Analys av förslag: Kommunal Flexibilitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys av förslag: Kommunal Flexibilitet"

Transkript

1 Analys av förslag: Kommunal Flexibilitet 1. Beskrivning av arbetet 1.1.Bakgrund och uppgift Vid Årsta Havsbads samfällighets årsstämma 2011 beslöts att bifall för två motioner avseende analys och konsekvensbeskrivning av sedan tidigare känd kommunal VA-lösning för ÅH, den s.k LTA-lösningen. Dessutom skulle arbetet omfatta marknadsundersökning och om möjligt framtagning av annan VAlösning som uppfyller ställda miljökrav. Slutmålet var att utifrån framtagen mall för analys beskriva såväl den tidigare kända LTA-lösningen som en ny VA-lösning och på så sätt få två beskrivna alternativ jämförbara utifrån ett antal kriterier som anses viktiga ur ett Årsta Havsbads perspektiv. Med ett Årsta Havsbads perspektiv avses: Kapacitetskrav med hänsyn till områdets boendeprofil idag och i morgon. Här beaktas de boendes faktiska behov av VA-standard utifrån standard på fastighet idag och utifrån kommande byggrätter även i framtiden Områdets topografiska och geografiska förutsättningar Lösningar måste vara miljömässigt kvalitetssäkrade Arbetet har genomförts av en arbetsgrupp sammansatt av personer alla fastighetsägare i Årsta Havsbad. I arbetet har såväl åretruntboende som sommarboende i små s.k originalstugor deltagit. 1.1.Metod Arbetet har genomförts i två faser där fas ett omfattade framtagning av utvärderingskriterier utgående från det ovan nämnda Årsta Havsbads perspektivet. Fas två omfattade dels framtagning och beskrivning av ett andra genomförbart alternativ samt prövning av de nu två beskrivna alternativen mot de tidigare framtagna kriterierna från steg ett. sida 1 (8)

2 2. Översiktlig beskrivning av anläggningen och summering av analys Detta förslag innebär i likhet med alternativ A en kommunal VA-lösning men med den skillnaden att ingen kommunal fysisk infrastruktur behöver installeras. Härmed förstås att ledningsdragning från varje enskild tomt till i slutändan reningsverk ej krävs. Den kommunala delen i detta förslag ligger istället enbart på en styrande och kontrollerande funktion med ett verkställande organ lokalt organiserat under sig som är kommunens exekutiva organ, kan vara samfälligheten. Förslaget innebär i stort ett modulärt uppbyggt VA-system där fastighetsägaren, under överinseende av kommunen, själv väljer på vilken nivå det egna VAsystemet skall ligga. Den lägsta nivå som krävs är att en installation av godkänd gråvattenrening skall finnas till varje fastighet inom området. Här finns lösningar som lämpar sig för såväl bergiga och svårtillgängliga tomter som för plana tomter med goda möjligheter för nedgrävning av dessa mini-reningsverk. Modulariteten består i att utifrån denna grundinstallation kan fastighetsägaren själv välja att komplettera sitt reningsverk med t.ex fosfatfällor, vakuumtoalett med komposteringsmöjlighet, etc. På detta sätt kan avloppet anpassas till den enskilde fastighetsägarens möjligheter och behov. VA-funktionaliteten ges möjlighet att växa i harmoni med husets standard dvs även med möjligheterna att bygga ut huset enl kommande byggrätter och fastighetsägarens ambitioner avseende nyttjande av huset i dag och i framtiden. Notera att det även i detta alternativ är Kommunens VA-enhet som anger vilka lösningar och leverantörer som är godkända för installation i Å-H. Då förslaget är modulärt är man inte fast i en given teknisk lösning utan har goda möjligheter till framtida uppgradering vart efter teknikutvecklingen på området går framåt. LCC (Life Cycle Cost) är beroende på vald ambitionsnivå och därmed vald lösning. Dock kan konstateras att de enkla gråvattenbrunnarna har lång livslängd, inga rörliga delar, samt låga driftskostnader. Vad gäller möjlighet till året-runt-vatten måste detta lösas lokalt med borrade brunnar. Här bör beaktas att redan idag finns ett stort antal borrade brunnar och att de fastigheter som inte har egen brunn idag till största delen ej heller håller övrig standard som krävs för året-runt-användning varför behovet av tillkommande brunnar bedöms finnas men i begränsad omfattning. Förslagsvis planeras utökning av antalet brunnar detta kvartersvis varvid en klustring av fastigheter som idag ej har egen brunn genomförs och ett lämpligt antal brunnar samt lämplig placering av dessa genomförs. De fastighetsägare som är anslutna till en brunn bekostar själva påkoppling av vatten samt drift av brunnen. Även här sker allt genom under överinseende från kommunen och i praktiken av det exekutiva organet. sida 2 (8)

3 Som framgått kräver detta en organisatorisk förändring till vad som krävs för LTA-lösningen. Sammanhanget relationer och ingående delar framgår i bild nedan och beskrivs översiktligt som: Kommunen: Är ansvarig leverantör av VA-lösning i Å-H. Detta innebär att kommunen ställer krav på installation, leverantör, besiktning/uppföljning samt underhållsprogram. Ex.O: Tillser att kommunens krav uppfylles av fastighetsägaren. Har all kontakt med fastighetsägaren. Genomför egenkontroller på samtliga anläggningar enl krav från kommunen. Fastighetsägaren: Bekostar och installerar VA-lösning på lägst gråvattennivån Ansvarar för att e.v påpekade brister åtgärdas, kontroller genomförs etc. jämför krav brandskydd vid egen braskamin. Ex.O: Är kommunens exekutiva organ och utövar samordningsansvar av kommunens direktiv för installation, egenkontroller, rapporter, underhåll, mm Support AB: av Ex.O anlitat och av kommunen godkänt supportföretag för arbeten med anläggningarna. Anläggning: Av kommunen godkänd leverantör levererad anläggning. sida 3 (8)

4 3. Installationsfrågor 3.1.Summering installationsfrågor Installation av alternativ Kommunal Flexibilitet kräver inga, eller mycket begränsade ingrepp på vägar och annan samfälld mark. Grävnings- och sprängningsarbeten på tomter måste genomföras men kan samtidigt anpassas till varje enskild tomts förutsättningar och dessutom ägarens eget val av VAlösning. En kontroll- och servicefunktion som utgör kommunens förlängda arm avseende kvalitet, drift och kontroll av miljömål måste upprättas. Detta torde kunna lösas inom redan befintlig samfällighets åtagande men här krävs ytterligare beslut. Beroende på geografiska och topografiska variationer kan inte samma lösning installeras på områdets samtliga fastigheter. Dock kan samtliga fastigheter installera avlopp som uppfyller miljömässiga krav från gråvattenhantering upp till kombination som inkluderar toalettlösning Infrastruktur Detta alternativ omfattar ingen gemensam fysisk infrastruktur. De infrastrukturella krav som måste fyllas är begränsade till organisatoriska lösningar i form av formalisering av lokal tillsynsfunktion avseende uppföljning och besiktning av anläggningar utöver detta även kontrakterade serviceleverantörer Tidsåtgång Tidsåtgången för installation bedöms vara relativt kort per fastighet räknat och då till någon vecka/fastighet. Då flera fastigheter kan installeras samtidigt bör effektiva tiden där arbete pågår kunna hållas kort. Dock skall tidsåtgång för planering, upphandling, tecknande av avtal etc medräknas i den totala tiden som då bör hamna under två år för hela området Realiserbarhet Geografiska frågor De geografiska förutsättningarna i Å-H kräver anpassningar men inga betydande begränsningar. Inga delar av systemet kräver tyngre eller mer svåra transporter än vad som krävs för t.ex dagens sop- och latrintömning Topografiska frågor Områdets växlande topografiska förutsättningar innebär varierande förutsättningar för installationsmöjligheter. Detta faktum innebär att olika lösningar finns valbara för olika typer av tomter. I de bergiga delarna av området måste gråvattenrenaren sprängas ned i berget alternativt placeras på markytan och då lämpligast inbyggd i ett mindre skydd. Om året-runt-funktion skall fungera krävs även uppvärmning av ingående delar. sida 4 (8)

5 Juridiska frågor Frågetecken hurvida samfälligheten eller ev annan organisation kan utöva tillsyn/ kontroll samt ansvara för tillgång av kvalificerad service. Dock skulle en sådan funktion kunna utgöra en förlängning av dagens grundvattenskydd och förvaltning av sommarvattenanläggning. Här krävs beslut av lantmäteriverket. Fastighetsägaren ansvarar för egen installation inom tomtgräns såtillvida att den skall utföras enl anvisade krav samt genomgå återkommande besiktningar, jmf förhållande med braskaminer, el-installationer etc. 4. Miljöaspekt 4.1.Summering miljöaspekt Alternativet är miljömässigt väl anpassat till dagens krav avseende såväl installation som drift. Vad gäller drift är det av väsentlig betydelse för den totala miljöeffekten att den kontrollerande funktionen tillsätts och att dess arbete planeras och genomförs enl givna kommunala direktiv. Utöver detta måste samtliga fastigheter inom angiven tidsperiod installera som lägst gråvattenrening enl alt 1 samt redovisa vald toalettlösning. Miljöpåverkan vid fungerande normaldrift bedöms vara mkt låg, spill och slaggprodukter är till största delen komposterbara och övrigt avfall skall enl givna direktiv omhändertas, endera gemensamt genom samfällighetens försorg eller enskilt och då verifieras Miljöpåverkan vid installation Då inga större markarbeten krävs och de markarbeten som genomförs på tomter av naturlighet måste anpassas till respektive tomts förutsättningar bedöms miljöpåverkan vid installation vara minsta möjliga Miljöpåverkan vid drift Då alternativet uppfyller dagens krav på gråvattenavlopp upp till krav på anläggning med ansluten toalett är miljöpåverkan så liten den sannolikt kan vara med den idag kända vattenreningsteknik som finns tillgänglig. Då regelbunden kontroll och uppföljning sker upptäcks sannolikt avvikelser relativt snabbt och kan åtgärdas. Då lösningen innebär många små reningsverk innebär en avvikelse på några få enheter ingen större skada då omfattningen på varje enhet är av naturlighet begränsad. Liten eller ingen energiåtgång krävs för att hålla systemet igång. sida 5 (8)

6 5. Ekonomiska frågor 5.1.Summering ekonomiska frågor Fastighetsägaren ges utrymme att själv påverka de ekonomiska kostnaderna utifrån ett val baserat på val av nyttjandeprofil, ambition. Utöver detta kan bergiga tomter innebära sprängningsarbeten med tillhörande installationskostnader dock finns även här ett billigare alternativ med installation ovan jord medförande begränsningar i nyttjande vintertid LCC (Life Cycle Cost) Är beroende på val av ambitionsnivå samt tomtens förutsättningar för installation. Underhållskostnaderna bedöms vara låga beroende på ingen eller mkt begränsad el-åtgång samt generellt få eller inga rörliga delar i systemet.de större och dyrare lösningarna med nedgrävda biologiska filter som kräver utbyte av biomassa innebär en kostnad med dagens prisnivå på kr/10år. Den billigaste gråvattenrenaren har en driftskostnad med dagens prisnivå på ca 600kr/år. Detta ger vid handen en årskostnad för gråvatten-svartvatten behandling på kr/år med dagens prisnivå Initialkostnader Initiala kostnader är de gemensamma kostnader för framtagning av regelverk, metod och personal för den lokala service och kontrollfunktionen inom samfälligheten Gemensamma kostnader Gemensamma kostnader finns för uppsättning och metodframtagning avseende service och kontrollfunktionen på lokal nivå Kostnader för enskild/installationskostnader Installationskostnader är beroende på vald ambitionsnivå samt den egna tomtens fysiska förutsättningar. Dock bedöms installationskostnaderna ej överstiga kr mer än i några enstaka undantagsfall och då beroende på tomtens fysiska förutsättningar. Möjlighet till enklare och betydligt billigare gråvattenrenare begränsar den tvingande kostnaden till under kr Driftskostnader Beroende på ambition och därmed val av lösning, se tabell. sida 6 (8)

7 6. Drift och underhåll 6.1.Summering av drift och underhåll Materiella krav för underhåll Se krav på utbytesenheter och service i bifogad tabell Behöver utredas ytterligare Personella krav för underhåll Certifierad personal krävs. Kan ordnas inom samfälligheten eller upphandlas Ekonomiska driftskostnader se pkt samt bifogad tabell. 7. Risker 7.1.Summering av risker Riskerna för denna typ av installation är generellt sett låga under förutsättning att installation, drift samt underhåll sköts på angivet sätt. Dock kan konstateras att under drift finns inga eller mkt få vinster för den enskilde fastighetsägaren att finna genom att felanvändning av systemet, jmf dagens septitankar som kan perforeras och leda svartvattnet ut i diken, etc. Detta beroende på att driftskostnaderna är i första hand kopplade till tidsintervall och inte till mängdmått. De ekonomiska riskerna är små beroende på alternativets flexibilitet avseende utbyggnad och ev anpassning till idag okända framtida miljökrav etc Miljörisker vid installation Då inga stora ingrepp krävs bedöms risker vid installation som mkt små, ringa sannolikhet att de inträffar samt med ringa konsekvens om någon risk faller ut Miljörisker vid drift Då provning, kontroll och uppföljning enl bl.a standard EN skall genomföras med rapportering till kommunen anses dessa risker vara kontrollerbara Miljörisker vid framtida ombyggnad, modifiering el avveckling Flexibiliteten gör att ombyggnad/modifiering till kommande miljökrav inte behöver rendera i total ombyggnad då systemet är modulärt och inte en fast struktur med svårigheter till modifiering. Ytterligare utredning krävs. sida 7 (8)

8 Ekonomiska risker Varje enskild fastighetsägare har full kontroll på den installation som gjorts för fastigheten i fråga. Driftskostnader kontrolleras direkt av brukaren pga inga fasta driftskostnader utöver besiktningskostnaden som är obligatorisk men hanteras på lokal nivå. 8. Utveckling 8.1. Var står vi med detta alternativ om 20, 40, 60 år? Ytterligare utredning krävs. sida 8 (8)

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2012-11-02 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga

Läs mer

Befolkningsutveckling Knivsta 2012-11-21. Snabbast växande kommuner 2003-2011(Knivsta 6:e snabbast)

Befolkningsutveckling Knivsta 2012-11-21. Snabbast växande kommuner 2003-2011(Knivsta 6:e snabbast) Lärdomar från fallet Västersjö hur gör vi rätt från början? Tyra Wikström, Knivsta kommun & Anna Tengelin Skoog, Roslagsvatten Befolkningsutveckling Knivsta Ackumulerad procentuell befolkningstillväxt

Läs mer

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Mälarenergi hoppas att denna information om utbyggnaden av VA-anläggning i Munga ska ge Er den information som behövs inför VA-anslutningen av Er fastighet.

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer

DOM 2013-06-27 Stockholm

DOM 2013-06-27 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-06-27 Stockholm Mål nr M 1803-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2013-01-30, BVa 6, i mål nr Va 357-11, se bilaga A KLAGANDE Trosa kommun Ombud: M G MOTPART

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 28 2013-05-08 Va 301/11 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 28 2013-05-08 Va 301/11 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 28 2013-05-08 Va 301/11 Stockholm SÖKANDE MOTPART SAKEN L och E M H Ombud för E M H: L H Timrå Vatten AB Ombud: jur.kand. R L Kostnadsersättning vid pumpinstallation

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Jan-Bertil Hansson VA-chef INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN. Du som är fastighetsägare

Läs mer

Vägval Älgö. Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval. Bilaga 2 - Riskanalys 2004-06-22 1

Vägval Älgö. Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval. Bilaga 2 - Riskanalys 2004-06-22 1 Vägval Älgö Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval 2004-06-22 1 Teckenförklaring Bakgrundens färg visar var i processen vi befinner oss: Vägval Älgö Planprocessen Politiska beslut

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivning UTSTÄLLNINGSHANDLING 2012-12-20 Sida 1 av 8 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan över del av BJÖRKLIDEN 1:22, JUKKASJÄRVI KRONOÖVERLOPPSMARK 1:1 m.fl. Bostäder mm i Björkliden. Kiruna

Läs mer

Varför gör inte kommunen jobbet att kontrollera våra avlopp? Om ni påstår att det är gjort, en källförteckning och när den är gjord,tack.

Varför gör inte kommunen jobbet att kontrollera våra avlopp? Om ni påstår att det är gjort, en källförteckning och när den är gjord,tack. Om avloppet/vattnet inte är en delfinansierings fråga utan en miljöfråga så hur stor är miljöpåverkan från vårt område Noor jämfört med annat område exempelvis den djurhållningen som finns runt sjön valloxen.

Läs mer

Vad som uthyrs enligt denna förhyrning benämns i fortsättningen Lokalen.

Vad som uthyrs enligt denna förhyrning benämns i fortsättningen Lokalen. Hyresvärd: Polismyndigheten i Örebro Län Hyresgäst: Fastighet: Porten 1 Adress: Klostergatan 37 Kontrakts nr:550-2 Särskilda bestämmelser, bilaga 1 till hyresavtal 1. Allmänt Aktuell förhyrning regleras

Läs mer

DOM 2015-02-09 Stockholm

DOM 2015-02-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-02-09 Stockholm Mål nr M 11550-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-05 i mål nr M 2076-14,

Läs mer

Kommunen överklagade omprövningsbeslutet till va-nämnden.

Kommunen överklagade omprövningsbeslutet till va-nämnden. 6 Länsstyrelses åläggande för kommun att bygga ut allmän dricksvattenanläggning har upphävts då vattenförsörjningen inte kunde anses avse ett större sammanhang. En grupp fastighetsägare i Långaröd i Hörby

Läs mer

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken

Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Datum 2013-08-20 Ärendenummer 2012-000854 Sida 1 av 9 Till fastighetsägare i Envikens verksamhetsområde för vatten och avlopp Från informationsmötet om kommunalt vatten och avlopp i Enviken Här kommer

Läs mer

Investeringskostnaden per hus skulle då variera beroende på hur många hus som ansluts, enligt nedan:

Investeringskostnaden per hus skulle då variera beroende på hur många hus som ansluts, enligt nedan: 1 Lundby södra samfällighetsförening för värme Lundby November 2014 information Förslag från E.ON E.ON har nu presenterat sitt nya förslag muntligt och även tagit fram en karta över hur de skulle vilja

Läs mer

Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Rörberg

Välkommen. Informationsmöte för fastighetsägare i Rörberg Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Rörberg Vilka är vi? Verksamhetsområde Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige Beslut Gävle Vatten AB dotterbolag Hofors

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN. 2008-09-05 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN. Du som är fastighetsägare och

Läs mer

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Kniva. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Framtida väghållningsansvar i Leksand

Framtida väghållningsansvar i Leksand Framtida väghållningsansvar i Leksand Konsekvensanalys av alternativ 1B (en kombination av förslag 1 och 2 enligt tidigare rapport) inför den fortsatta politiska hanteringen. Sweco Environment AB 1 (19)

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde

Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde 2012-05-09 Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde Förslag till beslut Pireva föreslår kommunfullmäktige besluta - att i syfte att åstadkomma ett ökat skydd för kommunens huvudvattentäkt inrätta

Läs mer

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Agenda Presentation av projektmedlemmar Kort om Roslagsvatten Bakgrund Vad är gjort hittills? Vad händer? Hur påverkas du? Frågestund Projekt

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Härjedalens kommun har varit oss behjälpliga att distribuera ut materialet så att alla registrerade fastighetsägare skall få sitt exemplar.

Härjedalens kommun har varit oss behjälpliga att distribuera ut materialet så att alla registrerade fastighetsägare skall få sitt exemplar. Till Dig som fastighetsägare på Slagavallen. Med anledning av de pågående diskussionerna gällande Vatten- och Avloppsfrågan på Slagavallen kommer här ett informationsmaterial sammanställt och framtaget

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Vilka är vi? Cane Svekanski Gästrike Vatten Projektledare Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Rörberg Informationsmöte

Läs mer

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby)

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 2(5) Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700

Läs mer

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Läs mer

2011 Reningsverk och vatten.

2011 Reningsverk och vatten. 2011 Reningsverk och vatten. Året 2011 har varit ett aktivt år. Vi har lagt upp en 3-års plan som fungerar och vi ligger bra i fas med det som är planerat. Planen är att år 2011 är vatten året då vi skall

Läs mer

Placering. Det ska finnas gott om utrymme för att arbeta vid vattenmätaren. Belysning och golvbrunn ska också finnas på platsen.

Placering. Det ska finnas gott om utrymme för att arbeta vid vattenmätaren. Belysning och golvbrunn ska också finnas på platsen. vattenmätare I den här broschyren får du veta hur det fungerar med vattenmätare i Botkyrka kommun. Hur ansvaret är fördelat, hur vattenmätaren ska placeras och hur och när den ska bytas ut. Innehåll Ansvar...

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Vatten- och avloppsplanering. Lagen (2006:412) om allmänna Vattentjänster

Vatten- och avloppsplanering. Lagen (2006:412) om allmänna Vattentjänster Vatten- och avloppsplanering Lagen (2006:412) om allmänna Vattentjänster Vattentjänstlagen Trädde i kraft 2007-01-01 Ersatte lagen om allmänna VA-anläggningar, som trädde i kraft 1970 Ökat miljöfokus Ökat

Läs mer

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 F lisan Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 En fjärrvärmecentral, förstås! Faktum är att en fjärrvärmecentral med sina få rörliga

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP

STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP Medlemskap i brf Ryttmästaren beviljas personer som har för avsikt att förvärva en bostadsrätt i bostadsrättsföreningens fastighet och:

Läs mer

Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark

Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark Sida 1 av 6 Markupplåtelseavtal för kommunikationsledning i mark 2015- - Detta avtal gäller markupplåtelse för nedläggning av kommunikationsledning i mark (nedan kallad Ledningen) på nedanstående fastighet

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31 Avfall från enskilda avloppsanläggningar och FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken

Läs mer

Kommunikationsoperatör (KO) för AB Alebyggens nät i Ale kommun Förfrågningsunderlag ANBUDSFORMULÄR 2014-03-10

Kommunikationsoperatör (KO) för AB Alebyggens nät i Ale kommun Förfrågningsunderlag ANBUDSFORMULÄR 2014-03-10 Kommunikationsoperatör (KO) för AB Alebyggens nät i Ale kommun Förfrågningsunderlag ANBUDSFORMULÄR 2014-03-10 Anbuds form och innehåll Företag: Organisationsnummer: Anbudsgivarens ombud, anbudstiden: Namn:

Läs mer

Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet

Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet 26 Fråga bl.a. om rätt till avgiftsnedsättning då anslutning till allmän va-anläggning nödvändiggjort pumpning av avlopp från fastighet BJ äger fastigheten Västraby 5:18 som är bebyggd med en bostadsbyggnad

Läs mer

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Till föreningsstämman 2003 Förslag till Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Bakgrund Vid SKBs föreningsstämma år 2000 behandlades en motion om hyressättningsfrågor. Den diskussion som följde med

Läs mer

Säker ombyggnad av maskiner. Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt?

Säker ombyggnad av maskiner. Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt? Säker ombyggnad av maskiner Ombyggnad och nybyggnad i befintliga anläggningar, väsentlig förändring. När måste du certifiera på nytt? Jan Tegehall från MINERVA SAFETY AB Tidigare arbeten och erfarenheter

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-12-12 AN-2012/758.339 1 (6) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Beställning

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening

Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening Avtal om fastighetsanslutning till Hallaryd Fiber Ekonomisk förening Avtalet är upprättat mellan nedanstående ekonomiska förening (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-strategi Steg 2 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 120614 1 2 Innehåll Inledning 4 Falu kommuns VA-strategier

Läs mer

Vårt område Duvesjöns Samfällighetsförening

Vårt område Duvesjöns Samfällighetsförening Vårt område Duvesjöns Samfällighetsförening 1 Inledning Denna information är framtagen för att ge samtliga medlemmar i föreningen inblick i funktioner och drift av samfälligheten. År 2005 bildades Duvesjöns

Läs mer

Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03

Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03 ANTAGANDEHANDLING 2006-06-26, REV 2006-10-17, REV 2007-04-03 Detaljplan för Ugglarp 3:4 m fl Del av Ugglarps samhälle Falkenbergs kommun och Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB Mark och

Läs mer

Markupplåtelseavtal. Personnummer, organisationsnummer eller födelsedatum. Postnummer Postort Land (om inte Sverige) Postnummer 185 41

Markupplåtelseavtal. Personnummer, organisationsnummer eller födelsedatum. Postnummer Postort Land (om inte Sverige) Postnummer 185 41 Avtal Detta avtal gäller markupplåtelse för nedläggning av kommunikationsledning i mark (nedan kallad Ledningen) på nedanstående fastighet (nedan kallad Fastigheten) till ledningsägaren Rindö Fiber ek.

Läs mer

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.2.7) Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-04-10 84 (MBN/2008:104), 2008-05-13 139 (MBN/2008:104) Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun Gäller

Läs mer

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet.

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet. Datum Ärende 2015-02-04 V -2014-509-12 Er referens Rickard Kalm Hej! Norrköping Vatten och Avfall har nu sammanställt de frågor och svar som uppkom på informationsmötet den 21 januari 2015. Frågor och

Läs mer

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun

Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Sandlund Kommunstyrelsen Bredbandsutbyggnad i Söderköpings kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att - godkänna projektorganisation

Läs mer

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster Information till fastighetsägare om GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen... 3 3 Verksamhetsområde... 3 3.1 Fastighetsägare...

Läs mer

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD

VAXHOLMS UTSTÄLLNINGSHANDLING STAD VAXHOLMS STAD UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad 2014-01-15 Förslag till Detaljplan för Skarpö etapp 3, Skarpö 1:13 m.fl. Vaxholms stad, Stockholms län, Dp 403 Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Granön Detaljplan för del av fastigheten Ava 1:5, Granön, Nordmalings kommun, Västerbottens län

Granön Detaljplan för del av fastigheten Ava 1:5, Granön, Nordmalings kommun, Västerbottens län 1(3) SAMRÅDSHANDLING 1(5) Granön Detaljplan för del av fastigheten Ava 1:5, Granön, Nordmalings kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Planbeskrivning med Genomförandebeskrivning

Läs mer

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016

AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN. Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXOR SJÖBO KOMMUN Gällande från den 1 januari 2016 AVFALLSTAXA Avfallshanteringen regleras av miljöbalken och avfallsförordningen samt ytterligare bestämmelser i föreskrifter om avfall. Kommunen

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

Makarna M yrkade förpliktande för kommunen att till dem betala 42 165 kr.

Makarna M yrkade förpliktande för kommunen att till dem betala 42 165 kr. 19 Ersättning har inte medgivits för avloppspump på villatomt eftersom kommunens avloppsnät inte var trycksatt (s.k. LTA-system) och avloppsnätet inte kunde anses vara olämpligt utfört Makarna M äger sedan

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 700 2004-01-26 6 2006-01-30 8 UPPHANDLINGSPOLICY 1. Inledning Upphandlingspolicyn är ett ramverk för hur kommunens och de kommunala bolagens upphandlingsverksamhet

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1 36-10 Mark och exploateringsenheten UTSTÄLLNINGSHANDLING 2015-05-15 SBN 2015-05-19 1 [7] Referens Kristofer Uddén GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Rikstens företagspark, del 1 Botkyrka kommun Post Botkyrka kommun,

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

IT-verksamheten, organisation och styrning

IT-verksamheten, organisation och styrning IT-verksamheten, organisation och styrning KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 12 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. IT-verksamhet, organisation och ansvar 3 5.1.1

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG Miljö- och samhällsnämnden. 2015-08-26 Dnr 1280-2015

PROTOKOLLSUTDRAG Miljö- och samhällsnämnden. 2015-08-26 Dnr 1280-2015 PROTOKOLLSUTDRAG Miljö- och samhällsnämnden 2015-08-26 Dnr 1280-2015 213 Remiss - rapporten Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader - Rapport 2015:26 M2015/2507/Ee Boverket har tagit

Läs mer

Markupplåtelseavtal Fastställt av Böckersboda-Håttorp Fiber Ekonomiska Förening gäller från 2012-05-19

Markupplåtelseavtal Fastställt av Böckersboda-Håttorp Fiber Ekonomiska Förening gäller från 2012-05-19 Markupplåtelseavtal Fastställt av Böckersboda-Håttorp Fiber Ekonomiska Förening gäller från 2012-05-19 Avtal mellan undertecknad/e, nedan benämnda Fastighetsägaren respektive Ledningsägaren, är följande

Läs mer

Län Värmland Typ Fritidshus Kommun Torsby Storlek 56 m2 Område Tillträde tidigast enligt överenskommelse Gatuadress Runnsjön 15

Län Värmland Typ Fritidshus Kommun Torsby Storlek 56 m2 Område Tillträde tidigast enligt överenskommelse Gatuadress Runnsjön 15 Runnsjön 15 Län Värmland Typ Fritidshus Kommun Torsby Storlek 56 m2 Område Tillträde tidigast enligt överenskommelse Gatuadress Runnsjön 15 Fritidshus på stor tomt! På stor tomt med natursköna omgivningar

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-03-09 Dnr: 09-629/72 1(8) 1 Kravspecifikation för upphandling av växtskötsel och fruktleverans

Datum Vår referens Sida 2009-03-09 Dnr: 09-629/72 1(8) 1 Kravspecifikation för upphandling av växtskötsel och fruktleverans KRAVSPECIFIKATION Datum Vår referens Sida 2009-03-09 Dnr: 09-629/72 1(8) Administrativa avdelningen Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se 1 Kravspecifikation för upphandling av växtskötsel och

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Län Halland Gatuadress Förlandavägen 403 Kommun Kungsbacka Storlek 5 rum (3 sovrum) / 135 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Halland Gatuadress Förlandavägen 403 Kommun Kungsbacka Storlek 5 rum (3 sovrum) / 135 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Halland Gatuadress Kommun Kungsbacka Storlek 5 rum (3 sovrum) / 135 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Det bästa med fastigheten är att den kan nyttjas för någon slags verksamhet, häst

Läs mer

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 18 april 2002 PROTOKOLL Styrgruppsmöte 18 april 2002 Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 ande Håkan Falck, Trollhättan, mötesordförande (i Peter Holmbergs frånvaro) Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN. VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE Häggsjövik POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-02-15 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och 2013-02-18

Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och 2013-02-18 Diarienummer PBN 2012-355 214 (tidigare 2007/0286 214) Detaljplan för SJÖDAL, HÅKANKILA 2:36 M.FL Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2006-05-07, reviderad 2008-03-19, 2008-12-10, 2012-07-06 och

Läs mer

Analys över behovet av reningsverk

Analys över behovet av reningsverk [Ange inläggets rubrik här] Analys över behovet av reningsverk SWECO VIAK AB har gjort en VA utredning för Sörfjärden 2006-04-11. Intervjuer med olika föreningar i S.fj visar på ett svalt intresse för

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR PATHOLMSVIKENS SMÅBÅTSHAMN (PVBK)

MILJÖPLAN FÖR PATHOLMSVIKENS SMÅBÅTSHAMN (PVBK) MILJÖPLAN JANUARI 2008 MILJÖPLAN FÖR PATHOLMSVIKENS SMÅBÅTSHAMN (PVBK) Den verksamhet som bedrivs inom båtklubben ska inte åstadkomma skada på miljön. Miljöplanen ska bidra till att detta mål uppnås. Miljöplanen

Läs mer

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5)

DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. i Ödsmål UPPDRAG SAMRÅD UNDERRÄTTELSE ANTAGANDE 1(5) 1(5) Dnr 0481/10 Antagandehandling 2015-09-16 DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer

ERTMS finansiering av ombordutrustning

ERTMS finansiering av ombordutrustning ERTMS finansiering av ombordutrustning 12 mars 2013 Agenda Kostnader och nyttor för ERTMS fördelning på aktörer Kostnader för ERTMS-ombordutrustning och hur de påverkar järnvägsbranschen Möjliga finansieringsalternativ

Läs mer

Förslag till kommunal policy för vindkraftsetableringar på kommunal mark.

Förslag till kommunal policy för vindkraftsetableringar på kommunal mark. Förslag till kommunal policy för vindkraftsetableringar på kommunal mark. Nuläge: Kommunen saknar i dagsläget policy för hur frågan skall hanteras. Inom kommunen finns idag en privat vindkraftsetablering

Läs mer

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden

Övergång till digital nämndhantering för miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2013-05-14 Handläggare Jonas Arnqvist Telefon: 08-508 28104 Till Miljö- och 2013-06-18, p. 8 Förvaltningens förslag till beslut 1. Tillhandahålla

Läs mer

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 1/5 MILJÖREDOVISNING FÖR ÅR 2007 Beskrivning av miljöledningssystemet Miljöledningssystem enligt standarden ISO 14 001:2004 ska vidareutvecklas inom Lasarettet

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivning SPN-323/2011 214 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Blomman 12 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 27 juni 2013 SAMRÅDSHANDLING 2(9) Innehållsförteckning Allmänt...

Läs mer

Vatten- och avloppsanläggningar. i allmän mark. Utgångspunkter för fördelning av ansvar och kostnader mellan skatte- och avgiftskollektivet

Vatten- och avloppsanläggningar. i allmän mark. Utgångspunkter för fördelning av ansvar och kostnader mellan skatte- och avgiftskollektivet Vatten- och avloppsanläggningar i allmän mark Utgångspunkter för fördelning av ansvar och kostnader mellan skatte- och avgiftskollektivet 2 INLEDNING Vid utbyggnad, ombyggnad eller omläggning av t ex trafikleder,

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 2 Utbyggnad Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Gullspångs kommun Kommunstyrelsen Ändring av detaljplaner för del av STORÖN 1:2 m.fl. samt STORÖN 1:27 m.fl. F.d. personalbostäder på Storön 1:50 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Upprättad i februari 2009,

Läs mer

Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp

Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp Tillståndsplikt och övervakning av utsläpp Kristin Gunnarsson Naturvårdsverket 2014-11-27 Innehåll del 1 Del 1 Tillståndsplikt anläggningar Verksamheter som ingår Definition av en anläggning Uppstart respektive

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt

Riktlinjer för fordonstvätt Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning 2013-08-19 37 Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning, 2013-08-19,

Läs mer

RENHÅLLNINGSORDNING. Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90

RENHÅLLNINGSORDNING. Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90 Antagen av kommunfullmäktige den 17 juni 2004 90 Renhållningsordningen för Nykvarns Kommun Renhållningsordningen innehåller kommunens föreskrifter om avfallshantering. Till renhållningsordningen hör även

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 2014-02-05 SBN 2014/120.259 1 (4) HANDLÄGGARE Helén Mårtensson 08-535 363 86 helen.mårtensson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till regler och rutiner avseende

Läs mer

2012-12-11. Till: Kommunstyrelsen

2012-12-11. Till: Kommunstyrelsen KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-12- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN ~ Revl!Jlonen 2012-12-11 Till: Kommunstyrelsen Diarienr Handl.l'\;~~;~.':~ Kopia... :1\)\'2.0"13\...... För kännedom: Kommunfullmäktige

Läs mer

Sommarbo Tegelö Vägsamfällighetsförening. 2010-07-20 Sommarbo Tegelö Vägsamfällighetsförening 1

Sommarbo Tegelö Vägsamfällighetsförening. 2010-07-20 Sommarbo Tegelö Vägsamfällighetsförening 1 Sommarbo Tegelö Vägsamfällighetsförening 2010-07-20 Sommarbo Tegelö Vägsamfällighetsförening 1 Vatten och avlopp i Sommarbo Bakgrund Kommunalt enskilt huvudmannaskap Detaljplanearbetet Kostnader fördelning

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING 2015-08-31 ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Östersund Slandrom 1:69 Slandrom 376, 832 93 Frösön Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-123530 Organistaionsnummer: 556669-0144, F-skattesedel www.oktopal.se

Läs mer

Alternativa lösningar för VA inom området Norr Mälarstrand i Köpings kommun En sammanställning gjord av boende i området Norra Mälarstrandens

Alternativa lösningar för VA inom området Norr Mälarstrand i Köpings kommun En sammanställning gjord av boende i området Norra Mälarstrandens Alternativa lösningar för VA inom området Norr Mälarstrand i Köpings kommun En sammanställning gjord av boende i området Norra Mälarstrandens arbetsgrupp VA alternativa lösningar Kommunens sjöförlagda

Läs mer

Avtaisbilaga 4 Slutrapport för projekt Inom Mfljönnsijarcfen, Stockholm stad

Avtaisbilaga 4 Slutrapport för projekt Inom Mfljönnsijarcfen, Stockholm stad 'IL'f Of y>>/)/) c-/6 /.< o Avtaisbilaga 4 Slutrapport för projekt Inom Mfljönnsijarcfen, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: Dnr 455-4660/2004 Projektets nummer och namn: Nr 72 Extern

Läs mer