Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativsvar på motion väckt av Olof Olsson (MP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativsvar på motion väckt av Olof Olsson (MP)"

Transkript

1 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativsvar på motion väckt av Olof Olsson (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 3 mars 2014, avslås motionen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september 2013 en motion om att skolköken på kommunens grund- och gymnasieskolor ska erbjuda vegetariska måltider som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val. I motionen föreslås också att kommunen antar en policy om att vegetarisk mat ska vara grundutbud vid kommunens konferenser, kurser eller dylikt och att fortbildningen till kommunens kökschefer ska inriktas mot vegetarisk matlagning. Motionären framhåller att det är ohållbart att konsumera kött på den nivå som vi gör idag om vi ska lösa klimatfrågan och föda en växande befolkning. Hög köttkonsumtion är även skadlig för hälsan. Genom att göra vegetariskt till grundalternativ och kött till tillval skulle förhoppningsvis fler reflektera över de val man gör och välja vegetariskt, menar motionären. Motionen har skickats på remiss till samtliga nämnder. Kommunstyrelsens förvaltning anser att det ur miljösynpunkt är viktigt att minska på konsumtionen av kött. Att öka andelen vegetarisk mat i skolan och förskolan måste göras på ett sätt så att barn och elever äter, tycker det är gott och får den näring de behöver. Att få prova sig fram och låta alla barn och elever få möjlighet att smaka av vegetariska alternativ är en bra början för att vänja sig vid att det finns olika måltidsalternativ. Grundskolenämnden och gymnasienämnden anser att införandet av en vegetarisk grundmeny på kommunens grund- och gymnasieskolor skulle innebära en alltför stor omställning från den invanda matkulturen. Samtliga av kommunens gymnasieskolor erbjuder idag en vegetarisk rätt och en dagens POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning BESÖKSADRESS Kommunalvägen 28 TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se HUDDINGE

2 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) rätt vid varje skollunch. Målet är även att alla grundskolor ska erbjuda en vegetarisk rätt som alternativ till dagens rätt vid varje lunchtillfälle. På terminsmatsedeln, som kostenheten på barn- och utbildningsförvaltningen komponerar, finns en köttfri dag varje vecka. Remissinstanserna ser, liksom kommunstyrelsens förvaltning, ingen anledning att ha vegetarisk mat som grundalternativ vid konferenser, kurser och möten eftersom merparten inte brukar föredra det vegetariska alternativet. I enlighet med ställningstagandet om att kommunens grund- och gymnasieskolor inte ska erbjuda vegetariska måltider som grundalternativ bör fortbildningen till kommunens kökschefer inte enbart inriktas mot vegetarisk matlagning. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås. Beskrivning av ärendet Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september 2013 en motion (bilaga 1) om att skolköken på kommunens grundoch gymnasieskolor ska erbjuda vegetariska måltider som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val. I motionen föreslås också att kommunen antar en policy om att vegetarisk mat ska vara grundutbud vid kommunens konferenser, kurser eller dylikt och att fortbildningen till kommunens kökschefer ska inriktas mot vegetarisk matlagning. Motionären framhåller att det är ohållbart att konsumera kött på den nivå som vi gör idag om vi ska lösa klimatfrågan och föda en växande befolkning. De senaste 20 åren har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 50 procent. Förutom att produktionen av kött innebär en hög resursförbrukning som ger allvarliga konsekvenser för klimatet, är hög köttkonsumtion skadlig för hälsan. Motionären hänvisar till att det finns starka samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och konsumtion av kött. Samband finns också mellan köttkonsumtion och cancer. Världscancerfonden rekommenderar att man begränsar sitt köttintag per år till cirka 16 kilo per person. I Sverige äts idag i genomsnitt 86 kilo kött per person och år. Genom att göra vegetariskt till grundalternativ och kött till tillval skulle förhoppningsvis fler reflektera över de val man gör och välja vegetariskt, menar motionären. Förslaget går alltså inte ut på att vägra någon kött, utan på att visa att köttkonsumtion är ett val.

3 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) Mot bakgrund av ovanstående yrkar motionären: - Att skolköken på kommunens grund- och gymnasieskolor erbjuder vegetariska måltider som grundalternativ, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val. - Att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt, ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det. - Att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning. Motionen har skickats på remiss till samtliga nämnder. Pågående arbete inom kommunens skolor och förskolor Förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden, ger i sina remissvar en beskrivning av pågående arbete på kommunens skolor och förskolor. Idag erbjuder samtliga gymnasieskolor en vegetarisk rätt och en dagens rätt varje dag som alla matgäster kan välja mellan till lunch. Målet är även att alla grundskolor vid varje lunchtillfälle ska erbjuda en vegetarisk rätt som alternativ till dagens rätt. På förskolan har man en köttfri dag varje vecka. På terminsmatsedeln, som kostenheten komponerar och beräknar ur näringssynpunkt, finns en köttfri dag per vecka. Även en vegetarisk näringsberäknad terminsmatsedel med tillhörande recept erbjuds i skolköken. 1 Diskussion har förts med kökscheferna på grund- och gymnasieskolorna om vikten av att inte byta ut den vegetariska lunchen på menyn. Alla grund- och gymnasieskolor ska i undervisningen inkludera kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan. Eleverna ska förstå varför det emellanåt är en köttfri dag i skolrestaurangen och varför man inte ska slänga mat. På förskolan arbetar man för att lära barnen äta allsidigt och att vegetariska maträtter naturligt ingår i matsedeln på förskolan. Inom samtliga skolor och förskolor pågår arbetet mot ett hållbart Huddinge. I arbetet ingår att öka andelen ekologiska livsmedel och vegetariska måltider, säsongsanpassa inköpen av frukt och grönsaker, minska matsvinnet och laga mer mat från grunden. 1 Kostenheten har en rådgivande funktion och det är skolorna själva som har det slutgiltiga avgörandet om de vill följa menyerna eller ej.

4 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) Barn- och utbildningsförvaltningen följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra mat i skolan och Bra mat i förskolan. Riktlinjerna förespråkar en matsedel med råvaror från kött, fisk, fågel och vegetariskt. Kostenheten på barn- och utbildningsförvaltningen erbjuder kockarna fortbildning i traditionell och vegetarisk matlagning. Remissvar Förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden Förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden redovisar i sina remissvar i grunden likalydande synpunkter, bortsett från några verksamhetsspecifika ståndpunkter (bilaga 2, 3 och 4). Gymnasienämnden och grundskolenämnden anser att införandet av en vegetarisk grundmeny skulle innebära en alltför stor omställning från den invanda matkulturen. Gymnasienämnden anser att alla gymnasieskolor bör fortsätta att varje dag servera en vegetarisk rätt och en dagens rätt och att alla gymnasieskolor bör ha en dag i vecka då bara vegetariska maträtter finns på menyn. Målet är att alla grundskolor varje dag ska erbjuda en vegetarisk rätt som alternativ till dagens rätt. Förskolenämnden lämnar inga synpunkter på förslaget om att kommunens grund- och gymnasieskolor ska erbjuda vegetariska måltider som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val eftersom det inte riktar sig till förskolan. Förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasienämnden anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig för att det ska finnas bra vegetariska alternativ till de som så önskar. I enlighet med ställningstagandet om att inte införa vegetarisk mat som grundalternativ vid kommunens grund- och gymnasieskolor anser grundskolenämnden och gymnasienämnden att fortbildningen till kommunens kökschefer inte enbart ska inriktas mot vegetarisk matlagning. Förskolenämnden lämnar inga synpunkter på förslaget om att fortbildningen till kommunens kökschefer ska inriktas mot vegetarisk matlagning eftersom det inte arbetar några kökschefer på förskolan. Däremot vill förskolenämnden informera om att det kontinuerligt pågår utbildningsinsatser för kockarna på förskolan i både traditionell och vegetarisk matlagning.

5 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) Miljönämnden och samhällsbyggnadsnämnden Miljönämnden och samhällsbyggnadsnämnden har inkommit med likalydande remissvar (bilaga 5). Nämnderna håller med motionären om att det är problematiskt att köttkonsumtionen i Sverige har ökat så mycket de senaste åren. Det är också problematiskt utifrån de konsekvenser som den ökade köttkonsumtionen medför till exempel i form av ökad klimatpåverkan. Ur miljösynpunkt ser miljönämnden och samhällsbyggnadsnämnden att det kan ge positiva effekter om vegetariska måltider erbjuds som grundalternativ i skolan, men överlämnar till andra nämnder att uttala sig i frågan ur andra perspektiv. Nämnderna menar att det är viktigt att vegetarisk mat med hög kvalitet alltid serveras som likvärdigt alternativ till andra maträtter vid konferenser och kurser. Nämnderna anser att det är positivt om den fortbildning som genomförts i förskola och skola om vegetarisk mat och ökade inslag av vegetabilier i kosten även i fortsättningen kan erbjudas kökspersonalen. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden framhåller (bilaga 6) att motionen är mycket tänkvärd och tar upp en viktig orsak till ökningen av växthusgaser och även kostens betydelse för folkhälsan. Det är ett långsiktigt arbete att försöka ändra människors matkultur och den information som finns i motionen är en viktig del i det arbetet. Kultur- och fritidsförvaltningen har ingen egen produktion av mat men på två anläggningar finns entreprenörer som serverar mat. Entreprenörerna verkar under marknadsmässiga villkor där kundernas efterfrågan styr utbudet. Förvaltningen har vid upphandlingen ändå tagit upp att utbudet ska vara sunt och näringsriktigt. Att gå så långt som att styra utbudet enligt motionärens förslag bedömer förvaltningen inte vara möjligt. Kultur- och fritidsnämnden anger att vad gäller måltider vid konferenser och kurser så finns det stora möjligheter att välja vegetarisk eller annan specialkost, vilket gör att förslagsställarens intentioner är lättare att hantera. Nämnden bedömer att förslaget är för långtgående och att det i dagsläget inte finns förutsättningar eller opinion för en så pass genomgripande förändring av matvanorna.

6 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) Socialnämnden och äldreomsorgsnämnden Socialnämnden och äldreomsorgsnämnden redovisar i sina remissvar i grunden likalydande synpunkter, bortsett från några verksamhetsspecifika ståndpunkter (bilaga 7 och 8). Nämnderna är positivt inställda till att alla ska ges möjlighet till att välja vegetariska maträtter. Nämnderna anser dock att det vegetariska alternativet likväl som det icke vegetariska alternativet bör tillhandahållas efter önskemål av den som beställer måltiden. Nämnderna framhåller att Huddinge kommun redan idag erbjuder vegetarisk kost som alternativ till de medarbetare och boende som så önskar. Inom utbildningen av kökspersonalen på social- och äldreomsorgsförvaltningen ingår det att laga vegetarisk mat. Personalen har också möjlighet att fortbilda sig inom området. Om ett vegetariskt alternativ ska vara förstahandserbjudande inom social- och äldreomsorgsförvaltningens verksamhet anser nämnderna att ett kommungemensamt beslut bör fattas. Förvaltningens synpunkter Kommunstyrelsens förvaltning anser att det ur miljösynpunkt är viktigt att minska på konsumtionen av kött. Att öka andelen vegetarisk mat i skolan och förskolan måste göras på ett sätt så att barn och elever äter, tycker det är gott och får den näring de behöver. Att få prova sig fram och låta alla barn och elever få möjlighet att smaka av vegetariska alternativ är en bra början för att vänja sig vid att det finns olika måltidsalternativ. Det är viktigt att vegetarisk mat alltid serveras som likvärdigt alternativ till andra maträtter vid konferenser, kurser och möten. Kommunstyrelsens förvaltning ser, liksom remissinstanserna, ingen anledning att ha vegetarisk mat som grundalternativ vid konferenser, kurser och möten eftersom merparten inte brukar föredra det vegetariska alternativet. I enlighet med ställningstagandet om att kommunens grund- och gymnasieskolor inte ska erbjuda vegetariska måltider som grundalternativ anser kommunstyrelsens förvaltning att fortbildningen till kommunens kökschefer inte enbart ska inriktas mot vegetarisk matlagning. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås.

7 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE KS-2013/ (7) Vesna Jovic Kommundirektör Toralf Nilsson Administrativ direktör Viktoria Thonäng Utredare Bilagor Bilaga 1: Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ- motion väckt av Olof Olsson (MP) Bilaga 2: Förskolenämndens remissvar Bilaga 3: Grundskolenämndens remissvar Bilaga 4: Gymnasienämndens remissvar Bilaga 5: Miljönämndens och samhällsbyggnadsnämndens remissvar Bilaga 6: Kultur- och fritidsnämndens remissvar Bilaga 7: Socialnämndens remissvar Bilaga 8: Äldreomsorgsnämndens remissvar Beslutet delges Remissinstanserna

8 Huddinge kommun Kommunfullmäktige MOTION Bryt köttnormen inför vegetariskt som grundalternativ Vi vet idag att det är ohållbart att konsumera kött på den höga nivå vi gör i Sverige idag om vi ska lösa klimatfrågan och föda en växande världsbefolkning. Därmed krävs politisk handling för att bryta den norm som säger att kött är normalt och vegetarisk mat är avvikelse. Animalieproduktionen står idag för ca 18 procent av de globala växthusgasutsläppen, vilket är mer än vad hela transportsektorn släpper ut. Vad vi lägger på våra tallrikar har alltså sammantaget större klimatpåverkan än allt bilåkande, flygande och annat resande tillsammans. Utan åtgärder för att minska köttkonsumtionen saknar alla utfästelser om att minska klimatutsläppen trovärdighet. De senaste 20 åren har köttkonsumtionen i Sverige ökat med ca 50 procent. Förutom att produktionen av detta kött innebär en hög resursförbrukning som ger allvarliga konsekvenser för klimatet, är hög köttkonsumtion skadligt för hälsan. Det finns starka samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och konsumtion av kött. Samband finns också mellan köttkonsumtion och cancer. Världscancerfonden rekommenderar att man begränsar sitt köttintag till ca 16 kg per år. I Sverige i dag äts i genomsnitt 86 kg kött per person och år. Den som har valt att avstå kött får ofta frågor om varför. Trots att det är kött som är problematiskt ur ett hållbarhetsperspektiv. Eftersom man kan klara sig utmärkt helt utan kött, borde köttet vara ett tillval, som man kan välja eller inte välja varje gång man äter. Ett sätt att förända vanorna vore att köttätande inte skulle ske slentrianmässigt. Vid kommunens skolmatsalar skulle grundalternativet kunna vara vegetariskt. Den som önskar annat skulle då kunna komma in med en begäran om specialkost, lämpligen terminsvis. Alla som vill skulle alltså även i fortsättningen kunna äta kött i skolmatsalen. Men genom att normalisera det som är önskvärt skulle förhoppningsvis flera reflektera över de val man gör och välja vegetariskt. Motionsförslaget går alltså inte ut på att vägra någon kött, utan på att visa att köttkonsumtion är ett val. Förhoppningsvis skulle detta göra att Huddinges skolelever i större utsträckning började fundera över sina matvanor, och vid fler tillfällen än idag avstå från kött.

9 Med detta skulle vi öka möjligheten att nå klimatmålet och förhoppningsvis också få en bättre hälsa. I Huddinge bör det klimatsmarta och hälsosamma valet vara nära, öppet och enkelt. Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag: Att skolköken på kommunens grund- och gymnasieskolor erbjuder vegetariska måltider som grundalternativ, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val. Att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt, ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det. Att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning För Miljöpartiet de Gröna Olof Olsson

10 FÖRSKOLENÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Förskolenämnden 3 december Paragraf Diarienummer FSN-2013/ Remiss Bryt köttnormen inför vegetariskt som grundalternativ motion väckt av Olof Olsson (MP) Förskolenämndens beslut Förskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barn- och utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på skola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning Det första yrkandet är inte riktat till förskolan men förvaltningen vill ändå informera om det pågående arbetet för miljövänlig konsumtion under rubriken beskrivning av ärendet. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. Det tredje yrkandet gäller inte förskolan då det inte arbetar några kökschefer där. Däremot vill förvaltningen informera om att det kontinuerligt pågår utbildningsinsatser för kockarna på förskolan både i traditionell och vegetarisk matlagning. Överläggning I ärendet yttrar sig Jelena Drenjanin (M), Olof Olsson (MP) och Anneli Sjöberg (S).

11 FÖRSKOLENÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Paragraf Förskolenämnden 3 december forts. Diarienummer FSN-2013/ Yrkanden Jelena Drenjanin (M): Nämnden beslutar i enlighet med förvaltningens förslag. Olof Olsson (MP) : Nämnden beslutar att tillstyrka motionen. Propositioner Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att nämnden beslutar i enlighet med Jelena Drenjanins yrkande. Reservationer Olof Olsson (MP) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för eget yrkande. Beslutet delges Kommunstyrelsen Akten

12 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE FSN-2013/ (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta Margareta.Kurki@huddinge.se Förskolenämnden Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barnoch utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på skola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning Det första yrkandet är inte riktat till förskolan men förvaltningen vill ändå informera om det pågående arbetet för miljövänlig konsumtion under rubriken beskrivning av ärendet. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. Det tredje yrkandet gäller inte förskolan då det inte arbetar några kökschefer där. Däremot vill förvaltningen informera om att det kontinuerligt pågår utbildningsinsatser för kockarna på förskolan både i traditionell och vegetarisk matlagning. Beskrivning av ärendet Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barn- POSTADRESS Barn- och utbildningsförvaltningen HUDDINGE BESÖKSADRESS Gymnasietorget 1 Huddinge TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB barn-utbildning@huddinge.se

13 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE FSN-2013/ (3) och utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på skola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning Grunden till bra matvanor läggs i tidiga år. Där spelar förskolan en viktig roll för att lära barnen äta allsidigt och att vegetariska maträtter naturligt ingår i matsedeln på förskolan. Förvaltningen följer Livsmedelsverkets riktlinjer för Bra mat på förskolan. Riktlinjerna förespråkar en matsedel med råvaror från kött, fisk, fågel och vegetariskt. Förvaltningens kostenhet har under de senaste åren och fortsättningsvis fokus på matens och måltidernas miljö- och klimatpåverkan. Kontinuerliga samtal om detta förs med kockarna. En näringsriktig matsedel som grundar sig på Livsmedelsverkets riktlinjer Bra mat på förskolan arbetas fram halvårsvis. Varje vecka finns en köttfri dag. Förvaltningen har betonat att kockarna ska träna på att tillaga vegetarisk mat och att använda recepten som finns på Insidan i receptbanken. Acceptansen för vegetarisk mat är högst bland förskolebarnen. Grunden till bra matvanor läggs i tidiga år. Där spelar pedagogen en viktig roll för att lära barnen äta allsidigt, att tala väl om maten och att själv äta den tillsammans med barnen. På alla förskolor pågår strävan mot ett Hållbart Huddinge. I arbetet ingår att öka andelen ekologiska livsmedel, fler vegetariska måltider, säsongsanpassa frukt och grönsaksinköpen, minska matsvinnet och att laga mer mat från grunden. Att laga maten själv frigör pengar till mer ekologiska livsmedel. Det är viktigt att förskolecheferna inkluderar all personal på förskolan i matens inverkan på miljön. Våren 2013 hölls en utbildning med fil. lic. Annika Wesslén med rubriken Bli bäst på näring veggie och allergi då 50 kockar från förskolan deltog. Förvaltningen fortsätter med att erbjuda kockarna utbildning i både traditionell och vegetarisk matlagning. Redan nu i oktober har utbildning i ämnet planerats till vecka

14 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE FSN-2013/ (3) Förvaltningens synpunkter Olof Olssons (MP) första yrkande - Att skolköken på kommunens grund- och gymnasieskolor erbjuder vegetariska måltider som grundalternativ med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val. Detta första yrkande är inte riktat till förskolan. Olof Olssons (MP) andra yrkande Att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. Olof Olssons (MP) tredje yrkande att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning. Yrkandet gäller inte förskolan då det inte arbetar några kökschefer där. Jukka Kuusisto Utbildningschef Annelie Glifberg Verksamhetschef för förskolan Bilaga Bryt köttnormen inför vegetariskt som grundalternativ motion väckt av Olof Olsson (MP) Beslutet delges Förskolechefer Akten

15 GRUNDSKOLENÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Grundskolenämnden 5 december Paragraf Diarienummer GSN-2013/ Remiss: Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ- motion väckt av Olof Olsson (MP) Grundskolenämndens beslut Grundskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barn- och utbildningsförvaltningen. 1. införa vegetariskt som grundmeny på grundskola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagningförvaltningen anser att införandet av en vegetarisk grundmeny skulle innebära en alltför stor omställning från vår vardagliga matkultur och skulle sannolikt innebära stora problem med att motivera elever att lämna en invand matkultur. Däremot föreslår vi att alla grundskolor varje dag ska servera en vegetarisk rätt och en dagens rätt som alla kan ta av. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar.i enlighet med förvaltningens ställningstagande att inte införa vegetarisk mat som grundalternativ anser förvaltningen att fortbildningen för kommunens kökschefer inte ska inriktas mot enbart vegetarisk matlagning. Överläggning I ärendet yttrar sig Malin Danielsson (FP), Birgitta Ljung (MP) och Dag Olausson (V).

16 GRUNDSKOLENÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Paragraf Grundskolenämnden 5 december forts. Diarienummer GSN-2013/ Yrkanden Malin Danielsson (FP): Nämnden beslutar i enligt förvaltningens förslag. Birgitta Ljung: Nämnden beslutar att tillstytka motionen. Propositioner Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att nämnden beslutar i enlighet med Malin Danielssons yrkande. Reservationer Birgitta Ljung (MP) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för eget yrkande. Beslutet delges Kommunstyrelsen Akten

17 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE GSN-2013/ (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta Margareta.Kurki@huddinge.se Grundskolenämnden Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) Förslag till beslut Grundskolenämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barnoch utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på grundskola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning Förvaltningen anser att införandet av en vegetarisk grundmeny skulle innebära en alltför stor omställning från vår vardagliga matkultur och skulle sannolikt innebära stora problem med att motivera elever att lämna en invand matkultur. Däremot föreslår vi att alla grundskolor varje dag ska servera en vegetarisk rätt och en dagens rätt som alla kan ta av. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. I enlighet med förvaltningens ställningstagande att inte införa vegetarisk mat som grundalternativ anser förvaltningen att fortbildningen för kommunens kökschefer inte ska inriktas mot enbart vegetarisk matlagning. POSTADRESS Barn- och utbildningsförvaltningen HUDDINGE BESÖKSADRESS Gymnasietorget 1 Huddinge TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB barn-utbildning@huddinge.se

18 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE GSN-2013/ (3) Beskrivning av ärendet Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barnoch utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på grundskola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning Målet är att alla grundskolor, även de lägre stadierna, varje skoldag ska erbjuda en vegetarisk rätt som alternativ till dagens rätt. På terminsmatsedeln med dagens rätt som kostenheten komponerar och näringsberäknar finns en köttfri dag per vecka. Även en vegetarisk näringsberäknad terminsmatsedel med tillhörande recept erbjuds skolköken. Diskussion har förts med kökscheferna om vikten att inte byta ut den vegetariska lunchen på menyn. Som organisationen ser ut i dag är det rektor som är chef för köken. Ansvaret för att skolan har en helt grön dag i veckan ligger på rektor och kökschef. I alla skolkök pågår arbetet mot ett Hållbart Huddinge. I arbetet ingår att öka andelen ekologiska livsmedel, fler vegetariska måltider, säsongsanpassa frukt och grönsaksinköpen, minska matsvinnet och att laga mer mat från grunden. Det är viktigt att all personal på skolan samarbetar med fokus på hållbarhet. Alla grundskolor ska i undervisningen inkludera kunskap om matens miljöoch klimatpåverkan. Eleverna ska förstå varför det då och då är en köttfri dag i skolrestaurangen och varför man inte ska slänga mat. Kostenheten fortsätter med att erbjuda kockarna fortbildning i traditionell matlagning inklusive vegetariskt. Redan nu i oktober har utbildning i vegetarisk matlagning planerats till vecka Föreläsningar har hållits i hållbar kosthållning av bland annat Hushållningssällskapet och fil. lic. Annika Wesslén. Förvaltningen följer för övrigt Livsmedelsverkets riktlinjer för Bra mat i skolan. Riktlinjerna förespråkar en matsedel med råvaror från kött, fisk, fågel och vegetariskt. Förvaltningens synpunkter Olof Olssons (MP) första yrkande - Att skolköken på kommunens grund- och gymnasieskolor erbjuder vegetariska måltider som grundalternativ med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val.

19 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE GSN-2013/ (3) Förvaltningen anser att vegetarisk grundmeny skulle innebära en alltför stor omställning från vår vardagliga matkultur och skulle sannolikt innebära stora problem med att motivera elever att lämna en invand matkultur. Däremot föreslår förvaltningen att alla grundskolor varje dag bör servera en vegetarisk rätt och en dagens rätt som alla kan ta av. Alla grundskolor ska i undervisningen inbegripa kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan. Eleverna ska förstå varför det då och då är en köttfri dag i skolrestaurangen och varför man inte ska slänga mat. Olof Olssons (MP) andra yrkande Att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. Olof Olssons (MP) tredje yrkande att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning. I enlighet med förvaltningens ställningstagande att inte införa vegetarisk mat som grundalternativ anser förvaltningen att fortbildningen för kommunens kökschefer inte ska inriktas enbart mot vegetarisk matlagning. Kostenheten erbjuder kurser i traditionell och vegetarisk matlagning. Kökscheferna har också i uppdrag att lära sig och sina kockar att laga god vegetarisk mat. Jukka Kuusisto Utbildningschef Jan-Erik Johansson Grundskolechef Bilaga Bryt köttnormen inför vegetariskt som grundalternativ motion väckt av Olof Olsson (MP) Beslutet delges Grundskolans rektorer Grundskolans kökschefer Akten

20 GYMNASIENÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Gymnasienämnden 4 december Paragraf Diarienummer GN-2013/ Remiss: Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ- motion väckt av Olof Olsson (MP) Gymnasienämndens beslut Gymnasienämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnartjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barnochutbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på grundskola och gymnasium, medkött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser ellerdylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel baratill de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetariskmatlagning Förvaltningen anser att införandet av en vegetarisk grundmeny skulleinnebära en alltför stor omställning från vår vardagliga matkultur och skullesannolikt innebära stora problem med att motivera elever att lämna en invandmatkultur. Däremot anser förvaltningen att alla gymnasieskolor varje dag börfortsätta servera en vegetarisk rätt och en dagens rätt som alla kan ta av. Allagymnasieskolor bör också ha en helt köttfri dag i veckan då endastvegetariska maträtter finns på menyn. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och mötenanstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. I enlighet med förvaltningens ställningstagande att inte införa vegetarisk matsom grundalternativ anser förvaltningen att fortbildningen för kommunenskökschefer inte ska inriktas enbart mot vegetarisk matlagning. Överläggning I ärendet yttrar sig Christina Eklund och Bengt-Gunnar Carlsson (MP).

21 GYMNASIENÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Gymnasienämnden 4 december Paragraf Diarienummer GN-2013/ Yrkanden Christina Eklund (M): Nämnden beslutar i enlighet med förvaltningens förslag. Bengt- Gunnar Carlsson (MP) : Nämnden beslutar att tillstyrka motionen. Propositioner Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att nämnden beslutar i enlighet med Christina Eklunds yrkande Reservationer Bengt- Gunnar Carlsson (MP) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för eget yrkande. Suppleantyttrande Erica Stensson (V) lämnar ett skriftligt suppleantyttrande, Bilaga GN 10:1 Bilaga Suppleantyttrande från Vänsterpartiet. Beslutet delges Kommunstyrelsen Akten

22 Huddinge kommun Gymnasienämnden SUPPLEANTYTTRANDE Ärende 10 Remiss: Bryt köttnormen - infor vegetariskt som grundalternativ - motion väckt av Olof Olsson (MP) Vänsterpartiet anser att vi på sikt ska sträva efter att vegetarisk kost ska vara huvudalternativet. I nuläget ser vi att vi istället borde utöka antalet vegetariska dagar och ställa högra krav på djuretiskt bra kött då det serveras. Erica Stensson (V)

23 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE GN-2013/ (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta Margareta.Kurki@huddinge.se Gymnasienämnden Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) Förslag till beslut Gymnasienämnden godkänner förvaltningens synpunkter och överlämnar tjänsteutlåtandet som nämndens yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barnoch utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på grundskola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning Förvaltningen anser att införandet av en vegetarisk grundmeny skulle innebära en alltför stor omställning från vår vardagliga matkultur och skulle sannolikt innebära stora problem med att motivera elever att lämna en invand matkultur. Däremot anser förvaltningen att alla gymnasieskolor varje dag bör fortsätta servera en vegetarisk rätt och en dagens rätt som alla kan ta av. Alla gymnasieskolor bör också ha en helt köttfri dag i veckan då endast vegetariska maträtter finns på menyn. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar I enlighet med förvaltningens ställningstagande att inte införa vegetarisk mat som grundalternativ anser förvaltningen att fortbildningen för kommunens kökschefer inte ska inriktas enbart mot vegetarisk matlagning POSTADRESS Barn- och utbildningsförvaltningen HUDDINGE BESÖKSADRESS Gymnasietorget 1 Huddinge TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB barn-utbildning@huddinge.se

24 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE GN-2013/ (3) Beskrivning av ärendet Olof Olsson (MP) väckte vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 september en motion med tre yrkanden till kommunfullmäktige att på barnoch utbildningsförvaltningen 1. införa vegetariskt som grundmeny på grundskola och gymnasium, med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val 2. att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det 3. att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning I dag erbjuder samtliga gymnasier en vegetarisk rätt och en dagens rätt varje dag som alla matgäster kan välja mellan till lunch. Som stöd kan de använda sig av de två näringsberäknade terminsmatsedlar med tillhörande recept som kostenheten arbetar fram. På matsedeln med dagens rätt finns en köttfri dag per vecka. Diskussion har förts med kökscheferna om vikten att inte byta ut den vegetariska lunchen på menyn och att utveckla den kreativa matlagningen av vegetariska rätter. Alla gymnasieskolor ska i undervisningen inkludera kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan. Eleverna ska förstå varför det då och då är en köttfri dag i skolrestaurangen och varför man inte ska slänga mat I alla skolkök pågår arbetet mot ett Hållbart Huddinge. I arbetet ingår att öka andelen ekologiska livsmedel, fler vegetariska måltider, säsongsanpassa frukt och grönsaksinköpen, minska matsvinnet och att laga mer mat från grunden. Det är viktigt att all personal på skolan samarbetar med fokus på hållbarhet. Förvaltningen följer för övrigt Livsmedelsverkets riktlinjer för Bra mat i skolan. Riktlinjerna förespråkar en matsedel med råvaror från kött, fisk, fågel och vegetariskt. Förvaltningens synpunkter Olof Olssons (MP) första yrkande - Att skolköken på kommunens grund- och gymnasieskolor erbjuder vegetariska måltider som grundalternativ med kött, fisk och fågel som specialkost till de som gjort ett aktivt val. Förvaltningen anser att en vegetarisk grundmeny skulle innebära en alltför stor omställning från vår vardagliga matkultur och skulle sannolikt innebära stora problem med att motivera elever att lämna en invand matkultur.

25 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE GN-2013/ (3) Alla gymnasieskolor ska i undervisningen inbegripa kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan. Eleverna ska förstå varför det då och då är en köttfri dag i skolrestaurangen och varför man inte ska slänga mat. Olof Olssons (MP) andra yrkande Att kommunen antar en policy om att måltider vid konferenser, kurser eller dylikt ha vegetarisk mat som grundutbud och servera kött, fisk eller fågel bara till de som aktivt har valt det. Förvaltningen anser att det är positivt att man vid konferenser och möten anstränger sig att se till att det finns bra vegetariska alternativ för de som så önskar. Olof Olssons (MP) tredje yrkande att fortbildningen till kommunens kökschefer inriktas mot vegetarisk matlagning. I enlighet med förvaltningens ställningstagande att inte införa vegetarisk mat som grundalternativ anser förvaltningen att fortbildningen för kommunens kökschefer inte ska inriktas mot vegetarisk matlagning. Kostenheten erbjuder kurser i traditionell och vegetarisk matlagning. Kökscheferna har också i uppdrag att lära sig och sina kockar att laga god vegetarisk mat. Jukka Kuusisto Utbildningschef P. Joakim Graffner Gymnasiechef Bilaga Bryt köttnormen inför vegetariskt som grundalternativ motion väckt av Olof Olsson (MP) Beslutet delges Gymnasiernas rektorer Gymnasiernas kökschefer Akten

26 SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragraf Sid Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2 december Samhällsbyggnadsnämnden 12 december Diarienummer SBN Adm 2013/ Remiss: Bryt köttnormen Inför vegetariskt som grundalternativ Motion väckt av Olof Olsson (MP) Samhällsbyggnadsnämndens beslut Nämnden antar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen. Överläggning i samhällsbyggnadsnämnden Olle Oskarsson (MP) yrkar på tillstyrkan av motionen. Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut: 1. Förvaltningens förslag 2. Olle Oskarssons (MP) yrkande Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Reservation Olle Oskarsson (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag. Arbetsutskottets beslut Ärendet överlämnas till nämnden utan eget ställningstagande. Sammanfattning Olof Olsson (MP) har skrivit en motion till kommunfullmäktige som handlar om att införa vegetarisk mat som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost för de som aktivt väljer det. Förvaltningen håller med motionären om att det är problematiskt att köttkonsumtionen i Sverige har ökat så mycket de senaste åren. Det är också problematiskt utifrån de konsekvenser som den ökade köttkonsumtionen medför till exempel i form av ökad klimatpåverkan. Signaturer: Ordförande Justerare Utdragsbestyrkande: datum och signatur

27 SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragraf Sid Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2 december Samhällsbyggnadsnämnden 12 december Diarienummer SBN Adm 2013/ Sammanfattning forts. Ur miljösynpunkt ser förvaltningen att det kan ge positiva effekter om vegetariska måltider erbjuds som grundalternativ i skolan. Vi överlämnar till andra förvaltningar att uttala sig om frågan ur andra perspektiv. Barn- och utbildningsförvaltningen har tidigare genomfört fortbildning för kökspersonal i förskola och skola om vegetarisk mat och ökade inslag av vegetabilier i kosten. Förvaltningen tycker att det är positivt om sådan fortbildning kan erbjudas kökspersonalen fortsättningsvis också. Förvaltningen anser att det är viktigt att vegetarisk mat med hög kvalitet alltid serveras som likvärdigt alternativ till andra maträtter vid konferenser och kurser. Tjänsteutlåtande Beslutet delges Kommunstyrelsen Signaturer: Ordförande Justerare Utdragsbestyrkande: datum och signatur

28 Huddinge kommun Samhällsbyggnadsnämnden FÖRSLAG Ärende 11: Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ Förslag: Nämnden föreslås tillstyrka motionen Kommentar i övrigt - bristfälligt utlåtande Miljöpartiet anser inte att tjänsteutlåtandet behandlar frågan om att anta en policy om att måltider vid konferenser kurser eller dylikt ska ha vegetarisk mat som grundutbud. Det perspektivet bör nämnden har med utifrån sitt perspektiv. Om vårt förslag inte vinner gehör, reserverar vi oss mot beslutet till förmån för eget förslag. För Miljöpartiet de Gröna Olle Oskarsson

29 MILJÖNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragraf Sid Miljönämndens arbetsutskott 2 december Miljönämnden 10 december Diarienummer MN Remiss: Bryt köttnormen Inför vegetariskt som grundalternativ Motion väckt av Olof Olsson (MP) Miljönämndens beslut Nämnden antar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen. Överläggning i miljönämnden Erik Reuterswärd (MP) yrkar bifall till motionen. Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut: 1. Förvaltningens förslag 2. Erik Reuterswärd (MP) bifallsyrkande Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Arbetsutskottets förslag till beslut Nämnden antar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) har skrivit en motion till kommunfullmäktige som handlar om att införa vegetarisk mat som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost för de som aktivt väljer det. Förvaltningen håller med motionären om att det är problematiskt att köttkonsumtionen i Sverige har ökat så mycket de senaste åren. Det är också problematiskt utifrån de konsekvenser som den ökade köttkonsumtionen medför till exempel i form av ökad klimatpåverkan. Ur miljösynpunkt ser förvaltningen att det kan ge positiva effekter om vegetariska måltider erbjuds som grundalternativ i skolan. Vi överlämnar till andra förvaltningar att uttala sig om frågan ur andra perspektiv. Signaturer: Ordförande Justerare Utdragsbestyrkande: datum och signatur

30 MILJÖNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragraf Sid Miljönämndens arbetsutskott 2 december Miljönämnden 10 december Diarienummer MN Sammanfattning forts. Barn- och utbildningsförvaltningen har tidigare genomfört fortbildning för kökspersonal i förskola och skola om vegetarisk mat och ökade inslag av vegetabilier i kosten. Förvaltningen tycker att det är positivt om sådan fortbildning kan erbjudas kökspersonalen fortsättningsvis också. Förvaltningen anser att det är viktigt att vegetarisk mat med hög kvalitet alltid serveras som likvärdigt alternativ till andra maträtter vid konferenser och kurser. Tjänsteutlåtande Beslutet delges Kommunstyrelsen Signaturer: Ordförande Justerare Utdragsbestyrkande: datum och signatur

31 Miljönämnden 1 O december 2013 Protokollsanteckning Ärende 8: Remissvar Motion "Bryt köttnormen" Det är inte lämpligt att fokusera på valet av råvaror på det sätt som motionären önskar. Det avgörande behovet som ska tillgodoses i skolköken är att leverera en varierad kost som är tillagad med så lite tillsatser som möjligt och med en så stor andel ekologiska råvaror som möjligt. Huddinge kommun har föredömligt lagt fokus på detta, men det är redan idag svårt då utbudet av ekologiskt odlad mat är begränsat. Att begränsa eller reglera måltidernas innehåll ytterligare enligt motionärens förslag innebär att det blir ännu svårare att tillgodose målet om ekologiska råvaror. Vi måste i första hand sträva efter att ytterligare öka andelen av obesprutade/ekologiska råvaror. En strävan att öka antalet serverade vegetariska måltider är dock bra och den bör uppmuntras men det måste vara upp till respektive matbespisning att utifrån den ekologiska grundambitionen besluta vilken typ av måltider som ska serveras. För Drevvikenpartiet Kim Wiking Ledamot (ersättare) i Miljönämnden

32 TJÄNSTEUTLÅTANDE 13 november 2013 MN SBN Adm 2013/ (2) HANDLÄGGARE Johanna Pettersson johanna.pettersson@huddinge.se Miljönämnden Samhällsbyggnadsnämnden Remiss: Bryt köttnormen inför vegetariskt som grundalternativ motion väckt av Olof Olsson (MP) Förslag till beslut Nämnden antar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen. Sammanfattning Olof Olsson (MP) har skrivit en motion till kommunfullmäktige som handlar om att införa vegetarisk mat som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost för de som aktivt väljer det. Förvaltningen håller med motionären om att det är problematiskt att köttkonsumtionen i Sverige har ökat så mycket de senaste åren. Det är också problematiskt utifrån de konsekvenser som den ökade köttkonsumtionen medför till exempel i form av ökad klimatpåverkan. Ur miljösynpunkt ser förvaltningen att det kan ge positiva effekter om vegetariska måltider erbjuds som grundalternativ i skolan. Vi överlämnar till andra förvaltningar att uttala sig om frågan ur andra perspektiv. Barn- och utbildningsförvaltningen har tidigare genomfört fortbildning för kökspersonal i förskola och skola om vegetarisk mat och ökade inslag av vegetabilier i kosten. Förvaltningen tycker att det är positivt om sådan fortbildning kan erbjudas kökspersonalen fortsättningsvis också. Förvaltningen anser att det är viktigt att vegetarisk mat med hög kvalitet alltid serveras som likvärdigt alternativ till andra maträtter vid konferenser och kurser. Beskrivning av ärendet Olof Olsson (MP) har skrivit en motion till kommunfullmäktige som handlar om att införa vegetarisk mat som grundalternativ och kött, fisk och fågel som specialkost för de som aktivt väljer det. Motionären påpekar att det inte handlar om att vägra någon möjlighet att få kött, utan att visa på att köttkonsumtion är ett val. Motionärer menar att insatsen skulle öka möjligheten att nå klimatmålet och förhoppningsvis också ge en bättre hälsa. POSTADRESS Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Staben Huddinge BESÖKSADRESS Sjödalsvägen 29 Huddinge TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-23 GN-2013/282.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Gymnasienämnden Bryt köttnormen

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-14 GSN-2013/447.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Grundskolenämnden Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion

Läs mer

och utbildningsförvaltningen

och utbildningsförvaltningen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-23 FSN-2013/352.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Förskolenämnden Bryt köttnormen

Läs mer

Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP)

Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-09-02 KS-2013/336.622 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt

Läs mer

Laga mat från grunden i våra skolor - svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP)

Laga mat från grunden i våra skolor - svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 23 september 2013 19 Paragraf Diarienummer KS-2013/336.622 Laga mat från grunden i våra skolor - svar på motion väckt av Britt Björneke

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) 2014-05-26 KS-2013/121.194 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) i HUDDINGE KUL TUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN T JÄNSTEUTLATANDE 2013-11-21 KFN-2013/300.809 1 (2) HANDLÄGGARE Lasses, Börje Kultur- och fritidsnämnden Borje.Lasses@huddinge.se Bryt köttnormen - inför vegetariskt

Läs mer

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden

KF Ärende 16. Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden KF Ärende 16 Medborgarförslag om fluorsköljning och projektet glada tanden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-05-12 KS 2015.0373 Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om fluorsköljning och projektet

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ, svar på motion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ, svar på motion väckt av Olof Olsson (MP) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-12-16 AN-2013/541.809 KS-2013/1166.809 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson2@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Bryt

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-03-18 KS-2012/844.629 1 (3) HANDLÄGGARE Mona Eichenseer mona.eichenseer@huddinge.se Kommunstyrelsen Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Motion Vegetarisk veckodag

Motion Vegetarisk veckodag YTTRANDE 2012-02-21 LK11-0322 Landstingsstyrelsen Motion Vegetarisk veckodag Inledning I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet att en vegetarisk dag i veckan införs

Läs mer

Mat och måltider. i förskola och skola. Mål och riktlinjer för måltidsverksamheten i Kungsörs kommun

Mat och måltider. i förskola och skola. Mål och riktlinjer för måltidsverksamheten i Kungsörs kommun i förskola och skola för måltidsverksamheten i Kungsörs kommun Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-18 Att servera mat i förskola och skola ingår i kommunens uppdrag. Måltiderna ska följa svenska

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2)

Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Utlåtande 2003: RIV (Dnr 323-225/2002) Införande av demokrati- och retorikkurs inom gymnasieprogram Motion av Patricio Rodriguez (v) (2002:2) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864 SIGNERAD 2015-12-07 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-04 Vår referens Susanne Lindberg HR-konsult susanne.lindberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Jörgen Grubb

Läs mer

Ansökan om överlåtelse av förskolan Atlas från Förskolan Luna ekonomisk förening

Ansökan om överlåtelse av förskolan Atlas från Förskolan Luna ekonomisk förening KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-07-29 KS-2013/788.649 1 (2) HANDLÄGGARE Söderquist, Mari 08-535 364 97 Mari.Soderquist@huddinge.se Kommunstyrelsen Ansökan om överlåtelse av förskolan Atlas från Förskolan

Läs mer

Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad.

Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad. KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 15 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 146 Ks 180 Au 212 KS/2014-0113 Svar på motion - angående upphandlings- och livsmedelspolicys för ett miljövänligare Strömstad. s förslag

Läs mer

Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329

Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 66 Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag

Läs mer

Motion om effektivare interna transporter

Motion om effektivare interna transporter ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:518-034 2016-01-11 1/2 Motion om effektivare interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att avslå motionen med motiveringen

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-12-17 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 17 december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Översyn av avgifterna för dispenser för breda, långa och tunga fordon samt för färd- och parkeringsdispenser Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden. Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2015:544 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion: Dela in bygglovsärenden i privata och företagsärenden.

Läs mer

Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg.

Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg. Bilaga KS 2016/130/1 l (2) 2016-06-28 DIARIENR: 2015/966 KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson Ink. 2016-06- 2 8 AAII!IIIp 7 Svar på motion om framtidens försörjningsbehov inom Vård och omsorg. Eva Stenberg

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Lärotider för Stockholms skolor

Lärotider för Stockholms skolor PM 2005 RIV (Dnr 322-3465/2005) Lärotider för Stockholms skolor Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Lärotider för samtliga grund-, gymnasie- och särskolor fastställs i enlighet

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för Vidjas familjedaghem, Vidja

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för Vidjas familjedaghem, Vidja BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-08-05 FSN-2013/270.642 1 (2) HANDLÄGGARE Frunck Dannelöv, Britt-Marie Förskoleinspektör 08-535 360 57 Britt-Marie.Frunck-Dannelov@huddinge.se

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-26 KS-2013/1262.809 1 (4)

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-26 KS-2013/1262.809 1 (4) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-03-26 KS-2013/1262.809 1 (4) HANDLÄGGARE Katarina Persson 08-53531397 Katarina.Persson2@huddinge.se Kommunstyrelsen Angående deltagande i projekt för att höja kvaliteten

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU

KARLSTADS KOMMUN. Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2015-12-15 24 Remiss - En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Dnr KS-2015-729 Dpl 09 Kommunstyrelsens beslut Kommunledningskontorets förslag till remissvar godkänns

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Håkansson Katarina (UBF) Davidsson Per (KLK) Datum 2016-01-14 Diarienummer KSN-2015-1144 Kommunstyrelsen Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/844.629 Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Läs mer

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, torsdag den 17 april 2008, kl. 16.00. Ulf Stecksen.

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, torsdag den 17 april 2008, kl. 16.00. Ulf Stecksen. 1 (5) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ånge kommunkontor, fullmäktigesalen, måndag den 14 april 2008 kl. 18.00 18. 50 Se bilaga Övriga deltagare Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare

Läs mer

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT KALLELSE SIDA 1 (3) Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Fredag den 22 april 2016, klockan 09:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val av justerare 1 Godkännande

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. KS 2014-332 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-21 114 Motion om öppen förskola i Ullared. KS 2014-332 KS, KF Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-28

Sammanträdesdatum 2014-01-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Gröna rummet 08:30-09:30 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid ande Övriga deltagande Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 Birgitta Andersson (M), Ordförande Per-Erik Andersson (C) Eva Malvå (MP) Lena

Läs mer

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 O öi 5 AU 5:26 Dnr. KS 2014/364 Svar på motion nr 15/2014 från Andreas Lennkvist Manriquez (V) - HBT-certifiering av kommunala verksamheter

Läs mer

15/16 Mälarsjukhuset, hus E37, ombyggnad av lokaler för Habiliteringsverksamheten

15/16 Mälarsjukhuset, hus E37, ombyggnad av lokaler för Habiliteringsverksamheten Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-03-15 LS-LED16-0381-2 15/16 Mälarsjukhuset, hus E37, ombyggnad av lokaler för Habiliteringsverksamheten

Läs mer

Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna i centrum att ha längre serveringstider.

Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna i centrum att ha längre serveringstider. Kommunstyrelsen 2015-12-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:119 Eva Carlsson 016-710 20 87 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att Införa en testperiod med möjlighet för krogarna

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 77 181 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 126 279 Dnr 2008/379.008 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning Charlotte

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Sänkning av bostadsförmedlingens avgifter för studentoch ungdomsbostäder Motion (2013:9) av Jackie Nylander (V)

Sänkning av bostadsförmedlingens avgifter för studentoch ungdomsbostäder Motion (2013:9) av Jackie Nylander (V) Utlåtande 2013:116 RV (Dnr 316-161/2013) Sänkning av bostadsförmedlingens avgifter för studentoch ungdomsbostäder Motion (2013:9) av Jackie Nylander (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

FOOD & FRIENDS MATRAPPORT 2016

FOOD & FRIENDS MATRAPPORT 2016 FOOD & FRIENDS MATRAPPORT Vad vi äter i Sverige? Allt förändras med tiden. Håret skulle vara kortare i luggen och på sidorna, och längre bak i nacken. Utan att ha några exakta data, så vågar vi som minns

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE Ämne: Samhällskunskap, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Elevdemokrati innebär en möjlighet att vara med och påverka och det innebär också ett ansvar. GENOMFÖRANDE Övningen inleds med

Läs mer

Sollentuna. Motioner och utlåtanden

Sollentuna. Motioner och utlåtanden Sollentuna Motioner och utlåtanden Årsmötet den 28 mars 2015 Motion 1 Motion till AK om arbetsmarknadspolitik Att få sitt första arbete för en ungdom är nog det bästa han/hon kan tänka sig för då tjänar

Läs mer

12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling

12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling 12 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 101 Svar på motion Justa arbetsvillkor vid offentlig upphandling RS140483

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för "15- timmarsbarnen"

Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för 15- timmarsbarnen UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-06-19 Barn- och ungdomsnämnden 52 Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för "15- timmarsbarnen" Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativet En vegetarisk dag i veckan

Tjänsteskrivelse. Malmöinitiativet En vegetarisk dag i veckan Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2016-01-19 Vår referens Planeringssekreterare Frida.DeOliveira-Lundquist@malmo.se Tjänsteskrivelse Malmöinitiativet En vegetarisk dag i veckan SOFN-2015-530

Läs mer