HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT"

Transkript

1 STYRDOKUMENT Dnr V 2013/970 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Universitetsledningens stab Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Syftet med en handläggningsordning för styrdokument är det ska utgöra ett led i att skapa förutsättningar för en effektiv och universitetsgemensam ledning och styrning av universitetets verksamhet. Handläggningsordningen redovisar vilka överväganden som ska göras i de beslutsunderlag som arbetas fram. Dessutom anges vilka fyra slag av styrdokument som i huvudsak ska finnas. Till ordningen bifogas även mallar för styrdokument. Denna handläggningsordning gäller för styrdokument beslutade av universitetsstyrelse, rektor eller universitetsdirektör. Vid beslut av andra funktioner kan ordningen vara vägledande.

2 Handläggningsordning för styrdokument vid Göteborgs universitet Bakgrund Syftet med denna handläggningsordning är att skapa förutsättningar för effektiv och universitetsgemensam ledning och styrning av universitetets verksamhet. Målet är att åstadkomma enkla och tydliga dokument av normerande karaktär som är lätta att överblicka och som leder till eftersträvade resultat. Ett helhetstänkande ska råda där styrdokument ses som ett av flera styrmedel. Handläggningsordningen gäller för styrdokument beslutade av universitetsstyrelse, rektor eller universitetsdirektör. Vid beslut av andra funktioner kan ordningen vara vägledande. Överväganden För att undvika en svåröverskådlig mängd styrdokument med bristande samordning ska beredningen av nya styrdokument inkludera ett antal grundläggande frågeställningar. Dessa ska övervägas i det beslutsunderlag som tas fram. I tillämpliga delar ska frågeställningarna tillämpas även i samband med revision av befintliga styrdokument. 1. Behövs ytterligare styrning utöver befintlig sådan? När ett behov av styrning föreligger kan nödvändiga beslut redan vara fattade i ett annat sammanhang, men av olika skäl har de inte lett till det önskade resultatet. Området kan redan vara reglerat i överordnad författningstext eller i andra beslut. Styrningen kan då inriktas på att implementera befintliga författningar och beslut. 2. Är beslut om ett nytt styrdokument det bästa sättet att styra organisationen? Den som vill styra en organisation ska först fundera över vilken styrform som är den mest lämpade med avseende på såväl önskade som oönskade effekter. Exempel på andra styrformer är utbildning, information, rekrytering, ekonomiska incitament, IT-system, samtal och möten. Om styrdokument befinns vara den lämpligaste styrformen är nästa steg att överväga vilket slag av styrdokument som är det mest ändamålsenliga. Om avsikten är en styrning av normerande karaktär gäller i flertalet fall att styrdokument behöver kombineras med andra typer av styrformer, där styrdokumentet utgör den formella utgångspunkten. 3. Hur kan det nya styrdokumentet samordnas med redan befintliga styrdokument och andra befintliga styrformer? Om det rör sig om ett nytt styrdokument av samma slag som ett befintligt styrdokument ska det gamla styrdokumentet upphävas och relevanta delar inarbetas i det nya. Handlar det om överordnade dokuments relation till underordnade ska dessa harmoniseras. Även konflikter med andra styrformer än styrdokument 2 (6)

3 ska beaktas vid beredning och beslut om nya styrdokument. Som beskrivs ovan ges bäst styrning genom en kombination av aktiviteter. Detta ska beaktas i beredningen av styrdokumentet. I utformningen av ett styrdokument ska i detta sammanhang också andra typer av konsekvensöverväganden göras med avseende på t.ex. ekonomi, organisation och kompetens. 4. Är mängden av styrimpulser i det föreslagna dokumentet optimal? Inte bara mängden av styrdokument utan även mängden av styrimpulser i varje enskilt dokument kan försvaga effektiviteten i styrningen av organisationen. Alltför många impulser kan leda till frustration och godtyckliga prioriteringar. Koordination och tidsmässig tajming av styrningen bör beaktas. Som förberedelse ska organisationen på olika sätt förberedas på vilka nya styrdokument som är på gång. Bäst resultat åstadkoms oftast genom att innehåll och förslag på olika sätt är förankrade hos berörda målgrupper/intressenter innan beslut tas. 5. Är styrimpulserna på rätt konkretionsnivå? Valet av styrningens detaljnivå ska vägledas av överväganden om vilken metod som är mest lämpad för att utveckla universitetets verksamhet. I vissa fall är det lämpligt eller nödvändigt att generella styrimpulser ges från universitetsstyrelsen eller rektor och att de sedan konkretiseras genom egna styrdokument och praxisutveckling på fakultets- och institutionsnivå. Genom att gällande arbets- och delegationsordning också reglerar institutionerna så är dock huvudprincipen att styrdokumenten, där det relevant, ska kunna tillämpas i hela organisationen utan ytterligare styrdokument eller egen praxis på fakultetsnivå eller institutionsnivå. Styrdokumenten ska ha en sådan tillämpbarhet och precision att de får en normerande karaktär och skapar förutsättningar för universitetsgemensam tillämpning och uppföljning. 6. Vilka förutsättningar finns för effektiv implementering? Är beslutsfattaren inte beredd att säkra implementeringen av ett styrdokument så bör troligen det aktuella styrdokumentet inte antas. Effektiv implementering förutsätter att mottagaren är tydligt definierad och att denna har möjlighet att påverka den verksamhet som styrningen avser. För att styrdokumentet ska få avsedd effekt måste det dessutom framgå vem det adresserar och informationsinsatser som gör dokumentet känt måste vidtas. I beslutet ska tydligt anges vilken funktion som ansvarar för implementeringen inkl. hur det ska kommuniceras. Huvudprincipen är dock att handläggaren/beredande instans är ansvarig för att kommunicera styrdokumentet samt för dess implementering. 7. Hur ska styrdokumentet och dess implementering följas upp? Uppföljning är en viktig del av organisationsstyrningen. Uppföljningen visar att den som styr har ett intresse för resultatet av styrningen och den ger också nödvändiga erfarenheter till den styrande. Först när man ser resultatet av sin styrning har man grund för att bedöma om de valda styrmetoderna är ändamålsenliga. 3 (6)

4 Även om stor omsorg ägnas åt att göra styrdokumenten tydliga så kommer de oundvikligen ofta att lämna utrymme för tolkning och precisering i samband med tillämpningen. Det gäller i särskilt hög grad för allmänna riktlinjer och mål i policydokument. Här ger uppföljningen en god möjlighet att i samspel ge konkretion åt styrning och tillämpning. Uppföljning kan ske på olika sätt. Den kan vara begränsad till effekten av enskilda styrdokument eller den kan riktas mot organisationers mer generella funktionssätt. Beslut om styrdokument, särskilt beslut om policyer och planer, bör åtföljas av beslut om hur man ska följa upp styrdokumentets tillämpning och effekter. Den som beslutar om styrdokumentet är också den som ska besluta om uppföljning. I beslutet bör uppföljande instans anges. Typer av styrdokument Det ska i huvudsak finnas fyra typer av styrdokument 1. Policyer - Policyer ska ange allmänna mål som ska eftersträvas och/eller värden som ska beaktas. - Policyer gäller tills vidare varför gamla måste upphävas när de blir inaktuella. - Policyer ska följas upp fortlöpande om inget annat beslutas. - Policyer bör som regel kompletteras med andra typer av styrdokument för att målen ska kunna förverkligas. 2. Planer - Planer ska ange så konkreta mål och/eller åtgärder som möjligt. - Planer ska som regel ha en begränsad giltighetstid. - Planers genomslag i verksamheten ska som huvudregel följas upp efter periodens slut. Uppföljning kan också ske fortlöpande under perioden. - Planer kan vid behov kompletteras med uppdrag som konkretiserar eller periodiserar planen. 3. Regler - Regler utgör den mest konkreta formen av styrdokument. - Regler gäller tills vidare, varför gamla regler måste upphävas när de blir inaktuella. - Regeltillämpningen ska som regel fortlöpande följas upp genom exempelvis revisioner av olika slag. 4. Handläggningsordning Handläggningsordningar reglerar en annan dimension av universitetets arbete än de tre övriga formerna av styrdokument, nämligen formerna för arbetet med att implementera övriga styrdokument och annan styrning. Används ändå samma karaktäristika för att beskriva handläggningsordningarna så kan de sägas ha följande egenskaper; - Handläggningsordningar har i huvudsak en hög grad av konkretion. 4 (6)

5 - Handläggningsordningar gäller i allmänhet tills vidare. - Handläggningsordningars tillämpning och funktion ska fortlöpande följas upp. - Handläggningsordningar kompletteras med de styrdokument som organet ska tillämpa i sitt arbete. Handläggningsordningar kan med fördel samordnas med olika typer av handböcker och rutinbeskrivningar. Föreskrivna styrdokument och etablerat språkbruk Överordnade författningar reglerar i vissa fall vilka styrdokument universitetet måste ha. Den föreskrivna benämningen på dessa ska användas oavsett om styrdokumentet har de egenskaper som universitetets egen begreppsbildning förutsätter. Dessutom kan det allmänna språkbruket vara så etablerat att det är olämpligt att använda någon annan benämning än den etablerade. Exempel på det senare är benämningen budget för ett ekonomiskt plandokument. Tydlighet Effektiv styrning förutsätter tydliga styrdokument. Vid utformningen av styrdokument ska därför följande eftersträvas. Möjliga konsekvenser (ex ekonomiska, organisatoriska och/eller kompetensmässiga) av ett styrdokuments införande ska analyseras och formuleras. Styrdokumentet ska vara tydligt med vilka beslut eller handlingar som är tillåtna respektive inte tillåtna. Varje enskilt styrdokument ska i möjligaste mån endast innehålla ett slag av normer. Om det likväl ter sig mest praktiskt att infoga flera slag av normer i ett och samma styrdokument så ska detta förhållande synas i styrdokumentets rubrik. (Exempelvis Policy och regler för ) De båda slagen av normer ska då tydligt skiljas åt i dokumentet. Om det bedöms lämpligt att till styrdokumentets normer foga element från andra slag av styrdokument, t.ex. lag och förordning eller befintliga interna policyer, så ska det tydligt anges varifrån dessa andra element är hämtade. De styrande elementen i ett styrdokument ska inte skymmas av annan information. Finns ett informationsbehov utöver behovet av att introducera dokumentets styrande element ska sådan information lämnas som kringinformation i samband med publicering och implementering. Styrdokumenten ska ha ett enkelt och lättfattligt språk. Styrdokument ska vara författande på svenska med engelsk översättning. Undantag från denna regel kan enbart fattas av beslutande instans och motiv för detta ska anges i underlaget. Översättning ska som regel finnas i direkt samband med beslutstillfället eller skyndsamt tas fram efter beslut. 5 (6)

6 Beslut och kungörande Ansvarig handläggare/instans för implementeringen ansvarar för att styrdokumentet sprids till berörda på ett ändamålsenligt sätt. Vid beslut om styrdokument ska beslutsunderlaget bestå av en föredragningspromemoria med motiv till beslutet samt, som separat dokument, det föreslagna styrdokumentet. Föredragande svarar för att det föreslagna styrdokumentet är förenligt med direktiven i denna handläggningsordning samt är utformat enligt mallar för styrdokument. I promemorian ska anges vilka gamla styrdokument som upphör med anledning av beslutet. Alla styrdokument, tillsammans med översättning, ska i sin originalversion skyndsamt publiceras på universitetets webbplats för styrdokument efter det att beslut är fattat och har trätt i laga kraft. Förutom publicering på universitetets webbplats bör styrdokumentet med fördel kommuniceras via andra kanaler. 6 (6)

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

PM om styrdokument vid Göteborgs universitet

PM om styrdokument vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET 2005-10-10 Arbetsgruppen för revidering av A2 04896/04 styrdokument PM om styrdokument vid Göteborgs universitet 1 Uppdrag En arbetsgrupp bestående av Bengt-Ove Boström, Mikael Gustafsson,

Läs mer

Riktlinjer för högskolegemensamma styrdokument

Riktlinjer för högskolegemensamma styrdokument RIKTLINJER Datum: 2018-01-08 Diarienummer: GIH 2018/1 Ersätter Dnr: 01-365/12 Handläggare: Birgitta Edenius Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-16 Giltighetstid: Tillsvidare Riktlinjer för högskolegemensamma

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr o m Diarienummer 2019-03-18 KS-2018/296.111 Beslutad av Dokumentansvarig Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Kanslidirektör Riktlinjer 1 (6) Riktlinjer

Läs mer

REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT

REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT Typ av dokument: regel Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: 2019-01-01 tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Handläggningsordning för styrdokument

Handläggningsordning för styrdokument Handläggningsordning för styrdokument Beslut: Rektor 2010-02-17 Revidering: - Dnr: DUC 2010/304/10 Gäller fr o m: 2010-02-17 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering: Chef för UFK Handläggningsordning

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-12-15, 135 Diarienummer: 2014-000378 För revidering ansvarar: Kommunchef För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Kommunchef

Läs mer

Styrdokumentshierarki -Riktlinjer för styrdokument i Örkelljunga kommun

Styrdokumentshierarki -Riktlinjer för styrdokument i Örkelljunga kommun 1(9) Kommunledningsförvaltningen Styrdokumentshierarki -Riktlinjer för styrdokument i Örkelljunga kommun Beslutad av kommunstyrelsen, 35 För beslut ansvarar: Kommunstyrelsen För revidering ansvarar: Kommunchef

Läs mer

Kommunens styrdokument

Kommunens styrdokument www.hassleholm.se S Kommunens styrdokument iktlinjer Innehållsförteckning Inledning 3 Dokumenttyper 3 Avgränsning 3 Definitioner 4 Nivåer 5 Dokument på verksamhetsnivå 5 Skrivanvisningar 5 Tillvägagångssätt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT

RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-06-19, 81 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: - Dokumentet gäller för: Alla

Läs mer

Riktlinjer för Karlsborgs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Karlsborgs kommuns styrdokument Karlsborgs kommun Bilaga 13 KF 2012-03-26 Riktlinjer för Karlsborgs kommuns styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Diarienummer: 288.2011 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2012-03-26 Giltighetstid:

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för styrdokument

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för styrdokument Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument 2/12 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-01-28, 2 För revidering ansvarar:

Läs mer

Författningssamling. Beslutsinstans Kommunfullmäktige. 30 Dokumentansvarig Kommundirektör. Regler för styrdokument i Nässjö kommun

Författningssamling. Beslutsinstans Kommunfullmäktige. 30 Dokumentansvarig Kommundirektör. Regler för styrdokument i Nässjö kommun Författningssamling Dokumenttyp Regler Beslutsinstans Beslutsdatum 2018-02-22 30 Dokumentansvarig Kommundirektör Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad - Regler för styrdokument i Nässjö kommun Bakgrund

Läs mer

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet

Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Miljöenheten Eddi Omrcen Aschebergsgatan 44 Box 170, 405 30 Göteborg 031 786 15 45 eddi.omrcen@gu.se REKTORSBESLUT 1 / 2 2012-11-19 dnr V 2012/796 Rektor Normerande beslut: Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument DNR KS2017-522 för styrdokument Antaget av kommunstyrelsen 29/11 2017, 141 Inledning... 2 Syfte... 2 Styrdokument som omfattas av riktlinjerna... 2 Policy... 2 Strategi/plan... 3... 3 Regler... 3 Rutiner...

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/493 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-02-27 av Kommunfullmäktige 83 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid Tills

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun 2014-03-11 Ks 182/2013 Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 18 mars 2014 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsens ordförande Dokumentansvarig på tjänstemannanivå;

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2014/312 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument sam gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Riktlinje för Styrdokument bilaga till styrmodell

Riktlinje för Styrdokument bilaga till styrmodell 1(6) Namn på dokumentet: Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare Beslutad: 2018-06-29

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa Dnr KS16-216 003 Riktlinjer för styrdokument 2016-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler Riktlinjer Rutiner Strategi Taxa Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 2016-08-01 Kommunchef

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Kommunchef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige , 83

Styrdokument. Riktlinjer. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Kommunchef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige , 83 Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2011-02-07, 83 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-02-10, 21 Detta dokument gäller för Kommunstyrelsen Giltighetstid Tillsvidare

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1 Kf 15/2016 Dnr KS 2016/11 Reglemente för hantering av styrdokument i Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 29 februari 2016, Kf 15. Gäller

Läs mer

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun Regler för styrdokument i Munkedals kommun Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Regel Kommunstyrelsen Antagningsdatum: 2019-01-14 3 Diarienummer: KS 2018-494 Gäller till och med: Dokumentansvarig

Läs mer

Policy för styrdokument

Policy för styrdokument Policy för styrdokument Policy Diarienummer: KS 2016/0966 Dokumentansvarig: Chef för enheten, utveckling planering och uppföljning Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/ DIARIENUMMER: KS 28/2017 109 FASTSTÄLLD: KS 24/2013 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2017-02-20 GILTIG TILL: 2021-04-01 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för kommunövergripande styrdokument Dokumentet

Läs mer

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2016-06-03 DNR: 2015-000422 Antagen av kommunfullmäktige den 31 maj 2016 69 Gäller från och med den 1 juni 2016 Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument Inledning... 2 Definition

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: Kommunstyrelsen 2012-12-11, 474 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Minst vart 4:e år Följas upp: Av kanslichefen Riktlinjer

Läs mer

RIKTLINJE Sida 1 (5) KOMMUN. Datum

RIKTLINJE Sida 1 (5) KOMMUN. Datum Bilaga 3 Kommunstyrelsen 2017-01-16 13 STORFORS RIKTLINJE Sida 1 (5) Datum Diarienummer 2016-12-12 Fastställt av Klicka här för att ange text. Dokumentansvarig Processtödjare Riktlinjer för dokument i

Läs mer

Bild Riktlinjer för styrdokument

Bild Riktlinjer för styrdokument Bild Riktlinjer för styrdokument Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige 2013-04-24, 49 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Sida 1(6) KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Inledning Den verksamhet som bedrivs i kommunen styrs i grunden av de lagar som stiftas av Sveriges riksdag men också i

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Uppdaterad Policy för styrdokument

Uppdaterad Policy för styrdokument Uppdaterad 2016-11-08 Policy för styrdokument 1 Kommunfullmäktige 2016-11-08 Tills vidare Forshaga kommun Utredare, kommunledningskontor KS 2016/151 2 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Övergripande styrdokument...

Läs mer

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun KS 2016.160 Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen 2016-05-09 231 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsen Dokumentansvarig på tjänstemannanivå; Kommunchef

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Sida 1/10 Riktlinjer för styrdokument Verksamheten i Kungsbacka kommun styrs, förutom av sitt eget självstyre, av många olika omvärldsfaktorer som, lagar och förordningar, staten och andra myndigheter.

Läs mer

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX Riktlinjer för Mariestad kommuns styrdokument Inledning Utöver budgetdokumentet som regleras i kommunallagen finns

Läs mer

Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun. Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Giltighetstid: Tills vidare

Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun. Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Giltighetstid: Tills vidare Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: 2019-04-23 Giltighetstid: Tills vidare linkoping.se Diarienummer: 2019-160 Adresserat till: Samtliga nämnder

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument: Ekonomistyrregler

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för styrdokument

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för styrdokument Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för styrdokument Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Grästorps kommun Styrdokument Riktlinjer Dnr 236/2018 Riktlinjer för styrdokument Fastställd av kommunfullmäktige 2018-10-10, 70, uppdateras före 2022-10- 10 Dokumentansvarig Kommundirektör Dokumentet

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/493 HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/utbildning/ Rektor och interaktivt lärande

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för styrdokument. Riktlinjer för styrdokument 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för styrdokument. Riktlinjer för styrdokument 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget , 275 Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget , 275 Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget 2014-08-19, 275 Giltighetstid: Gäller tills vidare 2 KS 2014-373 Diarienummer: Dokumentansvarig: Administrativa direktören Adresserat

Läs mer

Remiss - Riktlinjer för styrdokument i Huddinge kommun

Remiss - Riktlinjer för styrdokument i Huddinge kommun BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-03-25 GSN-2013/75.112 1 (2) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss -

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Riktlinjer för politisk beslutade styrande, vägledande och operativa dokument

Riktlinjer för politisk beslutade styrande, vägledande och operativa dokument Riktlinjer för politisk beslutade styrande, vägledande och operativa dokument Typ av dokument Riktlinjer Beslut av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2016-10-17 185 Dnr 0176/10 Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner

Läs mer

Policy för Piteå kommuns styrande dokument

Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy för Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer

Styrdokument Riktlinjer Styrdokument Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Styrdokument, styrning Ägare/ansvarig Kommunchef Antagen av Revisions datum Förvaltning Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun

Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 10-01-2018 Dokumentansvarig: Kommundirektör Diarienummer:

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-04-01 Universitetsdirektören SLU.ua.Fe.2011.1.0-1028 Handläggare

Läs mer

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet UFV 2015/1242 Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2016-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Struktur och begrepp för styrande dokument

Läs mer

Riktlinjer för Helsingborgs stads styrdokument

Riktlinjer för Helsingborgs stads styrdokument SID 1(12) Riktlinjer för Helsingborgs stads styrdokument Begreppsdefinitioner och beslutshierarki PROGRAM PLAN POLICY Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Riktlinjer För styrdokument i Södertälje kommun 2016-09-21 2 (7) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Vem vänder sig riktlinjerna till... 3 Definitioner styrdokument... 3 Dokumentbegrepp...

Läs mer

1(8) Styrdokumentshierarki. Styrdokument

1(8) Styrdokumentshierarki. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-04-24, 49 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2017-09-21, 119 3(8) Innehållsförteckning Inledning...4

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Tjörns kommun

Riktlinjer för styrdokument i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Utvecklingschef Enheten för utredning och utveckling Dokumentnamn Riktlinje för styrdokument i Tjörns kommun Dokumentet gäller

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-11-20 165 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR. Styrdokument. Antaget

RIKTLINJER FÖR. Styrdokument. Antaget RIKTLINJER FÖR Styrdokument Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2017-12-04 149 Giltighetstid Dokumentansvarig Till beslut om upphörande Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2017/00064

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument

RIKTLINJER. Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument RIKTLINJER Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument Diarienummer: KS/2014:225 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum:

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för styrdokument

Tillämpningsanvisningar för styrdokument Tillämpningsanvisningar för styrdokument Tillämpningsanvisningar Diarie-/dokumentnummer: KS2017/0295 Beslut: Förvaltningsledningen 23/2017, 2017-04-03 Ersätter tidigare beslut Förvaltningsledningen 123/2015

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Göteborgs universitet

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET

HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid 2018-05-02 Sammanfattning Handlingsplanen

Läs mer

Att dokumentera miljöledningsarbetet

Att dokumentera miljöledningsarbetet Att dokumentera miljöledningsarbetet 1. Syfte Syftet är att 1. beskriva hur dokument inom miljöledningssystemet upprättas, fastställs, publiceras arkiveras och slutligen avlägsnas. 2. beskriva layout och

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Strategi Program Plan Policy Riktlinje Regler Riktlinjer för styrdokument Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 9 november 2016 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Strategisk

Läs mer

ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016

ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016 ANVISNINGAR OCH MALL FÖR RISKANALYS 2016 Göteborgs universitetsbibliotek DATUM: 2015-12-04 BESLUTAD AV: Margareta Hemmed KONTAKTPERSON: Håkan Carlsson, Hakan.Carlsson@ub.gu.se RISKANALYS Bakgrund Bakgrund

Läs mer

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet 2018-04-20 1 (av 8) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2018-04-20 Universitetsstyrelsen

Läs mer

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2015-09-25 Diarienummer KSN-2014-1268 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Gnosjö kommun agerar som alla svenska kommuner utifrån ett kommunalt självstyre och ramlagstiftning. Syftet med styrande dokument är att ge anvisningar om hur vi ska agera inom

Läs mer

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF 20130130 Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF Vision 2020 Vision 2020 är en grundpelare för GF:s utvecklingsarbete. Ett aktivt och medvetet arbete med verksamhetsplanerna (GF:s

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR MOTTAGANDE AV DONATIONER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR MOTTAGANDE AV DONATIONER HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR MOTTAGANDE AV DONATIONER Typ av dokument: handläggningsordning Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-08-15 tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Riktlinjer för dokumenthantering med begreppsdefinitioner

Riktlinjer för dokumenthantering med begreppsdefinitioner Diarienummer 193/19 KS r för dokumenthantering med begreppsdefinitioner gäller styrande och redovisande dokument i Hallstahammars kommun Den här riktlinjen fastställer vilka typer av dokument som finns

Läs mer

Policy för informationssäkerhet och dataskydd 2018

Policy för informationssäkerhet och dataskydd 2018 Policy 1 (6) Policy för informationssäkerhet och dataskydd 2018 Författad av: Kansliavdelningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Giltighetstid: Version: 1.0 Policy 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010 Göteborgs universitet www.gu.se/kvalitet Form och layout: Anders Eurén Foto: Göran olofsson Tryck: Geson Reg.nr: S-000256 Reg.nr: 3750M Innehåll Plan för kvalitetsarbetet

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT - INRÄTTA, - REVIDERA, - STÄLLA IN ELLER - AVVECKLA KURS, PROGRAM, HUVUDOMRÅDE OCH LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Typ av dokument Datum 2019-02-26 Dnr FS 1.1-2345-18 Beslutad av

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer