Sourcinganalys och upphandling IT-drift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sourcinganalys och upphandling IT-drift"

Transkript

1 REFERENS: TRANSPORTSTYRELSEN Sourcinganalys och upphandling IT-drift Förflyttning till en tjänstebaserad leverans hos ny leverantör Om Transportstyrelsen Transportstyrelsen är en myndighet som arbetar för säkra och miljövänliga transporter på vägar, på sjön, i luften och på järnväg. Verksamheten startades den 1 januari 2009 och har bildats genom sammanslagning av flera olika myndigheter: Järnvägsstyrelsen, Luftfartsstyrelsen, Sjöfartsinspektionen, Vägtrafikinspektionen och delar av Länsstyrelsen och Vägverket. Transportstyrelsen finns på 14 orter i landet och har idag cirka medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Örebro och i Norrköping där huvudkontoret också är beläget. Genom att skapa en myndighet som har ett samlat ansvar för järnvägs-, luftfarts-, sjöfarts- vägtrafik-, körkorts- och yrkestrafikfrågor får man en bättre samsyn mellan de olika trafikslagen. Bakgrund och utmaning Hur skall den framtida IT-driften levereras och hur sker förflyttningen dit? 2012 tog Transportstyrelsen fram en försörjningsstrategi som angav att IT-drift kunde vara en lämplig del att outsourca. I samma plan beslutades att Transportstyrelsen inte skulle äga egen infrastruktur, med drifthallar och dylikt, utan skulle avyttra detta till en framtida leverantör och köpa driften som helhetstjänst. Kontract IS Services AB anlitades för att tillsammans med Transportstyrelsen driva arbetet med att genomföra en analys i syfte att skapa ett beslutsunderlag för framtida IT-drift. Syftet med beslutsunderlaget var att klargöra de olika alternativen, dess för- och nackdelar, verksamhetspåverkan, strategiska passform och konsekvenser samt att föreslå och beskriva det lämpligaste alternativet. I uppdraget ingick även att efter sourcingbeslut leda arbetet med att justera avtal och arbetssätt tillsammans med befintlig leverantör, eller driva upphandling av ny leverantör från kravinsamling till färdig transformation. Vi räknar med att sänka kostnaderna avsevärt, höja kvaliteten i leveranserna och få en ännu stabilare drift även om den är bra redan i dag, säger Daniel Karlsson, IT-direktör på Transportstyrelsen till Computer Sweden. Daniel Karlsson ser affären som ett sätt att framtidssäkra Transportstyrelsen på IT-sidan.

2 Genomförande och lösning Skräddarsydd sammansättning av kompetenser från Kontract Fas 1: ANALYS Beslutsunderlag inför nytt IT-driftavtal En viktig förutsättning var att bygga analysen och de följande rekommendationerna på den nyligen framtagna IT-försörjningsstrategin. En annan tydlig förutsättning var att arbetet skulle bedrivas i samverkan med Transportstyrelsens egna resurser. Analysen skulle svara på följande frågeställningar: 1. Vilka är förutsättningarna för ett nytt IT-driftavtal? 2. Vilket är det rekommenderade scenariot för IT-driften? 3. Vilka är de mätbara målsättningarna med nytt IT-driftavtal? 4. Hur passar det föreslagna scenariot in i övergripande verksamhets-/effektmål? 5. Vilka är de strategiska fördelarna med det nya driftalternativet och är det realistiskt? 6. Är beslutet i fas tidsmässigt med strategiska och operativa planer för verksamheten? 7. Vad är innebörden för IT-organisationen och styrningen av IT-driften? 8. Vilka blir de finansiella följderna? 9. Hur ser den övergripande planen ut? För varje uppdrag sätter Kontract ihop ett unikt team med just de kompetenser som behövs för uppdraget. Kontracts konsulter har erfarenhet från både ledning, styrning och verksamhetsutveckling tillsammans med teknisk specialistkunskap. Teamet sattes ihop med hänsyn till frågeställningarna ovan. Det grundliga analysarbetet tog sin utgångspunkt i olika sorters inhämtad dokumentation, tekniska stickprovskontroller, ett stort antal workshops och ett flertal djupintervjuer som gjordes med olika befattningshavare. Resultatet av analysen utgjorde grund till rekommendationen att outsourca IT-driften till extern part genom att starta en upphandling. Transportstyrelsen beslutade enligt förslaget. Det blir en väldigt bra lösning, vi har inget behov av fysisk hårdvara i egna lokaler. En del av den analys som vi gjort är att vi ska köpa det som tjänst i stället. Dessutom kan vi med det här avtalet bli en del i ett större sammanhang och kunna ta del av ett mer standardiserat utbud så att vi snabbare får tillgång till ny teknik och snabbare kan få ut nya tjänster. Det handlar också om att kunna skala upp och ner efter behov säger Daniel Karlsson till Computer Sweden. Fas 2: PLANERING Förberedelse inför upphandling Efter upphandlingsbeslutet vidtog en ganska omfattande planeringsfas. I planeringsfasen genomfördes ett antal aktiviteter i syfte att förbereda inför kommande upphandling. Dessa var bland annat: Etablerande av intern projekt- och upphandlingsorganisation Riskplanering och -hantering Inventering av befintlig infrastruktur, system och systemsamband Inventering och uppdatering av dokumentation Omvärldsbevakning och marknadsanalys Val av upphandlingsform I planeringsfasen fastställdes att Transportstyrelsen önskade ett längre avtal i syfte att ett större antal potentiella leverantörer skulle kunna finna ekonomiskt intresse att delta i upphandlingen.

3 Inför upphandlingen utvärderades olika upphandlingsformer och vilka möjligheter dessa erbjöd. När det gällde upphandlingsform valdes konkurrenspräglad dialog tidigt bort på grund av att upphandlingsformen bara funnits på marknaden en kort tid. Både marknaden och Transportstyrelsen har därför begränsad erfarenhet gällande formerna för denna typ av upphandling. Transportstyrelsen valde att använda förhandlat förfarande vilket myndigheten tidigare använt vid ett flertal tillfällen. Vi har använt ett förhandlat förfarande där vi efter annonseringen gick vidare med max sju leverantörer. Man behöver ha en dialog för att få adekvata svar. Mina erfarenheter av den här modellen är goda och det tror jag leverantörernas är också., säger Daniel Karlsson till Computer Sweden. Fas 3: UPPHANDLING Genomförande av upphandling I upphandlingsfasen genomfördes ett antal aktiviteter. Huvudaktiviteterna var: Framtagande av kravspecifikation Framtagande av upphandlingsunderlag Annonsering, utskick och frågor-och-svar Utvärdering Förhandling Framtagande av och tecknande av avtal Innan kravfångstarbetet påbörjades var det centralt att bestämma vilka områden som skulle utvärderas och att fastställa processen och flödet för hela utvärderingen. Styrande för utvärderingskriterierna var effektmålen från IT-försörjningsstrategin: Prioritet Kort sikt Lång sikt 1 Driftstabilitet Driftstabilitet 2 Standardisering Kostnadseffektivitet 3 Kapacitet att stötta verksamhetsförändringar 4 Kostnadseffektivitet Kapacitet att stötta verksamhetsförändringar För att få värdefull information om vilka tjänster som kunde erbjudas av marknaden samt vilka eventuella krav som skulle kunna vara alltför kostnadsdrivande inleddes dialog med ett urval leverantörer redan innan annonsering om upphandling skedde. Efter att tagit hänsyn till marknadens svar och den kravställning som verksamheten förmedlat tog projektgruppen fram ett förfrågningsunderlag. Detta underlag gick ut på remiss till samtliga leverantörer för att tidigt få respons om felaktigt ställda eller onödigt fördyrande krav och eventuellt få förslag på alternativa lösningar som skulle kunna vara bättre än de som redan fanns i förfrågningsunderlaget. I utvärderingsfasen genomförde samtliga kvarvarande leverantörer fördjupade anbudspresentationer och därefter utvärderades anbuden. Utvärderingen fokuserade på: Leveransförmåga Kvalitet i normaldrift Framtida tjänsteutveckling Pris för drift efter transition Pris för drift efter transformation Due diligence och slutförhandling följdes av tilldelning och avtalstecknande och allt följde den uppsatta tidplanen. Redan två veckor före deadline kunde avtal skrivas utan att några överklaganden hade kommit in. Fas 4: TRANSITION &TRANSFORMATION Överföring av ansvar till ny leverantör I skrivande stund är denna fas under uppstart.

4 Resultat Moderna, enhetliga tjänster och ökad kontroll Transportstyrelsen har etablerat ett långsiktigt avtal med en partner för att över tid transformera dagens IT-drift till en modern tjänstebaserad leverans. Transportstyrelsen har inlett ett arbete med att skapa likformighet i arbetssätt med gemensamma processer och beställningsrutiner för driftrelaterade frågor. Transportstyrelsen har ökat sin kontroll över avtalets innehåll, leverans och associerade kostnader för området.

5 Kontracts bidrag Drivande expertis med bred palett Kontract har bistått med strategisk rådgivning då de drivit arbetet med inriktningsbeslutet samt drivit stora delar av upphandlingsprocessen. Till detta har Kontract tillfört expertkompetens på flera områden av teknisk karaktär men även inom förändringsledning, organisation, process- och IT-styrning. Det har varit oerhört stimulerande att arbeta med Transportstyrelsen, inte minst genom den oerhörda energi och vilja som både medarbetare på Transportstyrelsen och dess leverantörer visat under detta förändringsarbete. Det har inte alltid varit enkelt, men viljan att komma framåt med lösningar istället för att fokusera på problem har hela tiden genomsyrat det starka samarbetet. Kontract har bemannat uppdraget med vår unika blandning av kompetenser och specialister inom olika områden vilket skapat en grund för den gemensamma framgången. Mikael Cullberg, Key Account Manager på Kontract.

6 Värde för kunden Sammanfattning Oberoende Kontract kunde som oberoende part hjälpa Transportstyrelsen att tydliggöra både nuläge och framtida möjligheter och dess konsekvenser med ett oberoende perspektiv, utan kopplingar till leverantörsledet. Faktabaserat angrepp Faktabaserade underlag för beslut gör att det finns en koppling mellan rekommendation och effekt. Stöd och drivkraft Kontract, som är vana att driva denna typ av upphandling och genomförandeprojekt, bidrog med ett starkt stöd till Transportstyrelsens egen organisation med både drivkraft, erfarenhet och expertstöd från andra upphandlingar av liknande karaktär. Kontract hjälpte därigenom myndigheten att fokusera på rätt saker vid rätt tidpunkt genom hela arbetet. Uppdraget bredare än bara upphandling Kontract har hjälpt Transportstyrelsen att både identifiera och genomföra aktiviteter inom ett antal områden som behövde hanteras innan den nya leverantören kom på plats, vilket har stärkt möjligheten till en bra affär för myndigheten. Om Kontract Kontract är ett oberoende konsultbolag med fokus på att lösa utmaningar i organisationer med komplexa IT- och affärsutmaningar. Kontract kombinerar kunskap inom verksamhetsutveckling med specialistkompetens inom IT och är experter på att stötta organisationer där IT är verksamhets- och affärskritiskt. Utöver Loomis, stöttar Kontract kunder som exempelvis Billerud- Korsnäs, Mölnlycke Health Care, Transportstyrelsen och Martin & Servera att uppnå ökat affärsvärde av IT. Kontract arbetar med kunder över hela Sverige. Med det här avtalet blir vi en del i ett större sammanhang och kan ta del av ett mer standardiserat utbud så att vi snabbare får tillgång till ny teknik och snabbare kan få ut nya tjänster. Daniel Karlsson, IT-direktör på Transportstyrelsen Vill du veta mer? Vill du veta mer? Tel: info@kontract.se Webb:

Strategisk utveckling och förändring av IT

Strategisk utveckling och förändring av IT REFERENS Strategisk utveckling och förändring av IT Förstärkning av koncernens affärsvärde från IT Om Loomis globalt ledande på effektivt cash management Loomis är en global koncern, noterad på Nasdaq

Läs mer

Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer

Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer REFERENS Så får Atlas Copco ut maximalt värde och säkrad drift av sina affärskritiska applikationer Om Atlas Copco Atlas Copco är en världsledande leverantör av lösningar för industriell produktivitet.

Läs mer

Om beställarrollen. - Vad innebär det att vara sakkunnig, några tips och råd. UhC-dagen 2016

Om beställarrollen. - Vad innebär det att vara sakkunnig, några tips och råd. UhC-dagen 2016 Om beställarrollen - Vad innebär det att vara sakkunnig, några tips och råd UhC-dagen 2016 Bilden som förmedlas LOU är ett krångligt regelverk för både upphandlaren/beställaren och anbudsgivaren och ökar

Läs mer

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen)

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 5 Upphandling av Drift och underhåll för tekniska anläggningar avseende tele-, transmission och IT-styrd

Läs mer

Upphandling av IT-drift och support (DIT17)

Upphandling av IT-drift och support (DIT17) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 6 Upphandling av IT-drift och support (DIT17) Ärendebeskrivning Ärendet avser beslut att genomföra upphandling

Läs mer

Inleda och genomföra lokalt samordnad upphandling avseende konsulttjänster inom strategi och management samt ekonomiska och finansiella tjänster

Inleda och genomföra lokalt samordnad upphandling avseende konsulttjänster inom strategi och management samt ekonomiska och finansiella tjänster Serviceförvaltningen 1 (8) Fastighets- och servicenämnden Inleda och genomföra lokalt samordnad upphandling avseende konsulttjänster inom strategi och management samt ekonomiska och finansiella tjänster

Läs mer

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad 2015-04-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/33-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad utrusning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar anbudsgivare 3, Dustin AB,

Läs mer

Region Skåne. Upphandling24 - Maj 2012 MALMÖ

Region Skåne. Upphandling24 - Maj 2012 MALMÖ Region Skåne Upphandling24 - Maj 2012 MALMÖ Agenda Region Skånes Sourcingstrategi Konkurrenspräglad dialog (KPD) 2009-06-09 fattade Regionstyrelsen beslut om att outsourca större delen av den operativa

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

KONTRACT LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0

KONTRACT LEVERANTÖRSPROFIL. R.Rev. 1.0 KONTRACT LEVERANTÖRSPROFIL R.Rev. 1.0 Sida 2 av 18 Radars syn Kontract är ett snabbväxande bolag inom IT management som har hittat en nisch mellan traditionell management konsulting och mer teknikorienterad

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Avrop från ramavtal. IT-driftstjänster Outsourcing

Avrop från ramavtal. IT-driftstjänster Outsourcing Avrop från ramavtal IT-driftstjänster Outsourcing Per-Erik Andersson, Kammarkollegiet Mathias Lagerros, L&M Lagerros Consulting Sid 1 Drivkrafter Myndigheterna anger fler drivkrafter (utöver direkta kostnadsskäl)

Läs mer

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement Sentensia är ett oberoende konsultbolag som levererar verksamhetsutveckling åt offentlig sektor. Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement och upphandling.

Läs mer

Certifierad. Avtalsstrateg

Certifierad. Avtalsstrateg Certifierad Avtalsstrateg IT är inte längre bara en stödfunktion i företag utan en avgörande del i av affärens eller verksamhetens kärna. För att få till ett gynnsamt samarbete med dina leverantörer, säkra

Läs mer

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT.

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i

Läs mer

Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef. Ann-Charlotte Bergqvist Avdelningschef. Exploateringskontoret Administrativa avdelningen

Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef. Ann-Charlotte Bergqvist Avdelningschef. Exploateringskontoret Administrativa avdelningen Dnr Sida 1 (5) 2014-03-17 Handläggare Anders Mohlin 08-508 264 24 Till Exploateringsnämnden 2014-04-10 Detaljerad krav- och behovsanalys avseende avtalet för gemensam ITservice (GSIT) samt beslut om nyttjande

Läs mer

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017

Förhandling inom ramen för den offentliga affären. Stockholm, den 9 mars 2017 Förhandling inom ramen för den offentliga affären Stockholm, den 9 mars 2017 Upphandlingsprocessen Behovs- och totalkostnadsanalys Marknadsanalys Inköpsstrategi, förfrågningsunderlag Anbuds-inbjudan Anbudsutvärdering

Läs mer

Utbildningsmodul II. EPC-processen från projektidentifiering till upphandling. Project Transparense. www.transparense.eu

Utbildningsmodul II. EPC-processen från projektidentifiering till upphandling. Project Transparense. www.transparense.eu Utbildningsmodul II. EPC-processen från projektidentifiering till upphandling Project Transparense Översikt utbildningsmoduler I. Grundläggande om EPC II. EPC-processen från projektidentifiering till upphandling

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 13 Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr 3 2015 Upphandling inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning

Läs mer

Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun

Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Näringslivsansvarig Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills

Läs mer

DWÜ & ZIF. Mid & Small-Cap cross-border Mergers and Acquisitions. English - Deutsch - Svenska

DWÜ & ZIF. Mid & Small-Cap cross-border Mergers and Acquisitions. English - Deutsch - Svenska Mid & Small-Cap cross-border Mergers and Acquisitions English - Deutsch - Svenska Innehåll 1 Om DWÜ & ZIF Läs mer vilka vi är, våra värderingar och kultur, och hur vi arbetar. 2 Våra Tjänster 3 Transaktioner

Läs mer

Karolinska Solna. Bild & Funktion till NKS. Om högspecialiserad vård på NKS

Karolinska Solna. Bild & Funktion till NKS. Om högspecialiserad vård på NKS Så ska vi möta Klara Ett innovativt patienten för nya 14-årigt Karolinska på partnerskap Nya Karolinska Solna Bild & Funktion till NKS Om högspecialiserad vård på NKS Hur kan vi få ut så mycket som möjligt

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing

Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing Underlag för inriktningsbeslut avseende IT-Sourcing 1 Sammanfattning Underlaget pekar på att Nacka Kommun bör gå från en IT leverans med i huvudsak en helhetsleverantör, såkallad single-sourcing, till

Läs mer

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Innehåll 1. Varför en handledning i upphandling?... 1 2. Inledning... 1 3. Mål och viljeinriktning... 1 4. Lagen om offentlig upphandling...

Läs mer

Nyhetsbrev oktober 2011

Nyhetsbrev oktober 2011 Nyhetsbrev oktober 2011 Låt oss bli din guide på resan mot bra e-förvaltning! Som du säkert känner till, så erbjuder vi på Sentensia erfarna och innovativa konsultteam för upphandling, utveckling och styrning

Läs mer

GIS-samverkan Södertörn. Staffan Kjellman Tyresö kommun November 2011

GIS-samverkan Södertörn. Staffan Kjellman Tyresö kommun November 2011 GIS-samverkan Södertörn Staffan Kjellman Tyresö kommun November 2011 1 Outsourcing av kommunal mät-, kart- och GIS-plattform 2 Staffan Kjellman Tyresö kommun Fakta om Södertörn Stockholm 829 417 Göteborg

Läs mer

Tilldelningsbeslut ekonomisystem

Tilldelningsbeslut ekonomisystem 2016-05-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/839-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut ekonomisystem Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar, under förutsättning att överenskommelse om avtal kan träffas,

Läs mer

Att göra affärer med Region Skåne

Att göra affärer med Region Skåne Att göra affärer med Region Skåne Skåne Livskvalitet i världsklass Anställda inom Region Skåne Region Skåne är en av landets största arbetsgivare med omkring 34 000 anställda En dag i Skåne Koncerninköp

Läs mer

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar

Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar 2014-02-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/126-052 Fritidsnämnden Antagande av anbud av driftsentreprenad simhallar Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att anta anbudsgivare nummer 1 med anbud

Läs mer

Att upphandla företagshälsovård. Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård

Att upphandla företagshälsovård. Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård Att upphandla företagshälsovård Kristina Öberg, projektledare, Guide för att upphandla företagshälsovård Varför en guide? Branschen vill arbeta proaktivt och vill med denna guide öka kunskap och kvalitet.

Läs mer

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN

6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 6 Yttrande över Remiss Gemensam upphandling av telefoni för Region Stockholm HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0818 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-26 Intern

Läs mer

Övergripande granskning IT-driften

Övergripande granskning IT-driften www.pwc.se Övergripande granskning IT-driften Sollentuna Kommun Bakgrund och syfte Inledning Under augusti-september 2013 har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Sollentuna kommun genomfört

Läs mer

Strategier och riktlinjer kring Upphandling och Leverans. Peter Lundin 1

Strategier och riktlinjer kring Upphandling och Leverans. Peter Lundin 1 Strategier och riktlinjer kring Upphandling och Leverans Peter Lundin 1 Innehåll 1. Upphandlingsprocessen 2. Leveransprocessen 3. Sammanfattning Upphandlingsprocessen, Exempel Förberedelse Genomförande

Läs mer

Upphandlingsunderlag skribent till projektet Kompetenslyft för handeln

Upphandlingsunderlag skribent till projektet Kompetenslyft för handeln Upphandlingsunderlag skribent till projektet Kompetenslyft för handeln Innehåll 1. Inledning... 2 2. Information om Handelsrådet... 2 3. Information om projektet Kompetenslyft för handeln... 2 4. Information

Läs mer

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09 Johan Almesjö Inköp Gävleborg Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 1 Vision Mål Partnern för den bästa affären Ägare Förtroende Kunder Trogna

Läs mer

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering För synpunkter Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att statliga

Läs mer

EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp

EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp EY:s uppdrag gällande analys av stödfunktionerna vid SLUs akademi i Alnarp 2015 Innehållsförteckning Innehåll Bakgrund 3 Omfattning och projektplan 5 EY:s syn på stödfunktioner 10 Projektbemanning 14 Sida

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Beslutsunderlag - Förändring av Serviceavgifter 2020 Svenska Stadsnätsföreningen

Beslutsunderlag - Förändring av Serviceavgifter 2020 Svenska Stadsnätsföreningen 1 (6) B e s l u t s u n d e r l a g Stockholm 2019-03-04 Beslutsunderlag - Förändring av Serviceavgifter 2020 Svenska Stadsnätsföreningen Innehåll Stadsnätsföreningens ambitioner för att bättre stödja

Läs mer

Goda avtal med UpphandlingsCenter

Goda avtal med UpphandlingsCenter TILL VÅRA BESTÄLLARE Goda avtal med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om beställarrollen 3 UpphandlingsCenter ett stöd i din verksamhet 4 Korta fakta

Läs mer

Gösta Ljungberg 31 mars 2014

Gösta Ljungberg 31 mars 2014 VARFÖR GÅR IT UPPHANDLINGAR FEL OCH VAD KAN DU GÖRA ÅT DET? FRUKOSTSEMINARIE Gösta Ljungberg 31 mars 2014 Agenda Vad brukar gå fel vid IT upphandlingar? Vad kan man göra åt det? Sammanfattning Frågor och

Läs mer

Direktupphandling av förlängning av avtal för IT-drift och Support (DIT09)

Direktupphandling av förlängning av avtal för IT-drift och Support (DIT09) 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 19 37 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-04-19, punkt 9 Direktupphandling av förlängning av avtal för IT-drift och Support (DIT09) Ärendebeskrivning Ärendet avser

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Ramavtal Oberoende konsulttjänster för administrativa IT-system område ekonomi

Ramavtal Oberoende konsulttjänster för administrativa IT-system område ekonomi Ramavtal Oberoende konsulttjänster för administrativa IT-system område ekonomi 1/5 Ramavtalsbilaga 7: Frågor och svar i upphandlingen av statligt ramavtal avseende oberoende konsulttjänster för administrativa

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Strategisk kommunikationsrådgivning Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

DATUM. UPPHANDLING Ekonomikonsulter för blandfinansierad verksamhet DATUM. Calona Ekonomikonsult AB

DATUM. UPPHANDLING Ekonomikonsulter för blandfinansierad verksamhet DATUM. Calona Ekonomikonsult AB DATUM HANDLÄGGARE, AVDELNING, TELEFON, E-POST Upphandlingsenheten Tfn: 08-678 56 94 catharina.oberg@pts.se 18 januari 2008 DIARIENUMMER 07-8521 Tilldelningsbeslut UPPHANDLING Ekonomikonsulter för blandfinansierad

Läs mer

3. Stöd vid riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och andra droger

3. Stöd vid riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och andra droger Förfrågningsunderlag 2012-05-31 Upphandlingsansvarig Solna Stad Upphandling Företagshälsovård Christina Kalnas 2012:28 Sista anbudsdag: 2012-07-03 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller krav som måste

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde: Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 2.2.2.-633/2015 Sida 1 (3) 2016-01-11 Upphandling av leverans av matlådor till brukare inom den öppna hemtjänsten inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde:

Läs mer

Ansökningsinbjudan. för upphandling av tjänster inom kommunikation och marknadsföring

Ansökningsinbjudan. för upphandling av tjänster inom kommunikation och marknadsföring Ansökningsinbjudan för upphandling av tjänster inom kommunikation och marknadsföring 1 1 Om Compare 1.1 Allmänt Compare är en stiftelse som stiftades år 2000. Vi är ett kluster på närmare 100 IT-företag

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007. Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12

Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007. Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12 Köp användbarhetskompetens på nya ramavtalet IT-konsulttjänster 2007 Michaela Kanti, Verva Stockholm 2007-12-12 Användbarhet Eget kompetensområde Behov av tidigare kompetensområden kvarstår Behovet om

Läs mer

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/ Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet Datum: 2018-03-28 Dnr: Komm2018/00394-1 En digital fastighetsbildning för en effektivare samhällsbyggnadsprocess Fastighetsbildning är en

Läs mer

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Er partner inom IT service management Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Service Management En uppsättning specialiserade organisatoriska förmågor med syftet att leverera värde till kunderna

Läs mer

Effekten av att tillämpa industriell inriktning på kommunal IT. Janne Dicander CIO och IS/IT-chef Jönköpings kommun

Effekten av att tillämpa industriell inriktning på kommunal IT. Janne Dicander CIO och IS/IT-chef Jönköpings kommun Effekten av att tillämpa industriell inriktning på kommunal IT Janne Dicander CIO och IS/IT-chef Jönköpings kommun Innehåll Så arbetar vi med IT i vår verksamhetsutveckling. Hur samverkar vi med övriga

Läs mer

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling Hej En fråga, vi undrar om ni har samma spaningar som vi? Efter att ha jobbat med förändringar sedan slutet av 90-talet, ser vi likartade utmaningar

Läs mer

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling INSTRUKTION VID FÖRNYAD Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning Denna checklista och instruktion har tagits fram för att

Läs mer

Seminarium om offentlig upphandling LOU

Seminarium om offentlig upphandling LOU Seminarium om offentlig upphandling LOU 20160919 9 400 invånare 500 km 2 Kommunalskatt 21,94+11,48=33,42 X företag varav Y är lantbruk Balansomslutning 530 MSEK Antal årsarbeten 740 personer 99 % av alla

Läs mer

Affärsjuridik enligt Lindahl

Affärsjuridik enligt Lindahl Affärsjuridik enligt Lindahl Ett affärsråd ska vara glasklart. Inte gömmas i en hög av papper. Ett rakare arbetssätt Du vill ha raka svar och tydliga råd. Vårt mål är att alltid leverera relevant rådgivning

Läs mer

Tidig dialog för smarta offentliga affärer

Tidig dialog för smarta offentliga affärer Tidig dialog för smarta offentliga affärer De grundläggande principerna för offentlig upphandling Upphandlingsregelverket tillåter dialog före, under och efter upp hand lingen. De övergripande principerna

Läs mer

Effektivare konsultanvändning: Beslut om inledande av upphandling av ramavtal avseende konsultförsörjning

Effektivare konsultanvändning: Beslut om inledande av upphandling av ramavtal avseende konsultförsörjning 1(6) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden, 2018-02-20, punkt 28 Effektivare konsultanvändning: Beslut om inledande av upphandling av ramavtal avseende konsultförsörjning Ärendebeskrivning

Läs mer

Björn Lahti Projektledare Helsingborgs stad

Björn Lahti Projektledare Helsingborgs stad Björn Lahti Projektledare Helsingborgs stad Samspel? vision vilja behov förutsättningar kund tjänst handling strategi ramar - nytänk satsning förändring mätning - GIS Vision och vilja Hur vill vi ha det?

Läs mer

Upphandling av ramavtal: Upphandlings- och inköpskonsulter

Upphandling av ramavtal: Upphandlings- och inköpskonsulter 1 [8] Upphandling av ramavtal: Upphandlings- och inköpskonsulter Upphandlingens omfattning Upphandlingen avsåg: Ramavtal avseende upphandlings- och inköpskonsulttjänster Ansvarig för upphandlingen: Sara

Läs mer

Processbeskrivning. Uppdrag

Processbeskrivning. Uppdrag Processbeskrivning Uppdrag Varför Processorientering? Med kundens perspektiv som ideologi Kräver en kundfokusering Skapar en förbättringskultur Att uppdra genom överenskommelser och avtal Varför finns

Läs mer

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/ Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering Fi 2017:04, Komm 2017/01377-16 Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att:

Läs mer

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning EN GUIDE FRÅN Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning Hej där! Den digitala utvecklingen är igång för oss alla, men den ser olika ut beroende på vilka utmaningar man har. I

Läs mer

Tecknande av ramavtal som resultat av genomförd centralupphandling av drift av IT-system

Tecknande av ramavtal som resultat av genomförd centralupphandling av drift av IT-system Bilaga 21:15 till kommunstyrelsens protokoll den 19 november 2003, 21 PM 2003 RI (Dnr 125-537/2003) Tecknande av ramavtal som resultat av genomförd centralupphandling av drift av IT-system Borgarrådsberedningen

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Dialogmöten I dialogmöten träffar en upphandlande myndighet potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer. Syftet är att utbyta information och dialogmöten

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Strategier för effektiv marknadsföring vid upphandlingar

Strategier för effektiv marknadsföring vid upphandlingar Magnus Josephson AB Strategier för effektiv marknadsföring vid upphandlingar Magnus Josephson Expert på framgångsrik försäljning mot offentlig sektor 8 februari 2011 Sammanfattningsvis skulle jag vilja

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram

Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram 2015-02-12 1 (5) Fredrik Söderlind Anna Östbom Checklista för upphandling Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram Hur ser den interna organisationen och kompetensen ut? När en upphandling ska genomföras

Läs mer

Aktivitetsbaserat arbetssätt inom Trafikverket

Aktivitetsbaserat arbetssätt inom Trafikverket Aktivitetsbaserat arbetssätt inom Trafikverket Bo Johansson HR Arbetsmiljö och Lokaler Nationellt ansvarig för Aktivitetsbaserade kontor 1 Trafikverkets uppdrag Trafikverket ansvarar för långsiktig planering

Läs mer

Drömmen om förenkling

Drömmen om förenkling Drömmen om förenkling Under 20 år, sedan 1994 har många drömt om ett enklare regelverk för den offentliga upphandlingen. Den 1 juli 2014, är dagen D för högre gränsvärden inom upphandlingsformen direktupphandling

Läs mer

Partnerupphandling med innovationsfokus

Partnerupphandling med innovationsfokus Partnerupphandling med innovationsfokus - Digitalt handläggarstöd DHS Per Luks Strategisk IT-Upphandlare Uppsala kommun 2018-05-16 Agenda Bakgrund Projekt Kravställning Upphandling Partner/innovation Förhandling

Läs mer

1(7) Inbjudan att inkomma med anbudsansökan. Uppdragsbeskrivning

1(7) Inbjudan att inkomma med anbudsansökan. Uppdragsbeskrivning 1(7) Inbjudan att inkomma med anbudsansökan IT-arbetsplatsrelaterad utrustning med tillhörande tjänster KFKS 2014/22-055 Nacka kommun (hädanefter kallat Kommunen) önskar sluta avtal med en eller flera

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Upphandling IT-drift. Outsourcing av IT erfarenheter och lärdomar. 2013-09-19 Mikael Lagergren, Stadsledningskontoret

Upphandling IT-drift. Outsourcing av IT erfarenheter och lärdomar. 2013-09-19 Mikael Lagergren, Stadsledningskontoret Upphandling IT-drift Outsourcing av IT erfarenheter och lärdomar Inflight information Stad från 990 6:e största kommunen 142 000 invånare 10 000 medarbetare Staden 7,7 miljarder Koncernen 11 miljarder

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Förstudie avseende upphandlingsprocessen. byggentreprenad för avsaltningsanläggningen. Borgholm Energi AB

Förstudie avseende upphandlingsprocessen. byggentreprenad för avsaltningsanläggningen. Borgholm Energi AB www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Andrén Certifierad kommunal revisor Jur. kand. Februari 2017 Förstudie avseende upphandlingsprocessen av byggentreprenad för avsaltningsanläggningen Sandvik Innehåll

Läs mer

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013 KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2013-03-18 1 (5) Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid möte med generaldirektörer den 14 mars 2013 1. Upphandling i samband med intern och extern representation För

Läs mer

Stockholm Business Region AB

Stockholm Business Region AB SID 1 av 13 Stockholm Business Region AB UPPHANDLINGSPROTOKOLL UPPHANDLING AV PERSONALUTHYRNINGSTJÄNSTER SID 2 av 13 Innehåll 1. Bakgrund... 4 1.1 Upphandlande myndighet... 4 1.2 Upphandlingens omfattning...

Läs mer

Upphandlingar som verktyg för att skapa samhällsnytta. Louise Strand Inköpsdirektör Region Skåne

Upphandlingar som verktyg för att skapa samhällsnytta. Louise Strand Inköpsdirektör Region Skåne Upphandlingar som verktyg för att skapa samhällsnytta Louise Strand Inköpsdirektör Region Skåne Agenda Potential Dialog Arbetssätt Exempel Samarbete med idéburen sektor Potential med upphandling Sänka

Läs mer

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda

INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda INKÖPSPOLICY Antagen av kf 10/2001 Kommunfullmäktige tillhanda 1. Kommunen som köpare Kommunens inköpsverksamhet, dvs flödet av material, produkter och tjänster från leverantör till slutlig förbrukning

Läs mer

Viktigast. Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning?

Viktigast. Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning? Viktigast Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning? Relation Intensitet Tid 3 Att styra mot en önskvärd framtid Affärsmål Marknad Resurser Agenda Varför KAM KAM - Försäljning Vad krävs av mig

Läs mer

Nationell granskning av handledare i tjänsten Arbetsförmedlingens kundval - Stöd och matchning Af-2016/

Nationell granskning av handledare i tjänsten Arbetsförmedlingens kundval - Stöd och matchning Af-2016/ Nationell granskning av handledare i tjänsten Arbetsförmedlingens kundval - Stöd och matchning Af-2016/0002 3112 Af 00009_4.0_(2018-06-19, AF5000) Arbetsförmedlingen Författare: Mikael Edin, Hannele Railo

Läs mer

Time Care AB. Time Cares tjänstepalett för framgångsrik bemanning

Time Care AB.   Time Cares tjänstepalett för framgångsrik bemanning Time Care AB www.timecare.se Time Cares tjänstepalett för framgångsrik bemanning När ni är här så känner jag att jag kan prestera mästerverk! När ni är borta saknar jag er och er oerhörda kompetens! Enhetschef

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Upphandlingspolicy för RUM

Upphandlingspolicy för RUM Upphandlingspolicy för RUM Slupskjulsvägen 34, 111 49 Stockholm Inledning Detta dokument beskriver riktlinjer och rutiner för genomförande av upphandlingar inom RUM. Dokumentet beskriver en komplett upphandlingsprocess.

Läs mer

Organisera din verksamhet för att bli mer framgångsrik vid upphandling

Organisera din verksamhet för att bli mer framgångsrik vid upphandling Bild 1 Organisera din verksamhet för att bli mer framgångsrik vid upphandling Reidar Gårdebäck Agenda Dialog i upphandlingens olika steg Organisation Roller Strategiskt ledningsarbete Profiler Analys av

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten. Del 3 - Upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten. Del 3 - Upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (6) Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten Del 3 - Upphandling Jag vill Vad finns? Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet

Läs mer

Sälj mer till offentlig sektor, 4 oktober 2012

Sälj mer till offentlig sektor, 4 oktober 2012 Sälj mer till offentlig sektor, 4 oktober 2012 Upphandling från A till Ö Emma Björnbom Upphandlare SLL Upphandling emma.bjornbom@sll.se Varje dag 20 000 besöker en doktor 7 000 tas om hand på sjukhus 60

Läs mer

Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning

Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning 1(5) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 9 Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning beskrivning Beslut

Läs mer

NVF 13 Organisationsmodeller i Nordiska vägverken Tammerfors 17 oktober 2007

NVF 13 Organisationsmodeller i Nordiska vägverken Tammerfors 17 oktober 2007 NVF 13 Organisationsmodeller i Nordiska vägverken Tammerfors 17 oktober 2007 Transportstyrelseutredningen Bolagiseringsutredningen Plattformsutredningen ( intern VV ) Janeric Reyier Vägverket Transportstyrelsen

Läs mer

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT Sid 2 (7) Innehåll 1. Att upphandla på ett säkert... 3 2. Identifiera krav... 4 3. Samråd vid säkerhetsskyddad upphandling... 6 Sid 3 (7) 1. Att upphandla på

Läs mer