Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?"

Transkript

1 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter från deltagarna till Naturvårdsverk och Regering. Länsstyrelsen tar inte ansvar för och gör inga ställningstaganden gällande synpunkter och tolkningar av fakta som kommer från publiken. Dessa anteckningar är endast tänkta att återspegla de tankar som kommit från deltagarna på mötet. En sammanställning av återkommande frågor kommer att läggas ut på länsstyrelsens hemsida och där besvaras i den mån det är möjligt. Frågor till föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) Rovdjurspolitik Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? Varför kan man ju inte göra ett stort naturreservat eller hägna in ett stort område där vargarna kan vara? Art- och habitatdirektivet där man har lämnat förslag på att sätta ut varg, varför har EU kritiserat Sverige nu då? Har inte EU godkänt den nya rovdjursförvaltningen i Sverige? Har vi då rätt att verkställa den här förvaltningen? Finns det någon anmälan till EU idag? Har Norge skrivit på det här art- och habitatdirektivet? Många rovdjur ska äta på det här kalaset, men då är det ju en skogsnäring som har bestämt att vi ska ha 1 älg per 1000 ha, hur går det ihop? Varför har man beslutat om 210 när jägareförbundet tycker att det räcker med 150? Danmark är ju också Skandinavien, har de fått något undantag från art- och habitatdirektivet eftersom de inte ska ha någon varg? Kan man inte säga upp avtalet (art- och habitatdirektivet)? Vad handlar det om för belopp om man skulle bli bötfälld i EU-kommissionen? Postadress Länsstyrelsen, Gävle Besöksadress Borgmästarplan Telefon Fax E-post gavleborg@lansstyrelsen.se

2 2 (7) Borde man inte sluta prata om Skandinavien i de här sammanhanget, det är ju inte så. Många tror säkert att det finns varg i hela Sverige. Förvaltning allmänt Hur många vargar är det i Finland? Är det här samma forskare som håller på med det här som räknade fel på björnarna? Vad gör ni på snöfattiga vintrar, då blir det väl tufft för er som inventerar varg? Vad kommer hela förvaltningen att kosta då? Hur mycket kostar vargen per år? Är rovdjursstängsel och sånt inräknat i det? Länsstyrelsen och naturvårdsverket har ni samma linje i vargflyttfrågan? Om jag fattar det rätt skulle väl länsstyrelsen ha rätt att säga sin mening och naturvårdsverket sin? Skyddsjakten kan man alltså bestämma på länsstyrelsenivå? Hur är det med Västernorrland, det gränsar ju med oss, hur är läget där nu? Varför försvann Naggenreviret? Är det där man har tänkt sig den där korridoren (i Västernorrland)? Finns det något forum på länsstyrelsens hemsida där man kan diskutera sånt här? Hur stort är Galvenreviret? Hur ställer sig länsstyrelsen till rovdjursstängsel, kommer ni att försöka söka mer pengar för det? Det är väl ganska ordentligt begränsat? Är det en ersättning per meter man får? Hur är det med begränsningen för styrkan i stängsel som man har beslutat om? Hur bra är de här rovdjursstängslen egentligen, jag menar när det är en och en halv meter snö t.ex? Jag sökte redan i fjol om bidrag till rovdjursstängsel men jag har inte fått något beslut ännu, är det inte en väldigt lång handläggningstid? Kostnad för underhåll av rovdjursstängsel borde man också få i bidrag, den kostnaden är ju oftast större?

3 3 (7) Inavel Två oberoende genetiker pratade på radion idag om 700 vargar har ni inte pratat med de som kan detta? Det pratas så mycket om inavel inavel inavel, men det syntes ingenting av detta på de vargar som sköts? Hur har vargarna överlevt fram till idag trots inaveln? Kan det bli för många invandrare så att vi riskerar vår egen svenska vargstam? Finns det något tak på hur många invandrare det får bli? Vargarna föder fem-sex valpar varje år och då går det ju ganska fort. Vad är problemet med inaveln då? Vi har skjutit 48 vargar på två år, fanns det några inavelsskador alls på dem? Är det ett problem på kort sikt också? Den svenska vargen säger man, men den är ju inte svensk. Då är den ju inte heller utrotningshotad? Sista vargen sköts på 60-talet. Hur skulle det ha blivit så många? Varför har det inte blivit problem med inavel tidigare? Kan det inte vara viktigt att bevara den svenska vargstammen så att vi kan exportera vargar till andra länder där man behöver genetisk förstärkning? Vargflytt Har man diskuterat om fäbodvallar och andra nationella intressen? Det finns ju t.ex många hjorthägn i Sverige också. Har det gjorts någon riktig konsekvensbeskrivning av hur den här vargflytten kommer att påverka t.ex fäbodbruket? De har sagt nej ifrån djurparkerna, har man fastställt vad vargarna i djurparkerna har samma DNA? Den här brådskan som har uppstått, beror det på att EU har tryckt på? Vad händer om vargen skulle etablera sig inom något av de där områdena (Stockholmområdet och kring Vänern)? Skjuter man bort dem direkt då?

4 4 (7) Det behövs alltså fem invandrare på fem år, kan man tolka det som att det är en per år? Uppdraget är ju att ta fram två revir för valpar plus två områden för vuxna vargar, hur går det ihop? Det är ju svårt med jakten då (licensjakt på varg), om det ska sättas in så många vargar? Är man säker på att en valp som man sätter in inte blir ihjälbiten av föräldrarna? I Yellowstone höll man på i tio år och satte in valpar innan det lyckades, det är ju inte samma sak som du står och säger nu. Hur har man bedömt att detta skulle funka bättre här? Den här vargen som är på väg att passera vargfiltret, den är ju i Jämtland, har den inte orsakat nån som helst skador på väg genom renbetesland? Hur är det med de här vargarna som kommer österifrån och dvärgbandmasken? Vad gör man om man hittar dvärgbandmask i avföringen från en varg? De andra förbunden som var med och skrev en uppmaning till riksdagen har de samma inställning som ni (till Svenska Jägareförbundet)? Det här skyddet i spridningskorridoren hur tänker man göra det här förstärkta skyddet? Om man flyttar in en varg måste det ju bli fredat från jakten i de reviret och kanske i reviren runt omkring eller? Blir det en fredning i hela reviret bara för att man flyttar in en ny? Om det flyttar in några genetiskt bra vargar, och så kommer det kanske in en sån varg i nästa revir, då kan det ju bli stopp för jakten på ett väldigt stort område kanske 120 mil? Vad händer om man får en spontan invandring i ett revir som gränsar till ett revir där man satt in en ny varg? Det kan ju bli fredning i hela Gävleborg om det håller på så? Är det en gemensam linje från länsstyrelsen i Gävleborg och Dalarna? Är det bara länsstyrelserna i det mellersta förvaltningsområdet som har fått de här frågorna från regeringen? Vad är det som gör att regeringen vill att det här ska gå så väldigt fort? Kan ni (länsstyrelsen) inte sätta ner foten och säga att detta går för fort? Byter man ut en valp eller flyttar man dit en till?

5 5 (7) Är det länsstyrelsen själv som ska välja ut de här områden eller har ni fått några direktiv att följa? Hur långt har man kommit i den här arbetsgruppen? Är det ett måste det här med områden? Vad händer om ni inte kan utse något område? Formuleringen i regeringsuppdraget, kan det betyda att man kan flytta ett alfapar? Har man funderat på att sätta ut en varg i t.ex Galvenreviret som ju redan är fredat? Kommer det bli offentligt det här förslaget? Vad har jordbruksverket med den här frågan att göra? Vad händer om markägaren inte lämnar sitt tillstånd, kan man inte genomföra flytten då? Du sitter ju teoretiskt och talar om var vi vill ha vargen, men vargen har ju vetorätt på sitt sätt och kan ju välja att gå därifrån. Vad gör man då? När jag ser den här bilden (över vargreviren i länet) så tänker jag på Dalarna, de måste ju ha samma kriterium om att de inte ska vandra ut till Norge, är det då den här östra delen av landet där det överhuvudtaget är aktuellt? När får jakträttshavarna säga till i beslutsprocessen? Vilka områden är det tänkt att man ska sätta ut valpar? Ska markägarna ge sitt tillstånd precis på platsen för utsättning eller hur stort område är det det gäller? Hur stora är områden ni ska välja ut? Eftersom alla ska vara med och bestämma om det här är det tänkt att alla ska vara med att betala för det här också? Det är väl inte tänkt att man ska ta landsbygdspengar till det här? När är det möjligt att man sätter ut den första vargen? Tar man hänsyn till älgtäthet och rovdjurstryck när man utser områden?

6 6 (7) Synpunkter från publiken Innan man gör inflyttning av varg så måste man ju ha alla de här sakerna klart för sig, det vore ju väldigt olyckligt annars. Det uppmuntrar ju dessutom till olagligheter. Jag är fäbodbrukare och hade problem med björn 2009, och konsekvensen av det är att jag inte törs ha mina mjölkkor på bete och i förlängningen att jag höll på att gå omkull. Det är först nu det börjar bli bättre. Och nu ska vi alltså ha varg också. Dessutom har vi som fäbodbrukare ofta utrotningshotade lantraser. Det går ju inte ihop med den stora satsningen på fäbodbrukare som har gjorts tidigare. Läste i tidningen om att man skulle plantera ut valpar, men tydligen är det ju inte så lätt som många tror. Har det gått prestige i det här, att politikerna är så snabba med att gå ut med att detta ska genomföras? De som har den här makten att säga detta men inte har kunskapen, kan man ju inte ta hänsyn till det är ju bara en fråga om prestige. När man lyssnar på det här så förstår man ju att man har satt igång nånting som man inte har tänkt igenom vad det innebär. Vi jägare hjälpte ju till med det också (björninventering?) och var väldigt nära med vår uppskattning men där fick vi ju en spottloska i ansiktet och besked att det var 800 björnar och det stämde ju inte. Nu är det samma sak, vi litar ju inte på de här siffrorna. Är det samma pellejönsar som bara sitter och gissar så kan vi ju inte lita på det där. Markägaren ska ge sitt tillstånd, men det kan ju vara tio stycken eller ännu fler, vad händer om en säger nej? Då blir det ju nästintill omöjligt att hitta områden. Kan det vara värt att lägga ner alla dessa kostnader som man har lagt ner under alla dessa år för att skapa alla dessa problem? Jag har aldrig sett någon varg och inte har jag saknat det heller. När vargen kommer neråt Stockholm så blir den väl skjuten på en gång? Fäbodbrukarna har ju problem med vargen och skåningarna har problem med vildsvinen. Man kan väl flytta vargarna ner till Skåne så löser man bägge problemen. Om man skulle flytta det här området (där vargen finns) till norra Sverige och betalar vad som krävs till rennäringen, då har de ju kontakt med Finland och gott om mat och så. Man verkar ju vara beredd att betala för vargen. Många av de här kriterierna faller ju eftersom vargen knappast stannar där man sätter ut den.

7 7 (7) Om man ska ha en korridor efter kusten, då har vi ju E4:an där. Förslag på kompensationsåtgärder från publiken En lämplig åtgärd (för att öka acceptansen) är ju att resonera med skogsstyrelsen och skogsbolagen om hur mycket älg vi ska ha för att klara rovdjuren.

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå?

Fyra steg för vargstammens ökning upp till 5000 vargar i slutänden i sou:99, är det det politiken vill uppnå? 1 (7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Kulturens hus, Söderhamn Antal besökare: ca 40 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten 1 ( 10) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bergsjögården, Bergsjö Antal besökare: ca 54 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och

Läs mer

Dåligt beslutande - Varg

Dåligt beslutande - Varg Dåligt beslutande - Varg Några lätt överdrivna generaliseringar och överhoppade detaljer i det följande. De viktigaste av mina egna reflektioner framförs här. De har vanligen inte accepterats av vargetablissemanget

Läs mer

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken ~ --i- Regeringsbeslut 1:1 REGERINGEN 2011-08-16 M2011/2803/Nm MiIjödepartementet Naturvårdsverket 106 49 STOCKHOLM Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken Regeringens beslut Naturvårdsverket

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Information om nya älgjaktsförslaget och varg

Information om nya älgjaktsförslaget och varg Information om nya älgjaktsförslaget och varg Sv. Jägarförbundet genomför ett antal presentationer av förslaget om nya älgjaktsregler samt aktuella vargfrågor. I vårt område har information genomförts

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Kommittédirektiv Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2010:65 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, mot bakgrund av riksdagens beslut

Läs mer

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringsbeslut I:1 2015-04-01 M2015/1573/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg 2013-08-30 1(13) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 054-197074 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se linnea.rosenlof@regeringskansliet.se Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2013-06-27 Ärendenr: NV-10965-12 SJV-5.3.17-7255/13 Delredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige Naturvårdsverket

Läs mer

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt?

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Svenljungastrejken Vi accepterar varg men kräver ett tak på mellan 150 till 210 individer. Detta för att här går den absoluta gränsen för vad våra gröna näringar

Läs mer

(NV )

(NV ) Svenska Fåravelsförbundet 2016-04-27 c/o Gudrun Haglund-Eriksson NV-02544-15 Bengtstorp 694 98 Närkesberg Naturvårdsverket registrator@naturvordsverket.se Remissvar angående femårig genetisk förstärkning

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Den här skriften beskriver hur det går till när Länsstyrelsen Gävleborg beslutar om skyddsjakt på stora rovdjur. Den är framtagen framför allt

Läs mer

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 Inventeringen av stora rovdjur pågår för fullt i Värmland för tillfället.

Läs mer

Jaktfrågor. skall avgöras lokalt. IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet

Jaktfrågor. skall avgöras lokalt. IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet Jaktfrågor skall avgöras lokalt IND/DEM-gruppen i EU-parlamentet Jaktfrågor skall avgöras lokalt Många av de beslut som fattas i Stockholm eller Bryssel är illa anpassade till lokala villkor och förutsättningar.

Läs mer

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län.

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län. 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lindahl, Helene Tel: 010-698 1051 Helene.lindahl @naturvardsverket.se BEGÄRAN 2014-03-20 Ärendenr: NV-00552-14 Sändlista Begäran om förslag till miniminivåer

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Barmarksinventering Detta faktablad VARG: Barmarksinventering inom Nasjonalt overvåknings program for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

Medel för den regionaliserade rovdjursförvaltningen

Medel för den regionaliserade rovdjursförvaltningen Medel för den regionaliserade rovdjursförvaltningen Bakgrund Riksdagen beslutade 2009 om propositionen En ny rovdjursförvaltning 1. Den nya rovdjursförvaltningen handlar särskilt om ett utökat regionalt

Läs mer

Femårig plan för genetisk förstärkning

Femårig plan för genetisk förstärkning 1(16) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y FÖRSLAG 2016-03-04 Nr: NV-02544-15 Femårig plan för genetisk förstärkning 2016 2020 -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet INLEDNING ALLMÄNNA UPPDRAGET Stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare Utarbeta verktyg: inventering,

Läs mer

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX:

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX: 1(5) SWEDISS H ENVIRONMEE NTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-03-08 Ärendenr: NV-02170-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål 4655-13; överklagande av beslutt om skyddsjakt

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Slutredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige

Slutredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige 1(12) NATUR VÅRDS VERKET id SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Jordbruks verket SKRIVELSE 2014-12-12 Ärendem: NV-10965-12 SJV-5.3.17-7255/13 Slutredovisning av uppdrag om genetisk förstärkning av

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Stora rovdjur i Örebro län

Stora rovdjur i Örebro län Stora rovdjur i Örebro län Foto: lodjur: Glenn Mattsing, björn: Conny Lundström, varg och kungsörn: Roine Magnusson Publ.nr 2006:45 Riksdagen har bestämt att de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och

Läs mer

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd.

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ÖVERKLAGANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04902-13 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 STOCKHOLM Komplettering av överklagande av Förvaltningsrättens i Stockholm

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:191

Regeringens proposition 2012/13:191 Regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik Prop. 2012/13:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 2013 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Informations- och kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västmanlands län

Informations- och kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västmanlands län Natur- och kulturmiljöenheten Foto: och Viltskadecenter Informations- och kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västmanlands län 2009 Förankrad i Rovdjursgruppen vid möte den 13 november 2007 Beslutad

Läs mer

Informations- och kommunikationsstrategi

Informations- och kommunikationsstrategi NATURVÅRDSENHETEN Foto: Länsstyrelsen, Viltskadecenter och Dan Werner Informations- och kommunikationsstrategi för rovdjursfrågor i Västmanlands län 2010-2014 Diarienr: 511-4310-10 Förankrad i Viltförvaltningsdelegationen

Läs mer

Samråd om licensjakt efter varg 2014

Samråd om licensjakt efter varg 2014 YTTRANDE 1 (5) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Naturvårdsverket Samråd om licensjakt efter varg 2014 Bakgrund Naturvårdsveket har gett Länsstyrelsen tillfälle att yttra sig över utformningen

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Presentation av Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Om rovdjursutredningen Regeringen beslutade den 10 juni 2010 om direktiv för utredningen Lars-Erik Liljelund är särskild

Läs mer

Traditionell kunskap

Traditionell kunskap Traditionell kunskap Ur konventionen om biologiskt mångfald, art 8j Varje avtalspart ska så långt det är möjligt och lämpligt: med förbehåll för sin nationella lagstiftning respektera, bevara och uppehålla

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs rovdjurspolicy Antagen av LRFs styrelse 2013-03-19 2(5) Sammanfattning Rovdjursförvaltningen måste vara långsiktig, förutsägbar och rimlig för den enskilda. Rovdjurstrycket

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan?

FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan? FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV. Jens Arnhof FL1: Så Johan något att säga sedan förra förhöret? Någonting som du vill berätta för oss? FL1: Nej. I förra förhöret så uppgav du

Läs mer

Femårig plan för genetisk förstärkning

Femårig plan för genetisk förstärkning 1(21) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY PLAN 2016-10-24 Nr: NV-02544-15 Femårig plan för genetisk förstärkning 2016 2020 -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Remissvar från Föreningen Nordulv avseende Rovdjursutredningen SOU 2012:22

Remissvar från Föreningen Nordulv avseende Rovdjursutredningen SOU 2012:22 1 Remissvar från avseende Rovdjursutredningen SOU 2012:22 Sammanfattning, huvudpunkterna i Nordulvs remissyttrande Länsvisa miniminivåer på vargstammen skall inte sättas; att göra det är att tillåta ett

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen.

Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen. Svenska Jägareförbundets Handlingsplan för Varg Giltighetstid Planen revideras årligen och fastställas i augusti innevarande år av förbundsstyrelsen. SAMMANFATTNING Genom en aktiv förvaltning skall säkerställas

Läs mer

Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige,

Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige, Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm 651 86 KARLSTAD Sverige, 2012-07-26 Kopia: Ruona Burman, Naturvårdsverket Eric Degerbeck, EU- kommissionen Lena Ek, Miljödepartementet Svar på brevsvar av den

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Förvaltningens förutsättningar

Förvaltningens förutsättningar Förvaltningens förutsättningar Tamdjur & rovdjur i Naturvårdsverkets förvaltningsplaner Sara Hommen Naturvårdsverket 1 Naturvårdsverkets uppdrag Naturvårdsverket arbetar på uppdrag av regeringen och är

Läs mer

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg i PROTOKOLL Diarienummer 2015-09-21 511-31895-2015 Sida 1(3) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Viltförvaltningsdelegationen i Lärieētyreleen -i Västra Götalands län Göteborg 2015-10- 08 Viltförvaltningsdelegationens

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Du delgavs i förra förhöret att det har förekommit hemlig telefonavlyssning. FL1: Och i det här förhöret så ska du få lyssna

Läs mer

Remiss av förslag till nationella förvaltningsplaner för björn, järv, lodjur och kungsörn

Remiss av förslag till nationella förvaltningsplaner för björn, järv, lodjur och kungsörn 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel. 010-698 17 08 Ola.Larsson@naturvardsverket.se REMISS 2012-11-01 Ärendenr: NV-00299-12 Enligt sändlista Remiss av förslag

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se 2014-06-02 Ärendenr: NV-03681-14 Se sändlista Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:191

Regeringens proposition 2012/13:191 Regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik Prop. 2012/13:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 12 september 2013 Fredrik Reinfeldt Lena Ek (Miljödepartementet)

Läs mer

Vargangrepp på tamdjur och hundar. I vilka delar av Sverige blir konflikten störst? Jens Karlsson, Peter Jaxgård, Maria Levin, Inga Ängsteg

Vargangrepp på tamdjur och hundar. I vilka delar av Sverige blir konflikten störst? Jens Karlsson, Peter Jaxgård, Maria Levin, Inga Ängsteg Vargangrepp på tamdjur och hundar I vilka delar av Sverige blir konflikten störst? Jens Karlsson, Peter Jaxgård, Maria Levin, Inga Ängsteg Vargangrepp på tamdjur och hundar 1 2 Vargangrepp på tamdjur och

Läs mer

Instruktion extra inventering varg vintern

Instruktion extra inventering varg vintern Viltskadecenter. INSTRUKTION LÄNSSTYRELSERNA 2017-10-16 Även i år ska länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans göra en extra insats i samband med den årliga vinterinventeringen av varg.

Läs mer

Detta vill vi ta upp på detta möte.

Detta vill vi ta upp på detta möte. Detta vill vi ta upp på detta möte. Gynnsam bevarandestatus Vi menar att vi redan nu uppnått GYBS på varg. Genetikproblemet Är det ett akademisk påstående eller ett reellt praktiskt problem? Adaptiv förvaltning

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för varg

Nationell förvaltningsplan för varg Nationell förvaltningsplan för varg 2012 2017 Reviderad utgåva december 2013 NATURVÅRDSVERKET Naturvårdsverket Tel: 010-698 10 00 Fax: 010-698 10 99 E-post: registrator@naturvardsverket.se Postadress:

Läs mer

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr:

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Till registrator, Miljödepartementet Stockholm 2/9 2013 Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige

Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige Miljöminister Andreas Carlgen Miljödepartementet 10333 STOCKHOLM Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige Svenska Jägareförbundet

Läs mer

Svenska Rovdjursföreningen (SRF) har tagit del av rubricerade remiss från Naturvårdsverket och lämnar här våra synpunkter.

Svenska Rovdjursföreningen (SRF) har tagit del av rubricerade remiss från Naturvårdsverket och lämnar här våra synpunkter. 1/6 Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 140827 Svenska Rovdjursföreningen Yttrande över Remiss med förslag till föreskrifter for länsstyrelsens beslut om licensjakt efter varg, Ärendenr: NV- 04119-14.

Läs mer

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art.

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM e-post: registrator@naturvardsverket.se Öster Malma 14 februari 2017 Svenska Jägareförbundets yttrande över förslag till principer och process för fastställande av miniminivåer

Läs mer

Svar på mailbrev M2010/1015/A/Br

Svar på mailbrev M2010/1015/A/Br THE EYE OF NATURE Svar på mailbrev M2010/1015/A/Br Hej Andreas! Tack för ditt svar, vilket jag nedan klistrat in för att enklare kunna ge dig svar korrekt mellan de olika styckena, där du beskriver era

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2013:02 ang vargens utbredande KS-2013/122

Svar på medborgarförslag 2013:02 ang vargens utbredande KS-2013/122 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/122 2013-04-25 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2013:02 ang vargens utbredande KS-2013/122 Förslag till

Läs mer

Biologi åk 9. Uppgi%: Ska det finnas vargar i Sverige? Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera för och emot.

Biologi åk 9. Uppgi%: Ska det finnas vargar i Sverige? Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera för och emot. Biologi åk 9 Uppgi%: Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera Centralt innehåll åk 7-9 Biologi Natur och samhälle Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:755. En hållbar rovdjurspolitik. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:755. En hållbar rovdjurspolitik. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:755 av Jens Holm m.fl. (V) En hållbar rovdjurspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att licensjakt

Läs mer

Anteckningar informationsmöte Eventuell flytt av varg, Sötåsen den 26 januari 2012

Anteckningar informationsmöte Eventuell flytt av varg, Sötåsen den 26 januari 2012 Anteckningar informationsmöte Eventuell flytt av varg, Sötåsen den 26 januari 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Lisa Karnfält, handläggare rovdjursstängsel

Läs mer

Beskattningsmodell för varg

Beskattningsmodell för varg Beskattningsmodell för varg 2018 Prognoser för vargstammen 2018 vid olika beskattningsnivåer RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2017-1 Beskattningsmodell för varg 2018 Författare: Jens Frank Rapport från

Läs mer

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark 1(6) FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark Detta faktablad Varg: Inventering av varg på barmark inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no) i Norge och inom Naturvårdsverkets

Läs mer

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism?

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? 1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? Svenska Jägareförbundet har inga invändningar mot rovdjursturism i sig så länge den inte utformas på ett sätt som menligt påverkar andra aktörers möjlighet att bedriva

Läs mer

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2012-10-02 Ärendenr: NV-06619-12 NV-06620-12 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för lo gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för lo gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (8) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y BESLUT 2019-03-07 Dnr NV-01525-18 Fastställande av miniminivåer för lo gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas?

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Optimala storleken på rovdjursstammar i Sverige ur ett naturvårdsperspektiv Charlotta Öhnfeldt Independent Project in Biology Självständigt arbete i

Läs mer

Sammanställning av Frågeformulär till innehavare av permanenta rovdjursstängsel

Sammanställning av Frågeformulär till innehavare av permanenta rovdjursstängsel 1 (9) 7-1 18-888-7 NATUR- OCH KULTURMILJÖENHETEN Sammanställning av Frågeformulär till innehavare av permanenta rovdjursstängsel 1. Vilket/vilka år fick du bidrag från Länsstyrelsen till permanent rovdjursstängsel?

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Nationell sammanställning av länsstyrelsens inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-6 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

Sametinget. Ett parlament och en förvaltningsmyndighet. Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen

Sametinget. Ett parlament och en förvaltningsmyndighet. Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen Sametinget Ett parlament och en förvaltningsmyndighet Samisk kultur Samiska språket Samiska näringar - rennäringen Sametinget Vilka ramar styr oss? Sametingslagen 2 kap. Sametingets uppgifter 1 Sametinget

Läs mer

Kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg

Kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg Ärendenr NV-01411-11 Beslutad 2011-05-18 Kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg Redovisning av regeringsuppdrag Innehåll INNEHÅLL 4 1. SAMMANFATTNING 6 2. BAKGRUND 8 Rovdjursutredningens

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Områdesinventering Detta faktablad Lodjur: Områdesinventering inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Rovdjur & tamdjur. Dokumentation 20 november 2015

Rovdjur & tamdjur. Dokumentation 20 november 2015 Rovdjur & tamdjur Dokumentation 20 november 2015 Seminariet syftade till att förmedla nyheter inom ämnet tamdjurshållning i områden med stora rovdjur. Totalt deltog cirka 50 personer med representation

Läs mer

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 1(5) Viltförvaltningsdelegationen Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 2014-11-27 Plats: Länsstyrelsens sessionssal Närvarande: Peter Egardt (ordf.), Tomas Bergström, Stefan Holm, Bo Jansson,

Läs mer

Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten. Värmland,

Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten. Värmland, Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten Värmland, 101028 Anmärkningar med anledning av skrivelse Synpunkter på svenska regeringens svar den 3 september 2010 på Europeiska kommissionens frågor

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-22 Ärendenr: NV-08042-16 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y-w f^* r Mål nr 15-12 I STOCKHOLM UU1V1 Avdelning 6 2012-04-26 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Mikael Moilanen Bygelvägen 2 722 33 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Naturvårdsverkets

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

Särskilt yttrande Ann Dahlerus

Särskilt yttrande Ann Dahlerus Särskilt yttrande Ann Dahlerus Det har varit en värdefull erfarenhet att beredas tillfälle att delta i utredningen och följa arbetet fram till betänkandet. Några svårigheter har dock varit att det inte

Läs mer