF, Excel, Powerpoint eller Word får en symbol motsvarande dokumenttypen framför länken.

29 Sid 27 Uppgift 7 Tillgängliga knappar i texteditorns meny? (Gäller miniartikel) - Editorn för en miniartikel har betydligt färre knappar än vad den vanliga artikeleditorn har. Förutom att välja mellan brödtext, underrubrik och styckesrubrik kan användaren skapa länkar, infoga bilder, skapa punktlista och göra text fetstilt. Fördefinierade nyckelord (assetkey) för bifogade bilder? - Endast nyckelordet Image finns. Bifogar användaren en bild märkt Image till miniartikeln lägger den sig överst i miniartikeln, under rubriken. Bredd på textarean där du skriver in texten? - Textarean är lika bred som spalten där miniartikeln ska visas. Detta för att ge användaren en idé om hur artikeln kommer att se ut. Uppgift 8 Kan du se någon e-postadress på kontaktformulärsidan? - Nej, ingen e-postadress visas. Vilken information förutom den text som användaren matat in finns i e-postmeddelandet? - Webbadressen till sidan från vilken formuläret skickades. - IP-nummer från den dator som meddelandet kom ifrån. - Information om den webbläsare som personen som skickade meddelandet använt. Uppgift 9 Hur har färgkodningen i trädet på din sida du nyss begärt publicerat ändrats? - Det som skickats för publicering är rödfärgat. Uppgift 10 Vad händer? (När man klickar på Läs hela intervjun ) - Man kommer till en sida där hela intervjun visas i mittspalten. - Vad är skillnaden i komponentens konfiguration i den som ligger i mittenspalten och den som ligger i högerspalten? - Komponenten som ligger i högerspalten är inställd för att endast visa en puff för intervjun. Komponenten som ligger i mittspalten på den andra sidan ska användas för att visa upp en intervju.

30 Sid 28 Uppgift 11 Syns någon text i komponenten? - Ja. En rubrik och lite text visas. Syns någon text nu? (Klicka på läs artikeln) - Ja, nu visas hela artikeln. Slutsats, vad presenteras från en artikel som puffas? - I puffen visas artikelns ingresstext.

Webbproducentutbildning i InfoGlue

Webbproducentutbildning i InfoGlue 2014-02-17 Sid 1 (17) Webbproducentutbildning i 2014-02-17 Sid 2 (17) Innehåll Logga in i systemet och ändra inställningar... 3 Flikarna struktur och innehåll... 5 Komponenter... 6 Använda innehåll från

Läs mer

Sid 1 (18) Webbproducentutbildning i InfoGlue

Sid 1 (18) Webbproducentutbildning i InfoGlue 2016-09-06 Sid 1 (18) Webbproducentutbildning i 2016-09-06 Sid 2 (18) Innehåll Logga in i systemet och ändra inställningar... 3 Flikarna struktur och innehåll... 5 Komponenter... 6 Använda innehåll från

Läs mer

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Kommunikationsenheten 1 (8) Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se Innehållsförteckning Inloggning Gröna plattan Redigeringslänkar

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue

Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Lathund för lättredaktörer i InfoGlue Kommunikationsenheten 2018 Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se Innehållsförteckning Sid Inloggning 3 Gröna plattan 3

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lathund - webbsidor och filer

Lathund - webbsidor och filer Lathund - webbsidor och filer 2005-09-07 Manualen nås via denna webbadress: http://www.med.lu.se/support Lathund - webbsidor och filer... 1 1. Inloggning... 2 Efter inloggningen... 2 2 Översikt över gränssnittet...

Läs mer

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 VER.2.5 Materialet utarbetat av Eva Fyrberg, kommunikationsenheten och Pontus Sundén Kommunikationsenheten 2015-05-06 Erik Dahlbergsgatan 11B, Box 100, 405 30 Göteborg, Tel:

Läs mer

Grundkurs i InfoGlue

Grundkurs i InfoGlue 2015 Kommunikationsenheten Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se Innehåll Allmänt om webbpublicering o Att informera på en webbplats o Skrivregler o Tillgänglighet

Läs mer

Snabbguide till Polopoly

Snabbguide till Polopoly Snabbguide till Polopoly Följande handledning är en snabbintroduktion till Polopolysystemet och hjälper dig att fort komma igång med att skapa, redigera och ta bort innehåll. Utförligare orientering ges

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2012-06-08 Sid 1 Innehåll Uppgift 1: Att redigera personalsidor... 2 Uppgift 2: Lista publikationer... 5 Uppgift 3: Använda HTML i artiklar... 6 Uppgift 4:

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel Skapa artiklar Artiklar kan ha rubrik, ingress, bild och länkar. Med artiklar förmedlar du ofta informationen på din sajt. En artikel måste läggas till i en sida för att visas. I den här guiden går vi

Läs mer

Redigera din personliga sida

Redigera din personliga sida Vad är en personlig sida? Personlig sida är en innehållstyp som gör det möjligt att presentera medarbetare. Den personliga sidan visar kontaktinformation från LUCAT och publikationer från LUP. Du som medarbetaren

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Välkomna till Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Komma igång Öppna din webbläsare och ange URL:en: http://beta.kristianstad.se/epis erver/ Skapa favoritlänk i IE Logga

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Lathund för att publicera på SAKs webbplats för användare i lokalföreningar.

Lathund för att publicera på SAKs webbplats för användare i lokalföreningar. Lathund för att publicera på SAKs webbplats för användare i lokalföreningar. Logga in Fyll i dina inloggningsuppgifter på sak.se/user. Har du glömt bort lösenordet klickar du på länken Forgot password.

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue Enheten för kommunikation och internationella relationer 2014-08-28 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2014-08-28 Sid 1 Innehåll Vad skiljer behörigheterna i systemet mellan rollerna webbproducent och webbansvarig?...

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Content Management System. Publiceringssystem

Content Management System. Publiceringssystem Content Management System Publiceringssystem Vad är ett Content Management System (CMS)? Ett verktyg för att separera innehåll från presentation Skapa webbsidor utan att kunna html Låt många skapa sidor

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Senast uppdaterad 2014-04-20 av Webbteamet Version: 1.0 Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Den här snabbguiden tar bara upp de vanligaste momenten i Drupal. Du hittar hela manualen på webben:

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Grundkurs InfoGlue. Göteborgs universitet våren 2012

Grundkurs InfoGlue. Göteborgs universitet våren 2012 Grundkurs InfoGlue Göteborgs universitet våren 2012 FireFox har traditionellt varit den rekommenderade webbläsaren för att arbeta i InfoGlue. Numera fungerar de flesta webbläsare bra med InfoGlue vissa

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

WordPress-manual Version 1.0

WordPress-manual Version 1.0 WordPress-manual Version 1.0 Inloggning När det är dags att börja jobba med era sidor kommer ni att få era inloggningsuppgifter skickade till er. Sidan ni kommer att logga in på har då adressen: www.psoriasisforbundet.se/wp-admin

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

1. Polopoly och webbpublicering på SU

1. Polopoly och webbpublicering på SU 1. Polopoly och webbpublicering på SU Den här guiden är en introduktion till webbpubliceringssystemet Polopoly 9.16 för dig som ska arbeta som webbredaktör vid Stockholms universitet. Här går vi igenom

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 3. Gå till det arbetsrum som du administrerar genom att välja i dropdown menyn

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Daniel Clarhed 2006-06-22

Daniel Clarhed 2006-06-22 Avdelningen för Byggnadsmekanik Daniel Clarhed PM för Byggnadsmekaniks nya hemsida 2006-06-22 Byggnadsmekaniks nya hemsida I juli kommer Byggnadsmekanik få en ny hemsida, stöpt i det LTH-gemensamma utseendet.

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll?

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll? Snabbguide till EpiServer CMS 5 Globalt delat innehåll Vad är globalt delat innehåll? Globalt delat innehåll innebär att samma information kan visas på olika ställen på webbplatsen. När du ändrar i informationen

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual SiteVision version 5 sidan 1 Manual - Introduktionskurs SiteVision 2019-02-06 Version 5 Innehållsförteckning Logga in 2 Navigering och uppbyggnad 3 Redigera text 6 Om bilder på ale.se 9 Lägga till

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö Webbskribent @ Tjörn Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19 Tjörn Möjligheternas ö Grundutbildning för skribenter på hemsidan och/eller intranätet Upplägg: Vi tar en titt på hur hemsidan

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2016-12-07 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna.

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna. Lathund handels.se Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument https://www.handels.se/templates/login.aspx?returnurl=/secure är adressen för att kunna logga in i Episerver.

Läs mer

Utbildning webbredaktörer. Hösten 2012

Utbildning webbredaktörer. Hösten 2012 Utbildning webbredaktörer Hösten 2012 Att komma igång Organisation för webben Skapa en sida Publiceringsdatum Redigera sidan Bilder Länkar Spalter Rubriker Verktygslådan Att komma igång Registrera dig

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

Typo 3 version Utbildningsmaterial för redaktörer. Senast uppdaterad

Typo 3 version Utbildningsmaterial för redaktörer. Senast uppdaterad Typo 3 version 7.6.9 Utbildningsmaterial för redaktörer Senast uppdaterad 2016-10-05 Textsida Textsida och Nyhet Innehåll Nyhet Inloggning s. 4 Behörighet s. 5 Trädet s. 6 Redigera textsida s. 7 Redigera

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

LATHUND INNEHÅLL Inloggningslänk, Panelen Wordpress, Sidor, Nyheter Föreningssidor Bulletinen Licensierade företag Slider Formulär Menyn

LATHUND INNEHÅLL Inloggningslänk, Panelen Wordpress, Sidor, Nyheter Föreningssidor Bulletinen Licensierade företag Slider Formulär Menyn LATHUND celiaki.se 2014 06 27 INNEHÅLL Inloggningslänk, sid 2 Panelen Wordpress, sid 2 Sidor, sid 2 4 Redigera sida Skapa ny sida Ta bort sida Nyheter, sid 4 Föreningssidor, sid 5 7 Presentation och kontaktuppgifter

Läs mer

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version

ODD FELLOW ORDEN. Manual. Sidverktyget. oddfellow.se. version ODD FELLOW ORDEN Manual Sidverktyget oddfellow.se version 1210012 Kort om intranätet odd fellow ordens webplats består av två delar; En publik del vars målgrupp är besökare som inte är medlemmar i orden

Läs mer

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Detta dokument är en lathund till redaktörsutbildning för EpiServer, det publiceringsverktyg som används av Hudiksvalls kommun. Postadress: 824 80 Hudiksvall Besöksadress:

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN

TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN TILLGÄNGLIGHET PÅ WEBBEN KOMMUNIKATIONSENHETEN 2016-04-08 Vad är tillgänglighet? Tillgänglighet på webben handlar i grunden om att alla ska kunna tillgodogöra sig innehållet på en webbplats. En tillgänglig

Läs mer

Webbansvarigutbildning i InfoGlue

Webbansvarigutbildning i InfoGlue Kommunikationsenheten 2016-01-28 Webbansvarigutbildning i InfoGlue 2016-01-28 Sid 1 Innehåll Vad skiljer behörigheterna i systemet mellan rollerna webbproducent och webbansvarig?... 2 Vad innebär rollen

Läs mer

1. Basics. Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5. 2. Sidhantering

1. Basics. Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5. 2. Sidhantering Manual Grunderna Av 1. Basics Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5 2. Sidhantering Skapa en ny sida 6 Ta bort sida 9 Flytta sida 10 3. Filhantering Skapa

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN Joomla Guide 2.5.11 VERKTYGSFÄLTET JCE EDITORN Sida 1 av 8 VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN En kort genomgång/förklaring till de vanligaste symboler och användningsområdena för verktygsfältet i Joomla Uppdateringsmodulen

Läs mer