Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF"

Transkript

1 Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF Vision 2020 Vision 2020 är en grundpelare för GF:s utvecklingsarbete. Ett aktivt och medvetet arbete med verksamhetsplanerna (GF:s och nedbrutna för områdena/enheterna) kan bidra positivt till ett strukturerat utvecklingsarbete de närmaste åren. Genom att låta dessa dokument bli de vägledande i utvecklingsarbetet minskar vi risken för dubbelkommandon om vad det är som faktiskt ska göras och förbättras. Områdes/enhetsdialoger Uppföljning av verksamhetsplaner och uppdrag sker inom den gemensamma planeringscykeln. Universitetsdirektören genomför i samband med detta två gånger årligen dialoger med respektive område och enhet vid GF. Hur den kontinuerliga uppföljningen sker på områdes- och enhetsnivå beslutas på respektive nivå, men ska ske systematiskt och dokumenteras. Enkät om GF inkl åtgärdsarbete En enkät kommer att genomföras under 2013 för att få en base-line för var GF står idag. Respondenterna består av ett 100-tal nyckelpersoner och syftet är att mäta kundernas tillfredsställelse med GF idag för att kunna målsätta en högre sådan och senare mäta dess uppfyllelse. Analys- och efterarbetet blir således viktigt för att enkäten ska bidra till GF:s fortsatta förbättringsarbete. Mötesforum, nätverk, anteckningar/protokoll En viktig del i alla organisationers kvalitetsutvecklingsarbete är de olika organ och grupper som kontinuerligt möts för att diskutera, bereda och i vissa fall besluta om ärenden som gäller organisationens verksamhet och utveckling. Till detta kommer förstås de skriftliga anteckningar/protokoll som produceras i samband med mötena och, inte minst, den systematiska implementeringen av vad man enats om/beslutat. Uppföljning av implementering (via uppföljning av anteckningar/protokoll) är därför A och O i ett systematiskt förbättringsarbete, vilket bör betonas i kommande sammanhang. Genom att lista de återkommande mötesformerna skapar vi en helhetsbild över var beslut och beredning förekommer. Detta blir ett bra stöd i det kontinuerliga uppföljningsarbetet. Styrdokument och systemförvaltning Kontinuerlig implementering, uppföljning och revidering av GF-interna och GU-övergripande styrdokument är också ett självklart verktyg i vårt systematiska förbättringsarbete. Vi ska vara aktiva i arbetet med den pågående genomgången av universitetets styrdokument och följa dess beslut och konsekvenser. Likaså ska pågå en kontinuerlig uppföljning och utveckling av GF:s systemförvaltning.

2 Audit Vi nämner ofta att audit (betyder visserligen revision men audit är den term som används internationellt inom HE för att beteckna utvärdering/uppföljning av kvalitetssystem ) är ett signum för GU:s kvalitetsarbete. På samma sätt som fakultetsaudits lett till institutionsaudits på flera fakulteter bör vi därför kunna genomföra enhetsaudits på GF. Detta är en kollegial form av uppföljning som också leder till att vi bidrar till förståelse och kunskap över enhetsgränserna och förhoppningsvis sprider goda exempel. I en sådan grupp kan ingå t ex 1-2 områdes/enhetschef(er), 1-2 medarbetare från annan GF-enhet, 1-2 person från fakultets- eller institutionsnivå, 1 sekreterare. Samtalet bör utgå från följande typ av frågor: Hur får ni kunskap om huruvida er verksamhet är till god nytta för era kunder/brukare? Hur arbetar ni för att åstadkomma systematiska förbättringar? Hur följer ni upp det ni gör? Här är det alltså hur-frågorna som står i centrum istället för vad-frågorna som i de ovan beskrivna dialogerna. Sammanfattningsvis är det dessa just detta dokument och ytterligare verktyg för ett systematiskt utvecklingsarbete som följs upp under en audit. Se bilaga. Benchmarking respektive studiebesök/nätverksträffar Kvalitetsrådet har under flera år verkat för systematisk intern och extern benchmarking som ett signum för GU:s kvalitetsarbete. Benchmarking är en framgångsrik förbättringsmetod som kan användas för specifika teman och i särskilda projekt. Benchmarking ska inte förväxlas med inspirationsmöten/studiebesök och nätverksträffar som självklart också bör vara ett naturligt verktyg i GF:s kvalitetsarbete. Processorientering GF ska tillvarata den processkartläggning som finns vid GF och aktivt arbeta med att utveckla och implementera den i relevanta delar av verksamheten.

3 Enhetsaudit vid GF Bakgrund och syfte Syftet med kvalitetsarbetet vid Göteborgs universitet är att göra vår verksamhet allt mer framgångsrik. Framgången kan mätas i termer av hur resultatet av verksamheten utvecklas och hur väl vi därmed hävdar oss relativt andra lärosäten nationellt och internationellt. Ledningen på alla nivåer inom universitetet ska tillse att olika slag av uppföljning och utvärdering genomförs och att arenor för kvalitetsdiskussion används och fungerar väl. Det förutsätter ett linjeansvar som innebär att man på varje organisationsnivå har ansvar för att följa upp sina enheters kvalitetsarbete. Universitetsledningens instrument för sådan uppföljning av det samlade kvalitetsarbetet inom varje fakultet sker genom kollegial granskning med studentmedverkan i sk fakultetsaudits. Vid flera fakulteter genomförs institutionsaudit enligt motsvarande modell genomfördes vid GF en förvaltningsaudit och här föreligger nu ett förslag på enhetsaudit vid GF. Liksom vid annan kollegial granskning är ett övergripande syfte att bidra till utveckling såväl i verksamheten som granskas som i den verksamhet där granskarna hör hemma. Syftet är också att sprida goda exempel och därmed bidra till att utveckla och förbättra kvaliteten i enheternas verksamhet. Auditgrupp En auditgrupp utses av universitetsdirektören efter samråd med chefsgruppen och består i normalfallet av sex personer, varav ingen kommer från den enhet som ska granskas, utan snarare representerar så många enheter som möjligt. Denna grupp kan vid behov utökas eller minskas. En kontaktperson för den enhet som ska utvärderas utses också. 1 ordförande (områdes/enhetschef) 1 områdes/enhetschef 2 medarbetare från andra GF-enheter 2 administratörer från kärnverksamheten 1 sekreterare Varje medlem i auditgruppen bör beräkna ca tre arbetsdagar utspritt under 2-3 månader för arbetet med en enhetsaudit. För sekreteraren tillkommer ytterligare tid. Genomförande och uppföljning Enhetsaudit bör första gången genomföras under en tvåårscykel. Därefter troligen i treårscykler. En särskild självvärdering behöver normalt sett inte skrivas av den utvärderade enheten.

4 Det material som auditgruppen ska ta del av kan t ex vara följande. Handlings- och verksamhetsplan samt ev nedbruten aktivitetsplan Verksamhetsberättelse el uppföljningsdokument relaterat till ovan Interna styrdokument och rutiner Relevanta GU-övergripande styrdokument Specifika handlings-/åtgärdsplaner (t ex i relation till arbetsmiljöenkäten) Organisationsplan Lista med befintliga organ/mötesstruktur samt ex på protokoll fr dessa Enhetens webb-sidor Projektplaner för utvecklingsprojekt Ev processkartläggningar Efter att ordförande och/eller sekreteraren har haft en dialog med en av enheten utsedd kontaktperson om vilket material som är aktuellt för auditgruppen att ta del av, sänds detta till samtliga auditmedlemmar som enskilt studerar materialet. Därefter sammanträder gruppen för att planera det förestående platsbesöket och vilka frågor som då ska ställas. Ytterligare information och förtydliganden som kan effektivisera platsbesöket kommuniceras med enhetsledningen/kontaktpersonen innan besöket. De frågor som diskuteras i samband med en audit behandlar hur enhetens ledning och medarbetare kontinuerligt utvecklar och följer upp enhetens verksamhet. Samtalet bör utgå från följande typ av frågor: Hur får ni kunskap om huruvida er verksamhet är till god nytta för era kunder/brukare? Hur arbetar ni för att åstadkomma systematiska förbättringar? Hur följer ni upp det ni gör? Ev utvecklas en mall för de frågor som ställs under platsbesöket. Vid platsbesöket träffar auditgruppen enhetens medarbetare i olika konstellationer. Enhetens kontaktperson organiserar möten enligt nedanstående schema. Samtalet ska snarare ha karaktären av gemensam reflektion än förhör. Auditgruppens medlemmar får gärna ge exempel från sina enheter och ska överhuvudtaget vara aktiva i samtalet.

5 Nedan ges ett förslag på schema Enhetsledning Medarbetare grupp Medarbetare grupp Auditgruppen konfererar Preliminär återföring till enhetsledningen Observera att 15 minuters paus är inlagt mellan varje mötestillfälle med enheten för att ge auditgruppen möjlighet att i enrum reflektera över och sammanfatta sina intryck. Auditgruppen författar härefter en rapport. Rapporten kan exempelvis innehålla följande delar. Inledning Beskrivning av enhetens systematiska kvalitetsutvecklingsarbete (så som auditgruppen uppfattar det) Auditgruppens analys Förbättringsmöjligheter Goda exempel i enhetens kvalitetsutvecklingsarbete Bilaga 1. Förteckning över material som auditgruppen tagit del av Bilaga 2. Schema med deltagare för platsbesöket Enhetsledningen ges möjlighet att kommentera en preliminär version av rapporten och auditgruppen gör därefter den slutliga versionen. Rapporten lämnas till universitetsdirektören och enhetsledningen men finns också tillgänglig på webb. Ett öppet återföringsmöte för enhetens medarbetare genomförs när rapporten är klar. Enheten rekommenderas att efter ett år träffa auditgruppen för att diskutera vilken betydelse genomförd audit har haft.

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet. gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling

En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet. gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling En verktygslåda för bättre administration vid Göteborgs universitet gör den någon nytta? Jörgen Tholin Marie Smedbro Malin Östling Gemensamma förvaltningens verktyg för kvalitetsutveckling 1. Vision 2020

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid fastighetsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid fastighetsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid fastighetsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Januari 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till

Läs mer

Enhetsaudit: 12-månadersuppföljning ekonomienheten

Enhetsaudit: 12-månadersuppföljning ekonomienheten Malin Östling 160516 Enhetsaudit: 12-månadersuppföljning ekonomienheten Följande redovisning baseras på samtal med Lars Nilsson och Peter Tellberg den 3 maj 2016. Vi gick igenom sexmånadersuppföljningen

Läs mer

Enhetsaudit: tolvmånadersuppföljning FIK

Enhetsaudit: tolvmånadersuppföljning FIK Malin Östling 170303 Enhetsaudit: tolvmånadersuppföljning FIK Följande redovisning baseras på samtal med enhetschef Ludde Edgren den 20 februari 2017. Vi gick igenom rapporten och sexmånadersuppföljningen,

Läs mer

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid enheten för registratur och arkiv, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid enheten för registratur och arkiv, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit 2013 Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid enheten för registratur och arkiv, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Oktober 2013 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Dnr: V 2016/378 2016-06-27 Publicerad: medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/ Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Enhetsaudit. Bedömning av kvalitetsarbetet vid personalenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Bedömning av kvalitetsarbetet vid personalenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Bedömning av kvalitetsarbetet vid personalenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Juni 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

Enhetsaudit: 1-årsuppföljning personalenheten

Enhetsaudit: 1-årsuppföljning personalenheten Malin Östling 150828 Enhetsaudit: 1-årsuppföljning personalenheten Följande redovisning baseras på samtal med HR-chef Kicki Nilsson den 28 augusti 2015. Vi går igenom 6-månadersrapporten, och sammanfattar

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid serviceenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid serviceenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid serviceenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet September 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetsrådet UTLYSNING Bengt-Ove Boström 2005-01-21 Dnr G 213 212/05 Rektorsråd Fakultetsnämnder Benchmarkingprojekt: Forskarutbildningen från antagning till doktor Inledning Kvalitetsrådet

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid ekonomienheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid ekonomienheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid ekonomienheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Februari 2015 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Universitetets organisation. www.gu.se

Universitetets organisation. www.gu.se Universitetets organisation Universitetsstyrelse ska bland annat besluta om Universitetets organisation Årsredovisning, budget, intern styrning och kontroll Antagningsordning Arbetsordning Anställningsordning

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid utbildningsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit. Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid utbildningsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid utbildningsenheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Mars 2014 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

Enhetsaudit - intern bedömning av kvalitetsarbetet vid IT-enheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet

Enhetsaudit - intern bedömning av kvalitetsarbetet vid IT-enheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Enhetsaudit - intern bedömning av kvalitetsarbetet vid IT-enheten, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet Juni 2015 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer till kvalitetsarbetet

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid International Centre, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet.

Enhetsaudit Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid International Centre, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet. Enhetsaudit 2013 Intern bedömning av kvalitetsarbetet vid International Centre, gemensamma förvaltningen, Göteborgs universitet November 2013 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Beskrivning av och kommentarer

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Handledning för. Bilaga 2 till Granskning och bedömning av kvalitetsarbete. vid universitet och högskolor

Handledning för. Bilaga 2 till Granskning och bedömning av kvalitetsarbete. vid universitet och högskolor Handledning för bedömare av kvalitetsarbete vid universitet och högskolor Bilaga 2 till Granskning och bedömning av kvalitetsarbete vid universitet och högskolor Högskoleverket 1997 1 Högskoleverket Birger

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014 Reviderad: 2014-02-05 Syfte Denna plans ändamål är att motverka kränkande behandling av barn på Förskolan Kluringen

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy

Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Linnéuniversitetets kvalitetspolicy Rektorsbeslut nr: 199 Datum: 2013-11-11 Dnr: ST 2013/417-1.1 Rektors förord Linnéuniversitetet har högt ställda ambitioner som lärosäte. För att nå upp till vår vision

Läs mer

Utvecklingsarbete med rektorer och förskolechefer

Utvecklingsarbete med rektorer och förskolechefer Utvecklingsarbete med rektorer och förskolechefer Ledningsgruppens resa från att definiera begreppet pedagogiskt ledarskap till att aktionsforska på sitt pedagogiska ledarskap Från vad till hur via varför

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-09-20 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Kvalitetspolicy 4 Värderingar 5 Arbetssätt 6 Ordlista 7 2/7 Inledning Syftet med kvalitetsutveckling

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT STYRDOKUMENT Dnr V 2013/970 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Universitetsledningens stab Beslutsdatum 2014-01-20

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog

Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog Sid 1(6) BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN PM Karlstad 2014-09-16 Anna-Lena Norlander Groth, 054 540 29 03 anna-lena.norlander.groth@karlstad.se Barn- och ungdomsförvaltningens resultatdialog Bakgrund Huvudmannen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå

Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Lokala regler för inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå Beslutat av Rektor Gäller från 2016-04-18 Innehåll Inledning 3 1 Inrättande av ämne och inriktning 4 1.1 Ansökan 4 1.2 Bedömningsgrunder

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning Revisionsrapport Vänersborgs kommun Monica Axelsson September 2011 Ekonomi- och målstyrning inom barn- och ungdomsnämndenuppföljning av tidigare genomförd granskning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Fakultetsanpassad vägledning för utbildningsutvärdering på grund- och avancerad nivå med extern bedömning

Fakultetsanpassad vägledning för utbildningsutvärdering på grund- och avancerad nivå med extern bedömning KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Datum: 2017-02-02 Dnr: V 2018/112 Mottagare: Konstnärliga fakultetsstyrelse Handläggare: Christina Dege, utbildningsledare Fakultetsanpassad vägledning för utbildningsutvärdering

Läs mer

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten

Programutvärdering genomförd med kollegial granskning vid samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut Dekanens beslutsmöte Nils Eriksson, utbildningsledare nils.eriksson@umu.se 090-786 63 10 Sammanträdesdatum 2017-03-27 Sid 1 (1) Dnr FS 1.1-15-47-16 Programutvärdering genomförd med kollegial granskning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Storken 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Strategi för kommunens kvalitetsarbete

Strategi för kommunens kvalitetsarbete 2019-01-14 KS 2018.351 1.2.3.1 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Strategi för kommunens kvalitetsarbete Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 12 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/ekonomiavdelningen

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019 Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 15 maj 2019 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens ska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr 2014-2865 2014-09-30 SOGO-möte 8-9 oktober Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt Representanter från kommuner och landsting 1. Inledning Arbetet i samverkansområdet

Läs mer

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket

Ökad kvalitet. Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet Kjell Hedwall avdelningschef för utbildningsavdelningen i Skolverket Ökad kvalitet All utbildning vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Inom Skaraborg har utbildning hög kvalitet

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 4

PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 4 UFL:s kansli Hans Werner 031 786 5848 0732 594328 PROTOKOLL 1 / 6 2007-10-25 PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 4 2007-10-11 kl 13.00-16.00 i konferensrummet, Viktoriagatan 30A Närvarande: Anna Brodin, UFL:s

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Att dokumentera miljöledningsarbetet

Att dokumentera miljöledningsarbetet Att dokumentera miljöledningsarbetet 1. Syfte Syftet är att 1. beskriva hur dokument inom miljöledningssystemet upprättas, fastställs, publiceras arkiveras och slutligen avlägsnas. 2. beskriva layout och

Läs mer

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH

Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2018-08-29 V-2018-0730 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Fakultetsrådet 2018-08-29 UF/PLU Anvisning om regelbunden granskning av utbildning vid

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet 1 (6) 2009-06-25 Dnr SU 31-0587-09 Linda Stridsberg Utredare Ledningskansliet Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet Ett gemensamt kvalitetsarbete Studenternas inflytande

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2)

Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) Universitetskanslerämbetet UKÄ registrerings nr: 111-331-17 Remiss gällande rapporten Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag (2018:2) har anmodats lämna synpunkter på UI

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr MSB 2016-129 Version 7 2016-02-04 Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt Beredd av AU 151007 Reviderad efter SOGO 151021 Reviderad av AU 151203/160122 Beslutad

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018-03-15 Projektplan Dnr STYR2018/499 Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Projektansvarig: Prodekan, Lena Eskilsson Projektledare: Lena Örnberg Projekttid:

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Att dokumentera miljöledningsarbetet

Att dokumentera miljöledningsarbetet Att dokumentera miljöledningsarbetet 1. Syfte Syftet är att 1. beskriva hur dokument inom miljöledningssystemet upprättas, fastställs, publiceras arkiveras och slutligen avlägsnas. 2. beskriva layout och

Läs mer

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 8 December 2015, kl 13.00 Plats: Kungsgatan 9, förvaltningens sammanträdesrum, plan 3 - Duvemåla Information och

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019 Planeringsavdelningen Helena Eklund Snäll PROMEMORIA SLU ID: SLU ua 2019.1.1.2-92 2019-01-18 Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019 Innehållsförteckning 1 Syfte och målgrupp... 1

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Skolnämnden Revisionsrapport 2017-11-22 Sammanfattning I denna rapport sammanfattas resultatet av granskning av kvalitetsarbetet i skolan och det systematiska arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet

Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet Kvalitetsvision för Mjölby kommun - samt principer för kvalitetsarbetet Antagen av kommunfullmäktige, 133, Kvalitetsvison 2 Bakgrund Med syfte att ta ett tydligare centralt grepp om kvalitetsfrågorna tillsattes

Läs mer

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan

Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan Bildningssektorn 2016-04-15 Huvudmannens systematiska kvalitetsarbete i Borlänge kommun verksamhetsområde förskolan Var är vi? Hur blev det? Vart ska vi? Hur gör vi? Dokumentationen av det systematiska

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (6) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kvarnen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kvarnen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kvarnen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Välkommen till Strukturtrappan

Välkommen till Strukturtrappan Välkommen till Strukturtrappan Enkelt Snabbt Prisvärt Allmän information - Projekttiden är 10 månader och omfattar ca 20 olika ämnesblock. - Målsättning med projektet är att företaget ska kunna bli certifierat

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

med värdegrundsfrågorna är en självklar del av kvalitetsarbetet. Det är

med värdegrundsfrågorna är en självklar del av kvalitetsarbetet. Det är 4 : 1 Barn, elever och föräldrar ska kunna ställa höga krav på kvalitet och insyn i utbildningen. Därför finns i skollagen krav på att varje förskoleoch skolenhet ska arbeta systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING 2012-09-12 GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017

Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017 SKRIVELSE Anders Karlsson 160926 Vårt Dnr: 2015-G033 Kommunens revisorer Miljö- och byggen Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017 Bakgrund Kommunfullmäktige har 2005-11-28 antagit ett

Läs mer

Processtyrning, riktlinje

Processtyrning, riktlinje Riktlinje Process: 1.2.3.4 RGK Hantera processer och processtyrning Område: Giltig fr.o.m: 2018-09-17 Faktaägare: Carl Mölstad, Ekonomi- och planeringsavdelningen Fastställd av: Martin Myrskog, Regiondirektör

Läs mer

Interna kvalitetssäkringsprocesser

Interna kvalitetssäkringsprocesser Interna kvalitetssäkringsprocesser Råd för utbildning på grund och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2009 05 19 1.Inledning Rådet för utbildning på grund och avancerad nivå har per

Läs mer

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad.

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. 130916 odell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. Syfte: Dialogen ska tydliggöra vilka arbetsuppgifter som ska utföras inom den reglerade arbetstiden för lärare inom grundskolan

Läs mer

Välkommen till strukturtrappan

Välkommen till strukturtrappan Välkommen till strukturtrappan Enkelt Snabbt Prisvärt Ett samarbete mellan och Allmän information - Projekttiden är 10 månader och omfattar ca 20 olika ämnesblock. - Målsättning med projektet är att företaget

Läs mer

Rutiner vid synpunkter och klagomål

Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 1(5) Rutin vid synpunkter, klagomål Version 2011-03-24 Socialförvaltningen Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 2(5) Synpunkt och klagomålshantering Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2006:11

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2014-12-08 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2013/0558 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer