SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Miljö-och byggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Miljö-och byggnadsnämnden 2010-04-06"

Transkript

1 Miljö-och byggnadsnämnden Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande Bengt-Olof Fredén, ordförande Bengt Onsjö, (m) Britt-Marie Jörgensen, (s) Lennart Haglund, (m) Karl-Göran Karlsson, (m) Martin Kvist, (c) Ove Carlsson, (s), tjg ers för R. M. Leif Sandberg, (m) ej tjg ersättare Övriga deltagande Caroline Hagström, t.f miljöchef 26-27, 29, 31-32, 34 Linda Björfelt, miljö/hälsoskyddsinsp. 32 Malin Jonsson, miljö/hälsoskyddsinsp. Linnea Hedlund, planarkitekt Rune Winsnes, plan/byggchef Marie Pehrsson, sekreterare Justerare Karl-Göran Karlsson Justeringens plats och tid Kommunhuset, måndag 12 april, kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer Marie Pehrsson Ordförande Justerare Bengt-Olof Fredén Karl-Göran Karlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Miljö- och byggnadsnämnden Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Miljö- och byggnadskontoret Marie Pehrsson

2 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning Fördjupning av översiktsplanen Vara Horse Arena, m fl, yttrande...3 Detaljplan för Borga 23:4, m fl, yttrande...4 Bygglov, vindkraftverk...6 Strandskyddsdispens...7 Förhandsbesked, bygglov enbostadshus...9 Verksamhetsområden för kommunalt avlopp Tillsyn undervisningslokaler Revidering av översiktsplanen för vindkraftsetablering Underlag för budget Timavgift upphävande av miljö-och byggnadsnämndens beslut Pågående planer Delegationsbeslut... 17

3 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 26 AU 33 Fördjupning av översiktsplanen Vara Horse Arena, m fl, yttrande Yttrande Det har gjorts omfattande kompletteringar av framförallt MKB:n efter samrådet och många av de konsekvenser som efterfrågades har belysts. Det som behöver belysas ytterligare är avstånd mellan förskola/fritidshem kontra stallar, hagar och ridbanor. En annan aspekt som inte belyses är hälsoeffekterna av en fastbränslepanna i anslutning till bostadsområde. Bakgrund Efter beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott är fördjupningen av översiktsplanen, som omfattar ett område om ca 500 ha kring Vara Horse Arena, utställd för granskning under tiden 3 februari - 6 april. Planen har tidigare varit utsänd för samråd under sommaren Planen består av planbeskrivning med tillhörande kartbilaga samt kulturhistorisk förstudie och geoteknisk utredning. Den åtföljs av en miljökonsekvensbeskrivning. Allt material finns tillgängligt på kommunens hemsida. Miljö- och byggnadsnämnden har möjligheter att lämna synpunkter på planförslaget.

4 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 27 AU 34 Detaljplan för Borga 23:4, m fl, yttrande Yttrande Varje detaljplan inom FöP:en bör ha sin egen MKB där områdena belyser sina specifika problem. Avrinning från detaljplaneområdet sker till Lidan respektive Etterbäcken. Den dagvattenutredning som är utförd i samband med miljökonsekvensbeskrivningen för FÖP:en belyser olika alternativ som finns för omhändertagande av dagvatten. I detaljplanen specificerar man inte hur detaljplaneområdets dagvatten kommer att hanteras. Miljöproblematiken kring eventuellt släckvatten behöver belysas. Det är mycket viktigt att hushållning av resurserna inte bara blir ett mål som eftersträvas utan att det ställs uttalade krav på energisnåla byggnader och elinstallationer i detaljplanen. Eftersom europaparlamentet har krav på att samtliga hus som byggs från 2019 ska vara noll-energihus är det inte orimligt att redan idag ställa dessa krav i detaljplanen. Viktigt att utformning av högtalarsystem, strålkastarplacering etc utformas på ett sådant sätt att riktlinjerna för industribuller klaras och att det blir en minimal störning för de närboende. I detaljplanen står att närmare utredning kring buller i samband med tävlingsverksamhet utomhus bör tas upp i detaljplaneskedet. Någon vidare redogörelse finns inte att tillgå i detaljplanen. Det är inte alls otroligt att damning från ridbanor, speciellt vid större tävlingar utomhus kan bli ett problem både för närboende och besökande. Placering av banor i förhållande till parkeringsplatser och bostadshus liksom materialval är viktigt att ta hänsyn till. I detaljplanen står att detta inte kommer att bli något problem, hur har man kommit fram till denna slutsats? Konsekvenserna kring lukt och allergener belyses överlag på ett bra sätt. Som påpekades i yttrandet till FÖP:en och som fortfarande saknas är en närmare utredning kring hälsoaspekterna av en placering av förskola/fritids i anslutning till hagar, stallar och ridbanor. Både placering och konsekvenser av olika lokaliseringar av en fastbränslepanna saknas i detaljplanen. Det är inte ovanligt att problem med lukt och stoft uppstår i närområdet kring en fastbränslepanna.

5 Miljö- och byggnadsnämnden Bakgrund Plan- och byggenheten har efter beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott upprättat ett förslag till detaljplan för det centrala arenaområdet inom området för Vara Horse Arena. Planförslaget reglerar markanvändningen inom arenaområdet som innehåller inomhusarena med 3500 sittplatser, hotell, vandrarhem och restaurang. Kring arenan finns utrymme för servicebyggnader, byggnader för handel samt utomhusarenor för hästsport. I anslutning till arenan finns även plats för ca 400 gäststallar för tävlande hästar. Inom området finns också plats för ridskola och nytt ställverk för elförsörjningen. Detaljplaneförslaget är utställt för granskning under tiden 5 mars - 6 april. Det åtföljs av en miljökonsekvensbeskrivning. Miljö- och byggnadsnämnden har möjlighet att lämna ett utställningsyttrande.

6 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 28 AU 36 Dnr 1160/09 Bygglov, vindkraftverk Fastighet: Vedum 12:1 Beslut Miljö- och byggnadsnämnden avslår ansökan. Ansökan Ansökan om bygglov för ett mindre vindkraftverk har inkommit. Till ansökan har fogats lägeskarta med koordinatangivelse, ritning över verket och bullerberäkning. Beskrivning Verket är linstagat och har en totalhöjd på 27,9 meter ovan mark. Rotordiametern är 6,8 meter. Verket skall placeras på egen fastighet cirka 50 meter nordväst om bostaden. Yttranden Ansökan har varit utsänd till ägare av mark belägen 500 meter från byggnadsplatsen. Trollhättan- Vänersborgs flygplats, Såtenäs flygplats, Samhällsbyggnadsförvaltningen och kommunstyrelsens arbetsutskott har yttrat sig. Någon erinran har inte framförts. Försvarsmaktens yttrande saknas. Bedömningsgrunder Miljö- och byggnadsnämnden har föreslagit kommunstyrelsen att besluta om översyn av riktlinjerna för vindkraftetableringar. Kommunstyrelsen har beslutat att arbete skall prioriteras i samband med att en ny kommunomfattande översiktsplan upprättas. Fördjupad översiktsplan, Riktlinjer för vindkraftetableringar antagen av kommunfullmäktige den 17 december Placeringen av vindkraftverket avses ske inom ett område som utgör strategiskt område för tätortsexpansion. Enligt plan- och bygglagen 2 kap 1 skall mark- och vattenområden användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde skall ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Bedömning Platsen får inte bebyggas med vindkraftverk enligt den antagna fördjupade översiktsplanen. Att använda marken för vindkraftverk uppfyller inte kraven på en från allmän synpunkt god hushållning och användningen är inte den mest lämpliga.

7 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 29 AU 39 Dnr 40/10 Strandskyddsdispens Fastighet: Önumstorp 2:1 Beslut Miljö- och byggnadsnämnden beviljar strandskyddsdispens under förutsättning att följande villkor uppfylls - endast det område som lilamarkerats på bifogad karta får tas i anspråk som tomtplats. - tomtplatsen ska vara väl utmärkt, bilaga. Bakgrund Till miljö- och byggnadsnämnden har inkommit en ansökan om strandskyddsdispens inom fastigheten Önumstorp 2:1 i Vara kommun. Ansökan innebär att det kommer att bli en ombyggnad av en befintlig byggnad (kvarn) till ett bostadshus. Yttranden Förslaget till beslut har sänts ut till sökanden, Johan Torstensson och fastighetsägarna Ulf & Ingrid Genitz för kommunicering. Några synpunkter har inte inkommit. Bedömningsgrunder Enligt 13 7 kap. miljöbalken råder strandskyddsdispens vid havet och vid insjöar och vattendrag. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Strandskyddet omfattar land- och vattenområdet intill 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd (Strandskyddsområde) enligt 14 7 kap. miljöbalken. Enligt 15 7 kap miljöbalken får inte inom strandskyddsområde 1. uppföras nya byggnader 2. byggnader eller byggnaders användning ändras om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt 3. utföras grävningsarbeten eller andra förberedelsearbete för bebyggelse som avses i 1 och 2 5. andra åtgärder vidtas som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter

8 Miljö- och byggnadsnämnden Enligt 18b 7 kap. får kommunen i det enskilda fallet ge dispens från förbuden i 15, om det finns särskilda skäl. Bedömning Då fastigheten under lång tid nyttjats av olika verksamheter samt privatpersoner kommer förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv eller livsvillkoren på land och i vattnet inte att förändras. Fastigheten har under lång tid varit privatiserad och marken har därmed varit ianspråktagen under lång tid. Information Miljö- och byggnadsnämnden vill upplysa att det är viktigt att avvakta med åtgärderna till dess att överprövningstiden har gått ut. Strandskyddsdispensen fastslår inte byggnadernas placering inom tomtplatsen. Placeringen bedöms i samband med bygglovprövningen.

9 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 30 AU 40 Dnr 2/10 Förhandsbesked, bygglov enbostadshus Fastighet: Önumstorp 2:1 Beslut Miljö- och byggnadsnämnden meddelar sökanden, enligt plan- och bygglagen 8 kap. 34, ett positivt förhandsbesked för den sökta åtgärden men under förutsättning att en ur miljösynpunkt godtagbar vatten- och avloppsanläggning anordnas. Upplysning Beslut om förhandsbesked är inte ett bygglov. Ansökan om bygglov och bygganmälan skall inlämnas och beslutas innan åtgärden får påbörjas. Ansökan Ansökan om förhandsbesked har inkommit för att bygga om en vattenkvarnsbyggnad till bostad. Avsikten är att vattenturbinen fortfarande skall kunna användas och bostaden byggas i de två övre våningarna. Beskrivning Tomtplatsen, som avse avstyckas är belägen invid Afsån. Platsen är lågt belägen och omges av höga träd. Den nås från infarten till Önumstorp via en brant körväg. Vid Afsån finns ytterligare ett mindre bostadshus av äldre årgång. Kvarnbyggnaden är i dåligt skick. Gällande plan och förordnanden För marken gäller översiktsplanen ÖP-90 och strandskydd. Annat beslut Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott har medgett dispens från strandskyddsbestämmelserna. Bedömningsgrunder Plan- och bygglagen 2 kap. Platsbesök. Bedömning Skäl saknas att höra grannar. Området är exploaterat med bostadsbebyggelse. Möjligheter att anordna en ur miljösynpunkt godtagbar vatten- och avloppsanläggning finns.

10 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 31 AU 42 Verksamhetsområden för kommunalt avlopp Beslut Miljö- och byggnadsnämnden anser det särskilt angeläget att utveckla verksamhetsområdena för kommunalt avlopp inom Smedtofta vattenskyddsområde, inom Larvs tätort och inom Oltorpsområdet i anslutning till Kvänum. Bakgrund KF beslutade att ge tekniska servicenämnden i uppdrag att verka för att utveckla verksamhetsområden där så är lämpligt. Med hänvisning till detta beslut har miljö- och byggnadsnämnden pekat ut tre områden som är mer angelägna för tekniska serviceenheten att arbeta vidare med. Bedömning Inom Smedtofta vattenskyddsområde finns ett antal hushåll med enskilda avloppsanläggningar. För att kommunen i framtiden ska kunna säkerställa ett dricksvatten av god kvalitet anser miljö- och byggnadsnämnden att det är av största vikt att ansluta dessa hushåll till det kommunala VA-nätet. Det bör inte vara den enskildes angelägenhet att ordna detta inom kommunens vattenskyddsområde. Inom planlagt område i Larv finns ett antal hushåll som inte är anslutna till kommunens VA-nät. Miljö- och byggnadsnämndens uppfattning är att de hushåll som är placerade inom planlagt område i Larv ska vara anslutna till kommunens VA-nät. I anslutning till Kvänums samhälle ligger Oltorp. Här finns fastigheter i nära anslutning till varandra och i anslutning till det kommunala VA-nätet i Kvänum. Då hushållen är placerade på liten yta är det viktigt att det går att lösa VA-frågan på ett bra sätt gärna genom anslutning till det kommunala VA-nätet.

11 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 32 Tillsyn undervisningslokaler Information Caroline Hagström, t.f. miljöchef informerar nämnden om tillsynen som beräknas komma igång i vecka 15.

12 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 33 AU 47 Dnr 200/10 Revidering av översiktsplanen för vindkraftsetablering Information Nämnden diskuterar förslag till förändringar av regler för avstånd mellan vindkraftverk och bostadsbebyggelse, vilka ytterligare områden som kan vara aktuella för tydligare restriktioner samt möjligheterna att få till stånd rivning av verk som inte längre används för energiproduktion. Bakgrund Under de senaste åren har en omfattande etablering av vindkraftverk ägt rum i kommunen. Antalet byggda verk är nu 29. Dessutom har tillstånd beviljats för ytterligare 35 verk. För närvarande finns ansökningar inne för ytterligare 23 verk, totalt 87 st. Tillstånd söks för allt större vindkraftverk ofta med lokalisering utanför det egentliga slättområdet. Det finns anledning att diskutera eventuella fredade områden, hänsyn till framtida landsbygdsboende och till kulturmiljöer mm. Gällande riktlinjer antogs av fullmäktige Miljö- och byggnadsnämnden har föreslagit kommunstyrelsen att en ny översyn skall göras av riktlinjerna. Kommunstyrelsen har beslutat att en översyn skall göras som en prioriterad del av arbetet med den kommunomfattande översiktsplanen.

13 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 34 Underlag för budget 2011 Beslut Miljö- och byggnadsnämnden begär följande tillskott till budgetramen för 2011; - bostadsanpassningsbidrag kronor per år. - miljöstrategisk tjänst kronor per år. - avloppsprojektet kronor per år för år 2011 och Bakgrund Kommunfullmäktige har i 9/2010 beslutat att nämnderna före 12 april skall inlämna underlag för budget 2011 till kommunstyrelsen. Enligt anvisningar från ekonomikontoret skall underlaget enbart omfatta helt nya förutsättningar som tidigare inte varit kända och som kan antas på ett väsentligt sätt påverka nämndernas ekonomi. Bostadsanpassning Förutsättningarna för arbetet med bostadsanpassningsbidrag har förändrats under de senaste åren. Allt fler äldre bor kvar allt längre i sin bostad. Det är en önskvärd utveckling men kräver ökade resurser för anpassning av bostäderna för olika funktionshinder. Kostnaderna för kommunens bostadsanpassningsbidrag har mer än fördubblats på 10 år och var 2009 uppe i 1,8 miljoner. (Under samma tid har miljö- och byggnadsnämndens ram i kronor räknat ökat med ca 30%). Det kan förväntas att behovet av bostadsanpassning under överskådlig tid kommer att vara stort när antalet äldre ökar samtidigt som antalet särskilda boenden minskar. Bostadsbeståndet har fortfarande stora brister när det gäller tillgänglighet. Miljöstrateg Inför arbetet med den nya strategiska planen för kommande mandatperiod har miljö- och byggnadsnämnden startat arbetet med att bryta ner de nationella miljömålen till lokal nivå. En arbetsgrupp har bildats med tjänstemän från alla förvaltningar där miljöenheten är drivande. Målet är att ta fram lokala miljömål för vår interna organisation som ska bli en del av den strategiska planen. För att de antagna miljömålen ska kunna följas upp och för att arbetet med att ta fram lokala miljömål för företagare och kommuninvånare ska kunna fortsätta behövs en miljöstrategisk tjänst i organisationen.

14 Miljö- och byggnadsnämnden En miljöstrateg skulle man också kunna arbeta fram underlag till enskilda grupper som vill lösa VA-frågan gemensamt. Det gäller både enskilda gemensamhetsanläggningar och anslutning till kommunens VA-nät. En sådan tjänst skulle också kunna arbeta med att minska kommunens energikostnader och söka medel för olika miljöprojekt t ex våtmarksprojekt och biogasprojekt. Med en miljöstrategisk tjänst i kommunen kan Vara kommuns miljöprofil stärkas. Enskilda avlopp Arbetet med att de enskilda avloppen ska uppfylla kraven som ställs i miljöbalken går vidare. För att nå Vara kommuns mål om att alla enskilda avlopp ska uppfylla lagkraven senast 2015 behöver/måste takten ökas. De senaste åren har antalet beviljade tillstånd ökat med över 100 % vilket är ett stort steg i rätt riktning. Miljö- och byggnadsnämnden har dock inte kunnat skicka ut så många nya förelägganden eller hunnit planera så många informationsträffar då resurserna går åt till att handlägga inkomna ansökningar. För att målet om 2015 ska kunna nås behövs mer resurser i form av arbetskraft.

15 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 35 Timavgift upphävande av miljö-och byggnadsnämndens beslut Beslut Miljö- och byggnadsnämnden upphäver beslut 83/09 vad gäller höjning av timavgift. Bakgrund Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i 83/09 bland annat att höja timavgiften för tillsyn mm med 15 kronor. Nämnden har fullmäktiges delegation att höja timavgiften i takt med utvecklingen av konsumentprisindex. Index ökade inte under 2009 vilket innebär att ingen höjning av timavgiften kan göras.

16 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 36 Pågående planer Pågående planer anmäls, bilaga.

17 Miljö- och byggnadsnämnden MBN 37 Delegationsbeslut Beslut tagna sedan nämndens förra sammanträde anmäls, bilaga.