Investeringsprocessen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Investeringsprocessen"

Transkript

1 Investeringsprocessen fastighets- och utrustningsinvesteringar beslutad i landstingsfullmäktige CK

2

3 1 INLEDNING FÖRUTSÄTTNINGAR Förutsättningar för prioriteringar OMFATTNING AV INVESTERINGSPROCESSEN BEGREPPSFÖRKLARING LANDSTINGSPLAN OCH BUDGET PROCESSLEDARSKAP OCH INVESTERINGSRÅDETS ROLL INVESTERINGSPROCESS FASTIGHETER BEHOV Beslut att avsluta eller inleda en behovsanalys Information om att behovsanalys ska inledas BEHOVSANALYS Beslut att avsluta eller inleda en förstudie Information om att förstudie ska inledas FÖRSTUDIE Beslut att avsluta eller inleda programarbete Information om att programarbete ska inledas PROGRAM Beslut att avsluta eller inleda genomförande Information om att genomförande ska inledas GENOMFÖRANDE Beslut Information LEVERANS Beslut Information UPPFÖLJNING INVESTERINGSPROCESS KOMBINATION UTRUSTNING OCH FASTIGHET INVESTERINGSPROCESS UTRUSTNING ÄSKANDE TILLSTYRKANDE BEVILJANDE GODKÄNNANDE AV RAM UPPHANDLING OCH INKÖP FINANSIERING AV INVESTERINGAR... 13

4

5 1 Inledning Investeringsbeslut är viktiga beslut som tas inom en verksamhet. Investeringar i fastigheter och utrustning tar stora resurser i anspråk och har en långsiktig påverkan på verksamheten. Investeringarna skapar goda förutsättningar för verksamheten genom förbättrade och mer rationella arbets- och vårdmiljöer och lägre miljöpåverkan. Mindre lyckade beslut kan bero på ofullständiga underlag, alternativt ofullständig beredning, analys och prövning och besluten kan få negativa konsekvenser under lång tid. För att skapa så bra förutsättningar som möjligt att kunna ge god vård, trafik och kultur så krävs det att landstinget har ändamålsenliga lokaler och kvalitativ utrustning för respektive verksamhet. En tydlig investeringsprocess ger bra förutsättningar för detta. Syftet med anvisningarna i detta dokument är just att ha tydliga rutiner för arbetet med investeringar för att: ge framförhållning och förutsättningar för väl underbyggda investeringsbeslut bidra till öppenhet, transparens och möjlighet att prioritera och pröva förslagen ha en tydlig och klar struktur för styrning, planering, beslut och uppföljning tydliggöra rollerna mellan förvaltningarna, ledningskontoret och politiken. För att landstinget ska kunna fatta väl underbyggda investeringsbeslut behövs det en strukturerad process kring hanteringen av investeringar. Investeringsprocessen ska ge riktlinjer på hur underlag till investeringarna ska tas fram, hur analys och prövning ska ske samt ge en helhetsbild på landstingets aktuella och kommande investeringsbehov. 1.1 Förutsättningar Med investering avses här anskaffning av anläggningstillgång så som fastigheter, maskiner, inventarier och immateriella anläggningstillgångar. En anläggningstillgång är en tillgång som är avsedd för stadigvarande bruk eller innehav, se ekonomihandbok. Åtgärder som innebär standardförbättringar genom ny- till- och ombyggnad ska bokföras som en investeringsutgift. Gränsen mellan underhållsåtgärder, myndighetsåtgärder och standardförbättrande åtgärder kan vara svår att göra. Åtgärder som bedöms som underhåll ska inte räknas som en investering och inte påverka det bokförda värdet. Den ekonomiska livslängden, avskrivningstiden för investeringen, varierar beroende på vilken typ av investering som avses. Se landstingets ekonomihandbok Förutsättningar för prioriteringar Landstinget investerar årligen stora belopp i fastigheter och utrustning. Med tanke på de stora beloppen måste ibland prioriteringar göras mellan olika investeringar. Följande utgångspunkter gäller vid prioritering mellan olika investeringar: Betydelse för att nå inriktningar och mål i Landstingsplan och budget och strategiska planer Investeringens bidrag till verksamheten Investeringens genomförbarhet Följsamhet mot myndighetskrav 1 (13)

6 1.2 Omfattning av investeringsprocessen Investeringsprocessen är en koncerninstruktion som omfattar alla landstingets förvaltningar samt majoritetsägda dotterbolag. Investeringsprocessen är uppdelad i tre delar vilka beskrivs i dokumentet: Investeringsprocess fastigheter Investeringsprocess kombination utrustning och fastighet Investeringsprocess utrustning inklusive immateriella anläggningstillgångar 1.3 Begreppsförklaring Hyresgäst organisatorisk enhet/ansvar som hyr en lokal Fastighetsägare landstingsfullmäktige Landstingsservice förvaltare av landstingets fastigheter och ansvarig för utförandet av fastighetsinvesteringar Finansutskott landstingsstyrelsens finansutskott består av politiker och biträds av tjänstemän. Investeringsråd tjänstemannagrupp för beredning och prioritering av investeringar. Rådet utgörs av landstingsdirektör (ordförande), produktionsdirektör, ekonomidirektör, fastighetsdirektör, förvaltningsdirektör landstingsservice och budgetchef. Fastighetsägarinitierad investering (FI investering) investering för att bibehålla, förbättra, förnya och anpassa befintliga byggnader eller deras tekniska system. På uppdrag av fastighetsägaren identifierar Landstingsservice behovet. Hyresgästinitierad investering (HI investering) åtgärder initierade och identifierade av hyresgästen som påverkar hyresgästens verksamhet. Maskiner och inventarier utrustning i form av maskiner och inventarier för att bibehålla, förbättra, förnya landstingets verksamheter Immateriella tillgångar forsknings - och utvecklingsarbeten som kan ge framtida ekonomiska fördelar eller kostnadsminskningar. 2 Landstingsplan och budget Landstingsplan och budget, LPB, är styrande för investeringsprocessen. LPBn görs på våren för nästkommande planperiod. Arbetet med att ta fram investeringsplan- och ram för fastighetsinvesteringar och utrustningsinvesteringar startar på hösten året innan genom att förvaltningarna identifierar nya investeringsbehov. Respektive förvaltning ska vid årets början lämna nya investeringsbehov avseende fastighetsinvesteringar till Landstingsservice. Landstingsservice sammanställer behoven tillsammans med redan beslutade och pågående investeringar. Ramen lämnas vidare till investeringsrådet som gör en första värdering och prioritering vad som ska ingå i investeringsramen. Behov av utrustningsinvesteringar sammanställs av respektive förvaltning och lämnas till investeringsrådet för bedömning (se avsnitt 6) 2 (13)

7 Investeringsrådet ger förslag på investeringsram för fastigheter respektive utrustning till Landstingsstyrelsen och Landstingsfullmäktige utifrån landstingets tillgängliga ekonomiska ram och påverkan på koncernens resultat- och balansräkning. Landstingsfullmäktige fattar beslut om investeringsramen. Investeringsprocessens aktiviteter och tider framgår av bild 1 nedan. Bild 1: Beskrivning fastighetsinvesteringsprocessen och Landstingsplan och budget Avseende fastighetsinvesteringarna så är utgångspunkten för att ett behov ska leda till en investering att behovet finns med i Landstingets investeringsplan och budget. Beslutsprocessen för fastighetsinvesteringar, från identifierat behov till genomförande, är relativt lång. Behoven måste fångas upp i ett tidigt skede i investeringsplanen för att landstinget ska få kontroll på vilka behov som finns samt vilka verksamhetseffekter och ekonomiska konsekvenser investeringsbesluten får för budget kommande år. Av detta skäl innehåller fastighetsinvesteringsramen projekt som befinner sig i olika faser som beskrivs under avsnitt 4 och illustreras i bild 2. 3 Processledarskap och investeringsrådets roll Landstingets budgetchef är processledare för investeringsprocessen. Processledarskapet innebär att löpande bevaka att kvaliteten i processen att processens delar fungerar och länkar ihop till en bra helhet. När brister i processen upptäcks ansvarar processledaren för att vidta förbättringsåtgärder. Investeringsrådets uppgift är att vara ägarens kontrollfunktion för att i ett tidigt skede fånga upp och värdera förvaltningarnas investeringsbehov gällande fastigheter och utrustning. Investeringsrådet bereder och prioriterar äskade investeringar och tar fram ett förslag till investeringsram inför landstingsplanen och budget varje vår. Förslaget lämnas vidare till landstingsstyrelse och landstingsfullmäktige för beslut. Processen illustreras i avsnitt 4, bild 2. 3 (13)

8 4 Investeringsprocess Fastigheter Landstingets planerings- och budgetprocess beskriver hur investeringsbehov årligen fångas upp och bereds. Att behoven blir upptagna i investeringsplanen är normalt en förutsättning för att kunna gå vidare med ärendet i investeringsprocessen. Behov som är upptagna i investeringsplanen innebär inte att behoven är beslutade att genomföras. Varje behov måste beredas och beslutas enligt de faser som beskrivs i investeringsprocessen. Investeringsbehov som uppkommer under löpande år på grund av skador eller haverier går dock inte att undvika. Ersättningsinvesteringar måste i första hand tas om hand genom omprioriteringar inom befintlig investeringsplan. Investeringsprocessen för fastigheter bygger på de faser som beskrivs i Handbok för projektledning av bygginvesteringar och är framtagen av Landstingsservice. Handboken är ett stöd för arbetet med investeringarna. Landstingsservice har ansvar för att instruktion, rutin och mallar gällande underlag och driftkostnadskonsekvenser för fastighetsinvesteringar är uppdaterade och kända inom landstinget. Alla investeringsprojekt har en projektorganisation. Projektorganisationens storlek och roll påverkas av hur omfattande och komplext projektet är. Vid större investeringar upprättas en styrgrupp för att följa projektet. Landstinget i Uppsala läns delegationsordning utgör grunden för hur beslut ska fattas i de olika faserna i investeringsprocessen enligt bild två nedan. Bild 2: Beskrivning av fastighetsinvesteringsprocessen och delegationsordningen 4 (13)

9 4.1 Behov Behov uppstår vid förändring av verksamhet, strategiska beslut, myndighetskrav, skador, åtgärder för att bibehålla fastighetens värde etc. Beroende på typ av åtgärd så initieras behovet av hyresgästen, Landstingsservice eller ägaren. Behovet ska ställas i relation till landstingets strategiska planer, Landstingsplan och budget (LPB), verksamhetsplaner, myndighetsåtgärder och ekonomiskt utrymme. Behovet dokumenteras och undertecknas av respektive förvaltningschef. Behovsdokumentet lämnas till Landstingsservice. Behovsdokumentet utgör underlag för start av behovsanalys Beslut att avsluta eller inleda en behovsanalys Om behovet bedöms vara befogat tas beslut om att inleda en behovsanalys. Beslutet avser kostnaden för behovsanalysen och bygger på en kostnadsuppskattning från Landstingsservice. För hyresgästinitierade investeringar med en behovsanalyskostnad som uppgår till högst 1 miljon kronor tar respektive förvaltningschef beslut om att inleda en behovsanalys. För fastighetsägarinitierade investeringar med en behovsanalyskostnad som uppgår till högst 1 miljoner kronor tar Landstingservice förvaltningschef beslut om att inleda en behovsanalys. För fastighetsinvesteringar med en behovsanalyskostnad på över 1 miljon kronor fattar landstingsdirektören beslut om att inleda en behovsanalys Information om att behovsanalys ska inledas Information om att en behovsanalys ska inledas delges investeringsrådet. Landstingsservice ansvarar för att investeringsrådet blir informerade. Investeringsrådet bedömer när finansutskottet ska delges information om behovsanalysen (exempelvis strategiskt viktiga behov som kan leda till investeringar). 4.2 Behovsanalys Behovsanalysen ska klargöra varför en förändring behövs. Behovsanalysen ska beskriva orsakerna till behovet och identifiera, specificera behoven och problemen. Landstingsservice ansvarar för att ta fram behovsanalysen i samråd med beställaren. Behovsanalysen utmynnar i en rapport som beskriver behov, mål, tidplan, budget och organisation för nästa steg, förstudien. 5 (13)

10 Landstingsservice har alltid ett ansvar att värdera behov utifrån sin expertkunskap om fastighetsbeståndet Beslut att avsluta eller inleda en förstudie Behovsanalysen bekostas av beställaren om projektet inte genomförs. Om projektet genomförs ingår kostnaden i projektet. Om resultatet av behovsanalysen visar att projektet bör fortsätta tas beslut om att inleda en förstudie. Beslutet avser förstudiekostnaden och bygger på en kostnadsuppskattning från Landstingsservice. För hyresgästinitierade investeringar med en förstudiekostnad som uppgår till högst 1 miljon kronor tar respektive förvaltningschef beslut om att inleda en förstudie. För fastighetsägarinitierade investeringar med en förstudiekostnad som uppgår till högst 1 miljoner kronor tar Landstingservice förvaltningschef beslut om att inleda en förstudie. För fastighetsinvesteringar med en förstudiekostnad på över 1 miljon kronor fattar landstingsdirektören beslut om att inleda en förstudie. Innan förstudie inleds ska förstudieavtal tecknas mellan beställare och Landstingsservice. I avtalet ska det tydligt framgå vem som finansierar förstudien Information om att förstudie ska inledas Information om att en förstudie ska inledas delges investeringsrådet. Landstingsservice ansvarar för att investeringsrådet blir informerade. Investeringsrådet bedömer när finansutskottet ska delges information om förstudien (exempelvis strategiskt viktiga förstudier som kan leda till investeringar). 4.3 Förstudie Förstudiearbetet innebär en presentation av olika handlingsalternativ för att lösa det som beskrivits i behovsanalysen såsom projektformulering, studier av projektets möjligheter, strategisk utformning, verksamhetsbeskrivning, utrustningsplanering, kartläggning av miljöaspekter av vital betydelse för projektet, tidplan och ekonomiska kalkyler. Förstudien utförs av Landstingsservice i samarbete med beställaren. I förstudien ska beställaren redovisa hur en ökad hyreskostnad ska finansieras och hur förvaltningens resultat påverkas av investeringen. 6 (13)

11 4.3.1 Beslut att avsluta eller inleda programarbete Förstudien bekostas av beställaren om projektet inte genomförs. Om projektet genomförs ingår kostnaden i projektet. Om resultatet av förstudien visar att projektet bör fortsätta tas förslag till beslut fram om att påbörja ett programarbete. Landstingsservice ansvarar för att ta fram förslag till programarbete i samråd med beställaren. Beslutet avser den totala projektkostnaden och bygger på en investeringskalkyl inklusive driftskonsekvenser. Investeringar initierade av hyresgästen med en total investeringsutgift på högst 5 miljoner kronor tar respektive förvaltningschef beslut om att inleda ett programarbete. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Investeringar initierade av fastighetsägaren med en beräknad total investeringsutgift på högst 5 miljoner kronor tar Landstingservice förvaltningschef beslut om att inleda ett programarbete. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Investeringar med en beräknad total investeringsutgift på mellan 5 och 10 miljoner kronor tar landstingsdirektören beslut om att inleda ett programarbete. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Investeringar med en total investeringsutgift på över 10 miljoner kronor bereds av landstingsstyrelsens finansutskott. Finansutskottet tar fram förslag till beslut kring investeringen och hanteringen av eventuella driftskostnadskonsekvenser. Finansutskottet kan besluta om att inte gå vidare med en fastighetsinvestering. o Finansutskottet samråder med berörd verksamhetsansvarig styrelse/nämnd När total investeringsutgift är mellan 10 och 100 miljoner tar landstingsstyrelsen beslut om att inleda ett programarbete. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Trots att den totala investeringsutgiften understiger 100 miljoner kronor kan landstingsstyrelsen välja att skicka investeringen vidare för beslut till landstingsfullmäktige. När total investeringsutgift är över 100 miljoner kronor tar landstingsfullmäktige beslut om att inleda ett programarbete. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Behöriga beslutsfattare ska alltid ta hänsyn till hur investeringen kommer att påverka driftskostnaden och hur den finansieras. Innan programarbete inleds ska programavtal tecknas mellan beställare och Landstingsservice. I avtalet ska det tydligt framgå vem som finansierar programarbetet. 7 (13)

12 4.3.2 Information om att programarbete ska inledas För investeringar upp till 5 miljon kronor ansvarar Landstingsservice för att investeringsrådet blir informerade om resultatet av förstudien och vidare gång i processen. För investeringar med en total investeringsutgift mellan 5 och 10 miljoner kronor ska Landstingsdirektören informera finansutskottet om resultatet av förstudien och vidare gång i processen. För investeringar med en total investeringsutgift mellan 10 och 100 miljoner kronor ska landstingsstyrelsen informera landstingsfullmäktige om resultatet av förstudien och vidare gång i processen. 4.4 Program Programarbetet ska definiera och redovisa mål, krav och egenskaper. Ekonomiska ramar tas fram och förutsättningar för projektets genomförande redovisas i programhandlingen. Programarbetet utförs av Landstingsservice och ger underlag för beslut om genomförande och upprättande av ett preliminärt hyresavtal Beslut att avsluta eller inleda genomförande Programarbetet bekostas av beställaren om projektet inte genomförs. Om projektet genomförs ingår kostnaden i projektet. Om resultatet av programarbetet visar att projektet bör fortsätta tas förslag till beslut fram om genomförande. Landstingservice ansvarar för att ta fram förslag till beslut för genomförande i samråd med beställaren. Förslag till beslut avser den totala projektkostnaden och bygger på en mer preciserad investeringskalkyl inklusive driftskonsekvenser. För hyresgästinitierade investeringar med en total investeringsutgift på högst 5 miljoner kronor tar respektive förvaltningschef beslut om att inleda ett genomförande. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. För fastighetsägarinitierade investeringar med en total investeringsutgift på högst 5 miljoner kronor tar Landstingsservice förvaltningschef beslut om att inleda ett genomförande. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. För investeringar med en total investeringsutgift på mellan 5 och 10 miljoner kronor tar landstingsdirektören beslut om att inleda ett genomförande. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Investeringar med en total investeringsutgift på över 10 miljoner kronor bereds av landstingsstyrelsens finansutskott. Finansutskottet tar fram förslag till beslut kring investeringen och hanteringen av eventuella driftskostnadskonsekvenser. Finansutskottet kan besluta om att inte gå vidare med en fastighetsinvestering. o Finansutskottet samråder med berörd verksamhetsansvarig styrelse/nämnd 8 (13)

13 När total investeringsutgift är mellan 10 och 100 miljoner tar landstingsstyrelsen beslut om att inleda genomförandet. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Trots att den totala investeringsutgiften understiger 100 miljoner kronor kan landstingsstyrelsen välja att skicka investeringen vidare för beslut till landstingsfullmäktige. När den totala investeringsutgiften överstiger 100 miljoner kronor ska förslag till beslut tillställas landstingsfullmäktige för beslut om att inleda ett genomförande. I beslutet ska det alltid ingå en redovisning av hur driftskostnaden ska finansieras. Innan genomförande inleds tecknas ett preliminärt hyresavtal mellan beställare och Landstingsservice Information om att genomförande ska inledas Landstingsservice ansvarar för att investeringsrådet blir informerade om beslut att genomförande ska inledas då den totala investeringsutgiften uppgår till 5 miljoner kronor. Landstingsdirektören ska informera finansutskottet om att genomförande ska inledas för investeringar med en total investeringsutgift mellan 5 och 10 miljoner kronor per investering. Landstingsstyrelsen ansvarar för att landstingsfullmäktige blir informerade om beslut att genomförande ska inledas där investeringen har en total investeringsutgift mellan 10 och 100 miljoner kronor. 4.5 Genomförande Avser produktion utifrån fastställd programhandling och beställning. Beställningen omfattar fastställd ekonomisk ram och bygger på den överenskommelse som gjorts mellan Landstingsservice och beställare. Landstingsservice ansvarar för planering, styrning och uppföljning av entreprenadarbeten Beslut Löpande beslut under genomförandeskedet som beror på förändring/anpassning fattas av projektorganisation enligt fastställd delegationsordning Information Landstingsservice ansvarar för att informera investeringsrådet om hur genomförandet fortlöper där investeringen har en total investeringsutgift mellan 5 och 10 miljoner kronor. Landstingsservice ansvarar för att informera investeringsråd och finansutskott om hur genomförandet fortlöper där investeringen har en total investeringsutgift över 10 miljoner kronor. 9 (13)

14 Landstingsstyrelsen ansvarar för att informera landstingsfullmäktige om hur genomförande fortlöper där investeringen har en total investeringsutgift på 100 miljoner kronor. 4.6 Leverans Avser överlämning av projekt till driftorganisation och hyresgäst. Projektet avslutas när: Slutuppgörelse och kontraktsavslut har gjorts med entreprenörer. Förvaltningsunderlag, dvs. relationshandlingar, drift- och skötselinstruktioner mm har överlämnats till berörda parter och myndigheter. Projektledaren har gjort ekonomisk slutredovisning och ekonomiskt avslut har skett i ekonomisystemet. En skriftlig slutrapport sammanställs Beslut Slutgiltigt hyresavtal utifrån total investeringskostnad tecknas mellan hyresgäst och Landstingsservice enligt delegation Information Landstingsservice ansvarar för att investeringsrådet ges en sammanfattande information om projektens leverans. Slutrapport för investeringar mellan 1 och 10 miljoner kronor redovisas till investeringsrådet. Slutrapport och efterkalkyl för investeringar över 10 miljoner kronor ska av beställaren tillsammans med Landstingsservice redovisas för investeringsrådet och Landstingsstyrelsen. Slutrapport och efterkalkyl för investeringar över 100 miljoner kronor ska redovisas till Landstingsstyrelsen som i sin tur redovisar för Landstingsfullmäktige. 4.7 Uppföljning En uppföljning mellan beställare och Landstingsservice ska ske efter att investering är färdigställd och tagen i bruk. Uppföljningen ska hantera garantifrågor, dokumentation och även innefatta ett erfarenhetsutbyte mellan parterna. 10 (13)

15 5 Investeringsprocess kombination utrustning och fastighet Vissa typer av investeringar består av både investeringar i utrustning samt i själva fastigheten. Exempel på en sådan investering kan vara investering i en ny röntgenutrustning samt ombyggnation för anpassning av lokalen. Investeringar i utrustning som kan medföra byggnadsanpassning måste inkluderas i både investeringsprocessen för utrustning och i investeringsprocessen för fastighetsinvesteringar. Byggnadens tekniska möjligheter att inrymma den nya utrustningen måste först bedömas. I de fall där ny utrustning som behövs i verksamheten är fastighetspåverkande ska en kontakt tas med Landstingsservice i god tid innan utrustningen äskas för att kunna avgöra lokalens lämplighet gällande tekniska installationer osv. Landstingsservice ska lämna ett första tekniskt utlåtande om lokalen samt en preliminär kostnadskalkyl för ombyggnationen. Fastighetsinvesteringen ska vara budgeterad, tidsplanerad samt beslutad i investeringsplanen innan en utrustning kan beställas. Detta för att undvika oförutsedda kostnader och förseningar. Det är av stor vikt att hålla ihop denna typ av investeringar så att landstinget kan fatta beslut på helheten och därmed undvika att onödiga investeringar genomförs eller att inte alla driftskonsekvenser av investeringen inkluderats i kalkylerna. I äskandedatabasen ska det anges att utrustningen är fastighetspåverkande samt en preliminär kostnad för ombyggnationen. Innan en utrustning kan beställas måste fastighetsinvesteringen vara beslutad, se bild 3 nedan. Utrustningen äskas i äskandedatabasen enligt Investeringsprocess utrustning beskriven under avsnitt 6 samt att fastighetsinvesteringen ska tas upp i fastighetsinvesteringsplanen. 11 (13)

16 6 Investeringsprocess utrustning Denna process omfattar maskiner, inventarier, konst och immateriella anläggningstillgångar. I samband med landstingsplan och budget ska förvaltningarna ta fram en investeringsram. Innan en investering kan genomföras så ska den finnas med i förvaltningens investeringsram. Framtagandet av landstingets utrustningsinvesteringsram görs i den gemensamma äskandedatabasen. Syftet med databasen är att förenkla arbetet med äskning av utrustning samt uppföljning av äskad utrustning. Databasen skapar även tydlighet och enhetlighet kring investeringsprocessen samt ger en bra överblick över alla äskanden i landstinget. Bild 3: Från äskande av en utrustningsinvestering till investeringsram 6.1 Äskande I samband med att landstingsplan och budget tas fram sker en äskandeprocess utifrån det behov som finns i verksamheten på respektive förvaltning. När äskande görs ska utrustningen beskrivas och dokumenteras i äskandedatabasen. Följande uppgifter ska fyllas i: Vilken sorts maskin eller inventarie som avses Verksamhetens prioritering hur viktig är investeringen för verksamheten Vilken investeringskategori investeringen avser (ersättning, nyanskaffning, rationalisering eller ny/ändrad teknik) Vid rationaliseringsinvestering ska rationaliseringsvinst anges Uppskattad investeringskostnad Om ombyggnationer krävs samt uppskattad kostnad för detta Utbildningsinsatser och kostnad Årliga driftskostnader Eventuellt ökade intäkter i och med investeringen 12 (13)

17 6.2 Tillstyrkande När äskandena är gjorda av verksamheten ansvarar verksamhetschef eller särskild utsedd person för att tillstyrka verksamhetens investeringar. En värdering görs av de olika investeringarnas prioritet, investeringskostnad, påverkan på driftkostnaderna och betydelse för verksamheten. När alla investeringar har behandlats på verksamhetsnivå går tillstyrkta investeringar vidare till förvaltningsgemensam nivå för fortsatt hantering. 6.3 Beviljande Tillstyrkta investeringar aggregeras upp till förvaltningsgemensam nivå där en värdering görs av investeringarna. Efter eventuella förhandlingar på förvaltningsgemensam nivå beviljas prioriterade investeringar. Investeringsram meddelas sedan till investeringsrådet för vidare beredning. 6.4 Godkännande av ram Landstingets investeringsråd ansvarar för att bereda förvaltningarnas investeringsramar utifrån de beviljade utrustningsäskandena i äskandedatabasen. Ramarna värderas med utgångspunkt från landstingets tillgängliga investeringsutrymme. Om investeringsrådet anser att den totala ramen för utrustningsinvesteringar är för stor kan rådet återremitera ramarna till respektive förvaltning för omprioritering. Omprioriterad ram meddelas sedan åter till investeringsrådet. Den nivå som investeringsrådet har godkänt läggs in i landstingsplan och budget och bereds sedan politiskt. En förvaltnings investeringsram är beslutad när landstingsplan och budget har tagits i landstingsfullmäktige. 6.5 Upphandling och inköp Upphandling och inköp av utrustning sker enligt landstingets delegationsordning. 6.6 Finansiering av investeringar Alla investeringar i fastigheter eller utrustning ska, oavsett finansieringsform för investeringen, följa investeringsprocessen. Finansieringen av investeringar kan bland annat ske via landstingets egna medel, via leasing eller via offentlig- privat samverkan (OPS). Beslut om annan finansiering än via landstingets egna medel får ej ske utan landstingsstyrelsens medgivande. 13 (13)

18 Bilaga 113 b

19 Bilaga 114

20 Bilaga 114

21 Bilaga 114

22 Bilaga 114

Region Uppsala Fastighets investeringsprocessen

Region Uppsala Fastighets investeringsprocessen Region Uppsala Fastighets investeringsprocessen Beslutad i regionfullmäktige 2017-11-29 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaring... 3 2 Investeringsram... 4 3 Fastighetsinvesteringsprocessen...

Läs mer

RIKTLINJE FÖR INVESTERINGSPROCESS OCH INVESTERINGSBESLUT

RIKTLINJE FÖR INVESTERINGSPROCESS OCH INVESTERINGSBESLUT Landstinget Blekinge 2017-12-27 Ärendenr: 2017/01736 Landstingsdirektörens stab Dokumentnr: 2017/01736-1 Monica Magnusson Till landstingsfullmäktige RIKTLINJE FÖR INVESTERINGSPROCESS OCH INVESTERINGSBESLUT

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Landstingsstyrelsens sammanträde måndagen den 25 november 2013 kl. 13 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Landstingsstyrelsens sammanträde måndagen den 25 november 2013 kl. 13 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Landstingsstyrelsens sammanträde måndagen den 25 november 2013 kl. 13 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 209 210 Ärende Val av justerare. I tur: Börje Wennberg Tid för justering:

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Landstingsstyrelsens sammanträde måndagen den 31 mars 2014 kl. 11 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala

FÖREDRAGNINGSLISTA. Landstingsstyrelsens sammanträde måndagen den 31 mars 2014 kl. 11 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala FÖREDRAGNINGSLISTA Landstingsstyrelsens sammanträde måndagen den 31 mars 2014 kl. 11 Konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala Nr 36 37 Ärende Val av justerare. I tur: Sören Bergqvist Tid för justering:

Läs mer

Förslag till investeringsprocess

Förslag till investeringsprocess PM Tyresö kommun 2013-05-14 1 (8) Sigbrith Martinsson Kommunstyrelsen Dnr 2013/KS 0177 10 Förslag till investeringsprocess Investeringsprocessen inom Tyresö Kommun har varit föremål för översyn. En utgångspunkt

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

Landstinget i Uppsala län

Landstinget i Uppsala län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Landstinget i Uppsala län Granskning av landstingets process för stora investeringar Gunnar Uhlin Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning...

Läs mer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer 2018-09-27 Investeringar Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-10-24 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Chefer och handläggare Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

Riktlinje för investeringar i Botkyrka kommun

Riktlinje för investeringar i Botkyrka kommun Riktlinje för investeringar i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:609 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 18 december

Läs mer

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226.

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. Blad 1 INVESTERINGSPOLICY Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. 1. Vad är en investering? Med investering avses anskaffning av tillgångar för stadigvarande bruk eller innehav. Anläggningstillgångar

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Bollnäs Kommun

Uppföljning av revisionsrapporten Investeringsprocessen Bollnäs Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Malin Liljeblad Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Bakgrund, uppdrag och metod...3

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

Ansvars- och beslutsordning

Ansvars- och beslutsordning 0 Ansvars- och beslutsordning Investeringsstrategin Reviderad 2014 Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 2 2. Definition av investeringsbegrepp...

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens process för fastighetsinvesteringar

Granskning av landstingsstyrelsens process för fastighetsinvesteringar Granskning av landstingsstyrelsens process för fastighetsinvesteringar Rapport nr 23/2014 Februari 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 59:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

Granskning av landstingets investeringsprocesser

Granskning av landstingets investeringsprocesser KPMG Bohlins AB Antal sidor: 11 2008 KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss

Läs mer

Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet

Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 71 Dnr PS 2012-0048 Genomförande tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Författningssamling 042.5

Författningssamling 042.5 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.5 INVESTERINGSPOLICY FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2001-11-12, 121 Gäller fr.o.m. 2002-01-01 1. Bakgrund Investeringsbehov uppkommer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Förslag till Stockholms Läns Landsting - Investeringsprocess

Förslag till Stockholms Läns Landsting - Investeringsprocess BILAGA 1 Förslag till Stockholms Läns Landsting - Investeringsprocess 2002-06-27 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. INVESTERINGSPROCESS INOM SLL... 3 2.1. Plan och Löpande investeringsbeslut...

Läs mer

Policy för investeringar och

Policy för investeringar och Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2016-12-19 Antagen: KF 159, 2016-12-19 FÖRFATTNINGSSAMLI NG Policy för investeringar och leasing Policy för investeringar och leasing i Karlshamns

Läs mer

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER RIKTLINJER Investeringsprocess Region Gotland Fastställd av Välj ett objekt Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-10-25 Gäller 2018-2022 Ärendenr RS 2018/417 Version 2.0 Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Ansvars- och beslutsordning

Ansvars- och beslutsordning 1 Bilaga 1 Ansvars- och beslutsordning Investeringsstrategin s förvaltning SLL Ekonomi och finans 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Definition av investeringsbegrepp... 3 3. Definition av beslut...

Läs mer

Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset

Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-11-22 155 Dnr PS 2012-0059 Renovering av hus A1 vid Akademiska sjukhuset Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens investeringsprocess

Granskning av landstingsstyrelsens investeringsprocess Granskning av landstingsstyrelsens investeringsprocess Rapport nr 16/2013 Januari 2014 Jonas Hansson, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1. Rekommendationer... 3 2. Inledning...

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Fastighets- och servicenämndens delegationsordning

Fastighets- och servicenämndens delegationsordning Fastighets- och delegationsordning Antagen av fastighets- och servicenämnden 2019-06-12 FSN2019-0018 2 (9) Fastighets- och delegationsordning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får

Läs mer

Investeringsstrategi. Reviderad Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans

Investeringsstrategi. Reviderad Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Investeringsstrategi Reviderad 2014 Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans 1 1. Förutsättningar Stockholm är en växande region och det är viktigt att skapa förutsättningar för människor

Läs mer

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr: 2016/000580 Id: 53936 Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-05 279 Innehållsförteckning INLEDNING OCH DEFINITION... 1 ANSKAFFNINGSVÄRDE... 2 DRIFTSKOSTNADER... 2 FINANSIERING...

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION SAMMANFATTNING Landstinget Sörmland kommer under ett antal år framöver att genomföra stora investeringar inom

Läs mer

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 Ärendet Region Halland köper PET/CT undersökningar idag via regionvård och regionkontoret har genomfört en behovsanalys där det

Läs mer

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/490/03 2018-01-23 1 (1) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2015/490/03 Förslag till beslut Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen

Läs mer

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-04-19 1 (1) Identitet TN 1204-0100 Handläggare Björn Holmberg 08-686 1588 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 14 februari 2018, 31 1. Övergripande Syftet med dessa riktlinjer är, tillsammans med upprättade tillämpningsanvisningar,

Läs mer

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Nicholas Prigorowksy Ekonomidirektör 2011-03-28 LS-LED11-290 Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten Eva Andrén TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Palo 2014-12-17 KN-KUS14-093-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet M Ö

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Investeringsstrategi

Investeringsstrategi Investeringsstrategi Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans 1 1. Bakgrund I beslut om 2011 års budget gav landstingsfullmäktige landstingsstyrelsen i uppdrag att i samband med budget 2012

Läs mer

Beslut om renovering av hus A1

Beslut om renovering av hus A1 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 108 Beslut om renovering av hus A1 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar: Dnr PS 2012-0059

Läs mer

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola

Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Dnr KOB 2018-0054 Delegationsordning Kulturnämnden Styrelsen för Wiks folkhögskola Region Uppsala Fastställd av kulturnämnden 2018 - xx - xx 2 (8) Kulturnämndens delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer

Inrättande av arbetsutskott och uppdrag för detta samt ändring av produktionsstyrelsens delegationsordning

Inrättande av arbetsutskott och uppdrag för detta samt ändring av produktionsstyrelsens delegationsordning LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-04-26 63 Dnr PS 2011-0008 Inrättande av arbetsutskott och uppdrag för detta samt ändring av produktionsstyrelsens

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av M1/M2

Genomförande av ombyggnad av M1/M2 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 53 Genomförande av ombyggnad av M1/M2 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr PS 2013-0029

Läs mer

Översyn av Investeringsstrategin och Investeringsstrategins ansvars- och beslutsordning

Översyn av Investeringsstrategin och Investeringsstrategins ansvars- och beslutsordning Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 LS 1308-1033 LS 1407-0854 Handläggare: Peter Forsén Landstingsstyrelsens fastighets-

Läs mer

Regel. Regler för investeringar och projekt. 1. Inledning. 2. Definition av investering och projekt

Regel. Regler för investeringar och projekt. 1. Inledning. 2. Definition av investering och projekt Regel BESLUTSDATUM: 2014-03-18 BESLUT AV: Direktionen ANSVARIG AVDELNING: Avdelningen för verksamhetssupport FÖRVALTNINGSANSVARIG: Henrik Gardholm HANTERINGSKLASS Ö P P E N SVERIGES RIKSBANK SE-103 37

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta 6. Finns resonemang kring hur direkta, indirekta och/eller overheadkostnader ska beräknas? 7. Finns krav på att ekonom ska vara involverad vid framtagande av kalkyl/budget? Nej, inte mer än att samtliga

Läs mer

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 Mariestad Inledning... 3 Anslagsbindningsnivån... 4 Roller och ansvar... 5 Planeringsprocessen för ekonomi-

Läs mer

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström 1(4) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 8-686 394 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 219-2-11 Trafiknämnden 219-3-18, punkt 12 Ärende SL 217-176 Infosäkerhetsklass K1

Läs mer

Genomförande - Elfkraftförsörjning Lasarettet i Enköping

Genomförande - Elfkraftförsörjning Lasarettet i Enköping LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-12-20 166 Dnr PS 2012-0039 Genomförande - Elfkraftförsörjning Lasarettet i Enköping Förslag till beslut

Läs mer

Askersunds kommun. Projektredovisning vid investeringar. Audit KPMG Bohlins AB 11 december 2007 Antal sidor: 7

Askersunds kommun. Projektredovisning vid investeringar. Audit KPMG Bohlins AB 11 december 2007 Antal sidor: 7 Audit KPMG Bohlins AB 11 december 2007 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Metod 2 4. Resultat av granskningen 2 4.1 Rutin för investeringar 2 4.1.1 Uppföljning 2 4.1.2 Budgetöverskridande

Läs mer

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-29 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 Förslag till beslut Reviderade riktlinjer för investeringsprocessen antas. Sammanfattning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:2 1 (18) LS 0707-0764 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Medel för upprustning av Konserthuset i Stockholm, etapp 6 Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Konserthusstiftelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Anvisning av investeringsbudget - Missiv

Anvisning av investeringsbudget - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:353 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (2) Kommunstyrelsen Anvisning av investeringsbudget - Missiv Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Investeringspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. ekonomichef POLICY

Investeringspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. ekonomichef POLICY POLICY 1(7) Madelene Hedström, 0586-482 67 madelene.hedstrom@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Degerfors kommun Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Revisionsrapport 8/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari Mölndals stad. Granskning av investeringsprocesser

Revisionsrapport 8/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari Mölndals stad. Granskning av investeringsprocesser Revisionsrapport 8/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2014 Mölndals stad Granskning av investeringsprocesser Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-19 LS 1312-1601 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 0 8 0 0 0 25^ Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun. Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29

Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun. Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29 2007-04-11 1(26) Interna spelregler Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29 Se även Kommunstyrelsens delegationsordning avseende beslut för att hyra internt

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND Bilaga 2/11 PVN DATUM DIARIENR 2011-01-04 PVN-HSF11-004 PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M. 2011-02-17 Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping Fax 0155-28

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:82 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering i magnetröntgenkamera (MR) till Norrtälje sjukhus Föredragande landstingsråd: Dag Larsson Ärendet Norrtälje sjukhus inom TioHundra

Läs mer

för Vä stra G öta l a n d s regi on en s h a n teri n g a v i n vesteri n ga r

för Vä stra G öta l a n d s regi on en s h a n teri n g a v i n vesteri n ga r Beslutad av: Regionstyrelsen, 2018-08 - 28 Diarienummer: RS - 2017-05097 Giltighet: från 201 8-0 8-2 8 till 20 2 3-0 8-2 7 Riktlinje för Vä stra G öta l a n d s regi on en s h a n teri n g a v i n vesteri

Läs mer

Del 1 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende LS investeringsstrategi för Stockholms läns landsting

Del 1 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende LS investeringsstrategi för Stockholms läns landsting Bilagor till Budget 2013 Innehållsförteckning Benämning Del 1 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende LS 1112-1730 investeringsstrategi för Stockholms läns landsting Översyn av framtida investeringsutrymme

Läs mer

Ombyggnad av geriatrisk avdelning för närvård vid Lasarettet i Enköping

Ombyggnad av geriatrisk avdelning för närvård vid Lasarettet i Enköping LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 74 Dnr PS 2013-0038 Ombyggnad av geriatrisk avdelning för närvård vid Lasarettet i Enköping Förslag

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 162/2016 INVESTERINGSPOLICY Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13, 52. Uppdateras före 2020-12-31 1/6 Policy för investeringsutgifter

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret 12 ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2012-11-08 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/45 KS.279-3 Diariekod: 279 Kommunstyrelsen Trafik- och fastighetsnämndens redovisning

Läs mer

f ör Vä stra G öta l a n d sregi on en s h a n ter i n g a v i n vesteri n g a r

f ör Vä stra G öta l a n d sregi on en s h a n ter i n g a v i n vesteri n g a r Besl utad av: Regionfullmäktige, 2018-04 - 10 Diarienummer: RS - 2017-05097 Giltighet: från 201 8-0 4-10 till 202 3-0 4-0 9 Policy f ör Vä stra G öta l a n d sregi on en s h a n ter i n g a v i n vesteri

Läs mer

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun Revisionsrapport Granskning av kontroller i investeringsprocessen Matti Leskelä Februari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Vårt uppdrag 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte 2 2.3 Metod 2 3

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Rapport nr 14/2013 December 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Grästorps kommun Styrdokument 19 2012-06-14 INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-14, 40 Innehållsförteckning Allmänt om investeringar... 3 Anskaffningsvärde... 3

Läs mer

Granskning av investeringsprocessen. Kommun

Granskning av investeringsprocessen. Kommun Granskning av investeringsprocessen i Jönköpings Kommun Jönköping december 2004 Björn Lindblad (1) 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Syfte... 4 2.3 Metod... 4 2.4 Avgränsning...

Läs mer

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN 2015-05-22 PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN Beslutad av Kommunstyrelsen 195 2015-06-18 1 Allmänt... 3 Kriterier för investeringar... 3 Kapitalkostnader... 3 Investeringsbudgeten... 3 Driftbudgetramar...

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av landstingets avskrivningar

Svar på revisorernas granskning av landstingets avskrivningar BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (2) Ekonomienhet Dnr LD14/03280 Uppdnr 957 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen Svar

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

73/16 Mälarsjukhuset, rivning av hus E17 och E18 samt nybyggnation av kulvert - projektnummer FS509

73/16 Mälarsjukhuset, rivning av hus E17 och E18 samt nybyggnation av kulvert - projektnummer FS509 Landstingsstyrelsens finans och PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-11-22 LS-LED16-1737-2 73/16 Mälarsjukhuset, rivning av hus E17 och E18 samt nybyggnation av kulvert - projektnummer

Läs mer

Vårdstyrelsens delegationsordning

Vårdstyrelsens delegationsordning Vårdstyrelsens delegationsordning Antagen av vårdstyrelsen 2019-06-19 VS2019-0016 2 (8) Vårdstyrelsens delegationsordning Grunderna för delegering av beslut Enligt kommunallagen får styrelse/nämnd uppdra

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Lokalprojekt från idé till verklighet

Lokalprojekt från idé till verklighet Lokalprojekt från idé till verklighet Innehållsförteckning 3 Samarbete 4 Att påverka 5 Olika roller 6 Olika skeden 9 Behovsanalys 10 Förstudie 11 Program 12 Genomförande 16 Överlämnande 19 Utvärdering

Läs mer

Ny- och ombyggnation av lokaler för akutmottagning samt patologi och obduktion vid S:t Görans akutsjukhus

Ny- och ombyggnation av lokaler för akutmottagning samt patologi och obduktion vid S:t Görans akutsjukhus 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsens produktionsutskott Ny- och ombyggnation av lokaler för akutmottagning samt patologi och obduktion vid S:t Görans akutsjukhus Ärendet Locum AB:s

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Upprustning av Stockholms stadsbibliotek, fastigheten Spelbomskan 16, ombyggnad, renovering och utveckling. Reviderat inriktningsbeslut. Lägesrapport.

Upprustning av Stockholms stadsbibliotek, fastigheten Spelbomskan 16, ombyggnad, renovering och utveckling. Reviderat inriktningsbeslut. Lägesrapport. Sida 1 (6) 2017-01-04 Handläggare Fastighetskontoret Lena Johanson Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 269 28 lena.johanson@stockholm.se Handläggare Karin Bolin Stockholms stadsbibliotek Telefon: 08-508

Läs mer

Nyköpings lasarett, flytt av huvudentré från hus N1 till hus N14

Nyköpings lasarett, flytt av huvudentré från hus N1 till hus N14 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Sölvi Johansson Administrativt stöd (FM-enheten) +46155245826 2015-12-08 LS-LED15-1717-1 Ä R EN D EG Å N G MÖ TES D A TU M Landstingsstyrelsen

Läs mer

Anpassning av stadens projektstyrningsmetod till bolagens verksamhet

Anpassning av stadens projektstyrningsmetod till bolagens verksamhet Koncernstyrelsen 2012-10-16 1 (9) Anpassning av stadens projektstyrningsmetod till bolagens verksamhet Bakgrund För att få en god styrning och uppföljning av stadens investeringar och andra betydande projekt

Läs mer

Intern kontroll: Gränsdragning mellan drift/underhåll och investeringar

Intern kontroll: Gränsdragning mellan drift/underhåll och investeringar www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll: Gränsdragning mellan drift/underhåll och investeringar Pajala kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning för Falköpings kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Syfte 3 3. Styrmodellen 4 4. Anslagningsbindningsnivå 4 4.1 Kommunfullmäktige 5 4.2 Kommunstyrelse

Läs mer

Åtgärder för att förbättra det byggnadstekniska brandskyddet vid Akademiska sjukhuset

Åtgärder för att förbättra det byggnadstekniska brandskyddet vid Akademiska sjukhuset LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-06-25 70 Dnr PS 2011-0035 Åtgärder för förbättra det byggnadstekniska brandskyddet vid Akademiska sjukhuset

Läs mer

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun 2015-11-02 Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-xx-xx. Ersätter reglemente för planering, styrning och uppföljning

Läs mer

Fastighets- och servicenämndens delegationsordning

Fastighets- och servicenämndens delegationsordning Bilaga 18/18 Dnr FSN2018-0023 Fastighets- och delegationsordning Region Uppsala Fastställd av fastighets- och servicenämnden 2018-03-21. 2 (7) Fastighets- och delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer