SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret"

Transkript

1 SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag till beslut 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att lämna svar på remiss i enlighet med bilaga 1 till tjänsteutlåtandet daterat Sammanfattning Kommunstyrelsen har beslutat den 21 mars 2012 att preliminär budget sänds på remiss till samtliga nämnder ( 38/2012 Dnr 2011/5680KS ). Den preliminära budgeten för barn- och ungdomsnämnden för perioden är: Budgetram därav: Volymförändring Pris- och löneökning Kommunstyrelsens detaljerade beräkningar och underlag till budgetram finns i bilaga 2 till tjänsteutlåtandet daterat I budgetramen har hänsyn tagits till volymförändringar för åren Dessa volymförändringar presenteras i tabellen ovan. Efter barn- och utbildningskontoret kvalitetsgranskning av beräkningsunderlaget och dialog med kommunledningskontoret föreslår barn- och utbildningskontoret ett annat förslag till volymförändringar. Kontorets förslag är tkr för år 2013, tkr för år 2014 och tkr för år 2015 (bilaga 1). Den föreslagna resurstilldelningen för pris- och löneökning innebär en uppräkning med 1,5 procent. I dialog med majoritetens företrädare i arbetsutskottet har förslag till åtaganden tagits fram, vilka redovisas i bilaga 1. Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset Turebergs torg Sollentuna

2 Tjänsteutlåtande Dnr 2012/18 BUN. Sidan 2 av 2 BARN- OCH UTBILDNINGSKONTORET Bilagor: Bilaga 1 Nämndberedning preliminär budget 2013 Bilaga 2 BUN Budget

3 SOLLENTUNA KOMMUN Nämndberedning preliminär budget 2013 Barn- och ungdomsnämnden

4 Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars nämndens syn på volymer Finns det någon tvingande förändring eller annan kommandeförändringav liknande karaktär som ej tagits hänsyn till i det preliminära budgetförslaget? Vilka konsekvenser kan nämnden se av föreslagen resurstilldelning? Hur föreslår nämnden att eventuell föreslagen resursförstärkning ska användas och vilket resultat beräknar nämnden kunna åstadkomma? 44 2 Förslag åtaganden Ansvarsfull ekonomisk politik Utbildning Omsorg Miljö och klimat Integration och kommunikation 88 3 terredovisning av utredningsuppdrag i budgetprocessen 99 Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

5 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars nämndens syn på volymer. De föreslagna volymförändringarna är fel beräknade enligt barn- och utbildningskontoret. Underlaget till beräkningarna borde vara antalet barn enligt befolkningsprognosen från februari 2012 och inte det genomsnittliga antalet barn. I beräkningarna används inskrivningsgrader för skolan 98,4 % enligt utfallet för Kontorets sammanställning av inskrivningsgraderna för perioden visar att de ligger på 99 % i genomsnitt. Barn- och utbildningskontoret föreslår därför en ändring av inskrivningsgrader för skolan från 98,4 % till 99 % i beräkningsunderlaget. Nedan framgår kontorets förslag till ändringar Kommunstyrelsens förslag fel volymer justerad inskrivningsgrad summa Kontorets förslag Finns det någon tvingande förändring eller annan kommande förändring av liknande karaktär som ej tagits hänsyn till i det preliminära budgetförslaget? En ny lag om skärpta krav på lärarbehörigheter både vad gäller pedagogik och ämne gör att många tillsvidareanställda lärare tvingas fortbilda sig för att vara fullt behöriga även efter Statsbidrag för dessa kompletteringsutbildningar täcker inte kommunens eller den enskilde lärarens kostnader. Extra tillskott behövs även för att registrera lärarnas behörigheter i en gemensam databas. Beräknad kostnad 2 mnkr årligen till och med Vilka konsekvenser kan nämnden se av föreslagen resurstilldelning? Den föreslagna resurstilldelningen innebär en uppräkning med 1,5 procent. En sådan ökning motsvarar inte verksamhetens kostnadsökning. Sollentuna kommun har höga ambitioner för skolans vilket har tydliggjorts i utbildningsstrategin. För att nå målen i utbildningsstrategin behöver förskolan få ett tydligare pedagogiskt fokus. För att klara detta behöver andelen förskollärare öka. Sollentuna kommun har i förhållande till landet i övrigt en relativt låg andel men med den föreslagna resurstilldelningen blir det svårigheter att klara en ökning av andelen förskollärare. För grundskolans del innebär den föreslagna resurstilldelningen att neddragningar troligtvis behöver göras i verksamheten för att klara ekonomin. En sådan neddragning får negativa konsekvenser för resultaten i skolan. Avtalsrörelsen är ännu inte Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

6 klar vilket innebär att förutsättningarna när det gäller löneökningar ännu inte är klara vilket kan få ytterligare negativa konsekvenser för skolornas möjlighet att fortsätta den positiva resultaten. Det är viktigt att nämnden kan fortsätta den höga ambitionsnivån och det gäller då att både lyckas behålla och rekrytera de bästa lärarna. Det är därför viktigt att höjda lärarlöner även fortsättningsvis har en hög prioritet. Det finns även beslut om en omfattande IKT-satsning i förskola och skola. Den påbörjade IKT-satsningen som bland annat innebär att samtliga elever ska ha en egen dator leder till ökade kostnader för verksamheterna. Nämnden hade under 2012 engångsmedel för denna satsning (6,5 mnkr). Skolornas it-kostnader kommer fortsatt vara höga Det är viktigt att nämnden kan fortsätta med den satsning som gjorts tidigare år, men som inte ryms inom föreslagen tilldelning. 1.4 Hur föreslår nämnden att eventuell föreslagen resursförstärkning ska användas och vilket resultat beräknar nämnden kunna åstadkomma? Barn-och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

7 2 Förslag åtaganden 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bibehållen eller förbättrad kvalitet k t Nämnden ska utifrån redan initierat sarbete kring ledningssystem implementera effektiva stöd- och styrprocesser. k t Nämnden ska under året analysera möjligheterna till att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet). Dessa åtaganden gäller samtliga nämnder och kan inte påverkas av BUN. Nämnden ska utifrån redan initierat sarbete kring ledningssystem implementera effektiva stöd- och styrprocesser. Nämnden ska under året analysera möjligheterna till att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbetet» som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet) Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden Förbättra kommunens varumärke genom att sprida bilden av Sollentuna som skolkommun Resultaten inom grundskolorna i Sollentuna kommun har varit mycket god och ambitionen att bli Sveriges bästa skolkommun är nära att uppfyllas. Skolorna i Sollentuna ligger även långt fram när det gäller att använda modern teknik i undervisningen. Nämnden kommer under året att sprida bilden av kommunen som en attraktiv skolkommun, Motivering Genom att sprida bilden av kommunen som en attraktiv skolkommun kan nämnden bidra till att förbättra kommunens varumärke. Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

8 2.1.4 Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter Förbättra samverkan kring kompetens mellan skolorna Nämnden kommer under 2013 aktivt arbeta för att skolorna ska öka sin samverkan kring bland annat kompetens. Motivering Genom en ökad samverkan ges medarbetarna bättre förutsättningar att öka sin kompetens och på det sättet förbättra verksamheten. 2.2 Utbildning Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög och jämn kvalitet Alla skolor ska förbättra sina resultat Genomsnittligt meritvärde ökning Andel elever med godkända betyg i samtliga ämnen Spridning av resultat mellan grupper av elever Andel elever som upplever sig mobbade Ökning Minskning Minskning Skolan ska präglas av ett inkluderande arbetssätt A. Skolledare och lärare ska ges möjlighet att fokusera på sitt kärnuppdrag Andel skolledare och lärare som anser att de kan fokusera på kärnuppdraget Ökning Alla skolor ska förbättra sina resultat Sollentuna kommun arbetar för att ha Sveriges bästa skolor. För att nå dit behöver alla skolor förbättra sina resultat. Det är viktigt att inga skolor hamnar efter. Det får dock inte innebära att ambitionsnivån för de skolor som har de bästa resultaten sänks. Motivering Genom att alla skolor förbättrar sina resultat ökar den samlade kvaliteten i kommunens skolor. Skolan ska präglas av ett inkluderande arbetssätt Skolorna i kommunen ska ha ett inkluderande synsätt när det gäller sina elever. Utgångspunkten ska alltid vara att elever ska inkluderas i den ordinarie undervisningen. Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

9 Skolledare och lärare ska ges möjlighet att fokusera på sitt kärnuppdrag För att nå goda resultat i skolan är det viktigt att skolledare och lärare ges så goda förutsättningar som möjligt. Nämnden kommer verka för att administrativa uppgifter i första hand sköts av någon annan än skolledare eller lärare när det är möjligt. Det är även viktigt att skolledare har den insikten och skaffar det stöd som behövs för att möjliggöra fokuseringen på det pedagogiska uppdraget. Motivering Genom att skolledare och lärare ges möjlighet att fokusera på sitt kärnuppdrag skapas bättre förutsättningar för att förbättra skolornas resultat Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande Det pedagogiska arbetet i förskola, fritidshem och förskoleklass ska stärkas För att ytterligare kunna förbättra elevernas resultat ska förskola, fritidshem och förskoleklass få ett förstärkt pedagogiskt innehåll. Förskolan är det första steget i det livslånga lärandet och blir stratpunkten för många barns lärande. Det pedagogiska arbetet i förskola, fritidshem och förskoleklass ska stärkas Andel förskollärare Andel fritidspedagoger Ökning Ökning Andel föräldrar som är nöjda med förskolans arbete inom läroplansområdet och lärande ökning 2.3 Omsorg Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv Arbeta för en individuellt anpassad omsorg av hög kvalitet 2.4 Miljö och klimat Minska utsläppen av växthusgaser från kommunens verksamheter och skapa förutsättningar för invånare och verksamma inom kommunens gränser att minska sina utsläpp av växthusgaser Förbättra informationen till föräldrar för att öka andelen som går eller åker kollektivt till skolan Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

10 Nämnden kommer under 2013 utveckla informationen till föräldrar för att öka andelen som väljer ett miljövänligt resalternativ till skolan 2.5 Integration och kommunikation Öka öppenhet och mångfald, så att barn, ungdomar och vuxna är trygga och engagerade Förbättra övergången för nyanlända till ordinarie skolgång Alla elever ska få en så bra skolgång som möjligt. Det är därför viktigt att även de nyanlända får bästa möjliga förutsättningar. Som ett led i nämndens arbete med inkluderande arbetssätt ska övergången till ordinarie skolgång förbättras Öka möjligheterna för invånarna att vara delaktiga i kommunens Utveckla den interna kommunikationen Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

11 3 terredovisning av utredningsuppdrag i budgetprocessen Barn- och ungdomsnämnden, Nämndberedning preliminär budget (9)

Nämndberedning preliminär budget 2015

Nämndberedning preliminär budget 2015 Nämndberedning preliminär budget 2015 Barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning volymer, resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Nämndens syn på budget, plan och volymer...

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Halina Jankowska Tjänsteutlåtande 2011-09-05 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/52 BUN.104 Barn- och ungdomsnämnden Resultatprognos inkl. delårsrapport 2011 Förslag

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2014

Nämndberedning preliminär budget 2014 Nämndberedning preliminär budget 2014 Barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars nämndens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens utvärdering av villkoren för bidrag i form av förskolepeng följs vad gäller sommarstängning och öppethållande

Barn- och ungdomsnämndens utvärdering av villkoren för bidrag i form av förskolepeng följs vad gäller sommarstängning och öppethållande Tjänsteutlåtande 2011-06-20 Sidan 1 av 3 Dnr 2011/78 BUN.109 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens utvärdering av villkoren för bidrag i form av förskolepeng följs vad gäller sommarstängning

Läs mer

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer P-0 Östergren 2012-10-29 BUN-2012-0816 Barn- och ungdomsnämnden Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-08-29 Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Fregatten, Norrtälje kommunala vuxenutbildning (NKV) Astrid Lindgrens gata 2, Nordrona, Norrtälje kl 13:00-13:30

Läs mer

Lynn Wärn Sidan 1 av 2. Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt följande:

Lynn Wärn Sidan 1 av 2. Barn- och utbildningskontoret föreslår barn- och ungdomsnämnden beslutar enligt följande: Tjänsteutlåtande 2012-09-19 Lynn Wärn Sidan 1 av 2 Dnr 2012/0159 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar om skapande av en Barnmöjlighetsfond Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår

Läs mer

Ferieskola i Sollentuna kommun

Ferieskola i Sollentuna kommun Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande Åsa Liljekvist Sidan 1 av 5 Diariekod: 619 Barn- och ungdomsnämnden Ferieskola i Sollentuna kommun Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Kristina Brismark Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 7 Diariekod: 101 Kommunstyrelsen Budget med verksamhetsplan 2014 och ekonomisk plan 2014-2016 Förslag till beslut

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 2011-2015

Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 2011-2015 SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Barn- och utbildningskontoret 10-10-18 Ninna Kempe Sidan 1 av 3 Dnr 10/5 BUN.271 Barn- och ungdomsnämnden Fördjupad analys av lokalförsörjningsplan skola 11-15 Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Ny beräkning av ersättning till fristående skolor och förskoleklass 2015

Ny beräkning av ersättning till fristående skolor och förskoleklass 2015 E6 BESLUTSFÖRSLAG Ny beräkning av ersättning till fristående skolor och förskoleklass 2015 Kommunstyrelsen föreslås besluta: Ingen ytterligare ersättning ska utgå för elev i fristående förskoleklass eller

Läs mer

STRENGTHS WEAKNESSES SWOT- ANALYS OPPORTUNITIES THREATS

STRENGTHS WEAKNESSES SWOT- ANALYS OPPORTUNITIES THREATS STRENGTHS WEAKNESSES SWOT- ANALYS OPPORTUNITIES THREATS STYRKOR Engagerade chefer Satsning på kompetensutveckling och ökad behörighet i grundskolan Hög andel legitimerade förskollärare En omvärldsorienterad

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (11) 216-5-13 Barn- och ungdomsnämnden Översyn av grundpeng Dnr Bun 216/164 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Uppföljning av Sollentuna Pedagogpris - grundskolan. Förslag till beslut. Sammanfattning. Kontorets synpunkter

Tjänsteutlåtande. Uppföljning av Sollentuna Pedagogpris - grundskolan. Förslag till beslut. Sammanfattning. Kontorets synpunkter Tjänsteutlåtande Gabriella Signäs 2011-03-22 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/8 BUN.149 Barn och ungdomsnämnden Uppföljning av Sollentuna Pedagogpris - grundskolan Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret

Läs mer

Skolpeng fr.o.m. 1 januari KS

Skolpeng fr.o.m. 1 januari KS Skolpeng fr.o.m. 1 januari 2017 15 KS 2016.442 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-10-18 166 Skolpeng fr.o.m. 1 januari 2017 (KS 2016.442) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden

Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Jonas Vehmonen Barn- och grundskolenämnden 2017-12-14 Årsbudget 2018 för barn- och grundskolenämnden Sammanfattning Barn- och grundskolenämndens budget för år 2018 uppgår till

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Motion av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna

Motion av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna Tjänsteutlåtande Anna Österman 2011-09-09 Dnr 2011/175 BUN.600 Barn- och ungdomsnämnden Motion av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna Förslag till beslut

Läs mer

Reviderade regler för bisysslor i Sollentuna kommun

Reviderade regler för bisysslor i Sollentuna kommun SOLLENTUNA KOMMUN ^ Kommunledningskontoret Mona Birgetz Tjänsteutlåtande 2013-10-07 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0596 KS-2 Diariekod: 140 Kommunstyrelsen Reviderade regler för bisysslor i Sollentuna kommun Förslag

Läs mer

Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014

Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014 Bilaga 3 Sammanställning beslut, protokollsanteckningar etc nämnderna gällande beredning preliminär budget 2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokollsanteckning Socialdemokraterna Vård- och

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF SIGNERAD 2015-11-17 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-17 Vår referens Sara Shamekhi Utredningssekreterare Sara.Shamekhi@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

Verksamhetsplan Bilaga mått och handlingsplaner till åtaganden. Barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan Bilaga mått och handlingsplaner till åtaganden. Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan Bilaga mått och handlingsplaner till åtaganden Barn- och ungdomsnämnden Innehållsförteckning 1 Målstyrning... 3 1.1 Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet... 3 1.2 Alla kommunens

Läs mer

Svar på remiss - Förslag till regler för arbetstagare och förtroendevaldas resor

Svar på remiss - Förslag till regler för arbetstagare och förtroendevaldas resor Tjänsteutlåtande 2012-06-13 Anders Nilfjord Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0160 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Svar på remiss - Förslag till regler för arbetstagare och förtroendevaldas resor Förslag till beslut

Läs mer

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun Gabriella Signäs 1(5) 2013-04-25 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun 1. Inledning Information och kommunikation är ett strategiskt verktyg för alla

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 312 Budget barn- och ungdomsnämnden 2016 (BUN 2015.659) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Skolplan/utbildningsstrategi för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2008-05-21, 47 Kommunens mål är att Sollentuna ska erbjuda Sveriges bästa utbildningsverksamhet. Den ska präglas av Kunskap Frihet

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Delårsbokslut Barn och utbildning

Delårsbokslut Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser... 5 Ekonomiskt utfall/finansiell analys... 5 Framtiden... 6 Målområden... 6 Attraktiv kommun... 6

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2014

Sveriges bästa skolkommun 2014 2014-08-29 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2014 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Ingegärd Bornelind Kommunjurist +46 8 579 216 03 Tjänste utlåtande 2014-03-11 Sidan 1 av 2 Dnr 2014/0153 KS-1 Diariekod: 149 Kommunstyrelsen Nya regler avseende

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsplan Antagen av Utbildningsnämnden

Utbildningsnämndens verksamhetsplan Antagen av Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens verksamhetsplan 2019-2021 Antagen av Utbildningsnämnden 2019-01-28 1 Innehåll Utbildningsnämndens verksamhetsplan 1 Inledning 3 Fortsatt process... 3 Uppföljning... 3 Ekonomi 4 Internbudget...

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Remiss. 2014-01-24 Sidan 1 av 1. Eva Carlsson. Dnr 2013/0648 KS-4 Diariekod: 500. Barn- och ungdomsnämnden. Eva Carlsson

Remiss. 2014-01-24 Sidan 1 av 1. Eva Carlsson. Dnr 2013/0648 KS-4 Diariekod: 500. Barn- och ungdomsnämnden. Eva Carlsson Remiss 2014-01-24 Dnr 2013/0648 KS-4 Barn- och ungdomsnämnden Remiss - gällande motion väckt av Tommy Ström (SP) och Ewa Hellström-Boström (SP) beträffande daglig fysisk aktivitet eller idrott för alla

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan 2017-2020 Så gör vi Karlskoga till en framstående utbildningsort. Politiska prioriteringar. www.karlskoga.se Förord Denna barn- och utbildningsplan är en politisk viljeyttring

Läs mer

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Eva Carlsson 2012-10-11 Sidan 1 av 3 Dnr KS 2011/151-17 Kommunstyrelsen Konkurrensutsättning av kommunens arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt sociala företag inom det arbetsmarknadspolitiska området

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Definitiv Budget 2015 Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Kommunallagen om budget Förslag till budget ska upprättas av kommunstyrelsen (KS) före oktober månads utgång Budgeten ska fastställas av

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden Förskolan Grundskolan Fritidshem Grundsärskolan Integrationscentrum Moravägens HVB-hem Planeringsförutsättningar

Läs mer

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver Lärarlönelyftet 2016-09-15 Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun Dessa riktlinjer är framtagna av Utbildningskontorets ledningsgrupp i samarbete med Personalkontoret. De är baserade på

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet.

Barn- och utbildningskontoret anordnar en intern kurs under 2012 för chefer och assistenter på enheterna om lönesystemet. Sara Potter Ekonom 2012-01-09 Sidan 1 av 6 Barn- och ungdomsnämnden Uppföljning internkontrollplan 2011 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2016 samt plan för ekonomin åren 2017-2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2014 Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Intäkter 49 772 50 073 50 588 50

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 BARN & UNGDOM Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplanen innehåller barn- och ungdomsnämndens strategiska mål och mål för vår verksamhet 2013. Målen är uppdelade utifrån delarna i kommunens

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Margareta Henriksson Tjänsteutlåtande 2011-09-19 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/159 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Beslut om inrättande av lokal styrelse vid Runbacka

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-23 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2012/150 Barn- elev- och lokalpeng år 2013 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV... 5 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET...

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-09-28 Sidan 19 av 20 165/2011 Dnr KS 2011/243-2 Hemställan om bidrag ur kommunstyrelsens oförutsedda medel

Läs mer

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M)

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Utlåtande 2016:129 RIV (Dnr 106-870/2015) Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:29)

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar 2017

Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar 2017 Barn- och utbildningsnämnden 2016-04-06 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Ledningsgruppen BUN/2016:193 Åsa Lundkvist Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar

Läs mer

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Tjänsteutlåtande 2012-09-06 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Dnr BUN 2012/66-2 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Förslag till beslut Bam- och

Läs mer

Sollentunamedaljen 2012

Sollentunamedaljen 2012 Tjänsteutlåtande 2012-09-04 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0189 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Sollentunamedaljen 2012 Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Styrkort och mätetal Nämnder 1.1 Uppdrag Barn- och utbildningsnämnden har ansvaret för Luleå kommuns skolväsende från förskola och grundskola till gymnasieskola.

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-08-28 Sidan 1 av 3 Barn- och ungdomsnämnden Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan. Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret

Läs mer

Konsekvensbeskrivning mål och budget 2016 samt investeringsplaner UN-2015/112

Konsekvensbeskrivning mål och budget 2016 samt investeringsplaner UN-2015/112 Ordförandeförslag Diarienummer 2015-03-30 UN-2015/112 Utbildningsnämnden Konsekvensbeskrivning mål och budget 2016 samt investeringsplaner 2016-2019 UN-2015/112 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar

Läs mer

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag.

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag. UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-29 Expedieras till Kommunstyrelsen Ekonomisk förening personalkooperativet Lasse-Maja förskola Rektorer och förskolechefer

Läs mer

Lärares och förskollärares utvecklingsvägar

Lärares och förskollärares utvecklingsvägar UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Olle Bergh 2018-05-16 UBN-2018-2934 Utbildningsnämnden Lärares och förskollärares utvecklingsvägar Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (11) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2017-11-17 Vår referens: Magnus Lindvall Direkttel: 040-641 13 12 E-post: Magnus.Lindvall @lomma.se Diarienr: BUN/2017:227 Er referens: Förslag

Läs mer

Utredning ang förslag till rak delegationsordning för BUN

Utredning ang förslag till rak delegationsordning för BUN Tjänsteutlåtande 2012-09-03 Sidan 1 av 4 Dnr BUN 2011/178-4 Barn- och ungdomsnämnden Utredning ang förslag till rak delegationsordning för BUN Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick Rev 2010-09-01 Sid 1 (6) Dnr Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick 2012-2014 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt kommunövergripande mål

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Avdelningen för elevstöd Anette Hellström Tjänsteutlåtande 2011-02-28 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/85 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Anställning av psykologer Förslag

Läs mer

Barn-och familjenämnden

Barn-och familjenämnden Barn-och familjenämnden Ordförande: David Westlund Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem,

Läs mer

Svar på Storsthlm:s, KSL kommunerna i Stockholms län, förslag till uppräkning av programpriser och strukturtillägg 2018 inom gymnasieskolan

Svar på Storsthlm:s, KSL kommunerna i Stockholms län, förslag till uppräkning av programpriser och strukturtillägg 2018 inom gymnasieskolan Ärende 8 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-23 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Svar på Storsthlm:s, KSL kommunerna i Stockholms län, förslag till uppräkning av programpriser och strukturtillägg 2018

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Dnr 2017/BUN Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg

Dnr 2017/BUN Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg Dnr 2017/BUN 0059 Barn- och utbildningsnämnden VO 1 Förskola och pedagogisk omsorg Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per den 30 april 2017... 3 1 Viktiga händelser... 3 2 Uppföljning och analys... 3

Läs mer

Avgifter i skolan. Riktlinjer. Fastställt av. Barn- och utbildningsnämnden. Datum för fastställande

Avgifter i skolan. Riktlinjer. Fastställt av. Barn- och utbildningsnämnden. Datum för fastställande Avgifter i skolan Riktlinjer Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2018-05-23 Giltighetstid Tills vidare. Första översynen 2020-05-31 Ansvarig funktion Stabschef barn- och

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan 2014 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2014-2016. Inledning Kommunplanen är

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans förskola

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans förskola Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande Anna Österman Sidan 1 av 5 Diariekod: 603 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet i fristående förskolor samt Rösjöskolans

Läs mer

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor

Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Strategi och åtgärdsprogram för att eleverna ska nå målen i Haninge kommuns skolor Å, Nangilima! Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset! Jag ser ljuset! Astrid Lindgren, Bröderna Lejonhjärta 2 Förord Vändningen

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Bidrag till fristående verksamhet Regnbågen

Bidrag till fristående verksamhet Regnbågen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Olson 2017-09-04 BUN 2017/0765 0480-45 30 08 Barn- och ungdomsnämnden Bidrag till fristående verksamhet 2018 - Regnbågen Förslag till beslut

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer