Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl 08.00-14.00"

Transkript

1 Aid nr Skriftligt prov för termin 11, ht2013 Läkarprogrammet 7 januari 2014 kl Examinator Ulf Samuelsson, tfn Utbildningsadministratör Maria Rundberg, tfn Det här är en instruktion som du får ha framme under hela provet. Skriv ditt AiD-nr högst upp till höger på samtliga provsidor. Provet ska ligga till vänster om dig, upp och ned (med texten nedåt) under hela provtiden. När du får tillstånd att börja skriva river du av det översta bladet och vänder det rätt. Läs informationen överst på bladet noggrant! Besvara frågorna på bladet. Behöver du mer plats, skriv på baksidan av bladet (OBS! Notera då tydligt på första sidan att fortsättning följer på baksidan). Behöver du extra papper att skriva på, säg till tentamensvakten. Du får inte lämna in svar på de gula kladdpappren. Lärarna tackar på förhand för att du skriver tydligt och läsvänligt. När du är nöjd med ditt svar, lägg det upp och ner i kuvertet till höger om dig. Först nu får du riva av nästa ark i provet till vänster om dig och vända det rätt, skriva ditt AiD-nr, svara på frågorna och lägg upp och ner i kuvertet. Var noga med att bara riva av ett blad åt gången! Ofullständiga uppgifter i ett svar medför att maximal poäng inte ges. Motstridiga uppgifter i ett svar kan medföra att noll poäng ges. Inga hjälpmedel är tillåtna! Inte heller EKG-linjal. Mobiltelefon får ej ligga kvar i fickan lägg den i väskan på anvisad plats i salen! Du får gula kladdpapper som får ligga framme hela tiden. De fem sista frågesidorna i provet är blå. Sista (tomma) sidan är röd. Tentamen består av 100 poäng. För att underlätta Er tidsplanering följer nedan en översikt över hur poängen är fördelade på fallen. Fall 1 Petter, 14 år Fall 2 Nyfödd gosse Fall 3 Abort Fall 4 Anton, 52 år Fall 5 Eva, 28 år Fall 6 Gunnel, 71 år Fråga nr Poäng Fråga nr Poäng Fråga nr Poäng Fråga nr Poäng Fråga nr Poäng Fråga nr Poäng 1 1 p 1 1 p 1 2 p 1 5 p 1 1 p 1 2 p 2a-b 2 p 2a-b 2,5 p 2 2 p 2 3 p 2 3 p 2 2 p 3 2 p 3 2 p 3 4 p 3 3 p 3 2 p 4a-c 3 p 4a-b 2,5 p 4 5 p 4 3 p 4 1 p 5a-b 2 p 5a-b 3,5 p 5 3 p 5 4 p 5 2 p 6 1 p 6a-b 1 p 6 2 p 6 2 p 6 3 p 7a-c 2 p 7a-c 3 p 7 3 p 7 2 p 7 2 p 8 2 p 8a-b 2,5 p 8 3 p 9a-b 1,5 p 10a-b 1,5 p Totalt: 18 p 18 p 4 p 25 p 18 p 17 p Lycka till! Sid 1 (52)

2 FALL 1 Petter, 14 år (18 p) Du har arbetat ett par år på ett ST-block i pediatrik på Barnkliniken vid A-sjukhuset. Du är nu nattjour och går på ditt arbetspass klockan 21:00. A-sjukhuset är ett rätt litet sjukhus och jourtid finns det inte så många primärjourer i tjänst på sjukhuset: kirurgjour, medicinjour, gyn-jour och narkosjour. Men kem-lab är öppet och ortoped- och rtg-läkare kan komma in om det behövs. Till närmaste större sjukhus är det 10 mil. Även om det är sommar har det varit många patienter på jouren under kvällen och patienterna har fått vänta ett tag på att bli undersökta. Nästa patient i tur är Petter, nyss fyllda 14 år, som väntat ett par timmar på barnjourmottagningen tillsammans med sin pappa. Petter kommer på remiss från Vårdcentralen. I remissen står att Petter är en tidigare helt frisk pojke, som haft feber kring 40 i 4 dagar. På vårdcentralen har man tagit prover, som visar CRP > 160 mg/l och SR = 65 mm, gett en dos Alvedon och remitterat honom vidare för utredning. Fråga 1) Vad blir Din första åtgärd? (1 p) Sid 2 (52)

3 Du har arbetat ett par år på ett ST-block i pediatrik på Barnkliniken vid A-sjukhuset. Du är nu nattjour och går på ditt arbetspass klockan 21:00. A-sjukhuset är ett rätt litet sjukhus och jourtid finns det inte så många primärjourer i tjänst på sjukhuset: kirurgjour, medicinjour, gyn-jour och narkosjour. Men kem-lab är öppet och ortoped- och rtg-läkare kan komma in om det behövs. Till närmaste större sjukhus är det 10 mil. Även om det är sommar har det varit många patienter på jouren under kvällen och patienterna har fått vänta ett tag på att bli undersökta. Nästa patient i tur är Petter, nyss fyllda 14 år, som väntat ett par timmar på barnjourmottagningen tillsammans med sin pappa. Petter kommer på remiss från Vårdcentralen. I remissen står att Petter är en tidigare helt frisk pojke, som haft feber kring 40 i 4 dagar. På vårdcentralen har man tagit prover, som visar CRP > 160 mg/l och SR = 65 mm, gett en dos Alvedon och remitterat honom vidare för utredning. Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölandssemester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Fråga 2a) Vilken/vilka diagnoser misstänker Du? (0,5 p) Fråga 2b) Vilken blir din nästa åtgärd nu ikväll? Provtagningar, utredningar akut? Motivera! (1,5 p) Sid 3 (52)

4 Du har arbetat ett par år på ett ST-block i pediatrik på Barnkliniken vid A-sjukhuset. Du är nu nattjour och går på ditt arbetspass klockan 21:00. A-sjukhuset är ett rätt litet sjukhus och jourtid finns det inte så många primärjourer i tjänst på sjukhuset: kirurgjour, medicinjour, gyn-jour och narkosjour. Men kem-lab är öppet och ortoped- och rtg-läkare kan komma in om det behövs. Till närmaste större sjukhus är det 10 mil. Även om det är sommar har det varit många patienter på jouren under kvällen och patienterna har fått vänta ett tag på att bli undersökta. Nästa patient i tur är Petter, nyss fyllda 14 år, som väntat ett par timmar på barnjourmottagningen tillsammans med sin pappa. Petter kommer på remiss från Vårdcentralen. I remissen står att Petter är en tidigare helt frisk pojke, som haft feber kring 40 i 4 dagar. På vårdcentralen har man tagit prover, som visar CRP > 160 mg/l och SR = 65 mm, gett en dos Alvedon och remitterat honom vidare för utredning. Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Fråga 3) Vilka undersökningar planerar Du? (2 p) Sid 4 (52)

5 Du har arbetat ett par år på ett ST-block i pediatrik på Barnkliniken vid A-sjukhuset. Du är nu nattjour och går på ditt arbetspass klockan 21:00. A-sjukhuset är ett rätt litet sjukhus och jourtid finns det inte så många primärjourer i tjänst på sjukhuset: kirurgjour, medicinjour, gyn-jour och narkosjour. Men kem-lab är öppet och ortoped- och rtg-läkare kan komma in om det behövs. Till närmaste större sjukhus är det 10 mil. Även om det är sommar har det varit många patienter på jouren under kvällen och patienterna har fått vänta ett tag på att bli undersökta. Nästa patient i tur är Petter, nyss fyllda 14 år, som väntat ett par timmar på barnjourmottagningen tillsammans med sin pappa. Petter kommer på remiss från Vårdcentralen. I remissen står att Petter är en tidigare helt frisk pojke, som haft feber kring 40 i 4 dagar. På vårdcentralen har man tagit prover, som visar CRP > 160 mg/l och SR = 65 mm, gett en dos Alvedon och remitterat honom vidare för utredning. Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Fråga 4a) Vad blir Din preliminära diagnos nu? Motivera! (1 p) Sid 5 (52)

6 Du har arbetat ett par år på ett ST-block i pediatrik på Barnkliniken vid A-sjukhuset. Du är nu nattjour och går på ditt arbetspass klockan 21:00. A-sjukhuset är ett rätt litet sjukhus och jourtid finns det inte så många primärjourer i tjänst på sjukhuset: kirurgjour, medicinjour, gyn-jour och narkosjour. Men kem-lab är öppet och ortoped- och rtg-läkare kan komma in om det behövs. Till närmaste större sjukhus är det 10 mil. Även om det är sommar har det varit många patienter på jouren under kvällen och patienterna har fått vänta ett tag på att bli undersökta. Nästa patient i tur är Petter, nyss fyllda 14 år, som väntat ett par timmar på barnjourmottagningen tillsammans med sin pappa. Petter kommer på remiss från Vårdcentralen. I remissen står att Petter är en tidigare helt frisk pojke, som haft feber kring 40 i 4 dagar. På vårdcentralen har man tagit prover, som visar CRP > 160 mg/l och SR = 65 mm, gett en dos Alvedon och remitterat honom vidare för utredning. Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet Fråga 4b) Ytterligare undersökningar/provtagning? Motivera! (1 p) Fråga 4c) Behandling? Motivera! (Använd helst generiska namn, men preparatnamn också godkänt.) (1 p) Sid 6 (52)

7 Du har arbetat ett par år på ett ST-block i pediatrik på Barnkliniken vid A-sjukhuset. Du är nu nattjour och går på ditt arbetspass klockan 21:00. A-sjukhuset är ett rätt litet sjukhus och jourtid finns det inte så många primärjourer i tjänst på sjukhuset: kirurgjour, medicinjour, gyn-jour och narkosjour. Men kem-lab är öppet och ortoped- och rtg-läkare kan komma in om det behövs. Till närmaste större sjukhus är det 10 mil. Även om det är sommar har det varit många patienter på jouren under kvällen och patienterna har fått vänta ett tag på att bli undersökta. Nästa patient i tur är Petter, nyss fyllda 14 år, som väntat ett par timmar på barnjourmottagningen tillsammans med sin pappa. Petter kommer på remiss från Vårdcentralen. I remissen står att Petter är en tidigare helt frisk pojke, som haft feber kring 40 i 4 dagar. På vårdcentralen har man tagit prover, som visar CRP > 160 mg/l och SR = 65 mm, gett en dos Alvedon och remitterat honom vidare för utredning. Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet. Slätrtg visar ofta inga förändringar tidigt i förloppet. Eftersom utredningen hittills inte påvisat något fokus finns det inget att punktera för bakteriologisk diagnos. För att om möjligt konfirmera diagnosen beställer Du en MR undersökning av bäckenet. Tyvärr kan den inte genomföras förrän om 2 dagar. Då det är viktigt att inte avvakta för länge med antibiotika vid akut osteomyelit påbörjar du ändå behandling med iv antibiotika. Fråga 5a) Vilken är den vanligaste bakteriella agens vid akut osteomyelit i Petters ålder? Nämn 2 ytterligare möjliga agens i Sverige idag. (1 p) Fråga 5b) Om det ett istället hade varit ett 3 månaders barn? (Nämn 3 vanliga agens) (1 p) Sid 7 (52)

8 Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet. Slätrtg visar ofta inga förändringar tidigt i förloppet. Eftersom utredningen hittills inte påvisat något fokus finns det inget att punktera för bakteriologisk diagnos. För att om möjligt konfirmera diagnosen beställer Du en MR undersökning av bäckenet. Tyvärr kan den inte genomföras förrän om 2 dagar. Då det är viktigt att inte avvakta för länge med antibiotika vid akut osteomyelit påbörjar du ändå behandling med iv antibiotika. Du har nu avslutat dina nattjourer och är istället placerad på avdelningen, där Petter är inlagd. Du går rond 2,5 dygn efter att Petter har blivit inlagd. Han har fortfarande lite feber kring 38,0, lite ont i rumpan men har god effekt av Alvedon och känner sig allmänt piggare. Han har varit på MR undersökning, som visar ödem i m gluteus minor, m medius och m piriformis på höger sida och ödem i benmärgen i höger os ileum. Ingen ökad mängd vätska i höger höftled. Sannolikt inflammatoriskt, inga avgränsbara abscesser. Lab ringer och meddelar att det växer gram positiva kocker i blododlingen. Förnyad provtagning visar SR 67mm, CRP 240 mg/l. Fråga 6) Ändrar ovanstående provsvar din bedömning eller insatt behandling? Motivera.(1 p) Sid 8 (52)

9 Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet. Slätrtg visar ofta inga förändringar tidigt i förloppet. Eftersom utredningen hittills inte påvisat något fokus finns det inget att punktera för bakteriologisk diagnos. För att om möjligt konfirmera diagnosen beställer Du en MR undersökning av bäckenet. Tyvärr kan den inte genomföras förrän om 2 dagar. Då det är viktigt att inte avvakta för länge med antibiotika vid akut osteomyelit påbörjar du ändå behandling med iv antibiotika. Du har nu avslutat dina nattjourer och är istället placerad på avdelningen, där Petter är inlagd. Du går rond 2,5 dygn efter att Petter har blivit inlagd. Han har fortfarande lite feber kring 38,0, lite ont i rumpan men har god effekt av Alvedon och känner sig allmänt piggare. Han har varit på MR undersökning, som visar ödem i m gluteus minor, m medius och m piriformis på höger sida och ödem i benmärgen i höger os ileum. Ingen ökad mängd vätska i höger höftled. Sannolikt inflammatoriskt, inga avgränsbara abscesser. Lab ringer och meddelar att det växer gram positiva kocker i blododlingen. Förnyad provtagning visar SR 67mm, CRP 240 mg/l. Eftersom Petter kliniskt mår bättre fortsätter han med oförändrat i v antibiotika. Efter ytterligare ett dygn kommer det svar från baktlab att det växer staph aureus i blododlingen. Petter har nu inte längre ont i rumpan. Han är feberfri. CRP är nu 197 mg/l. Petter börjar tröttna på att vara på sjukhuset och undrar, när han får åka hem och hur länge han skall ha medicin. Du funderar nu på vad Du skall svara Petter. Fråga 7a) Vilket antibiotikum skall du ordinera för Petter framöver (gärna generiskt namn, preparatnamn godkänt, dos behöver inte anges)? (0,5 p) Fråga 7b) Hur länge skall han ha antibiotika. IV?? PO?? (1 p) Fråga 7c) Övrig uppföljning? (0,5 p) Sid 9 (52)

10 Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet. Slätrtg visar ofta inga förändringar tidigt i förloppet. Eftersom utredningen hittills inte påvisat något fokus finns det inget att punktera för bakteriologisk diagnos. För att om möjligt konfirmera diagnosen beställer Du en MR undersökning av bäckenet. Tyvärr kan den inte genomföras förrän om 2 dagar. Då det är viktigt att inte avvakta för länge med antibiotika vid akut osteomyelit påbörjar du ändå behandling med iv antibiotika. Du har nu avslutat dina nattjourer och är istället placerad på avdelningen, där Petter är inlagd. Du går rond 2,5 dygn efter att Petter har blivit inlagd. Han har fortfarande lite feber kring 38,0, lite ont i rumpan men har god effekt av Alvedon och känner sig allmänt piggare. Han har varit på MR undersökning, som visar ödem i m gluteus minor, m medius och m piriformis på höger sida och ödem i benmärgen i höger os ileum. Ingen ökad mängd vätska i höger höftled. Sannolikt inflammatoriskt, inga avgränsbara abscesser. Lab ringer och meddelar att det växer gram positiva kocker i blododlingen. Förnyad provtagning visar SR 67mm, CRP 240 mg/l. Eftersom Petter kliniskt mår bättre fortsätter han med oförändrat i v antibiotika. Efter ytterligare ett dygn kommer det svar från baktlab att det växer staph aureus i blododlingen. Petter har nu inte längre ont i rumpan. Han är feberfri. CRP är nu 197 mg/l. Petter börjar tröttna på att vara på sjukhuset och undrar, när han får åka hem och hur länge han skall ha medicin. Du funderar nu på vad Du skall svara Petter. Petter fick fortsätta med iv antibiotika kloxacillin i 7 dagar. Han hade då varit stabilt feberfri och CRP hade sjunkit till < 8 mg/l. Han fick sen fortsätta med fluxacillin po. Det har nu gått 1 månad sedan Petter skrevs ut från avdelningen. Han kommer nu på besök på Din mottagning. Petter mår bra. Det har fungerat bra med medicineringen. Ingen mer feber och inte längre ont i rumpan. SR och CRP är normalt. Rtg av bäckenet visar smärre förändringar i höger os ileum, sannolikt resttillstånd efter osteomyelit. Allt verkar sålunda gott och väl. Antibiotikaterapin avslutas. Men mamma, som är med vid besöket, vill passa på att ta upp ett annat bekymmer. Petter, som tidigare var ungefär lika lång som sina kamrater har sackat efter och är nu bland de kortaste i klassen och mamma är rädd att det är något fel. Fråga 8) Vilka uppgifter behöver Du/vilka undersökningar behöver Du göra nu? (2 p) Sid 10 (52)

11 Du tar upp en noggrann anamnes. Petter är tidigare helt frisk. Han har varit på Ölands-semester en månad. Ett par dagar efter hemkomsten fick han plötsligt feber, som sen dess, c:a 4 dagar, legat rätt konstant kring 40, inte haft någon feberfrossa. Han har varit trött, ätit dåligt, men annars mått rätt bra och varit uppegående. Inga som helst förkylningssymtom. Sista dygnet två lösa avföringar, men inte kräkts. Han har också haft ont till höger i rumpan, men det tror han beror på att han dagen innan febern kom blev knuffad av en kompis, ramlade bakåt och slog i rumpan. Han hade ont en liten stund, men det gick snabbt över. Dagen därpå började det göra ont igen så att han har haltat lite när han gått, men det har även värkt lite grann när han suttit och legat ner. När Du undersöker Petter verkar han helt opåverkad. Temp 37,3. Blodtryck 120/75. Hjärtfrekvens 75/min. Andningsfrekvens 18/minut. Små oretade krustabelagda sår på ena benet (uppger att han kliat sig efter myggbett). Lite öm vid tryck över höger höftregion och uppger att det gör lite ont på utsidan av höften vid inåtrotation i höften och lite ont i ljumsken vid utåtrotation, men har en helt normal rörlighet i höften. Status f ö är helt ua inkl led- och neurologstatus. Du funderar nu över vad det kan vara som orsakar Petter feber och hur du skall gå vidare nu ikväll. Klockan börjar ju närma sig midnatt. Skall Du lägga in Petter? Prover? Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet. Slätrtg visar ofta inga förändringar tidigt i förloppet. Eftersom utredningen hittills inte påvisat något fokus finns det inget att punktera för bakteriologisk diagnos. För att om möjligt konfirmera diagnosen beställer Du en MR undersökning av bäckenet. Tyvärr kan den inte genomföras förrän om 2 dagar. Då det är viktigt att inte avvakta för länge med antibiotika vid akut osteomyelit påbörjar du ändå behandling med iv antibiotika. Du har nu avslutat dina nattjourer och är istället placerad på avdelningen, där Petter är inlagd. Du går rond 2,5 dygn efter att Petter har blivit inlagd. Han har fortfarande lite feber kring 38,0, lite ont i rumpan men har god effekt av Alvedon och känner sig allmänt piggare. Han har varit på MR undersökning, som visar ödem i m gluteus minor, m medius och m piriformis på höger sida och ödem i benmärgen i höger os ileum. Ingen ökad mängd vätska i höger höftled. Sannolikt inflammatoriskt, inga avgränsbara abscesser. Lab ringer och meddelar att det växer gram positiva kocker i blododlingen. Förnyad provtagning visar SR 67mm, CRP 240 mg/l. Eftersom Petter kliniskt mår bättre fortsätter han med oförändrat i v antibiotika. Efter ytterligare ett dygn kommer det svar från baktlab att det växer staph aureus i blododlingen. Petter har nu inte längre ont i rumpan. Han är feberfri. CRP är nu 197 mg/l. Petter börjar tröttna på att vara på sjukhuset och undrar, när han får åka hem och hur länge han skall ha medicin. Du funderar nu på vad Du skall svara Petter. Petter fick fortsätta med iv antibiotika kloxacillin i 7 dagar. Han hade då varit stabilt feberfri och CRP hade sjunkit till < 8 mg/l. Han fick sen fortsätta med fluxacillin po. Det har nu gått 1 månad sedan Petter skrevs ut från avdelningen. Han kommer nu på besök på Din mottagning. Petter mår bra. Det har fungerat bra med medicineringen. Ingen mer feber och inte längre ont i rumpan. SR och CRP är normalt. Rtg av bäckenet visar smärre förändringar i höger os ileum, sannolikt resttillstånd efter osteomyelit. Allt verkar sålunda gott och väl. Antibiotikaterapin avslutas. Men mamma, som är med vid besöket, vill passa på att ta upp ett annat bekymmer. Petter, som tidigare var ungefär lika lång som sina kamrater har sackat efter och är nu bland de kortaste i klassen och mamma är rädd att det är något fel. Vänligen riv ytterligare en sida i tentan. Se fråga 9a och 9b på nästa sida. Sid 11 (52)

12 Du frågar hur lång mamma och pappa är och prickar in deras värden på tillväxtkurvan från skolhälsovården, som finns i journalen (se nedan). Mamma berättar att hon fick sin första mens, när hon var 12 år, men att pappa nog började växa sent. Han var kortast på skolfotot från skolavslutningen i 9:an, men är nu normal-lång. När Du undersöker Petter lite noggrannare har han inga hår på scrotum och testisvolymen är 3 ml bilateralt. Fråga 9a) Vilken diagnos sätter Du? (1 p) Fråga 9b) Vad svarar Du mamma och Petter, som är oroliga för att han kommer att bli väldigt kort? Fortsatt uppföljning? (0,5 p) Sid 12 (52)

13 Visserligen är Petter rätt opåverkad och feberfri just nu, men Du misstänker att han kan ha en allvarlig infektion och lägger därför in honom på avdelningen och ordinerar 2 blododlingar. Eftersom det nu är mitt i natten avvaktar Du med ytterligare åtgärder just nu, men börjar planera för ytterligare undersökningar imorgon bitti. Petter mår fortfarande rätt bra nästa morgon, men har nu åter feber 39,6. Svar på provtagning visar Hb 125 g/l, Leukocyter 6,9 x 10*9/L, trombocyter 205 X 10*9/L;CRP 260 mg/l; SR 55mm och procalcitonin 1,6 mikrogram/l(ref värde < 0,5 mikrog/l). Ultraljud av höften ingen utgjutning i leden. Slätröntgen av höft och bäcken inga frakturer, helt normalt även f ö. Din prel diagnos blir akut osteomyelit i bäckenet. Slätrtg visar ofta inga förändringar tidigt i förloppet. Eftersom utredningen hittills inte påvisat något fokus finns det inget att punktera för bakteriologisk diagnos. För att om möjligt konfirmera diagnosen beställer Du en MR undersökning av bäckenet. Tyvärr kan den inte genomföras förrän om 2 dagar. Då det är viktigt att inte avvakta för länge med antibiotika vid akut osteomyelit påbörjar du ändå behandling med iv antibiotika. Du har nu avslutat dina nattjourer och är istället placerad på avdelningen, där Petter är inlagd. Du går rond 2,5 dygn efter att Petter har blivit inlagd. Han har fortfarande lite feber kring 38,0, lite ont i rumpan men har god effekt av Alvedon och känner sig allmänt piggare. Han har varit på MR undersökning, som visar ödem i m gluteus minor, m medius och m piriformis på höger sida och ödem i benmärgen i höger os ileum. Ingen ökad mängd vätska i höger höftled. Sannolikt inflammatoriskt, inga avgränsbara abscesser. Lab ringer och meddelar att det växer gram positiva kocker i blododlingen. Förnyad provtagning visar SR 67mm, CRP 240 mg/l. Eftersom Petter kliniskt mår bättre fortsätter han med oförändrat i v antibiotika. Efter ytterligare ett dygn kommer det svar från baktlab att det växer staph aureus i blododlingen. Petter har nu inte längre ont i rumpan. Han är feberfri. CRP är nu 197 mg/l. Petter börjar tröttna på att vara på sjukhuset och undrar, när han får åka hem och hur länge han skall ha medicin. Du funderar nu på vad Du skall svara Petter. Petter fick fortsätta med iv antibiotika kloxacillin i 7 dagar. Han hade då varit stabilt feberfri och CRP hade sjunkit till < 8 mg/l. Han fick sen fortsätta med fluxacillin po. Det har nu gått 1 månad sedan Petter skrevs ut från avdelningen. Han kommer nu på besök på Din mottagning. Petter mår bra. Det har fungerat bra med medicineringen. Ingen mer feber och inte längre ont i rumpan. SR och CRP är normalt. Rtg av bäckenet visar smärre förändringar i höger os ileum, sannolikt resttillstånd efter osteomyelit. Allt verkar sålunda gott och väl. Antibiotikaterapin avslutas. Men mamma, som är med vid besöket, vill passa på att ta upp ett annat bekymmer. Petter, som tidigare var ungefär lika lång som sina kamrater har sackat efter och är nu bland de kortaste i klassen och mamma är rädd att det är något fel. Du frågar hur lång mamma och pappa är och prickar in deras värden på tillväxtkurvan från skolhälsovården, som finns i journalen (se nedan). Mamma berättar att hon fick sin första mens, när hon var 12 år, men att pappa nog började växa sent. Han var kortast på skolfotot från skolavslutningen i 9:an, men är nu normal-lång. När Du undersöker Petter lite noggrannare har han inga hår på scrotum och testisvolymen är 3 ml bilateralt. Du bedömer Petters avplanande tillväxthastighet som pubertas tarda. Eftersom Petter är helt frisk för övrigt, det finns hereditet för sen pubertet på fars sida och tillväxtmönstret är typiskt ger Du lugnande besked. Det behövs ingen ytterligare utredning nu, men Petter får ett återbesök på din mottagning om ett halvår. När Du nu träffar Petter på mottagningen skall han snart fylla 15 år. Han mår bra, men är ledsen för att han nu är kortast i klassen. Han tycker det är jobbigt att kompisarna börjat utvecklats mycket mer och vill inte gärna vara med i skolgympan och duscha med de andra killarna. Du väger och mäter honom och prickar in värdena på kurvan (se nedan). När Du undersöker honom ser Du enstaka svarta hår på scrotum och testikel volymen är 4ml/ 5 ml. Petter undrar igen om det är något fel och varför han är så kort. Vänligen riv ytterligare en sida i tentan. Se fråga 10a och 10b på nästa sida. Sid 13 (52)

14 Fråga 10a) Vad svarar Du Petter nu? Ytterligare utredning/ provtagning eller andra åtgärder? (0,5 p) Fråga 10b) Man brukar tala om pubertetsstadium enl Tanner. Vad innebär det? Förklara principen och vad man använder för undersökningsfynd hos pojkar resp flickor. (1 p) Sid 14 (52)

15 Petter är på väg in i pubertet och kommer nu att börja växa. Det behövs ingen ytterligare utredning. Ingen behandling möjlig/nödvändig. Tillväxtkontroll via SHV eller barnmottagning om ett halvår. Pubertetsstadium enl Tanner: Gradering i 5 stadier enl undersökningsfynd. Pojkar: pubesbehåring, genital tillväxt/testisvolym) Flickor: pubesbehåring, bröst-tillväxt. SLUT på fall 1. Sid 15 (52)

16 FALL 2 Nyfödd gosse (18 p) Första barnet till friska, 25-åriga föräldrar. Normal gravitiet. Man inkommer nu till förlossningen pga vattenavgång i hemmet. Klart fostervatten har fortsatt sipprat intermittent under förlossningen. 20 timmar efter inkomst till förlossningen föds en gosse i framstupa kronbjudning i vecka Du blir i egenskap av barnjour uppringd av barnmorska då gossen är 40 minuter gammal. Barnet andas snabbt och är blek. Hon önskar att du gör en bedömning. Fråga 1) Vilka är de två troligaste orsakerna till tachypné hos detta barn? (1 p) Sid 16 (52)

17 Första barnet till friska, 25-åriga föräldrar. Normal gravitiet. Man inkommer nu till förlossningen pga vattenavgång i hemmet. Klart fostervatten har fortsatt sipprat intermittent under förlossningen. 20 timmar efter inkomst till förlossningen föds en gosse i framstupa kronbjudning i vecka Du blir i egenskap av barnjour uppringd av barnmorska då gossen är 40 minuter gammal. Barnet andas snabbt och är blek. Hon önskar att du gör en bedömning. Den troligaste orsaken till tachypné är anpassningsstörning (vanligaste orsaken till tachypné hos alla nyfödda, ngt vanligare hos underburna). Infektion måste alltid övervägas (vanligaste symtomet vid infektion hos nyfödd- här > 20 tim vtnavg.) När du ser pojken så gruntar han, andningsfrekvens 75/min. Han är påtagligt blek. Har inte kunnat suga på mammas bröst ännu. Han ser liten ut, barnmorskan berättar att han väger 2,1 kg och bara är 44 cm lång. Fråga 2a) Vad är grunting och varför gör barnet så? (1 p) Fråga 2b) Vad vill du mer veta? Motivera dina svar! (1,5 p) Sid 17 (52)

18 Första barnet till friska, 25-åriga föräldrar. Normal gravitiet. Man inkommer nu till förlossningen pga vattenavgång i hemmet. Klart fostervatten har fortsatt sipprat intermittent under förlossningen. 20 timmar efter inkomst till förlossningen föds en gosse i framstupa kronbjudning i vecka Du blir i egenskap av barnjour uppringd av barnmorska då gossen är 40 minuter gammal. Barnet andas snabbt och är blek. Hon önskar att du gör en bedömning. Den troligaste orsaken till tachypné är anpassningsstörning (vanligaste orsaken till tachypné hos alla nyfödda, ngt vanligare hos underburna). Infektion måste alltid övervägas (vanligaste symtomet vid infektion hos nyfödd- här > 20 tim vtnavg.) När du ser pojken så gruntar han, andningsfrekvens 75/min. Han är påtagligt blek. Har inte kunnat suga på mammas bröst ännu. Han ser liten ut, barnmorskan berättar att han väger 2,1 kg och bara är 44 cm lång. Grunting är andning mot partiellt stängda stämband. Barnets sätt att öka trycket i lungorna- FunctionelResidualCapasity ökas (barnets egen CPAP ). Penetrera riskfaktorer för asfyxi (avvikande CTG?,Apgar?, navelsträngs ph?) Penetrera riskfaktorer för blödning (blodblandat fostervatten?, blödning under förlossningen?, tidig avnavling?) Penetrera riskfaktorer för infektion (infektioner (ffa UVI) hos modern under grav.?,hur många timmars vattenavgång totalt?, intrapartalt given antibiotika? Under förlossningen är CTG väsentligen normal frånsett viss fosteratchycardi. Apgar (avdrag för färg, tonus retbarhet vid 1 min, färg och tonus vid 5 och 10 min). Navelven-pH 7.25, BE-6. Ingen blödningsanames alls under förlossningen. Vattnet hade gått 5 timmar för inkomst (alltså tot 25 tim), man har på förlossningen givit modern en dos Bensyl-Pc 1,5 tim före partus. Inga infektioner hos modern under graviditeten. Fråga 3) Vad vill du göra? Motivera dina svar! (2 p) Sid 18 (52)

19 Första barnet till friska, 25-åriga föräldrar. Normal gravitiet. Man inkommer nu till förlossningen pga vattenavgång i hemmet. Klart fostervatten har fortsatt sipprat intermittent under förlossningen. 20 timmar efter inkomst till förlossningen föds en gosse i framstupa kronbjudning i vecka Du blir i egenskap av barnjour uppringd av barnmorska då gossen är 40 minuter gammal. Barnet andas snabbt och är blek. Hon önskar att du gör en bedömning. Den troligaste orsaken till tachypné är anpassningsstörning (vanligaste orsaken till tachypné hos alla nyfödda, ngt vanligare hos underburna). Infektion måste alltid övervägas (vanligaste symtomet vid infektion hos nyfödd- här > 20 tim vtnavg.) När du ser pojken så gruntar han, andningsfrekvens 75/min. Han är påtagligt blek. Har inte kunnat suga på mammas bröst ännu. Han ser liten ut, barnmorskan berättar att han väger 2,1 kg och bara är 44 cm lång. Grunting är andning mot partiellt stängda stämband. Barnets sätt att öka trycket i lungorna-functionelresidualcapasity ökas (barnets egen CPAP ). Penetrera riskfaktorer för asfyxi (avvikande CTG?,Apgar?, navelsträngs ph?) Penetrera riskfaktorer för blödning (blodblandat fostervatten?, blödning under förlossningen?, tidig avnavling?) Penetrera riskfaktorer för infektion (infektioner (ffa UVI) hos modern under grav.?,hur många timmars vattenavgång totalt?, intrapartalt given antibiotika? Under förlossningen är CTG väsentligen normal frånsett viss fosteratchycardi. Apgar (avdrag för färg, tonus retbarhet vid 1 min, färg och tonus vid 5 och 10 min). Navelven-pH 7.25, BE-6. Ingen blödningsanames alls under förlossningen. Vattnet hade gått 5 timmar för inkomst (alltså tot 25 tim), man har på förlossningen givit modern en dos Bensyl-Pc 1,5 tim före partus. Inga infektioner hos modern under graviditeten. Du undersöker gossen (fullständig BB-undersökning) på förlossningen. Gossen är liten och kort men huvudet ganska runt. Blek, nästan lite cyanotisk på läppar och runt mun. Han är påtagligt hypoton. Främre fontanellen har normal tension. Svaga gripreflexer och Moro får du inte ut hos gossen. Gruntar intermittent, andningfrekvens 70/min. Du kan inte höra några bi-eller blåsljud över precordiet. Tycker dig ana en femoralis puls. Buk, genitalia ua. Gossen mkt mjuk vid höftledsundersökning men du uppfattar inga säkra tecken på instabilitet. Du lyckas inte få insyn i ögonen (små smala ögonspringor- gossen kniper), svårt att se uvula då det är så mkt tunga i munnen. Temp 36,1. Saturation i vänster hand 88%. Du kontaktar omedelbart neonatalavdelningen, ber dem göra iordning en vårdplats med CPAP samt förbereda för provtagning och sondsättning. Du informerar båda föräldrarna om att du uppfattar gossen som andningspåverkad och blek, att syrsättningen inte är riktigt bra och att gossen behöver flyttas omgående till neonatalavdelning för vidare utredning och andningsstöd. Bjuder pappa att följa med. På neo läggs gossen i Cpap, syrsättningen är initialt 90% i höger hand, 85% i höger fot. Med 40% O2 saturation höger hand 95%, höger fot 89%. Lab: b-glc 2,0, Hb 160, venöst ph 7,25, pco2 6,7, BE- 9. Crp <10. Fråga 4a) Vad finns det för orsaker till avvikande POX? (POX=pulsoximetri. Mätning av saturation höger hand (preductalt) och valfri fot (postductalt) samtidigt. Värden <95% patologiskt och skillnad >3% likaså.) (1,5 p) Fråga 4b) Med ovanstående blodprover -Vad blir din första åtgärd? (1 p) Sid 19 (52)

20 Under förlossningen är CTG väsentligen normal frånsett viss fosteratchycardi. Apgar (avdrag för färg, tonus retbarhet vid 1 min, färg och tonus vid 5 och 10 min). Navelven-pH 7.25, BE-6. Ingen blödningsanames alls under förlossningen. Vattnet hade gått 5 timmar för inkomst (alltså tot 25 tim), man har på förlossningen givit modern en dos Bensyl-Pc 1,5 tim före partus. Inga infektioner hos modern under graviditeten. Du undersöker gossen (fullständig BB-undersökning) på förlossningen. Gossen är liten och kort men huvudet ganska runt. Blek, nästan lite cyanotisk på läppar och runt mun. Han är påtagligt hypoton. Främre fontanellen har normal tension. Svaga gripreflexer och Moro får du inte ut hos gossen. Gruntar intermittent, andningfrekvens 70/min. Du kan inte höra några bi-eller blåsljud över precordiet. Tycker dig ana en femoralis puls. Buk, genitalia ua. Gossen mkt mjuk vid höftledsundersökning men du uppfattar inga säkra tecken på instabilitet. Du lyckas inte få insyn i ögonen (små smala ögonspringor- gossen kniper), svårt att se uvula då det är så mkt tunga i munnen. Temp 36,1. Saturation i vänster hand 88%. Du kontaktar omedelbart neonatalavdelningen, ber dem göra iordning en vårdplats med CPAP samt förbereda för provtagning och sondsättning. Du informerar båda föräldrarna om att du uppfattar gossen som andningspåverkad och blek, att syrsättningen inte är riktigt bra och att gossen behöver flyttas omgående till neonatalavdelning för vidare utredning och andningsstöd. Bjuder pappa att följa med. På neo läggs gossen i Cpap, syrsättningen är initialt 90% i höger hand, 85% i höger fot. Med 40% O2 saturation höger hand 95%, höger fot 89%. Lab: b-glc 2,0, Hb 160, venöst ph 7,25, pco2 6,7, BE- 9. Crp <10. Screening hos nyfödda för i första hand ductusberoende hjärtvitier. Även barn med andra hjärtfel, svåra infektioner, andningssjukdomar fångas ofta upp (här kvarstående pulmonell hypertension pga andningsstörning och hypotermi.) Barnet har hypoglykemi och detta är det nu viktigaste labvärdet att korrigera. Pga CPAPbehandling sätts en v-sond och den används lämpligen för tillmatning då detta barn kan ha svårt att äta själv pga adningsstörning och hypotonus. Minimum 60 ml/kg/dygn. Vid b-glc värden <2,0 kan iv glc övervägas (skall ges vid värden <1,5). Du misstänker att barnet har kvarstående pulmonell hypertension pga andningsstörning (och ev infektion) och ökar därför syrgas till 65%. Gossen svarar med saturation höger hand 99% och höger fot 95%. Barnet fick en sond inför start av CPAP (för att kunna evakuera luft ur magsäcken). Barnet får nu på din ordination tillmatning 11 ml tillägg direkt. Sjuksköterskan på neo tar dig nu lite avsides från barnet och hans pappa och säger till dig: -Jag tycker det ser ut som om barnet har Down s syndrom. Fråga 5a) Vad tror du? Av det du hittills fått veta om barnet -Vad talar för det? (1 p) Fråga 5b) Nämn 5 (av 20) av de sk Hall s kriterier för Down s syndrom. (2,5 p) Sid 20 (52)

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04. SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle, 6 mån 18 p 3+1+2+3+3+2+4 Nyfött barn 23 p 2+1+3+1+3+1+3+1+1+2+2+3 Inga, 82 år 25 p 3+6+2+2+1+2+2+3+2+2

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen?

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen? Neonatologi - Fall 1 Flicka född med sectio i v 27+1 pga säte. 30 timmars vattenavgång. Värkarbete går ej att stoppa. Full dos steroider är givet antenatalt. FV 1050 gram, FL 42 cm, HO 28 cm. Hon gnyr

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning:

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning: Integrerad MEQ fråga 2 DX2 Totalt 17 poäng Tentamensnummer: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3. Klinisk Medicin 2014-11-19. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 Klinisk Medicin 2014-11-19 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen.

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen. Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades han några gånger för

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor!

Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR. Obs! Skriv din skrivnings-kod på alla sidor! Delex 2 Klin med SöS. Restskrivning 2011-04-26 1(6) Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht2011 Restskrivning 26 april 2011 KORTSVARSFRÅGOR Examinationen består av två MEQ-frågor om 41

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

Del 4. 9 sidor 17 poäng

Del 4. 9 sidor 17 poäng 9 sidor 17 poäng En 35-årig kvinna söker akut pga hög feber sedan ett dygn tillbaka. Hon mår egentligen inte dåligt och har kunnat äta hela tiden. Har dock fått mera ont till vänster i buken nertill. Vid

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Del 6_8 sidor_18 poäng

Del 6_8 sidor_18 poäng Del 6_8 sidor_18 poäng Du är i slutet på din AT-tjänst på vårdcentral och träffar 75-åriga Märta. Märta har hypertoni och är opererad för appendicit men är i övrigt frisk. Hon söker för återkommande buksmärtor

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur.

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. Instruktioner inför neonatal seminarium 9. oktober 2015. 1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. 2.

Läs mer

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT

Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT Osteoporos Falldiskussionsseminarium T6 2015 STUDENT 1. Husläkarmottagning Bruten 71-åring Epikris kommer från Ortopedkliniken på en av dina patienter. Det rör sig om en 71-årig kvinna med välkontrollerad

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2

Delexamination 3. Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 Skrivningsnummer: Delexamination 3 Klinisk Medicin HT 2012 20 poäng MEQ2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat

Läs mer

Del 3. 7 sidor 13 poäng

Del 3. 7 sidor 13 poäng 7 sidor 13 poäng Till akutmottagningen kommer David 28 år. Han arbetar på bank, är sambo och har en 1-årig son. Under tonåren kontrollerades han några gånger för något fel i leverproverna som enligt David

Läs mer

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd.

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd. Du är kardiologjour och blir uppringd av medicinjouren som vill att du kommer och bedömer en patient på akutrummet. Patienten söker för bröstsmärta sedan igår kväll, just nu smärtlindrad med morfin och

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi

Fallbaserad målbeskrivning urologi. Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi Fallbaserad målbeskrivning urologi Ola Bratt Lars Henningsohn Lärare i urologi 1 67-årig diabetiker med neuro- och nefropati. På akutmottagningen för att han sedan några månader kissar allt oftare med

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2012 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Lukas mystiska sjukdom

Lukas mystiska sjukdom 27/12-08 Lördag: Lukas insjuknar med influensa liknande symtom på morgonen, hög feber samt allmänt loj. Är dock uppe och rör på sig på förmiddagen och sitter i Jhonnys knä och tittar på film. Under eftermiddagen

Läs mer

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner

Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 PERSONNUMMER: Tentamen VT1 2001. Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen. Instruktioner Tentamen: Ögonavsnittet T9 VT1, 2001. 1/26 Tentamen VT1 2001 Ögonavsnittet under ÖNH/Ögonkursen Instruktioner Denna del består av 4 patientfall. I varje fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras

Läs mer

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724

Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724 Kurs: Omvårdnadsvetenskap C, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa OM1723 och OM1724 Datum: 2010-09-24 Tid: 4 timmar Lärare: Agneta Anderzén Carlsson För betyget godkänd (G) krävs godkänd nivå på alla i

Läs mer

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 Du har nu fått instruktioner och lärt dig spola dina katetrar själv. Detta skall du nu sköta själv medan du vistas i hemmet ca 2 veckor, därefter

Läs mer

Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas

Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas Fall 1 Mabobeh 20-årig I-g. Enligt UL Grav vecka 32+1. Kommer ursprungligen från Uganda och arbetar nu på ett äldreboende i Stockholm. Pga ryggsmärtor

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3 Integrerande MEQ 1 -fråga 2013-11-11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Läs anvisningarna innan Du börjar

Läs anvisningarna innan Du börjar Integrerad MEQ-fråga DX5 130409 Maxpoäng 15 Läs anvisningarna innan Du börjar Frågan är uppdelad så att nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information finns tillgänglig

Läs mer

Delexamen 4 Infektion 2014-10-10 FACIT

Delexamen 4 Infektion 2014-10-10 FACIT MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) (Totalt 17 poäng) Till akutmottagningen kommer i mitten av januari en tidigare frisk 25-årig kvinna (bortsett från upprepade UVI:er) med hög feber, frossa, muskelvärk och sjukdomskänsla

Läs mer

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun 1(6) Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun Innehåll Detta häfte innehåller information för Dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen i Söderköpings kommun när Du behöver

Läs mer

Integrerande MEQ-fråga 2

Integrerande MEQ-fråga 2 Skrivningskod :.. 1 (13) Integrerande Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset Restskrivning 2013-08-30 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 13 sidor (inkl. detta försättsblad) där

Läs mer

Del 5_9 sidor_15 poäng

Del 5_9 sidor_15 poäng Del 5_9 sidor_15 poäng En 82-årig man kommer in till akuten pga att han har varit förstoppad upp till två veckor och har inte haft någon riktig avföring sista två dagarna. Han känner sig uppblåst och uppkörd

Läs mer

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2007-10-23 Pediatrik Del I - MEQ-frågor! När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.! Fyll i Din kod högst upp.! Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 02 24 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Del 3 5 sidor 14 poäng

Del 3 5 sidor 14 poäng 5 sidor 14 poäng Diana 43 år. Du arbetar som AT-läkare på husläkarmottagningen i Östhammar, och morgonens första patient söker pga ont i magen och diarréer. Denna 43-åriga kvinna är sedan tidigare väsentligen

Läs mer

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414

Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants (SO). INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1414 Sjuksköterskeprogrammet HT 2014 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B II, klinisk kurs, OM1414 Datum: 2015-01-02 Antal frågor: 5 huvudfrågor. Lärare: Maria Hälleberg Nyman (MHN), Anita Ross (AR), Sigrid Odencrants

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08

Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 04 11 Tid: 17.30 21.30 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 20) En 46-årig man, som slutat röka för fem år sedan, kommer för allmän hälsokontroll, eftersom han känt sig trött senaste tiden. Han har ingen aktuell medicinering,

Läs mer

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

Rättarens poäng på denna sida:

Rättarens poäng på denna sida: 9 sidor 15 poäng En man född 1965 söker akutmottagningen pga smärtor i övre delen av buken sedan ca ett halvt dygn tillbaka. Smärtorna sitter som ett band runt buken och strålar bakåt i ryggen. Smärtorna

Läs mer

Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till!

Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! Delexamination 2 Kortsvarsfrågor 2011-11-21 Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! 1 (A) Hur kan man klassificera astma? Nämn ett karakteristika alternativt

Läs mer

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då?

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? AnnaLena Falknell, Vårdcentralen Sjöbo Peter Meyer, VO Barn och ungdom, Helsingborg. 2016-03-09 Läkemedel i Skåne, 9 och 10 mars 2016 1 Våra definitioner

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07. 3 högskolepoäng. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 2 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 120218 Tid: 09.30-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

Vid ytterligare penetration av anamnesen framkommer att han använder alkohol sparsamt men röker ett paket cigaretter dagligen sedan 17 års ålder.

Vid ytterligare penetration av anamnesen framkommer att han använder alkohol sparsamt men röker ett paket cigaretter dagligen sedan 17 års ålder. MEQ 6 (15,5 poäng) Martin Svensson, 45-årig rökande industriarbetare, söker dig på din vårdcentral där du arbetar som distriktsläkare och har akuttider nu på förmiddagen (15 minuters besök). Han är tidigare

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

MEQ-fråga Sida 1 (av 5)

MEQ-fråga Sida 1 (av 5) MEQ-fråga 2016-10-07 Sida 1 (av 5) 20-årig man med diabetes typ I, insulinbehandlad. Inkommer med feber sedan tre dagar, 39-40 grader och ont i höger ljumske. Smärtorna i höger ljumske är måttliga utan

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Del 8_6 sidor_21poäng

Del 8_6 sidor_21poäng Del 8_6 sidor_21poäng Du arbetar som underläkare på akuten när sjuksköterskan Eva kommer och meddelar dig att ett larm är på väg in med ambulans. Eva ursäktar sig över larmrapporten, allt hon vet är att

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf

RÖNTGENREMISSEN. Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016. Lovisa Brydolf RÖNTGENREMISSEN Medicinsk Diagnostik DSM2 VT 2016 Lovisa Brydolf Anamnes Kliniska fynd Diagnos Undersökningsfynd Röntgenremissens uppbyggnad UNDERSÖKNINGSTYP/REMISSGRUPP: T ex Rtg, DT, MRT, Ultraljud,

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Del 6_9 sidor_13 poäng

Del 6_9 sidor_13 poäng En 22-årig kvinna söker akut för blodiga diarréer. Hon är avmagrad och blek. Hon har varit sjuk i några veckor, kanske 1½ månad och successivt blivit sämre. Du gör en rektoskopi på akuten och finner en

Läs mer

Hälsoenkät SF-36. Bilaga 1

Hälsoenkät SF-36. Bilaga 1 Bilaga 1 Hälsoenkät SF-36 Instruktion: Detta formulär innehåller frågor om hur Du ser på Din hälsa. Informationen ska hjälpa till att följa hur Du mår och fungerar i Ditt daglig liv.besvara frågorna genom

Läs mer

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt.

Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på Viktoria vid första graviditeten. Testet visade negativt. Fallbeskrivning 1 Karl Andersson född 1980 Lilla gatan 32 i Nyköping Är provtagen för klamydia och är positiv. Karl är sedan flera år sambo med Viktoria. De har två gemensamma barn. Klamydiatest togs på

Läs mer

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003

TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 ID: 1/19 TENTAMEN T9 VT1 2003 MEQ-del Ögon 13/3 2003 I varje MEQ-fall kommer sjukdomsbild och fakta att tillföras successivt med nya delfrågor. Besvarat ark läggs när det är klart upp-och-ner på golvet

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva)

Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Min värld Namn: Det här är jag (Här kan du rita eller skriva) Gramse, Mallo och mamma Gramse är ganska liten med långa öron och bor i en skog i landet Hittapou. Gramse brukar vara lila men byter färg ibland,

Läs mer

Greta 75 år är tidigare i stort sett tidigare frisk och tar inga mediciner. Ej rökare.

Greta 75 år är tidigare i stort sett tidigare frisk och tar inga mediciner. Ej rökare. Greta 75 år är tidigare i stort sett tidigare frisk och tar inga mediciner. Ej rökare. Söker på grund av nedstämdhet sedan 3 månader tillbaka och sätts in på T Citalopram 20mg 1x1. Normala rutinprover.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

/(\ inspektionen för vård och omsorg

/(\ inspektionen för vård och omsorg /(\ inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2016-02-24 Dnr 8.1.1-20976/2014 1(5) A v delning Mitt Hälso- och sjukvård, HS l hans.rudstam@ivo.se Region Gävleborg län Vårdgivare Region Gävleborg, Gävle sjukhus,

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(7) Allmän information Ljumskbråck hos barn är praktiskt taget alltid medfödda. En av femtio pojkar föds med ljumskbråck

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Föreläsningens titel

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Föreläsningens titel Amningsutbildning Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Födelsevikt 2400 g i vecka 36 Barnets temp 36,3. TM ord. av barnläkare 10-15 x 8. Pojken

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet

Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet Information till dig som ska genomgå rekonstruktion av främre korsbandet (Information till patienter som skall opereras för en främre korsbandsskada i knäleden.) Januari 2014 Knäleden är kroppens största

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer