Projektplan för Samverkstan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan för Samverkstan"

Transkript

1 Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) (10) Projekt Samverkstan Runar Skoglund Arbetskonsulent sms Projektplan för Samverkstan Bakgrund Utifrån olika inventeringar som gjorts i Sverige räknar man med att det finns mellan personer med psykiska funktionshinder som har kontakt med psykiatri eller socialtjänst. Av dessa beräknar man att endast 8 procent har arbete på den öppna marknaden och nästan 60 procent saknar meningsfull daglig sysselsättning. Grovt räknat skulle detta innebära att det i regionen -Grums-Hammarö- Kristinehamn finns ca 450 personer med psykiska funktionshinder som har kontakt med psykiatri eller socialtjänst, men endast ett 40-tal som idag har arbete på den öppna arbetsmarknaden. För personer med psykiska funktionshinder fyller arbete och meningsfull sysselsättning en viktig funktion för bibehållande av självkänsla, social funktion och ekonomiskt oberoende. Undersökningar har visat att arbete och meningsfull sysselsättning förbättrar livskvaliteten och minskar psykiatriska symtom hos personer med psykiska funktionshinder. Trots denna kunskap och insikt är arbetslöshet och brist på meningsfull sysselsättning ett omfattande problem bland personer med allvarliga psykiska funktionshinder. Flera undersökningar visar också att det bland de psykiskt funktionshindrade finns en stor önskan om arbete meningsfull sysselsättning, en önskan som också anhöriga i olika sammanhang framfört som det mest angelägna otillfredsställda behovet bland personer med psykisk sjukdom. Traditionellt har den svenska arbetsrehabiliteringen ofta fungerat så att personer i en skyddad miljö har fått träna på sina färdigheter enligt en trappstegsmodell. Arbete med bistånd (Supported Employment - SE) vänder radikalt upp och ner på detta synsätt och utgår från att den enskilde vill och är motiverad för arbete och därför snabbt behöver komma ut på en arbetsplats och att det stöd som ges ska ske utifrån den enskildes behov. Den forskning som i Sverige gjorts på metoden SE baseras i huvudsak på studier rörande arbetslivsinriktad rehabilitering för personer med schizofreni och bipolär sjukdom. Det arbetet har bedrivits i enlighet med IPS (Individual Placement and Support) som är en standardiserad och manualbaserad utveckling av SE. Studierna påvisar att SE i jämförelse med andra metoder ger fler tillträde till anställning på den 1A

2 2(10) öppna arbetsmarknaden, fler arbetstimmar per månad och därmed ökade inkomster och metoden visar sig också vara mer kostnadseffektiv än andra traditionella insatser. Det finns mycket som tyder på att metoden är än mer effektiv när den generellt riktas till personer med funktionsnedsättning som ofrivilligt befinner sig utanför den ordinarie arbetsmarknaden. I Sverige återfinns metoden hos bl.a. arbetsförmedlingens SIUSkonsulenter, hos stiftelsen Actíva i Örebro och företaget MISA i Stockholm. Lite förenklat kan man säga att man traditionellt arbetar med att genom träning och övning stegförflytta individen mot en arbetsmarknad. Tanken med SE är att man först stegförflyttar arbetsmarknaden mot individen, sedan påbörjas träningen på en befintlig arbetsplats. Metoden rekommenderas numera av Socialstyrelsen i de nya nationella riktlinjerna för Följande beskrivning är ett utdrag ur riktlinjerna som finns att hämta hem i sin helhet på socialstyrelsen hemsida, Faktaruta kring Arbetslivsinriktad rehabilitering och Supported Employment se BILAGA 1 Syfte Att med nytänkt arbetssätt och nytänkande i anställningsformer stödja personer med funktionsnedsättning mot ett inträde på arbetsmarknaden. Målgrupp Målgruppen är personer med psykisk funktionsnedsättning vilka ofrivilligt befinner sig utanför den öppna arbetsmarknaden. Personerna ska vara anvisningsbara av arbetsförmedlingen i kommunerna, Hammarö, Grums och Kristinehamn och ska ha bedömts vara i behov av arbetslivsinriktad rehabilitering inom ramen för projektets uppdrag. Antal deltagare beräknas till cirka 125 personer projekttiden, 3 år. Mål Samverkansmål/Effektmål Förbundets uppdrag är bl a att verka för att samhällets samlade resurser används på ett effektivt sätt för att bryta eller förhindra långvarigt beroende av offentlig försörjning. Att förhindra vandring mellan myndigheter och dess insatser. Projektet ska eftersträva en tydlig linje mot egen försörjning genom att samordna alla instanser under arbetslinjen med insatsen arbetslivsinriktad rehabilitering och metoden Supported Employment. Deltagarmål/Projektmål Varje deltagare skall:

3 3(10) - erhålla en 12 månaders utvecklingsanställning med arbetsuppgifter på den öppna arbetsmarknaden. - i mån av behov under pågående anställning komma i åtnjutande av kompetensutvecklande insatser. - i mån av behov under pågående anställning komma i åtnjutande av nödvändiga rehabiliteringsinsatser. - senast efter 12 månaders anställning ha en klarlagd arbetsförmåga så till vida att arbetsutbudet är fastställt och nödvändiga rehabiliteringsinsatser är prövade. - så snart som möjligt ges möjlighet att gå över i anställning på den öppna arbetsmarknaden % av deltagarna ska efter 1 år erhålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden alternativt ha börjat studera. Organisation Organisationen bemannas i projektstart med en projektledare/samordnare samt en jobbcoach båda med heltidsanställningar. Om behov av utökade resurser uppkommer under projekttidens gång kommer detta att kommuniceras med styrgruppen, då parterna har möjlighet att tillskjuta egna resurser. Om ytterligare finansiering behövs från förbundet tas beslut i styrelsen efter sedvanlig utredning i beredningsgruppen. Det bör hos varje medverkande part finnas möjlighet att ge andra medarbetare möjlighet att i vissa ärenden, vissa grupper, medverka i projektet för att på så sätt skapa en naturlig implementering av metoder och kunskap. Projektledare/samordnare En projektledare/samordnare rekryteras på heltid utifrån krav på kompetens om metoden Supported Employment samt att, i ett team, hålla ihop och leda deltagare, och därmed projektet, mot satta mål. Det finns en tydlig linje i projektet mot egen försörjning genom samordning av olika insatser mellan förbundets partners och näringslivet där målet är att deltagarna, genom att delta i arbetslivet ska öka sin hälsa och sitt välbefinnande. Samordnarens uppgift är även att samordna stödjande åtgärder för varje deltagare där samordningen ska utgå från planeringen på arbetsplatsen och även gälla samordning av stödinsatser i dagliga livet så att den generella arbetsförmågan successivt kan utökas. Jobbcoach En jobbcoach rekryteras på heltid med uppdraget att stötta deltagaren i att hitta lämplig arbetsplats och att kontinuerligt följa upp deltagaren ute på arbetsplatsen samt se till att överenskommen planering leder till att den anställdes arbetsförmåga ökar. Jobbcoachen skall arbeta för att det naturliga stödet på arbetsplatsen byggs upp så att deltagaren på sikt blir oberoende av stödet från projektet och att arbetsgivaransvaret förs över till arbetsplatsen. Jobbcoachen skall samverka med handläggare på arbetsförmedlingen avseende uppföljning, och planering i enlighet med det regelverk som omgärdar en utvecklingsanställning.

4 4(10) Verksamhetsbeskrivning/ Arbetssätt Supported Employment bygger på följande sex principer Målsättningen är konkurrensutsatt arbete i reguljära arbetsmiljöer. Klienterna ska erhålla riktigt arbete mer eller mindre direkt, utan föregående faser av arbetsträning i skyddade miljöer. Arbetsrehabiliteringen ses som en integrerad del av det samhällsbaserade psykiatriska stödsystemet och inte som en separat stödform. Detta innebär att samordnaren bör ingå i vårdteamet eller att det åtminstone är ett nära och kontinuerligt samarbete mellan olika insatsområden. Arbetsrehabiliteringen är uttryckligen baserad på individens val och önskemål. Under rehabiliteringen genomförs kontinuerliga bedömningar som utgår från klientens arbetserfarenheter och upplevelser. Stödet till klienten är behovsbaserat och inte begränsat i tid. All personal som arbetar i projektet och som saknar erfarenhet eller utbildning i metodiken skall på sikt utbildas i metoden Supported Employment och IPS. 1. Part som har person (klient, arbetssökande eller patient) vilken anses vara i behov av - och som kan tillgodogöra sig - insatsen i projektet, skall tillse att klienten, arbetssökande eller patienten, blir anvisningsbar via arbetsförmedlingen. Ansvarig handläggare på arbetsförmedlingen drar ärendet för samrådsgruppen som beslutar om medverkan. 2. Person som är aktuell för medverkan i projektet skall själv ansöka om en plats i projekten. 3. Personen intervjuas av personal i projektet utifrån de i ansökan angivna önskemålen. 4. I arbetet med att hitta en lämplig arbetsplats som matchar personens önskemål och behov ansvarar coachen för att samverkan sker mellan projektet, arbetsförmedlingen och kommunernas respektive arbetsmarknadsenhet. När lämplig arbetsplats hittats skrivs personen in i projektet och anställningen påbörjas. kommun (IFA) står som arbetsgivare den första tiden och personen lånas ut till arbetsplats på den öppna arbetsmarknaden där möjlighet ges till en långsiktig anställning. Om parterna och personen är överens om planeringen kan anställningen påbörjas på en skyddad arbetsplats i avvaktan på att arbetsplats på den öppna arbetsmarknaden iordningsställs. Denna tid på skyddad arbetsplats skall dock vara hårt tidsbegränsad och fortlöpande följas upp med täta intervaller. 5. Under anställningen påbörjas träning på arbetsplatsen med stöd från coach. Samordnare ansvarar för att rehabiliteringsplan utformas utifrån personens behov av stödinsatser och att respektive instans tar sitt ansvar för att insatser genomförs som stödjer utvecklingen av personens arbetsförmåga.

5 5(10) Under utvecklingsanställningen har personen tillgång till stöd från arbetsförmedlingen rörande vägledning, att prova ut arbetshjälpmedel om det behövs, utbildningsinsatser och hjälp med att finna ett lämpligt arbete efter tiden i utvecklingsanställning. 6. Kommunens arbetsgivaransvar (IFA) skall flyttas över till arbetsgivare på den öppna arbetsmarknaden när det naturliga stödet på arbetsplatsen fungerar och den arbetslivsinriktade rehabiliteringen är avslutad. Profilen på projektet skall vara tydlig mot arbetslinjen. SE planeras i förhållande till klientens livsstil i övrigt, till de vardagsrutiner, sociala och rekreativa aktiviteter som klienten behöver engageras i för att kunna arbeta. Till skillnad från en lönebidragsanställning är utvecklingsanställningen i sig är en arbetsmarknadspolitisk insats som innebär en möjlighet att ha ett arbete och samtidigt få del av utvecklingsinsatser som ökar möjligheter till arbete och/eller utbildning och där ingår bl.a. vägledningsinsatser via arbetsförmedlingen. Personer skrivs inte in i projektet förrän lämplig arbetsplats har hittats. I dagsläget finns det ingen aktivitet inplanerad i projektet som fungerar som värmestuga eller aktiveringsfas där klienten får vara i avvaktan på att vi hittar lämplig arbetsplats. Om det finns önskemål eller behov av detta får arbetsförmedlingen i så fall gå in med insatsen Förberedande Insatser som är en aktivitet inom ramen för arbetslivsinriktad rehabilitering, det vill säga insatser till personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga eller andra skäl behöver extra stöd och hjälp för att få ett fotfäste på arbetsmarknaden, och som ger deltagaren rätt till aktivitetsstöd under tiden man är inskriven. Tidsplan Projektet bedöms kunna starta genom annonsering av tjänster direkt efter styrelsebeslut och att anställning kan ske i juni Flera personer med behov av Samverkstan finns redan kända hos parterna. Därför kan intag av deltagare ske redan under sommaren 2010 men med hänsyn till deltagaren utifrån beviljade semestrar. I september 2010 beräknas cirka 40 personer vara identifierande och av dem kan ett 20- tal vara i verksamhet beroende på tillgång till arbetsplatser. Projekttid Projektet är 3-årigt och målsättningen är att projektet på sikt skall vara självfinansierat och att verksamheten därmed senare ska kunna implementeras hos en eller flera ordinarie parter i förbundet.

6 6(10) Projektägare kommun, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, avdelningen för Integration, Försörjning och Arbete (IFA). Projektplats Verksamheten skall bedrivas nära deltagarna och arbetsplatserna i respektive kommun. Där så är möjligt skall samverkan skapas med befintliga verksamheter som redan idag bedrivs på hemorten. Syftet med rehabiliteringsinsatsen är att uppnå en ökad arbetsförmåga på arbetsplatsen och då man bör eftersträva en naturlig koppling mellan arbetesrehabilitering, fritid och boende. Den arbetsplats som medverkar eller berörs av projektet skall ges möjlighet att påvisa sitt engagemang i arbetet mot utanförskap. Plakat, skyltar eller annat informationsmaterial skall tas fram och överlämnas till de arbetsplatser som berörs. Samspelet ansvarar för att köpa in användbart informationsmaterial kring projektet. Genom att medverka i projektet kommer arbetsgivare att få ökad insikt kring hur personer med olika former av funktionsnedsättningar mycket väl kan utgöra en resurs för företaget. Man får en ökad kunskap kring hur arbetslivsinriktad rehabilitering kan genomföras och förhoppningsvis kan man lägga en god grund för ett fortsatt samarbete rörande rekrytering och rehabilitering. Projektet skall vid ett antal tillfällen per år i samarbete med t.ex. Företagarna samla alla medverkande aktörer till gemensamma träffar och genom intressanta föreläsningar och seminarier lyfta frågor som rör rehabilitering och funktionsnedsättning ute på arbetsplatserna.

7 7(10) Det är projektledaren som ansvarar för att dessa aktiviteter under projekttiden skapar ett medvetande kring dessa frågor och en kännedom om projektet ute på företagen i regionen. Processägare Ansvarig tjänsteman har processansvaret. Projektstyrning - Styrgrupp Samordningsförbundets utsedda ur beredningsgruppen utgör styrgruppen för Samverkstan. Ansvarig tjänsteman ingår i styrgruppen och har processansvar. Rapportering till styrgruppen sker via Samspelets tjänsteman och/eller projektledaren. Beredningsgruppen har ansvar för att underlätta de kontakter som behövs inom den egna organisationen. Referensgrupp /referensarbetsgrupp Handläggargruppernas Samrådsgrupp är referensgrupp där projektsamordnaren deltar. Rapportering till övriga handläggargrupper sker från och till via dess representant. Uppföljning och utvärdering, Rapportering Projektledaren ansvarar för att löpande rapportera resultat till ansvarig tjänsteman som i sin tur rapporterar till styrelsen. Förutom SUS och DIS rapportering skall projektets ekonomiska resultat redovisas för att tydliggöra projektets kostnadseffektivitet. Det ligger dock inte på projektet eller projektledaren att ta fram referensgrupp eller mätmetoder. Utvärdering på projektnivå och deltagarnivå Projektet kommer utvärderas av extern utvärderare. Johanna Gustafsson, doktorand vid Institutet för handikappvetenskap vid Örebro Universitet har sitt forskningsområde inom området arbetsmarknad och funktionsnedsättning med speciellt intresse för Supported Employment. Hon har även arbetat som arbetskonsulent vid Actíva som driver liknande arbete som är tänkt i Samverkstan.

8 8(10) Budget på årsbasis Projektledare heltid Jobbcoach heltid Resor (personal) Projektkostnader via kommun Köp av deltagarverksamhet Kompetenshöjning Drift ( IT, tele, lokaler, förbrukning, iordningsställande) Kostnad för utvärdering PR/Marknad Totalt kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr

9 9(10) BILAGA 1 Förtydliganden angående arbetslivsinriktad rehabilitering och Supported Employment Arbetslivsinriktad rehabilitering Personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd har ofta kognitiva funktionshinder och symtom som allvarligt försvårar integrationen i samhället. De har därmed svårigheter att få arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Att ha ett arbete är inte enbart en möjlighet till försörjning utan innebär en tillhörighet till en grupp som är viktig för identitet och självkänsla. Det är därför särskilt viktigt med arbetsrehabiliterande insatser som kan ge ökad möjlighet för personer med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd att få ett arbete. Det är även viktigt att erbjuda annan sysselsättning för de personer som saknar motivation eller förmåga till arbete. Ansvaret för att utveckla, driva och stödja arbetslivsinriktad rehabilitering ligger hos flera olika myndigheter i Sverige. Socialtjänsten och hälso- och sjukvården har visst ansvar för området, men inte det huvudsakliga. Socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvar innebär att utveckla och stödja de metoder inom området som ger bäst effekt för den här gruppen i kontakt med andra berörda myndigheter. Supported employment Grundtanken i supported employment är att hjälpa personer att skaffa sig ett reguljärt arbete med lön och att ge det stöd som krävs för att lyckas på arbetsplatsen. En utveckling av supported employment är individual placement and support- modellen (IPS) som är en standardisering och manualbaserad form av supported employment. IPS-modellen bygger inte på några mer omfattande bedömningar av personens arbetsförmåga utan syftar till att ge stöd åt alla som vill ha ett arbete. Insatsen föregås inte heller av arbetsträningsprogram i olika skyddade former. Fördelar Arbetslivsinriktad rehabilitering med supported employment enligt IPSmodellen är bättre än arbetsförberedande träningsmodeller eller sedvanlig behandling när det gäller att skaffa personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd arbete på den reguljära arbetsmarknaden och att stanna kvar i arbetet. Arbetslivsinriktad rehabilitering med supported employment enligt IPSmodellen ger för genomsnittet personer med insatsen fler arbetstimmar per månad och högre inkomst än arbetsförberedande träningsmodeller. Arbetslivsinriktad rehabilitering med supported employment enligt IPSmodellen

10 10(1 0) har bedömts som en kostnadseffektiv insats jämfört med arbetsförberedande träningsmodeller. Rekommendation Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör inom ramen för sitt ansvar och i kontakt med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan erbjuda supported employment enligt IPS-modellen till personer med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd som står utanför arbetsmarknaden och som har en vilja och motivation till ett reguljärt arbete (prioritet 1).

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun

Samspelet Stegen. Generell verksamhetsplan för Stegen med lokala förutsättningar per kommun Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-12-18 1(8) Verksamhetsplan Samspelet Stegen Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-6909083 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Samspelet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2015:14 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Supported employment, en egen väg till arbete

Supported employment, en egen väg till arbete Supported employment, en egen väg till arbete Evidens enligt socialstyrelsen https://roi.socialstyrelsen.se/riktlinjer/nationella-riktlinjer-for-vard-och-stod-vid-schizofreni-och-schizofreniliknande-tillstand/4/schizofreni-ellerschizofreniliknande-tillstand-ingen-eller-svag-arbetsmarknadsanknytning-individanpassat-stod-till-arbete-individual-placement-and-support-ipsmodellen/4.28

Läs mer

DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4)

DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4) SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING DELÅRSRAPPORT 2008:1 1 (6) DELÅRSRAPPORT för första kvartalet 2008 (Dnr 2008:04 / 4) 1. Inledning Samordningsförbundet Jönköping är en fristående juridisk person som är bildat

Läs mer

Integrerad Psykiatri En sammanfattande beskrivning av metoden

Integrerad Psykiatri En sammanfattande beskrivning av metoden Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Psykiatri Psykos INTEGRERAD PSYKIATRI... 4 PSYKISKT FUNKTIONSHINDER... 4 ATT KOMMA IGÅNG... 4 ARBETSALLIANS... 4 CASE MANAGER... 5 RESURSGRUPP... 5 DELAT BESLUTSFATTANDE/BRUKARMAKT...

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2015-04-27 PROJEKTPLAN FÖR Implementering av MAC-metodiken i Pilotmodell: Samordningsteam Västerås 2015-11-01 t o m 2016-06-30 Projektägare Västerås stad, AMA Arbetsmarknad Koordinatorer

Läs mer

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Tjänsteutlåtande 2015-04-23 Diarienummer:0008/15 Förbundschef: Veronica Strömsten tel:031 366 46 57 Postadress: Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum 1. Inledning Samordningsförbundet

Läs mer

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till arbete och studier

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till arbete och studier Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt Rätt stöd till arbete och studier Innehåll 1. Om kompetensinventeringen... 4 2. Vilket kompetensbehov ingår inte i delprojektet?... 4 3. Redovisning

Läs mer

Enheten för Arbetsrehabilitering (EFA) Vill du komma vidare?

Enheten för Arbetsrehabilitering (EFA) Vill du komma vidare? Enheten för Arbetsrehabilitering (EFA) Vill du komma vidare? VI STÖDJER DIG SOM VILL ARBETA, PRAKTISERA ELLER STUDERA 1 Man har ett värde idag. Jag klarar av att jobba, även om det bara är halvtid. KATRIN

Läs mer

Ansökan till Finsam Lekeberg och Örebro.

Ansökan till Finsam Lekeberg och Örebro. Bilaga 1 Ansökan till Finsam Lekeberg och Örebro. 1 Sammanfattning av ansökan Regionpsykiatrin vill tillsammans med Activa ge personer med långvarig psykiatrisk behandling stöd mot arbete eller utbildning

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3

SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE R EVIDERING 201 3 Socialförvaltningen 2013-11-04 1(7 ) Dnr SO 20130644 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD - OCH SERVICE 2014-2019 R EVIDERING 201 3 SOCIALFÖRVALTNINGENS PLAN FÖR BOENDE, STÖD OCH SERVICE 2014-2019

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Återhämtning från psykiska funktionshinder; Kunskap, vision, metoder. David Rosenberg, fil.dr. i socialt arbete David Rosenberg Umeå Universitet

Återhämtning från psykiska funktionshinder; Kunskap, vision, metoder. David Rosenberg, fil.dr. i socialt arbete David Rosenberg Umeå Universitet Återhämtning från psykiska funktionshinder; Kunskap, vision, metoder. David Rosenberg, fil.dr. i socialt arbete } Kunskap Återhämtning Psykiatrisk rehabilitering Delaktighet } Vision Policy i många länder

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning ARBETSMATERIAL Verksamhetsplan SF Västra 2015 Innehållsförteckning sid. 1. Lagen om finansiell samordning och samordningsförbund 2 2. Övergripande mål och syfte 2-3 3. Styrelsens uppgift och beslutanderätt

Läs mer

1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ÖREBRO PROJEKTPLAN. Datum: 2009-03-09. Projektbenämning. LÖSA-implementering

1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ÖREBRO PROJEKTPLAN. Datum: 2009-03-09. Projektbenämning. LÖSA-implementering Ansökan ställd av : ÖREBRO KOMMUN, ÖREBRO LÄNS LANDSTING, LOKALT FÖRSÄKRINGSCENTER ÖREBRO, ARBETSFÖRMEDLINGEN ÖREBRO SAMT STIFTELSEN ACTIVA ÖREBRO 1(5) PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I

Läs mer

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10)

Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1 (10) Verksamhetsplan 2007 GRUS 1. SAMMANFATTNING FINSAM - Finansiella samordningsförbundet Den 1 januari 2004 antogs en lag om finansiell samordning (Lag 2003:1210) som möjliggör

Läs mer

2007-2009 ARBETSREHABILITERING FÖR PERSONER MED PSYKISK OHÄLSA

2007-2009 ARBETSREHABILITERING FÖR PERSONER MED PSYKISK OHÄLSA A R B E T E & M E N I N G - E T T P R O J E K T I N O M S A M O R D N I N G S F Ö R B U N D E T F Ö R R E H A B I L I T E R I N G I S Ö D E R T Ä L J E ARBETE & MENING PROJEKT- SAMMANSTÄLLNING 2007-2009

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Tjörns Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X Nej

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 2013-11-29 Verksamhetsplan 2014 Antagen av styrelsen 2013-11-29 Post- och fakturaadress: Ssamordningsförbundet Samspelet Arbetsmarknads-och socialförvaltningen /IFA Tel:054-540 50 44 2(1 6)... 1 Inledning

Läs mer

1 Sammanträdet öppnas. Claes Jägevall hälsade alla välkomna till dagens sammanträde och förklarade detsamma för öppnat.

1 Sammanträdet öppnas. Claes Jägevall hälsade alla välkomna till dagens sammanträde och förklarade detsamma för öppnat. PROTOKOLL Nr 3/2007 1 (6) Sammanträde Samordningsförbundet HjoTiBorg Tid 2007-08-29 Plats Närvarande Badhusgatan 29, Skövde Claes Jägevall Tibro kommun ordförande Kjell Sjölund Karlsborgs kommun Linnea

Läs mer

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson.

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson. IPS Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR Birgitta Magnusson Birgitta.c.magnusson@vgregion.se 2016-09-26 IPS individual placement and support IPS - evidensbaserad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2016-2018 Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Beslutad av förbundsstyrelsen 2015-11-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING...1 2. INRIKTNING...2 3. MÅL OCH PRIORITERADE OMRÅDEN

Läs mer

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD

EXTRA KRAFT. Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD EXTRA KRAFT Extra kraft EN PRESENTATION AV SIUS, SÄRSKILT INTRODUKTIONS- OCH UPPFÖLJNINGSSTÖD 1 2 EXTRA KRAFT EXTRA KRAFT 3 Ibland behövs det extra kraft för att rätt person och rätt arbetsgivare ska hitta

Läs mer

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning

Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid med aktivitetsersättning SVAR PÅ REGERINGSUPP 1 (26) Avdelningen för analys och prognos Karin Mattsson 69161/2011 Unga som har aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Bilaga 2 Underlagsrapport - Insatser under tid

Läs mer

Prioritering av förslag till lösningar/ åtgärder för att minska utanförskap från arbetsmarknaden i Uppsala län:

Prioritering av förslag till lösningar/ åtgärder för att minska utanförskap från arbetsmarknaden i Uppsala län: Prioritering av förslag till lösningar/ åtgärder för att minska utanförskap från arbetsmarknaden i Uppsala län: Arbetet med att identifiera länets utmaningar samt möjliga åtgärder för att minska utanförskap

Läs mer

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det funnits en tydlig politisk

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: Version nr: Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

Sari Harju, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare

Sari Harju, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan. Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (13) Plats och tid Kommunhuset, Laxå, kl 09.00 11.20 Beslutande Inger Trodell, Örebro läns landsting, ordförande Annelie Moilanen, Försäkringskassan Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

(dnr 2538/2013) 2013-01-24

(dnr 2538/2013) 2013-01-24 (dnr 2538/2013) 2013-01-24 Projektplan för fortsatt försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning utifrån IPS-modellen under 2013 Kommunledningskontoret

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

SIN-projektet. (Särskild arbetsplatsintroduktion för vissa invandrare)

SIN-projektet. (Särskild arbetsplatsintroduktion för vissa invandrare) Samordningsförbundet i Skellefteå SIN-projektet (Särskild arbetsplatsintroduktion för vissa invandrare) Ett samverkansprojekt mellan arbetsförmedlingen i Skellefteå och Skellefteå Kommun genom socialkontorets

Läs mer

Försöksverksamheter i kommuner. Konferens Funktionshinder i tiden Seminarium onsdag den 2 april 2014. Projektledare Birgitta Greitz Socialstyrelsen

Försöksverksamheter i kommuner. Konferens Funktionshinder i tiden Seminarium onsdag den 2 april 2014. Projektledare Birgitta Greitz Socialstyrelsen Försöksverksamheter i kommuner Konferens Funktionshinder i tiden Seminarium onsdag den 2 april 2014 Projektledare Birgitta Greitz Socialstyrelsen Sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Ansökan om medel till insats för vuxna

Ansökan om medel till insats för vuxna Ansökan om medel till insats för vuxna 1. Behov och idé Projektet Husamrådet har finansierats av samordningsförbundet sedan 2008. Beslut om en stegvis implementering togs under hösten 2010 och varit i

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Hur kan en psykossjukdom yttra sig vad gäller symtom och funktion? Aktuell vård/behandling/stöd och bemötande samt nationella riktlinjer.

Hur kan en psykossjukdom yttra sig vad gäller symtom och funktion? Aktuell vård/behandling/stöd och bemötande samt nationella riktlinjer. Psykossjukdom Hur kan en psykossjukdom yttra sig vad gäller symtom och funktion? Aktuell vård/behandling/stöd och bemötande samt nationella riktlinjer. 9.00-11.45 Ett liv med schizofrenisjukdom. Bemötande-Attityder.

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

PROJEKTETS NAMN: Naturkraft rehabilitering

PROJEKTETS NAMN: Naturkraft rehabilitering 1 AVTAL Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Skövde 2008-12-19 2008-00012 Mottagare Skövde kommun Arbetsmarknadsenheten PROJEKTETS NAMN: Naturkraft rehabilitering Insatser av generell art

Läs mer

Projekt Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv

Projekt Region Skånes Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv Koncernkontoret Område Samhällsplanering Lene Hansson Projektledare 044 309 31 42 lene.hansson@skane.se INFORMATION Datum 2014-05 Projekt s Ungdomssatsning Skåneleden, Folkhälsa och Kulturarv Projekttid

Läs mer

Ansökan om medel från förbundet till finansiering av samverkansprojekt med Samspelet

Ansökan om medel från förbundet till finansiering av samverkansprojekt med Samspelet Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2014-02-10 1(5) Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-690 90 83 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Ansökan om medel från förbundet till

Läs mer

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund.

Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt samordningsförbund. Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-06-30 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2015:292 20901 Kommunstyrelsen Utreda förutsättningar för Upplands Väsby kommun att bilda finansiellt

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Sid 1 (7) Plattform för jobb

STADSLEDNINGSKONTORET. Sid 1 (7) Plattform för jobb STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN Sid 1 (7) Plattform för jobb Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och nuläge 3 1.1 Beskrivning av projektet... 3 1.2 Nulägesbeskrivning... 3 1.3 Alternativ

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 2011 DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 Samordningsförbundet i Sollefteå presenterar här verksamhet och ekonomi för perioden 1/1 30/6 2011 2 Innehållsförteckning Förbundets verksamhet. Styrelsen... 3 Finansierade

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM)

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Beskrivning av projektet Projektet syftar till att individer med komplexa behov (behov av stöd från flera enheter/myndigheter) ska få en snabb handläggningsprocess

Läs mer

Vi har anmält oss till basutbildingen i jämställdhetsintegrering och fördjupningsseminariet som hålls av JämStöd den 17/2 respektive 29/3.

Vi har anmält oss till basutbildingen i jämställdhetsintegrering och fördjupningsseminariet som hålls av JämStöd den 17/2 respektive 29/3. Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn Sociala entreprenörshuset Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2011-01-2011-01 Redovisnings-ID -004 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts En stad för alla Tillväxt Attraktiv stad Utbildning och kunskap En stad för alla Den goda gröna staden Karlstad ska vara en omtänksam stad där människor känner sig trygga och välkomna. Vi ska vara en bra

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2015

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2015 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2015 Ingrid Nilsson FoU Välfärd Arbetsrapport 2015:5 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Funktionsnedsättning

Läs mer

Praktik i staten 2016-2018 FAQ

Praktik i staten 2016-2018 FAQ Praktik i staten 2016-2018 FAQ Denna FAQ är ett levande dokument som återfinns i samma utformning på Statskontoret, Arbetsgivarverket och Arbetsförmedlingens respektive hemsidor. Dessa tre myndigheter

Läs mer

Psykisk ohälsa och arbetslivet

Psykisk ohälsa och arbetslivet Psykisk ohälsa och arbetslivet Uppdragsavtal angående projektet Psykisk ohälsa och arbetslivet ett länsprojekt för förebyggande, stödjande och attitydförändrande insatser 1 Parter Mellan Samordningsförbunden

Läs mer

Overenskommelse om Ideburet Offentligt Partnerskap gällande frivilliga på sjukhus

Overenskommelse om Ideburet Offentligt Partnerskap gällande frivilliga på sjukhus +.öda Korset,,~... ~ SKANE Overenskommelse om Ideburet Offentligt Partnerskap gällande frivilliga på sjukhus Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar att en process för att utveckla formerna

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: 2012-04- 12 Version nr: Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Namn på verksamheten/insatsen/projektet Utveckling av arbetsintegrerade sociala företag på Gotland Bakgrund, problemområde

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni Innehållsförteckning Uppdrag 2 Organisation 3 Styrelsen 3 Styrelsens uppgifter 3 Beredningsgruppens uppgifter 3 Tjänstemannens uppgifter 3 Revisorer 3 Under verksamhetsåret

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Gemensamma begrepp och definitioner i arbetet

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Gemensamma begrepp och definitioner i arbetet Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Gemensamma begrepp och definitioner i arbetet Förprojektering Markera i vilken grad du upplever ett behov av att utveckla och stärka

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012

BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Antagen: 2011-11-25 1 INLEDNING Samverkande parter i förbundet är Vänersborgs och Melleruds kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen

Läs mer

välfärd i hela landet

välfärd i hela landet välfärd i hela landet stämmoprogram Partistämman 2015 Välfärd i hela landet Närodlad välfärd Kvaliteten i den svenska välfärden ligger i de flesta internationella jämförelser i världsklass, oavsett om

Läs mer

Slutrapport. Unga med funktionsnedsättning i Värmdö. Annika Dahlberg, personlig handläggare aktivitetsersättning.

Slutrapport. Unga med funktionsnedsättning i Värmdö. Annika Dahlberg, personlig handläggare aktivitetsersättning. Slutrapport Unga med funktionsnedsättning i Värmdö Annika Dahlberg, personlig handläggare aktivitetsersättning Försäkringskassan Mona Eriksson, arbetsförmedlare och sius-konsulent Arbetsförmedlingen 2014-10-20

Läs mer

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77. SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm 1 (8) YTTRANDE 2009-02-04 Dnr 2008/77 SOCIALDEPARTEMENTET 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Avsiktsförklaring om samverkan för minskad ohälsa i Oxelösund

Avsiktsförklaring om samverkan för minskad ohälsa i Oxelösund Avsiktsförklaring om samverkan för minskad ohälsa i Oxelösund Oxelösunds kommun, Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Svenska Kyrkan, SSAB, Hamnen och andra privata företagare vill

Läs mer

Viva Arena. Projektförslag. Deltagande parter bakom projektförslag

Viva Arena. Projektförslag. Deltagande parter bakom projektförslag Utkast 2008 01 11 Viva Arena Projektförslag Deltagande parter bakom projektförslag Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun Socialtjänsten Viva kompetenscentrum, Umeå kommun Sändlista: anita.berg@lanac.amv.se

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Lena Flyckt

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Lena Flyckt Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2017 Lena Flyckt Vad används nationella riktlinjer till? Exempel på användningsområden: beslut om resursfördelning

Läs mer

SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015

SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015 SJUHÄRADS SAMORDNINGSFÖRBUND TERTIALRAPPORT 2 2015 i samverkan med Sjuhärads kommuner: BOLLEBYGD BORÅS HERRLJUNGA MARK SVENLJUNGA TRANEMO ULRICEHAMN VÅRGÅRDA Sjuhärads Samordningsförbund möjliggör en effektiv

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Projektplan VäxtKraft

Projektplan VäxtKraft Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2010-09-30 1(8) Projektplan VäxtKraft Meta Fredriksson - Monfelt Ansvarig tjänsteman 054-296018 070-6909083 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Projektplan

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv

PROJEKTDIREKTIV. ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv PROJEKTDIREKTIV ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv Titel: PROJEKTDIREKTIV ESA Entreprenörskap Skola - Arbetsliv Projekt: ESA Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: xxx Beställare: Kommunförbundet Västernorrland/Skolcheferna

Läs mer

Kartläggning av befintliga verksamheter

Kartläggning av befintliga verksamheter Bilaga 2 Kartläggning av befintliga verksamheter Särskilda medel Utifrån att Mönsterås kommun hade en oproportionerligt hög ungdomsarbetslöshet år 2013, så beslutade kommunstyrelsen 1 att år 2014 avsätta

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Tidig samverkan med arbetsgivare/arbetsförmedling

Tidig samverkan med arbetsgivare/arbetsförmedling Tidig samverkan med arbetsgivare/arbetsförmedling Metod för tidiga insatser Gå igenom nya sjukskrivningar regelbundet. Prioritera patienter med psykisk ohälsa och/eller icke specifik smärta eller andra

Läs mer

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 FRÅN SKOOPI SOCIALA ARBETSKOOPERATIVENS INTRESSEORGANISATION Presentation av SKOOPI I SKOOPI organiseras de sociala arbetskooperativen i Sverige.

Läs mer

asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19

asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19 asa swenson Arbetsmaterial Utkast 2012-01-19 Sidan 1 av 5 Mall för Projektansökan LINKÖPINGS SAMORDNINGSFÖRBUND Datum: 22 juni 2011 PROJEKTPLAN Projektbenämning Snacka sig ur Kommentar [l1]: Projektbenämning

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering

Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering Kartläggning av behov av förstegsinsatser och social rehabilitering December 2015 Anna Hansdotter Sofia Karlsson Innehållsförteckning Inledning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Definitioner...

Läs mer

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering. Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland

Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering. Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland 2016 Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen rehabilitering Ann-Christine Kalén Samverkanssamordnare NV Götaland Uppdraget Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering. Vi ska förbättra arbetsmarknaden

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Västra Götalandsregionen Kommunerna Essunga, Götene. Lidköping, Skara och Vara. 2015-09-11.

Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Västra Götalandsregionen Kommunerna Essunga, Götene. Lidköping, Skara och Vara. 2015-09-11. Uppföljning ÅKA-modellen 2015-09-11 Bakgrund ÅKA-modellen implementerades i ordinarie AME-verksamhet i Västra Skaraborg under perioden 2014-01-01--2014-09-30. SoF Västra Skaraborg beviljade fortsatt finansiellt

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

Rapport kommunala visstidsanställningar- KVA

Rapport kommunala visstidsanställningar- KVA Rapport Projektledare 2014-12-01 Jessica Brolin 08-590 972 56 Dnr: Fax 08-590 337 05 KS/2012:91 jessica.brolin@upplandsvasby.se Kommunstyrelsens allmänna utskott Rapport kommunala visstidsanställningar-

Läs mer

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga.

Vision ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM. Lycksele kommun. I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. ARBETSMARKNADSPOLITISKT PROGRAM Lycksele kommun Vision I Lycksele tar vi till vara och utvecklar medborgarnas kompetens och arbetsf ö rm å ga. Malin Ackermann Lennart Melin Inledning Ansvaret för arbetsmarknadspolitiken

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med samordningsförbundsstyrelsen för Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje

SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med samordningsförbundsstyrelsen för Samordningsförbundet för rehabilitering i Södertälje Samordningsförbundet för PROTOKOLL rehabilitering i Södertälje Sammanträdesdatum 2005-12-13 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med samordningsförbundsstyrelsen för Samordningsförbundet för rehabilitering i

Läs mer

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Slutrapport Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Bakgrund: Felanvändningen av läkemedel är ett problem i Sverige. Den grupp av befolkningen som drabbas värst av detta problem är de som

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Västerbottens läns landsting Halvårsrapport 2008-09-17 2008-12-31 Rapporten sammanställd av:

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998

PLUS + Styrning med kvalitetsplan. Verksamhet: HEMTJÄNST. Version 1.7. 9 juni 1998 PLUS + Styrning med kvalitetsplan Verksamhet: HEMTJÄNST Omvärldsanalys Egenanalys Behovsanalys Restriktioner Vision Långa mål Version 1.7 9 juni 1998 Antagen av socialnämnden 16 juni 1998 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

TANUMS KOMMUN ARBETSMARKNADSENHETEN

TANUMS KOMMUN ARBETSMARKNADSENHETEN TANUMS KOMMUN ARBETSMARKNADSENHETEN - 1 - INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning. 2 Inledning.. 3 Syfte och mål.. 4-6 Arbetssätt 7 Verksamheter. 8 Övriga ansvarsområden. 9 Målgrupp 10 Resurser.. 11

Läs mer

Implementering ny organisation riskanalys

Implementering ny organisation riskanalys HÖGSKOLAN I BORÅS RISKANALYS 1 (7) Implementering ny organisation riskanalys Arbetsgivaren är den som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

R E H A B I L I T E R I N G

R E H A B I L I T E R I N G GÖTEBORGS UNIVERSITET R E H A B I L I T E R I N G Mål och rutiner Gäller fr. o. m. 1 januari 1992 Uppdaterad 2005-04-28 Innehåll Sid Arbetsgivarens ansvar 1 Mål för arbetslivsinriktad rehabilitering 1

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 8 t.o.m. 18) 1(9) Sammanträde 2013-04-19

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 8 t.o.m. 18) 1(9) Sammanträde 2013-04-19 Dnr 2013/01 ( 8 t.o.m. 18) 1(9) Tid: 2013-04-19 kl. 10:00 12:00 Plats: Samordningsförbundet Göteborg Nordost Gamlestadsvägen 4 Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Ersättare Närvarande Frånvarande: Beatrice

Läs mer

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker Förslag till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA KFV Bakgrund TUNA (Träning, Utveckling Nära Arbetslivet) Eskilstuna är en samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Eskilstuna

Läs mer

Information om ESF projektet Ung Kraft Arena

Information om ESF projektet Ung Kraft Arena Information om ESF projektet Ung Kraft Arena Startdatum 2016-02-01 Slutdatum 2019-02-28 Uppgifter om utlysningen Främja lika möjligheter för personer med funktionsnedsättning i region Mellersta Norrland

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer