Koncernkontoret Avdelning regionalutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Avdelning regionalutveckling"

Transkript

1 Koncernkontoret Avdelning regionalutveckling Moa Åhnberg Samhällsplanerare SKRIVELSE Datum Dnr (10) Redogörelse av Strukturbild för Skånes arbete Ärendet beskriver arbetet med Strukturbild för Skåne under tidsperioden 2012 till och med våren 2014 enligt beslut i regionala tillväxtnämnden Fokus ligger även på att visa hur strategier för Det flerkärniga Skåne implementeras inom arbetsområdet regional utveckling enligt beslut i regionala tillväxtnämnden Bakgrund till arbetet med Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne är ett initiativ för fysisk planering med den regionala skalan i fokus och är en del av det regionala utvecklingsarbetet i Skåne. Arbetet drivs av i nära samverkan med Skånes 33 kommuner och startade som ett projekt år Strukturbild för Skåne blev en del av s ordinarie verksamhet år 2011 enligt beslut i regionstyrelsen , 156, med område samhällsplanering som ansvarig för arbetet. Till arbetet finns en politisk styrgrupp bestående av presidiet för regionala tillväxtnämnden samt representanter från kommunerna via de fyra hörnsamarbetena Skåne Nordost, Skåne Nordväst, MalmöLund-regionen och SÖSK samt representanter från Kommunförbundet Skånes presidium. Syftet med Strukturbild för Skåne är att koppla samman det regionala utvecklingsarbetet med kommunernas översiktsplanering. Tanken om Strukturbild för Skåne har formats med utgångspunkt i de mandat som har givits som regional utvecklingsaktör. Den fysiska planeringen är ett avgörande verktyg för Skånes tillväxt och det finns ett behov av att arbeta för en regional samverkan kring planeringsfrågor. Strukturbild för Skåne är s sätt att göra detta och är ett forum för att hitta former för ett samarbete mellan regional och kommunal nivå. Det är viktigt att diskutera samt att våga resonera och agera kring fysisk planering även på regional nivå och målsättningen är att i samverkan planera för och utveckla energieffektiva och hållbara fysiska strukturer. Postadress: Kristianstad Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet: skane.se Organisationsnummer:

2 2 (10) Strukturbild för Skånes tre ben Arbetet med Strukturbild för Skåne står på tre ben dialog, kunskap och strategi. Behovet av en gemensam kunskapsbas och ett gemensamt strategiarbete betonades som grundläggande beståndsdelar när arbetet startade Att genomföra arbetet i samverkan och dialog har hela tiden varit en viktig utgångspunkt som också fått allt större tyngd för arbetsmodellen under arbetets gång. Strukturbild för Skåne har utvecklats kontinuerligt i dialog med kommunerna. Under årens lopp har mycket fokus lagts på att deltagarna ska få ett förtroende för processen och arbetet. Formerna för dialog och samverkan har varierat under arbetets gång och både workshops, rundabordssamtal, seminarier och träffar med enskilda kommuner har använts. Arbetet har lett fram till ett värdefullt regionalt kunskapsunderlag samtidigt som kommunerna har fått möjlighet att utveckla den regionala dimensionen och att sätta sig i ett regionalt perspektiv. Genom arbetet i Strukturbild för Skåne har det successivt byggts upp en kunskapsbas om de geografiska förhållandena i Skåne och dess kommuner. Kunskapsbasen bidrar till att öka förståelsen för hur Skåne ser ut och vilka utmaningar och möjligheter som de skånska kommunerna står inför. En grundlig förståelse för kommunernas utvecklingsförutsättningar och utvecklingsstrategier har varit en integrerad del i uppbyggandet av kunskapsbasen inom Strukturbild för Skåne. Med kunskapsbasen som grund påbörjades under 2010 en ny fas med fokus på att nå gemensamma strategier, under benämningen Strukturbild 2.0. Målet med Strukturbild 2.0 har varit att ta fram en gemensam strukturbild för Skåne vilken ska fungera som en gemensam plattform för kommunerna och för att tillsammans verka för att skapa hållbara fysiska strukturer. En avgörande utgångspunkt har varit att förmedla vikten av att se fysisk planering som en komponent för att skapa utveckling, konkurrenskraft och tillväxt. Ett processinriktat arbete Under 2011 genomfördes en politisk dialog där presidiet för s regionstyrelse samt regionala tillväxtnämnd träffade representanter på kommunal nivå för att diskutera det fortsatta arbetet inom Strukturbild för Skåne. Samtliga 33 kommuner ställde sig positiva till ett framtagande av strategier för hållbara fysiska strukturer i Skåne. Parallellt genomfördes även så kallade rundabordssamtal på tjänstemannanivå. Samtalen var starkt kopplade till den politiska dialogen och fokus låg på att diskutera hur ett mer strategiskt arbete kring Strukturbild för Skåne och hur framtagandet av gemensamma strategier skulle kunna utvecklas.

3 3 (10) Från och med 2012 har kraft lagts på dialog med kommunerna kring formulerandet och förankring av dessa strategier. Arbetet har varit en process i samverkan utifrån befintlig kunskapsbas via scenarier, dialog och strategiarbete och Strukturbild för Skåne blev under 2012 nominerade till Sveriges arkitekters planpris och lyftes fram som ett av fyra goda exempel på innovativa planprocesser i Sverige. Även OECD uppmärksammade, i den analys över Skåne som gjordes inför arbetet med den nya regionala utvecklingsstrategin, Strukturbild för Skånes arbete som ett positivt och framgångsrikt exempel på hur bör arbeta mer i framtiden. I augusti 2012 presenterades ett förslag till gemensamma strategier som baseras på fem strategiområden med syfte att skapa hållbara fysiska strukturer. Förslaget diskuterades och förankrades därefter i en omfattande dialog med de skånska kommunerna. Strukturbild för Skånes politiska styrgrupp bestående av regionala tillväxtnämndens presidium, representanter från de fyra hörnsamarbetena i Skåne och Kommunförbundet Skånes presidium har lett arbetet. Under hösten och vintern 2013 fattade regionala tillväxtnämnden, regionstyrelsen samt Kommunförbundet Skånes presidium beslut om att ställa sig bakom strategidokumentet. Regionstyrelsen gav även i sitt beslut berörda nämnder och förvaltningar i uppdrag att beakta strategierna i sin verksamhet. I januari 2014 hölls en officiell release för strategier för Det flerkärniga Skåne där bland annat representanter från näringsdepartementet deltog för att prata om varför det från nationell nivå är angeläget med arbeten som Strukturbild för Skåne.

4 4 (10) Löpande arbete och implementering av strategier för Det flerkärniga Skåne För att strategierna ska få effekt är det nödvändigt att de är gemensamma för aktörerna i Skåne. Intentionerna är att de ska användas och konkretiseras i såväl det kommunala planeringsarbetet som i regionala och delregionala utvecklingsarbeten. Under våren 2014 genomfördes en ny omgång av rundabordssamtal på tjänstemannanivå. Syftet med samtalen var att identifiera och diskutera de frågor kopplat till den fysiska planeringen som är relevanta att arbeta med på regional nivå samt att få inspel till det vidare arbetet. Strategier för Det flerkärniga Skåne var en viktig utgångspunkt. Fokus för samtalen hamnade snarare på arbetsformer och gemensamma processer än förslag på ämnesområden att arbeta vidare med, även om också detta berördes. En slutsats som blev tydlig under samtalen är att Strukturbild för Skånes funktion som arena för dialog, diskussion och samverkan mellan den kommunala och den regionala nivån är viktig för de skånska kommunerna och att ett gemensamt Skåneperspektiv är en styrka för den kommunala fysiska planeringen. De gemensamma strategierna behöver finnas med som grund på såväl regional som kommunal nivå. I detta behöver kommunerna både uppmuntras och utmanas att i högre utsträckning medverka i det gemensamma arbetet och att använda strategierna. De kommunala tjänstemännen har ett ansvar för att vara bärare av och förankra arbetet med Strukturbild för Skåne i den egna organisationen. För att skapa ett större engagemang är det viktigt att Strukturbild för Skåne arbetar mot såväl en långsiktig som en kortsiktig horisont. Att mötesformerna varieras i form av workshops, seminarier och rundabordsamtal uppskattas. Samtidigt finns en efterfrågan efter nya typer av dialogforum t.ex. frukostseminarier och inspirationsföreläsningar. En viktig del i utvecklingen av arbetet med Strukturbild för Skåne är att initiera olika typer av samarbeten och anpassa arbetsformerna efter de specifika förutsättningarna och hjälpa kommunerna att hitta oväntade samarbeten. Fler aktörer som till exempel näringslivet kan inkluderas i arbetet. Det är även viktigt att geografiskt utöka arenan och samverka med angränsande kommunerna och regionerna norr om Skåne respektive Öresund. Det kunskapsunderlag som tagits fram inom Strukturbild för Skåne är uppskattat, framförallt kartmaterialet och mer metodbaserade TemaPM med verktygslådor och utvärderingsmodeller. Samtidigt efterfrågas mer lättillgängligt material och snabbare analyser. Uppdatering av tidigare framtaget material och analyser av eventuella förändringar efterfrågas också.

5 5 (10) Ett antal förslag på ämnen att fortsätta arbeta med har kommit fram i samtalen: fokus på mindre kommuner, fokus tillväxtmotorer, flerkärnighet i ett större perspektiv, vad skapar tillväxt, förhållandet och kopplingen mellan stad-land, bostad, Öresund, klimatförändringar, blåstrukturer och sociala frågor. Inom arbetas på flera sätt för att implementera och koppla samman strategierna med andra delar av regional utveckling. Strukturbild för Skåne och strategier för Det flerkärniga Skåne är en tydlig del av Skånes regionala utvecklingsstrategi och kan ses som dess fysiska dimension. I den regionala utvecklingsstrategin har vikten av att stärka Skånes flerkärniga ortstruktur för första gången lyfts som ett eget ställningstagande. Grunden för ställningstagandet och de tillhörande delstrategierna bygger på arbetet med Strukturbild för Skåne. Genom den regionala utvecklingsstrategin har strategier för Det flerkärniga Skåne starka beröringspunker med andra planer och program som tas fram inom. Strategier för Det flerkärniga Skåne är tydligt kopplat till s arbete med trafikförsörjningsprogram och den regionala transportinfrastrukturplanen. Dessa har samtidigt tillsammans med tåg- och busstrategier fungerat som underlag i arbetet med att ta fram strategier för Det flerkärniga Skåne. Att tydliggöra och kommunicera dessa samband har varit ett fokusområde för arbetet med Strukturbild för Skåne, bland annat genom det gemensamma forumet planeringssamverkan där enheten för strategisk fysisk planering, Skånetrafiken och Kollektivtrafikmyndigheten regelbundet träffas. Tillsammans med Trafikverket anordnas även externa möten med kommunerna två gånger årligen. TemaPM framtagna Förutom strategierna har ett flertal TemaPM tagits fram inom arbetet med Strukturbild för Skåne under perioden TemaPM Grönstruktur i Skåne Strategier för en utvecklad grön struktur, syftar till att visa på utvecklingsmöjligheterna för den skånska grönstrukturen. Arbetet har utgått från den tidigare rapporten Strategi för en grön struktur i Skåne (2004) och reviderats utifrån nytt underlagsmaterial. Två TemaPM färdigställdes till halvårsskiftet 2012 för att tillsammans med övrigt strukturbildsmaterial fungera som underlag till strategierna. I TemaPM Vilka fysiska strukturer genererar mest tillväxt? Utvärdering och konsekvensbeskrivning av fyra scenarier för Skåne år 2030, utvärderas och konsekvensbeskrivs fyra möjliga fysiska scenarier för Skåne år I TemaPM Hur stärker vi Skånes regionala kärnor och tillväxtmotorer, fördjupas resonemangen i rapporten Flerkärnighet i Skåne (2011), som kartlade Skånes orter och flerkärniga struktur.

6 6 (10) 2013 inleddes med release av TemaPM Tätare Skåne, med syfte att inspirera kommunerna att se över möjligheterna till förtätning på ortsnivå. Rapporten beskriver fördelarna med förtätning både ur ett lokalt och regionalt perspektiv, men den tar även upp de problem som behöver hanteras vid förtätning. I samarbetet med projektet ESS MAX IV i regionen TITA togs TemaPM Effekter på bostadsbyggandet i Skåne till följd av ESS & MAX IV fram under Studien är en fördjupning av TITA:s rapport Vem kommer till Skåne som en effekt av ESS/MAX IV-etableringen? (2011) och identifierar hinder, möjligheter och utmaningar som ligger till grund för ett ökat bostadsbyggande i regionen. Ytterligare tre TemaPM eller rapporter har tagits fram under 2012 i samarbete med TITA. Livskraftiga orter som en effekt av ESS & MAX IV, ett TemaPM där syftet var att synliggöra olika strategier och verktyg för hur forskningsanläggningarna ESS och MAX IV kan ge spridningseffekter i hela Skåne. Rapporten Transportinfrastrukturen med ESS och MAX IV, utgår från synsättet att en region med god tillgänglighet är attraktiv för både boende och företagande. TemaPM Attraktivitet och tolerans, analyseras hur attraktiviteten i Skåne kan ökas för att dra maximal nytta av ESS och MAX IV. I TemaPM Planera klimatsmart! som färdigställdes under våren 2014 belyses planeringens stora potential att minska klimatpåverkan och vilka aspekter som är möjliga att arbeta med gällande fysisk planering. Pågående arbete Under 2013 tog den politiska styrgruppen för Strukturbild för Skåne beslut om att inleda ett arbete kring hur bostadsmarknaden i Skåne ser ut för studenter och unga vuxna. Arbetet kommer att resulterat i ett TemaPM vilket ska färdigställas under hösten Våren 2014 inleddes arbetet med det senaste TemaPM:et med fokus på cykelinriktad planering, främst med inriktning på att öka cyklandet i Skånes mindre kommuner. Arbetet delfinansieras av Klimatsamverkan Skåne och planeras att färdigställas till årsskiftet 2014/2015. Strukturbild för Skånes vidare arbete kommer till stor del att ta utgångspunkt i det som framkommit under de rundabordsamtal som genomförts under våren. Inledningsvis kommer fokus att ligga på att stärka de tre tillväxtmotorer Malmö, Lund och Helsingborg och deras förutsättningar att utvecklas för att stimulera hela Skånes utveckling. Det kommer även att sättas igång arbeten med fokus på de regionala kärnorna Ystad respektive Trelleborgs utveckling. Även vikten av att koppla ihop den

7 7 (10) fysiska planeringen med sociala hållbarhetsfrågor lyftes vid samtalen med kommunerna. Skåne står inför en rad sociala utmaningar och den fysiska planeringen behöver utvecklas så att dessa frågor kan hanteras på ett bättre sätt inom sitt område. Utmaningarna är alltmer identifierade och kända, men på vilket sätt den fysiska planeringen berörs och kan bidra till lösningarna behöver formuleras och avgränsas. Målsättningen är att arbetet ska resultera i ett TemaPM. Strukturbild för Skåne har på flera olika sätt hanterat frågor som handlar om stationsnära bebyggelse, bland annat i TemaPM Bytespunkten som mötesplats i Skåne (2011), TemaPM Tätare Skåne (2013) och i rapporten Stationsnära läge (2009) som var ett samarbete mellan, länsstyrelsen och Trafikverket. Det finns ett intresse att återigen lyfta möjligheter och problematik rörande planering av stationsnära lägen och Strukturbild för Skåne kommer därför under hösten 2014 också att arbeta med denna fråga. Ambitionen är att genomföra ett samverkansprojekt med samma aktörer som i arbetet med Stationsnära läge. Fokus kommer delvis att ligga på att öka kunskapen om vad som kännetecknar attraktiva och hållbara livsmiljöer i stations- och kollektivtrafiknära läge. Men framförallt ska arbetet syfta till att identifiera processer och förhållningssätt som faktiskt bidrar till förtätning i stationsnära läge. Arbete med kartor och sammanställning av kommunala översiktsplaner Att visa information i kartform är en bärande del i arbetet med Strukturbild för Skåne och är en uppskattad del av det framtagna kunskapsunderlaget. I Strukturbild för Skånes kartbank finns närmare 500 kartor. Ett antal grundkartor som visar pendlingsflöden, befolkningsutveckling och sysselsättningsutveckling uppdateras årligen. Utöver detta uppdateras kartmaterial främst i samband med nya rapporter och TemaPM. Ambitionen är att mer aktivt uppdatera statistik och kartor då detta är något som efterfrågas. Under 2012 gjordes en sammanställning av de skånska kommunernas översiktsplaner. Materialet har därefter kvalitetssäkrats och det pågår nu en diskussion om hur sammanställningen ska användas och uppdateras. Nya samarbetsformer Att förnya arbetet och våga prova nya arbetssätt är en viktig utgångspunkt för Strukturbild för Skåne, vilket också lyftes fram av kommunerna under de genomförda rundabordssamtalen. Ett sätt att göra detta sker inom ramen för Trafikverkets projekt Den attraktiva regionen som är ett forsknings- och utvecklingsprojekt med syfte att utveckla samspelet kring ett

8 8 (10) transportsystem som bidrar till regional utveckling, miljöeffektiv rörlighet och social hållbarhet samt att utveckla samspelet mellan regionala och kommunala aktörer för gemensamma prioriteringar. Strukturbild för Skåne deltagande i projektet tar utgångspunkt i att konkretisera och genomföra strategier för Det flerkärniga Skåne. Projektet har inledningsvis fokuserats på att arbeta för att stärka Helsingborg som tillväxtmotor samt att tillsammans med Kristianstad och Hässleholms kommuner arbeta för att stärka dessas roll som tillväxtmotor i nordöstra Skåne. Denna del av projektet är även med i Tillväxtverket och Boverkets gemensamma program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling. Arbetet med Helsingborg respektive Kristianstad-Hässleholm kopplas även samman i en gemensam studie kring Skånebanans potential och utveckling. Som en del av projektet har det också satts igång ett arbete för att genomföra en systemanalys för Skåne. Strukturbild för Skånes medverkan i Den attraktiva regionen kommer efterhand att utökas med fler fokusområden. För att öka samverkan med angränsade kommuner och regioner har Strukturbild för Skåne tillsammans med Region Halland, Regionförbundet södra Småland, Regionförbundet Kalmar samt Region Blekinge under 2013 inlett ett samarbete där de olika organisationerna bland annat arbetar med att försöka definiera flerkärnighet och regionala kärnor i ett större geografisk perspektiv. Ytterligare ett samarbete, som är i sin uppstartsfas, är en pågående dialog med kommunerna Åstorp, Klippan, Perstorp, Svalöv, Bjuv och Örkelljunga i nordvästra Skåne för att diskutera möjligheten att tillsammans med dem genomföra en studie för att belysa hur dessa kommuner kan utvecklas i Skånes flerkärniga ortstruktur. Strukturbild syns i kommunernas översiktsplanering Skånes flerkärnighet med tillväxtmotorer och regionala kärnor har blivit ett alltmer inarbetat synsätt hos kommunerna i Skåne vilket bland annat syns i de delregionala arbeten som gjorts under åren, bland annat Strukturplan för SkåneNordväst och Strukturplan för Malmö/Lund. Strukturbild för Skåne fortsätter att vara en dialogarena för Skånes flerkärnighet kopplat till översiktplaner och regionala strategier. s roll som remissinstans för PBL, koordinering avseende argumentation för Skånepaket och infrastruktursatsningar har utvecklats och stärkts under åren. Remisshanteringen av översikts- och detaljplaner har fortsatt utvecklats genom möten med olika enheter inom regional utveckling, där remissvarens koppling till framtagna regionala strategier har varit i fokus. Antalet ärenden har ökat och sedan våren 2013 sker en

9 9 (10) samordning av hanteringen så att det endast avges ett yttrande från Region Skåne. Att stärka översiktsplanen som ett strategiskt instrument har varit en viktig del i arbetet med Strukturbild för Skåne. Fokus ligger inte på utformning av den enskilda översiktsplanen, utan på att lyfta den regionala dimensionen liksom översiktsplanens strategiska funktion som politiskt verktyg. Strategier för det flerkärniga Skåne med sina fem strategiområden utgör utgångspunkten för s yttranden och yttrandena är för Region Skåne en viktig del i arbetet med att implementera strategierna. I december 2013 redovisade till Boverket hur det ömsesidiga sambandet mellan det regionala tillväxtarbetet och kommunernas översiktsplanering har utvecklats. Det kan konstateras att kommunernas översiktsplaner i allt större utsträckning tar upp regionala utvecklingsfrågor. De skånska kommunerna bedriver en aktiv översiktlig planering. Så gott som alla kommuner har en aktuell översiktsplan som ska ligga till grund för efterföljande beslut om mark- och vattenanvändningen, vilket är en stor styrka för Skåne som helhet. Dessutom visar en genomgång av närmare 40 översiktsplaner och fördjupningar av översiktsplaner (för centralorten eller motsvarande) framtagna från 2010 och framåt, att de allra flesta kommuner har ett utvecklat regionalt perspektiv i sina översiktsplaner. Det är Region Skånes bedömning att kommunerna i sin översiktliga planering ansluter väl till de för Strukturbild för Skåne grundläggande tankarna kring en stärkt ortstruktur med kollektivtrafiken som ryggrad och med en satsning på de regionala kärnorna och tillväxtmotorerna som lokomotiv för hela regionens utveckling. Utblick Dialog och samtal har varit en röd tråd genom arbetet och att delta och berätta om Strukturbild för Skåne i olika sammanhang på både kommunal, regional och även nationell nivå har blivit en viktig del av arbetssättet. Såväl arbetsmodellen och de gemensamma strategierna som mer konkreta resultat från exempelvis TemaPM har uppmärksammats. Ett flertal kommuner och regioner respektive regionförbund har kontaktat Strukturbild för Skåne för att få inspel och inspiration till sina egna arbeten och för att föra dialog kring vad ett regionalt perspektiv på fysisk planering kan vara. Strukturbild för Skåne som arbetsmodell har också lyfts som framgångsexempel på nationell nivå och har bland presenterats på uppstartskonferensen för Tillväxtverket och Boverkets gemensamma program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling samt på Mälardalsrådets ting. Arbetet med Strukturbild för Skåne har även presenterats för Näringsdepartementet och Socialdepartementet ett flertal gånger. Fokus har varit att visa hur Skåne

10 10 (10) kopplar fysisk planering till det regionala utvecklingsarbetet. Den parlamentariska kommittén Bostadsplaneringskommittén som har i uppdrag att ur ett regionalt perspektiv se över de regelverk som styr planeringen av bostadsförsörjningen har också visat stort intresse för Strukturbild för Skåne och har vid ett flertal tillfällen fått arbetet presenterat för sig.

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.liljehov@skane.se PM 2016-12-13 Dnr 1604277 1 (5) Strukturbild för Skåne 2016 Under 2016 har fokus varit på de tre delar som

Läs mer

Regionalt. perspektiv EN NYCKEL TILL SVERIGES UTVECKLING

Regionalt. perspektiv EN NYCKEL TILL SVERIGES UTVECKLING Regionalt perspektiv EN NYCKEL TILL SVERIGES UTVECKLING Människors behov av att resa och sättet det görs på har förändrats de senaste decennierna. Att bo, arbeta och spendera sin fritid i olika kommuner

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 Inger.Sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2015-03-23 Dnr 1500012 1 (5) Trelleborgs kommun Remiss. Riktlinjer för bostadsförsörjningen

Läs mer

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne STRUKTURBILD FÖR SKÅNE Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne Att använda kunskapsunderlag i politiska beslutsprocesser Hur vi enats om strategiska inriktningar? Hur vi förankrat resultat? Hur

Läs mer

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen?

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Region Skåne Joakim Lloyd Raboff Claus Pedersen claus.pedersen@skane.se Inledning RUS och det regionala utvecklingsuppdraget

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 inger.sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-13 Dnr 1601724 1 (5) Kristianstads kommun kommunledningskontoret@kristianstad.se

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Moa Åhnberg Samhällsplanerare 040-675 32 48 moa.ahnberg@skane.se YTTRANDE Datum 2015-04-14 Dnr 1500868 1 (5) Höörs kommun Remiss. Bostadsförsörjningsprogram för Höörs kommun

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Region Skånes arbete med Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Flerkärnig ortstruktur Sysselsättningsgrad 2010 Strukturbild för Skåne sedan 2005 Arena för dialogen

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet Göran Persson Perspektiv på regional planering Samhällsförändringar innebär alltid behov av ny planering Byggnadsstadgan

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2017-02-06 Dnr 1604799 1 (5) Kommunstyrelsen Stadshuset 281 80 Hässleholm Remiss. Riktlinjer

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2016-07-28 Dnr 1602139 1 (5) Samhällsbyggnadsförvaltningen Erik Bredmar Järnvägsgatan 8 263

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-12 Dnr 1601594 f SKÅNE 1(6) Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden YTTRANDE Datum 2019-09-26 Dnr 1900410 1 (5) Dnr: Fi 2019/02681/BB Fi.remissvar@regeringskansliet.se Fi.sba.bb@regeringskansliet.se Remiss: Förslag till ändringar i förordningen

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 inger.sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2013-10-14 Dnr 1302047 1 (6) Byggnadsnämnden Box 41 221 00 Lund Remiss Strukturbild Malmö-Lund

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Jessica Ulfgren Samhällsplanerare 040-675 32 36 Jessica.Ulfgren@skane.se YTTRANDE Datum 2018-05-18 Dnr 1801072 1 (5) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Charlene Nilsson Samhällsplanerare 040-675 38 94 Charlene.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-11-16 Dnr 1604024 1 (5) Samhällsbyggnadsförvaltningen Åstorps kommun 265 80 Åstorp

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling Regeringsbeslut I 3 REGERINGEN 2013-03-14 N2013/1492/RT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona W4 2013-03- 2 6 Dnr. Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel

Läs mer

Skåne fortsätter att växa

Skåne fortsätter att växa TemaBLAD: Markanvändning Skåne fortsätter att växa Strukturbild för Skåne TemaBLAD: Markanvändning Skåne fortsätter att växa Maj 2013 Analyser: Joakim Skanby, Therese Andersson & My-Linda Lorentsson Kartlayout:

Läs mer

Regionala perspektiv på den skånska framtiden

Regionala perspektiv på den skånska framtiden Regionala perspektiv på den skånska framtiden Det motsägelsefulla Skåne Å ena sidan, å andra sidan Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark sysselsättningstillväxt men lägst sysselsättningsgrad

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Anna Normann Utvecklingsstrateg, Enheten styrning och beredning Tel 040-675 32 46 anna.normann@skane.se Datum 2019-01-18 1 (5) PM Resultat av översyn av Regional utvecklingsstrategi

Läs mer

Strukturbild för Skåne

Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne - Grönstruktur i Skåne GR 21 september 2012 Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar.

Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar. Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar. Vi är porten till Sverige och ut i världen. Skåne ska dra

Läs mer

Regional planering under utveckling. Daniel André Boverkets enhet för strategisk planering

Regional planering under utveckling. Daniel André Boverkets enhet för strategisk planering Regional planering under utveckling Daniel André Boverkets enhet för strategisk planering Efterfrågan på regionala planeringsperspektiv ökar Trender och skeenden i vår omvärld Allt fler frågor kräver kommunöverskridande

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering

Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering Strukturplan för Skåne Nordväst - Gemensamma ställningstaganden för översiktlig planering Skåne Nordväst Syfte och mål Uttrycker samsyn kring gemensamma fysiska utvecklingsfrågor och ställningstaganden.

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner 151110 Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner Dialog om ett förbättrat samspel Kommunförbundet Skåne driver sedan 2014, tillsammans med Skånes kommuner, ett nätverk för planerare. Nätverket träffas två

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Jessica Ulfgren Projektkoordinator 040-675 32 36 Jessica.Ulfgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-04-03 Dnr 1701114 1 (5) Östra Göinge kommun Strategisk planering och utredning

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun

Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun Datum 2015-08-27 1(5) Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun Sökande: Program: Projektets namn: Vimmerby kommun Stärkt lokal attraktionskraft SLUS Social lokal utvecklingsstrategi

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan

Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan Länsstyrelsens perspektiv på lokal och regional planering för minskad klimatpåverkan 18 november 2015 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Exempel på regional och lokal planering - Skåne Arbete

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

www.skane.se/strukturbild

www.skane.se/strukturbild Projektansvarig: Therese Andersson, Avdelningen för samhällsplanering, Region Skåne. Text: Therese Andersson, Moa Åhnberg, Inger Sellers, Johanna Hellsten, Veronika Sörvik, Tine Utzon-Frank, Avdelningen

Läs mer

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi Region Skåne har statens

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010. Katarina Fehler, Börje Wredén. Tillväxt, miljö och regionplanering. Reglab 10 november 2011

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010. Katarina Fehler, Börje Wredén. Tillväxt, miljö och regionplanering. Reglab 10 november 2011 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Katarina Fehler, Börje Wredén Tillväxt, miljö och regionplanering Reglab 10 november 2011 RUFS 2 RUFS en skvader? RUFS är i första hand en fysisk

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2017-02-03 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-03

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Handlingsplan för besöksnäringen

Handlingsplan för besöksnäringen 2016-12-07 15RK2154 Regional utveckling Handlingsplan för besöksnäringen 2017-2020 En strategi för besöksnäringen i södra Småland 2013-2020 har tagits fram genom aktiv samverkan mellan Regionförbundet

Läs mer

Anteckningar från workshop 4

Anteckningar från workshop 4 Anteckningar från workshop 4 Det fjärde och sista seminariet i serien om fysisk planering hade temat Den regionala mosaiken. Stig Roland Rask, Reglab, Charlotta Fredriksson, WSP och Mats Helander, Östsam,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Ingrid Johnsson Administratör 044-309 32 01 Ingrid.L.Johnsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-20 Dnr 1600060 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Delegationsbeslut regionala

Läs mer

STATIONSNÄRA LÄGE 2.0 GEMENSAMMA PRINCIPER FÖR ATT STÄRKA SKÅNES STATIONSNÄRA LÄGEN

STATIONSNÄRA LÄGE 2.0 GEMENSAMMA PRINCIPER FÖR ATT STÄRKA SKÅNES STATIONSNÄRA LÄGEN STATIONSNÄRA LÄGE 2.0 GEMENSAMMA PRINCIPER FÖR ATT STÄRKA SKÅNES STATIONSNÄRA LÄGEN 2018 POSITIONSPAPPER STATIONSNÄRA LÄGE 2.0 Syftet med detta positionspapper är att lyfta fram gemensamma principer som

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2013-03-15 1 (9) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2013-03-22 9- Plats: Eslöv, Stadshuset 09.00-10.00

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Peter Askman Miljöstrateg 044-309 32 93 Peter.Askman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1300749 1 (5) Regionala tillväxtnämnden Fördjupad handlingsplan för Skånes kust

Läs mer

Danskt-svenskt forskningssamarbete kopplat till ESS och MAX IV, regionalt hållbart resande, och ungdomssatsningar i Skåne får miljoner

Danskt-svenskt forskningssamarbete kopplat till ESS och MAX IV, regionalt hållbart resande, och ungdomssatsningar i Skåne får miljoner Nyheter från regionala utvecklingsnämndens sammanträde 2015-01-29 Denna information redogör kortfattat för regionala tillväxtnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 29 januari

Läs mer

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Johanna Hellsten Samhällsplanerare Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional

Läs mer

Stationsnära läge 2.0

Stationsnära läge 2.0 Förslag, ej layoutat, 2018-05-14 Stationsnära läge 2.0 Varför stationsnära läge 2.0? Kommunerna i Skåne, Trafikverket Region Syd, Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne har alla ett intresse av att stärka

Läs mer

Lokal näringslivsutveckling

Lokal näringslivsutveckling Lokal näringslivsutveckling Insatser för lokalt utvecklingsarbete Åsa Bjelkeby Enhetschef Regionala miljöer 1 Kort om Tillväxtverket 370 medarbetare på 9 orter Arjeplog, Gävle, Göteborg, Jönköping, Luleå,

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Avdelningen för Samhällsplanering Kristoffer Levin 044-309 33 30 kristoffer.levin skane.se Datum 2012-10-18 Dnr 1002579 otpå Ih19 kkan E 1 (4) 0 5 Kattegattleden bakgrund och

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 inger.sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-30 Dnr 1600100 1 (7) MalmöLundregionen Malmö Stadsbyggnadskontor stadsbyggnadskontoret@malmo.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1401907 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Mentorskapsprogram för invandrarkvinnor

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016 Kulturnämnden Annelien van der Tang Eliasson Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 40 Annelien.vanderTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-14 Dnr 1502892 1 (5) Kulturnämnden Regionalt

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Utförlig projektbeskrivning

Utförlig projektbeskrivning Utförlig projektbeskrivning Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortstruktur Strukturbild för Skåne Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Det råder brist på mark för verksamhetsetableringar

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2012-05-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2012-06-01 10.00- Plats: Ystads Saltsjöbad, Ystad

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050?

Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsspaningar Dialog med samhällsplaneringens aktörer Megatrender Hantera växande stadsregioner Skapa en hållbar

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer