Budgetunderlag för planeringsperioden Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetunderlag för planeringsperioden Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag"

Transkript

1

2

3 Kultur & Utbildning D A T U M D I A R I E N R KN-KUS Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budgetunderlag för planeringsperioden Inledning Förvaltningen lämnar här underlag till nämndens sammanställning av planeringsförutsättningar inför landstingets beredning av Mål och budget. 2. Ekonomiska förutsättningar i landstingets planeringsunderlag Uppräkningen av anslagen före besparingskrav är ännu inte redovisad av landstingets ekonomienhet. De nedanstående uppgifterna avser ramuppräkning, satsningar och möjlighet att ianspråkta eget kapital som återfinns i Mål och budget Inga nya uppgifter finns tillgängliga rörande ramar för planeringsperioden Uppräkning, % 1,8 2,8 Uppgift saknas Uppräkning, % - efter 0,8 1,8 besparing 1 % Satsning (ramutökning), tkr Ianspråktagande av eget kapital Satsningen är avsedd för verksamhet och framtida lokalkostnader för Sörmlands museum enligt tidigare mål och budget. Angivet ändamål för att ianspråkta eget kapital är fel angivet eftersom ingen revidering gjorts i förhållande till Mål och budget Namn: Titel: Telefon (Direkt): Mobil: Marita Karlsson Ekonomi- och stabschef E-post: Besöksadress: Postadress: kultur.utbildning@dll.se Östra Trädgårdsg 2, Box Nyköping Fax: Telefon (Växel): E-post (Landstinget): kultur.utbildning@dll.se Sidan 1(14)

4 3. Budgetram Bakgrund En stor del av förvaltningens finansiering utgörs av bidrag från staten. Dessa bidrag har under flera år haft en mycket låg uppräkning, jämfört med kostnadsökningarna var uppräkningen från Statens kulturråd 2,0 procent (2013 0,61 procent och ,0 procent). Statsbidraget har 2014, förutom den procentuella uppräkningen, utökats med 600 tkr att fördelas inom kulturområdet. Nämnden beslutar om detta vid sammanträdet 17 mars. Folkbildningsanslaget är pris- och löneomräknat med 2,2 % för Totalt avsätts tkr till folkbildningen för budgetåret. Av medlen ska tkr användas för utökning av folkhögskolans Allmänna kurs för de som kommer från SMF (Studiemotiverande folkhögskolekurs), och tkr ska användas för läsfrämjande insatser inom folkbildningen. Fördelningen av folkbildningsanslaget mellan folkhögskolor och studieförbund framgår av Folkbildningsrådets styrelsebeslut från den 20 februari (Dnr 69, 2014, 091). Även för året 2014 görs en mindre justering av fördelningen av ram för elevveckor mellan landets folkhögskolor. Något som förvaltningens båda skolor förlorat resurser på. (komplettera ev med etableringsstöd) Sammantaget med besparingarna från Landstinget har det påverkat verksamheterna påtagligt. Anpassningar har gjorts fortlöpande. Kompletterande verksamhet har varit lösningar för att få ekonomi i delar av verksamheten, t ex vandrarhem och uppdragsutbildning för skolverksamhet, friluftsverksamhet etc. Dessutom har Sörmlands museum en väsentlig del av verksamheten som finansieras genom uppdrag/projekt med externa medel. Elevavgifter till gymnasie- och gymnasiesärskola utgör en annan väsentlig del av finansieringen. Förvaltningen har låga lokalkostnader i några verksamheter. Här har en låg uppräkning av ramen extra hög påverkan på grundverksamheten, eftersom personalkostnaderna är en tung post. Det gäller samtliga tre kulturinstitutioner. Kravet på effektivisering här ger i princip en direkt effekt på den verksamhet som erbjuds besökare, deltagare m fl eftersom det oftast är program eller föreställningar som genomförs. Samtliga tillförda medel till de kulturverksamheter om omfattas av kultursamverkansmodellen ses som en regional satsning inför dialogen med staten inom den s k samverkansmodellen. I dialogen lägger staten stor vikt vid regionala satsningar och uppfyllelse av de nationella målen för att motivera att tillföra regionen ytterligare statliga bidrag. SID 2(14)

5 Nämnden förutsätter att även organisationsbidragen får en uppräkning i likhet med övrig ersättning till verksamheterna. Omfördelning av uppdragsersättning från organisationsbidrag till bidrag inom ramen för kultursamverkan kan bli aktuell rörande Grafikens hus och eventuellt nytt bidrag till Svenskt barnbildarkiv. 4. Observationsområden Öknaskolans gymnasieutbildningar Den nya skollagen och gymnasiereformen inklusive ett nytt betygssystem började gälla fr o m 1 juli Under läsåret 2013/2014 börjar årskurs tre i den nya gymnasiereformen. Under läsåret 2014/2015 har den nya GY11 reformen blivit helt implementerad på Öknaskolan. En förändring är att tiden för yrkesteori ökar på bekostnad av allmänteori. Gymnasiereformen för yrkesgymnasier innebär att eleven inte inom sin ordinarie utbildningsram får behörighet till vidare studier på högskola/universitet. Öknaskolan har därför utarbetat nya utbildningskoncept och nya lokala timplaner, där eleverna kan läsa extra kurser för att få full behörighet. Under 2010 infördes förändrade regler angående ersättning från hemkommunerna för gymnasieutbildning. Detta har påverkat Öknaskolans ekonomi negativt då den minskade ersättning var 2011 ca 15 procent lägre per elev och förblir ca 15 procent lägre per elev. Skolans avgifter har differentierats för de olika inriktningarna fr o m hösten I samband med minskad ersättning och demografiska faktorer, vilket leder till ett minskat elevantal generellt i riket, bidrar dessa faktorer till den negativa ekonomin. Gymnasiesärskolans reform påbörjades under hösten 2013 och pågår i dagsläget. Det innebär förändringar inom utbildningsramen och utförandet av kurser. Öknaskolan arbetar långsiktigt och fokuserat med att öka elevantalet och effektivisera verksamheten och i och med ett ökat elevantal och anpassning till omvärldsförändringarna kunna ha en ekonomi i balans Tillgänglighet genom allmänna kommunikationer Tillgängligheten till det regionala utbudet är mycket avhängigt allmänna kommunikationer för att nå för oss aktuella målgrupper. Det finns en överenskommelse att skolklasser inom förskola/grundskola kostnadsfritt får utnyttja Länstrafiken för transporter till Nyköpingshusområdet i Nyköping. Det vore önskvärt att denna lösning kan överföras även till annan regional verksamhet, t ex Nynäsområdet, liksom till andra orter med regionalverksamhet, t ex att klasser kan åka till andra orters Historien i Sörmland pedagogik SID 3(14)

6 Frågan om behovet av allmänna kommunikationer kommer att behandlas i Vision Nynäs som presenteras under våren Kollektivtrafiken till regional verksamhet av allmänt intresse behöver tas upp inom ramen för kollektivtrafikarbetet. Folkhögskolornas förutsättningar Det folkbildningspolitiska dokumentet Vägval och vilja slår fast att folkbildningen står inför stora utmaningar i anpassning till det senmoderna samhällets behov och önskemål. Komplexa globala förändringar, informationsflöde, utbildningsklyftor och demokratisk utveckling är nyckelbegrepp som folkbildningen måste reflektera över och agera på. En ny proposition rörande folkbildningen, Allas kunskap allas bildning 2013/14;172 är utgiven i mars Det är inte känt i vilken utsträckning folkhögskolornas verksamhet påverkas. Skolornas möjlighet att nå intranätet Ca 60 procent av förvaltningens anställda kan inte nå landstingets intranät, vilket är ett stort problem. Denna personal har inte direkt tillgång till landstingsgemensam information på Insidan, Vårt arbetssätt (ledningssystem), utbildning inom vår kompetensplattform Ellsa m m. En formell begäran om översyn av vilka möjligheterna är att få en uppkoppling för skolorna har sänts till D-data. Om detta kommer att medföra ökade kostnader eller inte är ännu inte känt. Friskolor kopplat till Sörmlandsmodellen Då avtal tecknades med länets kommuner gällande Sörmlandsmodellen fanns inte friskolor i den utsträckning som i dag finns. Kommunerna i länet har valt att hantera friskolornas deltagande i modellen på olika sätt. I några kommuner betalar kommunen för friskolornas deltagande men i flertalet kommuner ska friskolan betala 25 kr per elev per termin. Beloppet har varit oförändrat sedan Då det för en del av dessa friskolor inte är reglerat att elevpengen innefattar att ta del av Sörmlandsmodellens utbud väljer vissa att avstå. Skäl som har angetts har varit kärv ekonomi eller att man vill erbjuda eleverna ett annat kulturutbud (t ex åka till Kungliga Operan i Stockholm eller välja eget utbud utifrån eget tema). Det sker främst i Strängnäs kommun och Flens kommun. Konsekvenserna blir att inte alla elever i Sörmland omfattas av Sörmlandsmodellen samt att det blir en arbetssam hantering för Scenkonst Sörmland gällande turnéläggning, kontraktsskrivning med artister mm. Parallellt med ovanstående har skolans administrativa åtagande ökat kraftigt som försvårar våra möjligheter att upprätthålla en god och kontinuerlig kontakt. SID 4(14)

7 5. Viktiga satsningar Tidigare beslut som påverkar behov av ramförändring Förvaltningens behov av resurser inom planperioden påverkas bl a genom beslut om nya lokaler för Sörmlands museum. Den nuvarande kalkylen visar på ett behov om utökad total ram om tkr. I Mål och budget anges en utökning om tkr respektive tkr för detta ändamål 2015 och Dessa måste kvarstå och kompletteras med tidigare kalkylerat belopp, tkr år Årlig satsning/ramutökning Sörmlands museum, verksamhet och därefter även täckning av lokalkostnad Totalt Behovet av nya lokaler för Sörmlands museum samt ledning/stab med lokalisering i Nyköping har beretts under lång tid. I april 2013 tog landstingfullmäktige beslut om att köpa aktuell fastighet i Spelhagen, Nyköping och gå vidare med projektering lokalerna. Samtidigt skrevs ett långsiktigt avtal om samverkan med Nyköpings kommun med bl a årligt driftbidrag från kommunen, som också förvärvade Konsthallen Slottsvakten från landstinget. I det nya huset, med utomhustorg, kommer att rymmas lokaler för utställningar, öppna samlingar, pedagogiska verkstäder, event/hörsal, grupprum, kontor och andra arbetslokaler. Event/hörsalen kommer också att kunna användas som landstingfullmäktigesal. Partner för bygget har upphandlats och arbetet med projektering och fördjupad kalkyl fortgår. Två större förändringar av projektet har skett under projekteringen med landstinget som fastighetsägare. Dels har den äldre större industribyggnaden bedömts vara nödvändig att riva och en ny byggnad byggas på platsen, för att klara krav på miljö, energiåtgång mm. Dels är det nödvändigt att sanera hela området från miljögifter och ta ett långsiktigt ansvar för miljön i området. Planeringen av inredning, flytt och den nya verksamhet i huset och runt om i länet som de nya lokalerna kommer att möjliggöra fortgår. Investeringskostnader för inredning kalkyleras enlig tidigare gjord beräkning till tkr. Slutgiltig kalkyl för projektet kommer att vara klar under 2014, då också hyresnivå etcetera kan fastställas. Projektet beräknas idag, enligt den kalkyl som togs fram för projektet som det sågs ut 2013, kräva en ramutökning för Sörmlands museum, för hyra och drift av hus och utökad verksamhet, med totalt tkr fördelat över åren I den preliminära kalkylen SID 5(14)

8 ingår även viss verksamhetsutveckling rörande utställningar och pedagogik samt att tillgängliggöra magasin för besökare. Det bör observeras att kostnaderna för de åtgärder som krävs för att event- /hörsalen ska kunna fungera för landstingfullmäktiges sammanträden inte ingår i de nu kalkylerade kostnaderna vare sig som investering eller för drift. Övriga prioriterade områden Övriga prioriterade områden för framtida satsningar är följande Regional konstverksamhet Vision Nynäs Litteraturen som konstform De angivna verksamhetsförändringarna kräver extra resurser om de ska kunna genomföras. Förslagen beskrivs nedan. Regional konstverksamhet Under 2013 och 2014 har en strategi för regional konstverksamhet tagit fram. Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet har tagit beslut om att integrera denna verksamhet i Sörmlands museums verksamhet. Därmed upphör det tidigare regionala uppdraget till Eskilstuna konstmuseum. Strategin fokuserar på samtidskonstverksamhet med länskonstkonsulent, pedagogik och utställningsverksamhet i samverkan med länets övriga aktörer inom området. Nuvarande budget för regional konstverksamhet är mycket liten (ca 200 tkr i uppdragsersättning och ca 200 tkr i statliga medel). Ramen tillåter endast en deltidstjänst och en begränsad verksamhet. För att få en levande samtidskonstverksamhet och något så när kunna motsvara de behov och önskningar som finns i länet, som också tydligt har framkommit under arbetet med länets kulturplan, behövs en förstärkning. Även om verksamheten genom att integreras i Sörmlands museum kan utnyttja befintliga resurser, t ex vad avser teknik och kommunikation, bör konstverksamheten i sig ha minst två heltidstjänster samt egna verksamhetsmedel. En gradvis ramutökning kan vara 600 tkr för 2015, 500 tkr för 2016 och 500 tkr för 2017 så att verksamheten inkl nuvarande statliga medel 2017 totalt omfattar tkr. Vision Nynäs Nynäs är en landstingsgemensam resurs gällande långsiktiga ambitioner inom folkhälsoområdet och miljöarbetet. Nynäs kan vara ett verktyg för att nå våra framtida generationsmål, bidra till ett levande landskap, regional utveckling, vidareutveckling av besöksnäringen samt nå landstingets mål att vara Sveriges Friskaste län SID 6(14)

9 Sörmlands Naturbruks uppdrag är att förvalta och sköta dessa egendomar samt att visa vägen mot framtiden genom framsynt utbildningsverksamhet och attraktiva aktiviteter för såväl allmänhet som yrkesfolk inom naturbruk, kultur, hälsa och miljö. Verksamheten arbetar gemensamt och målinriktat för att följa de riktlinjer, strategier som finns för att kunna säkerställa att redan fattade beslut genomförs, samt vidareutveckla strategier för ett hållbart brukande och konsumtion av naturresurser samt kommunicera möjligheterna med miljöarbete i nutid och framtid. För att kunna nå framtida strategiska mål behöver verksamhetsbidraget utökas med tkr fr o m 2015 för att täcka den bemanning och det löpande underhåll av kulturbyggnader som behövs. Litteraturen som konstform Riktlinjerna för Litteraturen som konstform är i dagarna (3 februari 2014) inte helt klara. När uppdraget är format och det är klart vad det innebär för regioner och landsting, och det dessutom är bestämt hur stor del av uppdraget som ska ligga på Länsbibliotek Sörmland, behövs medel för att motsvara det nya uppdraget. Budgetramen för Länsbibliotek Sörmland är i nuläget anpassad för den befintliga verksamheten och uppdraget. I det fall en breddad och utvecklad verksamhet blir nödvändig kan resurser behöva tillskjutas. Sammanfattning Årlig satsning/ramutökning Regional konstverksamhet Vision Nynäs Litteraturen som konstform??? SID 7(14)

10 Övriga satsningar för utveckling av verksamheten Ökat inslag av egenproducerat kött till landstingets restauranger Styckeri inom Nynäs Möjliggöra utökat utnyttjande av Scenkonst Sörmlands lokaler Utökad verksamhet för och med äldre - Sörmlands museum. Regional dansverksamhet, professionell och främjande Utökning av Scenkonst Sörmlands egenproducerade föreställningar och konserter Scenkonst Sörmland, utveckling av Sörmlandsmodellen Scenkonst Sörmland, utveckling av offentlig verksamhet Musik-, teater-, dansproduktion Musikteaterproduktion 2015 på Nynäs samt turné Regional samverkan Nya regionala områden Folkbildning Utbildning Ökat inslag av egenproducerat kött till landstingets restauranger För att kunna öka inslaget av egenproducerat kött till landstingets restauranger undersöker Sörmlands Naturbruk tillsammans med FM enheten och miljöenheten de förutsättningar som krävs. Ett underlag bereds och vi tittar på behovet av nötkött, produktionskapacitet, ekonomi, juridik och miljö. För att Sörmlands Naturbruk ska kunna förse LSAB med 11 ton nötkött per år behövs en investering i ett slaktdjurstall på Nynäs. I dag är nötköttsproduktionen på Nynäs inställd på att producera dikalvar som säljs till en köttproducent som slutgöder kalven till slakt. För att produktionen ska fungera så bra som möjligt i befintligt dikostall så behövs en investering i ett slaktdjursstall för egen slutgödning på Nynäs. En stallbyggnad med utrymme på ca 60 djur plus omställning i befintlig dikoladugård med 30 platser för köttproduktion möjliggör en fungerande enhet för att fullt ut producera landstingets behov av ekologiskt, KRAV certifierat nötkött. Sörmlands Naturbruk kan redan under 2014 börja leverera en viss mängd nötkött till LSAB dock ej hela årsbehovet. Det skulle kunna vara ett sätt att påbörja ett landstingsgemensamt samarbete. Styckeri på Nynäs Nämnden tog i februari 2010 ställning till att bygga ett styckeri med försäljning i del av gamla ladugården på Nynäs. Verksamheten planerade att upplåtas till en extern entreprenör. Ärendet fördes vidare till landstingsstyrelsen. Förutsättningar rörande Servicebolagets upphandling av återtaget kött undersöktes. Under denna tid har förutsättningarna förändrats och möjligheten att leverera egenproducerat kött från Nynäs är i dagsläget en lösning. Utredningsarbetet kring Vision Nynäs innehåller frågan om SID 8(14)

11 framtida satsningar kring ett slakteri. Ett alternativ som nu utreds är att denna funktion sammanförs med vilthanteringskedjan på Ökna. Möjliggöra utnyttjande av Scenkonst Sörmlands lokaler Extraanställd tillfällig personal behövs för att nyttja den potential som Scenkonst Sörmlands nya lokaler erbjuder, som att skapa nya former av samarbeten, bjuda in ny och gammal publik samt externa arrangörer och uthyrning. En stor del av den verksamheten sker kvällar och helger. Behovet är ca 200 tkr. En utveckling av verksamheten som helhet i de egna lokalerna ställer krav på utökade teknikerresurser såväl som administrativa resurser och servicefunktioner. Utökad verksamhet för och med äldre i hela länet - Sörmlands museum Den regionala verksamheten inom Sörmlands museum efterfrågas i allt större utsträckning. Det gäller inte minst satsningen på verksamhet för och med äldre, som blivit en allt större och viktigare målgrupp för museets verksamhet. Här finns stor efterfrågan på allt från fler minnesutställningar till äldreomsorgen, fler program med berättande och slöjd inom äldrevården till fler berättarcaféer för daglediga. Det finns också stora potentialer för utveckling av verksamheten som i hög grad kan bidra till hälsa och livskvalitet inom den stadigt växande gruppen äldre. För att svara upp mot denna efterfrågan och vidareutveckla verksamheten kommer under kommande år att behövas en utökad finansiering för transporter, utställningsproduktion mm samt personalomkostnader. Regional dansverksamhet, professionell och främjande Den främjande verksamheten för dans i länet består i dagsläget av en danskonsulent och har så sett ut sedan starten. För den professionella dansen finns 0,5 dansproducent anställd. Verksamheten är väl etablerad, eftertraktad och har en god spridning över länet. Danskonsulent och dansproducent arbetar metodiskt och kostnadseffektivt med aspekter som tillgänglighet, mångfald, genus samt demokrati och metoderna är att ge inspiration i form av professionella föreställningar såväl som att arbeta praktiskt i workshop. Arbetet sker inom skolan såväl som inom det offentliga. Verksamheten är efterfrågad men dessvärre är budgeten begränsande och hela verksamheten bärs totalt av 1,5 tjänst. Med utökade resurser skulle dansverksamheten kunna utvecklas ytterligare. En utökning behövs med 0,5 procent tjänst, totalt ca 300 tkr. Utökning av Scenkonst Sörmlands egenproducerade föreställningar och konserter Utifrån arbetet med regional kulturplan, ser förvaltningen ett behov av att utbudet utökas inom det regionala arbetet. Genom en utveckling av SID 9(14)

12 Sörmlandsmodellen åren framöver blir det allt viktigare med egna produktioner för att möjliggöra pedagogiskt arbete i samband med föreställningarna/konserterna. En sådan utökning kräver utökade personella och ekonomiska resurser. Även den offentliga verksamheten behöver på sikt utvecklas genom fler egenproducerade föreställningar. Scenkonst Sörmland, utveckling av Sörmlandsmodellen Den kostnadsmässigt största verksamheten är föreställningar och konserter för barn och ungdomar 5 15 år. För närvarande finns mycket små medel som kan omprioriteras till utökad verksamhet om barn- och ungdomsuppdraget ska fullföljas. Inflytande och delaktighet är en ambition i utvecklingen men är svår att genomföra med nuvarande resurser. För att kunna jobba fördjupat kring föreställningar och konserter krävs kompetens men även utökade resurser till själva produktionen. Scenkonst Sörmland vill skapa referensgrupper med målgruppen, utveckla för- och efterarbetet samt fördjupa arbetet med utvärderingar. Det blir då viktigt med fler egenproducerade föreställningar för barn och ungdom samt pedagogisk personal. Scenkonst Sörmland, utveckling av offentlig verksamhet Verksamheten har en ambition att utveckla det offentliga utbudet för att bredda utbudet i enlighet med de uppdrag som finns från staten. Genom de krympande ramarna i förhållande till ökade lönekostnader och det faktum att de ekonomiska ramarna för det offentliga utbudet är mycket små är det svårt att genomföra större regelbundna satsningar. Musik-, teater-, dansproduktion Kostnader inom Scenkonst Sörmland för att sätta upp en egen större musik-, teater-, dansproduktion på turné i länet. Nationella och regionala samarbeten är en förutsättning för projektet. Samtal förs med en internationell regissör/koreograf. Musikteaterproduktion 2015 på Nynäs samt turné Kostnader inom Scenkonst Sörmland för att sätta upp en egen musikteaterproduktion 2015 på Nynäs och turné i länet kan komma innebära extra kostnader utöver ram. Produktionen, som kommer att vara ett Shakespeare-collage, ingår i ett samarbete inom förvaltningen avseende mat, människor och kärlek. Regional samverkan Arbetet med att inarbeta Kulturplanens intentioner avseende regional samverkan inom kulturområdet i länet bedrivs intensivt under året. Målet är att stärka det regionala samarbetet inom länet, vilket på sikt kan generera utökade resurser från staten. För att nå positiva resultat i förhandlingarna med staten krävs också regionala och kommunala satsningar. SID 10(14)

13 Kraven på uppföljning/utvecklingsinsatser av den regionala kultursamverkan kommer att öka avsevärt de närmaste åren. Det finns även indikationer från Kulturdepartementet om att ansvarsområdena inom kultursamverkansområdet utökas. Det finns i så fall ett stort behov av utökade personalresurser för att klara av det utökade ansvarsområdet. Nya regionala områden I och med kultursamverkansmodellen har landstinget övertagit ansvaret för utvecklingen av den regionala arkivverksamheten avseende den statliga medfinansieringen. Fr o m 2012 ingår här Arkiv Sörmland samt Svenskt barnbildsarkiv, samtliga i Eskilstuna. Ett arbete med att skapa regionalt inriktat arbetssätt, samt göra dessa arkiv mer tillgängliga behöver initieras i samverkan med kommuner och arkiv. Arkiv Sörmland har fått utökade ersättningar inom ramen för organisationsbidragen under Fr o m 2013 ingår även Grafikens hus i det regionala ansvaret för den statliga medfinansiering. Landstinget bidrar för närvarande inte med bidrag till Svenskt barnbildarkiv. Folkbildning Verksamheten vid landstingets folkhögskolor utvecklas ständigt både gällande utformning av kurser och program, och när det gäller utformningen av verksamheter angående lokaler, internat mm. Folkbildningen är en dynamisk verksamhet och som det konstateras i det idépolitiska dokumentet Vägval och vilja är detta faktum av avgörande betydelse för att bildningsformen ska kunna fortsätta vara den starka och positiva medkraft för medborgarna, huvudmannen och regionen som den är idag. Enligt uppgift från Paul Norén ekonom på Folkbildningsrådet går över två tredjedelar av landets 150 folkhögskolor med förlust räknat på den rena folkhögskoleverksamheten Anledning till detta är flera men en avgörande faktor är utan tvekan den låga uppräkningen av statsbidrag/ landstingsbidrag. En översyn av uppdragsersättningen till skolorna blir därför oerhört viktig att genomföra under perioden. 6. Omprioriteringar Inom ramen för den nuvarande beslutade verksamheten och dess planering för den regionala verksamheten, är det svårt att se möjliga omprioriteringar i dagsläget. En förändring av utbudet behöver planeras med lång tidshorisont. SID 11(14)

14 7. Disponering av eget kapital (tillfälliga behov) Nämnden har framfört behov av att disponera 4 mkr av eget kapital Landstingsfullmäktiges beslut är 1 mkr. Ändamålen är tkr för omställningsarbete inom Öknaskolan samt 500 tkr till flyttkostnader för Scenkonst Sörmland. Den föreslagna förändringen behandlas av landstingsfullmäktige under våren i samband med delårsrapport 1. Nämnden behöver utnyttja eget kapital för att täcka flyttkostnader samt mindre driftkostnader för Sörmlands museum i samband med flytt till nya lokaler. Beräkningar finns ännu inte, men en mycket osäker uppskattning är ca tkr 2016, eventuellt med viss förskjutning till Flytten avser ca föremål, en miljon bilder och ett stort arkiv. Prioriterade behov att ianspråkta eget kapital Flyttkostnader Scenkonst Sörmland Sörmlands Naturbruk, omställning Öknaskolan Kostnader i samband med Sörmlands museums flytt till nya lokaler Totalt Utrustningsinvesteringar Utrustningsinvesteringarna bör ligga på en fast nivå över åren. Utjämning kan göras inom förvaltningen vid behov. Nivån för grundläggande utrustningsinvesteringar bör som tidigare vara ca 4 Mkr. Eftersom verksamheten har maskiner m m som i förhållande till verksamheten är relativt kostsamma, kan det i undantagsfall vara så att det vid haverier kommer att bli ett överskridande av investeringsramen. Utökning av grundramen behövs för närvarande följande projektbundna tillfälliga insatser, om politiska beslut tas om ett genomförande. Inga kalkyler finns ännu för dessa investeringar och inte heller gränsdragningen mellan hyresvärd respektive verksamhet. En förstärkning behöver däremot göras avseende inventarier vid flytt till nya lokaler för Sörmlands Museum åren (troligen ). Utrustning för en eventuell komplettering av hörsalen för att möjliggöra att landstingsfullmäktige m fl kan använda denna kräver också utökad SID 12(14)

15 investeringsram. Nivåerna är inte kända, men ger ett behov av ökad investeringsram från Landstinget. Övrig finansiering är möjlig till viss del genom fonder som museet kan utnyttja samt eventuellt genom bidrag från Boverket. 9. Fastighetsinvesteringar genom central ram Nedan redovisas fastighetsinvesteringar inom central ram. Nynäs Tillgänglighetsanpassning/ hälsoutveckling Ökna 2014 (pågående) Viltbod samt ev styckeri Kallhall till bussar och 500 fyrhjulingar Totalt Övrigt Förberedelser pågår för kommande års investeringar. För närvarande finns inte några ytterligare kalkyler utarbetade, eftersom många av projekten är under utredning. Förvaltningen får återkomma med mer konkreta beräkningar eller uppskattningar under beredningsprocessen. Det är av stor vikt att den diskuterade förändringen av intern ränta i samband med byggprojekt förändras, så att räntesatsen sätts för att nå en självkostnad för FM-enheten. Detta beslut är mycket viktigt eftersom det påverkar hyresnivåerna kraftigt inom framför allt Sörmlands museum, Åsa folkhögskola och Sörmlands Naturbruk. Fr o m 2011 tillämpas en förskjutning av debiteringen av mediakostnader från FM-enheten. För Öknaskolan tillämpas fortfarande debitering innevarande år. Det är önskvärt att pris- och förbrukningsjusteringar kan genomföras aktuellt år. SID 13(14)

16 Den nya bibliotekslagen från 1 januari 2014, 11 har existensen stärkts vad gäller läns- och regionbibliotekens verksamhet. Man har bytt ut bör mot ska : Varje landsting och de kommuner som inte ingår i ett landsting ska bedriva regional biblioteksverksamhet med syfte att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller de folkbibliotek som är verksamma i länet. KULTUR & UTBILDNING Mikael Palo Kultur- och utbildningschef Marita Karlsson Ekonomi- och stabschef SID 14(14)

Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna

Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna Kultur & Utbildning Bilaga 15/12 D A T U M D I A R I E N R 2012-03-13 KN-KUS12-003 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Budgetunderlag för bedömningar avseende planeringsförutsättningarna

Läs mer

Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden

Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden LANDSTINGET SORMLAND Nämnden för kultur, utbildning och fi.iluftsverksamhet PROTOKOLL DATUM 20 13-03-26 DIARIENR KN-KUS13-001-6 9 1611 3 Nämndens reaktion avseende planeringsförutsattningar för perioden

Läs mer

Kultur & Utbildning, budgetunderlag för planeringsperioden

Kultur & Utbildning, budgetunderlag för planeringsperioden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-02-29 KN-KUS16-0004-1 ÄRENDEGÅNG Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet

Läs mer

LANDSTINGET Kultur B Utbild?

LANDSTINGET Kultur B Utbild? LANDSTINGET Kultur B Utbild? DIARIENR MN-KUS 1 1-003 Nanlnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Inledning Förvaltningen lämnar här underlag till nämndens bedömning av vilka konsekvenser uppgifterna

Läs mer

Preliminär uppföljning av ekonomin för perioden januari - augusti

Preliminär uppföljning av ekonomin för perioden januari - augusti TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2014-09-04 KN-KUS14-003-9 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

Förslag till fördelning särskilda medel från Kulturrådet 2014 Länsbibliotek Sörmland BOOKworms, bokklubbar för barn- och ungdomar med läsningen och det egna skrivandet i fokus behöver utvecklas. BOOKworms

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2015-03-31 KN-KUS14-003-19 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-30 LS-LED09-243 75 Landstingets konst, överföring av verksamhet och uppdragsersättning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar överföra

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2016-10-19 KN-KUS16-0003-11 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Regional utvecklingsnämnd KALLELSE 2019-02-12 1 (1) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Tisdag 12 februari 2019 Tid 14:00 Plats Löparen, Strömgatan, Kalmar Föredragningslista

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström Aktuella kulturpolitiska frågor 2019-03-20 Ulf Nordström Flerårigt verksamhetsstöd Ett nytt mitt emellan-stöd Fleråriga verksamhetsstöd lägre tröskel Kan till exempel sökas av fria professionella teatergrupper

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016

54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-KUS16-0003-13 54/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport per september 2016 Behandlat

Läs mer

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan

Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning och pedagogik i samverkan Kultur & Utbildning TJÄNSTESKRIVELSE HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Lisbeth Åhlund, Karin Lindvall 2009-06-03 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet Älskas ätas - med levande djur på Nynäs Utställning

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016

12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-21 KN-KUS16-0003-2 12/16 Kultur & Utbildning, kvartalsrapport januari - mars 2016 Diarienummer:

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

INLEDNING Bakgrund och nuläge

INLEDNING Bakgrund och nuläge INLEDNING Vår verksamhet ska kännetecknas av en kvalitativ och bred verksamhet, väl spridd över hela länet. Landstingets stöd till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor främjar ett aktivt medborgarskap

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Fördelning av statsbidrag till regional kulturverksamhet 2014 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Fördelning av statsbidrag till regional kulturverksamhet 2014 inom ramen för kultursamverkansmodellen TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2014-02-17 KN-KUS14-028-1 ÄRENDEGÅNG Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093

Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: KN 2016/1093 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-01-31 KN 2016/1093 Handläggare: Nina Andersson Tallec Yttrande över motion av Isabell Flygare (V) gällande att ge Kulturnämnden

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning

29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning Nämnden för kultur, utbildning och PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-06-02 KN-KUS16-0003-4 29/16 Uppföljning av ekonomi per april, Kultur & Utbildning Diarienummer: KN-KUS16-0003

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé Genom kultur och kunnande, lust och lärande skapa ett rikt liv i en kreativ region Perspektiv med strategiska

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

Förslag till utveckling av kulturkvarteret Karin med Walmstedtska gården

Förslag till utveckling av kulturkvarteret Karin med Walmstedtska gården KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sörås Staflin Pia 2018-10-25 KTN-2018-0582 Strömberg Annika Kulturnämnden Förslag till utveckling av kulturkvarteret Karin med Walmstedtska gården Förslag

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

Sammanträde i Kultur- och bildningsnämnden

Sammanträde i Kultur- och bildningsnämnden Kultur- och bildningsförvaltningen Sammanträde 2015-12-08 Sida 1 (9) Sammanträde i Ordförande kallar till sammanträde. Tid: 2015-12-08 Kl 9.00-17.00 Plats: Tjärnkraften, Klöverstigen 10 C Borlänge Dessa

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum

Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av Uppsala konstmuseum KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sörås Staflin Pia 2016-10-27 KTN-2016-0347 Werkmäster Daniel Rev 2016-11-15 Kulturnämnden Uppsala kommuns framtida konstverksamhet och lokalisering av

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan

Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2018 06 28 Centerpartiets svar på remissversion av Landstinget Dalarnas kultur- och bildningsplan 2019-2022 Övergripande synpunkter Kultur- och bildningsplanen beskriver, på ett ingående sätt, pågående

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Nicholas Prigorowksy Ekonomidirektör 2011-03-28 LS-LED11-290 Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Utvärdering av kultursamverkansmodellen Tre slutsatser Den statliga styrningen av den regionala kulturpolitiken är fortsatt stark,

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN

Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-06-04 205 Motion av Jonas Segersam (KD) om Konstmuseum i Uppsala KSN-2018-1173 Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Sörmland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer och

Läs mer

Reviderad ansökan om stöd för utbyggnad av Rörstrand Museum AB

Reviderad ansökan om stöd för utbyggnad av Rörstrand Museum AB 2017-07-26 Kommunstyrelsen Handläggare: Helena Ljunggren Reviderad ansökan om stöd för utbyggnad av Rörstrand Museum AB Förslag till beslut Ärendet lämnas utan eget förslag till beslut. Sammanfattning

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen )

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen ) VERKSAMHETSPLAN 2013 (Fastställd av styrelsen 2012-11-29) ORGANISATION Hallands bildningsförbund är folkbildningens samverkansorganisation i Hallands län. Verksamheten har till syfte att ge stärka folkbildningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 08.15-10.40. Beslutande Britta Bergström (S) Leif Thor (M) Ann-Sophie Nygren (S) Mikael Sporgelin (S) Roger Persson (S) Lina Erixon

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-06-11 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-06-11 kl. 09.00 Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2015

Budget för Kulturförvaltningen 2015 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Eva Nyhammar, förvaltningschef Kultur i Halland 035-17 98 89 Datum Diarienummer 2014-11-25 RS140472 Regionstyrelsen Budget för Kulturförvaltningen 2015 Förslag till

Läs mer

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-05-05 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-05-16 Kultursamverkan för ett Sverige som håller

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1(4) Dnr SLU ua.2014.1.1.1-1814 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-452 155 Kultursamarbetet i länet. Uppdragsersättning för kartläggning av nuläget Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen bifaller

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Överenskommelse Dans i Sydost

Överenskommelse Dans i Sydost Överenskommelse Dans i Sydost 1. Inledning Landstinget i Kalmar län, Region Kronoberg och Region Blekinge samarbetar inom kulturområdet med utgångspunkt i den gemensamma målsättningen att i ett nyskapande,

Läs mer

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-04-26 LS-LED06-147 26 Resultathantering bokslut 2005 Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Proposition Ordföranden ställer proposition på landstingsstyrelsens

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 21 Kulturdepartementet 2008-12-11 Ku2008/2172/SAM (delvis) Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 GÖTEBORG Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön -6 793-726 3 150

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön -6 793-726 3 150 Budget 2016-2019, Norrköpings kommun (tkr) Antal: 35 Kommunstyrelsen Summa: 46 426 Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön 2016: 46 426 2017: 39 633 2018: 38 907

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016

Verksamhetsplan med budget 2014-2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2013-12-04 KN-KUS13-004-4 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå.

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kultur i Halland Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum 2015-04-10 Diarienummer DNKS150151 Driftnämnden Kultur och skola Riktlinjer för regionalt stöd gällande kultur för barn och unga

Läs mer

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi

Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Tjänsteskrivelse H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Andren, förvaltningschef 2014-09-17 HU-HOH14-145 Nämnden för Habilitering och Utbildning Yttrande motion Färdtjänst i egen regi Bakgrund

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer