Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grupp 3. Analys och förbättringar av en. Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson"

Transkript

1 Vid fel ring BILJETT Analys och förbättringar av en Parkeringsautomat Taxa må - fre kr / timma KORT MYNT Taxa må - fre kr / timma Vid fel ring AVBRYT AVBRYT BILJETT Grupp 3 Daria Thoma, Kajsa Westman, Sara..., Lisa-Stina Eriksson

2 Parkeringsautomatanalys Inledning Uppgiften går ut på att analysera en typ av automater ur användbarhetsperspektiv, i vårt fall parkeringsautomater. Vi har analyserat den typ av parkeringsautomater som finns på Universitetssjukhusets område i Lund. Den parkeringsautomat som vi har fotograferat finns på parkeringen vid Klinikgatan 22 med infart från Sölvegatan. Den automat som vi har intervjuat folk vid finns vid den Rosa kiosken på Kioskgatan inne på sjukhusområdet. Metod Vi har själva provat parkeringsautomaten och intervjuat användare. Människorna som parkerar här har ärenden till sjukhuset eller jobbar där. Analys och diskussion Placering Automaterna på sjukhusområdet är placerade i direkt anslutning till parkeringsplatsen. Det finns en stor skylt bredvid automaten med information om parkering. Kommer man bakifrån kan det vara svårt att se att det är en parkeringsautomat, men de flesta står placerade mot en vägg eller så att man alltid kommer framifrån. Utseende Parkeringsautomaten har ett blått metallhölje som innesluter elektroniken. Framsidan av automaten är silver/metallfärgad. Där finns alla funktioner och en mängd information. Högst upp sitter en display. På den står det Klar för drift och veckodag, datum och vad klockan är. När man matar i mynt står det hur mycket pengar man har lagt i och till vilket klockslag man får parkera. Sedan trycker man på knappen för biljett och då står det Vänta Tag biljett på displayen. Rakt under displayen finns en ruta med information om hur man köper P-tid, tryck för biljett -knappen, en pil och text var biljettluckan finns. Nedanför rutan, längst ner i mitten finns biljettluckan. Det finns som sagt var en pil och text, men ingen symbol för biljettlucka. I biljettluckan kommer också returmynten. Det finns ingen information att så är fallet. Till vänster finns myntinkastet. Springan är vinklad till vänster. Troligen för att det ska vara mer ergonomiskt (i alla fall för högerhänta). Bredvid finns en symbol med tre mynt i olika storlekar. Under myntinkastet finns en retur/ångerknapp och information om hur mycket det kostar att parkera.

3 Till höger finns en hel spalt med information om hur man betalar med kort. Under texten finns kortinmatningen. Det finns också en bild med de kort man kan betala med. Ovanpå/vid sidan om informationstexten är en remsa påklistrad med texten: Endast kontant betalning. Funktionen att betala med kort fungerar alltså inte. Högst upp till höger finns en knapp för månadskort. Bredvid är en påklistrad text månadskort. Antagligen har de kommit på senare att den informationen saknades. Om man inte kan läsa eller inte förstår svenska kan det vara svårt att förstå sig på automaten. Det finns bara en symbol för mynten annars är all information i form av text. Parkeringstaxan är kr/2 min. Det borde vara bättre att skriva ut den per timme, alltså kr/timme. Kanske är det för att det ska låta billigare med kr. Feedback Biljettknappen är tydlig. Den är rund och det finns en stor grön ring runt knappen. Det är bra svikt i knappen när man trycker in den, men dåligt klickljud. Returknappen är fyrkantig. Den sitter på en utstickande/upphöjd svart platta. Klicket är tydligt när man trycker in knappen. Färgen är vit. (Vi tycker att den borde vara röd.) Knappen för månadskort är bara en metallknapp. Den är otydlig och borde utmärkas bättre. Precis som med biljettknappen är det bra svikt i knappen, men dåligt klickljud. (Vi tycker att den borde ha en färg, kanske gul.) När man har stoppat i mynten och tryckt för biljett rasslar mynten ner i automatens inre. En del användare tycks tro att de kommer ner i myntreturen och att deras köp inte blivit genomfört. Strax efter kommer biljetten ner i luckan, dock utan ljud. På en del andra parkeringsautomater hörs ett skrivarljud när biljetten skrivs ut. Visuell feedback för man dels på displayen där det står vad man ska göra och dels i form av biljetten. Den är tydlig. Med stor text står det vilken tid man har betalt till, veckodag och datum. I mindre text står när man betalade och var ( Univ. Sjukh. Lund). Det står också Placeras innanför framrutan- väl läsbar utifrån. Fel eller svårigheter Om man har stoppat i för många mynt och fått för lång parkeringstid trycker man på ångra-knappen, alla mynt kommer i returfacket och man får börja om från början. Displayen visar det första texten igen. Det kan vara problem för rullstolsbundna att nå upp att se displayen och nå myntinkastet. Vid en del automater finns det cementgjutningar och trottoarkanter som kan försvåra.

4 Analys av intervjuer Vi intervjuade 8 personer (fem män och tre kvinnor) som nyligen använt parkeringsautomaten. Det var många som inte ville ställa upp på att bli intervjuade p.g.a. att de var stressade till läkartider. Några svar vi fick ut av vår undersökning; - man följer pilarna till automaten, men det är inte alltid skyltingen är bra eller tillräcklig. - De flesta tycker inte att det är för mycket information på automaten eller att den är för svår att förstå sig på. - Informationen som man läser är den om parkeringsavgiften. - De flesta var för att kunna använda kort eller sedlar som betalningsmedel, det var dock mycket delade meningar om vilket betalningssätt som var bäst. Övriga kommentarer vi fick var att man ville ha energisnåla automater och modernare design. Någon hade även stött på en talande automat och tyckte att det kunde vara ett bra sätt att förmedla information om dagens avgifter och under vilka tider avgiften gäller. Av de personer som utfrågades, var det endast en som tyckte att det kunde vara svårt att förstå hur parkeringsautomater fungerade. Svar från intervjuer finns nedan. Resultat och Diskussion Vi tyckte att det var på tok för mycket text och klisterlappar på automaten, något användarna inte reagerade på. Automaten hade en kortfunktion som var satt ur funktion, detta gällde samtliga automater, av samma fabrikat, som fanns i närområdet. Vi tycke att detta var dåligt eftersom det kunde skapa förvirring. Det är dock inte alla användare som är positiva till att använda kort som betalning. Vi upplevde inga direkta problem med displayen eller myntinkastet. Extremt korta personer kan tänkas ha svårt att nå upp men de var lagom monterat för långa personer. Intervjuer, Parkeringsautomat Rosa Kiosken, Kioskgatan, Universitetssjukhuset. Tycker du att det är lätt att förstå sig på automaten? 2. Hur hittade du till den här automaten? 3. Skulle du betala med kort, sedlar om det gick? 4. Tycker du att automaten har onödigt mycket text/information?. Har du några kommentarer om något som är bra eller dåligt, förändringar? 6. Har du lyckats göra något fel, tryckt på fel knapp? Vad hände då? 7. Räknar du ut beloppet i förväg, läser du på displayen, eller direkt på biljetten? Man, 6 år. Bra. Inga problem att förstå.

5 2. Följa pilar. (I detta fall visste han att det fanns en automat här.) 3. Tror inte jag skulle betala med sedlar. Kanske om det fanns myntretur, annars blir det för stora summor. 4. Nej, inte för mycket info.. Bra, taxan står klart och tydligt. 6. Någon gång har det blivit fel, då fick jag mynten i retur och började om. 7. Tittar på displayen. Man, 74 år. Lätt att använda. 2. Har varit här tidigare. 3. Kort? Nej, jag betalar alltid kontant. 4. Nej, inte för mycket info.. Det är inte för mycket information Tittar på displayen. Kvinna, 32 år. Ja, men jag vill helst använda mig utav kort istället för mynt, men den fungerar inte. 2. Jag hittade hit med hjälp av pilarna. 3. Jag skulle gärna betala med kort och sedlar om det fanns möjlighet. 4. Ja, mycket text.. Jag tycker att det skall vara ett alternativ att betala med kort, som fungerar. 6. Inte tryckt fel. 7. Tittar på displayen. Man, 29 år. Ja, de flesta gånger. 2. Jag tittade efter de blå skyltarna med vita pilar. 3. Jag skulle betala med sedlar. 4. Tittar inte.. Det är dyrt. 6. Inte på den här automaten. Jag gjorde fel på en automat i Malmö, jag köpte en biljett som gällde på en annan parkering. 7. Jag tittar på displayen. Man, 36 år. Ja. 2. Jag visste att den låg här. 3. Ja, jag skulle betala med kort om det gick. 4. Nej, tillräckligt mycket info.

6 . En gång när jag var på en annan automat så var det en automat som pratade med mig. Det var bland annat allmän information om vilka tider som parkeringen gällde. 6. Nej. 7. Jag tittar på displayen. Kvinna, 6-70 år. Ja. 2. Jag visste om att den fanns här. Ibland är det svårt att hitta. 3. Dålig skyltning 4. Nej, bra med info.. Dålig skyltning. Bra att den här automaten är av den nyare sorten, som sparar energi. 6. Nej. 7. Jag ser till att ha mynt till hands, och räknar ut kostnadsbeloppet i förväg. Man, 7 år. Sådär, ibland krångligt. 2. Skyltar. 3. I första hand med kort sedan med sedlar. 4. Ja, mycket text.. Inte tydlig nog. 6. Ånger knappen är inte så tydlig, smälter in i sin omgivning. 7. Tittar på displayen. Kvinna, år. Ja, jag använder den varje dag. 2. Efter skyltningen. 3. Jag skulle använda sedlar. 4. Jag tycker att informationen angående kortets användning är onödig eftersom kortet inte fungerar.. Det är bra att parkeringstiden är väl skyltad och att den överensstämmer med informationen på biljettautomaten. 6. Nej, inte för mycket info. 7. Tittar på displayen.

7 Månadsbiljettknapp Myntinmatning Display Ångerknapp Kortinsättning (fungerar inte) Biljettknapp Biljettutmatningsställe På biljetten man får i automaten ser man tydligt hur länge man har betalt, veckodag och datum.

8 FLÖDESCHE MA FÖR PARKERINGSAUTOMATER När man har parkerat sin bil kan man tydligt se skylten som indikerar att här finns en parkerings automat. Automaten i sig står ochså synligt. : Det först man gör är att se hur mycket det kostar och när det kostar. Här kostar det kr för 2 min alla tider. Det står att man kan betala med kr, kr,0kr och med ett antal olika kort. 2: Här berättar man om hur man skall gå tillväga för att köpa en p-biljett. Informationen är tydlig och lagom omfattande. 3: Här informerar man väldigt omfattande och komlicerat om hur man gör för att betala med kort, men man har sedan klistrat upp en lapp som talar om att man inte kan betala med kort. Under denna lapp finns en annan lapp som har en massa pilar. vad denna lapp har för funktion är en gåta. Information om hur man köper månadskort finns också här. 3 2 Väl framme vid automaten börjar man läsa informationen som står på automaten. På denna automat finns mycket information, för mycket information. Om man vill köpa månadskort skall man trycka in månadkorts knappen innan man börjar stoppa i pengarna. Innan man börjar att stoppa i pengar kan man se på displayen att det är klart för nytt köp, klockslag och datum. Automaten har ett tydligt och "ergonomiskt vridet" myntinkast. Det står ochså tydligt vilka mynt man kan betala med. Retutknappen tycker vi har en otydlig färg och form, men där finns en text som talar om dess funktion. När man stoppat in önskat belopp pengar visas detta belopp på displayen. Där står också hur länge p-biljetten gäller. Om man ångrar köpet är det nu man skall trycka på retur-knappen. Pengarna kommer i retur i samma fack som biljetten. Biljetten kommer ut i biljettfacket, man tar biljetten och köpet är avslutat. Om man inte vill avbryta köpet trycker man nu på den gröna knappen. Det raslar till när pengarna faller ner i aparaten. På displayen står det vänta, och man uppmanas också att ta biljetten.

9 PARKERINGSAUTOMAT GÖR SÅ HÄR 0 Klar för drift Ti 0 okt 0:32 Så här köps P-tid Månadskort 2 0 Klar för drift Ti 0 okt 0:32 Månadskort Retutmynt Så här köps P-tid Taxa: kr = 2 min 0-24 Alla dagar 2 3 Retutmynt Biljett Taxa: kr = 2 min 0-24 Alla dagar 2 3 Biljett Klar för drift Ti 0 okt 0:32 Så här köps P-tid Betalt kr 0 Till.okt 0:44 Månadskort Retutmynt Taxa: kr = 2 min 2 Så här köps P-tid 0-24 Alla dagar 3 Retutmynt Taxa: kr = 2 min 0-24 Alla dagar 2 3 Taxa: 6 2 Biljett Biljett 0:44

10 Redesign av parkeringsautomat Det första vi kom fram till var att användargränssnittet skulle vara utformat så att man inte skulle kunna göra fel, att inte lämna något tvetydigt. För att inte ge användaren för många val gjorde vi därför två automater, en för kort och en för mynt. De båda automaterna är satta rygg mot rygg så att de utgör endast en enhet. Samtliga funktioner skulle vara mappat vertikalt, första funktionen högst upp biljett längst ner. Med detta i åtanke dislokerade vi Avbryt/Ångerknappen för att tydligt påvisa att den inte ingår i flödesschemat för biljettköp. Avbryt/Ångerknappen är ändå centralt placerad och tydlig. Vi har även förstärkt mappningen genom att låta hela automaten vara avsmalnande åt det håll man ska använda funktionerna, likt en pil. Samt färglagt området runt funktionerna. Över automaten har vi ett tak för att undvika att det ska rinna vatten längs automatens framsidor. Färger Automaten har färgerna blå och vit, eftersom dessa är starkt förknippade med parkering, trafikskylten för parkering. Avbryt/Ångerknappen har en klar röd färg eftersom detta är en inarbetad färg för NEJ eller STOPP, till skillnad från grön som är JA. Vi har grön färg på knappen för biljett samt i biljettluckan för att dessa två ska vara hoplänkade och positiva. Information På automatens kortsida finns tydliga symboler för vilken sida av automaten som det går att betala med kort respektive mynt. Symboler för vilka korttyper som kan användas i kortautomaten finns bredvid kortläsaren, info om pris och hjälptelefonnummer finns under displayen. Detta är klisterlappar som kan bytas eftersom den informationen ska kunna ändras. Knapparna man väljer summan man vill debitera på sitt kort, ser ut som de mynt med vilkas valörer man kan betala, 0-krona, -krona och -krona. Feedback Visuell feedback Om Avbryt/Ångerknappen används lyser den i fem sekunder medan köpet avbryts. Meddelandet Köp avbrutet fyller displayen. När Biljettknappen trycks in lyser den grönt tills biljetten är färdigskriven. När biljetten matas fram lyser det grönt i biljettluckan. Det gröna ljuset tänds även om man får pengar i retur vi ett avbrutet köp. Hela tiden får man information på displayen om vad som skall göras eller vad som händer. Kortautomat När kortet dras byter displayen info och ber kunden mata in den summa som man önskar parkera för. När en myntknapp trycks in ökar summan i fältet för betalat belopp, samt sluttiden för biljetten.

11 Myntautomat När mynten läggs i ökar summan i fältet för betalat belopp, samt sluttiden för biljetten. Audiell feedback Taktil feedback Samtliga knappar har ett klickljud. När biljetten skrivs förstärks detta av ett skrivarljud. Klicket i knapparna känns genom att man först får ta i lite extra, sedan lossnar knappen och går i botten så att man får en klickkänsla.

12 Myntautomaterna sedda från sidan KORT MYNT 0

13 Kortautomaten Kort som går att använda i automaten. Taxa må - fre kr / timma Vid fel ring AVBRYT BILJETT Välkommen 3:4 drag ditt kort 3:4 Välj belopp Tag din biljett 3:4 Ha en bra dag! Belopp: 2 kr 3:4-4:4 Tryck för biljett

14 Myntautomaten Taxa må - fre kr / timma Vid fel ring AVBRYT BILJETT Välkommen lägg i mynt 3:4 Belopp: 2 kr 3:4-4:4 Tryck för biljett Tag din biljett 3:4 Ha en bra dag!

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget

1 Inledning. Bild 1. Parkeringsautomaterna längs Spolegatan och vid Clemenstorget 1 Inledning Vi hade i uppgift att analysera två olika parkeringsautomater.(se bild 1) För att få en bra jämförelse valdes två automater ut, som skiljer sig mycket åt. Först en äldre modell som står vid

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Parkeringsautomater KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1. ID02 2003 Grupp 3. Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 1 Parkeringsautomater ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring, CERTEC Inledning Uppgiften bestod i att

Läs mer

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman

Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Henrik Björkman Carl Hagerling Lotta Olssoon Pia Öhrman Två P-automater Inledning Gruppuppgiften gick ut på att analysera två olika parkeringsautomater ur ett användarperspektiv. Vi valde två platser med

Läs mer

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut.

Hur ofta tar du ut i bankomat i veckan? Vanligtvis tar man ut från bankomat 2-3ggr i veckan. Även vid kortköp plockas pengar ut. Inledning Vi fick i uppgift att undersöka två uttagsautomater. Vi skulle analysera dem ur ett användbarhetsperspektiv. Vi valde två automater som är placerade inomhus, Nordea och SEB. Metod Vi började

Läs mer

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater

Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Inlämningsuppgift 1 Kognitiv ergonomi Industridesign, LTH Grupp 7 s Analys På Två Olika Parkeringsautomater Grupp 7: Patrick, Micke, Hanna och Raine 2003-09-11 Inlämninguppgift1 Kognitiv ergonomi Industridesign,

Läs mer

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT

KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT Gruppuppgift 2: KOGNITIONSERGONOMISK UNDERSÖKNING AV PARKERINGSAUTOMAT OCH DESIGNFÖRSLAG FÖR EN FÖRBÄTTRAD AUTOMAT (Forskningsgrupp 3) Alstin, Terese Brandt, Daniel Brynolf, Oscar Eriksson, Ebba (ID00)

Läs mer

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01

Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Kognitionsergonomi Lisa, Cecilia, Pernilla, Kajsa B, ID01 Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Inledning Uppgiften vi fick gick ut på att analysera och undersöka användartillgängligheten hos två olika typer

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat

Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat 2002-10-08 Kognitionsergonomisk analys av Skånetrafikens biljettautomat Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11.

Innehållsförteckning. Sammanfattning 2. Innehållsförteckning 3. Inledning & Metod 4. Flödesschema 7. Användarintervjuer 8. Resultat 11. Sammanfattning Vi har gjort en kognitionsergonomisk analys av Pågatågens kortautomat. Vi ställde samman ett frågeformulär och valde i vår undersökning att utgå från kortautomaten vid Centralstationen i

Läs mer

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater

Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Grupp 6 Kognitionsergonomi Användbarhet av uttagsautomater Inledning I syftet att undersöka och identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt, har vi jämför och analyserat två olika uttagsautomater.

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping Innehållsförteckning City-P i Norrköping...3 10-kronorsplatser - röd biljett...4 20-kronorsplatser - blå biljett...5 300-kronorsplatser...6 400-kronorplatser...7 Boendeparkering...8

Läs mer

Parkering i Norrköping

Parkering i Norrköping Parkering i Norrköping City-P i Norrköping City-P gäller på alla allmänna parkeringsplatser innanför promenaderna och i boendeparkeringsområdena. På parkeringsplatser anslutna till City-P gäller avgiftsplikt

Läs mer

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson

Kognitionsergonomi. Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Grupp 4 Uppgift 1: Uttagsautomater 2000-01-31 Marpe Tanaka Jacob Fyge Åsa Jönsson Louise Knutsson Kognitionsergonomi Analys av användargränssnitt för uttagsautomater. Muntlig redovisning

Läs mer

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme

Bensinstation KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2. ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme KOGNITIONSERGONOMI - GRUPPUPPGIFT 2 Bensinstation ID02 2003 Grupp 3 Susann Hertz Martina Ivanisevic Claes Nellestam Martin Pråme Handledare Håkan Eftring,CERTEC Innehållsförteckning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie

Innehållsförteckning. Bilaga 1, Intervjuer om maskin Bilaga 2, Intervjuer om maskin Bilaga 3, Intervju med bibliotekarie Innehållsförteckning Inledning Metod Resultat och diskussion Lathund utlåning Lathund återlämning Flödeschema utlåning Flödeschema återlämning För övrigt Ny utlåningsmaskin Ny återlämningsmaskin Detaljer

Läs mer

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv.

Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Gruppuppgift 1 Analys av två olika bankomater ur ett användbarhetsperspektiv. Av Grupp 1 Mia Åman ID02 Henrik Andersson ID00 Martin Andréasson ID02 Camilla Lundström ID02 Inledning INLEDNING Följande rapport

Läs mer

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad

Gruppuppgift 1. Uttagsautomater. Inledning. Metod. Bankomat Sofistikerad Gruppuppgift 1 Uttagsautomater Grupp 4: Katarina Ivarsson Elin Annebäck Johanna Lassvik Anna Åberg Inledning För att ge oss insikt i gränssnittets betydelse för en produkts användbarhet och vad som utmärker

Läs mer

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär.

Innehåll. Bifogad är bilaga med frågeformulär. UTTAGSAUTOMATER Innehåll En uttagsautomat 2 Inledning 3 Hur hittar man en uttagsautomat? 4 Hur ofta använder man uttagsautomaten? 5 Hur upplever man uttagssituationen? 6 Känner man sig säker vid automaten?

Läs mer

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5.

Innehåll 1. Inledning 2. Metod 3. Resultat och diskussion 3.1 Miljön 3.2 Bankomaten 3.3 Användarna 4. Sammanfattning 5. Bilagor 5. Innehåll 1. Inledning 2 2. Metod 2 3. Resultat och diskussion 2 3.1 Miljön 2 3.2 Bankomaten 5 3.3 Användarna 10 4. Sammanfattning 10 5. Bilagor 5.1 Flödesdiagram 5.1.1 SEB 5.1.2 5.2 Intervjuer 1 1 Inledning

Läs mer

Så här bokar du biljett på..se

Så här bokar du biljett på..se Så här bokar du biljett på.se Sida. Viktig information Missa inte!. Enkel / tur och retur Välj om du vill antingen vill ha en tur och returresa eller en enkel resa. 3. På- och avstigning I Från -fältet

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Biljettautomat. Gruppuppgift 2. Biljet. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo

Biljettautomat. Gruppuppgift 2. Biljet. ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo Biljettautomat Biljettautomat Gruppuppgift 2 ID00 - Grupp 1: Karin Härenstam Martin Krajewski Lina Maltesson Juho Viitasalo Biljet Innehåll 1. Bakgrund och metod 2. De befintliga automaterna a. Output-relaterade

Läs mer

MINA SIDOR. Betala bara för den tid du parkerar!

MINA SIDOR. Betala bara för den tid du parkerar! MINA SIDOR Betala bara för den tid du parkerar! Användarmanual 2013 Välkommen till framtidens betalsystem för parkering. - Ladda ner vår app. - Registrera dina uppgifter och du är klar för en bekymmersfri

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Utlånings- och återlämningsautomater

Utlånings- och återlämningsautomater Utlånings- och återlämningsautomater på Lunds stadsbibliotek Ett arbete i kognitionsergonomi Anna Olstam Emilie Hallgard Deborah Georgsson David Granath HT 2003 Under handledning av Certec inledning. Utlåningsautomat

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Betalning med mobiltelefon

Betalning med mobiltelefon Betalning med mobiltelefon Utvärdering enkät till användare Meddelande 9:2005 2005-09-14 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Sedan Trafiknämnden under 2003 införde möjligheten att betala för parkering på

Läs mer

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET Manual Megtax EMV 1 NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET BAKGRUND För att öka säkerheten i hanteringen av kreditkort har kortföretag och banker infört en så kallad EMV-standard. Detta är ett led i att stoppa kontokortsbedrägerier

Läs mer

REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering. Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem.

REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering. Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem. REGISTRERINGSNUMMER nyckeln till en bilistvänlig och effektiv parkering Bengt Benson, Modul-System Sweden AB www.modulsystem.se/parkering VAD VILL BILISTEN? Hitta en P-plats nära målet Få bilen parkerad

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Om företaget Comai AB

Om företaget Comai AB Om företaget Comai AB Företaget grundades av personer med kompetens inom pedagogik, rehabilitering och kunskaper inom att utveckla produkter enligt principen design for all. Företaget har även fått innovationsutmärkelser

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

MiniMANUAL MegTax MTME350 TAXAMETER

MiniMANUAL MegTax MTME350 TAXAMETER Sidan 1 av 12 MiniMANUAL MegTax MTME350 TAXAMETER Taxi Stockholm tar fram en egen manual till nya taxametern MegTax MTME350 istället för den manual som Structab har gjort. Under tiden det arbetet pågår

Läs mer

Säg hej till nya Västtrafikkortet!

Säg hej till nya Västtrafikkortet! Säg hej till nya Västtrafikkortet! Det som är nytt och ovant kan samtidigt kännas lite läskigt. Därför har vi en hälsning till alla oroliga resenärer nya Västtrafikkortet är så smart att det går att sätta

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10.

Innehåll. Inledning 3. Metod 3. Läge 4. Utseende 5. Interjuver 6. Lathund 8. Flödesschema 9. Problem och svårigheter 10. Innehåll Inledning 3 Metod 3 Läge 4 Utseende 5 Interjuver 6 Lathund 8 Flödesschema 9 Problem och svårigheter 10 Skisser 11 Det nya utseendet 15 Nytt flödesschema 17 Inledning Metod När vi skulle välja

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL TILL IZETTLE- KASSASYSTEM I LUNDS ISHALL

ANVÄNDARMANUAL TILL IZETTLE- KASSASYSTEM I LUNDS ISHALL ANVÄNDARMANUAL TILL IZETTLE- KASSASYSTEM I LUNDS ISHALL Denna manual är till för användare av izettle kassaregister i Lunds ishall. Alla som tjänstgör i kiosken har rätt att ta del av denna information.

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel Inledning Studenterna i Id-00 har fått i uppgift att analysera vars en apparat. Vår grupp har valt att analysera en mikrovågsugn, Whirlpool MT 257, som finns på en studentkorridor på Michael Hansens Kollegium

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Kognitionsergonomisk analys av bankomater

Kognitionsergonomisk analys av bankomater 2002-09-18 Kognitionsergonomisk analys av bankomater Gruppuppgift i kognitionsergonomi, ID01 Anders Krigstöm Gustav Landberg Anna Persson Staffan Dahlberg Handledare: Håkan Eftring Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering

Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Julin Jenny Datum 2016-04-05 Diarienummer GSN-2016-0775 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till nya bestämmelser för boendeparkering Förslag till beslut Gatu-

Läs mer

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Användarmanual ismp 2013-09-04 ismp v1.5.7 OpenSolution Nordic AB 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Telefon: 0304-66 77 36 Fax: 0304-80 90 15 Web: www.opensolution.se E-post: info@opensolution.se

Läs mer

ATT SKAPA ETT GRUNDSCHEMA.

ATT SKAPA ETT GRUNDSCHEMA. ATT SKAPA ETT GRUNDSCHEMA. OBS! Läs sakta igenom meningarna steg för steg och gå inte för fort fram. 1. Ställ markören på den trefärgade klossen i organisationsträdet blå, gul, grön på din enhet och högerklicka.

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. Premium Comai. Artikelnr funktionsverket

ANVÄNDARGUIDE. Premium Comai. Artikelnr funktionsverket ANVÄNDARGUIDE Premium Comai Artikelnr 380000 funktionsverket Koncept och funktioner Ljudinspelning Handlingsplan Kalender Bildserie Karta Kontakter Prisräknare Tidsstöd Premium Comai Funktioner Kalender

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Marstrands Innebandyklubb

Marstrands Innebandyklubb Instruktion för Fika-försäljning Instruktion för användande av ipad, izettledosa och SWISH ipaden används för att registrera all försäljning av varor vid matcher, som en kassa. Skärmkoden till ipad:en

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

1. Gå till webbadressen www.rpfrukt.se. 2. Klicka på fliken WEBBSHOP(längst till höger) 3. Logga in med de uppgifter ni erhållit från oss(rp Frukt).

1. Gå till webbadressen www.rpfrukt.se. 2. Klicka på fliken WEBBSHOP(längst till höger) 3. Logga in med de uppgifter ni erhållit från oss(rp Frukt). 1. Gå till webbadressen www.rpfrukt.se 2. Klicka på fliken WEBBSHOP(längst till höger) 3. Logga in med de uppgifter ni erhållit från oss(rp Frukt). 4. När ni loggat in så hamnar ni på startsidan för webbshopen.

Läs mer

MANUAL. fotoklok designer 3.5. Startskärmen

MANUAL. fotoklok designer 3.5. Startskärmen MANUAL fotoklok designer 3.5 Startskärmen 3. Skapa ett nytt projekt Här väljer du vilken bok du vill göra.. Öppna ett befintligt projekt Här öppnar du sparade projekt. 3. Visa kundvagn När du ska beställa

Läs mer

Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom alla olika delar av SchemaKoll för

Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom alla olika delar av SchemaKoll för Hej och välkommen till en kort presentation av SchemaKoll. I den här presentationen kommer du att bli guidad genom alla olika delar av SchemaKoll för att du ska känna dig säker när du själv börjar arbeta

Läs mer

Guide för Tele P iphone app INLEDNING

Guide för Tele P iphone app INLEDNING INLEDNING Ladda ner appen från App Store Först måste man ladda ner appen. Detta gör du på App Store. (Se bild nere till vänster). Sök sedan efter Tele P och ladda ner appen. Skriv in dina inloggningsuppgifter

Läs mer

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4»

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» Sida 1 av 11 Lektion 1: sida 3 av 4 «Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» 2. Formatera text Du kan ju redan skriva in text, men nu ska vi se hur man formaterar det man skrivit in -- alltså hur

Läs mer

Att köpa biljett på mobil.sj.se

Att köpa biljett på mobil.sj.se Att köpa biljett på mobil.sj.se Mobil.sj.se är den hemsida som är utformad för och används när du vill köpa biljett via din mobiltelefon. 1. Öppna den webbläsare ni använder på mobilen och skriv in mobil.sj.se

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning

Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Handlingsplan för parkering i Uppsala kommun Fördjupning Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 2 Handlingsplan för parkering fördjupning Innehåll Personbil sid 2 Parkeringsutbud

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C. Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C. Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018 12 17, 54 att gälla från 1 januari

Läs mer

serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor

serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor ofolder.indd 1 2014-12-02 13:43 Detta är Jojo Serviceresor Jojo Serviceresor är ett kort som du använder både för resa med Skånetrafikens bussar och tåg

Läs mer

Time Care Pool Vikarie

Time Care Pool Vikarie Time Care Pool Vikarie Logga in Gå in direkt på http://timepool.tierp.se eller via www.tierp.se och klicka på länken Logga in som finns längst ned på höger sida. Här klickar du på länken till Time Care

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3

ISUPOS KASSA 3. Manual för användning av kassan. Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 ISUPOS KASSA 3 Manual för användning av kassan Denna manual beskriver dagliga användning av ISUPOS KASSA 3 AffärsIT i Skandinavien AB, Ramgatan 11 653 41 Karlstad Innehållsförteckning S2 Logga in S3 Ställa

Läs mer

Installationsanvisning och snabbguide för Vx510, fleranvändare!

Installationsanvisning och snabbguide för Vx510, fleranvändare! Installationsanvisning och snabbguide för Vx510, fleranvändare! Varmt välkommen till Point! Tack för att du valt en kortterminal från oss! Point Transaction Systems AB är den ledande leverantören av kortterminaler

Läs mer

1 RETUR I KASSAN ÖVNINGSLÄGE RETUR... 3

1 RETUR I KASSAN ÖVNINGSLÄGE RETUR... 3 Retur i kassan INNEHÅLL 1 RETUR I KASSAN... 3 2 ÖVNINGSLÄGE... 3 3 RETUR... 3 3.1 Retur av artikel...3 3.2 Returnera ett kvitto....4 3.2.1 Returnera Debiterade bokningar...5 3.3 Exempel på kvitton...6

Läs mer

Information till dig som är patient på Akutmottagningen

Information till dig som är patient på Akutmottagningen Information till dig som är patient på Akutmottagningen När du kommer till Akutmottagningen blir du mottagen, inskriven och kort bedömd av en sjuksköterska eller undersköterska. De ställer några kontrollfrågor

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

Nya parkeringsregler för Alskärets boende och besökande. Fr.o.m. den 1 mars 2018

Nya parkeringsregler för Alskärets boende och besökande. Fr.o.m. den 1 mars 2018 Nya parkeringsregler för Alskärets boende och besökande Fr.o.m. den 1 mars 2018 Sammanfattning Fr.o.m 1 mars införs parkeringsavgift - 2 kr/ timme, max 20 kr/ dag (boendeparkering med särskilt parkeringstillstånd)

Läs mer

Manual för kortterminalen. Hypercom M4230

Manual för kortterminalen. Hypercom M4230 Manual för kortterminalen Hypercom M4230 Innehåll: Installation av kortterminalen Hypercom M4230...3 1. Kontrollera leveransen... 3 2. Detta krävs för en installation... 3 3. Sätt i kvittorullen... 3 4.

Läs mer

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7.

Sid 1. Inledning Metod Så funkar det Feedback Resultat och diskussion Detta ville vi ändra på 5. 7. INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Sid 1. Inledning 1 2. Metod 1 3. Så funkar det 2 4. Feedback 4 5. Resultat och diskussion 4 6. Detta ville vi ändra på 5 7. Lösning 7 Bilagor: 1 Användarintervjuer 2 Lathund för pantning

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

INTERNFAKTURERING I AGRESSO

INTERNFAKTURERING I AGRESSO Sidan 1 av 22 INTERNFAKTURERING I AGRESSO Sidan 2 av 22 INNEHÅLL Översikt internfakturering 3 Registrera internfaktura 4 Kontering och godkännande av kostnadsrad 8 Slutattestering av kostnadsrad 11 Uppgifter

Läs mer

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt

Läs mer

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011

IdéTorget Manual. Google kalender. Skapa din kalender på Internet. Uppdaterad oktober 2011 IdéTorget Manual Google kalender Skapa din kalender på Internet Uppdaterad oktober 2011 Googles kalender Att göra sin planering på en digital kalender har många fördelar. Det ger möjlighet att få hjälp

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (17) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Version 7 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Helena Hellqvist 1 Dokument skapat 2009-04-16 Jenny Eliasson Teesalu 2 Rättningar 2009-04-28

Läs mer

Manual biljettmaskin. Ombud

Manual biljettmaskin. Ombud Manual biljettmaskin Ombud Ett nytt Värmlandskort är inte aktiverat i biljettsystemet vilket innebär att varje gång ni säljer ett nytt Värmlandskort så ska detta aktiveras genom att trycka på knappen NYTT

Läs mer

Version 2.0 2014-02-14

Version 2.0 2014-02-14 Version 2.0 2014-02-14 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Smidig parkering i Helsingfors

Smidig parkering i Helsingfors Smidig parkering i Helsingfors D enna guide redogör för var och hur man kan parkera i Helsingfors, vem som fattar beslut om parkeringsplatser, varför parkeringen övervakas och var man får parkeringstillstånd.

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Hogia Small Office Kassa

Hogia Small Office Kassa Hogia Small Office Kassa Innehållsförteckning Försäljning...................................2 Logga in........................................... 2 Registrera växelkassa............................5 Registrera

Läs mer

TIME CARE POOL. Användarhandledning för vikarier

TIME CARE POOL. Användarhandledning för vikarier TIME CARE POOL Användarhandledning för vikarier Allmänt De moment som du som vikarie skall göra i Time Care Pool gör du via en websida som du når via Göteborg Stadens nätverk (www.personalingangen.goteborg.se)

Läs mer

Remsans ersättare är här. Den 1 september försvinner remsan och ersätts med reskassan som du laddar på ett SL Access-kort.

Remsans ersättare är här. Den 1 september försvinner remsan och ersätts med reskassan som du laddar på ett SL Access-kort. Remsans ersättare är här Den 1 september försvinner remsan och ersätts med reskassan som du laddar på ett SL Access-kort. Remsans ersättare är här Du får förlustgaranti. Allt du behöver göra är att registrera

Läs mer

Palette. Matchning fakturor mot order - Manual. Version 1.0 / 140530

Palette. Matchning fakturor mot order - Manual. Version 1.0 / 140530 Palette Matchning fakturor mot order - Manual 1 Innehållsförteckning TIPS:... 3 MATCHA FAKTURA... 4 OM FAKTURARADER FINNS I FÄLT 3... 6 Automatisk ommatchning... 6 Kvar att matcha... 7 Om rader får röd

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen Lär dig mer om Disgen 8 del 63 Disgen 8 har två specialfunktioner ortfunktionen och kartfunktionen som är mycket intressanta att använda. I artikelserien Lär dig mer om Disgen kommer nu flera avsnitt i

Läs mer

Om företaget Comai AB

Om företaget Comai AB Om företaget Comai AB Företaget grundades av personer med kompetens inom pedagogik, rehabilitering och kunskaper inom att utveckla produkter enligt principen design for all. Företaget har även fått innovationsutmärkelser

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer