Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet"

Transkript

1 Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Senast uppdaterad Frågor och svar om Internetbaserat stöd och behandling och KBT via nätet Internetbaserat stöd och behandling ska bli en del av hälso- och sjukvårdens ordinarie utbud och Västra Götalandsregionen ansluter till den nationella plattformen Stöd och behandling på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) blir det första behandlingsområdet i e-tjänsterna. Det här dokumentet vänder sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården och ska ge svar på vanliga frågor. Om du inte hittar svar på dina frågor här är du välkommen att mejla dem till Kajsa Söderberg på kajsa.soderberg@vgregion.se på koncernstab hälso- och sjukvård på Koncernkontoret. Internetbaserat stöd och behandling så fungerar det Vad är internetbaserat stöd och behandling? Stöd och behandling är en nationell plattform som ger vårdgivare möjligheten att erbjuda internetbaserat stöd och behandling via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Plattformen är framtagen av Inera och 1177 Vårdguiden på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting och införs i alla regioner och landsting. Patienten får tillgång till e-tjänsten Stöd och behandling via säker inloggning på 1177.se. I e-tjänsten kan patienten bland annat: kommunicera med sin behandlare registrera mätvärden och följa värdena i grafer och tabeller besvara frågor se filmer få aviseringar inför olika aktiviteter Vilken behandling eller stöd som en patient får tillgång till, styrs av den behörighet som vårdgivaren tilldelar patienten. Vilka stöd och behandlingar erbjuds inom VGR via e-tjänsten Stöd och behandling idag? Västra Götalandsregionen har hittills upphandlat behandlingsprogram så att alla verksamheter ska kunna erbjuda internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) vid:

2 2 ångest (Internethjälpen vid ångest) depression (Internethjälpen vid nedstämdhet) oro (Internethjälpen vid oro) sömnproblem (Internethjälpen skapa bättre sömn) stress (Internethjälpen stress och utmattning) Västra Götalandsregionen ska bygga upp internetbaserat stöd och behandling som en del av det ordinarie utbudet av hälso- och sjukvård, såväl vid somatiska sjukdomar som vid psykiska besvär. I ett första steg införs internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) som en del av primärvårdens ordinarie utbud. Vilken utrustning behöver patienten? Det fungerar lika bra med mobil som med dator eller surfplatta. Patienten behöver inte använda någon kamera. Har patienten kontakt med en behandlare eller interagerar patienten enbart med ett system? Innan behandlingen startar har behandlaren och patienten kontakt personligen. Patienten får berätta om sig själv och sina besvär. Tillsammans går behandlare och patient igenom om internetbehandling är ett aktuellt alternativ. Om inte erbjuds hjälp på annat sätt. Patienterna går själva igenom olika behandlingsprogrammen och får registrera information om till exempel värden, symptom, beteenden, tankar och känslor. Behandlaren vägleder patienten genom innehållet, ger återkoppling och svarar på frågor under hela behandlingstiden. Kommunikationen kan ske via meddelandefunktionen i e-tjänsten och via telefon. Det kan också hända att behandlare och patient behöver träffas igen. Genom att behandla på nätet kan behandlaren följa patientens utveckling kontinuerligt och koppla ihop mönster som kartlagts under en längre tid. Ser behandlarna och patient varandra via kamera? Nej, idag är det inte möjligt för patient och behandlare att se varandra via e- tjänsten Stöd och behandling, men Inera arbetar för att göra det möjligt. Vilket informationsmaterial finns för patienter? På 1177.se/ finns patientinformation om e-tjänsten Stöd och behandling och internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT). Här finns en folder om 1177 Vårdguidens e-tjänster, som du kan skriva ut till patienter: pdf Hur journalförs Internetbaserat stöd och behandling? Behandlaren för som vanligt journal i ordinarie journalsystem. Plattformen Stöd och behandling är inte avsedd för permanent lagring av journalinformation.

3 3 Varför ska VGR ge stöd och behandling via internet är det en besparingsåtgärd? Varför ska VGR ge internetbaserat stöd och behandling? Internetbaserat stöd och behandling bidrar till att öka tillgängligheten till hälsooch sjukvården. Patienter kan få behandling på sina villkor, där de befinner sig och när de behöver. Det ökar patienternas delaktighet i den egna vården. Är internetbaserat stöd och behandling en besparingsåtgärd? Internetbaserat stöd och behandling handlar inte om att spara. Det handlar om att använda våra resurser på bästa sätt för att skapa värde för invånare och patienter. Hur vet man att internetbaserad KBT fungerar? Är internetbaserad KBT nytt? Forskning om internetbaserad psykologisk behandling har i Sverige pågått sedan slutet av 1990-talet. Inom primärvården i Västra Götalandsregionen har flera pilot- och forskningsprojekt genomförts och flera landsting har redan infört internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) som en del av sitt ordinarie utbud av hälso- och sjukvård. Finns det forskningsstöd för att internetbaserad KBT fungerar? En stor mängd forskningsstudier, nationellt och internationellt, visar att internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) ger samma behandlingseffekter som traditionell KBT vid lindriga till måttliga ångest- och depressionstillstånd. Socialstyrelsen rekommenderar internetbaserad KBT i sina riktlinjer för depression och ångestproblematik. Källor: Internetbehandling implementering av internetbaserad KBT i hälso- och sjukvården, Sveriges kommuner och landsting, 2013, ISBN: Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram inom vård och omsorg, Sveriges Kommuner och landsting, 2014 Går inte mycket förlorat när patient och behandlare inte ser varandras kroppsspråk och mimik? Studier har visat att behandlare, innan behandlingen satt igång, ofta trott att det skulle bli svårt att få en bra kontakt med patienterna, men många har sedan upplevt att det fungerat bättre än förväntat. En del patienter upplever att det är enklare att öppna sig under internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) då de kan skriva saker som de upplever som skamfyllda och som hade känts svårare att uttrycka ansikte mot ansikte med en behandlare.

4 4 Vilka patienter passar internetbaserad KBT för? Vilka patienter passar det för? Vilka patienter passar det inte för? En klinisk bedömning är grunden för att avgöra om en internetbaserad behandling är lämplig. Om inte erbjuds patienten hjälp på annat sätt. Forskning och erfarenheter visar att internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) passar för personer som har lindriga till måttliga svårigheter med psykisk ohälsa. Patienten behöver kunna avsätta tid, omkring 1-2 timmar varje vecka då hen i lugn och ro kan ägna sig åt programmet. De behandlingsprogram som VGR kan erbjuda idag finns bara på svenska. Baskunskaper i att läsa, lyssna på och skriva svenska behövs. Läs- och skrivsvårigheter kan försvåra möjligheterna att tillgodogöra sig behandlingen. Likaså hörselnedsättning eftersom behandlingsprogrammen innehåller film med ljud som inte är textat. Finns internetbaserat stöd och behandling på fler språk än svenska? Nej, just nu finns behandlingsprogrammen bara på svenska. Västra Götalandsregionen arbetar för att kunna erbjuda internetbaserat stöd och behandling på fler språk. Om införandet av Internetbaserat stöd och behandling i VGR Vilken ersättning får de verksamheter som erbjuder patienter internetbaserat stöd och behandling? Ordinarie ersättningssystem gäller. Kan patienter välja stöd och behandling via nätet från en annan vårdcentral än den de är listade på eller från ett annat landsting? Ja, det går bra. Patientlagen och valfrihet gäller vid internetbaserat stöd och behandling precis på samma sätt som vid traditionella behandlingsformer.

5 5 Informationssäkerhet Hur kan man vara säker på att ingen obehörig får tillgång till patientens information? För att ta del av e-tjänsten Stöd och behandling loggar patienten in på 1177 Vårdguidens e-tjänster med e-legitimation. Säkerhetsnivån kan jämföras med den som används för bankernas internettjänster. Det kan uppstå situationer där patienter känner sig tvingade att visa sina information i Stöd och behandling för till exempel en närstående som uppträder hotfullt. Hur tryggas patienten integritet och säkerhet i sådana fall? För personer som lever under hot och våldsutsatthet kan internetbehandling vara olämpligt. Innan internetbehandling startas går behandlare och patient igenom om internetbehandling är ett aktuellt alternativ. Om inte erbjuds hjälp på annat sätt.

E-tjänsten Stöd och Behandling (SoB) - för somatisk och psykisk vård. Anna Trüschel och Tommy Skjulsvik

E-tjänsten Stöd och Behandling (SoB) - för somatisk och psykisk vård. Anna Trüschel och Tommy Skjulsvik E-tjänsten Stöd och Behandling (SoB) - för somatisk och psykisk vård Anna Trüschel och Tommy Skjulsvik Vad är Stöd och Behandling (SoB)? En av 1177 Vårdguidens e-tjänster Nationell tjänst Varje landsting

Läs mer

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen

Journal via nätet. Frågor och svar. Koncernkontoret Hälso- och sjukvård. Om e-tjänsten Journalen Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Journal via nätet Frågor och svar Om e-tjänsten Journalen Vad är e-tjänsten Journalen? Journalen är en tjänst som gör det möjligt för invånarna att läsa journalinformation

Läs mer

KBT på Internet via Primärvården i Gävleborg

KBT på Internet via Primärvården i Gävleborg Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(10) Dokument ID: 09-136821 Fastställandedatum: 2018-03-18 Revisionsnr: 3 Giltigt t.o.m.: 2019-03-18 Upprättare: Annika H Rosenkvist Fastställare: Susanna Björklund

Läs mer

Internetstödd kognitiv beteendeterapi, IKBT

Internetstödd kognitiv beteendeterapi, IKBT Internetstödd kognitiv beteendeterapi, IKBT i primärvården i Östergötland Hanna Tarkian Tillgren Leg. Psykolog Implementeringsledare för KBT via nätet 2017-11-02 Agenda Vad är KBT? Vad är IKBT? Varför

Läs mer

Stöd och behandling (SoB)

Stöd och behandling (SoB) Stöd och behandling (SoB) Framtiden med nya e-tjänster Patienten/invånaren är medspelare Öppnar för ökad: - delaktighet - tillgänglighet - jämlik vård och lika behandlingsprinciper - medskapande - självständighet

Läs mer

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen 2019-04-03 Bedömningsguide Inför uppstart av KBT på nätet 2 Innehåll Bedömning av patienter inför uppstart... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Internetbaserad KBT-behandling, ikbt

Internetbaserad KBT-behandling, ikbt Internetbaserad KBT-behandling, ikbt Ann-Christin KarlsdotterRyttberg Leg. sjuksköterska/leg.psykoterapeut Mindfulnessinstruktör Steg 2 Deltagit i Piloten ikbt LTD sept 2014-dec 2015 och fortsatt att arbeta

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland?

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland? 1(5) Vad är Journal via nätet? Journalen via nätet är en e-tjänst som innebär att invånare via internet kan ta del av uppgifter i patientjournalen. För att nå tjänsten krävs e-legitimation. Invånaren loggar

Läs mer

ikbt - Kognitiv beteendeterapi via internet

ikbt - Kognitiv beteendeterapi via internet - Nytta för patienten vårdverksamheten eller båda - Kognitiv beteendeterapi via internet 1 Vad är Stöd och behandling och? Varför har vi? Nyttoeffekter /mål Statistik 2 https://www.1177.se/jonkopings-lan/riktlinjer-ochmaterial/material-for-marknadsforing/stod-och-behandling/

Läs mer

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet vuxna

Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen Bedömningsguide. Inför uppstart av KBT på nätet vuxna Stöd och Behandling Regionalt införandestöd Västra Götalandsregionen 2019-05-15 Bedömningsguide Inför uppstart av KBT på nätet vuxna 2 Innehåll Bedömning inför uppstart av KBT på nätet... 4 Förutsättningar

Läs mer

Frågor och svar om Journal via nätet

Frågor och svar om Journal via nätet 1 Koncernkontoret Hälso- och sjukvård Frågor och svar om Journal via nätet Det här dokumentet vänder sig till anställda i Västra Götalandsregionens hälsooch sjukvård och innehåller frågor och svar om Journal

Läs mer

KBT- sömnbehandling på internet i NSÖ

KBT- sömnbehandling på internet i NSÖ - KBT- sömnbehandling på internet i NSÖ Informationsmaterial till personal på vårdcentraler i NSÖ. Uppdaterad januari 2012. Du hittar även information om projektet på www.susanneprojektet.info Hanna Tillgren

Läs mer

Maj Mars 2012 Medborgarpanel 2. - behandling via Internet

Maj Mars 2012 Medborgarpanel 2. - behandling via Internet Maj 2012 Mars 2012 Medborgarpanel 2 - behandling via Internet Medborgarpanel 2 - mars 2012 behandling via Internet Varför är det här ett aktuellt område? Internet skapar nya möjligheter för behandling

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något?

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Anders Magnusson Owe Eriksson 2016-12-02 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar användningen av informations- och kommunikations-teknologin med utgångspunkt

Läs mer

SeniorNet Tyresö Anders Magnusson SPF Seniorerna Botkyrka Krister Carlsson SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö

SeniorNet Tyresö Anders Magnusson SPF Seniorerna Botkyrka Krister Carlsson SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö E-Hälsa Framtid eller redan ett faktum? SeniorNet Tyresö Anders Magnusson Krister Carlsson SPF Seniorerna Botkyrka SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö 2018-10-04 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar

Läs mer

KBT först ut i nya plattformen för stöd och behandling

KBT först ut i nya plattformen för stöd och behandling KBT först ut i nya plattformen för stöd och behandling Pilotinförande KBT på nationella plattformen för stöd och behandling Anneli Uusitalo Dan Comstedt KBT först ut i nya plattformen för stöd och behandling

Läs mer

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet 1 (8) Anvisning för e-tjänsten Journalen Version 1.5 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

IMPLEMENTERINGSARBETE I SVENSK HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

IMPLEMENTERINGSARBETE I SVENSK HÄLSO- OCH SJUKVÅRD .se IMPLEMENTERINGSARBETE I SVENSK HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Kristofer Vernmark, psykolog kristofer.vernmark@psykologpartners.se www.psykologpartners.se www.kbtonline.se Vi hjälper verksamheter i hälso- och

Läs mer

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg Dan Östergaard 2017-05-29 www.danostergaard.se Begreppet e-hälsa Socialstyrelsens definition av e-hälsa är: att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

Stöd och Behandling Regionalt Införandestöd Västra Götalandsregionen KBT på nätet. Vårdprocess Vuxna

Stöd och Behandling Regionalt Införandestöd Västra Götalandsregionen KBT på nätet. Vårdprocess Vuxna Stöd och Behandling Regionalt Införandestöd Västra Götalandsregionen 2019-05-22 KBT på nätet Vårdprocess Vuxna 2 Innehåll Vårdprocess patientens och mottagningens väg genom behandlingen... 3 Information

Läs mer

Unga får hjälp att må bättre med KBT via nätet

Unga får hjälp att må bättre med KBT via nätet Unga får hjälp att må bättre med KBT via nätet Sara Elofsson enhetschef/socialpedagog Maria Heiver enhetschef/psykolog 2018-06-04 Barn- och ungdomshälsan Innehåll Om barn- och ungdomshälsan Bakgrund till

Läs mer

Välkomna till konferensen

Välkomna till konferensen Välkomna till konferensen Internetbaserade behandlingsprogram Vilka kan hälso- och sjukvården använda? Anna Östbom All dokumentation hittar du på www.skl.se/halsasjukvard/ehalsa/internetbaseradstodochbehandling

Läs mer

Workshop Stöd och behandling. Vad vill vi lägga in på plattformen?!

Workshop Stöd och behandling. Vad vill vi lägga in på plattformen?! Workshop Stöd och behandling Vad vill vi lägga in på plattformen?! Agenda Vilka är här? Film -stöd och behandling på nätet Vad är plattformen Stöd och behandling Min vårdplan cancer - stödfunktion Sömnbehandling

Läs mer

Stöd och behandling. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Stöd och behandling. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Stöd och behandling Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll... 2 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. TERMER OCH BEGREPP... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 4 5.1 Tjänstens syfte och

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN Journal via Nätet i Västra Götalandsregionen

KOMMUNIKATIONSPLAN Journal via Nätet i Västra Götalandsregionen KOMMUNIKATIONSPLAN Journal via Nätet i Beställare: Ann Stokland Projektledare: Christina Fagerberg Kommunikatör: Elin Fritiofsson Version nr: 1.0 Revisionshistorik Datum Version nr Kommentar Reviderad

Läs mer

Min Vårdplan via nätet

Min Vårdplan via nätet Min Vårdplan via nätet Du har blivit erbjuden Min Vårdplan via nätet. Det är ett nytt sätt att få information om din behandling och kommunicera med din vårdgivare. Min vårdplan Min vårdplan får du för

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Självhjälps-KBT i Primärvården. Jonas Almlöv Psykolog Närsjukvården i Östergötland

Självhjälps-KBT i Primärvården. Jonas Almlöv Psykolog Närsjukvården i Östergötland Självhjälps-KBT i Primärvården Jonas Almlöv Psykolog Närsjukvården i Östergötland Syfte Att behandla patienter med egentlig depression Syfte Att behandla patienter med egentlig depression Med kognitiv

Läs mer

1 (5) Vår beteckning

1 (5) Vår beteckning Datum Vår beteckning 2019-05-17 002687-2018 1 (5) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev: villkor 3 2018 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journal via nätet

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journal via nätet 1 (5) Riktlinjer för e-tjänsten Journalen Revideras 2018-04-01 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Ramverk för invånares åtkomst till journalen

Ramverk för invånares åtkomst till journalen Ramverk för invånares åtkomst till journalen Bilaga 2 Så fungerar tjänsten Journalen Innehåll Så fungerar tjänsten Journalen... 1 1. Så fungerar tjänsten Journalen... 3 1.1 Säker inloggning krävs... 3

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

Journal som e-tjänst. Landstinget i Kalmar län

Journal som e-tjänst. Landstinget i Kalmar län Journal som e-tjänst Landstinget i Kalmar län Journal som e-tjänst för en ökad delaktighet Syftet med införandet av journal som e-tjänst är att öka patientens delaktighet och medverkan i sin egen vård.

Läs mer

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet. Frågor och svar JVN, version

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet. Frågor och svar JVN, version För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet Frågor och svar JVN, version 2017-06-12 Översikt frågor Fråga: Vad är e-tjänsten Journal via nätet?... 3 Fråga: Vad är

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Svar på skrivelse samt nya frågor och kommentarer ang. HSNV

Svar på skrivelse samt nya frågor och kommentarer ang. HSNV 1 2016-05-19 Till ledamöterna i Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Västra Götalandsregionen Svar på skrivelse samt nya frågor och kommentarer ang. HSNV 2016-00042 Tack för ert svar på vår skrivelse! Vår

Läs mer

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin 1 (5) Datum 2014-01-07 Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin Inledning En stor del av sjukskrivningarna framförallt

Läs mer

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Sofie Zetterström, vice vd 27 oktober 2016 Sofie Zetterström Sofie.zetterstrom@inera.se Fram till idag över 40 tjänster 1999

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård Anna Åberg och Hasse Knutsson Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande

Läs mer

Tema 3 Journal på nätet och Informationssäkerhet

Tema 3 Journal på nätet och Informationssäkerhet 1 (5) Kompetenslyftet ehälsa för våra med@rbetare Oktober - november 2013 Tema 3 Journal på nätet och Informationssäkerhet Utse någon som dokumenterar de punkter som behöver föras vidare till APT, t ex

Läs mer

VÅR MÅLBILD Närmare Kronobergaren

VÅR MÅLBILD Närmare Kronobergaren VÅR MÅLBILD Närmare Kronobergaren NÄRA VÅRD med fokus på öppen vård och flexibilitet NÄRA INDIVIDEN med hög grad av delaktighet INRIKTNING 1 I Kronoberg ska vården vara till för alla Röst från Kronobergarna

Läs mer

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Innehåll Inledning Nationell patientöversikt Värdet av NPÖ Informationsmängder Gränssnitt Läsa och visa information Aktiviteter och anslutning

Läs mer

Stöd och behandling för verksamhetsnära design

Stöd och behandling för verksamhetsnära design Stöd och behandling för verksamhetsnära design Stöd och behandling Stöd- och behandlingsprogram utvecklas av en utgivarenhet Det färdiga programmet flyttas till en Innehållskatalog varifrån det hämtas

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

Informationsträff NPÖ

Informationsträff NPÖ Hur påverkar Program Framtidens vårdinformationsmiljö arbetat med att producera information? Informationsträff NPÖ 2019-01-17 Ann-Charlotte Klarén ehälsosamordare Skaraborgs kommunalförbund VISIONEN MED

Läs mer

Barns och ungas journal via nätet. Skydd, integritet och delaktighet.

Barns och ungas journal via nätet. Skydd, integritet och delaktighet. Barns och ungas journal via nätet. Skydd, integritet och delaktighet. Jenny Juremalm Inera Martin Price barnrättsombud Anna Gutniak - läkare Frida Båtsby unga allergiker Eric Ulesköld unga experter Lund

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen 1 (5) Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Läs mer

Västra Götalandsregionens regelverk för enskilds direktåtkomst till journaluppgifter via säkra e-tjänster

Västra Götalandsregionens regelverk för enskilds direktåtkomst till journaluppgifter via säkra e-tjänster 1 (8) Regelverk Datum 2016-03-07 Diarienummer RS 3236-2014 HS 186-2015 Västra Götalandsregionen Koncernstab hälso-och sjukvård Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 073-660 15 63 E-post: christina.fagerberg@vgregion.se

Läs mer

E-hälsotjänster för invånarna. Sofie Zetterström, område invånartjänster

E-hälsotjänster för invånarna. Sofie Zetterström, område invånartjänster E-hälsotjänster för invånarna Sofie Zetterström, område invånartjänster Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter om sig själv och aktivt medverka i sin vård och omsorg.

Läs mer

Nationell ehälsa. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster

Nationell ehälsa. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster Nationell ehälsa Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster Nationella strategin för ehälsa inom vård och omsorg Invånare, patienter och anhöriga Ska ha enkel tillgång till allsidig information

Läs mer

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se

Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan. Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Journal på nätet - högt prioriterad i landstingens handlingsplan Sofie Zetterström, vice VD Inera sofie.zetterstrom@inera.se Nytt namn Nytt uppdrag Inera koordinerar landstingens och regionernas gemensamma

Läs mer

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3 Datum Vår beteckning 2018-05-30 Dnr 013664-2017 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

Välkomna till workshop Att förbereda införande av internetbaserad stöd och behandling

Välkomna till workshop Att förbereda införande av internetbaserad stöd och behandling Välkomna till workshop Att förbereda införande av internetbaserad stöd och behandling Teknik och förvaltning Anette Cederberg Anette.cederberg@sll.se 073-503 90 90 Innehåll Mats Bäckarslöv mats.backarslov@skl.se

Läs mer

Information om patient för patient - arbetet med elektronisk kommunikation mellan patient och profession

Information om patient för patient - arbetet med elektronisk kommunikation mellan patient och profession Information om patient för patient - arbetet med elektronisk kommunikation mellan patient och profession 2013-10-16 Lars Midbøe Termkonferensen, Göteborg 2013-10-20 sid 2 Innehåll Journal på nätet Lars

Läs mer

Evidensbaserat förhållningssätt till internetförmedlad behandling

Evidensbaserat förhållningssätt till internetförmedlad behandling Evidensbaserat förhållningssätt till internetförmedlad behandling Svenska Läkaresällskapets IT-Inspirationsdag den 16 mars 2016 Cecilia Svanborg, MD, PhD, leg psykoterapeut Ledningsansvarig överläkare

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2011 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering som sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp

Läs mer

Anvisning för Journal via nätet

Anvisning för Journal via nätet Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Anvisning för Journal via nätet Bakgrund Landstingsstyrelsen antog den 17 juni 2015 ett regelverk för Journal via nätet, det vill säga den tjänst som

Läs mer

Ångesthjälpen Ung (ÅHU) Elisabet Gervind regionalt införandestöd Evelina Stranne biträdande projektledare Ungas psykiska hälsa

Ångesthjälpen Ung (ÅHU) Elisabet Gervind regionalt införandestöd Evelina Stranne biträdande projektledare Ungas psykiska hälsa Ångesthjälpen Ung (ÅHU) Elisabet Gervind regionalt införandestöd Evelina Stranne biträdande projektledare Ungas psykiska hälsa AGENDA IKBT i pilotprojektet Ungas psykiska hälsa Stöd o Behandlingsplattformen

Läs mer

Att vägleda kring psykisk hälsa med hjälp av 1177 Vårdguiden, UMO/YOUMO, Hjälplinjen och Rådgivningsstödet webb

Att vägleda kring psykisk hälsa med hjälp av 1177 Vårdguiden, UMO/YOUMO, Hjälplinjen och Rådgivningsstödet webb Att vägleda kring psykisk hälsa med hjälp av 1177 Vårdguiden, UMO/YOUMO, Hjälplinjen och Rådgivningsstödet webb Emma Holmér, 1177 Vårdguiden, emma.holmer@inera.se Emma Frid, Rådgivningsstödet webb, emma.frid@inera.se

Läs mer

Patientlagen och informationsplikten 2014:821

Patientlagen och informationsplikten 2014:821 Patientlagen och informationsplikten 2014:821 141117 Informationsplikten utvidgas och förtydligas Patienten ska få relevant information om sitt hälsotillstånd de metoder som finns för undersökning, vård

Läs mer

Starta program i utbildningsmiljön via Inera

Starta program i utbildningsmiljön via Inera Stöd och behandling Västra Götalandsregionen 2019-04-10 Starta program i utbildningsmiljön via Inera Stöd och behandlings utbildningsmiljö heter Designverktyget. Här kan du som vårdpersonal testa program

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län 1 En vanlig dag i Region Jönköpings län 6 100 får sjukvårdande

Läs mer

Frågor och svar om Journal via nätet i SLL

Frågor och svar om Journal via nätet i SLL Frågor och svar om Journal via nätet i SLL Frågor och svar för medarbetare i vården Fråga: Vad är e-tjänsten Journal via nätet? Svar: Journal via nätet är en tjänst som ger patienterna direktåtkomst till

Läs mer

Nationell utvärdering av vård vid depression och ångestsyndrom. Riitta Sorsa

Nationell utvärdering av vård vid depression och ångestsyndrom. Riitta Sorsa Nationell utvärdering av vård vid depression och ångestsyndrom Riitta Sorsa Ökat antal barn och ungdomar vårdas Projektorganisation Socialstyrelsen Riitta Sorsa Vera Gustafsson Mikaela Svensson Expertstöd

Läs mer

I. Forskningspersonsinformation Vårdnadshavare

I. Forskningspersonsinformation Vårdnadshavare I. Forskningspersonsinformation Vårdnadshavare Erbjudande om behandling inom vetenskaplig studie Ni har möjlighet att delta i en studie där internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT) prövas för att

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Valet? eller 2 Invånarnas resa genom vården blir enklare genom att både Västra Götalandsregionen och alla de 49 kommunerna deltar i arbetet VISIONEN MED

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

HSN:s planering och uppföljning

HSN:s planering och uppföljning HSN:s planering och uppföljning Uppdrag beslutas av HSN i februari. Specificering av uppdraget till vårdgivare i Region Östergötland samt privata vårdgivare. Uppdrag Kravspecifikation Redovisning under

Läs mer

Så arbetar vi med ehälsa för våra invånare i Region Östergötland

Så arbetar vi med ehälsa för våra invånare i Region Östergötland Så arbetar vi med ehälsa för våra invånare i 1177.se 1177 vårdguidens e-tjänster ehälsodag, 15-11-06, Monica Bravell, Ulrika M Johansson, Astrid Trautsch och Anna Byléhn Agenda Varför arbetar vi med e-tjänster?

Läs mer

KBT-behandling via Internet

KBT-behandling via Internet KBT-behandling via Internet Kognitiv beteendeterapi via Internet är en behandling som bygger på guidad självhjälp. Patienten får regelbundet (ca en gång per vecka) tillgång till ny information, fakta och

Läs mer

Datum Införande av psykoterapi enligt LOV. Metod och genomförande av utredningen

Datum Införande av psykoterapi enligt LOV. Metod och genomförande av utredningen Koncernkontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen Harrysson Björn Hälso- och sjukvårdsstrateg 040 6753124, 0768871560 bjorn.harrysson@skane.se Datum 2013-04-08 1 (8) Införande av psykoterapi enligt LOV Bakgrund

Läs mer

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen Definition av begrepp Vårdgivare, regionen är vårdgivare enligt lagens definition, med ansvar att bestämma övergripande

Läs mer

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader

1. ansluta vuxenpsykiatrin till journal via nätet enligt underlag 2. ansluta rättspsykiatrin i NU-sjukvården under en prövoperiod av 6 månader 1 (5) Beslut Vuxenpsykiatrins anslutning till Journal via nätet Datum 2018-01-24 Diarienummer RS 2017-01214-2 Handläggare: Christina Fagerberg Telefon: 073-660 15 63 E-post: christina.fagerberg@vgregion.se

Läs mer

Möjligheter och risker med journalen på nätet

Möjligheter och risker med journalen på nätet Möjligheter och risker med journalen på nätet Benny Eklund, Landstinget i Uppsala län Shoukofeh Manoucher Pour, Läkarförbundet David Liljequist, Vårdförbundet Eva Pilsäter-Faxner, Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis. Journalen på nätet ett nationellt projekt Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.se 08-452 71 67 Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Sjukskrivningskollen Metodbok

Sjukskrivningskollen Metodbok Sjukskrivningskollen Metodbok Innehållsförteckning Bakgrund 3 Fördelar 3 Avgränsning 3 Övergripande principer för Sjukskrivningskollen 3 Riktlinjer för planering 4 Urval 4 Samtal och introduktion 4 Plattformen

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Välkomna till ehälsalyftet!

Välkomna till ehälsalyftet! Välkomna till ehälsalyftet! Foto: Shutterstock Agenda Introduktion ehälsalyftet ehälsa- vad är det? e-hälsotjänster via 1177 Journal via nätet Summering och reflektion ehälsalyftet 2016-2018 Syfte: Höja

Läs mer

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd.

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd. Kommunala optioner inom FVM Programmet framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) är Västra Götalandsregionens (VGR) viktigaste digitaliseringssatsning. VGR har identifierat att nuvarande informationsmiljö

Läs mer

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand

Patienten i centrum. Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning FUB Malin Nystrand Patienten i centrum Att vara distriktsläkare till patienter med intellektuell funktionsnedsättning 2016-10-22 FUB Malin Nystrand Vad jag skall prata om Kroppen och hälsan är viktigt Varför kan det vara

Läs mer

Agenda. Psykologisk behandling vid tinnitus och ljudkänslighet: Internet- och gruppbaserad KBT-behandling. Vad gör vi psykologer?

Agenda. Psykologisk behandling vid tinnitus och ljudkänslighet: Internet- och gruppbaserad KBT-behandling. Vad gör vi psykologer? Agenda Psykologisk behandling vid tinnitus och ljudkänslighet: Internet- och gruppbaserad KBT-behandling Rikskonferens audionom- och pedagogdagarna 2017 Thomas Haak & Lisa Nordin Leg. psykologer Hörsel-

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

VGR-RIKTLINJE FÖR ÅTKOMST TILL INFORMATION

VGR-RIKTLINJE FÖR ÅTKOMST TILL INFORMATION Koncernkontoret Enhet säkerhet Dokumenttyp VGR-riktlinje Dokumentansvarig Valter Lindström Beslutad av Valter Lindström, koncernsäkerhetschef Övergripande dokument Riktlinjer för informationssäkerhet Kontaktperson

Läs mer

Välkommen! Hur kan vi tillsammans göra mer för patienter med allvarlig psykisk sjukdom och fysisk ohälsa?

Välkommen! Hur kan vi tillsammans göra mer för patienter med allvarlig psykisk sjukdom och fysisk ohälsa? Välkommen! Hur kan vi tillsammans göra mer för patienter med allvarlig psykisk sjukdom och fysisk ohälsa? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Andel patienter med BMI > 30 Ja Nej Andel som saknar

Läs mer

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå Psykiatriska kliniken Skellefteå Vad är Passage? Hästunderstödd behandlingsform vid psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett.

Läs mer

[ Ångesthjälpen pilotinförande i nationell behandlingsplattform]

[ Ångesthjälpen pilotinförande i nationell behandlingsplattform] plan 1 (13) [ Ångesthjälpen pilotinförande i nationell ] Dokumentmall från Stegen plan 2 (13) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 1.1 shistorik... 3 2 Bakgrund och beställare... 3 2.1 Bakgrund till

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Var inte rädd för tekniken!

Var inte rädd för tekniken! RPG-distrikt Småland-Öland Nätverket KPR lyssnar på oss! e-hälsa och välfärdsteknik fortsätter att växa och utvecklas. Allt fler kommuner deltar i olika projekt. Genomgående beskrivs tekniken på ett positivt

Läs mer

Det här är dagens minsta textstil

Det här är dagens minsta textstil Det här är dagens minsta textstil Tiderna förändras. Bild från Postmuseum Banker (FI klagar) Handel Resor Myndigheter Hälsovården, då? SeniorNet Södermalm Dataträff 2017-11-23 3 Dagens ämne: E-hälsa Hjälpmedel

Läs mer