Remissvar från Föreningen Nordulv avseende Rovdjursutredningen SOU 2012:22

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar från Föreningen Nordulv avseende Rovdjursutredningen SOU 2012:22"

Transkript

1 1 Remissvar från avseende Rovdjursutredningen SOU 2012:22 Sammanfattning, huvudpunkterna i Nordulvs remissyttrande Länsvisa miniminivåer på vargstammen skall inte sättas; att göra det är att tillåta ett slags förvaltningsjakt. Det är bra att viltförvaltningsdelegationerna ses över, det kan, om det görs på rätt sätt, förbättra den sneda intressefördelningen mellan bevarande- och jägarsidan. Det krävs ett tydliggörande av hur Habitatdirektivet skall tillämpas då länsstyrelser nu tolkar riktlinjerna olika. Naturliga lösningar för att förstärka vargstammen skall eftersträvas En korridor från finska gränsen och söderut för invandring och även viss fast etablering skall tillåtas. Det behövs en återgång till den bestämmelser för 28 som gällde före Ett nationellt, offentligt register för skyddsjaktsansökningar och - beslut skall inrättas. Reglerna kring rovdjursavvisande stängsel måste bli striktare Adaptiv förvaltning är inte förenlig med förvaltning inom strikt uppsatta internationella ramar av en känslig art.

2 2 s fullständiga remissyttrande Det är en omfattande utredning som innehåller både bra och mindre bra förslag. De positiva förslagen är t.ex. att lagstiftningen måste ses över och att överklaganderätten för miljöskyddsorganisationer förtydligas i enlighet med Århuskonventionen, att systemet för rennäringen bör utformas så att större ansträngningar görs för att vidta skadeförebyggande åtgärder samt att nya metoder för att förebygga skador utvecklas. Till det som är mindre bra hör förslaget gällande miniminivåer för förvaltning och målet för gynnsam bevarandestatus, de konstlade metoderna för genetisk förstärkning samt förslaget gällande paragraf 28. Nedan behandlas de olika aspekter som har synpunkter på. Miniminivåer och målsättning till 2024 anser att förslaget att ställa länsvisa miniminivåer för förvaltningen som dessutom kan underskridas enbart är ställd för att kunna tillåta ett slags förvaltningsjakt. Det blir konstigt med tanke på att utredaren själv konstaterar i utredningen att förvaltningsjakt på varg är begränsad (se ) En s.k. "förvaltningsjakt" där länsvisa miniminivåer upprätthålls kommer inte att stärka vargens genetik eller att underlätta den fria invandringen eftersom större avskjutning kommer att ske i de län där flest vargar och följaktligen flest vandringsbenägna vargar troligen kan finnas. Vargarna behöver öka i antal för att mer naturligt kunna sprida sig till andra delar av landet. Jakt ska endast tillåtas i strikt skyddssyfte och med alla undantagsregler i ryggen. Ordentliga riktlinjer måste finnas. Målsättningen med 450 vargar är enligt ledande populationsgenetiker för låg för att uppfylla kriteriet för en gynnsam bevarandestatus. Det är dock mycket bra att viltförvaltningsdelegationerna ses över då upplevt att det varit en sned intressefördelning mellan bevarande- och jägarsidan. I strikt linje med Art- och habitatdirektivet borde väl även särskilda bevarandeområden utses för varg?

3 3 Guidelines och tillämpning Utredaren skriver: "För att undantaget ska få användas krävs inte att en allvarlig skada redan har inträffat, det är tillräckligt att undantag görs för att undvika allvarlig skada. Det måste dock kunna konstateras att sannolikheten är stor för att en allvarlig skada kommer att inträffa." (Sid 76) och hänvisar till " Guidance Document on the Strict Protection of Animal Species of Community Interest under the Habitats Directive 92/43/EEG, February 2007 s. 54". s synpunkter: anser att denna tolkning kan misstolkas och missbrukas. Skrivningen togs huvudsakligen fram för att gälla för skadefåglar. Här behövs ett tydliggörande av vad som avses eftersom vi har sett att tolkningen görs olika av olika länsstyrelser. Se t.ex. skyddsjaktsbeslutet från Värmland där tre vargar ska jagas i förebyggande syfte utan att allvarlig skada har inträffat. Se även skrivningar från tidigare guideline som ligger till grund ( /hunting_guide_sv.pdf): Punkt Skadorna måste vara allvarliga. I detta avseende har EG-domstolen konstaterat att syftet med bestämmelsen i direktivet inte är att förhindra mindre skador. Här bör två aspekter noteras: sannolikheten att skador ska uppstå och skadornas omfattning. Risken att skada ska uppstå räcker inte. Om skadan ännu inte är uppenbar bör tidigare erfarenheter påvisa en stor sannolikhet att skada kommer att uppstå. Dessutom bör dessa erfarenheter avse allvarliga skador på ett ekonomiskt intresse, vilket innebär att det inte räcker med olägenheter eller normal affärsrisk Som vid alla undantag måste man överväga de olika lösningar som är möjliga Genetisk förstärkning konstaterar att i flera olika rapporter från 2008 och 2009 förespråkades andra förslag och andra mer naturliga lösningar för att förstärka vargstammens genetiska status än de förslag som nu anses bäst i utredningen. anser att det var bra förslag, då vargen skulle tillåtas öka i antal, invandrares överlevnad skulle värnas och därmed skulle inaveln minska.

4 4 Utredaren sågar helt förslaget med en spridningskorridor från norra Sverige. Som ser det så har det största problemet i norra Sverige varit att renägande samer inte har tillåtit några vargar överhuvudtaget. Trots att de får ersättning för att hysa varg så söks det skyddsjakt direkt en varg visar sig. Alternativt "försvinner" vargarna på vägen. Vi anser att detta problem måste lösas på ett bättre sätt tillsammans med renägande samer. anser att man måste utreda möjligheterna att genom ersättning till renägande samer tillåta 1. en korridor av tillräcklig bredd som sträcker sig mellan finska gränsen ned till Gävleborgs och Dalarnas län varigenom invandrade vargar kan få kontakt med de isolerade reviren i söder samt också 2. viss fast etablering av varg i linje med denna korridor och i förekommande fall inom renskötselns vinterbetesmarker. En uppgörelse borde kunna komma till stånd med rennäringen angående detta. Vi anser att goda möjligheter till naturlig invandring från den finsk- /ryska populationen är det enda som på sikt kan lösa den isolerade skandinaviska vargstammens problem för överlevnad och att myndigheterna på allvar måste överväga denna, som vi ser det, enda möjligheten att långsiktigt rädda vargstammen. Utredaren föreslår nu (2012) att mer konstlade förslag som utplantering av vargvalpar från djurparker och flytt av vargar ska anses som de bästa metoderna. Förslagen har huvudsakligen tagits fram av viltforskare på Grimsö/Viltskadecenter, som de senare åren fått uppdrag på uppdrag från Naturvårdsverket (apropå opartiskhet och oberoende forskning). Av någon anledning har Naturvårdsverket valt bort att anlita mer etablerade populationsgenetiker och istället valt forskarna på Grimsö/Viltskadecenter som även får bidrag från jägarorganisationerna. Det förefaller som om både Regeringen och Naturvårdsverket försöker få till en bättre genetisk status på konstlad väg så snabbt som möjligt för att kunna tillåta mer jakt på varg. De mer naturliga och opartiska förslagen från tar man nu inte alls hänsyn till utan istället förespråkas metoder vars vetenskapliga korrekthet och vars djurskyddsaspekter starkt kan ifrågasättas. Naturvårdsverket förefaller ha gjort en tvärvändning i frågan (se sammanfattning av rapporterna lite längre ned). ifrågasätter förslaget gällande manipuleringen med vargvalpar och undrar ifall detta är i enlighet med Art- och Habitatdirektivets artikel 12 a) och b) dvs. att avsiktligt fånga och döda exemplar av de djurarter som finns förtecknade i bilaga 4a. Man får inte heller avsiktligt störa dessa arter, särskilt under deras parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder. Förbudet avser alla levnadsstadier. För metoden förutsätter väl att några av den vilda vargens egna valpar tas bort (avlivas) när de ersätts av djurparksvargar?

5 5 Förslaget med s.k. vargavtal är bra. Tidigare rapporter i frågan: 1) Förslag till åtgärder som kan stärka vargstammens genetiska status Redovisning av regeringsuppdrag (Dnr Nv) Förespråkar metoder för att underlätta den naturliga invandringen. Naturvårdsverket skriver: Artificiell förstärkning av vargstammen skulle sänka inavelsnivån snabbt och effektivt men inte få någon bestående effekt om det inte finns tillräcklig reproduktion av naturligt invandrade vargar. Naturvårdsverket föreslår i dagsläget ingen flyttning av vargar eller förstärkning (s.k. inplantering) av vargstammen med vargar från utlandet. Ifall åtgärder för ökad överlevnad och reproduktion hos invandrande vargar är framgångsrika krävs det inga andra aktiva åtgärder. 2) Förslag på åtgärder för att stärka den genetiska situationen för den svenska vargstammen. ( ) Leverantör 1) Olof Liberg & Håkan Sand, Sveriges Lantbruksuniversitet, Grimsö Forskningsstation Leverantör 2) Pär Forslund, Sveriges Lantbruksuniversitet, Inst. för Ekologi Leverantör 3) Linda Laikre & Nils Ryman, Stockholms universitet, Zoologiska Inst./ Populationsgenetik Leverantör 4) Mikael Åkesson & Staffan Bensch, Lunds universitet, Ekologiska Inst. Följande punkter var dessa leverantörer överens om i början av 2009: 1. Det genetiska läget för den skandinaviska vargstammen är allvarligt. Populationen är i dagsläget allt för isolerad. Populationen är i stort behov av nytt genetiskt material. 2. Den genetiska förstärkningen bör helst ske genom spontan invandring. Alla tänkbara åtgärder för att åstadkomma en sådan bör vidtagas, t.ex. genom att en verkligt skyddad och tillräckligt bred vandringskorridor upprättas längs norrlandskusten. I denna korridor ska dessutom enstaka etableringar av reproducerande vargrevir tillåtas. 3. Spontant invandrande vargar är så genetiskt viktiga att de inte bör avlivas. Om de orsakar problem utanför den föreslagna skyddade korridoren bör de aktivt flyttas till områden där de kan komma i kontakt med den svenska stammen (se dock reservation under punkt 2 nedan). 4. Mängden inavelsdepression är sannolikt underskattad eftersom endast ett begränsat antal karaktärer studerats med avseende på

6 6 effekterna av inavel. Fortsatta insatser för att kartlägga inavelseffekter behövs. 5. Det är inte utdöendesannolikheter eller procentuell tillväxt som är av primär betydelse för vargstammens genetiska hälsa och resiliens, utan ett säkrat genetiskt utbyte med en annan och större population. 6. För att uppnå långsiktig genetisk livskraft behövs genetiskt utbyte med en eller flera populationer som tillsammans resulterar i en genetiskt effektiv storlek om Paragraf 28 ställer sig inte bakom utredaren förslag avseende paragraf 28. Paragraf 28 kan användas på ett felaktigt sätt och eftersom det kan finnas utrymme för att direkta lagbrott begås anser att alla händelser även fortsättningsvis ska anmälas till polisen. Föreningen Nordulv anser även att det behövs en återgång till de tidigare bestämmelserna avseende paragraf 28 som den löd fram till 2009: "Har en björn, varg, järv eller lo angripit och skadat eller dödat tamdjur och finns det skälig anledning att befara ett nytt angrepp, får tamdjurets ägare eller vårdare utan hinder av fredning eller bestämmelserna i 9 döda det angripande djuret, om det sker i omedelbar anslutning till angreppet. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalpark." Det ska inte vara möjligt att kringgå lagen genom att skjuta varg som bara passerar förbi en djurbesättning eller en jakthund eller befinner sig på sådant avstånd från desamma att ett angrepp inte bör anses förestående. Att en varg endast befinner sig på en plats ska inte vara tillräckligt för att legalt kunna skjuta den. Adaptiv förvaltning Vi konstaterar att utredningen lägger stort fokus på att förvaltningen ska vara adaptiv. anser inte att adaptiv förvaltning är förenlig med förvaltning inom strikt uppsatta internationella ramar av en känslig art. ser fram emot en förvaltning av våra rovdjur som bygger på kunskap. Handläggning av skyddsjaktsansökningar och -beslut saknar i utredningen diskussioner om den administrativa arbetsgången vid skyddsjaktsbeslut. Det ligger i alla medborgares intresse att handläggning av miljöbeslut sker öppet och transparent, bl.a. med tanke på den rätt till överklagan för miljöskyddsorganisationer som Århuskonventionen förutsätter. Föreningen Nordulv har emellertid under lång tid upplevt att det nuvarande beslutssystemet för skyddsjakt lider stor brist på transparens och möjlighet till uppföljning.

7 7 I vissa fall är det svårt att låta bli att misstänka att man avvaktar med beslut till sista minuten, när djuret i princip redan är funnet, för att undvika att jakten sinkas av protester. I andra fall har beslut inte blivit kända förrän efter lång tid. Detta irriterade EU-kommissionen så mycket i vintras att den begärde att få alla skyddsjaktsbeslut på varg sig tillsända inom ett dygn efter att de fattats. Det senaste exemplet på bristfällig beslutsprocess gäller skyddsjakten på varg på Gräsö där det tog en vecka från att ett muntligt beslut fattades och jakten startade till det skriftliga beslutet (daterat ) offentliggjordes Därför anser vi att en god, snabb och lättillgänglig registrering och publicering av både ansökningar och beslut skulle bidra till att öka förtroendet för systemet. Som lösning på detta problem begär ett nationellt, offentligt skyddsjaktsregister. Vi vill att registret skall hantera samtliga skyddsjaktsansökningar och -beslut, vare sig de är avslag eller tillstyrkanden. miljöskyddsorganisationer och andra berörda skall kunna abonnera på uppdateringar i systemet. Meddelande skall skickas ut till abonnenter per e-post eller annan kanal i samma ögonblick som en uppdatering sker. både ansökningar och beslut skall registreras skyndsamt och senast inom ett dygn. systemet i första skedet införs för varg men på sikt även för de andra stora rovdjuren och övriga skyddsjaktsärenden. endast registrerade och därmed offentliggjorda beslut skall kunna verkställas. Förebyggande åtgärder Det finns, i de allra flesta fall, möjlighet att förebygga angrepp och därigenom öka acceptans för varg, minimera skadeverkningar och samtidigt skydda de enskilda vargarna från onödig avlivning. Dessa åtgärder måste i större mån prövas och utnyttjas innan skyddsjakt kan beviljas. Enligt vår uppfattning utförs det alltför sällan effektiva skrämselåtgärder och rovdjursavvisande åtgärder i övrigt.

8 8 Dessutom måste man också fokusera på vargbefrämjande åtgärder såsom information, stöd och rådgivning till allmänhet, djurägare och andra människor som kan ha behov av ytterligare stöd. Vid våra många samtal med framför allt fårägare har det framkommit att länsstyrelserna i landet har haft otillräckliga kunskaper om förebyggande åtgärder såsom rovdjursavvisande stängsel och boskapsvaktande hundar. I flera fall där man har fått någon information alls har den varit svävande och också olika mellan de olika länsstyrelserna. Fårägare och fåravelsföreningar efterfrågar snabb, tillräcklig och samstämmig information och de vill ha den personligen, företrädesvis under formella möten mellan länsstyrelser och fårägare. anser att detta är en ytterst viktig funktion för att skapa acceptans bland främst fårägare och att det inte får bero på för lite resurser att informationen är adekvat, tillräckligt snabbt förmedlad och dessutom samstämmig. Det har också visat sig att s.k. rovdjursavvisande stängsel, för vilket en djurägare kan få statligt stöd och bidrag, trots brister har slutbesiktigats och godkänts. Vid minst två av dessa anläggningar har större angrepp skett och där har man kunnat konstatera att stängslet uppvisat sådana stora brister att det inte borde ha godkänts. Vår uppfattning är att ur acceptanssynpunkt är dåliga konventionella stängsel eller inga stängsel alls bättre än undermåliga men godkända stängsel av rovdjursavvisande typ som man förväntar sig att man kan lita på. Det har visat sig att det lätt blir argument mot dem som kallas rovdjursavvisande om de inte håller måttet och att de då lätt får ett oförtjänt dåligt rykte som inte tillräckliga för skydd mot rovdjur. Man ser argument som; man kan inte skydda sig mot varg, inte ens rovdjursstängsel håller vargen ute. Vi har också anledning att anta att man inte i tillräcklig mån understryker den enskilde djurägarens skyldighet att hålla stängslet i funktion. Ett otillräckligt eller undermåligt rovdjursavvisande stängsel som släpper in varg blir ett omvänt argument; man får lätt uppfattningen att inga förebyggande åtgärder räcker och de undermåliga stängslen bidrar därför till att motståndet mot varg växer istället för att minska. Av dessa skäl anser att besiktning av rovdjursavvisande stängsel före utbetalning av stängselbidrag ska ske av särskilda oberoende besiktningsmän alternativt av två besiktningsmän varav den ena från en miljöorganisation som besitter nödvändiga kunskaper om stängslen såsom Svenska rovdjursföreningen eller Naturskyddsföreningen, att rovdjursavvisande stängsel ska besiktigas återkommande med förslagsvis tre års intervall så att man kan bedöma om stängslet fortlöpande håller tillräckligt skydd mot rovdjur, samt att ytterligare resurser måste läggas på grundlig information till fårägare så att de får tillräcklig och samstämmig information och stöd vid uppsättning av rovdjursavvisande stängsel och vid anskaffning av boskapsvaktande hundar.

9 9 Avslutning En livskraftig vargstam måste bygga på kloka beslut och bra underlag framtaget av oberoende instanser och etablerade populationsgenetiker. anser att rovdjursutredningen måste grundas på adekvat och relevant forskning från de oberoende genetiker vi har tillgång till. Vi har i Sverige flera forskare i genetik som samtliga har kommit fram till underlag som i större omfattning borde beaktas för att få en så korrekt bild som möjligt av vargstammens situation idag och vad som krävs för att den ska ha en möjlighet att bli långsiktigt livskraftig. Det kan inte anses tillräckligt att man i stort sett enbart förlitar sig på forskning som inte kommer från nationella, etablerade genetiker och då inte i tillräcklig grad och på ett trovärdigt sätt belyser de grava genetiska problemen och de åtgärder som ur genetisk synvinkel anses nödvändiga. Enligt uppdrag Jakob Norstedt-Moberg, Sekreterare

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland

Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland Svenska Fåravelsförbundet Svensk Lammproduktion Våra Fårföretag ser väldigt olika ut Att leva nära rovdjuren En ständig oro, har

Läs mer

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ

Läs mer

Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att "skrämma bort " följande rovdjur:

Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att skrämma bort  följande rovdjur: 1. Skyddsjakt. JAKTFÖRORDNINGEN, 28, (1987:905.) (Förordning 2009:310) 28 1:a stycket. SKRÄMMA bort. Ej dödande. Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att "skrämma bort " följande rovdjur:

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur

Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur 2018-11-05 Sid 1 (6) Länsstyrelsen Kalmar län Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 23 a och b Jaktförordningen (1987:905) om skyddsjakt på ett lodjur i

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-06-05 218-4323-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringsbeslut I:1 2015-04-01 M2015/1573/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr:

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Till registrator, Miljödepartementet Stockholm 2/9 2013 Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden

Läs mer

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Presentation av Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Om rovdjursutredningen Regeringen beslutade den 10 juni 2010 om direktiv för utredningen Lars-Erik Liljelund är särskild

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Kalmar län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Kalmar län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Plahn, Lars Tel: 010-698 12 16 lars.plahn@naturvardsverket.se BESLUT 2013-06-25 Ärendenr: NV-05105-13 NV-05190-13 XX 590 98 EDSBRUK Ansökan om skyddsjakt efter

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige

Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige Miljöminister Andreas Carlgen Miljödepartementet 10333 STOCKHOLM Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige Svenska Jägareförbundet

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Den här skriften beskriver hur det går till när Länsstyrelsen Gävleborg beslutar om skyddsjakt på stora rovdjur. Den är framtagen framför allt

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik 2 Rättskälleläran EU EU-förordningar EU-domstolens praxis EU-direktiv 3 Svenska artskyddsförordningen Fridlysning 4 I fråga om vilda fåglar och

Läs mer

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd.

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ÖVERKLAGANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04902-13 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 STOCKHOLM Komplettering av överklagande av Förvaltningsrättens i Stockholm

Läs mer

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Olika former av naturskydd i miljöbalken Riksintressen & hushållningsregler MB 3 & 4:e kap. Områdesskydd MB 7 kap. Artskydd MB 8 kap. Artskyddsförordningen 2 Svenska

Läs mer

Dåligt beslutande - Varg

Dåligt beslutande - Varg Dåligt beslutande - Varg Några lätt överdrivna generaliseringar och överhoppade detaljer i det följande. De viktigaste av mina egna reflektioner framförs här. De har vanligen inte accepterats av vargetablissemanget

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1.

Detta beslut gäller utan hinder av att det överklagas. Hur beslutet kan överklagas framgår av bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Per Risberg Tel: 08-698 85 34 per.risberg@naturvardsverket.se BESLUT 2004-12-09 Dnr 411-6604-04 Nf Barbro Ericson Grelsgårdsvägen 13 833 35 Strömsund Ang ansökan

Läs mer

Viltskadestatistik 2005

Viltskadestatistik 2005 Viltskadestatistik 2005 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2005...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...6 OM STATISTIKEN...6 TAMDJUR...7 OM STATISTIKEN...7 BEVILJADE

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Avdelning 30 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Mål nr 9000-16, 9193-16, 9459-16 och 9460-16 1 KLAGANDE 1. Wolf Association Sweden, 802454-4846 c/o Per Dunberg Mälarvarvsbacken 14 117 33 Stockholm 2. Svenska

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Dalarnas län beslut om tillstånd till skyddsjakt efter en varg, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Dalarnas län beslut om tillstånd till skyddsjakt efter en varg, länsstyrelsens dnr 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-19 Ärendenr: NV-04944-15 NV-04948-15 NV-04949-15 NV-04950-15 NV-04963-15

Läs mer

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Bakgrund till rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län Denna policy ska ses som ett stöd för föreningens medlemmar vid arbete med

Läs mer

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

Viltskadestatistik 2005

Viltskadestatistik 2005 Viltskadestatistik 2005 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2005...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...6 OM STATISTIKEN...6 TAMDJUR...7 OM STATISTIKEN...7 BEVILJADE

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

Naturvårdsverket Att: Annika Jansson, Ruona Burman 106 48 STOCKHOLM Sverige, 2012-07- 23

Naturvårdsverket Att: Annika Jansson, Ruona Burman 106 48 STOCKHOLM Sverige, 2012-07- 23 Naturvårdsverket Att: Annika Jansson, Ruona Burman 106 48 STOCKHOLM Sverige, 2012-07- 23 Kopia: Länsstyrelsen i Värmland Miljöminister Lena Ek EU Kommissionen Eric Degerbeck Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg 1(3) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-08-23 Ärendenr: NV-06389-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg Utveckling

Läs mer

DEN SKANDINAVISKA VARGEN

DEN SKANDINAVISKA VARGEN Lunds Universitet Handelsrätt 2007-03-07 Dahlström. K, Tagizade Skoog. E DEN SKANDINAVISKA VARGEN en rättssammanfattning Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Artskydd 3 2.1 Internationellt 4 2.2 Nationellt

Läs mer

Viltskadestatistik 2010

Viltskadestatistik 2010 Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur, hundar och gröda RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-1 Innehåll Inledning...2 Delområden i statistiken... 3 Rovdjursforum... 4 1. Tamdjur...5 Om

Läs mer

Sveriges Jordägareförbund (härefter förbundet) har tagit del av remissen och har följande synpunkter att framföra.

Sveriges Jordägareförbund (härefter förbundet) har tagit del av remissen och har följande synpunkter att framföra. Sidan 1 av 5 2016-06-17 N2015/07190/FJR n.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande angående skyddsjakt på varg Sveriges Jordägareförbund (härefter förbundet) har tagit del av remissen och har följande

Läs mer

Förslag på åtgärder för att stärka den genetiska situationen för den svenska vargstammen.

Förslag på åtgärder för att stärka den genetiska situationen för den svenska vargstammen. Förslag på åtgärder för att stärka den genetiska situationen för den svenska vargstammen. Ett uppdrag från Naturvårdsverket Olof Liberg & Håkan Sand, Sveriges Lantbruksuniversitet, Grimsö Forskningsstation

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

EXAMENSARBETE. Kontrollen av vargstammen. Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg. Louise Wennerstrand 2016

EXAMENSARBETE. Kontrollen av vargstammen. Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg. Louise Wennerstrand 2016 EXAMENSARBETE Kontrollen av vargstammen Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg Louise Wennerstrand 2016 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi,

Läs mer

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg 2013-08-30 1(13) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 054-197074 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se linnea.rosenlof@regeringskansliet.se Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen.

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08-624 74 31 Fax: 08 85 13 29 lennart.nyman@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Jordbruksdepartementet Bjarne Örnstedt

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX:

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX: 1(5) SWEDISS H ENVIRONMEE NTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-03-08 Ärendenr: NV-02170-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål 4655-13; överklagande av beslutt om skyddsjakt

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs rovdjurspolicy Antagen av LRFs styrelse 2013-03-19 2(5) Sammanfattning Rovdjursförvaltningen måste vara långsiktig, förutsägbar och rimlig för den enskilda. Rovdjurstrycket

Läs mer

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar STATISTIK OCH PROGNOSER FRÅN VILTSKADECENTER 20101 Innehåll Inledning... 2! Delområden i statistiken... 3! Rovdjursforum... 4! 1. Tamdjur...

Läs mer

Beslutet gäller under tiden från och med den 7 februari till och med den 29 februari 2012.

Beslutet gäller under tiden från och med den 7 februari till och med den 29 februari 2012. BESLUT 1(5) 2012-02-07 218-966-2012 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Lars Sätherberg Utterbyn Pl 158 685 92 TORSBY Skyddsjakt på varg i Fensbol och Utterbyn, Torsby kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

DOM. 2014-11-14 Meddelad i Stockholm. 2. Svenska Jägareforbundet, 802001-6658 Öster-Malma 611 91 Nyköping

DOM. 2014-11-14 Meddelad i Stockholm. 2. Svenska Jägareforbundet, 802001-6658 Öster-Malma 611 91 Nyköping DOM 2014-11-14 Meddelad i Stockholm Sida l (19) KLAGANDE 1. Naturvårdsverket l 06 48 Stockholm 2. Svenska Jägareforbundet, 802001-6658 Öster-Malma 611 91 Nyköping MOTPARTER 1. Svenska Naturskyddsföreningen,

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning.

Beslut Naturvårdsverket avskriver ärendena från vidare handläggning. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-10 Ärendenr: NV-05432-14 NV-05520-14 NV-05544-14 Klagande 1

Läs mer

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen

Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt mot beslut enligt jaktförordningen 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2012-10-02 Ärendenr: NV-06619-12 NV-06620-12 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr 4390-12 och 4396-12 angående talerätt

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby 123 Idre 201204-03Box 790 91 Idre Länsstyrelsen i Dalarna 791 84 Falun Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby, nedan samebyn, hemställer om skyddsjakt på 3 stycken revirmarkerande

Läs mer

(NV )

(NV ) Svenska Fåravelsförbundet 2016-04-27 c/o Gudrun Haglund-Eriksson NV-02544-15 Bengtstorp 694 98 Närkesberg Naturvårdsverket registrator@naturvordsverket.se Remissvar angående femårig genetisk förstärkning

Läs mer

Kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västra Götalands län

Kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västra Götalands län Kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västra Götalands län 2015-2019 Foto: Mia Bisther och Kent-Åke Gustavsson Kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västra Götalands län Länsstyrelsens uppdrag Förekomsten

Läs mer

Viltskadestatistik 2003

Viltskadestatistik 2003 Viltskadestatistik 2003 Version 1.1 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2003... 3 INLEDNING... 4 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN... 5 ROVDJURSFORUM... 7 TAMDJUR... 7 OM STATISTIKEN... 7 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR

Läs mer

SKRIVELSE Ärendenr: NV

SKRIVELSE Ärendenr: NV 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-01-10 Ärendenr: NV-05519-12 Regeringskansliet Miljödepartementet Registrator 103 33 Stockholm miljodepartementet.registrator

Läs mer

Naturskyddsföreningens svar på remiss gällande förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen

Naturskyddsföreningens svar på remiss gällande förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Stockholm 6 maj 2013 Ert dnr: 2010-1195 (Sametinget), NV-06083-12 (Naturvårdsverket) Till: Landsbygdsdepartementet att: Göran Ternbo 103 33 Stockholm Vårt dnr: 2013/003 Naturskyddsföreningens svar på remiss

Läs mer

Viltskadestatistik 2007

Viltskadestatistik 2007 Viltskadestatistik 2007 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2007...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 TAMDJUR...7 OM STATISTIKEN...7 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR 2007...7 SKADOR

Läs mer

Förvaltningens förutsättningar

Förvaltningens förutsättningar Förvaltningens förutsättningar Tamdjur & rovdjur i Naturvårdsverkets förvaltningsplaner Sara Hommen Naturvårdsverket 1 Naturvårdsverkets uppdrag Naturvårdsverket arbetar på uppdrag av regeringen och är

Läs mer

Stora rovdjur i Örebro län

Stora rovdjur i Örebro län Stora rovdjur i Örebro län Foto: lodjur: Glenn Mattsing, björn: Conny Lundström, varg och kungsörn: Roine Magnusson Publ.nr 2006:45 Riksdagen har bestämt att de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Kommittédirektiv Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2010:65 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, mot bakgrund av riksdagens beslut

Läs mer

Den nya bestämmelsen föreslås träda i kraft den 1 januari 2006.

Den nya bestämmelsen föreslås träda i kraft den 1 januari 2006. Promemoria 2005-10-03 Jordbruksdepartementet Ändringar i jaktförordningen (1987:905) Sammanfattning I denna promemoria lämnas förslag till ändring i 28 jaktförordningen (1987:905). Det föreslås att ett

Läs mer

Ansökan om flyttning eller avlivning av varg inom Sirges sameby

Ansökan om flyttning eller avlivning av varg inom Sirges sameby BESLUT 2002-10-29 Dnr 411-5527-02 Anders Bjärvall Förvaltningsenheten Tel 08-698 1366 Fax 08-698 1402 Anders.Bjarvall@environ.se Sirges sameby Att. Bertil Kielatis Västergatan 24 962 33 JOKKMOKK Ansökan

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS«VERKET Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @natiirvardsverket.se BESLUT 2012-12-13 Ärendenr: NV-10367-12 Vilhehnina södra sameby Tomas Nejne

Läs mer

Rovdjur. Örnen har landat. i Västra Götalands län. Nr 4 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Rovdjur. Örnen har landat. i Västra Götalands län. Nr 4 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Rovdjur i Västra Götalands län Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Nr 4 /2012 Örnen har landat Varg med valp. Foto: Mia Bisther Kontakter Spårare och besiktningmän Jimmy Carlsson

Läs mer

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art.

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM e-post: registrator@naturvardsverket.se Öster Malma 14 februari 2017 Svenska Jägareförbundets yttrande över förslag till principer och process för fastställande av miniminivåer

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

Överklagande av Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om skyddsjakt efter varg, länsstyrelsens dnr , och

Överklagande av Länsstyrelsens i Gävleborgs län beslut om skyddsjakt efter varg, länsstyrelsens dnr , och 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Cordemans, Clara Tel: 010-698 11 89 Clara.Cordemans@naturvardsverket.se BESLUT 2015-11-09 Ärendenr: NV-06851-15 Föreningen Wolf Association

Läs mer

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket VÄLKOMMEN Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Inledning Deltagare från Naturvårdsverket Dagens

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands, Gotlands, Kalmar och Blekinge län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-09-01 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl i Södermanlands,

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador; beslutade den XX 2018 NFS 2018:XX Utkom från trycket den XX 2018 Med stöd

Läs mer

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län 1 / 7 Beslut Datum 2016-06-30 218-4952-2016 Dnr (anges vid skriftväxling) Handölsdalens sameby Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Västerbotten Datum 2012-05-07 Ärendebeteckning 218-3758-2012 Arkivbeteckning 1(8) Mala Sameby Börje Stenlund Släppträsk 11 930 70 MALA Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Viltskadestatistik 2006

Viltskadestatistik 2006 Viltskadestatistik 2006 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2006...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...7 TAMDJUR...8 OM STATISTIKEN...8 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR

Läs mer

Till statsrådet och chefen för Miljödepartementet

Till statsrådet och chefen för Miljödepartementet SOU 1999:50 Till statsrådet och chefen för Miljödepartementet Regeringen bemyndigande den 29 januari 1998 dåvarande chefen för Miljödepartementet att tillkalla en särskild utredare för att utreda frågan

Läs mer

Besvär över Naturvårdsverkets beslut 2013-01-11, Ärendenr: NV-00027-13

Besvär över Naturvårdsverkets beslut 2013-01-11, Ärendenr: NV-00027-13 1/14 Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM maria.agren@naturvardsverket.se registrator@naturvardsverket.se Gote.Hamplin@naturvardsverket.se Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm forvaltningsrattenistockholm@dom.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2006:7. Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006

Kommittédirektiv. Effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2006:7. Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Kommittédirektiv Effekterna av rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2006:7 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall utreda frågan om effekterna

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Kritiken har undertecknats av följande personer:

Kritiken har undertecknats av följande personer: Bemötande från Olof Liberg and Håkan Sand av kritik mot Liberg & Sand 2012 (Report on effects of migration and selective harvest of wolves) framförd av Emma Lind m.fl. Kritiken har undertecknats av följande

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020.

I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning av jakttider vid Naturvårdsverkets översyn 2019/2020. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ärendenr: NV-08122-18 Riktlinjer för utformning av jakttider Ramar och principer I detta dokument beskrivs riktlinjerna för utformning

Läs mer

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken ~ --i- Regeringsbeslut 1:1 REGERINGEN 2011-08-16 M2011/2803/Nm MiIjödepartementet Naturvårdsverket 106 49 STOCKHOLM Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken Regeringens beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Dokumentation av seminarium. Rovdjur och tamdjur går det ihop? 4 februari 2013

Dokumentation av seminarium. Rovdjur och tamdjur går det ihop? 4 februari 2013 Dokumentation av seminarium Rovdjur och tamdjur går det ihop? 4 februari 2013 Arrangörer: Rovdjurscentret De 5 Stora, LRF, Fåravelsförbundet och Länsstyrelsen Gävleborg Deltagare/målgrupp: Tamdjursägare,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 december 2004 B 432-04 KLAGANDE Riksåklagaren MOTPART H M Offentlig försvarare och ombud: BL SAKEN Grovt jaktbrott ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

Femårig plan för genetisk förstärkning

Femårig plan för genetisk förstärkning 1(16) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y FÖRSLAG 2016-03-04 Nr: NV-02544-15 Femårig plan för genetisk förstärkning 2016 2020 -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17

Läs mer

Hur ser artskyddsreglerna ut och varför?

Hur ser artskyddsreglerna ut och varför? Hur ser artskyddsreglerna ut och varför? Helene Lindahl Naturvårdsverket KSLA den 8 dec 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-12-11 1 Presentationens innehåll Syftet med artskyddet

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

Femårig plan för genetisk förstärkning

Femårig plan för genetisk förstärkning 1(21) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY PLAN 2016-10-24 Nr: NV-02544-15 Femårig plan för genetisk förstärkning 2016 2020 -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner

Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt David Höök 010-2247256 Bertil Forsberg Folkesgården 77 68695 Västra Ämtervik & bertil-forsberg@telia.com Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner Beslut

Läs mer

Informations- och kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västmanlands län

Informations- och kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västmanlands län Natur- och kulturmiljöenheten Foto: och Viltskadecenter Informations- och kommunikationsplan för rovdjursfrågor i Västmanlands län 2009 Förankrad i Rovdjursgruppen vid möte den 13 november 2007 Beslutad

Läs mer

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län.

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län. 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lindahl, Helene Tel: 010-698 1051 Helene.lindahl @naturvardsverket.se BEGÄRAN 2014-03-20 Ärendenr: NV-00552-14 Sändlista Begäran om förslag till miniminivåer

Läs mer