SALA KOrJfMUI\l. Bilaga KS 2011/95/3. QOI\ 104 I l-j. I. Remissvar Ink t 2. Förslag till ändringar i Natura 20DO-områden inom Sala kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SALA KOrJfMUI\l. Bilaga KS 2011/95/3. QOI\ 104 I l-j. I. Remissvar Ink. 2011-05- t 2. Förslag till ändringar i Natura 20DO-områden inom Sala kommun."

Transkript

1 Bilaga KS 2011/95/3 SALA KOrJfMUI\l Kommunstyrelsens förvaltning Remissvar Ink t 2 Förslag till ändringar i Natura 20DO-områden inom Sala kommun. D. iarienr J IAktTbilaga QOI\ 104 I l-j. I Natura 2000 är EUs nätverk av skyddade områden. Syftet är att bevara värdefulla naturtyper och arter som är hotade i Europa. För att syftet ska kunna nås är det viktigt att veta vilka naturtyper och arter som finns i de olika Natura 2000områdena. För åtgärder som kan påverka dessa naturtyper och arter negativt krävs tillstånd enligt miljöbalken. Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att se över gränser och data för Natura områdena. Syftet är att korrigera felaktiga uppgifter om områdena och lägga till ny kunskap om arter och naturtyper. En del gränsdragningar av teknisk karaktär genomfördes redan 2009 i syfte att få ) bättre överensstämmelse med fastighetsgränser, reservatsgränser etc. Länsstyrelsen kommer vart 6-12 år att följa upp tillståndet för ett antal utpekade naturtyper och arter. I Sala kommun finns 17 Natura 2000-områden. I denna översyn omfattas 7 områden. Det är ) Rörbosjön, Fermansbo urskog, Fläcksjön, Gorgen, Gussjön, Hövskovsmossen, Nötmyran och Vrenninge. I översynen föreslås endast mindre förändringar avseende områdenas arealer. Länsstyrelsen har också föreslagit att ett antal arter tas bort från listan, vilket vi tycker är rimligt mot bakgrund av länsstyrelsens argumentation. Vi vill från Sala kommuns sida understryka vikten av att man i samband med arealförändringar och kompletteringar avarter och naturtyper även tar hänsyn till den pågående markanvändningen. De områden som omfattas av översynen kan i allra högsta grad sägas vara en del aven levande landsbygd med ett aktivt jord- och skogsbruk samt småföretagande inom besöksnäringen. Det odlingslandskap och den kulturmiljö som finns i dessa områden är ett resultat av att människor i generationer med varsam hand brukat sina marker. Om förutsättningarna för ett aktivt företagande bl a inom jord- och skogsbruk försvåras så minskar också möjligheterna att framöver kunna slå vakt om dessa områden. Vi har då förlorat den levande landsbygden och dess värdefulla kulturmiljöer och det öppna odlingslandskapet.

2 Bilaga KS 2011/104/1

3 3 (14) Syftet med denna beskrivning är att ge en bild av budgetprocessen samt att förklara stegen i hur nämndernas driftbudgetar beräknas. En beskrivning av hur resultaträkningen beräknas görs också. Målsättningen är att budgetdokumenten och beräkningarna skall vara så enkla, öppna och lättförståeliga som möjligt. Som läsare av den strategiska planen skall man förstå utgångsläget och vilka förändringar som gjorts i budgeten. Alla beräkningsunderlag finns tillgängliga efter beslut på kommunens intranät. Det kan sägas vara en slags internkontroll, förvaltningarna kan där i detalj se alla beräkningar och göra egna kontroller, allt för att skapa ett bra underlag till arbetet med nämndernas verksamhetsplaner. Budgetåret börjar tidigt med framtagande av anvisningar och beslutsunderlag, I juni fattar fullmäktige beslut om strategisk plan, under hösten arbetar nämnder och förvaltningar med verksamhetsplaner. Denna tidsaxel visar på de olika händelserna under budgetåret planeringsförutsättningar(gpf) tas fram Inför arbetet med de strategiska planerna beslutar kommunstyrelsen om gemensamma planeringsförutsättningar och ger direktiv inför nämndsarbetet med underlaget till den strategiska planen. I GPF kan ingå exempelvis demografiska förutsättningar, bedömningar av den allmänna kostnadsökningsnivån, lönekostnadsutveckling, exploateringsverksamhet, lokalbehov.

4 4(14) 2. Nämndernas underlag till strategiska plan presenteras För att kunna anpassa verksamheten till förändrade förutsättningar tar nämnderna fram ett underlag till budgetberedningen. Planerna hanteras politiskt på budgetberedningens planeringsdagar och bokslutsberedningsdagar under mars månad. 3 Beslut om Strategisk plan Den strategiska planen är kommunfullmäktiges styrdokument där det bia anges mål och resurser för nämndernas arbete. Den strategiska planen beslutas av kommunfullmäktige i juni. Den strategiska planen kan komma att revideras utifrån förändrade förutsättningar. 4 N,ämndernas verksamhetsplaner Med utgångspunkt från den strategiska planen arbetar nämnderna fram verksamhetsplaner, där nämnderna konkretiserar de kommunövergripande strategierna och målen för sin verksamhet. Budgetramen fördelas även inom nämndens olika delverksamheter. Beslut om verksamhetsplaner tas normalt i nämnderna i oktober. 5 Reviderad budget mm Fullmäktige har möjligheten att revidera budgeten innan den slutligen måste tas innan årsskiftet Förutsättningarna kan förändras t.ex. genom förändrade skatteprognoser eller regeringens hostproposition. Nämnderna ska även delge fullmäktige sina verksamhetsplaner i november. Nämnderna skall också fördela budgetramen i en arbetsbudget. Detta görs genom att fördela budgeten ansvarsmässigt, på delverksamheter samt på kostnads och intäktsslag.

5 5(14) BeräWhing av nämndernas driftbudgetramar Detta exempel från Strategisk plan visar på hur driftramarna beräknas. Utgångsläget är alltid innevarande års budget Beräkningsunderlaget utgår från budgeterade kostnader och intäkter. Nämndernas driftramar beräknas alltid netto, d.v.s. kostnader minus intäkter. Budgeten beräknas på tre år, första året utgör årsbudgeten och övriga år är en ekonomisk plan.!5umma Kapitalkostnader Kapitalkostnader styrelsens förv ' änst miljönämnd ' O O ; Kostnader O

6 6 (14) R r,.-., "'" y. I~ J"'~"""'. ".::J Summa I NETTO Övriga I intäkter RAM.. ~"f4t\~.,.~.. ~Ji;_Effitk~~bM~~-1!S i ":'i,~',,~,~~'''~~' ',>~,"~,,.~,"\aw TOTAL Nämnd Kommunstyrelsens förv Räddningstjänst O O O a01 Bygg- och miljönämnd Överförmyndare O -15 O O -15 O O O O Revision O O O O O O O O O O 771 Kultur- o fritidsnämnd O Utbo och arbetsm.nämnd Skolnämnden Vård- o oms. nämnd Tekniska nämnden: Lokalförvaltarna O O \ -8319\ \. b Intäktsfinansierad verks ~ I R!'i 1 O O _'" O?7-1R Förklaringar till kolumnerna 1 Budget utgångsläge Utgångsläget är alltid innevarande årsbudget. Tilläggsbudgetar som eventuellt beslutats om under året räknas alltid bort då en tilläggsbudget skall vara av tillfällig art. Kostnader och intäkter skiljs åt för pris och löneuppräkningens skull. Kapitalkostnaderna som finns i budgeten dras också bort. Tekniska nämnden verksamheter delas upp i tre olika delar. Lokalförvaltarna och övrig intäktsfinansierad verksamhet (Renhållning, Vatten mm) skall ha en nettobudget som är O, dvs. intäkterna skall budgeteras lika höga som kostnaderna. Övriga verksamheter t.ex gator och vägar är skattefinansierade och skall ha en budgetram som övriga nämnders verksamheter. I

7 7(14) förekommande fall kan även andra justeringar göras, för 2010 fanns ett ramtillskott föranlett av ett extra statsbidrag som enbart utgick Pris öch löneuppräkning Kompensation för pris och löneuppräkningar görs även vanligtvis. Utgångsläget är de antaganden som SKL gör om konsumentprisindex i sina budgetförutsättningar inför året. För 2010 gjordes en uppräkning på 1,6%. Uppräkningen görs på hela kostnadssidan av den befintliga budgeten exklusive kapitalkostnader samt även på intäktssidan förutom budgeterade statsbidrag. Andra kostnadskalkyler görs även som bakgrundsmaterial t.ex på löneavtal, förändrade arbetsgivaravgifter mm. 3 Förä'ndringar i strategisk plan De beslut om förändringar dvs Tillskott eller minskning av ramen som tas i strategisk plan i juni redovisas i denna kolumn. Förändringarna kan vara sådant som lyfts upp i nämndernas underlag till strategisk plan, ärenden som hänskjutits till budgetberedningen samt förändringar som upptagits i tidigare verksamhetsplaner. Förändringarna jämfört med innevarande års budget redovisas i den strategiska planen nämndvis med motivering till förändringarna. Målsättningen är att budgetdokumentet skall vara så lättförståeligt som möjligt. Läsaren skall förstå vilka ändringar som gjorts inför kommande år. Av det skälet så tas beslut som fattats i tidigare strategisk plan upp igen om beloppen skiljer sig mellan åren för planperioden. Skäl kan också finnas till att ompröva beloppet som tidigare planerats. Nämnderna skall i sina underlag till strategiska planer ta upp om det finner skäl till att ompröva ramförändringarna i planen. Exempel: I strategisk plan fattades beslut om att lägga in tkr i årsbudgeten för 2010, samt tkr för planåren 2011 och För att få rätt utgångsläge lades följande förändring in i strategisk plan "Kultur och fritidsnämnden får utökad hyra i samband med att anläggningen tas i bruk för att täcka ökade driftkostnader och kapitalkostnader. För att inte dessa kostnader skall belasta förenings livet och skolan föreslås Kultur- och fritidsnämndens ram utökas med tkr åren utöver de tkr som 2010 års budget utökades med."

8 8(14) Tabell 1 Förändring av ram: Kultur- och fritidsnämnden, Lärkans sportfält och simhall Lärkans sportfält och simhall 1000tkr 1000tkr 1000 tkr I det allra flesta fall gälier dock samma belopp för alla tre åren. 4 Kapitalkostnader 5 Reviderad budget Driftbudgeten belastas med kapitalkostnader för investeringar. Kapitalkostnad är kostnaden för den värdeminskning och den finansiering som en investering orsakar. En investering innebär anskaffande av inventarier eller anläggningar som har en ekonomisk livslängd på minst tre år och en total kostnad på minst ett basbelopp. Kapitalkostnader består av internränta och avskrivningar. Avskrivningens längd varierar utifrån ekonomisk livslängd, för inventarier kan det vara 5 till 10 år, bilar 10 år, fastigheter 33 år. Intern räntan beräknas enligt SKL:s rekommendationer, 2011 är räntan 4,3 %. Nominell avskrivningsmetod användes. Varje år justeras budgetramarna för kapitalkostnaderna. Detta görs genom att innevarande års budget dras bort. Därefter görs en budgetberäkning utifrån bokslutet på redan gjorda investeringar, samt beräkning på innevarande års investeringar samt de 3 kommande budget och planeringsåren. För tekniska nämndens verksamheter som är intäktsfinansierade görs ingen ramkompensation, förändrade kapitalkostnader justeras genom intäkterna. För att göra en riktig ramberäkning av kapitalkostnaderna för driftbudgeten, måste alltså först investeringsbudgetens alla poster först prioriteras och beräknas. Sala Kommun antar budgeten i juni, vilket mer än hälften av kommunerna gör. Fördelen med detta är att nämnderna får bättre framförhållning i sin verksamhetsplanering. Fullmäktige har dock möjligheter att revidera budgeten innan den slutligen måste tas innan årsskiftet. Förutsättningarna kan förändras t.ex. genom förändrade skatteprognoser eller regeringens höstproposition. Om budgetramarna förändras görs beräkningarna på samma sätt, och redovisas under ett kapitel i den strategiska planen.

9 9(14) 6 Nettaram Slutligen finns en nettokostnad framräknad d.v.s., kostnader minus intäkter viket blir nämndernas budgetramar. Beräkningarna görs likadant för alla 3 åren i fasta priser, d.v.s. det görs ingen pris och löneuppräkning för de två sista planåren.

10 10(14) Resultaträkningen Resultaträkningen är det i särklass viktigaste instrumentet för att visa det ekonomiska läget. Från resultaträkningen hämtas också det viktigaste finansiella måtten för att följa upp målen för "God ekonomisk hushållning". Hur kostnader och intäkter redovisas i resultaträkningen är strikt reglerat i lagstiftning och regelverk. I revisionen av årsredovisningen kontrolleras att kommunen följer regelverk och god redovisningssed Verksamhetens intäkter Not Verksamhetens kostnader Not Avskrivningar VERKSAMHETENS NETTOKOSTNADER Skatteintäkter Generella statsbidrag och utjämning Finansiella intäkter Not Finansiella kostnader Not RESULTAT FÖRE EXTRAORDINÄRA POSTER Extraordinära kostnader Extraordinära intäkter

11 11(14) 1 Verk1rmhetens intäkter och kostnader 2 Avsktlivningar Skillnaden mellan resultaträkningen och driftbudgeten är att inga interna kostnader och intäkter får finnas i resultaträkningen. Därför kan man inte jämföra driftbudgetens kostnader och intäkter med resultaträkningen. I noterna till resultaträkningen i strategisk plan visas vilka poster i budgetramen som justerats. Exempelvis så räknas det generella personalomkostnadspåslaget på ca 41 % på lönekostnader bort från driftbudgeten och ersätts med beräkningar på faktiska pensionsutbetalningar, personalförsäkringsavgifter mm. Kostnaden för avskrivningar är densamma som beräknas i budgetramarna för kapitalkostnader i samband med investeringar. Avskrivningen skall visa värdeminskningen på investeringarna. 3 SkattJeintäkter, generella statsbidrag och utjämning 4 Fina~siella intäkter Kommunen använder sig här av den prognosmodell som SKL tillhandahåller. Cirka 6 gånger per år sker uppdateringar av modellen. Uppdatering görs inte enbart utifrån beräkningar av utveckling av skattekraften, utan även om regeringen gör ändringar i det generella statsbidragen i samband med höst och vårpropositionen. Vid årsskiftet sker även förändringar i samband med slutavräkningar på skatten, LSS utjämning mm. Fastighetsavgiften på ca 35 mkr ingår även här. De finansiella intäkterna framgår av noterna och består av fasta avkastningskrav på dotterbolagen. Sala har i likhet med många andra kommuner en låg likviditet, istället för att placera eventuella överskott mer långsiktigt används medlen i finansiering av investeringar, amorteringar etc. 5 Findhsiella kostnader Här budgeteras låneräntor samt en mindre post för finansiella kostnader för pension. Här görs en ränteberäkning på befintliga lån års bokslut uppgick de till 204 Mkr. I övrigt görs en beräkning utifrån finansieringsbudgeten hur mycket nyupplåning som måste ske. Detta beror då i sin tur på hur mycket som skall investeras kommande år.

12 12 (14) 6 Årets resultat Enligt lagen om god ekonomisk hushållning får inte kommunerna budgetera med ett minusresultat om det inte finns synnerliga skäl. I så fall måste underskottet återställas på 3 år. För att man långsiktigt skall uppnå god ekonomisk hushållning skall man budgetera och planera för överskott i resultaträkningen. Argumenten för detta är att man skall klara viss del av finansiering av investeringar utan att ta upp nya lån, samt att det måste finnas buffertar för osäkra förutsättningar t.ex. skatteintäkter, konjunktursvängningar mm. Pensionskostnaderna kommer också att öka i framtiden. Till årets resultat brukar även finansiella mål knytas. De mått som Sala använder är mycket vanliga bland kommunerna. Ett mått är att man mäter årets resultat i förhållande till skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning. En tumregel är att detta mått skall helst på ligga på 2 %. I Budgeten för 2011 ligger den på 1,08% 10901/ ( ) Posterna Skatteintäkter och statsbidrag och utjämning är den helt dominerande intäktskällan. Av intäkterna på sammanlagt 1,3 miljarder står dessa för 77%. Ett viktigt mått är därför att ökningen av skatteintäkter, statsbidrag, utjämning skall vara större än nettokostnads ökningen jämfört med föregående år. I strategisk plan 2011 ser de finansiella målen ut så här. årets resultat uppgår till minst 1 % av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning 1,9% 1,6% 2,7% ökningen av skatteintäkter, statsbidrag, utjämning är större än nettokostnadsökningen: - skatteintäkter, statsbidrag, utjämning - förändring från föregående år i % 0,8% 4,0% 4,0% - nettokostnadsökning - förändring från föregående år i % 0,05% 5,5% 4,3%

13 12 (14) 6 Årets resultat Enligt lagen om god ekonomisk hushållning får inte kommunerna budgetera med ett minusresultat om det inte finns synnerliga skäl. I så fall måste underskottet återställas på 3 år. För att man långsiktigt skall uppnå god ekonomisk hushållning skall man budgetera och planera för överskott i resultaträkningen. Argumenten för detta är att man skall klara viss del av finansiering av investeringar utan att ta upp nya lån, samt att det måste finnas buffertar för osäkra förutsättningar t.ex. skatteintäkter, konjunktursvängningar mm. Pensionskostnaderna kommer också att öka i framtiden. Till årets resultat brukar även finansiella mål knytas. De mått som Sala använder är mycket vanliga bland kommunerna. Ett mått är att man mäter årets resultat i förhållande till skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning. En tumregel är att detta mått skall helst på ligga på 2 %. I Budgeten för 2011 ligger den på 1,08% 10901/ ( ) Posterna Skatteintäkter och statsbidrag och utjämning är den helt dominerande intäktskällan. Av intäkterna på sammanlagt 1,3 miljarder står dessa för 77%. Ett viktigt mått är därför att ökningen av skatteintäkter, statsbidrag, utjämning skall vara större än nettokostnadsökningen jämfört med föregående år. I strategisk plan 2011 ser de finansiella målen ut så här. årets resultat uppgår till minst l % av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning 1,9% 1,6% 2,7% ökningen av skatteintäkter, statsbidrag, utjämning är större än nettokostnadsökningen: - skatteintäkter, statsbidrag, utjämning - förändring från föregående år i % 0,8% 4,0% 4,0% - nettokostnadsökning - förändring från föregående år i % 0,05% 5,5% 4,3%

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige Budget 2008 Planer 2009-10 Fastställd av Kommunfullmäktige 2007-11-14 Sida 1 ÅRSBUDGET 2008 FLERÅRSPLANER 2009-2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Sammanfattning 2. 2.. Kommunens Övergripande Mål...4. 3.

Läs mer

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Ärende 18 DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Budgetsamordnare Monica Karlsson Biträdande kommunchef Kjell Fransson Läget i världen Återhämning men ingen högkonjunktur

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN 2013 2014 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision Strategiska områden Medborgar- och brukarperspektiv Tillväxt-

Läs mer

Förslag till Ekerö kommuns driftbudget 2019 med inriktning för och investeringsbudget 2019 med inriktning Dnr KS18/12

Förslag till Ekerö kommuns driftbudget 2019 med inriktning för och investeringsbudget 2019 med inriktning Dnr KS18/12 Katinka Madsen 08-124 57 181 katinka.madsen@ekero.se Kommunstyrelsen Förslag till Ekerö kommuns driftbudget 2019 med inriktning för 2020 2021 och investeringsbudget 2019 med inriktning 2020 2023 Dnr KS18/12

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Förslag till revidering av drittbudget 2014

Förslag till revidering av drittbudget 2014 Handläggare: Marie Eriksson/Hans Ivarsson Ekonomi- och upphandlingsavdelningen Reviderad driftbudget 2014 godkänns Förslag till beslut Förslag till revidering av drittbudget 2014 Nedan följer kommentarer

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN 2017-2018 Innehåll Sida Sammanställning Kommunstyrelsens ändringar 2 Resultatbudget, total verksamhet 3 Finansieringsbudget, total verksamhet

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter januari månad

Ekonomirapport 2014 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-02-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation.... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Nämndernas budgetar

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Laholms kommun. Rapport från granskning av årsbokslut Magnus Helmfrid Lina Josefsson Sofie Gydell

Laholms kommun. Rapport från granskning av årsbokslut Magnus Helmfrid Lina Josefsson Sofie Gydell Laholms kommun Rapport från granskning av årsbokslut 2016 Magnus Helmfrid Lina Josefsson Sofie Gydell Resultatanalys 30,6 Kommunens totala utfall i jämförelse med budget och föregående år (mnkr) 19,5 13,1

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-12 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015-

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015- Ekonomi -KS-dagar 28/1 2015- Innehåll Resultat och balansräkning Budgetuppföljning Bokslut Investeringar i anläggningstillgångar Resultat och balans INTÄKTER Värdet av varuleveranser och utförda tjänster

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

Ekonomirapport 2016 efter mars månad

Ekonomirapport 2016 efter mars månad Tf Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 christina.backstrom@vastervik.se 2016-04-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2016 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Resultatbudget 2016, opposition

Resultatbudget 2016, opposition Resultatbudget 2016, opposition ver 5 5 Verksamhetens intäkter 459 967 520 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 570 505-1 664 288-1 723 844-1 775 083-1 813 338 Avskrivningar - 47 440-46

Läs mer

Granskning av bokslut och årsredovisning per

Granskning av bokslut och årsredovisning per Granskning av bokslut och årsredovisning per 2016-12-31 Revisionsrapport Värnamo kommun 2017-04-10 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter februari månad

Ekonomirapport 2014 efter februari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-03-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter februari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos

Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos 2010-08-24 Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos 2 Förvaltningsberättelse Sammanfattning Delårsbokslutet är en uppföljning av resultatet under januari-juni 2010 med helårsprognos. Kommunens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun 'ii sala r;; KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2013-09-03 11 (24) 208 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun Dnr 2013(330 INLEDNING Från och med 1 januari

Läs mer

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 1 1. 2009-11-24 Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 2010-2012 Vision, inriktningsmål och ekonomiska mål för verksamhetsplan 2010-2012 Fastställd av fullmäktige 2009-11-18 Dnr 5/2009 U:\Ekonomiavdelningen\Ekonomichef\VP\VP

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter mars månad

Ekonomirapport 2014 efter mars månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-04-17 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Maria Schönbeck Alexander Arbman Jörn Wahlroth Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2019-05-16 KS/2019:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2019-04-30 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Budget 2019 samt plan 2020 och Budget 2019, plan 2020 och 2021

Budget 2019 samt plan 2020 och Budget 2019, plan 2020 och 2021 Budget 2019, plan 2020 och 2021 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2019... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

KELP Bilaga till Strategi- och budgetplan Kommunfullmäktiges beslut

KELP Bilaga till Strategi- och budgetplan Kommunfullmäktiges beslut KELP 2010 2012 Bilaga till Strategi- och budgetplan 2010 Kommunfullmäktiges beslut 2009-11-18 Innehållsförteckning KELP 2010 2012 2 Bilagor Bilaga 1 Driftbudget på anslagsnivå Bilaga 2 Finansförvaltning

Läs mer

Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2010

Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2010 1(8) KS 2010/0011 Ombudgetering, tilläggsanslag och reviderad budget 2010 Sammanfattning Hemställan om ombudgetering av driftmedel eller begäran om tilläggsanslag har gjorts med motsvarande 852 000 kronor

Läs mer

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år 2016-05-16 2014/1249 1(5) Vår adress Ekonomikontoret Borlänge kommun Adress Kommunfullmäktige Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Håkan Eriksson 0243-74005 hakan.eriksson3@borlange.se

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 000 tkr. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat på +47 900 tkr. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun RAPPORT 1(7) 2010-05-04 KS-118/2010 Handläggare, titel, telefon Claes-Göran Magnell, ekonomidirektör 011-15 34 41 Kommunfullmäktige Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun Förslag till beslut

Läs mer

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020 Budget 2018, plan 2019 och 2020 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2018... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2013 2014 2015 2016 2017 2018 BNP* 1,3 1,9 2,9 3,2 2,3 1,9 Sysselsättning, timmar* 0,4 2,1 1,5 1,1 0,7 0,4 Öppen

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (4) 265 Dnr KS/2017:99. Bokslutsprognos per Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2017-11-13 1 (4) Sida 265 Dnr KS/2017:99 Bokslutsprognos per 2017-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2017-2019 Budget 2017 Dokumentnamn Strategisk plan 2017-2019 Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Dokumenttyp Plan Version Ver 4 Fastställd/upprättad 2016-09-19/KS 2016/484 Senast

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Ombudgeteringar och reviderad budget Förslag till ombudgetering och begäran om tilläggsbudget

Ombudgeteringar och reviderad budget Förslag till ombudgetering och begäran om tilläggsbudget 1(7) KS 2009/0005 Ombudgeteringar och reviderad budget 2009 Kommunfullmäktige fastställde budget för år 2009 vid sammanträdena den 24 och 27 november. Revidering av budgeten behöver göras på följande punkter.

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Direktiv för arbetet med Budget 2015 och flerårsplan 2016-2017

Direktiv för arbetet med Budget 2015 och flerårsplan 2016-2017 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2014-02-?? Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Direktiv för arbetet med Budget 2015 och flerårsplan 2016-2017

Läs mer

ALTERNATIV BUDGET 2011 EKONOMISK PLAN

ALTERNATIV BUDGET 2011 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN ALTERNATIV BUDGET 2011 EKONOMISK PLAN 2012 2013 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision 1 Övergripande mål Medborgar- och brukarperspektiv

Läs mer

Månadsuppföljning januari mars 2018

Månadsuppföljning januari mars 2018 Resultatet uppgår till 24 mkr för mars månad. Nettokostnaderna har t.o.m. mars tagit i anspråk 24 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 25 %. Hittills under året har kommunen investerat för 46 mkr. Samtliga

Läs mer

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Per Malmquist Tel. 0152-293 48 Kommunstyrelsen Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning Driftredovisningen omfattar ekonomiskt utfall för aktuell uppföljningsperiod samt helårsprognos.

Läs mer

Ekonomirapport 2015 efter januari månad

Ekonomirapport 2015 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2015-02-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2015 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -03-31 Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +40 034 tkr. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +19 429 tkr.

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

1 Budgetanvisningar 2017 KA 2016/195 Jörgen Karlsson. Kommunfullmäktige sammanträder i Kungshamns Folkets Hus kl 17.30 samma dag.

1 Budgetanvisningar 2017 KA 2016/195 Jörgen Karlsson. Kommunfullmäktige sammanträder i Kungshamns Folkets Hus kl 17.30 samma dag. Kallelse 2016-04-07 Kallelse till EXTRA kommunstyrelse Tid Torsdagen den 21 april 2016 kl. 17.15 Plats Ordförande Kungshamns Folkets Hus Mats Abrahamsson Ärende sammanträde Dnr Föredragande 1 Budgetanvisningar

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Budget 2016, plan 2017-2018

Budget 2016, plan 2017-2018 Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson, 0550-880 21 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-01 Ks/2015:185 041 Budget Sida 1(3) Budget 2016, plan 2017-2018

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2015 Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2018-2020 Budget 2018 Dokumentnamn Strategisk plan 2018-2020 Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Dokumenttyp Plan Version Ver 1 Fastställd/upprättad 2017-09-18 Senast reviderad 2017-08-20

Läs mer

Månadsrapport februari

Månadsrapport februari 2012-03-29 1 (7) Kommunstyrelsen Månadsrapport februari Beslutsunderlag Kommunkontorets skrivelse den 29 mars 2012. Sammanfattning Stadens resultat uppgick efter februari månad till 23,9 mnkr, vilket är

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 BNP* 2,9 1,3 0,9 2,7 3,6 3,8 2,9 Sysselsättning, timmar* 2,0 0,7 0,4 0,6 1,4

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2016 Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -10-31 Övergripande ekonomiska händelser Driftbudgetavräkning Det budgeterade resultatet för år uppgår till 27 134. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Uppföljning Oktober 2014 Bilaga KS 2014/48/7

Uppföljning Oktober 2014 Bilaga KS 2014/48/7 1 Sammandrag beräknad avvikelse Driftbudget Uppföljning Oktober 2014 Bilaga KS 2014/48/7 Prognosutveckling per månad, Beräknad Årsbudgetavvikelse Nämnd Jan Feb Mars April Maj Aug Sept Okt Nov Årsbudget

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Månadsrapport November 2010

Månadsrapport November 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari-november Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-november visar ett överskott på 174 mkr före finansiella poster, vilket är 93 mkr bättre

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Sofia Nylund Ebba Lind Charlotta Franklin Simon Löwenthal Granskning av delårsrapport Håbo kommun Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%)

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%) Resultatbudget Vänsterpartiet Verksamhetens intäkter 469 727 500 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 480 608-1 587 503-1 690 228-1 733 438-1 768 561 Avskrivningar - 54 759-43 000-46

Läs mer

Preliminär Bokslutsrapport December 2016

Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Resultatet uppgår till 59 mkr Nämndernas resultat är sammanlagt 22 mkr bättre än budget Kommunen har investerat för 175 mkr. Samtliga fyra finansiella mål nås.

Läs mer

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020

Budget för 2020 med plan för samt skattesats för 2020 Tjänsteskrivelse 1 (9) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar, Jenny Bolander 2019-05-08 Dnr KS 2019-388 Kommunstyrelsen Budget för 2020 med plan för 2021-2023 samt skattesats för 2020 Förslag till

Läs mer

att godkänna månadsrapport-per februari samt prognos för helåret 2014.

att godkänna månadsrapport-per februari samt prognos för helåret 2014. Stockholms läns landsting i (i) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 Landstirigsstyrelsem LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4 : 04-0 8 0 0 0 1 2 * Månadsrapport per februari 2014, Koncernfinansiering Föredragande

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Månadsuppföljning. April 2012

Månadsuppföljning. April 2012 A Månadsuppföljning April 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 april 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för

Läs mer

Månadsuppföljning per den 30 april 2014

Månadsuppföljning per den 30 april 2014 20 maj 2014 KS-2014/284.182 1 (9) HANDLÄGGARE Strandqvist Ralph 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Månadsuppföljning per den 30 april 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer