Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 Omedelbar justering 2 Ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 Omedelbar justering 2 Ordförande"

Transkript

1 arbetsutskott Plats och tid för sammanträdet Beslutande Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 27 januari 2009 kl Lars Filipoff (M) ordförande Anne-Marie Karlsson (C) vice ordförande Kenneth Bylund (S) Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Maria Engvall miljöinspektör/samordnare Kenneth Bylund Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 Omedelbar justering 2 Ordförande Lars Filipoff Justerande Kenneth Bylund BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ arbetsutskott Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (13)

2 Innehållsförteckning: Yttrande med anledning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet, Okvista värmeverk, E.ON Värme Sverige AB, Olhamra 1:76, Vallentuna, Lst dnr Remissyttrande- Motion från MP- Vallentuna bör utveckla en plan för minskad klimatpåverkan12 Sid 2 (13)

3 Yttrande med anledning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet, Okvista värmeverk, E.ON Värme Sverige AB, Olhamra 1:76, Vallentuna, Lst dnr AU 1 Dnr Arbetsutskottets förslag Myndighetsnämnden för miljö- och teknik har inget att erinra mot att tillstånd ges till befintlig och utökad verksamhet med en lokalisering enligt huvudalternativet under förutsättning att följande beaktas 1. Tillståndsprövningen ska även omfatta den anmälningspliktiga förbränningsanläggningen i Bällstaberg, Bällsta 2:19 i det fall anläggningen där även fortsättningsvis ska fungera som en reservenhet och inte läggas ned helt. Anläggningarna är fysiskt förbundna med varandra genom fjärrvärmenätet. 2. Vid prövningen ska hänsyn tas till att det förutom befintliga bostadshus finns en antagen detaljplan för fastigheterna Olhamra 1:53 m. fl för ca 80 bostäder i form av småhus. 3. Vid prövningen, alternativt vid utformningen av villkor för verksamheten, ställs följande krav Buller från driften av anläggningen, inklusive eventuell flisning, ska uppfylla kraven i naturvårdsverkets allmänna råd om externt industribuller. Bolaget ska utreda och uppföra lämpligt bullerskydd för att säkerställa att bullerkraven kan uppnås. Begränsning i tid för särskilt bullrande arbete som ev. flisning och tunga transporter till och från anläggningen. Spridningsberäkning för utsläpp till luft och beräkning av skorstenshöjd ska kompletteras så att de speglar förutsättningarna i tillståndsansökan, topografi och vindförhållanden och kan utgöra underlag för analys av miljöpåverkan för tillkommande bebyggelse. Alla typer av förorenat process-, lak- och dagvatten från fastigheten ska omfattas av intern rening innan det tillåts nå dagvattendike som leder till dagvattenpark och i förlängningen till Angarnsjöängen (natura område). Intern rening bör som minst omfatta sedimentation och för mer förorenade vatten som process- och golvsköljvatten mer omfattande reningsteknik. Vatten som passerat reningsutrustning och sedimentationsbassäng ska omfattas av krav på regelbunden representativ provtagning och högsta tillåtna utsläppsriktvärden för ex. suspenderande ämnen, ph, temperatur, tungmetaller, PAH, amoniak, 3 (13)

4 och salter som vattnet kan innehålla. Särskild provtagningsbrunn för ändamålet ska finnas. 4. I övrigt hänvisas till förvaltningens synpunkter som redovisas nedan. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Sammanfattning E.On har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken för sin befintliga anläggning Okvista värmeverk på fastigheten Olhamra 1:76. Den totala installerade tillförda effekten för den ansökta verksamheten blir 32MW då dagens fliseldning (9 MW) utökas med en separat oljelinje med installerad tillförd effekt om 23 MW för spetsoch reservkraft som ska ersätta anläggningen i Vallentuna centrum och åtminstone delar av Bällstaberg. Samhällsbyggnadsförvaltningen har deltagit i samråd och nämnden har tidigare yttrat sig över ärendet i remiss om kompletteringsbehov av ansökan. Ansökan har ursprungligen inlämnats av tidigare ägare till anläggningen och ändrats två gånger. Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu granskat ansökan med ändringar och kompletteringar fram till november Förvaltningen framför synpunkter på tillståndsprövningens omfattning, behov av ytterligare kompletteringar beträffande spridningsberäkningar och skorstenshöjd samt krav på försiktighetsmått och villkor beträffande buller, utsläpp till vatten, utsläpp till luft, transporter, klassificering och omhändertagande av avfall samt uppmanar miljöprövningsdelegationen att uppmärksamma den förändrade plansituationen med tillkommmande bostäder och arbetsplatser i värmeverkets närhet. Ärendet E.On har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken för sin befintliga anläggning Okvista värmeverk på fastigheten Olhamra 1:76. E.ON utökar verksamheten vid anläggningen i Olhamra eftersom bolagets oljepannor på anläggningen i Vallentuna centrum ska läggas ned och för att uppfylla ett utökat behov av fjärrvärme i kommunen. Den totala installerade tillförda effekten för den ansökta verksamheten blir 32MW då dagens fliseldning (9 MW) utökas med en separat oljelinje med installerad tillförd effekt om 23 MW för spetsoch reservkraft. Ansökan har ändrats och samt kompletterats i flera omgångar på begäran av länsstyrelsen. Under 2006 förvärvades Energisystem i Sverige AB av E.ON Värme Sverige AB. Det var 4 (13)

5 Energisystems dotterbolag Vallentuna Närvärme som stod för ursprunglig ansökan värmeverket i Olhamra (Okvista värmeverk). Samhällsbyggnadsförvaltningens miljö- och bygglovsenhet har 18 maj 2006 lämnat synpunkter om kompletteringar i ärendet. I MKB till tillståndsansökan har ett nollalternativ angivits så att miljöpåverkan av ansökt omfattning i fulldrift med installation av två oljepannor för tillförd effekt om 23 MW (totalt 32 MW effekt) kan jämföras med dagens drift i enlighet med gjord anmälan (9 MW flisbränsle). Nollalternativet förutsätter fortsatt drift av oljeeldat värmeverk i centrum (Rickeby 1:190) och elpanna 3MW. Ansökan redovisar alternativ placering av verksamheten i form av alternativ 2 med placering av all spets- och reservkraft vid anläggningen i Bällstaberg (Bällsta 2:19) kombinerat med befintlig 9 MW baslast flis i Okvista. Förvaltningens synpunkter Beträffande ansökans huvudalternativ vill vi framföra följande Buller Buller från verksamheten som kan komma att uppfattas som störande kommer främst från flisning, hjullastare som används vid bränslematning, buller från skorsten, fläktar samt ökat antal transporter till och från anläggningen. Bullerkällorna bedöms bidra till ökad bullernivå i området jämfört med idag. Till ansökan har fogats bullermätningar utförda 2003, samt bullerutredningar 2006 och 2007/2008. En bullerutredning från 2006 har ifrågasatts och det framstår som osäkert om bullernivåerna inom planområdet för nytillkommande bostäder överskrider Naturvårdsverkets riktvärden eller ej. Miljö- och bygglovsenheten anser att buller från uppförandet och driften av anläggningen, inklusive eventuell flisning, skall begränsas så, att det som riktvärde inte ger upphov till en högre ekvivalent ljudnivå utomhus vid bostäder än 50 db(a) vardagar under dagtid (kl ), 40 db(a) under nattetid (kl ) samt 45 db(a) under övrig tid. Den momentana ljudnivån får nattetid inte överstiga 55 db(a). Om buller innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter ska samtliga värden sänkas med 5 db(a)-enheter. Detta innebär troligen krav på uppförande av någon form av bullerskydd på fastigheten för avskärmning av buller som alstras av flisning och trafik inom verksamhetens område. En begränsning i tid för särskilt bulleralstrande aktiviteter kan också komma att behövas. Utsläpp till luft 5 (13)

6 MKB kompletterad utgår från att nuvarande verksamhet vid centrumanläggingen ersätts med nya pannor och marginell produktionsökning och anger därför att mängden luftföroreningar anses vara oförändrade. Samtidigt anges i komplettering en redovising av huvudalternativets miljöpåverkan uppgifter om att en utökad verksamhet i Okvista kommer att ge ökade utsläpp i form av 847 kg CO; 785 ton CO 2 ; 1482 kg NO x ; 1588kg SO 2 ; samt 235 kg stoft som kommer häröra från nya oljepannor med en tillförd effekt på 23 MW. Driften av befintliga fastbränslepannor medför utsläpp av storleksordningen 8 ton stoft per år med planerad verksamhet enligt bolagets ansökan. Beräkningar av framtida utsläpp till luft bygger i huvudsak på spridningsberäkning utförd av Finn miljöteknik AB. Beräkningsförutsättningarna överensstämmer inte med tillståndsansökans omfattning utan avser 2 oljepannor om vardera 10MW eldade med bioolja och 2 flisedlade pannor om vardera 4MW. Beräkningarna har även förenklats till att omfatta endast en utsläppspunkt på 20m höjd. Beräkningarna tycks inte ha tagit hänsyn till topografi, förhärskande vindriktning, näraliggande byggnader osv. Spridningsberäkningen visar att även vid samtidig drift av samtliga pannor finns det en betryggande marginal till nuvarande miljökvalitetsnormer för partiklar (PM10), kvävedioxid och kolmonooxid. Med 20m skorstenshöjd anges de högsta koncentrationerna inträffa på ett avstånd av ca 430 meter. Miljö- och bygglovsenheten anser att det inte framgår hur störningar som kan komma att drabba befintliga och tillkommande bostäder vid driftstörningar, uppstart och intrimning av pannor och reningsteknik. Det är viktigt att hög driftsäkerhet (tillgänglighet) eftersträvas för vald reningsteknik. Hänsyn bör inte bara tas till befintliga miljökvalitetsnormer. En så här stor anläggning bör vid en första tillståndsprövning redan från början klara kommande miljökvalitetsnormer för PM2,5. Miljö- och bygglovsenheten anser därför att kompletterande spridningsberäkningar bör tas fram som tar hänsyn till de skorstenshöjder som tillståndet avser, topografi och vindförhållanden samt både befintliga och kommande miljökvalitetsnormer för partiklar för att belysa i vilken utsträckning det nya bostadsområdet kommer att påverkas av luftföroreningar från värmeverket. Utsläpp till vatten Spillvatten från anläggningen leds via kommunalt ledningsnät till Käppala reningsverk. Bolaget har i ansökan redovisat förslag på ny intern reningsteknik för vatten från rökgaskonderseringen (kondensat) och från rengöring av 6 (13)

7 golv i form av fälltorn (lamellsedimentering), öppet sandfilter och klarvattentank. Processvattnet släpps därefter till befintligt dagvattendike. Processvattnet har vid tidigare (2003) provtagningar uppvisat höga halter av kadmium och zink. Trots att krav ställts på befintlig anläggning beträffande högsta tillåtna halt suspenderat material har nuvarande rening som endast omfattar sedimenationsbassäng fungerat dåligt. I samband med karakterisering av dag- och lakvatten vid Okvista deponi i samma industriområde har Envipro miljöteknik och Hifab konstaterat höga eller mycket höga halter kadmium vid fem av sju provtagningstillfällen i en provpunkt som påverkas av dagvatten från värmeverket. Vid två tillfällen har detta även gett förhöjda halter kadmium i recipienten (vattendrag nedströms dagvattenparken). Dagvatten från området leds idag naturligt direkt till ett avskärmande dike. Allt dagvatten från området leds vidare mot Okvista dagvattenpark och vidare till natura 2000-området Angarnsjöängen. Miljö- och bygglovsenheten anser att det är väsentligt att renat vatten som släpps till dagvattendike via ledning passerar provtagningsbrunn med möjlighet till representativ provtagning och att tillståndet omfattar krav på regelbunden provtagning samt tillåtna utsläppsvärden för ex. suspenderande ämnen, ph, temperatur, tungmetaller, PAH, amoniak, och salter som vattnet kan innehålla. Miljö- och bygglov anser det viktigt att åtgärder vidtas så att askrännan inte kan bredda över till sedimenteringsbassängen. Vi ifrågasätter även att befintlig sedimentationsbassäng är dimensionerad så att den klarar att ta emot större volym/högre belastning med tillräcklig avskiljningseffekt. Enligt noteringar i vår tillsyn har befintlig sedimentation i bassäng fungerat dåligt och gett upphov till för höga halter suspenderat material. Vi ifrågasätter att enbart sedimentation i befintlig bassäng kan anses vara tillräckligt vid extra höga flöden eller driftstopp i vattenreningsutrustningen Renergi VBH. Sedimentationsbassängen var enligt beslut i anmälningsärendet 2001 redan från början tänkt att kompletteras med längre gående rening i form av filter/omvänd osmos. Vi anser vidare att alla typer av förorenat process-, lak- eller dagvatten från verksamheten ska omfattas av intern rening (åtminstone sedimentation) innan det tillåts nå dagvattendike som leder till dagvattenpark och i förlängningen Angarnsjöängen. Transporter Transporter till och från värmeverket är fastbränsletransporter, transporter av restprodukter (aska, slam) samt personal-, service- och underhållstransporter. Varje transport av fastbränsle rymmer 120m 3 7 (13)

8 (bil och släp).vid maximal fastbränslebaserad värmeproduktion vintertid krävs maximalt 5 fastbränsletransporter per dygn. Den nuvarande ansökta fastbränsleeldningen medför en årlig transportvoym av ca m 3 biobränsle vilket motsvarar ca 650 transporter per år. Det årliga transportbehovet av olja (bioolja alternativt EO1) motsvarar enligt MKB:n ca 35 tankbilar utan släp. Om detta avser befintlig eller utökad ansökt verksamhet framgår inte. Om flisning kommer att tillåtas på fastigheten kan antalet transporter bli lägre än om flisning inte längre kommer att tillåtas. Mängden andra tunga transporter, främst för hämtning av restprodukter, har inte angivits i MKB:n. Befintliga bostäder ligger ca m från anläggningen och påverkas redan idag av tunga transporter till och från anläggningen på ett påtagligt sätt. Ansökan innebär dock inte någon omfattande utökning av dessa transporter. Befintliga bostäder kommer även påverkas av ökad mängd trafik i övrigt i samband med utbyggnad av bostadsområdet Påtåker som beräknas till 400 fordonsrörelser per dygn samt ökad mängd trafik inom industriområdet om utvidgningen Okvista 4 arbetsområde tillkommer som tänkt. Övrigt I det fall anläggningen i Bällstaberg även fortsättningsvis ska fungera som en reservenhet och inte läggas ned helt, bör även denna anmälningspliktiga förbränningsanläggning omfattas av tillståndsprövningen. Stoftsediment som uppkommer i sedimenteringsbassängen ska enligt anmälan tas omhand via slamsugning och transporteras till godkänd deponi. Miljö- och bygglov anser att detta sediment behöver karakteriseras genom provtagning för att kunna klassificeras korrekt och för att verksamhet och tillsynsmyndighet ska kunna avgöra vilken deponi som kan godtas som mottagare. Miljö- och bygglov anser det olämpligt att tillåta företagets förslag på hantering av slam från sandfiltret ; dvs. spridning av avskilt slam på flis i bränslelager för förbränning tillsammans med flisen. En sådan hantering bör enligt vår bedömning utgöra avfallsförbränning. Ansökan redovisar inte heller om värmeverket kommer ha luftreningsteknik som i tillräcklig utsträckning kan avskilja slammets föroreningar från rökgaserna. Metaller som anrikats i slammet kommer i så fall att anrikas i botten- och flygaskan samt till viss del gå ut med rökgaserna. Hur återförbränning av slam från kondensat som kommer från rökgaskondenseringen påverkar kvaliteten i askan och dess möjligheten att återföra askan till skogsmark respektive användas som täckmaterial är inte utrett. 8 (13)

9 Restprodukter från oljepannor utgörs även av sot som frigörs vid sotning. Krav på att lagringen av aska och sot ska ske på sätt som inte kan förorena dagvatten måste ställas. Sist men inte minst är det av största vikt att miljöprövningsdelegationen i sin prövning av tillståndsansökan tar hänsyn till tillkommande bostäder och arbetsplatser som omfattas av antagna detaljplanen för Påtåker och tillkommande detaljplanen för Okvista 4 arbetsområde. Bakgrund Under den tid som gått sedan första tillståndsansökan inlämnades har det tillkommit en detaljplan D för bostäder på Olhamra 1:53 m.fl. fastigheter (Påtåker) som har antagits Planen ger utrymme för ca 200 nya bostäder sydost om värmeverket. Skyddsavståndet till ny bebyggelse blir ca 200m. Inom planområdet ingår även tre befintliga bostadshus som ligger på ett avstånd av m från anläggningens skorsten. Ytterligare en plan för utvidgning av industriområdet Okvista 4 arbetsområde håller på att tas fram och är för närvarande för utställing till Okvista 4 ligger på andra sidan vägen västerut i förhållande till värmeverket. Plankartor för dessa detaljplaner bifogas som bilaga. Utbyggnad av värmeverk, bostäder och industriområde kommer troligen ske parallellt i tid. Okvista värmeverk (även kallat Olhamra panncentral) har idag två fliseldade ugnslinjer med installerad tillförd effekt fastbränsle på 9 MW. När värmeverket i Okvista byggts ut kommer anläggningen i centrum med oljepannor på 12MW och elpanna på 3 MW att tas ur drift. Värmepumparna som tillhör anläggningen i Vallentuna centrum har under många år omvandlat värmen i Vallentunasjöns bottenvatten till fjärrvärme men beräknas att tas ur drift I dag finns i Bällstaberg installerat dels en 2,2 MW flispanna som E.ON uttalat ska tas ur drift inom kort och en 5,8 MW oljepanna. Någon aktuell anmälan för anläggningen i Bällstaberg har inte inkommit från E.ON trots uppmaning. Bolagets planer för anläggningen i Bällstaberg är något oklar för samhällsbyggnadsförvaltningen som tillsynsmyndighet och det finns inget aktuellt föreläggande om försiktighetsmått som om fattar verksamheten där. Anläggningen som berörs av ansökan är numer med fjärrvärmenätet ihopbyggt med anläggningen i Bällstaberg,Bällsta 2:19, Vallentuna. 9 (13)

10 I samband med att biobränslepannorna uppfördes på Olhamra 1:76 år 2000 lämnade Vallentuna Närvärme AB som då utövade verksamheten in anmälan om miljöfarlig verksamhet till Myndighetsnämnden för teknik och miljö. Nämnden meddelade föreläggande om vissa försiktighetsmått för verksamheten med anledning av anmälan. Samhällsbyggnadsförvaltningen har sedan dess varit tillsynsmyndighet för värmeverket som först bestod av en provisorisk anläggning med transportabel fliseldad panncentral med en effekt av 5 MW. I samband med att anläggningen prövas och får tillstånd enligt miljöbalken kommer Länsstyrelsen ta över tillsynsansvaret. Vallentuna kommun har inte övertagit någon tillsyn från länsstyrelsen av tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för miljö- och teknik har inget att erinra mot att tillstånd ges till befintlig och utökad verksamhet med en lokalisering enligt huvudalternativet under förutsättning att följande beaktas 1.Tillståndsprövningen ska även omfatta den anmälningspliktiga förbränningsanläggningen i Bällstaberg, Bällsta 2:19 i det fall anläggningen där även fortsättningsvis ska fungera som en reservenhet och inte läggas ned helt. Anläggningarna är fysiskt förbundna med varandra genom fjärrvärmenätet. 2.Vid prövningen ska hänsyn tas till att det förutom befintliga bostadshus finns en antagen detaljplan för fastigheterna Olhamra 1:53 m. fl för ca 80 bostäder i form av småhus. 3.Vid prövningen, alternativt vid utformningen av villkor för verksamheten, ställs följande krav Buller från driften av anläggningen, inklusive eventuell flisning, ska uppfylla kraven i naturvårdsverkets allmänna råd om externt industribuller. Bolaget ska utreda och uppföra lämpligt bullerskydd för att säkerställa att bullerkraven kan uppnås. Begränsning i tid för särskilt bullrande arbete som ev. flisning och tunga transporter till och från anläggningen. Spridningsberäkning för utsläpp till luft och beräkning av skorstenshöjd ska kompletteras så att de speglar förutsättningarna i tillståndsansökan, topografi och vindförhållanden och kan utgöra underlag för analys av miljöpåverkan för tillkommande bebyggelse. Alla typer av förorenat process-, lak- och dagvatten från fastigheten ska omfattas av intern rening innan det tillåts nå dagvattendike som leder till dagvattenpark och i förlängningen till Angarnsjöängen (natura område). Intern rening bör som minst omfatta 10 (13)

11 sedimentation och för mer förorenade vatten som process- och golvsköljvatten mer omfattande reningsteknik. Vatten som passerat reningsutrustning och sedimentationsbassäng ska omfattas av krav på regelbunden representativ provtagning och högsta tillåtna utsläppsriktvärden för ex. suspenderande ämnen, ph, temperatur, tungmetaller, PAH, amoniak, och salter som vattnet kan innehålla. Särskild provtagningsbrunn för ändamålet ska finnas. 4.I övrigt hänvisas till förvaltningens synpunkter som redovisas nedan. Handlingar i ärendet 1. Ansökan om tillstånd enl. 9 kap miljöbalken till verksamheten i bolagets värmeverk i Okvista, Vallentuna kompletterad / E..ON Värme Sverige AB 2. Plankarta D detaljplan för bostäder på Olhamra 1:53 (Påtåker) m.fl. fastigheter 3. Plankarta utställningshandling detaljplan för Okvista 4 arbetsområde 11 (13)

12 Remissyttrande- Motion från MP- Vallentuna bör utveckla en plan för minskad klimatpåverkan AU 2 Dnr Arbetsutskottets förslag beslutar att då miljöarbete pågår föreslå kommunfullmäktige att därmed anse motionen besvarad. Yrkanden Anne-Marie Karlsson (C ) yrkar att arbetsutskottet föreslår nämnden besluta att då miljöarbete pågår föreslå kommunfullmäktige att därmed anse motionen besvarad. Beslutsgång Ordförande Lars Filipoff (M) ställer förvaltningens förslag mot Anne- Marie Karlsson (C ) yrkande och finner att arbetsutskottet beslutar enligt Karlssons (C ) yrkande. Ärendet har mottagit remiss från kommunstyrelsen för yttrande. Ärendet är en motion från Miljöpartiet de Gröna som efterlyser en plan för hur Vallentuna kan minska klimatpåverkan. Miljöpartiet framför att Naturskyddsföreningen nyligen skickade ut en enkät till landets samtliga kommuner. Enkäten var en kartläggning av vad kommunerna gjort för att minska sin klimatpåverkan. Vallentuna besvarade inte enkäten. Miljöpartiet framför vidare att det är av stor vikt att klimatfrågorna skall belysas i den nya översiktsplanen. Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning Samhällsbyggnadsnämnden har uppdraget från kommunstyrelsen att formulera lokala miljömål och att formulera en miljöpolicy. Ett av de sexton miljömålen är begränsad klimatpåverkan. Därmed kommer klimatfrågan att belysas i arbetet med de lokala miljömålen. Arbetet kommer att starta nu, under hösten/vintern Exakt hur arbetet läggs upp får visa sig men det är av stor vikt att arbetsprocessen är väl genomtänkt. Det är mycket viktigt att uppnå en bred förankring. I arbetet med miljömålen bör en nulägesanalys först göras. Därefter formulerar kommunens sina mål och en handlingsplan med 12 (13)

13 föreslagna åtgärder. Viktigt är sedan att arbetet årligen följs upp och redovisas i någon form av bokslut. Arbetet med att formulera lokala klimatmål för Vallentuna kommun är med andra ord redan planerat och startar under hösten/vintern Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag beslutar att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Handlingar i ärendet 1. Remiss från KS, Dnr Motion (Mp) Vallentuna bör utarbeta en plan för minskad klimatpåverkan Daterad (13)

Sven-Olof Ekström (S) Åke T Carlestam (MP)

Sven-Olof Ekström (S) Åke T Carlestam (MP) Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2009-01-27 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun

Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Miljönämnden 2012-01-26 10 1 Miljönämndens arbetsutskott 2012-01-19 10 1 Dnr 11-2489 Yttrande över LKAB:s ansökan om etablering och drift av bentonitanläggning på Sandskär, Luleå kommun Yttrande Miljönämnden

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-04-19 1 (24) Plats och tid Sammanträdesrummet, Tjidjakk torsdag den 19 april 2012, kl 09.00 10.50 Beslutande John Sundström (S) ordförande Nenne Åman (S) ledamot

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP)

Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Mathias Karlsson (FP) sida 1 Plats och tid Stadshuset, Oskarshamnssalen klockan 9.00 14.10 Beslutande Stefan Windh (S) ordförande Lars Wingerup (S) Eva-Lena Karlsson (S) Berth Karlsson (S) Fredrik Jonasson (V) ersätter Matti

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:20 Beslutande ledamöter Sune G Jansson (M), ordf. Annika Lundström (S) Bengt Larsson (M) Åke Wallman (KD) Övriga närvarande: Göran Hammarlund (FP) Britta Eklund

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012).

Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). Bullerkarta 1. Vägtrafikbuller i dag TPL Handen (Bullerutredning TPL Handen, Structor 2012). 30 4.4 Luft Luftkvaliteten vid trafikplats Handen är i första hand beroende av kvaliteten på bakgrundsluften,

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Bilaga K:1 Förslag till villkor

Bilaga K:1 Förslag till villkor Bilaga K:1 Förslag till villkor 1. Villkorsdiskussion 1.1 Inledning SKB har i avsnitt 8 i ansökan lämnat förslag till villkor och därutöver redogjort för sin uppfattning om behovet av villkor. Flera remissinstanser

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Mona Karlsson (m) Karl-Heinz Dahlin (m) Karina Karlsson (c) Sven-Olof Nilsson (s) Åke T Carlestam (mp ) Hans Gustafsson Britt Heckscher-Rask

Mona Karlsson (m) Karl-Heinz Dahlin (m) Karina Karlsson (c) Sven-Olof Nilsson (s) Åke T Carlestam (mp ) Hans Gustafsson Britt Heckscher-Rask Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna tisdagen den 23 mars, kl 18.30 20.00 Bo Ivgren (m) ordförande Claes Ericsson,

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Sofi Eklund, miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Rydström, miljöchef Mats Melin, byggnadsinspektör

Anna Bryntesson, kommunsekreterare Sofi Eklund, miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Rydström, miljöchef Mats Melin, byggnadsinspektör 1(8) Plats och tid Thon hotel Charlottenberg kl 18.00-18.30 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M) ordförande Sven Bergström (V) ersättare för Eva Aanerud Karlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Erik

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna, kl 19.50-20.17 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) ordförande, Bengt-Åke Grip

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-06-16. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 101, 102 omedelbar justering

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-06-16. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 101, 102 omedelbar justering Samhällsbyggnadsnämnden 2009-06-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn

Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn Miljönämndens arbetsutskott 2011 12 08 41 1 Dnr 2011 2124 Yttrande över förslag om slutliga villkor för Luleå hamn Ärendebeskrivning Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har i beslut den 27 januari

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken

2006-08-22. för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 2006-08-22 för miljöfarlig verksamhet enligt 9 kapitlet i miljöbalken 1 Att söka tillstånd enligt miljöbalken Ett tillstånd enligt miljöbalken är ett viktigt beslut för företaget. Tillståndet kan t ex

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-11-24

Myndighetsnämnden 2009-11-24 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.00 Beslutande Gerd Karlsson, ordförande (S), ej 126 Kenneth Wåhlund (S), ordförande 126 Anders Söderström (S) Hysen Dembogaj (S) Eva Svensson

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun Miljönämnden 2015-10-22 1 (11) Plats och tid Mjölby, kl. 13:00-15:30 Plats och tid Beslutande Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Monica Karlsson, S ersättare för Anders Wikström, S Elin Ross, M Lars-Göran

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt oförändrad verksamhet vid HVC Dalregementet INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Allmän beskrivning av verksamheten... 3 3 Yrkanden

Läs mer

Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod Ekonomiadministrativ chef Annika Hellberg Nämndsekreterare Lotta Lann. Thomas Arctaedius (S)

Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod Ekonomiadministrativ chef Annika Hellberg Nämndsekreterare Lotta Lann. Thomas Arctaedius (S) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna

Läs mer

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP)

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) I den här rapporten beskrivs verksamheten under 2014 för Göteborg Energis containerpannor som är placerade i Backa. Rapporten

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Hovhultsverket 1485-1121 Rapporteringsår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun

Miljönämnden Mjölby kommun Boxholms kommun Miljönämnden 2015-02-26 1 (17) Plats och tid Boxholm, kl. 13:00-17:10 Plats och tid Beslutande Ellinor Karlsson, S Stig Adolfsson, S Anders Wikström, S Elin Ross, M Lars-Göran Hjelm, S Anneli Sjöstrand,

Läs mer

BESLUT 1 (11) BESLUT. 2001-12-14 Dnr: 2420-9384-98. SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA. Delgivningskvitto

BESLUT 1 (11) BESLUT. 2001-12-14 Dnr: 2420-9384-98. SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA. Delgivningskvitto BESLUT 1 (11) Miljöprövningsdelegationen (MPD) SITA Sverige AB Box 1294 171 25 SOLNA Delgivningskvitto Tillstånd enligt miljöskyddslagen (1969:387) till anläggning för sortering eller omlastning av industri-,

Läs mer

Lövdungen 2 i Huddinge kommun

Lövdungen 2 i Huddinge kommun MiljöInvest AB Bullerutredning Lövdungen 2 i Huddinge kommun MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt 011-18 05 02 E-post

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna 2009-04-28. Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 55, 56 omedelbar justering Samhällsbyggnadsnämnden 2009-04-28 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-03-25 Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Gamla kommunalhuset, Åtvidaberg, kl 18.00-19.40 Beslutande Kommunfullmäktiges samtliga ledamöter med undantag för Marita Dahlgren, Claes Drougge, Lars Rasch,

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2015. Tynnereds panncentral

Miljörapport 2015. Tynnereds panncentral Miljörapport 2015 Tynnereds panncentral Sammanfattning Tynnereds panncentral I den här miljörapporten beskrivs verksamheten på Tynnereds Panncentral under år 2015. En sammanfattning över drift- och emissionsdata

Läs mer

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden

Bygg-, trafik- och räddningsnämnden Sida 1/14 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.20 Ajournering kl. 14.55-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Olof Röstin (M), ordförande Leif Johansson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C),

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-08-27 Sida 1-8

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-08-27 Sida 1-8 2013-08-27 Sida 1-8 Planutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2013-08-27, kl. 13.15-14.35. Beslutande Åke Knutz (C) Malin Höglund (M) Jaakko Mattila (C) Thomas Näslund (S) Övriga deltagare Anna Hed

Läs mer

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s)

Karl-Heinz Dahlin (m) Jörgen Hellberg (fp) Gunnar Sehlberg (kd) Adnan Adawi (s) Tekniska nämnden Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet Tunahuset, Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

2012-09-24 reviderad 2013-02-13. Bullerutredning för åtta verksamheter i Storängen, Huddinge R01. Uppdragsnummer: 232548

2012-09-24 reviderad 2013-02-13. Bullerutredning för åtta verksamheter i Storängen, Huddinge R01. Uppdragsnummer: 232548 1(13) 2012-09-24 reviderad Bullerutredning för åtta verksamheter i Storängen, Huddinge R01 Uppdragsnummer: 232548 Uppdragsansvarig: Åsa Fernell Modigh Handläggare Kvalitetsgranskning Nicklas Engström 010-452

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande

Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande 1(12) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen, kl. 19.00-21.05 Paragrafer 23-29 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Sida 1 av 7 Detaljplan för Vasserud 3:23, 3:27 m fl (Järnbolaget) Torsby kommun, Värmlands län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Grundkarta (ingår i plankarta) daterad 2006-02-09 Fastighetsförteckning daterad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Miljö-och byggnadsnämnden 2010-04-06

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Miljö-och byggnadsnämnden 2010-04-06 Miljö-och byggnadsnämnden 2010-04-06 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-17.00 Beslutande Bengt-Olof Fredén, ordförande Bengt Onsjö, (m) Britt-Marie Jörgensen, (s) Lennart Haglund, (m) Karl-Göran Karlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-17 1-17

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-17 1-17 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-17 1-17 Plats och tid Sammanträdesrum A2, kl. 8.00-15.00 Beslutande Jörgen Warborn (M) Ann-Charlotte Stenkil (M) Harald Lagerstedt (C) Jana Nilsson (S) Ewa Klang

Läs mer

BESLUT 1 (8) BESLUT. 2004-12-27 Dnr: 551-6024-00. Landstinget i Uppsala län Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA. Delgivningskvitto

BESLUT 1 (8) BESLUT. 2004-12-27 Dnr: 551-6024-00. Landstinget i Uppsala län Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA. Delgivningskvitto BESLUT 1 (8) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Landstinget i Uppsala län Akademiska sjukhuset 751 85 UPPSALA Delgivningskvitto Slutliga villkor för utsläpp av silver från den fotografiska verksamheten vid

Läs mer

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014.

Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Miljörapport. Kungsörs Värmeverk 2014. Textdel 2014 års miljörapport Kungsörs Värmeverk ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Kungsörs Värmeverk, HVC Flaket

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Behovsbedömning Grundkarta Fastighetsförteckning 1(8) NORMALT PLANFÖRFARANDE LAGA KRAFT 2012-12-14 Detaljplan för Västerskogs industriområde, norra Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG FÖRENLIGT

Läs mer

Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45,

Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45, Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 1 Plats och tid Sabeln, Drabanten plan 2 Tisdag den 14 juni 2011, klockan 19:00-19.45, Beslutande Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan Olof Halldén (M), vice

Läs mer

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare.

Mattias Larsson, chef Myndighetsstaben Sören Linder, bygglovchef Catarina Bernau, miljöchef Evelina Lilja, Sekreterare. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid stadshuset Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 14.15 14.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson,

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden 2000-06-07 1 (13) Kommunhuset, rum 293, kl 14.00-16.30

Samhällsbyggnadsnämnden 2000-06-07 1 (13) Kommunhuset, rum 293, kl 14.00-16.30 Samhällsbyggnadsnämnden 2000-06-07 1 (13) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 14.00-16.30 Beslutande Sören Carlsson Catharina Fredriksson Martti Hyvönen Anders Löfstedt Birgit Fredriksson Ivan Abrahamsson

Läs mer

Miljöprövning av bioenergikombinatet i Hedensbyn, Skellefteå Kraft AB

Miljöprövning av bioenergikombinatet i Hedensbyn, Skellefteå Kraft AB Miljöprövning av bioenergikombinatet i Hedensbyn, Skellefteå Kraft AB Underlag inför samråd med allmänhet angående omprövning av vår verksamhet på fastigheten Hallen 11, Hedensbyn, Skellefteå. Verksamheten

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Thomas Calissendorff.... Marie Öhlund TEKNISKA NÄMNDENS ARBETSUTSKOTT

Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Thomas Calissendorff.... Marie Öhlund TEKNISKA NÄMNDENS ARBETSUTSKOTT SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Plats och tid Tekniska förvaltningen, kl 14.00-16.15 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2009-08-19 1(7) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 13.00 14.30 Beslutande Ledamöter Bengt Johansson (S), ordf Björn Kron (S) Elisabeth Lagberg (FP) Anders Satrell (FP) Madeleine Nyström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-23 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-02-23 Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 1(13) Tid och plats 2015-02-23 - Kommunhuset klockan 13.15-14.15 Beslutande Martin Gustafsson (C) - ordförande Henrik Johansen (M) - förste vice ordförande Bjarne Daa (S) - andre vice ordförande Övriga

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 14:00-18:30

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 14:00-18:30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 14:00-18:30 Beslutande Alf Michelsen (M) ordförande Lennart Månsson (M) vice ordförande Åsa Ahlström (M) ledamot Bengt

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-09-23, kl. 13:15-15:00

Socialnämndens arbetsutskott. Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-09-23, kl. 13:15-15:00 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-09-23, kl. 13:15-15:00 ande: Jan-Olof Sewring (M), ordförande Anders Malm (M) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Marita Tuvesson (S) tj ersättare

Läs mer

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ Bilaga 1 SID 1 (6) 2009-09-14 Dnr: 2009-009894-206 Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad En Rapport från Miljöförvaltningen Mari Yoda September 2009 1 Beskrivning

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson Ove

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 2015-01-14 1-3

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 2015-01-14 1-3 Miljöskyddsnämnden 1-3 2 Val av ledamöter och ersättare till miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2015-2018... 7 Delegation av arbetsmiljöansvar... 8 Uppförande av vindkraftspark på fastigheterna Vekaryd

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

... Helena Andrén.... Torbjörn Karlsson.... Benny Holgerson BEVIS

... Helena Andrén.... Torbjörn Karlsson.... Benny Holgerson BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2008-02-19 1 (13) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2008-02-19, kl. 15.00 17.40. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Riskbedömning Igelsta strand

Riskbedömning Igelsta strand Riskbedömning Igelsta strand Inledande bedömning av konsekvenser för Igelstaverken, Södertälje kommun, vid föreslagen bostads- och kontorsbebyggelse på Igelsta strand Grontmij AB - 2 - Vår referens Rapport

Läs mer

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18

~TIERPS ~KOMMUN. Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana på Tierp Arena, fastighet Svanby 5:18 ~TIERPS ~KOMMUN Dokumentnamn Skrivelse Datum 2012-05-03 I(S) Diarienummer Dnr.2012-0231-5 Adress Utskottet Samhällsbyggnad Förslag till beslut i ärende om utökat antal dagar för användande av motorbana

Läs mer

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-01-30 Servicenämnden 10 Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Dnr SFN 2013/0021 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-01-15 inkl

Läs mer

Bränsleväxling vid Jordbro värmeverk Huvudförhandling med Nacka Tingsrätt Jordbro, 2008-06-05

Bränsleväxling vid Jordbro värmeverk Huvudförhandling med Nacka Tingsrätt Jordbro, 2008-06-05 Bränsleväxling vid Jordbro värmeverk Huvudförhandling med Nacka Tingsrätt Jordbro, 2008-06-05 Lokalisering Industrispår 25/06/2008 2 Avstånd till närmaste bostad Ungefärlig placering av ny skorsten 25/06/2008

Läs mer

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Kommunstyrelsen 2015-05-05 1 (7) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2014:466 Lars-Erik Dahlin 016-710 12 47 Kommunstyrelsen Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

DOM 2013-06-11 Stockholm

DOM 2013-06-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060207 DOM 2013-06-11 Stockholm Mål nr M 9195-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-09-28 i mål nr M 658-12, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

FORTUMS ÖVERKLAGANDE AV MILJÖDOMSTOLENS DELDOM ANGÅENDE HÖGDALENVERKET

FORTUMS ÖVERKLAGANDE AV MILJÖDOMSTOLENS DELDOM ANGÅENDE HÖGDALENVERKET SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-10-15\dagordning\tjänsteutlåtande\23.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-09-14 MHN 2009-10-15 p 23 Nette

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

Ändring av detaljplaner för del av Vårdbiträdet 1 i Lund, Lunds kommun (Tornavägen Baravägen) Reservkraftverk

Ändring av detaljplaner för del av Vårdbiträdet 1 i Lund, Lunds kommun (Tornavägen Baravägen) Reservkraftverk PÄ 14/2015a Ändring av detaljplaner för del av Vårdbiträdet 1 i Lund, Lunds kommun (Tornavägen Baravägen) Reservkraftverk Upprättad Innehåll: Planbeskrivning Samrådshandling, enligt 6 kap miljöbalken 2014-09-29

Läs mer

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39)

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39) MILJÖRAPPORT för år: 2004 Grunddel UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens nummer: 2181-155 Anläggningens namn: SEAB's pannanläggning Storvik Anläggningsort: Storvik Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Protokoll 2011-02-01

Protokoll 2011-02-01 2011-02-01 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2011-02-01, klockan 17:30-19:10 Beslutande Katarina Hansson (S) ej 17 Britt Gelin (S), 17 Sven-Inge Carlsson (S) Christer Fallén

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07. Protokoll. == Tekniska nämndens arbetsutskott= = 2011-06-08= = =PQ=Ó=PV=

Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07. Protokoll. == Tekniska nämndens arbetsutskott= = 2011-06-08= = =PQ=Ó=PV= Tekniska nämndens arbetsutskott sammanträde 2010-06-07 == Tekniska nämndens arbetsutskott= = = = =PQ=Ó=PV= Tekniska nämndens arbetsutskotts sammanträde den 8 juni 2011 Beredningsärenden 34 Yttrande över

Läs mer