Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg. Kort årsrapport från Östra Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg. Kort årsrapport från Östra Göteborg"

Transkript

1 Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Kort årsrapport från Östra Göteborg

2 Bo och arbeta i Östra Göteborg Många vill bo i Östra Göteborg, fler än vad som var beräknat när vi gick in i Den uppdaterade befolkningsprognosen som kom under sommaren 2015 visade på 800 invånare fler än i prognosen som låg till grund för budgeten. Det har gett verksamheterna utmaningar främst när det gäller kvalitet, rekrytera personal och att hitta lokaler att driva verksamhet i. Brist på bostäder Bristen på bostäder är ett fortsatt problem och många bor trångt. Bostadsbristen innebär att förvaltningen måste ordna alternativa boendelösningar och det ger stora utgifter. Personer som har rätt till bostad med särskild service bor i dyra korttidsboenden, barnfamiljer bor på hotell och andra bor i köpta boenden. Svarta andrahandskontrakt har blivit vanligare vilket minskar tryggheten i bostadsområdena och hindrar bland annat nyanlända att få en bra etablering. Fler har kunnat försörja sig själva Antal hushåll både med kortvarigt och långvarigt försörjningsstöd minskade under 2015 jämfört med föregående år. En förklaring är högkonjunktur, vilket gjort att fler kommit i arbete. Aktiviteter som förvaltningen har gjort är bland annat ökad bemanning av handläggare vilket lett till fler och tätare besök för personer med försörjningsstöd. En pilotverksamhet, Kompetenscentrum Nordost, har startat för personer som står närmast arbetsmarknaden och nu finns det fler platser för arbetsträning. Utmaningen att bryta behovet av långvarigt försörjningsstöd för människor och speciellt för barnfamiljer är fortsatt stor.

3 Satsningar för framtiden I Östra Göteborg finns några av de skolor som tar emot flest av de nyanlända elever som kommer till Sverige. För att möta detta har satsningar gjorts på till exempel studiehandledning, språkutvecklande arbetsätt och systematiskt närvaroarbete. Trots detta har slutbetygen i årskurs 9 gått ner i alla ämnen. Ökningen av elever gör att vi har platsbrist i skolorna. Under året har flera nya klassrum iordningställts, en ny förskola har börjat byggas i Kviberg och det planeras för nya lokaler. Introduktionsenheten På introduktionsenheten går elever mellan 6 och 16 år innan de börjar i en vanlig skola. Där kartläggs elevernas kunskaper och förutsättningar för att hamna rätt i den fortsatta skolgången. Introduktionsenheten i Östra Göteborg har arbetat på ett framgångrikt sätt och blivit en förebild i staden. Kunskap på väg Flera nya förskoleavdelningar har öppnat och antalet barn per pedagog har minskat under året. En av de nyöppnande avdelningarna är en buss som åker runt med barnen och ger dem möjlighet att ta del av hela Göteborg.

4 Inflytande och delaktighet För att ge de äldre större möjligheter att uppleva ökad hälsa och leva ett självständigt och värdigt liv, har äldreomsorgen gjort insatser för att utveckla det förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Genom det nya arbetssättet Attraktiv hemtjänst kan den enskilde få mer inflytande över sina beviljade insatser. Inom fritidsverksamheten arbetar vi aktivt för att få ungdomar delaktiga och under året inrättades en ny tjänst för att arbeta med ungdomar och demokrati. Högst valdeltagande i ungdomsfullmäktige I valet till ungdomsfullmäktige hade Östra Göteborg högst valdeltagande. 45 procent av ungdomarna röstade i Östra Göteborg, i Göteborg som helhet var det 33 procent. De flesta är nöjda med hemtjänsten De allra flesta äldre med hemtjänst är nöjda med sin vård och omsorg. De upplever att personalen bemöter dem på ett bra sätt och tar hänsyn till deras åsikter och önskemål. 84 procent av de som har hemtjänst är nöjda. 95 procent är nöjda med bemötandet.

5 Att kunna känna sig trygg Under året startades arbetet med Trygg i Östra Göteborg. Det är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltning, polis, räddningstjänst, näringsliv och föreningar i Östra Göteborg. Målet är ökad trygghet, minskad brottslighet och större förtroende hos invånarna i stadsdelen. Under 2015 gjordes en trygghetsundersökning i stadsdelen som ligger till grund för arbetet. Kulturhus i Bergsjön I november togs beslutet att Göteborgs nya kulturhus ska byggas på Rymdtorget i Bergsjön. I väntan på att det byggs arrangerades 2015, för andra året i rad, Tellusfestivalen. 60 programpunkter avlöste varandra en septemberdag på Rymdtorget och lockade mellan besökare 140 besökare kom när Kortedala bibliotek för första gången hade öppet på julafton. Besökarna bjöds på glögg och pepparkaka. Bagarns öppnade i medborgarhuset I april öppnade mötesplatsen Bagarns i medborgarhuset i Gamlestaden. Bagarns riktar sig främst till ungdomar men har aktiviteter för alla åldrar. Medborgarhuset i Gamlestaden har börjat rustas upp och lokalerna hyrs ut till olika föreningar. I huset finns också Gamlestadens bibliotek som liksom övriga bibliotek i stadsdelen är en viktig plats för de som bor här.

6 Stadsdelsnämndens ordförande har ordet D et görs mycket bra i stadsdelen som vi måste lyfta fram, vi ska sätta Östra Göteborg på kartan. Men vi har stora utmaningar inom flera områden, bland annat inom försörjningsstödet och studieresultaten i skolan. Det finns en segregation i Göteborg och i vår stadsdel som vi måste komma till rätta med. Målet med ett jämlikt Göteborg är gemensamt i hela staden. Ett konkret exempel på detta är inom utbildning, där vi den senaste tiden haft en diskussion kring hur vi kan hjälpas åt att fördela högstadieungdomar och hitta gemensamma lösningar för att avlasta de mest ansträngda stadsdelarna, som till exmepel Östra Göteborg. Det är oerhört viktigt att vi inte bara ser inflyttningen av nyanlända som en belastning utan förstår vilken kompetens som finns och tar tillvara på den. Administrationen och byråkratin måste förenklas. Många som kommer hit från andra länder vill snabbt skaffa sig ett jobb för att försörja sig och sin familj. Det är naturligtvis bra men en fara är att man tar första bästa jobb utan att utveckla eller använda den kompetens man har. Då finns risken att man fastnar i en försörjning och möjligheten till att utvecklas eller sadla om minskar. Kravet på språkkunskaper måste vi titta på, alla arbeten kräver kanske inte perfekt svenska. Det är viktigt att vi har ett nära samarbete med andra aktörer, till exempel Arbetsförmedlingen och att vi tillsammans gör målinriktade insatser. Det finns en segregation i Göteborg och i vår stadsdel som vi måste komma tillrätta med. Målet med ett jämlikt Göteborg är gemensamt i hela staden. Det är väldigt glädjande att vi nu kan gå vidare med projekteringsarbetet för ett kulturhus i Bergsjön. Jag hoppas att det ska bli ett kulturhus för hela Göteborg. Det är också spännande att frågan om ett Världslitteraturhus vid Gamlestadens nya knutpunkt utreds. Huset skulle ge möjligheter till kulturella utbyten och spontana möten där människor med olika bakgrunder kan utbyta erfarenheter. Östra Göteborg har haft en stor inflyttning den senaste tiden vilket naturligtvis innebär en påfrestning på ekonomin. Vi visar ett resultat på minus 24 miljoner som vi måste komma tillrätta med. Samtidigt får vi inte stirra oss blinda på resultatet. Det är viktigt att ha en långsiktighet, att metodiskt arbeta sig igenom frågorna och samtidigt se det goda arbete som redan görs. Vi politiker har inte ett kvartalstänk utan ser över en eller flera mandatperioder. Jag är övertygad om att vi ska kommer kunna vända detta. Det görs ett fantastiskt bra arbete här och det ska vi fortsätta med. Özgur Tasbas (MP), ordförande Stadsdelsnämnden Östra Göteborg

7 Stadsdelsdirektören har ordet J ag började som stadsdelsdirektör i Östra Göteborg i januari De senaste fem åren har jag arbetat i stadshuset och har på ganska nära håll följt Östra Göteborgs utveckling. Vi har stora utmaningar inom skolan och vi måste skapa förutsättningar till en lugn och trygg miljö för både elever och lärare. Samtidigt måste vi hitta bättre verktyg för att kunna mäta skolresultaten utifrån vilka förutsättningar varje elev har. Det tas och kommer fattas många viktiga beslut framöver. Något som är glädjande är att det byggs mycket i stadsdelen, det är många bostäder och nya bostadsområden som växer upp, till exempel Kviberg som för 20 år sedan inte var ett eget område men som idag är en stad i staden. Jag ser fram emot alla de möjligheter som öppnar sig i och med att vi får en knutpunkt för kollektivtrafiken i Gamlestaden, att staden får ett nytt kulturhus i Bergsjön och att vi förhoppningsvis kommer se ett världslitteraturhus i Gamlestaden. Har vi tur får vi också en linbana till Kortedala. Boende är en central fråga och oerhört viktig för att människor ska kunna fungera socialt och känna trygghet. Boende är en central fråga och är oerhört viktig för att människor ska kunna fungera socialt och känna trygghet. Trångboddheten är ett stort problem. Vi är en förhållandevis segregerad stadsdel, inte bara en segregerad del av Göteborg. Det arbete som staden gör inom ramen för Jämlikt Göteborg är en unik satsning och här ser jag stora möjligheter att kunna skapa förändringar. Under 2015 genomförde stadsdelen en undersökning där drygt personer fick uttala sig om upplevd trygghet och ett omfattande trygghetsarbete har startats. Det finns en väl upparbetad struktur för hur vi hanterar social oro både i förvaltningen och i civilsamhället. Stadsdelsvärdarna gjorde skillnad förra året och beslut har tagits i nämnden om att anställa fler fältarbetare. En annan viktig del i trygghetsarbetet är alla de föreningar som finns i Östra Göteborg och som gör ett fantastiskt arbete. Stadsdelen gjorde ett resultat på minus 24 miljoner kronor Det är avvikelser inom många områden, bland annat har vi tvingats köpa dyra boendelösningar eftersom vi har en stor brist på bostäder och vi har höga kostnader för försörjningsstöd även om vi glädjande kan konstatera att kostnaden för försörjningsstödet minskade och fortsätter att minska. Arbetsmarknaden har kunnat erbjuda fler jobb vilket inneburit att både ungdomar och nyanlända har kommit i arbete. När jag kom hit slogs jag av hur många av våra medarbetare som både bor och jobbar i stadsdelen. Det innebär att många kommer nära våra invånare i vardagen och ser behoven tydligt. Medarbetarna gör ett fantastiskt jobb och det viktigaste för oss som jobbar i stadsdelen är att öka kunskapen om invånarnas livssituation. Vi måste ta tillvara på den kompetens som finns och skapa utvecklingsmöjligheter för fler, med sikte på arbetsmarknaden. Gitte Caous, stadsdelsdirektör Stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg

8 Hur gick det med ekonomin? Resultatet för 2015 är nästan 24 miljoner kronor minus. De största avvikelserna, alltså det som blivit dyrare än beräknat, finns inom områdena köpt vård och boende, familjehemsplacering, försörjningsstöd, studiehandledning, barn- och elevpeng, hemtjänst och äldreboende. Hit gick pengarna Härifrån kom pengarna 3% 36 % 18 % 8 % 6 % 29 % Ledning och styrning, inklusive stöd Utbildning Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård Försörjningsstöd Kultur och fritid Individ- och familjeomsorg och funktionshinder 5 % Bidrag 3 % 82 % 10 % - Taxor och avgifter (1 %) - Hyror och arrenden (1 %) - Övriga intäkter (1 %) Kommunbidrag Försäljning av verksamhet och entreprenad Kommunikationsavdelningen Östra Göteborg mars Foto: Lo Birgersson, Niklas Maupoix, Bodil Rehnberg, Catharina Fyrberg, Julia Sjöberg, Vill du veta mer om vad vi gjort eller hur vi arbetat med våra mål och uppdrag i Östra Göteborg, hittar du årsrapporten 2015 på goteborg.se/ostragoteborg. Vi finns också på Facebook!

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården

Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården Tillsammans skapar vi trygghet i Biskopsgården Detta gör Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen för att skapa trygghet Den 16 september ordnade förvaltningen ett öppet möte om trygghet efter skottlossningarna

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD).

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD). Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-12-15 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 15 december 2015 2 a Tillsättning av stadsdelsdirektör Efter att Ulla-Carin Olsson har

Läs mer

Socialtjänsten i Göteborgs Stad

Socialtjänsten i Göteborgs Stad Socialtjänsten i Göteborgs Stad Trender, statistik och utmaningar Kunskapsseminarium 17 maj 2017 Insatser och del av kostnaden Vilka insatser har vi inom individ-och familjeomsorg/funktionshinder?och hur

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Din röst för en hoppfull framtid för Orust.

Din röst för en hoppfull framtid för Orust. Har du en fråga om vår politik skickar du den till info@moderaterna.se Följ oss på www.facebook.com/orustmoderaterna Din röst för en hoppfull framtid för Orust. Följ oss på www.facebook.com/orustmoderaterna

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun 2015 Årsredovisningen i korthet Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2015 Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR YTTERSTADSPROJEKT

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR YTTERSTADSPROJEKT STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSE AVDELNINGEN SID 1 (5) ANSÖKAN OM MEDEL FÖR YTTERSTADSPROJEKT Namn på projekt: Lokal utveckling i Östberga Sökande Nämnd: Enskede-Årsta-Vantör Adress: Slakthusplan 4 Epost:

Läs mer

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Lärande och familj 1 Globalisering Värderingsförändringar individualisering Klimatförändringar Demografi 5 megatrender med sikte på 2030 Källor: SKL omvärldsanalys,

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument Stadsdelsnämnden Östra Göteborg 2018

Mål- och inriktningsdokument Stadsdelsnämnden Östra Göteborg 2018 Mål- och inriktningsdokument Stadsdelsnämnden Östra Göteborg 2018 Inledning Stadsdelens knappt 50 000 invånare är dem vi är till för. Vårt främsta mål är att skapa förutsättningar för var och en att känna

Läs mer

Synvändan. Handikapplan för Göteborgs Stad en sammanfattning LÄTTLÄST

Synvändan. Handikapplan för Göteborgs Stad en sammanfattning LÄTTLÄST Synvändan Handikapplan för Göteborgs Stad en sammanfattning LÄTTLÄST Synvändan År 2004 bestämde Göteborgs kommunfullmäktige att Synvändan ska vara Göteborgs handikapplan. Synvändan handlar om att alla

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

NÄMNDENS EFFEKTMÅL FÖR ÅR 2015

NÄMNDENS EFFEKTMÅL FÖR ÅR 2015 NÄMNDENS EFFEKTMÅL FÖR ÅR 2015 Nya kommungemensamma mål (inriktningsmål) utarbetades av den nytillträdda politiska koalitionen i samband med att beslut om mål och budget 2015 beslutades i kommunfullmäktige

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 1 2 Sunne kommun Det här är en kortfattad information om hur kommunens ekonomi fungerar. zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zhar Sunne en bra ekonomi? zuppfyllde

Läs mer

Skillnadernas Stockholm svar på remiss från kommunstyrelsen

Skillnadernas Stockholm svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.1.-342-2015 Sida 1 (6) 2015-10-07 Handläggare Jan Francke Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Skillnadernas

Läs mer

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga.

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga. Mål för barn- och utbildningsnämnden budgetåret 2015. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Ledningsgruppen enades om att de som har möjlighet att delta får delta.

Ledningsgruppen enades om att de som har möjlighet att delta får delta. Förvaltningsledningen 2017-05-22, klockan 08.30 12:00 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Margareta Hansson, HR-chef Ulrica Johansson, ekonomichef Åsa

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2013

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2013 1 (5) 2014-01-20 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) = Bra för kommun (tillhör de 25 % som har bäst ) = Medel för kommun = Förbättringsområde för kommun (tillhör de 25 % som har sämst ) Tillgänglighet

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade.

Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade. Vad tycker de äldre om hemtjänsten i Hjo 2014? I Hjo svarade 73 personer, vilket är 71,6% av de tillfrågade. Andel positiva svar* inom området kontakter med kommunen * staplarna visar andel svarande i

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.6./510-2012 SID 1 (8) 2012-07-31 Handläggare: Mats Engström Telefon: 08-508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen 2012-08-23

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 1 2 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde Tillit och förtroende Öka det sociala kapitalet Mål Aktivitet Rådighet Samverkan Uppföljning Dialog Skapa förutsättningar för medborgarnas engagemang genom t.ex. fysiska mötesplatser Erbjuda olika platser

Läs mer

Tankarna bakom styrkortet. Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11

Tankarna bakom styrkortet. Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11 Tankarna bakom styrkortet Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11 Varför ett styrkort? En del av ordinarie uppföljning Skarp uppföljning och verksamhetsutveckling Balanserad styrning

Läs mer

Ett grönt, snyggt och tryggt Solna

Ett grönt, snyggt och tryggt Solna PÅ SOLNABORNAS SIDA Ett grönt, snyggt och tryggt Solna Ett grönt, tryggt och växande Solna. Här ska det vara lättare att få ett jobb än ett bidrag. Vi ställer krav på dem som kan, så att vi kan hjälpa

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Välfärden i siffror VI VÄSSAR VÄLFÄRDEN

Välfärden i siffror VI VÄSSAR VÄLFÄRDEN Välfärden i siffror VI VÄSSAR VÄLFÄRDEN Upplysningar om innehållet: Lotta Pettersson, lotta.pettersson@skl.se Sveriges Kommuner och Landsting, 2017 (reviderad maj 2017) Beställningsnummer: 5447 Foto omslag:

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

Liberalerna i Höör. - Frihet, framtid och trygghet. Partiprogram

Liberalerna i Höör. - Frihet, framtid och trygghet. Partiprogram Liberalerna i Höör - Frihet, framtid och trygghet Partiprogram 2018 2022 Vårt fina Höör är värt en annan politik. I snart fyra år har den så kallade Höörmodellen styrt kommunen. Resultatet är en rekordhög

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program Äldrepolitiskt program Reviderat i Kommunfullmäktige 2017-03-23 2(8) Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 4 Attityder och värderingar... 5 Äldre är en tillgång... 6 Hälsa och livskvalitet... 6 Mat och måltid...

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2016

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2016 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillhör de 25 % som har bäst Medel Tillhör de 25 % som har sämst Tillgänglighet 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbetsdagar? Procent

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Mål- och uppdragsbeskrivning för Community Center

Mål- och uppdragsbeskrivning för Community Center Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande DNR 1.2.1.-197/2018 Sida 1 (6) 2018-05-18 Handläggare Jenny Bertvall Telefon: 08-508 20 719 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform Det här gjordes 2014 Årsredovisningen 2014 i kortform Vi har valt att göra en kortversion av kommunens årsredovisning för att du ska få inblick i vad kommunen gjorde under 2014. Att människor ska kunna

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Bromma Hemtjänst

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Bromma Hemtjänst Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Stockholm_Bromma Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker de

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2012

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2012 1 (5) SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillgänglighet i kommun SALA3000, v 1.0, 2010-06-09 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbets? 2. Hur stor del av medborgarna

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2011

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2011 SALA3000, v 1.0, 2010-06-09 1 (5) SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillgänglighet i kommun 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbets? 2. Hur stor del av medborgarna

Läs mer

Hur bra är Ulricehamns kommun?

Hur bra är Ulricehamns kommun? Hur bra är Ulricehamns kommun? Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) består av ett antal viktiga kunskapsområden för kommuninvånarna som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet. Dessa områden är: "Din

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att anteckna rapporten.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att anteckna rapporten. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-01-20 Diarienummer: N132-1053/16 Utvecklingsavdelningen Åsa Svensson Telefon: 031-365 40 50 E-post: asa.svensson@ostra.goteborg.se Synpunktshantering 2016 Ärendet Stadsdelsnämnden

Läs mer

SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE

SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE SÖDERTÄLJE. Vi söker väljarnas mandat för att tillsammans med andra bygga en sammanhållen modern kunskaps- och exportstad.

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Farsta Hemtjänst

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Farsta Hemtjänst Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016 Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Sida 21 16 Färdplan för ett Stockholm för alla Svar på remiss från kommunstyrelsen Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Kommunstyrelsen har remitterat Färdplan för ett

Läs mer

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre!

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre! Styrelsens förslag till Valprogram Växjö kan bättre! Vi tycker att Växjö är en bra kommun att leva i. Många vill bo och verka här och det välkomnar vi. Men mycket i Växjö går åt fel håll. Klyftorna mellan

Läs mer

Kommission för ett socialt hållbart Malmö

Kommission för ett socialt hållbart Malmö Kommission för ett socialt hållbart Malmö Kommission för ett socialt hållbart Malmö Skapa samhälleliga förutsättningar för hälsa på lika villkor 1. Delaktighet och inflytande i samhället 2. Ekonomiska

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Intervjuguider Fokus 17

Intervjuguider Fokus 17 Intervjuguider Fokus 17 Det här är en bilaga till delrapport Fokus 17:2 inom det regeringsuppdrag som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har haft att kartlägga och analysera ungas etablering

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

Organisation och styrning i Göteborgs Stad

Organisation och styrning i Göteborgs Stad Organisation och styrning i Göteborgs Stad INTRODUKTION SOCIALSEKRETERARE 2017-03-29 LISBETH NILSSON Avdchef IFO/FH Stadsledningskontoret En hållbar stad öppen för världen Göteborg en växande framtidsstad

Läs mer

EN BÄTTRE PLATS. FÖR ALLA.

EN BÄTTRE PLATS. FÖR ALLA. EN BÄTTRE PLATS. FÖR ALLA. Framtidskontrakt för Södertälje FRAMTIDSPARTIET I SÖDERTÄLJE FRAMTIDSKONTRAKT FÖR SÖDERTÄLJE Ingen ska lämna årskurs tre utan att kunna skriva, räkna och läsa. 20 miljoner om

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-05-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Södermalm Hemtjänst

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Södermalm Hemtjänst Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017 Resultat för Stockholm_Södermalm Hemtjänst Om undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2017 Syftet med undersökningen är att kartlägga de äldres uppfattning

Läs mer

Handlingsplan för integration

Handlingsplan för integration Handlingsplan för integration Dokumenttyp Handlingsplan Gäller för Tierps kommuns samtliga verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 72.2017 Dokumentansvarig Kommunchef Diarienummer KS 2017.411 Fastställd

Läs mer

Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun

Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun 2014 Fakta i fickformat 2017 Köpings kommun Folkmängdsförändringar 2012 2013 2014 2015 2016 Födda 245 280 270 253 288 Döda 298 264 261 294 305 Födelsenetto -53 16 9-41 -17 Flyttningsnetto 100 358 128 222

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Karlskoga Hemtjänst

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Karlskoga Hemtjänst Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016 Resultat för Karlskoga Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Josefin Johansson Telefon: 508 05 072 DNR 2.6.-594-2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 12 NOVEMBER 2012 SID 1 (5) SAMMANTRÄDE 20 NOVEM BER 2012 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-30 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 2. Yttrande till Stadsrevisionen med anledning av granskning av rutiner för

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Kungsholmen Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Kungsholmen Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Stockholm_Kungsholmen Särskilt boende Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Södermalm Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Södermalm Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Stockholm_Södermalm Särskilt boende Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad

Läs mer

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Skärholmen Särskilt boende

Så tycker de äldre om äldreomsorgen Resultat för Stockholm_Skärholmen Särskilt boende Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018 Resultat för Stockholm_Skärholmen Särskilt boende Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer