FRAMTAGANDET AV VALIDERINGSMODELL FÖR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FRAMTAGANDET AV VALIDERINGSMODELL FÖR"

Transkript

1 FRAMTAGANDET AV VALIDERINGSMODELL FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN Bengt Hall Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 4 Vi behöver bli fler... 4 Kompetensen behöver utvecklas hos fastighetsskötare... 5 Validering ett sätt att synliggöra kompetens... 5 Metod, organisation och aktiviteter... 7 Resultat Implementering och informationsspridning Ekonomisk redovisning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Intern utvärdering av resultat Utmaningar/problem Vinsten Vunna erfarenheter Bilaga Valideringsmodellens namn Modellägaren och eventuella huvudmän Valideringsmodellen Fördjupad kompetenskartläggning (steg 2) Kompetensbedömning för intyg (steg 3) Kompetensbedömning för bevis (steg 4) Modellägare Yrkesroller som omfattas av valideringen Valideringsutförare (24)

3 Inledning Fastighetsbranschen har historiskt arbetat med validering i tidigare projekt. Det problem som då förekom var avsaknaden av en nationellt överenskommen beskrivning över fastighetsbranschens olika yrkesroller. Då detta nu föreligger kan man sålunda idag enklare förankra en nationell modell av validering för de olika yrkesrollerna. I detta projekt initierat av myndigheten för yrkeshögskolan har fastighetsbranschen via sitt organ, Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, (FU), fått en möjlighet att ta fram en modell för validering av reell yrkeskompetens. Vid valet av yrkesroll för framtagande av verktyg föll valet på rollen som fastighetsskötare. Detta val blev naturligt då FU även hade fått en möjlighet att medverka i VINN-projektet som vänder sig till nyanlända flyktingar. Vår kunskap om andra länders fastighetsbranscher fick oss då att välja den i Sverige minst avancerade rollen fastighetsskötare, för att kanske kunna matcha någon nyanländ inom ramen för VINN-projektet. Ett ytterligare argument för valet av yrkesrollen fastighetsskötare är just det faktum att det är en relativt stor grupp personer som jobbar i denna yrkesroll och att det skulle kunna få en stor positiv påverkan om flera blir validerade, samt om branschen därav också kompetensutvecklar sin personal om valideringen påvisar kunskapsglapp. Vi tog tidigt ett beslut om att inte bara uppfinna något eget utan istället angripa projektet utifrån vad andra har gjort vilket nu har medfört att vi skapat ett samarbete med Skärtekniskt centrum (SKTC) och tagit rygg på deras kunskap. Vi har också med oss erfarenheter ifrån andra branscher som vi funnit ha gjort bra modeller och fångat upp det där lilla extra. Som sådant kan nämnas Svensk Handel med sitt rollspel som vi fann vara särskilt intressant. Fastighetsbranschen är en unik bransch med sina rötter i det rent tekniska såväl som inom kundmöten. Våra yrkesroller innebär sålunda ett tvärvetenskapligt perspektiv som gör det särskilt intressant och utmanande. Avslutningsvis vill vi framföra vår tacksamhet till möjligheterna att delta i detta projekt som passar oss mycket bra då vi som bransch står inför stora utmaningar avseende personalrekrytering. Validering kan enligt vårt förmenande då vara bra både ur perspektivet att validera befintlig personal men också framförallt för att rekrytera nya personer till vår bransch. 3(24)

4 Syfte Syftet med projektet har varit att: Att ta fram valideringsmetoder för fastighetsbranschen. För att få fler fastighetsskötare? För att undersöka att de fastighetsskötare som finns i branschen kan sitt jobb? För att ge folk med okända kunskaper chans att visa att de kan? FAVAL FS, YRKESVALIDERING FÖR FASTIGHETSSKÖTARE FAVAL FS är ett valideringssystem som på ett strukturerat och systematiskt sätt, säkerställer företagets fastighetsskötarkompetens. Det består av fyra bärande komponenter: Validering av individers yrkeskompetens (det här kan du) Värdering gentemot fastställda kompetenskrav (det här behöver du lära dig) Personliga utvecklingsplaner Kompetensbevis för yrkesrollen Som vi beskrev i inledningen har vi strikt valt att följa SKTC modellen ända ut i fingerspetsarna. Det innebär inte att den är så perfekt att den inte kan utvecklas vidare utan enbart att vi har lagt fokus att få en modell på banan ifrån vårt läge där vi stått utanför valideringsbranschen. Den överenskommelse vi har med SKTC samt med Mapaz gör att vi därför kan ta en riktig genväg. Det har också sina konsekvenser vilket vi beskriver vidare under rubriken informationsspridning i denna rapport. Vi behöver bli fler Fastighetsbranschen har som många andra branscher problem med att rekrytera nya medarbetare efter det att man lämnar branschen för pensionering. Vi har flera oberoende utredningar som påvisar just detta och det är stora tal vi pratar om kanske upp till 50% av branschen som omsätts under en tio års period. Just fastighetsskötarrollen är en särskild utsatt roll med en extra förskjutning i medelålder med påföljd att det är fler än snittet som pensionerar sig. När också grundutbildningar inom yrket saknas, men är under uppbyggnad, så blir problemet än mer påtagligt. Vi ser då validering som en ypperlig möjlighet till att rekrytera nya medarbetare till branschen. Det är många generella kompetenser som går att finna hos andra individer och med lämplig komplettering kan denna individ mer än väl fungera som fastighetsskötare. 4(24)

5 Kompetensen behöver utvecklas hos fastighetsskötare Rollen som fastighetsskötare har också utvecklats kraftigt under de senaste 20 åren. Rollen har ändrats från att tidigare varit en mycket tekniskt inriktad yrkesroll där rekryteringen ofta skedde bland sjömän som gått i land tills att idag vara en mycket generell och kundinriktad roll med ett ekonomiskt ansvar. Det är alltså ett helt nytt recept som ligger till grund för dagens fastighetsskötare jämfört med tidigare. Validering kan alltså vara ett ypperligt verktyg för att säkerställa individers nuvarande kompetensnivå. Vi kallar ju redan i dag detta för kompetensinventering, kartläggning eller vid andra namn så det är egentligen inget nyt,t men den stora skillnaden står att finna i att vi gör bedömningen på samma sätt och i ett nationellt överenskommet system och mot samma kravspecifikation (recept). Det innebär ju i sin tur att ett valideringsresultat har samma värde över hela riket och över alla organisationer. Detta har vi sett som en nödvändighet för fastighetsbranschen och det är därför också lika naturligt att det är FU som är huvudman för detta. Vi är övertygade om att dagens fastighetsskötare måste utveckla sin kompetens och på detta sett kommer man att utveckla rätt saker för rätt individ och detta kommer i sin tur vara mycket lönsamt för alla parter. Validering ett sätt att synliggöra kompetens Utöver det faktum att vi måste mäta dagens fastighetsskötares kompetenser så kommer vi också att synliggöra idag osynlig kompetens och därmed också stärka individers självkänsla som i sin tur är bra för såväl individ som för företag. Vi är övertygade om att det finns ett stort antal medarbetare som idag jobbar i fastighetsbranschen och som inte nyttjar sin fulla kapacitet just därför att ingen vet vad de kan samt att de är för blyga för att själva berätta vad de kan eller vad de gör på sin fritid. Detta är ju i och för sig inget nytt men det är något som vi ser som en ordentlig möjlighet inom modellen för validering. 5(24)

6 Mål Målet med projektet har varit att: Att sätta samman ett test som verkligen visar det som efterfrågas? Att bestämma vem som kan validera? Att sprida kunskapen om möjligheten av att validera? Som vi tidigare har nämnt så följer vi helt och hållet arbetssättet beskrivet i SKTC modellen. När det gäller framtagandet av modellen så handlar det i vårt fall mer om att översätta våra krav och implementera detta i Mapaz samt att ta fram system i övrigt i form av referensgrupper, ämnesansvariga mm. Vårt mål är att metoden både skall passa yrkesverksamma medarbetare i branschen såväl som andra ännu ej knutna till vår bransch. Som vi tidigare beskrivit så har vi ett mycket stort rekryteringsbehov och vänder oss gärna till personer som vill komma in i vår bransch. Validering är enligt vårt förmenande ett mycket bra verktyg för att fånga upp nya personer som kanske har med sig en hel del generella kompetenser som kan vara mycket användbara inom fastighetsbranschen. Det kanske viktigaste målet med projektet att ta fram en valideringsmodell för fastighetsbranschen, är att sprida kunskapen om modellen och för vem den är tänkt. Vi har redan genomfört en workshop för fastighetsbranschens företag och organisationer och vi kommer att fortsätta med den typen av forum för spridning av kunskapen kring validering. Vi kommer också att medverka till spridning av kunskap om vår modell till arbetsförmedling, vuxenutbildningsenheter och andra viktiga organisationer inom Sverige. 6(24)

7 Metod, organisation och aktiviteter Metodutvecklingen grundar sig på fastighetsbranschens yrkesnomenklatur. Denna nomenklatur är processad och förankrad i branschen sedan tidigt 2000-tal. Nomenklaturen innefattar nedanstående komponenter. Yrkesnomenklatur Fastighetsskötaren ansvarar för inre och yttre skötsel av fastigheten. Utför vissa mindre reparationer i fastigheten och sköter anläggningar och utrustning i den yttre miljön Fastighetsskötaren har dagliga hyresgästkontakter Yrkesnomenklatur Fastighetsskötare A. TEKNIK - fakta A1. Byggnad Byggnad invändigt Byggnad utvändigt Utemiljö A2. Installation och installationssamordning Elsystem Kylsystem Luftbehandlingssystem Styr & övervakningssystem VA-system Värmesystem Tele- och Datasystem Transportanläggningar A3. Miljö Avfallshantering Kompostering Maskiner och utrustning Återvinning A4. Säkerhet Brand Skalskydd Utemiljö TEKNIK - förståelse Förståelse för kretsloppstänkandet Förståelse för när specialist skall anlitas Förståelse för risker med farligt avfall 7(24)

8 TEKNIK - färdighet Kunna felsöka utföra enklare reparationer. Kunna bedöma farligt avfall Kunna sköta maskiner och verktyg B. EKONOMI - fakta B1. Företagsekonomi - Grund B2. Fastighetsekonomi - Nyckeltal B3. Affärsmannaskap - Entreprenörskap EKONOMI - förståelse Förståelse för samband mellan kostnader, intäkter och driftsnettot EKONOMI - färdighet Kunna göra enklare ekonomiska beräkningar C. JURIDIK - fakta C1. Lagbunden juridik Vardagsjuridik med fokus på dagliga situationer i och kring en fastighet JURIDIK - förståelse Förståelse för lagar, regler och förordningar som berör ett fastighetsbolag i relation med hyresgäster. JURIDIK - färdighet Kunna bedöma när det finns risk att överträda lagar, förordningar och bestämmelser som berör fastigheten och hyresgäster D. IT - fakta Grundläggande IT - förståelse Förståelse att IT är ett effektivitetsskapande instrument i ett fastighetsföretag IT - färdighet Kunna arbeta med de grundläggande programmen E BETEENDE - fakta E1. Ledarskap/medarbetarskap 8(24)

9 Etik & moral Konflikthantering Självkännedom E2. Kommunikation Kundservice BETEENDE - förståelse Förstå varför människor agerar och reagerar utifrån olika bakgrund och situationer BETEENDE - färdighet Kunna agera i stället för att reagera i besvärliga situationer F OMVÄRLD - fakta F1. Samhället Jämställdhet & diskriminering Kulturer & religioner Trender i samhället F2. Fastigheter i samhället Fastighetsbranschens nyckeltal Trender i fastighetsbranschen OMVÄRLD - förståelse Förståelse för fastighetsskötarens roll och ansvar i organisationen OMVÄRLD - färdighet Kunna ta ansvar för vad rollen kräver. Ovanstående kompetenskrav kommer från vår yrkesnomenklatur och har utgjort grunden till kompetenskraven i valideringsmodellen. GY 11 bygger också på dessa krav och kurserna därinom ligger också som grund för valideringsmodellen. Utöver våra egna krav har vi också nogsamt studerat kraven inom SKTC modellen och det är som en konsekvens av dessa samtliga parametrar som vi satt upp kraven inom valideringen. 9(24)

10 Kompetenskrav yrkesvalidering fastighetsskötare (EQF-nivå 4) 1. IT 2. Svenska 3. Omvärldskunskap 4. Beteende 5. Juridik 6. Ekonomi 7. Teknik Miljö 8. Teknik Säkerhet 9. Matematik 10. Teknik Byggnad 11. Teknik Installation 12. Yttre skötsel Val av valideringsmodell Träffat olika branscher. Skärteknik, Handels, Bygg m.fl. Skärteknik har en modell att bygga på Vi har valt att köpa in oss i deras modell Förhandlingsmöte den 22 september Vi kommer över hela kunnandet på ett bra sätt Deras kunnande + vårt = Framgång Resan har varit snabb och effektiv för val och framtagande av fastighetsbranschens valideringsmodell. Redan vid första träffen med Tomas Pettersson kände vi att det var detta vi skulle ha. Efter ett antal kontakter och förhandlingar valde vi att köpa in oss i deras modell. Då vi också förstod att många andra tyckte att detta var den för stunden bästa modellen samt att verktyget, tillhandahållet av Mapaz var vad som behövdes kände vi oss stärkta i vårt beslut. Vi har därför valt att anpassa oss till 100% i nyttjandet av modellen. Detta innebär: Struktur i teoretiskt såväl praktiskt prov Alla dokument för såväl avtal, instruktioner mm anpassa till vårt behov men helt enligt SKTC strukturen. All erfarenhet sprungen ur Ingemar Wedmans teorier försöker vi till fullo nyttja Bilder över modeller och system återanvänds när det fungerar. 10(24)

11 Hur går det till? Teoriprov Ämnesområden och kravprofil 11(24)

12 Teoriprovet Hur vi går tillväga? - Modultänkande Praktiskt prov Det praktiska provet utförs i ett fingerat rollspel i reell miljö. Provet är uppbyggt utifrån en felanmälans-situation där validanden förutom att hantera kundmötet också skall visa på färdigheter i förmågan att utföra de arbeten som felanmälan avser. I det praktiska provet ingår att: hantera felanmälan redogöra för planering av arbete utföra felanmälda arbeten redogöra för risker som föreligger i samband med utförandet av arbetena redogöra för skydd och säkerhetsföreskrifter avge muntliga och skriftliga instruktioner avge muntlig och skriftlig rapportering organisera arbetsplatsen samt hålla ordning och reda återkoppla mot kund och företag. Affärsmodell Vi antar till fullo skärtekniks affärsmodell. Då får vi färdiga avtal modeller för hur vi skall etablera oss kalkyler samarbete med dataleverantör av program för den teoretiska valideringen och mycket mer så att vi kan komma på banan snabbt. 12(24)

13 I affärsmodellen ingår hur man etablerar validerings-utförare samt hur man får ekonomi i verksamheten. Det finns reglerat vad det kan kosta och hur pengar fördelas mellan de olika aktörerna. Utbildningsbolag och skolor kan vara utförare av validering om de är godkända av FU. För detta behövs det en organisation inom FU som på sikt blir självförsörjande. 13(24)

14 Resultatet Beskrivning av resultat. Så här långt har vi ännu ej hunnit testa av modellen. Vi har dock planerat tre olika tester under 2012 för att säkerställa modellen. Pilot 1 om 5-10 personer Pilot 2 om 50 personer Pilot 3 om 100 personer 14(24)

15 Implementering och informationsspridning Åtta kritiska moment som mynnar ut i en samverkansmodell 1. Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU 2. FAVAL FS 3. Referensföretag 4. Ämnesexperter 5. Kvalitetssäkring 6. Testcenter 7. Utbildningssystemet 8. Acceptans 1. Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, FU FU äger yrkesnomenklaturen. FU äger kompetensbevisen. FU är systemägare och skall administrera hela systemet: FAVAL FS Referensföretag Ämnesexperter Kvalitetssäkring Testcenter FU ska föreslå lämpliga utbildningar ihop med ämnesexperter för att fylla uppkomna kompetensglapp Sammanfattning: FU har idag en tydlig roll och detta är nödvändigt för ett väl fungerande system. Det är genom detta som systemet säkerställer en fungerande och accepterad modell. 2. FAVAL FS Valideringsmodellen ägs av FU och utvecklas ihop med referensföretagen och ämnesexperter. Affärsmodellen finansierar administrationen. FU marknadsför modellen tillsammans med testcentren. FU tillhandahåller modellen till arbetsförmedlingen. Sammanfattning: Utifrån SKTC modellen levererar FU valideringsmodellen FAVAL för olika yrkesroller i fastighetsbranschen. 3. Referensföretag För branschen representativa företag som tillför projektet rätt kompetens. De ska utgöra en bredd av branschens företag och representera såväl stora som små företag. Avtal skrivs med referensföretagen som omfattar åtagande och tid. Avtalet ska säkerställa engagemang i utvecklingsarbete, utvärdering och revisionsarbete. 15(24)

16 Sammanfattning: Som vi beskrev i ett tidigare kapitel har fastighetsbranschen tagit en ordentlig genväg. Detta strider ju i grund mot SKTC modellens grundtankar. Det är sålunda mycket viktigt men utgör också ett kritiskt moment att knyta många strategiska företag till arbetet. Detta planeras att göras under och i samband med de tre pilotprojekten. 4. Ämnesexperter Ämnesexperter för de olika kunskapsområdena som valideringen omfattar. De ska ha dagsaktuell erfarenhet inom sitt område och arbeta direkt i den praktiska verksamheten. Avtal skrivs med ämnesexperten som omfattar åtagande och tid. Avtalet ska säkerställa engagemang i utvecklingsarbete, utvärdering och revisionsarbete. Sammanfattning: Som vi beskrev i ett tidigare kapitel har fastighetsbranschen tagit en ordentlig genväg. Detta strider ju i grund mot SKTC modellens grundtankar. Det är sålunda mycket viktigt men utgör också ett kritiskt moment att knyta ämnesexperter till arbetet. I dagsläget sker arbetet inom ramen för projektledningen. 5. Kvalitetssäkring Pedagogisk kompetens utbildar sakkunniga i hur man skapar kunskapsmål, färdighetsmål och frågor. Referensföretagen medverkar i beslutsprocessen för att avgöra när rätt kvalité är uppnådd. Granskningsråd Är ansvarigt för systemets sakinnehåll. Är remissinstans för kunskapskrav och frågor som ämnesexperterna levererar till systemet. Säkerställer att teoridelarna riktas mot yrkeskunnandet. Ge styrgruppen rekommendation om Go eller Stop i varje milstolpe av projektet. Sammanfattning: Kvalitetssäkring är lika med trovärdighet, därav är uppbyggnaden av ett granskningsråd nödvändigt och kommer att ske under processens gång. 6. Testcenter Skall vara en utbildningsanordnare, skola eller företag som har förmåga att verka som genomförare av hela valideringsprocessen. Kompetens ska motsvara bedömningens omfattning. Resurser att genomföra både teoretiskt och praktiskt prov. Avtal skrivs med testcenter som omfattar åtagande och tid. Avtalet ska säkerställa engagemang i utvecklingsarbete, utvärdering och revisionsarbete. I åtagandet ingår att hålla med testledare och utrustning för proven, genomföra pilottester, svara på enkäter och deltaga i erfarenhetsutbyte. Sammanfattning: Vid vår första workshop genomfördes en särskild sittning med potentiella testcenters och partners. Dessa kom i huvudsak från utbildningsbranschen och skolväsendet. Det fanns en samstämmighet i att vilja deltaga och vi kommer så snart som möjligt genomföra utbildningar och teckna avtal med parter i enlighet med SKTC modellen. 16(24)

17 7. Utbildningssystemet Utbildningssystemet (utbildningsanordnare/skolor/konsulter) måste anpassa utbildning efter kraven i kompetensbeviset samt de olika kompetensmodulerna. Det är önskvärt att en annan prissättning (jämfört med många utbildningar idag) används för att snabbare få volymer på grundläggande utbildning. Ovanstående bör göras i samarbete med FU och andra intressenter. Sammanfattning: Efter en genomförd validering så uppkommer erfarenhetsmässigt ett mindre eller större kompetensgap. Det föreligger då ett hot utifrån utbildningssystemet prissättning av utbildningsmoment som krävs för att fylla gapet. Vi har tidigt indikerat en annan typ av prissättning än vad som är vanligt idag. Vi har föreslagit som arbetshypotes att man borde kunna producera för kr per person och dag. Detta kunde man tänka sig under förutsättning att vissa volymer låg som grund. 8. Acceptans Referensföretagen är de som ytterst ger den reella acceptansen för validering samt upprättandet av nationella kompetensbevis under bemyndigande av FU. Detta är helt nödvändigt om systemet skall accepteras och fungera samt att det därav ger en rättssäkerhet och tillit för den enskilde individen. Sammanfattning: Det kanske mest kritiska momentet är behovet av acceptans av modell och system. Detta ingår därför som en mycket väsentlig del i arbetet 2012 och som vi tidigare beskrev är därför valet av referensföretag helt avgörande. Samverkansmodell Samverkansmodell i enlighet med SKTC - modellen 17(24)

18 Ekonomisk redovisning Myndighetens tillhandahållna medel har nyttjats i enlighet med direktiven. De har finansierat följande aktiviteter: Lön för projektledare Workshop med fastighetsbranschen i Stockholm för spridning av metod och innehåll Resor i samband med framtagning av modellen Det finns inga överblivna medel i projektet. 18(24)

19 Intern utvärdering av resultat Utmaningar/problem Vi har i ett tidigare kapitel beskrivit åtta kritiska moment för att projektet skall bli framgångsrikt. Vi har respekt för spridning av metod och koncept samt att förankra detta i branschen. Från vår workshop i Stockholm fick vi dock övervägande positiva reaktioner. Kostnad för en validering kom dock upp som en väsentlig fråga samt kostnaden för den påföljande kompetensutvecklingen. Fastighetsbranschen är en bransch som inte avsätter några större belopp för kompetensutveckling men kommer sannolikt att behöva det under den närmaste 10-års perioden. Vi tolkar det än så länge som viss okunskap mer än ovilja och planerar att arbeta mer med denna fråga framgent vid ytterligare workshops. 19(24)

20 VALIDERING KAN LEDA TILL Framtagandet av valideringsmodell för fastighetsbranschen Vinsten Ansatsen i arbetet med validering står att finna i nedanstående figur. Det är vår förhoppning att validering skall leda till en ökad effektivitet, lägre frånvaro samt lägre personalomsättning samt att branschen kan knyta nya medarbetare till sig från andra branscher. Ökad uthyrning Ökad kvantitet Ökat driftnetto Mindre övertid Ökad effektivitet Lägre personalbehov Färre fel Bättre kvalitet Minskade kostnader för kontroller, justeringar, reklamationer etc. Korttidsfrånvaro Lägre frånvaro Långtidsfrånvaro Färre arbetsskador Lägre personalomsättning Låga rekryteringskostnader Nöjdare medarbetare 20(24)

21 Vunna erfarenheter Då arbetet inte är prövat ännu så har därmed inga erfarenheter dykt upp. Vi har dock samtalat en hel del med SKTC och funnit att deras erfarenheter med stor sannolikt också går att återfinna inom fastighetsbranschen. 21(24)

22 Bilaga Valideringsmodellens namn FAVAL FS Modellägaren och eventuella huvudmän Fastighetsbranschens utbildningsnämnd är modellägare och huvudman för FAVAL. Valideringsmodellen Bild 1. Vi har valt att i huvudsak följa SKTC-modellen Valideringsmodellen följer strikt SKTC modellen med undantag för den branschvisa anpassningen. Vi har inte funnit det nödvändigt att göra några förändringar annat än rena anpassningar mycket för att inte äventyra den Wedmanska kvalitén. 22(24)

23 Bild 2. Kompetensområden inom yrkesrollen Fastighetsskötare utifrån förlaga SKTC. Fördjupad kompetenskartläggning (steg 2) Vi har inte tagit fram någon modell för steg 2 ännu men i samarbete med SKTC tror vi oss kunna ta fram den relativt snabbt efter det att vi är klara med de övriga stegen. Kompetensbedömning för intyg (steg 3) Det är detta steg som vi i vårt inledande arbete valt att ta fram. Vi har även här valt att följa SKTC modellen och en validering tar då 1 arbetsdag att genomföra. En del är teoretisk och en del är praktisk. Kostnaden bedömer vi att ligga någon stans mellan kr till kr per validering beroende på omständigheter och volym. En genomförd validering resulterar då i ett kompetensbevis i form av ett intyg vid godkänd validering och i övrigt fall en kompetenskartläggning utifrån resultatet på genomförd validering utifrån de olika kompetensområdena enligt bild 2. Den enskilde, företaget eller AF väljer då hur resultatet skall användas för eventuell kompetenspåfyllnad. Kompetensbedömning för bevis (steg 4) Fastighetsbranschen skall i särskilt projekt utreda hur kompetensbeviset skall benämnas och reglerna för dess uppfyllnad. Det används idag olika begrepp som certifikat, kompetensbevis, auktorisation mm. FU har ännu ej satt ner foten utan behöver utreda konsekvenserna av de olika begreppen samt kraven för uppfyllnad. För att få ut det yttersta beviset, skall man då också behöva uppvisa någon form av bevis på yrkesverksamhet? 23(24)

24 Det har i ett annat projekt tagits fram en modell för auktorisation av fastighetsförvaltare utan att man gjort en fullständig konsekvensanalys eller förankrat det i gängse instans. Arbetet har dock till sitt innehåll spår av de tankar som vi har använt i modellen för validering av fastighetsskötare. Vi tror att det framöver går att integrera det arbetet i FU:s modellkoncept FAVAL. Modellägare Namn: Fastighetsbranschens utbildningsnämnd (FU) Kontaktuppgifter: Box , Stockholm Tel Kontaktperson: Madeleine Rietschel Yrkesroller som omfattas av valideringen Fastighetsskötare är den roll som omfattas av valideringen så här långt. FU diskuterar att efter det att arbetet är klart med validering av fastighetsskötare, även utveckla modeller för andra roller inom branschen. Exempel på detta skulle kunna vara fastighetsvärd, fastighetstekniker, fastighetsingenjör samt fastighetsförvaltare. FU håller också på att i ett annat projekt utreda ytterligare roller varvid fler yrkesroller kan komma att bli aktuella för validering. Valideringsutförare FU håller på att arbeta fram vilka utförare som på sikt skall bli valideringsutförare. Det finns ett antal utbildningsanordnare och skolor som vid två work-shops visat ett stort intresse för att deltaga som valideringsutförare. Vi har också fått visat intresse från större fastighetsbolag om att själva bli valideringsutförare vilket vi också tycker är en bra idé i linje med erfarenheter från SKTC. Flera utförare medverkar i projektet och kommer att bistå med sina erfarenheter under pilotperiod 2 och 3 som genomförs under (24)

Säkra och utveckla kompetensen med FAVAL. Fastighetsbranschens kompletta kompetensbevis

Säkra och utveckla kompetensen med FAVAL. Fastighetsbranschens kompletta kompetensbevis Säkra och utveckla kompetensen med FAVAL Fastighetsbranschens kompletta kompetensbevis 2 FAVAL är fastighetsbranschens kompletta kompetensbevis Säkra och utveckla kompetensen med FAVAL FASTIGHETSBRANSCHENS

Läs mer

Fastighetsbranschens yrkesnomenklatur. - reviderad 2008

Fastighetsbranschens yrkesnomenklatur. - reviderad 2008 Fastighetsbranschens yrkesnomenklatur - reviderad 2008 Bakgrund En gemensam och av branschen fastställd yrkesnomenklatur är en utgångspunkt för utbildningsproducenters program. Det innebär att utbildningen

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Utkast till stödmaterial för kvalitetssäkring av upphandlad validering av reell kompetens

Utkast till stödmaterial för kvalitetssäkring av upphandlad validering av reell kompetens Utkast till stödmaterial för kvalitetssäkring av upphandlad validering av reell kompetens Innehåll Inledning... 2 Valideringsprocessen... 2 Valideringsresultatet... 3 Bakgrund till stödmaterialet... 3

Läs mer

Handelns Kompetensråd. Nationellt råd i kompetensfrågor

Handelns Kompetensråd. Nationellt råd i kompetensfrågor H d l K t åd Handelns Kompetensråd Nationellt råd i kompetensfrågor Historia i Handelns Kompetensråd bildades år 2008, då ett samarbetsavtal skrevs mellan parterna Svensk Handel, Arbetsgivarföreningen

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Validering Vad, varför och hur

Validering Vad, varför och hur Validering Vad, varför och hur Anna Kahlson Nationell samordnare validering Myndigheten för yrkeshögskolan Myndighetens uppdrag avseende validering Ansvara för att samordna och stödja en nationell struktur

Läs mer

Synpunkter på rapporten Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land

Synpunkter på rapporten Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land 1 Synpunkter på rapporten Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land Läkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin vill avge följande yttrande: Bakgrund

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Den moderna lärlingen. larlingibutik.se

Den moderna lärlingen. larlingibutik.se Den moderna lärlingen Ett försprång mot andra företag när det gäller att få de bästa medarbetarna Gymnasieutbildning med stöd av branschen för ambitiösa framtidsinriktade elever som vill lära sig ett yrke

Läs mer

Svenska Skärteknikföreningen

Svenska Skärteknikföreningen Svenska Skärteknikföreningen Branschförening för företag verksamma inom verkstadssektorn spånskärande bearbetning Skärteknikcentrum helägt dotterbolag, svarar för den operativa verksamheten Behov av kompetens

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten SKRIVELSE Utbildningschefsnätverket 2016-04-22 ÄRENDE 7 Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten Inledning Den här konsekvensanalysen har tagits fram för att synliggöra olika aspekter som

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG 2015-2016

UTBILDNINGSKATALOG 2015-2016 UTBILDNINGSKATALOG 2015-2016 SKÖVDE Välkommen till Lichron Lichron Teknikgymnasium Skövde Vi har en anpassad utbildning med hjälp av den senaste tekniken. Med modern utrustning skapar vi förutsättningar

Läs mer

Modell Integration i landsbygdsföretagande. Projektledare Mariama Elyadini 2013-12-10

Modell Integration i landsbygdsföretagande. Projektledare Mariama Elyadini 2013-12-10 Modell Integration i landsbygdsföretagande Projektledare Mariama Elyadini 2013-12-10 Innehåll Användare av Modellen... 3 Modellen... 3 Modellens målgrupp... 4 Modul Svenska språket... 5 Syfte... 5 Mål...

Läs mer

Projektledare: Kjell Ackelman Utvecklingsansvarig Nyköpings Kommun Nyköping Vuxenutbildning 611 83 Nyköping 0155 24 86 27 kjell.ackelman@nykoping.

Projektledare: Kjell Ackelman Utvecklingsansvarig Nyköpings Kommun Nyköping Vuxenutbildning 611 83 Nyköping 0155 24 86 27 kjell.ackelman@nykoping. 1 Svenska ESF-rådet i Sörmland ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Projektnummer: 66501 Arbeta i Sverige eller annat EU - land

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) Lägesrapport Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: CARPE Diarienummer: 2011-3010049 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj - juni 2012

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

Plan för Hökåsens förskolor

Plan för Hökåsens förskolor Plan för Hökåsens förskolor I enheten Hökåsens förskolor ingår: Hökåsens förskola, Isbjörnens förskola samt Arkens förskola. Barn och medarbetare har rätt till en trygg arbetsmiljö och att ej bli utsatta

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet

Kompetensförsörjning. Gemensamma metallavtalet Kompetensförsörjning Gemensamma metallavtalet 1 2 Vad är kompetens? Kompetens är ett begrepp som många använder sig av. Men vad betyder det egentligen? Kompetens är inte detsamma som formell utbildningsnivå.

Läs mer

Projektmaterial. Tillgänglig väg till högskola/universitet. Furuboda folkhögskola

Projektmaterial. Tillgänglig väg till högskola/universitet. Furuboda folkhögskola Projektmaterial Furuboda folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 Sammanfattning....

Läs mer

Projektledare Malin Claesson, Funktionschef Myndighet/HR-chef Höglandets Räddningstjänstförbund

Projektledare Malin Claesson, Funktionschef Myndighet/HR-chef Höglandets Räddningstjänstförbund Datum 2016-03-01 Handläggare Malin Claesson Direkttelefon 076-130 71 65 E-postadress malin.claesson@raddningstjansten.com Projektbeskrivning Projektnamn SFI med räddningstjänstinriktning Beställare Direktionen,

Läs mer

Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p.

Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p. Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p. är en unik trädgårdsmästarutbildning, där vi kompletterar den traditionella hantverkskunskapen hos trädgårdsmästaren med ekologi och entreprenörskap.

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut Diarienummer VERK 2011/472 Rubrik Ändring av Statens folkhälsoinstituts föreskrifter (FHIFS 2011:1) om teknisk sprit A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012

Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012 Utredning om lokförarutbildning inom yrkeshögskolan 2012 YH2000, v1.3, 2012-01-13 1 (12) YH 2012/1931 Lokförarutredningen Bakgrund Lokförardirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/59/EG

Läs mer

Projekt Validering i äldreomsorg VÄS Projektet stöttas av ESF och Omvårdnadslyftet 20110901-20130831

Projekt Validering i äldreomsorg VÄS Projektet stöttas av ESF och Omvårdnadslyftet 20110901-20130831 Projekt Validering i äldreomsorg VÄS Projektet stöttas av ESF och Omvårdnadslyftet 20110901-20130831 Projektet vill skapa och prova en långsiktigt hållbar modell för validering av kunskaper och kompetenshöjande

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Ekonomismart ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2 Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Sida 1 av 7 Samarbetsavtalet Detta avtal reglerar samarbetsparternas

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01

Förhandlingsprotokoll 2010-11-09. Förhandlingsprotokoll 2000-12-20. Förhandlingsprotokoll 1996-02-01 Överenskommelse av den 24 juli 1996 med ändringar den 20 december 2000 och den 9 november 2010 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Unionen Fackförbundet SKTF Ledarna AiF, Akademikerförbunden

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Utredning av brandskyddskontroller i räddningstjänstens regi

Utredning av brandskyddskontroller i räddningstjänstens regi Utredning av brandskyddskontroller i räddningstjänstens regi Sammanställning av frågor till andra räddningstjänster som har/funderar på att ha brandskyddskontrollerna i egen regi. Räddningstjänster som

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24

Kommittédirektiv. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå. Dir. 2016:24 Kommittédirektiv Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå Dir. 2016:24 Beslut vid regeringssammanträde den 17 mars 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 2013-02-28 23 383:53446 Sida 1 (7) Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 1. Uppgiften Försvarsmakten har i regeringsbeslut Uppdrag

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

verksamhetsledning och politisk ledning. Vilka spår ser man i budgeten? Förändrade ramar?

verksamhetsledning och politisk ledning. Vilka spår ser man i budgeten? Förändrade ramar? När implementerade ni lean? När startade ni? Hur länge har ni hållit på? Vem initierade lean-tanken? Hur förankrade ni lean politiskt? Vilka verksamheter använder lean hos er idag? Vad gör ni? Hur arbetar

Läs mer

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Bakgrundsbeskrivning av projektet Kronan och Frälsegårdskolan har haft låg måluppfyllelse i matematik. Skolorna har genomfört kvalitetsredovisningar

Läs mer

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (10) Datum: 2011-09-01

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81)

Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Källan till en chans nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården (SoU 2005:81) Föreningen Sveriges Socialchefer,FSS

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Diplomerad fastighetsförvaltare

Diplomerad fastighetsförvaltare Diplomerad fastighetsförvaltare En unik utbildning parallellt med jobb Start hösten 2016 F A Att arbeta som fastighetsförvaltare Som fastighetsförvaltare får du ett omväxlande, spännande och kul arbete

Läs mer

Lunds universitet Box 117 221 00 Lund. Christian Sjöstrand 08-563 087 31 christian.sjostrand@hsv.se BESLUT. 2008-09-09 Reg.

Lunds universitet Box 117 221 00 Lund. Christian Sjöstrand 08-563 087 31 christian.sjostrand@hsv.se BESLUT. 2008-09-09 Reg. Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Christian Sjöstrand 08-563 087 31 christian.sjostrand@hsv.se BESLUT 2008-09-09 Reg.nr 31-5011-07 Anmälan mot Lunds universitet angående kostnader för egenterapi Högskoleverket

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan

Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Att synliggöra kvalifikationer Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Europeisk referensram för kvalifikationer, EQF, en av verktygen för att uppnå målen Europa 2020 Utbildningssystem och arbetsmarknadens

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Roadmap 2018 validation and the value of competences NVL:s expertnätverk för validering

Roadmap 2018 validation and the value of competences NVL:s expertnätverk för validering Schools EQF and National Qualification Framework Agency The River of EQAVET Systematic Quality Assurans Europass express The Art of Life Long Learning Universities ECVET The city of accumulation of part

Läs mer

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv

Reformerad Yrkeslärarutbildning. En nyckelfråga för svenskt näringsliv Reformerad Yrkeslärarutbildning En nyckelfråga för svenskt näringsliv PM Augusti 2007 Vi behöver en reformerad yrkeslärarutbildning som löser bristen på kvalificerade yrkeslärare Näringslivet är beroende

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Xmentor - för potentiella partners

Xmentor - för potentiella partners Xmentor - för potentiella partners Xmentor AB - www.xmentor.se - Köpmannagatan 2-652 26 Karlstad OM XMENTOR Den höga förändringstakten i dagens organisationer liksom den ofta kritiska tillgången på kompetens

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015

Kvalitetsrapport för. Montessoriskolan Castello. läsåret 2014-2015 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello läsåret 2014-2015 2 Kvalitetsrapport Pysslingens skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning - För perioden 2012 till 30 april 2014 2014-06-04 1 Hermods har utbildat Sverige i 116 år. Över 4 miljoner Svenskar har fått nya kunskaper och insikter

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

Resurscentrum Workshop Halmstad 29e april Halmstads stadsbibliotek

Resurscentrum Workshop Halmstad 29e april Halmstads stadsbibliotek Resurscentrum Workshop Halmstad 29e april Halmstads stadsbibliotek Vid pennan: Anders Gustavsson KRO/KIF Introduktion Konstkonsulent Anne Lang hälsade alla välkomna. Sven Lundström, museichef Hallands

Läs mer

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård

Vårdnära service. en viktig del i framtidens sjukvård Vårdnära service en viktig del i framtidens sjukvård En viktig del i framtidslösningen Svensk sjukvård är komplex, dynamisk, kunskapsintensiv och spännande. Utvecklingen har varit och är omfattande när

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport e'n Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kungsbyns förskola belägen i Västerås kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

23 MAJ 2014. Kompetensprofil

23 MAJ 2014. Kompetensprofil Kompetensprofil Ett dokument för oss som rekryterar som hjälper oss att hitta dem vi vill ha, göra en bra matchning. Dokumentet hjälper oss att beskriva vår verksamhet och de utmaningar vi står inför.

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? 2015-09-23 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelseinstitutet

Läs mer

Äldrestrategi 2013-16

Äldrestrategi 2013-16 Äldrestrategi 2013-16 Socialnämndens vägval för att skapa förutsättningar för ett värdigt liv i välbefinnande 1 2 Innehåll Självbestämmande! 4 Ett rikt socialt liv och ett aktivt åldrande 5 Förebyggande

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 Inledning, presentation Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program. Förmiddagen innehöll diverse olika Carpe frågor, en blandning av information

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Kvalitetsdrivet 2016. Uppdraget att utarbeta förslag till valideringsinsatser inom högskola och yrkeshögskola - en försöksverksamhet

Kvalitetsdrivet 2016. Uppdraget att utarbeta förslag till valideringsinsatser inom högskola och yrkeshögskola - en försöksverksamhet Kvalitetsdrivet 2016 Uppdraget att utarbeta förslag till valideringsinsatser inom högskola och yrkeshögskola - en försöksverksamhet Mats Edvardsson Projektledare, UHR Syften och målgrupper Fler ska få

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-11-26 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid särskolan amia-karrn.brostrom@sandviken.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i särskolan i Sandvikens

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

LÄRLING I BUTIK G U I D E DIN GUIDE OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV LÄRLING I BUTIK. www.larlingibutik.se. www.larlingibutik.se

LÄRLING I BUTIK G U I D E DIN GUIDE OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV LÄRLING I BUTIK. www.larlingibutik.se. www.larlingibutik.se LL LÄRLING I BUTIK DIN GUIDE OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV LÄRLING I BUTIK G U I D E Syftet med denna guide är att ge en överblick och en struktur för i vilken ordning du bäst kan använda materialet inom

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 5 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Bilaga 1 SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Slutrapport upprättad av Agneta Ingvarsson och Marie Johansson 2010-08-31 FÖRORD Träutbildningar

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal

Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande barn, samt delegering av beslut om framtida avtal TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2015:801-723 Administrativa enheten 2016-01-15 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Socialnämnden Godkännande av avtal för mottagande av ensamkommande

Läs mer

Praktik med yrkeskompetensbedömning. Helt enkelt.

Praktik med yrkeskompetensbedömning. Helt enkelt. Praktik med yrkeskompetensbedömning. Helt enkelt. Det här är KFS Ett väl fungerande samhälle behöver sådant som el, vatten, avlopp, kommunikationer, avfallshantering, besöksmål, skola, vård och omsorg.

Läs mer

Lära på jobbet Om konsten att utveckla språk och kompetens inom äldreomsorgen. Vård- och omsorgscollege Kronoberg Kerstin Sjösvärd

Lära på jobbet Om konsten att utveckla språk och kompetens inom äldreomsorgen. Vård- och omsorgscollege Kronoberg Kerstin Sjösvärd Lära på jobbet Om konsten att utveckla språk och kompetens inom äldreomsorgen 130422 Vård- och omsorgscollege Kronoberg Kerstin Sjösvärd Dagens presentation Bakgrund Om språk och kunskap Från SpråkSam

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Upphandling av systemstöd för rekrytering

Upphandling av systemstöd för rekrytering Utlåtande 2015:71 RI (Dnr 170-869/2015) Upphandling av systemstöd för rekrytering Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att genomföra en förnyad

Läs mer

Matematikstrategi 2012-2015

Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Avsiktsförklaring Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom

Läs mer

En ökad effektivisering av exploateringsprocessen utifrån intressenternas upplevelser

En ökad effektivisering av exploateringsprocessen utifrån intressenternas upplevelser En ökad effektivisering av exploateringsprocessen utifrån intressenternas upplevelser Helena Pålsson Sammanfattning Exploateringsprocessen är en viktig process för samhällsutvecklingen och för effektiviteten

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer