Instruktion för PowerPoint

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion för PowerPoint"

Transkript

1 Intruktion för PowerPoint Landstingets kansli Informationsavdelningen, Carl Mölstad Instruktion för PowerPoint Landstingets PowerPoint-mall ska användas i alla sammanhang där en medarbetare representerar Landstinget Kronoberg. Läs mer om den grafiska profilen på landstingets webbplats. Spara ner landstingets mall Gå in på landstingets hemsida och klicka på A-Ö välj Mallar. Då får du upp sidan nedan. Klicka på länken Grön under rubriken PowerPoint. Välj Spara och leta dig fram till din h-katalog och mappen mallar. Döp mallen och klicka på Spara och därefter Stäng. Instruktion för PowerPoint_ doc

2 LANDSTINGET KRONOBERG (10) PowerPoint (PPT) PowerPoint liknar i mångt och mycket Word och den som behärskar verktygen i Word lär sig snabbt PPT. I arbetsläget kan man säga att PPT består av tre kolumner, här markerade med pilar. Från vänster till höger: Överblick (vänster) - där du med hjälp av flikarna kan växla mellan bild- eller dispositionsläge, i exemplet ovan visas bildläget. Arbetsfönster (mitten) där du jobbar med dina bilder. OBS Sidorna i PPT kallas bilder, illustrationer och foton etc. kallas istället bildobjekt. I den långsmala rutan (anteckningsfältet) under din bild kan du skriva anteckningar till stöd för den som ska hålla fördraget, anteckningarna syns i speciell utskrift (se rubriken utskrift) och inte i visaläge. Åtgärdsfönstret (höger) där du kan växla mellan Bildlayout, Bilddesign, Ny presentation, Anpassad animering, Infoga ClipArt. Du växlar läge med hjälp av pilarna, i exemplet ovan visas Bildlayout. Om åtgärdsfönstret inte visas kan du välja Visa i verktygsraden och klicka på Åtgärdsfönster. Verktyg Precis som i Word kan du själv bestämma vilka verktyg och menyer du vill ha framme när du arbetar i PPT. För att det ska se likadant ut i din dator som i dessa instruktioner kan du anpassa dina inställningar enligt följande exempel.. När du blivit mer bekant med PPT väljer du naturligtvis själv vilka verktyg du vill ha framme. För att anpassa dina inställningar klicka på Verktyg/Anpassa.

3 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Följande verktygsfält ska vara ikryssade: Standard Formatering Bildobjekt Disposition Menyrad Rita Åtgärdsfönster Välj sen fliken Alternativ och se till att samtliga rutor utom Stora ikoner är ikryssade. Stäng sedan. Öppna mallen i PowerPoint Du ska nu öppna OH/PPT-mallen som vi sparade ner innan. Välj Arkiv/Nytt. Till höger på sidan i åtgärdsfönstret får du upp en lista med olika valmöjligheter. Titta under Nytt från mall och välj Allmänna mallar. Välj fliken Allmänt och din mall.

4 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Anpassa mallen Välj Visa i menyn längst upp och välj därefter bakgrund/bildbakgrund. Nu kan du ändra texten längst ner till vänster till din enhets eller kliniks namn. Längst ner till vänster ligger även makron för bildnummer, du måste själv ange datum. Klicka på Stäng bakgrundsvy eller Visa/Normal. OBS! Den text (eller bild) du läggar in i bildbakgrunden kommer att finnas med på alla bilder i ditt bildspel. För att ändra text eller ta bort text måste du gå in i bildbakgrunden igen. Nu ska du spara din anpassade mall bland dina mallar. Välj Arkiv/Spara som. Leta upp mappen mallar och välj filformat Formgivningsmall. Döp din mall till t.ex. Hälsoenheten och klicka på spara. Du känner igen ikonen för en PPTmall mha den gula kepsen utan gul keps är det ingen mall utan en vanlig presentation. Du kan nu prova att plocka upp din anpassade mall. Stäng den sida du har uppe och gå in på Arkiv/nytt. Välj sedan din mall bland de allmänna mallarna. Jobba i PowerPoint Visningsläge I Power Point finns 5 visningslägen: Normal använder du när du arbetar med att utforma ditt bildspel eller dina PPT-bilder. Där finns möjlighet att skriva in egna anteckningar i ett fönster längst ner på sidan. Dessa anteckningar kommer INTE att synas på dina bilder. Bildsortering ger dig en möjlighet att se alla bilder i miniatyr. I Bildsorteringsläget kan du lätt byta plats på dina bilder genom att dra och släppa med musen. Bildspel är det läge du använder för att visa dina bilder (börjar alltid från bild 1). Anteckningssidor använder du för att skriva egna anteckningar, stödord eller dylikt till dina bilder. Bakgrund se mer i föregående kapitel. Lägga till en ny bild dvs. sida 1. Se till att Bildlayout är valt i Åtgärdsfönstret (om Bildlayout inte är förvalt använder du pilarna). 2. Klicka på den lilla pilen bredvid den layout du vill ha och välj Infoga ny bild. Du kan också välja Infoga/Ny bild, eller högerklicka direkt i överblicken (vänsterkolumnen) och välja Ny bild. Om du använder någon av dessa metoder får du välja textlayout i efterhand, det gör du genom att ha din bild markerad i överblicken och sen välja någon textlayout i åtgärdsfönstret.

5 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Lägga in text Beroende på vilken textlayout du valt finns det oftast en eller flera rutor för text, i standardläget har du en rubrikruta och en större ruta för brödtexten. Dessa kan du börja skriva i direkt. Du väljer storlek och typ precis som i Word kom ihåg att använda Arial, minst 20 punkter och en mörk färg. Om du fritt vill kunna styra textlayouten kan du radera befintliga ramar genom att klicka på dem och sen trycka delete alt väljer du en tom formgivningsmall från början. Du kan nu lägga in text i din mall genom att klicka på ikonen för textruta och dra upp en ruta på valfritt ställe. Lägga till ett bildobjekt från fil Bildobjekt från fil är bildobjekt som du har sparade på usb, hårddisk eller nätverk. 1. Välj i menyraden Infoga/Bildobjekt/Från fil 2. Leta fram bilden du vill ha 3. Klicka på knappen Infoga Du kan också högerklicka på en bild i t.ex. ett Worddok eller på en webbsida du vill använda, välja kopiera, ställa markören i din PPT-bild högerklicka och välja klistra in. Tänk på att de flesta bilder är upphovsrättsskyddade. För att infoga en ClipArt-bild använder du också Infoga/Bildobjekt. När du klickat på ClipArt öppnar sig ett sökbart galleri. När du hittat en bild du vill använda klickar du på den så hamnar den i din PPT. Clip Art bör endast användas i undantagsfall och om du inte har någon egen lämplig bild eller illustration. Storleken på bildobjekt eller Clip Artfigurer ändrar du genom att dra i någon av hörnmarkeringarna (om du samtidigt håller nere Ctrl så behåller bilden sina proportioner). Lägga till film och ljud Det finns också möjlighet att lägga in korta film- eller ljudklipp i sin PPT. Dessa måste vara korta och komprimerade annars tar de väldigt mycket plats/minne. Välj Infoga/Film och ljudklipp och välj den av metoderna att infoga ett ljud/film som passar dig t.ex. från fil eller Clip Organizer. Du kommer att få frågan om du vill att ljudet/filmen ska spelas upp automatiskt. Tänk på att spara ner ljud/filmfilen på samma USB om du ska visa din PPT på en annan dator. Annars är det inte säkert att den fungerar.

6 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Lägga till en figur Klicka på verktyget för figurer i verktygsfältet Rita. Välj en figur. Klicka och dra för att rita upp den. Du kan lägga till text till figuren genom att klicka på den med höger musknapp och välja Lägg till text. Att infoga diagram Genom att klicka på ikonen för diagram eller gå in under Infoga och välja diagram kan du skapa ett diagram i PowerPoint. Du arbetar med diagram på ungefär samma sätt som i Excel, men med reservation för att Excel är ett mycket bättre vertyg för att skapa diagram. När du fått upp ett diagram så ändrar du kolumn- och radetiketter (rubrikerna) och skriver in det data som ska ligga till grund för diagrammet. När du sedan stänger databladsfönstret så uppdateras diagrammet. Vill du inte ha den diagramtyp t.ex. stapeldiagram som kommer upp först kan du högerklicka på diagrammet och välja någon annan typ. Om diagrammet redan finns i Excel kan du med fördel istället förenkla dem där och sedan importera/kopiera dem till din PPT. Infoga en skärmdump Om du vill fotografera av en webbsida eller en vy i ett datorprogram kan du använda funktionen skärmdump. Se till att den webbsida eller vy du är intresserad av visas i skärmen, håll nere Ctrl och tryck på PrintScrn. Gå tillbaka till din PPT, högerklicka och välj Klistra in. För att få en bra visning måste du sen beskära och ändra storleken på skärmdumpen i PPT. Aninmeringar Som PPT-användare kan det vara frestande att använda många olika effekter och animeringar i sin presentation. Självklart kan man använda animeringar om de tillför presentationen något. Men grundregeln är att använda så få och enhetliga animationer som möjligt annars stör de ditt framförande. Enkel animering Om du har skrivit en text i punktlisteform kan du klicka någonstans i texten så att textrutan markeras. Välj Bildspel/Animeringsscheman och välj förslagsvis alternativet Ta fram. På så vis finns rubriken med från start, därefter tas punkt för punkt fram. Om du inte vill vara styrd av ordningen i punktlistan, utan själv välja i vilken ordning olika objekt ska visas får du istället markera ett objekt i taget. Högerklicka och välj Anpassa animering. Välj Lägg till effekt och t.ex. Ingång/Ta fram. Om du vill ändra ordningen gör du det genom att ändra ordningen i åtgärdsfönstret. Fler animeringseffekter Om du vill att den text och de bildobjekt du lägger in ska visas/betonas/försvinna i en speciell ordning kan du göra en egen animering. Gå in i verktygsfältet Bildspel/Anpassa animering. Klicka på den text, bild eller figur som du vill lägga effekt på. Väj effekt i menyn till höger.

7 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Ingång är den effekt som du får när texten läggs på bilden. Betoning är en effekt som du får när texten ligger på plats. Avsluta är den effekt du får när texten försvinner. Rörelsebanor anger hur texten ska röra sig på bilden. Klicka på den effekt du vill ha När du valt effekt för all text på sidan kan du välja hur effekten ska verka. Högerklicka på texten i animeringsrutan till höger. Välj effektalternativ. Du får upp en meny där du kan ange om texten ska tonas ner efter effekten, om effekten ska starta på tid eller med musklick och om texten ska läggas in i stycken eller ord för ord. Prova dig fram. Animera med rörelsebanor Precis som för andra animeringar börjar du med att högerklicka på det objekt som ska animeras och välja Anpassa animering. Klicka på knappen Lägg till effekt i Åtgärdsfönstret och välj Rörelsebanor Rita anpassad bana Frihand. Klicka och dra för att rita upp en bana från den punkt där rörelsen ska börja till den punkt där den ska sluta. Ställ in Starta och Hastighet precis som för övriga animeringar. Till vänster om varje bild som innehåller en animering dyker en stjärna upp i överblicken. Vill du ändra eller radera en animering gör du det i Åtgärdsfönstret/Anpassad animering. Länka till webbplats eller dokument Markera den text eller det bildobjekt du vill använda som klickbar länk. Högerklicka och välj Hyperlänk. I dialogrutan för hyperlänk väljer du att länka till en webbsida eller ett dokument.

8 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Komprimera bildspel/bildobjekt Ett sätt att komprimera PPT-filer är att markera en bild (dvs en sida som innehåller ett foto) enligt nedan vänster. Därefter klickar du på symbolen för att komprimera bilder, nedan höger (kan också ligga över arbetsytan beroende på dina inställningar). Gör inställningarna i rutan nedan, dvs Markerade bilder eller Alla bilder, Webb/skärm därefter ok. OBS välj Spara som och ge presentationen ett annat namn om du vill ha kvar originalfilen.

9 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Utskrifter När du ska skriva ut din PPT kan du välja bland några olika alternativ. Bilder väljer du om du t.ex. ska använda din PPT på en OHmaskin utskriften ser ut precis som i visaläge. Åhörarkopior ger dig möjlighet att skriva ut miniatyrbilder, med plats för anteckningar. Anteckningssidor erbjuder dig som föreläsare en möjlighet att skriva ut dina bilder tillsammans med stöd- och hjälpanteckningar. Disposition ger en snabb överblick över innehållet i din PPT. Dela aldrig PPT-utskrifter som innehåller upphovsrättsskyddade bildobjekt utan att ha fått det godkänt av upphovsmannen/rättighetsinnehavaren. Navigering Enklaste sättet att navigera i en PPT-presentation är att använda piltangenterna: pil ner eller höger bläddrar en bild framåt (alt en animering), pil upp eller vänster backar en bild. Händelse Klicka på Visa nästa bild Återgå till föregående bild Avsluta ett bildspel Gå tillbaka till den första bilden Visa snabbmenyn N, RETUR, BLANKSTEG (eller klicka/scrolla med musen) P eller BACKSTEG ESC Båda musknapparna i två sekunder SKIFT+F10 (eller högerklick)

10 LANDSTINGET KRONOBERG (10) Pekaralternativ Det vanligaste pekaralternativet i PPT är pilen, men det finns andra alternativ. Högerklicka i din presentation och välj enligt nedan. Hjälpen Om du fastnar, använd den inbyggda hjälpen genom att klicka på frågetecknet, eller genom att trycka på F1. Testa din presentation Avslutningsvis; glöm inte att testa så att allt fungerar som det ska i den dator du ska visa presentation från. Det är till exempel inte självklart att den dator du ska visa presentationen från är ansluten till Internet, eller har en modern mediaspelare installerad. Kontrollera därför extra noggrant så att eventuella ljud/filmklipp och länkar fungerar.

Lathund till PowerPoint 2002 (XP)

Lathund till PowerPoint 2002 (XP) Lathund till PowerPoint 2002, sid 1(5) Lathund till PowerPoint 2002 (XP) Överblick 1. Arbetsfönstret här jobbar du med dina bilder 2. Överblick här ser du miniatyrer av alla bilder 3. Åtgärdsfönstret här

Läs mer

Microsoft PowerPoint

Microsoft PowerPoint Microsoft PowerPoint Programmet Microsoft PowerPoint är ett program för att skapa presentationer för skärm eller utskrift. En presentation består av en eller flera bilder. En bild i PowerPoint är en sida

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Grundkurs i PowerPoint 2003

Grundkurs i PowerPoint 2003 1(206) Grundkurs för Microsoft PowerPoint 2003 Med detta kursmaterial hoppas jag att du får en rolig och givande introduktion till presentationsprogrammet PowerPoint. Många menar att PowerPoint endast

Läs mer

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss.

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Lathund PowerPoint Film 1 Kom igång igång Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Dags att börja jobba i PowerPoint. Jag klickar på Arkiv i menylisten och väljer Nytt. Här väljer jag formgivningsmall.

Läs mer

Manual för grunderna i PowerPoint Sara Eriksson 2009-02-03

Manual för grunderna i PowerPoint Sara Eriksson 2009-02-03 Manual för grunderna i PowerPoint Sara Eriksson 2009-02-03 Sara Eriksson, Lärare extern vuxenutbildning, Uppsala www.lektion.se 1 Bildlayout En bra grund när du börjar arbeta med din presentation i PowerPoint

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen Kapitel 1 PowerPoint PowerPoint används vanligen till att göra presentationer som antingen skall visas på dator eller som overhead. I det här exemplet visas hur programmet kan användas av elever för att

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder INSPIRA Microsoft PowerPoint Grunder Del. ClipArt och bilder 78 6. Diagram 87 7. Organisationsschema 98 8. Tabeller 0 9. Bildspel 0. Praktiska övningar 6 CLIPART OCH BILDER CLIPART OCH BILDER Infoga ClipArt

Läs mer

Innehållsförteckning. 2 Arbeta med presentationer... 18 Planera presentationen... 18 Varför?... 18 För vem eller vilka?... 18

Innehållsförteckning. 2 Arbeta med presentationer... 18 Planera presentationen... 18 Varför?... 18 För vem eller vilka?... 18 Innehållsförteckning 1 Börja med PowerPoint... 1 Starta PowerPoint... 1 Öppna en befintlig presentation... 1 Förändra en befintlig presentation... 3 Skapa en mapp och spara presentationen... 3 Öppna fler

Läs mer

Lathund till PowerPoint

Lathund till PowerPoint Lathund till PowerPoint Skriva text 1. För att lägga till text skapar du en ny textruta. Klicka på musen på knappen för att skapa textruta. Syns inte denna rad går du in på Visa Verktygsfält - Rita 2.

Läs mer

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD IdéTorget Manual Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD Handikapp & Habilitering IdéTorget 2009 med funktionerna fotoalbum, berättarröst /spela cd skiva Manualen fungerar från och med PowerPoint

Läs mer

Kapitel 33. Presentationer med PowerPoint

Kapitel 33. Presentationer med PowerPoint Kapitel 33 Presentationer med PowerPoint 164 165 Kapitel 33 Vad visas på skärmen? 33 I Microsoft Office PowerPoint 2010 finns ett antal verktyg och funktioner som kan användas till att skapa välformaterade

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

RIGMOR SANDER POWERPOINT XP START Sid 1 (12) !" # " $ % &

RIGMOR SANDER POWERPOINT XP START Sid 1 (12) ! #  $ % & RIGMOR SANDER POWERPOINT XP START Sid 1 (12)!" # " $ % & ' () *"+" ' " RIGMOR SANDER POWERPOINT XP START Sid 2 (12) Börja med en PowerPoint-presentation 1. Starta PowerPoint, så här brukar det se ut 2.

Läs mer

POWER POINT FÖRDJUPNING

POWER POINT FÖRDJUPNING POWER POINT 010 FÖRDJUPNING Microsoft PowerPoint 010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 Teman Del 1 Skapa presentation med tema...7 Välja tema...8 Redigera

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 1.

ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 1. ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 1. 1. Skapa en presentation i PowerPoint med två bilder enligt nedan. Byt ut texten med mot dina egna uppgifter. ÖVNINGAR TILL POWERPOINT KAPITEL 2. 1. Vilka visningslägen

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

Steg 8 Power Point 2007 Windows 10

Steg 8 Power Point 2007 Windows 10 Steg 8 Power Point 2007 Windows 10 Okt -18 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 8 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2. Datorns funktion Power Point är ett program som du kan använda för presentationer

Läs mer

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig POWERPOINT Lars Ericson datorkunskap.com POWERPOINT D A Programmet Microsoft PowerPoint används till att skapa grafiska presentationer till bildspel, presentationer mm. När du öppnar upp PowerPoint

Läs mer

Börja med en PowerPoint-presentation...2. Bild 1: Rubrikbild...2. Bild 2: Punktlista...3. Bild 3: Clipart...4. Rita figurer...6. Bakgrund...

Börja med en PowerPoint-presentation...2. Bild 1: Rubrikbild...2. Bild 2: Punktlista...3. Bild 3: Clipart...4. Rita figurer...6. Bakgrund... RIGMOR SANDER POWERPOINT START Sid 1 (11) Börja med en PowerPoint-presentation...2 Bild 1: Rubrikbild...2 Bild 2: Punktlista...3 Bild 3: Clipart...4 Rita figurer...6 Bakgrund...7 Sortera bilder...8 Bildspel...9

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Förbered och planera bildmanuset

Förbered och planera bildmanuset Del av Kapitel 4: Förbered och planera bildmanuset I detta kapitel kommer du att: Omvandla ditt manus till ett bildmanus Lägga till bildmanusguider Planera för de bilder som ska visas på skärmen Skriva

Läs mer

Skapa PowerPoint-presentation

Skapa PowerPoint-presentation Denna manual avser att visa hur du med PowerPoint kan: använda befintliga mallar ordna text i dispositionsnivåer infoga bilder i presentationer infoga ljudfiler i presentationen Manualen avser att visa

Läs mer

PowerPoint Del

PowerPoint Del PowerPoint Del 2 Rita egna figurer Om du inte ser verktygsfältet Rita så klicka det på Visa/Verktygsfält..., så dyker det upp i ditt fönster. Ungefär så här ser det ut: Textruta Fyllningsfäg Linjefärg

Läs mer

IT grundkurs 2 i datateknik vid Ålands lyceum. Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

IT grundkurs 2 i datateknik vid Ålands lyceum. Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Grundkurs 2 IKT Dan Haldin Ålands lyceum 1 MICROSOFT OFFICE POWERPOINT Del 2 BILDBAKGRUNDEN Om man vill lägga in en bild, t.ex. en förenings- företagslogo som skall ligga på samma plats på alla bilder

Läs mer

SÖKORDSREGISTER. Skandinaviska Databöcker AB

SÖKORDSREGISTER. Skandinaviska Databöcker AB SREGISTER A Animera... 17 -Animera text och objekt... 18 -Animera diagram... 19 -Tidsinställa delar av en presentation. 20 -Tidsinställa en hel presentation... 21 Anpassa... 22 -Anpassa menyer... 22 -Anpassa

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Produktion av PowerPointpresentationer i Office 2010 2014-12-15

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Produktion av PowerPointpresentationer i Office 2010 2014-12-15 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Produktion av PowerPointpresentationer i Office 2010 2014-12-15 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att skapa presentationer

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Sju dagar med Microsoft Office Powerpoint 2007

Sju dagar med Microsoft Office Powerpoint 2007 Sju dagar med Microsoft Office Powerpoint 2007 Innehållsförteckning Rundtur. Gränssnitt 2 Formatering 4 Bakgrund 5 Animeringar. Objekt 7 Smartart 9 Förbered 10 Svar på frågorna 11 Planering och kompletterande

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Lathund Word. Här får du en liten Lathund i Word.

Lathund Word. Här får du en liten Lathund i Word. Lathund Word Här får du en liten Lathund i Word. Första sidan innehåller en text med textrutor. Textrutorna talar om vad det är för formatering. Du kan läsa i Lathunden hur du gör de olika formateringarna.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Börja med att logga in på hemsidan Adress: http://www.edu.falkenberg.se/gymnasieskolan Klicka på nyckeln. Skriv i användarnamn och lösenord,

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Diagram för olika situationer

Diagram för olika situationer 7 Diagram för olika situationer Med hjälp av diagram kan du ta fram trender och prognoser för givna data. Dina diagram ger dig en visuell möjlighet att visa upp dina siffror. En av de största fördelarna

Läs mer

Kapitel 1 Microsoft Word 2000

Kapitel 1 Microsoft Word 2000 ADM1205 Innehåll Läs detta först 1 Kursens mål... X 2 Kursmaterialets uppläggning... X 3 Kursmaterialets utformning... X 4 Installation av övningsfiler... X 5 Facit... XI 6 Innehåll på CD:n... XI Kapitel

Läs mer

Presentationer med power-point 2013

Presentationer med power-point 2013 Presentationer med power-point 2013 Powerpoint PowerPoint är ett program som används för att framställa både enkla och mer professionella presentationer. En presentation består av flera sidor som du skapar

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Datakörkortet. behandlade ord

Datakörkortet. behandlade ord Datakörkortet behandlade ord Modul 6 Lösningsförslag finns inte till alla uppgifter. Behandlade Ord 2000 2C Spara i andra format om du vill 1. Öppna pres-1.ppt och spara som Windowsmetafile. Var uppmärksam

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

LATHUND POWERPOINT 2003 SV/EN. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886-08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se

LATHUND POWERPOINT 2003 SV/EN. RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886-08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se LATHUND POWERPOINT 2003 SV/EN RXK Läromedel Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 886-08 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela

Läs mer

Preliminärt utbildningsinnehåll

Preliminärt utbildningsinnehåll 2009-01-29 1 (6) Preliminärt utbildningsinnehåll MS Windows XP Pro Grunderna för hur Windows fungerar Begrepp Skrivbordet Aktivitetsfältet Startmenyn Fönsterhantering, menyval och dialogrutor Växla mellan

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010 Word (Textruta Figursättning, storleksförändra, beskära, Linjal, Sidhuvud/fot) 1:5 En textruta är en ram som kan innehålla text, bild, tabell etc. och kan precis som bilder, figursättas. Textrutan använder

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta.

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta. Snabbstartsguide Microsoft PowerPoint 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Hitta det du behöver Klicka

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Skapa bilder. Här får du se en skymt av arbetsytan i PowerPoint. Då får en introduktion till den, så att du känner dig bekväm med att arbeta här.

Skapa bilder. Här får du se en skymt av arbetsytan i PowerPoint. Då får en introduktion till den, så att du känner dig bekväm med att arbeta här. LATHUND Sida 1 Innehåll Skapa bilder...3 Bekanta dig med arbetsytan...5 Lägga till nya bilder...6 Välja layouter för bilder...7 Skriv din text...8 Infoga bilder från en annan presentation...9 Skapa stödanteckningar...

Läs mer

Lathund för grundkursen PowerPoint

Lathund för grundkursen PowerPoint Lathund för grundkursen PowerPoint Karolinska Institutet - Universitetsbiblioteket September 2006 1 Innehållsförteckning 1 SKAPA EN PRESENTATION...3 1.1 Övning 1...3 1.2 Gruppera objekt...5 2 BILDBAKGRUND/SLIDE

Läs mer

LATHUND POWERPOINT 2000

LATHUND POWERPOINT 2000 LATHUND POWERPOINT 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel Mångfaldigande

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL och Microsoft Office 1 Innehållsförteckning Förord... 2 Företagets grafiska profil... 2 Färger... 2 Fonter (teckensnitt)... 2 Var börjar man? - PowerPoint... 2 Börja med att

Läs mer

Word del 3 Sidan 1 av 5

Word del 3 Sidan 1 av 5 Word del 3 Sidan 1 av 5 Visningslägen... 2 Verktygsfält... 2 Textruta... 3 Sök och ersätt... 4 Word del 3 Sidan 2 av 5 Visningslägen Övn 1 Tryck Visa på menyraden. Det går nu att växla dokumentets visningsläge

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Grunderna i PowerPoint

Grunderna i PowerPoint Grunderna i PowerPoint Pow erpoint är ett effektivt presentationsprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

POWER POINT 2010 GRUNDER

POWER POINT 2010 GRUNDER POWER POINT 2010 GRUNDER Microsoft PowerPoint 2010 Grunder Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till PowerPoint Starta programmet...7 Avsluta programmet...7

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

LATHUND FRONTPAGE 2000

LATHUND FRONTPAGE 2000 LATHUND FRONTPAGE 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel AB.

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Allmän it-kunskap. Innehåll

Allmän it-kunskap. Innehåll sförteckning Datorkunskap 2.0 Office 2007, Windows Vista Allmän it-kunskap Datorer och program... 7 Användningsområden...7 Program...7 Stora och små datorer...8 Gamla datorer...9 Datorns funktion... 10

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Enkel multimedia med PowerPoint 97

Enkel multimedia med PowerPoint 97 Enkel multimedia med PowerPoint 97 Åsa Kronkvist, våren 2000 asa.kronkvist@komp.hkr.se Högskolan Kristianstad Enheten för Kompetensutveckling http://www.distans.hkr.se/osa/ Materialet får inte säljas.

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Word

Sida 1 av (9) Instruktion Word Sida 1 av (9) Instruktion Word Menyfliksområdet... 2 Snabbåtkomst... 3 Skapa nytt dokument... 3 Skriva in text... 4 Marginalinställningar... 4 Tabulatorinställningar... 5 Placera ut nya tabbar... 5 Ta

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Uppgifter. Välj att visa Bokmärken i Acrobat Reader (eller Adobe Reader), så kan du snabbt nå lösningsförslag längre fram i häftet.

Uppgifter. Välj att visa Bokmärken i Acrobat Reader (eller Adobe Reader), så kan du snabbt nå lösningsförslag längre fram i häftet. Lösningsförslag PowerPoint 2007 Uppgifter Välj att visa Bokmärken i Acrobat Reader (eller Adobe Reader), så kan du snabbt nå lösningsförslag längre fram i häftet. 2A Skapa presentation... 3 2B Bildsortering

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Skillnaden mot att jobba som i ett vanligt ordbehandlingsdokument, är att internet tar inte emot textrutor. Det få r man istället ersätta med ramar.

Skillnaden mot att jobba som i ett vanligt ordbehandlingsdokument, är att internet tar inte emot textrutor. Det få r man istället ersätta med ramar. Gör en hemsida Denna övning utgå r frå n att man skapar en affish på internet. Man kan ex. informera om en teaterföreställning, som klassen producerat, eller annat arrangemang. Skillnaden mot att jobba

Läs mer

POWER POINT. Grunder

POWER POINT. Grunder POWER POINT 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 INTRODUKTION TILL POWERPOINT Starta programmet...7 Avsluta programmet...7 Programfönstret...8 Menyfliksområdet...9

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson av: Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL DIGITAL KAMERA MVC-FD73... 4 SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT TA/LAGRA EN BILD... 5 VISNING AV BILDER PÅ LCD-SKÄRMEN I KAMERAN...

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Allmän IT-kunskap. Innehåll

Allmän IT-kunskap. Innehåll sförteckning Allmän IT-kunskap Datorer och program... 7 Användningsområden...7 Program...7 Stora och små datorer...8 Datorn från utsidan... 9 Datorlåda...9 Bildskärm...9 Tangentbordet...10 Pekdon eller

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL 1. INTRODUKTION TILL EXCEL 2008... 5 A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9 F. Elementgalleriet...10 G. Verktygslådan...11

Läs mer

Steg 13 Windows 7/8 Bildhantering

Steg 13 Windows 7/8 Bildhantering Steg 13 Windows 7/8 Bildhantering Okt-14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 13 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 7. Den här kursen handlar om hur man producerar, strukturerar och flyttar

Läs mer