LANDSTINGET Kultur B Utbild?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LANDSTINGET Kultur B Utbild?"

Transkript

1

2 LANDSTINGET Kultur B Utbild? DIARIENR MN-KUS Nanlnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Inledning Förvaltningen lämnar här underlag till nämndens bedömning av vilka konsekvenser uppgifterna i planeringsförutsattningarna har för nämndbudgeten. Dokumentet planeringsförutsättningar har tagits fram av Ledningsenhetens tjänstemän och överlämnats till samtliga landstingspolitiker och förvaltningsledningar som ett underlag för beredningen av landstingsbudgeten. Kultur & Utbildning har nedan sammanställt ett underlag för nämndens fortsatta dialog om verksamhet och ekonomiska förutsättningar Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag Uppräkningen av anslagen före besparingskrav fördelar sig enligt planeringsförutsattningarna preliminärt enligt nedan. Det har förutsatts i förslaget att de anslagsstyrda verksamheterna ska genomföra fortsatta effektiviseringar motsvarande 1 % per år. Namn: Trtel Telefon (DireM) Mobil Marita Karlsson Ekonomi- och stabschef O O E-post Besoksadress Postadress. kultur.utbildning@dll.se Östra Tradgardsg 2, Box Nyköping Fax Telefon (Vaxel) E-post (Landstinget) O O O0 kultur.utbildning@dli.se ORG NR Y Kultur och Utblidning\Processer\Planenn~ och uppfollning'i2012v Budgetunderlag-p1 foruis (mars)\kuf - Planeringsforutsanningart namnd Z012 doc Utskriilsdatum Sidan l(7)

3 I övrigt finns de tidigare satsningarna genom utökad ersattning med enligt nedan: Kultur, utbildning och friluftsverksamhet 80.2, 81,6 83,1 84,8 Budgetramen En stor del av förvaltningens finansiering utgörs av bidrag från staten. Dessa bidrag har under flera år haft en mycket låg uppräkning, jämfört med kostnadsökningarna. Sammantaget med besparingarna från Landstinget har det påverkat verksamheterna påtagligt. Anpassningar har gjorts fortlöpande. Kompletterande verksamhet har varit lösningar för att få ekonomi i delar av verksamheten. t ex vandrarhem och uppdragsutbildning för skolverksamhet, friluftsverksamhet etc. Dessutom har Sörmlands museum en vasentlig del av verksamheten som finansieras genom uppdrag/projekt med externa medel. Elevavgifter till gymnasie- och särskola utgör en annan vasentlig del av finansieringen. Förvaltningen har i några verksamheter låga lokalkostnader. Det galler särskilt Scenkonst Sörmland, som i princip endast har kontorslokaler för tillsvidareanstalld personal. Här har en låg uppräkning extra hög påverkan på grundverksamheten, eftersom personalkostnaderna ar en tung post. Även för museet ar personalkostnaderna en mycket tung post vilket medför samma problem för Sörmlands museum. Följande förändringar påverkar förvaltningens behov av resurser inom planperioden p g a organisationsforandringar, flyttning av verksamhet m m. e Ökade hyreskostnader samt driftkostnader for Sörmlands museum vid samlokalisering i Nyköping (troligen fr o m 2013) e Flyttkostnader för Sörmlands museum (troligen ) e Ökade hyreskostnader samt driftkostnader för Scenkonst Sörmland vid samlokalisering i Eskilstuna (troligen 2012). e Flyttkostnader för Scenkonst Sörmland (troligen 2012) Följande verksamhetsförandringar haver extra resurser om de ska genomföras. Utökning av Scenkonst Sörndands avseende det offentliga utbudet. Utifrån arbete med regional kulturplan; ser förvaltningen ett stort behov av att det utbudet utökas inom det regionala arbetet. ORG NR Y Kultur och UtbiidningWrocesse~\PIaner~ny och uppfoljninyv012v Budgetunderlag-pl forirts (rnars)\kuf - Planenngsfonitsannlnyart narnnd 2012 doc Utskr!itsdaturn SID 2(7)

4 ANDSTINGET e Utökad regional verksamhet Inom Sönrnlands museun?~ Tillfallig utökning av verksamhet e Kostnader inom Scenkonst Sömland för att satta upp en egen produktion i samband med invigning av lokaler (troligen 2012 och 2013). e I det fall som nya lokaler till Sömlands museum ar fardigstallda för inflyttning under 2012 eller första halvåret 2013, ser vi liknande behov till en särskild satsning på en invigningsutstallning. Samtliga ovan nämnda satsningar kan aven ses som en regional satsning infor dialogen med staten inom den s k samverkansmodellen. Nämnden har tidigare uppmärksammat behovet av en uppräknad ram för organisationsbidragen i likhet med övrig ersättning till verksamheterna. Problemområden s e Öknaskolans gymnasieutbildningar Den nya skollagen och gymnasiereforrnen inklusive ett nytt betygssystem galler fr o m 1 juli En förändring ar att tiden för yrkesteori ökar på bekostnad av allmanteori. Öknaskolan har därför utarbetat nya utbildningskoncept och nya lokala timplaner, dar eleverna behöver läsa extra kurser för att få full behörighet. Detta lär innebära ett försvårat rekryteringslage för skolan, och därmed minskade intäkter. Under har det också införts förändrade regler for ersättning från hemkommunerna för gymnasieutbildning som kommer att påverka Öknaskolans ekonomi negativt redan fr o in Tillgänglighet genom allmänna kommunikationer Tillgängligheten till det regionala utbudet ar mycket avhängigt allmänna kommunikationer för att nå för oss aktuella målgrupper. Det finns en överenskommelse att skolklasser inom förskola/grundskola kostnadsfritt får utnyttja Lanstrafiken for transporter till Nyköpingshusområdet i Nyköping. Det vore Önskvärt att denna lösning kan överföras aven till annan regional verksamhet, t ex Nynäsområdet, liksom till andra orter med regionalverksamhet, t ex att klasser kan åka till andra orters Historien i Sörmland pedagogik ORG NR Y Kultur och UtbildningPracesser\Planering och uppfoi]ningvolzv Budgetunderlag-pl ioruts (rnars)\kuf - Planenngsiorutsattningart narnnd SID 3(7) 2012 doc Utskriflsdalum

5 ~ $B Nämnden har i februari tagit stallning för att bygga ett styckeri med försäljning i del av gamla ladugården på Nynas. Verksamheten upplåts till en extern entreprenör. Ärendet har förts vidare till Landstingsstyrelsen. Förutsättningar rörande Servicebolagets upphandling av återtaget kött undersöks for närvarande. Investeringsutrymme kan behövas ocldeller Avsikten ar att uppkomna driftkostnader ska tackas av hyresintäkter från entreprenören. Under de första åren kan dock behov av annan finansiering finnas. Sörmlands museum, nya lokalerlsamlokalisering 1 Nyktiping Utredning pågår om nya lokaler och en samlokalisering av samtliga lokaler i Nyköping (utställningar, hörsal, restaurang, magasin, verkstäder, kontor m m) inom Sörmlands museum till nya lokaler inom hamnområdet. Tilltänkta lokaler upphandlas Om projektet genomförs behöver intäkterna förstärkas för att tacka ökad hyra samt rantor och avskrivningar för verksamhetsanknutna investeringar och aven utökad verksamhet. Det finns ännu inte några beräkningar av omfattningen av investeringsmedel för inredning etc. Hyresnivån ar inte heller kand. Finansiering behövs aven av flyttningen, dar den största kostnaden avser flyttning av ca föremål samt arkiv och bibliotek. Projektet förutsätter en delfinansiering från Nyköpings kommun. Ett avtal finns tecknat. Om projektet genomförs lämnar Sörrnlands museum Konsthallen, som då kan avyttras eller få annan användning. Även Ahuset i Nyköping, som hyrs av kommunen, lämnas då. i Utökad regional verksamhet och utveckling av verksamheten, Sörmlands museum Den vaxande regionala verksamheten inom Sörrnlands museum, liksom de allt större önskemålen från regionen om att ha med museet och efterfrågan på museets skiftande verksamheter kräver på sikt utökade resurser. Det galler finansiering av såväl den mobila verksamheten och den personal som kravs for den som for eventuella fasta utstallningsarenor i Katrineholm och Eskilstuna. aven kostnaderna för transporter av vandringsutställningar, minneutstallningar, studielådor m m har växt. En utvecklad regional verksamhet ar ett satt att göra Sörrnlands museum ännu mer tillgängligt för alla i Sörmland. Arbetet att verka på arenor dar museer kanske inte alltid finns, t ex i det offentliga rummet, ORG NR Y Kultur och UtbiidningProcecser\Planering och uppfoijningvo1zv Budgetunderlag-pl foruts (rnars)\kuf - Planeringsforutsattningart namnd 2012 doc Utskrinsdatum SID 4(7)

6 Pmebär också att museet blir tillgängligt även för dem som Inte ar vana museibesökare. Att komplettera Historien i Sörmland och arbeta ännu mer i det offentliga rummet, ute och inne, är inte minst därför en viktig del av museets framtidsstrategi. Detsamma galler verksamheten på webben som blir allt viktigare för museet som kontaktyta till medborgarna och som också kan komma att kräva utökade resurser Scenkonst Sömland, samlokalisering i Esklstuna Scenkonst Sörmland arbetar för att samlokalisera all personal till Eskilstuna av bl a arbetsmiljö- och miljöskäl. Förhandlingar förs med Kommunfastigheter i Eskilstuna om att utöka lokalerna inom Munktellområdet, så att behoven av repetitions-, föreställnings-, verkstads- och kontorslokaler kan inrymmas. Delar av lagret i Kjula kan även behöva flyttas. Om projektet kan genomföras lämnas Gula Huset i Eskilstuna, som hyrs av samma hyresvard som äger de tilltänkta lokalerna, samt Ahuset i Nyköping. Kostnaderna för Scenkonst Sörmland avser framför allt investeringar i inventarier samt kostnader för flytt. Dessutom får verksamheten en ökad hyreskostnad. Hyresökningen blir troligen minst ca 2 Mkr, beroende på hyresav?alets längd, gränsdragning mellan hyresvard och hyresgäst samt resultat av upphandling för byggnationen. Kommunfastigheter Eskilstuna ar hyresvard och genomför upphandlingen. Lokalfrågan kan bli aktuell redan 2012 om avtal tecknas Inga konkreta kalkyler för drift- och investeringar finns ännu. Scenkonst Sörmland, utveckling av verksamheten Den kostnadsmässigt största verksamheten är föreställningar för barn och ungdomar 5-15 år. För närvarande finns mycket små medel som kan omprioriteras till utökad verksamhet om barn- och ungdomsuppdraget ska fullföljas. I övrigt har verksamheten en ambition att utveckla det offentliga utbudet för att bredda utbudet i enlighet med de uppdrag som finns från staten. Genom de krympande ramarna i förhållande till ökade lönekostnader m m och det faktum att de ekonomiska ramarna för det offentliga utbudet ar mycket små, görs i huvudsak förändringar inom befintliga ekonomiska ramar. Större regelbundna satsningar kan inte genomföras. Däremot har Scenkonst Sörmland planerat att genomföra en större satsning 201 2, som då gör att sparat eget kapital behöver tas i anspråk. Hur stor satsningen kan bli är avhängigt möjligheten att spara medel 201 1, vilket i dagsläget ser problematiskt ut. ORG NR Y Kunur och UtbildningProcesser\Pianering och uppfoljningv012v Budgetunderiao-pl foruts (man)\kuf - Planenngsforutcartningart namnd 2012 doc Utskriftsdatum SID 5(7)

7 Arbetet med att inarbeta Kulturpropositionens intentioner avseende regional samverkan inom kulturområdet i länet bedrivs intensivt under året. Målet ar att starka det regionala samarbetet inom länet, vilket på sikt kan generera utökade resurser från staten. För att nå positiva resultat i förhandlingarna med staten krävs också regionala satsningar. Om satsningarna på nya lokaler genomförs ar det också viktigt att utöka verksan~hetsutbudet i lokalerna. Omprioriteringar Inom ramen för den nuvarande beslutade verksamheten och dess planering för den regionala verksamheten, är det svårt att se möjliga omprioriteringar i dagsläget. En förändring av utbudet behöver planeras med lång tidshorisont. Eventuella omprioriteringar som ändå skulle vara möjliga tas som diskussion inom budgetberedningsprocessen. Disponering av eget kapital I det fall uppdragsersattningen inte utökas för att inrymma flyttkostnader för Scenkonst Sörmland (troligen 201 2) och Sönnlands museum (troligen 2013) behöver nämnden få en ramökning genom att utnyttja eget kapital, som täcker flyttkostnader samt mindre driftkostnader för dessa verksamheter. Beräkningar finns ännu inte utförda, men en mycket osäker uppskattning är ca 1 mkr respektive 3 inkr Scenkonst Sörmland har ambitionen att sätta upp en offentlig produktion i samband med en invigning av de planerade nya lokalerna i Munktellområdet i Eskilstuna. Det egna kapitalet behöver då utnyttjas med förslagsvis ca 2 mkr. Samma förhållande gäller även Sönnlands museum Utrustningsinvesteringar Utrustningsinvesteringarna bör ligga på en fast nivå över åren. Utjanming kan göras inom förvaltningen vid behov. Nivån för grundläggande utrustningsinvesteringar bör som tidigare vara ca 4 Mkr. Eftersom verksamheten har maskiner m m som i förhållande till verksamheten är relativt kostsamma, kan det i undantagsfall vara så att det vid haverier kommer att bli ett överskridande av investeringsramen. Utökning av grundramen behövs för närvarande följande projektbundna tillfalliga insatser, om politiska beslut tas om ett genomförande. Inga kalkyler firns ännu för dessa investeringar och inte heller gränsdragningen mellan hyresvärd respektive verksamhet. En förstärkning behöver däremot göras avseende Inventarier vid flytt till nya lokaler för Sörmlands Museum åren (troligen ). Nivåerna är inte kända, men ger ett behov av ORG NR Y Kultur och UtbildningProcesser\Planering och ~ppfol)nin~vo12~ Budgelunderlag-pi foruts (rnars)\kuf - PlanerinQsforutsaiIningar t narnnd 2012 doc Utsknflsdaturn SID 6(7)

8 ANDSTINGET ökad investeringsram från Lan stinget. Ovrig finansiering ar möjlig till viss del genom fonder som museet kan utnyttja samt eventuellt genom bidrag från Boverket. Ramen behöver preciseras genom separat ärende i ett senare skede. Inventarier i ny lokal för Scenkonst Sörmland Nivåerna ar inte kända, men en mycket grov uppskattning är att en ökad investeringsram om ca 6 Mkr kan krävas. Ramen behöver preciseras genom separat ärende i ett senare skede. Fastighetsinvesteringar genom central ram Nedan redovisas fastighetsinvesteringar inom central ram. Byggnationen av styckeriet inom Nynas har ännu inte upphandlats och påbörjats, varför en del av den preliminärt beräknade kostnaden om 6 Mkr kan behöva förskjutas helt eller delvis till Styckeri Nynas Orangeriet, kök Lagerhantering frukt och gröns Nynas Scentak Kallhall till bussar och fyrhjulingar Ökna Omklädningsbaracker Ökna Lagerhantering fmkt och grönt Ökna Tillgänglighet Nynas slott, hiss Slakteri Litselbv. Nvnas ,o 0s 0, ,4 OJ , ,O Övrigt För närvarande finns inte några ytterligare kalkyler utarbetade, eftersom många av projekten är under utredning. Förvaltningen får återkomma med mer konkreta beräkningar eller uppskattningar under beredningsprocessen., -GULTUR & UTBILDNING Kultur- och utbildningschef Ekonomi- och stabschef ORG NR Y Kultur och UtbildningPiocesser\Planer~ng och uppfoi]n1ngu012\2 Budgetunderlag-p fords (rnars)\kuf - Planeringsforutsattningar t namnd SID 7(7) 2012 doc Utsknflsdatum

Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna

Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna Kultur & Utbildning Bilaga 15/12 D A T U M D I A R I E N R 2012-03-13 KN-KUS12-003 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna

Läs mer

Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden

Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och fi.iluftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-03-26 DIARIENR KN-KUS13-001-6 9 1611 3 Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-30 LS-LED09-243 75 Landstingets konst, överföring av verksamhet och uppdragsersättning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar överföra

Läs mer

Budgetunderlag för planeringsperioden Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag

Budgetunderlag för planeringsperioden Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag Kultur & Utbildning D A T U M D I A R I E N R 2014-03-10 KN-KUS14-004 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budgetunderlag för planeringsperioden 2015-2017 1. Inledning Förvaltningen lämnar

Läs mer

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Nicholas Prigorowksy Ekonomidirektör 2011-03-28 LS-LED11-290 Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2015-03-31 KN-KUS14-003-19 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-452 155 Kultursamarbetet i länet. Uppdragsersättning för kartläggning av nuläget Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen bifaller

Läs mer

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan Kultur & Utbildning TJÄNSTESKRIVELSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund, Karin Lindvall 2009-06-03 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Preliminär uppföljning av ekonomin för perioden januari - augusti

Preliminär uppföljning av ekonomin för perioden januari - augusti TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2014-09-04 KN-KUS14-003-9 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0022-3 17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen 2017-2019 Diarienummer: NSV16-0022

Läs mer

REMISSVAR. Kultur & Utbildning. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG SOU 2010:96.

REMISSVAR. Kultur & Utbildning. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG SOU 2010:96. Kultur & Utbildning Bilaga 25/11 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund 2011-04-26 KN-KUS11-147 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet REMISSVAR - RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG

Läs mer

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-KUS16-0003-13 54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Behandlat

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-09-25 LS-LED05-278 85 Gåva till personal och patienter, Kullbergska sjukhuset Landstingsstyrelsens beslut 1. En vinterträdgård byggs på Kullbergska sjukhuset

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-10-19 KN-KUS16-0003-11 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-06-19 LS-LED06-268 64 Nybyggnad av spannmålsanläggning vid Öknaskolan Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner den föreslagna nybyggnationen

Läs mer

29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning

29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning Nämnden för kultur, utbildning och PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-06-02 KN-KUS16-0003-4 29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning Diarienummer: KN-KUS16-0003

Läs mer

Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler

Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler Serviceförvaltningen Ledningen Sida 1 (5) [Datum] Handläggare Christer Edfeldt Telefon: 08 508 11815 Till Servicenämnden 2017-01-31 Nytt hyresavtal för serviceförvaltningens administrativa lokaler Förvaltningens

Läs mer

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Regional utvecklingsnämnd KALLELSE 2019-02-12 1 (1) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Tisdag 12 februari 2019 Tid 14:00 Plats Löparen, Strömgatan, Kalmar Föredragningslista

Läs mer

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Lars kobsson - PLLJ01 E-post: lars.jakobsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-15 Dnr: 2014/1641-BaUN- 030 Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Förslag till beslut 1. godkänner

Läs mer

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten Eva Andrén TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Palo 2014-12-17 KN-KUS14-093-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet M Ö

Läs mer

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden KS 6 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-12 KSN-2013-0323 Kommunstyrelsen Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande

Läs mer

Kullbergska sjukhuset, hus K16, om- och tillbyggnad för bårhus

Kullbergska sjukhuset, hus K16, om- och tillbyggnad för bårhus TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Sölvi Johansson Administrativt stöd (FM-enheten) +46155245826 2015-12-08 LS-LED15-1725-1 Ä R EN D EG Å N G MÖ TES D A TU M Landstingsstyrelsen

Läs mer

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-21 KN-KUS16-0003-2 12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Diarienummer:

Läs mer

Nyköpings lasarett, flytt av huvudentré från hus N1 till hus N14

Nyköpings lasarett, flytt av huvudentré från hus N1 till hus N14 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Sölvi Johansson Administrativt stöd (FM-enheten) +46155245826 2015-12-08 LS-LED15-1717-1 Ä R EN D EG Å N G MÖ TES D A TU M Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND Bilaga 2/11 PVN DATUM DIARIENR 2011-01-04 PVN-HSF11-004 PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M. 2011-02-17 Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping Fax 0155-28

Läs mer

2005-10-17 LS-LED05-349. 84 Slottsvakten 3, Konsthallen, Nyköping, Investerings- och underhållsbehov 2005

2005-10-17 LS-LED05-349. 84 Slottsvakten 3, Konsthallen, Nyköping, Investerings- och underhållsbehov 2005 PROTOKOLL DATUM 2005-10-17 LS-LED05-349 84 Slottsvakten 3, Konsthallen, Nyköping, Investerings- och underhållsbehov 2005 Bakgrund Landstinget Sörmland Service Fastigheter övertog förvaltnings- och driftsansvaret

Läs mer

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel

FÖRSLAG. 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-11-04 GNVO11-031 33 Prismodell för hjälpmedel Gemensamma nämndens vård, omsorg och

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2006-06-19 LS-LED06-269 60 Omfördelning av investeringsramen för fastigheter 2006 Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner omfördelning av medel ur 2006

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-414 91 Ändrat tjänsteutbud med nytt ägandeskap för personalbostäder i Nyköping Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Nyköpings lasarett, hus N4, ny städcentral

Nyköpings lasarett, hus N4, ny städcentral TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Sölvi Johansson Administrativt stöd (FM-enheten) +46155245826 2015-12-07 LS-LED15-1718-1 Ä R EN D EG Å N G MÖ TES D A TU M Landstingsstyrelsen

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Värmdö Ridklubb har de senaste 3 åren framgångsrikt bedrivit verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Värmdö Ridklubb har de senaste 3 åren framgångsrikt bedrivit verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Tjänsteskrivelse 2017-02-17 Handläggare Fredrik Perman Kultur- och fritidsenheten Diarienummer Överenskommelse mellan Nacka kommun, Värmdö kommun och föreningen Värmdö ridklubb avseende verksamhetsstöd

Läs mer

Förbundsöverenskommelse

Förbundsöverenskommelse Förbundsöverenskommelse 2012-12-17 Överenskommelse mellan medlemmarna och kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland KS-834/2012 Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 210

Läs mer

Kultur & Utbildning, budgetunderlag för planeringsperioden

Kultur & Utbildning, budgetunderlag för planeringsperioden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-02-29 KN-KUS16-0004-1 ÄRENDEGÅNG Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Regionstyrelsen har behandlat ärendet 2008-09-23, 207.

Regionstyrelsen har behandlat ärendet 2008-09-23, 207. Fastighetsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2008-09-24 Dnr 1 (5) Fastighetsnämnden Effektivisering av s lokalnyttjande förhyrning av lokaler i Malmö samt försäljning av Regionhuset i Lund Ordförandens förslag

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Ett medicinhistoriskt museum i Uppsala

Ett medicinhistoriskt museum i Uppsala LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 20 (40) Dnr CK 2011-0425 58 Ett medicinhistoriskt museum i Uppsala Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2008-12-16 LS-LED08-707 161 Förslag till Överenskommelse angående framtida lokalutnyttjande och hyresavtal i Gnesta vårdcentral Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (6) 2019-03-14 Handläggare Yvonne Ekman Telefon: 076-12 48 009 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 5 Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen

Läs mer

10/16 Budgetunderlag för verksamheten Dammsdal

10/16 Budgetunderlag för verksamheten Dammsdal Nämnden för kultur, utbildning och PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-21 KN-DAM16-0034-2 10/16 Budgetunderlag 2017-2019 för verksamheten Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0034 Behandlat

Läs mer

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-04-26 LS-LED06-147 26 Resultathantering bokslut 2005 Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Proposition Ordföranden ställer proposition på landstingsstyrelsens

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Investeringsprocessen fastighets- och utrustningsinvesteringar beslutad i landstingsfullmäktige 2014-06-16--17 CK2014-0064 1 INLEDNING... 1 1.1 FÖRUTSÄTTNINGAR... 1 1.1.1 Förutsättningar för prioriteringar...

Läs mer

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge

Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge 2012-09-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/102 Fritidsnämnden Ansökan om hyresrabatt för ridverksamheten Stall Compass, Drevinge Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att avslå ansökan från Compass

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-11 HN-HOS09-219 60 Närvården i Strängnäs Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att 1. upphäva nämndens beslut

Läs mer

Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) Datum UN-2014/180. Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) Datum UN-2014/180. Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) Datum 2014-04-16 UN-2014/180 Utbildningsnämnden Konsekvensbeskrivning budgetramar 2015 för utbildningsnämnden UN-2014/180 Förslag till

Läs mer

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03 SÖDERTÄLJE o Tjänsteskrivelse UTBILDNINGSKONTORET 2009-01-08 Stefan Sundbom Yerksamhetscontroller 08-55022202 stefan.sundbom(q)sode11alj e.se Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-550 215 32 petra.karlssonekstrom@sode11alje.se

Läs mer

Motionssvar - Fria bussresor för pensionärer

Motionssvar - Fria bussresor för pensionärer MOTIONSSVAR SID 1(3) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-01-27 LS-LED15-0943-4 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A T U M Landstingsstyrelsen 2016-02-16 Motionssvar

Läs mer

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station KF 12:1 Samhällsbyggnadskontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:662-207 Strategienheten 2016-12-15 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 KF 12:2 Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum

Läs mer

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (6) 2017-10-10 Handläggare Richard Hultman 08-508 262 31 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende

Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Berg Sällemark Tfn: 508 09 032 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-05-10 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Verksamhetsanpassning av skollokaler

Läs mer

Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut

Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2019-01-25 Handläggare Richard Hultman 08-508 26 231 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Parken Hagdalen i Rågsved-Hagsätra, del av Grönare Stockholm. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1.

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun Jan Olofsson 2011-04-04 Barn- och familjenämnden Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun I Eslövs kommun finns f n endast en fristående skola. Eslövs Montessori driver

Läs mer

Datum 2014-05-06. Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån

Datum 2014-05-06. Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån KS 7 21 MAJ 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2014-05-06 Diarienummer KSN-2014-0192 Kommunstyrelsen Stiftelsen Jälla: Hemställan om ränte- och amorteringsfrihet på del av lån Förslag

Läs mer

Förslag till landstingsbudget

Förslag till landstingsbudget Förslag till landstingsbudget 2012-14. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att godkänna resultatbudget 2012-14, enligt bilaga 1, samt nämndernas resultatkrav,

Läs mer

Budgetunderlag Primärvård

Budgetunderlag Primärvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Annika Hagstedt Hälso- och sjukvård +46155245753 2016-05-30 PVN16-0126-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E S D A T

Läs mer

Nybyggnation av verkstadslokaler m m för naturbruksutbildningen i Stora Segerstad

Nybyggnation av verkstadslokaler m m för naturbruksutbildningen i Stora Segerstad 1(5) 2014-04-15 LJ 2014/493 Landstingsstyrelsen Nybyggnation av verkstadslokaler m m för naturbruksutbildningen i Stora Segerstad Bakgrund På uppdrag av länets kommuner bedriver Landstinget naturbruksutbildning

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-03-01 LS-LED11-217 37 Nybyggnation för MR (magnetisk resonanstomografi) vid Mälarsjukhuset Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Naturbruksutbildningarna

Naturbruksutbildningarna Naturbruksutbildningarna lägesanalys och åtgärder för att uppnå ekonomisk balans Bakgrund/problemställning Det ekonomiska resultatet för naturbruksutbildningarna har försämrats kraftigt de två senaste

Läs mer

Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Helena Söderquist Chef FM-enheten 2011-02-21 LS-LED11-218 Mats Widén Finanschef Ombyggnation av Liljedalshemmet, Gnesta vårdcentral, godkännande

Läs mer

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan

Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan 2013-11-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2010/134 Fritidsnämnden Avslut av överenskommelse med föreningen Mötesplats Järlahuset avseende verksamheten Tjejverkstan Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Kullbergska sjukhuset, hus K16, om- och tillbyggnad för bårhus

Kullbergska sjukhuset, hus K16, om- och tillbyggnad för bårhus TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Sölvi Johansson Administrativt stöd (FM-enheten) +46155245826 2015-12-08 LS-LED15-1725-1 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsens finans-

Läs mer

12 Sörmlands museum, Utveckling av informationsverksamheten vid Stendörren. att godkänna den i bilagda program föreslagna verksamheten, samt

12 Sörmlands museum, Utveckling av informationsverksamheten vid Stendörren. att godkänna den i bilagda program föreslagna verksamheten, samt PROTOKOLL DATUM DIARIENR Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet 2006-06-07 KN-KUS06-209 12 Sörmlands museum, Utveckling av informationsverksamheten vid Stendörren Redovisades tjänsteutlåtande

Läs mer

Framtidens US etapp 3, psykiatrisk vårdbyggnad utökad investeringsvolym

Framtidens US etapp 3, psykiatrisk vårdbyggnad utökad investeringsvolym BESLUTSUNDERLAG 1(3) Ledningsstaben Josefin Bjäresten 2014-09-26 LiÖ 2014-1058 Landstingsstyrelsen Framtidens US etapp 3, psykiatrisk vårdbyggnad utökad investeringsvolym Bakgrund Landstingsstyrelsen beslutade

Läs mer

169/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157

169/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-09-20 LS-LED16-1248-3 169/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Diarienummer:

Läs mer

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Aina Nilsson Gemensamt Division Primärvård +46155247129 2015-10-10 PVN15-0165-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E

Läs mer

Delegationsordning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet

Delegationsordning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Dokumenttitel: Delegationsordning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Ämnesområde: Ansvarsfördelning och arbetsordning: Medarbetare, huvudman och enhet Dokumentkategori: Rutin Författare:

Läs mer

Inriktningsärende för samverkan mellan Jobbtorg Stockholm och Arbetsförmedlingen avseende pilotverksamhet för unga i Järva

Inriktningsärende för samverkan mellan Jobbtorg Stockholm och Arbetsförmedlingen avseende pilotverksamhet för unga i Järva dte Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande AMN 2017-0131-01.05 Sida 1 (6) 2017-05-22 Handläggare Elizabeth Castañeda Lindahl Telefon: 08-508 35 569 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157

48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar av VLS-stab - Projekt G6157 Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-08-30 LS-LED16-1248-2 48/16 Mälarsjukhuset, hus E35, plan 4, ombyggnad av lokaler för FM-enheten, Inköp och delar

Läs mer

Magnus Karlsson, kulturskolechef Mikael Carstensen, förvaltningschef Rita Österholm, förvaltningssekreterare

Magnus Karlsson, kulturskolechef Mikael Carstensen, förvaltningschef Rita Österholm, förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Marnäsliden, våning 4, Ludvika, 13.30 14.45 ande ledamöter Mohammed Alkazhami (S), Ludvika Hag Lasse Persson (S), Ludvika Bengt Norrlén (S), Smedjebacken Boris

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Pia Edmund Divisionsekonom 040-6753685 Pia.Edmund@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-11 Dnr 1501787 1 (5) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Budget 2016 Ordförandens

Läs mer

14:00, Utflykten, Strömgatan, Kalmar

14:00, Utflykten, Strömgatan, Kalmar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1) Regionala utvecklingsnämnden Tid och plats Beslutande 14:00, Utflykten, Strömgatan, Kalmar Karin Helmersson (C), ordförande Pär-Gustav Johansson (M), vice

Läs mer

Kulturnämnden Helsingborgs stad

Kulturnämnden Helsingborgs stad Kulturnämnden Helsingborgs stad Redovisning av verksamhetsbidrag 2013 REDOVISNING AV VERKSAMHETSBIDRAG 2013 FRISTÅENDE ARKIV OCH MUSEER Redovisningen ska vara kulturnämnden tillhanda senast 1 april 2014.

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av M1/M2

Genomförande av ombyggnad av M1/M2 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 53 Genomförande av ombyggnad av M1/M2 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr PS 2013-0029

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-10-29 6 (34) Dnr CK 2012-0356 178 Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-08-31 Barn- och ungdomsnämnden Lokalpeng 2011 Dnr Bun 2010/185 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag Barn- och ungdomsnämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr

Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2019-02-27 Sida 1 (5) Fastighetsinvesteringar Primärvården Boden Dnr 05166-2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen fattar följande beslut: 1. Fastighetsinvesteringar

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för socialtjänst och vård beslut

FÖRSLAG. Nämndens för socialtjänst och vård beslut Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-05-22 SOVIS15-0047 25 Delårsrapport 1, 2015 för Vård- och Omsorgs College Nämndens

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Borås Arena 2.0 begäran om utökad borgen

Borås Arena 2.0 begäran om utökad borgen Tommy Jingfors Handläggare 033 357366 SKRIVELSE Datum 2019-03-18 Sida 1(2) Instans Fritids- och folkhälsonämnden Dnr FOFN 2016-00155 821 Borås Arena 2.0 begäran om utökad borgen Fritids- och folkhälsonämndens

Läs mer