TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN"

Transkript

1 Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum Giltighetstid Tillsvidare Samordningsnämnden för lärarutbildning 1 (5) Universitetsplatsen 1, , Göteborg

2 Tillämpningsbeslut för kvalitetsarbetet inom lärarutbildningen I detta dokument anges det övergripande ansvar för kvalitetsarbete som ligger på samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL), fakultetsnivå, programråd samt på institutionsnivå. För varje instans anges inledningsvis hur ansvar för kvalitetsarbete är reglerat i tidigare fattade beslut, sedan anges det förtydligande beslut som SOL har fattat om vilket ansvar för kvalitetsarbete som ligger på respektive nivå/aktör. Utifrån detta beslutar programansvarig fakultet om hur kvalitetsarbetet ska utformas på en mer utförlig nivå. 1 I bilagan återfinns en sammanställning över de åtta kvalitetskriterier för utbildning som Göteborgs universitets kvalitetspolicy anger att kvalitetsarbetet ska säkerställa. I sammanställningen ges konkreta exempel på vad olika aktörers ansvar för att säkerställa vart och ett av kvalitetskriterierna kan innebära. De aspekter som återfinns i sammanställningen utgår bl a från Policy för pedagogisk utveckling (V 2015/754). Sammanställningen utgör en rekommendation för konkretisering av kvalitetsansvar. Det ansvar för kvalitet i lärarutbildning som skolhuvudmannanivån har för lärarutbildningens verksamhetsförlagda moment (VFU) anges inte i detta dokument, utan kommer att beredas i särskild ordning. Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) I enlighet med Arbetsordning vid Göteborgs universitet (V 2016/462) utgör SOL ett universitetsgemensamt organ med o vergripande uppdrag att med tillvaratagande av universitetets samlade kompetens strategiskt utveckla, samordna och o vergripande kvalitetssa kra la rarutbildningen vid Go teborgs universitet. I samordningsna mndens ansvarsomra de inga r de utbildningar som leder till fo rskolla rar- och la rarexamen samt pa byggnadsprogram och fort- och vidareutbildning fo r fo rskolla rare och la rare. Avseende kvalitetsuppföljning och kvalitetssäkring anger arbetsordningen att SOL ansvarar för att samordna programgemensam kvalitetsuppföljning och kvalitetssäkring inom sitt ansvarsområde. För ämneslärarprogrammet och de utbildningar som inte har programansvarig fakultet beslutar SOL om uppföljning, kvalitetssäkring och utveckling. I enlighet med Göteborgs universitets Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning (V 2016/378) ansvarar SOL för kontinuerlig uppföljning och utveckling av kvalitet i ämneslärarprogrammet. I policyn anges också att programansvarig fakultet ska samråda med SOL vid genomförande av UKÄ:s utvärderingar. 1 Enligt universitetsstyrelsens beslut (V 2015/448) utgör Utbildningsvetenskapliga fakulteten programansvarig fakultet för förskollärarprogrammet, grundlärarprogrammet, yrkeslärarprogrammet, kompletterande pedagogisk utbildning (ordinarie studiegång), specialla rarprogrammet samt specialpedagogiska programmet. Fo r a mnesla rarprogrammet och o vriga utbildningar som inte har programansvarig fakultet har SOL beslutsområden som motsvarar programansvarig fakultets beslutsområden. 2 (5)

3 Utöver ovanstående ansvarar SOL för: att årligen göra övergripande kvalitetsanalys av all lärarutbildning. att årliga programrapporter sammanställs för ämneslärarprogrammet och de utbildningar som SOL har motsvarande programansvar för Fakultetsnivå I enlighet med Arbetsordning vid Göteborgs universitet (V 2016/462) är fakulteterna av central betydelse fo r att sa kra och utveckla kvalitet och samordna resurser inom respektive fakultets verksamhetsomra de. Fakultetsstyrelsen har ansvar fo r strategisk planering, o vergripande styrning och kvalitetssa kring av utbildning, forskning och samverkan. I enlighet med Göteborgs universitets Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning (V 2016/378) bedrivs kontinuerligt uppföljnings- och utvecklingsarbete på fakultets- och institutionsnivå. Fakultetsstyrelserna initierar utva rdering av all utbildning under en sexa rsperiod fo r de utbildningar som inte utva rderas av UKÄ. Fo r utbildningar som utva rderas av UKÄ ansvarar programansvarig fakultet fo r genomfo rande i samra d med SOL. Utöver ovanstående ansvarar programansvarig fakultet för: att inkomma med årliga programrapporter till SOL att organisera egeninitierad extern utbildningsutvärdering vart sjätte år (för berörda utbildningar) i samråd med SOL att administrativt stöd till programledare och programråd finns Programråd Programrådens kvalitetsarbete bedrivs enlighet med SOL:s beslut om Övergripande riktlinjer för programråden inom lärarutbildningen (V 2016/693) samt i enlighet med programansvarig fakultets uppdrag till programråden. Programråden är fakultets- och institutionstvärande organ med uppdrag att följa upp kvalitet med avseende på programmet som helhet och arbeta med samordning och programutveckling inom aktuellt program. Programråden ska arbeta med planering, uppföljning och utveckling av programmet som helhet. Programråden ska säkerställa att programmet som helhet svarar mot examensmålen. Programråden ska arbeta med utgångspunkt i nationellt fastställda styrdokument samt mål och strategier för utbildning beslutade av Göteborgs universitet, SOL och programansvarig fakultet. Programråden bereder ärenden inför beslut vid programansvarig fakultet när sådan är utsedd respektive inför beslut i SOL för utbildningar där programansvarig fakultet saknas. Utöver ovanstående ansvarar programledare/ordförande för: att nyttja erfarenhetsutbyte mellan programmen som stöd för utveckling av kvalitet i lärarutbildning 3 (5)

4 Institutionsnivå Alla kurser inom lärarutbildning ges vid institutioner som utsetts till kursansvariga institutioner av programansvarig fakultet. Kursansvarig institution genomför kurs i enlighet med gällande styrdokument för utbildning vid Göteborgs universitet samt den styrning som görs vid den egna fakulteten. Utöver universitetets generella styrdokument för utbildning ansvarar institution med kursansvar för kurs inom lärarutbildning för: att kurser inom lärarutbildning genomförs, följs upp, utvecklas och kvalitetssäkras i dialog med aktuellt programråd/utbildningsråd att uppföljning efter genomförd kurs redovisas till aktuellt programråd/utbildningsråd institution med lärare som är ledamöter i programråd/utbildningsråd för: att institutionens ledamöter ges förutsättningar att aktivt verka i aktuellt råd att institutionens ledamöter ges förutsättningar att förankra rådets arbete vid den egna institutionen institution med uppdrag som medverkande i kurs inom lärarutbildning för: att institutionens lärare ges förutsättningar att delta i arbete med planering och uppföljning av kurs 4 (5)

5 BILAGA: Lokal kontinuerlig uppföljning och utveckling Det lokala kvalitetsarbetet ska enligt Göteborgs universitets kvalitetspolicy fokusera nedanstående åtta kriterier för kvalitet i utbildning. I sammanställningen nedan ges konkreta exempel på vad olika aktörers ansvar för att säkerställa vart och ett av kvalitetskriterierna kan innebära. Sammanställningen utgör en rekommendation för konkretisering av kvalitetsansvar. Kriterier för kvalitet som anges i Göteborgs universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling Exempel på ansvarsområden för olika aktörer med ansvar för lärarutbildning att de faktiska studieresultaten motsvarar lärandemål och examensmål att undervisningen sätter studenternas lärande i centrum att undervisningens innehåll och form vilar på vetenskaplig och/eller konstnärlig grund samt beprövad erfarenhet att antalet lärare står i proportion till utbildningens omfattning och innehåll samt att de har aktuell och adekvat ämnesmässig, högskolepedagogisk och ämnesdidaktisk kompetens Kursansvarig institution (lärandemål) Programråd (examensmål) Kursansvarig och medverkande institution ansvarar för att studenternas lärande sätts i centrum i lärarprogrammens kurser Programansvarig fakultet bedömer en institutions tillgängliga vetenskapliga kompetens, detta utgör ett underlag inför beslut om kursansvar Kursansvarig och medverkande institution säkerställer att undervisningens innehåll och form vilar på vetenskaplig grund Programansvarig fakultet bedömer en institutions tillgängliga lärarkompetens avseende aktuell och adekvat ämnesmässig, högskolepedagogisk och ämnesdidaktisk kompetens, detta utgör ett underlag för beslut om kursansvar Kursansvarig institution säkerställer lärarkompetens avseende aktuell och adekvat ämnesmässig, högskolepedagogisk och ämnesdidaktisk kompetens i kurs Fakultet med uppdrag inom lärarutbildning har strategier för kompetensförsörjning och kompetensutveckling för personal som arbetar med fakultetens lärarutbildningsuppdrag att utbildningen är relevant för studenternas och samhällets behov att studenterna har inflytande i planering, genomförande och uppföljning av utbildningen att en för alla studenter tillgänglig och ändamålsenlig studie- och lärmiljö föreligger att kontinuerlig uppföljning och utveckling av utbildningen genomförs SOL säkerställer i beslut om dimensionering av lärarutbildning att utbildningsutbudet är relevant för studenternas och samhällets behov Studentrepresentation i beredande och beslutade organ inom SOL, Fakultet, Kursansvarig institution, samt Programråd Kursansvarig institution ansvarar för att studenters erfarenheter tillvaratas i uppföljning av kurser med stöd av studentdialoger och enkäter Programledare/programråd ansvarar för att studenters erfarenheter tillvaratas i uppföljning av program med stöd av studentdialoger och enkäter Kursansvarig institution Fakultet Kursansvarig och medverkande institution ansvarar för uppföljning och utveckling av kurs Fakultet ansvarar för kvalitetssäkring av utbildning som ges vid fakultetens institutioner Programråd ansvarar för uppföljning och utveckling av aktuellt program Programansvarig och medansvarig fakultet ansvarar för övergripande uppföljning och utveckling av sina program SOL ansvarar för samlad kvalitetsuppföljning av all lärarutbildning 5 (5)

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Dnr: V 2016/378 2016-06-27 Publicerad: medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/ Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING

HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/493 HANDLINGSPLAN FÖR FÖREBYGGANDE AV PLAGIERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/utbildning/ Rektor och interaktivt lärande

Läs mer

Fakultetsanpassad vägledning för utbildningsutvärdering på grund- och avancerad nivå med extern bedömning

Fakultetsanpassad vägledning för utbildningsutvärdering på grund- och avancerad nivå med extern bedömning KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Datum: 2017-02-02 Dnr: V 2018/112 Mottagare: Konstnärliga fakultetsstyrelse Handläggare: Christina Dege, utbildningsledare Fakultetsanpassad vägledning för utbildningsutvärdering

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/469 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Yrkeslärarprogrammet, 90 högskolepoäng The Vocational Studies Teacher Programme, 90 credits Programkod: L1YRK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Modell för utbildningsutvärdering - Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Modell för utbildningsutvärdering - Fakulteten för utbildningsvetenskaper UTBVET 2018/153 - Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av 2018-02-27 Innehåll Bakgrund 3 Utvärderingsenheter 4 I. Årlig systematisk uppföljning 4 Institution/enhet 4 Utbildning grund-/avancerad

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT-analys. Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT-analys Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Programrapporter inom lärarutbildningarna

Programrapporter inom lärarutbildningarna 1 (1) BESLUT 2017-03-08 Martin Bergqvist Utbildningsledare med inriktning mot lärarutbildning Programrapporter inom lärarutbildningarna Bakgrund I beslutet om inrättande av programråd inom lärarutbildningarna

Läs mer

Principer för ansvars- och uppdragsfördelning

Principer för ansvars- och uppdragsfördelning BESLUT 1 / 10 2011-01-25 V 2011/16 Principer för ansvars- och uppdragsfördelning Syfte och fastställande Detta dokument beskriver de principer som gäller för ansvars- och uppdragsfördelning inom Lärarutbildningsnämndens

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2017-12-14 09:00-12:45 Al 136, hus A, Pedagogen Åke

Läs mer

Anvisning för självvärdering

Anvisning för självvärdering 2016-06-13 Treklövern - utvärdering av utbildningskvalitet Innehållsförteckning Inledning... 2 Upplägg och omfattning... 2 Utvärderingsmatris... 3 Utvärderingsfrågor... 4 1 Inledning Karlstad universitet,

Läs mer

UTBILDNINGSUTVÄRDERING MED EXTERN BEDÖMNING VID UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSUTVÄRDERING MED EXTERN BEDÖMNING VID UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN STYRDOKUMENT Dnr V 2017/428 UTBILDNINGSUTVÄRDERING MED EXTERN BEDÖMNING VID UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Publicerad Beslutsfattare Handläggare uf.gu.se Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVALITETSUTVÄRDERING AV HUVUDOMRÅDEN OCH EXAMINA VID MITTUNIVERSITETET DNR MIUN 2014/30 Publicerad: 2014-01-15 Beslutsfattare: Anders Söderholm Handläggare:

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering Fastställd av UN 2008-08-26 Reviderad 2011-03-10, 2012-11-07 Dnr: 59-2011-668 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 Föreliggande dokument beskriver hur

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet VFU enheten 2001-09-03 1 Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Bärande idéer, utgångspunkter Modellen för utformning och

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetssäkring av kurser

Riktlinjer för kvalitetssäkring av kurser Grundutbildningsnämnden RIKTLINJER Diarienummer: GIH 2017/194 Beslutat av: GUN Beslutsdatum: 2017-06-08 Revidering: Giltighetstid: tillsvidare Riktlinjer för kvalitetssäkring av kurser Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG STYRDOKUMENT Dnr G 2016/234 UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME IN EDUCATIONAL LEADERSHIP, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS AVANCERAD NIVÅ/SECOND CYCLE

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Handläggningsordning för utbildningsutvärdering med extern bedömning på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Handläggningsordning för utbildningsutvärdering med extern bedömning på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA Dnr V 2017/394 FAKULTETSKANSLIET Handläggningsordning för utbildningsutvärdering med extern bedömning på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslutsfattare

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1620-16 Monireh Shirani Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Bilagor i separat dokument Bilaga 1 Förslag A mall för kursvärdering Förslag B mall för kursvärdering. Bilaga 2 Mall för kursrapport

Bilagor i separat dokument Bilaga 1 Förslag A mall för kursvärdering Förslag B mall för kursvärdering. Bilaga 2 Mall för kursrapport Lärarutbildningsnämnden Heléne Engberg Karin Fogelberg KVALITETSUPPFÖLJNING AV 2011 ÅRS LÄRARPROGRAM 2011-10-03 G 2011/249 1 / 12 Innehåll Inledning 1 Bakgrund 1 Uppföljning och utveckling av kurser inom

Läs mer

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar

VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar VFU-kursplaneutredning för 2011-års lärarutbildningar Anna-Karin Björling, Planeringsavdelningen, Stockholms universitet Samverkanskonferensen 2013-10-10 Syfte Likvärdighet vad gäller förväntade studieresultat

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

Regler för utbildningsgranskningar

Regler för utbildningsgranskningar Regler för utbildningsgranskningar Typ av dokument Regler Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2019-06-27 Dnr SU FV-1.1.2-2143-19 Giltighetstid 2019-07-01 - tillsvidare Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

- att utbildningarna svarar mot kraven i högskolelagen och högskoleförordningen

- att utbildningarna svarar mot kraven i högskolelagen och högskoleförordningen Utbildningsutvärdering av masterprogrammet Business & Design vid Högskolan för Design och Konsthantverk, Konstnärliga fakulteten, Göteborgs Universitet Inledning Utvärderingsobjekt Masterprogrammet Business

Läs mer

Insats Utförande Tidsplan Aktörer Uppföljning Nyckeltal, utförande, uppfölj

Insats Utförande Tidsplan Aktörer Uppföljning Nyckeltal, utförande, uppfölj Kvalitetshöjande komponenter Intern översyn & uppföljning Prövning inför reviderad utbildningsplan Prövning inför reviderad kursplan Självvärdering: måluppfyllelse och progression Insats Utförande Tidsplan

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU 2016-02-04 Dnr: ST 2015/210-1.1 A. Kompetensförsörjning I. Rekryteringsstöd vetenskapligt kompetenta lärare i undervisningen Målsättning: NLU ska

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN DATUM: Dnr V 2017/703. BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Handelshögskolan DATUM: 2017-10-26 Dnr V 2017/703 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Fortsatt

Läs mer

Övergripande beskrivningar av akademiska funktioner i GIH:s organisation

Övergripande beskrivningar av akademiska funktioner i GIH:s organisation Förvaltningen Förvaltningschef Björn Sandahl Datum: 2018-01-08 Diarienummer: GIH 2018/45 Ersätter: Ö 2014/202 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-30 Giltighetstid: Tillsvidare 1(7) Övergripande beskrivningar

Läs mer

Prislapp fo r examensarbeten inom la rarutbildningen

Prislapp fo r examensarbeten inom la rarutbildningen Prislapp fo r examensarbeten inom la rarutbildningen BESLUT 2013-09-10 Dnr LiU-2013-01442 Bakgrund Centrala aspekter i en forskningsbaserad högskoleutbildning är nyfikenhet, självständigt tänkande och

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR INRÄTTANDE, NEDLÄGGNING OCH VILANDE AV ÄMNEN/HUVUDOMRÅDEN PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ VID MITTUNIVERSITETET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR INRÄTTANDE, NEDLÄGGNING OCH VILANDE AV ÄMNEN/HUVUDOMRÅDEN PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ VID MITTUNIVERSITETET MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR INRÄTTANDE, NEDLÄGGNING OCH VILANDE AV ÄMNEN/HUVUDOMRÅDEN PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ VID MITTUNIVERSITETET DNR MIUN 2014/2145 Publicerad: Beslutsfattare:

Läs mer

Rambesta llning ga llande avslutande verksamhetsfo rlagd utbildning inom A mnesla rarprogrammet inriktning 7 9 och inriktning gymnasiet

Rambesta llning ga llande avslutande verksamhetsfo rlagd utbildning inom A mnesla rarprogrammet inriktning 7 9 och inriktning gymnasiet BESLUT 2013-12-10 Dnr LiU-2013-00199 Rambesta llning ga llande avslutande verksamhetsfo rlagd utbildning inom A mnesla rarprogrammet inriktning 7 9 och inriktning gymnasiet Detta dokument ger en kortfattad

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

Kvalitetssystem för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Umeå universitet

Kvalitetssystem för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Umeå universitet Kvalitetssystem för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Umeå universitet och mål t med Umeå universitets kvalitetssystem för utbildning är att skapa förutsättningar för en målinriktad, systematisk

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen Generell och konstnärlig högskoleexamen, kandidatexamen och magisterexamen Bilaga 1 Vägledning för ansökan om tillstånd

Läs mer

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/316 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Supplementary programme in Master of Programkod: L1KPU Grundnivå, examen på grundnivå

Läs mer

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena?

UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING. Inblick vad gör lärosätena? UTVECKLING AV KVALITETSSYSTEM I HÖGRE UTBILDNIING SUHF seminarium 6 november 2015 UPPSALA Inblick vad gör lärosätena? MALMÖ HÖGSKOLAS RAMVERK FÖR KVALITET I UTBILDNING Cecilia Christersson, prorektor VISION

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Regler 1 (13) Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 473/2018 Beslutsfattare Rektor

Läs mer

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S Samordningsnämnden för lärarutbildning PROTOKOLL SAMMANTRÄDE 6:2017 Tid och plats 2017-06-07, kl. 09:00-11 :00 Vasaparken, Viktor Rydbergsrummet Närvarande ledamöter Maria Jarl ordförande Sylva Frisk,

Läs mer

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg Överenskommelse 2018-01-24 D.nr. G 2017/691 ENHETEN FÖR UTREDNING OCH LÄRARUTBILDNING Överenskommelse avseendee verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet Parter Överenskommelsen

Läs mer

Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning

Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning Lärarutbildningsnämnden Karin Fogelberg BESLUT KURS- OCH PROGRAMUPPFÖLJNING 2014-06-10 dnr G 2014/151 1/13 Lärarutbildningsnämnden Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/290 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2)

KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) Datum KKS dnr 2018-06-25 20180067 KK-stiftelsens svar på remiss av rapporten Kvalitetssäkring av forskning 2018:2) KKS2000 v3.0 2011-06-27 Inledning KK-stiftelsen har av UKÄ inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet teknik

Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet teknik BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@uka.se Mälardalens högskola Rektor Mälardalens högskolas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand

Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand 2018-06-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Organisation, roller och styrning på nya institutionen HDK-Valand Slutligt förslag att förhandla i enlighet med MBL den 23 augusti Fakultetens ledningsgrupp har nu formulerat

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Följande frågor är kursspecifika

Följande frågor är kursspecifika 1 of 5 1/24/2018, 12:25 PM Välkommen till kursvärdering Det är viktigt att du som student använder din rättighet att påverka din och dina medstudenters utbildning genom att besvara kursvärderingen. Kursvärderingar

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/493 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2017-2019 NLU 2017-02-09 Dnr: ST 2016/4704-1.1 Verksamhetsplan NLU 2017-2019 A. Kompetensförsörjning I. Vetenskaplig kompetens Målsättning: NLU ska genom

Läs mer

Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Anvisningar för handläggning och bedömning av reell kompetens vid ansökan om tillgodoräknande av utbildning på grundnivå och Dnr 3-1032/2018 2018-02-07 Anvisningar för handläggning och bedömning av reell

Läs mer

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II Version 120108 Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II I dokumentet "Fortsatt diskussion om Lnu:s organisation" diskuterades hur en organisation i möjligaste mån kunde fås att uppfylla de av

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2016-11-29 Dnr: FS 1.1-1986-16 Denna handläggningsordning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-06-02 154 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) (BUN 2015.272) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET

POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 POLICY FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Göteborgs universitet

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/132 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och

Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och Syftet med programmet är att utbilda ämneslärare med inriktning mot grund- och gymnasieskolan. För att antas till Ämneslärarprogrammet krävs grundläggande behörighet. Därutöver finns särskilda som framgår

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen

Vägledning för ansökan om tillstånd att utfärda examen PRÖVNINGAR AV EXAMENSTILLSTÅND för om tillstånd att utfärda examen Yrkesexamen BILAGA 4 för om tillstånd att utfärda examen: Bilaga 4 Yrkesexamen Universitetskanslersämbetet Löjtnantsgatan 21 Box 7703,

Läs mer

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet FÖRESKRIFTER 1 2012-09-13 Dnr LS 2011/762 Rektor Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet Detta dokument träder i kraft 2013-01-01. Det ersätter Riktlinjer för studentinflytande

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer