Detta vill vi ta upp på detta möte.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta vill vi ta upp på detta möte."

Transkript

1 Detta vill vi ta upp på detta möte. Gynnsam bevarandestatus Vi menar att vi redan nu uppnått GYBS på varg. Genetikproblemet Är det ett akademisk påstående eller ett reellt praktiskt problem? Adaptiv förvaltning Stammen måste anpassas till den invandring vi har samt till de kostnader och besvär som vargen orsakar! Utebliven konsekvensutredning Vi påvisar en nonchalant och arrogant behandling av landsbygdsbefolkningens uppoffringar när man medvetet låter bli att redovisa de ekonomiska konsekvenserna. Art- och Habitatdirektivet Sverige bör ansöka om omförhandling eller utträde ur Bernkonventionen likt Schweiz.

2 Vi menar att Sverige kan hävda att man redan i dag har gynnsam bevarandestatus på varg.

3 Vad är då gynnsam bevarande status enligt EUs art-och habitatdirektiv? För att vi i Sverige skall kunna förvalta vargstammen genom jakt måste arten varg uppnått gynnsam bevarande status enligt de kriterier som beskrivs i artoch habitatdirektivet. Den juridiska beskrivning av detta värde i art-och habitatdirektivet är att det skall vara betydligt över MVP värdet. (Minimum Viable Population).

4 Vad är MVP? (Minimum ViablePopulation). MVP är ett värde som enligt Art och habitatdirektivet skall ligga till grund för Gynnsam bevarande status. Detta värde har forskarna tagit fram genom att simulera en sårbarhetsanalys och det beskriver det antal som behövs för att vargens som art skall ha mindre än 10% risk att dö ut inom 100 år i vargens naturliga utbredningsområde. (enligt IUCN kriterium E). Sårbarhetsanlysen som våra vargforskare tog fram visade på att vi endast behöver 38 vargari Sverige och Norge för att vargen som art skall ha mindre än 10% risk att dö ut inom 100 år.

5 Vad blev MVP värdet? Utifrån sårbarhetsanlysen så gjorde forskarna uppskattning om hur mycket varg som behövdes för att ta höjd för eventuella katastrofer som tex. valpsjuka, skabb, rabies etc. Man tog till rejält och la på ytterligare 164% på det antal som sårbarhetsanlysen visat på och hävdade att MVP är 100 vargar i Sverige och Norge. Men man har inte hänvisat till några vetenskapliga stöd för att man skulle behöva lägga på så mycket som 164% för att ta hänsyn till katastrofer utan här har man höftat till ett antal. Vi menar att MVP värdet inte hamnat på mer än vargar om det varit vetenskapligt förankrat med en riktig riskanalys för katastrofer.

6 Baserat på forskarnas litteraturgenomgång, publicerad i rapporten, bör man kunna konstatera att: Katastrofer av betydelse är ovanliga. Svåra katastrofer med mer än 50 % dödlighet inträffar som mest 3 ggr på 100 år. Riktigt svåra katastrofer, 90 % dödlighet, är sällsynta och inträffar en gång på 500 år. Smärre katastrofer med upp till 30 % dödlighet är relativt vanliga. Observera att den Skandinaviska vargpopulationen inte har drabbats av någon katastrof under de senaste 30 åren.

7 Riskanalys. Följande katastrofrisker har på ett objektivt sätt härletts från litteraturgenomgången. 30 % nedgång i vargpopulationen inträffar vart 10:de år 50 % nedgång inträffar vart 25:e år 60 % nedgång inträffar vart 50:de år 75 % nedgång inträffar 1 gång per 100 år 90 % nedgång inträffar inte inom rimlig framtid. Ovanstående uppgifter är hämtade ur rapporten utan subjektivitet och borde kunna utgöra grund för bedömning av katastrofers påverkan på Skandinaviens vargpopulation.

8 Skärningspunkten mellan indata hamnar på en populationsnivå som angivits i diagrammen. Nivån är det maximala antalet vargar som behövs om ett katastrofscenario inkluderas MVP med katastrof av olika omfattning. Test av MVP katastrofscenarier utan Fall katastrof 30 % vart 10 år 50 % vart 25 år 60 % vart 50 år 75 % vart 100 år Modell Expo. Growth Bayesian model Individual based Snitt antal individer som klarar katastrofscenarier enligt ovan 40,75

9 Vad innebär detta? En objektiv värdering av de data som presenteras i rapporten ger vid hand att MVP inklusive rimliga katastrofer bör hamna i intervallet 40 till 50 vargar. Det ingår intei framtagande av MVP att addera en subjektivt vald säkerhetsnivå. Detta är en fråga som ska behandlas i nästa steg, fastställande av referenspopulation för Gynnsam bevarandestatus (GYBS), då termen Significant higher than MVP ska definieras och där höjd för osäkerheten i bedömningen av MVP ska fastställas. Det är inte korrektatt först ta höjd i MVP beräkningen pga katastrofer och sedan återigen ta höjd för det ytterligare en gång vid fastställande av GYBS.

10 Hur skall vi tolka begreppet betydligt högre? Det enda krav som ställs i art-och habitatdirektivet är att gynnsam bevarandestatus skall vara betydligt högre än MVP värdet. Vi menar att det nu endast är en politisk och juridisk tolkningsfråga vad betydligt högre än 60 vargar innebär. Läser man portalparagrafen i art-och habitatdirektivet står det mycket tydligt att man även skall ta ekonomiska och sociala hänsyn till människorna och dess verksamheter. Detta skall följaktligen vägas in när vi skall värdera på vilken nivå GYBS skall läggas.

11 Vid vilket antal kan vi vetenskapligt och juridiskt hävda GYBS? Vi kan konstatera att ett vetenskapligt förankrat MVP värde inklusive katastrofer borde vara 60 vargar i Sverige och Norge. Vi menar därför att definitionen betydligt högre, som krävs för att uppnå gynnsam bevarandestatus kan hävdas vid 100 vargar. Då har vi lagt på 67% på ett vetenskapligt förankrat MVP värde.

12 Bevarandestatusenanses gynnsam när : - uppgifter om den berörda artens populationsutveckling visar att arten på lång sikt kommer att förbli en livskraftig del av sin livsmiljö, och - artens naturliga utbredningsområde varken minskar eller sannolikt kommer att minska inom en överskådlig framtid, och - det finns, och sannolikt kommer att fortsätta att finnas, en tillräckligt stor livsmiljö för att artens populationer skall bibehållas på lång sikt. - Källa:Rådetsdirektiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter Dessa punkter uppfyller vi när vi har 100 vargar!

13 Forskarna hartagit genetiska hänsyn när man tog fram sårbarhetsanlysen. NVV påstår att sårbarhetsanlysen inte har tagit genetiska hänsyn. Men utgångvärdet var den vargstam som vi har som har en hög inavelsgrad. Därmed har man tagit genetiska hänsyn i sin simulering. Utifrån detta har man räknat med att det endast behövs en invandrare per generation för att inavelsgraden skall vara oförändrad.

14 Genetikproblemet Är det ett akademisk påstående eller ett reellt praktiskt problem? Skillnaden mellan teori och praktik eller idévärld och verklighet.

15 Detta påstås vara resultatet av en hög inavelsgrad i teorin? Små valpkullar, låg tillväxt ( inavelsdepression) Genetiska defekter Liten genetiskt variation.

16 Hur ser det ut i verkligheten? Normal tillväxt, ca 18% i snitt per år. Normalstora kullar. Inga konstaterade defekter. (Naturen sköter urvalet) 5 individer har blivit mer än 400 st. Endast de starkaste och friskaste går in i aveln. ( I teoretiska genetiska simuleringar görs inte detta urval.) Den genetiska variationen har ökat med 29% sedan Vi får in migranter regelbundet. Om vargarna från Övertorneå och flyttvargen går in i avel kommer den genetiska variationen att ha ökat med 49%.

17 Vilken nivå är optimal för vargen och samtidigt acceptabel för människan? Vi menar att då kostnaderna är så extrema måste man ha minsta möjliga stam för att inte skada landsbygdens befolkning. En stam om tusen vargar eller fler som vissa genetiker hävdar att vi behöver är orealistiskt och skulle ge stora motsättningar mellan stad och land. Därför menar vi att endast en mindre stam kan vara aktuell.

18 Stammen måste anpassas till den naturliga invandring vi har! I en stor population får en migrant mindre genetiskt genomslag och i en mindre population får den större genomslag. Vi menar därför att man bör anpassa vargstammens storlek så att den inte är större än att den invandring som vi faktiskt har får optimal effekt på populationens inavelsgrad och genetiska variation. Detta är ett exempel på adaptiv förvaltningdär man justerar viltstammarna efter de förutsättningar man har. Och en av de viktigaste faktorerna för den svenska vargstammen är antalet invandrande vargar. Vi menar att vi därför att vargstammen inte bör överskrida 160 individer. I en större stam krävs det dyra artificiella åtgärder som utsättning av vargvalpar eller vuxna vargar från Ryssland.

19 En liten och en stor population åskådliggörs genom olika mängd vatten i ett vattenglas. En liten population En stor population

20 Vi fyller på lika mycket karamellfärg i båda vilket åskådliggör den fasta andel av invandrare som vi har. En liten population En stor population

21 En eller ett par generationer har förflutit. Den mindre populationen är mer påverkad av det genetiska tillskottet och har följaktligen dragit större nytta av invandraren. I denna population är det en lägre inavelsgrad För att nå samma inavelsgrad krävs fler invandrare

22 Vad är fördelarna med att anpassa stammen till rådande invandring? Ingen eller en mycket liten artificiell utsättning av vargvalpar eller vuxna ryska vargar behövs för att minska inavelsgraden. Naturen sköter sig själv. Lägre kostnader för samhället och för djurägare och markägare. Bättre acceptans och mindre polarisering mellan land och stad. Liten risk för akademiska bakslag. Mindre risk för att landsbygdsbefolkningen tar lagen i egna händer och utrotar vargen igen. Bästa möjlighet för vargen som art att vara en del av den svenska faunan.

23 NVVsberäkning på inavelsgraden är felaktig. Man utgår från en stam med noll i inavelsgrad i sin simulering av olika scenarier av inavelsgrader. Då kan resultatet aldrig bli bättre utan endast olika grader av mindre bra. Vi menar att man skall utgå från den stam vi har i dag med en ganska hög inavelsgrad och sedan ställa sig frågan hur skall vi kunna förbättra inavelsgraden i dennastam. Gör man det kommer man fram till att en reducering genom genetisk urvalsjakt ger den önskade effekten och så kommer den invandring som vi har att sänka inavelsgraden och öka den genetiska variationen.

24 Så här ser utgångsläget ut i NVVs modell. Noll i inavelsgrad.

25 Så här det reella utgångsläget ut. Stammen härstammar från 5 individer

26 Vad blir konsekvensen av en felaktig genetisk beräkning? - Det skapar ogrundat stort migrationsbehov. -Man påvisar en omedelbar genetisk förlust när det är tvärtom. - Det ger oändliga kostnader. -Motsättningar för utsättning blir stora och det ökar intoleransen. - Populationen finns inte i verkligheten - Stor risk för akademiskt bakslag

27 Vi utgår från att djurskyddslagen skall följas och att alla våra tamdjur måste skyddas mot allt onödigt lidande. Då krävs en investering på 8,8 miljarder om vi skall sätta upp vargavvisande staket för alla betesmarker söder om renbetesland. Beräkning investeringsbehov på alla betesmarker i Sverige Stängsellängd per ha bete 250 m Stängselkostnad per m Stängselkostnad per ha Antal hektar betesmark söder om renbesland Summa investeringsbehov 45 kr/m kr/ha ha kr

28 Årlig stängselkostnad Den årliga stängselkostnaden uppgår till 851 miljoner om året. Beräkning av årskostnad Avskrivningstid Avskrivningskostnad /år Extra underhåll / m stängsel Summa kostnader / år Antal hektar betesmark Summa årskostnad 12 år 938 kr/ha 150 kr / ha 1088 kr / ha ha kr

29 Hur står dessa kostnader i relation till de intäkter som djurägarna har på sin verksamhet? Samhället borde givetvis ställa sig frågan hur dessa enorma extra kostnader står i relation till de intäkter som bönderna har på sina verksamheter. Men ansvarig myndighet struntar i att göra en ekonomisk konsekvensutredning.

30 Men för tex fårskötseln kommer den extra stängselkostnaden att överstiga den totala omsättningen. Detta är helt orimligt och medför givetvis att många djurbönder väljer att sluta beta sina marker. Färsk statistik från Fåravelsförbundet visar detta. Ansvarig myndighet struntar i att många värdefulla biotoper kommer att raderas från vår jord och att vår matproduktion kommer att minskas. Man motiverar detta genom att stödja sig på en felaktig genetisk beräkning på varg!

31 Om markägarna tappar 20% i arrendeintäkter för jakt, innebär det ett tapp på 191 miljoner/ år Län km2 Hektar Arrendepris / ha Arrende intäkter Skåne Blekinge Kronoberg Jönköping Halland V Götaland Östergötland Sörmland Stockholm Uppsala Västmanland örebro Län Värmland Dalarna Gävleborg Uppskattad minskning jaktarrrende -20%

32 Skall man få någon typ av acceptans bör man visa intresse av att veta vilken insats den som skall leva med rovdjuren tvingas göra. Ansvarig myndighet struntar fullkomligt i hur mycket vargen kostar för landsbygdens befolkning. Även rovdjursutredaren struntade i att ta fram en ekonomisk konsekvensanalys. Detta är otroligt respektlöst och spär på föraktet för Naturvårdsverket och ansvarig politiker.

33 Art-och habitatdirektivet bör omförhandlas. Även om vi skulle få flera tusen vargar, hanteras vargen under bilaga 4 i direktivet. Detta innebär att den klassas som en särskilt skyddsvärd art och därmed kan man aldrig tillåta licensjakt. Vi menar att då en art uppnår gynnsam bevarandestatus bör man kunna klassa om den så att licensjakt blir tillåten. Det går inte i dag. Vi menar att detta är otidsenligt och odemokratiskt och omgående bör omförhandlas. Om EU inte går med på omförhandling bör Sverige söka utträde ur Bernkonventionen

34 Vi kräver nu följande av ansvariga politiker. Att Sverige omgående hävdar gynnsam bevarandestatus på arten varg. Med utgångspunkt från de vetenskapliga fakta vi lagt fram. Att miljödepartementet och NVV använder sig av en trovärdig genetisk modell när man bedömer vargstammens livskraft. Att miljödepartementet tar fram en socioekonomisk konsekvensanalys av en vargstam i olika populationsstorlekar. Förslagsvis 150, 350, 500, 1000, 2000 st. Denna skall även vara en avgörande faktor vid fastställande av GYBS enligt art och habitatdirektivets portalparagraf då hänsyn skall tas till drabbade människor och dess verksamheter.

35 Vi kräver nu följande av ansvariga politiker. Att Sverige begär omförhandling av art och habitatdirektiver bilaga 4 så att skyddsklassade arter kan förflyttas till annan klassning då de uppnått GYBS. Och om inte EU går med på det så bör Sverige söka utträde ur Bernkonventionen. Vi bör även söka samarbete med andra länder som har samma problem med vargen som Tyskland, Finland och Spanien så vi får en bättre tyngd mot EU-kommissionen. Att NVV och Naturvårdsverket omgående tar fram en förvaltningsplan som är förankrad hos de organisationer som är drabbade av vargens kostnader och problem. Skyddsjakt med stöd av paragraf 16 bör införlivas i planen så att hänsyn tas till de skador som vargen orsakar landsbygdsbefolkningen och dess näringar.

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg

Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringsbeslut I:1 2015-04-01 M2015/1573/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

SKRIVELSE Ärendenr: NV

SKRIVELSE Ärendenr: NV 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-01-10 Ärendenr: NV-05519-12 Regeringskansliet Miljödepartementet Registrator 103 33 Stockholm miljodepartementet.registrator

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Kommittédirektiv Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2010:65 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, mot bakgrund av riksdagens beslut

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Presentation av Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Om rovdjursutredningen Regeringen beslutade den 10 juni 2010 om direktiv för utredningen Lars-Erik Liljelund är särskild

Läs mer

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt?

Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Varför stopp på eftersök på trafikskadat vilt? Svenljungastrejken Vi accepterar varg men kräver ett tak på mellan 150 till 210 individer. Detta för att här går den absoluta gränsen för vad våra gröna näringar

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Legal och lokal acceptans

Legal och lokal acceptans MAJ 2013 Legal och lokal acceptans En legal och hållbar lösning på svensk vargproblematik baserad på lokal acceptans och förutsättningar i Art- och Habitatdirektivet Roger Engstrand, Karl Hedin, Jesper

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

(NV )

(NV ) Svenska Fåravelsförbundet 2016-04-27 c/o Gudrun Haglund-Eriksson NV-02544-15 Bengtstorp 694 98 Närkesberg Naturvårdsverket registrator@naturvordsverket.se Remissvar angående femårig genetisk förstärkning

Läs mer

EXAMENSARBETE. Kontrollen av vargstammen. Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg. Louise Wennerstrand 2016

EXAMENSARBETE. Kontrollen av vargstammen. Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg. Louise Wennerstrand 2016 EXAMENSARBETE Kontrollen av vargstammen Regleringen för licens- och skyddsjakt av varg Louise Wennerstrand 2016 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi,

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige

Delredovisning av uppdrag om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-01-19 Ärendenr: NV-01348-11 SJV-01435/2011 Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Delredovisning av uppdrag om genomförande av

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik 2 Rättskälleläran EU EU-förordningar EU-domstolens praxis EU-direktiv 3 Svenska artskyddsförordningen Fridlysning 4 I fråga om vilda fåglar och

Läs mer

Information om nya älgjaktsförslaget och varg

Information om nya älgjaktsförslaget och varg Information om nya älgjaktsförslaget och varg Sv. Jägarförbundet genomför ett antal presentationer av förslaget om nya älgjaktsregler samt aktuella vargfrågor. I vårt område har information genomförts

Läs mer

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Bakgrund till rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län Denna policy ska ses som ett stöd för föreningens medlemmar vid arbete med

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND. LRFs rovdjurspolicy. Antagen av LRFs styrelse LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRFs rovdjurspolicy Antagen av LRFs styrelse 2013-03-19 2(5) Sammanfattning Rovdjursförvaltningen måste vara långsiktig, förutsägbar och rimlig för den enskilda. Rovdjurstrycket

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken ~ --i- Regeringsbeslut 1:1 REGERINGEN 2011-08-16 M2011/2803/Nm MiIjödepartementet Naturvårdsverket 106 49 STOCKHOLM Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken Regeringens beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Olika former av naturskydd i miljöbalken Riksintressen & hushållningsregler MB 3 & 4:e kap. Områdesskydd MB 7 kap. Artskydd MB 8 kap. Artskyddsförordningen 2 Svenska

Läs mer

Synpunkter på det utskickade materialet om GYBS.

Synpunkter på det utskickade materialet om GYBS. Till rovdjursutredningen Lars-Erik Liljelund Synpunkter på det utskickade materialet om GYBS. Det var med stigande oro jag läste jag det material som ni skickat ut. Beräkningarna av referensområde för

Läs mer

Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige

Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige Miljöminister Andreas Carlgen Miljödepartementet 10333 STOCKHOLM Synpunkter på vargstammen från Svenska Rovdjursföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen och Djurskyddet Sverige Svenska Jägareförbundet

Läs mer

SOU 2012:22 Mål för rovdjuren, Svenska Jägareförbundets yttrande över Rovdjursutredningens slutbetänkande

SOU 2012:22 Mål för rovdjuren, Svenska Jägareförbundets yttrande över Rovdjursutredningens slutbetänkande Miljödepartementet Magnus Bergström 103 33 Stockholm Öster Malma 2012-07-05 SOU 2012:22 Mål för rovdjuren, Svenska Jägareförbundets yttrande över Rovdjursutredningens slutbetänkande Svenska Jägareförbundet

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för varg

Nationell förvaltningsplan för varg Nationell förvaltningsplan för varg Förvaltningsperioden 2014 2019 December 2014 NATURVÅRDSVERKET Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM Gruppen

Läs mer

Remissvar förslag till nationell förvaltningsplan för varg (Nv )

Remissvar förslag till nationell förvaltningsplan för varg (Nv ) 1/6 Naturvårdsverket Ruona Burman 106 48 Stockholm E-post: registrator@naturvardsverket.se vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Stockholm 10 maj 2012 Remissvar förslag till nationell förvaltningsplan

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:755. En hållbar rovdjurspolitik. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:755. En hållbar rovdjurspolitik. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:755 av Jens Holm m.fl. (V) En hållbar rovdjurspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att licensjakt

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

April NATIONELL FÖRVALTNINGSPLAN Vilt Varg. Varg

April NATIONELL FÖRVALTNINGSPLAN Vilt Varg. Varg April 2016 NATIONELL FÖRVALTNINGSPLAN Vilt Varg Varg Nationell förvaltningsplan för varg Förvaltningsperioden 2014 2019 Justerad version januari 2016 NATURVÅRDSVERKET Beställningar Ordertel: 08-505 933

Läs mer

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm

KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14. Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se KOMPLETTERING 2015-03-04 Ärendenr: NV-09515-13 NV-00326-14 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17

Läs mer

Till Naturvårdsverket, Stockholm samt till Miljödepartementet (genom Magnus Bergström) för kännedom

Till Naturvårdsverket, Stockholm samt till Miljödepartementet (genom Magnus Bergström) för kännedom Till Naturvårdsverket, Stockholm samt till Miljödepartementet (genom Magnus Bergström) för kännedom Vi har med oro noterat den ökade polariseringen i Sverige angående synen på vår vargstam och på hur den

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

SKOGSPRISER HALVÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin

SKOGSPRISER HALVÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin SKOGSPRISER HALVÅR 2017 Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin SKOGSPRISER, INDELNING Södra 1. Blekinge, Halland och Skåne 2. Jönköping, Kalmar och Kronoberg 3. Större delen av Västra Götaland och hela

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västmanlands län

Företagsamheten 2014 Västmanlands län Företagsamheten 2014 Västmanlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västmanlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västmanlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga...

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

SKOGSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin

SKOGSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin SKOGSPRISER HELÅR 2016 Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin SKOGSPRISER, INDELNING Södra 1. Blekinge, Halland och Skåne 2. Jönköping, Kalmar och Kronoberg 3. Större delen av Västra Götaland och hela

Läs mer

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr:

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Till registrator, Miljödepartementet Stockholm 2/9 2013 Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden

Läs mer

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar STATISTIK OCH PROGNOSER FRÅN VILTSKADECENTER 20101 Innehåll Inledning... 2! Delområden i statistiken... 3! Rovdjursforum... 4! 1. Tamdjur...

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (8) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y BESLUT 2019-05-09 Dnr NV-01525-18 Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Företagsamheten 2014 Dalarnas län

Företagsamheten 2014 Dalarnas län Företagsamheten 2014 Dalarnas län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Dalarnas län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Dalarnas län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors

Läs mer

2013-02-08. Företagsamheten 2013. Örebro län

2013-02-08. Företagsamheten 2013. Örebro län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 Örebro län Örebro län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Örebro län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

10 Stöd till stängsel mot rovdjur

10 Stöd till stängsel mot rovdjur STÖD TILL STÄNGSEL MOT ROVDJUR KAPITEL 10 10 Stöd till stängsel mot rovdjur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 3 april 2018 Uppföljningen

Läs mer

Beskattningsmodell för varg

Beskattningsmodell för varg Beskattningsmodell för varg 2018 Prognoser för vargstammen 2018 vid olika beskattningsnivåer RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2017-1 Beskattningsmodell för varg 2018 Författare: Jens Frank Rapport från

Läs mer

Särskilt yttrande Ann Dahlerus

Särskilt yttrande Ann Dahlerus Särskilt yttrande Ann Dahlerus Det har varit en värdefull erfarenhet att beredas tillfälle att delta i utredningen och följa arbetet fram till betänkandet. Några svårigheter har dock varit att det inte

Läs mer

Dåligt beslutande - Varg

Dåligt beslutande - Varg Dåligt beslutande - Varg Några lätt överdrivna generaliseringar och överhoppade detaljer i det följande. De viktigaste av mina egna reflektioner framförs här. De har vanligen inte accepterats av vargetablissemanget

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jönköpings län

Företagsamheten 2018 Jönköpings län Företagsamheten 2018 Jönköpings län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

DOM. 2014-11-14 Meddelad i Stockholm. 2. Svenska Jägareforbundet, 802001-6658 Öster-Malma 611 91 Nyköping

DOM. 2014-11-14 Meddelad i Stockholm. 2. Svenska Jägareforbundet, 802001-6658 Öster-Malma 611 91 Nyköping DOM 2014-11-14 Meddelad i Stockholm Sida l (19) KLAGANDE 1. Naturvårdsverket l 06 48 Stockholm 2. Svenska Jägareforbundet, 802001-6658 Öster-Malma 611 91 Nyköping MOTPARTER 1. Svenska Naturskyddsföreningen,

Läs mer

Företagsamheten 2014 Hallands län

Företagsamheten 2014 Hallands län Företagsamheten 2014 s län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket VÄLKOMMEN Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Inledning Deltagare från Naturvårdsverket Dagens

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Stängsel mot rovdjur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Stängsel mot rovdjur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Stängsel mot rovdjur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna avser stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 3 april 2018. Denna uppföljning har genomförts av Ingrid Nilsson,

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för lo gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för lo gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (8) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y BESLUT 2019-03-07 Dnr NV-01525-18 Fastställande av miniminivåer för lo gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

SKOGSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin Version

SKOGSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin Version SKOGSPRISER HELÅR 2018 Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin Version 2019-01-16 SKOGSPRISER, INDELNING Södra 1. Blekinge, Halland och Skåne 2. Jönköping, Kalmar och Kronoberg 3. Större delen av Västra

Läs mer

Företagsamheten 2018 Gotlands län

Företagsamheten 2018 Gotlands län Företagsamheten 2018 Gotlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism?

1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? 1. Hur ser ni på svensk rovdjursturism? Svenska Jägareförbundet har inga invändningar mot rovdjursturism i sig så länge den inte utformas på ett sätt som menligt påverkar andra aktörers möjlighet att bedriva

Läs mer

Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner

Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner LRF Konsult är Sveriges största mäklare för skogsfastigheter och producerar fortlöpande prisstatistik på området. Prisstatistiken grundas på

Läs mer

Brexit Ny analys av potentiella ekonomiska konsekvenser för Sveriges län

Brexit Ny analys av potentiella ekonomiska konsekvenser för Sveriges län Stockholm, den 7 mars 2016 Brexit Ny analys av potentiella ekonomiska konsekvenser för Sveriges län Guldbröllop eller skilsmässa på gamla dar? Kommer Storbritannien att bygga vidare på sitt 43-åriga äktenskap

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Remiss av förslag till nationella förvaltningsplaner för björn, järv, lodjur och kungsörn

Remiss av förslag till nationella förvaltningsplaner för björn, järv, lodjur och kungsörn 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel. 010-698 17 08 Ola.Larsson@naturvardsverket.se REMISS 2012-11-01 Ärendenr: NV-00299-12 Enligt sändlista Remiss av förslag

Läs mer

Företagsamheten Västernorrlands län

Företagsamheten Västernorrlands län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 Västernorrlands län Västernorrlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västernorrlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg 2013-08-30 1(13) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 054-197074 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se linnea.rosenlof@regeringskansliet.se Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens

Läs mer

ÅKERMARKSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin

ÅKERMARKSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin ÅKERMARKSPRISER HELÅR 2016 Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin OM PRISSTATISTIKEN FÖR ÅKERMARKSPRISER LRF Konsult har sedan början på 2 000-talet producerat samt presenterat statistik avseende utvecklingen

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Nationell förvaltningsplan för varg. Förvaltningsperioden

Nationell förvaltningsplan för varg. Förvaltningsperioden Nationell förvaltningsplan för varg Förvaltningsperioden 2014 2019 3 Naturvårdsverket Tel: 010-698 10 00 Fax: 010-698 10 99 E-post: registrator@naturvardsverket.se Postadress: Naturvårdsverket, 106 48

Läs mer

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas?

Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Hur ska brunbjörn, järv, lodjur och varg förvaltas? Optimala storleken på rovdjursstammar i Sverige ur ett naturvårdsperspektiv Charlotta Öhnfeldt Independent Project in Biology Självständigt arbete i

Läs mer

Nedan följer Naturvårdsverkets svar på respektive fråga.

Nedan följer Naturvårdsverkets svar på respektive fråga. 1(8) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-10-25 Ärendenr: Länsstyrelsen i Värmlands län E-post: varmland@lansstyrelsen.se Yttrande i mål nr 2407-16 m.fl. angående

Läs mer

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten

Informationsmöte om vargflytt. Frågor till Föreläsarna (Länsstyrelsen och Jägareförbundet) FRÅGOR & SYNPUNKTER BERGSJÖ 11-03-23. Natur och Viltenheten 1 ( 10) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bergsjögården, Bergsjö Antal besökare: ca 54 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västernorrlands län

Företagsamheten 2014 Västernorrlands län Företagsamheten 2014 Västernorrlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västernorrlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västernorrlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

SKOGSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin

SKOGSPRISER HELÅR Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin SKOGSPRISER HELÅR 2017 Kontaktperson: Chefsmäklare Markus Helin SKOGSPRISER, INDELNING Södra 1. Blekinge, Halland och Skåne 2. Jönköping, Kalmar och Kronoberg 3. Större delen av Västra Götaland och hela

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jämtlands län

Företagsamheten 2018 Jämtlands län Företagsamheten 2018 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten. Värmland,

Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten. Värmland, Europeiska Kommissionen DG Miljö Överträdelseenheten Värmland, 101028 Anmärkningar med anledning av skrivelse Synpunkter på svenska regeringens svar den 3 september 2010 på Europeiska kommissionens frågor

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

Remissvar Rovdjurens bevarandestatas SOU 2011:37 M2011/1767Nm

Remissvar Rovdjurens bevarandestatas SOU 2011:37 M2011/1767Nm Miljödepartementet Enheten för naturmiljö Ruona Burman Öster Malma 2011-08-15 Remissvar Rovdjurens bevarandestatas SOU 2011:37 M2011/1767Nm Svenska Jägareförbundet, nedan kallat förbundet, vill inledningsvis

Läs mer

Dokumentation av seminarium. Rovdjur och tamdjur går det ihop? 4 februari 2013

Dokumentation av seminarium. Rovdjur och tamdjur går det ihop? 4 februari 2013 Dokumentation av seminarium Rovdjur och tamdjur går det ihop? 4 februari 2013 Arrangörer: Rovdjurscentret De 5 Stora, LRF, Fåravelsförbundet och Länsstyrelsen Gävleborg Deltagare/målgrupp: Tamdjursägare,

Läs mer

Branschindikator för egenanställning 2017

Branschindikator för egenanställning 2017 Branschindikator för egenanställning 2017 På uppdrag av Egenanställningsföretagens branschorganisation Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2018-04-09 1 Kort om branschindikatorn 2 Egenanställningsföretagens

Läs mer

Företagsamheten Dalarnas län

Företagsamheten Dalarnas län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 4 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten Hallands län

Företagsamheten Hallands län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 s län s län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning s län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer