Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ Natur och Viltenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten"

Transkript

1 1 ( 10) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bergsjögården, Bergsjö Antal besökare: ca 54 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter från deltagarna till Naturvårdsverk och Regering. Länsstyrelsen tar inte ansvar för och gör inga ställningstaganden gällande synpunkter och tolkningar av fakta som kommer från publiken. Dessa anteckningar är endast tänkta att återspegla de tankar som kommit från deltagarna på mötet. En sammanställning av återkommande frågor kommer att läggas ut på länsstyrelsens hemsida och där besvaras i den mån det är möjligt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) Rovdjurspolitik Hur kan man skriva på ett sånt där art- och habitatdirektiv? Jag fattar inte varför man ska sitta nere i EU och bestämma över jakten här. I Ryssland får du väl ta till alla tänkbara medel för att ta död på en varg? Är det inte 2000 kr i skottpengar? Hittills har man ju inte nån gång tagit hänsyn till landsbygdsbefolkningen i den här frågan, vad är det som säger att man kommer att göra detta i fortsättningen? Vad är det som gör att Sverige ska vara så utmärkande i den här frågan? I Norge har man 30 vargar och man sköt 8. Vad är det som gör Sverige så lämpligt? Sverige är väl snarare väldigt olämpligt, vi har ju ingen vildmark som t.ex i nordamerika. Det enda vi har Du kan ju inte jämföra med vargarna i spanien och italien där vargarna inte ens är hälften så stora. Vad har det för betydelse om vi har 150 eller 200 vargar i Sverige, den är ju inte utrotningshotad totalt sett. Som nån kolumnist skrev så bryr sig väl inte om vilket land den bor i. Vargen blev väl utrotad på 1800-talet. Vi har ju haft andra djur som dött tidigare och de ska vi väl inte försöka återinföra. Bara för att vargen en gång har funnits så finns det väl inget som säger att vi plötsligt ska ha 250 vargar i Sverige nu? Postadress Länsstyrelsen, Gävle Besöksadress Borgmästarplan Telefon Fax E-post gavleborg@lansstyrelsen.se

2 2 (10) Är det bara inom Sverige som den här rödlistan gäller? De finns ju många andra arter som är mer hotade än vargen, men de lägger man väl inte riktigt så mycket arbete på? Lägger ni lika mycket pengar på fjällräven som på vargen? Innan avtalet skrevs på, vem var det som tog fram underlaget och gick igenom det innan man skrev på? Var de analfabeter eller? Men Norge skrev också på direktivet, och de har bara 30 vargar, hur går det ihop? Menar du att det ligger i skogsbolagens intresse att få dit varg så att de håller nere älgstammen? Är det nånting som säger att man inte kan hägna in reviren, måste det vara vilda vargar? Får vargen kosta hur mycket som helst? Det måste väl hursomhelst bli billigare att göra hägn där man har vargarna? Vet du vad den totala kostnaden är för rovdjursförvaltningen per år? När kan man ändra det här beslutet om 210 individer? Blir det som Liljelund säger då? Men om spelplanen är satt så spelar det ju ingen roll hur man försöker påverka? Förstod man vad man skrev på när man skrev på art- och habitatdirektivet? Förstod man att det skulle innebära 800 individer utan inplantering? Kommer vi få ett svar på varför vi ska ha ett predatortryck just här i landet, när det inte är viktigt i resten av landet? Förvaltning allmänt Är det här naturvårdsverkets inventeringar? När ni räknar vargar, räknar ni även vargarna som är i fångenskap? Går det att få ett undantag från EU bestämmelsen om elstängsel? Gränsen mot Dalarna (Galven och Homna), där var ju ett jätteområde undantaget för jakt i det området och vargarna vet ju inte var gränsen går?

3 3 (10) Inavel Kullstorleken, har man konstaterat att det är särskilt få valpar? Har inte kullstorleken ett samband med bristen på mat? Då skulle ju bävrarna också vara väldigt inavlade, de härstammar ju från ett tjugotal djur bara? Biologi/ekologi Vad ska vargarna äta sen de har ätit upp älgarna då? Tiden vi var utan varg, finns det någon forskning som säger att det var någon snedvridning i naturen på grund av det? Carlgren, hur tänker han att man ska ha alla rovdjur på en fjärdedel av Sverige? Det verkar väldigt konstigt när man ju pratar om hela landet. Blir det inte snedvridning på den biologiska mångfalden i resten av landet då? Vargflytt Har ni kommit fram till några områden? Vad jag förstår är det ju inte en flytt utan en spridning? Hur vet man vilka vargar man ska sätta ut? Inte alla vargar i flocken får para sig, när man flyttar en varg vet man ju inte om det kanske är en dålig varg som aldrig får föryngra sig? Vad är det som säger att den vargen är mentalt stabil nog för att klara att bilda revir? De som kommer in självmant, där vet man ju att de är tillräckligt mentalt stabila, annars skulle de aldrig lämna sin flock. Var är det ni har tänkt sätta ut de här vargarna? Som jag ser på den här kartan så är vi väl ganska drabbade. Vad kostar det att flytta en varg? Kan regeringen konfiskera jakträtten för en enskild jakträttsinnehavare på det här viset? Det är ju vad det innebär i praktiken när man flyttar en varg till ett område.

4 4 (10) Örebroarna kommer väl få en kompensation när de har tagit emot en varg, men kommer man kompensera dem i det område där vargen hamnar sen? Hur är det tänkt att den här flytten ska gå till och vart ska de komma ifrån de som ska flyttas? Ska man ta några valpar eller ungdjur som ska bilda revir, de kommer ju att tvärdö! Ska vi ta vargar från Ryssland och få med oss dvärgbandmask? Det blev ju ett väldigt liv neröver när man upptäckte dvärgbandmask. Ska vi bara följa EU-direktiv och skita i riskerna för befolkningen? De som kommer norrifrån själv genom någon korridor, då kan de ta med sig dvärgbandmask hursomhelst? Ser man rabies i spillningen också? I och med att den här vargen flyttades till Örebro, då har man väl fyllt kvoten för i år i alla fall? Enligt Olof Liberg var väl problemet i princip löst med den invandrade vargen man upptäckte i Norge? Kan vi inte göra en handuppräckning här inne och se hur många som vill ha en varg flyttad till Nordanstig? Det här markägartillståndet, hur ska det fungera? Var det därför man släppte den här vargen i Örebro på statens marker? Hur stort område är det gäller att man måste ha tillstånd från markägare? Var skulle du tycka det är lämpligt att sätta ut en varg i det här området nu då? (till Länsstyrelsen) Har ni fört nån diskussion med Holmenskog om vargflytten? Vilka är med i arbetsgruppen? Vad händer om inte ni hinner i tid med uppdraget? Måste ni se ut två lämpliga platser även om det inte skulle finnas några såna? När ska ni lämna förslaget? Känner du att du med gott samvete kan lämna ifrån dig ett förslag som du är nöjd med? Kommer ni att skriva i rapporten att ni är kritiska till att det har gått för fort?

5 5 (10) Vilket kön ska det vara på vargarna man flyttar? Om man inte hittar någon lämplig plats sätter ni inte ut någon då? Det var ju två vargar i Tåssåsen, vad händer med den andra? Det var ju däruppe det sköts en varg i januari. Vilka mer platser har ni varit och informerat på? Carlgren var ju med i Ockelbo, vågade han inte komma med på några mer ställen? Hur vet vi att ni tar med er våra synpunkter som du säger? Vad händer om den där (vargen) i Örebro river tamboskap nu då? Kan det bli en flytt från Örebro till något annat ställe? Den sydliga gränsen pga av tät trafik är väl inget problem, det kan man väl reglera i licensjakten? Kan du få Carlgren att säga i tv att han fått anteckningarna från Nordanstig? Synpunkter från publiken Om man sätter ut två vargar och sen skjuter man dem, då är det ju en och en halv miljon bortkastat. Det är ju en väldig lekstuga med pengar. Det känns ju som ett fläskben det här. Om vi går med på att flytta in vargar så kan vi få 150 istället för 1000 vargar, men 2012 kan det ju ändras igen. Vi får ju inga garantier för att man sänker antalet individer bara för att vi går med på att ta in nya individer. Jag tror det blir mer förståelse på regeringskansliet om de får ett revir på Gärdet. Utplantering i Nordanstig då är ju risken stor att de går upp i renskötselområdet och blir skjutna så det ska ni bara glömma. Vi har ju renar här på vintern i Hudiksvall också. Jag är inte jägare men jag är instruktör i brukshundsklubben. Vi får ju träna med lösa hundar även under förbudstiden, men jag har svårt att motivera mina kursdeltagare att släppa lös sina hundar för att träna personsök. Vi kommer ju inte kunna att träna hundar för personsök i mellansverige, men folk vill ju att deras nära och kära ska kunna hittas om de går vilse i skogen, det finns ju inget effektivare sätt än att använda hundar till det.

6 6 (10) Varför jobbar inte jägareförbundet för nollvisionen, de flesta jägare vill inte ha varg. 130 älgar? Ett revir i Nordanstig så är det ju tack och adjö. Det är väl ett positivt utslag att kullstorlekarna minskar. Max 210 låter mer och mer som ett etappmål numera. Maxantalet är det ingen som har gett oss på sistone, jag tolkar 210 vargar som en miniminivå som det är nu. Svaga politiker! Stryk vargen från den där listan (art- och habitatdirektivet)! Det här är ju en politisk fråga, då går det ju att stryka. Det är ju spridningen som är det viktigaste, att de finns över ett större område. Även om man ska sprida på dem så är det ju ändå ett revir med upp till tio tolv vargar, och det påverkar ju folk som bor just där. Det är ju inte ens hela Sverige som ska ha varg, det är ju orimligt. Kan vi inte tänka lite på hur våra förfäder resonerade, det första de fick göra var ju att jaga bort vargen annars skulle de inte ha några djur kvar. Min morfar levde på 1850-talet och han var med och spårade varg i Töreboda, de avlöste varann tills de fått tag på vargen. Jag träffade själv sista vargjägaren i Lappland, och han menade att det går inte att vara tillsammans med varg. Även sista vargjägaren i Jämtland sa samma sak, man var bara tvungen att få bort vargen för att kunna ha tamboskap. Problemet är att förtroendet för rovdjurspolitiken är nere på noll. Man såg en strimma av hopp 2009 när man beslutade om licensjakt, men när man nu bara fick 20 vargar på tilldelningen trots att vargstammen var lika stor som innan jakten och sen lodjursbeslutet på det, så rasade allt förtroendet. Liljelund kanske kommer fram till att vi ska ha fler än 210 vargar, det vet vi ju inte. Det är bara att titta hur det ser ut i havet med sälen, det är ju myndigheter som har skött det också och det är ju helt åt helvete. Om man tittar geografiskt på var vargarna finns i Sverige, det borde ju vara världens tätaste rovdjursstam.

7 7 (10) 130 älgar (vargens genomsnittliga årspredation) är gamla uppgifter, nu har man sett att de tar 1 älgkalv per dag på sommaren och då blir det 200 på ett år. I Värmland och Dalarna har man platser där det nästan inte finns någon älg kvar på grund av vargen, så vill vi inte ha det här. Så räknar man med att kanske 1 av 3 (utsatta vargar) överlever. Då blir det kanske 2 miljoner (kronor) istället. Nordanstigs kommun är kvadratkilometer, det är som ett enda revir. Vi är här ikväll för att tala om att vi inte vill ha någon varg här! Samerna har ju en jävla stake i sig, jämfört med jägareförbundet, det liknar ju ingenting. Det blir mycket akademiskt det här för oss. Kan vi komma till hur vi kan påverka detta så att vi har någon behållning av det här mötet. Ni (jägareförbundet) ska väl representera jägarna, ni spelar ju inte på vår spelplan utan på politikernas spelplan. Jag är uppvuxen med viltvård, viltvatten och utsättning av olika djur som behöver förstärkning, och det handlar ju även om att hålla efter predatorer för att skydda dessa djuren. Vi pratar ju inte så mycket om bytesdjuren nån gång fanns ingen älg kvar och bara några få rådjur, men detta har vi jägare byggt upp nu. Lodjuren tar mer än vad de äter och vargen tar älgarna, ska vi bara se på? Du för en vettig diskussion, men jag har erfarenhet av en kollega till dig som ville göra naturreservat på min mark. Som straff (för att jag tyckte olika om vargen) tog han delar av min skog i beslag som naturreservat. I Dalarna hemlighåller man vad man håller på med. Det skapar inte något förtroende för länsstyrelsen. Rovdjursstängsel är för svaga tack vare EU, och nu ser vi ju hur rovdjuren bara kan kliva över pga snön. Folk har hundarna hemma och därför har skadorna (rovdjursangreppen) minskat, men det är inte så konstigt när man inte vågar släppa hundarna i skogen. Det låter ju som att det är regeringen som fattar alla beslut, vi kan ju inte påverka någonting.

8 8 (10) Det skulle vara en väldig upplevelse att få se en varg i skogen, eller genom fönstret när de går förbi i skogsbrynet. Det är vad jag tycker. Jag märker att det finns en diskussion på regeringsplanet där man anpassar sig efter vem man pratar med för stunden. Det är som en vindflöjel som går här för att man ska klara sig så att säga. Det skapar ju ett väldigt dåligt förtroende för politikerna. Det finns starka krafter som är för rovdjuren även om de inte syns här ikväll. En vargförespråkare har jag sett här ikväll men han har gått härifrån utan att ha sagt någonting, och det kanske inte lönar sig heller. Det är obehagligt hur aggressiva de (rovdjursförespråkarna) är, att det till och med kommit dödshot mot jägare. Det är ett hot mot demokratin. Hur kan ni etiskt försvara att vargen äter på de djur de tagit innan de är döda (till vargförespråkare). Det finns två argument för varg, biologisk mångfald och att vargen har en ekologisk betydelse, men detta är fel. Biologisk mångfald har vi pga det jordbrukslandskapet vi har kunnat skapa tack vare att vi tog bort vargen. Att vargen är viktig för ekologin för att den lämnar kadaver som andra djur lever av, är inte sant. Den äter 50-80% av bytet, men slaktvikten ligger också på 50-60%, resten lämnar vi ju i skogen. Det blir ju lika mycket kvar ute i naturen av jakt som av vargen. Om vi tvingas lägga ner småbruk så förlorar vi mer biologisk mångfald än om vargen försvinner. Den absolut artrikaste miljön är ängsmark, och den riskerar att försvinna på grund av vargen. Hur många vargar fanns det år 2000? Hur kommer det då vara 2014 eller 2018? Sådär har det varit med sälen, nu är problemet så stort att man inte kan göra något åt den. Nu ska man förbjuda fisket för att sälen ska ha något att äta, så kommer det bli med vargen och älgen också. Anteckningarna borde ges ut till alla de organisationer som är representerade i viltförvaltningsdelegationen. Jag representerar älghundsföreningen. Du har ställt frågan vad vill ni: svaret är att vi inte vill ha varg i Nordanstig. Det kommer bli slut på älg om det fortsätter så här. Det kommer bli stora tidningsrubriker om att man sett ett älgspår om det fortsätter så här. Brev som lästes upp och lämnades in vi mötet: Hej, jag är ovan att tala inför folk så att jag har skrivit en liten lapp här.

9 9 (10) Jag heter Peter och flyttade upp hit till Nordanstig för 3 år sedan med min familj från Vallentuna i Stockholm. En mycket stor anledning till att vi flyttade upp var att jag kunde jaga med löshund här uppe och att familjen skulle komma ifrån storstaden till en lugnare miljö på landet. Vi har funnit oss väl tillrätta här uppe och jag kan jaga så mycket jag vill. Som jag ser det har Sverige världens finaste älgstam som jägarna har förvaltat väldigt bra. Men nu undrar man ju hur regering, naturvårdsverk och länsstyrelse tänker när de skall börja och plantera in varg. Här har våra förfäder gjort allt för att få bort sånt sattyg som vargen, ja jag säger sattyg för att som jag ser på saken så finns det inget positivt alls för jägarna, älgarna och rådjuren med att ha varg. Lusten med att jaga med löshund kommer att försvinna helt och hållet. Detta vet jag eftersom jag har vänner som bor och jagar i vargrevir. Det pratas om rovdjursturism, denna så kallade rovdjursturism kommer att gynna kanske en eller max två aktörer här i Nordanstig och detta på bekostnad av kanske 50% av Nordanstigs befolkning som jag tror är jägare. Detta har blivit en fråga mellan stad och landsbygd och när man hör vissa personer i radio och tv när det blir dags för vargjakt så blir man ju helt förstummad. Jag kan inte förstå mig på dessa rovdjursromantiserande människor, vad är det för bra med en vargstam som har ihjäl älgstammen och för otrygghet med sig för folk som bor ute på landsbygden. Jag skulle vilja likställa denna utplantering av varg med att plantera ut gädda i en fin öringstjärn. Tack för ordet. Förslag på kompensationsåtgärder från publiken Detta är viktigt ur forskningssynpunkt, ett område i mellansverige borde hållas predatorfritt så att man kan jämföra hur det påverkar ekologin. Nordanstig kan vara ett sådant referensområde. För att återupprätta förtroende, se till att länsstyrelse och andra inte blir ett filter. Vi har inte tid och möjlighet att hålla på som den andra sidan (rovdjursförespråkarna), men lyssnar man på jägare så är det ju ingen som vill ha varg. Gå ut i pressen och säg att nu har vi sagt till regeringen det ni sa i Nordanstig men de har inte lyssnat på oss. Eller om de har lyssnat så säg det då. Vi vill veta vad som händer. Egentligen borde ni ju föreslå platser som ligger långt ifrån de som finns idag så att man sprider rovdjurstrycket.

10 10 (10) Jag som markägare och jakträttsinnehavare vill ha kompensation för förlorad jakt och det blir också Vi blir hånade för att vi inte vill ha vargen här. Sven Erik blev häcklad för beslutet att vi ska ha en vargfri kommun. Att man plockade bort beslutet av tekniska skäl har ingen betydelse, ni vet ju vad vi tycker och det måste ni ju ta hänsyn till på något sätt.

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt?

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Svenljungastrejken Vi accepterar varg men kräver ett tak på mellan 150 till 210 individer. Detta för att här går den absoluta gränsen för vad våra gröna näringar

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 Inventeringen av stora rovdjur pågår för fullt i Värmland för tillfället.

Läs mer

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism?

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? 1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? Svenska Jägareförbundet har inga invändningar mot rovdjursturism i sig så länge den inte utformas på ett sätt som menligt påverkar andra aktörers möjlighet att bedriva

Läs mer

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Bakgrund till rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län Denna policy ska ses som ett stöd för föreningens medlemmar vid arbete med

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

Biologi åk 9. Uppgi%: Ska det finnas vargar i Sverige? Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera för och emot.

Biologi åk 9. Uppgi%: Ska det finnas vargar i Sverige? Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera för och emot. Biologi åk 9 Uppgi%: Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera Centralt innehåll åk 7-9 Biologi Natur och samhälle Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument

Läs mer

Övning 2 - Frågesport

Övning 2 - Frågesport Övning 2 - Frågesport Denna övning är en frågesport som kan utföras på många olika sätt, individuellt eller i lag. Några förslag ges nedan. Övningen passar grupper på 1-20 elever. Syfte: Frågesporten syftar

Läs mer

Platser för rovdjursturism?

Platser för rovdjursturism? Institutionen för samhällsvetenskap Avdelningen för geografi och turism Marcus Ednarsson Platser för rovdjursturism? Vargar, människor och utveckling i Norra Värmland Karlstad University Studies 2005:16

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Information om nya älgjaktsförslaget och varg

Information om nya älgjaktsförslaget och varg Information om nya älgjaktsförslaget och varg Sv. Jägarförbundet genomför ett antal presentationer av förslaget om nya älgjaktsregler samt aktuella vargfrågor. I vårt område har information genomförts

Läs mer

YTTRANDE ÖVER MOTION FRÅN SVEN ERIK SJÖLUND (S)

YTTRANDE ÖVER MOTION FRÅN SVEN ERIK SJÖLUND (S) 1 2009 05 YTTRANDE ÖVER MOTION FRÅN SVEN ERIK SJÖLUND (S) Inledning Vi har av Kommunstyrelsen i Nordanstig ombetts att lämna synpunkter/remissyttrande över en till Fullmäktige ställd motion av Sven Erik

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Bakgrund och metod Tamdjursägare som drabbas av rovdjurangrepp upplever av naturliga skäl ofta situationen som

Läs mer

Synpunkter: Mål för rovdjuren SOU 2012:22 Diarienummer: M2012/982/Nm Sista svarsdatum för remissvaren är den 6 juli 2012.

Synpunkter: Mål för rovdjuren SOU 2012:22 Diarienummer: M2012/982/Nm Sista svarsdatum för remissvaren är den 6 juli 2012. YTTRANDE 2012-07-05 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM c/o Redovisningshuset Sundsesplanaden 2 registrator@environment.ministry.se S-824 30 HUDIKSVALL magnus.bergström@environment.ministry.se

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Samråd om licensjakt efter varg 2014

Samråd om licensjakt efter varg 2014 YTTRANDE 1 (5) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Naturvårdsverket Samråd om licensjakt efter varg 2014 Bakgrund Naturvårdsveket har gett Länsstyrelsen tillfälle att yttra sig över utformningen

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Rovdjursturismen är det bästa som hänt rovdjuren i modern tid

Rovdjursturismen är det bästa som hänt rovdjuren i modern tid Motion från Staffan Widstrand Rovdjursturismen är det bästa som hänt rovdjuren i modern tid Rovdjursturismen skördar stora framgångar världen över. Det är det bästa som hänt rovdjuren i modern tid. För

Läs mer

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas?

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Optimala storleken på rovdjursstammar i Sverige ur ett naturvårdsperspektiv Charlotta Öhnfeldt Independent Project in Biology Självständigt arbete i

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Nisse. Jag är tio år. Jag går i fyran. Min bästa vän heter Mattias. Den jag är rädd för är en kille som heter Björn och är 40 år. Han jobbar i matsalen. Jag

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Svar på mailbrev M2010/1015/A/Br

Svar på mailbrev M2010/1015/A/Br THE EYE OF NATURE Svar på mailbrev M2010/1015/A/Br Hej Andreas! Tack för ditt svar, vilket jag nedan klistrat in för att enklare kunna ge dig svar korrekt mellan de olika styckena, där du beskriver era

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det.

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det. Magiska dörren 1 - Hej Hej jag heter Olle jag går på en skola som heter Oskarsskolan. Jag bor på Gotland och jag är rädd för min vikarie. Hon är ganska gammal och och hon är sträng hon hade det inte så

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag...

Tre misstag som äter upp din tid och hur du enkelt gör någonting åt dem. Innehåll. Misstag #1: Önskelistan... 4. Misstag #2: Parkinsons lag... Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag #3: E-postfällan... 9 Avslutning... 11 2 Inledning Jag vill inte påstå att dålig tidshantering är en folksjukdom.

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

Stycken kring jaktkänslan tagna ur, Ken Folletts roman En värld utan slut.

Stycken kring jaktkänslan tagna ur, Ken Folletts roman En värld utan slut. THE EYE OF NATURE Naturen, jägarens lekstuga? Skottet var gott men inte fullgott. Pilen träffade hinden långt ned på halsen. Hinden lämnade snåren och tog sig ut på en viltstig, där den snabbt lämnade

Läs mer

Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå?

Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå? 1 (7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Kulturens hus, Söderhamn Antal besökare: ca 40 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Grön Flagg för Vallaskolan

Grön Flagg för Vallaskolan Vallaskolan Grön Flagg för Vallaskolan Tema: Skog Hur ofta har miljörådet träffats? På Vallaskolan arbetar vi med våra miljöfrågor på elevrådet Vi träffas en gång i månaden Elever från alla klasser, år

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Barmarksinventering Detta faktablad VARG: Barmarksinventering inom Nasjonalt overvåknings program for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga

Malte är snäll och rolig han är smart, vi brukar leka dinosaurier på fotbollsplan, när gympalärarn kommer så springer vi och gömmer oss i de höga Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Hans och är 8 år. Jag går på Kyrkmons skola på Furubacken klass 2 A. Min bästis heter Malte och han är 8 år. Jag är rädd för rektorn och gympalärarn. På slutet

Läs mer

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak.

Text & Musik Hans Isacsson. Emma Mobbare En tuff tjej som mår dåligt. Elak. Rädda Ana Text & Musik Hans Isacsson En pjäs byggd på några av FN,s barnartiklar. Skriven på beställning av Rädda Barnen i Motala 1999 inför 10-års dagen av Barnkonventionens tillkomst år 1989 Barnens

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

EXAMENSARBETE. Kontrollen av vargstammen. Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg. Louise Wennerstrand 2016

EXAMENSARBETE. Kontrollen av vargstammen. Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg. Louise Wennerstrand 2016 EXAMENSARBETE Kontrollen av vargstammen Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg Louise Wennerstrand 2016 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi,

Läs mer

(Kort diskussion uppstår kring varför ledarna är där. Svårt att höra hur Mats-Ola Ishoel tolkar)

(Kort diskussion uppstår kring varför ledarna är där. Svårt att höra hur Mats-Ola Ishoel tolkar) Padun önskar att det Livets ords ledare sagt till honom bakom stängda dörrar skall upprepas inför vittnena [hans ledare och pastorer] för att han vill ha ett grundlag att lägga fram för de som måtte undra

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna.

Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Säkrare björnjakt Tillsammans ska vi göra björnjakten säkrare Den svenska björnstammen växer. Antalet fällda björnar ökar och därmed tyvärr också skadskjutningarna. Många jägare kan för litet om björnen

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl

Naturvårdsverkets ställningstaganden och skäl 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-04-15 Ärendenr: NV-02483-16 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över remiss av promemoria om specialforum för

Läs mer

Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet

Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet 1/5 BESLUT 2014-05-26 Dnr: 13/02873 SAKEN Ekonyheterna och Morgoneko, P3 och P1, 2013-12-05, kl. 4.00 och 9.00, inslag om angrepp på får; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar.

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. PROJEKT POLISEN: Polisrytteriet, del 1 Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. Hur gamla är hästarna? De är mellan

Läs mer

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art.

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Naturens behov av genetisk variation Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Då vi benämner en art i naturen som utrotningshotad

Läs mer

Prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp

Prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp 2014-03-17 Prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp i särskilt tamdjurstäta

Läs mer

Rovdjur & tamdjur. Dokumentation 20 november 2015

Rovdjur & tamdjur. Dokumentation 20 november 2015 Rovdjur & tamdjur Dokumentation 20 november 2015 Seminariet syftade till att förmedla nyheter inom ämnet tamdjurshållning i områden med stora rovdjur. Totalt deltog cirka 50 personer med representation

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Yttrande från Riksföreningen Hänsynsfull Jakt avseende Betänkande SOU 2007:89 Rovdjuren och deras förvaltning M2007/2507/Na.

Yttrande från Riksföreningen Hänsynsfull Jakt avseende Betänkande SOU 2007:89 Rovdjuren och deras förvaltning M2007/2507/Na. Yttrande från Riksföreningen Hänsynsfull Jakt avseende Betänkande SOU 2007:89 Rovdjuren och deras förvaltning M2007/2507/Na. Riksföreningen Hänsynsfull Jakt, RHJ, är ytterst kritisk till utredningen Rovdjuren

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

Särskilt yttrande Ann Dahlerus

Särskilt yttrande Ann Dahlerus Särskilt yttrande Ann Dahlerus Det har varit en värdefull erfarenhet att beredas tillfälle att delta i utredningen och följa arbetet fram till betänkandet. Några svårigheter har dock varit att det inte

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

DOM 2016-01-29 Meddelad i Uppsala

DOM 2016-01-29 Meddelad i Uppsala Enhet 1 DOM 2016-01-29 Meddelad i Uppsala Mål nr 6761-15 1 KLAGANDE 1. Avesta Naturskyddsförening, 882000-7006 c/o Kristina Hallin Björkstigen 3 C 775 70 Krylbo 2. Jägarnas Riksförbund, 885000-1697 Saltsjögatan

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Lösa konflikter som orsakar skada

Lösa konflikter som orsakar skada Lösa konflikter som orsakar skada Definitionen av konflikt är en meningsskiljaktighet eller dispyter i vilken de inblandade parterna upplever att deras behov eller intressen hotas. Det finns öppna konflikter

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/5 BESLUT 2013-06-10 Dnr: 13/00495 SAKEN P4 Extra, 2013-02-25, programledaruttalande om Sverigedemokraterna; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringsbeslut I:1 2015-04-01 M2015/1573/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Pass på! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1.

Pass på! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? För första gången i sitt liv får Robin följa med på älgjakt. Hans farbror Sven och han ska sitta på pass tillsammans.

Läs mer

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida.

Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Kolleger! Kamrater! Mötesdeltagare! Jag kallade en gång, under den turbulenta hösten 2008, mina närmaste chefers ledarstil för medeltida. Det var på ett stormöte med personal och chefer. Det var kanske

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

FÖRFATTAREN ALKA 2014

FÖRFATTAREN ALKA 2014 FÖRFATTAREN ALKA 2014 Kapitel 1 Bob är i kemisalen och hör ett ljud som bankar i golvet. - Vad är det som bankar i golvet? säger Bob. - Va då, jag hör inget, säger Pom. - Va? Jag hör dunk dunk i golvet,

Läs mer

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral?

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral? ETIK OCH MORAL Är det någonsin rätt att döda? Är två liv mer värt en ett? Får man göra skillnad på män och kvinnor? Är skitsnack ok? Räknas en vit lögn fortfarande som en lögn? Vem är mest värd i världen?

Läs mer

Projekt: Älgjakt och rovdjursförvaltning

Projekt: Älgjakt och rovdjursförvaltning Projekt: Älgjakt och rovdjursförvaltning Ett samarbete mellan myndigheter och Svenska Jägareförbundet i syfte att: Sprida kunskap om hur vargen påverkar älgstammen och jakten, lokalt och nationellt. Skapa

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur

GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur GPS-sändare: en ny era för studier av beteendeekologi hos vilda djur Håkan Sand, Per Ahlqvist och Olof Liberg I slutet av 196-talet revolutionerades viltforskningen genom att det blev möjligt att studera

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0%

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0% Eneby Enlunda Vägsamfällighet ENKÄT Svara senast 25 maj 202 Enkäten är anonym Du får detta brevutskick för att vi saknar e-postadress till dig. Vi ser helst att du svarar på enkäten via internet genom

Läs mer

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Antal inkomna svar: 31 av 43 möjliga Viktigast för upplevd kvalitet (=minst 50% av de svarande viktade påståendet): Jag

Läs mer

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad.

Halv tolv på natten kom jag trött men lycklig fram till Karlstad. MITT LIV MED SJ Min syster, som själv nästan aldrig reser med tåg, är upphovet till denna berättelse. Hon och andra som jag berättat för, har roats och oroats av mina upplevelser på mina många resor. Min

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer