HASTIGHETSPLAN VINDELN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HASTIGHETSPLAN VINDELN"

Transkript

1 RAPPORT HASTIGHETSPLAN VINDELN

2 UPPDRAG , Hastighetsplan Vindeln Titel på rapport: Hastighetsplan Vindeln Status: Slutrapport Datum: MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Vindelns kommun Anna Weinehall Konsult: Uppdragsansvarig: Utredare: Kvalitetsgranskare: Tyréns AB Isak Brändström Isak Brändström Rune Karlberg Uppdragsansvarig: Datum: Handlingen granskad av: Datum: Tyréns AB Västra Norrlandsgatan 10B Umeå Tel: Säte: Stockholm Org.nr:

3 SAMMANFATTNING Denna rapport innehåller en hastighetsöversyn för gator och vägar i Vindelns tätort. Översynen baseras på Miljö- och byggnadsnämndens inriktningsbeslut om hastighetsplan riktlinjer för hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område. Översynen har gjorts i enlighet med Trafikverkets (Vägverkets) och SKL:s metod Rätt fart i staden för bedömning av hastighetsgränsers påverkan på olika kvalitetsaspekter som tex framkomlighet, trygghet och trafiksäkerhet. Metoden resulterar i en karta som redovisar rekommenderade hastighetsgränser i Vindelns tätort. Idag råder en hastighetsbegränsning om 50 km/tim på större delen av vägnätet men som förslaget ser ut i denna rapport bör en hastighetsgräns om 40 km/tim implementeras på en stor del av gatorna i Vindelns tätort. Då de flesta gatorna idag saknar separata cykelbanor kommer en sänkning av hastigheten att leda till en förbättrad trafiksäkerhet. Samtidigt behålls hastighetsbegränsning 50 km/tim på större delen av huvudnätet vilket innebär att framkomligheten samtidigt bibehålls. Ett antal åtgärder föreslås också för att komma tillrätta med de sträckor som fortsatt har brister efter hastighetsöversynen. 3(21)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING METOD NULÄGESBESKRIVNING BEFINTLIGA HASTIGHETSGRÄNSER LIVSRUM DIMENSIONERANDE TRAFIKSÄKERHETSSITUATIONER TRAFIKNÄT TRAFIKNÄT FÖR BILTRAFIK TRAFIKNÄT FÖR KOLLEKTIVTRAFIK TRAFIKNÄT FÖR UTRYCKNINGSTRAFIK MILJÖ OCH HÄLSOPÅVERKAN BULLER LUFTKVALITET ANALYS EGENSKAPER OCH KVALITETSAVVIKELSER NULÄGESANALYS LÄNKOPTIMERING NÄTANPASSNING SYSTEMANPASSNING GENOMFÖRANDE KVALITETSAVVIKELSER SLUTSATS OCH ÅTGÄRDER (21)

5 1 INLEDNING Inom tättbebyggt område är det kommunen som beslutar om vilken hastighetsbegränsning som skall råda på vägar och gator. Beslutsmandatet ligger hos kommunens trafiknämnd, vilken i Vindelns kommun utgörs av Miljö- och byggnadsnämnden. I mars 2018 beslutade nämnden om riktlinjer för hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område. Denna rapport innehåller en plan för anpassning av hastighetsgränserna inom tättbebyggt område i Vindelns tätort som grundas på nämndens inriktningsbeslut. Hastighetsöversynen har arbetats fram enligt metodiken i handboken Rätt fart i staden Hastighetsnivåer i en attraktiv stad (Vägverket & SKL 2008). Syftet med översynen är att anpassa hastighetsgränserna efter tätortens förutsättningar samt skapa ett underlag för beslut om nya justerade hastighetsgränser. Hastighetsöversynen gör att enskilda framtida hastighetsbeslut kan vägas mot förslagen från översynen, där gatornas funktion och egenskaper har analyserats som en del i hela kommunens gatunät. Det underlättar enskilda beslut om hastighetsgränser i framtiden och skapar en strategi för hur gatorna ska utvecklas. 2 METOD Rätt fart i staden Hastighetsnivåer i en attraktiv stad gavs ut av Vägverket och SKL 2008 efter att riksdagen och regeringen beslutat om nya hastighetsgränser. Arbetsgången enligt metodiken utgår från stadens karaktär för att hitta hastighetsnivåer som samspelar med omgivningens förutsättningar. Karaktären bestäms genom inventering och bedömning av gaturummets väggar och golv enligt den så kallade livsrumsmodellen (se 3.2 Livsrum nedan). Dessa bedömningar registreras i ett standardiserat kalkylark tillsammans med information om befintliga hastigheter, dimensionerande trafiksäkerhetssituation, trafiknät samt uppmätta och upplevda störningar. Själva analysen sker i kalkylarket genom stegvisa avvägningar mellan de olika kvalitetsanspråken. Analysen leder sedan fram till förslag om nya hastighetsgränser, kvalitetsavvikelser (brister) och förslag till åtgärder. 3 NULÄGESBESKRIVNING 3.1 BEFINTLIGA HASTIGHETSGRÄNSER Majoriteten av vägnätet inom tättbebyggt område i Vindelns tätort har idag hastighetsbegränsning 50 km/tim. Det finns ett fåtal sträckor med 30 km/tim samt en kort sträcka med 40 km/tim vid järnvägsövergången i korsningen väg 630/väg 363 Storvägen. På de större anslutande vägarna tillåts högre hastigheter, i huvudsak 70 km/tim, men på delsträckor även 60 km/tim och 90 km/tim. Tyréns AB Västra Norrlandsgatan 10B Umeå Tel: Säte: Stockholm Org.nr:

6 Figur 1 Hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område i Vindelns tätort idag. OBS! tidsbegränsade hastighetsgränser om 30 km/tim finns på Bondevägen, Segerståhls väg och väg 363 (se figur 2) På tre gator finns tidsbegränsade hastighetsbegränsningar om 30 km/tim. Det gäller Bondevägen och Segerståhls väg mellan kl mån-fre samt Storvägen/väg 363 mellan kl vardagar utom dag före sön- och helgdag. Berörda sträckor redovisas i figur 2 på nästa sida. 6(21)

7 Figur 2 Tidsbegränsade hastighetsbegränsningar för att hålla nere hastigheten under skoltid 3.2 LIVSRUM För att kunna identifiera vilken hastighetsnivå som är lämplig i förhållande till gatans och gaturummets funktion och utformning genomförs en analys enligt livsrumsmodellen (Vägverket & SKL 2008). Figur 3 Livsrumsmodellen utgör en metod för att bedöma gatans och gaturummets karaktär Modellen delar upp tätorten i olika rum utifrån dess karaktärsslag. De olika rummen namnges som: frirum, integrerat frirum, mjuktrafikrum, integrerat transportrum och transportrum. Ett frirum är en gatumiljö för oskyddade trafikanter och lekande barn, i ett integrerat frirum har de oskyddade prioritet medan motorfordon har begränsad 7(21)

8 inkörning med stor hänsyn till gående och cyklister. Ett mjuktrafikrum omfattar större delen av tätortens gaturum. Här samspelar biltrafik med oskyddade trafikanter. Ett integrerat transportrum har en mer tydlig transportfunktion men där gående och cyklister också kan färdas. I ett transportrum däremot är det enbart motorfordonstrafik som är lämplig medan gång- och cykel är separerat på egna gång- och cykelbanor. En matris för bedömningen av livsrum redovisas i figur 4 nedan. Figur 4 Matris för bedömning av gatans och gaturummets karaktär enligt livsrumsmodellen Tätortens karaktär bedöms med utgångspunkt från gaturummets väggar (omgivande bebyggelse och entréer) och vilka anspråk de gör på golvet (själva gatans utformning). Ett bra utformat gaturum med väggar som överensstämmer med golvets utformning blir självförklarande och lätt att förstå för alla som vistas i rummet. Klassificeringen av Vindelns gatunät ses i figur 5 nedan och exemplifieras i figur 6. 8(21)

9 Figur 5 Klassificering av livsrum för gatumiljöer i Vindelns tätort Figur 6 Björkvägen (till vänster) klassificeras som ett mjuktrafikrum medan Ordenshusvägen (till höger), med separering av oskyddade trafikanter, klassificeras som integrerat transportum enligt livsrumsmodellen 9(21)

10 3.3 DIMENSIONERANDE TRAFIKSÄKERHETSSITUATIONER Dimensionerande trafiksäkerhetssituationer (DTSS) beskriver sambanden mellan trafiksäkerhet och hastighetsnivå och anges för en punkt eller sträcka. Nivåerna bygger på den så kallade krockvåldskurvan (se figur 7) som visar hur stor risken är att omkomma vid en kollision mellan olika trafikanter i olika trafiksituationer och hastigheter. Figur 7 Krockvåldskurvan visar hur stor risken är att dödas vid påkörning för olika trafikanter Den DTSS som noteras för respektive sträcka i kalkylarket är den som har lägst hastighetsanspråk och som är mest förekommande för sträckan. Enskilda punkter på sträckan kan ha en lägre DTSS och anges då särskilt som kvalitetsavvikelser. I samband med genomförandet av hastighetsplanen görs en bedömning om punkterna behöver åtgärdas med till exempel en lokal hastighetsbegränsning eller fysisk åtgärd innan utmärkning sker. Figur 8 Hastighetsnivåns betydelse för trafiksäkerhet. GCM står för gång, cykel och mopedtrafik. I gaturum där oskyddade trafikanter färdas på gatan tillsammans med motorfordonstrafiken är GCM/Bil alltid den dimensionerande trafiksäkerhetssituationen enligt Rätt fart i staden. Detta eftersom de oskyddade trafikanterna har högst krav på trafiksäkerhet. Det betyder att hastigheter över 30 km/tim på dessa länkar ger en mindre god eller låg kvalitet avseende trafiksäkerheten. De flesta fotgängare (ca 9/10) överlever att bli påkörda i 30 km/tim medan en majoritet avlider vid påkörning i 50 km/tim (figur 7). Om det finns separat GC-väg kan det vara korsningar som sätter gränsen för DTSS till Bil / Bil-korsande kurs eller kanske träd nära vägkanten utan sidoräcke som då ger Bil / Fasthinder. I figur 9 redovisas inventeringen av DTSS i Vindelns tätort idag. På majoriteten av gatorna blir GCM / Bil dimensionerande eftersom dessa trafikslag samsas om samma gatuutrymme utan separering av oskyddade trafikanter. 10(21)

11 Figur 9 Dimensionerande trafiksäkerhetssituation per gata inom tättbebyggt område i Vindeln 3.4 TRAFIKNÄT TRAFIKNÄT FÖR BILTRAFIK Trafiknätet för biltrafik kan delas in i huvudnät och lokalnät (se figur 10). Indelningen ger en uppfattning om vilken funktion gatan bedöms ha i vägsystemet inom tätorten. Huvudnätet motsvarar de större vägarna och gatorna, och har som funktion att koppla ihop de olika delarna av tätorten, samt tätorten med andra tätorter. Lokalnätet är det finmaskiga gatunät som utgör största andelen av gatorna. Dessa gator används för kortare rörelser inom områden och i nära samspel med oskyddade trafikanter och boende. I analysen har huvudnätet ett hastighetsanspråk på minst 50 km/tim och lokalnätet minst 30 km/tim. Lägre hastighetsgränser än dessa ger kvalitetsavvikelser för biltrafikens tillgänglighet (Vägverket & SKL 2008). 11(21)

12 Figur 10 Indelning av trafiknätet i huvudnät och lokalnät TRAFIKNÄT FÖR KOLLEKTIVTRAFIK Både kollektivtrafik och utryckningstrafik är viktiga samhällsfunktioner som ställer egna krav på framkomlighet i gatunätet. Regional busstrafik är linjer som går längre sträckor till andra tätorter i eller utanför kommunen. Körvägar för denna typ av trafik ses i figur 11 på nästa sida. I analysen har regionbusstrafiken ett anspråk på minst 60 km/tim. Om regionbussarna trafikerar gator med lägre hastighetsgränser än dessa ger det kvalitetsavvikelser för tillgängligheten för kollektivtrafiken. 12(21)

13 Figur 11 Huvudsakliga körvägar för regionbussar (till vänster) respektive utryckningstrafik (till höger) TRAFIKNÄT FÖR UTRYCKNINGSTRAFIK Utryckningstrafiken har behov av ett vägnät med högt tillgänglighetsanspråk för att snabbt kunna nå ut till utryckningsmål i kommunen. Primära körvägar för utryckningstrafiken utgörs huvudsakligen av huvudvägnätet samt anslutande gator till ambulans- och brandstationer (figur 11). Anspråket kan inte direkt översättas i behov av höga hastighetsgränser på enskilda sträckor utan ofta handlar det om att säkerställa en funktionell utformning där farthinder och trånga passager begränsas. Vid anläggande av hastighetssäkring behöver en avvägning ske vid varje plats mellan behovet av hastighetssäkring och eventuell påverkan på framkomligheten. 3.5 MILJÖ OCH HÄLSOPÅVERKAN BULLER Vid nybyggnation är riktvärdet för ekvivalent ljudnivå 55 db(a). Längs de analyserade gatorna i Vindelns tätort påvisar inte inventeringen några bullernivåer nära riktvärdet. I städer som har sträckor med bullerproblem får dessa sträckor kvalitetsavvikelser i analysen. Dessa avvikelser fördubblas om en höjning av hastighetsgränsen föreslås. Det innebär att hastigheten på en bullerstörd gata enligt arbetsmetodiken inte bör höjas innan åtgärder för att reducera bullret är genomförda LUFTKVALITET Inga gator inom Vindelns tätort bedöms ha problem med överskridanden av miljökvalitetsnormerna för luftkvalitet. I flera städer i Sverige finns det problem med luftföroreningar och det beror främst på lokala utsläpp från vägtrafiken. Lokala åtgärder har betydelse för luftkvaliteten i städerna där trafikmängd och fordonstyp har stor påverkan i samspel med omgivningens utformning. 13(21)

14 4 ANALYS Arbetsordningen för analys av lämpliga hastighetsgränser som presenteras i handboken Rätt fart i staden innehåller fyra steg: 1. Nulägesanalys 2. Länkoptimering 3. Nätanpassning 4. Systemanpassning Det inledande steget innehåller en nulägesanalys av dagens hastighetsgränser och gatornas egenskaper. Därefter genomförs en länkoptimering där hastighetsgränsen för varje enskild sträcka optimeras utifrån dess egenskaper. Det tredje steget är nätanpassning, där avvikande delsträckor justeras för att inordnas i längre sträckor av sammanhållen hastighet, vilket minskar plottrigheten. Slutligen görs en systemanpassning som syftar till att skapa hastighetsgränser som är helt anpassade till ett system med 30 km/tim och därefter jämna 20-steg från 40 km/tim och uppåt. Systemanpassningen har kombinerats med de riktlinjer som Miljö- och byggnämnden beslutade i mars Riktlinjerna är följande: Hastighetsbegränsning 30 km/tim bör gälla endast undantagsvis och då i anslutning till skolor, förskolor eller andra platser där många barn eller andra särskilt utsatta trafikanter vistas. Hastighetsbegränsning 40 km/tim bör av säkerhetsskäl gälla generellt inom tättbebyggt område, där inte omständigheterna talar för att 30 km/tim eller 50 km/tim istället bör gälla. På vägar som tillhör ortens huvudnät skall dock alltid en avvägning ske mellan behovet av trafiksäkerhet och behovet av framkomlighet i vägnätet. Hastighetsbegränsning 50 km/tim bör gälla endast i sådana gatumiljöer där de oskyddade trafikanterna separeras på ett tillfredsställande sätt från övrig trafik och de oskyddade trafikanternas behov av att passera gatan eller vägen är litet, eller i sådana gatumiljöer där de oskyddade trafikanterna är relativt få och siktförhållanden och övriga förhållanden ändå medger en godtagbar trafiksäkerhet. Analysen görs i ett kalkylark i Excel där olika hastighetsgränser prövas för att hitta lämplig hastighetsnivå i avvägning mellan olika kvalitetsaspekter (tillgänglighet, karaktär, trygghet, trafiksäkerhet och miljö). 4.1 EGENSKAPER OCH KVALITETSAVVIKELSER Varje analyserad gata har delats upp i en eller flera delsträckor. Enligt analysmodellen för Rätt fart i staden bedöms varje delsträcka för sig och kan få kvalitetsavvikelser i form av röd (låg standard) eller gul (mindre god standard) avvikelse för varje egenskap. Uppfylls varje egenskap fås god standard (grön). 14(21)

15 Figur 12 Identifiering av kvalitetsavvikelser och åtgärdsbehov För varje analyssteg görs en sammanställning av de kvalitetsavvikelser som uppstår. På följande sidor redovisas hur antalet kvalitetsavvikelser förändras från dagens hastighetsgränser till de nya som prövas under respektive steg. 4.2 NULÄGESANALYS Egenskaperna som inventeras utgör nulägesanalysen. Den ger en bedömning av hur väl de nuvarande hastighetsgränserna avspeglar tätortens egenskaper kopplat till de krav och kriterier som det nya hastighetsgränssystemet rekommenderar. Dagens hastighetssystem i Vindelns tätort ger upphov till 350 röda (låg kvalitet) och 24 gula (mindre god kvalitet) kvalitetsavvikelser. Avvikelserna i nulägesbeskrivningen består främst i att hastighetsgränsen 50 km/tim finns på gator där oskyddade trafikanter rör sig i blandtrafik med fordon, detta ger en röd avvikelse för trafiksäkerheten. Dessa gator har ofta klassats med karaktären mjuktrafikrum eller integrerat frirum liknande bostadsgator. Där bedöms även 50 km/tim vara en för hög hastighet för att spegla karaktären och skapa trygghet. En sådan sträcka får därmed totalt tre röda kvalitetsavvikelser (en för trafiksäkerhet, en för karaktär och en för trygghet) och visar att dagens hastighetsgräns inte har koppling till sträckans funktion och utformning. 4.3 LÄNKOPTIMERING En första sammanvägning av kvalitetsanspråken görs genom länkoptimeringen. Här väljs den hastighetsnivå för sträckan som bäst balanserar anspråken för de olika byggnadskvaliteterna. Det görs genom att välja den hastighetsnivå som resulterar i minst antal kvalitetsavvikelser för varje sträcka utan hänsyn tagen till intilliggande sträckor. I första hand ska de röda kvalitetsavvikelserna minimeras och därför kan flera gula (mindre allvarliga) kvalitetsavvikelser accepteras om det eliminerar en röd. En tydlig förändring blir att bostadsgator optimeras till 40 eller 30 km/tim. Bostadsgatorna har många rörelser av oskyddade trafikanter som har ett anspråk på låga hastighetsgränser. Fordonstrafiken har inga speciella anspråk på hög framkomlighet här eftersom de ofta färdas korta sträckor på bostadsgator i lokalnätet. 30 km/tim gör att de tre röda kvalitetsavvikelserna i exemplet innan försvinner. Efter länkoptimering där fem länkar fick höjd hastighet och 177 länkar fick sänkt hastighet förändrades kvalitetsavvikelserna drastiskt. Resultatet blir sex röda avvikelser och en mindre ökning av antalet gula avvikelser från 24 till 34. De flesta gula kvalitetsavvikelser som återstår beror på att delar av huvudnätet för bil får lägre hastighet vilket ger en försämrad tillgänglighet för biltrafiken. På nästa sida visas en karta över de länkoptimerade hastighetsgränserna. 15(21)

16 Figur 13 Länkoptimerade hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område i Vindelns tätort. OBS! tidsbegränsade hastighetsgränser om 30 km/tim finns fortsatt på Bondevägen, Segerståhls väg och väg 363 (se figur 2) 4.4 NÄTANPASSNING Efter länkoptimeringen genomförs en nätanpassning för att minimera plottrigheten i hastighetsgränserna. I detta steg prövas skillnader mellan höjning och sänkning av hastigheterna och jämförs sedan med omkringliggande gator och liknande gator för att skapa längre sammanhållande sträckor. Totalt nätanpassades 17 länkar i detta analyssteg. Eftersom den enskilda länkens optimerade hastighet i vissa lägen inte behålls då nätet ska anpassas så att intilliggande sträckor harmoniserar med varandra skapas fler avvikelser på dessa sträckor. Antalet röda kvalitetsavvikelser ökar då till 23 medan antalet gula minskar till 21. Kvalitetsavvikelserna rör främst trafiksäkerhet på länkar där en högre hastighetsgräns satts för att harmonisera med omkringliggande väglänkar. 16(21)

17 Figur 14 Nätanpassade hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område i Vindelns tätort. OBS! tidsbegränsade hastighetsgränser om 30 km/tim finns fortsatt på Bondevägen, Segerståhls väg och väg 363 (se figur 2) 4.5 SYSTEMANPASSNING Efter nätanpassningen finns ett vägnät med hastigheter från 30 km/tim till 70 km/tim. Alltför många steg skapar otydlighet och därför bör antalet använda hastighetsnivåer justeras. I dagsläget har kommunerna rätt att inom tättbebyggt område använda sig av alla jämna 10-steg från 30 till 110 km/tim samt gångfart. SKL och Trafikverket rekommenderar att kommunerna strävar efter att använda hastighetsgränserna 30, 40, 60, 80 och 100 km/tim samt i vissa miljöer gångfart. Inriktningen från Vindelns kommun gällande hastighetsgränser har beskrivits ovan och pekar i huvudsak på hastighetsbegränsning 40 km/tim inom tättbebyggt område med 30 km/tim respektive 50 km/tim som undantag där förutsättningarna kräver 17(21)

18 respektive tillåter detta. Systemanpassningen i denna rapport görs därför utifrån detta inriktningsbeslut om hastighetsbegränsningar i trafiksystemet. Kartan med systemanpassade hastighetsgränser ses i figur 15. Den stora skillnaden gentemot länkanpassning och nätanpassning är att antalet 30-sträckor minskat och antalet 40-sträckor ökat. Jämfört med nuläget sänks hastigheten på 183 länkar och ökar på 19 länkar. Detta resulterar i att antalet röda kvalitetsavvikelser minskar till 19 medan antalet gula kvalitetsavvikelser ökar till 379. Figur 15 Systemanpassade hastighetsbegränsningar inom tättbebyggt område i Vindelns tätort. Detta utgör också föreslaget hastighetssystem för Vindelns tätort. OBS! tidsbegränsade hastighetsgränser om 30 km/tim finns fortsatt på Bondevägen, Segerståhls väg och väg 363 (se figur 2) Med förslaget som redovisas i figur 15 ovan bör dock fortsatt de tidsbegränsade hastighetsgränserna på Bondevägen, Segerståhls väg och väg 363 gälla (se figur 2). 18(21)

19 5 GENOMFÖRANDE Genomförandedelen av hastighetsöversynen handlar om att beskriva vilka generella åtgärder som krävs för att uppnå koppling mellan utformning, trafikmiljö och hastighetsgräns. 5.1 KVALITETSAVVIKELSER Om de systemanpassade hastighetsgränserna införs utan åtgärder på de gator som setts över inom Vindelns tätort finns det 19 röda kvalitetsavvikelser kvar. Det är en minskning från 350 röda avvikelser med de nuvarande hastighetsbegränsningarna. De nya hastighetsgränserna ger alltså direkt klara förbättringar i kopplingen mellan tätortens kvaliteter, utformningen och hastighetsgränserna. I detta kapitel görs en genomgång av de återstående kvalitetsavvikelserna. Samtliga röda kvalitetsavvikelser efter systemanpassningen är kvarstående från nuläget, det vill säga inga nya har tillkommit som följd av de systemanpassade hastighetsgränserna. De återstående 19 länkarna med röda kvalitetsavvikelser fördelar sig på fyra gator/vägar, både längs sträckor och i korsningspunkter mellan dessa. Det handlar framförallt om väg 363, väg 620, Häradsvägen och Torggränd. Väg 620 (Karlsgårdsvägen) mellan Östvallen IP och Bäckgränd bedöms ha låg trafiksäkerhet. Då detta är en del av Vindelns huvudnät för biltrafik bör inte hastighetsgränsen sänkas vilket skulle medföra kvalitetsavvikelser för framkomligheten för trafiken i allmänhet och även för utryckningstrafiken. För att förbättra trafiksäkerheten så pass att en god kvalitet uppnås behöver istället oskyddade trafikanter separeras från biltrafik. Detta är också i linje med rekommenderad åtgärd från Trafikverkets Åtgärdsvalsstudie för väg 620 genom Vindeln, trafiksäkerhetsbrister från 2018 med föreslagen ny gång- och cykelbana längs den aktuella sträckan. Längs väg 620 (Järnvägsallén) finns även problematik vid några korsningspunkter. Korsningen med Storvägen/väg 363 ger i modellen utslag för låg trafiksäkerhet. Detta beror på hastighetsgräns 50 km/tim i kombination med stort passagebehov för oskyddade trafikanter. I korsningen finns idag övergångsställen men här skulle även ytterligare åtgärder kunna prövas för att förbättra trafiksäkerheten. Torggränd som också korsar väg 620 har låg kvalitet avseende karaktär och trygghet. Här finns ett stort passagebehov för oskyddade trafikanter samtidigt som trafiksituationen är otydlig. Detta skulle kunna avhjälpas exempelvis genom övergångsställen över väg 620. Häradsvägen, sträckan mellan Saedénsvägen och Hantverkarvägen ger också utslag för låg kvalitet avseende karaktär och trygghet. Det beror på att den typen av gaturumsmiljö, med många entréer vända mot gatan och stora passagebehov för oskyddade trafikanter, egentligen inte samspelar väl med biltrafik i högre hastigheter än gångfart. Då Häradsvägen samtidigt utgör en del av huvudvägnätet med högre tillgänglighetsanspråk är det svårt att motivera lägre hastighet än 30 km/tim. Andra typer av åtgärder kan övervägas som exempelvis tydligare utformade övergångsställen. 19(21)

20 Trimningsåtgärder för ökad trafiksäkerhet i korsningarna väg 620 och Häradsvägen samt väg 620 och väg 363 rekommenderas i ovan nämnda åtgärdsvalsstudie och bör kunna avhjälpa en del av problematiken. Den sista delsträckan med röda kvalitetsavvikelser är väg 363/Storvägen i höjd med avfarten till Kyrkvägen. Här berör kvalitetsavvikelserna låg trafiksäkerhet till följd av oskyddade trafikanters behov av att korsa väg 363 för att ta sig från GC-vägen på östra sidan till Kyrkvägen samt GC-banan på västra sidan. För att uppnå god trafiksäkerhetsstandard utan övriga åtgärder krävs en sänkning av hastigheten till 30 km/tim. Det är dock svårt att motivera på en större väg som denna som både är en del av huvudnätet, körväg för kollektivtrafiken, samt är viktig som färdväg för utryckningsfordon. För att kunna uppnå god trafiksäkerhetsstandard för oskyddade trafikanter utan hastighetssänkning på denna sträcka krävs en planskild korsningsmöjlighet. Generellt gäller att åtgärder som genomförs på huvudnätet för utryckningstrafik måste samrådas med Räddningstjänsten för att inte äventyra framkomligheten för utryckningsfordon. Delsträckor på Hantverkarvägen och Ordenshusvägen har i förslaget fått förändrad hastighetsgräns från 30 km/tim till 40 km/tim för att minska plottrigheten. Vid dessa sträckor finns dock bland annat problem med begränsad sikt, vilket ställer krav på analys av eventuella åtgärder innan förändring genomförs. 20(21)

21 6 SLUTSATS OCH ÅTGÄRDER Utifrån tidigare inriktningsbeslut, befintliga förutsättningar och i en avvägning mellan olika kvalitetsaspekter har ett förslag till nya hastighetsgränser i Vindelns tätort tagits fram. Förslaget som kan ses i figur 15 ovan innebär förändringar både i form av höjningar (på ett fåtal sträckor) och sänkningar av hastighetsgränserna. Den stora skillnaden mot nuläget är införandet av hastighetsgräns 40 km/tim på större delen av bostadsgatorna i Vindeln vilket generellt leder till ökad trafiksäkerhet. Samverkan med andra aktörer är centralt för ett lyckat genomförande av hastighetsplanen i stort. En gemensam syn på hastighetssystemet med Trafikverket, grannkommunerna, Polisen, Räddningstjänsten och berörda kollektivtrafikaktörer hjälper till att skapa förståelse hos trafikanterna samt underlättar genomförandet av viktiga åtgärder. För att göra systemet tydligt och kommunicerbart är det önskvärt att i så stor utsträckning som möjligt införa det samtidigt i hela tätorten. Av både praktiska och ekonomiska skäl kan detta bli svårt varför införandet kan behöva ske i etapper. På vissa sträckor räcker det inte att skylta om utan vissa fysiska åtgärder kan behöva vidtas. Totalt sett innebär förslaget att antalet allvarliga kvalitetsavvikelser minskar radikalt. Det återstår dock avvikelser på 19 länkar som är av sådan art att det föranleder åtgärder. Dessa beskrivs mer ingående under rubrik 5.1 ovan. Generellt kan dock sägas att flertalet av dessa åtgärder ligger på statligt vägnät, varför Trafikverket blir en viktig aktör för att få till åtgärder. Genom den åtgärdsvalsstudie som finns för väg 620 genom Vindelns tätort finns en bra beredskap för flera av åtgärderna. Här krävs dock vidare arbete i samverkan med Trafikverket och länsplaneupprättaren för att säkra finansiering och genomförande. Behovet av framkomlighet för trafiken i stort, kollektivtrafiken och utryckningstrafiken är inte alltid förenligt med behoven av trafiksäkerhet och trygghet för oskyddade trafikanter. Avvägningar mellan dessa intressen har i rapporten gjorts med vägledning av Vindelns kommuns inriktningsbeslut om hastighetsgränser i tättbebyggt område. Resultatet av den systemanpassade hastighetsplanen ger generellt sett stora förbättringar avseende trafiksäkerhet samtidigt som framkomligheten kan upprätthållas på en bra nivå. 21(21)

Hastighetsöversyn i Ekerö tätort Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och

Hastighetsöversyn i Ekerö tätort Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och Närlundavägen 2011-11-02 TITEL: Hastighetsöversyn i Ekerö tätort DATUM: 2011-11-02 BESTÄLLARE:

Läs mer

KVALITET 1 Stadens karaktär. Livsrumsmodellen. Trafikanternas samspel i stadsrummen. En handbok för analys av hastighetsnivåer i tätort

KVALITET 1 Stadens karaktär. Livsrumsmodellen. Trafikanternas samspel i stadsrummen. En handbok för analys av hastighetsnivåer i tätort Rätt Fart i staden KVALITET 1 Stadens karaktär En handbok för analys av hastighetsnivåer i tätort Författare Roger Johansson SWECO Leif Linderholm Trivector Projektledare johan.lindberg@skl.se mathias.warnhjelm@vv.se

Läs mer

Rätt fart i Falköping, Floby och Stenstorp. september 2010

Rätt fart i Falköping, Floby och Stenstorp. september 2010 september 2010 TITEL: Rätt fart i Falköping, Floby och Stenstorp tätort Dnr:. BESTÄLLARE: Tekniska nämnden - Falköpings Kommun KONSULT: Tyréns AB UPPDRAGSANSVARIG: Johan Larsson HANDLÄGGARE: Christina

Läs mer

Hastighetsplan för Lidingö

Hastighetsplan för Lidingö TITEL: Hastighetsplan för Lidingö DATUM: SLUTVERSION 2012-05-28 BESTÄLLARE: KONTAKTPERSON: Lidingö stad Tekniska förvaltningen Joakim Forsell KONSULT: Tyréns AB UPPDRAGSANSVARIG: Björn Hansson HANDLÄGGARE:

Läs mer

HASTIGHETSPLAN :: Mindre orter Vellinge kommun. november 2012

HASTIGHETSPLAN :: Mindre orter Vellinge kommun. november 2012 HASTIGHETSPLAN :: Mindre orter Vellinge kommun november 2012 TITEL: HASTIGHETSPLAN :: Mindre orter Vellinge kommun, november 2012 BESTÄLLARE: Vellinge kommun, Annette Bengtsson VELLINGE KOMMUNS ÄRENDENUMMER:

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Värnamo kommun Miljö-

Läs mer

Rätt fart i staden. en stadsbyggnadsfråga. Hastighetsnivån påverkar. Stadens karaktär Tillgänglighet Trygghet Trafiksäkerhet Miljöpåverkan

Rätt fart i staden. en stadsbyggnadsfråga. Hastighetsnivån påverkar. Stadens karaktär Tillgänglighet Trygghet Trafiksäkerhet Miljöpåverkan Rätt fart i staden en stadsbyggnadsfråga Roger Johansson SWECO, Sverige Hastighetsnivån påverkar Stadens karaktär Tillgänglighet Trygghet Trafiksäkerhet Miljöpåverkan 2009-11-19 NVF Köpenhamn 2 1 Hastighet

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Hastighetsöversyn i Norrköpings kommun Hastighetsplan för de 59 tättbebyggda områdena i Norrköpings kommun

Hastighetsöversyn i Norrköpings kommun Hastighetsplan för de 59 tättbebyggda områdena i Norrköpings kommun Hastighetsöversyn i Norrköpings kommun Hastighetsplan för de 59 tättbebyggda områdena i Norrköpings kommun TITEL: Hastighetsöversyn i Norrköpings kommun, Hastighetsplan för de 59 tättbebyggda områdena

Läs mer

Hastighetsplan för Tanums kommun

Hastighetsplan för Tanums kommun TANUMS KOMMUN Hastighetsplan för Tanums kommun Göteborg 2011-12-14 Hastighetsplan för Tanums kommun Datum 2011-12-14 Uppdragsnummer 61441148173 Utgåva/Status Slutrapport SANDBERG STAFFAN Mikael Spjut Bo

Läs mer

Rätt fart i Upplands Väsby

Rätt fart i Upplands Väsby En analys av hastigheterna inom tätorten Upplands Väsby våren 2011 Beställare: Upplands Väsby kommun Projektansvarig: Axel Nelstrand Konsult: Vectura Box 46 171 11 Solna Tel 0771 159 159 Ansvarig utredare:

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Rätt fart i Sjöbo. Förslag till nya hastigheter för det kommunala vägnätet i Sjöbo kommun 2012-04-18

Rätt fart i Sjöbo. Förslag till nya hastigheter för det kommunala vägnätet i Sjöbo kommun 2012-04-18 Rätt fart i Sjöbo Förslag till nya hastigheter för det kommunala vägnätet i Sjöbo kommun 2012-04-18 Titel: Rätt fart i Sjöbo - Förslag till nya hastigheter för det kommunala vägnätet i Sjöbo kommun, 2012-04-18

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Hansson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Hansson Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Hansson 2018-02-02 2016-3283 0480-45 04 21 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Införande av nya hastighetsgränser i tätorten Rockneby i Kalmar kommun Förslag

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

RÄTT FART I ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Hastighetsöversyn enligt Rätt fart i staden 2010-06-03

RÄTT FART I ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Hastighetsöversyn enligt Rätt fart i staden 2010-06-03 KOMMUN Hastighetsöversyn enligt Rätt fart i staden 2010-06-03 Medverkande Beställare: Östra Göinge kommun Tekniska kontoret Storgatan 4, 280 60 Broby Projektansvarig: Kenneth Liedman kenneth.liedman@ostragoinge.se

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Översyn av hastighetsgränser

Läs mer

Hastighetsplan för haninge

Hastighetsplan för haninge Hastighetsplan för haninge 2014 InNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund och syfte 3 1.2 Metodbeskrivning 3 2 Nulägesbeskrivning 4 2.1 Allmänt 4 2.2 Trafiknät 4 2.3 Buller 7 2.4 Nuvarande hastighetsbegränsningar

Läs mer

Remiss Hastighetsplan för Ulricehamns kommun Dnr: 2016/325

Remiss Hastighetsplan för Ulricehamns kommun Dnr: 2016/325 2019-01-11 1 (1) Remiss Hastighetsplan för Ulricehamns kommun Dnr: 2016/325 Ni inbjuds härmed att lämna synpunkter på hastighetsplan för Ulricehamns kommun. Remissmaterialet dvs. Hastighetsplanen finns

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Hastighetsplan Arvika kommun

Hastighetsplan Arvika kommun Hastighetsplan Arvika kommun 2013-10-28 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Arbetsmetod 4 3. Nulägesbeskrivning 5 3.1 Hastighet 6 3.2 Livsrum 7-10 3.3 Dimensionerande trafiksäkerhetssituation 11 3.4

Läs mer

Hastighetsplan för Katrineholms kommun

Hastighetsplan för Katrineholms kommun Styrdokument Hastighetsplan för Katrineholms kommun Övergripande anvisningsdokument Antagen av kommunfullmäktige 2017-12-18, 214 Hastighetsplan för Katrineholms kommun Del staden Beslutshistorik: Antagen

Läs mer

HASTIGHETSPLAN :: Vellinge kommun. oktober 2011

HASTIGHETSPLAN :: Vellinge kommun. oktober 2011 HASTIGHETSPLAN :: Vellinge kommun oktober 2011 TITEL: HASTIGHETSPLAN :: Vellinge kommun, oktober 2011 BESTÄLLARE: Vellinge kommun, Annette Bengtsson VELLINGE KOMMUNS ÄRENDENUMMER: Tn 2009/51 KONSULT: Tyréns

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

RÄTT FART I DANDERYDS KOMMUN. Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012

RÄTT FART I DANDERYDS KOMMUN. Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012 RÄTT FART I DANDERYDS KOMMUN Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012 Rätt hastighet för en attraktiv kommun SAMRÅDSHANDLING 2012-08-30 2012-08-30 DANDERYDS KOMMUN 1(48) Titel: Hastighetsplan för Danderyds

Läs mer

Hastighetsplan Södertälje tätort

Hastighetsplan Södertälje tätort 1 (1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-03-13 Tekniska nämnden Samhällsbyggnadskontoret Hastighetsplan Södertälje tätort Diarienummer: TN-2017-00168 Sammanfattning av ärendet I Hastighetsplan Södertälje tätort

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

Rätt Fart Mölndal. Hastighetsplan för del av Mölndals stad Tillämpning av handboken»rätt fart i staden«

Rätt Fart Mölndal. Hastighetsplan för del av Mölndals stad Tillämpning av handboken»rätt fart i staden« Rätt Fart Mölndal Hastighetsplan för del av Mölndals stad 2015-11-06 Tillämpning av handboken»rätt fart i staden« 2 Förord I samband med ny lagstiftning, som tillåter hastighetsgränser i tio steg, har

Läs mer

Rätt fart i staden, Gnesta Kommun

Rätt fart i staden, Gnesta Kommun Hastighetsplan GNESTA KOMMUN Rätt fart i staden, Gnesta Kommun Malmö 2011-12-22 Rätt fart i staden, Gnesta Kommun Hastighetsplan Datum 2011-12-22 Uppdragsnummer 61661147913000 Utgåva/Status Slutrapport

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr. Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel bankgiro

Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr. Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel bankgiro Datum Sida 2015-11-23 1 (12) ) Hastighetsplan Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 36 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel 0565-16000

Läs mer

.. 11.NKOM SODERTALJE KOMMUN ~ \"'4/5~

.. 11.NKOM SODERTALJE KOMMUN ~ \'4/5~ Södertälie kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-06-02 Samhällsbyggnadskontoret.. 11.NKOM SODERTALJE KOMMUN 2017-06- 0 9 ~ \"'4/5~ Dnr.. '" f2.~(..9,,ir,:-. " "".. 1

Läs mer

REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN. Tenhult. Lekeryd. Öggestorp. Gränna. Örserum. Tunnerstad

REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN. Tenhult. Lekeryd. Öggestorp. Gränna. Örserum. Tunnerstad REMISSUTGÅVA HASTIGHETSUTREDNING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN Tenhult Lekeryd Öggestorp Gränna Örserum Tunnerstad STADSBYGGNADSKONTORET Besöksadress V. Storgatan 16 Juneporten, 1 tr, Jönköping stadsbyggnad@sbk.jonkoping.se

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner förslag till justerade hastighetsgränser på Västerbron och Centralbron.

Förslag till beslut. 2. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner förslag till justerade hastighetsgränser på Västerbron och Centralbron. Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2013-320-02133 Sida 1 (12) Handläggare Daniel Firth 08-508 261 24 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-11-19 Översyn av hastighetsgränserna i Stockholm. Redovisning av pilotområden

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sidan 3 Syftet med arbetet sidan 4 Livsrumsmodellen sidan 5 Frirum sidan 5 Integrerat frirum sidan 6 Mjuktrafikrum sidan 7 Integrerat transportrum sidan 8 Transportrum sidan

Läs mer

Hastighetsplan för Eslövs kommun, samrådsversion

Hastighetsplan för Eslövs kommun, samrådsversion 2012-02-03 2011.0286 Miljö och Samhällsbyggnad Malin Björns 0413-620 45 Hastighetsplan för Eslövs kommun, samrådsversion Tjänstemän på Miljö- och Samhällsbyggnad har i samarbete med konsulten Tyréns tagit

Läs mer

ESKILSTUNA KOMMUNS HASTIGHETSPLAN

ESKILSTUNA KOMMUNS HASTIGHETSPLAN Stadsbyggnadsnämnden Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen ESKILSTUNA KOMMUNS HASTIGHETSPLAN Eskilstuna kommun Hastighetsplan 2 (38) INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 4 Bakgrund 4

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Hastighetsöversyn i Tyresö kommun

Hastighetsöversyn i Tyresö kommun Hastighetsöversyn i Tyresö kommun Förslag till nya hastighetsgränser i Tyresö kommun framtagna enligt handboken Rätt fart i staden 2011-02-21 Titel: Rätt Fart i Tyresö Datum: 2011-02-21 Beställare: Tyresö

Läs mer

Hastighetsplan Arboga. Godkänd av kommunfullmäktige 29 augusti 2013

Hastighetsplan Arboga. Godkänd av kommunfullmäktige 29 augusti 2013 Hastighetsplan Arboga Godkänd av kommunfullmäktige 29 augusti 2013 Titel: Hastighetsplan Arboga Utgivningsdatum: April 2013 Utgivare: Arboga kommun Kontaktperson: Heidi Wistrand Konsult: Sweco. Uppdragsansvarig:

Läs mer

Hastighetsplan för Motala kommun Hastighetsplan för de 10 tättbebyggda områdena i Motala kommun

Hastighetsplan för Motala kommun Hastighetsplan för de 10 tättbebyggda områdena i Motala kommun Hastighetsplan för de 10 tättbebyggda områdena i Motala kommun TITEL: Hastighetsplan för Motala kommun DATUM: 2011-12-02 BESTÄLLARE: KONTAKTPERSON: Motala Kommun Tekniska förvaltningen Fredrik Nilson KONSULT:

Läs mer

PM. Hastighetsplan 2010

PM. Hastighetsplan 2010 KIRUNA KOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET PM. Hastighetsplan 2010 Kiruna tätort Trafikingenjör Joel Ahlquist 2010-06-03 PM. Hastighetsplan Kiruna C 2010 1. Bakgrund Det nya hastighetssystemet trädde ikraft

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN RAPPORT ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN 2019-05-29 UPPDRAG 291525, Hastighetsplan Vindeln Titel på rapport: Översyn av lokala trafikföreskrifter i Vindeln Status: Slutrapport Datum: 2019-05-29

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman 2014-3668 0480-4503 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Rätt fart i Knivsta och Alsike. En analys av hastigheterna i tätorterna Knivsta och Alsike i Knivsta kommun

Rätt fart i Knivsta och Alsike. En analys av hastigheterna i tätorterna Knivsta och Alsike i Knivsta kommun Rätt fart i Knivsta och Alsike En analys av hastigheterna i tätorterna Knivsta och Alsike i Knivsta kommun Oktober 2010 Beställare: Knivsta kommun 741 75 Knivsta Projektansvarig: Kjell Almgren kjell.almgren@knivsta.se

Läs mer

Rätt fart i Stenungsunds kommun. Hastighetsplan enligt Rätt fart i staden

Rätt fart i Stenungsunds kommun. Hastighetsplan enligt Rätt fart i staden Rätt fart i Stenungsunds kommun Hastighetsplan enligt Rätt fart i staden Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Samhällsbyggnad Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum

Läs mer

TRAFFIC AB RAPPORT 2009:41 VERSION 1.1. Rätt fart i Borlänge. - förslag till nya hastighetsgränser

TRAFFIC AB RAPPORT 2009:41 VERSION 1.1. Rätt fart i Borlänge. - förslag till nya hastighetsgränser TRAFFIC AB RAPPORT 2009:41 VERSION 1.1 Rätt fart i Borlänge - förslag till nya hastighetsgränser Dokumentinformation Titel: Rätt fart i Borlänge förslag till nya hastighetsgränser Serie nr: 2009:41 Projektnr:

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss Dnr Sida 1 (8) 2016-03-08 Handläggare Christina Akbar 08-508 260 41 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss Förslag

Läs mer

Hastighetsplan för Alingsås kommun. Remisshandling januari 2012

Hastighetsplan för Alingsås kommun. Remisshandling januari 2012 Hastighetsplan för Alingsås kommun Remisshandling januari 2012 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 4 2. Nulägesbeskrivning 5 2.1. Nuvarande hastighets-begränsningar 5 2.2. Bedömnings-kriterier 8 Gatans karaktär

Läs mer

RÄTT FART I DANDERYDS KOMMUN. Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012

RÄTT FART I DANDERYDS KOMMUN. Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012 RÄTT FART I DANDERYDS KOMMUN Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012 Rätt hastighet för en attraktiv kommun 2012-11-06 DANDERYDS KOMMUN 1(48) Titel: Hastighetsplan för Danderyds kommun 2012 Utgivningsdatum:

Läs mer

Utredning: Hastighetsgränser inom tätorter i Ekerö kommun

Utredning: Hastighetsgränser inom tätorter i Ekerö kommun Utredning: Hastighetsgränser inom tätorter i Ekerö kommun 2008-11-17 Dnr 2008.67 511 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 4 GÄLLANDE RIKTLINJER FÖR TRAFIKSÄKERHET

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Översyn av hastighetsnivåer i Mariefred - Fastställande av hastighetsplan enligt konceptet Rätt fart i staden

Översyn av hastighetsnivåer i Mariefred - Fastställande av hastighetsplan enligt konceptet Rätt fart i staden Handläggare Hans Axelsson 0152-292 50 Teknik- och servicenämnden Översyn av hastighetsnivåer i Mariefred - Fastställande av hastighetsplan enligt konceptet Rätt fart i staden Förslag till beslut Teknik-

Läs mer

Kallelse till sammanträde med teknik- och servicenämnden

Kallelse till sammanträde med teknik- och servicenämnden Kallelse till sammanträde med teknik- och servicenämnden 2013-02-07 Tid: Torsdag den 14 februari 2013, kl. 15.00 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrummet Dnr Ärenden: 1. Godkännande av dagordningen 2. Utvidgat

Läs mer

Rätt Fart i Huddinge. Hastighetsplan för Huddinge kommun. Tillämpning av handboken»rätt fart i staden« MIL JÖ - OCH SA MHÄLL SBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Rätt Fart i Huddinge. Hastighetsplan för Huddinge kommun. Tillämpning av handboken»rätt fart i staden« MIL JÖ - OCH SA MHÄLL SBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MIL JÖ - OCH SA MHÄLL SBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Rätt Fart i Huddinge Hastighetsplan för Huddinge kommun Gatu- och trafikavdelningen Tillämpning av handboken»rätt fart i staden« Förord I samband med ny lagstiftning,

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Trafikkonferens 2015-06-03. Stefan Johansson, SSYt

Trafikkonferens 2015-06-03. Stefan Johansson, SSYt Trafikkonferens 2015-06-03 Stefan Johansson, SSYt Pendlarparkering Trafikverkets tjänsteutbud 2013 Trafikverket ska inte erbjuda särskilda platser för parkering av vägfordon utöver på rastplats och parkerings-/rastficka

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN TILL HASTIGHETSPLAN

ÅTGÄRDSPLAN TILL HASTIGHETSPLAN Sida 1 (7) 2015-04-30 ÅTGÄRDSPLAN TILL HASTIGHETSPLAN DEL 1 SPÅNGA-TENSTA, KUNGSHOLMEN, HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN Sida 2 (7) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Fysiska åtgärder... 3 3. Omprogrammering signaler...

Läs mer

RAPPORT. Nya hastighetsgränser - Effekter för gång- och cykeltrafik. Trafikverket. Sweco Infrastructure AB. Södra regionen/trafik.

RAPPORT. Nya hastighetsgränser - Effekter för gång- och cykeltrafik. Trafikverket. Sweco Infrastructure AB. Södra regionen/trafik. Trafikverket Nya hastighetsgränser - Effekter för gång- och cykeltrafik Uppdragsnummer 2211055 Malmö 2012-01-18 Sweco Infrastructure AB Södra regionen/trafik David Edman Christoffer Jönsson Ola Wilhelmsson

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 69 Den 2012-06-05 Kommunstyrelsen 2012-06-05 4 Teknik- och fritidsutskottet 2012-05-30 8 Ks 69 Tfu 92 Dnr 2012.193 511 Smedjebackens

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jönköpings län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jönköpings län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Jönköpings län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (7) 2016-03-22 Handläggare Sofia Regnell Telefon: 08-508 09 021 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14 Åtgärder för

Läs mer

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige.

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Dnr Sida 1 (7) 2014-01-13 Handläggare Josefine Weinberg 08-508 263 51 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden.

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Örebro län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

7 BILTRAFIK 7.1 MÅL 7.2 NUVARANDE BILTRAFIKNÄT

7 BILTRAFIK 7.1 MÅL 7.2 NUVARANDE BILTRAFIKNÄT 7 BILTRAFIK 7.1 MÅL Följande mål har formulerats för biltrafiken i trafikplanearbetet: Att skapa ett bilnät med god tillgänglighet, hög säkerhet och störningsfrihet. Att förbättra samspelet med den omgivande

Läs mer

Hastighets gränser. ur ett. svenskt. perspektiv. Trafikdag

Hastighets gränser. ur ett. svenskt. perspektiv. Trafikdag Hastighets gränser ur ett svenskt perspektiv Trafikdag 2012 TIDIGARE HASTIGHETSSYSTEM I SVERIGE UTOM TÄTTBEBYGGT OMRÅDE: kommunen beslutar om tättbebyggt område generellt 70 km/tim och på motorväg 110

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Nationell rapport 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Rätt fart i Gävle Hastighetsplan Maj 2011

Rätt fart i Gävle Hastighetsplan Maj 2011 Rätt fart i Gävle Hastighetsplan Maj 2011 Tillämpning av handboken»rätt fart i staden« Dokumentinformation t i t e l Rätt fart i Gävle, Hastighetsplan Gävle 2010. Tilllämpning av handboken»rätt fart i

Läs mer

Rätt fart i staden Hastighetsnivåer i en attraktiv stad

Rätt fart i staden Hastighetsnivåer i en attraktiv stad Rätt fart i staden Hastighetsnivåer i en attraktiv stad Rätt fart i staden Handbok för hastighetsnivåer i en attraktiv stad December 2008 2 Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Tfn 08-452

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västernorrlands län 2016-02-24 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Kronoberg län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Kronoberg län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Kronoberg län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard Lycksele 2013-04-11 Richard Hultmar Sktm Hastighetsfrågan i planeringsdirektivet Det är viktigt att systematiskt fortsätta anpassa hastighetsgränserna

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Rätt fart i Växjö - nya hastighetsgränser

Rätt fart i Växjö - nya hastighetsgränser Rätt fart i Växjö - nya hastighetsgränser Antagen av tekniska nämnden 2011-09-29, 86, Hastighetsplan för Växjö stad (TN/2009:244) Sammanfattning Rapporten beskriver ett förslag till hastighetsplan för

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 27 LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 Trafiknämnden beslutar enligt Stadsbyggnadskontorets förslag l. Vesslundavägen 40 km/h 2. Långasandsvägen 40 km/h från tbo till Hackspettsvägen.

Läs mer

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser)

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) TMALL 0141 Presentation v 1.0 Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) Fortsatt anpassning av hastigheterna - Fastställelse av plan 2014 Denna plan ska bidra

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Gotlands län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser för Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Beslut om remiss

Översyn av hastighetsgränser för Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Beslut om remiss Dnr Sida 1 (9) 2016-11-14 Handläggare Christina Akbar 08-508 260 41 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Översyn av hastighetsgränser för Bromma, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck. Beslut

Läs mer

RÄTT FART I STADEN! Förslag till nya hastigheter i Hudiksvalls kommun. Sundsvall

RÄTT FART I STADEN! Förslag till nya hastigheter i Hudiksvalls kommun. Sundsvall RÄTT FART I STADEN! Förslag till nya hastigheter i Hudiksvalls kommun Sundsvall 2010-10-12 RÄTT FART I HUDIKSVALLS KOMMUN Dokumentinformation Titel: Beställare: SWECO: Foton och bilder: HASTIGHETSPLAN

Läs mer

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Upplägg Hastigheter i tätort idag resultat från NTFs och VTIs uppföljning Hastighetens betydelse för en

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

PUBLIKATION 2009:59. Interna råd för hastighetsöversyn på statliga genomfarter inom tättbebyggt område

PUBLIKATION 2009:59. Interna råd för hastighetsöversyn på statliga genomfarter inom tättbebyggt område PUBLIKATION 2009:59 Interna råd för hastighetsöversyn på statliga genomfarter inom tättbebyggt område Titel: Vägverkets interna råd för lokala trafikföreskrifter om hastighet inom tättbebyggt område. Publikation:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ RAPPORT TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ 29 JUNI 2012 Uppdrag: Titel på rapport: Status: Datum: 2012-06-29 Medverkande 241808, Detaljplan kv Renen, Skellefteå TRAFIKUTREDNING KV RENEN Status Revideringar

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Dalarnas län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Dalarnas län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Dalarnas län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32548 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Luleå

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer