LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Grönberg Merja Heijnsbroek-Wirén Mia medlem. ÖVRIGA Isotalo Arja stst:s ordförande utvecklingsdirektör,föredrag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2011 35. Grönberg Merja Heijnsbroek-Wirén Mia medlem. ÖVRIGA Isotalo Arja stst:s ordförande utvecklingsdirektör,föredrag."

Transkript

1 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen TID kl. 17:00-21:03 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Laitinen Åke viceordförande Antas Camilla medlem Grönberg Merja medlem Heijnsbroek-Wirén Mia medlem Vilamaa Asko medlem ÖVRIGA Isotalo Arja stst:s ordförande Nieminen Risto utvecklingsdirektör,föredrag. Marjasvaara Aki hamndirektör,föredr., sekr Bergström Torleif tg. näringsansvarig Granberg Lilian turismsekreterare Tikkanen Paavo Projektchef, SEKES 29 FRÅNVARANDE Törnroos Jorma medlem UNDERSKRIFTER Ordförande Sekreterare Tom Liljestrand BEHANDLADE ÄREND Aki Marjasvaara JUSTERING AV Lovisa juni 2011 PROTOKOLLET Asko Vilamaa PROTOKOLLET TILL Lovisa i stadskansliet PÅSEENDE Åke Laitinen Protokollsutdragets riktighet intygar Lovisa

2 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen FÖRTECKNING ÖVER BEHANDLADE ÄRENDEN Sida 24 Mötets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Utvecklandet av ett arbetsredskap för näringslivet Utredning om handelns servicenät Inledning av närmatsprojektet Regionalt utvecklingsbolag Främjande av utbyggnad av vindkraft Aktuella ärenden Följande möte 53

3 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Mötets laglighet och beslutförhet NUSEK 24 De närvarande konstateras och samtidigt konstaterar ordföranden att mötet är lagligen sammankallat och beslutfört. Förslaget godkändes.

4 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Val av protokolljusterare NUSEK 25 Till protokolljusterare väljs Asko Vilamaa och Åke Laitinen. Förslaget godkändes.

5 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Närings- och utvecklingssektionen Utvecklandet av ett arbetsredskap för näringslivet NUSEK 22 Beredning: utvecklingsgruppen Närings- och utvecklingsväsendet i nya Lovisa har inte ännu till sitt förfo gande alla tillvägagångssätt som tillämpas i praktiken och enligt vilka man kan verka till exempel vid förhandlingar med företagare. Stadens medver kan i byggandet och finansieringen av företagens verksamhetsutrymmen ut gör ett exempel på ärende om vilket det skulle vara bra att ha ett förhands besked, då man försöker få ny verksamhet till Lovisaområdet. Det är nöd vändigt att få godkända riktgivande verksamhetsmodeller eftersom det i nya Lovisa inte ännu finns något prejudikat gällande ärenden om företagsstöd. Inom utvecklingsgruppen har man utgående från ett i praktiken testat exem pel, åstadkommit ett förslag till verksamhetsmodell vid företagsförhandlin gar. Man kunde använda modellen som grund för förhandlingar om stadens möjligheter att medverka i anskaffningen av verksamhetsutrymmen åt före tag. Tillämpningen av modellen skulle förutsätta att vissa förutsättningar är uppfyllda. Förslaget till verksamhetsmodell har bifogats. Bilaga nr 11 Föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Närings- och utvecklingssektionen föreslår att stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige godkänner att verksamhetsmodellen i enlighet med bilagan skall användas som utgångspunkt vid förhandlingar gällande anskaffning av verksamhetsutrymmen åt företag. Modellen är inte bindande för staden och besluten fattas alltid separat och från fall till fall. Närings- och utvecklingssektionen diskuterade ärendet och beslutade att ett slutgiltigt förslag som ska föras till stadsstyrelsen bereds utifrån remissde bat ten till följande sektionsmöte. NUSEK 26 Beredning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen och hamndi rektör Aki Marjasvaara Det korrigerade förslaget till verksamhetsmodell finns som bilaga. Modellen utgår ifrån antagandet att ett företag inleder förhandlingar om etablering i Lovisa och önskar stöd av staden för

6 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Närings- och utvecklingssektionen uppförandet av verksamhetsutrymmen. Vidare utgår man i modellen ifrån att företaget underhandlar med både banken och Finnvera Oy om uppförandet av verksamhetsutrymmena. Därmed fungerar banken och Finnvera Oy som riskbedömare och testare av projektets affärsplan. Om såväl banken som Finnvera Oy godkänner projektet till grund för fortsatta förhandlingar och såvida stadens deltagande kan tas i övervägande med hänseende till projektets sysselsättande effekt, regionala betydelse och enlighet med stadens strategi, kan man planera bildandet av ett fastighetsbolag som åtminstone ifrågavarande företag och Lovisa stad är delägare i. Ett separat fastighetsbolag belastar inte stadens balansräkning med mera än det investerade kapitalet och en eventuell borgensförbindelse. Stadens andel av bolaget kan uppgå till högst 24 %, varvid möjligheten att förhandla om Finnvera Oy:s medverkan i projektet bibehålls. Finnvera Oy förutsätter att fastighetsbolaget har eget kapital på 24 %. Finnvera Oy och bankerna godkänner att % av fastighetens värde utgör säkerhet. För resten kan Finnvera Oy ingå en borgensförbindelse, men det förutsätts att även banken i egenskap av huvudfinansiär bär ansvar för säkerhetsrisker Lovisa stad kan vid behov överväga att bevilja projektet delborgen och stadens intressen bevakas i det kontrakt som läggs upp. Det viktigaste villkoret är att företaget löser in stadens andel enligt överenskommen tidtabell. Modellen presenteras närmare i detalj på mötet. Bilaga nr 12. Föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Närings- och utvecklingssektionen föreslår att stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige godkänner den ovan beskrivna och bilageenliga verksamhetsmodellen till grund för förhandlingar med företag om anskaffning av verksamhetsutrymmen. Modellen är inte bindande för staden och besluten fattas alltid separat från fall till fall. Förslaget godkändes.

7 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Utredning om handelns servicenät NUSEK 27 Beredning och föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen I motiveringarna för Lovisas budget för år 2011 omnämns utredningen om handelns servicenät och i Lovisanejdens näringslivsprogram, som fullmäktigeförsamlingarna har godkänt, har man som en åtgärd fastställt att handelns servicenät ska utredas regionalt. Utredningen behövs också som basmaterial för stadens utlåtande om Nylands landskapsplan samt som grund för planeringen av strategisk markanvändning i Lovisa. Utredningen inleddes redan i slutet av år 2010 och som ett resultat av konkurrensutsättningen valdes företaget Entrecon Oy till att göra utredningen. Närings- och utvecklingssektionen utsåg sina representanter till utredningens styrgrupp på sitt möte ( 6) och Lappträsk sina egna. Arbetet fortskred planenligt, även om det ursprungliga målet för när utredningen skulle vara färdig inte uppnåddes. Utkastet till slutrapport godkändes av styrgruppen på mötet och kompletterades i slutet av maj. Den slutliga utredningen finns som bilaga. Bilaga nr 13. Närings- och utvecklingssektionen föreslår stadsstyrelsen att utredningen om handelns servicenät i Lovisanejden godkänns som grund för stadens strategiska planering och planläggningsutlåtanden. Förslaget godkändes.

8 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Inledning av närmatsprojektet NUSEK 28 Beredning och föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Utvecklingen av närmatstemat är nu aktuellt i östra Nyland. Godkända åtgärder i Lovisanejdens näringslivsprogram är bl.a. utvecklingen av ett närmatsvarumärke och skapandet av ett producentnätverk samt utveckling av gemensam marknadsföring och öppnandet av ett gemensamt ställe för försäljning av närmatsprodukter. I förhandsutredningsprojektet Grön Motorväg har man i anknytning till landsbygdens möjligheter utrett utvecklingen av utbudet på närmatsprodukter. Inom det regionala kohesions- och konkurrenskraftsprogrammet (KOKO) i östra Nyland håller man på att inleda en utredning om kapaciteten för närmatsproduktion och behovet av utveckling inom branschen. Det är meningen att utredningen ska vara klar senast Föreningen Östra Nylands Byar rf ska inleda ett närmatsprojekt på sitt område. Projektet utnyttjar den inledande kartläggning som projektet KOKO erbjuder. För projektet anhåller man om finansiering till 90 % av Landsbygdens utvecklingsförening SILMU rf i östra Nyland och man föreslår att Lovisa stad sköter administrationen, då en märkbar del av närmatsproducenterna verkar på stadens område och eftersom projektet passar väl in i stadens strategi. En presentation av projektet finns som bilaga. För Lovisa innebär projektadministrationen närmast förpliktelser i anknytning till projektekonomin, såsom skötseln av likviditet, fakturering och bokföring och deltagande i styrgruppens arbete. Skötseln av kassaflödet inom verksamheten under år 2011 ryms i Lovisa utvecklingsväsendes dispositionsplan för år Bilaga nr 14. Närings- och utvecklingssektionen beslutar godkänna utvecklingen av föreningen Östra Nylands Byar rf:s närmatsprojekt med Lovisa som administratör enligt bilagan. Förslaget godkändes.

9 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen Regionalt utvecklingsbolag 574/01.01/2010 NUSEK 43 Beredning: tf. näringslivsansvarig Antti Vaittinen TTT- projektet har i uppdrag att organisera näringslivssamarbetet i Lo visaregionen. Inom ramen för projektet har man kartlagt behoven för företa garna i regio nen. Projektet har utrett på vilka grunder förvaltnin gen av de fö retagsrådgivningstjänster och turismtjänster som Lappträsk kom mun och Lovisa stad erbjuder och re gionens ge men samma marknads fö ring såt gär der samt de av kom munerna fastställda spets projekten i fortsätt ningen kun de överfö ras till ett gemen samt, huvudsa kli gen kom munägt ut vecklingsbolag. Deltagandet i regionalt utvecklingsbolag har beaktats i Lovisa stads budget för år 2010 genom att reservera ett investeringsbelopp på euro för bolagets aktiekapital. Utgående från kartläggningsarbete och de underhan dlingar som förts med offentliga och privata sektorn har man utarbetat en affärsverksamhetsplan. Dokumentet är det förslag som TTT-projektets styr grupp godkänt Bilaga 7. Föredragande: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Närings- och utvecklingssektionen beslutar föreslå stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige att Lovisa stad deltar som grundare och aktieägare i i grun dandet av ett för Lovisa stad, Lappt räsk kom mun och re gionens fö re ta ga rorganisationer gemensamt regionalt utvec klings bolag i en lighet med bi lagd affärsverksamhetsplan. Enligt förslaget.

10 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen SBK 32 Beredning: personalchef Minna Uusitalo Lovisa stad har berett grundandet av ett re gionalt ut vec klings bo lag i en lighet med målet i budgeten. Beredningen har omhänderhafts av TTT-pro jektet. Nä rings sek tio nen bes löt fö res lå stadss ty rel sen och vída re stads full mäktige att Lo visa stad deltar som grun dare och ak tieägare i grun dandet av ett för Lovi sa stad, Lappträsk kom mun och re gionens företa ga ror ganisationer ge mensamt re gionalt utvec klingsbo lag. Den av närings- och utvecklingssektionen godkända affärsplanen för bola get finns som bilaga (bilaga 19). I affärsplanen konstateras bl.a. följande: "De till utvecklingstjänsten tillhö rande planering, genomföring och ledning av projekt samt verksamhet kring konsultering och företagsutveckling kommer huvudsakligen att verkstäl las genom att flytta personalen från Lovisa stads och Lappträsk kommuns näringslivs- och utvecklingstjänster, som tidigare producerades inom kom munorganisationen, till bolaget enligt principen för överlåtelse av rörelse. I praktiken består alltså bolagets mänskliga resurser av Lovisa stads närings livsansvariges och Lappträsk kommuns utvecklingschefs insatser." Bland Lovisa stads arbetstagare gäller frågan näringslivsansvariga Tii na Kes kimäki, som enligt principen för överlåtelse av rörelse överförs till bola gets tjänst. För Keskimäki har ordnats hörande enligt samarbets förfarandet.. Bilaga 19. Föredragande: stadsdirektör Olavi Kaleva Samarbetskommittén diskuterar ärendet och sänder det vidare för fortsat t be handling. Enligt förslaget.

11 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen STST 264 Beredning och föredragning: stadsdirektör Olavi Kaleva Grundande av utvecklingsbolag innebär överlåtelse av rörelse. Hörande en ligt sa marbetslagen kommer att gälla utveckling schef Ant ti Vait ti nen för Lappträsk och näringslivsansvariga Tiina Keski mäki för Lo vi sa. För Kes ki mäkis del har hörandet verkställts Sa marbetsko mittén har vid sitt möte 8.6 behandlat grundandet av utvecklingsbo lag. Bilaga nr 73. Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att Lovisa stad deltar som aktieäga re och grundare i grundandet av ett för Lovisa stad, Lappträsk kommun och regionens företagarorganisationer gemensamt utvecklingsbo lag som förver kligas enligt bifogad affärsplan. Föredragandes tillägg till förslaget: Aktionärsavtal och bolagsordning bereds i ett senare skede i samarbete med de medlemmar som grundar bolaget. De slutliga förslagen förs via stadssty relsen till stadsfullmäktige för beslutsfattande. Enligt förslaget och föredragandes tillägg. NUSEK 91 Beredning och föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Utvecklingsbolagets bolagsordning, delägaravtal och affärsverksamhetsplan har beretts i TTT-projektets styrgrupp med bistånd av konsult (FCG). Förslagen bifogas.

12 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen Utvecklingskommittén i Lappträsk har behandlat förslagen och beslutat sän da dem i den form, som styrgruppen föreslår, vidare att behandlas i kom munstyrelsen. Bilagor nr 6. Närings- och utvecklingssektionen diskuterar ärendet och beslutar sända de bifogade förslagen till det regionala utvecklingsbolagets bolagsordning, de lägaravtal och affärsverksamhetsplan för godkännande av stadsstyrelsen och vidare av stadsfullmäktige. Närings- och utvecklingssektionen diskuterade ärendet och beslutade sända de bifogade förslagen till det regionala utvecklingsbolagets bolagsordning, delägaravtal och affärsverksamhetsplan för godkännande av stadsstyrelsen och vidare av stadsfullmäktige. Bilagor nr 20. STST 29 Beredning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Bifogat finns förslagen till det regionala utvecklingsbolagets bolagsordning, delägaravtal och affärsverksamhetsplan. Deltagandet i det regionala utvecklingsbolaget har beaktats i Lovisa stads budget för år 2011 genom att reservera ett investeringsanslag på euro för bolagets aktiekapital. Bilaga nr 12 Föredragning: stadsdirektör Olavi Kaleva Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att Lovisa stad deltar som en av ak tieägarna och stiftarna i bildandet av utvecklingsbolaget som baserar sig på bifogade affärsverksverksamhetsplan, bolagsordning och delägaravtal.

13 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen Beslut. Föredragande föreslog efter diskussion ett tillägg till förslaget: "Ifall Lappt räsk lämnar utanför bolaget tas ärendet åter till behandling." Beslut enligt än dra de förslaget. Paragrafen justerades omedelbart. FM 8 Bilaga nr 3. Stadsfullmäktige godkänner stadsfullmäktiges förslag, att Lovisa stad deltar som en av aktieägarna och stiftarna i bildandet av utvecklingsbolaget som baserar sig på bifogade affärsverksverksamhetsplan, bolagsordning och de lägaravtal. Ifall Lappt räsk lämnar sig utan för bo laget tas ären det åter till behandling. Fullmäktigeledamöterna Erkki Rahkonen och Juha Karvonen anmälde jäv och avlägsnade sig för den tid som paragrafen behandlades. Förslag till bordläggning: Fullmäktigeledamot Leena Lindfors föreslog understödd av fullmäktigele damot Kalevi Lappalainen att ärendet bordläggs. Ärendet bordlades enhälligt. FM 29 Bilaga nr 18. Stadsfullmäktige godkänner stadstyrelsens förslag att Lovisa stad deltar som en av aktieägarna och stiftarna i bildandet av utvecklingsbolaget som base rar sig på bifogade affärsverksverksamhetsplan, bolagsordning och de läga ravtal. Ifall Lappträsk lämnar sig utanför bolaget tas ärendet åter till behandling.

14 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen Ändringsförslag: Fullmäktigeledamot Camilla Antas föreslog att "Fullmäktige beslutar att inte godkänna stadsstyrelsens förslag utan föreslår att stadsstyrelsen börjar förbereda om att grunda en närings- och utveckling senhet som underlyder stadsstyrelsen. Därutöver beslutar stadsfullmäktige att ge stadsstyrelsen följande råd an gående förberedelsen: - för styrandet av utvecklingsenheten grundas en kommitte med 3 medlem mar från förtroende-organisationen och en utvecklingsdirektör som leder gruppen. - som beredare och sekreterare i kommitten fungerar utvecklingsdirektören som även har beredningsrätt i näringslivsoch utvecklingkommittens ären den i styrelsen. - stadsdirektören har närvaro och yttrande rätt på närings- och utvecklings kommittens möten. Om övriga medlemmars närvarorätt besluter kommitten". Förslaget förföll i brist på understöd. Förslag till remittering: Fullmäktigeledamot Leena Lindfors föreslog understödd av fullmäktigele damot Kalevi Lappalainen att remittera ärendet för ny behandling där det görs en utvärdering av det egna samt utvärdering, utredning och jämförelse av existerande alternativa utvecklingsbolags möjligheter att förverkliga nä ringsptogrammet och övrigt näringspolitiskt utvecklingsarbete (t.ex via Se kes ry). Ärendet remitterades enhälligt. NUSEK 29 Beredning och föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Södra Kymmenedalens utvecklingsbolag Cursor Oy:s och Borgånejdens ut vecklingsbolag Posintras möjligheter att erbjuda kommunerna i Lovisanej den sina tjänster har utretts som alternativ för Lovisanejdens utvecklingsbo lag. Utredningen har gjorts i

15 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen samarbete med projektchef Paavo Tikkanen från SEKES ry samt med Lovisa stad och Lappträsk kommun. Underhan dlingar har också förts med representanter för Borgå stad och Mörskom kommun. Utredningen har resulterat i Cursor Oy:s förslag om samarbete med Lo visanejden. De närings- och utvecklingstjänster som Cursor Oy erbjuder är beaktansvärda och företagets strategi lämpar sig väl för Lovisa stads mål för näringslivet och utvecklingen. Problem för köpet av tjänster förorsakas av landskapsgränserna och gränserna mellan NTM-centralerna samt av svåri gheterna att få tjänsterna på svenska. Cursor Oy erbjuder alla kommuner ett likalydande serviceavtal, varför det inte är möjligt att fatta ett kommunvist säravtal. Cursor Oy:s anbud är i kraft tillsvidare. Gällande Posintra Oy kan man konstatera att företagets nuvarande or ganisationsform med kommunminoritet och huvudsaklig finansiering via projekt inte erbjuder den möjlighet till långsiktig verksamhet som Lo visanejdens kommuner förutsätter. Därför har man preliminärt utrett möjli gheten att utveckla Posintra till en organisation med kommunmajoritet och till ett utvecklingsbolag för hela östra Nyland enligt samma modell som re gionala bolag har bildats i övriga Nyland. Styrelsen för Posintra Oy förhåller sig positiv till utvidgningen av bolagets ägarunderlag och fortsatta diskussioner om erbjudande av utvecklingstjäns ter. Kommunerna i östra Nyland underhandlar om saken Cursor Oy:s anbud och utredningen som gjorts presenteras närmare på mö tet. Projektchef Paavo Tikkanen är närvarande under ärendets behandling. Bilaga nr 15 Närings- och utvecklingssektionen beslutar att Lovisa stad i första hand bör jar bereda utvidgningen av ägarunderlaget och organisatio nen för nuvarande Posintra Oy till att möta de behov som förutsätts av sta dens utvecklingsbolag.

16 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Samarbetskommitten Stadsstyrelsen Närings- och utvecklingssektionen Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Stadsfullmäktige Närings- och utvecklingssektionen Förslaget godkändes. Utredningen finns som bilaga.

17 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Främjande av utbyggnad av vindkraft NUSEK 30 Beredning och föredragning: hamndirektör Aki Marjasvaara De första massiva vindkraftsinvesteringarna i Finland kommer att infalla under några av de följande åren. De investeringar som nu görs kommer också i hög grad att styra vindkraftskunnandets och investeringarnas etablering i Finland i framtiden. Investerarna har just nu som mål att finna förläggningsorter som har förutsättningar för snabb planläggning och byggstart. Enligt investerarna är nivån på de nuvarande inmatningstarifferna inte tillräckligt hög för byggande av havsvindkraft och därför granskas speciellt placeringsplatser på fastlandet som har goda vindförhållanden och som ligger nära elöverföringsinfrastruktur. I den kommande landskapsplanen för Nyland behandlas inte vindkraftsparketablering vidare än i den tidigare landskapsplanen, som koncentrerade sig på kartläggning av produktionsplatser till havs. Eftersom landskapsplanen inte behandlar kustområdet innanför skärgården är planeringen av markanvändningen på de övriga områdena beroende av städernas egen markanvändningsplanering. Enligt ändringarna som vunnit laga kraft i 6 i statsrådets förordning om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning förutsätts det inte miljökonsekvensbedömning av vindkraftverksprojekt där de enskilda kraftverken är färre än 10 eller den totala kapaciteten underskrider 30 megawatt. I enstaka fall kan det dock enligt beslut av NTM-centralerna förutsättas MKB om miljökonsekvenserna sannolikt medför avsevärda olägenheter. På Lovisa stads område finns det områden med tillräckliga produktionsförhållanden och också i övrigt områden som uppfyller kraven på placering på både stadens egna och privatägda områden. För att skapa förutsättningar för följandet av den tidtabell som krävs bör vindkraftprojekt prioriteras i planeringen av markanvändningen och erforderliga utredningar föras framåt i tätt samarbete med intresserade investerare. Sektionen föreslår att stadsstyrelsen konstaterar att såväl en behandling av markanvändningen på ett sätt som möjliggör tilläggsinvestering i vindkraft som ett tätt samarbete med vindkraftsinvesterarna är ytterst viktiga för Lovisa stad

18 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Förslaget godkändes.

19 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Aktuella ärenden NUSEK 31 Beredning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen och hamn di rektör Aki Mar jasvaara samt Lilian Granberg Information om åtminstone följande ärenden: Utarbetandet av stadsstrategi Sammanställandet av ett bostadspolitiskt program Programmet Företagstolken Upprättandet av en servicenivåplan för kollektivtrafiken Förutredningsprojektet Grön Motorväg Turismärenden Cafe- och restaurangväsendet i Lovisas gamla staden Föredragning: ut vec klings di rektör Ris to Nie mi nen och hamn direktör Aki Marjasvaara. Närings- och utvecklingssektionen antecknar översikten över aktuella ären den för kännedom. Samtidigt sektionen konstaterar att cafe- och restaurang verksamheten är mycket viktig för Lovisa stad och turismen. Utvecklandet av turismen är en av tyngdpunktområdena i näringslivsprogrammet. För att underlätta näringslivsutveckling och turism i området föreslår nä rings- och utvecklingssektionen att detaljplanen i gamla staden i brådskande ordning uppdateras. Dessutom föreslår sektionen att undantagslov beviljas för Tu hannen Tuskan kahvilas uteservering. Sektionen efterlyser också förbättrad växelverkan och helhetstänkande i sta dens enheter i fråga om stadens centrala mål. Förslaget godkändes.

20 LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Närings- och utvecklingssektionen Följande möte NUSEK 32 Beredning och föredragning: utvecklingsdirektör Risto Nieminen Närings- och utvecklingssektionens följande möte hålls torsdagen kl. 17 på Lovisa Rådhuset. Förslaget godkändes.

LOVISA STAD PROTOKOLL 9/ Lovisa rådhuset, stadsstyrelsens sessionsal. Heijnsbroek-Wirén Mia medlem Törnroos Jorma

LOVISA STAD PROTOKOLL 9/ Lovisa rådhuset, stadsstyrelsens sessionsal. Heijnsbroek-Wirén Mia medlem Törnroos Jorma LOVISA STAD PROTOKOLL 9/2011 100 Närings- och utvecklingssektionen TID 16.11.2011 kl. 18:00-20:58 PLATS Lovisa rådhuset, stadsstyrelsens sessionsal NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Laitinen Åke viceordförande

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 14/2012 334. Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum

LOVISA STAD PROTOKOLL 14/2012 334. Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum LOVISA STAD PROTOKOLL 14/2012 334 Stadsstyrelsen TID 18.06.2012 kl. 17:00-18:07 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Alm Agneta I viceordförande Järvinen Anja

Läs mer

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport

Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell. Slutrapport Centralisering av Borgå stads bostadsegendom och en ny, effektivare förvaltningsmodell Slutrapport 19.9.2011 Sida 2 1. Sammanfattning Bakgrund och utredningens mål Borgå stads ledning har på basis av anbuden

Läs mer

PROTOKOLLET TILL På Lovisa stads anslagstavla på rådhuset 27.04.2010 PÅSEENDE

PROTOKOLLET TILL På Lovisa stads anslagstavla på rådhuset 27.04.2010 PÅSEENDE LOVISA STAD PROTOKOLL 1/2010 1 Revisionsnämnden TID 20.04.2010 kl. 18:00 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Laukas Gunnel viceordförande Backlund Jan

Läs mer

Beredning: Ralf Sjödahl, Annika Kuusimurto, Tuija Niemeläinen. Lovisa stad begär anbud angående kost- och städservice enligt bilagans serviceobjekt

Beredning: Ralf Sjödahl, Annika Kuusimurto, Tuija Niemeläinen. Lovisa stad begär anbud angående kost- och städservice enligt bilagans serviceobjekt Stadsstyrelsen 56 01.03.2010 Stadsstyrelsen 172 31.05.2010 Anbudsförfrågan angående Lovisa stads kost- och städservice 216/02.08.00/2010 STST 56 Beredning: Ralf Sjödahl, Annika Kuusimurto, Tuija Niemeläinen

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45.

PEDERSÖRE KOMMUN. Planläggningssektionen PROTOKOLL 03.10.2014 71. Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45. 03.10.2014 71 Sammanträdestid: Fredagen 03.10.2014, kl. 10.30-11.45 Sammanträdesplats: Polaris i Edsevö Beslutande Borgmästars, Yvonne Forsblom, Greger Käldman, Leif Lindfors, Ralf Wiklund, Senja ordförande.

Läs mer

Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors

Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors Stadsstyrelsen 14 12.01.2015 Utredning av upphandling av advokattjänster, fallet Keskimäki 737/00/2014, 919/01.01.04/2011 STST 14 Beredning och föredragning: förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors Bakgrund

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 1203/10.03.02/2013 Stadsstyrelsen 259 16.9.2013 144 Motion om att bilda ett fastighetsbolag för stadshuset Beredning och upplysningar: Carl Slätis, tfn 09 816 84419 Mikko

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

PEFC FI 1006:2008. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen 10.9.2008. PEFC Finland

PEFC FI 1006:2008. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen 10.9.2008. PEFC Finland Finlands PEFC-standard Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen PEFC FI 1006:2008 10.9.2008 Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen PEFC Finland Sitratie 7, 00420 HELSINKI telefon:

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 1/2016 1 Stadsfullmäktige TID 20.01.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

Upphandling av terapitjänster som beviljas som medicinsk rehabilitering genom servicesedelmodellen

Upphandling av terapitjänster som beviljas som medicinsk rehabilitering genom servicesedelmodellen Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 112 20.10.2015 Upphandling av terapitjänster som beviljas som medicinsk rehabilitering genom servicesedelmodellen 191/00.01.02/2012 Soh 112 Social- och hälsovårdsnämnden

Läs mer

Avtal om av kommunen beviljat stöd

Avtal om av kommunen beviljat stöd 1 (6) Avtal om av kommunen beviljat stöd Projektet Bredband för alla 2015: Emsalö projektet Avtalsparter Beställare och Borgå stad (nedan Kommunen ) stödgivare Stadshusgatan 7 06100 BORGÅ FO-nummer 1061512-1

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 43 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOKOUSPÖYTÄKIRJA 43 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 6/2008 78 Direktionen för fastighetsverket 30.10.2008 TID - AIKA 17:00-20:45 PLATS - PAIKKA SKANSEN 43 KONSTATERA SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 80 44 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 81 45 MOTION OM

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf

Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, Autism- och Aspergerföreningen i Västra-Nyland rf STADGAR NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Föreningens namn är Länsi-Uudenmaan Autismi- ja Aspergeryhdistys

Läs mer

Bildningsnämnden nr 1/2013 7.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämnden nr 1/2013 7.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 1/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDN 1 BILDN 2 BILDN 3 Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut Godkännande av utvärderingen gällande bildningsnämndens interna övervakning för

Läs mer

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57

41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 57. 42 Val av protokolljusterare 57. 43 Godkännande av föredragningslista 57 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2015 55 Köks- och städsektionen Tid Onsdag 7.10.2015kl. 14.00 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 41 Sammanträdets laglighet och beslutförhet

Läs mer

Kompletteringsutbildning på svenska

Kompletteringsutbildning på svenska Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 58 26.05.2015 Kompletteringsutbildning på svenska 368/00/01/02/2015 Soh 58 Svenska sektionen 7.4 2015 42: Svenska sektionen beslöt ta upp till behandling

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden. Samhällstekniska väsendets bemötande Samhällstekniska nämnden 53 20.08.2015 Revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2014, samhällstekniska nämndens bemötanden Samhällstekniska nämnden 53 Kommunfullmäktige har vid sitt sammanträde

Läs mer

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28

Göteborg & Co Kommunintressent A B Org nr 556427-8751 Styrelsen 2015-04-28 Utfärdat 2015-04-21 Handläggare Camilla Nyman Förslag till beslut att fullfölja tidigare tecknad avsiktsförklaring med övriga delägare i Göteborg & Co Träffpunkt AB genom att förvära näringslivets aktier

Läs mer

Andelslagets firmanamn är Kasvattajaosuuskunta Limousin och hemort är Tammerfors.

Andelslagets firmanamn är Kasvattajaosuuskunta Limousin och hemort är Tammerfors. ANDELSLAGETS STADGAR ÖVERSÄTTNING 1 Andelslagets firma och hemort Andelslagets firmanamn är Kasvattajaosuuskunta Limousin och hemort är Tammerfors. 2 Verksamhetsområde Syftet med andelslaget och dess verksamhetsområde

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 8/ Tekniska centralen, Drottninggatan 15 B, Lovisa. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD PROTOKOLL 8/ Tekniska centralen, Drottninggatan 15 B, Lovisa. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD PROTOKOLL 8/2012 79 Närings- och utvecklingssektionen TID 08.11.2012 kl. 17:30-20:35 PLATS Tekniska centralen, Drottninggatan 15 B, Lovisa NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Laitinen Åke

Läs mer

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f.

ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Organ Datum 4/2011 Förbundsstyrelsen 05.05.2011 Sammanträdestid Sammanträdesplats Torsdagen den 05.05.2011 kl.15.00 16.45 Hildas Hus Beslutande ORDINARIE ERSÄTTARE X Alén, Sune ordf. X Häggblom, Lars vice.

Läs mer

Skötseln av bostadsärenden i Lojo stad 2016

Skötseln av bostadsärenden i Lojo stad 2016 Stadsfullmäktige 100 16.09.2015 Skötseln av bostadsärenden i Lojo stad Grundtrygghetsnämndens sektion 16.6.2015 59 Lojo stadsfullmäktige godkände budgeten för år 2015 i november 2014. I avsnittet om förändringar

Läs mer

Sammanträdesdatum 22.4.2010

Sammanträdesdatum 22.4.2010 Sida 1 FÖREDRAGNINGSLISTA 48 Sammankallelse och beslutfördhet 49 Val av protokolljusterare, tidpunkt för justering samt godkännande/ komplettering av föredragningslistan 50 Revisorernas berättelse 51 Revisorernas

Läs mer

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015

Samkommunstyrelsen Protokoll 2.10.2015 Samkommunstyrelsen Protokoll 7/2015 Sammanträdesnummer Sammanträdestid Sammanträdesplats 7/2015 Fredag kl. 10.00 11.35 Optima, Åminnevägen, Nykarleby Beslutande - Kenneth Holmgård, ordförande Bjarne Kull,

Läs mer

Sammanträdesdatum 10.12.2014

Sammanträdesdatum 10.12.2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 11/2014 11/134 Sammanträdestid Onsdagen den, kl. 19.00-20.32 Sammanträdesplats Botnia Hotel & Restaurant Beslutande: Ersättare: Enroth, Carl-Johan Takkula, Monica Byskata, Tom

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland

Stadgar för Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland Stadgar för Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är Stiftelsen för utbildning och kultur på svenska i Finland och dess hemort är Helsingfors.

Läs mer

Mål: Markägarens mål är att anvisa tre nya fritidsbostäder i området i tillägg till de två nuvarande.

Mål: Markägarens mål är att anvisa tre nya fritidsbostäder i området i tillägg till de två nuvarande. Stadsutvecklingsnämnden 91 20.03.2012 Stadsutvecklingsnämnden 118 09.06.2015 Stadsutvecklingsnämnden 196 13.10.2015 Stadsstyrelsen 315 02.11.2015 Stadsfullmäktige 59 09.11.2015 REVNÄS, BAGGBÖLE OCH SKAVARBÖLE,

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget för redovisningsåret

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

RP 23/2010 rd. I denna proposition föreslås att den nya lagen om bostadsaktiebolag ändras så att aktielägenheter

RP 23/2010 rd. I denna proposition föreslås att den nya lagen om bostadsaktiebolag ändras så att aktielägenheter Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 kap. 32 och 34 i lagen om bostadsaktiebolag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att den nya lagen

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS

ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS Social- och hälsovårdsn. 50 22.04.2015 ANVÄNDNING AV SERVICESEDLAR FÖR ÖPPNA REHABILITERINGSTJÄNSTER FÖR FRONTVETERANER OCH I HANDIKAPPSERVICELAGEN AVSEDD PERSONLIG ASSISTANS SOHÄN 22.04.2015 50 Beredning:

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån.

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) SJUKVÅRDSDISTRIKT. HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån. HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2015 1 (15) TID 15.09.2015 kl. 14:00-15:45 PLATS HNS, Stenbäcksgatan 9, Förvaltningsbyggnaden 1 vån., Lilla kabinettet BEHANDLADE ÄRENDEN Ärende Rubrik Sida 47 MÖTETS

Läs mer

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

Principbeslut om och tidtabell för bolagisering av affärsverk

Principbeslut om och tidtabell för bolagisering av affärsverk Stadsfullmäktige 34 28.04.2014 Principbeslut om och tidtabell för bolagisering av affärsverk FGE 34 639/00/01/00/2010 Koncern- och stadsutvecklingssektionen 20 Beredning: stadsjurist Ben Weizmann, finansdirektör

Läs mer

23.3.2010. Hangö stad. Detaljplan för utvidgningen av vindkraftpark Sandö Program för deltagande och bedömning (PDB)

23.3.2010. Hangö stad. Detaljplan för utvidgningen av vindkraftpark Sandö Program för deltagande och bedömning (PDB) 23.3.2010 Hangö stad Detaljplan för utvidgningen av vindkraftpark Sandö Program för deltagande och bedömning (PDB) Innehåll 1 UTGÅNGSPUNKTER SOM MARKANVÄNDNINGS- OCH BYGGLAGEN STÄLLER FÖR DETALJPLANLÄGGNINGEN

Läs mer

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN

INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN INSTRUKTION FÖR TEKNISKA CENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige 17.12.2002 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 09.09.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 14.12.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL 5/2012 KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGENLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL 5/2012 KONSTATERANDE AV MÖTETS LAGENLIGHET OCH BESLUTFÖRHET KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLL 5/2012 Mötestidpunkt 19.9.2012 kl 18.30 20.46 Mötesplats Lappträsk utbildningscentral, föreläsningssalen Lampola, Sjökullavägen 97 Ärenden för behandling KONSTATERANDE AV MÖTETS

Läs mer

1/16. Interimistisk organisationskommission 29.09.2009. Kokous 2/2008 30.10.2008 14 Valmistelija MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

1/16. Interimistisk organisationskommission 29.09.2009. Kokous 2/2008 30.10.2008 14 Valmistelija MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 1/16 Kokous 2/2008 30.10.2008 14 Valmistelija MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET Konstaterades. 30.10.2008 15 Valmistelija VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE Valdes ledamöterna Taisto Uutinen och Agneta Alm. 30.10.2008

Läs mer

Detaljplan och detaljplaneändring / Kvarteret för aktivt boende, Ilkkavägen 1 3 och Karlebygatan 68 72

Detaljplan och detaljplaneändring / Kvarteret för aktivt boende, Ilkkavägen 1 3 och Karlebygatan 68 72 Stadsfullmäktige 10 03.02.2014 Detaljplan och detaljplaneändring / Kvarteret för aktivt boende, Ilkkavägen 1 3 och Karlebygatan 68 72 FGE 10 Stadsstrukturnämnden 167 Beredning: detaljplanearkitekt Elina

Läs mer

1 (8) Stadsstyrelsens förslag till utlåtande (Behandlades i stadsstyrelsen 22.10.2007 och behandlas i stadsfullmäktige 31.10.2007)

1 (8) Stadsstyrelsens förslag till utlåtande (Behandlades i stadsstyrelsen 22.10.2007 och behandlas i stadsfullmäktige 31.10.2007) 1 (8) (Behandlades i stadsstyrelsen och Kommunikationsministeriet PB 31 000023 Statsrådet Ref.: Begäran om utlåtande 85/40/2005 Utlåtande om flygplatsutredningen för Helsingforsregionen Flygplatsutredningen

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.03.2015 Sida 1 / 1 4992/01.01.01/2014 Stadsstyrelsen 79 2.3.2015 Stadsstyrelsen 95 16.3.2015 43 Ordinarie tillsättande av tjänsten som teknisk direktör (vakansnummer 521000) i teknik- och

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14 Sammanträdestid Onsdag 1.10.2014 kl. 17.00 Beslutande Kommunkansliet, sammanträdesrummet x Höglund, Roger, ordförande, x

Läs mer

KITÖ VAT KITÖ VATTENANDELSLAG KITÖN VESIOSUUSKUNTA

KITÖ VAT KITÖ VATTENANDELSLAG KITÖN VESIOSUUSKUNTA PROTOKOLL FRÅN KITÖ VATTENANDELSLAGS ORDINARIE ANDELSSTÄMMA 2015 Plats: Byarsborg, Spjutsund, Sibbo Tid: 14.6.2015, kl. 14.00 Närvarande: Andelslagets medlemmar och styrelsen med suppleanter samt arbetsgrupper,

Läs mer

Till de besvärsgrunder som anförs ger stadsstyrelsen följande förklaring:

Till de besvärsgrunder som anförs ger stadsstyrelsen följande förklaring: Stadsstyrelsen 156 23.06.2014 Social- och hälsovårdsnämnden 77 28.08.2014 Förklaring till Åbo förvaltningsdomstol med anledning av Cornelius Collianders m.fl. besvär över social- och hälsovårdsnämndens

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 lagen om stödjande av arbetslösas frivilliga studier PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat 3.12.2015

KALLELSESIDA Utfärdat 3.12.2015 KALLELSESIDA Utfärdat 3.12.2015 10/122 Sammanträdestid Onsdagen den, kl. 19.00 - Sammanträdesplats Kommungården Ärendets nummer Ärende 87. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 88. PROTOKOLLJUSTERING 89. TOMTER Reservering

Läs mer

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde.

Tävlingsprogrammet presenteras närmare vid styrelsens sammanträde. Samkommunstämman 22.04.2010 s. 8 Styrelsen 30.03.2010, 10 7 TÄVLINGSPROGRAM, CAMPUS PROJEKTET På basis av de diskussioner som förts mellan samkommunen och NAI Premises har bolaget uppgjort (under arbete)

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) Stadsfullmäktige Kaj/7 22.4.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) Stadsfullmäktige Kaj/7 22.4.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (7) 7 Uppföljningsrapport 2015 om genomförandeprogrammet för boende och härmed sammanhängande markanvändning (BM-programmet) HEL 2015-003886 T 10 01 00 Beslutsförslag

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs. - Lundberg Bror x Sjöblom Tommy, ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René - Jansson Tom x Rydström Agneta - Söderlund Jessica

Kommunkansliet i Nääs. - Lundberg Bror x Sjöblom Tommy, ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René - Jansson Tom x Rydström Agneta - Söderlund Jessica Nr 4/2014 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00-20.20 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs - Lundberg Bror x Sjöblom Tommy, ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René - Jansson Tom x Rydström

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-10-05 1(16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-10-05 1(16) Kommunstyrelsen 2009-10-05 1(16) Innehållsförteckning Tillägg till anvisningar vid handläggning av ärenden som rör gymnasieelevers resor... 3 Slutredovisning av projekt Rydskolan... 4 Exploateringskalkyl,

Läs mer

VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA. Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. 1 Tillämpningsområde

VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA. Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. 1 Tillämpningsområde VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014 1 Tillämpningsområde Bestämmelserna i denna förvaltningsstadga tillämpas på sammanträdesförfarandet

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

Att leva och bo med vindkraft

Att leva och bo med vindkraft Att leva och bo med vindkraft Nytta för bygden. Förändras boendet? Blir det några lokala jobb? Några funderingar Av Göte Niklasson, vindkraftveteran www.vindstat.nu Statistik över svensk vindkraft samt:

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN 15.10.2015 1 KALLELSESIDA Utfärdad den 5 oktober 2015 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Torsdagen den 15 oktober 2015 kl.18.00 Kommunkansliet i Åva 63 Laglighet och beslutförhet 64 Protokolljusterare

Läs mer

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter.

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter. Godkänd av stadsfullmäktige 2.12.1993 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 9.9.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 25.1.2007 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2012 INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSCENTRALEN

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 1/2011 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19.00-21.10 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Karlsson Henning, ordf. x Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd - Fagerström Yvonne x Jansson

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 147/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om regionalt stödjande av transporter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden:

Innehåll KALLELSE SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN 28.09.2015 SUNDS KOMMUN. Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00. Ärenden: Tid SUNDS KOMMUN SKOL- OCH BILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 28.09.2015 Måndagen den 28.09.2015 kl.16.00 Nr 7 Plats Ärenden: Sunds skola Innehåll 69 Mötets laglighet och beslutförhet 3 70 Val av två protokolljusterare

Läs mer

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRHANDLINGSORGANISATION TSN RF PRIVATA SEKTORNS FÖRTROENDEMANNAVAL Valanvisningar för perioden

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 173-181 Plats och tid Stadshuset Säffle, Trätäljarummet, kl. 09.00-14.55 ande Övriga deltagare Daniel Bäckström (c) Kerstin Einevik Bäckstrand (c) Ulrika Simonsson

Läs mer

Protokoll fcrt vid årsstämma med aktieägarna i

Protokoll fcrt vid årsstämma med aktieägarna i Protokoll fcrt vid årsstämma med aktieägarna i Stockholm den 16 april 2015 kl. 17.00. Endomines AB (publ), org. nr 556694-2974 i Närvarande aktieägare: Bilaga 1 1 Stämmans öppnande (dagordningens punkt

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

Styrelsen 04/2009. Protokoll 27.4.2009

Styrelsen 04/2009. Protokoll 27.4.2009 Styrelsen 04/2009 Protokoll 27.4.2009 Styrelsen 27.04.2009 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 4/2009 Tid: 27.4.2009 kl. 15.30 Plats: Östra Nylands yrkesinstitut Inveon, kulturenheten Lundagatan 8, Borgå ÄRENDEN SOM

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/2016 1 Stadsfullmäktige TID 12.10.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

Bildningskansliet i Kimito den 18.2.2014

Bildningskansliet i Kimito den 18.2.2014 1/2014 KALLELSE 1 Sammanträdestid: kl. 17.00 Sammanträdesplats: kommunkansliet i Kimito, styrelserummet Beslutande: Anders Laurén Patrick Joki Cathina Wretdal-Lindström Lars Söderlund Marjaana Hoikkala

Läs mer

POHJOLA BANK ABP PROTOKOLL 1/2013 1 (15) Tid Fredagen den 22 mars 2013 kl. 14.00 16.15

POHJOLA BANK ABP PROTOKOLL 1/2013 1 (15) Tid Fredagen den 22 mars 2013 kl. 14.00 16.15 POHJOLA BANK ABP PROTOKOLL 1/2013 1 (15) ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA Tid Fredagen den 22 mars 2013 kl. 14.00 16.15 Plats Närvarande Helsingfors Mässcentrum, kongressflygeln, adress Järnvägsmannagatan 3, 00520

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 1 Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2010-11-24 kl 13:00 16:45 Beslutande: Åsa Herbst (M) Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Övriga närvarande:

Läs mer

STADGAR. Saga Motion. Hälsa runt hörnet. Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010

STADGAR. Saga Motion. Hälsa runt hörnet. Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010 STADGAR Saga Motion Reviderade i enlighet med beslut på årsmötet 2010 Hälsa runt hörnet Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sidan 1 Ändamål 2 2 Sammansättning 2 3 Tillhörighet 2 4 Beslutande organ

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Bosse Pettersson (C) och Eva WennStröm (S) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 93-111 Linn Erlandsson

Bosse Pettersson (C) och Eva WennStröm (S) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 93-111 Linn Erlandsson Sida PROTOKOLL 1(23) Plats och tid Långön Folkets Hus, kl 14:30-15:30 ande Ledamöter Åke Thörnesjö (M) ordf Bosse Pettersson (C) 1:e vice ordf Eva WennStröm (S) 2 :e vice ordf Sonja Höglund (SIV) Naeimy

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN BORGÅ BILAGA 17 ÖSTRA MENSAS STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN DETALJPLAN FÖR DELAR AV BYARNA HAIKO OCH SVARTSÅ Förslag II var framlagt 19.3-22.4.2014

Läs mer

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder

Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och reglementen för Jönköpings kommuns nämnder Allmänna bestämmelser för kommunens nämnder Ks 2010:525 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Allmänna bestämmelser för jönköpings kommuns nämnder Ingår i Allmänna bestämmelser och

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 7/ Grönberg Merja Heijnsbroek-Wirén Mia medlem Törnroos Jorma

LOVISA STAD PROTOKOLL 7/ Grönberg Merja Heijnsbroek-Wirén Mia medlem Törnroos Jorma LOVISA STAD PROTOKOLL 7/2010 61 Närings- och utvecklingssektionen TID 03.06.2010 kl. 17:00-20:00 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Liljestrand Tom ordförande Laitinen Åke viceordförande

Läs mer

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar

Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014. Kommunfullmäktige beslutar Sida 1 av 5 Sammandrag från kommunfullmäktiges sammanträde den 22 april 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

Förvaltningsreglemente för Studentkåren vid Helsingfors universitet

Förvaltningsreglemente för Studentkåren vid Helsingfors universitet Godkänd av delegationen 23.4.2014 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originalversionen.) Förvaltningsreglemente för Studentkåren vid Helsingfors universitet 1 Innehåll DEL

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Dan Nordman, meddelat förhinder, kallat ersättare Kari Granberg, meddelat förhinder

Dan Nordman, meddelat förhinder, kallat ersättare Kari Granberg, meddelat förhinder 1 PROTOKOLL 28.04.2014 Styrelsemöte 5/2014 Plats Ålands gymnasium, Neptunigatan 21 Tid Kl. 18.30 20.35 Närvarande Föredragande Christina von Hertzen, ordförande Anita Husell-Karlström, viceordförande Stig

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:73

Regeringens proposition 2008/09:73 Regeringens proposition 2008/09:73 Överlåtelse av aktier i Venantius AB till AB Svensk Exportkredit samt åtgärder för förstärkt utlåning från AB Svensk Exportkredit och Almi Företagspartner AB Prop. 2008/09:73

Läs mer

SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN

SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN 1 SOCIALINSTRUKTION FÖR FINSTRÖMS KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 19.12.2011, 55 Datum för ikraftträdande 19.21.2011 I KAPITLET TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 Anordnande av socialvård Vid anordnandet av kommunens

Läs mer

RP 108/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 39 i lagen om Finlands

RP 108/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 39 i lagen om Finlands Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 39 i lagen om Finlands skogscentral PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att övergångsbestämmelsen

Läs mer