Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) Plats och tid Stadshuset kl 15:00 16:20

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-11-19 1(4) Plats och tid Stadshuset 2014-11-19 kl 15:00 16:20"

Transkript

1 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) Plats och tid Stadshuset kl 15:00 16:20 Beslutande Anita Frisk Kjell Roland Åkerlund Märta Tofeldt Lars-Eric Larsson Karl Erik Stridh John-Olof Asplind Lars-Ove Blomryd Barbro Åkerblad Evy Jessen Sirkka-Liisa Nevanen Ingemar Berg Berit Österlund Kommunstyrelsen PRO Trollhättan PRO Trollhättan PRO Sjuntorp SPF Södra Väne SPF Flundre PRO Södra RPG SKPF Finska Pensionärsföreningen PRO Upphärad SPF Veteranerna Övriga deltagande Paul Åkerlund Inger Israelsson Lena Johansson Gigi Cederholm Kommunstyrelsens ordförande Ekonomichef OF Förvaltningschef OF Sekreterare Utses att justera Berit Österlund Justeringens plats och tid Stadshuset Paragrafer Underskrifter Sekreterare Gigi Cederholm Ordförande Anita Frisk-Kjell Justerande Berit Österlund

2 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) KPR 13 Paul Åkerlund redogör för budgeten 2015 (bilaga 1) och berättar att Kommunstyrelsen antagit förslaget från majoriteten, som vecka 48 tas upp i Kommunfullmäktige. För första gången på 33 år genomförs en skattehöjning i Trollhättan och det är främst för att det behövs fler resurser till skola och omsorg. Skatten föreslås höjas med 60 öre. Efter dragningen ställs ett antal frågor som Paul Åkerlund svarar på: Märta Tofeldt undrar om Omsorgsnämnden har fått ökade anslag? - Ja, Omsorgsnämnden har fått allt de begärde. Lars-Eric Larsson lyfter frågan om föreningsstöd. - När det gäller föreningsstöd är det inga förändringar. Ni vågar tro att fler ska hamna i arbete eftersom ni minskar anslagen till Arbetsmarknads- och socialnämnden, frågar Märta Tofeldt? - Ja, för första gången ser vi en nedgång av försörjningsstödet. Märta Tofeldt undrar vad som ska hända på Resecentrum och vill samtidigt poängtera att vinterröjningen på gatorna i Trollhättan vintertid måste bli bättre för att förhindra fallolyckor. - Det blir färre parkeringsplatser på Resecentrums södra sida för bilar, men i gengäld fler bussangöringsplatser. På många håll i Trollhättan är det privata fastighetsägare och de riskerar att bli stämda om de inte sköter vinterröjningen. Ingemar Berg tar upp frågan om häckar som växer brett. När snön kommer blir det ingen plats för fotgängare. Ingemar tycker att Trollhättans Stad borde vara tuffare att döma ut vitesföreläggande och undrar också om belysningen i Trollhättan. - Vi försöker hålla efter de privata fastighetsägarna och vitesföreläggande har dömts ut några gånger i år. Alla gatlampor är nu tända under den mörka delen av dygnet. Gigi Cederholm visar hur man går in på Trollhättans Stads hemsida och lämnar synpunkter eller gör en felanmälan, till exempel då en gatlampa är trasig, via länken nedan: KPR 14 Föregående mötes protokoll Inga oklarheter i förra protokollet, protokollet lades till handlingarna.

3 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) KPR 15 Budgetrapport från Omsorgsnämnden Inger Israelsson, ekonomichef, redovisar budgetrapporten (bilaga 2). Efter dragningen ställs ett antal frågor som Inger Israelsson svarar på: Karl Erik Stridh antar att om det är behoven som styr så är väl budgeten för liten och stämmer inte med verkligheten? - Det har vi tyckt länge. Ni räknar inte med några mer statliga pengar, undrar Märta Tofeldt? - Det kommer nog en del riktade statsbidrag, men det är inte beslutat ännu. KPR 16 Parkeringsplatser äldreboenden Lena Johansson är inbjuden för att svara på frågor då det gäller parkeringsplatser vid äldreboendena. Berit Österlund tycker det är svårt att på Humlegården få parkeringsplats vid lunchtid. Hon har även pratat med personalen som håller med. - På Sylte och Humlan finns parkeringsplatser parallellt med 45:an och även ovanpå ett parkeringsgarage, men de är prissatta. Lena kommer att lyfta frågan med bostadsföretaget Eidar. På Källstorp kommer förmodligen antalet parkeringsplatser att utökas under Vi har lämnat in förslag om att Landbogården borde utöka antalet parkeringsplatser, berättar Karl Erik Stridh. - Det är Eidar som står för parkeringsplatser även där. Lena kommer att påminna Eidar om förslaget. KPR 17 Köket på Landbogården Vid förra mötet överlämnades en skrivelse ställd till Kommunfullmäktige, undertecknad av flera pensionärsföreningar angående nedläggning av köket på Landbogården. Sedan dess har Omsorgsnämnden behandlat frågan och beslutat att matproduktionen fortsätter som tidigare. Karl Erik Stridh framför ett tack till alla för deras stöd i frågan.

4 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) KPR 18 Övriga frågor Lars-Ove Blomryd lyfter problemet som debatterats på insändarsidorna i TTELA senaste tiden angående ledarskapet inom Omsorgsförvaltningen. - Lena Johansson svarar att både personalavdelningen och facket är inkopplade. Roland Åkerlund vädjar till kommunen att ta tag i problemet. - Inom Omsorgsförvaltningen jobbar vi jättemycket med delaktighet och samverkan, förklarar Lena Johansson och pekar på de goda resultat som medarbetarenkäten visade. Berit Österlund undrar om elever som inte klarar skolgången ska ut och arbeta inom Omsorgsförvaltningen? - Det är ännu inget beslutat i frågan, förklarar Lena Johansson, men för att klara kommande rekryteringar för vi en dialog med Arbetsförmedlingen. Då ungdomarna uttrycker ett intresse för att arbeta inom omsorgen känns det positivt att kunna erbjuda praktikplatser. För att klara av att ta direktiv måste ungdomarna vara godkända i svenska språket. Märta Tofeldt hoppas att handledarresurser skickas med. KPR 19 Mötestider våren 2015 Eftersom ny ordförande tillträder 2015 har vi endast bokat två nya mötestider: 4/3 samt 20/5. De pensionärsföreningar som tillsätter nya representanter skickar namnen till Gigi, som skickar kallelse. Anita Frisk Kjell kommer inte att fortsätta som ordförande och tackar för dessa år. Medlemmarna överlämnar en blomma och uttrycker att de varit väldigt nöjda med Anita och även hennes koppling till Kommunstyrelsen. Alla önskas en God Jul och mötet avslutas med ett besök i den nyrenoverade Sessionssalen.

5 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) KPR 13 Paul Åkerlund redogör för budgeten 2015 (bilaga 1) och berättar att Kommunstyrelsen antagit förslaget från majoriteten, som vecka 48 tas upp i Kommunfullmäktige. För första gången på 33 år genomförs en skattehöjning i Trollhättan och det är främst för att det behövs fler resurser till skola och omsorg. Skatten föreslås höjas med 60 öre. Efter dragningen ställs ett antal frågor som Paul Åkerlund svarar på: Märta Tofeldt undrar om Omsorgsnämnden har fått ökade anslag? - Ja, Omsorgsnämnden har fått allt de begärde. Lars-Eric Larsson lyfter frågan om föreningsstöd. - När det gäller föreningsstöd är det inga förändringar. Ni vågar tro att fler ska hamna i arbete eftersom ni minskar anslagen till Arbetsmarknads- och socialnämnden, frågar Märta Tofeldt? - Ja, för första gången ser vi en nedgång av försörjningsstödet. Märta Tofeldt undrar vad som ska hända på Resecentrum och vill samtidigt poängtera att vinterröjningen på gatorna i Trollhättan vintertid måste bli bättre för att förhindra fallolyckor. - Det blir färre parkeringsplatser på Resecentrums södra sida för bilar, men i gengäld fler bussangöringsplatser. På många håll i Trollhättan är det privata fastighetsägare och de riskerar att bli stämda om de inte sköter vinterröjningen. Ingemar Berg tar upp frågan om häckar som växer brett. När snön kommer blir det ingen plats för fotgängare. Ingemar tycker att Trollhättans Stad borde vara tuffare att döma ut vitesföreläggande och undrar också om belysningen i Trollhättan. - Vi försöker hålla efter de privata fastighetsägarna och vitesföreläggande har dömts ut några gånger i år. Alla gatlampor är nu tända under den mörka delen av dygnet. Gigi Cederholm visar hur man går in på Trollhättans Stads hemsida och lämnar synpunkter eller gör en felanmälan, till exempel då en gatlampa är trasig, via länken nedan: KPR 14 Föregående mötes protokoll Inga oklarheter i förra protokollet, protokollet lades till handlingarna.

6 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) KPR 15 Budgetrapport från Omsorgsnämnden Inger Israelsson, ekonomichef, redovisar budgetrapporten (bilaga 2). Efter dragningen ställs ett antal frågor som Inger Israelsson svarar på: Karl Erik Stridh antar att om det är behoven som styr så är väl budgeten för liten och stämmer inte med verkligheten? - Det har vi tyckt länge. Ni räknar inte med några mer statliga pengar, undrar Märta Tofeldt? - Det kommer nog en del riktade statsbidrag, men det är inte beslutat ännu. KPR 16 Parkeringsplatser äldreboenden Lena Johansson är inbjuden för att svara på frågor då det gäller parkeringsplatser vid äldreboendena. Berit Österlund tycker det är svårt att på Humlegården få parkeringsplats vid lunchtid. Hon har även pratat med personalen som håller med. - På Sylte och Humlan finns parkeringsplatser parallellt med 45:an och även ovanpå ett parkeringsgarage, men de är prissatta. Lena kommer att lyfta frågan med bostadsföretaget Eidar. På Källstorp kommer förmodligen antalet parkeringsplatser att utökas under Vi har lämnat in förslag om att Landbogården borde utöka antalet parkeringsplatser, berättar Karl Erik Stridh. - Det är Eidar som står för parkeringsplatser även där. Lena kommer att påminna Eidar om förslaget. KPR 17 Köket på Landbogården Vid förra mötet överlämnades en skrivelse ställd till Kommunfullmäktige, undertecknad av flera pensionärsföreningar angående nedläggning av köket på Landbogården. Sedan dess har Omsorgsnämnden behandlat frågan och beslutat att matproduktionen fortsätter som tidigare. Karl Erik Stridh framför ett tack till alla för deras stöd i frågan.

7 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll (4) KPR 18 Övriga frågor Lars-Ove Blomryd lyfter problemet som debatterats på insändarsidorna i TTELA senaste tiden angående ledarskapet inom Omsorgsförvaltningen. - Lena Johansson svarar att både personalavdelningen och facket är inkopplade. Roland Åkerlund vädjar till kommunen att ta tag i problemet. - Inom Omsorgsförvaltningen jobbar vi jättemycket med delaktighet och samverkan, förklarar Lena Johansson och pekar på de goda resultat som medarbetarenkäten visade. Berit Österlund undrar om elever som inte klarar skolgången ska ut och arbeta inom Omsorgsförvaltningen? - Det är ännu inget beslutat i frågan, förklarar Lena Johansson, men för att klara kommande rekryteringar för vi en dialog med Arbetsförmedlingen. Då ungdomarna uttrycker ett intresse för att arbeta inom omsorgen känns det positivt att kunna erbjuda praktikplatser. För att klara av att ta direktiv måste ungdomarna vara godkända i svenska språket. Märta Tofeldt hoppas att handledarresurser skickas med. KPR 19 Mötestider våren 2015 Eftersom ny ordförande tillträder 2015 har vi endast bokat två nya mötestider: 4/3 samt 20/5. De pensionärsföreningar som tillsätter nya representanter skickar namnen till Gigi, som skickar kallelse. Anita Frisk Kjell kommer inte att fortsätta som ordförande och tackar för dessa år. Medlemmarna överlämnar en blomma och uttrycker att de varit väldigt nöjda med Anita och även hennes koppling till Kommunstyrelsen. Alla önskas en God Jul och mötet avslutas med ett besök i den nyrenoverade Sessionssalen.

8 Utdebiteringen höjs med 60 öre från 20:96 kr/skkr till 21:56 kr/skkr. Befolkningen förutsätts öka i Trollhättan till (1 nov -14), (1 nov -15), (1 nov -16) Nämndernas ramar är uppräknade med inflation. Nämnderna kompenseras för löneökningar. Ingen nyupplåning under perioden Nämnderna är kompenserade för målgruppsförändringar Ingen generell satsning från staten på kommunsektorn Inga nya statliga satsningar inom det generella statsbidraget enligt finansieringsprincipen. Riktade statliga satsningar i budgetpropositionen inom främst förskola, grundskola, äldreomsorg. Skatteunderlaget i riket beräknas öka med: 4,8 % ,9 % ,1 %

9 I grunden har Trollhättans Stad en sund ekonomi med en soliditet som ligger över genomsnittet och inga långfristiga lån Finansiella tillgångar finns motsvarande ca 1,5 miljarder kronor som successivt placeras i värdepapper som ger avkastning. Innevarande år ligger kostnadsnivån för högt i relation till intäkterna och prognosen är ett underskott med 39 mkr. Den höjda utdebiteringen 2015 med 60 öre ger en intäktsförstärkning motsvarande 63 mkr. Ramförändringar nämnderna jämfört med budget 2014: 2015: 85,7 mkr 2016: 101,1 mkr 2017: 119,3 mkr Delar av tillskotten motsvaras av tilläggsanslag och obalanser

10 Förslaget är en budget i balans fr.o.m. år 2015 med följande resultat: 2015: +4,0 mkr 2016: +30,0 mkr 2017: +46,0 mkr Resultaten åren 2016 och 2017 förutsätter en ökning av de generella statsbidragen med 30 mkr respektive 34 mkr. Ramförändringar nämnderna år 2015 jämfört med budget 2014 Utbildningsnämnden: 36,3 mkr Förstärkning av elevbidrag grundskolan, 6,0 mkr Målgruppsförändringar, 22,1 mkr Finansiering Välkomsten, 4,0 mkr Övrigt 4,2 mkr Kultur och fritidsnämnden: 3,6 mkr Idrottshall badminton, hyra m.m., 0,8 mkr Kulturskolan 1 tjänst, 0,5 mkr Sommaröppet Konsthallen, 0,4 mkr Övrigt, 1,9 mkr 3

11 Ramförändringar nämnderna år 2015 jämfört med budget 2014 Omsorgsnämnden 35,3 mkr Gemensamt/ofördelat, 5,9 mkr Äldre- och handikappomsorg, 17,8 mkr Omsorger för funktionshindrade, 11,6 mkr Arbetsmarknads- och socialnämnden -1,7 mkr Jobbstimulans, -0,6 mkr Försörjningsstöd, -5,0 mkr Övrigt, 3,9 mkr Övriga nämnder 12,2 mkr Ramförändringar nämnderna år 2015 jämfört med budget 2014 Totalt samtliga nämnder 85,7 mkr varav enligt finansieringsprincipen, -0,6 mkr varav målgruppsförändringar, 31,9 mkr varav övriga förändringar, 54,4 mkr 4

12 Nettodriftkostnad per nämnd (tkr) 2015 Utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Omsorgsnämnden Arbetsmarknads- och socialnämnden Byggnads- och trafiknämnden Miljönämnden Kommunstyrelsen Summa nämnder Nettoinvesteringar per nämnd (tkr) Utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Omsorgsnämnden Arbetsmarknadsoch socialnämnden Byggnads- och trafiknämnden Miljönämnden Kommunstyrelsen Delsumma nämnder Ombudget/tidsförskj utn Summa:

13 Större investeringar, mkr STÖRRE INVESTERINGAR BUDGET GC-väg Sjuntorp 11,9 Grävlingen, centralförrådet 10,8 Övergripande IT-anslag 9 Drottninggatan 5 Resecentrum, etapp 2 regionbussuppställning mm 4,5 Yttertak Stadshuset 4,3 Öresjö, etapp 1 4 Affärssystem/PA-/lönesystem 4 Ventilationsaggregat Stadshuset 3,8 Magasinsgatan 3 Ombyggnad Storgatan 3 Upprustning Spikön 3 Överby trafikåtgärder 3 Skateboardpark 2,5 Förnyelse Kronogården 2,5 Klaffbron, reinvestering 2,1 Effektbelysning, centrum 2 GC-väg Torsredsvägen 2 Årets resultat, mkr Prognos 2015 Budget -38, Plan 2017 Plan 6

14 % Ökning av nettokostnader och skatteintäkter, generella statsbidrag, % ,2 6, ,9 3,4 3,9 4,6 4,2 4,9 3,6 4, Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan Verks nettokostn ökn Skatteint/genstatsb ökn Resultat i förhållande till skatter och generella statsbidrag, % % , Prognos 0, Budget 1,0 1, Plan 2017 Plan -2-1,4 7

15 % Mkr Nettoinvesteringar, mkr Prognos 2015 Budget Nettoinv 2016 Plan 2017 Plan Soliditet, % (Eget kapital/totalt kapital i balansräkningen) Måttet mäter den långfristiga betalningsberedskapen/styrkan i ekonomin Prognos 2015 Budget Redovisad soliditet 2016 Plan 2017 Plan Total soliditet 8

16 Rörelsekapital, mkr (omsättningstillgångar kortfristiga skulder) Nyckeltalet mäter den kortfristiga betalningsberedskapen Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan

17 Sammanställning totalt Bilaga 2 Bokslut Bokslut Febr April Juni Aug Okt Bokslut rapport rapport Rapport Rapport Rapport 2014 ÄO, nämnd ÄO, enheter Biståndsenhet Summa ÄO Funktionsh. nämnd Funktionsh. enheter Biståndsenhet Summa Funktionsh Förv.ledning Nämnd Summa Förvaltningens bedömning 800 Summa Verksamhetsvisa avvikelser okt 2014

18 Verksamhetsvisa avvikelser okt 2014 Äldreomsorg Vht Söder Öster Väster Spec enh S:a enh Bist enh Nämnd Totalt 284 Bost.anp Gemens Bem. Enh S-lgh Grb Korttid/växelv Utskr.klara Rehab Kök/dagcentral Dagverksamhet H-vård Sjukvård Färdtj T.hjälpm Övrigt OC bedömn 0 0 Summa Omsorger Vht OFF Soc psyk S:a enh Bist.enh Nämnd Total 770 Gemens Grb K-pers Korttids Utskr.klara Avlösn. stödt Daglig verks P-ass, bo stöd mm Sjukvård Övrigt OC bedömning 0 0 Summa Summa verksamheter Ansvar 38, förvaltningsledning 500 Ansv nämnd 0 Förvaltningens bedömning Totalt

Plats och tid Stadshuset 2015-03-04 kl 15:00 16.30

Plats och tid Stadshuset 2015-03-04 kl 15:00 16.30 1(3) Plats och tid Stadshuset kl 15:00 16.30 Beslutande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Märta Tofeldt Roland Åkerlund Lars-Eric Larsson Stig Hansson Lars-Ove Blomryd Ingemar Berg Mari-Anne Alfredsson Karl Erik

Läs mer

Plats och tid Stadshuset 2015-09-09 kl 15:00 17.00

Plats och tid Stadshuset 2015-09-09 kl 15:00 17.00 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2015-09-09 1(5) Plats och tid Stadshuset 2015-09-09 kl 15:00 17.00 Beslutande Sven-Åke Möll Hans Hoffman Hilkka Andersson Ing-Britt Andersson Roland Åkerlund Stig Hansson

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Plats och tid Trygghetsboendet 2014-05-21 kl 15:00 17:00

Plats och tid Trygghetsboendet 2014-05-21 kl 15:00 17:00 Kommunala Pensionärsrådet Protokoll 2014-05-21 1(3) Plats och tid Trygghetsboendet 2014-05-21 kl 15:00 17:00 Beslutande Övriga deltagande Anita Frisk Kjell Sven-Åke Möll Siv Andersson Lars-Eric Larsson

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson 1(10) Plats och tid Vårsta 09.00 11.45 ande Ledamöter Carina Svedberg, ordförande (S) Agneta S. Palm, vice ordförande (SPF) Lars Östberg (PRO) Lars Sjöström PRO Bengt Fransson (PRO) Solveig Näslund (SPRF)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-19 Plats och tid Stadshuset, Sjuntorpsrummet, kl 15.00 16.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ann-Christin Holgersson (S) Sven-Åke Möll (S) Erik M Svensson (S) Maj

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Plats och tid Hjernet, 2014-10-14 kl. 10.00-10.45 Beslutande Enar Moberg (PRO), ordförande Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson, PRO Lena Berglind, SPF Anne-Marie Granqvist,

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Resultat jan-okt 58,1 mkr Årsprognos 31,9 mkr (1,5%) Årsprognos sept 27,7 mkr (1,7%) Budget 41,2 mkr (2,2 %) Avvikelse -9,3 mkr Prognos investeringar 214 mkr (69 % av budget 312 mkr)

Läs mer

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13)

Finansplan 2016-2018. Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015. Styrande dokument Måldokument Plan. Sida 1 (13) Styrande dokument Måldokument Plan Sida 1 (13) Finansplan 2016-2018 Till Landstingsfullmäktige 18-19 november 2015 Sida 2 (13) Inledning Landstingsfullmäktige fastställde i juni 2015 en strategisk plan

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2013-10-08. Hamngatan 12, Tingsön

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2013-10-08. Hamngatan 12, Tingsön PLATS Hamngatan 12, Tingsön KL 13,15 16,45 Ordförande Robert Sten Ingemar Dahlström, PRO Doris Carlsson, PRO Laila Nydahl, PRO Bertil Larsson, SPF Elisabeth Karlsson, SPF Hans Lundgren, SKPF Suppleanter

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Anita Höglund. Anna-Greta Andersson. Annica Norman. Anita Höglund

Anita Höglund. Anna-Greta Andersson. Annica Norman. Anita Höglund Protokoll 1 (15) Plats och tid: Sal A, Guldsmeden, Hudiksvall, klockan 10:00-15:30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Annica Norman (C) ordf. Jörgen Bengtson, (C) Eva Cronberg (C) Gunnel Nordin

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-02-24

Sammanträdesdatum 2015-02-24 2015-02-24 Sida 1 (8) Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl. 09.30-11.55 ande Kerstin Robertsson (M), ordförande Gerd Thiberg, Eksjö PRO Berit Ekedahl, Ingatorp

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-04-11 11 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Ylöjärvi kl. 13.30-16.15 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Kommunledningsutskottet Ingela Jonsson ers. Aina

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40

Arne Nordstrand Sylvia Bodin Anita Elsasdotter. Yvonne Eriksson. Karin Jonsson Socialchef. Ove Johansson 26-40 PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8.30 12.00 Ordförande Suppleanter Robert Sten Birgitta Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Laila Nydahl Bertil Larsson Elisabeth Karlsson Arne Nordstrand Sylvia

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2014-11-20 1(9) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 13.00 15.00, C-salen i Folkets Hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Lennart Johansson (S) Karl-Axel Svensson, PRO Degerfors Bengt Fägerås, PRO

Läs mer

PROTOKOLL Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2012-12-13

PROTOKOLL Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2012-12-13 1 (15) Paragrafer 39-49 Plats och tid Vita Villan, kl 09.00-12.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Hans-Bertil Sinclair (m) ordförande

Läs mer

Budget 2015 med plan 2016 2017

Budget 2015 med plan 2016 2017 Budget 2015 med plan 2016 2017 Antagen vid möte 2014-11-24 Vi vill vara realistiska det finns inte förutsättningar att nå ett överskott på 3 % för 2015 Sammanfattning LP, MP och KD säger nej till ett överskott

Läs mer

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling.

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling. God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling 11 maj 2015 Målstyrning i landstinget Landstingets övergripande mål Medborgare

Läs mer

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 1 (34) Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Ar rvidsjaurs kommun Om arbetet med attt omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 2 (34) 3 (34) 4 (34) 5 (34)

Läs mer

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT per augusti 2013» Syfte med och målgrupp för delårsrapporten Kommunerna skall enligt den Kommunala redovisningslagens nionde kapitel upprätta minst en delårsrapport per år.

Läs mer

En framtid för Vimmerby. Vänsterpartiets kommunala budget 2016

En framtid för Vimmerby. Vänsterpartiets kommunala budget 2016 En framtid för Vimmerby Vänsterpartiets kommunala budget 2016 Vänsterpartiet 2015 En svår situation Dåliga beslut har försatt kommunen i stora problem Efter år av dåligt skött ekonomi i kommunen står Vimmerby

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16. Nr Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) Barbro Gustafsson

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL 2014-06-18 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 8 Sida 1 av 8 Tid och plats Onsdagen den 18 juni 2014 kl. 18.45-19.30 Gruesalen, Mejerigatan 1, Bjuv Beslutande ledamöter Bo Blixt (S), ordförande Margit Johansson

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet 2013-03-20 1(8) Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Onsdag 20 mars 2013 kl. 13.00 15.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Tomas Sjöberg, sekreterare Agneta Hedberg, Vårdbolaget

Läs mer

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF Sammanträde funktionshinderfrågor inom utbildnings-, kultur och fritids- och samhällsbyggnadsfrågor Plats och tid Ryttaren Söderrummet kl. 13:00-16:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kenneth Engelbrektsson

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-06-02

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-06-02 VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-06-02 Tjustsalen, kl. 09.00-11.45 Ledamöter: Angelica Katsanidou SN, ordf. Leif Aringstam

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Årjängs gymnasieskola, kl 15.30-19.55 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Ulla-Britt Svensson

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6 KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6 Plats och Tid Stadshuset 9:30-12:00 Beslutande Kurt Svensson, ordförande Bengt Petersson, DHR Bror Jordansson, RMR

Läs mer

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L. K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L. K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t Sid 1(6) Sammanträdesdatum 2012-09-18 Plats KS-salen Stadshuset Tid Kl. 13:15 16.00 Närvarande Se sidan 2 Justeringens

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15)

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 13-22 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN), ordf Göran Blom (PRO) Sonja Johansson (PRO) Sigrun

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 Verksamhetsplan 2014-2016 8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 8.1. DRIFTBUDGET...14 8.2 RESULTATBUDGET...21 8.3 BALANSBUDGET...22 8.4. NOTER...23 Verksamhetsplan 2014-2016 14 8. Kommuntotalt

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2013-08-27 KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGSUTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2013-08-27 KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGSUTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 13:00-16:00 KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGSUTSKOTT Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Erik Söderberg (FP) ordförande Carola Granell (S) vice ordförande Helen Andersson (M) Katja Nikula

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum. Anita Sköld, M Rune Blomster, teknisk chef Holger Niva, projekt gatubelysning, 10

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum. Anita Sköld, M Rune Blomster, teknisk chef Holger Niva, projekt gatubelysning, 10 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-06-14, kl 1300-1530 ande Birger Lahti, V Johny Lantto, S Jenny Eriksson, S Övriga deltagande Anita Sköld, M Rune Blomster,

Läs mer

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12)

Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2005-05-17 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2005-04-12, kl. 13.00-14.20 Beslutande Sune Frisk, ordförande Urban Granfelt Monica Löfgren-Larsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2012-05-23 Sida 1 (10) Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl 09.30 12.00 ande Annelie Hägg, Socialutskottet, ordförande Gunnel Lycksell, Mariannelund PRO

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala pensionärsrådet 2014-05-21 1(15) Melleruds kommunkontor,

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala pensionärsrådet 2014-05-21 1(15) Melleruds kommunkontor, Nr Kommunala pensionärsrådet 2014-05-21 1(15) Plats och Melleruds kommunkontor, sammanträdestid klockan 09:00 12:00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Sven-Olof Skoogh (PRO-Skållerud) Ingrid

Läs mer

Budget 2016, plan 2017-2018

Budget 2016, plan 2017-2018 Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson, 0550-880 21 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-01 Ks/2015:185 041 Budget Sida 1(3) Budget 2016, plan 2017-2018

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Rådet för funktionshinderfrågor

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum 2015-05-26 Sida 1 (5) Plats och tid Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, kl. 15.00 17.20 Beslutande Cecilia Wollmér (S), ordförande Kjell Olofsson, Personskadeförbundet RTF Carl-Olof

Läs mer

Torsten Karlsson, ekonom 36 Carina Olsson, biståndshandläggare 37. Carina Leijon 18-31 Ordförande. Henrik Nilsson-Bokor Justerande

Torsten Karlsson, ekonom 36 Carina Olsson, biståndshandläggare 37. Carina Leijon 18-31 Ordförande. Henrik Nilsson-Bokor Justerande TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 13 Plats och tid Nya Kommunhuset, Torsås, kl. 15.00 17.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, SN, ordf. Roland Swedestam, KS Ove Hagstrand Bernt Magnusson Eva

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet 2013-09-04 18 Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 4 september 2013, klockan 09.00 12.00 Beslutande Anneli Bengtsson, ordf. socialnämnden Bo Säv hämmar, socialnämnden Marie-Louise Thyberg,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-08

Kommunfullmäktige 2014-09-08 Kommunfullmäktige 2014-09-08 Plats och tid Förvaltningshuset, Smedjebacken klockan 18.00 21.00 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Rågher Thelin (S) Calle Morgården (MP) Leif Nilsson (S) Anders Karlsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson 2013-10-14 1 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Carl-Augustrummet, kommunkontoret, Ödeshög Måndagen den 14 oktober 2013, klockan 09:00-11:00 Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och Pensionärsrådet 2012-05-30 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och Pensionärsrådet 2012-05-30 1 (16) Handikapp- och Pensionärsrådet 2012-05-30 1 (16) Plats och tid Grupprummet Vaukagården, onsdagen den 30 maj 2012, Kl 09.00 11.45 Beslutande Bo Åberg, ordförande Pernilla Lestander, kommunstyrelsens representant

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-12-04 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Konsthallen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Stig Hallstensson (S) erästtare för Carina Sätterman (S) Bernt Fägerås,

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

Henrik Persson (S) Caroline Schmidt (C) Holger Uhlin (PRO) Maj-Britt Norlander (SPF) Helge Björk (SPF) Margit Settlin (SPF) Berndt Söderström (SKPF)

Henrik Persson (S) Caroline Schmidt (C) Holger Uhlin (PRO) Maj-Britt Norlander (SPF) Helge Björk (SPF) Margit Settlin (SPF) Berndt Söderström (SKPF) Protokoll 1 (9) Plats och tid: Guldsmeden, A-salen kl. 13:00 15:30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Majvor Westberg Jönsson (S), ordf Lillian Holmgren (S) Birgitta Medin (M) Anna-Lisa Jonsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (9) Plats och tid SÄS Skene, sjukvårdskansliet klockan 08:30-11:10 Beslutande S Hanne Jensen ersätter Peter Rosholm, Västra Götalandsregionen M Madeleine Ekman-Boldizar, Västra

Läs mer

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Brandén SPF Evald Olsson Birgitta Jannesson SPF Erland Ström Birgitta Johansson SKPF

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Brandén SPF Evald Olsson Birgitta Jannesson SPF Erland Ström Birgitta Johansson SKPF KALMAR KOMMUN Pensionärsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-01-16 Tid Kl 09.00 12.00 Plats KS-salen, stadshuset, Kalmar Omfattning 1-13 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Hans Johansson

Läs mer

Dnr: KS 2009/19. Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012

Dnr: KS 2009/19. Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012 Dnr: KS 2009/19 Bollebygds kommun - mål och budget 2010-2012 Förord Förutsättningarna för budget 2010 är svårare än någon gång tidigare. Finanskris och lågkonjunktur har medfört att prognoserna för kommunens

Läs mer

Åke T Carlestam KOM/SPF Sigrid Gumpert Össeby PRO Lilian Glav Attunda SPF. Adjungerad Göran Pettersson Landstingets sjukvårdsberedning

Åke T Carlestam KOM/SPF Sigrid Gumpert Össeby PRO Lilian Glav Attunda SPF. Adjungerad Göran Pettersson Landstingets sjukvårdsberedning Pensionärsrådet 2005-03-08 Plats och tid för sammanträdet ande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 8 mars kl 13.00 14.45. Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Ulf

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Best Western Hotel Årjäng måndagen den 6 februari 2012 kl 16.30-18.30 Beslutande Lars Jonehög, ordf FP Kjell-Arne Ottosson C Erik Ulriksson C Henrik

Läs mer

Ann-Christine Bingåker. Pia Ingvarsson 2015-01-31

Ann-Christine Bingåker. Pia Ingvarsson 2015-01-31 1 1 Plats och tid Socialförvaltningen, kl 09.00-10.50 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet 2007-06-13. Kommunförvaltningens sessionssal kl 10.00 12.30

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet 2007-06-13. Kommunförvaltningens sessionssal kl 10.00 12.30 1 (9) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal kl 10.00 12.30 Beslutande Lars Svensson, KS, ordförande Sonja Andersson, PRO, vice ordförande Lars Holmström KS Bengt Ingvarsson, SN Bengt Grönwall,

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund Sammanträdesdatum Sida 1/18 Plats och tid Plenisalen, Hagfors Stadshus kl 19:00 21:30 ande Åsa Johansson (S) Göran Eriksson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Anders Skogfeldt (SD) Stellan Andersson (C) Sten-Inge

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (7) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS salen, Stadshuset, Kl. 13.15-16.00 Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid Stadshuset Paragrafer 1-10 Sekreterare Lena Arnberg Ordförande Tord

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 8.30-12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Claes Pettersson (S), ordförande Aina Wåhlund (S) Sten Fransson (S) Gert Raiml (V), ej 116 Jan

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-09-30 1 (12) Anna-Lena Skatt, omvårdnad Anna Persson, omvårdnad

Kommunala pensionärsrådet 2013-09-30 1 (12) Anna-Lena Skatt, omvårdnad Anna Persson, omvårdnad Kommunala pensionärsrådet 2013-09-30 1 (12) Plats och tid Paragrafer 16-22 Villan, samlingssalen kl.14-16 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (ordf. SN) Anna-Karin Skatt

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.50 Johanna Odö (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S)

Läs mer

12:2 Kommunens verksamhetsredovisning 2003, mnkr

12:2 Kommunens verksamhetsredovisning 2003, mnkr Kommunens finanser 96 12:1 Kommunens verksamhet i sammandrag 2001-2003 2001 2002 2003 Antal invånare, 31/12 117 896 118 581 119 340 Antal årsarbetare i kommunen enligt budget 8 625 9 111 9 100 Verksamhetens

Läs mer

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L. K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t

S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L. K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t S AM M AN T R ÄD E S P R O T O K O L L K o m m u n a l a P e n s i o n ä r s r å d e t Sid 1(6) Sammanträdesdatum 2012-12-11 Plats KS-salen Stadshuset Tid Kl. 13:15 15:45 Närvarande Se sidan 2 Justeringens

Läs mer

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet

Delårsrapport. Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Delårsrapport Jan oktober 2012 Naturbruksgymnasiet Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 3 Ekonomisk redovisning Helårsbedömning:

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M)

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-04-19 Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Sammanträde 2016-04-26 klockan 17:00 /Yrkeshögskolan/ Ärende Tid Diarienr Förslag 1. Val av justerare Helen Billström

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet 2012-09-06

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet 2012-09-06 1 (11) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl. 13.15-15.30 Patrik Ströbeck, KS, ordförande Lars Svensson, KS Elisabeth Holmer, SN Ann-Christin Strandqvist, SN Jan Lindberg, PRO Valter

Läs mer

Mål och Budget för Avesta Kommun 2007-2009

Mål och Budget för Avesta Kommun 2007-2009 AVESTA KOMMUN Mål och Budget för Avesta Kommun 2007-2009 Kommunfullmäktiges beslut 2006-11-27 100 1 Innehållsförteckning Förord... 3 Mål... 4 Övergripande förutsättningar... 6 Budgetdirektiv/förutsättningar...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2014-02-11 1 Plats och tid Ylöjärvi kl 13.30-15.40 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Maj-Britt Ericson SKPF Rolf Nyhrén PRO Enar Haglund ers Carl-Olof Nyström PRO

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid 2015-12-08, kl. 13.30-15.20

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid 2015-12-08, kl. 13.30-15.20 SAMMANTRÄDESPROTOKOL L Sammanträdestid, kl. 13.30-15.20 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO Evy Johansson

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Kommunledningsutskottet 2014-09-16 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunhusets sammanträdeslokal Notariet, tisdagen den 16 september 2014 kl 08.15-13.50 Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans

Läs mer

PROTOKOLL. Sal 105, Ale kulturrum, kl 13:30-16:30

PROTOKOLL. Sal 105, Ale kulturrum, kl 13:30-16:30 1(10) Sammanträdesdatum: 2015-04-13 Plats och tid Beslutande Sal 105, Ale kulturrum, kl 13:30-16:30 Monica Samuelsson Isabell Korn Björn Norberg Rolf Gustavsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman

Läs mer

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef Staffan Lindvall, ekonomichef. Anita Olsson, utredare. Kim Jutterström

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef Staffan Lindvall, ekonomichef. Anita Olsson, utredare. Kim Jutterström Protokoll 1 (17) Plats och tid: Rådsrummet, Guldsmeden, Hudiksvall, klockan 13.15 16.35 För arbetsgivarparten: Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef Staffan Lindvall, ekonomichef För arbetstagarparten:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.25 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande Anders Widesjö (M)

Läs mer

Månadsuppföljning. November 2012

Månadsuppföljning. November 2012 A Månadsuppföljning November 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 november 2012 Skatteunderlagsprognosen per oktober pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2012-04-24 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 29 Besök från Slättens rektorsområde 35 30 Ekonomisk månadsrapport 36 31 Budget: Ramförslag 2013-2015......37 32 Barn- och elevprognos per den 15 mars 2012...40 33 Ansökan om bidrag

Läs mer

Gertrud Jernberg-Zernig

Gertrud Jernberg-Zernig Familje- och utbildningsnämnden 2012-03-27 Plats och tid Familje- och utbildningsförvaltningen, klockan 13:00-15:00 Beslutande Bengt Norrlén (S) ordförande Åsa Engberg (S) vice ordförande Lars-Ove Norling

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet 2014-06-11 1 (9)

Kommunala Pensionärsrådet 2014-06-11 1 (9) Kommunala Pensionärsrådet 2014-06-11 1 (9) Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet 15:00 16:55 Gunnel Johansson (S) ordförande Karl-Gustav Lindbäck (KV) Ann-Marie Alfredsson (PRO Rydö) Tore Klingborg

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 11 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Stig Coldenberg (SJVP) KS Rolf Skoglund (SPF) Ingrid Sundin (SKPF) Kjell Forsvall (RPG)

Stig Coldenberg (SJVP) KS Rolf Skoglund (SPF) Ingrid Sundin (SKPF) Kjell Forsvall (RPG) 1(12) Plats och tid Rådhuset KS-salen, kl 08.30 Beslutande Ledamöter Rune Danielsson (S) ordf Agneta S Palm (SPF) vice ordf Astrid Westman (PRO) Ingrid Nordin (SPF) Solveig Näslund (SPRF) Elise Lilja (SKPF)

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 2016-05-25

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 2016-05-25 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 15:00-16:20 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Karl-Gustav Lindbäck (KV), Ingegerd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 2013-09-10 Blad 1 (10) Plats och tid Folkets hus, sammanträdesrum Grelsgård kl 10.00 12.00 Beslutande Ragnar Lif, ordförande (c) Ingrid Nilsson (s) tjänstgörande

Läs mer