Skriftligt omdöme våren 2009, klass 8a Albatrossen Albin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skriftligt omdöme våren 2009, klass 8a Albatrossen Albin"

Transkript

1 Svenska Jag som skrivit omdömet: Elin Berg Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Vi har arbetat mycket med läsning av skönlitteratur och svenska diktare samt författare. Vi har kopplat ihop svenskämnet med projekt och PRAO. Såväl skriftliga som muntliga redovisningar. Sammanfattning av dina resultat i svenska Du har nått målen den här terminen, men du har också börjat visa att du kan nå längre än de grundläggande målen. Du är alltså på väg att överträffa målen om du fortsätta arbeta hårt i det här ämnet. Du har visat talang för för såväl läsande som skrivande. Fortsätt arbeta med din muntliga redovisningsform. Resultat inom olika områden i ämnet svenska Tala/Lyssna: Samtala med andra, argumentera Nivå 2: Du kan aktivt delta i samtal och diskussioner. Du kan sätta dig in i andras tankar. Du kan reflektera kring ett givet ämne och uttrycka åsikter utan allt för stor tveksamhet. Tala/Lyssna: Beskriva, berätta Nivå 2: Du kan redovisa ett arbete så innehållet framgår och är begripligt. Läsa Nivå 3: Du har läst litterära klassiker inom olika genrer. Du kan anpassa ditt sätt att läsa efter syftet. Du kan diskutera kring texters innehåll och form. Du kan tolka olika texter, dra slutsatser och se sammanhang. Du jämför olika texter, tolkar och granskar budskap i olika medier. Skriva: Språk Nivå 3: Du arbetar medvetet med ditt språk för att göra det mer uttrycksfullt, korrekt och tydligt. Du använder dig av ett varierat ordval och meningsbyggnad. Du använder dig av ett korrekt tempusbruk. Du har ett gott bruk av skiljetecken, styckeindelning och rubriker. Du har få stavfel. Skriva: Innehåll Nivå 4: Du kan anpassa språk, stil och innehåll efter ämne/genre. Du skriver med precision där du använder din samlade kunskap för att fördjupa din text. Du har en god balans mellan detaljer/översikt och personligt/allmänt.

2 Engelska Jag som skrivit omdömet: Elin Berg Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Vi har arbetat med läromedlet "Wings" och följt deras studieplan med flertalet prov inom läsförståelse, hörförståelse och skriftlig korrekthet. Sammanfattning av dina resultat i engelska Du har nått målen den här terminen, men du har också börjat visa att du kan nå längre än de grundläggande målen. Du är alltså på väg att överträffa målen om du fortsätta arbeta hårt i det här ämnet. Du har visat talang och målmedvetenhet. Du ska tala engelska, läsa många olika slags texter och se film utan svensk översättning. Resultat inom olika områden i ämnet engelska Tala/lyssna, kommunikation Nivå 2: Du svarar på frågor, lyssnar och bekräftar. Ger korta kommentarer. Du kan tala om kända ämnen. Du förstår tydligt även något regionalt färgat tal i instruktioner, berättelser och beskrivningar. Tala/Lyssna, beskriva, berätta Nivå 3: Du kan uttrycka egna tankar och känslor. Du berättar och förklarar om något du läst, sett, hört eller upplevt. Du använder i stort sett ett korrekt talspråk. Du använder synonymer för att göra språket mer omväxlande. Läsa Nivå 3: Du kan läsa och tillgodogöra dig innehållet olika texter som skönlitteratur och faktatexter. Skriva, innehåll Nivå 3: Du har ett varierat ordförråd och använder olika uttryck och fraser som är anpassade till ämnet. Du har en röd tråd i berättandet. Du skriver texter där budskapet går fram klart och tydligt. Skriva, språk Nivå 3: Din meningsbyggnad och stavning är i det närmaste korrekt. Du gör få grammatiska fel. Lärande Nivå 2: Du kan ta ansvar för enkla arbetsuppgifter under såväl lektionstid som hemma. Du kan i samarbete med andra genomföra en arbetsuppgift.

3 Matematik Jag som skrivit omdömet: Åke Lans och Åsa Mild Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Under terminen har vi arbetat med algebra, procent och bråk samt sannolikhet. Examinatinoerna har varit i form av prov och inlämningsuppgifter. Till varje avsnitt finns det möjlighet att lämna in redovisningar av kluringar, framför allt för de elever som satsar på högre betyg. Sammanfattning av dina resultat i matematik Du har nått målen den här terminen, men du har också börjat visa att du kan nå längre än de grundläggande målen. Du är alltså på väg att överträffa målen om du fortsätta arbeta hårt i det här ämnet. Dina senaste resutlat visar att du är på väg mot de kunskaper och kvaliteter som behövs för VG. Om du väljer att satsa på matematik finns mycket goda möjligheter för dig att nå VG. Fortsätt att lämna in kluringar och komplettera uppgifter om du inte når ända fram så tränar du både din förmåga att visa dina kunskaper samtidigt som det hjälper dig att förstå det vi arbetar med. Resultat inom olika områden i ämnet matematik Problemlösning och resonemang: Din förmåga att förstå och hitta lösningar till problem samt tolka dina resultat samt din förmåga att kunna föra, följa och bedöma matematiska resonemang. Nivå 3: Du löser problemet på mer än ett sätt och/eller har ansats till användande av generell lösningsmetod. Du för egna resonemang och kan till viss del rimlighetsbedöma eller kommentera dem på en enklare nivå. Kommunikation (muntlig och skriftlig): Din förmåga att skriftligt och muntligt redovisa dina lösningar. Nivå 3: Du löser hela problemet och redovisar lösningen. Du använder matematiskt språk men det är inte alltid helt korrekt. Du bidrar aktivt för att leda diskussionen framåt. Hantera formler, skriftliga räknemetoder och förenklingar: Din förmåga att hantera olika räknemetoder. Nivå 3: Du visar säkerhet när du löser uppgifter som kräver enklare procedurer. Begrepp: Din förmåga att känna till, använda och förklara matematiska begrepp. Nivå 2: Du känner till och kan använda grundläggande matematiska begrepp. Matematiska modeller och hjälpmedel: Din förmåga att kunna omsätta matematiska uttryck och situationer till verkliga händelser och tvärtom. Din förmåga att använda material som hjälpmedel för att lösa eller illustrera matematiska problem och situationer. Nivå 3: Du kan tolka matematiska uttryck och omsätta dem till verkliga händelser eller tvärtom. Du använder hjälpmedel som stöd självständigt och på ett säkert sätt.

4 Modernt språk Jag som skrivit omdömet: Elsa Svenson Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Under våren lärde vi oss hur man säger att något har hänt, ord för var något är (prepositioner), ord för material och former, möbler, att beskriva sitt rum m m. Sammanfattning av dina resultat i modernt språk Du har nått målen den här terminen, men du har också börjat visa att du kan nå längre än de grundläggande målen. Du är alltså på väg att överträffa målen om du fortsätta arbeta hårt i det här ämnet. Du tappade lite fart i slutet av våren tyvärr så dina resultat var lite blandade under terminen. Jag hoppas få se samma engagemang som under förra hösten nu i 9:an. Du är väldigt kreativ och nyfiken på språket. Det är en styrka. Jobbar du hårt så lär du dig mycket men du kan inte slarva utan måste göra alla uppgifter helhjärtat. Du behöver satsa på att få upp den språkliga säkerheten och att ytterligare förbättra uttalet. Läxorna är viktiga Resultat inom olika områden i ämnet modernt språk Prata med andra Nivå 2: Du kan delta i enkla samtal om vardagliga ämnen. Tala Nivå 2: Du kan muntligt berätta om dig själv och andra. Lyssna/förstå Läsa/förstå. Skriva Kunskap om målspråksländerna Nivå 3: Du kan uppfatta större delen av innehållet när språket talas tydligt i måttligt taltempo. T ex förstå huvudinnehållet i TV- och radioprogram som rör ämnen som du känner till. Nivå 3: Du kan i stort sett ta till dig innehållet i enkla texter och visa förståelse för helheten. T ex genom att kunna svara på övergripande frågor. Nivå 2: Du kan göra dig förstådd i skrift i mycket enkel form för att meddela, berätta eller beskriva något. Nivå 2: Du känner till något om vardagsliv, levnadssätt och traditioner i några länder där språket används. Reflektion/samarbete Nivå 2: Du kan reflektera över hur din egen inlärning går till vad gäller till exempel tal och läsning. Du kan genomföra korta muntliga och skriftliga uppgifter i samarbete med andra eller på egen hand. Du använder hjälpmedel för att utveckla ditt språk.

5 SO Jag som skrivit omdömet: Helena Svensson Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Nationalekonomi, historiska epoker under det andra årtusendet och Drömyrket är de större områden vi arbetat med under vt09 Sammanfattning av dina resultat i SO Du har med god marginal överträffat målen den här terminen. Du har redan nått nivån för högsta betyg eller har stora möjligheter att nå högsta betyg i ämnet, om du fortsätter att skapa lika bra resultat i ditt skolatbete. Du visar att du har de kvaliteter som krävs för högsta betyg. Satsa på att nå det i religion och samhällskunskap också. Fokusera på målen, var aktiv i diskussioner, läs tidningar och/eller se på nyheter. Använd flera källor och var noga med källhänvisning. Resultat inom olika områden i ämnet SO Söka information Nivå 3: Du letar aktivt upp olika källmaterial för att få idéer till ditt arbete. Du kan välja ut och värdera den information som passar till uppgiften. Faktainnehåll Nivå 3: Du använder korrekt, relevant och fördjupande fakta för syftet med ämnet. Du ger en god helhetsbild och har med fler detaljer och/eller förklarande bakgrund. Begrepp Nivå 4: Du använder i stor utsträckning ämnesspecifika begrepp, vilka tillför en fördjupad kunskap om ämnet. Jämförelse Nivå 3: Du gör några relevanta jämförelser. Du har förmåga att se likheter och skillnader i tid och rum. Reflektion Nivå 4: Du har mycket god insikt i och förståelse för ämnets orsaker och konsekvenser. Dina lösningar följer ett logiskt tankemönster som helt underbyggs av faktatexten. Du har en eller flera personligt och självständigt färgade förslag på lösningar. Fakta och slutsatser ger läsaren en stor förståelse för ämnet. Källhantering Nivå 2: Du använder och bearbetar information från ett par källor.

6 NO Jag som skrivit omdömet: Johan Spanare Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Under terminen har vi haft organiska kemi tillsammans med ett projekt om energi i världen (Fy). Vi har också ellära och magnetism (Fy) i ett arbete där eleverna fick bygga en egen elmotor (Tk/Fy). I kemi har vi arbetat med avsnittet om syror och baser. Examinationerna har varit i form av prov på organiska kemi, skriftlig reflektion på energitemat, laborationsrapporter samt rapport på arbetet med elmotorn. Eftersom vi hade två större projekt förra terminen där fokus låg på biologi har vi inte läst biologi under denna termin. Sammanfattning av dina resultat i NO Du har helt klart överträffat målen den här terminen Din positiva utveckling har fortsatt och du har vi några tillfällen varit uppe och "nosat på" MVG. Skriv mycket och glöm inte att reflektera och komma med egna analyser och kommentarer. Det krävs för högsta betyg. Resultat inom olika områden i ämnet NO Naturvetenskaplig förståelse av omvärlden: Om att beskriva och använda naturvetenskapliga begrepp, modeller och teorier Nivå 3: Du använder begrepp, modeller och teorier i nya sammanhang dvs visar att du kan dra slutsatser och beskriva en del samband. Exempel: Du kan dra vissa slutsatser kring hur vattnets kretslopp påverkas av, samt påverkar klimatet. Naturvetenskapens karaktär: Om det naturvetenskapliga arbetssättet t.ex. vid laborationer Nivå 3: Du deltar i planering av en naturvetenskaplig undersökning och bidrar till dess utvärdering. Exempel: Du planerar och genomför en vattenundersökning och jämför resultaten Naturvetenskapens karaktär: Om hur naturvetenskapen har utvecklats, samt påverkat vårt samhälle Nivå 3: Du beskriver hur kunskapen om naturen och det naturvetenskapliga arbetssättet har påverkats av och påverkat uppfattningar av omvärlden. Exempel: Du kan dra vissa slutsatser kring hur medicinska upptäckter har förändrat människans livsvillkor, samt vilka följder det fått för omvärlden Naturvetenskapen som mänsklig och social aktivitet: Om att använda naturvetenskapliga och andra argument Nivå 3: Du använder dina naturvetenskapliga kunskaper för att granska och jämföra argument i diskussioner om miljö, teknik och hälsa. Du kan motivera ditt eget ställningstagande. Exempel: Du deltar aktivt i debatt kring energikällor, samt använder acceptabla naturvetenskapliga förklaringar och begrepp i dina inlägg. Du tar del av andras argument och för diskussionen vidare

7 Teknik Jag som skrivit omdömet: Johan Spanare Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Eleverna fick i grupper bygga en elmotor. Utifrån en instruktion skulle de sätta ihop de ingående delarna för att få en elmotor som fungerade. Arbetet skulle presenteras i en rapport som beskrev elmotorns ingående delar och funktion samt en ritning. Detta arbete går under benmäningen Praktik i matrisen nedan. Kommande termin kommer eleverna att arbeta med ett större arbete om industriella revolutionen som hamnar under rubriken Teori. Sammanfattning av dina resultat i teknik Du har helt klart överträffat målen den här terminen Din beskrivning av elmotorn med tillhörande ritning höll klar VG-kvalitet. Nästa termin kommer det att vara ett stort arbete om industriella revolutionen. Det blir en mycket viktig del av kommande teknikbetyg. Eventuellt kommer det att finnas en frivillig fördjupinngs- eller kompletteringsuppgift senare under året. Resultat inom olika områden i ämnet teknik Teori: Om bland annat teknikhistoria, teknikens utveckling och dess effekter på människa, samhälle och miljö Praktik: Om konstruktion Nivå 3: Du kan genomföra en egen konstruktionsuppgift, beskriva med relevanta begrepp och termer konstruktionen och dess delar och motiverar dina val av material, redskap och utformning. Exempel: Du kan tillverka en bil, där du gjort aktiva val när det gäller material och konstruktion. Du kan också se fördelar och nackdelar med din konstruktion jämfört med andras. Eleven undersöker praktiskt teknik av något slag och väljer därvid relevanta redskap och hjälpmedel samt använder dessa på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

8 Hemkunskap Jag som skrivit omdömet: Raja Andersson Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Vi har under vårterminen arbetat med kunskap i handling, här visar du att du förstår sambandet mellan Vi har också arbetat med bostaden och barnsäkerhet. Sammanfattning av dina resultat i hem- och konsumentkunskap Du har nått målen den här terminen och min bedömning är att du också kommer nå målen i det här ämnet i årskurs 9. Du har kämpat på bra, se mina råd nedan. Använd dig av hela matrisen för att se var du befinner dig och vad du ska göra för att utvecklas. Anton tänk också på att ta ansvar under hela arbetet, se till att lämna in läxor i tid. Resultat inom olika områden i ämnet hem- och konsumentkunskap Matlagning Nivå 3: Du lagar måltider som kräver god organisation. Matlagning Nivå 2: Du organiserar arbetet och lagar maten i rätt ordning. Matlagning Nivå 2: Du kan använda enkla recept och metoder och tidsplanera ditt arbete. Matlagning/ hälsa Nivå 2: Du visar kunskap om mat och hälsa med hjälp av tallriksmodellen. Miljö/ ekonomi Miljö/ hälsa Nivå 2: Du använder resurser på ett genomtänkt sätt, t.ex. spara vatten, energi, lagar lagom mycket samt tänker på kostnaderna. Nivå 2: Du har kunskap om hur mat och dryck påverkar din och andras hälsa. Samarbete Matlagning/ dukning Nivå 2: Du arbetar i demokratisk anda genom att vara delaktig, lyhörd, för olika åsikter och kommer överens så att alla blir nöjda. Nivå 2: Du serverar maten aptitligt. Bostadslära Barnsäkerhet Nivå 2: Du känner till boendeformer samt kan redogöra för vad som behövs för att sova, äta, umgås och förvara. Nivå 2: Du kan ge några exempel på hur du kan göra ditt hem barnsäkert.

9 Idrott Jag som skrivit omdömet: Jörgen Ström Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Under VT-09 har eleverna haft följande moment: iinebandu, fotboll, skridsko, lekar/bollekar, friidrott, dans, handboll, kondition/styrka (grupparbete inom momentet styrketräning som redovisades för övriga elever), basket. Orientering hade vi förvisso under VT-08 men detta bedömningsområde kommer ändå att dedovisas här. Detta gäller även simning/livräddning som vi genomförde på hösttermien. matrisen stämmer inte riktigt eftersom HLR genomförs under detta läsår. Däremot finns inte resultat från områdena friluftsliv och träningslära, då vi ännu inte har arbetat med dessa områden i den omfattning som krävs. Sammanfattning av dina resultat i idrott och hälsa Du har nått målen den här terminen och min bedömning är att du också kommer nå målen i det här ämnet i årskurs 9. Du har kämpat på bra, se mina råd nedan. Använd dig av hela matrisen för att se var du befinner dig och vad du ska göra för att utvecklas. Det du kan tänka på är att se till att vara ombytt, alltid vara aktiv på lektionerna och förbereda dig mera inför kommande arbetsuppgifter/hemuppgifter. Resultat inom olika områden i ämnet idrott och hälsa Insats/ inställning Nivå 2: Deltar oftast engagerat och efter bästa förmåga i ämnets olika moment Bollspel/nätspel Nivå 2: Deltar efter bästa förmåga i de olika spelen Gymnastik/ redskap och friidrott Orientering Kondition/ styrka Simning/livräddning (endast 2 steg) Lek, dans och rörelse till musik Nivå 2: Behärskar de grovmotoriska grundformerna och känner till tekniken, deltar aktivt och efter bästa förmåga i de olika momenten/ grenarna Nivå 2: Med hjälp av karta och enkla ledstänger kunna orientera i (närområdet 3-4) okänd terräng (5-9) Nivå 2: Deltar aktivt i styrke- och konditionsmoment. Orkar vara aktiv en hel lektion Nivå 2: Kan simma 200 meter varav 50 meter ryggsim utan uppehåll. Ha grundkunskaper i livräddning och har deltagit i HLR-kurs Nivå 2: Deltar aktivt i lekar, danser och motionsprogram till musik efter bästa förmåga Friluftsliv (endast 2 steg) Samarbete/ Fair play Ledarskap (år 6-9) Nivå 3: Följer alltid uppgjorda regler och domslut och bidrar till att gruppen kan leka/ spela självständigt. Nivå 2: Tar oftast ansvar för att lektioner fungerar. Leder en planerad uppvärmning i grupp med efterföljande reflektion.

10 Slöjd Jag som skrivit omdömet: Olof Svärd Datum när jag skrev omdömet: Arbetsområden under vårterminen 2009: Urtavlor till klockor fri design. Sammanfattning av dina resultat i slöjd Du har nått målen den här terminen, men du har också börjat visa att du kan nå längre än de grundläggande målen. Du är alltså på väg att överträffa målen om du fortsätta arbeta hårt i det här ämnet. Arbeta mot uppsatta mål Resultat inom olika områden i ämnet slöjd Ansvarstagande, ambition Nivå 3: Du har egen drivkraft. Arbetar mot uppsatta mål. Design, funktion Nivå 2: Du visar intresse för färg, form och funktion. Kreativitet, fantasi Nivå 3: Du har oftast egna idéer om arbetets utformning. Hantverksskicklighet, noggrannhet Nivå 3: Du kan hantera material och verktyg på rätt sätt. Du behärskar några olika tekniker. Självständighet, problemlösning Nivå 3: Du är tålmodig, prövar egna lösningar. Förmåga att omsätta teori till praktik Nivå 3: Du kan oftast arbeta efter såväl muntliga som skriftliga instruktioner. Dokumentation Nivå 3: Du gör en ritning med beskrivande detaljer. Du gör en utförlig och komplett arbetsplanering. Reflektion och utvärdering av din arbetsinsats Nivå 3: Du klarar ofta av att se vad som skall förbättras i ditt arbete. Du kan se din egen utveckling i slöjdarbetena.

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i.

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. IUP år 7 1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. 2. Elever besvarar frågeställningar kring sin utveckling inom ämnet. Ett formulär gemensamt för alla ämnen används av eleven.

Läs mer

Att välja sin framtid entreprenörskap

Att välja sin framtid entreprenörskap Ämne: Teknik Strävansmål - utvecklar kunskaper om rättigheter och skyldigheter i ett demokratiskt samhälle, - utvecklar sin förmåga att argumentera och uttrycka ståndpunkter samt en tilltro till den egna

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret ÅR 6-7 BILD 1 (2) Lärande Elevens namn: Klass: År 6-7 Bild Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall: - ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Arbetshäfte År 7 Namn Klass

Arbetshäfte År 7 Namn Klass Idrott och Hälsa Arbetshäfte År 7 Namn Klass Kunskapsblock 1 Spel och lekar Mål som eleven skall ha nått i år 9 Eleven skall kunna delta i lek, dans, idrott och andra aktiviteter och kunna utföra lämpliga

Läs mer

Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan

Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevens fysiska, psykiska och sociala förmåga samt ge kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan.

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Vilket kunnande bedöms i grundskolan? Information till grundskolans elever och föräldrar i Ludvika kommun

Vilket kunnande bedöms i grundskolan? Information till grundskolans elever och föräldrar i Ludvika kommun Vilket kunnande bedöms i grundskolan? Information till grundskolans elever och föräldrar i Ludvika kommun Innehållsförteckning Förord sidan 2 BILD. 3 ENGELSKA 4 HEM- och KONSUMENTKUNSKAP 5 IDROTT OCH HÄLSA

Läs mer

Varför ska man läsa?

Varför ska man läsa? Varför ska man läsa? Lgr 11, ämnet svenska: Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstå

Läs mer

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa

Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5. Läsa Undervisningsmål Svenska Årskurs 1-5 Läsa Årskurs 1 Kunna lyssna och följa med i handlingen när någon läser Förstå vad texten handlar om när någon läser Kunna känna igen en del ord när jag läser Kunna

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 4-5

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 4-5 Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 4-5 Enligt de kursplaner som styr undervisningen i olika ämnen, finns nationella mål uppställda vad eleven ska ha uppnått kunskaper i skolår fem. I

Läs mer

Matris för engelska, åk 7-9

Matris för engelska, åk 7-9 E C A HÖRFÖRSTÅELSE Förstå och tolka innehållet i talat engelska Kan förstå det huvudsakliga genrer och uppfattar tydliga detaljer i talad engelska och i måttligt tempo. Kan förstå det huvudsakliga genrer

Läs mer

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8

Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Capítulo 5, La ciudad V 9-14 Spanska år 8 Varför ska vi arbeta med det här Det vi har på oss talar ofta om vilken slags person vi är. Därför ska du i detta kapitel få läsa om olika klädstilar på spanska.

Läs mer

Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan

Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan Inledning Varje moment kommer igen i alla årskurser och utvecklas efter elevernas mognadsnivå. För att få en röd tråd i utvecklingen stegras alltså

Läs mer

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Kursplan för Svenska Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i ämnet svenska syftar till att ge eleverna möjligheter att använda och utveckla sin förmåga att

Läs mer

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94 Årskurs 9 Arbetsområde: Matlagning och Bakning i teori och praktik Strävansmål: utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar

Läs mer

Eleven skall kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker,

Eleven skall kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker, BILD kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker, kunna använda egna och andras bilder för att berätta, beskriva eller förklara, ha grundläggande förmåga att granska och

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Lokal kursplan för Kvarnbergsskolan i ämnet idrott och hälsa

Lokal kursplan för Kvarnbergsskolan i ämnet idrott och hälsa Lokal kursplan för Kvarnbergsskolan i ämnet idrott och hälsa Målen i ämnet är tolkade och konkretiserade utifrån den nationella kursplanen i ämnet idrott och hälsa som finns på Skolverkets hemsida, www.skolverket.se.

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Årskurs 7 Franska, från vecka 34 Europas grönaste stad Ämne: Moderna språk Klass 8-9 Inledning Under höstens första veckor kommer vi att arbeta med repetition av föregående läsårs

Läs mer

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv Media Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv När vi jobbar med media kommer du att få lära dig om reklamens syfte och påverkan. Du får lära dig hur en tidning är uppbyggd samt hur hur de olika delarna, som tex

Läs mer

Engelska... 2. Matematik... 3. Svenska... 4. Svenska som andraspråk... 5. Idrott och hälsa... 6. Musik... 7. Biologi... 7. Fysik... 8. Kemi...

Engelska... 2. Matematik... 3. Svenska... 4. Svenska som andraspråk... 5. Idrott och hälsa... 6. Musik... 7. Biologi... 7. Fysik... 8. Kemi... 2010-08-23 Lokal kursplan år 4 Engelska... 2 Matematik... 3 Svenska... 4 Svenska som andraspråk... 5 Idrott och hälsa... 6 Musik... 7 Biologi... 7 Fysik... 8 Kemi... 8 Slöjd... 9 Geografi... 10 Historia...

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel

Målkriterier Beskrivning Exempel Bollspel - År 3: Eleven klarar enklare bollövningar enskilt, behärskar bollen. Eleven klarar bollövningar parvis, med olika typer av bollar. Eleven klarar olika bollekar och bollspel tillsammans med andra.

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar Tre lärare som undervisar i årskurs 6 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om glasögonbågar i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Inför prövning i Moderna språk steg 4

Inför prövning i Moderna språk steg 4 Inför prövning i Moderna språk steg 4 Prövningsansvarig lärare: Franska: Christoffer Gehrmann, email: Christoffer.Gehrmann@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: Antonio.S.Vazquez@vellinge.se Tyska:

Läs mer

Prövning i Moderna språk 2

Prövning i Moderna språk 2 Prövning i Moderna språk 2 Prövningsansvarig lärare: Franska: Christoffer Gehrmann, email: Christoffer.Gehrmann@vellinge.se Spanska: Antonio Vazquez, email: Antonio.S.Vazquez@vellinge.se Tyska: Jeanette

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX. Kurskatalog, 2014/2015. Hagfors kommun

Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX. Kurskatalog, 2014/2015. Hagfors kommun Särskild utbildning för vuxna SÄRVUX Kurskatalog, 2014/2015 Hagfors kommun Särskild utbildning för vuxna Särvux Särvux är en del av den kommunala vuxenutbildningen och är till för dig som har fyllt 20

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Engelska... 2. Svenska... 6. Svenska som andraspråk... 7. Idrott och hälsa... 8. Musik... 9. Biologi... 10. Fysik... 11. Kemi... 11. Slöjd...

Engelska... 2. Svenska... 6. Svenska som andraspråk... 7. Idrott och hälsa... 8. Musik... 9. Biologi... 10. Fysik... 11. Kemi... 11. Slöjd... 2010-08-23 Lokal kursplan år 3 Engelska... 2 Svenska... 6 Svenska som andraspråk... 7 Idrott och hälsa... 8 Musik... 9 Biologi... 10 Fysik... 11 Kemi... 11 Slöjd... 12 Geografi... 13 Historia... 13 Religion...

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Handlingsplanen finns på Ystad kommuns hemsida- Skola & Förskola-Mål och kvalitete- Styrdokument.

Handlingsplanen finns på Ystad kommuns hemsida- Skola & Förskola-Mål och kvalitete- Styrdokument. Koppling mellan styrdokumentet HANDLINGSPLAN FÖR STUDIE- OCH YRKESORIENTERING I YSTAD KOMMUN och LGR11 årskurs 1-3 ämnesvis. Här visas exempel på hur du kan uppfylla målen för studie- och yrkesorientering,

Läs mer

Lokal Pedagogisk Planering

Lokal Pedagogisk Planering Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2 Avsnitt / arbetsområde: Tema: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension?

Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension? Vad är en artikel? Vad är typiskt för en krönika? Hur skriver jag en novell? Vad är det för skillnad på ett referat och en recension? Det är viktigt att känna till olika typer, genrer, av texter. Du behöver

Läs mer

LPP Idrott och hälsa Tema 1 Kondition & Utevistelser

LPP Idrott och hälsa Tema 1 Kondition & Utevistelser 1 Centralt innehåll tema 1: Rörelse Hälsa och livsstil Friluftsliv och utevistelser Åk 6 Åk 7-9 Sammansatta grundformer i kombination med (gymnastikredskap och) andra redskap. Olika lekar, spel och idrotter,

Läs mer

Mål för tema Makt och demokrati år 6-7

Mål för tema Makt och demokrati år 6-7 Mål för tema Makt och demokrati år 6-7 Svenska: Under tema Makt och demokrati ska du: Skriva en skönlitterär text och öva förmågan att bearbeta dina texter vad gäller styckeindelning, textens röda tråd,

Läs mer

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte MODERSMÅL FINSKA 1 Sverigefinnar, judar, tornedalingar och romer är nationella minoriteter med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska, jiddisch, meänkieli och romani chib är officiella nationella

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2

Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Bedömningmatris Moderna språk år 7-9 Grundskola 7 9 LGR11 Mspr2 Reception-förståelsen av det man hör och läser på målspråket Vad du förstår när du lyssnar och hur du visar vad du har förstått. Du uppfattar

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015

Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Kvalitetsarbete i skolan 2014-2015 Skola Fjällsjöskolan fskk åk 6 Ort Backe Ansvarig rektor Susanne Sjödin Kontaktinformation Dan Forsberg, 0624-512029 1. Vår skola I Fjällsjöskolan fskk- åk 6 går 50 barn.

Läs mer

Underlag för skriftligt omdöme Alla elever på Eketånga Montessoriskola ska varje termin ha ett skriftligt omdöme i relation till målen i varje ämne

Underlag för skriftligt omdöme Alla elever på Eketånga Montessoriskola ska varje termin ha ett skriftligt omdöme i relation till målen i varje ämne Namn: Klass: Datum: Pedagog: Underlag för skriftligt omdöme Alla elever på Eketånga Montessoriskola ska varje termin ha ett skriftligt omdöme i relation till målen i varje ämne och läroplanen. De skriftliga

Läs mer

ENGELSKA ÅR 7-9, RISBROSKOLAN I FAGERSTA 2004-06-10

ENGELSKA ÅR 7-9, RISBROSKOLAN I FAGERSTA 2004-06-10 Delmål år 7 Delmålen för år 7 består i att eleven skall vid avlyssning kunna uppfatta huvudinnehållet i tydligt talad engelska, deltaga i muntliga parövningar, kunna muntligt berätta och beskriva något

Läs mer

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan: SVENSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Grunder för vitsord, musik (åk 7-9)

Grunder för vitsord, musik (åk 7-9) Grunder för vitsord, musik (åk 7-9) 5-6 7 8 9 10 INTRESSE och AKTIVITET bl.a. Du vill inte lära dig Du visar intresse för Du försöker, är positiv, Du har en mycket posi- Du är utåtriktad, har Attityd något.

Läs mer

Åk: 1 Tidsperiod: höstterminen åk 1

Åk: 1 Tidsperiod: höstterminen åk 1 Ämne: Koll på läget! förr och nu Ett tematiskt arbetsområde om hur vi är mot varandra, vad vi kan hitta i vår närhet, hur vi kan finna mönster och former allt detta runt omkring oss, både nu och för länge

Läs mer

Skola 2011. KURSPLANER Motiv- och syftestexter

Skola 2011. KURSPLANER Motiv- och syftestexter Skola 20 KURSPLANER Motiv- och syftestexter Innehåll BILD... 3 ENGELSKA... 3 HEM- och KONSUMENTKUNSKAP... 4 IDROTT och HÄLSA... 5 MATEMATIK... 6 MODERNA SPRÅK... 7 MODERSMÅL... 8 MUSIK... 9 Naturorienterande

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever 1 Vad vet jag om gruppen? Innan jag börjar? Vad vet jag om bakgrund elev? Vilken ålder eleven befinner sig? Vad av kartläggningen kan jag göra i undervisningen

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Upplevelser av fysisk aktivitet

Läs mer

Idrott och hälsa - Kunskapskrav

Idrott och hälsa - Kunskapskrav Idrott och hälsa Kunskapskrav Betyget E i slutet av årskurs 6 1. Deltagande: Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

Lektion 1. Bli nyfiken

Lektion 1. Bli nyfiken Lektion 1. Bli nyfiken tillsammans med din samarbetskompis göra ett arbete om ett av våra landskapsdjur. För att få en bild av arbetet är det viktigt att ni läser igenom Tidsplanen först: Tidsplanen Lektion

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna lärcenter.nu Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lärcenter Särskild utbildning för vuxna är en del av kommunens vuxenutbildning. Du är välkommen att söka kurser

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET MODERNA SPRÅK

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET MODERNA SPRÅK KUNSKAPSKRAV I ÄMNET MODERNA SPRÅK Inom ramen för elevens val Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9 Eleven kan förstå vanliga ord och enkla fraser i tydligt talat, enkelt språk i långsamt tempo

Läs mer

Svenska och svenska som andraspråk

Svenska och svenska som andraspråk Svenska och svenska som andraspråk Nationella mål år 3 Eleven ska beträffande läsning -kunna läsa bekanta och elevnära texter med flyt Lokal tolkning av mål att nå Kunna läsa sitt namn, frågar ex. vad

Läs mer

2009-01-13. Engelska

2009-01-13. Engelska 2009-01-13 Engelska Ämnets syfte och roll i utbildningen Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

PRÖVNING Kurs: Grundläggande engelska Kurskod: GRNENG2

PRÖVNING Kurs: Grundläggande engelska Kurskod: GRNENG2 prövning grnengz Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Kurs: Grundläggande engelska Kurskod: GRNENG2 Innan du anmäler dig till en prövning i Grundläggande engelska, bör du göra ett språktest på Vägledningscentrum,

Läs mer

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 2-8.

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 2-8. Grindenheten 2015-01-19 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 2-8. Artiklarna LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss vad och vilka artiklarna

Läs mer

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan

Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Alla elever ska nå målen! E-post: info@infomentor.se Telefon: 044-200 123 Granskning av kvaliteten på de skriftliga omdömena i grundskolan Kvalitativ analys, mars 2012 InfoMentor Kvalitativ analys av skriftliga

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

Studieplan och bedömningsgrunder i Engelska för åk 7

Studieplan och bedömningsgrunder i Engelska för åk 7 Studieplan och bedömningsgrunder i Engelska för åk 7 Moment Mål innehåll Bedömningsgrunder för uppnåendemålen Läsa Kunna läsa enklare skönlitterära och andra berättande texter, t.ex. Of Mice and Men av

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Elever med funktionsnedsättning betyg och nationella prov. Helena Carlsson Maj Götefelt Roger Persson

Elever med funktionsnedsättning betyg och nationella prov. Helena Carlsson Maj Götefelt Roger Persson Elever med funktionsnedsättning betyg och nationella prov Helena Carlsson Maj Götefelt Roger Persson Betyg och nationella prov Strukturerad undervisning Bedömning och betyg Undantagsbestämmelsen Nationella

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL - Lokalt val VID RUDBECKSSKOLAN

INDIVIDUELLT VAL - Lokalt val VID RUDBECKSSKOLAN INDIVIDUELLT VAL - Lokalt val VID RUDBECKSSKOLAN Kurskatalog årskurs 3 för val till läsåret 2012/2013 Individuellt val läsåret 2012/13 RUDBECKS årskurs 3 Detta behöver Du veta för att kunna välja kurser

Läs mer

Kommunikation. Kunna redovisa ett arbete muntligt så att innehållet framgår och är begripligt

Kommunikation. Kunna redovisa ett arbete muntligt så att innehållet framgår och är begripligt Kommunikation SO/SV År 6 v. 16-20 Under tema kommunikation kommer vi att arbeta med järnvägenshistoria i Sverige både inom svenska och SO. Lektionerna kommer att blandas med föreläsningar, enskilda uppgifter

Läs mer

Ett ämnesövergripande arbetsområde som innehåller biologi, fysik och teknik.

Ett ämnesövergripande arbetsområde som innehåller biologi, fysik och teknik. Namn: Målsmans underskrift: VAD ÄR DET SOM LÅTER? Ett ämnesövergripande arbetsområde som innehåller biologi, fysik och teknik. MÅL När du är klar med det här arbetsområdet ska du för att nå godkänt: Kunna

Läs mer

Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik

Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik VÄLKOMMEN ATT STUDERA PÅ SÄRVUX I AVESTA 2014-2015 Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik Särskild utbildning för vuxna är en frivillig vuxenutbildning.

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Ljungbackens förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Ljungbackens förskola Kvalitetsanalys 14/15 Ljungbackens förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 9

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014 Hamburgsund Ro Grundskola och fritidshem

Kvalitetsrapport 2014 Hamburgsund Ro Grundskola och fritidshem Kvalitetsrapport 2014 Hamburgsund Ro Grundskola och fritidshem Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Nått målen i alla delprov Procent Svenska Åk 3 41 28 68 % Åk 6 29 27 93 % Åk 9 32

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Kyrkerörsskolan. Läsår 2010 / 2011. Anneli Jonsson / Charlotta Robson Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Kyrkerörsskolan Läsår 2010 / 2011 Anneli Jonsson / Charlotta Robson Rektor 2010-11-08 Innehållsförteckning Del 1 Kyrkerörsskolans

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Grundläggande kurser Läsåret 2016 2017

Lärvux. Särskild utbildning för vuxna Grundläggande kurser Läsåret 2016 2017 Lärvux Särskild utbildning för vuxna Grundläggande kurser Läsåret 2016 2017 Lärvux finns på grundläggande- och gymnasial nivå och är till för dig som: Vill lära dig nya ämnen Vill fördjupa och utveckla

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna LÄRVUX Läsåret 2016/2017 KOMMUNALA VUXENUTBILDNINGEN LÄRVUX SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA Särskild utbildning för vuxna på gymnasienivå är en del av vuxenutbildningen i Halmstad

Läs mer

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Period för planeringen: Läsåret 2009/2010 I årskurs 4 jobbar vi med att sjunga, spela rytminstrument och gestaltning av musik med hjälp av dans/rörelse och bilder till

Läs mer

svenska som andraspsråk

svenska som andraspsråk Svenska som andraspråk Kurskod: SGRSVA7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet svenska handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då? KONDITION Uthållighet, förmågan att arbeta under längre tid Kroppens förmåga att ta upp och transportera syre

Läs mer

Nätverksträff för lärare inom vuxenutbildningens grundläggande nivå

Nätverksträff för lärare inom vuxenutbildningens grundläggande nivå Nätverksträff för lärare inom vuxenutbildningens grundläggande nivå Innehåll Uppgifter Bedömning Delkurs 1 mellan 1 2 perioder, (10-20 veckor ) Studieteknik Träna på basordförråd Uttal Skrivregler Språkkunskap

Läs mer

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 3-10.

Artiklarna. Grindenheten 2015-01-19. Ämne, årskurs och tidsperiod. Arbetsformer. Spanska, åk 6, vecka 3-10. Grindenheten 2015-01-19 Ämne, årskurs och tidsperiod Spanska, åk 6, vecka 3-10. Artiklarna LOKAL PEDAGOGISK PLANERING (LPP) Susanna Bertilsson Arbetsformer VAD? Vi ska lära oss vad och vilka artiklarna

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Lärvux 2014-15. Särskild utbildning för vuxna

Lärvux 2014-15. Särskild utbildning för vuxna Lärvux 2014-15 Särskild utbildning för vuxna Kursplaner/arbetsplaner för närvarande Hem och konsumentkunskap Mat och hälsa Samhällskunskap Hälsa 2 Service och bemötande Matematik Svenska Engelska Språk

Läs mer

Engelska för döva Mål att sträva mot Ämnets karaktär och uppbyggnad

Engelska för döva Mål att sträva mot  Ämnets karaktär och uppbyggnad Engelska för döva Ämne: Engelska för döva Ämnets syfte Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare: Sammanställning av kunskapskrav kurs A (A1-/A1)

Utbildning i svenska för invandrare: Sammanställning av kunskapskrav kurs A (A1-/A1) Utbildning i svenska för invandrare: Sammanställning av kunskapskrav kurs A (A1-/A1) Betyget D innebär att kunskapskraven för E och till övervägande del för C är uppfyllda. Betyget B innebär att kunskapskraven

Läs mer

Kan förstå när en kamrat långsamt berättar om sig själv och sin familj.

Kan förstå när en kamrat långsamt berättar om sig själv och sin familj. Lyssna fördjupar sin förståelse av talat språk i olika situationer och sammanhang, utvecklar sin förmåga att delta aktivt i samtal och uppfatta andras åsikter och erfarenheter. G VG MVG Kan förstå när

Läs mer

i N S P I R A T I O N e N

i N S P I R A T I O N e N i N S P I R A T I O N e N Nytt projekt stimulerar unga blivande journalister att vilja lära sig mer. HJÄRUP Eleverna på Hjärupslundsskolan har startat ett nytt projekt. Under ett par veckor kommer de att

Läs mer

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan.

Österslättsskolan. Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Österslättsskolan Läsåret 2012 2013 kommer cirka 380 elever i årskurs 7, 8 och 9 att gå på Österslättsskolan. Alla elever i årskurs 7 i Karlshamns kommun gör tre val på den egna skolan angående språk,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk

Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 5 i ämnet svenska som andraspråk Centralt innehåll Lärområde Tid Delområde Undervisning/ arbetssätt Läsa och skriva Lässtrategier för att förstå och

Läs mer

TEMA BALDER Arbetslag 5-6

TEMA BALDER Arbetslag 5-6 TEMA BALDER Arbetslag 5-6 Pedagogisk planering Övergripande mål för TEMA BALDER Samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande. Skapa trygghet för elever i skolmiljön Stärka

Läs mer