Samtal och meningsskapande i slöjdklassrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samtal och meningsskapande i slöjdklassrum"

Transkript

1 Språk-, läs- och skrivutveckling Förskoleklass och grundskola åk 1 9 Modul: Muntlig kommunikation Del 7: Perspektiv på muntlig kommunikation Samtal och meningsskapande i slöjdklassrum Joakim Andersson, Peter Hasselskog & Marléne Johansson, Göteborgs universitet Ett slöjdklassrum skiljer sig från flera klassrum till exempel genom sin möblering med hyvelbänkar, symaskins- och strykbord, maskiner och olika verktyg och material för slöjdarbeten. På så vis blir slöjdaktiviter situerade (jfr. Lave & Wenger, 1991) i den kontext elever lär sig slöjda. Utöver samtal mellan lärare och elever inbjuder slöjdaktiviteterna till samtal mellan elever då de på ett naturligt sätt söker upp varandra till exempel med frågor som Kan jag få låna din sax?, Kan du hjälpa mig trä symaskinen?. Att det pratas mycket under slöjdarbetet är något som eleverna uttryckt som positivt i slöjdforskning (t.ex. Hasselskog, 2010; Johansson, 2002) och i nationella utvärderingar av slöjdämnet (Skolverket, 1993, 1994, 2003, 2015). Elever menar att det är bra att man får prata och arbeta på samma gång i slöjden. Utöver de samtal läraren har inför alla elever vid till exempel genomgångar och redovisningar inbjuder slöjd till nära kommunikation mellan läraren och eleverna under arbetet med material, redskap och slöjdföremål både muntligt, kroppsligt och visuellt. Men frågor kan ställas om hur slöjdlärare på bästa sätt kan medverka för att lyfta språkutvecklande aspekter i samtalen. Slöjdämnets kursplan (Skolverket, 2017) och slöjdundervisningens stora fokus på elevernas arbetsprocess idéutveckling, överväganden, framställning och värdering medför goda förutsättningar att arbeta med respons, vilket i sin tur bygger på dialog mellan lärare och elever kring lärandemål, utgångspunkter och strategier för att komma vidare (t. ex. Wiliam, 2013). En lärares respons kan också, mer eller mindre medvetet, parallellt inkludera ett fokus på elevernas språkutveckling. Därför är samtalet i slöjdundervisningen betydelsefullt, samtidigt som det delvis har andra förutsättningar än i andra av skolans ämnen. Uttryck i skolans slöjdämne I artikeln betraktas slöjdämnets muntliga kommunikation utifrån tre utgångspunkter: Kommunikativa förhållningssätt Lärares förhållningssätt i slöjdundervisningen Fiktiva och konkreta kommunikationsformer Därefter diskuteras meningsskapanden och uttryck i slöjdundervisning. Artikeln avslutas med några didaktiska reflektioner. 1 (9)

2 Kommunikativa förhållningssätt i slöjdundervisning Mortimer och Scott (2003) beskriver fyra kategorier av kommunikativa förhållningssätt mellan lärare och elever, se figur 1. Figur 1. Fyra kategorier av kommunikativa förhållningssätt (Mortimer & Scott, 2003, s. 35) Kategorierna ger en ingång för att diskutera olika kommunikativa förhållningssätt. Det är dock inte entydligt hur de förhåller sig till slöjdundervisning. Nedan ges exempel på hur figurens kommunikativa förhållningssätt kan relateras till slöjdverksamhet: Interaktiv och dialogisk kommunikation (A) kan beskrivas som att lärare och elever utforskar idéer och skapar mening tillsammans. Utrymmet för denna kommunikationsform är stort då Skolverkets utvärdering (2015) visat att mer än hälften av slöjdlektionerna åtgår för elevernas arbete med framställning av slöjdföremål. Icke-interaktiv och dialogisk kommunikation (B) kan exemplifieras med att läraren talar och utvecklar resonemang utifrån olika perspektiv och möjligheter till förståelse. I slöjdundervisningen är denna kommunikationsform vanlig när läraren muntligt, eller genom att konkret visa, instruerar enskilda elever i deras pågående slöjdarbete. Denna kommunikationsform kan kopplas till den stora del av undervisningstiden då eleverna arbetar med framställning av slöjdföremål. Icke-interaktiv och auktoritativ kommunikation (C) kan vara när läraren har en muntlig genomgång, ofta i kombination med någon typ av konkret förevisning, där eleverna inte kommer till tals. Enligt den nationella ämnesutvärderingen (Skolverket, 2015) använder slöjdlärare mindre än tio procent av undervisningstiden till lärarledda genomgångar. Interaktiv och auktoritativ kommunikation (D) innebär exempelvis att läraren leder eleverna genom att ställa frågor, oftast frågor där det finns ett rätt eller förväntat svar. En relativt vanlig sådan situation i slöjdundervisningen är när eleverna muntligt och visuellt redovisar sina genomförda slöjdarbeten. Enligt Skolverkets nationella ämnesutvärdering (2015) används knappt tio procent av slöjdens undervisningstid till redovisning. Utrymmet för dialogisk kommunikation är, som visats ovan, generellt mycket stort i slöjdundervisningen enligt bilden från Skolverkets senaste (2015) och tidigare (1993, 1994, 2 (9)

3 2003) nationella utvärderingar. Men om dialogen är interaktiv eller icke-interaktiv beror till stor del på varje enskild slöjdlärares förhållningssätt, konkretiserat i valet av kommunikationsform. Lärares förhållningssätt i slöjdundervisningen En slöjdlärares förhållningssätt i undervisningen kan till exempel vara att låta eleverna själva ha initiativet i och driva sina slöjdprojekt, där läraren vid behov konkret hjälper eleverna i görandet, med följden att den muntliga kommunikationen mellan lärare och elever blir mycket sparsam. Ett annat förhållningssätt är att som lärare undervisa och instruera eleverna i första hand genom muntlig envägskommunikation, till exempel att lotsa eleverna genom ett slöjdarbete via muntliga och konkreta steg-för-steg-instruktioner. Ett tredje förhållningssätt är att som lärare sätta dialogen med eleverna i fokus; inte låta eleverna prova själva, inte ge direkta instruktioner, utan i större utsträckning ställa frågor som vilka alternativ för att komma vidare ser du?, och i större utsträckning genomföra ett tvåpartsamtal med eleverna. De tre nämnda förhållningssätten har i en studie av Hasselskog (2010) identifierats som de tre huvudsakligen förekommande förhållningssätten bland slöjdlärare. I studien visades vidare att en stor majoritet av lärarna huvudsakligen kunde kopplas till ett av förhållningssätten, snarare än att de växlade mellan dem förhållningssätt följde snarare person än situation. De tre förhållningssätten har kortfattat benämnts som stöttande, instruerande, respektive förståelseinriktat, se tabell 1. Lärarens förhållningssätt Kännetecknande för kommunikationen Stöttande Mycket sparsam mer görande än talande 8 av 62 Instruerande Förståelseinriktat Envägskommunikation i form av steg-försteg instruktioner från läraren Dialog och tvåvägskommunikation mellan lärare och enskilda elever Andel lärare med förhållningssättet* 28 av av 62 Tabell 1. Slöjdlärares förhållningssätt med koppling till deras muntlig kommunikation utifrån Hasselskog (2010) (* övriga 10 av de 62 lärarna i studien har av varierande anledningar inte kunnat hänföras till någon av de tre kategorierna) I studien (Hasselskog, 2010) kopplades förhållningssätten till förutsättningar för elevers lärande i relation till olika typer av kunskaper och förmågor i slöjdämnets kursplan. Men förhållningssätten kan också relateras till elevers språkutveckling. Det stöttande förhållningssättet kännetecknades av sparsam muntlig kommunikation. Det instruerande förhållningssättet utmärktes av envägskommunikation eleverna gavs raka instruktioner. Det förståelseinriktade förhållningssättet inkluderade i större utsträckning dialog med eleverna. Empirin i studien bestod utöver lärardagböcker av mp3-inspelningar av elva lärares muntliga kommunikation med eleverna. Med fokus på samtal och den muntliga kommunikationen visade analysen av inspelningarna på intressanta skillnader. Med en 3 (9)

4 uppdelning av den studerade lektionen i tre delar start, elevernas praktiska slöjdande och avslutning konstaterades att utrymmet för, syftet med, samt förekomsten av, samtal mellan elever och lärare varierade stort. En lärare inledde lektionen med en muntlig introduktion som inkluderade elevernas svar, inlägg och funderingar. Flera lärare gav via envägskommunikation eleverna muntliga instruktioner, medan andra lärare lät eleverna börja med sina pågående slöjdarbeten utan någon typ av gemensam start på lektionen. Genomförandedelen upptog en majoritet av lektionstiden, mellan 68 och 100 procent av tiden i de studerade grupperna. Bara två av de elva lärarna samlade under tiden för genomförandet eleverna för att ha en gemensam genomgång, som då i första hand bestod av lärarens envägskommunikation. Åtta av de elva lärarna genomförde en gemensam avslutning på lektionen, i flera fall genom att tala till hela gruppen och då kommentera pågående arbete och ge beröm för elevernas insats under lektionen. I några fall fick enskilda elever redovisa genomfört arbete för övriga gruppen. Sammantaget visade analysen av elva lärares slöjdlektioner, med fokus på den verbala kommunikationen, att det huvudsakliga utrymmet för samtal fanns under den del av lektionen då eleverna arbetade praktiskt. Vissa elever arbetade i par eller grupper och samtalade då mycket med varandra. När det gällde lärarens samtal med eleverna var omfattningen och utformningen av dessa samtal till stor del beroende av vilket av förhållningssätten, stöttande, instruerande eller förståelseinriktat, som läraren intog. Utifrån den refererade studien (Hasselskog, 2010) kan två centrala faktorer gällande förekomsten av samtal i slöjdundervisningen identifieras: Uppgiftens utformning med fokus på arbetsform. I delar av arbetsområden där eleverna arbetar individuellt ges färre tillfällen för samtal mellan eleverna. Även andra delar av ett arbetesområde kan ge mer eller mindre möjligheter till samtal. Lärarens introduktion kan genomföras som envägskommunikation eller diskussion, reflektioner under arbetets gång kan göras som enskilda skriftliga dagboksfrågor eller gruppsamtal, arbetsområdets redovisning som utställning av slöjdföremål eller en gemensam diskussion om såväl process som produkt. Lärarens förhållningssätt. I vilken utsträckning det finns tillfällen för samtal påverkas av om läraren har fokus på elevernas färdigställande av slöjdföremålen via raka instruktioner (det insturerande förhållningssättet) eller genom att hjälpa eleverna med görandet (det stöttande förhållningssättet). Ett annat möjligt fokus är multimodala samtal där läraren inkluderar flera uttrycksformer i dialogen med eleverna. Fiktiva och konkreta kommunikationsformer Att förmedla en färdighet eller kunskap kräver alltid någon form av kommunikation. Andersson, Brøns-Pedersen och Illum (2016) har i en studie med studenter identifierat sju kommunikationsformer i hantverksmässigt lärande, a g i tabell 2. Kommunikationsformerna kan i relation till elever och skolslöjd exemplifieras genom en lärares instruktion av hur man använder en skruvmejsel enligt följande: 4 (9)

5 Kommunikationsform Exemplifiering a. Regelbunden tredimensionell gruppinstruktion Läraren har en genomgång kring användning av en skruvmejsel inför en hel grupp. Instruktionen ges genom olika fysiska handlingar och kan kompletteras med verbal kommunikation. b. Verbal Läraren instruerar en elev muntligt om vilket håll en skruvmejsel ska vridas för att skruva ner en skruv, men visar det inte konkret i handling. c. Verbal med hjälp av verktyg d. Verbal med hjälp av kroppstecken Läraren instruerar en elev muntligt om vilket håll en skruvmejsel ska vridas för att skruva ner en skruv. Samtidigt genomförs handlingen fiktivt eller konkret med hjälp av en skruvmejsel. Läraren instruerar en elev muntligt om vilket håll en skruvmejsel ska vridas för att skruva ner en skruv. Samtidigt visas handlingen fiktivt igenom en skruvliknande rörelse med handen i luften. e. Enbart verktyg Läraren instruerar en elev under tystnad genom att med en skruvmejsel visa hur den ska användas. Handlingen kan utföras både fiktivt och konkret. f. Enbart kroppstecken Läraren instruerar en elev fiktivt genom en skruvliknande rörelse med handen i luften. g. Kropp mot kropp Läraren instruerar en elev om hur en skruvmejsel ska användas genom att lägga sin hand utanpå elevens hand som i sin tur håller i skruvmejseln. Tabell 2. Sju kommunikationsformer från studien med studenter (Andersson, Brøns-Pedersen & Illum, 2016, s. 91), exemplifierade i relation till slöjdundervisning i grundskolan Studien (Andersson, Brøns-Pedersen & Illum, 2016) visade att kommunikationsformen verbalt med hjälp av kroppstecken, var den form som oftast användes av både lärare och elever. Detta skulle kunna tyda på att denna kommunikationsform är den enklaste att använda oavsett kunskapsnivå. Vidare visade studien att lärare och eleverna i stor utsträckning använde sig av flera olika kommunikationsformer vid ett och samma tillfälle. Det som till stor del styr valet av kommunikationsform är de frågor som uppkommer i samtalet mellan läraren och eleverna. En och samma instruktion av exempelvis en hantverksteknik kan på så sätt se helt olika ut beroende på vilka kommunikationsformer som används. Vissa kommunikationsformer kan användas både fiktivt och konkret. Konkret innebär att en instruktion utförs med en tredimensionell handling, ensam eller i kombination med verbal kommunikation. Exempelvis att utföra ett karvsnitt med en kniv på en skärbräda för att visa hur kniven ska hållas för att skära på ett säkert sätt, samtidigt som läraren muntligt beskriver vad som görs. Fiktivt innebär att beskriva en handling som om och kan vara enbart verbal, enbart med kroppsspråk eller verbal i kombination med kroppsspråk. En fiktiv kroppslig instruktion kan till exempel vara att utföra en sågrörelse i luften med 5 (9)

6 handen som en instruktion för hur sågen ska användas för att såga av en bräda. Lärarens val av konkreta eller fiktiva kommunikativa resurser kan ses som ett didaktisk ställningstagande, då olika kommunikativa resurser ger olika ingångar till förståelse för det som instruktionen handlar om. Det konkreta bidrar till en förståelse genom att eleverna får se handlingen utföras utan krav på någon förförståelse hos eleverna och möjliggör på så sätt också att språkutvecklingen gynnas om den konkreta handlingen kombineras med exempelvis benämningar på den visade tekniken eller verktyget. Den fiktiva kommunikationen ställer högre krav på elevernas förkunskaper och innebär snarare krav på språkliga förkunskaper än bidrar till fortsatt språkutveckling. Utifrån studien (Andersson, Brøns-Pedersen & Illum, 2016) har två aspekter med betydelse för elevernas möjligheter till språkutveckling i slöjdundervisningen identifierats: Att välja en kommunikationsform som kombinerar verbal kommunikation med annan form. Exempelvis att konkret visa stickning, samtidigt som man verbalt beskriver det som görs; över, under, dra åt hårt Att använda konkret visning framför fiktiv. Exempelvis att konkret utföra handlingen med verktyg i material istället för att i luften visa hur man sågar med en bågfil, och samtidigt ge utrymme för frågor från eleverna. Meningsskapande och uttryck I modulens första del presenteras transaktionscirkeln som ett sätt att åskådliggöra samtalets betydelse för meningsskapande, vilket i sin tur kan bidra till elevernas lärande. Figur 2. Transaktionscirkeln (jfr. Bergh Nestlog, 2012 s. 9) 6 (9)

7 Uttryck behöver inte enbart avse något verbalt, vilket gör figuren intressant med tanke på den multimodala kommunikation som innefattas i slöjdundervisningen. Figur 2 ovan illustrerar hur olika uttryck bidrar till fördjupat meningsskapande. Slöjdundervisning innefattar ett brett och rikt innehåll av olika typer av uttryck, såväl verbala som icke-verbala. Icke-verbala kan främst kopplas till att skapa uttryck exempelvis i form av slöjdföremål eller skisser. Sådana uttryck eller slöjdföremål som eleverna skapar kan utgöra grund för samtal om elevernas förståelse av uttrycken. Samtal, gemensam tolkning och meningsskapande utifrån uttryck eller slöjdföremål kan i förlängningen medverka till och stödja elevernas språk- och kommunikationsutveckling. Slöjdsamtal som multimodala uttryck Att slöjdföremål har betydelse för dialog och meningsskapande visas i en studie av Gyllerfelt (2016). På motsvarande sätt visar Johansson och Illum (2009) hur elever utvecklar förståelse för ett materials formbarhet genom de samtal som uppstår naturligt i samband med elevers slöjdarbete. Ett flertal slöjdstudier har visat hur redskap, material, slöjdföremål och handlingar skapar mening i samtal (t.ex. Johansson, 2002, 2008; Johansson & Lindberg, 2017; Sigurdson, 2014). Likaså beskriver forskning hur slöjdföremålet och de situationer som uppstår runt slöjdarbetet bidrar till språkutvecklande samtal (Andersson & Johansson, 2017; Oja, Sjöberg & Johansson, 2014; Westerlund, 2015). För att övergripande bidra till elevers språkutveckling, och i förlängningen till deras läsförståelse och skrivförmåga, skulle slöjdundervisningen behöva fokusera än mer på muntliga samtal och dialog för att lyfta och ta till vara betydelsen av samtalen. Även slöjdundervisingens kombination av multimodala uttryck som ämnet naturligt inkluderar (instruktioner, illustrationer och redskaps inneboende mening etc.) skulle kunna utnyttjas bättre (jfr Selander & Kress, 2017; Säljö, 2005; Vygotsky, 2001). Genom att taktilt känna på olika material, konkret i handling visa ett moment istället för att tala om, och att diskutera kring och utifrån elevernas slöjdföremål, öppnas det upp för språkutvecklande samtal. Avslutande didaktiska reflektioner Samarbete mellan elever i olika typer av grupparbeten kan i flera skolämnen innebära att eleverna i första hand samtalar med varandra för att dela med sig av vad var och en kan, vet, har hittat eller läst. Samtalen kan också syfta till att bestämma vilken del av grupparbetet var och en ska ägna sig åt. Samarbete mellan elever i slöjdundervisningen kan i större utsträckning handla om att visa, hålla och hjälpa, än att utveckla förståelse via muntlig dialog med sina kamrater och lärare. En introduktion av en hantverksteknik eller ett moment i en pågående arbetsprocess är något som många elever möter under en slöjdlektion. Det kan vara första gången eleverna ser och hör talas om det som beskrivs och visas. Hur till exempel en hantverksteknik introduceras har stor betydelse för elevernas möjlighet att tillgodogöra sig instruktionen. Det kan dels handla om lärarens val av kommunikationsform och hur det som introduceras kopplas till elevernas förförståelse (t.ex. envägs verbalt, i handling som förstärks med verbalt språk, genom dialog med eleverna). Dels kan det handla om hur läraren inkluderar 7 (9)

8 material och redskap (t.ex. att låta eleverna känna på ull inför tovning, eller att konkret visa hur trä klyvs i förhållande till fiberriktning). Något som ofta skiljer slöjdämnet från övriga ämnen är att läxor inte har en given plats i förberedelsen inför en lektion. Ett upplägg för att stärka elevernas språkutveckling skulle kunna vara att vända på introduktionen så att lektionen istället börjar med en diskussion om hur eleverna förstått och tagit till sig en viss hantverksteknik som de läst om eller sett på film inför lektionen. Introduktionen skulle på så sätt komma att beröra flertalet av transaktionscirkeln olika delar, se figur 2, genom att eleverna får möjlighet att dels ge sin egen och ta del av kamraternas tolkningar kring hantverkstekniken, dels ta hjälp av en större förförståelse när de tar del av hur läraren utför handlingen konkret med stöd av olika kommunikationsformer. Som beskrivits i denna artikel inkluderar slöjdämnet rika möjligheter att bidra till elevers språkutveckling. Samtidigt kan ämnets traditioner innebära en utmaning när det gäller att åstadkomma en sådan utveckling. Många slöjdlärare nickar förmodligen igenkännande åt elevernas frågor när de kommer in i slöjdsalen; Ska vi prata eller jobba idag?. Slöjdämnets tradition av fokus på det konkreta görandet utgör såväl möjligheter som hinder för att bidra till elevernas språkutveckling. Referenser Andersson, J., Brøns-Pedersen, L. & Illum, B. (2016). Kommunikation och lärande i slöjdverkstaden. Techne serien A, 23(2), Andersson, J. & Johansson, M. (2017). Händig, skicklig och konstfärdig slöjdkunnande i interaktion. Forskning om undervisning och lärande, ForskUL, 5(1), Bergh Nestlog, Ewa (2012). Var är meningen? Elevtexter och undervisningspraktiker. Doktorsavhandling, Linnéuniversitetet, Linnaeus University Press. Gyllerfelt, E. (2016). Nyanlända elevers interaktion i en textilslöjdsal (Magisteruppsats). Umeå: Umeå universitet, institutionen för estetiska ämnen. Hasselskog, P. (2010). Slöjdlärares förhållningssätt i undervisningen (Göteborg Studies in Educational Science, 289). Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis. Johansson, M. (2002). Slöjdpraktik i skolan hand, tanke, kommunikation och andra medierande redskap (Göteborg Studies in Educational Science, 183). Sverige. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis. Johansson, M. (2008). Att tänka med nålen i hand medierande redskap i slöjdpraktik. I: H. Rystedt & R. Säljö (Red.), Kunskap och människans redskap: teknik och lärande, s Lund: Studentlitteratur. Johansson, M. & Illum, B. (2009). Vad är tillräckligt mjukt? Kulturell socialisering och lärande i skolans slöjdpraktik. FORMakademisk, 2(1), (9)

9 Johansson, M. & Lindberg, V. (2017). Att lära sig se trådraken om tvekan och fokusförskjutning på väg mot förändrat kunnande. Techne serien A, 24(1), 2017, Lave, J. & Wenger, E. (1991). Situated learning: Legitimate peripheral participation. Cambridge: Cambridge University Press. Mortimer, E. & Scott, P. (2003). Meaning making in secondary classrooms. Maidenhead: Open University Press. Oja, M., Sjöberg, B. & Johansson, M. (2014). Kommunikationens inbäddade resurs för lärande i slöjdundervisning, Forskning om undervisning och lärande, ForskUL, 12, Selander, S. & Kress, G. (2017). Design för lärande ett multimodalt perspektiv. Stockholm: Nordstedts. Sigurdson, E. (2014). Det sitter i väggarna. En studie av trä- och metallslöjdsalens materialitet, maskulinitet och förkroppsliganden (Doktorsavhandling i Pedagogiskt arbete, 57). Umeå: Umeå universitet, institutionen för estetiska ämnen. Skolverket. (1993). Slöjd. Huvudrapport (Rapport 24). Stockholm: Liber. Skolverket. (1994). Slöjdprocessen om arbetsformer och kunskap (Rapport 58). Stockholm: Liber. Skolverket. (2005). Nationella utvärderingen av grundskolan Ämnesrapport Slöjd (Ämnesrapport till rapport 253). Stockholm: Fritzes. Skolverket. (2015). Slöjd i grundskolan. En nationell ämnesutvärdering i årskurs 6 och 9 (Rapport 425). Stockholm: Fritzes. Skolverket. (2017). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. (Reviderad 2017). Stockholm: Skolverket. Säljö, R. (2005). Lärande & kulturella redskap. Om lärprocesser och det kollektiva minnet. Stockholm: Norstedts Akademiska förlag. Vygotsky, L. (2001). Tänkande och språk. Göteborg: Bokförlaget Daidalos. Westerlund, S. (2015). Lust och olust elevers erfarenheter i textilslöjd (Doktorsavhandling i Pedagogiskt arbete, 59). Umeå: Umeå universitet. Wiliam, D. (2013). Att följa lärande. Formativ bedömning i praktiken. Lund: Studentlitteratur. 9 (9)

Multimodala resurser för lärande

Multimodala resurser för lärande Modul: Från vardagsspråk till ämnesspråk Artikel 8: Multimodala resurser för lärande Multimodala resurser för lärande Titti Campopiano, Peter Hasselskog & Marléne Johansson, Göteborgs universitet Att öppna

Läs mer

Flerspråkighet och de samlade språkliga resurserna (ämnesspecifik text: slöjd)

Flerspråkighet och de samlade språkliga resurserna (ämnesspecifik text: slöjd) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 1: Flerspråkighet och de samlade språkliga resurserna

Läs mer

Från vardagsspråk till ämnesspråk

Från vardagsspråk till ämnesspråk Från vardagsspråk till ämnesspråk Utvecklingen av ämnesspråk är en central del av elevernas lärande i alla ämnen. Denna modul syftar till att ge lärare och förskollärare i årskurs F-9 fördjupade kunskaper

Läs mer

Att bedöma och sätta betyg i slöjd utifrån Lgr11

Att bedöma och sätta betyg i slöjd utifrån Lgr11 Att bedöma och sätta betyg i slöjd utifrån Lgr11 Peter Hasselskog Lärare och forskare Slöjdlärarutbildningen Högskolan för design och konsthantverk Göteborgs universitet peter.hasselskog@hdk.gu.se Vad

Läs mer

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att:

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att: Tema Drömmar Innehåll - Introduktion till tolkningsuppgift: Genomgång av hur en kan tolka en textil bild med hjälp av begrepp som till exempel komposition, färg, teknikval och narrativitet. - Grupparbete:

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Institutionen för Estetiska ämnen Umeå universitet

Institutionen för Estetiska ämnen Umeå universitet Institutionen för Estetiska ämnen Umeå universitet www.estet.umu.se FÖRDJUPNINGSKURS I SLÖJD: KREATIVT SKAPANDE trä och metall 15 hp, VT 2016 Välkommen till kursen KREATIVT SKAPANDE trä och metall, 15

Läs mer

HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK

HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK LLSL45 Slöjd för lärare åk 7-9, ingår i lärarlyftet, 45 högskolepoäng Sloyd for teachers year 7-9, within Fastställande Kursplanen är fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd Centralt innehåll benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt till exempel virkning och urholkning. Lärområde

Läs mer

Kursplanen i ämnet slöjd

Kursplanen i ämnet slöjd DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet slöjd Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Learning & Lesson Study att systematiskt förbättra lektioner och lärande i slöjd

Learning & Lesson Study att systematiskt förbättra lektioner och lärande i slöjd Learning & Lesson Study att systematiskt förbättra lektioner och lärande i slöjd Jenny Frohagen Mariaskolan, Stockholms Stad & Stockholms Universitet Att förbättra sin yrkesskicklighet kollegialt = LLS

Läs mer

Titel: Själv eller tillsammans? Författare: Fehmi Duraku Nyckelord: studieplaner, eget arbete, grupparbete, barnperspektiv, pedagogperspektiv.

Titel: Själv eller tillsammans? Författare: Fehmi Duraku Nyckelord: studieplaner, eget arbete, grupparbete, barnperspektiv, pedagogperspektiv. M a l m ö h ö g s k o l a L ä r a r u t b i l d n i n g e n K S 1 0 3 F Tr e d i m e n s i o n e l l t h a n t v e r k / s l ö j d F e h m i D u r a k u S KRIVUPPGIFT Titel: Själv eller tillsammans? Författare:

Läs mer

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Slöjd Ämnets syfte och roll i utbildningen Slöjdämnet bidrar till elevernas allsidiga utveckling genom att öva upp deras skapande, manuella och kommunikativa förmåga. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt

Läs mer

Broskolans. röda tråd i Slöjd

Broskolans. röda tråd i Slöjd Broskolans röda tråd i Slöjd Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap)

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 5: Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna

Läs mer

Slöjd. Grönt, lönt och skönt!

Slöjd. Grönt, lönt och skönt! Slöjd Grönt, lönt och skönt! I slöjden utvecklas många viktiga förmågor Alla behöver en handlingsberedskap i sitt dagliga liv. Att utifrån en uppgift eller egen idé planera, prova, erfara, lösa och värdera

Läs mer

Digitala resurser i undervisningen

Digitala resurser i undervisningen Digitala resurser i undervisningen EN FALLSTUDIE I DIGITAL NO-DIDAKTIK Handledare: Susanne Pelger Ann-Marie Pendrill Syfte Att öka kunskapen om hur lärare kan arbeta med digitalt stöd på ett didaktiskt

Läs mer

Dagboksmetod att beskriva slöjdarbete med elevers och lärares egna ord. Dagboksmetod. Marléne Johansson

Dagboksmetod att beskriva slöjdarbete med elevers och lärares egna ord. Dagboksmetod. Marléne Johansson Dagboksmetod att beskriva slöjdarbete med elevers och lärares egna ord Marléne Johansson I denna artikel ligger fokus på dagbokstexter för reflektion och lärande i skolans slöjdundervisning. Att dokumentera

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213 ÖJD 3.16 ÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar

Läs mer

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Bygga upp sin självkänsla och tilltro till den egna förmågan att slöjda. Öka finmotoriken Tillägna sig kunskaper om god arbetsmiljö.

Läs mer

Muntlig kommunikation i alla ämnen

Muntlig kommunikation i alla ämnen Språk-, läs- och skrivutveckling Förskoleklassen och grundskolan åk 1 9 Modul: Muntlig kommunikation Del 1: Muntlig kommunikation i alla ämnen Muntlig kommunikation i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet

Läs mer

Att kommunicera naturvetenskap

Att kommunicera naturvetenskap Modul: Kommunikation i naturvetenskapliga ämnen Del 1: Att kommunicera naturvetenskap Att kommunicera naturvetenskap Jan Schoultz, Linköpings universitet Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är betydelsefullt

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

Hur elever kan lösa problem genom att använda olika handlingsalternativ i slöjd

Hur elever kan lösa problem genom att använda olika handlingsalternativ i slöjd Vad ska jag göra nu? Hur elever kan lösa problem genom att använda olika handlingsalternativ i slöjd Martina Vesterlund vt. 2016 Examensarbete i lärarutbildningen, 15 hp Instutitionen för estetiska ämnen,

Läs mer

Slöjd. Innehåll. Bedömningsmatriser sid. 2. Ramar och regler för betygssättning sid. 11. Hela eller delar av kunskapskraven sid.

Slöjd. Innehåll. Bedömningsmatriser sid. 2. Ramar och regler för betygssättning sid. 11. Hela eller delar av kunskapskraven sid. BEDÖMNINGSSTÖD I ÅRSKURS 6 Slöjd Innehåll Bedömningsmatriser sid. 2 Ramar och regler för betygssättning sid. 11 Hela eller delar av kunskapskraven sid. 11 Betygsstegen B och D sid. 11 Första betygssättningstillfället

Läs mer

NYANLÄNDA ELEVERS INTERAKTION I EN TEXTILSLÖJDSAL

NYANLÄNDA ELEVERS INTERAKTION I EN TEXTILSLÖJDSAL NYANLÄNDA ELEVERS INTERAKTION I EN TEXTILSLÖJDSAL Emma Gyllerfelt Vt 2016 Pedagogisk yrkesverksamhet på magisternivå, 15hp Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet Handledare: Erik Sigurdson

Läs mer

Institutionen för mat, hälsa och miljö Kurskod LSA 210 avdelning för slöjd 12 okt mars Kursuppläggning LSA 210-6

Institutionen för mat, hälsa och miljö Kurskod LSA 210 avdelning för slöjd 12 okt mars Kursuppläggning LSA 210-6 Kursuppläggning LSA 210-6 Kunskapssyn och bedömning Ämnesdidaktisk fördjupningskurs med inriktning mot slöjd, 7,5 högskolepoäng (ECTS) Kursansvarig Marléne Johansson Marlene.Johansson@ped.gu.se 1 Bakgrund

Läs mer

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering.

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering. Remissversion av kursplan i slöjd i grundskolan Slöjd Syfte Människans förmåga att bearbeta material och tillverka föremål är väsentlig för både individens och samhällets utveckling. Att slöjda är ett

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

Lektion 1 PRESENTATION AV MIG OCH DIG VARFÖR HAR VI SLÖJD? VEM BESTÄMMER VAD VI SKA GÖRA? REGLER OCH SÄKERHET

Lektion 1 PRESENTATION AV MIG OCH DIG VARFÖR HAR VI SLÖJD? VEM BESTÄMMER VAD VI SKA GÖRA? REGLER OCH SÄKERHET Lektion 1 PRESENTATION AV MIG OCH DIG VARFÖR HAR VI SLÖJD? VEM BESTÄMMER VAD VI SKA GÖRA? REGLER OCH SÄKERHET Introduktion och presentation Innan vi börjar... Fråga hemma, farmor, morfar, grannar och släkt...vi

Läs mer

matrisen, tanke och praktik Bedömning Luis Stubing Orminge Skola, Nacka

matrisen, tanke och praktik Bedömning Luis Stubing Orminge Skola, Nacka matrisen, tanke och praktik Bedömning Luis Stubing Orminge Skola, Nacka luis.stubing@nacka.se Komplex komple x, som består av många delar vilka hänger samman på ett svåröverskådligt sätt; som består av

Läs mer

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer.

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer. Kursplan i engelska Ämnets syfte och roll i utbildningen Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

Händig, skicklig och konstfärdig slöjdkunnande i interaktion

Händig, skicklig och konstfärdig slöjdkunnande i interaktion 26 forskning om undervisning och lärande 2017: 1 vol. 5 Händig, skicklig och konstfärdig slöjdkunnande i interaktion J Andersson & M Johansson Sammanfattning Skolans slöjdundervisning erbjuder ett lärande

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Idé och formgivning 2010-06-14. Skolan strävar efter att eleven:

Idé och formgivning 2010-06-14. Skolan strävar efter att eleven: Idé och formgivning utvecklar kunskaper och lust till ett kreativt skapande utifrån egna erfarenheter och intressen, bygger upp en handlingsberedskap för det dagliga livets behov med beaktande av aspekter

Läs mer

Mp3-inspelning som metod för att studera slöjdundervisning

Mp3-inspelning som metod för att studera slöjdundervisning Mp3-inspelning som metod för att studera slöjdundervisning Peter Hasselskog I föreliggande text diskuteras några olika typer av empiriskt material för att studera slöjdverksamhet. Särskilt fokus riktas

Läs mer

Syftet med undervisningen i slöjd är att eleverna ges utvecklar sin förmåga att:

Syftet med undervisningen i slöjd är att eleverna ges utvecklar sin förmåga att: Slöjd Syftet med undervisningen i slöjd är att eleverna ges utvecklar sin förmåga att: formge och framställa föremål med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker, välja och motivera tillvägagångssätt

Läs mer

ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen

ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen ÄMNESSPRÅK Språk i alla ämnen Regionalt nätverk för svenskämnena och ämnesspråk Ewa Bergh Nestlog Doktorand i svenska med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet i Växjö ewa.bergh.nestlog@lnu.se 1 Interaktion

Läs mer

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson Fritidshemmens rikskonferens 2017 Språket på fritids Petra Magnusson Rektor med ambitioner, fritidspersonal med lust och nyfikenhet Kommunens lektor: kunskaper om/i språkutv och kollegialt lärande Skolenhet

Läs mer

Kursplanen i ämnet modersmål

Kursplanen i ämnet modersmål DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet modersmål Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Elevnära, anpassning och textrörlighet. Elevnära som språkhandling och innehåll. Nyckelord för arbetsprocessen:

Elevnära, anpassning och textrörlighet. Elevnära som språkhandling och innehåll. Nyckelord för arbetsprocessen: Elevnära, anpassning och textrörlighet Av Carin Jonsson, Umeå universitet Elevnära som språkhandling och innehåll I projektet Den elevnära texten i ord och bild tränas eleverna i att hitta och förstå sagans

Läs mer

L3EN10, Engelska för lärare F-3, 15,0 högskolepoäng English for teachers grades 0-3, 15.0 higher education credits

L3EN10, Engelska för lärare F-3, 15,0 högskolepoäng English for teachers grades 0-3, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN L3EN10, Engelska för lärare F-3, 15,0 högskolepoäng English for teachers grades 0-3, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Att utveckla språk i ämnet slöjd

Att utveckla språk i ämnet slöjd MALMÖ HÖGSKOLA FAKULTETEN FÖR LÄRANDE OCH SAMHÄLLE VAL-projektet Examensarbete i Trä- och metallslöjd 15 högskolepoäng, grundnivå Att utveckla språk i ämnet slöjd To develop language in the subject crafts

Läs mer

Bedömningsstöd i slöjd

Bedömningsstöd i slöjd 2012-01-26 Bedömningsstöd i slöjd Syftet med materialet är att stödja en rättvis och likvärdig bedömning. Materialet består av en film och en bedömningsmatris och ger exempel på bedömningssituationer i

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Kursplanen i ämnet svenska

Kursplanen i ämnet svenska DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet svenska Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Delkursen examineras genom en hemtentamen STN1 och genom en skriftlig VFU-uppgift SRE 1, som redovisas muntligt och skriftligt.

Delkursen examineras genom en hemtentamen STN1 och genom en skriftlig VFU-uppgift SRE 1, som redovisas muntligt och skriftligt. Preliminär Delkurshandledning (studiehandledning) för Svenska 31-38,5 hp Textanalys, skrivande och skrivdidaktik 92sv31 och 92sv37, 93sv31 och 93sv37, veckorna 34-37 Undervisande och ansvariga lärare:

Läs mer

Trä- och metallslöjds planering Olaus Petriskolan, Örebro

Trä- och metallslöjds planering Olaus Petriskolan, Örebro Klass/Nr Arbetsområde Kommentar Hänvisning Läroplan 3:1 Presentation av slöjden och slöjdsalen Vi börjar med genomgång av salen samt säkerhetsföreskrifter. 3:2 Namnskylt Eleven börjar med att: Skissa,

Läs mer

i n n e b ö r d e r av e t t l ä r a n d e o b j e k t i s l ö j d

i n n e b ö r d e r av e t t l ä r a n d e o b j e k t i s l ö j d ATT KUNNA SÅGA RAKT i n n e b ö r d e r av e t t l ä r a n d e o b j e k t i s l ö j d Jenny Frohagen, lärare i slöjd och licentiand i utbildningsvetenskap med inriktning mot praktiska kunskapstraditioner

Läs mer

Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp

Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Bild GR (B), Bild, skapande och kreativitet, 30 hp Art Ba (B), Art and creativity, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Anna Öhman. Lic-forskarskolan i yrkesämnenas didaktik. Karlstads Universitet

Anna Öhman. Lic-forskarskolan i yrkesämnenas didaktik. Karlstads Universitet Anna Öhman Lic-forskarskolan i yrkesämnenas didaktik Karlstads Universitet Bedömningssamtal i frisörutbildningen Bedömning av yrkeskunnande inom hantverksprogrammets frisörutbildning Ett multimodalt perspektiv

Läs mer

Genrer och texttyper

Genrer och texttyper Borås Högskola Kurs 11SLU Genrer och texttyper Sagor 2012-01-04 Handledare: Gunilla Elber Inledning Jag har valt att göra denna fältuppgift med eleverna i min egen klass. Vi har sedan skolstarten i höstas

Läs mer

Kursplanen i ämnet engelska

Kursplanen i ämnet engelska DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet engelska Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE

NÅGRA AV KONFERENSENS TALARE Slöjdläraren 2019 För ämneslärare i textilslöjd & trä- och metallslöjd kunskap utveckling inspiration Digitalisering i slöjden fördjupa dig i de nya kunskapskraven och hur du kan arbeta med dem i din undervisning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

TIG085, IKT och specialpedagogik som stöd för lärande, 15 högskolepoäng

TIG085, IKT och specialpedagogik som stöd för lärande, 15 högskolepoäng IT universitetets fakultetsnämnd TIG085, IKT och specialpedagogik som stöd för lärande, 15 högskolepoäng Grundnivå ICT and Special Needs Education as Support for Learning, 15 ECTS credits 1. Fastställande

Läs mer

Esko Mäkelä. Lektor i slöjd vid Konstfack Lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet

Esko Mäkelä. Lektor i slöjd vid Konstfack Lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet Esko Mäkelä Lektor i slöjd vid Konstfack Lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet Slöjdens estetiska uttrycksformer olika sätt att arbeta in mening och uttryck i material Slöjdens tre konfliktytor

Läs mer

Att aktivera och synliggöra elevers förkunskaper (ämnesspecifik text: musik)

Att aktivera och synliggöra elevers förkunskaper (ämnesspecifik text: musik) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 3: Att aktivera och synliggöra elevers förkunskaper

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap. Göteborg 9 november 2011

Hem- och konsumentkunskap. Göteborg 9 november 2011 Hem- och konsumentkunskap Göteborg 9 november 2011 lärare, didaktiker och experter i referens- och arbetsgrupper Lärare från ca. 30 referensskolor Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits

PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG420, Didaktik med inriktning mot barns språkutveckling, 15,0 högskolepoäng Didactics in Learning to Read and Write, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

RAPPORT Slöjd i grundskolan. En nationell ämnesutvärdering i årskurs 6 och 9

RAPPORT Slöjd i grundskolan. En nationell ämnesutvärdering i årskurs 6 och 9 RAPPORT 425 2015 Slöjd i grundskolan En nationell ämnesutvärdering i årskurs 6 och 9 Slöjd i grundskolan En nationell ämnesutvärdering i årskurs 6 och 9 Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Bild GR (A), Bild, 30 hp

Bild GR (A), Bild, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Bild GR (A), Bild, 30 hp Art A, Art, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng BD002G Bild Grundnivå (A) Bild 30.0

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet Borlänge grund- och gymnasieskola Innehåll Vad är studiehandledning? 3 Studiehandledning ur ett interkulturellt perspektiv 3 Studiehandledning möjliggör

Läs mer

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min):

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): 1 (7) akgrundsuppgifter Skola: Årskurs/-er: Observation nr: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): Lärarens utbildning: ehörig lärare: J/N Lärarerfarenhet (antal år): ntal elever i klassen/gruppen:

Läs mer

Linköpings universitet Lärarprogrammet. Sandra Hanzon. Gör så här. En studie av elevers uppfattning om instruktioner inom textilslöjden på högstadiet

Linköpings universitet Lärarprogrammet. Sandra Hanzon. Gör så här. En studie av elevers uppfattning om instruktioner inom textilslöjden på högstadiet Linköpings universitet Lärarprogrammet Sandra Hanzon Gör så här En studie av elevers uppfattning om instruktioner inom textilslöjden på högstadiet Examensarbete på avancerad nivå 15 hp LIU-LÄR-TX-A-12/

Läs mer

Textilslöjdlärarnas uppfattade läroplan i förhållande till den formella läroplanen

Textilslöjdlärarnas uppfattade läroplan i förhållande till den formella läroplanen Textilslöjdlärarnas uppfattade läroplan i förhållande till den formella läroplanen - En innehållsanalytisk studie med särskild hänsyn till ämnena stickning och virkning Marika Rosenblad Marika Rosenblad

Läs mer

Elevers självständighet i textilslöjd

Elevers självständighet i textilslöjd Elevers självständighet i textilslöjd Inger Ekbom Inger Ekbom Vt 2012 Examensarbete, 15 hp Valprojektet Institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet Sammanfattning Syftet med min undersökning var

Läs mer

Kursplanen i ämnet teckenspråk för hörande

Kursplanen i ämnet teckenspråk för hörande DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet teckenspråk för hörande Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA FÖR ÅK 7-9, 15 HÖGSKOLEPOÄNG PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH FOR SCHOOL YEAR 7-9, 15 CREDITS

IDROTT OCH HÄLSA FÖR ÅK 7-9, 15 HÖGSKOLEPOÄNG PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH FOR SCHOOL YEAR 7-9, 15 CREDITS KURSPLAN Uppdragsutbildning Lärarlyft II 1 (5) IDROTT OCH HÄLSA FÖR ÅK 7-9, 15 HÖGSKOLEPOÄNG PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH FOR SCHOOL YEAR 7-9, 15 CREDITS Basdata Kursen är en uppdragsutbildning inom ramen

Läs mer

Arbetsplan för fritidshemmen i Eslövs kommun

Arbetsplan för fritidshemmen i Eslövs kommun Arbetsplan för fritidshemmen i Eslövs kommun Version 2015-12-02 Inledning: På fritidshemmet pågår undervisning målstyrda processer som under lärare i fritidshemmets ledning syftar till att eleverna inhämtar

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för hushållsvetenskap Kurskod LHK rev Sid 1(3

GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för hushållsvetenskap Kurskod LHK rev Sid 1(3 GÖTEBORGS UNIVERSITET KURSPLAN Institutionen för hushållsvetenskap Kurskod LHK 350 2006-02-28 rev. 2006-04-13 Sid 1(3 LHK 350 KUNSKAPSSYN OCH BEDÖMNING ÄMNESDIDAKTISK FÖRDJUPNINGSKURS MED INRIKTNING MOT

Läs mer

Variation i matematikundervisningen

Variation i matematikundervisningen Stefan Löfwall Karlstads universitet Variation i matematikundervisningen Idag diskuterar man mycket behovet av att variera matematikundervisningen. Inte minst betonas detta i Skolverkets rapport Lusten

Läs mer

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge,

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge, LÄROPLANEN EN HELHET Att se den röda tråden Balli Lelinge, balli.lelinge@mah.se 2 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning 3 Läroplan 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. De övergripande målen och riktlinjerna

Läs mer

Lgr 11 vad ska kunskapskraven relateras till?

Lgr 11 vad ska kunskapskraven relateras till? Viveca Lindberg vivve@living.ax Lgr 11 vad ska kunskapskraven relateras till? A) De förmågor som nämns sist under rubriken Syfte (s. 213) Genom undervisningen i ämnet slöjd ska eleverna sammanfattningsvis

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ij Skolinspektionen Dnr 44-2016:11045 Vassbo Behandlingshem AB Org.nr. 556449-1602 claus.forum@humana.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vassbo skola i Uddevalla kommun Skolinspektionen

Läs mer

Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare

Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare Program 10:00-10:15 Välkomna! 10:15-11:15 Texterna (och lärarna) som räddade

Läs mer

Att bygga ett slöjdspråk

Att bygga ett slöjdspråk Att bygga ett slöjdspråk Om språk och språkutveckling i slöjden Namn: Jesper Aaröe Fredrik Johansson Program: Ämneslärarprogrammet Uppsats/Examensarbete: 15 hp Kurs: L9SL2G Nivå: Grundnivå Termin/år: VT2018

Läs mer

STUDIEGÅNG OCH KURSINNEHÅLL LLBD00 och LLBD20

STUDIEGÅNG OCH KURSINNEHÅLL LLBD00 och LLBD20 STUDIEGÅNG OCH KURSINNEHÅLL LLBD00 och LLBD20 KURSINNEHÅLL OCH STUDENT+ANT. MODUL 1 Bildkommunikation och digitala media: Kursmodulens bas är en ämnesteoretisk del där studenten får reflektera kring bildämnets

Läs mer

Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling. Erica Jonvallen projektledare

Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling. Erica Jonvallen projektledare Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare Varför Läslyft? Regeringsuppdrag Vad är Läslyftet? Utgångspunkter Genomförande -

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Företag som lärmiljö

Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Företag som lärmiljö Företag som lärmiljö Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund kultursyn kunskapssyn elevsyn Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Kunskapssyn perception Lärande produktion reflektion inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

LSL210, SLÖJD, Formgivning, 30 högskolepoäng

LSL210, SLÖJD, Formgivning, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LSL210, SLÖJD, Formgivning, 30 högskolepoäng Craft and Design, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. KURSPLAN KPU 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer