Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå?"

Transkript

1 1 (7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Kulturens hus, Söderhamn Antal besökare: ca 40 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter från deltagarna till Naturvårdsverk och Regering. Länsstyrelsen tar inte ansvar för och gör inga ställningstaganden gällande synpunkter och tolkningar av fakta som kommer från publiken. Dessa anteckningar är endast tänkta att återspegla de tankar som kommit från deltagarna på mötet. En sammanställning av återkommande frågor kommer att läggas ut på länsstyrelsens hemsida och där besvaras i den mån det är möjligt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) Rovdjurspolitik Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå? Det finns 340 vargar idag enligt Skandulv, varför följer inte staten den nivå på 210 vargar som man har satt upp? Om vargstammen går upp till 500 finns det nån regel som säger att man inte då får sänka vargstammen igen? Är det inte bara renskötselns åretruntmarker där det inte får vara varg? I Yellowstone och Ryssland skrattar de åt oss i Sverige och undrar vad vi håller på med som håller på att skyddar en art som är så vanlig i världen. Går det att riva upp art-och habitatdirektivet? Publikation 93 från SLU där man kom fram till att 500 vargar kostar 6,73 miljarder för staten. Undersökning att svenskar är villiga att betala över 100 kronor per person förekommer ofta i media, varför kan inte lst lyfta fram SLU's publikation från 93? Ifrågasätter inte lst varför inte naturvårdsverket tar ner vargstammen till 210? Postadress Länsstyrelsen, Gävle Besöksadress Borgmästarplan Telefon Fax E-post gavleborg@lansstyrelsen.se

2 2 (7) Varför har det hittills varit så svårt att få tömma ett revir fullständigt? Hur mycket pengar lägger rovdjursförespråkarna ner på att stödutfodra vilt? Vad skulle hända om det visar sig att vargarna var inplanterade från början, skulle de skjutas bort allihop då? Har våra beslutsfattare studerat historiken i detta, till exempel varför våra förfäder utrotade vargen? Förvaltning allmänt Det finns väl järvar även i Gävleborgs län? Varför syns inte kvalitetssäkrade obsar i rovobs? Är det någon av er som jobbar på lst som är jägare, hundägare eller markägare? Finns inte storskogsbruket med som representant i Viltförvaltningsdelegationen? Det är väldigt svårt att få bidrag till att sätta upp rovdjursstängsel och idag är de ju värdelösa pga den nya elsäkerhetslagen. Hur jobbar ni med det? Finns det pengar att söka för stängsel fortfarande? Det är väl bara materialkostnad, inte uppsättning och skötsel? Djurhållare som har ett pågående djurskyddsärende av något slag inte har samma möjligheter till skyddsjakt enligt ett rykte ifrån Dalarna. Är detta aktuellt i Gävleborg också? Inavel Vad betyder siffran 0,24? (om inavelskoefficient) Hur inavlad är rävstammen efter rävskabben? Olof Liberg sa att nu klarar vi oss i 50 år till, men varför svängde han? Kan det inte bero på födotillgången eller revirstrider att vargkullarna är mindre?

3 3 (7) Vargflytt Hur kan jägareförbundet gå med på att plantera ut vargar? Kan vi inte bara ta in 25 nya vargar på en gång så går det ju fortare att få en bättre genetisk variation? På platserna där man sätter ut varg blir det väl jaktförbud där, kommer vi då ha möjlighet att hålla nere populationen? Då kanske vi är uppe i 800 vargar helt plötsligt. Hur många vargar ska det sättas ut, det har ju pratats om 20 vargar? Då kommer vi ju inte har någon möjlighet att jaga varg nånstans i praktiken? Varför ska samerna vara så heliga? Det är ju en liten grupp människor det handlar om, men det är ju där det finns områden där vargen passar? Har länsstyrelsen pratat med de berörda ute i länet om vad de tycker om detta, de som bor där vargen ska sättas ut? Är det medvetet eller bara olyckligt att tiden är så kort att svara regeringen om vargflytt? Om man sätter ut en varg, kan man slå ihjäl en annan i utbyte? Vet man säkert att om man byter ut en varg i ett revir, kommer den då att bli accepterad? Finns det hur mycket pengar som helst för sådana här åtgärder? (vargflytt och kompensation) Är det till länsstyrelsen man ska skicka förslag på kompensationsåtgärder? Är det ni som jobbar på lst som ska välja ut områdena för vargflytt? Vilka sitter i arbetsgruppen som jobbar med vargflyttsfrågan? Om det inte finns någon lämplig plats, ska vi ändå tvinga igenom en vargflytt på någon plats? Vem gynnar det, inte vargen i alla fall? Vart ligger era förslag till områden för vargflytt i länet, ni har väl nån känsla för var det blir? Kan man överklaga om man bor i ett område som utsetts för utplantering av varg och inte vill att det ska ske?

4 4 (7) Kommer ni att nämna i ert svar om ni har pratat med befolkningen i dessa områden eller inte? Hur ska införseln av vargarna ske, vet ni det? Kommer man göra samma misstag som i Yellowstone, där forskarna inte såg till att man inte fick med dvärgbandmask? Ska de sitta i karantän? Varför går inte myndigheterna ut och pratar om risken för att vargen sprider dvärgbandmask? Hur vet vi att de vargarna som vandrar in själva inte har dvärgbandmask? I vilka revir är tiken märkt så att man kan veta var valparna finns när man ska byta en valp? Kommer detta som har sagt idag att läggas ut på nätet? Är det såna här möten i andra län, eller är det bara i Gävleborgs län som det ska planterats ut vargar? Är det alldeles säkert att inte lst har någon baktanke med det här? Hur har det varit på de andra mötena? Biologi/ekologi Hur fort förökar sig vargarna? Är Sverige världens rovdjurstätaste område arealmässigt? Synpunkter från publiken Vargen kommer från Finland och går ända ner till Värmland, över hela matbordet för att etablera sig. Vargen måste vara läskunnig eftersom det står i SNF's rapport om deras Projekt varg att det var just så det skulle gå till. Göteborgsborna och Stockholmsborna borde inte ha något att säga till om i de här frågorna. Utav 349 riksdagsledamöter representerar 70% storstadsregionerna, men bara 30% representerar norra Sverige.

5 5 (7) För Gävleborgs län är ju den här diskussion om vargflytt överflödig eftersom vi redan fått in invandrade vargar. Det borde väl finnas ett krav från jägareförbundet att bara ha en-två föryngringar i länet. Om vi ska ha varg i Sverige ska de finnas i hela landet, annars går det inte att få acceptans för vargen. Om det är möjligt att påverka art-och habitatdirektivet så är det upp till oss att se till att vi röstar på rätt parti. Inavelsproblemet är inte bland vargarna utan bland beslutsfattarna. Citerar utdrag ur Serena Cinques avhandling vargens spår ang tjänstemännens benägenhet att bara samarbeta med de grupper som är positivt inställda till rovdjur. 96% av tillfrågade på jaktmässorna i Fäviken, Tullgarn och Elmia vill inte ha varg enligt enkät från Folkaktionen ny rovdjurspolitik. Fäbodbruk bedrivs där de stora rovdjuren finns och är därmed en starkt hotad verksamhet. Varför ska vargen lyftas upp när det är så mycket annat som vi borde lägga pengar på, t.ex vårt kulturella arv. 150 vargar i hela Sverige tror jag att de flesta kan acceptera. Förr eller senare händer ju det som inte bör hända. I Ryssland använder man ju gift mm för att döda vargar illegalt. Det där är ju inget vi vill vara med om händer här. Björnen är inget problem eftersom han ligger och sover halva året. Vi jagar räv hur mycket som helst men ändå minskar de inte, är det inte risk att det blir samma sak med vargen om vi låter dem bli för många? Det skulle vara väldigt intressant att veta vad regeringen tänker om vargstammens storlek i framtiden, om det är 500 eller 5000 vargar. Djurparksvalpar är ju det största vansinnet. Då får vi ju nya Gysingevargar, den som åt upp barn. Det har man sett förr att de i första hand attackerar barn. Man får inte köra över dem som bor i de områden där man vill sätta ut vargar!

6 6 (7) Småviltjakt, avel på jakthundar har sjunkit drastiskt eftersom inte många jägare idag vill köpa dyra stövare och riskera att de dödas av varg. Många jägare som tidigare jagat mycket småvilt har valt att inte köpa nya hundar pga vargen. Löshundsjakten är en flerhundraårig kultur som är på väg att försvinna. Bekanta överväger att emigrera för att de inte längre kan släppa sina jakthundar. Vi ska inte gömma rovdjurskostnaderna i glesbygdsprogrammet. Det är intressant att man rekommenderar skyddszon mot renskötselområdet, inte för renskötselns skull utan för att vargen inte ska riskera att bli skjuten under skyddsjakt. Samma resonemang borde gälla fäbodbruket i så fall. Det är svårt att komma överens med markägare när man sätter så snäva regler. Vilken markägare har ha? Det kommer inte bli lätt att hitta områden där alla markägare är med på det (att flytta dit en vuxen varg). Kusten i Gävleborgs län borde vara utesluten pga av vägar och järnvägen. Vad menas med naturvårdsintresse, det har vi ju allihop här. Är man intresserad av naturvård så är man intresserad av viltvård, men rovdjursförespråkarna utfodrar ju inte rådjur t.ex. De som kallas naturvårdsintresse (i viltförvaltningsdelegationen) borde istället kallas rovdjursförespråkare. Många fruntimmer vågar inte gå ut i skogen och plocka bär ens, ändå sitter det folk i storstäderna och talar om hur vi ska ha det. Ska vi vara tvungna att flytta för att vi har varg inpå knuten? (ref till händelse i Norge) Det fungerar inte att anmäla rovdjur till lst, det kommer ingen ut och kollar. Sista vargobsen som är säkrad (i rovobs) hos oss är från oktober Vargen borde ju vara den stora spridaren av dvärgbandmask eftersom den vandrar så långa sträckor. Detta talar man ju inte om när det gäller varg, bara när man talar om mårdhund och räv. Alla som varit i kontakt med vargar under jakten rekommenderades av veterinär att undersöka sig för dvärgbandmask, det borde myndigheterna prata mer om.

7 7 (7) Det är viktigt att belysa riskerna med att ha varg lika mycket som man pratar om fördelarna. Att placera ut valpar är ju ett nollsummespel eftersom reviren redan finns där de finns. Det måste ju vara det bästa sättet. Yellowstone nationalpark är ca 900 ha, utan fastboende befolkning, och hade vargar Som jämförelse kunde Sarek, Padjelanta och Stora sjöfallet kunna fungera som ett motsvarande område där rovdjuren är fredade och där man kan bedriva forskning. Klart mycket billigare för samhället att lösa in berörda samebyar och så kan man satsa på rovdjursturism där. Avlöna samerna lika mycket som de tjänar på renskötseln för att istället förvalta rovdjuren. Stängsla in vargen istället för att stängsla in våra djur. Det är väl kanonbra. Det kan inte ens vara aktuellt med utplantering när inte regeringen har fyllt sina åtaganden om att hålla nivån 210 vargar. Det kom ett utskick med frågor om hur man ställer sig en eventuell förekomst av varg och hux flux så finns det varg i Värmland. Det är ju mycket märkligt. Mellansverige är världens rovdjurstätaste område, det är viktigt att påpeka det. Förslag på kompensationsåtgärder från publiken Tömma ett eller flera revir för att göra det möjligt att jaga med löshund där. Skyddsjakt är mycket arbetskrävande, är det tänkbart som komp att lst genomför skyddsjakt med t.ex helikopter? Förutsättning: samma kriterier för skyddsjakt oavsett om det är en genetiskt värdefull individ eller inte.

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten 1 ( 10) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bergsjögården, Bergsjö Antal besökare: ca 54 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt?

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Svenljungastrejken Vi accepterar varg men kräver ett tak på mellan 150 till 210 individer. Detta för att här går den absoluta gränsen för vad våra gröna näringar

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Dåligt beslutande - Varg

Dåligt beslutande - Varg Dåligt beslutande - Varg Några lätt överdrivna generaliseringar och överhoppade detaljer i det följande. De viktigaste av mina egna reflektioner framförs här. De har vanligen inte accepterats av vargetablissemanget

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Kommittédirektiv Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2010:65 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, mot bakgrund av riksdagens beslut

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken ~ --i- Regeringsbeslut 1:1 REGERINGEN 2011-08-16 M2011/2803/Nm MiIjödepartementet Naturvårdsverket 106 49 STOCKHOLM Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken Regeringens beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Den här skriften beskriver hur det går till när Länsstyrelsen Gävleborg beslutar om skyddsjakt på stora rovdjur. Den är framtagen framför allt

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Jägareförbundet Mitt Norrland har inför valet 2014 ställt följande frågor om till de politiska partierna i Västernorrland

Jägareförbundet Mitt Norrland har inför valet 2014 ställt följande frågor om till de politiska partierna i Västernorrland Jägareförbundet Mitt Norrland har inför valet 2014 ställt följande frågor om till de politiska partierna i Västernorrland 1. Hur ser ditt parti på jaktens och jägarnas roll i samhället? 2. Sedan den nya

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:191

Regeringens proposition 2012/13:191 Regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik Prop. 2012/13:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 2013 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

YTTRANDE ÖVER MOTION FRÅN SVEN ERIK SJÖLUND (S)

YTTRANDE ÖVER MOTION FRÅN SVEN ERIK SJÖLUND (S) 1 2009 05 YTTRANDE ÖVER MOTION FRÅN SVEN ERIK SJÖLUND (S) Inledning Vi har av Kommunstyrelsen i Nordanstig ombetts att lämna synpunkter/remissyttrande över en till Fullmäktige ställd motion av Sven Erik

Läs mer

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Version 1.2 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...5 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. HUR MÅNGA LODJUR

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:191

Regeringens proposition 2012/13:191 Regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik Prop. 2012/13:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 2013 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar STATISTIK OCH PROGNOSER FRÅN VILTSKADECENTER 20101 Innehåll Inledning... 2! Delområden i statistiken... 3! Rovdjursforum... 4! 1. Tamdjur...

Läs mer

Instruktion extra inventering varg vintern

Instruktion extra inventering varg vintern Viltskadecenter. INSTRUKTION LÄNSSTYRELSERNA 2017-10-16 Även i år ska länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans göra en extra insats i samband med den årliga vinterinventeringen av varg.

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer?

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Grimsö forskningsstation vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har för Naturvårdsverkets räkning gjort en översikt av kunskapsläget om hur de

Läs mer

Sammanställning av Frågeformulär till innehavare av permanenta rovdjursstängsel

Sammanställning av Frågeformulär till innehavare av permanenta rovdjursstängsel 1 (9) 7-1 18-888-7 NATUR- OCH KULTURMILJÖENHETEN Sammanställning av Frågeformulär till innehavare av permanenta rovdjursstängsel 1. Vilket/vilka år fick du bidrag från Länsstyrelsen till permanent rovdjursstängsel?

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

DEN SKANDINAVISKA VARGEN

DEN SKANDINAVISKA VARGEN Lunds Universitet Handelsrätt 2007-03-07 Dahlström. K, Tagizade Skoog. E DEN SKANDINAVISKA VARGEN en rättssammanfattning Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Artskydd 3 2.1 Internationellt 4 2.2 Nationellt

Läs mer

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX:

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX: 1(5) SWEDISS H ENVIRONMEE NTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-03-08 Ärendenr: NV-02170-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål 4655-13; överklagande av beslutt om skyddsjakt

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...5 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna ÄLGPOLICY Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna 2018-06-02--03 1. Älgen är ett av våra viktigaste vilt. Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella, sociala och ekonomiska

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per Risberg Tel: 08-698 85 34 per.risberg@naturvardsverket.se BESLUT 2004-12-09 Dnr 411-6604-04 Nf Barbro Ericson Grelsgårdsvägen 13 833 35 Strömsund Ang ansökan

Läs mer

Information om nya älgjaktsförslaget och varg

Information om nya älgjaktsförslaget och varg Information om nya älgjaktsförslaget och varg Sv. Jägarförbundet genomför ett antal presentationer av förslaget om nya älgjaktsregler samt aktuella vargfrågor. I vårt område har information genomförts

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Version 1.1 Innehåll VERSIONER...2 1. INLEDNING...3 2. METOD...3 2.1. ORGANISATION...3 2.2. ROVDJURSFORUM...4 3. RESULTAT...4 Versioner Detta är version

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Stora rovdjur i Örebro län

Stora rovdjur i Örebro län Stora rovdjur i Örebro län Foto: lodjur: Glenn Mattsing, björn: Conny Lundström, varg och kungsörn: Roine Magnusson Publ.nr 2006:45 Riksdagen har bestämt att de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2013-06-27 Ärendenr: NV-10965-12 SJV-5.3.17-7255/13 Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige Naturvårdsverket

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Områdesinventering Detta faktablad Lodjur: Områdesinventering inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism?

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? 1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? Svenska Jägareförbundet har inga invändningar mot rovdjursturism i sig så länge den inte utformas på ett sätt som menligt påverkar andra aktörers möjlighet att bedriva

Läs mer

Anteckningar informationsmöte Eventuell flytt av varg, Sötåsen den 26 januari 2012

Anteckningar informationsmöte Eventuell flytt av varg, Sötåsen den 26 januari 2012 Anteckningar informationsmöte Eventuell flytt av varg, Sötåsen den 26 januari 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Lisa Karnfält, handläggare rovdjursstängsel

Läs mer

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd.

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ÖVERKLAGANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04902-13 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 STOCKHOLM Komplettering av överklagande av Förvaltningsrättens i Stockholm

Läs mer

Sammanfattning. Naturskyddsföreningen vill se en ekonomisk analys där även klimatförändringarnas betydelse för spridningen tas med i beräkningen.

Sammanfattning. Naturskyddsföreningen vill se en ekonomisk analys där även klimatförändringarnas betydelse för spridningen tas med i beräkningen. Stockholm 2013-02-25 Ert dnr: Medlemsförslag A 1595/miljö Vårt dnr:2014/077/1 Naturskyddsföreningens svar på remiss, A1595/miljö, gällande förslag från medlem av Nordiska rådet om ett fortsatt nordiskt

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT T...5 4. LITTERATUR...11 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Om rovdjur och förvaltningen av dem. så tycker länets jägare med jakthund

Om rovdjur och förvaltningen av dem. så tycker länets jägare med jakthund Om rovdjur och förvaltningen av dem så tycker länets jägare med jakthund Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen.

Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen. Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för Varg Giltighetstid Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen. SAMMANFATTNING Genom en aktiv förvaltning skall säkerställas

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 1(5) Viltförvaltningsdelegationen Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 2014-11-27 Plats: Länsstyrelsens sessionssal Närvarande: Peter Egardt (ordf.), Tomas Bergström, Stefan Holm, Bo Jansson,

Läs mer

SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER

SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER SVENSKA ERFARENHETER FRÅN FÖRVALTNING AV RÅDJUR OCH BÄVER ROLF BRITTAS VILTBIOLOG (FIL DR) April 2017 RÅDJURET EN SPRIDNINGS- ART SOM KOMMER IGEN! Unga djur sprider sig och bildar nya kolonier, ung get

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs rovdjurspolicy Antagen av LRFs styrelse 2013-03-19 2(5) Sammanfattning Rovdjursförvaltningen måste vara långsiktig, förutsägbar och rimlig för den enskilda. Rovdjurstrycket

Läs mer

(NV )

(NV ) Svenska Fåravelsförbundet 2016-04-27 c/o Gudrun Haglund-Eriksson NV-02544-15 Bengtstorp 694 98 Närkesberg Naturvårdsverket registrator@naturvordsverket.se Remissvar angående femårig genetisk förstärkning

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum: 2005-03-30

Läs mer

Vallande volontärer & framtida forskning

Vallande volontärer & framtida forskning Dokumentation från den 16 oktober 2013 Vallande volontärer & framtida forskning Den 16 oktober 2013 genomfördes ett seminarium med tema rovdjur-tamdjur. Det övergripande syftet var att minska och förebygga

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...4 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland

Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland Svenska Fåravelsförbundet Svensk Lammproduktion Våra Fårföretag ser väldigt olika ut Att leva nära rovdjuren En ständig oro, har

Läs mer

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS HANDLINGSPLAN FÖR VARG

SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS HANDLINGSPLAN FÖR VARG SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDETS HANDLINGSPLAN FÖR VARG Antagen av förbundsstyrelsen 2005-10-24 Planen skall revideras senast under 2008 1. SAMMANFATTNING Vargen skall fortsatt vara en del av den svenska faunan

Läs mer

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Bilaga 1. Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Datum: 2015-04-16 Uppdaterad: 2018-02-12 Innehåll Innehåll... 0 Inledning... 1 Viltvårdare... 1 Viltsituationen i kommunen... 2 Biotopvård... 3 Skyddsåtgärder...

Läs mer

Tillvägagångssätt för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen

Tillvägagångssätt för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen 1 (15) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Klas Allander Tel: 010-698 17 39 klas.allander @naturvardsverket.se 2010-10-13 Dnr 429-1814-10 Sändlista Tillvägagångssätt för genetisk förstärkning av den

Läs mer

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Förvaltningens förutsättningar

Förvaltningens förutsättningar Förvaltningens förutsättningar Tamdjur & rovdjur i Naturvårdsverkets förvaltningsplaner Sara Hommen Naturvårdsverket 1 Naturvårdsverkets uppdrag Naturvårdsverket arbetar på uppdrag av regeringen och är

Läs mer

Viltskadestatistik 2010

Viltskadestatistik 2010 Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur, hundar och gröda RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-1 Innehåll Inledning...2 Delområden i statistiken... 3 Rovdjursforum... 4 1. Tamdjur...5 Om

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg i PROTOKOLL Diarienummer 2015-09-21 511-31895-2015 Sida 1(3) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Viltförvaltningsdelegationen i Lärieētyreleen -i Västra Götalands län Göteborg 2015-10- 08 Viltförvaltningsdelegationens

Läs mer

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län 1 / 7 Beslut Datum 2016-06-30 218-4952-2016 Dnr (anges vid skriftväxling) Handölsdalens sameby Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Bakgrund till rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län Denna policy ska ses som ett stöd för föreningens medlemmar vid arbete med

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 ARBETET LEDS AV EN ARBETSGRUPP FRÅN HELA LANDET Förbundsstyrelsen Peter Eriksson Daniel Ligné Region Norr Mikael Samuelsson Hans Eliasson Björn Sundgren Region Mitt

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-3 Innehåll Inledning...2 Metodik...2 Organisation...3

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07 2 Version 2.0 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation... 5 3. Resultat...5 4. Hur många lodjur finns

Läs mer

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@environment.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00

Postadress Telefonväxel E-post: registrator@environment.ministry.se 103 33 Stockholm 08-405 10 00 2010-09-03 M2010/3062/R Miljödepartementet Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rue de la Loi 200 B-1049 BRYSSEL Belgien Svar på begäran om uppgifter gällande vargar i Sverige med anledning av

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar Trafik:14st. Skyddsjakt:25st. Misstänkt tjuvjakt: 10st+1+2+1+1skjuten under björnjakt, 1st. på 28.+2 sjkutna p.g.av skabbangrepp. En vargtik

Läs mer

Medel för den regionaliserade rovdjursförvaltningen

Medel för den regionaliserade rovdjursförvaltningen Medel för den regionaliserade rovdjursförvaltningen Bakgrund Riksdagen beslutade 2009 om propositionen En ny rovdjursförvaltning 1. Den nya rovdjursförvaltningen handlar särskilt om ett utökat regionalt

Läs mer

Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige,

Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige, Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm 651 86 KARLSTAD Sverige, 2012-07-26 Kopia: Ruona Burman, Naturvårdsverket Eric Degerbeck, EU- kommissionen Lena Ek, Miljödepartementet Svar på brevsvar av den

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2013-4 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-12-19

Läs mer

ROVDJURS- INVENTERINGAR. Nytt upplägg vintern

ROVDJURS- INVENTERINGAR. Nytt upplägg vintern ROVDJURS- INVENTERINGAR Nytt upplägg vintern 2015-2016 ROVDJURSINVENTERING VARFÖR OCH HUR Historia-politiska turer Tidigare inventeringar Nytt upplägg Fortsättning ROVDJURSPROPOSITION Rovdjurspropositionen

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

STIGVÄGEN VILTVÅRDSOMRÅDE

STIGVÄGEN VILTVÅRDSOMRÅDE Verksamhetsberättelse för SVVO 2013. Området. SVVO har överfört marken Krommetsbo försåld från Leif Öster till Yttersbennings, till nu en sammalagd areal på 1625 ha. Styrelse. Styrelsen har under 2012

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-06-05 218-4323-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på

Läs mer

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg 1(3) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-08-23 Ärendenr: NV-06389-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg Utveckling

Läs mer

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringsbeslut I:1 2015-04-01 M2015/1573/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 1 Riistantutkimuksen tiedote 203B:1-7. Helsinki 1.9.20054 De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 Ilpo Kojola, Elisa Määttä och Harri Hiltunen De stora rovdjurens antal i Finland i slutet av år

Läs mer

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering

Västmanlands län. Avskjutningsrapportering Avskjutningsrapportering Västmanlands län Tillförlitlig avskjutningsstatistik, som är jämförbar över tid, är en av grundstenarna i en faktabaserad viltförvaltning. Ett stort tack riktas till er som bidragit

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Nationell sammanställning av länsstyrelsens inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-6 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Svenska Jägareförbundets handlingsplan för lodjur

Svenska Jägareförbundets handlingsplan för lodjur Remissversion 31 augusti 2008 Svenska Jägareförbundets handlingsplan för lodjur Giltighetstid Planen skall revideras senast under 2011. SAMMANFATTNING Lodjuret är en del av den svenska faunan. Genom en

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat Foto: Länsstyrelsen Örebro Vargrevir vintern 2018-2019 löpande uppdatering av resultat Preliminära uppgifter 29 mars 2019 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande

Läs mer

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos ÄLGPOLICY Svenska Jägareförbundets grundläggande syn på älgen och älgförvaltningen foto: Mostphotos 1 Älgen är ett av våra viktigaste vilt Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella,

Läs mer

Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten. Värmland,

Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten. Värmland, Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten Värmland, 101028 Anmärkningar med anledning av skrivelse Synpunkter på svenska regeringens svar den 3 september 2010 på Europeiska kommissionens frågor

Läs mer