Kompetensförsörjning i Blekinge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetensförsörjning i Blekinge"

Transkript

1 REGIONAL UTVECKLING Förvaltning Kompetensförsörjning i Blekinge Byggbranschen

2 Dokumentnamn: Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Revision: 01 Dokumenttyp: Rapport Detta dokument gäller för: Regional utveckling Dokumentansvarig: Katarina Johansson Beslut datum: Dokumentnummer: Funktionsområde: Beslut av: Nästa revidering:

3 Innehåll Branschutveckling i Blekinge... 3 Utbildningsnivån i branschen och tillgången till utbildningar... 7 Kompetensförsörjning och matchning... 9 Byggutbildade i Blekinge... 9 Strategier för kompetensförsörjning Framtida kompetensförsörjningen i regionen Dialog med branschen Rekrytering Arbetsgivarnas medverkan i rekrytering till utbildning Arbetsgivarnas medverkan under utbildning Innehållet i gymnasiekursen Begreppsförklaring Nedan följer en förklaring av några av de begrepp som används återkommande och som ska underlätta förståelsen av innehållet i rapporten. Sysselsatt nattbefolkning avser personer mellan år med en sysselsättning och som har sin bostad i Blekinge. Nattbefolkningen kan ha sitt arbetsställe i länet eller utanför länet. Sysselsättningsgrad avser den sysselsatta nattbefolkningen som andel av befolkningen mellan år. Förenklat är det andelen sysselsatta som bor i Blekinge av befolkningen i arbetsför ålder. Sysselsatt dagbefolkning Avser personer mellan år med en sysselsättning i Blekinge men som kan bo antingen i Blekinge eller utanför länets gränser. Pendlingsnetto pendlingsnettot beräknas som antalet sysselsatta boendes utanför Blekinge som pendlar till och arbetar i Blekinge (inpendling) minus de boende i Blekinge med sysselsättning utanför länets gränser (utpendling). Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 3 (14)

4 Branschutveckling i Blekinge I Blekinge är närmare 4400 personer sysselsatta i byggbranschen 1, vilket motsvarar 6,5 procent av länets samtliga förvärvsarbetande. Det är en lägre andel än i riket där 7,2 procent är verksamma inom branschen. Byggbranschen är störst i Sölvesborg följt av Karlshamn medan den är minst i Olofström. I jämförelse med övriga kommuner i Blekinge har Olofström en betydligt mindre andel sysselsatta i branschen och andelen är en av de lägsta i landet. Byggbranschen är den mest könsuppdelade branschen i Blekinge där fler än 9 av 10 sysselsatta är män (92 procent av den sysselsatta dagbefolkningen). För sysselsatta kvinnor i länet är branschen liten och 1 procent av alla sysselsatta finns inom byggbranschen. För män gäller det motsatta, över 11 procent av alla sysselsatta finns branschen. 1 Avgränsningen till byggbranschen följer SCB:s SNI-kodsindelning som också Arbetsförmedlingen definierar branschen. Om inget annat anges används åldersindelningen år för både dag- och nattbefolkningen i rapporten. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 4 (14)

5 12% Figur 1. Andel sysselsatta i Byggverksamhet % 8% 6% 4% 2% 0% Sölvesborg Karlshamn Riket Blekinge Ronneby Karlskrona Olofström Källa: SCB. Avser andelen sysselsatta av dagbefolkningen (20 64 år) i byggverksamhet Antalet sysselsatta i branschen har det senaste decenniet ökat med över 420 personer och mellan ökade antalet med 401 personer, vilket i relativa tal blir en tillväxt på 10 procent. Den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige tillsammans med en rekordhög befolkningstillväxt har bidragit till en stark utveckling av branschen både nationellt och regionalt. Bostadsinvesteringarna har varit en drivande faktor i ekonomin, men har det senaste året tappat fart nationellt Figur 2. Antalet sysselsatta i byggverksamhet Källa: SCB. Avser antalet sysselsatta av dagbefolkningen (20 64 år). Snickare, elektriker, VVS-montör, anläggningsarbetare och målare hör till de vanligaste yrkena i branschen. Av de sysselsatta i de tio vanligaste yrkena är 14 procent mellan år och i branschen Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 5 (14)

6 som helhet är andelen 16,3 procent i åldersgruppen, vilket är den fjärde lägsta andelen jämfört med övriga branscher. Totalt sett är 21,1 procent av de sysselsatta i Blekinge mellan år. Personer i åldersgruppen förväntas lämna den arbetsföra delen av befolkningen inom 10 år. Utan att studera inoch utflödet är åldersstrukturen relativt övriga branscher god. Tabell 1. Största yrkena inom Branschen och totalt antal i yrket 2016 Yrke Inom byggverksamhet Totalt Andel mellan Träarbetare, snickare m.fl % 7411 Installations- och serviceelektriker % 7125 VVS-montörer m.fl % 7114 Anläggningsarbetare % 7131 Målare % 1362 Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, nivå % 7112 Murare m.fl % 7116 Ställningsbyggare % 8342 Anläggningsmaskinförare m.fl % 3121 Arbetsledare inom bygg, anläggning och gruva % Källa: SCB. Avser antalet sysselsatta av dagbefolkningen (20 64 år) i byggverksamhet Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 6 (14)

7 Utbildningsnivån i branschen och tillgången till utbildningar I branschen hade 2016 endast 10,7 procent av de sysselsatta en eftergymnasial utbildning. I jämförelse med övriga branscher är andelen eftergymnasialt utbildade inom byggbranschen låg och totalt har 40,6 procent av de sysselsatta i länet en eftergymnasial utbildning. Inom byggsektorn är det få at de stora yrkesgrupperna som kräver eftergymnasial utbildning, vilket kan förklara varför en lägre andel har eftergymnasial utbildning i branschen. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet har minskat under 2010-talet, både nationellt och regionalt. Andelen som i förstahand söker sig till ett av yrkesprogrammen har minskat sedan Även övergångsfrekvensen, de som går på ett yrkesprogram, har minskat samtidigt som att andelen både andelen sökande och som går ökar på de högskoleförberedande programmen. En förklaring till det minskade intresset är skolreformen som innebar att de som går yrkesprogram inte får grundläggande behörighet till fortsatta studier på högskola. I Blekinge finns det gymnasial byggutbildning fyra av kommunerna och fördelningen redovisas i tabell 2. Antalet elever på programmet under läsåret 2018/2019 i länet uppgick till 279 personer och andelen kvinnor var under 10 procent. Studievalen indikerar att arbetsmarknaden också framöver kommer vara Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 7 (14)

8 kraftigt mansdominerad inom byggbranschen. Samtidigt är genomströmningen från gymnasiet relativt god och de allra flesta tar en examen inom tre år. Inom programmet finns fyra utbildningsinriktningar: husbyggnad, mark och anläggning, måleri och plåtslagare där husbyggnad är den största inriktning sett till elevantal. Tabell 2. Elever på Bygg- och anläggningsprogrammet per kommun 2018/19 Kommun Antal elever Karlshamn 53 Karlskrona 170 Olofström 0 Ronneby 9 Sölvesborg/Bromölla 47 Blekinge 279 Källa: Skolverket. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 8 (14)

9 Kompetensförsörjning och matchning Byggutbildade i Blekinge I Blekinge bor 2661 personer som har en byggutbildning på gymnasial nivå. Mellan har antalet med en byggutbildning på gymnasienivå ökat med 199 personer eller 8,1 procent, vilket är en något lägre tillväxt än i riket. Under samma period har antalet sysselsatta i länet med byggutbildning ökat med 17 procent, en tillväxt som har varit högre än i riket. För personer med en gymnasial byggutbildning är sysselsättningsgraden 91,5 procent, vilket är en ökning och under perioden. En hög sysselsättningsgrad indikerar en god arbetsmarknad för utbildningsgruppen där utbudet i hög utsträckning används och kompetensen i regionen inom området utnyttjas i hög grad. Arbetslösheten för utbildningsgruppen har också sjunkit under 2010-talet i takt med den starka utvecklingen och är 3,3 procent, vilket förvisso fortfarande är något högre än i riket (3,1 procent). Tillsammans ger det en indikation på att arbetsmarknaden är god för utbildningsgruppen och att det finns en efterfrågan på kompetens inom området. Kompletterande mått till sysselsättningsgraden behövs för att djupare analysera matchningen och hur väl den regionala arbetsmarknaden tar hand om kompetenser. Matchningsgraden visar andelen som arbetar med yrken som stämmer väl överens med utbildningen. För gymnasialt byggutbildade är matchningsgraden 72 procent, vilket är högre än i riket (69,7 procent). En hög sysselsättningsgrad och matchningsgrad indikerar således att många med utbildningen arbetar och att många arbetar med yrken som matchar utbildningen. Figur 3. Tillgång, sysselsatta och sysselsättningsgrad av gymnasialt byggutbildade, ,0% ,0% 89,0% 88,0% 87,0% 86,0% 85,0% Sysselsatt dagbefolkning tillgång Sysselsättningsgrad 84,0% Källa: SCB. Avser antalet sysselsatta av dagbefolkningen (20-64 år) med byggutbildning på gymnasial nivå. Tillgång avser samtliga i Blekinge (20-64 år) med utbildningen i arbetskraften och sysselsättningsgraden är andelen sysselsatta av de boende i Blekinge med en gymnasial byggutbildning. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 9 (14)

10 Strategier för kompetensförsörjning Det finns flera strategier, men två övergripande, för att kompetensförsörja på den regionala arbetsmarknaden på ett övergripande plan. 2 Antingen att attrahera kompetens utifrån eller använda kompetensen som finns i regionen. Den förstnämnda strategin handlar dels om dels inflyttning från andra län eller andra länder men också om inpendling från andra län för att på så sätt lösa kompetensförsörjningen på sikt i regionen. Den andra handlar om att ta tillvara kompetensen i regionen på ett bra sätt. Med bland annat en god genomströmning från gymnasieskolan som vi diskuterade tidigare. Studerar vi de med en gymnasial byggutbildning har Blekinge ett negativt pendlingsnetto, vilket innebär att fler boendes i länet med utbildningen väljer att arbeta utanför länets gränser än vice versa uppgick pendlingsnettot för denna grupp till -77 personer. Sedan 2010 har nettot varit konsekvent negativt för utbildningsgruppen men minskat något över tid. Samtidigt har både in- och utpendlande ökat under 2010-talet. Det är inget unikt för denna grupp utan arbetspendlingen och rörligheten på arbetsmarknaden har ökat generellt över tid. Studerar vi istället inflyttning och utflyttning för utbildningsgruppen är det så att varje år flyttar fler med utbildningen från länet än vice versa. Den främsta anledningen till att utbildningsgruppen ökar över tid är att det i regionen utbildas personer som träder in i arbetsför ålder med den aktuella utbildningen. Figur 3. Pendling för sysselsatta med gymnasial byggutbildning, Inpendlare över länsgräns Utpendlare över länsgräns pendlingsnetto Källa: SCB. Genomströmningen från gymnasieskolan från byggprogrammet är hög även om yrkesprogrammen har minskat sin attraktionskraft de senaste åren med ett minskat söktryck i jämförelse med de högskoleförberedande programmen. Samtidigt examineras det fler gymnasialt byggutbildade än vad som går vidare från utbildningsgruppen till en annan i regionen. Det avspeglar sig i att tillgången på personer med utbildningen i regionen också har ökat de senaste åren, detta trots ett negativt flyttnetto 2 Läs mer i rapporten Utbildning och kompetens i Blekinge, Region Blekinge I rapporten presenteras strategierna mer ingående. Vidare diskuteras bland annat förändringar av arbetskraftsutbudet i länet. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 10 (14)

11 av personer i utbildningsgruppen. Tillsammans med den höga sysselsättningsgraden indikerar det att man nyttjar den befintliga kompetensen i Blekinge i hög grad. Framtida kompetensförsörjningen i regionen I SCB:s trender och prognoser 2017 beskrivs en bristsituation på gymnasialt byggutbildade i Sverige idag. Både tillgången och efterfrågan förväntas öka framöver, men efterfrågan prognostiseras att öka mer än tillgången. Därmed förväntas det vara en bristsituation även framöver. I SCB:s arbetskraftbarometern 2018 upplever en stor andel av de tillfrågade arbetsgivarna en brist på både nyexaminerade och yrkeserfarna med gymnasial byggutbildning. I Arbetsförmedlingens prognos för Blekinge våren 2018 finns en stark framtidstro och optimism i byggbranschen, vilket även finns i den senaste prognosen från Trots att åtminstone bostadsbyggandet på nationell nivå det senaste året har stannat av, en vikande nyförsäljning, oro över ett stigande ränteläge med inbromsande priser som konsekvens så är förväntningarna och efterfrågan hög bland de regionala aktörerna. Företagen i Arbetsförmedlingens undersökning tror på ökad efterfrågan på ett års sikt. Det spiller över på rekryteringsfronten där en hög andel planerar att utöka arbetsstyrkan. Ett stort antal av företagen upplever att det är en påtaglig brist på kvalificerad arbetskraft. Samtidigt pekar Arbetsförmedlingen på att flera har sänkt kraven för att rekrytera personal, vilket kan gynna vissa grupper men även håller tillbaka utvecklingen av branschen. Det går i linje med att det som beskrivits ovan att kompetens som finns inom området i hög grad redan nyttjas på den regionala arbetsmarknaden. Genom sitt prognosarbete genomför Arbetsförmedlingen yrkesprognoser på ett års sikt. 3 I arbetet har yrken med mer påtaglig brist identifierats, vilket likställs med mycket liten konkurrens om jobben. Region Blekinge och Arbetsförmedlingen har haft en dialog där centrala bristyrken inom Byggsektorn i regionen identifierats, vilka redovisas i tabell 3. De utvalda yrkena är i flera fall också med bland de större yrkesgrupperna och har alla en utbildning från gymnasiet utan krav på eftergymnasial utbildning. Det är också så att för samtliga av de utvalda bristyrkena i Blekinge, med undantag för ställningsbyggare, är den sysselsatta dagbefolkningen större än den sysselsatta nattbefolkningen. 3 Prognoserna bygger på de lokala arbetsförmedlingskontorens bedömningar av arbetsmarknadsläget för yrken som finns på den lokala arbetsmarknaden. Bedömningen görs genomen en sammanvägning av intervjuer med arbetsgivare om rekryteringsbehov, kunskap om utbudet att möta efterfrågan från Arbetsförmedlingen och en makroekonomisk analys om branschutvecklingen. 1-2=mer påtagligt överskott, 2-2,9= visst överskott, 2,9-3,3= balans, 3,3-4,= viss brist, 4-5= mer påtaglig brist. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 11 (14)

12 Tabell 3. Bristyrken i Byggbranschen i SSYK 2012 Yrke Nattbefolkning Dagbefolkning Andel av dagbefolkningen inom byggsektorn Bristindex 7111 Träarbetare och snickare % Murare % Betongarbetare % Anläggningsarbetare % Ställningsbyggare % Golvläggare % 4 Källa: SCB. Avser antalet sysselsatta av dagbefolkningen och nattbefolkningen (20-64 år) i byggverksamhet Dialog med branschen Utifrån de av Region Blekinge och Arbetsförmedlingens identifierade bristyrkena initierade Region Blekinge under våren 2018 en dialog mellan branschorganisationen inom Byggbranschen 4. Dialogen syftar till att komplettera Arbetsförmedlingens bild och kartlägga tillgång och utbud inom branschen samt föra en närmare dialog med branschen om vilka kompetenser det finns brist på i länet, med utgångspunkten i bristyrkena. I mötet framkom en till viss del annan bild än den som Arbetsförmedlingen beskriver. Snickare, som är en stor yrkesgrupp, var upplevelsen att det fanns en relativt god tillgång på utbildade i länet, men även i Blekinge är det svårare att få tag i mer erfaren arbetskraft, vilket är i linje med SCB:s arbetskraftsbarometer på riksnivå. Rekrytering sker främst via regionens gymnasiala byggutbildning. Ett mindre antal rekryteras från branschskolor utanför Blekinge. I sektorn finns ett lärlingssystem och flesta arbetsgivarna tar välvilligt emot en lärling anställd men uppger samtidigt att det kan vara svårt att ha flera eftersom handledning behövs under tiden. Murare är en mindre yrkesgrupp och upplevelsen är att det är svårare att hitta kompetens inom detta område. Rekryteringen sker ofta via lärlingsarbete (lärlingsutbildning). Betongarbetare är även område där det är svårt att rekrytera. Rekryteringen sker ofta via lärlingsarbete (lärlingsutbildning). Kakelsättare är också ett mindre område där det inte upplevs vara någon större bristsituation idag. Rekrytering sker främst från gymnasieprogrammen men i viss mån också från distansutbildningar. 4 Möte med Blekinge Byggförening, Byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisatisation som tillhör Sveriges Byggindustrier. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 12 (14)

13 Mattläggare är däremot ett område där företagen upplever det som svårt att hitta personer att anställa och att det är få i länet som arbetar som det. Anläggningsarbetare är relativt svårt att hitta kompetens inom. Arbetet innebär visst arbete med maskiner. Utbildning är inom bygg och anläggning på gymnasiet. Ingenjörer lyfts inte som ett bristyrke men diskuterades i dialogen. Det finns ett ständigt behov i branschen av att rekrytera byggingenjörer. Branschen beskrev att rekryteringen främst görs via Linnéuniversitetet och Kristianstad. Byggarbetsledare är en annan yrkesgrupp med krav på vidareutbildning i branschen och som det finns ett behov av även i framtiden. Dessa rekryteras ofta internt och vidareutbildning finns på YH i Jönköping, Hässleholm och Malmö men utbildning finns också i Kalmar och Ronneby 5. Rekrytering Av de yrkesgrupper som lyftes sker den största rekryteringen från länets gymnasiala byggutbildningar. Arbetsgivarna upplever att det är en god dialog med gymnasieskolan för att rekrytera. De upplever också att behovet av gymnasialt utbildade via bygg- och anläggningsprogrammet samt lärlingsprogrammet är väl tillgodosett i Blekinge. Det behövs en ständig påfyllnad och branschen upplever en viss oro över att utbildningsplatser kommer att minska i framtiden, vilket har skett i andra län. Till skillnad från Arbetsförmedlingens intervjuundersökning framträder en bild av att det behovet av gymnasialt utbildade i hög grad tillgodoser efterfrågan och att man inte har behövt sänka kraven vid rekrytering. Arbetsgivarnas medverkan i rekrytering till utbildning För att kunna rekrytera till yrkesutbildningar är arbetsgivarnas medverkan mycket viktig. Att förstå att jag kan få jobb i branschen, att få träffa arbetsgivare, vara på prao är något som arbetsgivare måste bli bättre på för att kunna hitta framtida arbetskraft. Byggarbetsgivarna Blekinge beskriver att deras medverkan är ganska liten, men företrädare för Sveriges Byggindustrier besöker regelbundet Studie och yrkesvägledare i länet för att informera om yrket inför gymnasievalet och lärare på bygg och anläggningsprogrammet åker till grundskolorna för att informera. 5 Från hösten 2019 Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 13 (14)

14 Arbetsgivarna skulle önska en mer samlad rekrytering till bl.a. Bygg och anläggningsprogrammet i Blekinge. Ett problem finns när det gäller tidiga studiebesök och prao på grund av säkerhetskrav. Arbetsgivarnas medverkan under utbildning Det är mycket viktigt i alla typer av utbildningar att arbetsgivarna medverkar. Det kan göras på olika sätt, genom programråd, dialoger och praktisk medverkan på lektion. Det gör att elever och studenter på ett mycket bättre sätt kan tillgodogöra sig kompetens och det gör att de som vill skapa kontakt med en framtida medarbetare eller arbetsgivare kan skapa kontakt. Byggarbetsgivarna Blekinge tar frekvent emot praktikanter under utbildningstiden och på det sättet bygger man en nära kontakt när det gäller kunskaper, yrkeskultur och kontakt för framtida anställning. beskriver generellt att de har en bra kontakt med gymnasieskolan när de ska rekrytera. Innehållet i gymnasiekursen För att arbetsgivarna fortsatt ska vilja rekrytera kompetens från de utbildningar som bedrivs krävs att undervisningen motsvarar de förväntningar som man har som arbetsgivare. Byggarbetsgivarna Blekinge är generellt mycket nöjda med den grundkompetens som utbildningarna ger. Övrigt Byggarbetsgivarna Blekinge efterlyser samordning mellan myndigheter och andra aktörer när det gäller insatser för personer med byggkompetens alternativt intresse av att arbeta inom bygg för de som kommer från andra länder. Kompetensförsörjning i Blekinge - Byggbranschen 2018 Sida 14 (14)

Kompetensbehov inom teknik och tillverkning

Kompetensbehov inom teknik och tillverkning Kompetensbehov inom teknik och tillverkning Industritekniskt utbildade Brist och överskott samtidigt? Vilken vägledning kan regionala matchningsindikatorer ge oss? REGLAB: REGIONALA MATCHNINGSINDIKATORER

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen Kortversion

Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen Kortversion Kompetensförsörjning i Stockholmsregionen 2050 Kortversion 1 Innehåll Inledning... 2 Framtida arbetskraft- och kompetensbehov... 3 Efterfrågan på högskoleutbildade per inriktning... 4 Utbud och efterfrågan

Läs mer

Efterfrågan, pension och rekrytering inom Bygg & anläggning

Efterfrågan, pension och rekrytering inom Bygg & anläggning Efterfrågan, pension och rekrytering inom Bygg & anläggning En regional analys för Hallands län Presentation 2017-03-10 Inledning Uppdraget har varit: Att analysera efterfrågan, pensioner och rekrytering

Läs mer

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt April 2015 Irma Cupina, Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen, irma.cupina@malmo.se, Tel. 040-344072 Bristyrken i Skåne

Läs mer

Utbildning och kompetens i Blekinge. Jämställd regional tillväxt 2018

Utbildning och kompetens i Blekinge. Jämställd regional tillväxt 2018 Utbildning och kompetens i Blekinge Jämställd regional tillväxt 2018 Den följande rapporten är en del i det uppföljnings- och analysarbete som finns inom regional utveckling och projektet Jämställd regional

Läs mer

Utbildning och kompetens i Blekinge. Jämställd regional tillväxt 2018

Utbildning och kompetens i Blekinge. Jämställd regional tillväxt 2018 Utbildning och kompetens i Blekinge Jämställd regional tillväxt 2018 Den följande rapporten är en del i det uppföljnings- och analysarbete som finns inom regional utveckling och projektet Jämställd regional

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Bygg- och anläggningsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i

Läs mer

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014 Sammanfattning Sida: 1 av 7 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Sammanfattning I Jämtlands län har arbetsmarknaden fortsatt att återhämta sig under

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 Kommunförbundet Skåne, 2012-09-03 Christian Lindell christian.lindell@skane.se 040-675 34 12 Upplägg Bakgrund Utvecklingen i storstadsregionerna

Läs mer

Mat och kompetens i Kalmar län behov och förslag. Kompetensmatchningsindikatorer Livsmedel Kalmar län

Mat och kompetens i Kalmar län behov och förslag. Kompetensmatchningsindikatorer Livsmedel Kalmar län 2015-04-28 Mat och kompetens i Kalmar län behov och förslag Underlag Kompetensmatchningsindikatorer Livsmedel Kalmar län Detta material har tagits fram av Helena Antman Molin, studentmedarbetare på Regionförbundet

Läs mer

S T R A T E G I O C H A N A L Y S Regional utveckling, kultur och bildning. Sysselsättningsutvecklingen i Blekinge

S T R A T E G I O C H A N A L Y S Regional utveckling, kultur och bildning. Sysselsättningsutvecklingen i Blekinge Sysselsättningsutvecklingen i Blekinge 2019-01-08 Innehåll Inledning... 3 Begreppsförklaring... 3 Sysselsättningsutvecklingen i Blekinge... 4 Jobbutveckling över tid i Blekinge... 4 Inomregionala skillnader...

Läs mer

Kompetensbehov inom hälsa, vård och omsorgssektorn 2010-2020

Kompetensbehov inom hälsa, vård och omsorgssektorn 2010-2020 Fakta i korthet Nr. 6 2014 Kompetensbehov inom hälsa, vård och omsorgssektorn 2010-2020 Kompetensplattform Värmland Kompetensplattformar är ett uppdrag från regeringen i syfte att säkra kompetensförsörjningen

Läs mer

Arbetsmarknad Stockholms län

Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS FÖR LÄNET LÄNETS UTMANINGAR BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Stockholms län 1 Antalet som arbetar i länet ökar med 10 000

Läs mer

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Det här är en kort version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län

Läs mer

Kompetensförsörjning 2019 ÖVERSYN AV KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN I KRONOBERGS LÄN

Kompetensförsörjning 2019 ÖVERSYN AV KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN I KRONOBERGS LÄN 219 Kompetensförsörjning 219 ÖVERSYN AV KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN I KRONOBERGS LÄN INNEHÅLL Bakgrund... 2 Arbetsmarknadens utveckling och kompetensbehov... 3 IT/Data och kommunikation... 6 Restaurang och

Läs mer

Hållbart mottagande och effektiv etablering

Hållbart mottagande och effektiv etablering Hållbart mottagande och effektiv etablering Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson 27 april 217 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Stort antal nyanlända ska tas emot i kommunerna Kommunmottagna

Läs mer

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp Erik Rosenqvist 1 (22) 2012-04-23 PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad 2010-2020, tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp I denna PM redovisas

Läs mer

Framtida arbetsmarknad Västra Götaland. 26/11 2013 Joakim Boström

Framtida arbetsmarknad Västra Götaland. 26/11 2013 Joakim Boström Framtida arbetsmarknad Västra Götaland 26/11 2013 Joakim Boström Kompetensplattform Västra Götaland Regeringsuppdraget sedan dec 2009 Stärka förutsättningar för kompetensförsörjning Öka kunskaperna om

Läs mer

Läget i Kalmar län 2016

Läget i Kalmar län 2016 Läget i Kalmar län 2016 Befolkningen i Kalmar län 2015 237 200 invånare 1 nov. 2015 2,4 % av Sveriges befolkning Fler äldre, färre yngre än rikssnittet Ökande försörjningskvot: färre i arbete ska försörja

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län PROGNOS våren 211 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län 212 2 Arbetsmarknadsutsikter 211-212 för Västmanlands län Innehållsförteckning Sid SAMMANFATTNING...3 EFTERFRÅGAN PÅ ARBETSKRAFT OCH SYSSELSÄTTNINGSUTVECKLING...4

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län 1 PROGNOSEN Länets arbetsmarknad återhämtar sig En god utveckling av den inhemska efterfrågan, tillsammans med en global konjunktur som långsamt återhämtar

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BLEKINGE LÄN Prognos för arbetsmarknaden Victor Tanaka

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BLEKINGE LÄN Prognos för arbetsmarknaden Victor Tanaka Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BLEKINGE LÄN Prognos för arbetsmarknaden 2017 Victor Tanaka Dagens upplägg Omvärlden och svensk ekonomi Arbetsförmedlingens intervjuundersökning (prognos) Matchningsläget

Läs mer

Horisont Lycksele nutid och framtid

Horisont Lycksele nutid och framtid Horisont Lycksele nutid och framtid Lycksele Innehåll FÖRORD.... 3 FORTSATT MINSKAD BEFOLKNING....5 BRANSCH- OCH ARBETSMARKNADSSTRUKTUR....6 DEN KÖNSUPPDELADE ARBETSMARKNADEN....9 REKRYTERINGSBEHOV....

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Prognos för arbetsmarknaden i Jönköpings län 2017 Ida Karlsson Arbetsmarknadsanalytiker Jönköping, 2016-12-07 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser 2 gånger per

Läs mer

Seminarium: Regionala matchningsindikatorer. Katja Olofsson Prognosinstitutet, SCB

Seminarium: Regionala matchningsindikatorer. Katja Olofsson Prognosinstitutet, SCB Seminarium: Regionala matchningsindikatorer Katja Olofsson Prognosinstitutet, SCB Syfte och upplägg Syfte Att förbättra användningen av de regionala matchningsindikatorerna genom att gå igenom, studera

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 201 6-12-16 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Sysselsättning 2015... 2 Antalet sysselsatta ökade... 2 Tillväxt i sex av åtta kommuner... 3 Stark tillväxt

Läs mer

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Örebro län 1 PROGNOSEN Arbetsmarknaden blir ljusare Under slutet av 2012 rådde ett kärvt klimat i världsekonomin och sista kvartalet präglades av en hastig försämring i

Läs mer

Arbetsmarknadspolitiska prognoser. Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser?

Arbetsmarknadspolitiska prognoser. Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser? Arbetsmarknadspolitiska prognoser Kan Arbetsförmedlingen göra prognoser? Nej! Det är väl det enklaste svaret för både er och mig Men självklart kan vi det Fyra frågor kan vara värda att besvaras Vad gör

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020. med särskilt fokus på Skåne Nordost

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020. med särskilt fokus på Skåne Nordost UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 med särskilt fokus på Skåne Nordost Anders Axelsson, Analytiker Näringsliv Skåne Skåne Nordost Kristianstad, 8 november 2012 Figur 1.

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Skaraborg, våren Sandra Offesson och Sarah Nilsson

Arbetsmarknadsutsikter Skaraborg, våren Sandra Offesson och Sarah Nilsson Arbetsmarknadsutsikter Skaraborg, våren 2018 2018-06-13 Sandra Offesson och Sarah Nilsson Arbetsförmedlingens efterfrågeindikator för det privata näringslivet i Skaraborg Enligt efterfrågeindikatorn är

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017 Prognos för arbetsmarknaden 2017 2019 Text Annelie Almérus Håkan Gustavsson Torbjörn Israelsson Andreas Mångs Petra Nyberg Text- och bildredigering Marcus Löwing Avstämningsdag

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, december månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län december 2013 8 751 (11,7 %) 3 867 kvinnor (11 %) 4 884 män (12,3

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

FAKTABLAD GOTLAND Statistik gällande utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknad

FAKTABLAD GOTLAND Statistik gällande utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknad 2017-09-25 1 FAKTABLAD GOTLAND Statistik gällande utbildning, kompetensförsörjning och arbetsmarknad 2 Befolkning Åldersfördelning i befolkningen år 2015 Utbildning Utbildningsnivå i befolkningen, Gotland,

Läs mer

Var finns jobben? Bedömning för 2016 och en långsiktig utblick

Var finns jobben? Bedömning för 2016 och en långsiktig utblick Var finns jobben? Text Catarina Annetorp Hörnsten Julia Asplund Karin Berglind Håkan Gustavsson Andreas Mångs Text- och bildredigering Marcus Löwing Eftertryck tillåten med angivande av källa. 2016 02

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 10 september 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2015: 56 965 (7,1%) 25

Läs mer

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6.

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6 Arbetspendling till och från Västerås år 2013 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Gävleborgs län. Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Gävleborgs län. Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Gävleborgs Prognos för arbetsmarknaden 2019-2020 Arbetsförmedlingen Författare: Analysavdelningen Datum: 2019-06-12 Diarienummer: Af-2019/0026 5230 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län Detta här är en kortare version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Hallands län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län och för hela

Läs mer

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI

Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI REGIONAL UTVECKLING Varför Region Skåne är intresserad av att arbeta med SI David Lindén Näringsliv och Arbetsmarknad 5 mars 2019 E-hälsostrategi för Region Skåne 2016 2010 REGIONAL UTVECKLING Det öppna

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-09-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under augusti månad 2017 påbörjade 600 personer (270

Läs mer

SEMA OREN. Gymnasiepokalen en sjukamp mellan elva yrkesprogram. Thomas Lundberg. regiongavleborg.se

SEMA OREN. Gymnasiepokalen en sjukamp mellan elva yrkesprogram. Thomas Lundberg. regiongavleborg.se SEMA OREN Gymnasiepokalen en sjukamp mellan elva yrkesprogram Thomas Lundberg Gymnasiepokalen en sjukamp mellan elva yrkesprogram 1. Arbetsgivarnas upplevda brist på kompetens Bristindex 2. Andel som jobbar

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Västra Götalands län. Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Västra Götalands län. Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Västra Götalands län Prognos för arbetsmarknaden 2019-2020 Arbetsförmedlingen Datum: 2019-06-12 Diarienummer: Af-2019/0026 2288 Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Förväntningsläget

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län Olle Ahlberg,

Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län Olle Ahlberg, Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2019 Olle Ahlberg, 2018-12-12 Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar 2 gånger per år (1 riksprognos och 21 länsprognoser) Arbetsförmedlarna intervjuar arbetsgivare

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något fler nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015 FS 216:5 216-12-21 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 215 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 62 57 personer 215. Det var en ökning med 1 41 personer sedan et innan och den

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Norrbottens län Prognos för arbetsmarknaden 2016 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Text Timo Mulk-Pesonen Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012 PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Uppsala län 2011-2012 2 Arbetsmarknadsutsikter 2011-2012 för Uppsala län Innehållsförteckning Sid ARBETSFÖRMEDLINGENS ARBETSMARKNADSPROGNOSER... 3 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Kompetensbehov inom vården

Kompetensbehov inom vården Kompetensbehov inom vården REGLAB: REGIONALA MATCHNINGSINDIKATORER WORKSHOP 4 MAJ 2017 Anders Axelsson, Region Skåne Agenda Vård och omsorg totalt sett Idag fokus på Vård- och omsorgsutbildade (VO) Hur

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2015

Arbetspendling till och från Västerås år 2015 Arbetspendling till och från Västerås år 2015 När det gäller pendling så råder en viss eftersläpning i statistiken, vilket innebär att den mest aktuella statistiken är från år 2015. Inledningsvis kan du

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, våren Fredrik Mörtberg,

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, våren Fredrik Mörtberg, Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, våren 2019 Fredrik Mörtberg, 2019-06-12 Arbetsförmedlingens prognosarbete Gjort prognoser sedan 1960-talet Intervjuer med 12 600 arbetsgivare i hela landet,

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

Var finns jobben? Tommy Olsson Analysavdelningen

Var finns jobben? Tommy Olsson Analysavdelningen Var finns jobben? Tommy Olsson Analysavdelningen Översikt Kort om arbetsmarknadsläget Våra prognoser Branscher och yrken Var finns informationen? Utvecklingen 2012-2013 Förbättringen har stannat av Sysselsättning

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-10-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under september månad 2017 påbörjade 580 personer

Läs mer

Nulägesbeskrivning Kalmar län 2016

Nulägesbeskrivning Kalmar län 2016 2016-09-06 Nulägesbeskrivning Kalmar län 2016 Syftet med detta PM är att beskriva läget i Kalmar län år 2016, samt att ge en bakgrund till hur länet utvecklats det senaste decenniet. Aspekter som ingår

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 FS 2017:4 2017-12-05 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 64 260 personer år 2016. Det var en ökning med 1 700 personer sedan året innan

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Örebro län. Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Örebro län. Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019 Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2019-2020 Arbetsförmedlingen Datum: 2019-06-12 Diarienummer: Af 2019/0026 2671 Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Förväntningsläget

Läs mer

ARBETSKRAFTSBRISTEN I BOSTADSBYGGANDET Saknas folk eller är det ett matchningsproblem?

ARBETSKRAFTSBRISTEN I BOSTADSBYGGANDET Saknas folk eller är det ett matchningsproblem? ARBETSKRAFTSBRISTEN I BOSTADSBYGGANDET Saknas folk eller är det ett matchningsproblem? Ylva Disheden Hur ser behoven ut inom byggbranchen i Stockholms län? Stockholm 2025: tema bygg Stockholms län förstärker

Läs mer

Relativ arbetslöshet (i relation till antalet personer i arbetskraften) för utrikes födda boende i Sandviken i januari Kvinnor Män Kvinnor Män

Relativ arbetslöshet (i relation till antalet personer i arbetskraften) för utrikes födda boende i Sandviken i januari Kvinnor Män Kvinnor Män Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen Statistik målgruppen i Sandviken I januari 2018 uppgick det totala antalet arbetslösa, samtliga åldrar och kategorier, i Sandviken till 2 539, varav 418 var ungdomar

Läs mer

Pendlingsmönster in, ut och inom länet

Pendlingsmönster in, ut och inom länet 2013:2 Pendlingsmönster in, ut och inom länet Det har sedan länge varit känt att regionens arbetsmarknadsområde är betydligt större än själva länet. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö september månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län september 2013 8 387 (11,3 %) 3 836 kvinnor (11 %) 4 551 män (11,6

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2014

Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Denna artikel beskriver pendlingen till och från Västerås år 2014. Eftersom det är en viss eftersläpning när det gäller statistik om pendling så är detta den

Läs mer

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökad efterfrågan på varor och tjänster till lågt ställda förväntningar på

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Västernorrlands län 1 PROGNOSEN Fortsatt försvagning på länets arbetsmarknad Arbetsförmedlingens konjunkturbarometer visar en tydlig fortsatt nedgång på arbetsmarknaden i Västernorrlands

Läs mer

Analyser och prognoser Kompetensplattform Västra Götaland

Analyser och prognoser Kompetensplattform Västra Götaland Analyser och prognoser Kompetensplattform Västra Götaland Syfte Ett diskussionsmaterial för kompetensförsörjningsarbete i delregionerna i Västra Götaland Utvecklingen de senaste åren Läget idag Blicka

Läs mer

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012 Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012 Stark ökning av efterfrågan inom tjänstesektorn KONJUNKTUREN PEKAR UPPÅT Efter förra årets kraftiga återhämtning fortsätter Blekinges arbetsmarknad

Läs mer

Kompetensförsörjning 2018 ÖVERSYN AV KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN I KRONOBERGS LÄN

Kompetensförsörjning 2018 ÖVERSYN AV KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN I KRONOBERGS LÄN 218 Kompetensförsörjning 218 ÖVERSYN AV KOMPETENSFÖRSÖRJNINGEN I KRONOBERGS LÄN INNEHÅLL Bakgrund... 2 Övergripande beskrivning av arbetsmarknadsläget... 3 Stämningsläget på arbetsmarknaden... 3 Fler jobbar,

Läs mer

Statistik Nybro kommun 2015

Statistik Nybro kommun 2015 Statistik Nybro kommun 215 216-5-19 Innehåll Inledning s. 4 Befolkning s. 5 Flyttningar Nybro kommun s. 9 Befolkningsförändringar i regionen s. 13 Arbetsmarknad s. 17 Käll- och diagramhänvisning s. 22

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

Tillväxten börjar i skolan yrkesutbildning i fokus. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Tillväxten börjar i skolan yrkesutbildning i fokus. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Tillväxten börjar i skolan yrkesutbildning i fokus Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Att rekrytera rätt kompetens Rekrytering pågår i högre utsträckning i högkonjunktur men även i lågkonjunktur

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 FAKTAUNDERLAG Jönköpings län 2017-10-10 Ida Karlsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik september 2017 Stark arbetsmarknad i Jönköpings län Av samtliga sökande på Arbetsförmedlingen i Jönköpings

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Kalmar län 1 PROGNOSEN Konjunkturen i länet förbättras under 2014 och 2015 Den globala tillväxten 2014-2015 får kraft från USA, Japan och Storbritannien. USA leder återhämtningen.

Läs mer

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN HÖSTEN 2013 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN publiceras av Region Västerbotten. Här analyseras den regionala konjunkturutvecklingen och de långsiktiga förutsättningarna för framtida

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Västra Götalands län, våren Alingsås, Sandra Offesson

Arbetsmarknadsutsikter Västra Götalands län, våren Alingsås, Sandra Offesson Arbetsmarknadsutsikter Västra Götalands län, våren 2018 Alingsås, 2018-09-25 Sandra Offesson Framåtblick Fortsatt stark västsvensk ekonomi Sysselsättningen ökar med 32 000 år 2018 och 2019 - En något svagare

Läs mer

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar 2015:4 Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar Att arbetsmarknadsregionen är betydligt större än själva länet har länge varit känt. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som veckobasis

Läs mer

Arbetsmarknad Värmlands län

Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING LÄNETS UTMANINGAR YRKESKOMPASSEN DÄMPAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER Konjunkturuppgången som började i slutet av 2009 pågick

Läs mer

Nytt kunskapslyft för fler jobb

Nytt kunskapslyft för fler jobb 2014-08-22 PM Nytt kunskapslyft för fler jobb Vallöften Det finns ett absurt fenomen i Sverige. Samtidigt som 400 000 människor går arbetslösa hittar många företag inte utbildad arbetskraft att anställa.

Läs mer

STHLM ARBETSMARKNAD:

STHLM ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande i Stockholm 2009 S 2011:07 2011-06-17 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Kompetensbehov inom teknik och tillverkning

Kompetensbehov inom teknik och tillverkning Kompetensbehov inom teknik och tillverkning Vad säger de regionala matchningsindikatorerna om gymnasieingenjörer och datautbildade? REGLAB: REGIONALA MATCHNINGSINDIKATORER WORKSHOP 5 MAJ 2017 Jan Persson

Läs mer

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 60 Efterfrågan på varor och tjänster Andel av arbetsställen som bedömer ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel av arbetsställen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter för 2018 Dalarnas län, december Analysavdelningen Jan Sundqvist

Arbetsmarknadsutsikter för 2018 Dalarnas län, december Analysavdelningen Jan Sundqvist Arbetsmarknadsutsikter för 218 Dalarnas län, december 217 Analysavdelningen Jan Sundqvist 1 486 4842 Fortsatt god konjunktur internationellt Sverige och Dalarna hänger på 48 procent av dalaföretagen tror

Läs mer

Raps Balansering arbetsmarknaden Raps grundkurs september 2017

Raps Balansering arbetsmarknaden Raps grundkurs september 2017 Raps Balansering arbetsmarknaden Raps grundkurs 21 22 september 2017 Övergripande struktur Raps regionala modell L S = L D In- och utpendling, Arbetslöshet Eftermodell miljö (6) Regionalekonomi (3) Prod

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län 2012 Konjunkturförbättringen starkare än väntat Resultatet av Arbetsförmedlingens samlade intervjuer med 12 500 arbetsgivare

Läs mer

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012 Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012 Fortsatt stark efterfrågan 2011 och 2012 POSITIV FRAMTIDSTRO BLAND FÖRETAG I KALMAR LÄN Svensk ekonomi är inne i en period av stark tillväxt.

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Hallands län 1 prognosen Svag utveckling på den halländska arbetsmarknaden 2013 Den svenska ekonomin har under en lång period varit starkare än de flesta andra europeiska länders

Läs mer